vrijdag 5 juni 2020

Total lockdown maatregelen vanaf maandag twee weken lang aangescherpt

Veira zichtbaar boos over het feit, dat veel mensen lockdown aan laars lappen


De lockdown maatregelen worden vanaf maandag twee weken lang aangescherpt. De overheid wil minder mensen op straat en de essentiële diensten moeten met een minimale bezetting gaan werken. 

Morgenavond om zes uur is er een speciale persbriefing hierover. Dat zei de directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid, Danielle Veira, vanavond, vrijdag 5 juni 2020, tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam.

Ze was zichtbaar boos over het feit, dat zo veel mensen de lockdown aan hun laars lappen. Ook ergerde zij zich over de inhoud van vragen gesteld door het lokaal journaille. Diverse zogenaamde journalisten baseren hun vragen vooral op via eigen bronnen, Whats-app en social media ontvangen veelal onjuiste informatie. Daarenboven bemoeien journalisten zich teveel met de werkwijze van het Managementteam, zonder zelf-kritisch te zijn...

De essentiële diensten zullen ook veranderen, zei Veira. Ondernemers die in het binnenland werkzaam zijn moeten voor maandag weg zijn, anders zullen ze niet meer kunnen vertrekken.

De persconferenties van het team zullen ook veranderen, ze zullen met zoom worden belegd. Dus de pers komt niet meer fysiek bij elkaar.

De verscherping gaat twee weken duren om de explosieve stijging van het aantal besmettingen in te dammen. Het wordt nu dus echt een total lockdown en geen softe versie meer, aldus Veira.

Ze toonde foto's van plekken die nog steeds druk zijn. 'Tan na yu oso! Dat heeft geen superuitleg nodig. No go na strati efu a no de fanowdu!'

Veira bracht in herinnering, dat ze vaak heeft gewaarschuwd dat het Covid-19-team er niet voor zou schromen de maatregelen te verscherpen. 'Efu a sani disi e go doro wi o hari a linti strak. Wel vanaf maandag wordt het aangescherpt.'

Slijngard (NCCR) boos over de koppigheid van de samenleving

'Kom niet illegaal naar Suriname, tan ini yu kondre!'Jerry Slijngard, die leiding geeft aan het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), is vrijdagmiddag 5 juni 2020 tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19-Managmentteam uit zijn slof geschoten, althans volgens de Ware Tijd.... 

Hij klaagde onder meer over de koppigheid van de samenleving. Slijngard hekelde het feit, dat mensen er alles aan doen om de verscherpte regels te omzeilen. Het blijkt dat er talloze belletjes binnenkomen bij het NCCR van mensen die pasjes willen. 'Total lockdown wan taki yu musu tan na oso. Yu naf go na stati.'


Slijngard wees ook erop, dat quarantaineruimtes snel vol raken. 'Onze quarantaineruimtes raken overvol. Er zijn straks geen quarantaineruimtes meer', waarschuwde hij. Momenteel zitten 159 burgers in quarantaine. 'Het zijn geen repatrianten', maakte hij duidelijk. Het gros van de mensen blijkt illegaal in het land te zijn. Zijn boodschap aan illegalen was duidelijk. 'Kom niet illegaal naar Suriname. Tan ini yu kondre!' 

Slijngard gaf mee dat er binnenkort ook mensen die positief zijn getest op quarantainelocaties komen. Het gaat dan wel om burgers die zoals Cleopatra Jessurun, directrice van het ministerie van Volksgezondheid, het noemde 'niet zorgbehoevend' zijn en asymptomatisch. 'We willen de ziekenhuisbedden niet bezet houden', aldus het NCCR-hoofd.

Eén van de nieuwe plekken wordt het KKF-gebouw, dat vrijdag al werd klaargemaakt. 'Verwacht niet dat u in de watten wordt gelegd. U gaat uw eigen boontjes moeten doppen. U bent niet op vakantie, u gaat de handen uit de mouwen moeten steken.'

Voor de mensen zullen de minimale zaken in orde worden gebracht. Hij noemde onder meer toiletpapier. Maar, Slijngard liet direct doorschemeren dat familie van de mensen zal moeten bijdragen met spullen.

Directrice BOG Bromet niet besmet met Covid-19

'De essentiële diensten zijn open, alleen de administratieve diensten niet'


Minouche Bromet, directrice van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), is niet besmet met het nieuwe coronavirus. Dat zei directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid vrijdagmiddag 5 juni 2020 bekendgemaakt tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19-Managementteam, aldus de Ware Tijd.

Jessurun beaamde wel, dat er iemand op het kantoor van Bromet positief is getest. Echter, de BOG-directrice is niet besmet. Dat is volgens de Volksgezondheid-directrice middels een test aangetoond. 'Maar, vanuit haar eigen verantwoordelijkheid heeft Bromet besloten haar quarantaine te continueren.' 

Jessurun ontkende dat het BOG gesloten is. 'De essentiële diensten zijn open, alleen de administratieve diensten niet. Dat personeel is op afroep beschikbaar.'

Ze loofde de mensen in de frontlinie, die zich keihard inzetten ondanks gevaar voor hun eigen leven. Een van de groepen is het het Quick Response Team dat samen met het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) contactpersonen moet tracen.

Volgens de directrice van Volksgezondheid wordt er een 'aangepaste strategie toegepast' vanwege schaarste aan human resources en verbruiksartikelen. Ze haalde aan, dat 75 procent van de positief geteste personen niet zorgbehoevend zijn. 'Ze hebben geen klachten en geen behoefte direct aan medische zorg.' De overige 25 procent heeft dat wel en zit in isolatie in het Wanica Ziekenhuis. Van dat aantal ligt 7 procent op de intensive care unit. Van één persoon is de situatie instabiel.

In Suriname is sinds gisteravond zes uur een total lockdown soft stage van kracht. Die duurt tot en met 12 juni zes uur 's morgens. Jessurun deed nogmaals een beroep op de mensen om thuis te blijven.

Volgens epidemioloog Orie vond de blootstelling van de recente besmettingsgolf eind mei plaats. Jessurun drong erop aan, dat mensen thuisblijven als ze ziek zijn.

Aantal met Covid-19 besmette personen met acht gestegen

Aantal actieve gevallen is gestegen van 72 naar 80


Acht mensen zijn vandaag, vrijdag 5 juni 2020, positief getest op Covid-19. Het aantal besmettingen in Suriname is van 82 naar 90 gestegen. Het aantal actieve gevallen is gestegen van 72 naar 80. 

Sinds gisteravond is er een total lockdown. Mensen mogen wel naar de supermarkt voor boodschappen. Zogenoemde essentiële diensten hebben ontheffing gekregen.

Veel winkels zijn gesloten vandaag. Er worden nauwelijks goederen geleverd, waardoor schappen nauwelijks meer gevuld zijn. Winkeliers zijn ook bang om besmet te raken.

Hoofdstembureau Paramaribo presenteert cijfers van de verkiezingen

Centraal Hoofdstembureau moet uitslag nog vaststellen van alle districtenHet hoofdstembureau Paramaribo heeft vandaag, vrijdag 5 juni 2020, de cijfers van de verkiezingen gepresenteerd. Tijdens de openbare zitting gistermiddag was er weinig ruimte om de gegevens overzichtelijk te presenteren, aldus Starnieuws.

