maandag 13 april 2020

Man (63) verdronken in kreek te Powakka - Vroegere recreatieoord in 2019 gesloten door districtscommissaris Para

Lichaam Ruben Dielingen geborgen door een dorpsbewoner


Starnieuws bericht maandagavond 23 april 2020, dat Ruben Dielingen (63) 's middags is verdronken te Powakka. Hij was met een groepje vanuit de stad naar het inheemse dorp gegaan. 

Op gegeven moment besloten de mannen te gaan zwemmen in de kreek. Dielingen verdween op een moment in het water, volgens ooggetuigen. Het lichaam werd geborgen door een dorpsbewoner. Een arts heeft officieel de dood vastgesteld.

In de kreek mocht niet gezwommen worden. Het vroegere recreatieoord is vorig jaar gesloten door de districtscommissaris van Para.

President Bouterse zegt in videoboodschap 'sorry' tegen samenleving - Bouterse door het stof voor negeren social distancing

'Het is afkeurens- waardig en wij bieden onze verontschul- diging aan'


President Desi Bouterse zegt maandag 13 april 2020 in een videoboodschap 'sorry' tegen de samenleving en het Covid-Managementteam. Hij merkt op dat er een filmpje circuleert waarop hij met enkele jongeren te zien is te Flora. De indruk die daar gewekt wordt, is absoluut niet goed. De president deelt mee, dat hij voorbij reed en dat jongeren die problemen hadden hem hebben gestopt. Vervolgens kwam er een hele groep jongeren. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut.


'Hoewel de veiligheidsdienst gezegd heeft, houden jullie afstand, houden jullie rekening met de Covid-situatie, op een bepaald moment liep het uit de hand. De één belde de andere en de situatie liep uit de hand.'

De president deelt mee, dat hij de mensen heeft gezegd dat zo niet gesproken kan worden. Hij heeft een groep geformeerd die met de problemen op schrift bij hem zou komen. Met Bureau Volkscontacten wordt nagegaan hoe de zaken opgelost kunnen worden.

'Maar, in het algemeenheid bied ik hierbij mijn verontschuldigingen aan. Zeker aan het Covid-team en aan het Surinaamse volk. Het was zeker geen goed voorbeeld hoe de zaak is overgekomen. Gelooft u mij. Het is geen willens en wetens daar gaan en mensen optrommelen', stelt Bouterse. Hij merkt op dat het een spontane actie was van mensen, maar tegelijkertijd zijn de Covid-regels overtreden, en dat kan absoluut niet worden toegestaan.

'Het is afkeurenswaardig en wij bieden onze verontschuldiging aan, aan de gehele Surinaamse gemeenschap.'

Costa Rica zet luchtmachtbasis op aan grens met Nicaragua om coronavirus te stoppen

'Basis bedoeld om controle over de 300 km-grens met Nicaragua te versterken'


Costa Rica heeft een luchtmachtbasis opgezet in de noordelijke zone ter controle van de passage van mensen over de grens met Nicaragua, een land dat geen maatregelen heeft genomen tegen het nieuwe coronavirus, meldden de autoriteiten vrijdag 10 april 2020. 

De basis is bedoeld om de controle over de 300 kilometer-grens met Nicaragua te versterken, zei Costa Ricaanse vicepresidente Epsy Campell. 'We willen de burgers geruststellen dat alles in het werk wordt gesteld om het grensgebied te controleren', zei Campbell.'Het aantal agenten dat we regelmatig aan de grens hebben, is veel vermenigvuldigd en het zal nog veel meer worden. We hebben toezicht op strategische punten in het grensgebied', voegde ze eraan toe.Campbell heeft samen met minister van Openbare Veiligheid, Michael Soto, het noordelijke gebied bezocht om de grenscontrole te inspecteren, terwijl er van oudsher een grote beweging is tussen Costa Rica en Nicaragua.


San José heeft zijn bezorgdheid geuit over de passiviteit van Managua met betrekking tot de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De Nicaraguaanse regering heeft haar grenzen opengehouden en heeft zelfs opgeroepen tot feestelijke demonstraties en congregaties - zelfs als de rest van de wereld sociaal isolement omarmt.


Soto gaf aan dat de nieuwe vliegbasis zich bij de grensovergang Las Tablillas bevindt, vlakbij de rivier San Juan, een zijrivier van Nicaragua die een groot deel van de grens tussen de twee landen vormt. 'Costa Ricanen moeten een garantie en zekerheid hebben voor het werk dat we uitvoeren', zei Soto. 'Elke meter voor meter verzorgen is ingewikkeld, maar we doen er alles aan', voegt Soto toe.

Volgens Soto was de doorvoer van Nicaraguanen tijdens Semana Santa minder dan normaal voor het seizoen. De Costa Ricaanse regering heeft aangekondigd, dat zij de terugkeer van ingezeten buitenlanders die het land verlaten tijdens de noodsituatie als gevolg van Covid-19 niet zal toestaan. Voor ingezetenen die illegaal Costa Rica binnenkomen, wordt de verblijfsstatus geannuleerd. Costa Rica meldt dat tussen de twee landen regelmatig tussen 400.000 en 500.000 Nicaraguanen reizen.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Politie Ecuador heeft bijna 800 lichamen verwijderd uit huizen in Guayaquil

(Bron foto: Twitter)
Ook nog eens 631 lijken uit ziekenhuizen gehaald, waar mortuaria vol zijn


De Ecuadoraanse autoriteiten hebben gezegd, dat de politie de afgelopen weken bijna 800 lichamen heeft verwijderd uit huizen in Guayaquil, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in het land, nadat Covid-19 - de ziekte veroorzaakt door het nieuwe virus - de hulpdiensten, ziekenhuizen en begrafenissen heeft overweldigd. 

Mortuariumarbeiders in de havenstad aan de Stille Oceaan hebben een achterstand niet kunnen opvangen, en bewoners plaatsten video's op social media met verlaten lichamen op straat.

'Het aantal dat we met de taskforce uit de huizen van mensen hebben verzameld, bedroeg meer dan 700 lijken', zei Jorge Wated, die een team van politie- en militair personeel leidt dat door de regering is opgezet om te helpen bij de chaos die door Covid-19 is ontstaan.


