vrijdag 29 maart 2019

Regering-Maduro: 'Oppositieleider Juan Guaido mag vijftien jaar lang geen openbare functie meer bekleden'

Guaido heeft opgeroepen tot nieuwe protesten tegen Maduro, na weer een blackout


De Venezolaanse regering zei donderdag 28 maart 2019, dat oppositieleider Juan Guaido vijftien jaar lang geen openbare functie meer mag bekleden, hoewel de leider van de Nationale Assemblee deze maatregel verwerpt en dat het zijn campagne om president Nicolas Maduro te verwijderen niet zou laten ontsporen.

De aankondiging door de voorzitter van de Rekenkamer Elvis Amoroso, een goede bondgenoot van Maduro, citeerde vermeende onregelmatigheden in Guaido's financiële gegevens en weerspiegelde een aanscherping van de regeringsdruk op de oppositiebeweging gesteund door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.Guaido, die in 2015 tot lid van de Assemblee was verkozen, heeft 90 internationale reizen gemaakt zonder rekening te houden met de herkomst van de geschatte $ 94.000 aan onkosten, zei Amoroso. Hij beschuldigde de oppositieleider ook van het schaden van Venezuela door zijn interacties met buitenlandse regeringen, waarvan tientallen de bewering van Guaido ondersteunen dat hij interim-president van het land is.


'We gaan door op straat', zei Guaido kort na Amoroso's verklaringen op de staatstelevisie. Hij verwierp de aankondiging van Amoroso als irrelevant, omdat volgens hem de regering van Maduro onwettig is.

Guaido heeft opgeroepen tot nieuwe protesten op zaterdag tegen Maduro, na een blackout deze week dat het land dagenlang zonder stroom had achtergelaten.

Maduro beschuldigt Washington ervan achter de stroomuitval te zitten die de meeste delen van het land voor de tweede keer deze maand zonder elektriciteit heeft achtergelaten, sommigen zelfs voor vier dagen, en beweerde dat het werd veroorzaakt door een 'sluipschutter' die een explosie veroorzaakte in een transformator bij de Simon Bolivar Hydroelectric Centre (Guri Dam).

'We hebben de kogels en we onderzoeken het kaliber en wie verantwoordelijk is', verklaarde hij. 'De aanval werd uitgevoerd met een geweer uit een verhoogd gebied (...) de persoon die het deed was een huurling gestuurd door de coup met de vijandige oppositie. Het VS-imperialisme zit hier ongetwijfeld achter', vertelde Maduro de natie via een telefonisch contact met het populaire Chavista TV-programma 'Con el Mazo Dando' op woensdag.


Terwijl ingenieurs werken aan het herstel van de schade aan de dam, die de wijdverbreide stroomuitval veroorzaakte, kondigde Maduro aan dat zijn regering maatregelen voor 'elektriciteitsrantsoenering' zal uitvoeren. Hoewel er geen details werden gegeven over de aard van de rantsoenering, legde Maduro wel uit dat de schade veroorzaakt door het vuur 'groter is dan wat een Venezolaan zich maar kan voorstellen' en dat de maatregel 'enkele dagen' zou duren.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Politico/venezuelanalysis.com/YouTube)

Twee jaar cel voor jongen (18) die 5-jarig nichtje seksueel misbruikte en ontmaagde...

Openbaar Ministerie had drie jaar en zes maanden gevangenisstraf geëist


Voor seksueel misbruik van zijn vijfjarig nichtje is R.S. (18) gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. De Officier van Justitie had drie jaar en zes maanden cel geëist. In zijn laatste woord zei de jongen dat hij spijt heeft van zijn handelingen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 maart 2019. 

S. heeft het slachtoffertje misbruikt in het huis van zijn neef. Het meisje heeft verklaard dat hij haar pornografische beelden had laten zien, waarna hij zich aan haar vergreep.

De zaak kwam aan het licht toen de ouders van het meisje rode plekken rond haar geslachtsdeel hadden waargenomen. De moeder ging op onderzoek uit en bracht het kind naar de gynaecoloog. Die stelde vast dat de kleuter ontmaagd was.

S. kreeg onderdak van zijn neef die hem met alles vertrouwde. Hij woonde daarvoor kort in een internaat nadat hij vanuit het binnenland naar de stad was verhuisd. De neef verklaarde, dat hij S. gelegenheid wilde geven om door te studeren en iets van zijn leven te maken. R.S. is zonder ouders opgegroeid en heeft volgens advocaat Kenneth Amoksi geen vader- en moederliefde gekend. Hierdoor zou hij bepaalde normen en waarden niet hebben geleerd.