Shaiesta Nabibaks van het hoofdstembureau legde uit, dat veel tijd is gaan zitten in de verwerking van de gegevens, omdat er fouten waren op de processen-verbaal. De correcties mogen alleen aangebracht worden door de voorzitter van het betreffende stembureau.


Hoewel het hoofdstembureau nu de cijfers heeft gepresenteerd, blijkt dat de vergadering van gisteren niet is afgesloten. De NDP heeft een bezwaarschrift ingediend en vraagt om hertelling van de 274 stembureaus in Paramaribo. Het hoofdstembureau was gisteren niet voltallig. De voorzitter en ondervoorzitter waren afwezig. Er moet nog een besluit worden genomen door het hoofdstembureau Paramaribo.

De VHP heeft in Paramaribo 7 zetels veroverd, de NDP heeft er 5, NPS 3 en ABOP 2. De resultaten van deze partijen, zoals vastgelegd door het hoofdstembureau Paramaribo. Het Centraal Hoofdstembureau moet de uitslag nog vaststellen van alle districten. Daarna is het de beurt van het Onafhankelijk Kiesbureau om de verkiezingen al dan niet bindend te verklaren. Binnen dertig dagen moet de nieuwe Nationale Assemblee bijeenkomen.
Deurwaarders bij Hof van Justitie al twee maanden in staking

Aanpassing maandelijkse onkosten- vergoeding van Srd 115,40 bruto nog niet geregeld

- 'Het is te walgelijk voor woorden, we zijn tot de bedelstaf geraakt'
- Griffiers en leden van de Beveilings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) zouden nu ook als deurwaarder optreden....


Deurwaarders bij het Hof van Justitie staken al twee maanden. De gewenste aanpassing van hun maandelijkse onkostenvergoeding van Srd 115,40 bruto is nog niet gerealiseerd. 'Zolang dat niet gebeurt, gaat de actie door', zegt Gina Halfhuid, voorzitster van de Vereniging van Deurwaarders, vandaag, vrijdag 5 juni 2020, in de Ware Tijd. 

De belangenorganisatie had in oktober vorig jaar een voorlopig akkoord bereikt met het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) voor de aanpassing. Aan hen was toegezegd, dat dit in een raadsvoorstel zou worden vervat om vervolgens ter beoordeling te worden voorgelegd aan de Raad van ;inisters. Echter, dit is niet gebeurd.

Halfhuid zegt, dat minister Stuart Getrouw pas in januari, drie maanden nadat het voorlopig akkoord was bereikt, zijn collega van Binnenlandse Zaken advies over het voorstel heeft gevraagd. Dat kwam op 4 mei, waarna Getrouw de vereniging weer heeft gevraagd om haar visie. De belangenorganisatie constateerde daarbij, dat het voorstel zoals zij dat had gedaan, niet goed was onderbouwd aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Nu wordt er dus opnieuw een brief opgesteld naar de minister van JusPol met de onderbouwing die toen al was gedaan. Halfhuid: 'Het had allemaal al geregeld kunnen zijn als hij een beetje moeite had gedaan. We zijn nog steeds op punt nul.'

Over het voorstel dat was gedaan wil de voorzitster niet uitweiden. 'Het is geen vetpot, maar we zouden tenminste kunnen ademen en onze vaste lasten kunnen dekken', zei ze eerder. Halfhuid vertelt, dat de deurwaarders lange uren maken tegen een karige onkostenvergoeding. 'Het is te walgelijk voor woorden. We zijn tot de bedelstaf geraakt.'

De voorzitter stelt, dat nu ad hoc deurwaarders worden benoemd om de zittingen te kunnen voortzetten. 'We snappen dat zaken moeten doorgaan, maar we vragen ons af, in hoeverre is het rechtsgeldig?' Naar verluidt fungeren griffiers en leden van de Beveilings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) ook als deurwaarder. De vereniging is aan het uitzoeken of dit mag.

VHP, ABOP, NPS en PL eisen zo spoedig mogelijk definitieve vaststelling verkiezingsuitslag

'Trage tempo verkiezings- autoriteiten getuigt van weinig respect voor kiezer'

'NDP pleegt obstructie en legt allerlei obstakels op de weg naar de overgang naar een nieuwe regering'


De VHP, ABOP, NPS en PL die een samenwerking zijn aangegaan, eisen zo spoedig mogelijk een definitieve vaststelling van de uitslag van de verkiezingen. 

'Het trage tempo van de verkiezingsautoriteiten, waaronder het hoofdstembureau Paramaribo, getuigt van weinig respect voor de kiezer, die duidelijke taal heeft gesproken. De samenwerkende partijen verwachten, dat het verkiezingsproces de komende week wordt afgerond en zullen geen verdere vertraging accepteren', delen de partijen vandaag, vrijdag 5 juni 2020, in een verklaring mee.

'De Grondwet geeft duidelijk aan in art. 66, dat Uiterlijk binnen dertig dagen nadat de leden van De Nationale Assemblee zijn gekozen, dit orgaan in vergadering bijeen komt… om de nieuwe leden toe te laten en direct …een voorzitter en vice- voorzitter van De Nationale Assemblee te kiezen, die onmiddellijk hun functies aanvaarden. Aangezien de verkiezingen op 25 mei gehouden zijn, dient de nieuwe Nationale Assemblee dus uiterlijk 24 juni bijeen te komen. Dat betekent dat alle formele werkzaamheden nu al hadden moeten zijn afgehandeld.'

'De samenwerkende partijen doen een dringend beroep op de verkiezingsautoriteiten om zaken nu zonder enige vertraging af te ronden, zodat de grondwet, als hoogste wet, kan worden nageleefd. De uitslag van de verkiezingen is inmiddels algemeen bekend, VHP 20 zetels, ABOP/PL 10 zetels, NPS 3 zetels, BEP 2 zetels, en NDP 16 zetels. Tot nu toe hebben alle politieke partijen – op de NDP na - de uitslag van de verkiezingen geaccepteerd.'

'In een democratie behoort de zittende regering het goede voorbeeld te geven door de uitslag zo spoedig mogelijk te accepteren. Delen van de NDP hebben de uitslag inmiddels wel geaccepteerd, maar de leiding van de NDP nog niet. In plaats hiervan zien wij, dat deze partij obstructie pleegt en allerlei obstakels op de weg naar de overgang naar een nieuwe regering legt. Daarmee negeert zij de wil van het volk, die de nieuwe coalitie een duidelijk mandaat van 33 zetels heeft gegeven.'

'De bevolking van Suriname heeft een zeer moeilijke periode achter de rug en met de Covid-19 situatie wordt de economische situatie alleen maar slechter. De nieuwe regering moet daarom snel aan de slag. De samenwerkende partijen hebben van 182.198 kiezers (twee derde van de kiezers) een ruim en stevig mandaat gekregen om te regeren en gaan dit ook doen in belang van land en volk. De bedrijfslevenorganisaties hebben al opgeroepen tot een snelle transitie, omdat zij vele faillissementen en stijgende werkloosheid zien. Veel gezinnen komen in grote problemen.'

'Kortom een onnodige vertraging in de vaststelling van de uitslag door politieke spelletjes van de zittende regering gaat tegen het algemeen belang in.'