Later zei hij zondag 12 april 2020 op Twitter, dat de gezamenlijke taskforce, die de afgelopen drie weken in bedrijf was, 771 lichamen uit huizen had opgehaald en nog eens 631 uit ziekenhuizen, waar de mortuariavol zijn.
Wated specificeerde niet de doodsoorzaak van de slachtoffers, van wie er nu 600 zijn begraven door de autoriteiten.

Ecuador heeft 7.500 gevallen van het coronavirus geregistreerd sinds de eerste diagnose op 29 februari werd bevestigd. Volgens de nationale regering is de kustprovincie Guayas goed voor meer dan 70 procent van de geïnfecteerden in het land, met 4.000 gevallen in de hoofdstad Guayaquil.


Het leger en de politie begonnen met het verwijderen van lichamen uit huizen drie weken nadat het mortuariumsysteem in Guayaquil was ingestort, waardoor vertragingen in forensische diensten en uitvaartcentra ontstonden onder een dagelijkse avondklok van 15 uur.

Inwoners van Guayaquil plaatsten video's op social media van lichamen die op straat waren achtergelaten, samen met berichten waarin om hulp werd gevraagd om hun familieleden te begraven.

De Ecuadoraanse regering heeft de taak op zich genomen om lichamen te begraven, gezien het onvermogen van familieleden om dit om verschillende redenen te doen, waaronder financiële. Begin april zei Wated 'medische experts, helaas ... schatten dat aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen in deze maanden tussen de 2.500 en 3.500 zullen oplopen, alleen in de provincie Guayas'.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/France24/Twitter/YouTube)

Journaliste vertelt over verslag doen van de Covifd-19-crisis in Ecuador

'De regering maakt cijfers bekend, maar iedereen weet dat ze veel te laag zijn'

(Bron foto: Twitter)

Dayanna Monroy bericht voor het televisiestation Teleamazonas in de havenstad Guayaquil, het epicentrum van de Covid-19-uitbraak in Ecuador. Zij en haar collega's hebben onlangs bericht over lichamen die zich in lijkenhuizen opstapelen en dagenlang op straat en in de huizen van mensen worden achtergelaten, het resultaat van overvolle ziekenhuizen, uitvaartcentra en begraafplaatsen. 

Monroy noemt zichzelf trots een 'straatverslaggeefster'. In tegenstelling tot journalisten die het virus vanuit de veiligheid van hun huis behandelen, bezoeken zij en haar cameraploeg bijna dagelijks de hotspots in het gebied.

Monroy, een 10-jarige veteraan in tv-nieuws, deed verslag van haar eerste natuurramp in 2016, toen een aardbeving met een kracht van 7,8 de kust van Ecuador trof en ongeveer 700 mensen doodde. Maar, ze zei dat niets haar heeft voorbereid op de verwoesting door Covid-19, die in Ecuador meer mensen per hoofd van de bevolking heeft besmet en gedood dan in enig ander Zuid-Amerikaans land. Onder de slachtoffers is een van Monroy's familieleden.

Het Committee to Protect Journalists sprak vorige week met Monroy in een telefonisch interview. Haar antwoorden zijn bewerkt voor lengte en duidelijkheid.


Was je bereid verslag te doen van de pandemie? 

'Ik had nooit over gezondheidsproblemen gerapporteerd, behalve over verhalen over corruptie bij openbare aanbestedingen voor ziekenhuizen. Vóór het coronavirus was het grootste verhaal dat ik had behandeld de aardbeving. Het eerste wat ik zag was een berg aarde waar een hotel met 18 verdiepingen zojuist was verdwenen. Een man schreeuwde: 'Juan! Luis! Maria! ' Hij was op zoek naar zijn drie kinderen, die in het hotel hadden verbleven. Dat gaf me kippenvel. Je leert hoe je deze crises op het werk kunt aanpakken. Je moet je intuïtie gebruiken.'

'Toen het coronavirus zich begon te verspreiden, stuurde Teleamazonas veel mensen voor hun veiligheid naar huis, zoals oudere werknemers en mensen met reeds bestaande aandoeningen. Het station is nu grotendeels gesloten, op enkele redacteuren na. Vroeger hadden we 11 of 12 rapporterende teams, maar nu hebben we er maar vier.'


Hoe is het om vanuit Guayaquil te berichten? 

'Er is veel heen en weer van uitwisselingsstudenten en arbeiders die reizen tussen Guayaquil en Europa. Daarom waren de eerste gevallen hier. Het was ook moeilijk om de lockdown af te dwingen. Arme mensen leven van mond tot mond en werken in informele banen, dus het is erg moeilijk om te zeggen dat ze thuis moeten blijven. Het is ook een erg hete stad en veel mensen hebben geen airconditioning.'


'Toen mensen stierven, was er een groot probleem met de uitvaartcentra. Ze hebben niets voorbereid op deze crisis. Velen sloten of weigerden lichamen te aanvaarden die besmet waren met het coronavirus omdat ze bang waren. Er waren knelpunten op begraafplaatsen. Dus de mortuaria van het ziekenhuis liepen vol en toen mensen thuis stierven, konden hun familieleden ze nergens brengen. Sommigen lieten ze buiten op de stoep staan, maar dat kan conflicten veroorzaken, omdat de buren boos worden als ze lijken zien waarvan ze denken dat ze besmet zijn. Mijn oom stierf aan Covid-19 en mijn neef moest zijn lichaam drie dagen in de woonkamer van hun huis houden voordat ze hem konden begraven. Hij kocht formaldehyde, omdat de geur zo erg was.'

Hoe bescherm je jezelf? 

'Ik gebruik een gezichtsmasker en handschoenen. Ik bedek de microfoon met plastic. Het is een directionele microfoon, dus ik kan afstand houden van de mensen die ik interview terwijl de camera-operators de zoomlens gebruiken. Ik rapporteer van net buiten ziekenhuizen en begraafplaatsen, maar ga niet naar binnen. 


Als ik niet op straat ben, werk ik vanuit huis. Mijn ouders wonen alleen, dus ik maak me geen zorgen om ze te infecteren. Veel van mijn collega's verblijven in hotelkamers om zich te isoleren van hun familie en overnachten op kantoor. Tegenwoordig proberen we niet alles te dekken - alleen de essentiële zaken.'

Welke toegang heb je tot officiële informatie over de pandemie? 

'De regering maakt cijfers bekend, maar iedereen weet dat ze veel te laag zijn. We hebben vertrouwelijke bronnen. We praten met politieagenten en artsen die ons een beter beeld geven. Zelfs de president kwam naar buiten om te zeggen dat de officiële gegevens niet het echte verhaal vertellen over het aantal mensen dat sterft. Het probleem is duidelijk. Ze kunnen de informatie niet verbergen als je de lichamen op straat kunt zien liggen.'

