zondag 21 juni 2020

Twaalf nieuwe Covid-19 patiënten zondag 21 juni

34 Besmette personen genezen verklaard


34 Personen die geïnfecteerd waren met Covid-19, zijn vandaag, zondag 21 juni 2020, genezen verklaard. Zij verbleven in uit Residence Inn en het Wanica Ziekenhuis. Daarnaast zijn vandaag 12 personen positief getest. 

De Covid-19 website is aangepast. Het aantal genezen verklaarde personen is nu gestegen naar 106. De actieve besmettingen zijn gedaald naar 200. Het aantal besmette personen bedraagt 314. Acht patiënten zijn overleden.

Vanmiddag, 17.30 uur, waren 403 personen in overheidsquarantaine. In Albina, Nickerie en Afobaka zijn ook quarantainelocaties ingericht, aldus Starnieuws.

Twee medewerkers Huize Betheljada zouden Covid-19 positief zijn getest

Radeloze ouders willen weten wat er zal gebeuren met hun kinderen...


Twee medewerkers van Huize Betheljada, waar kinderen en jongvolwassenen met een dubbele beperking inwonen, zijn positief getest op Covid-19, aldus nieuwswebsite Suriname Herald vandaag, zondag 21 juni 2020.

Marion Oron-Held, zorgmanager bij de instelling, bevestigt dat een van de medewerkers positief is getest, terwijl de ouders van wie kinderen daar woonachtig zijn, het tegendeel beweren. Zij beweren, dat het om twee medewerkers gaat die besmet zijn met het coronavirus. De ouders zijn radeloos en willen weten wat er verder zal gebeuren met hun kinderen die in Huize Betheljada wonen.

De ouders mochten maanden geen bezoek brengen aan hun kinderen vanwege de Covid-19 crisis. 'Nu krijgen we te horen, dat medewerkers van de instelling zelf besmet zijn met het virus. De mensen zijn in contact gekomen met onze kinderen. Wat nu?', vragen zij zich af.

Oron-Held zegt, dat de bewoners van Huize Betheljada volgens het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) veilig zijn. Van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft de instelling instructies gehad hoe verder te handelen.

'We hebben protocollen gehad wat we moeten doen ingeval een van de kinderen koorts zou hebben. Ze hebben ons gezegd om de temperatuur van de kinderen drie keer per dag te meten en indien we iets te merken, moeten wij dat gelijk doorgeven.'

De instelling is door het BOG gedesinfecteerd, aldus de zorgmanager. Huize Betheljada telt 34 bewoners.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk getipt als vicepresident...??

Wordt Marinus Bee, fractie- voorzitter ABOP, voorzitter van de Assem- blee?


De namen voor de invulling van de verschillende posten in de komende regering doen weer de ronde. Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, zondag 21 juni 2020, is ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk getipt als de persoon die de functie van vicepresident zal vervullen. 

Eerder werd bekend dat Brunswijk ambities had om voorzitter te worden van De Nationale Assemblee (DNA). Naar verluidt zal Marinus Bee, secretaris en waarnemend fractieleider van de ABOP, deze positie nu invullen. Binnen de ABOP is Brunswijk de populairste man. In 2015 kreeg hij als lijsttrekker in Marowijne 4.343 stemmen. Bij de recente verkiezingen verbeterde hij dit resultaat met een totaal aantal stemmen van 4.398.

Bee was in 2015 nog goed voor 738 stemmen, maar is bij de recente verkiezingen teruggevallen naar 611 stemmen. Bee zijn populariteit is in de afgelopen jaren echter zowel binnen als buiten de partij gegroeid. Binnen de partij worden er via Facebook al een tijdje openlijk personen naar voren geschoven voor vicepresidentschap en ministersposten. Een groep (vooral vrouwen binnen de partij) wil Fidelia Grand-Galon als vicepresidente. Weer anderen schuiven ook Bee naar voren voor de post van vicepresident. Als derde komt ook de naam van Leo Brunswijk. Voorzitter Brunswijk heeft intussen duidelijk gemaakt dat namens de partij één persoon slechts uitkomt als het gaat om kandidaten.

Edward Belfort, die voor een tweede termijn in de Assemblee herkozen is, zou mogelijk niet in aanmerking komen voor een ministerspost in de nieuwe VHP/ABOP/NPS/PL-regering, vanwege zijn scherpe houding en uitspraken de afgelopen vijf jaren in zowel binnen als buiten het parlement.

Belfort, die nog minister van Justitie en Politie was in de Bouterse-Ameerali-regering tussen 2010 en 2015, heeft vaak zaken aangekaart die hij in zijn periode als minister als onprettig heeft ervaren. Hij heeft kort voor de verkiezingen van 2020 ook gesteld, dat hij ambities heeft om president te worden. Vooralsnog is deze post nu bij de VHP. Of de ABOP hem nog de post van vicepresident zal laten invullen, is ook onduidelijk...

Eugène van der San ziet bij nader inzien af van Kort Geding...