'Hij heeft daadwerkelijk een grove fout gemaakt, mevrouw de rechter. Hij zal ook kinderen krijgen in de toekomst. Hij zal het slachtoffer zeker terugzien in zijn dochters als hij meisjes krijgt. Het zal hem ook voor de rest van zijn leven achtervolgen', zei de raadsman tijdens zijn pleidooi. Hij vroeg de rechter om corrigerend op te treden.

De openbaar aanklager zei, dat de handelingen van S. bestraft moeten worden en dat de straf die zij vorderde hem tot andere gedachten moet brengen. De rechter zei dat ze bij haar strafoverweging rekening heeft gehouden met de moeilijke jeugdjaren van de dader. Ook vindt ze dat de man begeleid moet worden, zodat hij tot inkeer komt.

A340-313 van SLM nog tot zeker eind mei aan de grond in Duitsland

Vervangen landingsgestel en de C-check in Hahn duren langer dan verwacht

SLM op kosten gejaagd met inzet gehuurde toestellen op de Mid-Atlantische route


De Airbus A340-313 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is al een half jaar uit de lucht. Het vervangen van het landingsgestel en de C-check in Hahn Duitsland duren langer dan verwacht. De SLM zegt vandaag, vrijdag 29 maart 2019, op  Starnieuws dat het vliegtuig waarschijnlijk eind mei weer operationeel zal zijn. De SLM vliegt met gehuurde toestellen op de Mid-Atlantische route. 


In december 2018 maakte de SLM bekend dat haar Airbus zich in Hahn-Duitsland bevond voor het toen geplande onderhoudsschema. Tijdens dat onderhoud heeft de A-check plaatsgevonden, is het interieur waar nodig geïnspecteerd en aangepast en vond er een inspectie plaats aan het landingsgestel. De planning was. dat het landingsgestel in periode 8–16 januari 2019 zou worden verwisseld.

Aansluitend op de vervanging van het landingsgestel zal ook de C-check worden uitgevoerd. Er zal een vervangend landingsgestel geplaatst worden op de A340. Het gaat niet om een revisie, zegt de SLM. Het landingsgestel moest ook naar een speciale 'landing gear shop' om gecertificeerd te worden.

De C-check is nu gaande en blijkt dat door andere technische bevindingen er additionele werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. De stoelen zijn er allemaal uit, er zullen andere geplaatst worden.

'Het duurt allemaal ook zo lang, omdat de C-check en het plaatsen van de landing gear niet simultaan kunnen en mogen plaatsvinden. De SLM zal de Mid-Atlantische route wederom met een ingehuurd vliegtuig onderhouden', alus de SLM

NDP Nickerie met 76 bussen naar start verkiezingscampagne in partijcentrum Ocer, Paramaribo

'Wij gaan ervoor strijden om de derde zetel in Nickerie te veroveren'


Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 29 maart 2019, dat de afdeling Nickerie van de Nationale Democratische Partij (NDP) met 76 bussen naar Paramaribo gaat. De partij houdt vandaag haar algemene ledenvergadering en 'massameeting' in partijcentrum Ocer.

NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, zal het startsein voor de verkiezingscampagne geven. Ook zal het nieuwe bestuur worden gepresenteerd.

Edgar van Genderen, voorzitter van de afdeling Nickerie van de NDP, beweert dat ruim 1.500 personen naar Paramaribo gaan. Hij constateert dat het enthousiasme groot is. 'De eenheid binnen de partij is hersteld en iedereen werkt eensgezind naar de verkiezingen toe', zegt de afdelingsvoorzitter.

'Wij zijn verzekerd van dat wij de twee zetels zullen behouden in Nickerie. De battle in het rijstdistrict zal gaan tussen de NDP en de VHP. Wij gaan ervoor strijden om de derde zetel in Nickerie te veroveren', zegt Van Genderen.

Nu blokvorming niet meer mogelijk is, zullen andere partijen niet meetellen in Nickerie, stelt de politicus. Hij verwacht een geweldige opkomst voor de kick-off van de verkiezingscampagne in Ocer.

