vrijdag 10 augustus 2018

Meesteroplichter aangehouden - Politie roept slachtoffers op zich te melden

44-Jarige man doet zich voor als tussenpersoon grondhuur van overheid en int gelden

Verdachte verklaart gelden van ten minste 67 personen te hebben ontvangen


Het Korps Politie Suriname meldt vrijdag 10 augustus 2018, dat de 44-jarige R.L. woensdag 25 juli door de politie van het ressort Domburg in verzekering is gesteld na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie. De man wordt ervan verdacht burgers te hebben opgelicht door zich voor te doen als tussen persoon om via een snelle procedure aan een stuk grond van de overheid te komen. 

Zo hebben burgers gelden afgestaan aan de man om een stuk grond in huur te kunnen bemachtigen. Nadat twee benadeelden aangifte hadden gedaan, werd L. opgespoord en aangehouden.

Tijdens het onderzoek bleek al gauw, dat er veel meer personen opgelicht waren. Het verder onderzoek is toen overgedragen aan de recherche van Regio Oost.

Op zaterdag 4 augustus deden nog twee personen aangifte tegen de man. De vier benadeelden hebben respectievelijk Srd 9.950, Srd 11.700, Srd 2.300 en Srd 3.000 afgegeven aan de verdachte om ervoor zorg te dragen, dat zij aan een stuk domein grond konden komen.

Bij het verhoor heeft L. verklaard gelden van ten minste 67 personen te hebben ontvangen.

De politie roept overige benadeelden op om contact te maken met de afdeling Recherche van Regio Oost voor het doen van aangifte. De afdeling is te bereiken op het telefoonnummer 357107.

Korps Politie Suriname vernietigt 613 dozen sigaretten

Sigaretten in december 2016 in een loods aan Kwattaweg te Paramaribo in beslag genomenDe afdeling Fraude en Economische delicten van het Korps Politie Suriname heeft op zondag 5- en donderdag 9 augustus, na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie, 613 dozen sigaretten vernietigd. Dat meldt het korps vrijdag 10 augustus 2018.

De sigaretten zijn in de maand december 2016 in een loods aan de Kwattaweg te Paramaribo in beslag genomen. Het gaat om sigaretten van de handelsmerken Tradition en Gaja.

Deze sigaretten voldoen niet aan de tabaksproductenverpakking en etikettering. Het vermoeden bestaat dat deze goederen Suriname zijn binnen gesmokkeld.

De eigenaar van de sigaretten is nog steeds niet achterhaald.

CLO gaat mogelijk over tot uitroepen staking

Bestuursleden hebben lidorganisaties opgeroepen zich voor te bereiden


De ledenraad van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft vanmiddag, vrijdag 10 augustus 2018, vergaderd en alles wordt in stelling gebracht voor acties komende week. Het CLO-bestuur gaat zondag praten met de regering. Het hoofdbestuur krijgt tot woensdag de ruimte om een bevredigende oplossing te vinden. Is dat niet het geval, dan zullen er acties volgen. 

Bestuursleden hebben lidorganisaties opgeroepen zich voor te bereiden voor de volgende week. 'Het wordt alles of niets', zegt CLO-lid Eugene Daniel op Starnieuws.

Eerder heeft de CLO het voorstel van de regering voor een salarisverhoging van 15% na incorporatie van de koopkrachtversterking van Srd 500 verworpen. De regering had voorgesteld om per 1 september de 15% verhoging toe te kennen en met ingang van 1 januari 2019 nog 10% te geven. De afwijzing van het voorstel heeft het hoofdbestuur van de CLO vicepresident Ashwin Adhin en minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad op 3 augustus per brief meegedeeld.

De CLO gaat uit van het gelijkheidsbeginsel en eist maar liefst 111% loonsverhoging op basis vn de herwaardering van de leerkrachten. Om inflatie te voorkomen, wil CLO-voorzitter Ronald Hooghart een gefaseerde toekenning van de verhoging. Het CLO-bestuur had de regering een ultimatum gesteld van een week.

De ambtenarenbond wil in eerste fase een loonsverhoging van 25%. 'Als zondagavond de gesprekken niet bevredigend zijn, gaan we alles in stelling brengen. En dit is geen losse flodder', zegt bestuurslid Daniel.

Samen met bestuurslid Johannes Aviankoi heeft hij acties aangekondigd. Aviankoi stelt dat het hoofdbestuur tot woensdag de tijd heeft om te onderhandelen. Daarna zal het hoofdbestuur het resultaat aan de ledenraad moeten meedelen. Aviankoi beweert, dat deze kwestie vanaf 2015 speelt, en 'nu zijn we in 2018, straks in 2020 en we zijn geen stap verder'.

Peruaanse president Vizcarra verwerpt beschuldigingen van banden met criminele organisatie

(Bron foto: Twitter)
'Ik heb geen enkele relatie met deze persoon, die is waar hij zou moeten zijn, in de gevangenis'


De Peruaanse president Martin Vizcarra heeft woensdag 8 augustus 2018 beschuldigingen, dat hij banden zou hebben gehad met een criminele organisatie verworpen. 'Ik heb geen enkele relatie met deze persoon, die is waar hij zou moeten zijn, in de gevangenis', zei Vizcarra, verwijzend naar zakenman Antonio Camayo, die gevangen zit vanwege zijn betrokkenheid bij een criminele organisatie. 

De misdaadbende, bekend als 'Los Cuellos Blancos del Puerto' opereert vanuit de provincie Callao met vermeende samenwerking met zakenmensen, magistraten en politici.Congres-president Daniel Salaverry eiste, dat Vizcarra reageerde, omdat hij betrokken was bij recentelijk belichte opgenomen gesprekken van twee rechters die beschuldigd worden van illegale transacties.

Hooggerechtshof rechter Cesar Hinostroza is geschorst en Walter Rios, hoofd van het Hof van Beroep, is gearresteerd nadat een aantal onlangs publiek gemaakte audiobanden onthulde, dat bepaalde rechters, zakenlieden, advocaten en politici discussieerden over het uitwisselen van politieke en juridische gunsten voor financiële voordelen in verband met Camayo's groep .

De regering van Vizcarra heeft gerechtelijke hervormingen aangekondigd om systematische corruptie tegen te gaan.

(Suriname Mirror/Diario Correo/Xinhua/Twitter/YouTube)

Hooggerechtshof van Peru accepteert verzoek 'humanitaire' gratie oud-president Fujimori te herzien

Verzoek ingediend door familie van slachtoffers van de Barrios Altos en La Cantuta bloedbaden


Het Hooggerechtshof van Peru heeft een verzoek geaccepteerd om het 'humanitaire' pardon - gratie -  te herzien dat werd verleend door voormalig president Pedro Pablo Kuczynski (PPK) aan de voormalige president en voor schending van mensenrechten veroordeelde Alberto Fujimori

Het verzoek werd ingediend door de familie van de slachtoffers van de Barrios Altos en La Cantuta bloedbaden nadat het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens besliste, dat de gratie door het rechtsstelsel van het land grondwettelijk zou moeten worden herzien om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de principes, normen en verplichtingen die zijn vastgelegd in het Amerikaanse Verdrag inzake de Rechten van de Mens.Volgens de advocaat van Fujimori, Miguel Angel Perez, zou de beoordeling niet van toepassing moeten zijn, omdat er geen open gerechtelijk proces is. Gloria Cano, vertegenwoordigster van de families van de slachtoffers, beweert dat de herziening werd gevraagd in het kader van de 25-jarige straf tegen Fujimori voor de misdaden Barrios Altos en La Cantuta, die werd onderbroken door het pardon.


