zaterdag 7 april 2018

Grote delegatie Belgische zustergemeente Koksijde in Suriname

Stedenband Koksijde-België en Galibi-Suriname bestaat tien jaar


'Deze stedenband heeft twee volken bij elkaar gebracht, ondanks dat zij van over de oceaan zijn. Als Surinamers voelen wij ons thuis in België en als Belgen voelen zij zich thuis hier', zei Edgar Dikan, minister van Regionale Ontwikkeling, vrijdag tijdens het bezoek van een twaalfkoppige delegatie van de Belgische gemeente Koksijde, zoo bericht de Ware Tijd zaterdag 7 april 2018.

Dit beleefdheidsbezoek moet de goede samenwerking tussen Suriname en België nog beter benadrukken en bevestigen.

'We hebben zoveel kennis mogen uitwisselen met de verschillende gemeenschappen. De wereld is klein en we zijn allemaal mensen op deze wereld die van elkaar kunnen leren', zegt Rita Gantois, coördinatrice van de delegatie. Uit deze samenwerking is Stichting Koksijde Marowijne voortgevloeid die overwegend in het district Marowijne projecten heeft uitgevoerd.



De officiële samenwerking tussen Suriname en deze stichting is op 23 mei 2008 getekend. Zowel van Surinaamse als Belgische zijde wordt teruggeblikt op een vruchtbare samenwerking.

In totaal zijn dertien projecten in het Marowijnegebied uitgevoerd. Een van de projecten die het meest impact heeft gehad is het waterinstallatieproject te Galibi. Dat werd uitgevoerd in samenwerking met de Watergroep, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

VN: Meer dan 800 Venezolanen stromen elke dag het noorden van Brazilië binnen

Boa Vista, de hoofdstad van deelstaat Roraima, vangt meeste vluchtelingen op


Meer dan 800 Venezolanen stromen elke dag het noorden van Brazilië binnen, aldus de Verenigde Naties vrijdag 6 april 2018, en haalde Braziliaanse overheidsstatistieken aan inzake mensen die de steeds ernstiger wordende crisis in Venezuela ontvluchten. 

Sinds begin 2017 zijn er meer dan 52.000 Venezolanen in Brazilië aangekomen, waarvan naar schatting 40.000 in Boa Vista, de hoofdstad van de deelstaat Roraima. Ongeveer 25.000 van de migranten zijn asielzoekers, terwijl 10.000 een tijdelijke ingezetenen-status hebben verkregen en de rest probeert hun status te regulariseren, zei de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR).

'We breiden onze reactie in Brazilië uit naarmate het aantal Venezolaanse aankomsten toeneemt', zei UNHCR-woordvoerder William Spindler tijdens een nieuwsbriefing.


'Volgens de laatste schattingen van de regering komen dagelijks meer dan 800 Venezolanen Brazilië binnen.' Venezolanen zijn ook gevlucht naar Colombia, Chili, Ecuador, Panama, Argentinië en Peru en Curaçao, terwijl anderen naar de vluchtelingenstatus hebben gezocht in de Verenigde Staten, Spanje, Mexico en Costa Rica, volgens de UNHCR.

De regering van president Nicolas Maduro in Caracas wordt tijdens een vijfde jaar van recessie geconfronteerd met wijdverspreide ontevredenheid over hyperinflatie en een tekort aan voedsel en medicijnen, waarvan hij de schuld geeft aan westerse vijandigheid en de daling van de olieprijzen.

De UNHCR werkt samen met de Braziliaanse autoriteiten om Venezolanen te registreren om ervoor te zorgen, dat ze over de juiste documentatie beschikken die hen recht geeft op werk en toegang tot diensten, aldus Spindler. Tien opvangplaatsen zijn geopend in Boa Vista, elk met 500 mensen, maar sommige Venezolanen leven op straat, zei hij.


Venezolanen die bereid zijn te verhuizen van Roraima naar andere delen van Brazilië worden deze week naar Sao Paulo en Cuiaba overgebracht, omdat gemeenschappen en diensten in Boa Vista overbelast zijn, zei hij.

UNHCR's 46 miljoen dollar oproep om Venezolanen in de hele regio te helpen is slechts voor 4 procent gefinancierd, zei Spindler, en hij riep op tot meer donaties.

In Venezuela heeft de economische crisis de toegang van mensen tot gezondheidszorg en medicijnen beperkt, aldus de woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tarik Jasarevic. 'De WHO werkt nauw samen met de gezondheidsautoriteiten om die tekorten op te vullen. Wij verstrekken medicijnen tegen malaria en anti-retroviralen. We stellen ziekenhuizen faciliteiten ter beschikking die nodig zijn voor zwangere vrouwen en baby's.'

De crisis in Venezuela heeft grote uitdagingen veroorzaakt voor regeringen in de regio, die ook bang zijn dat hulp aan Venezolanen het aantal mensen dat hun land verlaat kan vergroten.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Chili waarschuwt voor dreigende uitbarsting vulkaan Nevados de Chillan

Sinds december hebben verschillende uitbarstingen van as verhoogde activiteit gesuggereerd


Een kolom met witte rook en een reeks trillingen bij de vulkaan Nevados de Chillan hebben ambtenaren ertoe aangezet het waarschuwingsniveau te verhogen voorafgaand aan een mogelijke uitbarsting van een van de meest actieve vulkanen in Chili.

Dit vulkanische complex, dat bestaat uit 17 kraters, wordt omgeven door dichte bossen en rivieren en ligt ongeveer 550 kilometer ten zuiden van Santiago in de Bio Bio-regio van de Chileense Andes.

Sinds 2015 is het waarschuwingsniveau geel gebleven - het op één na laagste van vier niveaus - maar sinds december hebben verschillende uitbarstingen van as verhoogde activiteit gesuggereerd, waardoor functionarissen de waarschuwing met één niveau opschalen, naar oranje.



Op vrijdag 6 april 2018 zagen teams van politie en experts van de door de staat gerunde Servicio Nacional de Geología y Minería (Sernageomin) op de locatie een enorme kolom witte rook opstijgen van de kraters, die een hoogte van 3.200 meter bereikte.



Sernageomin ontdekte ook een ongewone stroom lava in de krater die op elk moment kon overslaan, en gegevens van 10 meetstations, die de situatie per minuut volgen, registreerden ongeveer 4.000 trillingen en ongeveer 800 explosies.



Gelet op de waarschijnlijkheid van 'een grote explosieve, uitbarstende gebeurtenis zoals we de afgelopen maanden hebben gezien', werd de beslissing genomen om het alarmniveau te verhogen naar oranje, net onder het hoogste niveau, zei Alvaro Amigo, hoofd van het vulkanische surveillance netwerk van Sernageomin.

Niet in staat om precies te bepalen wanneer een uitbarsting waarschijnlijk is, houden deskundigen constant toezicht op de situatie vanuit het vulkanisch observatorium in Temuco, een stad in de zuidelijke Andes, ongeveer 600 kilometer ten zuiden van Santiago.

ussen 1861 en 2003 brak Chillan ongeveer 10 keer uit, met variërende grootte op de vulkanische explosiviteit index. De laatste geregistreerde uitbarsting was in 1973, die geen doden of grote schade veroorzaakte.

Verschillende skiresorts liggen op de hellingen van Chillan, een populaire toeristische bestemming met luxe hotels. Er zijn geen grote stedelijke centra in de omgeving. Chili heeft ongeveer 90 actieve vulkanen.

(Suriname Mirror/AFP/Terra.com.br/La Tercera/Twitter/YouTube/CNN Chile)

Indringers Wellington Zoo, Nieuw Zeeland, trachten monkimonki's te stelen

Twee doodshoofdaapjes gewond geraakt

(Bron foto: Wellington  Zoo)


Het was een drukke ochtend voor het personeel van Wellington Zoo, Nieuw Zeeland, nadat indringers bewapend met betonscharen het tamarin aapjes-leefgebied binnendrongen en probeerden te vluchten met enkele doodshoofdaapjes (Saimiri sciureus / monkimonki). 

Een van de doodshoofdaapjes van Wellington Zoo is gewond geraakt in zijn leefgebied, nadat  aanvankelijk werd gedacht dat ze waren gestolen. Er werd gedacht dat een vrouwelijk aapje was gestolen, maar ze werd later gevonden, verscholen, vermoedelijk bang geworden door de indringers.


De indringers kwamen via een binnendeur in de doodshoofdaapjes-behuizing. Twee aapjes raakten gewond, het personeel zegt dat ze geloven dat de indringers ze probeerden te grijpen. Er is geen CCTV-beeldmateriaal beschikbaar in het gebied.

Wellington Zoo Chief Executive Karen Fifield gelooft, dat de indringers door de aapjes zijn gebeten,   terwijl ze terugvechten.

Alle doodshoofd- en tamarin-aapjes worden de komende dagen op verwondingen gecontroleerd.

(Suriname Mirror/TVNZ.co.nz/New Zealand Herald)

Politie Peru onderschept zo'n 800 kilo cocaïne in district San Juan de Lurigancho

Negen verdachten gearresteerd waaronder verschillende Colombianen


Politieagenten in Peru vonden donderdag 5 april 2018 een lading van ongeveer 800 kilo cocaïne in het district San Juan de Lurigancho, in de buurt van het historische centrum van Lima, zo maakten de autoriteiten bekend. 

Het hoofd van het directoraat Anti-Drugs van de Peruaanse Nationale Politie, generaal Hector Loayza, zei dat de drugs in een gerichte operatie in beslag waren genomen en werd geschat op een waarde van ongeveer 50 miljoen Amerikaanse dollar.


De cocaïne was verpakt in kleine hoeveelheden, gecamoufleerd met blokken gerecycleerd papier, met het logo van een ara-papegaai op de buitenkant gestempeld, waarvan de politie denkt dat ze horen bij het bedrijf dat de drugs moest verzendenn


De inval vond plaats in een opslagplaats na inlichtingenwerk door een speciale eenheid, Orion genaamd, die de afgelopen acht maanden deze drugsgroep had achtervolgd.