Grote hoeveelheid zeewier, sargassum, op verschillende stranden van Curaçao

'Het lijkt erop dat het dit jaar nog erger is dan vorig jaar'


Na precies een jaar, ligt er weer een grote hoeveelheid zeewier, sargassum, op verschillende stranden van Curaçao. 'Het lijkt erop dat het dit jaar nog erger is dan vorig jaar', zo laat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) weten, aldus het Antilliaans Dagblad vrijdag 29 maart 2019. 'Het opruimen van sargassum is geen eenvoudig werk. Het is intensief en er moeten gasmaskers bij opgedaan worden om te voorkomen dat er te veel waterstofsulfide (H2S) geïnhaleerd wordt', aldus GMN. 

H2S is een giftig gas dat een sterke geur heeft. Deze sterke geur lijkt op de geur van rotte eieren. Hierdoor is H2S herkenbaar. De geur van rotte eieren, waardoor H2S in lage concentraties kan worden waargenomen, ontstaat door het rottingsproces van organische stoffen die zwavelhoudend zijn. Het inademen van te hoge concentratie H2S geeft fysieke klachten in de vorm van ontsteking en irritatie van de ademhalingsorganen en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

De GMN-minister Suzy Camelia- Römer (PIN) heeft aangekondigd een onderzoek te doen naar mogelijk gebruik van het sargassum in de landbouw. 'Zo kan iets wat in eerste instantie overlast veroorzaakt ook in ons voordeel gebruikt worden', aldus GMN.

Vorig jaar is geëxperimenteerd met de installatie van een ‘boom’ in het water bij Ascencion om te voorkomen dat het wier de baai indrijft. Temeer ook omdat het enorme stankoverlast veroorzaakt voor de omwonenden op Bándabou. 'De ‘boom’ heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd vanwege de ruwe zee aan de noordkant. Nu is er een nieuwe ‘boom’ ontwikkeld, bestendig tegen de ruwe zee en speciaal voor het tegenhouden van sargassum. Deze zal eerdaags uitgeprobeerd worden', zo wordt aangekondigd.

De grote hoeveelheden sargassum in het Caribisch gebied wordt in verband gebracht met de klimaatverandering en het op grote schaal gebruiken van mest in de landbouw.


https://www.gobiernu.cw/pap/notisia/komunikado/kantidat-rekort-di-alga-marino-sargassum-ta-bolbe-drif-yega-korsou/?ref=1553778966&fbclid=IwAR30eE2t3kK74YoiC6dQgOjt1r7y0l7IWANBt_Igwzov9zJOmMYZ1YnBaPc

Kantidat rekòrt di alga marino Sargassum ta bolbe drif yega Kòrsou

Geplaatst op 28 Mart 2019 dor di Ministerio di Salubridat Públiko, Medio Ambiente i Naturalesa
Despues di
eksaktamente un aña,


Kantidat rekòrt di alga marino Sargassum ta bolbe drif yega Kòrsou  

Willemstad – Despues di eksaktamente un aña e alga marino Sargassum (S. Fluitans i S. Natans) a bolbe drif yega Kòrsou asotando e mes sitionan atrobe. Aña pasá un kantidat rekòrt di e alga a yega Kòrsou pero tur kos ta indiká ku e aña aki lo kibra e rekòrt di aña pasá. Algun boka na kosta nòrt di Kòrsou ta kompletamente yená ku un pakete diki di Sargassum. Otro islanan den Karibe manera Trinidat i Jamaica tambe a eksperenshá inmenso molèster di e alga aki.


Aki na Kòrsou meskos ku otro islanan den Karibe ta buskando e mihó manera pa atendé ku e situashon aki ku awor si a keda konfirmá di ta presentá anualmente. 


Minister di GMN mr. Suzanne Camelia- Römer ya a indiká na su ministerio pa entre otro kue muestranan signifikativo di e alga pa investigá posibel uzo den agrikultura. Di e manera aki nos lo por transformá algu ku ta okashoná molèster den benefisio agrario. Aña pasá a eksplorá e posibilidat pa instalá un “boom” na entrada di boka Ascensionku ta ubiká den serkania di barionan pa evitá ku e boka aki ta yena ku Sargassum i okashoná molèster di holó stinki pa habitantenan. Esaki no a duna e resultado deseá pa motibu entre otro di e laman brutu na nòrtkant. Últimamente a diseñá un “boom” pa forma un barera spesífikamente kontra Sargassum i spesial pa laman brutu. GMN ta studiando aplikashon di e sistema aki pa mira ku e por duna nos resultado positivo.

