zaterdag 12 januari 2019

Milieu bij Crucitas, Costa Rica, verontreinigd door kwik gebruikt door illegale goudzoekers

Universidad Nacional (UNA) brengt rapport uit over kwikvervuiling in Crucitas

Kwik 'potentieel risico' voor vogels, otters, luiaards en andere soorten die zich voeden met aangetaste vissen en planten


Een recente studie van de Universidad Nacional (UNA), via zijn Instituto de Estudios en Sustancias Tóxicas, waarschuwde voor een 'zeer waarschijnlijke' en 'significante' aantasting van aquatische ecosystemen bij Crucitas, die zijn verontreinigd met kwik dat door illegale mijnbouwgroepen wordt gebruikt om goud in het gebied te winnen. 

De instelling nam monsters van vis, planten, water en sedimenten, binnen en buiten de gebieden die worden gebruikt voor illegale mijnbouw (van het micro-bassin Caño Crucitas en het stroomgebied van de lagere Infiernito tot de monding in de rivier de San Juan), waarna alarm werd geslagen over een waarschijnlijke en 'belangrijke aantasting van het aquatische ecosysteem, zowel lokaal als stroomafwaarts'.

Volgens de voorlopige studie, gedateerd 19 september, 'waren de hoogste niveaus van kwik aanwezig in de monsters die direct in de impactgebieden werden genomen'. Echter, 'de hoge verwijdering van bodemmateriaal, de uitzetting van het waterbed door de hoeveelheid sediment in suspensie, de afgifte van organische stof, alles in combinatie met zware regenval in het gebied, zou een verplaatsing van kwik in de zone veroorzaken.'

De studie werd uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Milieu en Energie, en het doel was 'om de aanwezigheid van kwik in het getroffen gebied te identificeren'.


Het rapport zegt, dat het zal streven naar 'een tweede fase van lange termijn monitoring van het milieugedrag van biota, water en bodem, alsmede van bewoners die direct of indirect contact hebben met het metaal om 'de gebieden met het grootste risico en om met wetenschappelijke gegevens de acties van de staatsentiteiten te ondersteunen'.

Bezorgdheid over gezondheidseffecten in het gebied bestaat al sinds begin 2017, toen de aanwezigheid van niet-gesanctioneerde mijnbouwgroepen in het gebied toenam. Crucitas was de geplande mijnlocatie voor het Canadese bedrijf Infinito Gold tijdens de regering van president Óscar Arias. Dat initiatief werd echter in 2010 opgeschort na druk van activistische groepen, academici en milieuactivisten, die twijfelden aan de aanstaande milieu-impact die een goudmijn in het land zou hebben.

De gebieden worden echter nu overspoeld door amateur-goudzoekers, die kwik gebruiken om het goud te vermengen dat ze uit de steenfragmenten in het gebied halen.

Het UNA-rapport zegt, dat kwik 'een zeer giftig metaal is, zowel vanwege de gemakkelijke migratie tussen verschillende milieugedragingen, als vanwege de persistentie en het vermogen om bioaccumulatie, biomagnificatie en organische verbindingen te vormen'. Dit, waarschuwt het document, is een 'potentieel risico' voor vogels, otters, luiaards en andere soorten die zich voeden met aangetaste vissen en planten, waarvan de blootstelling aan kwik - eenmaal ingenomen - gedragsstoornissen en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Naast al deze schade hebben de specialisten van de UNA vastgesteld dat de goudzoekers andere milieuschade veroorzaken in de omliggende wetlands, waar ze rotsachtig materiaal in de kloven wassen, wortels van de bomen ondermijnen, kanalen 10 keer of meer hun oorspronkelijke breedte verwijden en laat plastic afval achter.

Het rapport werd medio december vrijgegeven door de fractie van de Partido Liberación Nacional (PLN) in het parlement, waar het hoofd, Carlos Ricardo Benavides, 'de aandacht van de huidige autoriteiten' veroordeelde en 'de vorige regering, die honderden illegale goudzoekers toestond om dat gebied binnen te komen'.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Semanario Universidad)

Minister van Milieu Costa Rica in problemen door verkeerde informatie over illegale goudwinning in Crucitas

(Bron foto: Semanario Universidad
Illegaal gewonnen hoeveelheid goud na 2017 bedraagt $ 90 miljoen en niet $ 1,5 miljoen 

Kwestie van Crucitas beschadigt relatie tussen minister Carlos Manuel Rodríguez en de Partido Liberación Nacional 


De minister van Milieu, Carlos Manuel Rodríguez, bevestigt dat illegale winning van goud door 'coligalleros' in Crucitas, San Carlos, neerkomt op $ 90 miljoen. Aanvankelijk gaf hij aan dat het $ 1,5 miljoen was, maar dat cijfer was niet juist.

'Ik heb de parlementsleden gezegd, dat we in eerste instantie schatten dat de gewonnen hoeveelheid $ 1 miljoen tot $ 10 miljoen was. Misschien was het verkeerd om dat zo snel te zeggen, maar wanneer ik alle informatie verzamel, komt het neer op $ 90 miljoen, niet wat er in het rapport staat vanaf 2017', zei Rodríguez op een persconferentie.

Rodríguez zei, dat het verschil te wijten is aan het geëxtraheerde materiaal. 'Als je weet dat de extractie één gram per ton is, is het belangrijk om te weten hoe groot het gebied is; sommigen zeggen dat het 25 hectare is, anderen 50, dan verandert de hoeveelheid goud', voegde de minister eraan toe.


Hij gaf ook aan, dat het ministerie eind 2017 een rapport uitbracht, maar hij was het niet eens met de gegevens, dus begon hij het met externe deskundigen te onderzoeken om betere cijfers te krijgen.

De kwestie van Crucitas heeft de relatie tussen de minister en de Partido Liberación Nacional (PLN) beschadigd, die zelfs verontschuldigingen aanbood voor verklaringen aan de media woensdag, waarin vermeld werd dat de kwestie onverantwoordelijk werd behandeld en er sprake was van informatiemanipulatie.


(Suriname Mirror/US Expat Costa Rica/Twitter/YouTube)

Moordlustige tijgerhaai voor kust Costa Rica voorzien van gps-zender

Tijgerhaai beet vermoedelijk Amerikaanse toeriste Rohina Bhandari (49) dood in november 2017


De ongeveer 4 meter lange tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) begon rond Todd Steiner te cirkelen en het team van duikers in de wateren van Costa Rica - een teken van agressief gedrag van een mariene roofdier dat al verdacht werd van het doden van een Amerikaanse duiker in 2017. Zwemmend op een steenworp afstand van de haai wierp Steiner een harpoen in de met littekens bedekte rugvin van de haai om een zender te implanteren. 

De zender zal worden gebruikt om de bewegingen van de haai te volgen en hopelijk toekomstige duikers te beschermen in de tropische wateren die hij en duizenden andere duikers zijn gaan koesteren.

'Je werkt op dat moment met adrenaline', zei Steiner, de uitvoerend directeur van het in Olema, Californië (VS), gevestigde Turtle Island Restoration Network. 'Op dezelfde manier was het belangrijk om die gegevens te krijgen, dus ik werd gedreven door de noodzaak om Cocos Island National Park  te beschermen en om dit dier op de lange termijn te beschermen. Want als we vaststellen, dat het niet hetzelfde dier is (dat de duiker heeft gedood), kan het het park een conserveringsstrategie bedenken.'Samen met het nationale parkensysteem van Costa Rica en burger wetenschappers reisde Steiner naar het afgelegen eiland Cocos Island National Park meer dan 450 kilometer uit de kust van Costa Rica van 7 tot 17 december om de tijgerhaai te taggen samen met andere haaiensoorten en zeeschildpadden.

De expeditie zette het onderzoek voort naar een 'maritieme levens snelweg' tussen Cocos Island en de Galapagos Eilanden in de hoop een beschermd zeegebied van 240.000 vierkante mijl op te zetten, bekend als de Cocos-Galapagos Swimway.

Steiner zei, dat de Ecuadoraanse en Costa Ricaanse regeringen al in besprekingen zijn om dit domein mogelijk te creëren. Maar, er was ook Lagertha, de bijnaam die wordt gegeven aan de vrouwelijke tijgerhaai die vermoedelijk de Amerikaanse toeriste Rohina Bhandari (49) en haar duikinstructeur in het nationale park in november 2017 heeft gebeten toen ze aan het duiken waren. De duikinstructeur overleefde de aanval, maar Bhandari niet.

Volgens Steiner zijn aanvallen van tijgerhaaien op duikers zeldzaam zijn, maar er is altijd enig risico bij het betreden van het domein van grote zeeroofdieren.