Wat is jouw advies voor journalisten over de pandemie? 

'De taak van journalisten is om op straat te zijn. We zijn duidelijk geen superhelden en we moeten onszelf beschermen en alle voorzorgsmaatregelen nemen. Maar, we moeten deze verhalen vertellen. Als journalisten niet in de straten van Guayaquil waren, zou niemand weten wat er allemaal gebeurt. Ik interviewde verpleegsters die geen beschermende uitrusting hadden en een dag nadat het verhaal was uitgezonden, kregen ze wat ze nodig hadden. Misschien als ik niet over hun situatie had gerapporteerd, zouden die verpleegsters besmet zijn geraakt.'


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube/Twitter)

Na klachten transgenders stopt Peru 'op gender gebaseerde lockdown'

Transgender-activisten vreesden meer discriminatie

(Bron foto: MercoPress)

Peru heeft een controversiële maatregel ingetrokken die de publieke beweging per geslacht beperkt om de verspreiding van het nieuwe coronavirus na iets meer dan een week te beteugelen. Een decreet in de staatscourant vermeldde, dat in plaats van mannen en vrouwen op alternatieve dagen hun huis mogen verlaten 'om voedsel, farmaceutische producten te kopen en financiële operaties uit te voeren, slechts één persoon per gezinseenheid naar buiten mag van maandag tot  zaterdag'

Net als bij de vorige maatregel, aangekondigd op 2 april, mag niemand op zondag buiten tijdens de lockdown. De op geslacht gebaseerde lockdown-maatregel werd bekritiseerd door transgender-activisten die bang waren dat deze tot meer discriminatie zou leiden.

In het decreet werd niet gespecificeerd hoe de politie of het leger de nieuwe maatregel, die van toepassing zal zijn zolang de lockdown tot 26 april voortduurt, zou handhaven.

'Maatregelen worden genomen op basis van de doelstellingen die we willen bereiken: dat. ... we kunnen het virus zo min mogelijk verspreiden', zei president Martin Vizcarra.

Het decreet verminderde ook de avondklok met één uur, die nu loopt van 18.00 uur tot 4.00 uur. Peru heeft bijna 5.900 gevallen van coronavirus en 169 doden geregistreerd.

(Suriname Mirror/MercoPress)

China en Peru roepen op tot gezamenlijke bestrijding van virussen

(Bron foto: China Daily)
'Internationale solidariteit belangrijkste instrument om Covif-19 wereldwijd te verslaan'


De strijd van de wereld tegen de pandemie van het coronavirus kan een alomvattende wereldwijde strategie voor de volksgezondheid voorspellen, zegt Luis Villanueva Carbajal, secretaris-generaal van de Peruaanse Communistische Partij. 

In navolging van de oproepen van de Chinese president Xi Jinping zei hij, dat internationale eenheid en samenwerking van het grootste belang zijn bij de bestrijding van de Covif-19-pandemie. 'We zijn het met secretaris-generaal Xi eens, dat internationale solidariteit het belangrijkste instrument is om Covid-19 wereldwijd te verslaan', vertelde Villanueva maandag 13 april 2020 aan China Daily.


De strijd tegen Covid-19 zou ook als basis moeten dienen voor een meer omvattende wereldwijde strategie voor de volksgezondheid. Villanueva steunde ook China's initiatief voor een wereldwijde gemeenschap van gedeelde volksgezondheid voor de mensheid.

'De eerste stappen in de samenwerking om deze wereldwijde gemeenschap voor volksgezondheid op te bouwen, moeten solidariteit en het delen van expertise, het vrijgeven van octrooien voor geneesmiddelen en wetenschappelijke informatie zijn', zei hij.

De Peruaanse president Martin Vizcarra kondigde op 6 maart het eerste bevestigde geval van Covid-19 van het land aan. De 25-jarige patiënt was teruggekeerd van een bezoek aan Spanje, Frankrijk en Tsjechië.

Vizcarra activeerde toen veiligheidsprotocollen en kondigde medio maart de nationale noodtoestand af. De Covid-19-epidemie in het land is de afgelopen weken verergerd: 2.954 mensen raakten besmet en 107 van hen stierven op 9 april, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. In de dagen vóór 10 april steeg het aantal nieuwe bevestigde gevallen elke dag, met 535 op 7 april, 280 op 8 april en 393 op 9 april. Net als bij andere ontwikkelingslanden zijn apparatuur en specialistische kennis in Peru hard nodig.

'Peru heeft niet alleen meer apparatuur nodig voor snelle tests, moleculaire tests en ademhalingstoestellen, maar ook voor teams van gespecialiseerde artsen die hun expertise kunnen verlenen bij het bestrijden van Covid-19 in de stad Wuhan', zei Villanueva.

Een Chinese toerist uit Hong Kong met hartproblemen was een van degenen die besmet waren met Covid-19 en stierf op 27 maart in de stad Cuzco, in het zuidoosten van Peru. Vijfenzestig inwoners van Hong Kong keerden op 5 april terug naar Hong Kong met een gecharterde vlucht, georganiseerd door de Chinese ambassade in Peru en de regering van de speciale administratieve regio Hong Kong.

(Suriname Mirror/China Daily/Twitter)

Colombia's 67 nieuwe Covid-19-gevallen als gevolg minder tests met Pasen

(Bron foto: EFE/El Tiempo)
Ministerie van Volksge- zondheid bevestigt 9 doden, waaronder een tweede arts in Bogotá


Colombia zag een sterke daling van het aantal coronavirus infecties op zondag 12 april 2020, wat de vraag oproept of de daling tot 67 landelijke gevallen van 236 op zaterdag gerelateerd is aan dat de Covid-19-tests laboratoria vroeg sloten voor de paasvakantie of aan dat minder mensen vermeende symptomen melden. 

Bogotá rapporteerde 21 nieuwe gevallen om het totaal van de hoofdstad op 1.186 te brengen en Cali, de op één na meest getroffen stad van het land met 10 nieuwe gevallen die het totaal op 498 zetten, met 2.776 patiënten met de ziekte in het hele land, bevestigde het ministerie van Volksgezondheid 9 doden, onder de slachtoffers een tweede arts in Bogotá.