In december kondigde Kuczynski, die geconfronteerd werd met afzettingsprocedures nadat hij werd onderzocht in verband met het netwerk van corruptie van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht, aan dat hij Fujimori presidentiële gratie toekent. Het pardon werd later onthuld als resultaat van een politiek pact tussen voormalig parlementslid Kenji Fujimori, zoon van Alberto Fujimori, en de  Kuczynski, om afzetting te voorkomen. Het pact diende zijn doel, maar slechts in kort. In maart moest PPK aftreden en in juni verloor Kenji zijn Congreszetel. Het pardon werd gevolgd door aanhoudende massale protesten tegen corruptie en straffeloosheid.

Onlangs heeft het gerechtelijk systeem een ​​diepe geloofwaardigheidscrisis doorgemaakt, nadat audio-opnames onthulden, dat rechters plannen bespreken om gunsten te ruilen, veroordeelde criminelen te helpen en banen veilig te stellen voor vrienden.

In februari kreeg Fujimori te horen, dat hij terecht moet staan ​​in de zaak Pativilca, inzake de dood van ten minste zes boeren in de centrale Peruiaanse stad Pativilca op 29 januari 1992.

Fujimori is niet alleen verantwoordelijk voor de doden in Cantuta en Barrio Alto, maar wordt ook in verband gebracht met gedwongen verdwijningen en buitengerechtelijke executies in de oorlog tegen de opstandige groepen Sendero Luminoso en de Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (MRTA), evenals de gedwongen sterilisatie van ongeveer 300.000 vrouwen tussen 1996 en 2000. Misdaden waarvoor hij nog niet is veroordeeld.

Fujimori werd woensdag 8 augustus 2018 na de behandeling van hartproblemen uit het ziekenhuis ontslagen, zei zijn persoonlijke arts. Hij keerde terug naar zijn huis in de hoofdstad Lima nadat hij de Centenario-kliniek had verlaten. Zijn arts Alejandro Aguinaga werd geciteerd door het officiële Andina-staatspersbureau. 'We moeten altijd aandacht besteden aan zijn gezondheid', voegde Aguinaga eraan toe.

(Suriname Mirror/TeleSUR/The Guardian/YouTube)

Klimaatverandering eist verwoestend tol van gletsjers in Colombia

Colombiaanse gletsjers hebben de afgelopen 150 jaar 90% van hun ijsmassa verloren

Het vooruitzicht van het zien van besneeuwde bergtoppen in dit land behoort binnenkort tot het verleden


Klimaatverandering eist een verwoestend tol van de gletsjers in Colombia, volgens het Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales van het land - IDEAM. In een studie die vorige maand werd vrijgegeven, zullen binnen de komende 30 jaar de zes overgebleven gletsjers die de toppen van de Colombiaanse 'nevados  bedekken, verdwijnen als het ijs tegen de huidige snelheid blijft smelten. 

Volgens de studie was de Sierra Nevada de Santa Marta in 1850 bedekt met 82 vierkante kilometer sneeuw, maar in 2017 was er nog maar 6,7 kilometer over. En in termen van de totale som van het land, hebben de Colombiaanse gletsjers in de afgelopen 150 jaar 90% van hun ijsmassa verloren, van 374 vierkante kilometer tot een schamele 37.

'Elke gletsjer wereldwijd wordt geconfronteerd met dit dilemma', zei Ómar Franco , directeur van IDEAM, tijdens een persconferentie.


'Het zijn niet alleen Colombiaanse gletsjers die lijden.' 

Het smelten, verduidelijkt hij, kan niet alleen worden toegeschreven aan de stijging van de temperatuur op aarde, maar ook aan het weerpatroon van El Niño dat tussen 2015 en 2016 het land heeft getroffen en ernstige droogte heeft veroorzaakt.

De fysieke en geografische kenmerken van elke gletsjer worden ook nadelig beïnvloed door microklimaten en de menselijke voetafdruk veroorzaakt door ongereguleerd toerisme. Het IDEAM voorspelt dat de ijskappen die behoren tot vier van de stratosfeer-vulkanen in het land - Nevado del Ruíz, Tolima, Huila en Santa Isabel - in 2050 zullen verdwijnen.De gletsjers van de bergketens Sierra Nevada de Santa Marta en Nevado del Cocuy zouden een langere levensduur kunnen hebben gezien hun afstand naar dichtbevolkte gebieden, en afwezigheid van menselijke activiteiten, zoals wandelen dat kwetsbare oppervlakken afbrokkelt.

Volgens het meteorologisch instituut zal de hoogste en meest uitgebreide gletsjer van het land - Sierra Nevada El Cocuy - de laatste zijn die verdwijnt. Voormalig minister van Leefmilieu Luis Gilberto Murillo woonde ook de briefing bij en merkte op, dat Colombia veel te verliezen heeft met de opwarming van de aarde, aangezien het op de tweede plaats staat in de wereld op het gebied van biodiversiteit.

'We roepen landen op die grote uitstoters van broeikasgassen zijn om hun beloften na te komen', zei de minister.

Hoewel de industriële sector in Colombia slechts 0,5% van de wereldwijde koolstofemissies bijdraagt (China, de Europese Unie en de Verenigde Staten dragen meer dan 50% bij), zijn de gevolgen voor de gletsjers verwoestend, en tenzij de leidende economieën van de wereld hun broeikasgassen reduceren  in het komende decennium, zal het vooruitzicht van het zien van besneeuwde bergtoppen in dit land binnenkort tot het verleden behoren.

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/El Colombiano/Twitter)

Inheemse groep Embera op de vlucht in eigen land, Colombia

Verdreven uit leefgebied door strijd regering tegen guerrilla's en acties guerrilla's en paramilitairen

(Bron foto: Ana Karina Delgado Diaz / The Norwegian Refugee Council)

De inheemse bevolking van Colombia is een van de bevolkingsgroepen die het zwaarst hebben geleden onder het 50-jarige conflict in het land. Zelfs nu is de vrede fragiel en velen zijn nog steeds gedwongen te vluchten. 

De Colombiaanse regering en de gewapende groep FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo) zijn in 2016 een vredesakkoord aangegaan, maar er zijn nog steeds gewapende conflicten in het land. Op sommige plaatsen zijn de gevechten geïntensiveerd nadat FARC-EP-guerrilla's hun wapens hebben neergelegd.

Na drie uur rijden met de auto op een hobbelige weg en anderhalf uur varen over een rivier omgeven door weelderige jungle, komen we aan in een dorp diep in het regenwoud. We zijn in de Chocó-regio, aan de westkust van Colombia. Eerder beheerste de FARC-EP veel van de gebieden in de regio. Nu hebben gevechten tussen de rebellengroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) en een andere gewapende groep het gebied veranderd in een slagveld.


Het dorp is het centrum van de inheemse groep Embera, een van de 104 inheemse groepen in Colombia. Het is de thuisbasis van meer dan 2.000 van de Embera, die wonen in kleinere gemeenschappen langs de rivier en in de omliggende bergen.

In oktober 2017 nam de bevolking in het dorp toe met meer dan duizend mensen. De reden: mensen renden voor hun leven. In oktober 2017 werd een van hun leiders vermoord. 'Hij werkte voor de rechten van de inheemse bevolking en vocht voor ons land.We geloven dat dit de reden is dat hij werd vermoord', zegt een van de andere dorpsleiders.