Volgens Loayza wijzen voorlopige bevindingen erop, dat de drugs over zee naar Europa zouden worden verzonden. Loayza besloot met te zeggen, dat negen verdachten werden gearresteerd tijdens de inval, waaronder verschillende Colombianen.

(Surinamer Mirror/Bernama/Xinhua/ATV.pe/Twitter)

Colombiaans Hooggerechtshof beveelt regering ontbossing Amazonewoud tot nul te reduceren voor tot 2020

25 Jongeren klagen Colombiaanse regering aan wegens falen om Amazonewoud te beschermen



Het Colombiaans Hooggerechtshof heeft de regering van het land bevolen om te handelen naar wat zij zegt en de ontbossing van het Amazonewoud tot nul te reduceren voor 2020 (zie onderaan). De rechtbank oordeelde 4-3 in het voordeel van een groep van 25 jongeren die de Colombiaanse regering aanklaagden wegens het falen om het Amazonewoud te beschermen en bij te dragen aan de klimaatverandering, die de toekomst van hun generatie in gevaar brengt. 

'Het is duidelijk, ondanks tal van internationale verplichtingen, regelgeving en jurisprudentie over de kwestie, dat de Colombiaanse staat het probleem van ontbossing in het Amazonegebied niet efficiënt heeft aangepakt', zei het Hof.


Ondanks de internationale toezeggingen van de overheid en het bedrijfsleven om ontbossing tegen te gaan, hebben recente statistieken aangetoond dat het land 178.597 hectare bos heeft verloren in 2016, een toename van 44% ten opzichte van het jaar daarvoor.

De demobilisatie van de FARC, waarvan de volgens guerrillaregels verboden was om bijvoorbeeld aan houtkap en stroperij te doen, bleek een ramp voor de Amazone omdat de regering geen territoriale controle op zich nam.

De rechtbank zei, dat ontbossing 'de uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer veroorzaakt, waardoor het broeikaseffect ontstaat', dat het ecosystemen transformeert en fragmenteert, en de watervoorraad verandert.' De eisers voerden aan, dat het falen van de overheid om het milieu te beschermen toekomstige generaties opzadelt met de ergste gevolgen van klimaatverandering. Ze eisten dat het publiek betrokken wordt bij de creatie van een 'intergenerationeel plan' om de ontbossing tegen 2020 volledig te stoppen.

(Bron foto: Dejusticia)
De rechtbank was het eens met de eisers en beval de president, de ministers van Milieu en Landbouw en de lokale overheden om een ​​ 'intergenerationeel pact te creëren voor het leven van de Colombiaanse Amazone. 'De overheid moet ook de deelname van eisers, getroffen gemeenschappen en wetenschappelijke onderzoeksorganisaties opnemen als onderdeel van het proces. Het is duidelijk, ondanks tal van internationale verplichtingen, regelgeving en jurisprudentie ter zake, dat de Colombiaanse staat het probleem van de ontbossing in de Amazone niet efficiënt heeft aangepakt', zei de rechtbank.

De zaak van de jeugdgroep werd gesteund en ingediend door de advocatengroep Dejusticia. 'We zijn enthousiast over het resultaat', zegt Dejusticia-onderzoeker Camila Bustos.

'De uitspraak is prachtig geschreven en het is verfrissend en nieuw voor het belang van de natuur, niet alleen voor mensen, maar ook de intrinsieke waarde ervan. En het erkent de rechten van de toekomstige generaties', aldus Bustos.

Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens heeft in februari het precedent geschapen voor deze zaak met zijn mijlpaal in zijn mening, dat milieubescherming gelijk staat aan mensenrechten. Het advies werd als adviserend beschouwd, omdat het geen uitspraak deed over een juridisch geschil, maar duidelijk de interpretatie door Colombia van het Opperste Gerechtshof, waarin het milieu werd verbonden met mensenrechten, beïnvloedde.

De regering kan niet in beroep tegen de beslissing van het Hooggerechtshof, maar aangezien de zaak werd ingediend als een claim van schending van de grondwettelijke rechten door burgers, zou het door het Constitutionele Hof kunnen worden geselecteerd voor onderzoek, omdat klimaatzaken volgens Dejusticia niet vaak voorkomen. De Colombiaanse regering heeft nu vijf maanden om het plan te maken om de ontbossing tegen 2020 te stoppen.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

'Procedure voor een asielaanvraag op Curaçao blijft ongewijzigd'

'Als geen mensen meer kunnen worden teruggestuurd naar Venezuela zal IND worden ingeschakeld'


De procedure voor een asielaanvraag op Curaçao blijft ongewijzigd. De aanvragen worden door een ambtelijke commissie beoordeeld. Pas als er helemaal geen mensen meer kunnen worden teruggestuurd naar Venezuela, zal de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden ingeschakeld.