Het departement Chocó, met de meerderheid van de Afro-Colombiaanse bevolking, meldde ook het eerste geval van coronavirus en baarde de gezondheidsautoriteiten ernstige zorgen, gezien de hoge armoedecijfers in de regio en het gebrek aan toegang tot basisdiensten.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde ook, dat 270 patiënten zijn hersteld, maar dat 320 in het ziekenhuis blijven. Het Instituto Nacional de Salud (INS) - entiteit die de gegevens moet verzamelen van 21 geautoriseerde laboratoria - heeft 39.000 patiënten met de zeer besmettelijke luchtwegaandoening getest en verklaarde in het bulletin van zondag, dat er 41.731 tests zijn uitgevoerd sinds de uitbraak op 6 maart

De daling op zondag kan ook worden toegeschreven aan het feit, dat de INS 2.000 minder monsters heeft verwerkt dan een dagelijks gemiddelde van 3.200. Colombia heeft 73,9 potentiële actieve gevallen voor elke 100.000 burgers getest.

In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen leidt Chili de test met 315,9, gevolgd door Uruguay (128,5) en Ecuador (128,4). De landen met de laagste testpercentages zijn Bolivia (8,8) en Venezuela (6,3). 

(Suriname Mirror/The City Paper Bogota/Twitter)

Gewapende groepen in Colombia bedreigen burgers door COVID-19-maatregelen

Kwetsbare, arme gemeenschap- pen lopen risico op verder misbruik

ELN-guerrilla's voelen zich 'gedwongen mensen te doden om levens te redden, omdat bevolking bevelen om Covid-19 te voorkomen niet heeft gerespecteerd'


In delen van Colombia oefenen gewapende groepen een angstaanjagende hoeveelheid controle uit over de bevolking. Sommige groepen dreigen nu op brute wijze maatregelen te nemen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Gewapende groepen hebben bedreigende pamfletten uitgegeven, die door lokale humanitaire hulpverleners, gemeenschapsleiders, politieagenten en aanklagers zijn geverifieerd als authentiek, aldus Human Rights Watch maandag 13 april 2020. 

De guerrillastrijders van het Ejército de Liberación Nacional (ELN) kondigden op 28 maart een staakt-het-vuren van een maand aan, als een 'humanitair gebaar aan het Colombiaanse volk, dat aan de pandemie lijdt'. Maar, hun strijders in Bolívar, in het noorden van Colombia, publiceerden een pamflet waarin ze aankondigden, dat ze zich 'gedwongen voelden mensen te doden om levens te redden' omdat de bevolking 'de bevelen om Covid-19 te voorkomen niet heeft gerespecteerd'.

In het pamflet staat ook, dat 'alleen mensen die in levensmiddelenwinkels, bakkerijen en apotheken werken, kunnen werken', en dat anderen 'binnen' moeten blijven.

Zoals onderzoek van Human Rights Watch heeft aangetoond, maken ELN-guerrilla's zich vaak schuldig aan misbruik om hun eigen regels aan de bevolking op te leggen. Burgers die ongehoorzaam zijn, kunnen worden gestraft met dwangarbeid of zelfs worden vermoord.

Mensen in Tumaco, een stadshaven in het zuidwesten van Colombia, lijden op dezelfde manier onder gewapende groepen die voortkwamen uit de gedemobiliseerde Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). De voornamelijk Afro-Colombiaanse en vaak arme burgers van Tumaco ondergaan gruwelijke schendingen, waaronder verkrachting en verdwijningen. Daar bracht het Frente Oliver Sinisterra, een groep die uit de FARC voortkwam, op 22 maart een pamflet uit waarin een 'avondklok wegens de noodsituatie in het land wegens Covid-19' werd aangekondigd. De groep kondigt 'sancties' aan voor inrichtingen die nog open zijn, evenals apotheken en supermarkten met 'een groot aantal mensen'. De 'sancties' van de groep zijn vaak wreed.

Een ander pamflet, uitgebracht op 1 april, doet 'aanbevelingen' en waarschuwt dat 'degenen die niet voldoen militaire doelen zullen zijn'. De groep geeft opdracht tot 'sluiting van vestigingen zoals bars, kantines, biljart en nachtclubs' en legt een 'avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur' op.

Net als in Tumaco en Zuid-Bolivar lijden gemeenschappen in heel Colombia alom tegenwoordig aan misbruik door gewapende groepen, vooral in gebieden waar de aanwezigheid van de staat zwak en disfunctioneel is. De overheid moet deze risicopopulaties beschermen. De pandemie van Covid-19 heeft overleven tot een uitdaging gemaakt voor arme gezinnen en bedreigt de gezondheid van iedereen. Het mag geen excuus zijn voor verder misbruik door gewapende groepen.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)

Acht illegaal vissende Guyanezen op Coppenamerivier aangehouden

Twee boten, 485 kilo vis en 4 kilo visblaas in beslag genomen

Vis wordt geschonken aan sociale instellingen


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, maandag 13 april 2020 pas, dat de Marine op maandag 6 april twee vissersboten met een lading vis heeft onderschept op de Coppenamerivier in het district Saramacca. Bij controle bleken de vergunningen van deze Guyanese vissers vervallen te zijn. 

De in totaal acht bemanningsleden en de twee boten werden vervolgens overgedragen aan de politie van het bureau Calcutta. Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de vissers ingesloten voor Overtreding van de wet Economische Delicten.

De vaartuigen, 485 kilo vis en 4 kilo visblaas zijn in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie heeft geïnstrueerd, dat de vangst geschonken moet worden aan sociale instellingen.

De verdachten zullen door het Openbaar Ministerie in de gelegenheid worden gesteld om door middel van een geldboete de zaak buiten proces af te handelen.

Zes personen genezen verklaard van Covid-19

Sinds 31 maart is geen nieuwe besmetting bijgekomenZes personen zijn genezen verklaard van Covid-19. De teller op de Covid-19 website is vandaag, maandag 13 april 2020, gegaan naar 6. Zij zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Op dit moment zijn er nog 3 personen in isolatie. Hun situatie is stabiel. Dit meldt Starnieuws.

Suriname heeft sinds 13 maart 10 Covid-19 besmette personen geregistreerd. Eén persoon is overleden. Sinds 31 maart is er geen nieuwe besmetting bijgekomen.

