dinsdag 8 januari 2019

Nitinder Oemrawsingh (40) van Nivash rijst aangehouden in verband met grote cocaïnevangst

Lading rijst in containers waar tussen cocaïne is gevonden is van rijstbedrijf Nivash


Een arrestatieteam van de politie in Suriname heeft dinsdag 8 januari 2019 een ondernemer uit Nickerie aangehouden, in verband met de enorme drugsvangst eerder op de dag in containers op de Jules Sedney haven in Paramaribo. 

Volgens Starnieuws gaat het om de 40-jarige Nitinder Oemrawsing van Nivash rijst. De meer dan 2.300 kilo cocaïne werd aangetroffen in diverse containers met rijst.

Starnieuws bericht, dat de lading rijst toebehoort aan rijstbedrijf Nivash. De containers zijn van de pellerij van Oemrawsingh.

De aangehouden ondernemer moet tegenover de politie verklaren hoe de drugs in de containers zijn terechtgekomen.

Bovenverdieping snackbar Zhi Cheng Snacks aan Mahonylaan door brand verwoest


(Bron foto's: Burger Informatiecentrum Paramaribo-Noordoost)
Snackbar zelf heeft waarschijnlijk alleen water- en schroeischade


De bovenverdieping van snackbar Zhi Cheng Snacks van Li Xiurong aan de Mahonylaan is dinsdagmiddag 8 januari 2019 door brand verwoest, zo bericht de Ware Tijd.

Brandcommandant Radjinderpersad Autar kon nog weinig zeggen over een mogelijke oorzaak van de brand, maar merkte wel op dat de schade aanzienlijk is.

De bovenverdieping werd waarschijnlijk als woonruimte gebruikt en daar viel weinig te redden. Toch hadden de brandweermannen van Geyersvlijt, Knuffelsgracht en de hoofdkazerne de brand redelijk snel onder controle, waardoor erger kon worden voorkomen.

De snackbar zelf heeft waarschijnlijk alleen water- en schroeischade opgelopen. Aangrenzende woningen bleven eveneens gevrijwaard van schade. Uit het pand werden 21 gascylinders verwijderd. waarvan één van 28lbs, terwijl de rest 100lbs-gasbommen betrof.

Ruim 2.300 kilo cocaïne onderschept in haven Paramaribo

De cocaïne was verstopt in containers tussen rijst


Meer dan 2.300 kilo cocaïne is vandaag, dinsdag 8 januari 2018, onderschept op de Jules Sedney haven door de Port Control Unit, aldus Starnieuws. 

De cocaïne was verstopt in containers tussen rijst.

De Narcotica Brigade, de douane en politie-eenheden zijn nog bezig met het onderzoek. Er is nog geen informatie vrijgegeven door de justitiële autoriteiten.

De containers rijst waren bestemd voor export. Het is de zoveelste keer dat er drugs zijn aangetroffen in containers.

Twee Amerikaanse militairen bekennen smokkel cocaïne vanuit Colombia in militair transportvliegtuig

Daniel Gould van de 7th Special Forces Group (Bron foto: Army)

Militairen betrapt in 2018 bij poging 45 kilo cocaïne te smokkelen


Twee Amerikaanse militairen hebben bekend $ 1 miljoen aan cocaïne gesmokkeld van Colombia naar de Verenigde Staten aan boord van een militair transportvliegtuig. Voormalig hoofdsergeant Daniel Gould (36) en sergeant 1e Klasse Henry Royer (35), beiden groene baretten, werden betrapt toen ze vorig jaar probeerden 45 kilo cocaïne te smokkelen via een militair vliegtuig, meldde Army Times afgelopen weekend. 

Volgens het artikel hadden de soldaten in het verleden al met succes een grote hoeveelheid van de illegale drug uit het Zuid-Amerikaanse land verhandeld en aan een distributeur in Florida verkocht.

Gould en Royer hadden eerder 22 kilo cocaïne van de Colombiaanse stad Cali naar het noordwesten van Florida getransporteerd. Ze gebruikten naar verluidt een uitgeholde bokszak om de drugs te verbergen, die naar de VS werd getransporteerd. In een poging om het geld dat ze maakten uit de verkoop te herinvesteren en een grotere winst te maken, probeerden de twee mannen een grotere hoeveelheid te smokkelen toen ze warden betrapt en gearresteerd.


'Verdenking werd gewekt bij de ambassade van de Verenigde Staten toen pakketten werden geröntgend, waarbij cocaïne werd ontdekt in gestripte bokszakken', verklaarde het ministerie van Justitie, aldus de militaire krant.

De drugssmokkel soldaten worden nu geconfronteerd met maximaal 10 jaar gevangenisstraf en zullen op 12 maart worden veroordeeld.

Cocaïneproductie blijft een wijdverspreid probleem in Colombia ondanks tientallen jaren waarin de overheid en de internationale gemeenschap proberen de handel te beteugelen. Uit een rapport dat in september werd vrijgegeven, blijkt dat de illegale industrie explosief groeit en blijft groeien. In 2017 werd ongeveer 423.000 hectare land - een stijging van 17 procent ten opzichte van het voorgaande jaar - gebruikt voor het verbouwen van coca (de plant waarvan het blad het hoofdbestanddeel van cocaïne is).
Volgens het bericht zou dit de productie mogelijk maken van ongeveer 1.520 ton cocaïne, of een stijging van 31 procent ten opzichte van 2016.

In oktober bracht het International Drug Policy Consortium (IDPC), een mondiale coalitie van 170 niet-gouvernementele organisaties die zich bezighouden met drugsbeleidsproblemen, een afzonderlijk rapport uit, dat erop wees dat de wereldwijde 'oorlog tegen drugs' een 'spectaculaire' mislukking was, die leidde tot duizenden moorden, volksgezondheidscrises en mensenrechtenschendingen.