Maar, hoe kon dit precies een jaar na het vredesakkoord gebeuren in Colombia?
'Het vredesakkoord is gesloten met de FARC-EP, maar er zijn ook andere gewapende groepen die nog geen vredesakkoord met de regering zijn aangegaan.' Veel groepen willen de controle over natuurlijke hulpbronnen en belangrijke drugstracés in de Pacifische regio en vechten nu voor gebieden die eerder onder controle stonden van de FARC-EP.

De gebieden waar Afro-Colombianen en inheemse groepen wonen, zijn vooral getroffen door het conflict. Zeven van de tien mensen die in 2017 zijn gedwongen te vluchten, komen uit deze gebieden.

Dit is niet de eerste keer, dat de Embera zijn gedwongen te vluchten. 'We zijn sinds het begin van de jaren zeventig meerdere malen genoodzaakt geweest te vluchten', zegt de dorpsleider. Pas in de laatste tien jaar ontving zijn dorp op vier verschillende tijden grote groepen mensen die vluchtten voor gewapende groepen: in 2008, 2009, 2014 en meest recent in 2017. Velen zijn meerdere keren gevlucht.

'We horen dat de regering probeert vrede te sluiten met deze groepen, maar dat is alleen op papier, we hebben de vrede nodig om onze gebieden te bereiken, woorden zijn niet genoeg, we moeten actie zien.'

De Noorse Vluchtelingenraad (NRC) is sinds 1991 in Colombia aanwezig. 'In Chocó informeren we inheemse groepen over hun rechten en verlenen we juridische hulp bij vragen over landrechten en compensaties nadat zij gedwongen waren te vluchten', zegt Judith Palacios, die juridisch advies geeft namens NRC. 'In dit dorp helpen we ervoor te zorgen dat kinderen naar school kunnen gaan en de gemeenschap schoon water kunnen geven.' De dorpsleider is dankbaar voor de hulp: 'Nu kennen we onze rechten en weten we hoe we voor hen moeten vechten.'

(Suriname Mirror/ReliefWeb/YouTube)

Albert Aboikoni niet beëdigd als grootopperhoofd van de Saramaccaners

Belfon Aboikoni
Albert Aboikoni
Inmiddels tot 'soap' verworden drama opvolging granman nog niet ten einde....

- 'Beëdiging Aboikoni druist in tegen principes marrongemeenschap over gezagsopvolging op dit niveau'
- Dreigende taal lijkt vruchten af te werpen 


Albert Aboikoni wordt niet meer beëdigd als grootopperhoofd van de Saramaccaners. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 10 augustus 2018. Het traditioneel gezag van de andere stammen heeft gisteren langdurig vergaderd. Aan president Desi Bouterse is gevraagd af te zien van de beëdiging van Aboikoni, omdat deze indruist tegen de principes van de marrongemeenschap over de gezagsopvolging op dit niveau.


Het grootopperhoofd der Matuariërs, Lesley Valentijn, treedt op als vertegenwoordiger van het traditioneel gezag in de zaak van de gezagsopvolging om een duurzame oplossing te bewerkstelligen. De president heeft ingestemd met het beroep dat op hem is gedaan.

Verklaring van de grootopperhoofden: 

'Paramaribo, donderdag 09 augustus 2018 
Aan: de President van de Republiek Suriname 
dtkv de minister van Regionale Ontwikkeling 

Heden, de negende augustus 2018, zijn wij, het Traditioneel Gezag, bijeen en wensen het volgende onder de aandacht van de regering c.q de President te brengen. 

Overwegende dat: 
1. Sinds het heengaan van Graman Belvon Aboikoni op 24 juni 2014 een opvolgingsgeschil bestaat bij de Saamaka over de rechtmatige opvolger van de overleden Graman; 
2. Dit opvolgingsgeschil in de afgelopen jaren geleid heeft tot het ontstaan van 3 groepen die menen het recht te claimen op het Gramanschap; 
3. Het van oudsher de Matjaw-lo is die de nieuwe graman der Saamaka aanwijst, inwijdt en installeert op Dangogo 1 aan de Pikien Lio; 
4. Dat vanuit de Matjaw-lo twee kandidaten zijn aangewezen, als opvolger van Graman Belvon Aboikoni, te weten de heer Albert Aboikoni en de heer Naze Amina, respectievelijk op 9 oktober 2016 en 6 maart 2017; 
5. De Matjaw-lo via de wnd. Graman de regering respectievelijk d.d 7 november 2016 en 25 maart 2017 hiervan schriftelijk in kennis heeft gesteld; 
6. Dat de twaalf-lo van de Saamaka de heer Frans Banai heeft aangewezen als de opvolger van Graman Belvon Aboikoni en de regering hiervan op 19 december 2017 schriftelijk in kennis heeft gesteld; 
7. Op 28 februari 2018 hebben de hoofdkapiteins van de Saamaka stam gemeend om in een verklaring de President te vragen een van de kandidaten te verkiezen en plechtig te bevestigen in het ambt van Grootopperhoofd der Saamaka; 
8. Op 6 augustus 2018 de President na de 3 groepen met hun kandidaten, alle hoofdkapiteins van de stam der Saamaka en het Traditioneel Gezag van de andere stammen en de Inheemsen te hebben gehoord, uit de 3 aan hem gepresenteerde kandidaten voor het Gramanschap der Saramaccaanse stam, de heer Albert A. Aboikoni erkend; 
9. Hierna de President in een plenaire zitting met alle hoofdkapiteins van de Saramaccaanse stam, het Traditioneel Gezag der Inheemsen en Tribale Volken, het vorenstaande aan hen kenbaar gemaakt; 
10. Op deze plenaire vergadering de President tevens kenbaar heeft gemaakt dat de Graman op vrijdag 10 augustus 2018 om 12.00u in het Presidentieel Paleis zal worden beëdigd.

Op grond van deze mededeling heeft het Traditioneel Gezag van de overige stammen het volgende besluiten genomen: 

1. De President van de Republiek Suriname dringend op te roepen af te zien van zijn keuze voor de heer Albert Aboikoni als Graman der Saamaka, omdat dit indruist tegen de principes van de marrongemeenschap betreffende de gezagsopvolging op dit niveau; 

2. De President van de Republiek Suriname op te roepen de beëdiging van de heer Albert Aboikoni, als te zijn Graman der Saamaka geen voortgang te laten vinden; 

3. Dat het Grootopperhoofd der Matuariërs, Granman Lesley Valentijn, als vertegenwoordiger van het Traditioneel Gezag optreedt in de zaak van de gezagsopvolging van de Saamaka stam met de regering, om een duurzame oplossing te bewerkstelligen. 

In het vertrouwen dat u begrip hebt voor onze standpunten en dat wij op uw medewerking en ondersteuning kunnen rekenen, verblijven wij. 

Namens het Traditioneel Gezag, 
Het Grootopperhoofd Lesley Valentijn'

Politie Suriname zoekt nabestaanden van zeven overleden personen

Lijken al maanden in het mortuarium Academisch Ziekenhuis Paramaribo


De politie is opzoek naar nabestaanden van zeven overleden personen, wiens lijken al maanden in het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo liggen. Belanghebbenden zijn opgeroepen om zich binnen twee weken te melden, omdat anders de staat de lijken zal begraven. Het gaat om lichamen van vooral dak- en thuislozen.  Dit meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 10 augustus 2018.