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept zo'n 350 kilo cocaïne voor kust Curaçao

Drugs en twee opvarenden aan de autoriteiten op Curaçao overgedragen

(Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied)

Het marineschip Zr.Ms. Zeeland, dat op dit moment voor Kustwachttaken in het Caribisch gebied wordt ingezet, heeft maandagavond een drugstransport met tien balen cocaïne op volle zee onderschept. De cocaïne werd in een go-fast bootje vervoerd, die geruime tijd door de Kustwacht in de gaten werd gehouden. De twee opvarenden zijn bij deze actie vervolgens staande gehouden. Het totale gewicht van de drugs is circa 350 kilogram, aldus de Kustwacht Caribisch Gebied vandaag, vrijdag 5 juni 2020.

De drugs en de twee opvarenden zijn dinsdag aan de autoriteiten op Curaçao overgedragen. Het Openbaar Ministerie gaat over tot vervolging en de drugs zal worden vernietigd.

Het walradar en het DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied, detecteerden het verdachte contact al overdag nabij Curaçao. Op foto’s, gemaakt door de Dash, waren duidelijk veel brandstofvaten te zien en had men al snel het vermoeden dat er contrabande werd gesmokkeld. De Zeeland heeft daarop de achtervolging ingezet en toen zij voldoende genaderd was heeft zij haar snelle FRISC-boot te water gelaten voor de interceptie.

Het Kustwachtvliegtuig heeft de Zeeland gedurende de nacht ondersteuning gegeven bij het lokaliseren van het verdachte contact. De twee mannelijke verdachten, de drugs en het bewijsmateriaal zijn aan de Curaçaose autoriteiten overhandigd voor verder onderzoek in deze zaak.

De commandant van Zr.Ms. Zeeland, kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld, is uiteraard zeer content met de vangst en vooral trots op de wijze hoe is samengewerkt tussen de verschillende diensten. Al met al een zeer geslaagde actie?

'De Dash heeft vannacht nogmaals haar waarde bewezen en door slim en goed teamwerk tussen de verschillende eenheden van de Kustwacht, is deze actie tot een succes gebracht. Het is voor iedereen een goede opsteker om in deze tijden met het COVID-19-virus ook aanwijsbaar succes te hebben in de taken waarvoor wij hier rondvaren; een van die taken naast grensbewaking is het uitvoeren van counter-drugs operaties in het Caribisch gebied.'

Zr.Ms. Zeeland is een Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine. Het schip vaart sinds april 2020 als stationsschip in het Caribisch gebied. De taken van het stationsschip liggen op het gebied van de Kustwachtoperaties, counter-drugsoperaties en het verlenen van noodhulp als gevolg van rampen.

Ook Zr.Ms. Karel Doorman, het bevoorradingsschip van de marine dat in het gebied is ingezet in het kader van Carib Support, was bij deze actie betrokken. Zij was standby tijdens deze actie voor eventuele noodzakelijke medische afvoer met de Cougar-helikopters.

'Indiaan' bedreigt via Facebook VHP-leider Santokhi met de dood

Bedreiger beweert een van de laatste Tucajana’s in Suriname te zijn... 😒🤔🤣

Onbekende haalt ook met krachttermen uit naar marrons en ABOP-leiders Brunswijk en Bordo


Suriname is van indianen, niet van koelies of djoekas‘. Dat is de strekking van twee filmpjes van een man van Indiaanse afkomst die claimt een van de laatste Tucajana’s in Suriname te zijn, zo bericht Waterkant.net vandaag, vrijdag 5 juni 2020. 

Hij neemt het daarbij ook op voor 'zijn president Bouterse' die hij zal verdedigen. 'Doe wan san nanga Bouta, da wo sji fa mo kier oeng mpp…' zegt hij daarbij.

In het filmpje haalt de man ook een groot mes te voorschijn waarmee hij dreigt en zegt VHP-leider Santokhi dood te maken. In een tweede filmpje haalt hij met krachttermen uit naar marrons en ABOP-leiders Brunswijk en Bordo.

De filmpjes, waarin verschrikkelijk gescholden wordt, werden afgelopen dag massaal gedeeld via social media.

Het is niet duidelijk wie de man in kwestie is en of Justitie hiertegen zal optreden.

Oud DNA onthult verschillende oorsprong van vroegste inwoners Caribisch gebied

'Caribisch gebied was in potentie altijd een mozaïek van culturen, oorsprong en afkomst'

(Bron: Tom Björklund)

Het Caribisch gebied, dat tegenwoordig een diverse mix van menselijke culturen omvat, was een van de laatste plaatsen in de Amerika's die door mensen werden bezet. Toch weten onderzoekers niet precies waar deze vroege migranten vandaan kwamen toen ze ergens tussen 8.000 en 5.000 jaar geleden aankwamen. 

Nu suggereert oud DNA, dat de diepe geschiedenis van het Caribisch gebied complexe verhalen over migratie en vermenging omvat, inclusief hoe de afstammelingen van de eerste golven van bewoners omgaan met nieuwkomers die 2.800 jaar geleden arriveerden.

'Ik ben heel blij om te zien hoeveel tijd ze hebben kunnen afleggen', zegt Jada Benn Torres, een genetische antropoloog aan de Vanderbilt University die niet betrokken was bij het nieuwe onderzoek. Genetisch materiaal vervalt snel in tropische omgevingen, merkt ze op, en voorafgaand aan het nieuwe werk was slechts een handvol genomen van pre-koloniale Caribische mensen.

Archeologen verdelen de pre-koloniale Caribische geschiedenis in twee tijdperken: het archaïsche tijdperk, dat de vroege nederzettingen van de regio omvat en 8.000 jaar teruggaat op sommige eilanden, en het keramische tijdperk, dat ongeveer 2.800 jaar geleden begon. In dit laatste tijdperk bracht een schijnbare golf van nieuwkomers uit het noorden van Zuid-Amerika verschillende soorten aardewerk en een levensstijl die meer afhankelijk was van landbouw naar de eilanden, volgens eerder archeologisch en genetisch onderzoek. Maar, de oorsprong van de archaïsche volkeren bleef onduidelijk.

Een team van voornamelijk Europese en Caribische onderzoekers analyseerde het DNA van 52 individuen uit zeven archeologische vindplaatsen uit het archaïsche tijdperk op Cuba, van 3.200 jaar geleden tot 700 jaar geleden. Ze vonden bewijs van ten minste twee genetische groepen, melden ze donderdag 4 juni 2020 in Science Magazinr. Dat suggereert dat deze groepen uit verschillende plaatsen kwamen. 'Het is voor het eerst, dat we kunnen zeggen dat deze [vroege bewoners] niet alleen cultureel divers waren, maar ook biologisch divers', zegt Yadira Chinique de Armas, archeoloog aan de Universiteit van Winnipeg en auteur van de paper.

Eén persoon vertoonde een genetische gelijkenis met de inheemse bevolking die 5.000 jaar geleden op de Kanaaleilanden van Californië woonde, waardoor de mogelijkheid werd vergroot dat sommige van de vroegste inwoners van het Caribisch gebied oorspronkelijk afkomstig waren uit Noord-Amerika of Midden-Amerika. Maar, onderzoekers hebben extra genomen nodig van oude mensen die in plaatsen als Florida en het schiereiland Yucatán in Mexico woonden om het zeker te weten, zegt Kathrin Nägele, een archeogeneticus bij het Max Planck Institute for the Science of Human History en de eerste auteur van de paper.

Een andere grote vraag is wat er gebeurde toen Archaïsche leeftijdsgroepen de nieuwkomers van het keramische tijdperk na 2.800 jaar geleden ontmoetten. De Science-paper vond slechts één persoon, uit Puerto Rico, die gemengde keramiek en archaïsche leeftijd vermengt.