Het doel van het taggen van de haai is niet dat autoriteiten het kunnen volgen en doden, maar om de bewegingen te bestuderen met behulp van sensoren geplaatst rond Cocos Island en de Galapagos Eilanden, evenals een hydrofoon die de real-time locatie kan volgen.

Steiner maakt al 11 jaar lange researchreizen naar Cocos Island, waarbij hij samenwerkt met de Costa Ricaanse-organisatie Centro de Rescate de Especies Marinas Amenazadas (CREMA) en de Costa Ricaanse overheid om de dieren in het wild en verschillende ernstig bedreigde diersoorten te bestuderen.

De tropische wateren en de overvloed aan zeeleven maken het een bestemming op de bucketlist voor duikers, zei Steiner, met de duikgelden die de instandhoudingsinspanningen van het park ondersteunen. Door de haaien te taggen en hun gedrag te kennen, kunnen onderzoekers helpen met het informeren van duikschema's en duikers waarschuwen om bepaalde gebieden te vermijden waar een bekend vijandig dier kan zwemmen. 'We willen duikers veilig houden en het leefgebied beschermd houden en veilig', zei Steiner.

Steiner zei ook, dat ze geen bewijs hebben dat Lagertha de haai is die Bhandari heeft gedood, maar de littekens op de rugvin en het waargenomen agressieve gedrag rond mensen maken het tot hoofdverdachte.

Deze zelfde haai toonde agressief gedrag toen Steiner en onderzoekers een duik uitvoerden in december 2017, kort na de aanval. Ze moesten de duik op een gegeven moment afbreken vanwege het risico.

Een Emmy-bekroonde documentaire filmmaker, Alfredo Barroso, filmde de nieuwste expeditie van Steiner voor een toekomstige documentaire en beschreef het gedrag van de haai toen ze hem ongeveer 60 voet onder water naderden. 'Het toonde geen angst voor de duikers en zwom langzaam en continu om ons heen, zijn ogen dicht, wat vaak een teken is van een mogelijke aanstaande aanval', zei Barroso in een verklaring.

Steiner zei dat ze op zoek zijn naar ervaren, avontuurlijke duikers om mee te helpen aan toekomstig onderzoek in het Cocos Island National Park.


(Suriname Mirror/Marin Independent Journal/YouTube)

Zeker dertig mensen om het leven gekomen bij drugs gerelateerd geweld noordoosten van Mexico

(Bron foto: Twitter)
24 Doden bij vuurgevecht tussen drugscriminelen in dorp Miguel Alemán, deelstaat Tamaulipas

Meeste slachtoffers verkoold gevonden in uitgebrande terreinwagen


Bij geweld in het noordoosten van Mexico zijn de afgelopen twee dagen zeker dertig mensen om het leven gekomen. Het gaat volgens de autoriteiten om bendegerelateerd geweld. 

Het geweld begon met een vuurgevecht tussen drugscriminelen in het dorp Miguel Alemán, in de deelstaat Tamaulipas aan de grens met Texas. Daarbij vielen 24 doden. De meeste slachtoffers werden verkoold gevonden in uitgebrande terreinwagens.Niet ver van Miguel Alemán was later een aanval van gewapende bendeleden op een legerpost langs een snelweg. Toen zij het vuur openden, schoten militairen terug.

Volgens een woordvoerder van de Mexicaanse autoriteiten kwamen vijf bendeleden en een militair om het leven.

In Tamaulipas vechten verschillende misdaadsyndicaten om de controle over illegale activiteiten. Ze zijn onder meer betrokken bij drugshandel, de smokkel van migranten en diefstal van brandstof.

(Suriname Mirror/NOS/Al Jazeera/El Grafico/YouTube)

Rechter Hooggerechtshof Nicaragua neemt ontslag vanwege dictatuur president Ortega

(Bron foto: Twitter)
'Ortega en zijn vrouw, vicepresidente Rosario Murillo, slepen Nicaragua naar een burgeroorlog'


Een rechter van het Hooggerechtshof van Nicaragua heeft ontslag genomen met een vernietigende open brief aan president Daniel Ortega, die vorig jaar protesten tegen zijn regering onder ogen zag door veiligheidstroepen tegen remonstranten in te zetten.

'Ik heb gevochten tegen een dictatuur en ik heb nooit geloofd dat de geschiedenis zich zou herhalen vanwege degenen die ook tegen diezelfde dictatuur vochten', aldus de brief, toegeschreven aan rechter Rafael Solis Cerda, die donderdag 10 januari 2019 aftrad.

