donderdag 12 april 2018

Is een archeologische vondst in Barranquilla, Colombia, in feite massagraf met meer dan 50 menselijke resten?

Werknemers die snelweg bouwen rond Caraïbische havenstad Barranquilla vinden de overblijfselen

 
Menselijke resten behoren mogelijk tot slachtoffers van ter ziele gegane paramilitaire groep Jose Pablo Diaz, die de regio tussen 2003 en 2006 terroriseerde


Forensische onderzoekers van Colombia's Openbaar Ministerie onderzoeken of een massagraf dat aanvankelijk werd gepresenteerd als een archeologische vondst, in feite een massagraf is met meer dan 50 menselijke resten. Werknemers die een snelweg bouwden rond de Caraïbische havenstad Barranquilla, vonden de overblijfselen en riepen in eerste instantie de hulp in van archeologen. 

De wetenschappers rapporteerden 'Zes (vrijwel complete) individuen, vier incomplete individuen [en] ongeveer 50 schedels in meerdere graven gevonden te hebben.'

Dichtbij de menselijke resten vonden de archeologen ook keramische vazen ​​en tientallen beeldjes. Met de hulp van een Amerikaans laboratorium wordt verondersteld, dat sommige overblijfselen 1.800 jaar oud zijn.

Forensische onderzoekers werden echter gealarmeerd door het feit, dat de overblijfselen waren gevonden in ondiepe graven, waarvan niet minder dan 10 inch diep. 'Ze zijn waarschijnlijk niet zo oud', vertelde een anonieme onderzoeker aan de lokale nieuwswebsite El Heraldo.

De forensische onderzoekers onderzoeken nu of de menselijke resten behoren tot de slachtoffers van de inmiddels ter ziele gegane paramilitaire groep Jose Pablo Diaz, die de regio tussen 2003 en 2006 terroriseerde. Deze extreem-rechtse groep wordt beschuldigd van het plegen van meer dan 250 misdaden, en naar verluidt vermoordde tientallen vakbondswerkers, politici en studenten.

Colombia heeft meer dan 80.000 dossiers van mensen die vermist zijn geraakt in 70 jaar gewapende conflicten en politiek geweld. Als de overblijfselen relatief recent blijken te zijn, zullen ze worden overgedragen aan het onderzoeksorgaan dat probeert de massale verdwijningen die zich tijdens het conflict hebben voorgedaan, te verhelderen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten