maandag 13 november 2017

Europese Unie kondigt een wapenembargo tegen Venezuela af

EU treft ook maatregelen tegen bepaalde Venezolaanse topfunctionaris- sen

 
De Europese Unie heeft maandag 13 november 2017 een wapenembargo tegen Venezuela afgekondigd en is begonnen met maatregelen tegen bepaalde Venezolaanse topfunctionarissen. Er worden voorbereidingen getroffen om van bepaalde mensen de tegoeden te bevriezen en hun een reisverbod op te leggen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zetten deze stap maandag in Brussel om de druk op president NicolƔs Maduro van Venezuela op te voeren.

Het embargo betreft ook apparatuur waarmee het regime de Venezolanen kan bewaken, bespieden of onderdrukken.


De sancties worden in fasen toegepast en kunnen worden uitgebreid. Ze richten zich op personen en instellingen die democratische beginselen niet respecteren en die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen.

De Verenigde Staten hebben afgelopen donderdag de financiĆ«le sancties tegen Venezuela opgevoerd. Het regime in Caracas ligt steeds meer onder vuur, vooral sinds maart toen het hooggerechtshof een poging deed het parlement helemaal uit te schakelen. Later heeft een ‘grondwetgevende vergadering’, bestaande uit enkel aanhangers van Maduro, de wetgevende macht in handen genomen en deze vergadering vervolgt de oppositie tegen Maduro.

(Suriname Mirror/NOS/Reformatorisch Dagblad/Twitter)

Stichting GreenTown CuraƧao heeft eigen voorstel voor een ‘Plan B' ontwikkeling Isla-raffinaderij

'Dit voorstel is een win-win voor alle partijen en eigenlijk kan niemand daar tegen zijn'


In verband met alle maatschappelijke discussies rondom de ontwikkeling van de Isla-raffinaderij en het terrein er omheen, komt stichting GreenTown CuraƧao met een eigen voorstel voor een ‘Plan B’. GreenTown heeft naar eigen zeggen recent meerdere malen gesprekken gehad met minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) en het Multidisciplinaire Projectteam (MDPT) om dit voorstel te bespreken. 

'Dit voorstel is een win-win voor alle partijen en eigenlijk kan niemand daar tegen zijn', aldus voorzitter Ron Pin maandag 13 november 2017 in het Antilliaans Dagblad.

Het plan B van GreenTown houdt in dat ‘op zeer korte termijn’ gestart kan worden met duurzame, groene ontwikkeling van het gebied, met op termijn een park op de locatie waar nu de Isla nog actief draait.

'Er is nog een ontzettend groot gebied niet gebruikt binnen de hekken van de raffinaderij, wat kan worden schoongemaakt en duurzaam worden ontwikkeld.'

Pin namens het bestuur: 'Als we allemaal de trend volgen, weten we dat raffinage van fossiele brandstoffen op een goede dag in de huidige vorm zal stoppen. Op dat moment kan op die plek een groen park verrijzen.'

Politie CuraƧao arresteert vijf verdachten van mensensmokkel

Verdachten opgepakt in de omgeving van Koraal Tabak


De politie heeft afgelopen zaterdagochtend in de omgeving van Koraal Tabak vijf personen, een vrouw en vier mannen, aangehouden voor mensensmokkel. Dat is gisteren bekendgemaakt. Eveneens zijn tien ongedocumenteerde personen gearresteerd, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 13 november 2017.

Bij de politiecentrale kwam zaterdagmorgen rond half tien een melding binnen van verschillende personen die in de omgeving van Sint Joris/Koraal Tabak van een boot waren afgestapt. De politie wendde zich tot de omgeving en kwam daar een man tegen in een auto die zich niet kon identificeren. De man, die later de 40-jarige CuraƧaoĆ«naar P.R.C. bleek te zijn, werd in de boeien geslagen.  Na verhoor werd hij weer vrijgelaten.

Tijdens een intensieve zoektocht in de omgeving kwam de politie een aantal auto’s tegen, waarvan twee konden worden tegengehouden. In deze voertuigen werden zes ongedocumenteerde personen aangetroffen.

De chauffeurs werden aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Het gaat hierbij om de CuraƧaoƫnaar R.R.P. (31) en de Dominicaanse man C.B.F. (34).