'Ik wil geen schaduw werpen op voortreffelijke wijze waarop OKB zich van haar taak heeft gekweten'

'Het is toch allemaal een zootje en ik kan mijn tijd en energie beter besteden'


De kiezer Eugène van der San had tijdens de openbare zitting van het Centraal Hoofdstembureau aangekondigd, dat hij zich het recht behoud om naar de Kort Gedingrechter te stappen. Hij vindt het onjuist, dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) mondeling de stemmingsduur op 25 mei heeft verruimd van 19.00 uur naar 21.00 uur. Dit had volgens hem via een bestuursbesluit moeten plaatsvinden. Van der San stelde, dat het OKB eerst de omissie oplost voordat tot bindend verklaring van de verkiezing wordt overgegaan. Er moest volgens hem alsnog een bestuursbesluit komen. 

'Inderdaad heb ik tijdens het indienen van mijn bezwaar er gewag van gemaakt dat als deze misstap niet wordt opgelost, ik mij het recht voorbehoud om een Kort Geding aan te spannen tegen de verkiezingsautoriteiten', zegt Van der San vandaag, zondag 21 juni 2820, op Starnieuws.

'Uw vraag of ik alsnog van plan ben om naar de rechter te stappen kan ik ontkennend beantwoorden. Hoewel ik mij dat recht had voorbehouden zie ik er vanaf om geen schaduw te werpen op de voortreffelijke wijze waarop het OKB zich van haar taak heeft gekweten. Wij hebben gezien dat alle andere betrokken autoriteiten er een potje van hebben gemaakt en een veeg uit de pan hebben gekregen. Voor mij is het niet meer van belang hoe rechtsstatelijk het bindend verklaren van de uitslag van de verkiezingen is. Het is toch allemaal een zootje en ik kan mijn tijd en energie beter besteden', zegt Van der San.

Jonge Surinaamse homo bewusteloos geslagen in centrum Enschede

'Dat dit in Enschede gebeurt kan echt niet, waar is het respect jongens?'


Even een drankje drinken in de stad is voor de 23-jarige Gerardo Kenzo Sno uit Enschede zaterdagnacht uitgelopen op een pijnlijk drama. In een steeg in hartje centrum werd de jonge homo bewusteloos geslagen door een groep van naar schatting tien mannen. Zijn belagers zouden Syrisch-orthodoxe jonge mannen zijn. Daar gaat de politie verder niet op in. Zondagochtend 21 juni 2020 om half zes zijn twee personen aangehouden. Er wordt verder onderzoek gedaan naar de toedracht en aanleiding van de mishandeling, zo berichten het AD en de regionale Twentse krant Tubantia.

Gerardo zette zijn verhaal op Facebook, met de oproep het zoveel mogelijk te delen. 'Want dat dit in Enschede gebeurt kan echt niet. Waar is het respect jongens, omdat ik een extravagante uitstraling heb? Omdat ik veel beter met je vriendin kan opschieten? Omdat ik homo ben?' 

Zijn bericht op Facebook leidde in een mum van tijd aan een storm van reacties en was zondagmiddag lokale tijd al bijna duizend keer gedeeld.


Gerardo, Saxion-student Social Work, regionaal bekend influencer op Instagram en organisator van feesten bij uitgaanscentrum ’t Bölke, is blij met alle steunbetuigingen. Het doet hem goed te vernemen dat hij niet de enige is die geweld niet accepteert.

Overal doet het pijn, zijn wangen, kin, kaken. Boven zijn wenkbrauwen heeft hij een paar lelijke wonden. Hoe hij daar aan komt, weet hij niet. 'Ik weet alleen nog dat twee jongens op mijn hoofd hebben geschopt, maar daarna ging ik knock-out.' Het gebeurde om 3 uur ’s nachts.

'Er was geen enkele aanleiding, of het moet zijn omdat ik er extravagant uit zag.'

Volgens zijn bericht op Facebook zou het gaan om een groep 'Suri yoye' jongeren. 'Er was een jongen die ik herkende. Met wie een oud-klasgenootje een relatie heeft gehad. Hij was daar met zijn vrienden.' 

Op het politiebureau deed hij aangifte van openlijke geweldpleging. Zijn oproep heeft hij op Facebook geplaatst, omdat hij vindt dat er iets moet worden gedaan tegen het geweld tegen homo's, zeker ook in multicultureel Enschede. 'Dit moet gewoon stoppen.'

Suriname nadert met 222 actieve besmettingen zijn piek qua opvang

'Onze reguliere zorg moesten we terugbrengen om zorgpersoneel ter beschikking te stellen'


Suriname nadert met 222 actieve besmettingen zijn piek om personen die Covid-19 positief zijn, op te kunnen vangen. In het Wanica Ziekenhuis zijn nu ruim 100 patiënten opgevangen. De capaciteit daar is 120. Residence Inn, waar positieven met milde of geen klachten, zijn opgevangen, is vol. De opvang van geïnfecteerden met milde klachten in de Kamer van Koophandel en Fabrieken wordt morgen ingezet.

Algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, zegt vandaag, zondag 21 juni 2020, op Starnieuws, dat er niet gesold moet worden met Covid-19. Iedereen dient zich te houden aan de Covid-maatregelen om de verspreiding beheersbaar te houden. Vanwege de Covid-19 crisis is een groot aantal personen opgenomen, geïsoleerd en of in quarantaine geplaatst.

'De toename heeft er naar toe geleid, dat wij onze reguliere zorg moesten terugbrengen om zorgpersoneel ter beschikking te stellen. Onze opname capaciteit is teruggebracht naar 50%. En poliklinische behandelingen is beperkt tot spoed en noodzakelijke zorg waarbij bepaalde patiënten groepen voorrang krijgen', aldus Redan.