De aangeboden bijstand van de IND heeft geen gevolgen voor de werkzaamheden van de lokale commissie, zegt minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) vandaag, zaterdag 7 april 2018, in het Antilliaans Dagblad in reactie op de uitspraken van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok donderdag, ter afsluiting van zijn bezoek aan Curaçao.

Girigorie: 'De IND kan eventueel met advies een bijdrage leveren om onze procedure effectiever te laten verlopen. Dat is ook kort besproken, maar verder dan dat niet.'

Blok gaf na het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen met de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten aan dat de IND Curaçao en Aruba zou kunnen bijstaan om ‘zorgvuldig maar snel’ te bepalen welke Venezolaanse migranten in aanmerking komen voor een asielaanvraag. Het gaat dan om de schifting tussen politieke en economische vluchtelingen.,

'Onze procedure op basis van artikel 3 van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) blijft in stand', zegt Girigorie. Dat betekent dat de Curaçaose commissie de aanvragen voor asiel beoordeelt, nadat die via emigratie, politie of kustwacht zijn binnengekomen. Interpol doet onderzoek naar een crimineel verleden en eerder illegaal verblijf.

Ombudsman Curaçao: 'Vervolging van seksueel misbruik minderjarigen moet prioriteit krijgen'

'Positie van de slachtoffers moet in de wet worden verankerd'


Het onderzoek en de vervolging van seksueel misbruik van minderjarigen moet geprioriteerd worden, de positie van de slachtoffers moet in de wet worden verankerd en medewerkers van het ministerie van Justitie moeten worden bijgeschoold op het gebied van rechten van het kind en seksueel misbruik van minderjarigen. Dit bericht vandaag, zaterdag 7 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

Dat zijn de aanbevelingen die de Ombudsman van Curaçao doet aan minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie na recent onderzoek naar het door de Justitieminister gevoerde beleid inzake het onderzoek en de opsporing van zaken die te maken hebben met het seksuele misbruik van minderjarigen.

Uit dit onderzoek is gebleken dat er binnen het ministerie van Justitie onvoldoende expertise aanwezig is met betrekking tot de rechten van het kind en omtrent de methodes die gehanteerd moeten worden in zaken die te maken hebben met het seksuele misbruik van minderjarigen.

Ook concludeert de ombudsman dat de juridische en administratieve procedures in de justitiële keten, onvoldoende effectief zijn en herzien zullen moeten worden.

Werner Wiels wil zijn kant van verhaal vertellen in centrale commissievergadering Staten Curaçao

'Ik wil duidelijkheid en openheid van zaken geven in de vergadering'


Werner Wiels, voormalig hoofd van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT), wil de kans krijgen om tijdens de centrale commissievergadering van de Staten op 13 april zijn kant van het verhaal te vertellen. Dat stelt Wiels in een brief aan de Staten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 7 april 2018.

'Graag verneem ik van u of ik tijdens de centrale commissievergadering d.d. 13 april 2018 in de gelegenheid zal worden gesteld om deel te nemen aan de beraadslagingen', zo stelt het voormalig MDPT-hoofd in zijn schrijven.

'Dit is voor mij van groot belang aangezien ik, in alle vrijheid en zonder vrees om civielrechtelijk of strafrechtelijk vervolgd te zullen worden voor hetgeen ik tijdens de vergadering zeg of overleg, duidelijkheid en openheid van zaken wil geven in de vergadering van de centrale commissie, opgevraagd door enkele Statenleden in hun brief d.d. 22 januari 2018. Ik verwijs u in dat kader naar artikel 61 van de Staatsregeling.'

Wiels sluit zijn schrijven af door te stellen, dat zijn ‘aanwezigheid in de vergadering van de centrale commissie alleen zin heeft als ik aan de beraadslagingen in de centrale commissievergadering deel kan nemen teneinde openheid van zaken te kunnen geven’.

'U kunt uw borst nat maken, want er is veel te doen'

(Bron foto: NII)
Op traditionele wijze is minister Tsang verwelkomd door zijn ambtenaren op HI&T


Stephen Tsang (oud-NDP-Assembleelid), de nieuwe minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), heeft het roer overgenomen op het ministerie. Op zeer traditionele wijze werd de nieuwe bewindsman woensdag verwelkomd. Minister Mike Noersalim, ad-interim minister van HI&T, droeg na het tekenen van het protocol van overdracht het roer over aan de nieuwe minister, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 6 april 2018.

Directrice Reina Raveles las het proces-verbaal van overname voor, alsook de verklaring van ambtsaanvaarding. Zij overhandigde de goedgekeurde begroting van het ministerie aan de nieuwe minister in bijzijn van de overige directieleden, beleidsmedewerkers alsook de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva.

Na het officiële deel ging de delegatie naar de trappenhal waar het personeel en de overige gasten werden toegesproken door zowel de minister als de directrice. Minister Tsang bedankte voor de warme welkom en sprak de hoop uit dat hij mag rekenen op de volle ondersteuning van zowel de directie als de rest van het personeel. 'U kunt uw borst nat maken, want er is veel te doen', aldus Tsang.