Internationale inspanningen om drugshandel te bestrijden resulteerden feitelijk in een toename van 145 procent van de drugsgerelateerde sterfgevallen in het afgelopen decennium, volgens het IDPC. De Colombiaanse president Iván Duque Márquez, die afgelopen zomer aantrad, heeft gezworen dat zijn regering een nieuwe strategie zal implementeren om het illegale drugsprobleem in zijn land aan te pakken. De Zuid-Amerikaanse leider heeft in september een ontmoeting gehad met zijn Amerikaanse collega, Donald Trump, om een ​​nieuw drugsbeleidsdocument te promoten dat werd ondertekend door 129 landen.

(Suriname Mirror/Newsweek/Twitter/Army Times)

Procureur-generaal van Peru neemt ontslag na beschuldigingen van belemmeren Odebrecht corruptieonderzoek

Chavarry had twee openbare aanklagers uit Odebrecht-onderzoek verwijderd


De procureur-generaal van Peru heeft ontslag genomen na beschuldigingen dat hij een onderzoek naar corruptie bij de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht had belemmerd. Pedro Chavarry stuurde dinsdag een brief naar de hoofdaanklager van Peru, waarin hij zei af te treden om de autonomie van het bureau van de procureur-generaal te vrijwaren en de president van het land te beletten in te grijpen in andere, onafhankelijke regeringsafdelingen.Op oudejaarsavond ontsloeg Chavarry twee hooggeplaatste openbare aanklagers, die een onderzoek hadden ingesteld naar de vraag of verschillende voormalige presidenten geld van Odebrecht hadden geaccepteerd.

Dat leidde tot straatprotesten waarin demonstranten Chavarry beschuldigden van het beschermen van corrupte ambtenaren en deed president Martin Vizcarra een poging te wagen om Chavarry te verwijderen. O

debrecht heeft in Amerikaanse rechtszaken toegegeven dat het $ 800 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan functionarissen in Latijns-Amerika, waaronder $ 29 miljoen in Peru.
(Suriname Mirror/The Asssociated Press/SFGate.com/informateperu.com.pe/Twitter/YouTube)

Guatemala stuurt anti-corruptiecommissie van de Verenigde Naties het land uit

President Morales, zelf beschuldigd van corruptie, verwijt commissie machtsmisbruik


Guatemala stuurt een anti-corruptiecommissie van de Verenigde Naties het land uit. De Guatemalteekse president, Jimmy Morales, die zelf beschuldigd wordt van corruptie, verwijt de commissie machtsmisbruik. 

De anti-corruptiecommissie (CICIG, Comisión Internacional Contra la Impunidad en Guatemala) werd tien jaar geleden aangesteld en luidde het einde in van de vorige president in 2015. De commissie wil ook Morales vervolgen voor misbruik van campagnegelden, maar kreeg het niet voor elkaar zijn immuniteit op te heffen.De CICIG heeft als buitenlandse commissie de bijzondere bevoegdheid zelf strafrechtelijk onderzoek te doen en in samenwerking met het plaatselijke Openbaar Ministerie mensen aan te klagen. Ook tegen veel andere leden van de Guatemalteekse elite loopt een onderzoek of proces.

Morales zit de anti-corruptiecommissie al tijden dwars. Verschillende keren probeerde hij vergeefs het Colombiaanse hoofd van de commissie Guatemala uit te werken of hem het land niet meer in te laten - waar hij vorig jaar twee weken in slaagde.

 In augustus zei Morales ook het mandaat van de VN-commissie niet te verlengen na september dit jaar. Nu zegt de Guatemalteekse minister van Buitenlandse Zaken de afspraken met de VN voortijdig te beëindigen.VN-secretaris-generaal Guterres reageert 'sterk afwijzend' op het besluit. Guterres schrijft in een reactie, dat hij ervan uitgaat dat Guatemala zijn juridische verplichtingen zal nakomen.

(Suriname Mirror/elperiodico.com.gt/NOS/Al Jazeera)

7 Doden bij schietpartij in badplaats Playa del Carmen, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Schietpartij houdt mogelijk verband met strijd tussen drugsbendes


In Mexico zijn zeven mensen om het leven gekomen toen schutters het vuur openden in een bar. Dat gebeurde in de badplaats Playa del Carmen, in de buurt van de vooral onder Amerikanen populaire bestemming Cancun aan de Caribische Zee, melden lokale media. 

Eén man raakte gewond. Hij zei tegen de politie dat hij met vrienden een drankje deed toen er plots werd geschoten. Wie de daders zijn, is niet bekend.

Volgens de autoriteiten bevindt de bar zich in een arme wijk van Playa del Carmen en liepen toeristen geen gevaar.


De regio rond Cancun is het Mexicaanse drugsgeweld lange tijd bespaard gebleven, maar sinds een aantal jaar is dat niet meer het geval. Naar verluidt heeft het gevreesde Jalisco New Generation Cartel er voet aan de grond gekregen en strijdt daar met lokale gangs.

Twee jaar geleden kwamen meerdere toeristen om het leven tijdens een schietpartij in de Blue Parrot Beach Club in Playa del Carmen.

(Suriname Mirror/Excelsior/CTV News/De Telegraaf/Informador/Twitter/YouTube)

Hoofd milieubeschermingsagentschap Ibama in Brazilië neemt ontslag

Suely Araujo vertrekt na opmerkingen president Bolsonaro over huur van auto's door Ibama


Het hoofd van het milieubeschermingsagentschap Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais) in Brazilië heeft maandag 7 januari 2019 ontslag genomen nadat de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro tijdens zijn laatste aanval op het bureau kritiek had op de hoeveelheid geld die zij spendeerde aan het huren van voertuigen. 

Een Ibama-woordvoerster zei dat Suely Araujo, die sinds 2016 leiding gaf aan het bureau, ontslag nam nadat Bolsonaro op Twitter had gesuggereerd dat er onregelmatigheden waren in het budget van het agentschap, inclusief 28,7 miljoen reais ($ 7,73 miljoen) voor huur van pick-up trucks die werden gebruikt om te patrouilleren in ruw terrein.

Het ministerie van Milieu, dat toezicht houdt op Ibama, zei in een verklaring per e-mail, dat het van plan was om Araujo te vervangen en dat een nieuw hoofd van Ibama binnen enkele dagen benoemd zou worden.