'Slechts door naleving van de maatregelen zullen wij gezamenlijk in staat zijn deze uitbraak beheersbaar te houden.'

Veel zorgpersoneel van diverse instellingen is vrijgemaakt. De diensten zijn heel erg zwaar, merkt Redan op. Veel verpleegkundigen zien hun gezin niet, omdat ze ter plekke blijven in Wanica Ziekenhuis en rondom AZP. Zij draaien een 12-uren shift draaien, zeven dagen per week. Vanuit het AZP-team is het verzoek aan mensen om thuis te blijven als ze niets te zoeken te zoeken hebben, ook al is de lockdown versoepeld van 20.00 uur tot de volgende ochtend 5.00 uur.

President Desi Bouterse heeft gisteravond in een televisietoespraak meegedeeld, dat de overheid het maximale aan maatregelen getroffen heeft om de verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

'Er is echter een wrange realiteit. De quarantaine en isolatie capaciteit bereiken hun piek. De zorgexperts geven aan dat de besmettingscijfers zullen blijven stijgen. Hieruit moeten wij helaas concluderen dat ook het aantal doden zal toenemen. Wij gaan hiermee naar een nieuwe fase. Covid-19 is in Suriname. De vraag is hoe gaan wij hiermee om? De bal ligt nu vooral bij u. Ons aller eigen verantwoordelijkheid gaat nu een doorslaggevende rol spelen. We gaan de full lockdown versoepelen per zondag 21 juni. Vanuit overheidszijde zullen wij enkele maatregelen in place moeten houden, om de besmettingen niet ineens te laten pieken. Bij elke maatregel zullen de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen blijven gelden. Dit betekent dat u de sociale afstand moet bewaren, frequent uw handen wast en mond- en neusbedekking draagt.'

Verjaardagsfeestje in Coronie en niet optreden politie geven aanleiding tot veel vragen

Ex-inspecteur van politie had feestje voor zijn 80-jarige vader georganiseerd


Bewoners van Coronie zijn gebelgd, dat gisteravond in hun district een privéfeestje is gehouden, zonder dat de politie heeft opgetreden om de bijeenkomst te stoppen. Naar verluidt ging het om de viering van de verjaardag van een bewoner die 80 jaar was geworden. Wat hen tegen de borst stuit is, dat de lokale autoriteiten niet happig waren om op te treden, maar de verantwoordelijkheid naar elkaar schoven, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zondag 21 juni 2020. 

Cher Doorson, coördinator van Openbare Werken, Transport en Communicatie in Coronie, zegt ter plekke zelf poolshoogte te hebben genomen toen hem door bezorgde burgers erop werd gewezen, dat bij een appartementencomplex een feestje werd gebouwd. 'Ik ging er zelf naar toe en zag daar zeker twintig mensen. Ze waren bezig te barbequen en er was muziek.' De man zegt eerst contact te hebben opgenomen met ex-districtscommissaris Remy Tarnadi. Deze verwees hem naar districtscommissaris Naltus Naana. Die op zijn beurt verwees hem naar de politie om de zaak onder haar aandacht te brengen.

Daar aangekomen kreeg Doorson van aanwezige agenten te horen, dat ze op de hoogte waren van het feestje, maar instructies van de districtscommissaris moesten krijgen om te kunnen optreden. Vernomen wordt dat districtscommissaris Naana, die zelf in het bewuste appartementencomplex woont maar niet thuis, was contact heeft opgenomen met de eigenaar, van wie hij te horen kreeg dat een zoon vanuit Paramaribo zijn 80-jarige vader was gaan trakteren.

'Regels zijn regels en die moeten voor iedereen gelden. Als de regering zegt dat dit soort gelegenheden niet verhuurd mogen worden voor feestjes dan mag die van Coronie ook niet open. Zeven van de coronagevallen komen uit Coronie, dus we zijn voorzichtig', zegt Doorson. Hij maakte ook contact met 'iemand van het Covid-19 Managementteam', die zich vervolgens met Naana in verbinding stelde.

De districtscommissaris en de plaatselijke politie-inspecteur begaven zich naar het feestje en daar bleek dat het te gaan om een ex-inspecteur van politie die de gezellige bijeenkomst voor zijn jarige vader had georganiseerd.

Doorson vraagt zich af hoe het mogelijk is geweest, dat de bezoekers uit Paramaribo de controleposten bij de brug over de Saramaccarivier te Monkshoop en bij de Coppenamebrug zijn gepasseerd. 'Er is duidelijk in de media verklaard door de autoriteiten, dat alleen in urgente gevallen en bij calamiteiten personen worden doorgelaten. Het siert de mensen niet. Men maakt misbruik van zijn macht', stelt Doorson. Hij voegt eraan toe dat bewoners zo pissig waren, dat ze van plan waren de Oost-West-verbinding te barricaderen indien het feestende gezelschap het district uiterlijk twee uur zaterdagmiddag niet had verlaten. Naar verluidt hadden de mensen rond half drie 's middags Coronie verlaten.

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons neemt na 24 jaar afscheid van Assemblee

'Het is tijd om na 24 jaar mijn bijdrage anders te gaan leveren'


Assembleevoor- zitster Jennifer Geerlings-Simons neemt na 24 jaar afscheid van De Nationale Assemblee (DNA). Hoewel zij gekozen is en als nummer 2 op de NDP-lijst stond, heeft zij niet bewilligd. Kandidaten die gekozen zijn, hebben veertien dagen de tijd om hun verkiezing te accepteren. De bewilliging maakt deel uit van de geloofsbrieven om toegelaten te kunnen worden tot het college, aldus Starnieuws vandaag, zondag 21 juni 2020. 

'Neen ik heb niet bewilligd. Dit besluit had ik eerder al genomen, dat ik ongeacht de verkiezingsuitslag niet terug zou keren naar De Nationale Assemblee. Ik heb naar mijn vermogen vanuit allerlei functies in DNA gediend en mijn best gedaan op basis van mijn inzichten een bijdrage te leveren aan de samenleving.'

'Het is tijd om na 24 jaar mijn bijdrage anders te gaan leveren. Ik ben ervan overtuigd, dat mijn opvolger als voorzitter zal voortbouwen op het fundament dat ik samen met de leden tijdens mijn voorzitterschap heb mogen helpen leggen.'

Zij heeft tien jaar het college geleid en diverse innovaties gerealiseerd.

Stephen Tsang is de volgende gekozene die in aanmerking komt om toe te treden tot DNA.

De eerste vergadering is gepland op 29 juni. Nadat de leden toegelaten zijn, worden meteen de voorzitter en vicevoorzitter gekozen.

Na reactie NII op artikel De West vindt directeur 'Limbo' het nodig ook te reageren... 🤔🤣

'Ik denk dat dit pure stemmingmakerij is'


Directeur Clifton 'Limbo' Limburg van het Nationaal Informatie Instituut, NII, stoort zich eraan dat in de media (lees: De West) wordt beweerd, dat medewerkers goederen van het instituut, waaronder dure apparatuur zoals camera’s, computers en filmapparatuur, wegdragen. Ook bij overheidskantoren zou dit het geval zijn, wordt beweerd. 

Limburg spreekt zondag 21 juni 2020, in de Ware Tijd, de beweringen met klem tegen. Hij zegt op geen enkele wijze te zullen meewerken of toestaan dat goederen van de Staat Suriname die onder zijn beheer zijn worden ontvreemd.


'Ik denk dat dit pure stemmingmakerij is. Men had mij gewoon kunnen bellen om te vragen en te verifiëren of de informatie klopte. Dat is niet gedaan', zegt Limburg. De directeur merkt op, dat hij bij zijn vertrek persoonlijke spullen wel zal meenemen. 'Alles wat van mij is neem ik wel mee. Door de jaren heen heb ik cd's naar kantoor gebracht en die laat ik echt niet achter. Ik heb hier ook een klerenkast met m'n jassen. Die moet ik nog meenemen.'

Vrijdag zei vicepresident Ashwin Adhin niet op de hoogte te zijn, dat spullen van de staat uit de overheidskantoren worden weggedragen door ambtenaren of anderen. Hij stelde, dat er altijd ambtenaren zijn die voor hun gemak eigen spullen naar kantoor brengen. Die zaken mogen de mensen gewoon weer meenemen. Het is niet de bedoeling, aldus Adhin, dat goederen die aan de overheid toebehoren worden meegenomen. In een persbericht zijn de aantijgingen ook tegengesproken door NII.

OAS prijst Suriname voor 'democratische inzet gedurende het hele verkiezingsproces'

OAS wijst op 'ijver en doorzettingsvermogen' verkiezingsautoriteiten en  opiniepeilers

'Belangrijk om het engagement van president Bouterse met de resultaten te erkennen'


De Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, heeft zaterdag 20 juni 2020 onderstaande verklaring uitgebracht over het verkiezingsproces in Suriname.

'Het secretariaat-generaal van de OAS verwelkomt de officiële afkondiging van gisteren door het Onafhankelijk Kiesbureau van Suriname, die de toewijzing van zetels in de Nationale Assemblee van het land heeft bevestigd. Dit is een belangrijke stap in het verkiezingsproces van Suriname en maakt de weg vrij voor de installatie van de nieuw gekozen leden van de Assemblee vóór eind juni, evenals voor de uiteindelijke verkiezing van de volgende president en vice-president. 

Het secretariaat-generaal van de OAS feliciteert het Onafhankelijk Kiesbureau, zijn voorzitster en zijn leden met de tijdige afronding van deze fase van het proces en kijkt uit naar de herziening van het officiële verslag van het Onafhankelijk Kiesbureau over de verkiezingen van 25 mei 2020. 

Tegelijkertijd kijkt het OAS-secretariaat-generaal er ook naar uit om kennis te nemen van de beslissingen van de Surinaamse autoriteiten met betrekking tot de afronding en certificering van verkiezingsresultaten voor de lokale en districtsraden, die nog uitstaan. 

Het secretariaat-generaal van de OAS prijst nogmaals de regering van Suriname, de verkiezingsautoriteiten, politieke partijen, burgers en alle andere belanghebbenden voor hun democratische inzet gedurende het hele verkiezingsproces. In dit verband is het van groot belang om in het bijzonder de ijver en het doorzettingsvermogen van de verkiezingsautoriteiten en de opiniepeilers te benadrukken die gedurende de hele lperiode op hun post bleven, ook al werd het land geconfronteerd met een heropleving van Covid-19 in de periode na verkiezingsfase. 