Raveles gaf de minister mee, dat hij ervan verzekerd mag zijn dat hij voor meer dan 100% op de medewerking en ondersteuning van het totale personeel mag rekenen. Zij sprak de hoop uit dat de bewindsman tot 2020 mag aanzitten. 'We hebben veel te doen, er is een honger in het land naar ondernemerschap, er is een roep in het land naar stabiele prijzen, aspiraties naar industrieën, investering en ook de handel. We gaan naar een nieuw niveau, a next nevel.'

'Wij willen naar de verkiezing gaan als grootse partij om regeerverantwoordelijkheid te krijgen'

Santokhi: 'Geef VHP voldoende mandaat om te regeren, om in de leiding van het land te komen'


De VHP gaat zelfstandig de verkiezingen van 2020 in. 'Wij willen naar de verkiezing gaan als de grootse politieke organisatie en ons doel is om daarmee regeerverantwoordelijkheid te krijgen, om Suriname te redden', zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens een persconferentie (zie onderaan) in het partijcentrum. 'Surinamers, come on board, laten we gaan naar het groter doel.'

Samenwerken met andere partijen na de eventuele winst is niet uitgesloten. Het hoeft niet de NDP te zijn, de bevolking zal in het stemlokaal beslissen wie de regeerpartners van de VHP mogen zijn, stelde Santokhi, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 7 april 2018.

Op het congres is beslist, dat de VHP alleen de verkiezingen ingaat, moet transformeren naar de grootste en een multi-etnische politieke partij. De partij is opengesteld voor de ‘niet traditionele’ VHP’er. Er komen geen aparte etnische afdelingen, de partij wordt gewoon één nieuwe VHP, benadrukte Santokhi. De regels voor het installeren van kernen zijn aangepast, waardoor de partij kernen in het binnenland en buiten de grenzen kan installeren.

'De partij positioneert zich als de partij voor de toekomst, breedgedragen, nationaal, om als alternatief te dienen. Transformatie is een middel om dat grotere doel te bereiken en gelukkig loopt dat proces heel goed.'


Samenwerkingen met andere partijen in 2020 na eventueel regeermacht te hebben verworven, is een punt waar niemand om heen kan gaf Santokhi aan. 'We zijn politieke realisten, het systeem stelt je niet in staat om alleen te regeren. Ook al zou de VHP bij wijze van spreken 28 zetels halen, dan nog zou men rekening moeten houden met de politieke situatie die men gaat aantreffen.'

Hij stelde, dat dan zal blijken hoe erg de crisis werkelijk is, omdat zaken niet zichtbaar worden gemaakt op dit moment. De crisis aanpakken zal een nationale aanpak vereisen. De samenleving zal de VHP in het zadel moeten helpen, gaf Santokhi aan. 'Wij zeggen; volk van Suriname, geef de VHP voldoende mandaat om te regeren, om in de leiding van het land te komen. Dat zal doorslaggevend zijn om uit de crisis te komen. De VHP zal met andere partijen moeten regeren. Volk van Suriname, beslist u welke de andere partijen zullen zijn.'

Brand verwoest twee woningen in zijstraat Ramgoelamweg

16 Bewoners dakloos waaronder een moeder met tien kinderen....


De brandweer kreeg vrijdagmiddag 6 april 2018 rond half drie een melding van een woningbrand aan de Wakatjopoestraat, een zijstraat van de Ramgoelamweg. Ter plaatse aangekomen stonden twee panden in brand. 

De brandweer heeft nablussingswerkzaamheden verricht. Beide woningen waren op een erf.

In een woning zijn vijf personen dakloos geworden en in de achterste woning een moeder met haar 10 kinderen.

Brandweervoorlichter Olton Pinas zegt in het Dagblad Suriname, dat beide panden aangesloten waren op elektriciteitsnet, maar ze waren niet tegen brand verzekerd.

(Bron: Google Earth/Suriname  Mirror)

Opsporingsdiensten Nederland bezorgd over connectie Mocro-maffia en Surinaamse tak No Surrender.

No Surrender in Suriname geen strobreed in de weg gelegd

- Het clubhuis in centrum Paramaribo is criminele pleisterplaats waar Surinaamse politie met een grote boog omheen rijdt
- No Surrender Suriname zou verantwoordelijk zijn voor ontsnapping kopstuk Mocro-maffia Gerel Palm uit gevangenis in Paramaribo


De misdaadjournalisten John van den Heuvel en Mick van Wely berichten vandaag, zaterdag 7 januari 2018 in De Telegraaf, dat opsporingsdiensten bezorgd zijn, over een connectie tussen de Mocro-maffia en een Surinaamse afdeling van No Surrender. Huurmoorden en cocaïnetransporten naar Nederland vallen volgens informanten van Justitie binnen dit samenwerkingsverband.