Bolsonaro, die sterke steun heeft van de machtige landbouwsector in het land, heeft stelselmatig Ibama aangevallen, dat belast is met de politie van het Amazone-regenwoud om te stoppen met ontbossing, vaak veroorzaakt door houthakkers, veeboeren en boerderijen, samen met illegale goudmijnbouw.


Sinds de verkiezingsoverwinning van Bolsonaro in oktober is er bezorgdheid over de Amazone. Het regenwoud wordt door veel wetenschappers beschouwd als de beste natuurlijke bescherming tegen het broeikaseffect, omdat het de klimaatveranderende gassen absorbeert.

Bolsonaro heeft gespeeld met de gedachte om Brazilië los te rukken uit het klimaatakkoord van Parijs, en zijn sterke steun aan de landbouwsector heeft de bezorgdheid vergroot ,dat de vernietiging van het Amazonegebied zal toenemen, zelfs nadat het in het afgelopen jaar een decennium-hoogtepunt bereikte.In zijn presidentiële campagne beloofde Bolsonaro om het vermogen van Ibama om boetes uit te delen voor milieu-inbreuken te schrappen, wat volgens het agentschap een van de beste afschrikmiddelen is tegen de illegale vernietiging van de Amazone en andere gevoelige biomen.

De nieuwe minister van Milieu, Ricardo Salles, wees zondag erop, dat Ibama bijna 30 miljoen reais besteedde aan het huren van voertuigen. Bolsonaro heeft dat geretweet en gezegd: 'We hebben een systeem dat voornamelijk is gemaakt om Brazilianen financieel te schenden zonder de minste zorg.'


Araujo bracht zondag een schriftelijke verklaring uit waarin zij zei, dat Bolsonaro en Salles 'ongegronde beschuldigingen' hadden geuit. Ze zei dat de kosten waren voor de huur van 393 vierwielaangedreven vrachtwagens gebruikt door Ibama's gewapende agenten in heel Brazilië, en dat het contract ook alle brandstofkosten en onderhoud omvatte.

Een hooggeplaatste Ibama-functionaris zei maandag tegen persbureau Reuters, dat de druk van Bolsonaro en Salles eenvoudigweg een poging was om 'ons vermogen om het politiewerk stop te zetten voor degenen die milieudelicten plegen'. 'Het is een absurde factoïde gemaakt om Ibama te verzwakken', zei de persoon op voorwaarde van anonimiteit. 'Dit contract is goedgekeurd door overheidsinstanties en het is 10 procent minder dan het vorige contract en voor meer voertuigen.'

De ambtenaar zei dat het contract geldig bleef, maar dat Ibama bezorgd is dat er pogingen zullen worden ondernomen om het te annuleren, wat mogelijk leidt tot het verlammen van het vermogen van het agentschap om in het Amazonegebied en andere regio's te patrouilleren.http://www.ibama.gov.br/notas/1844-nota-da-presidencia-do-ibama

Nota de Esclarecimento

Publicado: Segunda, 07 de Janeiro de 2019, 14h11 | Última atualização em Terça, 08 de Janeiro de 2019, 13h21
Em relação a comentários sobre o Ibama publicados em redes sociais neste domingo (06/01), a presidente do Instituto, Suely Araújo, esclarece:

"As viaturas do Ibama são objeto de um contrato de locação de âmbito nacional. O novo contrato abrange 393 caminhonetes adaptadas para atividades de fiscalização, combate a incêndios florestais, emergências ambientais, ações de inteligência, vistorias técnicas etc., nos 27 estados brasileiros, e inclui combustível, manutenção e seguro, com substituição a cada 2 anos. 

A acusação sem fundamento evidencia completo desconhecimento da magnitude do Ibama e das suas funções. O valor estimado inicialmente para esse contrato era bastante superior ao obtido no fim do processo licitatório, que observou com rigor todas as exigências legais e foi aprovado pelo TCU. Os valores relativos aos veículos para fiscalização na Amazônia são custeados pelo Fundo Amazônia, gerido pelo BNDES. 

A presidência do Ibama refuta com veemência qualquer insinuação de irregularidade na contratação. Espera, por fim, que o novo governo dedique toda a atenção necessária às importantes tarefas a cargo do Ibama, e não a criar obstáculos à atuação da Autarquia."

Mais informações:
• Documentos do Processo nº 02001.117234/2017-67 - Contratação de serviço de fornecimento de veículos para as atividades finalísticas
Ofício 1682/2018 TCU
Documentos do Processo n° 02001.001663/2012-17 (Contrato n° 12/2013)

Assessoria de Comunicação do Ibama
imprensa@ibama.gov.br


(Suriname Mirror/VOA News/Al Jazeera/Reuters/Folha de Sao Paulo/Twitter/gauchazh.clicrbs.com.br)

Nigeriaan met 48 cocaïnebolletjes in koffer aangehouden te Stolkertsijver

Man was in taxi onderweg van Albina naar Paramaribo


De politie heeft bij controlepost Stolkertsijver op donderdag 27 december 2018 de 44-jarige Nigeriaan E.F. aangehouden voor het in bezit hebben van cocaïne. De man was in een taxi onderweg van Albina naar Paramaribo, zo bericht de politie pas vandaag, dinsdag 8 januari 2019.  

Agenten ontdekten tijdens controle in de reiskoffer van F. 48 cocaïnebolletjes met een gewicht van 640 gram. De man werd aangehouden en met de cocaïne overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werd de Nigeriaan in verzekering gesteld. De taxichauffeur is na verhoor heengezonden

'Permanente bewaking Brownsberg kan binnen één week een feit zijn' - Nu wel? Waarom niet jaren geleden al....