Een ander artikel over oud DNA uit het Caribisch gebied, dat deze week op bioRxiv werd gepost, onderzocht 184 vroege Caribische inwoners en vond twee mensen met een mix van genen van zowel het keramische tijdperk als het archaïsche tijdperk. Beide individuen woonden op Hispaniola, het eiland dat tegenwoordig Haïti en de Dominicaanse Republiek omvat. Het is zeldzaam om zo weinig genetische vermenging tussen groepen te zien als ze elkaar eenmaal ontmoeten, zegt Hannes Schroeder, een oude DNA-onderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen. 'We hebben meer individuen nodig van die cruciale plaatsen om echt een idee te hebben van hoe wijdverbreid [deze genetische vermenging] was.'

De studies zijn 'beide echt nieuwe bijdragen', zegt Jorge Ulloa Hung, een archeoloog in het Museum van de Dominicaanse Man en het Technologisch Instituut van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek, die bij geen van beide betrokken was. Traditionele modellen van de Caribische geschiedenis, beïnvloed door de opvattingen van Europese kolonisatoren, hebben de complexiteit en diversiteit van de regio uitgewist. Maar, het nieuwe genetische werk laat zien, dat 'het Caribisch gebied in potentie altijd een mozaïek was' van culturen, oorsprong en afkomst.

(Suriname Mirror/Science Magazine)

Wetenschappers ontdekken drie nieuwe vogelsoorten in Peru

Jalca tapaculo, Ampay tapaculo en witvleugel tapaculo endemisch voor Peru

Nieuwe Scytalopus-soorten uit de Peruaanse Andes: (linksboven) volwassen mannetjes en vrouwtjes van de Jalca tapaculo (Scytalopus frankeae); (rechtsboven) mannelijke Jalca tapaculo uit Junin; (linksonder) volwassen mannetjes van de Ampay tapaculo (Scytalopus whitneyi), links van Apurimac, rechts van Ayacucho; (rechtsonder) volwassen mannetje (boven) en vrouwtje (onder) van de witvleugelige tapaculo (Scytalopus krabbei). (Afbeelding: Jon Fjeldsa)

Onlangs is het een team van ornithologen uit verschillende landen gelukt om drie nieuwe soorten van de vogelsoort Scytalopus uit de Peruaanse Andes te identificeren. In een nieuwe studie heeft een team van internationale ornithologen onder leiding van Dr. Niels Krabbe, een ornitholoog van het Natural History Museum of Denmark aan de Universiteit van Kopenhagen, de taxonomie van Scytalopus tapaculos, een vogelfamilie uit de Peruaanse Andes, herzien. 

'We gebruiken een geïntegreerd raamwerk met een combinatie van vocale informatie, mitochondriale DNA-sequenties en uiterlijk, verzameld uit ons eigen veldwerk in de afgelopen 40 jaar en aangevuld met door de gemeenschap gedeelde vogelgezangarchieven en museumspecimens', legden ze uit.

Hierdoor konden de onderzoekers drie soorten identificeren die voorheen onbekend waren, genaamd de Jalca tapaculo, de Ampay tapaculo en, ten slotte, de witvleugelige tapaculo, die allemaal endemisch zijn voor het land Peru.

Volgens het team is de Jalca tapaculo bekend van twee geografisch gescheiden populaties, met de noordelijke bevolking in drie gebieden in Huanuco en Pasco, terwijl de zuidelijke bevolking Junin bewoont.

'De typelocatie van deze soort bevindt zich op de bovenste hellingen van een semi-geïsoleerde uitloper van de vochtige oostelijke Andes boven een belemmerd boomgrensbos van 5-9 meter hoog. Boven de boomgrens, waar de Jalca tapaculo veel voorkwam, kwamen dicht struisgras en verspreide struiken voor op steile rotsachtige hellingen; vlakkere gebieden werden zwaar begraasd door vee en schapen en waren bezaaid met rotsblokken', aldus de onderzoekers.

De Ampay-tapaculo daarentegen is te vinden in het oosten van Ayacucho en in Apurimac, tussen de Rio Apurimac en Rio Pampas.

Ten slotte is de tapaculo met witte vleugels te vinden op vijf plaatsen in drie verafgelegen gebieden in de centrale Andes in het noorden van centraal Peru.

Een geslacht van kleine zangvogels die afkomstig zijn van de familie Rhinocryptidae (tapaculos), de Scytalopus bewoont meestal de bergen en uitlopers van zowel Midden-Amerika als het Atlantische Woud. Ze zijn echter het meest divers in de Andes. Alle soorten zijn ook slechte vliegers en daarom als zodanig vaak in dichte begroeiing en aarzelend bij het oversteken van grote leefgebieden. Ze geven ook de voorkeur aan struikachtige alpine en bosachtige ondergroei, waardoor ze een ongewoon arme soort zijn als het gaat om het wijd verspreiden van hun populatie.

(Suriname Mirror/Medical Daily/sci-news.com)
Bolivia sluit ambassades in Nicaragua, Iran om geld te besparen voor coronavirus Agence France-Presse Bolivia heeft de sluiting van zijn ambassades in Nicaragua en Iran bevolen, terwijl ook drie federale ministeries werden gesloten in een kostenbesparende actie om geld vrij te maken om het coronavirus te bestrijden, president Jeanine Anez zei donderdag. De voormalige linkse president Evo Morales had nauwe politieke en economische banden met de twee landen opgebouwd voordat hij afgelopen november ontslag nam na dagen van gewelddadige onrust. 'We hebben niets tegen die landen, adellijke mensen en broers die we respecteren en die vrienden zijn', zei Anez in een televisiebericht waarin ze aankondigde 'de Boliviaanse ambassades in Iran en Nicaragua te sluiten'. Bovendien, zei ze, zouden de ministeries van cultuur en sport van het land nu onder het ministerie van onderwijs vallen, terwijl het ministerie van communicatie deel gaat uitmaken van de portefeuille van het voorzitterschap. 'Een belangrijk punt voor de economie is dat de overheid weet te redden en daarom hebben we de opdracht gegeven om drie ministeries te verminderen: in plaats van twintig hebben we er zeventig', zei ze. 'Al het geld dat door deze vermindering wordt bespaard, gaat naar de gezondheid en de bestrijding van het virus', voegde ze eraan toe, zonder te specificeren hoeveel geld de maatregelen zouden vrijmaken. Bolivia heeft tot nu toe meer dan 12.000 gevallen van coronavirus en meer dan 400 dodelijke slachtoffers geregistreerd.

(Suriname Mirror/AFP)

Bolivia closes Nicaragua, Iran embassies to save money for coronavirus Agence France-Presse Bolivia ordered the closure of its embassies in Nicaragua and Iran while also shuttering three federal ministries in a cost-cutting move to free up money to fight the coronavirus, President Jeanine Anez said Thursday. Former leftist president Evo Morales had established close political and economic ties with the two countries before he resigned last November following days of violent unrest. "We have nothing against those countries, noble people and brothers whom we respect and who are friends," Anez said in a televised message in which she announced she would "close the Bolivian embassies in Iran and Nicaragua." In addition, she said, the country's culture and sports ministries would now fall under the education ministry, while the communication ministry will become part of the presidency's portfolio. "An important point for the economy is that the government knows how to save and that is why we have ordered to reduce three ministries: Instead of 20 we will have 17," she said. "All of the money saved through this reduction will go towards health and fighting the virus," she added, without specifying how much money the measures will free up. Bolivia has so far registered more than 12,000 cases of coronavirus and over 400 fatalities.