Solís is al lang lid van de FSLN-partij (Frente Sandinista de Liberación Nacional) van de president, maar zijn brief zei, dat de heer Ortega en zijn vrouw, vicepresident e Rosario Murillo, Nicaragua naar een burgeroorlog slepen.De brief, die wijdverspreid op social media circuleert, werd vergezeld door een foto van de door de overheid uitgegeven ID van de heer Solís.


De authenticiteit van de brief kon niet onafhankelijk worden bevestigd en een bericht aan hem werd niet onmiddellijk beantwoord. De overheid reageerde niet onmiddellijk.

Solís merkte de honderden op die waren gestorven door de gewelddadige repressie van protesten in Nicaragua, die afgelopen april begon met het verbreken van de sociale zekerheid. Ten minste 325 personen zijn gedood tijdens de schermutselingen, volgens de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.. Sinds de protesten zijn verboden en de regering de controle over de straten heeft herwonnen, zijn leiders en zelfs deelnemers aan de publieke oppositie gearresteerd en gevangen gezet.


De heer Ortega en mevrouw Murillo houden vol, dat de regering reageerde op een couppoging. Ze zeiden, dat buitenlandse belangen samen met Nicaragua's oppositie proberen de regering ten val te brengen.

Maar, de brief van de heer Solís stelt dat er geen poging tot staatsgreep was geweest en dat de regering reageerde op afwijkende meningen met 'een irrationeel gebruik van geweld'. Vorige maand heeft de regering verschillende mensenrechtengroepen en onafhankelijke media gesloten. De teams van twee afdelingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten, die beschuldigingen van mensenrechtenschendingen onderzoeken, zijn het land uitgezet.

Solís schrijft in zijn brief, dat hij vorig jaar aftreden overwoog, maar dat hij gehoopt had dat de heer Ortega en mevrouw Murillo een echte dialoog met hun tegenstanders zouden aangaan Hij zei dat de president de suggesties negeerde die hij had aangeboden bij het onderhandelen over een einde aan de politieke crisis.Toch zal Solís waarschijnlijk nog steeds zware kritiek ondervinden van de oppositie, aangezien hij en andere rechters gezien worden als trouwe aanhangers van de Ortega-regering en hem toelieten om herkozen te worden.

In de brief schrijft Solís de naleving door de rechterlijke macht van de heer Ortega toe aan de 'staat van terreur' in Nicaragua en de wetenschap dat enig verzet er simpelweg toe zou leiden dat rechters zouden worden verdreven.

(Suriname Mirror/The Associated Press/El Nuevo Diario/Twitter/YouTube)

Niemand veel wijzer geworden na persconferentie politie over 2.300 kilo cocaïne-zaak

Politie jammert dat steeds naar haar wordt gekeken en dat niemand verhaal gaat halen bij OM


Tijdens een persconferentie vanmorgen, zaterdag 12 januari 2019, hebben waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname en hoofden van diverse units summiere informatie gegeven over het onderzoek in de 2.300 kilo cocaïne-zaak. Dit meldt Starnieuws.

Tot nu toe heeft de politie personen verhoord, maar niet aangehouden. Er zijn verdachten in beeld gebracht.


Van de acht containers die zijn gecontroleerd werd in één cocaïne aangetroffen. Het gaat om 94 zakken met een gewicht van 2.344,5 kilo.
Een speciaal team is belast met deze zaak.

Aangevoerd werd dat niet de politie alleen bepaalt of iemand wordt aangehouden of vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wordt continu op de hoogte gesteld, zowel de Officier van Justitie als de procureur-generaal. De politie vindt, dat steeds naar haar gekeken en dat niemand verhaal gaat halen bij het Openbaar Ministerie (OM).

De politieleiding stelt, dat het hier om georganiseerde misdaad gaat. Het is vaak moeilijk om 'de echte zware boys' te grijpen. De politie heeft ruimte gevraagd om rustig haar werk te doen, zonder druk van de pers. Indien er informatie gedeeld kan worden, zal dat gebeuren. Wanneer de cocaïne vernietigd wordt, zal de media worden uitgenodigd.

Op de persconferentie is benadrukt, dat elk onderzoek anders is. Er wordt gewerkt om personen heen om informatie te verzamelen. Er wordt pas na overleg met het vervolgingsapparaat overgegaan tot aanhouding wanneer er voldoende feiten zijn verzameld. Als verdachten te vroeg worden aangehouden en de feiten worden niet hard gemaakt, komen zij binnen enkele dagen vrij. De rechter-commissaris toetst de rechtmatigheid van de aanhouding.