(Bron foto: NII)
RGB-minister reageert op berichten op social media over vernietiging Brownsberg, maar gaat niet inhoudelijk in op die vernietiging

Publiek-private groep ‘Vrienden van Brownsberg’ in het leven geroepen om met STINASU te werken aan plan van aanpak voor revitalisering duurzaam beheer natuurpark


De minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft in reactie op verontrustende berichten die reeds geruime tijd via social media de ronde doen, over illegale goudwinning en houtkap in het Brownsberg Natuurpark, reeds in maart 2018 de opdracht gegeven voor een grondige factfinding missie. Hierna zijn meerdere onderzoeksacties door zowel de dienst ‘s Lands Bosbeheer, de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, alsook de Commissie Ordening Goudsector ondernomen, zo laat de minister vandaag, dinsdag 8 januari 2018, weten via het Nationaal Informatie Instituut, NII. De minister gaat echter niet in op de inhoud van de 'verontrustende berichten'... en ook gaat ze niet in op wat de uitkomsten zijn van de 'meerdere onderzoeksacties'...

Controle en handhaving van wet- en regelgeving is echter moeilijk te realiseren zonder permanente bewaking ter plekke. 'Hier moet binnen de kortste keren verandering in komen', benadrukt de minister. Mede hierom werd afgelopen vrijdag een vergadering door STINASU georganiseerd, waarin vertegenwoordigers van de toerismesector die actief zijn in het Brownsberg Natuurpark en instanties die medeverantwoordelijk zijn voor de instandhouding van de Surinaamse natuur hebben geparticipeerd. De minister van RGB juicht toe dat staande deze vergadering een publiek-private groep ‘Vrienden van Brownsberg’ in het leven is geroepen, die samen met STINASU zal werken aan een plan van aanpak voor de revitalisering van het duurzaam beheer van het natuurpark.

De minister van RGB staat volledig achter de overtuiging van de werkgroep dat gegeven de waarde van het Brownsberg Natuurpark, het een duurzame bijdrage kan leveren aan de lokale en de Surinaamse economie. Het is daarom van nationaal belang, dat dit natuurrijk gebied moet worden behouden voor natuur-toeristische, educatieve en onderzoeksdoeleinden. In deze benadering is de betrokkenheid van de districtscommissaris, de lokale gemeenschap, de ondernemers van de omgeving en de private sector (investeerders en dienstverleners) cruciaal.

Hieromtrent volgen in de komende dagen ook gesprekken met de districtscommissaris en een krutu te Brownsberg met de lokale gemeenschap.

'Ik benadruk het belang van de samenwerking van verschillende actoren die tijdens deze bijeenkomst met STINASU aan de orde zijn gesteld. Ik heb meteen de opdracht gegeven om zo snel mogelijk een spoedoverleg met belangrijkste actoren te arrangeren, zodat de permanente bewaking van de Brownsberg reeds binnen één week een feit kan zijn', zegt de minister.

Vrouw in Almere geniet ruim vier jaar lang van AOW op van overleden vader in Suriname

Almeerse (65) veroordeeld tot 180 uur werkstraf opgelegd, waarvan 80 uur voorwaardelijk


Een 65-jarige vrouw uit Almere is vandaag, dinsdag 8 januari 2018, door de politierechter in Utrecht veroordeeld, omdat ze jarenlang de AOW-uitkering van haar overleden vader bleef innen. De Almeerse kreeg 180 uur werkstraf opgelegd, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Haar vader overleed in maart 2013 in Suriname, maar dat verzweeg de vrouw tegenover de Sociale Verzekeringsbank. Die instantie betaalde daardoor tot mei 2017 elke maand uit, in totaal ruim 24.000 euro. De Almeerse nam het vervolgens van de bankrekening op met een bankpas die ze beheerde. Het geld ging onder meer op aan kleding, boodschappen en vakanties, schrijft Omroep Flevoland, aldus de NOS.

De vrouw kon in de rechtszaal niet uitleggen waarom ze het overlijden van haar vader niet meteen had gemeld. Daarna was er voor haar geen weg meer terug.

Uit schaamte durfde ze het niet meer te melden en droeg ze het jarenlang als 'een groot geheim' met zich mee. Ook tegenover haar echtgenoot en haar broer verzweeg ze dat ze nog steeds het pensioen van haar vader ontving.

De Almeerse heeft onlangs een regeling met de Sociale Verzekeringsbank getroffen. Ze gaat elke maand 200 euro terugbetalen.

Verdachte van gruwelijke moord op 20-jarige Clarissa Boldewijn wil naar huis

(Bron foto: Facebook)
Officier van Justitie eist 20 jaar celstraf tegen Jonathan L.


De advocaat van Jonathan L., beschuldigd van de gruwelijke moord op de 20-jarige universiteitsstudente Clarissa Boldewijn in januari 2017, Murwin Dubois zei gisteren tijdens de rechtszitting, dat zijn cliënt geen enkele intentie had om het slachtoffer te vermoorden. Volgens hem is er geen wettig en overtuigend bewijs geleverd voor moord. Volgens de advocaat is doodslag niet bewezen, maar er kan sprake zijn van zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 8 januari 2019.

Dubois merkte op, dat bij doodslag het uitsluitend dient te gaan om handelingen die gericht moeten zijn op de dood van een ander. Zijn cliënt is ten laste gelegd, dat hij het slachtoffer met een hard voorwerp op haar hoofd had geslagen en toen ze niet meer bewoog, zou hij haar hebben begraven en achtergelaten aan de Afobakaweg, terwijl ze nog leefde. Het voertuig waarin het tweetal zat, heeft de verdachte overgoten met benzine en in de Groenhartweg in brand gestoken.

Jonathan L. blijft volhouden, dat hij geen plannen had om het slachtoffer van het leven te beroven. Hij wilde slechts zijn geld terug.

In zijn laatste woord vroeg hij of hij naar huis mocht. Eerder had L. op een rechtszitting verklaard, dat hij niet de dood van Boldewijn wilde. Het probleem ontstond om 450 gram drugs die het slachtoffer zou verkopen voor de verdachte. Volgens de verdachte had de vrouw hem opgelicht en op die bewuste dag had zij hem zelf weer benaderd. Jonathan L. zei dat Boldewijn hem voorgehouden had dat haar vader hem per 100 gram drugs 2.000 euro kon laten betalen. Daarna hoorde hij niets meer van haar. Hij had al door dat vader en dochter hem opgelicht hadden.