Er lagen meer lijken in het mortuarium, maar na een oproep enkele maanden geleden door de politie hadden verschillende nabestaanden zich gemeld. Er resten nu nog zeven stoffelijke overschotten.

Het hoofd van de afdeling Voorlichting van de politie, Humphrey Naarden, zegt dat ook in het verleden nabestaanden het hebben laten afweten. De voornaamste reden zijn de kosten voor de uitvaart.

 http://www.politie.sr/21094-2/'Er zijn ook andere factoren, maar vaak zijn mensen bang om voor de kosten op te draaien. We hopen dat met onze oproepen nabestaanden hun verantwoordelijkheid nemen. Zij zullen ook de kosten van opslag in het mortuarium moeten betalen, maar daarvoor kan een betalingsregeling getroffen worden. Het zou kunnen dat de mensen niet weten om wie het gaat, vandaar de bekendmaking. Er zal wel familie zijn die deze informatie tegenkomt. Het is nu wel onze laatste oproep, want hierna worden de lichamen begraven.'

Woning in Willemstad, Curaçao, omgetoverd tot een waar kunstwerk

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Kleurrijke schildering verfraait huis aan Berg Altena


Wie de afgelopen dagen regelmatig over Berg Altena reed, heeft kunnen zien hoe een van de woningen op de bocht werd omgetoverd tot een waar kunstwerk. Eerst werden de dakpannen knalgeel geverfd, de kozijnen groen en de muren vuurrood. 

Later werd het huis verder gedecoreerd met een kleurrijke schildering. Een pronkstuk in de straat, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 10 augustus 2018.

Ondernemers in de landbouw op Curaçao maken geen aanspraak op geld nationale landbouwfonds

De kredietverstrekking door de PSB Bank is tot nader order bevroren

 
Ondernemers in de landbouw op Curaçao kunnen geen aanspraak maken op geld uit het nationale landbouwfonds van twee miljoen gulden, door de overheid ondergebracht bij de PSB Bank. De kredietverstrekking door de bank is tot nader order bevroren. Landbouwers krijgen ook nul op rekest bij de Ontwikkelingsbank Nederlandse Antillen (Obna), tot aan de oprichting van het landbouwfonds vier jaar geleden, dè kredietverstrekker voor de ontwikkeling van de landbouw, veeteelt en visserij. Dit bericht Caribisch Netwerk/NTR donderdag 9 augustus 2018.

Minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur kondigde onlangs aan, dat Curaçao binnen vijf jaar tijd over duurzame landbouw moet beschikken.

Volgens Wendel Alberto, penningmeester van de landbouwcoöperatie op Banda’bou, is dat haalbaar mits de overheid landbouwers financieel steunt, fytosanitaire wetgeving introduceert en hard optreedt tegen diefstal en vandalisme. Wanneer er weer aanvragen kunnen worden ingediend voor een lening uit het landbouwfonds, is niet bekend.

'Minister Camelia-Römer heeft aangegeven dat het landbouwfonds in revisie is', zegt Wilbert Geertruida, voorzitter van Adeck (Asosiashon di Empresa(rionan) Chikí Kòrsou), Associatie voor het Midden- en Kleinbedrijf. Volgens Geertruida was het ook vóór deze ministeriële maatregel bijna onmogelijk om een lening uit het fonds te krijgen.

'De aanvrager moet een businessplan indienen, de benodigde producten eerst zelf kopen en daarvan de bon overleggen, en aan nog een reeks eisen voldoen. De drempel is te hoog. Het resultaat is dat in vier jaar tijd van de twee miljoen gulden die beschikbaar is nog geen 100.000 gulden aan leningen is verstrekt.' De Adeck-voorzitter hoopt, dat landbouwkrediet snel weer beschikbaar komt, tegen versoepelde voorwaarden, waardoor teleurgestelde ondernemers alsnog in aanmerking kunnen komen voor een lening.

Deelnemers Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) in 2017 gegroeid tot 21.696

'APC staat midden in de gemeenschap en draagt voor belangrijk deel bij aan economische ontwikkeling Curaçao'


Het aantal deelgenoten van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) is vorig jaar gegroeid tot 21.696. Dat is een toename met circa 300 deelnemers. Ook het aantal bij APC aangesloten lichamen is gestegen naar 63. 

'Als grootste pensioenfonds van Curaçao met een deelnemersbestand van meer dan 21.000 deelgenoten en een vermogen van circa 4,8 miljard gulden staat APC midden in de gemeenschap en draagt voor een belangrijk deel bij aan de economische ontwikkeling van Curaçao', schrijven directrice Evelyne Kruithof-Bor en bestuursvoorzitter Philip Martis in het jaarverslag 2017, aldus vandaag, vrijdag 10 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

Drie additionele lichamen/organisaties zijn gedurende het jaar 2017 bij het fonds aangesloten, zijnde Curaçao Airport Partners (CAP), Fundashon Desaroyo di Deporte Kòrsou (FDDK) en Stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg Curaçao (AJJC), waarvan de formalisering ten tijde van het schrijven van het jaarverslag gaande was.

Ook zijn de medewerkers van Fair Trade Authority Curaçao (FTAC) in 2017 bij het fonds aangemeld. Van de deelgenoten is ongeveer de helft actief en de andere helft gepensioneerd dan wel met uitgesteld pensioen/premievrij. Zo zijn er 8.309 deelgenoten in actieve dienstbetrekking, 2.827 deelgenoten met uitgesteld pensioen/premievrij en 10.560 pensioentrekkenden. Aldus de door het Antilliaans Dagblad bestudeerde kerncijfers in het APC Jaarverslag 2017.

Isla-raffinaderij zet deur op een kier voor eigenaar Refineria di Kòrsou

Isla: 'De noodzaak van een strategische partner moet nog blijken'


Refineria Isla verklaarde gisteren bereid te zijn om de technische haalbaarheid te onderzoeken in het geval zou blijken dat een strategische partner nodig is. Daarmee heeft raffinaderij de deur op een kier gezet voor eigenaar Refineria di Kòrsou. Zo blijkt uit een schriftelijke bekendmaking van de Isla - zie onderaan - (volle dochtermaatschappij PdVSA, Petróleos de Venezuela S.A.) naar aanleiding van een bespreking tussen de raffinaderij en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 10 augustus 2018.

'Refineria Isla heeft van haar kant naar voren gebracht bereid te zijn om een evaluatie te maken van de technische haalbaarheid op het moment dat er concrete informatie is over onder ander het type ruwe olie en de beschikbare hoeveelheid', valt daar letterlijk in te lezen.

Zoals bekend is overheids-nv RdK, eigenaar van de raffinaderij, bezig met een zoektocht naar een strategische partner. Eén voor een zogeheten ‘early step in’, dus de exploitatie van de raffinaderij op korte termijn, en één andere voor de exploitatie na 2019. De nv en het kabinet geven echter de voorkeur aan één partner die de exploitatie op de korte zowel de korte, als de lange termijn op zich neemt.

RdK liet onlangs weten eind september een MoU (Memorandum of Understanding) met waarschijnlijk vier potentiële strategische partners te willen tekenen. Maar, de Isla schrijft dat de noodzaak van een strategische partner nog moet blijken.