Het secretariaat-generaal van de OAS groet de winnende coalitie en wenst het beste voor de toekomstige inspanningen. 

In dezelfde richting is het belangrijk om het engagement van president Bouterse met de resultaten te erkennen, in afwachting van een soepele overgang en een pad van stabiliteit voor de democratie in Suriname. 

Het secretariaat-generaal van de OAS blijft zich inzetten voor het versterken van de democratie en het democratisch bestuur op het halfrond, en ziet ernaar uit met dit doel samen te werken met alle belanghebbenden in Suriname.'

Vrouw door ex-echtgenoot doodgeschoten in de Baikoetoestraat te Munder

Ex-echtgenoot van douanier Daphne Hoft, een bodybuilder,  aangehouden op een locatie in de Coesewijnestraat


Waterkant.net bericht vanochtend, zondag 21 juni 2020, dat douanier Daphne Hoft gisteravond rond elf uur door haar ex-partner is doodgeschoten bij hun woning te Munder.

Hij heeft daarnaast ook een jonge man geschoten in een been. Dit slachtoffer is buiten levensgevaar.

De politie trof het lichaam van de vrouw aan in een voertuig in de Baikoetoestraat. Het lijk vertoonde een schotverwonding in het hoofd.


A.P. is, aldus de politie, vandaag aangehouden door leden van het Recherche Bijstand Team Paramaribo (RBTP). Hij is aangehouden op een locatie in de Coesewijnestraat, waar hij zich zou hebben gemeld bij een politicus. Bij hem werd een vuistvuurwapen met scherpe patronen aangetroffen en in beslag genomen.

Volgens de Ware Tijd is de verdachte bodybuilder Afton Plein. Hoft was tweede secretaris in het vorig bestuur van de Surinaamse Bodybuilding- en Weightliftingbond (SBWB).

Voorzitster Chairme Haakmat-Konigferander is aangeslagen, omdat zij Hoft erg goed heeft gekend. 'Het is hard. Ik probeer het nog steeds te verwerken', zegt zij in de Ware Tijd.

Het Dagblad Suriname beschrijft vandaag uitgebreid over de omstandigheden rond de moord.

Leider Mexicaans Sinaloa-kartel in Costa Rica veroordeeld tot 12 jaar cel

Costa Rica belangrijk voor Mexicaanse drugskartels voor handel van Colombia naar Mexico via Costa Rica


Antonio León Rojas, een Mexicaanse staatsburger en lid van het Sinaloa-kartel, is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf in Costa Rica, waar hij werd beschuldigd van bezit, vervoer en commercialisering van (handel in) cocaïne.

De autoriteiten zeiden, dat hij de cocaïnehandel van Colombia naar Mexico via Costa Rica exploiteerde, de drugshandelingen van het Sinaloa-kartel in het gebied coördineerde en als supervisor fungeerde voor de drugscorridor Midden-Amerika en Mexico.

León en vijf Costa Ricanen, die deel uitmaakten van het netwerk van León Rojas, werden op 11 juni veroordeeld.


León Rojas begon in 2015 met het reizen van en naar Costa Rica. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) deelde de Costa Ricaanse autoriteiten mee, dat León Rojas in drugs handelde in het land en vertelde hen dat hij een hooggeplaatst lid was binnen het Mexicaanse drugskartel. Maar, het duurde tot 2017 voordat Costa Ricaanse functionarissen het netwerk van León Rojas identificeerden door middel van verschillende cocaïnevangsten.

De Costa Ricaanse autoriteiten arresteerden het Mexicaanse kartellid in februari 2018 in Heredia en beschuldigden hem van het leiden van cocaïnehandel via Centraal-Amerika. De autoriteiten namen ook 419 kilo cocaïne in beslag.

In de afgelopen decennia is Costa Rica een belangrijke corridor geworden voor drugshandel vanwege de geografische ligging in Zuid-Centraal-Amerika, dicht bij de centra van cocaïne en andere drugsproductie in Colombia.

Momenteel zijn ongeveer 70 Mexicanen in het land gearresteerd; de meerderheid van hen wordt geconfronteerd met aanklachten tegen drugshandel. Ook smokkelwaar wordt vanuit Venezuela, Ecuador en Peru naar Costa Rica gesmokkeld.

(Suriname Mirror/QCosta Rica/Twitter)

Kustwacht VS onderschept 3.300 kilo cocaïne voor kust Costa Rica

Negen opvarenden en twee onderschepte boten afgevoerd naar Florida

(Bron foto's: Kustwacht VS)

De Amerikaanse Coast Guard Cutter Vigilant heeft onlangs 3.300 kilo cocaïne in beslag genomen voor de kust van Costa Rica, met een waarde van $ 118,3 miljoen, zo bericht de Kustwacht vrijdag 19 juni 2020. 

Tijdens hun eerste onderschepping op maandag 15 juni ontdekten ze een bootje met 77 balen cocaïne, die ongeveer 2.100 kilo cocaïne bevatten.

Kort daarna realiseerden ze zich, dat een tweede boot in de buurt ook drugs had, en gingen die meteen ook onderscheppen. Op dat bootje vonden ze 45 balen cocaïne met een inhoud van 1.300 kilo.

De negen opvarenden van de twee boten werden samen voor vervolging naar Florida gebracht.