Op die bewuste dag zou Boldewijn hem zelf gebeld hebben en ze wilde het weer goed maken met hem. Maar, dit liep uit de hand.

De Officier van Justitie heeft een celstraf van twintig jaar geëist. Zij acht doodslag wettig en overtuigend bewezen.

Op 4 februari zal de Kantonrechter vonnis vellen in deze zaak.

Plofkraken pinautomaten op Curaçao leiden wellicht tot sluiten aantal geldautomaten door ACU

'We willen wat tijd creëren om samen met collegabanken naar definitieve oplossing te zoeken'


Tijdens een intern overleg wordt het vandaag waarschijnlijk definitief besloten: ACU overweegt om tijdelijk een aantal geldautomaten te sluiten naar aanleiding van de plofkraken waar ATM-machines de afgelopen weken mee te maken kregen. 

'We willen wat tijd creëren om samen met de collegabanken naar een definitieve oplossing te zoeken', zegt voorzitter van de Algemene Spaar- en Kredietcoöperatie (ACU) Angelo Davelaar vandaag, dinsdag 8 januari 2019, in het Antilliaans Dagblad.

'We hebben er allemaal last van, dus het is een goede zaak dat dit als een algemeen probleem wordt beschouwd en dat we dus ook samen naar oplossingen zoeken. Eerst waren er drie geldautomaten van Banco di Caribe die het slachtoffer werden van een kraak, vervolgens die van de MCB Bank in Tera Kòrá en afgelopen weekeinde die van ons, nog wel in Santa Rosa, waar de automaat direct aan de weg ligt. Een doorgaande, drukke weg ook nog eens, dus je verwacht niet dat ze daar toe zullen slaan. Een wat meer afgelegen automaat ligt dan meer voor de hand, zou je zeggen.'

Davelaar stelt, dat het de daders in elk geval bij de automaat van ACU niet is gelukt om al het geld mee te nemen.


Asfalteren van Marthin Luther King Highway niet stopgezet

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Werkzaamheden waren enige tijd gestopt vanwege de jaarlijkse bouwvakantie rond eind 2018'


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 8 januari 2019, dat in tegenstelling tot wat wordt beweerd, het project om de Marthin Luther King Highway opnieuw te asfalteren niet is stopgezet. Dit bevestigt hoofdvoorlichter Neville Pengel van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). 

Hij zegt dat werkzaamheden van aannemingsbedrijf Dalian daadwerkelijk voor enige tijd waren gestopt. Dit was echter het gevolg van de jaarlijkse bouwvakantie rond het einde van het jaar. Dit betekent volgens hem niet dat het project is bevroren.

Door de asfalteringswerkzaamheden die sinds het eerste kwartaal van 2018 lopen, ondervinden weggebruikers en buurtbewoners enorme oponthoud. De highway was echter al voor aanvang van de werkzaamheden dringend aan herstel toe. Inmiddels is het deel tot en met de Meursweg aangepakt.

Rijden op het deel dat wordt aangepakt is volgens de Ware Tijd geen aangename ervaring. De weg is gedeeltelijk opengesteld, terwijl de werkzaamheden plaatsvinden aan de andere zijde. Opmerkelijk is dat er tussen de geasfalteerde delen, die recentelijk zijn aangepakt, ruime plekken zijn zonder een asfaltlaag. Pengel zegt, dat deze weggedeelten open gegraven zullen worden. Op een bepaalde diepte zullen duikers worden geplaatst die voor een betere afwatering moeten zorgen. De plekken waar de aannemers deze duikers zullen plaatsen hebben vaak te maken gehad met grote wegverzakkingen en kuilen die in het verleden veel verkeersongelukken en bandenpech hebben veroorzaakt.

Volgens Pengel wordt er vanaf deze week weer gewerkt. De oplevering is gepland voor eind dit jaar. Het weggedeelte vanaf de Meursweg tot de kruising van de Latourweg wordt aangepakt.

Het project wordt in fasen afgewerkt, waarbij eerst een helft van de weg aan de beurt komt zodat het verkeer toch kan doorstromen met instructies van technisch personeel van het aannemingsbedrijf. De asfaltering van dit weggedeelte is over een afstand van meer dan 25 kilometer en valt onder het Dalian 4 project.

VHP installeert twee kernen in het rijstdistrict Nickerie

(Bron foto: VHP)
Het is de eerste keer dat de VHP kernen heeft te Sidoredjo


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft aan het hoofd van een delegatie van zijn partij zaterdag ten huize van de familie Redjosetiko te Sidoredjo twee nieuwe kernen geïnstalleerd in het rijstdistrict Nickerie, kern Sidoredjo en Groentenweg, zo laat deVHP in een persbericht weten.

De kern Sidoredjo bestaat uit 34 leden en die van de Groententenweg uit 35 leden. Het is de eerste keer dat de VHP kernen heeft op Sidoredjo. De kernen bestaan uit Surinamers van Javaanse afkomst. Opvallend hierbij is dat beide kernen bijna 80% uit jongeren beneden de 27 jaar bestaat.

Met deze stap hebben deze Nickerianen te kennen gegeven, dat ze hoop en vertrouwen hebben in de partij, aldus de VHP.

VHP-voorzitter Santokhi gaf de garantie, dat na het verwerven van de regeermacht ontwikkelingsplannen integraal zullen worden uitgevoerd, waardoor duurzame ontwikkeling ook in het rijstdistrict zal worden gebracht. Maar, om dit doel te bereiken heeft de VHP het volledige mandaat nodig van de kiezers, tenminste 28 zetels.

Politie van Nickerie neemt twee Guyanese vissersboten in beslag

Boten waren illegaal aan het vissen in de vaargeul van de Canawaima-veerboot

Negen Guyanese vissers in verzekering gesteld


De politie van Nickerie heeft in het weekend twee Guyanese vissersboten in beslag genomen die illegaal aan het vissen waren in de vaargeul van de Canawaima-veerboot. 'Het is ten strengste verboden om in en nabij de vaargeul te vissen', zegt regiocommandant West van het Korps Politie Suriname Retitia Forster vandaag, dinsdag 8 januari 2019, in de Ware Tijd. 