Aan het eind van de verklaring wordt het duidelijk dat Isla de wens heeft om de raffinaderij te blijven exploiteren. De verklaring vermeldt dat er op dit moment 28 studenten zijn die een opleiding volgen bij de bedrijfsschool van Isla. Dit ‘met het oog op de wens en bedoeling van Refineria Isla om de raffinaderij te blijven opereren’.Si mester di partner stratégiko, Isla lo hasi un evaluashon di e faktibilidat tékniko

- Mester di informashon konkreto riba entre otro tipo i kantidat di krudo -


Awe 9 di ougùstùs 2018 parti mainta, riba petishon di Refineria di Kòrsou, un ekipo di Refineria Isla enkabesá pa direktora señora Vanessa Flores, a reuní ku un delegashon di Refineria di Kòrsou.
E reunion a tuma lugá na Refineria Isla i por bisa ku esaki a tuma lugá den un esfera positivo i konstruktivo. Konkretamente a diskutí dos tema.

Partner stratégiko
Refineria di Kòrsou durante e reunion a informá Refineria Isla ku nan tin un kantidat di eventual partner stratégiko ku lo ta dispuesto di agregá nan mes na e relashon ku ta eksistí aktualmente entre Refineria Isla i Refineria di Kòrsou.


Refineria Isla di su banda a trese dilanti di ta dispuesto na hasi un evaluashon di e faktibilidat tékniko na momento ku tin informashon konkreto riba entre otro e tipo di krudo i e kantidat disponibel. Pa loke ta trata e evaluashon di e aspektonan kontraktual i toma di desishon, Refineria Isla a referí Refineria di Kòrsou na outoridatnan di PDVSA na Venezuela.

Suministro di utilidat
Durante di e reunion Refineria Isla a reitirá e importansia pa por tin garantia di generashon i suministro kontinuo i konfiabel di airu komprimí, koriente, awa i stom. Manera ya ta konosí, sin e utilidatnan menshoná, ni Refineria Isla ni ningun otro operador por prosesá krudo na un manera konfiabel i ekonómikamente viabel.


Promé ku por yega na palabrashon tokante kon eventualmente lo por inkorporá un eventual partner stratégiko, mester tin palabrashonnan konkreto tokante e fecha riba kual e planta di utilidat, CRU/BOO, lo por operá bèk di un manera optimal. A yega e momento pa tuma desishon kon ta bai hasi e invershonnan neserario pa pone CRU/BOO bèk den kondishon optimal di operashon.
Pa por operá na nivel di karga optimal, e refineria mester por konta ku kapasidat di produktividat máksimo di parti di CRU/BOO. Utilidat simplemente ta e kurason di tur refineria i pa e motibu ei, ta sumamente importante pa kontinuidat di Refineria Isla ku òf sin un eventual partner stratégiko.

Faktor humano
A para ketu tambe na e faktor humano di e proseso ku ta tumando lugá. A bini dilanti ku tin prekupashon pa stabilidat i ku esaki por ta impaktando motivashon di personal.


Refineria Isla a trese dilanti ku no tin kambio den e maneho di rekurso humano i ku entre otro aktualmente mes tin 28 studiante ku ta asistiendo skol vokashonal di Refineria Isla ku mira riba Refineria Isla su deseo i intenshon pa sigui ku operashon di e refineria.

Despues di a kompletá nan estudio na e skol vokashonal, e aña aki na luna di yüni, 8 operator a drenta servisio di Refineria Isla. Meskos tambe na luna yüli 12 mekániko a drenta servisio. Konforme planifikashon, na luna di november próksimo, 16 operator mas lo drenta servisio di Refineria Isla.

Departamentu di Relashon Públiko
Refineria Isla Curaçao B.V.
Djaweps 9 di ougùstùs 2018

www.refineriaisla.com

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bij Curaçao boot met illegale mannen (17) en vrouwen (11)

'Het gaat vermoedelijk om mensen met een Venezolaanse nationaliteit'

 
In de nacht van woensdag op donderdag heeft de Kustwacht Caribisch Gebied 17 mannen en 11 vrouwen zonder geldige verblijfsvergunning van een boot gehaald. De 28 ‘ongedocumenteerden’ zijn overgedragen aan de politie.

De Kustwacht heeft het vaartuig, van het type Yola, omstreeks half één 's nachts onderschept op 5,3 mijl uit de kust bij Daaibooibaai, aldus het bericht van de Kustwacht op Facebook.


Volgens woordvoerster Cynthia Devere vandaag, vrijdag 10 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad, gaat het ‘vermoedelijk’ om mensen met een Venezolaanse nationaliteit. 'Ze zagen er redelijk goed uit, maar hadden het wel wat koud. We hebben in zo’n geval ook altijd flesjes water bij ons om aan de opvarenden te geven.'

Verdere gegevens over de mannen en vrouwen kan Devere niet geven, maar zij schat de leeftijd van de meeste ‘ouder dan 25’ en van enkele op 18, 19 jaar. De groep is overgedragen aan het Korps Politie Curaçao.

'De procedure is dat zij daar worden ondervraagd en dan waarschijnlijk in de barakken worden ondergebracht om weer uitgezet te worden', aldus Devere. Het beleid van de Curaçaose regering om mensen zonder de nodige vergunningen terug te sturen, weerhoudt Venezolanen er dus niet van de barre overtocht over zee te maken.

Minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) geeft toe, dat de omstandigheden waarin ongedocumenteerden worden opgevangen in afwachting van repatriatie ‘niet optimaal zijn’. 'Daar zijn wij ons van bewust en we zoeken naar alternatieven, zodat mensen in meer humanere omstandigheden hun uitzetting kunnen afwachten.'

Curaçao krijgt stichting Kwaliteitsborging Veiligheidsinstallaties Curaçao (SKVC)

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Een van de taken uitgeven keurmerk aan beveiligingsbedrijven die erkenningsaanvraag indienen


Bij het ministerie van Justitie is een stichting in oprichting die zich gaat bezighouden met de erkenningsregelingen en inspectieschema’s op het gebied van brandbeveiliging en het organiseren van opleidingen. De stichting krijgt de naam Stichting Kwaliteitsborging Veiligheidsinstallaties Curaçao (SKVC). 

Dit kan opgemaakt worden uit een onlangs gepubliceerd advies van de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 10 augustus 2018.

De taken die genoemd worden zijn het uitgeven van een keurmerk aan beveiligingsbedrijven die een erkenningsaanvraag indienen. Van de erkende bedrijven met een keurmerk zal een register worden bijgehouden. Dit is na te slaan op een (nog te ontwikkelen) website.

Daarna zal er uiteraard een periodieke controle moeten plaatsvinden op deze erkende bedrijven en het gebruik van het keurmerk. 'Het keurmerk is een privaatrechtelijk collectief merk, merkenrechtelijk beschermd door het depot bij het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van Curaçao', zo wordt nader uitgelegd.Kwaliteitsborging Veiligheidsinstallaties Curaçao (SKVC).

Henk Herrenberg pleit voor herdenkingsplek voor wijlen Iding Soemita

Soemita behoort met Johan Pengel en Jagernath Lachmon tot 'grote drie' van eerste uur


Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren 2018, pleit voor een herdenkingsplek voor wijlen Iding Soemita. Hij behoort samen met Johan (Jopie) Pengel en Jagernath Lachmon tot de 'grote drie' van het eerste uur. Pengel en Lachmon hebben reeds een standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 10 augustus 2018.

Zij hebben aan de wieg gestaan van 'onze bromtji dyari', de harmonieuze samenleving, aldus Herrenberg.