De beruchte motorclub wordt in Suriname ook verantwoordelijk gehouden voor de ontsnapping van een van de kopstukken van de Mocro-maffia uit de gevangenis van Paramaribo. Het gaat om de Antilliaan Gerel Palm, volgens Justitie een huurmoordenaar voor de Mocro-maffia in Nederland. Palm staat in Nederland op de nationale opsporingslijst vanwege vermeende betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

Advocaat Serge Heijmans dacht even snel een cliënt te bezoeken in de gevangenis in Suriname. De visite op 12 maart 2017 aan de overbevolkte strafinrichting aan de Duisburglaan in Paramaribo liep anders dan gedacht. Terwijl Heijmans in een kamertje op zijn cliënt wachtte, strompelde plotseling een van de hoofdbewaarders met doodsangst in de ogen voorbij. Achter hem wandelde ijzingwekkend kalm een grote Antilliaan met een getrokken pistool, gericht op het achterhoofd van de bewaarder. 'Ik kon niets anders doen dan voor de gevangene uit naar de toegangspoort lopen en de hekken openen', zou de cipier later verklaren.

Politieonderzoek toonde achteraf aan dat een gevreesd kopstuk van de Mocro-maffia, Gerel Palm, kon ontsnappen met hulp van het Surinaamse chapter van No Surrender. De vermoedelijk naar Nederland gevluchte president van de motorclub regelde volgens Justitie in Suriname tegen een beloning van meer dan een ton cash dat corrupte bewaarders een vuurwapen binnensmokkelden en op een toilet verstopten.

Huurmoordenaar Gerel Palm, inmiddels hoog op de nationale opsporingslijst van de politie in Nederland, was na slechts elf dagen detentie alweer vrij man. Tot op de dag van vandaag loopt hij ongehinderd rond in Paramaribo. Palm kaart, speelt PlayStation met vrienden, laat prostituees afleveren op zijn schuiladres en regelt via niet af te luisteren pgp-telefoons zijn business in Nederland.


Palm zou de schutter zijn geweest van een dubbele liquidatiepoging in Noordeloos. Twee mannen raakten zwaargewond toen ze op 10 december 2016 op de Middenweg onder vuur werden genomen. De naam Gerel Palm circuleerde snel als mogelijke schutter. Palms naam dook ook op in het onderzoek naar de geruchtmakende moord op de spyshop-medewerker Ronald Bakker uit Huizen. Bakker werd in september 2015 vlak bij zijn huis geliquideerd, voor de ogen van zijn dochtertje. Na de liquidatie ontkwam de schutter op een motor, die later werd geflitst. Telecom-onderzoek bracht de recherche bij Gerel Palm. De Surinamer had volgens Justitie een telefoon die een mast aanstraalde langs de weg waarop de motor reed.

Palm werd in april 2016 aangehouden, maar wegens gebrek aan bewijs in juli vrijgelaten.

Er is een stevige connectie van de Mocro-maffia met Curaçao en Suriname, een land dat al sinds eind jaren tachtig bekendstaat als de belangrijkste springplank van drugskartels voor smokkel van cocaïne naar Nederland en België.

Paramaribo beleeft al sinds de verkiezing van veroordeeld drugsbaron Desi Bouterse tot president een revival van het beruchte Suri-cokekartel, zo komt naar voren uit diverse politieonderzoeken. De zeehaven van Paramaribo, waarvandaan containers met coke naar Nederland vertrekken, is in handen van een boezemvriend van Bouterse.

Het chapter Paramaribo is een van de grootste afdelingen van de motorclub. Het heeft bijna driehonderd leden, die voor een deel werkzaam zijn bij het Surinaamse leger, de politie en in het gevangeniswezen. Zelfs agenten van de veiligheidsdienst van Bouterse zijn lid. Anders dan in Nederland wordt No Surrender in Suriname geen strobreed in de weg gelegd. Het clubhuis in het centrum van Paramaribo is een criminele pleisterplaats waar de Surinaamse politie met een grote boog omheen rijdt.

De Facebookpagina van No Surrender is al ruim een jaar niet meer geactualiseerd....

VHP-ondervoorzitter Gajadien: 'Soerdjan was zwakste schakel binnen VHP'

'De systematische ondergang van de NDP is niet meer te veranderen'


VHP-ondervoorzitter en parlementariër Asiskumar Gajadien vindt het een grote grap, dat ex-partijgenoot Lekhram Soerdjan, nu minister van Landbouw,  Veeteelt en Visserij (LVV), bij zijn beëdiging afgelopen woensdag vol trots met een opvallende oranje das is komen opdagen in het presidentieel paleis. 'Soerdjan heeft kleur bekend door voor de NDP-regering te kiezen. Of hij nu ervoor kiest om een oranje of paarse das aan te doen, is zijn verantwoordelijkheid. Feit is dat de kleur in zijn hart bekend is', zegt Gajadien vrijdag 6 april 2018 in het Dagblad Suriname. 

Gajadien benadrukt dat voor zover hem bekend was Soerdjan niet de eerste keus binnen de VHP voor president Desi Bouterse, maar de vierde. Aangezien de drie andere kandidaten hebben geweigerd, bleef hij alleen over en was er geen andere keus voor het staatshoofd om hem binnen te halen om zodoende iets binnen de VHP te kunnen bewerkstelligen. 'Soerdjan was dus de zwakste schakel en hapte gelijk naar de functie', aldus Gajadien.