'Regering laat zich niet met de rug tegen de muur plaatsen in kwestie GZE' - CuraƧao

Premier Rhuggenaath windt er geen doekjes om: 'Een betrouwbare partner is belangrijk'

 
In het geval van Guangdong Zhenrong Energy Ltd (GZE) heeft de regering een duidelijk signaal afgegeven: het is vastberaden en zal en zal zich niet met de rug tegen de muur laten plaatsen in het geval het traject met GZE niet tot een goed einde komt. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteravond in een nationale toespraak verklaard, aldus vandaag, maandag 13 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

'Hoewel al onze inspanningen en acties gericht zijn op het traject met Guangdong Zhenrong Energy, in afwachting van een positief resultaat van de due diligence, zullen noch ik, noch mijn kabinet toestaan dat CuraƧao met de rug tegen de muur wordt geplaatst in het geval dit traject niet tot een positief einde komt voor de toekomst van onze raffinaderij.'

De minister-president wond er geen doekjes om hoe belangrijk het is om met een betrouwbare partner in zee te gaan. 'Het is onverantwoord om de toekomst van onze raffinaderij in handen te leggen van welke partij dan ook zonder dat wij kunnen garanderen dat deze partij bewezen heeft dat het de capaciteit en de middelen heeft om alles te doen wat het beloofde.'

SLM breidt vloot voor regionale routes voorlopig niet uit

'We hebben gemerkt dat we het ook met twee machines kunnen doen'


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft besloten om de regionale routes voorlopig met twee vliegtuigen te onderhouden. 'We hebben gemerkt dat we het ook met twee machines kunnen doen', zegt algemeen directeur Robbi Lachmising vandaag, maandag 13 november 2017, in de Ware Tijd.

'Volgens onze huidige berekeningen zouden wij het ook bij eventuele vertragingen hiermee redden.'

Het staatsbedrijf maakte de afgelopen jaren gebruik van drie Boeings 737-300 die elk ongeveer 150 passagiers kunnen vervoeren. Dit aantal werd nodig geacht onder de vorige directie, vanwege de aanzienlijke toename van het aantal routes in de regio. De Verenigde Staten is een van de bestemmingen die na jaren weer werd toegevoegd aan de lijst van bestemmingen van de SLM op het westelijk halfrond. Ook vluchten naar Guyana werden na jaren hervat. Er zijn plannen om te beginnen met vluchten naar Cuba.

Ondanks deze uitbreidingen vindt het bedrijf nu twee toestellen voldoende. 'We hebben Ć©Ć©n al teruggegeven aan de eigenaar,  het tweede wordt tegen midden november teruggestuurd.' Om het wegvallen van de twee 737-300 toestellen op te vangen, zal de SLM tot en met maart 2018 een Boeing 737-700 inhuren. Dit toestel is zuiniger en sneller.

'Tegen maart/ april zal de SLM een eigen 737-700 in bedrijf kunnen brengen voor de komende zeven tot acht jaren', legt Lachmising verder uit. In 2018 zal ook een tweede 737-700 gehuurd worden. De twee 737-700's zullen een aantal jaren de vluchten in de regio uitvoeren. Voor de mid-Atlantische route zijn nog gesprekken gaande over een langetermijnvervanging van de Airbus A-340. Het bedrijf denkt zelfs aan een Dreamliner, het nieuwste vlaggenschip van Boeing. Maar, een definitief besluit daarover zal pas in 2019 vallen.

Project ‘Vernieuwing van de riolering van de Zwartenhovenbrugstraat’ start 15 november 2017

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Alle huizen en kolken zullen op nieuw aan te leggen riolering worden aangesloten


Het project ‘Vernieuwing van de riolering van de Zwartenhovenbrugstraat’ start woensdag. De werkzaamheden in blok 1 zullen zes maanden duren. Blok 1 is het gedeelte van de Zwartenhovenbrugstraat tussen de Nassylaan en de Keizerstraat. Alle huizen en kolken zullen op de nieuw aan te leggen riolering worden aangesloten.


Baitali Group of Company NV heeft op initiatief van het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie een informatiebijeenkomst gehouden met ondernemers van de Zwartenhovenbrugstraat, aldus maandag 13 november 2017, het Nationaal Informatie Instituut.  Zij zijn ingelicht over de werkzaamheden die verricht zullen worden door het bedrijf op deze belangrijke verkeersader.

Bij zo'n complex project zijn ook deze stakeholders nodig om het succesvol te kunnen afronden, zegt Farsi Khudabux, algemeen directeur Baitali Group.