Volgens PALU-voorzitter Jim Hok wordt de Assemblee belachelijk gemaakt in kwestie-Alcoa

'Terwijl DNA op vakantie gaat, staan kranen van Nederlands sloopbedrijf Koole klaar'

'Dat NDP-fractieleider Misiekaba de sloop illegaal heeft verklaard, schijnt van nul en generlei waarde te zijn'


PALU-voorzitter Jim Hok vraagt zich af of De Nationale Assemblee (DNA) belachelijk wordt gemaakt. 'Terwijl DNA zich opmaakt om op vakantie te gaan, staan de kranen van het Nederlandse bedrijf Koole al klaar om de raffinaderij te Paranam te slopen', zegt Hok vandaag, vrijdag 10 augustus 2018, op Starnieuws.

Dat de fractieleider van de grootste coalitiepartij (NDP), André Misiekaba, de sloop illegaal heeft verklaard, schijnt van nul en generlei waarde te zijn, volgens Hok.

Misiekaba stelde onomwonden vast, dat de coalitiefractie niet achter de ontmanteling staat, zolang de Brokopondo Overeenkomst niet is gewijzigd.

'We hebben al eerder gewezen op de verantwoordelijkheid die rust op met name de fractie van de NDP, omdat zij met de 26 zetels de meerderheid in DNA heeft. Met die meerderheid kan alleen zij de sloop laten stoppen. Maar, zal dat ook gebeuren of wordt de hele DNA belachelijk gemaakt?', vraagt Hok zich af.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft op 31 juli in DNA verklaard, dat de regering het besluit heeft genomen om de raffinaderij te ontmantelen, omdat het milieu gevaar loopt. Hij beloofde op aandringen van DNA om de stukken binnen twee weken op te sturen naar de volksvertegenwoordiging.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons deelde mee dat het college over twee weken weer bijeen zou komen, op 14 augustus.

CBvS waarschuwt wèèr voor malafide financiële activiteiten

'Crypto currencies, niet aan meedoen, uw geld is echt uw arbeid waard'


'De Centrale Bank van Suriname (CBvS) krijgt ondanks waarschuwingen nog steeds berichten van burgers die ernstig benadeeld zijn door malafide personen en organisaties die op een oneerlijke wijze zich geld toe-eigenen. Er worden vormen van beleggingen aangeboden, waarvoor al waarschuwingen zijn uitgegeven. Deze beleggingen, vaak onterecht investeringen genoemd, kunnen eerder als dobbelen worden aangeduid. 

De CBvS vindt het nodig de zorgwekkende ontwikkelingen periodiek onder de aandacht te brengen van de samenleving. Het is kenmerkend, dat overal ter wereld, waar het economisch minder voortvarend gaat, malafide personen en organisaties deze omstandigheid als hun kans schoon zien om burgers te verleiden tot het nemen van grote financiële risico’s. Hierbij worden goed doordachte methoden gebruikt die vertrouwenwekkend overkomen en vooral gouden bergen beloven. 

Hoe het ook zij, die komen steeds neer op ‘ponzi schemes’, vernoemd naar meesteroplichter Charles Ponzi, die in de VS dit systeem heeft gebruikt om mensen op te lichten. Dit systeem wordt ook uitgebeeld als een piramidespel, gelet op de structuur hoe het werkt. 

Het begint met een klein aantal mensen (de top van de piramide) die voor zijn eigen winst steeds anderen er bij moet betrekken. Er wordt hierbij gewezen op de aanlokkelijke winsten die de eersten wel hebben opgestreken. Dat hoort echter in het plan van de uitvoerders van dit systeem om potentiële slachtoffers te verleiden tot het nemen van risico met hun geld. De uitkomst is echter altijd hetzelfde; het systeem loopt uiteindelijk vast en degenen die later zijn ingestapt, raken al hun geld kwijt. Wanneer men dan rekenschap hierover wil vragen, zijn de vertegenwoordigers van deze malafide organisaties ineens onbereikbaar.

Sinds enkele jaren wordt het fenomeen crypto currencies, of virtueel geld, vooral bekend onder de naam Bitcoin, gebruikt in deze verderfelijke systemen. Ook in Suriname wordt dit nu aangeboden als een lucratieve manier om snel rijk te worden. De beloften die hierbij worden gedaan zijn in strijd met alle economische wetmatigheden en zijn slechts gebaseerd op geluk zoals bij kansspelen. Niet aan meedoen dus. Uw geld is echt uw arbeid waard.'

Politie gaat streng optreden tegen de foutparkeerders in centrum Paramaribo...

Niet alleen maar sommeren auto's te verwijderen, maar ook bekeuren en voertuigen wegslepen


De politie, in het bijzonder de Motor Surveillance Dienst (MSD) gaat streng optreden tegen  foutparkeerders, zo meldt het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 10 augustus 2018.

En voor degenen die niet weten wat foutparkeerders zijn, legt het korps dat haarfijn,uit:

'Foutparkeerders zijn verkeersdeelnemers die onder andere hun voertuigen parkeren: 
– dwars over trottoirs; 
– binnen 12 meter van kruisingen en/of nabij splitsingen van wegen; 
– voor parkeergelegenheden of op afstanden van minder dan 12 meter van zo een parkeergelegenheid verwijdert; 
– op wegen of weggedeelten waarvoor een wachtverbod of stopverbod geldt.'

Zo is de MSD. dinsdag bezig geweest in de Noorderkerkstraat, aan de Waterkant en in de Saramaccastraat.

Op die dag is het gros van de overtreders niet bekeurd, maar gesommeerd om hun voertuigen te verwijderen dan wel door te rijden. In enkele gevallen zijn voertuigen weggesleept, waarbij de sleepkosten door de overtreders betaald moeten worden.

De politie gaat nu overtreders niet alleen maar sommeren hun voertuigen te verwijderen, maar ze ook bekeuren en waar nodig de voertuigen ook laten wegslepen naar een plaats van berging waarbij de kosten voor rekening van de overtreders zullen zijn. 'Wees geen dief van je eigen zak.'

NDP-leider Bouterse sleept handjevol leden HVB en PL zijn paarse club binnen

Oud-Assembleelid Hendrik Sakimin via de PL en HVB nu gezwicht voor NDP

- PL-voorzitter Somohardjo: 'De NDP heeft in feite een dubbele inbraak gepleegd'
- 'Je zou kunnen zeggen, dat de bedrieger is bedrogen, ik heb medelijden met Sapoen dat hij nu bijna alleen is achtergebleven'


President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft gisteravond een aantal personen uit Commewijne, Coronie en Wanica verwelkomd als lid van zijn politieke partij, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 10 augustus 2018.

Hendrik Sakimin, die Assembleelid was, voortgekomen uit de Pertjajah Luhur (PL) en deel uitmaakte van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging coalitiepartner (HVB), is nu lid geworden van de NDP.

De groep die het podium betrad en de NDP-attributen in ontvangst nam, is door Enrique Ralim, die vanuit de PL naar HVB was overgestapt en al een tijdje bij de NDP is, binnengebracht. Revelino Amattarmidi, bekend als Lino, kreeg een NDP schouderdoek omgedaan door Bouterse. Verder verwelkomde hij ook de PL'er Jurgen Kartodikromo, alias Jogaman, lid van de districtsraad. Ivan Khouw was Assembleekandidaat van de PL in Coronie.