Interparlementair Koninkrijksoverleg: 'Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland moeten elkaar beter informeren'

Toestroom van vluchtelingen en migranten uit Venezuela belangrijk agendapunt Ipko

Curaçao verzoekt Koninkrijksregering om financiële en technische bijstand


De delegaties van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) zullen elkaar vaker tussentijds informeren over de situatie in hun land wat betreft de toestroom van vluchtelingen en migranten uit Venezuela. Dat is afgesproken tijdens het Ipko op Sint Maarten dat gisteren werd afgesloten, aldus vandaag, zaterdag 12 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

De volksvertegenwoordigers van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland zijn na een rumoerige bijeenkomst, waarin behalve de kwestie Venezuela ook de geschillenregeling veel commotie veroorzaakte, tot de slotsom gekomen dat de vier delegaties elkaar beter moeten informeren. Het gaat behalve om de situatie van de vluchtelingen en migrantenstromen dan ook om het uitwisselen van informatie over mogelijke oplossingen en concrete verzoeken om hulp en bijstand van hun regeringen. Op basis daarvan kunnen de delegaties hun regeringen ‘vragen stellen over het gevoerde of nog te voeren beleid’.

'Dit betreft onder andere een binnenkort door Curaçao bij de Koninkrijksregering in te dienen vervolgverzoek tot financiële en technische bijstand', aldus de afsprakenlijst ter afsluiting van het Ipko op Sint Maarten. Dat verzoek zal de Curaçaose regering doen op basis van artikel 36 van het Statuut.

Bovendien zullen Curaçao en Aruba via het Koninkrijk proberen aanspraak te maken op een EU-programma dat landen in Zuid- Amerika ondersteunt ‘die worden geconfronteerd met een grote toestroom van Venezolaanse vluchtelingen en migranten’.

Een ander heikel punt tijdens het overleg dat van 8 tot en met 11 januari plaatsvond, was de geschillenregeling. De eilanden verschillen met Nederland van mening over het voorstel dat nu op tafel ligt. Dat blijkt alleen al uit het feit dat in het afsluitende document van het Ipko van elke delegatie apart de zienswijze is weergegeven.

Ontvoerde Indiase studente op Curaçao weet zichzelf na een week te bevrijden

De ‘intellectuele daders’ achter ontvoering, en een van de twee ontvoerders zijn gearresteerd


De Indiase studente met de koosnaam Ammu van de St. Martinus Medical University werd vorige week vrijdagavond ontvoerd. Er werd 100.000 dollar losgeld voor haar gevraagd. De jonge vrouw wist zichzelf zaterdagnacht te bevrijden. De politie heeft inmiddels de ‘intellectuele daders’ achter de ontvoering, alsmede een van de twee ontvoerders opgespoord en gearresteerd. De andere is nog voortvluchtig, zo schrijft vandaag, zaterdag 12 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Ammu kreeg een berichtje of ze vrijdag om acht uur naar de bushalte aan de Seru Loraweg kon komen', vertelt de adjunct-directrice van de St. Martinus Medical University.  

'Het berichtje kwam van ene Amaal, iemand die ze kende, want hij studeerde vorig jaar ook hier. Hij en een andere studente, genaamd Abhiya, hebben we eind vorig collegejaar evenwel vriendelijk verzocht onze universiteit te verlaten, want ze weigerden zich aan onze regels te houden. We dragen hier de verantwoordelijkheid over deze jonge mensen, dus we hanteren strikte regels. Het zijn simpele dingen: zorgen dat je gedoucht hebt voor je in de collegezaal verschijnt, netjes gekleed, geen slippers en niet meer na acht uur ’s avonds naar buiten, dat soort dingen. Deze twee studenten konden zich daar maar moeilijk aan conformeren en dus hebben we ze verzocht te vertrekken.'

Deze Amaal en Abhiya waren de ‘breinen’ achter de ontvoering. Ze lieten het uitvoeren door twee Curaçaoënaars. Die zagen Ammu op het afgesproken tijdstip bij de bushalte staan en sleurden haar de auto in, waarbij ze haar slippers verloor. Die werden later gevonden door collega-studenten die naar haar op zoek gingen toen ze niet op de campus op Scherpenheuvel terugkeerde en ook telefonisch niet meer bereikbaar was.