De negen illegale Guyanese vissers, die dus  zonder geldige vergunning bezig waren, zijn in verzekering gesteld. Er is nog geen besluit genomen of de zaak buiten proces wordt afgehandeld. In dat geval komen de mannen vrij na het betalen van een boete.

De twee boten en de vangst (ongeveer 25 kilo vis) zijn in beslag genomen. De vis is - met toestemming van het Openbaar Ministerie - geschonken aan een kindertehuis in Nieuw-Nickerie.

Plan voor op de markt brengen van 'biodegradable' bakjes ter vervanging foambakjes

(Bron foto: NII)
Minister Stephen Tsang van HI&T geïnformeerd over milieuvriendelijke bakjes


Steeds meer bedrijven zoeken naar duurzame alternatieven voor de vervanging van plastic en plastic verpakkingen. Voor het leveren van een bijdrage aan het verminderen van plastic in Suriname heeft Vikash Bholasing, directeur Beyond Y2K Commodities, het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) benaderd om gezamenlijk de mogelijkheden te bekijken die gezond zijn voor mens en milieu, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, maandag 7 januari 2019.

Onlangs bracht de heer Bholasing vergezeld van zijn partner Shaharudeen Osman, vertegenwoordiger in Guyana en echtgenote een bezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van HI&T. Bholasing en Osman zijn geruime tijd bezig met de vervaardiging van biodegradable bakjes in verschillende vormen en afmetingen. Dit product is makkelijk afbreekbaar en dus een geschikte vervanging van de welbekende foambakjes in Suriname. Het duo levert reeds een aantal jaren grote getallen van deze foodboxjes aan Guyana (grootste afnemer), Sint Vincent en Antigua.

Het streven is er opgericht om dit milieu vriendelijk product ook op de Surinaamse markt te krijgen, met de focus op het verminderen van vervuiling van het milieu en de gezondheid van de Surinaamse samenleving.

De minister heeft aangegeven zeer ingenomen te zijn met dit bezoek. Hij gaf wel aan eerst met andere stakeholders te zullen brainstormen, vanwege het feit dat dit milieuvriendelijk product veel duurder in prijs is dan de normale foambakjes. Hierdoor zal de consument niet gemakkelijk de overweging maken dit product aan te schaffen.

De bewindsman heeft samples van de diverse bakjes genomen, die bij overleg aan de stakeholders worden getoond. Er is afgesproken dat er een vervolg gesprek komt met het duo.

In een eerdere ontmoeting heeft minister Tsang reeds gesprekken gevoerd met de plastic fabrikanten en gebrainstormd over hoe geleidelijk aan de 'single use' plastic zakken te vervangen, door duurzaam materiaal. Allen hebben aangegeven de transformatie naar een duurzaam product te willen inzetten, maar dat het wel noodzakelijk is dat de wettelijke regelingen in orde moeten zijn, waardoor ook de bewustwording op gang kan worden gebracht.

COL-vorzitter Blanker: 'Als iemand je een brief schrijft, verwacht je antwoord'

Fatsoen bij Bouterse ontbreekt om brief over uitblijven pensioenverhoging te beantwoorden


De Confederatie van Landsdienaren Organisaties (COL) heeft nog steeds geen antwoord gehad op de brief die zij had gericht aan president Desi Bouterse. De brief handelt over het probleem van gepensioneerden van parastatalen die geen pensioenverhoging hebben gehad, zoals dat is toegekend aan dezelfde groep uit overheidsdienst. 'Als iemand je een brief schrijft, verwacht je antwoord', zegt Hugo Blanker voorzitter van de COL en de bond van de Werknemers Federatie Universiteit vandaag, dinsdag 8 januari 2019, in de Ware Tijd.

Blanker maakt zich sterk voor de groep gepensioneerden die heeft gediend bij de universiteit, het Planbureau en het Centraal Bureau voor Mechanische Administratie (Cebuma). Het gaat om personen die vóór 2017 gepensioneerd zijn van eerder genoemde parastatale instellingen.In december trok de vakbondsman in een informatiebijeenkomst hierover aan de bel.

Blanker kijkt uit naar 15 januari, de dag waarop pensioenen door de overheid worden gestort. In de wandelgangen wordt vernomen, dat de gepensioneerden van parastatalen op die datum ook worden meegenomen bij de verhoogde pensioenstorting. Blanker is blij dat de regering de zaak in behandeling heeft. De gedupeerden hebben volledig hun pensioen gestort en maken daarom aanspraak op de correctie.

'Men moet niet met verhalen komen dat de mensen niet in het systeem passen. De overheid moet uitgaan van de pensioengrondslag van deze groep', zegt Blanker. Ze is altijd meegegaan met alle voorzieningen. Het Pensioenfonds onderhandelde ook voor deze mensen. Het betreft iets meer dan honderdvijftig gepensioneerden van eerder genoemde overheidsinstanties die de verhoging mislopen.

Er wordt gezegd, dat de groep niet in de FISO-reeks (Functie Informatiesysteem Overheid) thuishoort. De landsdienaren in kwestie hebben in hun actieve dienstjaren pensioen gestort. Voor de gepensioneerde ambtenaren is een verhoging doorgevoerd op basis van het staatsbesluit uit 2015.

Container-cocaïne zaak door Kantonrechter verwezen naar een collega

Advocaten vragen tevergeefs opheffing voorlopige hechtenis van hun cliënten


De container-cocaïne zaak - de vondst in een dubbele bodem van een container in de vrachtruimte van de SLM op 8 april vorig jaar van 55 pakken cocaïne met een gewicht van 63 kilo -  werd gisteren door de Kantonrechter behandeld, maar werd verwezen naar een nieuwe rechter. Dat bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 8 januari 2019.