De parlementariër ziet deze laatste reshuffeling, zoals dat door het staatshoofd beloofd is, als een verkiezingsstunt. Aan de ene kant zijn bepaalde lang wachtende NDP’ers eindelijk geaccommodeerd, terwijl aan de andere kant de eerste stap is gezet om personen uit andere partijen te rekruteren. 'De NDP-voorzitter heeft als doel gesteld om de oppositiepartijen hiermee te verzwakken. Ik denk dat hij juist moet oppassen, want de systematische ondergang van zijn eigen NDP is niet meer te veranderen', aldus de politicus.

Hoewel de nieuwe ministers nog moeten bewijzen hoe zij hun werkzaamheden op de respectievelijke ministeries zullen uitvoeren, is Gajadien er al van overtuigd, dat deze nieuwe groep slechter gaat presteren dan de voorgangers. Het feit dat vicepresident Ashwin Adhin vol lof is om de bedankte ministers, vanwege hun expertise, ergens anders in te zetten is voor Gajadien ook zinloos. 'Een Surinaams gezegde luidt ‘Ifi aka misi pikin fowru, a grabu drei wiwiri’. Deze pas aangestelde ministers zijn in mijn ogen de ‘drei wiwiri’s’ die erger zijn dan de ‘drei wiwiri’s’ die er voorheen waren in de regering.'

Hoewel het staatshoofd zijn huidige regering een schouderklopje geeft voor het beleid de afgelopen 2½ jaren, vindt Gajadien dat juist de afgelopen 7½ jaar geëvalueerd zou moeten worden. Dat de hoogte van de wisselkoers nog steeds een groot probleem is, is volgens hem aan niemand anders te wijten dan Bouterse.

'Het gaat om dezelfde president met nieuwe pionnen, want niet in 2016 maar tijdens de regering Bouterse-Robert Ameerali in 2011 zijn de eerste stappen gezet die geleid hebben naar de moordende situatie van nu. Zo werd de koers van Srd 2,80 abrupt verhoogd naar Srd 3,35. Daarna is het verder blijven stijgen totdat de Surinaamse munt gedevalueerd werd op Srd 7,60 voor een Amerikaanse dollar. Met vooruitzichten van de invoering van kostenverhogende maatregelen als rij- en voertuigenbelasting en Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), waar de samenleving weer meer zal moeten uitgeven, gaan we allemaal dood in die film', aldus de politicus.

‘Het hier en daar uitgeven van grondbeschikkingen en enkele volkswoningen’ is volgens het Assembleelid nog niets tegenover de zware schuldenlast die rust op de samenleving. Feit volgens hem is, dat de NDP erin is geslaagd om het land naar het niveau te brengen waar de partij beslist wanneer en wat de burger zal eten. 'Om na zo'n zware uitbuiting van de samenleving te komen met het verdelen van voedselpakketten om dan daarmee te beslissen wat het volk moet eten is verfoeilijk. Met het aanstellen van zes nieuwe ministers verandert ook niets hierin', aldus de VHP’er.

De VHP'er vindt het belachelijk van het staatshoofd, dat hij het op tijd betalen van de salarissen en emolumenten van de meer dan 50.000 ambtenaren elke maand als een verworvenheid ziet, terwijl de levensstandaard voor elke loontrekker drastisch is verergerd. Dit kan volgens hem alleen aangeduid worden als zelfverheerlijking. 'Dat het beter gaat met Staatsolie en de goudmaatschappijen IAmGold en Newmont voelt de gemiddelde Surinamer niet terug in zijn zak. De regering Bouterse-Adhin is ondanks deze verdiencapaciteiten uit de export van goud en aardolie niet in staat geweest om de gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid op adequate manier te garanderen. Integendeel wordt het levensonderhoud voor de gemiddelde burger juist elke dag zwaarder. Pogingen van de president en vicepresident om alsnog de samenleving verder te misleiden, zullen niet slagen.'

Uit uitslagen van de 2010-verkiezingen bleek, dat Soerdjan de meeste stemmen behaalde op de lijst van het Nieuw Front (VHP/NPS/SPA/DA ‘91) in Nickerie. De VHP had haar achterban gevraagd om op Soerdjan, nummer 5, te stemmen. Soerdjan kreeg als enige VHP-kandidaat 2.745 stemmen. Aangezien het Nieuw Front slechts 1 zetel haalde in Nickerie, kwam hij op basis van voorkeur binnen. Bij de verkiezingen van 2015 werd hij niet meer gekandideerd op de lijst. De VHP, met 3 kandidaten, behaalde toen in totaal 7.148 stemmen in het rijstdistrict. Gajadien ziet daarom niet, dat de VHP enige deuk krijgt met het vertrek van de nieuwbakken LVV-minister.