Door Panama gezochte Israëlische fraudeur in Quito, Ecuador, gearresteerd

Shy Dahan doet zich voor als lid van de Amerikaanse DEA


Shy Dahan, een Israëli met een prijskaartje van $ 10.000 op zijn hoofd nadat hij twee jaar geleden uit de La Joyita-gevangenis was ontsnapt, is gearresteerd in Ecuador terwijl hij zich voordeed als lid van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en pandemische zwendel exploiteerde.


Volgens de Ecuadoraanse krant El Universo vond de arrestatie van Dahan plaats in Quito, en was hij in gezelschap van een andere Israëliër. Ze hadden $ 100.000 bij zich en valse diplomatieke documenten.


Later vielen de autoriteiten een woning in Quito binnen waar Dahan woonde, in de provincie Santa Elena aan de westkust van Ecuador, waar ze drie luxe auto's en $ 200.000 in contanten in beslag namen. meldt de krant.


Dahan, door de Panamese autoriteiten geclassificeerd als 'zeer gevaarlijk', werd gearresteerd na een onderzoek door de Peruaanse autoriteiten naar de vermeende verkoop van snelle tests voor Covid-19 en medische benodigdheden voor het Zuid-Amerikaanse land, dat zwaar is getroffen door de pandemie.

Panama heeft een onderzoek ingesteld tegen Shy Dahan toen hij door Spanje werd uitgeleverd voor een vermeende fraudezaak van meer dan een half miljoen dollar. Hij werd gedetineerd vanaf 16 maart 2018, maar vier maanden later ontsnapte hij uit de gevangenis.


(Suriname Mirror/TeleMetro/La Estrella/MENAFN/Twitter/Pana Times/YouTube)

Producenten van doodskisten in Peru boeren goed door Covid-19 pandemie

(Bron foto's: Ernesto Benavides/AFP)
'Vóór de pandemie maakten we 100 doodskisten per maand, nu 100 in slechts een week'


Naarmate de door coronavirus getroffen economie van Peru de afgelopen drie maanden stagneerde, zag Lima-doodskistmaker Genaro Cabrera zijn verkoop verviervoudigen. 'Ik had nooit gedacht dat ik zo extreem zou werken', vertelde Cabrera aan persbureau AFP in zijn fabriek in het vervallen district San Juan de Lurigancho. 

Samen met zijn vrouw en een staf van 20 maakt hij een verscheidenheid aan doodskisten van hout, geperst karton en staal, waar de vraag naar is gestegen te midden van een stijgend Covif-19-dodental.

Peru is na Brazilië het tweede meest getroffen Latijns-Amerikaanse land. Met een bevolking van 33 miljoen heeft het bijna 180.000 infecties en bijna 5.000 doden. 'We zitten vol met bestellingen. Mensen willen zelfs van tevoren geld storten', zei Cabrera's vrouw Cesarela. 'Vóór de pandemie maakten we 100 doodskisten per maand, nu maken we dat in slechts een week.'

Doodskisten verkopen snel en kosten tussen de US $ 118 en bijna US $ 600. Sommige klanten van Cabrera zijn zijn eigen buren die aan de ziekte zijn bezweken. 'Ik heb zes buren die zijn overleden aan de pandemie', zei de 52-jarige Cabrera. Angst voor besmetting betekende dat 'sommige van mijn arbeiders niet meer kwamen'.


Maar, net als andere producenten in de bloeiende doodsindustrie, kan Cabrera rekenen op een grote hoeveelheid arbeidskrachten uit de naar schatting 800.000 Venezolaanse migranten in Peru. Hij heeft vier Venezolanen in dienst om de laatste hand te leggen aan zijn doodskisten.

De pandemie heeft de dromen van veel Peruaanse kleine bedrijven aan flarden gelaten, maar het maken van kisten en begrafenisdiensten floreren, waarbij Venezolaanse arbeid wordt gebruikt voor werk dat Peruanen weigeren te doen. 'Elke dag verleiden we de dood', zei Jhoan Faneite, wiens taak het is om de lichamen van coronavirus-slachtoffers op te halen en naar het crematorium te brengen. 'In het begin waren we bang, maar nu concentreer ik me op mijn werk. Ik maak mijn hoofd leeg zodat ik geen gevoelens heb', zei de 35-jarige Faneite. Hij is een van de 21 Venezolanen die werken om lijken te verzamelen om naar Piedrangel crematorium te vervoeren in het zuiden van Lima.


Na de economische crisis in hun eigen land te zijn ontvlucht, kleden deze Venezolanen zich in zwarte pakken en maskers om lijken van vermoedelijke Covid-19-slachtoffers te verwijderen uit ziekenhuizen en huizen in de armere districten van Lima. Het is een taak die niemand anders zal doen. 'Ze noemen ons dingen als de' Covid-jacht 'of' het doodseskader 'of' Covid-soldaten ',' zei Faneite, die sinds zijn vlucht uit Venezuela twee jaar geleden met zijn vrouw en drie kinderen in het vervallen district Agustino heeft gewoond.

Roberto Gonzalez, de eigenaar van de privé-Piedrangel-faciliteit, is vol lof over zijn Venezolaanse arbeiders. 'Negentig procent van het werk voor het inzamelen van lijken voor crematoria wordt gedaan door Venezolanen', zei Gonzalez. 'Onze Peruaanse arbeiders wilden uit angst het werk van het dragen van lichamen niet. De meest ervaren arbeiders zijn Venezolanen. Ze zijn niet weggelopen.' Naast de 21 'verhuizers', bedienen andere Venezolaanse arbeiders de ovens in het crematorium. 'Godzijdank zijn ze niet besmet. We hebben geen gevallen, hopelijk kunnen we zo doorgaan tot de pandemie verdwijnt', zei Gonzalez.

In het crematorium Piedrangel in de arbeiderswijk Chorrillos zijn zeven ovens met vloeibaar gas 24 uur per dag in bedrijf. Het bedrijf van Gonzalez staat onder contract van het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid. Zijn werknemers verzamelen, desinfecteren en verpakken de lichamen van virusslachtoffers, voordat ze ze in een voertuig naar het crematorium brengen. Het bedrijf haalde in maart het eerste coronavirus-slachtoffer op, in het welvarende Miraflores-district. Sindsdien zijn de zaken gegroeid. Tot op heden zijn meer dan 2.000 lichamen gecremeerd in de ovens van Piedrangel.

'Ik had nooit gedacht dat ik zoiets zou meemaken. Elke dag verzamelen we tussen de 70 en 150 lichamen om gecremeerd te worden', zegt Gonzalez. Vóór de pandemie was het gemiddelde aantal slechts 15.

(Suriname Mirror/AFP/Channel News Asia/YouTube)

Paramedici in Colombia laten transvrouw sterven nadat ze vernamen dat ze hiv had

Alejandra Monocuco, die als sekswerkster werkte, had symptomen van Covid-19


Paramedici in Colombia zouden een transvrouw naar verluidt hebben laten sterven, nadat ze hadden vernomen dat ze met hiv leefde. Alejandra Monocuco, die in de wijk Santa Fe in Bogotá woonde en als sekswerkster werkte, had symptomen van het virus in het centrum van de wereldwijde pandemie vertoond en stierf niet lang nadat ze volgens leden van de lokale transgemeenschap in de steek was gelaten. 