Sinds 13 maart is Suriname in gedeeltelijke lockdown, terwijl het luchtruim is afgesloten. Diverse maatregelen zijn aangekondigd. Deze zijn vrijdag met nog eens twee weken verlengd.

De Covid-19 update persconferentie van het Managementteam vandaag is door het team uitgesteld naar woensdag.

Eerste verkiezingsdeelname voor VVD - Partij neemt deel in vier districten

Aanmeldingen voor de open kandidaat- stelling waren massaal

'Volkspartij rekent af met partijpolitiek met haar heilige huisjes, door volk in de strijd te betrekken'


De Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD) neemt in vier districten deel aan de verkiezingen van 25 mei. In Paramaribo wordt de lijst getrokken door voorzitster Alice Amafo. Zij zegt, dat in korte tijd de aanmeldingen voor de open kandidaatstelling massaal is geweest. De kandidatenlijsten van de Volkspartij zijn een weerspiegeling van de samenstelling van het Surinaamse volk. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 13 april 2020.

De strijd voor sociale rechtvaardigheid voor het Surinaamse volk gebeurt volgens de VVD vanuit diverse posities.
1. In te vullen posities voorafgaand aan de volksoverwinning
2. Ook posities in te vullen door capabele Surinamers - met het hart op de juiste plaats voor het volk van Suriname - vooral na de volksoverwinning.

'Het volk is groter dan alle leden van de politieke partijen bijeen. Ook het aantal deskundigen onder het volk is tientallen keren groter dan alle deskundigen binnen alle politieke partijen tezamen. De Volkspartij rekent af met partijpolitiek met haar heilige huisjes, door het Surinaamse volk in de strijd te betrekken', aldus Amafo.

'Surinamers die op de VVD-kandidatenlijsten prijken, hebben een aparte rol te vervullen in de strijd, maar ook de Surinamers die niet op een VVD-kandidatenlijst voorkomen en die geloven in de volksideologie, hebben een belangrijke rol te vervullen naar de verkiezingen toe.'

'De Volkspartij heeft de verantwoordelijkheid om alle Surinamers die zich hebben aangemeld – en die zich nog aan het aanmelden zijn - te begeleiden in de strijd naar de volksoverwinning. Na de volksoverwinning zal het volksprogramma worden uitgevoerd. Een programma toegespitst op het bieden van kansen aan alle Surinamers: 
(1.) jong en oud, groot en klein; 
(2.) armen, middenstanders en rijken;
(3.) indiaan, marron, creool, Hindostaan, Javaan, Chinees, gemengden en alle andere Surinamers die samen Suriname vormen.'

De kandidaten
Paramaribo
1. Amafo Alice
2. Balgobiend Radjinderkoemar
3. Dunker Conchita
4. Talea Regillio
5. Abisoina Samuel
6. Sebico Miguel
7. Jozua Esmee
8. Karijodikromo Philiciano
9. Poeketie Albertus
10. Kalika Shivan
11. Brei John
12. Menasse Harvey
13. Prika Rachel
14. Van Troon Irene
15. Kolli Mariska
16. Richmond Clarence
17. Sewradj Amit

Wanica
1. Apensa Deborah
2. Boejharat Sarah
3. Durgaram Sabine
4. Pinas Floyd
5. Ramphal Akshey
6. Parijs Romano
7. Kross Janine

Para
1. Sabajo Hans
2. Ronoidjojo Siela

Marowijne 
1. Aliamale Gregory
2. Martinus Ke-jenette

Zr.Ms. Karel Doorman naar Caribisch gebied vertrokken voor hulp coronacrisis

(Bron foto's: Koninklijke Marine)
'Eilanden kunnen terugvallen op een veelzijdige en snel inzetbare capaciteit'


Zr.Ms. Karel Doorman is vanochtend, maandag 13 april 2020, vanuit Den Helder vertrokken naar het Caribisch gebied. Defensie stuurt het marineschip om de civiele autoriteiten bij de bestrijding van de coronaviruscrisis te ondersteunen als de situatie daar om vraagt. Het ondersteunings- en bevoorradingsschip wordt initieel ingezet voor 3 maanden. 
De 268-koppige bemanning is twee-en-een-halve week in quarantaine geweest, om te voorkomen dat het virus op zee om zich heen grijpt. De mariniers hebben twee weken in quarantaine gezeten.
De oversteek over de Atlantische Oceaan duurt elf dagen.

Zodra de Karel Doorman in de Caribische wateren ligt kunnen eilanden terugvallen op een veelzijdige en snel inzetbare capaciteit. Het gaat bijvoorbeeld om transportondersteuning zodat de eilandbewoners voedsel krijgen. Daarnaast ondersteunt het marineschip desgewenst de Kustwacht bij de maritieme grensbewaking. Ook kan het vaartuig dienen als uitvalsbasis. Denk aan het snel aan land zetten van personeel en materieel om de lokale autoriteiten te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde.


Ook beschikt de Doorman over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij niet Covid-19 gerelateerde spoedzorg. Twee Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando gaan aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman mee. De toestellen zijn in het Caribisch gebied beschikbaar voor medisch transport en medische evacuaties.


Het schip beschikt over medische teams: een met chirurgische capaciteit, de ander voor basiszorg aan de wal. Drones van de Landmacht en Marine zorgen eventueel voor beeldopbouw in het gebied.


Ook marinierseenheden zitten met voertuigen en landingsvaartuigen aan boord zodat er transportcapaciteit in het gebied is. Indien nodig wordt er een extra marinierseenheid ingevlogen. Het schip heeft zelfs een orkaannoodhulppakket mee.


De lokale overheden van het Caribisch deel van het Koninkrijk dienden de afgelopen weken diverse bijstandsverzoeken in. Daarin werd Defensie gevraagd te helpen bij het bestrijden van het COVID-19-virus.

Defensie ondersteunt momenteel al met lokale eenheden bij onder meer de maritieme grensbewaking en het handhaven van de openbare orde. Met de nabijheid van Zr.Ms. Karel Doorman zorgt Defensie, dat er snel extra ondersteuning ter plaatse is, wanneer daar om wordt gevraagd. Het stationsschip Zr.Ms. Zeeland is er dan al. Ook dit schip biedt de eilanden hulp.


Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben elk een marineschip in het gebied. Met deze landen is een coördinatie-cel ingericht op Martinique om waar nodig samen te werken. Zo kan de Karel Doorman deze schepen voorzien van brandstof.