Bouterse noemde een deel van de mensen die overgelopen zijn naar de NDP bij naam. Hij is de initiatiefnemers die de problemen in Commewijne willen aanpakken dankbaar. Hij merkte op, dat het niet alleen gaat om schilderen van het monument van de Javaanse Immigratie, maar dat in het gehele district zaken aangepakt moeten worden. Het gaat om aanpak van alle zaken zoals bruggen, steigers, grondzaken en Bazo-kaarten. Hij ziet dat de mensen gemotiveerd zijn om hun schouders onder het werk te zetten.

Bouterse merkte op dat de initiatiefnemers samen met districtscommissaris van Commewijne, Adjaikoemar Kali, veel werk hebben verzet de afgelopen twee weken. Hij herkent Mariënburg bijna niet meer. De mensen hebben een beroep gedaan op Bouterse om te helpen Mariënburg weer op te knappen. Hij benadrukte, dat de activiteiten die georganiseerd zijn, de Staat niets hebben gekost. Geen cent uit de staatskas is volgens hem naar de activiteiten gegaan. Natuurlijk moet de aannemer die de infrastructuur heeft aangepakt, worden betaald.

Sakimin en de groep die toetreden tot de NDP hebben de belofte gedaan om de partij in beweging te houden. Amattarmidi merkte op, dat hij twintig jaar in een organisatie zat (PL), maar er volgens hem niks gedaan is voor Mariënburg. In twee weken heeft de president zoveel kunnen realiseren.

Over de overstap van Sakimin naar de NDP zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo, dat de NDP in feite een dubbele inbraak heeft gepleegd. Sakimin zat namelijk in de groep die samen met Raymond Sapoen en Enrique Ralim de PL de rug had toegekeerd om naar de HVB te gaan. Inmiddels heeft Sakimin, net als Ralim, ook de HVB vaarwel gezegd en heeft hij zich bij de NDP aangesloten.

'Je zou kunnen zeggen, dat de bedrieger is bedrogen. Eigenlijk heb ik medelijden met Sapoen dat hij nu bijna alleen is achtergebleven', zegt Somohardjo in een reactie.

Reportage Duitse omroep: Houtsector Suriname stevig in Chinese handen

'De echte winst gaat 15.000 kilometer naar het oosten, China'Een reportage van het programma Weltspiegel bij de Duitse televisiezender Das Erste (D1/ARD) getiteld ‘China’s kaalslag in het regenwoud’ gaat over ‘de uitverkoop’ van Surinaams hout aan China door de regering Bouterse en de daarmee gepaard gaande uitbuiting van de Surinaamse binnenlandbewoners, die 600 jaar oude tropische bomen moeten omkappen, zo bericht Waterkant.net vandaag, vrijdag 10 augustus 2018..

'Suriname is economisch zwak, maar rijk aan hulpbronnen. Eigenschappen die het de ideale bestemming maken voor investeerders uit China. Tropisch hout wordt bijvoorbeeld op grote schaal gekapt en verwerkt, maar de echte winst gaat 15.000 kilometer naar het oosten, China', aldus commentaar in de reportage.Het tropisch hout uit Suriname is erg gewild zegt Xu Dong Chen van Mobichen Woodworks.

'We hebben bomen die rood, geel zijn, we hebben hier zelfs paars hout. Dit zijn zeer zeldzame boomsoorten en mensen zeggen: Wow, ik wil dat. Het ruwe hout is bijna eindeloos, het Surinaamse personeelsbestand is erg goedkoop, de overheid genereus. Nee, we krijgen geen voorwaarden om te exporteren. En het is gemakkelijk om Chinese arbeiders het land in te krijgen', benadrukt Xu Dong Chen.

Volgens Winston Ramautarsing, econoom aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, lijkt de overheid niet goed op de hoogte te zijn. 'De Chinezen dicteren de regels en breken ze. Er is veel corruptie op alle niveaus. En op alle niveaus zijn het Chinezen en betalen ze steekpenningen', aldus de econoom.

Somohardjo (PL) roept alle Surinamers van Javaanse afkomst om de eenheid te behouden

'Wat we willen hebben is inspraak en gelijke behandeling, we willen geen underdog zijn'

- 'Als we een vuist maken, kan hij ons niet breken, de politiek van Bouterse is inbraakpolitiek'
- 'Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan was de NDP weggevaagd, niet alleen in Commewijne, maar landelijk'


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), heeft gisteren, donderdag 9 augustus 2018, tijdens de viering van 128 jaar Javaanse Immigratie en de Bigi Sma Dey in het Open Lucht Museum te Nieuw-Amsterdam een oproep gedaan aan alle Surinamers van Javaanse afkomst om de eenheid te behouden. 'Laat je niet verdelen. Laat je niet gebruiken als muurbloempje. Want dat betekent dat je er wel bent, maar geen enkele inspraak hebt.' Dit schrijft Starnieuws.


Pogingen om de partij tegen te werken in de organisatie van deze activiteit, zijn volgens Somohardjo op niets uitgelopen. Hij zei, dat de Javanen duidelijk hebben bewezen dat ze zich niet laten omkopen, getuige het feit dat ze massaal Nieuw-Amsterdam hebben bezocht. 'Niet omdat ze van PL zijn, maar omdat ze de NDP niet meer willen hebben.'

Hij merkte op, dat in tegenstelling tot elders, waar kennelijk met geld en pakketten is geschermd om de mensen te laten deelnemen, degenen die hebben meegedaan aan de PL-activiteiten hun eigen vervoer hebben ingezet en zelf hebben gekookt voor onder andere de seniore burgers. 'We hebben wel de benodigdheden gegeven zoals rijst en suiker. En dat is gotong royong, elkaar helpen. Maar, er zijn mensen die een raar begrip hebben van gotong royong. Gotong royong met ’s lands gelden? Dat is geen gotong royong. Dat is het volk misleiden', vindt de PL-voorzitter.

(Bron foto: Facebook)
De PL-voorzitter zei, dat er vele Javanen zijn die belangrijke functies bekleden, maar geen enkele inspraak hebben. Verenigd in een partij hebben ze volgens hem echter wel inspraak. Ook als ze verenigd zijn in een organisatie is de kans inspraak veel groter.

Somohardjo meent, dat toen de PL vanaf 2000 in de regering zat, zij aantoonbaar zaken heeft kunnen realiseren voor haar achterban. Hij vroeg zich af hoeveel districtscommissarissen of ambassadeurs van Javaanse afkomst er nu zijn.

Ook merkte hij op, dat er in Indonesië geen Surinaamse ambassadeur is aangesteld en zei dat de relatie tussen beide landen totaal verwaarloosd is.

'Men kijkt neer op de Javanen en dat willen we niet hebben. Een Javaan is even sterk en heeft dezelfde kwaliteit. Wat we willen hebben is inspraak en gelijke behandeling. We willen geen underdog zijn en geen tweederangs behandeling hebben. We willen gelijke rechten en nationale eenheid. Daarom doen we alvast een beroep op alle Javanen om die eenheid te vormen', luidde de oproep van de PL-voorzitter.

De politicus merkte op. dat 2020 zijn laatste verkiezingen zijn. Na 50 jaar in de politiek is zijn wens dat de Javanen echt een eenheid gaan vormen. 'Als we een vuist maken, kan hij ons niet breken. De politiek van Bouterse is inbraakpolitiek', vindt Somohardjo, die eraan toevoegde, dat dezelfde inbraakstrategie ook is toegepast in de economie en op het gebied van cultuur. 'Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan was de NDP weggevaagd. Niet alleen in Commewijne, maar landelijk.'