Bij de rehabilitatie van deze weg wordt allereerst een lateraalriool aangelegd, waarop alle huizen en kolken aangesloten worden. Hierna wordt het hoofdriool in het midden van de weg aangelegd.

Om te voorkomen dat het verkeer stremming ondervindt heeft de afdeling Verkeer van het ministerie van OWT & C samen met het Korps Politie Suriname gezorgd voor de nodige omleidingsroute. Het eindproduct zal er heel goed uitzien volgens Khudabux. Er komt een goed functionerende riolering die 30 tot 40 jaar mee moet gaan.

VHP zoekt met succes aanhang in het Matawai-gebied

Granman der Matuariers Leslie Valentijn ontvangt VHP-delegatie in Poesoegroenoe


Het politiek/ ontwikkelingswerk in het binnenland van Suriname bracht de VHP het afgelopen weekend naar het Matawai-gebied aan de boven Saramaccarivier. De delegatie onder leiding van partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi vertrok in de vroege ochtend van zaterdag naar Poesoegroenoe waar een plechtige ontvangst door de Granman der Matuariers Leslie Valentijn ten.deel is gevallen.

In een twee uren durende krutu met de Granman en zijn staf verkreeg de voorzitter van de partij, officieel toestemming om het politiek/ontwikkelingswerk in het Matawai-gebied uit te voeren. Hierna werd er een bijeenkomst met de plaatselijke bevolking gehouden waarbij een werkgroep onder leiding van basja Jagan Samuel werd aangewezen teneinde zodanige mobilisatie werkzaamheden uit te voeren om te komen tot de vorming van een VHP-clusterkern voor Poesoegroenoe en omliggende dorpen, met als streefdatum ergens in februari 2018.

Vooruitlopend daarop is door de VHP-leiding toegezegd de Matawai-jongeren in Wanica te ondersteunen met sport en ontwikkelingsactiviteiten onder leiding van dezelfde asja.

Hierna vervolgde de delegatie de trip naar Nieuw Jacobkondre waar na een hartelijk en warme ontvangst de nacht werd doorgebracht.
In de krutuzaal van Nieuw Jacobkondre werd zondag een zeer warme, oprechte en vanwege de aanwezigen zeer eerlijke krutu gehouden met als absolute toppunt een hartelijke installatie van de clusterkern voor de dorpen Njoeng Jacobkondre, Baling, Miesalibi en Bilawatra, zo meldt de partij vandaag, mmaandag 13 november 2017. Deze kern staat onder voorzitterschap van Orpheo Lafanti met als stuwende kracht Friette Samuel alias VIP, meer bekend als 'maffia'.

Opmerkelijk tijdens deze meeting was het feit, dat een in NDP-trui geklede man de gelegenheid nam en kreeg om tijdens de vragen ronde zeer kritische vragen te stellen. Tijdens de beantwoording van de vragen trok hij ontroerd zijn NDP-trui uit en vroeg om een VHP-trui waarna hij de.microfoon uit handen van Santokhi nam en spontaan zijn steun betuigde aan de VHP. 'Voorie, joe raak mie inie mie atie en mie jere sanie sang go na mie atie. Werie a trui foe VHP gie mie.' Hierna riep hij de aanwezigen op zijn voorbeeld te volgen en de VHP te ondersteunen.

Aan elk dorp werd door de agrarische raad van de partij een geoculeerde sinaasappelplant aangeboden en werd tegenover de krutu oso doorSantokhi, bijgestaan door enkele kinderen, een sinaasappelplant in de grond gezet. De bodemgesteldheid is zeer goed bevonden voor citrus, vandaar deze pilot.

Sandew Hira zoekt confrontatie: 'Desi Bouterse heeft op 8 december 1982 niemand vermoord'

'Mijn broer was wel degelijk betrokken bij coupplannen tegen Bouterse'


Desi Bouterse heeft op 8 december 1982 niemand vermoord. Ook heeft hij geen opdracht gegeven daartoe. Tot die opmerkelijke conclusie komt Sandew Hira (Dew Baboeram), broer van de op 8 december 1982 door militairen vermoorde advocaat John Baboeram. 

Hij beweert vandaag, maandag 13 november 2017, in de Ware Tijd verder, dat zijn broer wel degelijk betrokken was bij coupplannen tegen Bouterse. 'Het is pijnlijk om dat te horen van mensen die erbij waren, dat hij erbij zat', aldus Hira.