In deze strafzaak staan twaalf verdachten terecht: Palmita W., Mario L., Steven P., Marino K., Melvin D., Eugene G., John W., Humphrey K., Pedro B., Brian D., Vinay C. en Valentino S.

De advocaten Arjan Ramlakhan, Murwin Dubois en Justina Eduards hadden het verzoek gedaan om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te heffen. De rechter is echter van mening dat de ernstige bezwaren nog steeds overeind staan en wees het verzoek af.

Ramlakhan voerde aan, dat er bij zijn cliënt Brian D. sprake is van horen zeggen. Hij moest de camera’s uitschakelen, alhoewel dit onmogelijk was voor de verdachte. De man moet aan zijn oren behandeld worden en deze specialistische behandeling heeft nog niet plaatsgevonden. Ook vroeg Ramlakhan de voorlopige invrijheidstelling van Palmita W.

Volgens advocaat Dubois kon zijn cliënt nooit van tevoren weten of hij wel of niet ingeroosterd zou worden. Zijn cliënt, Vinay C., hoort bij het Bestrijding Internationale Drugshandel-team en hij wilde op die bewuste dag een spoedverlof. Echter besloot de inspecteur, dat hij de man niet kon missen op die dag.
Ook vroeg de raadsman de voorlopige invrijheidstelling van Melvin D. In de woning van deze verdachte trof de politiehond een tas met drugs aan. Voor de advocaat is het onduidelijk om wat voor drugs het gaat.

De overige verdachten worden bijgestaan door de advocaten Irvin Kanhai, Harold Belfor, Hedley Derby, Maureen Nibte en Georgette Leter. Deze zaak zal op 4 februari verder worden behandeld.

Twee Nederlanders op J.A. Pengelluchthaven gepakt met cocaïne

Man (58) met 2.960 gram cocaïne in koffer en 64-jarige met 940 gram cocaïne in handbagage


Het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) team van het Korps Politie Suriname heeft op maandag 17 december de 58-jarige Nederlander R.J. en op donderdag 27 december de 64-jarige Nederlander A.S. op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden, zo meldt het korps maandag 7 januari 2019.

J. stond op 17 december voor vertrek naar het buitenland. Tijdens controle werden in zijn koffer drie pakken cocaïne met een gewicht van 2.960 gram aangetroffen en in beslag genomen. Bij de voorgeleiding heeft hij verklaard, dat hij de drugs voor iemand naar Nederland moest smokkelen. Die die persoon was al vanuit Suriname naar Nederland vertrokken. Als tegenprestatie zou hij een fors bedrag in Euro’s van de verstrekker ontvangen.

S. probeerde op 27 december in zijn handbagage 940 gram cocaïne het land uit te smokkelen. Tijdens controle werd hij betrapt en aangehouden.

Beide mannen zijn voorgeleid en na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De afdeling Narcotica Brigade is belast met het onderzoeken van deze twee zaken.

SLM neemt 'nieuwe' Boeing 737-700 'District of Brokopondo' in gebruik

'SLM koppelt de krachtige dynamiek van Brokopondo aan haar nieuwste aanwinst'


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft haar jongste 'Sabaku' in gebruik genomen. Dit gebeurde zondag 6 januari 2019. Bij de ingebruikname hebben geestelijken uit de christelijke -, hindoe- en moslimgemeenschap de inzegening verricht, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het vliegtuig, een Boeing 737-700, draagt als naam 'District of Brokopondo'. Door deze naamgeving koppelt de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij de krachtige dynamiek van dit district aan haar nieuwste aanwinst. Brokopondo is een bruisend district waarin de bewoners potentie en daadkracht hand in hand laten gaan en die vervolgens omzetten in succesvol ondernemerschap.Met de vernoeming van het nieuwe vliegtuig geeft de SLM de richting aan die zij opgaat; de naam staat voor het vertrouwen dat de SLM heeft in de nabije toekomst.

PZ-TCT is de registratiecode van het tweede vliegtuig van de SLM uit de 737-700 serie. Dit toestel zal worden ingezet op de regionale routes en biedt plaats aan 120 economy class en 8 businessclass passagiers.

Nederlandse smokkelaar Raymond K. (51) schrijft boek 'De Surinaamse Connectie'

Smokkelaar noemt Suriname schakel in wapen- en drugstransporten

'We vertrekken meteen naar Zanderij, daar staat een vliegtuigje gereed dat ons naar Washabo vliegt' 


De Nederlandse smokkelaar Raymond K. (51) heeft in december 2018 een boek uitgebracht bij NAU Uitgevers te Blaricum, waarin hij Suriname noemt als schakel in wapen- en drugstransporten. In het boek met de titel De Suriname Connectie schrijft Raymond over een avontuurlijke zeiltocht op een 11 meter lang jacht ‘De Esmeralda’ van Tenerife tot een laadpunt voor de Surinaamse kust.

De smokkelaar uit Heemskerk liep tijdens een ander drugstransport tegen de lamp en zit zijn straf momenteel uit in Brazilië. Daar schreef hij het boek over de Surinaamse Connectie; over hoe hij wapens ruilde voor pakken coke in Suriname.

'Baas, ik ben er helemaal klaar voor,' zei Steven in het grote landhuis tegen de charismatische man. Die glimlachte en stopte wat spullen in een lederen reistas. 'We vertrekken meteen naar Zanderij, daar staat een vliegtuigje gereed dat ons naar Washabo vliegt.'
----
De Beechcraft Turboprop steeg op vanuit de Venezolaanse jungle richting Washabo met Eduardo - expert in transporten tussen Colombia, Venezuela en Suriname - aan boord voor een ontmoeting met een mysterieuze man. Het bezoek zou volledig anoniem blijven. 

GENUA: Roger, een van de grootste cocaïne-exporteurs naar de VS, geniet van een vrij leven in Genua. Als onderwereldfiguur heeft hij ook contacten met leiders in Suriname. Levert rebellen wapens en staat bekend om zijn meedogenloos moordcommandoteam.