(Suriname Mirror/Koninklijke Marine/Twitter/NOS)

'Een grens van 520 kilometer lang in de gaten houden is een uitdaging'

Franse ambassadeur Joly vraagt bevolking ook eigen verantwoordelijkheid te nemen


Voorzitter van De Nieuwe Wind, John Samuel, steekt met enkele personen illegaal grensrivier over...


Suriname en Frankrijk zetten samen de schouders onder het werk om de gemeenschappelijke grens verscherpt te controleren om de Covid-19-pandemie in te dammen en te bestrijden. Surinaamse en Franse autoriteiten zijn elke dag aanwezig op de Marowijnerivier om de sluiting van de grens te handhaven. 

'Maar, een grens van 520 kilometer lang in de gaten houden is een uitdaging', zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly vandaag, maandag 13 april 2020, op Starnieuws. 'Daarom vragen wij de bevolking om ook eigen verantwoordelijkheid te nemen.'

Beide landen herhaalden zaterdag partijen hun afspraken in de strijd tegen de verdere verspreiding van de Covid-19 pandemie. Zij nemen gezamenlijk maatregelen in het belang van de gezondheid en veiligheid van de bevolking aan weerszijden van de grensrivier. In de aanpak ligt de focus op gebieden die het meest gebruikt worden voor de oversteek, zoals Saint-Laurent - Albina.De Franse gendarmerie is aanwezig van Saint-Laurent tot aan Maripasula. En in de avond gebeurt de handhaving vanuit de oevers, omdat vanwege het Covid-19 pandemie het verboden is om te navigeren op de rivier, legt de ambassadeur uit.

'De préfet van Frans-Guyana heeft toestemming gekregen om het Franse leger te mobiliseren om de aanwezigheid van de Franse troepen langs de hele rivier te versterken.' Verder delen de inlichtingendiensten van beide landen ook informatie met elkaar. 'We werken samen en wisselen informatie uit met de Surinaamse autoriteiten in een geest van dialoog en solidariteit.'

De Franse veiligheidsattaché, die de verschillende focuspunten in de rivier overziet, werkt samen met zijn Surinaamse counterpart. Joly herhaalt, 'ja, 520 kilometer is een uitdaging, maar wij hebben de gendarmerie langs de hele rivier die het werk doet. Met behulp van de middelen van het leger'.

In het zuiden, de inheemse Wayana regio, heeft het Franse leger een speciaal apparaat om de navigatie op de rivier te controleren, aldus Joly. 'Elk land voert de eigen patrouilles uit en doet de controle en handhaving met eigen middelen. Dit gebeurt om gezondheidsredenen. De eenheden houden de sociale afstand in acht en gezamenlijk optrekken zou betekenen dat personen eerst een medische test moeten nemen. We geven de voorkeur aan een goede coördinatie en een directe verbinding aan beide kanten.'

De lokale overheid van Frans-Guyana probeert de binnenlandbewoners zoveel mogelijk te voorzien van al wat zij nodig hebben. De Franse regering is ingesprongen met hulp.

Voor zondag 12 april noteerde Frans-Guyana 88 positieve gevallen, waarvan  53 genezen verklaard, 15 personen in het hospitaal en 20 personen zijn ziek, maar niet in het ziekenhuis opgenomen.

Afgelopen vrijdag sloeg directrice Nationale Veiligheid Danielle Veira alarm bij president Desi Bouterse. 'De situatie bij de grenzen baart ons ernstig zorgen. De rapportages blijven ons bereiken dat dagelijks de grens wordt overgestoken', deelde Veira mee in een televisietoespraak. Zij gaf aan, dat grensposten worden omzeild, waar het bevoegde gezag is gestationeerd. Ze noemde de situatie redelijk stabiel, maar die komt in gevaar met de ongecontroleerde verplaatsingen, het ongebreidelde, illegaal oversteken bij onze grenzen.

Nog geen 24 uur later, na haar uitspraken, ging zaterdag een video viraal waarin te zien is hoe de Surinaamse ex-consul en tegenwoordig politicus John Samuel, voorzitter van De Nieuwe Wind, wordt aangesproken door préfet Marc del Grande.Samuel stak zaterdag samen met enkele personen illegaal de rivier over, ondanks het verbod. Suriname en Frankrijk hadden die ochtend net het gezamenlijk persbericht uitgegeven, waarin zij de committering bevestigden om de grens verscherpt te controleren. Del Grande ging hierna samen met de Franse gendarmerie en militairen de rivier op, om de Franse inzet te tonen bij het controleren van de gesloten grens. Conform de gemaakte afspraken, werd Samuel gesommeerd en begeleid naar de Surinaamse oever.

Veira heeft aangegeven, dat het Covid-19 Managementteam niet zal toestaan dat door onverantwoord handelen de nationale veiligheid in gevaar komt.

'Strei! doet in drie districten mee, omdat we nieuwe organisatie zijn met beperkte middelen'

'We verwachten dat het een mooie, maar moeilijke strijd zal worden'


Strei! doet in Paramaribo, Wanica en Commewijne mee aan de komende verkiezingen. 'We doen in drie districten mee, omdat we een nieuwe organisatie zijn met beperkte middelen en ook pas op het laatste moment duidelijkheid hadden of we mee zouden doen aan de verkiezingen door het inzamelen van de verplicht gestelde waarborgsom', zegt Maisha Neus, voorzitster van Strei!, vandaag, maandag 13 april 2020, op Starnieuws. 

'We verwachten dat het een mooie, maar moeilijke strijd zal worden en we zullen ons primair richten op de first time voters, zwevende kiezers en niet-stemmers. Ons doel is het maximale eruit te halen en we zullen door de Covid-19 situatie dus primair via reguliere media en social media onze campagne voeren', zegt Neus, die lijstduwer is in Paramaribo.

De kandidatenlijst wordt aangevoerd door Phil Soemita. Strei! meent dat de lijst in elk opzicht een weerspiegeling is van het overgrote deel van de bevolking van Suriname.

De politieke partij benadrukt, dat boven alles het algemeen belang van Suriname en de Surinamers zal staan en dat haar besluiten dat steeds zullen uitstralen.