Hij begon ruim drie jaar geleden een traject naar waarheidsvinding betreffende de Decembermoorden en sprak ook met mensen die betrokken zouden zijn geweest bij couppogingen tegen het militaire bewind van de jaren tachtig.

Hira meent uit een interview met Bouterse, gesprekken met mensen, onder wie voormalige inlichtingenmedewerkers die weten wat er toen is gebeurd, publieke bronnen en het rechtsproces, erachter te zijn gekomen, wat zich in Fort Zeelandia heeft afgespeeld.

'Voor 99.9 procent denk ik te weten wat daar is gebeurd. Wat Bouterse heeft gezegd in het interview berust op waarheid. Het wordt bevestigd door alle andere informatie die ik heb verzameld', zegt Hira. Bouterse zou niet in het fort aanwezig zijn geweest toen de mannen werden vermoord en hij zou daartoe geen opdracht hebben gegeven.

Naar eigen zeggen was de toenmalige bevelhebber voorstander van verbanning van de latere slachtoffers. Er waren drie opties: liquideren, strafrechtelijk vervolgen of uit het land zetten. Bouterse ging voor de laatste optie, stelt Hira. Dat concludeert hij onder andere ook uit gesprekken met mensen die niet wensen dat hun getuigenis wordt gepubliceerd. Ze vrezen dat ze in de problemen zouden kunnen komen. Deze verklaringen zijn aldus Hira, niet afgelegd door mensen die tot Bouterse-gezinden gerekend kunnen worden.

Twee jongens bekennen brandstichting bij Bhaggoe's Car Palace te Kwatta

Bhaggoe lijdt een schade van rond 200.000 Amerikaanse dollar: auto's niĆØt verzekerd

 
De politie heeft twee jongeren aangehouden die hebben bekend dat zij zaterdag brand hebben gesticht bij Bhaggoe's Car Palace te Kwatta. Directeur Rakesh Bhaggoe zegt vandaag, maandag 13 november 2017, op Starnieuws dat hij wacht op de verklaring van de politie. 

Het is voor hem nog niet duidelijk of de jongens de brand uit zichzelf hebben gesticht of in opdracht van iemand. Zij zijn van de buurt en bekend bij Bhaggoe.

Bhaggoe lijdt een schade van naar schatting 200.000 Amerikaanse dollar. Drie bussen en twee 3 ton pick-ups en enkele andere voertuigen zijn volledig uitgebrand. Een bus kost ongeveer 32.000 Amerikaanse dollar. Veel auto's hebben brand- en schroeischade. De voertuigen zijn niet verzekerd.

De ondernemer zal nagaan welke onderdelen nog goed zijn van auto's die schade hebben opgelopen. Deze zullen gesloopt worden.

'Het is een zware klap voor ons, vooral in deze moeilijke tijd', aldus Bhaggoe. Hij wacht op een sein van de politie om de voertuigen weg te kunnen halen. Er zullen extra maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat deze situatie zich herhaalt.

De brandstichting vond 's middags plaats, toen de zaak al gesloten was. Toen de brandweer ter plekke aankwam, stonden verschillende voertuigen reeds in lichterlaaie.

Surinaamse Bankiersvereniging ontkent plannen om De Surinaamsche Bank over te nemen

'Er is onnodige commotie veroorzaakt door een bericht in de Ware Tijd'


De Surinaamse Bankiersvereniging ontkent in onderstaande verklaring ,dat er concrete plannen zijn om De Surinaamsche Bank (DSB) over te nemen. Er is onnodige commotie veroorzaakt door een bericht vandaag, maandag 13 november 2017, in de Ware Tijd, waarin wordt gesteld dat de Centrale Bank van Suriname op zoek is naar Srd 180 miljoen. 

'De Surinaamse Bankiersvereniging betreurt de tendentieuze berichtgeving inzake DSB Bank in de Ware Tijd van maandag 13 november 2017. De daarin vervatte informatie is geheel onjuist en de zogenaamde betrouwbare bronnen waarnaar de krant verwijst zijn onbetrouwbaar gebleken.

Dit heeft geleid tot onnodige commotie in de samenleving die voorkomen kon worden als voorafgaande aan de publicatie contact was opgenomen met het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging ter verificatie van het Ć©Ć©n en ander. 

Het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging heeft alle vertrouwen in de aanpak van de problematiek van de DSB Bank door de verschillende actoren en ondersteunt deze acties ten volle. 