Colombia heeft 225 van 673 gemeenten ontdaan van landmijnen

'We hebben nog steeds slachtoffers, 22, maar het is niet het aantal, dat we hadden toen deze regering begon'

Vóór het jaar 2021 moet Colombia ontdaan zijn van alle landmijnen


Colombia heeft 225 gemeenten vrijgemaakt van landmijnen. Jaren van gevaarlijke ontmijningsinspanningen liggen nog voor de boeg om ervoor te zorgen, dat alle 673 getroffen gemeenten veilig zijn.


President Juan Manuel Santos maakte de aankondiging tijdens een bezoek op woensdag 4 april 2018 aan de provincie Guainia, die zowel aan Brazilië als Venezuela in het oosten van het land grenst. De regering is van plan om in het land alle mijnen te hebben geruimd in 2021. Dit is een enorme opgave, gezien het feit, dat bijna twee derde van de gemeenten in het land is gemarkeerd vanwege de mogelijke aanwezigheid van landmijnen.


Sprekend in Guainia’s hoofdstad Inirida, op de internationale mijnbewustzijnsdag, benadrukte Santos dat Colombia het op één na hoogste aantal landmijnslachtoffers had na het door oorlog verscheurde Afghanistan toen hij in 2010 aantrad. Maar, hij zei dat zijn regering de zaken had omgedraaid en een vredesakkoord met de grootste guerrillagroep van het land, de FARC, die demobiliseerde, het aantal slachtoffers had verminderd.

'Vandaag kunnen we zeggen dat in plaats van het tweede land met het grootste aantal slachtoffers, we 10e zijn. We hebben nog steeds slachtoffers, 22, maar het is niet het aantal, dat we hadden toen deze regering begon', voegde hij eraan toe.


Santos, die werd vergezeld door Europese ambassadeurs, zei ook dat in de laatste twee jaar 3,8 miljoen vierkante meter land is vrijgemaakt van de explosieven.


De president kondigde vervolgens de oprichting aan van een tweede brigade van ontmijners, uitgerust met de nieuwste technologie, met het doel het land van alle mijnen te bevrijden vóór het jaar 2021. Colombia heeft meer landmijnen dan welke andere Zuid-Amerikaanse natie ook.

Meer dan 11.500 burgers en soldaten zijn door landmijne verminkt of gedood. De mijnen werden tijdens het conflict voornamelijk gebruikt door linkse guerrillastrijders in een poging de militaire offensieven te vertragen. Groepen in de drugshandel zijn echter ook beschuldigd van het gebruik van de illegale explosieven om het land te beschermen waar coca, het basisingrediënt voor cocaïne, wordt verbouwd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Panama roept ambassadeur terug uit Venezuela

Venezuela stelt 90 dagen verbod in van commerciële activiteiten in Venezuela voor 46 bedrijven in Panama


Een van de getroffen Panamese bedrijven is luchtvaartmaatschappij Copa


Panama heeft donderdag 5 april 2018 zijn ambassadeur uit Venezuela teruggeroepen, nadat de Zuid-Amerikaanse natie belangrijke Panamese bedrijven verbood om binnen haar grenzen te opereren. De spanning tussen de twee landen begon de laatste dagen, toen Panama president Nicolas Maduro op een lijst van Venezolaanse functionarissen plaatste als 'hoog risico' voor het witwassen van geld. 

Venezuela heeft donderdag een tijdelijk verbod aangekondigd voor een groep Panamese bedrijven en leiders. Dat omvatte president Juan Carlos Varela en Copa, een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die nog steeds in Venezuela opereren.


De Panamese president Juan Carlos Varela vertelde verslaggevers in zijn land, dat zijn regering geen kennisgeving van Venezolaanse sancties had ontvangen. Hij noemde de gerapporteerde actie 'wartaal', maar waarschuwde dat 'Panama krachtig zal reageren'.
Bij de aankondiging van de terugtrekking van zijn gezant beschreef de regering van Panama de Venezolaanse actie als 'een politieke reactie die inhoud ontbeert'. Panama vroeg Venezuela ook om haar ambassadeur uit Panama te halen, zeiden ambtenaren.


Het geschil is ontstaan. omdat Venezuela verwikkeld is in een economische en politieke crisis en zich steeds meer geïsoleerd voelt van de mondiale gemeenschap. Het verbod van 90 dagen beperkt de commerciële activiteiten binnen Venezuela door 22 bedrijfsleiders en 46 bedrijven in Panama.

Caracas rechtvaardigde de opschorting door te zeggen, dat het een 'mate van bescherming van het financiële, economische en commerciële systeem toevoegt.'

Panama heeft 16 Venezolaanse bedrijven genoemd en 55 personen die verdacht worden van het witwassen van geld. De lijst bevat ook Venezuela's vicepresident, socialistische partijleider Diosdado Cabello en procureur-generaal Tarek William Saab. De Verenigde Staten hebben Maduro en tientallen topfunctionarissen gesanctioneerd, beschuldigd het land van schendingen van de mensenrechten en het binnensluipen van een dictatuur.

De Europese Unie heeft ook economische en reissancties opgelegd aan zeven vooraanstaande Venezolaanse functionarissen die worden beschuldigd van schending van de rechtsstaat.

(Suriname Mirror/The Washington Post/Associated Press/AFP)