'Uitnodiging president Bouterse om te praten met politieke partijen over Covid-19 stap te vroeg'

NPS: 'Niet in de haak dat president zich niet houdt aan de regels'

- 'Dit is een totaal verkeerd signaal wat zeer gevaarlijk is voor volksgezondheid'
- Wrevel over niet verschijnen Bouterse in Assemblee


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat de uitnodiging van president Desi Bouterse om te praten met vertegenwoordigers van de politieke partijen in De Nationale Assemblee (DNA) over Covid-19 een stap te vroeg is. Hij zegt vandaag, maandag 13 april 2020, op Starnieuws dat blijkbaar de president dat ook gezien heeft en daarom is de vergadering die voor vandaag gepland stond, afgezegd. 

De NPS vindt het niet in de haak dat er beelden van de president viraal gaan, waaruit blijkt dat hij zich niet houdt aan de regels. 'Dit is een totaal verkeerd signaal wat zeer gevaarlijk is voor de volksgezondheid en het doel om het coronavirus onder controle te houden.'


De NPS roept het totale volk, inclusief de president, op zich te houden aan de regels en zo Suriname voor het ergste te behoeden. Rusland merkt op, dat woensdag 8 april in een marathonsessie in DNA een wet is aangenomen door de coalitie over het afkondigen van de burgerlijke uitzonderingstoestand. Hierin is opgenomen, dat een speciale commissie uit DNA in het leven wordt geroepen. Deze commissie moet het contact over de bestrijding van de gevolgen van Covid-19 met de regering onderhouden.

De NPS heeft om diverse punten tegen deze wet gestemd. Naast die punten vindt zij, dat zaken volgens de voorzieningen die bestaan moeten worden behandeld. De benoeming van een speciale DNA commissie in deze is volgens de NPS niet correct, omdat alle leden van het parlement de gelegenheid moeten hebben om aan de beraadslagingen met de regering mee te doen en niet een afvaardiging van DNA.

De NPS is tot heden niet ingegaan op geen enkele uitnodiging van de president. De partij houdt vast aan het standpunt, dat de president verantwoording dient af te leggen in DNA en niet daarbuiten. De beraadslagingen rond het coronavirus en haar gevolgen is in DNA uitvoerig aan de orde geweest de afgelopen week dinsdag en woensdag. Rusland heeft als fractieleider van de NPS in die vergadering aangegeven dat voor deze belangrijke issue de president in DNA moest zijn. Ondanks het aandringen van de NPS en andere fracties, is de president niet verschenen.

Uit Frans-Guyanese quarantaine aangehouden gevluchte man niet besmet met Coronavirus

Autoriteiten onderzoeken op welke manier man Suriname is binnen gekomen


De recherche Regio Oost van het Korps Politie Suriname heeft zaterdag de 52- jarige J.A., die in Frans-Guyana uit quarantaine was ontsnapt en vervolgens Suriname wist binnen te komen, aangehouden op een woonadres te Siparipabo in het district Commewijne. Dit bericht het korps zondag 12 april 2020.

De politie schakelde vervolgens het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) en het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) Covid-19 Team in.

Leden van het NCCR en het BOG-Team deden het adres aan waarna de man en alle andere huisgenoten, onder politiebegeleiding, naar een quarantaine plek werden overgebracht voor onderzoek.

Intussen is bekend dat A. niet besmet is met het Covid-19 virus.

De politie, in samenwerking met de veiligheidsdiensten hier te lande, onderzoekt op welke manier A. Suriname is binnen gekomen.

Inheemse dorpen beloven maatregelen tegen illegale oversteek uit Frans-Guyana

'Het zijn de marrons die zich daaraan schuldig maken'


Inheemse dorpen langs de Marowijnerivier hebben beloofd strenge maatregelen te treffen tegen mensen die de oversteek doen tussen Suriname en Frans-Guyana. President Desi Bouterse heeft gedreigd de noodtoestand uit te roepen in de grensgebieden met Guyana en Frans-Guyana, omdat burgers door hun wangedrag de rest van de gemeenschap in gevaar dreigen te brengen. Volgens hem bestaat met dit gedrag een groot besmettingsgevaar van duizenden inwoners. 

Uit goed geïnformeerde Albinese bronnen schrijft De West zaterdag 11 april 2020, vernomen te hebben,dat het niet inheemsen zijn die zich schuldig maken aan het vervoeren van illegalen over de grens, maar dat het  gaat om een groepje marrons. 'Het zijn bootslieden van marron komaf, die zich schuldig maken aan dergelijke activiteiten', zegt de goed geïnformeerde bron.

De afgelopen week zou aan de Surinaamse autoriteiten zijn gemeld, dat een man besmet met het Covid-19 virus mogelijk naar Albina zou zijn uitgeweken. De Franse Gendarmes zouden op grond van deze berichten een ieder waarmee deze man in contact zou zijn geweest hebben overgebracht naar overheids quarantaine, echter ontbreekt van de geïnfecteerde persoon elk spoor. Volgens familie van de geïnfecteerde zou deze zijn uitgeweken naar Ma-na of Awala, inheemse dorpen aan de Franse kant. Het vermoeden bestond ook dat hij de oversteek zou doen richting Galibi en misschien Albina.

'De persoon in kwestie is niet gesignaleerd in een van de inheemse dorpen, zoals in het begin werd beweerd. De afgelopen weken is er zelfs helemaal geen verkeer te water geweest tussen Suriname en Frans-Guyana, omdat de bewoners ook op de hoogte zijn van de gevolgen van het virus', zegt een dorpsbewoner.

Hij stelde dat de mensen vanaf het prille begin hebben beloofd, te waken voor mensen die denken illegaal de oversteek te willen doen, omdat ook zij vrezen voor hun leven. 'De mensen hebben zelfs in het begin de Surinaamse autoriteiten gemeld dat, toen bleek dat één dag na afkondiging van de lock down er nog actief verkeer te water was tussen Suriname en Frans Guyana', stelt de dorpsbewoner.

Hij verklaart dat er bovendien actief wordt gepatrouilleerd door de politie, gezien de infrastructuur naar de dorpen goed is. Volgens hem moeten er strengere controles komen aan de kant van Albina, omdat de autoriteiten nu actief meewerken met de bootslieden. 'De bootslieden die recent zijn aangehouden door de politie, mochten naderhand met al hun spullen huiswaarts keren, nadat ze boetes hadden betaald aan de plaatselijke autoriteiten', aldus een dorpsbewoner.

Per week ruim 500 klachten over hoge prijzen producten bij ministerie van HI&T

Binnenkort lagere prijzen voor producten


Wekelijks krijgt het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) meer dan 500 klachten over hoge prijzen in de winkels voor levensmiddelen of andere goederen, zo bericht De West zaterdag 11 april 2020. 