'Elk onderschepping van met drugs beladen schepen brengt unieke uitdagingen met zich mee, dus het is buitengewoon voor ons om twee overrompelde snelvarende schepen midden in de nacht te onderscheppen', aldus Fred Bertsch, commandant van de Vigilant.anden, zullen bijdragen tot stabiliteit op het westelijk halfrond. 'Ik ben erg trots op onze bemanning en had niets meer van hen kunnen vragen. Deze inspanningen, gecombineerd met die van onze partneragentschappen en landen, zullen bijdragen tot stabiliteit op het westelijk halfrond.'

(Suriname Mirror/wpde.com/Twitter)

Lichaam transdokter María Elizabeth Montaño gevonden gedumpt langs snelweg in Mexico

Montaño was pleitbezorgster van transrechten in de gezondheids- sector


Het lichaam van dokter en transvrouw María Elizabeth Montaño is door autoriteiten in Mexico gevonden, gedumpt aan de kant van een snelweg. 

Volgens persbureau  Reuters zeiden de autoriteiten, dat de 47-jarige Montaño werkte bij het Instituto Mexicano del Seguro Social, IMSS, maar al bijna tien dagen vermist was toen haar lichaam werd gevonden in de buurt van de stad Tres Marias, ongeveer 50 kilometer buiten Mexico-Stad.


De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, schreef op Twitter: 'We vinden het zo jammer dat dokter Elizabeth dood is aangetroffen. We hebben contact met haar familie naar wie we onze solidariteit sturen. We verwachten een snel resultaat van de onderzoeken van openbare aanklagers.'


Montaño was pleitbezorgster van transrechten in de gezondheidssector van Mexico en heeft zelfs andere artsen opgeleid in transgezondheidszorg.

Activist Siobhan McManus vertelde Reuters: 'Het is een enorm verlies, omdat nog steeds in dit land veel artsen transidentiteiten zien als een ziekte, een stoornis. Elizabeth was een transformerende kracht binnen medische gemeenschappen en was een zeer belangrijke stem.'De dood van de transdokter heeft de angst voor de veiligheid van de transgemeenschap in Mexico weer aangewakkerd. De helft van de staten van Mexico staat nu gelijkheid van huwelijken toe en rechtbanken hebben ook geoordeeld voor hoekstenen voor transrechten, zoals het wettelijke recht om de genderidentiteit op officiële documenten te veranderen.

Maar, ondanks deze recente stappen in de richting van LGBT + -gelijkheid, neemt het geweld tegen homo's, met name transvrouwen, toe. Vorig jaar werden in Mexico ten minste 117 LGBT + -moordenaars op brute wijze vermoord, in wat activisten het dodelijkste jaar in een half decennium noemden. Het cijfer was bijna een derde (27 procent) vergeleken met 2018 en meer dan de helft van de LGBT + -slachtoffers waren transvrouwen, volgens een rapport van Letra Esse. De groep waarschuwde echter, dat het werkelijke cijfer mogelijk nog hoger zou zijn.

Alex Orue, It Gets Better Mexico, zei dat de dood van Montaño 'een krachtige herinnering is ... aan de gewelddadige situatie waarin LGBT + -gemeenschappen leven, en met name trans-bevolkingsgroepen. Het is wreed op zoveel niveaus.' (Suriname Mirror/PinkNews/Twitter/Diario de Morelos)

Zes leden één familie, waaronder een minderjarige, in Mexico thuis vermoord

(Bron foto: Twitter)
Drie vrouwen, twee mannen en een minderjarige gedood in Celaya, Guanajuato


Zes leden van één familie, waaronder een minderjarige, zijn thuis vermoord door een gewapende groepering in centraal Mexico, aldus het plaatselijke parket. 

Gewapende mannen arriveerden donderdagavond 18 juni 2020 bij het huis in Celaya in de staat Guanajuato en begonnen 'explosies op het gezin te richten', voegde het eraan toe.

Onderzoekers vonden drie vrouwen en twee mannen ter plaatse dood, evenals een minderjarige van wie de leeftijd en het geslacht niet bekend waren, zei het parket vrijdag. Twee andere vrouwen raakten gewond en werden volgens het ministerie van Staatsveiligheid naar het ziekenhuis gebracht.


De burgemeester van Celaya veroordeelde de moorden en zei dat hij zou helpen bij het onderzoek.

Guanajuato is een van de belangrijkste industriële centra van Mexico en heeft de aandacht getrokken van gewelddadige kartels die betrokken zijn bij drugshandel, afpersing, ontvoering en het stelen van benzine.(Suriname Mirror/La Orquesta/Twitter/Plaza de Armas/YouTube)

Regering gaat in op achterstallige betaling aan regeringsfunctionarissen

Regering bevestigt dat 'bevroren verhoging' wordt uitbetaald


De regering stelt in reactie op volgens haar niet geverifieerde berichtgeving, dat de geldelijke voorzieningen de president, de vicepresident, de ministers en onderministers overeenkomstig de betrekkelijke bepalingen van de Grondwet bij wet geregeld zijn. 

De regering informeert verder zaterdagavond 20 juni 2020 via het Nationaal Informatie Instituut, dat zij heeft besloten, conform Resolutie van 28 september 2018, no. 10.451/18., SB No.89, houdende vaststelling nieuwe Bezoldigingsreeks, te rekenen van 1 januari 2017, voor landsdienaren en met hen gelijkgestelden, de over 1 januari 2017 tot en met augustus 2018 te betalen TWK (terugwerkende kracht) alsook de achterstallige verhoging van 25%, alsnog toe te kennen en als zodanig uit te betalen.