De politicus sprak de hoop uit dat het Surinaamse volk in vrede naast elkaar kan leven. 'En wij als Javanen dansen onze djarang kepang, de anderen hun natak, anderen dansen hun kawina. Belangrijk is voor ons dat wij naast elkaar en met elkaar moeten kunnen leven', sprak hij.

President Bouterse roept op binnenlandbewoners te steunen in hun ontwikkeling

'Dat verhaaltje van integratie en van elkaar houden moet niet bij woorden blijven'


President Desi Bouterse en First Lady Ingrid Waldring-Bouterse hebben donderdag 9 augustus  2018 de Dag der Inheemsen gevierd in de Palmentuin. De president riep op om de binnenlandbewoners, in het bijzonder de inheemsen, te steunen met hun ontwikkeling. 'Dat verhaaltje van integratie en van elkaar houden moet niet bij woorden blijven', zei hij, aldus Starnieuws.

Bouterse beweerde, dat de integratie een goed gevoel van saamhorigheid geeft. 'Maar, het kan beter, het moet beter op andere niveaus.'

De president zei ook, dat het grootste deel van de samenleving niet beseft wat binnenlandbewoners, met name de inheemsen, allemaal doormaken. 'Momenteel zijn een paar dorpelingen in het verre binnenland bezig zich een weg door het bos te kappen. De weg die ze aanleggen moet 50 kilometer lang worden. Deze is bedoeld om de gemeenschap uit haar isolement te halen.'

Het staatshoofd haalde nog meer voorbeelden aan van hoe fout zaken liggen in de dorpen. 'Maar, ik wil geen domper leggen op u', rondde hij af.

Bouterse ziet ook graag, dat social media in Suriname zich meer op de goede dingen in het leven richten. 'Wist u dat Suriname al vijf keer een prijs heeft gehaald voor natuurgeneeswijze? Nee hè, dat vindt men niet zo interessant. Dat Bouterse een nier gaat halen op Cuba, dat vindt men interessant'.

Deelneemsters Braziliaanse Miss Bumbum-verkiezingen tonen röntgenfoto's billen

(Bron foto's: news.com.au)
De 27 vrouwen tonen röntgenscans om te bewijzen, dat met geen van hun eigen billen is geknoeid


Deelneemsters aan de Braziliaanse Miss Bumbum-verkiezing poseren met röntgenfoto's om te bewijzen dat ze geen plastische chirurgie hebben ondergaan. De dames verenigden zich om te waarschuwen tegen 'quick fix' operaties na een aantal spraakmakende sterfgevallen van vrouwen na plastische chirurgie.


 
De 27 vrouwen, die elk een staat van Brazilië vertegenwoordigen, strijden om de felbegeerde 'beste billen'. De deelneemsters toonden woensdag 8 augustus 2018 röntgenscans om te bewijzen, dat met geen van hun eigen billen is geknoeid.


Een van de regels van de wereldberoemde Miss Bumbum-competitie, nu in zijn zesde jaar, is dat deelneemsters geen operatie hebben ondergaan om hun billen te vergroten of te verbeteren. Maar, dat betekent niet dat de dames dit jaar geen operaties hebben ondergaan - de 27 vrouwen gaven toe dat ze 78 cosmetische procedures hadden gevolgd, van klusjes en liposuctie tot neus- en kinoperaties.

Foto's laten de vrouwen zien pronkend met hun röntgenfoto's voor hun jaarlijkse parade door de hoofdstraat van Sao Paulo.

 

Het thema van de verkiezing van dit jaar is diversiteit, met deelneemsters zoals trans ladies en plus size dames die voor de eerste keer in de finale line-up zijn opgenomen.

De beste billen-prijs wordt uitgereikt tijdens de finale van de populaire verkiezing in november.

(Suriname Mirror/News.com.au/The Sun/Instagram)

Verhit debat in Brazilië over huiselijk geweld tegen vrouwen na beelden van mishandeling en dodelijke val vrouw

Beelden bewakingscamera's leggen vast hoe man zijn vrouw slaat en -schopt


Luís Felipe Manvailer beweert, dat zijn vrouw Tatiane Spitzner van balkon is gesprongen


Schokkende beelden van bewakingscamera's, waarop te zien is hoe een Braziliaanse man zijn vrouw neerslaat in de Zuid-Braziliaanse stad Guarapuava, enkele minuten voordat ze van balkon op de vijfde verdieping valt, zijn viraal gegaan, wat leidde tot een verhit landelijk debat over huiselijk geweld tegen vrouwen.

Te zien is op de beelden van 22 juli, dat  Luís Felipe Manvailer zijn vrouw, Tatiane Spitzner, op de parkeerplaats van hun appartementencomplex slaat en schopt en vervolgens achtervolgt naar een lift.


Daar blijft hij haar aanvallen tegen een muur voordat ze naar hun appartement op de vijfde verdieping gaan.

Nog geen 20 minuten later neemt hij de lift weer naar beneden - om haar bloederige, levenloze lichaam te halen, dat naar beneden was gevallen, op de stoep.
Manvailer kan dan gezien worden als hij het dode lichaam van zijn vrouw terug naar hun appartement sleept. Hij keert kort daarna terug naar de lift om het bloed op te ruimen. Spitzner probeert meerdere keren te vluchten tijdens de verontrustende beproeving.


Het leidde ook tot een nationaal debat over huiselijk geweld in Brazilië, waar bijna een derde van de vrouwen zegt dat ze geweld hebben geleden. Volgens een landelijk onderzoek in 2017 waren meer dan de helft van de aanvallers huidige of voormalige partners.

'De video weerspiegelt gewoon de niveaus van geweld die we hebben gedocumenteerd', zei Maria Laura Canineu, de Braziliaanse directrice van Human Rights Watch. 'Wat Brazilië moet leren, is dat de meeste van deze gevallen te voorkomen zijn. Het komt zelden voor dat een moord het eerste geval van geweld is.'Luís Felipe Manvailer werd snel gearresteerd en wordt ondervraagd over de moord op zijn vrouw, voor vijf jaar. Manvailer ontkent de beschuldigingen en hij vertelde de politie dat zijn vrouw van het balkon was gesprongen.

Een van de meest schokkende aspecten van de video's is wat kijkers niet kunnen zien: de 15 minuten waarin de vechtpartij en mishandeling worden verondersteld zich te hebben voortgezet en de buren naar verluidt wanhopige schreeuwen om hulp hebben gehoord.

Spitzner en Manvailer trouwden in 2013. De autoriteiten zeggen, dat ze geen klachten hadden gevonden tegen Manvailer vóórdat zijn vrouw werd gedood. Maar, in een veel bekeken televisieprogramma zei een vriendin van mevrouw Spitzner, dat ze regelmatig blauwe plekken op haar armen had en ze stuurde een WhatsApp-bericht met de waarschuwing, dat haar man haar 'dood haatte'.Op Instagram creëerde Spitzners zus, Luana Spitzner, een pagina genaamd TodosPorTatiane, die wordt gevolgd door ruim 112.000 mensen.

A post shared by Todos por Tatiane Spitzner (@todosportatiane) on


Terwijl de beelden zich verspreidden, gingen geërgerde Brazilianen naar Twitter en drongen er bij mensen op aan om in te grijpen om huiselijk geweld te stoppen, berichten te plaatsen met #metaAcolher.

(Suriname Mirror/Newsweek/Catraca Livre/The Independent/Bem Parana)/Twitter/YouTube/ Instagram)