Orígen di e kantidat enorme aki di Sargassum den Karibe probablemente ta kambio di klima i resultado di uzo intensivo i na gran eskala di entre otro fertilisantenan den industria di agrikultura. E fertilisantenan aki ta yega laman despues di yobida intenso i ta promové kresementu masal di Sargassum i konsekuentemente último añanan muchu mas Sargassum ta aparesé den Karibe kompará ku añanan anterior. Limpiamentu di áreanan afektá ku Sargassum no ta un tarea fásil. E ta un labor hopi intensivo i mester hasi uzo di máskara di gas pa evitá efektonan dañino di inhalá Sulfuro di Hidrógeno(H2S).    


Riba potrèt por mira kon Boka Ascension a keda kompletamente tapá ku Sargassum.

                                                                        ###

Aantal woningen op Curaçao afgelopen jaren flink toegenomen - 49.045 Woningen in 2001 gegroeid tot 75.087 in 2017

CBS: Groei is ingegeven door de bevolkingsgroei gedurende 16 jaar


Het aantal woningen op Curaçao is met de jaren flink toegenomen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt, zo meldt vandaag, vrijdag 29 maart 2019, het Antilliaans Dagblad. Van 49.045 woningen in 2001 is het aantal huizen op het eiland gegroeid tot 75.087 in 2017.

De groei is volgens het CBS ingegeven door de bevolkingsgroei gedurende 16 jaar en wordt ondersteund door het handelen van de overheid; namelijk het beleid ter stimulering van de woningproductie via public-private partnershipinstellingen. Het aantal woningen, door CBS de ‘woningvoorraad’ genoemd, is tussen 2004 en 2006 eerst snel gegroeid, gevolgd door een periode tot 2015 waarin de woningproductie zich op een hoger niveau dan vóór 2004 heeft gestabiliseerd.

Het is in deze periode van stabilisering dat de daling van de woningleegstand zich inzet, zo gaf het CBS gisteren aan. Uit de resultaten van de Woningtelling is gisteren namelijk ook bekend geworden dat de leegstand is gedaald van 5.059 leegstaande woningen in 2011 naar 3.190 leegstaande woningen in 2017; een daling van 1.896 woningen, oftewel 36,9 procent. De daling van de woningleegstand heeft zich het meest voorgedaan in de buurtcategorie met een hoog leegstandsniveau en onder de woningwaarde-categorie van middenklasse-woningen.'Een nadere specificering waarbij de buurtcategorie en woningwaarde-categorie samen zijn genomen, toont aan dat leegstand vooral is afgenomen onder middenklasse-woningen in buurten met een hoog leegstandsniveau en onder woningen in de lage prijsklasse in buurten met een middelhoog leegstandsniveau', aldus het CBS.

Samen heeft zich in deze samengestelde categorieën een leegstandsdaling van 1.099 woningen - 58,8 procent van de totale daling van de leegstand - voorgedaan. Het CBS heeft gisteren de resultaten van de Woningtelling die in 2017 heeft plaatsgevonden, bekendgemaakt. Naast het scheppen van inzicht in de omvang van de bestaande woningvoorraad, is de woningtelling ook bedoeld om de woningleegstand op te nemen.

Regering Curaçao vraagt Nederland artikel 25 Rijkswet financieel toezicht (Rft) toe te passen

(Bron foto: Paco Nuñez)
Premier maakt in brief aan Rutte uitgebreide schets sociaal-economische situatie Curaçao


De regering van Curaçao heeft Nederland officieel verzocht om artikel 25 van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) toe te passen. Dat blijkt uit een brief die premier Eugene Rhuggenaath woensdag naar zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte heeft gestuurd. aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 maart 2019. 

Het officiële verzoek is in navolging van het advies van de Evaluatiecommissie financieel toezicht 2018 om in een bestuurlijk overleg met Nederland aan te geven welke facilitering vereist is om de overheidsfinanciën op orde te brengen, zo stelt de Curaçaose minister-president.

De minister-president maakt in zijn brief een uitgebreide schets van de sociaaleconomische situatie van Curaçao, waarin de crisissituatie in Venezuela en de gevolgen daarvan voor Curaçao de rode draad vormen. De sociaaleconomische realiteit waar Curaçao momenteel mee kampt en die hoofdzakelijk door externe factoren wordt veroorzaakt, heeft een direct effect op de overheidsfinanciën, zo schrijft Rhuggenaath.