Juliana Salamanca, woordvoerster van het Trans Community Network, vertelde het Spaanstalige Noticias Pasto, dat een huisgenoot paramedici belde in de vroege ochtenduren van 29 mei, nadat Monocuco ademhalingsproblemen begon te krijgen. Na aankomst 'veranderde' de houding van de medici en ze vertrokken geschokt nadat ze hadden vernomen dat Monocuco met hiv leefde. Ze stierf 40 minuten later.

Anderen vertelden de krant El Tiempo, dat ze symptomen van het virus vertoonde toen paramedici werden gebeld. Salamanca beweerde, dat paramedici het niet eens waren en suggereerden in plaats daarvan dat ze mogelijk een overdosis drugs had gehad.


Alejandro Gómez, minister van Volksgezondheid van Bogotá, kondigde aan dat hij de aantijgingen zou onderzoeken door te zeggen dat 'de gezondheidstoestand van mensen, de ziekten waaraan ze uiteindelijk lijden, hun seksuele, politieke of culturele oriëntaties nooit een belemmering kunnen vormen voor de gezondheidszorg en de uitoefening van hun rechten.'


Ongeacht de garanties van de regering waren er internationale oproepen tot actie en gerechtigheid. Klimaatactiviste Jamie Margolin, mede-oprichtster van This Zero Hour en de auteur van Youth To Power: Your Voice and How To Use It, tweette: 'ZEG HAAR NAAM: ALEJANDRA MONOCUCO Alejandra Monocuco was een zwarte transvrouw in Bogotá Colombia met coronavirussymptomen die overleed door paramedici die weigerden haar te behandelen omdat ze hiv-positief was. #JusticiaParaAlejandra #SayHerName'


Transgenders in de hoofdstad van het land liepen tijdens de wereldwijde lockdown een groter risico op haatmisdrijven vanwege het beleid van de stad om mannen en vrouwen afwisselend toe te staan ​​om essentiële boodschappen te doen. Volgens het beleid, dat vorige maand door de burgemeester van Bogotá, Claudia López, werd aangekondigd, konden vrouwen op oneven dagen uitgaan en mannen op oneven dagen om het aantal mensen dat hun huis verliet te beperken.

Stadsleiders zeiden dat transgenders konden uitgaan op basis van hun genderidentiteit en niet zouden worden gevraagd om hun geslacht te bewijzen, maar lokale leiders van de LGBTQ + -gemeenschap stelden vast, dat er minstens 20 vermeende haatmisdrijven waren geweest tijdens de lockdown.

(Suriname Mirror/hivplusmag.com/Twitter)

Gestrande Venezolanen bouwen modderige kampen in Colombia te midden van Covid-19

(Bron foto's: AP Photo Fernando Vergara)
Geïmproviseerd kamp opgezet op stuk grond langs snelweg buiten hoofdstad  Bogota


Werkloos, blut en vertrokken met weinig goede opties te midden van de coronavirus pandemie, heeft een groeiend aantal Venezolaanse migranten in Colombia een geïmproviseerd kamp opgezet op een met bomen bedekt stuk grond langs een snelweg buiten de hoofdstad Bogota. 

Afgezien van 160 geïmproviseerde tenten die ze hebben gemaakt van zwart plastic en touwen die tussen de bomen zijn gespannen om te schuilen, hebben ze geen stromend water, badkamers en elektriciteit. Ze overleven van de naastenliefde die voedsel brengt.


Druk, met maximaal zes in elke tent, en geen manier om gemakkelijk hun handen te wassen, creëert het een potentieel voor de verspreiding van het coronavirus, hoewel bewoners zeggen dat ze nog geen ziekten hebben meegemaakt.

'We leven in een nachtmerrie', zegt Cecilio Zagarra, een organisator en een van de honderden in het kamp. 'Naarmate de dagen verstrijken, is het erger voor ons.'

De afgelopen twee weken hebben de Colombiaanse autoriteiten de doorgang van Venezolaanse migranten door de grensstad Cucuta teruggebracht van 400 per dag tot minder dan een kwart daarvan, omdat de Venezolaanse immigratiediensten Venezolanen slechts drie dagen per week toestaan ​​over te steken. Het is normaal gesproken een drukke grensovergang. Dit veroorzaakte een knelpunt van Venezolanen die naar huis probeerden te komen.

De nieuwe sloppenwijk net ten noorden van Bogota is de thuisbasis van honderden Venezolaanse migranten. Velen zijn kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. De meeste migranten hebben geen masker en het is bijna onmogelijk om op veilige afstand van anderen te blijven. Het quarantainebevel heeft geleid tot een omgekeerde stroom van Venezolanen, die zeggen dat ze geen andere keuze hebben dan naar huis terug te keren, waar ze in ieder geval bij familie kunnen wonen.

Ongeveer de helft van de Venezolaanse migranten werkte informeel als straatverkoper en had geen sociaal netwerk om hen te helpen het leven te overleven zonder elke dag naar hun werk te gaan. Colombiaanse migratieambtenaren melden, dat tot nu toe meer dan 72.000 ontheemde Venezolanen zijn teruggekeerd naar hun geboorteland, velen lopen tot 20 dagen lang met hun bezittingen.


(Suriname Mirror/The Publics Radio/The Associated Press Television News/Republic World/YouTube)

Vakbond Federashon Boneriana de Trabou pleit voor openhouden Bonaire Petroleum Company (Bopec)

Fedebon wil dat PdVSA eigenaar blijft van de terminal


De vakbond Federashon Boneriana de Trabou (Fedebon) heeft deze week het voltallige Bestuurscollege (BC) bezocht en gepleit voor het openhouden van Bonaire Petroleum Company (Bopec). Hierop is onlangs door Refineria di Kòrsou (RdK) beslag gelegd. Fedebon heeft een ander voorstel gedaan, namelijk dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA eigenaar blijft van de terminal en voortgang van de bedrijfsvoering op dusdanige wijze dat de blokkade van de Verenigde Staten niet geschonden wordt. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 5 juni 2020.

Ook moet er dan voldaan zijn aan het nodige onderhoud zodat de terminal voldoet aan internationale standaarden. Doel is de werkgelegenheid te behouden, zo is door Fedebon en voorzitter Gerold Bernabela naar voren gebracht.

Vanuit de regering is beloofd de voorstellen nader te onderzoeken.

Fedebon heeft aangegeven dat er mogelijk ongedocumenteerden werkzaam zijn bij Bopec. Bernabela zegt zelf geen informatie te hebben over de ‘escrow’-rekening, omdat Fedebon geen partij is in de onderhandelingen met Curoil en RdK. Deze twee bedrijven stelden voor om met de nieuwe Ofac-licentie 85.000 vaten met olieproducten in de tanks van Bopec te verkopen op de Bonairiaanse markt. De verkoopopbrengsten zouden worden gestort op een zogeheten ‘escrow account’ van waaruit het salaris van de Bopecwerknemers kan worden betaald.

De reden waarom RdK op zowel de installaties als de inventaris van de tanks van Bopec beslag heeft gelegd, is omdat RdK al langere tijd probeert een betaling te krijgen van Refineria Isla. RdK heeft voorheen benadrukt, dat de bevolking van Bonaire en het Bopec-personeel rustig kan blijven, omdat het beslag van RdK op de inventaris van de tanks van Bopec geen invloed zal hebben op de brandstoflevering aan de Bonairiaanse gemeenschap en het salaris van de werknemers.