Geen van de leden van de Surinaamse Bankiersvereniging heeft concrete plannen voor overname van de DSB Bank.'

CBvS vraagt banken gezamenlijk Srd 180 miljoen te storten rekening van nieuwe stichting

Doel opgerichte Asfiss is om financiƫle sector te behoeden voor onverwachte schokken


Geld nu bedoeld om De Surinaamsche Bank ruggensteun te geven


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 13 november 2017, dat banken niet staan te springen om invulling te geven aan de oproep van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om gezamenlijk Srd 180 miljoen te storten op de rekening van de pas opgerichte ‘Stichting administratiekantoor stabiliteit financiĆ«le sector Suriname’ (Asfiss).

Governor Glenn Gersie probeert de verschillende instellingen zo ver te krijgen dat ze die stap maken. De bedoeling van de op 4 september opgerichte Asfiss is om de financiƫle sector te behoeden voor onverwachte schokken. Het geld is op dit moment bedoeld om De Surinaamsche Bank (DSB Bank) ruggensteun te geven. Die bank zit in financieel zwaar weer, na een buitengewoon slecht resultaat, wat de financiƫle instelling een verliespost van bijna 190 miljoen Surinaamse dollar opleverde.

Van verschillende 'banktoppers' wordt vernomen, aldus de Ware Tijd, dat zij niet tegen het initiatief van de oprichting van Asfiss zijn. 'Het is goed dat er een lichaam is voor stabilisatie bij calamiteiten. Echter, wij hebben nu niet het geld om hierin te investeren.' Er wordt gepleit voor het terugbrengen van de kasreserve. 'Op dit moment zit van elke Srd die wij binnenhalen, veertig procent vast. We kunnen niet eens goed geld uitzetten en nu moeten wij ook nog geld stoppen in dit fonds.'

Het tegen verzoek dat nu op CBvS wordt afgevuurd is om de wurgende maatregel te verlichten. In de regio is de verplichte kasreserve ongeveer 15 procent. Er wordt van uitgegaan dat 'grote broers' Hakrinbank en in mindere mate Republic Bank (RB) in staat zullen zijn het gat te dichten. De Hakrinbank is in feite de lachende derde geworden van het debacle rond DSB-Bank: veel sterke klanten hebben de DSB verlaten en onderdak gezocht bij de Hakrinbank. Andere ex-DSB-cliƫnten zijn overgestapt naar RB en andere banken. 'Dus als iemand in staat is een move te maken, dan is het Hakrinbank', redeneert een banktopper, zo schrijft de Ware Tijd.

Agent mishandelt zwangere vriendin

Slachtoffer heeft zwellingen en onderhuidse bloedingen in gezicht en pijn in onderbuik


De 24-jarige R.S. heeft, zo bericht het Dagblad Suriname zondag 12 november 2017, donderdag aangifte bij de politie van Wanica gedaan van mishandeling door haar vriend, agent van politie. 

In de nacht van woensdag op donderdag raakten de twee verwikkeld in een woordenwisseling. De man bracht op een bepaald moment de dame enkele slagen toe. Dit, terwijl hij ervan op de hoogte is, dat zij drie maanden in verwachting is van hem.

Het slachtoffer is na de mishandeling persoonlijk bij de politie geweest. Haar lichaam was besmeurd met zand. Volgens het slachtoffer heeft haar vriend, D.M., haar flink mishandeld en bedreigd met de dood met zijn dienstvuistvuurwapen. Het slachtoffer vertoonde zwellingen en onderhuidse bloedingen in haar gezicht en klaagde van pijn over haar lichaam en onderbuik.

Het slachtoffer werd verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en is daar ter observatie opgenomen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.  Afhankelijk van de aard van de letsels zal beslist worden omtrent de insluiting van de agent.

Gajadien (VHP): 'Minister Hoefdraad is bezig ambtenaren op te lichten'

'Nu blijkt, dat je wel richting de SPSB kan gaan, maar dat zaken als inhoudingen en storting van bedragen via Cebuma niet goed verlopen'


'Gillmore Hoefdraad is bezig de ambtenaren op te lichten', zegt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zondag 12 november 2017, in het Dagblad Suriname. Duizenden ambtenaren zijn onaangenaam verrast door de ontdekking, dat het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) al twee maanden inhoudingen pleegt voor aflossingen, maar het geld niet stort op de banken. Hierdoor zijn hypotheken, persoonlijke leningen en andere aflossingen niet betaald. 