'Gelet op het voorgaande doet Curaçao een beroep op artikel 25, eerste lid van de Rft, opdat niettegenstaande de inspanningen van het kabinet rekening mag worden gehouden met tekorten op de gewone dienst die voor de jaren 2019 en 2020 worden verwacht. Het verzoek is ook dat de tekorten in de begrotingsrealisatie 2017 en 2018 (samen 170 miljoen gulden) kunnen worden gecompenseerd in de periode 2021-2025, evenals de tekorten die in 2019 en 2020 verwacht worden. Hiermee zou Curaçao conform artikel 25 van de Rft, de ruimte gegund worden ‘die nodig is in verband met het herstel van schade veroorzaakt door de buitengewone gebeurtenissen’.'

Tijdens de onderhandelingen inzake de inrichting van het financieel toezicht is artikel 25 opgenomen onder meer tegen de achtergrond van de ingrijpende, negatieve economische gevolgen voor Curaçao van de economische crisis die zich begin jaren tachtig in Venezuela heeft afgespeeld, zo schrijft Rhuggenaath.

Politieke partijen moeten een waarborgsom betalen voor deelname aan verkiezingen in 2020

Deelname aan verkiezingen in combinatieverband niet meer mogelijk door macht NDP in Assemblee

VHP, ABOP, NPS, Pertjajah Luhur, DOE, PALU en Celsius Waterberg verlaten vergaderzaal vóór de stemming...


Politieke partijen die mee willen doen aan de verkiezingen in 2020, moeten een waarborgsom betalen. Hoeveel het bedrag wordt, is afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden. 

Aanvankelijk kwam vicepresident Ashwin Adhin gisteren in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de ontwerpwet houdende nadere wijziging Kiesregeling, met een bedrag van Srd 165.000. Hier hadden coalitie én oppositie moeite mee, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 29 maart 2019. Na afstemming is er een wijziging gekomen.

De 1% is gehandhaafd, waarbij per lid Srd 25 moet worden betaald. Het bedrag zal tussen de Srd 80.000 tot zo'n Srd 100.000 kunnen worden. De wetswijzigingen zijn gisteravond goedgekeurd door de coalitie (29 stemmen). De totale oppositie en Celsius Waterberg hebben zich onthouden van stemmen en zijn vóór de stemming de zaal uitgelopen.

Een waarborgsom wordt als voorwaarde gesteld aan de politieke organisaties die deel willen nemen aan de verkiezingen. De waarborgsom wordt gerestitueerd indien de politieke organisatie tenminste 1 zetel in 1 van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of het aantal stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee dat gelijk is aan de 1% van het totaal aantal kiezers. Het Centraal Hoofdstembureau zal belast worden met het toezicht op het voldoen van de storting van de waarborgsom en vaststelling van het niet of wel restitueren. De formule voor het berekenen van de Waarborgsom wordt in de wet opgenomen en wel als (nieuw) lid 7, artikel 31 van de Kiesregeling. Het uitgangspunt van de waarborgsom is dat de leden van een politieke organisatie de gestelde bijdrage leveren om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.


Het is niet meer mogelijk voor politieke partijen om in 2020 in combinatieverband deel te nemen aan de verkiezingen. Hoewel op de NDP na alle fracties hiertegen waren, is het Decreet Politieke Organisaties donderdagavond goedgekeurd door De Nationale Assemblee. VHP, ABOP, NPS, Pertjajah Luhur, DOE, PALU en Celsius Waterberg hebben de vergaderzaal verlaten vóór de stemming. Raymond Sapoen (coalitie) en Rudolf Zeeman (BEP) die fundamentele bezwaren geuit hadden, hebben uiteindelijk vóór gestemd. Ook Diepakkoemar Chitan heeft vóór gestemd. Geen enkele fractie heeft tegen de wetswijzigingen gestemd.

Bij de stemmotivatie zei Asiskumar Gajadien (VHP) dat zijn fractie een integrale behandeling wilde van het kiesstelsel. Vanaf 2015 is hiermee gestart. De regering heeft de wetswijziging over het evenredigheidsstelsel voor ressortraden tijdens de behandeling ingetrokken. Hoewel verschillende voorstellen van diverse fracties overgenomen zijn, is er toch voor gekozen om geen goedkeuring te geven aan de wetswijzigingen.

Marinus Bee (ABOP) voerde aan, dat zijn fractie vanaf het begin aangegeven heeft tegen ingrijpende wijzigingen te zijn voor de verkiezing van 2020. Indien er wijzigingen worden aangebracht, moeten deze in 2025 ingaan. Bee zei, dat het gaat om beknotting van de democratie door geen pre-electorale combinaties toe te staan. De NDP wil zich volgens hem redden met al de wetswijzigingen, maar dat kan ze beter doen door welvaart en welzijn te realiseren voor het volk in de resterende periode.