Geen intocht van Sinterklaas meer op Curaçao

Belangrijkste reden: 'Het feest wordt met racisme geassocieerd'


Fundashon pa nos Muchanan organiseert niet langer de intocht van Sinterklaas. Dat heeft de stichting gisteren bekendgemaakt, zo schrijft vandaag, vrijdag 5 juni 2020, het Antilliaans Dagblad. Als belangrijkste reden voor dit besluit wordt opgegeven dat het feest met racisme wordt geassocieerd. 

Fundashon pa nos Muchanan organiseert al 14 jaar de intocht van Sinterklaas op Curaçao. ,

'Door verschillende redenen zijn we tot het besluit gekomen om dit niet meer te doen, maar het zwaarstwegend is het feit dat dit feest met racisme wordt geassocieerd. Als we kijken naar wat zich momenteel in de VS en verschillende andere landen afspeelt, waarbij de strijd om een einde aan racisme te maken zo immens is, dan is het besluit om dit feest niet langer te organiseren, zo gemaakt', aldus de stichting.

'We hebben het Sinterklaasfeest altijd beschouwd als een feest om de kinderen vertier te bezorgen en een periode om de kinderen te belonen voor goed gedrag. Het was nimmer onze intentie om iemand zich gediscrimineerd te laten voelen met dit feest. Daarom hebben we gedurende de jaren verschillende aanpassingen aangebracht', zo vervolgt de stichting.

Het feit dat het feest met racisme wordt geassocieerd, heeft er volgens Fundashon pa nos Muchanan voor gezorgd dat het niet langer leuk is en dat sommige mensen nu zelfs bang zijn om het te vieren om niet als racist te worden neergezet. 'We betreuren het als onze organisatie een kind of volwassene op een of andere manier heeft beledigd met dit feest.'

De stichting belooft aan een nieuw concept te zullen werken waarop er toch op een dag in het jaar een speciale viering kan zijn voor kinderen. Ook wordt benadrukt dat het besluit van Fundashon pa nos Muchanan om afstand te nemen van het Sinterklaasfeest niet automatisch inhoudt dat andere groepen hun feesten ook zullen annuleren. 'Maar, daar gaat Fundashon pa nos Muchanan niet over.'

Geen samenscholing toegestaan van meer dan 25 personen op Curaçao - Avondklok, ‘toke de keda’, tussen 0.00 uur en 6.00 uur vervalt

'Regels verband houdend met coronavirus worden versoepeld, maar één regel wordt weer wat strenger'


De regels die verband houden met het coronavirus worden versoepeld, maar één regel wordt weer wat strenger en dat is dat er geen samenscholing is toegestaan van meer dan 25 personen. Dat maakte minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) gisteren tijdens de persconferentie bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 5 juni 2020.


'De politie zal streng optreden als het samenscholingsverbod wordt overtreden, met boetes en het wegsturen van mensen die zich er niet aan houden. Reden voor het samenscholingsverbod is, dat áls er een besmet persoon tussen zit, het risico beperkt is tot 25 mensen en niet meer', aldus Girigorie.

De avondklok, ‘toke de keda’, tussen 0.00 uur en 6.00 uur komt te vervallen. Ook de bediening en dienstverlening tot uiterlijk 22.00 uur is afgeschaft. Dat betekent dat onder meer de truk’i pan weer open mag zijn tijdens de gebruikelijke openingstijden waarvoor zij een vergunning hebben. Dat is meestal tussen 21.00 uur en 6.00 uur. Restaurants en bars mogen tot later dan 22.00 uur geopend zijn.

Ronnie Cornelis van de inspectie bij het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) voegt hieraan toe: 'We moeten een balans vinden tussen gezondheid en economie. Iedereen lijdt onder de pandemie. Als papieren van gelegenheden niet in orde zijn, dan wordt er meer tijd gegeven de zaken te regelen. Mensen hebben ruimte nodig om het hoofd boven water te houden. Maar als het om gezondheid gaat, moet iedereen zich wel aan de spelregels houden en zich gedragen.'

Op de vraag waarom in een supermarkt dan wel meer dan 25 mensen mogen, wordt geantwoord, dat het hier niet om een samenscholing gaat en ook de supermarkten zich moeten houden aan hygiëneregels en de twee meter afstand. Bovendien zijn supermarkten belangrijk voor de eerste levensbehoeften.

Advies aan Caribische delen Koninkrijk: 'Ga ervaring opdoen met relatief beperkte aantallen toeristen’

RIVM: Bij openstellen grenzen wel risico herintroductie coronavirus 


Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de Caribische delen van het Koninkrijk ‘ervaring op te gaan doen met relatief beperkte aantallen toeristen’. Met andere woorden: het toerisme weer langzaam op te starten. Het advies is daarbij dat de activiteiten en daarmee het ‘contact met de lokale bevolking beperkt worden’ en dit ‘geleidelijk uit te breiden dan wel in te perken’. 

Dit schrijft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de ministers van Gezondheid van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland (in verband met de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 5  juni 2020.

Het OMT realiseert zich, dat het voor bestuurders een ‘groot dilemma’ is om prioriteit te geven aan economische activiteiten versus volksgezondheidsrisico’s. Echter, het OMT kan naar eigen zeggen alleen uit een medische/epidemiologische/microbiologische invalshoek adviseren. Het team benoemt de risico’s van sommige potentiële keuzes en adviseert - indien toeristen worden toegelaten - risicoreducerende maatregelen en goede voorbereidingen te treffen om een mogelijke uitbraak sneller te kunnen detecteren. ,

'Het OMT concludeert, dat bij het openstellen van de grenzen het niet de vraag is of, maar vooral wanneer en in welke mate er sprake is van herintroductie van het virus. Het openstellen van de grenzen voor toeristen (uit landen waar de transmissie op grote schaal plaatsvindt) zal namelijk altijd leiden tot het introduceren van het coronavirus in het ontvangende land', schrijft Van Dissel.

Het risico hierop is sterk afhankelijk van de epidemiologische situatie in het land waar de toeristen vandaan komen. 'Deze epidemiologische situatie verandert met de tijd. Het risico op introductie en transmissie is sterk afhankelijk van de keuze voor welke toeristen de grenzen worden opengesteld.'

De kans op een toerist met Covid-19 is momenteel 10 tot 50 keer zo hoog als deze uit de Verenigde Staten komt dan als hij uit bijvoorbeeld Nederland afkomstig is. 'Met de keuze voor het openstellen van grenzen voor toerisme is het van belang hiermee rekening te houden.'

Ondanks total lockdown gaat KLM aangepaste vluchten met passagiers uitvoeren

De eerste vlucht is zaterdag 6 juni om 18.00 uur vanuit Suriname


Ondanks de total lockdown in Suriname gaat de KLM toch aangepaste vluchten met passagiers uitvoeren vanuit Suriname naar Schiphol. De eerste vlucht is komend weekend, morgen, zaterdag, meldt het bedrijf. 

De KLM heeft speciale toestemming gekregen van de Surinaamse overheid, om ook in het geval van een lockdown te mogen vliegen.

Het KLM toestel vertrekt vandaag, vrijdag 5 juni 2020, om 10.40 uur zonder passagiers, maar alleen met vracht vanaf Schiphol richting de Johan Adolf Pengelluchthaven.

Morgenavond vertrekt de KL714 om zes uur met repatrianten en vracht uit Suriname met aankomst in Amsterdam om acht uur de volgende ochtend.