Aan al deze duizenden ambtenaren, die buiten hun schuld om achter zijn met aflossingen, kan boeterente worden opgelegd.

Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Financiƫn, voert aan dat het een kwalijke zaak is dat terwijl dezelfde overheid als werkgever haar werknemers zou moeten beschermen, zij juist tracht de mensen in de maling te nemen. 'Ik vind het jammer dat de minister dat typeert als bureaucratie, terwijl wij stelselmatig zien: als het gaat om betalingen verrichten, de overheid steeds een zondebok zoekt. Eerst was het de fraude bij AKB, daarna de bus- en boothouders en manipulatie.'

Gajadien zegt dat bij de voorbereiding van de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2018 gezien is, dat ministeries op dit ogenblik in sommige gevallen niet eens 10% van de vorige begroting hebben kunnen realiseren, vanwege wanbetaling vanuit de overheid. Dit alles duidt volgens hem aan dat de overheid heel krap zit met financiƫle middelen.

Gajadien voert aan dat het dezelfde Hoefdraad is die alle betalingen geruime tijd probeert ‘te sluizen’ richting de Surinaamse Postpaarbank (SPSB). Dat minister Hoefdraad vindt dat staatsbanken gebruikt moeten worden om gelden op tijd gestort te krijgen, vindt Gajadien een heel zwak argument. De bewindsman vindt dat overheidsgelden vaak gestort worden, de betaling via particuliere banken te laat plaatsvindt door bureaucratische regels. Daarom is aan parastatale bedrijven en instellingen die subsidie krijgen, gevraagd om een rekening bij de SPSB-bank te openen. 'Dat is het meest zwakke argument dat een minister van FinanciĆ«n kan hanteren. Nu blijkt, dat je wel richting de SPSB kan gaan, maar toch andere zaken als inhoudingen en storting van bedragen via Cebuma niet goed verlopen', aldus Gajadien.

Hij vraagt de ambtenaren ervoor te waken, dat binnenkort ook zij verplicht zullen worden rekeningouder bij deze staatsbank te worden.

De VHP’er benadrukt, dat het niet de eerste keer is dat staatsburgers worden opgelicht. Hij verwijst naar de recente kwestie ten westen van de Martin Luther Kingweg en ten oosten van de Pararivier, zijnde het gedeelte van de plantage Smalkalden, waar de overheid honderden percelen enkele jaren heeft uitgegeven, terwijl deze al voor 26 miljoen Euro bij een lokale bank waren bezwaard.

Olifant in dierentuin Colombiaanse stad Barranquilla geopereerd aan slagtand

Patiƫnt Tantor aangetroffen in 1991 gevonden op een ranch van drugshandelaren

(Bron foto: Dierentuin Barranquilla)
Wortelkanaalwerk uitgevoerd op een gebarsten slagtand


De dierentuin in de Colombiaanse stad Barranquilla heeft met succes een operatie uitgevoerd op een Afrikaanse olifant van vijf ton, die jaren geleden was aangetroffen op een ranch in het bezit van drugshandelaren. Dertig mensen waren betrokken bij de operatie en de olifant, Tantor genaamd, was drie uur lang verdoofd, aldus de BBC. Een wortelkanaalbehandeling werd uitgevoerd op een gebarsten slagtand.

Meer dan honderd mensen zamelden geld in voor de operatie, die meer dan $ 8.500 kostte.

De politie moest buiten de dierentuin de weg afsluiten en het verkeer omleiden om een ​​kraan te installeren voor het geval de olifant tijdens de procedure moest worden opgetild.

De operatie had twee jaar geleden moeten plaatsvinden toen Tantor zijn slagtand beschadigde, maar er waren vertragingen bij het verkrijgen van de speciale verdoving die wordt gebruikt voor grote gewervelde dieren.


Speciale tandheelkundige apparatuur moest worden ontworpen en gebouwd voor de operatie.


Tantor werd in april 1991 naar de dierentuin in Barranquilla gebracht nadat hij door het Nationale  Narcotica Bureau van Colombia werd gevonden op een boerderij die eigendom was van drugshandelaren, samen met andere dieren die illegaal werden verhandeld. Hij wordt verondersteld ongeveer 50 jaar oud te zijn.

Volgens de dierentuin van Barranquilla is het de eerste keer in Latijns-Amerika dat dit soort werk met succes is uitgevoerd.
(Suriname Mirror/BBC/Twitter/YouTube)