SPANJE: Ray wordt gebeld door zijn Surinaamse vriend Wilfred. 'Ray, geloof me, dit is de allergrootste man uit mijn land, ze hebben een kapitein nodig'.
Enkele maanden later zegt Ray tegen zijn zeilmaatje: 'Wij zijn er helemaal klaar voor, het is een kwestie van ons boeltje pakken, richting Tenerife vliegen, bevoorraden en dan zijn we onderweg'. Het was heel laat in het jaar, te laat misschien wel en het kon wel eens een onstuimig reisje worden, dacht hij nog.Met enorm slecht weer, motorpech en op voedselrantsoen wordt aan boord gevreesd voor verlies van de lading en voor schipbreuk. Niet alleen op de Atlantische Oceaan loert het gevaar. In Suriname en in Nederland schijnt men eigen, vooral andere plannen voor de lading te hebben. Een bizarre zoektocht met een ATR 72 op zee volgt. Na de vele versleutelde telefoonberichten over en weer, blijkt dat de connecties liegen en bedriegen. 

Na alweer een bezoek van Surinaamse 'kledingkasten' wordt midden in het tropische Trinidad een radicaal besluit genomen.
'Lekker is dat, moet ik opeens met hun leugens meegaan? Ze kunnen wel van alles wijsmaken maar als ik mee ga liegen ga ik ook mee de afgrond in als het fout gaat. Wat is nog waar en wat is niet waar?'

Raymond K. schreef zijn eerste ultra spannende boek 'Kapitein Coke' over hoe hij als automonteur in Beverwijk een spannender bestaan zocht, diefstallen, in een Zuid-Amerikaanse gevangenis, waar hij na zijn laatste aanhouding in 2015 onder gevaarlijke omstandigheden verblijft. En nog steeds in afwachting is van zijn rechtszaak.

Wereldrecordpoging roeien van Dakar, Senegal, naar Paramaribo strandt

Vier roeiers staken poging door defect roer 1.200 kilometer uit kust Suriname


 Schaduw zeilboot sleept roeiboot met vier Britse roeiers naar Paramaribo


Alle bemanningsleden aan boord van 'Year of Zayed' - met als basis Dubai - zijn veilig en wel. Echter, helaas 1.200 kilometer uit de kust in de Atlantische Oceaan, is de derde poging om hun roer te repareren mislukt, zo meldt organisatie Row4Ocean maandag 7 januari 2019.

De vierkoppige bemanning heeft 24 dagen gevochten, roeit dag en nacht in recordtempo, maar het roer raakte te beschadigd om nog een reparatie uit te voeren. Supertramp, de zeilboot die de roeiers schaduwt, maakte een sleeplijn aan de roeiboot vast.

'Alles heeft een zwak punt en de Atlantische Oceaan heeft het gevonden', zegt Row4Ocean Syndicate Partner, Clive Frost, aan boord van Supertramp. 'We hebben zoveel geleerd van het project - voor de volgende keer. Op dit moment concentreren we ons alleen op het veilig terugbrengen van de bemanning en de boot naar het droge land. Ondanks het niet voltooien van de poging, is het team een held.'

Lijden onder zware omstandigheden, zonder enig comfort, het Row4Ocean-team: Nederlander Patrick Bol en drie Britten, Lewis Knollman, Andrew Ruinoff en Matt Wilds hebben besloten aan boord van Year of Zayed te blijven. Ze zullen samen blijven voor de resterende zeemijlen naar Suriname.

'We zijn veilig, maar we zijn ontdaan', zei Patrick Bol van boord aan Year of Zayed via satelliettelefoon. 'Vanuit een praktisch oogpunt moet iemand aan boord van de boot blijven om de wacht te houden. In werkelijkheid is er geen ruimte voor ons alle vier, maar niemand wilde de boot verlaten, ongeacht de ontberingen. We kennen elkaar nu zo goed en we zullen dagen hebben om alleen naar elkaar te kijken, maar ik weet zeker dat de verhalen die verteld worden zeer gedenkwaardig zullen zijn! We hebben genoeg voedsel aan boord en we hebben alle tijd om wat te vissen. Ik wil graag al onze sponsors en supporters bedanken, na zo veel tijd en moeite mislukte het project vanwege een klein stukje metaal. Het is jammer, maar we wilden de belangrijke boodschap over plasticvervuiling verspreiden, en dat hebben we in ieder geval gedaan. We waren zo dichtbij en soms leer je meer van mislukken dan van succes.'

De geschatte aankomsttijd in Suriname voor Row4Ocean en Supertramp zal de komende dagen duidelijker worden. Supporters en fans van Row4Ocean kunnen hun vorderingen op Facebook, Twitter, Instagram en de officiële website volgen.

(Suriname Mirror/Row4Ocean/Instagram)

Rustige Fuikdag 2019 Curaçao op twee incidenten na en paar vechtpartijtjes

(Bron screenshot: YouTube)
Eén boot slaat om en veel rook in machinekamer andere boot


Het Antilliaans Dagblad bericht maandag 7 januari 2019, dat Fuikdag 2019 rustig is verlopen op twee incidenten na. Een boot sloeg om, waarbij mensen in het water terechtkwamen, maar die werden al snel geholpen door de kustwacht, aldus Shalick Clement, woordvoerder van de Kustwacht. 

Ook ontstond er op een andere boot veel rook in de machinekamer. Alle mensen werden van boord gehaald en veilig naar een steiger gebracht. Toen de brandweer ging kijken, bleek er niets bijzonders te zijn, waardoor later iedereen weer aan boord kon.


In de loop van de dag deden zich nog een aantal kleine incidenten voor. Zo ontstonden er bijvoorbeeld een paar vechtpartijtjes. Mensen hadden te veel gedronken en deden lastig, zo vertelt Clement. Ook zijn een paar motoren van boten kapotgegaan.

Dit jaar is het aantal mensen en boten ten opzichte van vorig jaar sterk gegroeid, zo laat de Kustwachtwoordvoerder weten. Om hoeveel het exact zou gaan, was gisteren nog niet bekendgemaakt. Veel boten waren van Curaçao en een aantal uit Aruba en Bonaire.