De president had op de leden van de regering het beroep gedaan om de financiële voorzieningen vooralsnog niet te effectueren, ondanks het bestaan van de aanspraak op aanpassing van het inkomen op de voet van de betrekkelijke regelgeving. De regering heeft onder de omstandigheden van het moment toen meegewerkt aan de verhoging van de bezoldiging van de Rechtelijke Macht, de Rekenkamer, de Nationale Assemblee en andere Staatsorganen.
 
'Vastgesteld moet worden, dat de regering in niet ondergeschikte positie figureert in ons democratisch bestel, waarbij de relatie tussen de in de Grondwet genoemde machten wordt beheerst door de trias politica. Een relatie die ook tot uitdrukking komt door op verschillende punten overeenkomende financiële voorzieningen. Deze relatie is onder druk komen te verkeren door de achterstand in het inkomen van de uitvoerende macht in vergelijking met de inkomensstructuur bij de Rechterlijke Macht en de Nationale Assemblee.'

Dit verschil werd door de regering zo lang als mogelijk aanvaard, doch het was onvermijdelijk dat zonder wetswijziging ter zake er op een gegeven moment uitvoering moest worden gegeven aan de wetten met betrekking tot de financiële voorzieningen ten behoeve van de leden van de regering.

De overwegingen die hebben geleid tot dit besluit zijn onder andere:

1. De wettelijke regelingen i.c.
– Wet Financiële Voorzieningen President en Vice-President S.B. 1988 no. 55, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 1994 no. 79.
– Wet Financiële Voorzieningen Ministers en Onder-Ministers S.B. 1988 no. 58, zoals laatstelijk gewijzgd bij S.B. 1994 no.78.
2. In de afgelopen periode zijn evenwel voor diverse Staatsorganen alsook het Hoge College van Staat de bezoldiging en toelagen wel aangepast.
3. Dat de punten 1. en 2. doorslaggevend zijn geweest bij het alsnog wettelijk doen toekennen van de rechtens daarop aanspraak makende Financiële voorzieningen voor Regeringslieden.

Ten overvloede wordt benadrukt, dat betrokkenen rechtens aanspraak maken op de eerder toegekende verhoging, via de eerder genoemde wetgeving, welke zonder enige wettelijke grondslag tot op heden niet is uitbetaald.

Ook wenst de regering verder te benadrukken, dat de in de media verschenen bedragen niet volkomen juiste berekeningen betreffen, en dus door leden van het kabinet voor het eerst onder ogen zijn gezien.

De afhandeling van deze aangelegenheid dient verder te geschieden over de relevante periode, conform alle geldende wettelijke, administratieve en comptabele procedures en regelingen. Zoals verder het geval is bij de uitbetaling van de schadeloosstelling, zal ook hier de belasting premie van toepassing zijn.

In september 2018 had president Desi Bouterse meegedeel, dat de verhoging bevroren zou worden. Er zou een wet worden voorbereid opdat de gelden niet zouden worden uitbetaald. Hier is echter geen werk van gemaakt, aldus Starnieuws zondag 21 juni 2020.

Bouterse zei. dat de regering solidair moest zijn met de werkers aan de onderste treden van de ladder. De president merkte twee jaar geleden op dat hij 'ooit gezegd heeft dat hij niet gelooft in de duivel, tot hij geld tegenkwam. Mensen raken de richting kwijt als het om geld gaat. Zij willen hun geld.'

140 Kilo cocaïne ontdekt.tussen bananen in Zwitserse supermarkten

Bananen uit Zuid-Amerika via Nederland naar Zwitserland vervoerd


Tussen bananen in Zwitserse supermarkten is 140 kilo cocaïne ontdekt. De bananen uit Zuid-Amerika waren via Nederland naar Zwitserland vervoerd, aldus de autoriteiten zaterdag 20 juni 2020 tegen Zwitserse media.

De drugs zaten verstopt in bananendozen die in filialen van de supermarktketen Coop terechtkwamen.

In een winkel zat 50 kilo cocaïne tussen de bananen, melden Zwitserse media zaterdag.


(Suriname Mirror/Le Matin/Twitter)

Douane vindt 100 kilo cocaïne in Rotterdamse haven

Cocaïne verstopt in container die geladen was met bananen uit Costa Rica


De Douane heeft zaterdag 20 juni 2020 een partij cocaïne gevonden van 100 kilo. De drugs zaten verstopt in een container die geladen was met bananen en zijn aangetroffen tijdens een reguliere controle in de Rotterdamse haven, aldus het Openbaar Ministerie.

De cocaïne zat verborgen in de koelmotor van de container en in de container zelf.

De bananen kwamen uit Costa Rica en waren bestemd voor een bedrijf in Nederland. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de cocaïnesmokkel te maken.


Drukte bij restaurants die gesloten moeten zijn

'We hebben ze in een brief laten weten dat ze niet open mogen gaan'


Deze foto’s van drukte bij Chinees restaurant Chi Min en een rij van auto’s voor de drive thru van fastfood restaurant Burger King in Paramaribo, werden zaterdag 20 juni 2020 volgens Waterkant.net flink gedeeld via social media. 

Ook Roopram Roti was open voor take away en drive thru. Dit tot grote verbazing van het districtscommissariaat.