Passagiers hoeven zich niet te melden bij de Nederlandse ambassade, maar kunnen gewoon een ticket kopen bij de KLM via de site of het KLM-kantoor aan de Hofstraati  Paramaribo.

De vlucht wordt uitgevoerd met een Boeing B777-200 met Wifi aan boord. De KLM heeft wel een aantal corona maatregelen getroffen, om haar operatie voor passagiers en bemanning zo veilig mogelijk te kunnen uitvoeren. Zo moeten alle passagiers een mondkapje op.

Landbouwers kunnen dispensatie krijjgen voor verkoop producten op markten

Ministerie wil tijdens lockdown voedselzeker- heid en -veiligheid garanderen


Diverse openbare markten zijn tijdens de total lockdown-periode gesloten. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) roept landbouwers en wederverkopers op, om zich bij het Covid-team te registreren, voor het krijgen van dispensatie. Op deze manier kunnen zij hun waar blijven verkopen. Het ministerie wil hiermee voedselzekerheid en –veiligheid garanderen, zo bericht het ministerie vandaag, vrijdag 5 juni 2020.

De total lockdown duurt tot en met 12 juni en is door de overheid ingesteld om de verspreiding van Covid-19 in te dammen. De landbouwers moeten wel de geldende Covid-19-maatregelen en de regels gesteld door de districtscommissarissen voor het aanbieden van groente en fruit, in acht nemen.

LVV zegt. dat ook de verschillende essentiële diensten van het ministerie - weliswaar aangepast - door draaien, tijdens de lockdown. Medewerkers van afdelingen, zoals de Inspectie, zullen nog altijd in het veld te zien zijn om ervoor te zorgen dat de controle op veilig geteelde groente gegarandeerd blijft.

Ook op de bewerking van vlees- en vissoorten en op de import van voedselwaren en diverse basisgoederen zal controle worden uitgeoefend. De diverse inspecteurs van de directoraten zullen van huis uit naar de verschillende sectoren uitrukken en elektronisch verslag uitbrengen aan hun respectievelijke directeuren.

LVV heeft in eerdere berichten burgers opgeroepen om gedurende deze periode goed gebruik te maken van hun vrije tijd en te starten met het opzetten van een eigen moestuin. De samenleving kan bij elke vestiging van het ministerie aankloppen voor advies en het verkrijgen van plantmateriaal.

Ambtenaren LVV zijn 'dictatoriale houding' van minister Parmessar beu

'Hij heeft geen open oor voor personeel, snauwt mensen af en drukt zijn wil door'

Parmessar beschuldigt politieke tegenstanders en zegt dat op nep Facebookaccounts onwaarheden worden gepubliceerd


Medewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn de 'dictatoriale houding van minister Rabin Parmessar beu. 'Hij heeft geen open oor voor het personeel, snauwt mensen af en drukt altijd zijn wil door', zegt een medewerker vandaag, vrijdag 5 juni 2020, in de Ware Tijd. 

Personeelsleden beklagen zich, dat ze tegen de Covid-19-maatregelen in normaal op het werk moeten verschijnen. Bovendien zijn er geen reinigings- en ontsmettingsmiddelen op kantoor.

De bewindsman verweert zich met de mededeling, dat zijn ministerie de voedselveiligheid en voedselzekerheid moet garanderen. 'Wij nemen zelf een mondkap mee van huis. De schoonmaakster vertrekt reeds om elf uur. Wie zorgt dan dat de plek wordt gereinigd door de dag heen', reageert een medewerker.

Ook wordt geklaagd, dat de personele bezetting niet is teruggebracht naar het minimale. Ambtenaren die vanwege het stopzetten van het openbaar vervoer niet naar het werk kunnen, wordt gedreigd met het inkorten van het aantal verlofdagen. Ook zij die niet gaan werken, omdat ze geen opvang voor hun kinderen hebben worden bedreigd. Het personeel vindt het raar, dat het Covid-19-Managementteam geen antwoord hierop heeft, terwijl het één overheid is die de regels afspreekt.

Parmessar spreekt de beweringen tegen. Hij beschuldigt 'politieke tegenstanders' en zegt dat op nep Facebookaccounts onwaarheden worden gepubliceerd. Zelfs toen hem erop werd gewezen door de Ware Tijd, dat de informatie niet van Facebook komt, maar van medewerkers, volhardde de bewindsman. Hij zegt dat zijn ministerie ervoor moet zorgen, dat de voedselveiligheid en voedselzekerheid gegarandeerd blijven. Parmessar verwijst ook naar de toespraak van vicepresident Ashwin Adhin waarin de agrarische sector, landbouw, veeteelt, visserij als essentiële diensten zijn opgenoemd. 'Moet ik de Melkcentrale sluiten en de controle op plantenkassen stopzetten?' 

De minister toont de krant app-informatie die hij naar zijn stafmedewerkers heeft gestuurd. 'Conform de toespraak van de vp moeten de essentiële diensten draaien. Zoals vanmorgen afgesproken moeten alle diensten tot het uiterste minimum beperkt worden. Voedselveiligheid en voedselvoorziening behoren tot de essentiële diensten. Voor nadere informatie gaarne uw directeur raadplegen.'

BEP evalueert waarom ze geen zetel in Paramaribo heeft behaald

'Er is een tijd van komen en een tijd van gaan, we hebben ons daarop voorbereid'


'De BEP zal evalueren om vast te stellen waarom ze geen zetel in Paramaribo heeft behaald', zegt Edgar Dikan, lijsttrekker van de partij in dit kiesdistrict, vandaag, vrijdag 5 juni 2020, in de Ware Tijd. 

Hij benadrukt, dat de focus van de partij niet alleen op de marrons was gericht, maar op alle etniciteiten. 'We hebben ook in Paramaribo-Noord campagne gevoerd en in de niet-traditionele buurten.' Dat de partij zich in het binnenland meer richt op de marrons heeft volgens Dikan met de geografische ligging te maken.

De politicus, nu nog minister van Regionale Ontwikkeling, noemt Paramaribo een uitdaging om aan de verkiezingen deel te nemen omdat er op de kandidatenlijsten de besten van de besten komen te staan. Hij zegt, dat hij het tegen iets meer dan tweehonderd kandidaten van zestien partijen heeft moeten opnemen. Voorts voert hij aan, dat er op een andere manier campagne moest worden gevoerd vanwege de coronacrisis.

Sinds het bestaan van BEP is het de eerste keer dat ze alleen de verkiezingen is ingegaan. Op geen enkel moment heeft Dikan het gevoel gehad, dat het aan hem heeft gelegen dat zijn partij geen zetel in het grootste kiesdistrict heeft gehaald. De partij heeft wel één zetel in Brokopondo gehaald en één in Sipaliwini.

Op de vraag wat hij zal doen wanneer op 12 augustus zijn ministerschap eindigt, is hij duidelijk. 'Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Wij hebben ons daarop voorbereid.' Hij is er nog niet uit wat te doen daarna. Dikan zegt dat hij in zijn ambtsperiode van bijna vijf jaar nauwelijks vakantie heeft gekend. Ook in zijn vrije tijd werd hij benaderd.

Nu is hij zijn werk als minister aan het afronden, zodat de overdracht zo vlot mogelijk kan geschieden. Er zijn naar zijn zeggen fundamenten gelegd waarop moet worden voortgebouwd. 'Continuering van beleid moet gegarandeerd zijn. Suriname moet er beter van worden.'