Volgens Vincent Fernandes, onderdirecteur van HI&T belast met marktbeheer, in het programma Actua vrijdag, worden de klachten allemaal zo goed als mogelijk  afgehandeld door de Economische Controle Dienst (ECD). Hij gelooft dat de prijzen in de winkels binnenkort zullen dalen. Er zijn daartoe gesprekken gevoerd met de leveranciers en importeurs van diverse levensmiddelen.

Fernandes stelde, dat vanwege de uitbraak van het Covid-19 virus in Suriname, er een stremming was in de levering van producten aan de winkels, omdat veel winkels gesloten waren, omdat de eigenaren bang waren dat zij het virus zouden oplopen. 'De minister heeft toen alle belanghebbenden opgeroepen en we zien normalisatie. Veel van de gesloten winkels gaan weer open', aldus Fernandes.
Echter na de opening hebben veel winkeliers de prijzen van producten verhoogd.

Fernandes zei ook, dat vanaf de aanname van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren er veel onduidelijkheid is ontstaan bij vooral de importeurs over de koers. 'Wij hanteren de officiële Centrale Bank koers. De samenleving moet weten, dat voornamelijk bij de import van basisgoederen, een hercalculatie van de kostprijs plaatsvindt, waarbij we samen met de importeurs de prijs vaststellen.'

Hij legde uit dat importeurs een kostprijscalculatie indienen bij het ministerie. 'Er is een winstmarge die wettelijk is vastgesteld, daaraan moet men zich houden. Bij de groothandel is dat ongeveer 10% en bij de detailhandel (in de winkels) is dat ongeveer 20% voor de meeste goederen. Dus voor het miniserie is het duidelijk, tegen welke prijs de meeste goederen moeten worden verkocht', aldus Fernandes. Dat bepaalde importeurs een andere koers hanteren, komt volgens hem vanwege onduidelijkheid. 'We spreken niet tegen, dat de importeur de dollars duurder heeft ingekocht, maar het ministerie hanteert de Centrale Bank koers. We hebben de prijzen de afgelopen dagen bekeken en ze vertonen een dalende trend.'

Als winkeliers buiten hun boekje gaan, worden de bonnen opgevraagd, waarna  op basis daarvan, de calculatie opnieuw wordt gedaan. Fernandes zei verder, dat het mogelijk is dat op bepaalde momenten twee of meerdere voorraden gelijktijdig in de winkels zijn. In die gevallen probeert het ministerie de laagste prijs tegen welke de voorraden zijn ingekocht, te hanteren.

Volgens Fernandes worden niet alleen klachten over de hoge prijzen voor levensmiddelen doorgegeven, maar ook klachten over de koers die gehanteerd wordt door autohandelaren. Fernandes zei, dat het ministerie diverse gesprekken heeft gevoerd met de importeurs van tweedehandse en nieuwe auto’s, die hun volledige medewerking hebben toegezegd. Er komt dus een verandering in de situatie.

Verdwenen Mexicaanse journalist vermoord aangetroffen

(Bron foto: Twitter)
Victor Fernando Alvarez werd sinds 2 april vermist


Een Mexicaanse journalist die meer dan een week geleden in de zuidelijke staat Guerrero is verdwenen, werd dood aangetroffen in de buurt waar zijn familie hem voor het laatst zag, zei de plaatselijke aanklager zaterdag 11 april 2020. 

Forensische tests op menselijke resten in de badplaats Acapulco werden geïdentificeerd als behorend tot Victor Fernando Alvarez, die op 2 april verdween.Hij wordt dus bevestigd als de tweede journalist die dit jaar in Mexico is vermoord na Maria Elena Ferral, die werd doodgeschoten door twee aanvallers op motoren toen ze vorige maand in haar auto stapte in de oostelijke staat Veracruz.

De mensenrechtencommissie van Guerrero riep de autoriteiten op om de moord op Alvarez te onderzoeken en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.Mexico is notoir gevaarlijk voor de pers met meer dan 100 vermoorde journalisten sinds 2000. Vorig jaar werden in Mexico 10 journalisten vermoord, volgens Verslaggevers Zonder Grenzen.


(Suriname Mirror/La Verdad Noticias/VoA News/El Imparcial/Twitter)

Peruaanse politie arresteert Chinees voor illegaal uitvoeren COVID-19-tests

(Bron foto: AFP)
Man stal tests van gezond- heidsautoriteit van Lima Sur waar hij werkte


De politie in Lima heeft zondag 12 april 2020 een Chinese man gearresteerd voor het illegaal uitvoeren van snelle Covid-19-tests op het publiek met nieuw geleverde kits die waren gestolen van het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid.

De 36-jarige Tianxing Zhang werd gearresteerd in het Brena-district van Lima toen hij op het punt stond monsters te nemen van twee vrouwen bij de deur van hun huis, zei de politie. Hij 'was bezig met het uitvoeren van snelle tests voor Covid-19 die hij had gestolen' van de gezondheidsautoriteit van Lima waar hij werkte, volgens een politieverklaring.

Zhang droeg een masker en een lichtblauw medisch schort ten tijde van zijn arrestatie door de staatsveiligheidspolitie. Beide vrouwen hadden hem betaald om een ​​snelle thuistest uit te voeren, zonder toestemming van het ministerie van Volksgezondheid.


'Bij ondervraging erkende hij dat hij niet bevoegd was om deze snelle test uit te voeren en dat de snelle diagnostische tests waren gestolen van het Dirección de Redes Integradas de Salud de Lima Sur, waar hij had gewerkt', zei de politie.

Volgens de politie bekende de bebrilde Zhang, dat hij twee batches van de test had gestolen om, voor geldelijk gewin, te gebruiken bij mensen die vermoedden dat ze ziek waren met het coronavirus. De politie vond bij hem thuis een rugzak met 25 Covid-19-tests en andere medische benodigdheden.

President Martin Vizcarra zei woensdag, dat 330.000 sneltestkits in Peru waren aangekomen en over het hele land zijn verspreid. Het ministerie van Volksgezondheid meldde, dat het tot 12 april 45.272 sneltesten heeft uitgevoerd. Het Zuid-Amerikaanse land heeft tot nu toe 7.519 infecties geregistreerd, met 193 doden.

(Suriname Mirror/El Universo/AFP/La Republica/Twitter)