Volgens districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo Noord-Oost gaat het om burgerlijke ongehoorzaamheid en mogen de zaken helemaal niet open. 'We hebben ze in een brief laten weten dat ze niet open mogen gaan', zei Nerkust tegen De Ware Tijd.


Oud-politica Noreen Cheung mishandeld bij apotheek

Cheung plaatst foto verdachte op haar Facebook-pagina


Oud-politica Noreen Cheung heeft zaterdag 20 juni 2020 aangifte bij de politie gedaan wegens mishandeling. In een Facebook-bericht zegt Cheung, dat ze door een, voor haar onbekende, man is mishandeld toen ze bij de apotheek was. Dit meldt Waterkant.net.

Ze heeft de foto van de vermoedelijke dader op Facebook gedeeld met de volgende tekst:

'Deze gefrusteerde man met tatoeages heeft in het openbaar mij beledigd, bedreigd en fysiek aangevallen bij Apotheek Wong. Mijn mobiele telefoon is vernield, mijn hand en pols is opgezwollen en moet voor observatie naar de internist. Deze man zegt dat niemand hem wat kan aandoen en loopt nog vrij rond. Wie hem kent en of herkend vraag ik vriendelijk om contact op te nemen met de politie, dank u.'

 Het motief en/of de aanleiding van de mishandeling is niet bekend.

Negen personen zaterdag 20 juni 2020 Covid-19 positief getest

Het aantal positieve gevallen is nu 222


Negen van de zaterdag 20 juni 2020 geteste vijftig personen zijn door het Centraal Laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg positief bevonden. Het aantal besmette personen bedroeg zaterdagavond (20.00 uur) 303. 

Het aantal positieve gevallen is nu 222. Op dit moment zitten 329 personen in quarantaine, terwijl 72 personen genezen zijn verklaard.

Angst voor Covid-19 leidt tot afgrendeling door bewoners Sawariweg tegenover Bernarddorp in Para

(Bron foto: Jason Pinas/de Ware Tijd)
'Mogelijk Covid-19 positieve gevallen geregistreerd in Bernarddorp'


'Wat we hier doen is niet, omdat we geen andere bezigheid hebben. We doen het om onze gemeenschap te beschermen tegen het nieuwe virus', zegt Monique Almond, ressortraadslid en bewoonster van de Sawariweg, zaterdagmiddag 20 juni 2020 in de Ware Tijd. De gemeenschap van ruim vijftienhonderd mensen ligt aan de overkant van Bernarddorp in Para en heeft zich al enkele dagen, uit vrees voor een uitbraak van Covid-19, afgesloten voor het publiek.

Almond benadrukt, dat niemand zomaar wordt toegelaten voor familiebezoek of andere zaken die niet dringend zijn. Ze wijst erop, dat er mogelijk ook positieve gevallen zijn geregistreerd in Bernarddorp. 'Als hier open was, wat denkt u dat er zou gebeuren? Maar, tot de dag van vandaag, nanga a nen fu Gado, no wan ambulance en no wan sma no kisi a virus dya ete.'


De bewoners willen dat zo houden en daarom wordt er alles aan gedaan om het gebied te beschermen. Almond onderstreept, dat het initiatief niet zonder reden is genomen. Ze toont een brief waarmee ze de plaatselijke bewoners vooraf op de hoogte heeft gesteld en om ondersteuning heeft gevraagd. Daarnaast laat ze tientallen handtekeningen zien van mensen die de actie ondersteunen. 'Ik heb ook contact opgenomen met de districtscommissaris en Assembleeleden Jennifer Vreedzaam en Patrick Kensenhuis', legt de initiatiefneemster uit.

Ruben Aiwalame, voorzitter van Stichting Ontwikkeling Sawariweg, zegt dat andere plaatsen in dezelfde omgeving ook zijn afgesloten voor publiek. Hij vindt het daarom vreemd. dat geruchten de ronde doen, dat de mensen van Sawariweg bezig zijn met drugsverkoop en voorbijgangers willen afpersen. 'Dat is een grote leugen. Na den poti sma wi e suku fu bescherm. We vragen niemand geld hier.'

Toch is niet iedereen van de Sawariweg blij met de actie. Een incident waarbij een politieagente die de straat in wilde komen, het ernstig aan de stok kreeg met één van de mensen die de wacht houdt is, een voorbeeld dat het besluit niet door iedereen wordt ondersteund. Op camerabeelden is te zien hoe de barricade met geweld wordt verwijderd. '

Ik vind het erg dat politieambtenaren die beter zouden moeten weten ons tegenwerken. Dat kan niet', zegt Naasje Biswane, die de actie ook volledig ondersteunt. Hij legt uit dat de initiatiefnemers nu in contact zijn met kapitein Lloyd Banda van Bernarddorp om verdere stappen te ondernemen hoe de twee gemeenschappen te beschermen tegen een grote uitbraak van Covid-19. Aiwalame zegt dat de groep die protesteert tegen de afsluiting van de weg niet groot is.

De irritatie is volgens hem wel begrijpelijk omdat de vrijheid van de mensen enigszins wordt beperkt. Echter, hij benadrukt dat de mensen naar het groter belang moeten kijken. 'We gaan dit natuurlijk niet voor de rest van ons leven doen, dus we vragen de mensen begrip want het is ook voor hun bescherming.'