Patricia Etnel (NPS) en Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) stelden, dat het democratisch recht van het volk niet tot uitdrukking komt met de wetswijzigingen. Het volk moet weer betalen en voor zaken opdraaien die de regering niet kan oplossen, meent Etnel. Op 25 mei 2020 zal het volk het juiste besluit nemen.

Carl Breeveld (DOE) vindt ook dat de wijzigingen in 2025 moeten ingaan. Hij vindt dat de leeftijd van 65 jaar voor leden van het Onafhankelijk Kiesbureau en Centraal Hoofdstembureau niet moet worden opgetrokken naar 70 jaar. Jongeren moeten ook de kans krijgen.

Celsius Waterberg (die uit de BEP is gestapt), vindt het onjuist dat pre-electorale combinaties niet meer mogelijk zijn. Ook vindt hij het niet correct dat van partijen een waarborgsom wordt gevraagd om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. De deur wordt volgens hem opengezet voor het binnenbrengen van crimineel geld binnen politieke partijen om de koers te kunnen bepalen.

De Surinaamsche Bank verlaagt limiet opname Amerikaanse dollars verder naar 500 per week

'DSB adviseert klanten hun betalingen zoveel als mogelijk giraal te doen'


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft de limiet van Amerikaanse dollars die rekeninghouders per week kunnen opnemen verlaagd naar maximaal vijfhonderd. Klanten die hiermee geconfronteerd werden, uitten hun ongenoegen, dat de limiet de afgelopen periode stelselmatig verminderd is naar achtereenvolgens vijftienhonderd, duizend en nu vijfhonderd Amerikaanse dollar per week, aldus de Ware Tijd donderdag 28 maart 2019. 

Een andere zaak is, dat klanten die Amerikaanse dollars willen opnemen, vanwege de schaarste aan deze valuta, euro's worden aangeboden. De situatie bij overige banken is vooralsnog onbekend.

'De DSB heeft in verband met het tekort aan Amerikaanse dollar-contanten in Suriname een limiet voor contante uitbetalingen van vijfhonderd Amerikaanse dollar per week. DSB adviseert klanten hun betalingen zoveel als mogelijk giraal te doen. Voor overmakingen gelden er geen beperkingen. Klanten worden niet verplicht om in een andere valuta een contante opname te doen', zegt de directie.

Sinds de tweede helft van vorig jaar doet zich een schaarste voor aan Amerikaanse dollars, omdat invoer hiervan ernstig stagneert. Dit komt nadat in april vorig jaar een geldzending van 19,5 miljoen euro door de Nederlandse Justitie in beslag werd genomen. Geldzendingen kwamen sindsdien in gedrang waardoor euro's niet uitgevoerd kunnen worden om daartegenover Amerikaaanse dollars in te voeren.

Dinsdag is Robert van Trikt, governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), naar Nederland vertrokken voor overleg met De Nederlandsche Bank, om de officiële geldstroom tussen Suriname en Nederland weer op gang te brengen. Door de ontstane situatie hopen de euro's die voornamelijk worden overgebracht door bezoekers uit Nederland en Frans-Guyana zich op in Suriname. In Nederland zal ook gesproken worden over technische ondersteuning in het kader van de 'Nationale Evaluatie' van Surinames financiële systeem later dit jaar.

Om het giraal betalen in Suriname te bevorderen, introduceerde De Surinaamsche Bank deze week de Easy Creditcard. Het eerste exemplaar werd door bankdirecteur Hanna Lieuw Hie-Gonesh overhandigd aan Van Trikt. Met de introductie van deze creditcard maakt de bank het gemakkelijk voor al haar klanten die naar het buitenland reizen en niet met contanten willen gaan, staat in een persbericht. Deze creditcard kan ook gebruikt worden voor online inkopen en betalingen. Verder wordt gesteld, dat de Easy Creditcard 'gemakkelijk en snel' aangevraagd kan worden. Alle houders van een euro- of Amerikaaanse dollar-rekening kunnen er voor in aanmerking komen. Via internet- of mobielbankieren kan op elk gewenst tijdstip een bedrag overgeboekt worden op de creditcard waarmee vervolgens betalingen verricht kunnen worden.