'We hebben onmiddellijk de politie in kennis gesteld van de vermissing', aldus de adjunct-directrice. 'Maar, die komt pas echt in actie na 24 uur. Toen zijn we zelf gaan zoeken. Alle studenten hier deden mee. We zijn gaan kijken op plaatsen waarvan we wisten dat Ammu daar wel eens kwam. Hebben contact gezocht met mensen die haar kenden, van alles. Maar niets.'

Minister Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport op Curaçao wil een Onderwijsraad concretiseren.

Onderwijsraad moet Ministerraad en de Onderwijsminister in het bijzonder bijstaan


Binnen het onderwijs wordt het gemis van een Onderwijsraad steeds sterker. Dat stelde minister Marilyn Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport donderdag tijdens de persconferentie van de Ministerraad. Daarom ligt nu een concept op tafel om een Onderwijsraad, zoals geregeld in artikel 7 van de Landsverordening funderend onderwijs, te concretiseren. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 12 januari 2019.

De Landsverordening funderend onderwijs is sinds 2008 van kracht, maar het gedeelte van een Onderwijsraad is nooit geconcretiseerd, zo legde Alcalá-Wallé uit. 'Daar is de tijd nu wel voor aangebroken.'

De Onderwijsraad voor Curaçao zal de ministerraad in het algemeen en de Onderwijsminister in het bijzonder bijstaan bij en informeren en adviseren over zaken die betrekking hebben op het onderwijs. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan de bekwaamheid van docenten en de acht gebieden van het onderwijs, te weten: taalgeletterdheid en communicatie; rekenen en wiskunde; mens en maatschappij; mens, natuur en technologie; culturele en artistieke vorming; gezonde levensstijl en bewegingsonderwijs; sociaal-emotionele ontwikkeling; algemene mensvorming.

'Op deze gebieden wordt de Ministerraad geadviseerd zodat we weten waar verbetering nodig is en wij die ook kunnen toepassen', aldus de minister.

Ook zal de raad zich buigen over een schoolgids, de normbekostiging bij scholen, de taken van de oudercommissie en artikelen die opgenomen zijn in de Landsverordening funderend onderwijs om te kijken hoe deze in de praktijk kunnen worden verbeterd. De ouderraad is een noodzaak geworden, aldus Alcalá-Wallé.

'We hebben opgemerkt dat er verschillende aandachtspunten binnen het onderwijs zijn. De Onderwijsraad zou hier dan op korte termijn advies over kunnen uitbrengen en dan kan de ministerraad hier ook op korte termijn iets aan doen of in ieder geval het proces tot verbetering in gang zetten.' 

Reshma Mangre nu de voorzitster van de BvL en de ALS

'Het vertrek van Valies betekent niet dat de strijdbijl begraven blijft'

Valies: 'Ik ben benaderd door een aantal politieke en niet politieke organisaties'


Reshma Mangre heeft dinsdag officieel overgenomen van Wilgo Valies, het voorzitterschap van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Mangre zegt dat zij het beleid zal voortzetten. 'Het vertrek van Valies betekent niet dat de strijdbijl begraven blijft. We zijn voorstander van dialoog, maar als het nodig is zullen we het wederom opgraven. Want het is gebleken dat het soms nodig is om je eisen meer kracht bij te zetten.'

Valies zwaait na 29 jaren af als vakbondsleider. Hij benadrukt nog eens, dat hij en de leden van beide vakbonden, alle vertrouwen hebben in Mangre. Zij is meer dan 18 jaren actief in de vakbond.


'Meneer Valies, bedankt voor uw inzet, voor de plaats die u BvL en ALS hebt gegeven. U laat een weerbare vakbond achter', zo begon de nieuwe vakbondsleider haar betoog op een persconferentie, in het hoofdkwartier van de bonden.

Mangre is voor haar nieuwe functie secretaris van zowel de BvL en ALS geweest. 'Voor mij is het continueren van beleid.' Mangre zei, dat zij zich niet alleen zal blijven inzetten voor materiële welvaart van de leerkracht. 'Het gaat ook om de kwaliteit van het onderwijs. Het onderwijs staat en valt met de kwaliteit van de leerkrachten. Onderwijs is staatszorg dus we gaan ervan uit dat de overheid zal investeren in bijscholing en training van de leerkrachten.'

De BvL en ALS willen ook dat de leerkrachten respectvol bejegend worden. 'Op dit moment hangt er een baas-knecht sfeer. We willen het respect terug, uiteraard staat het kind centraal, maar de leraar is de spil in het onderwijs.'

De nieuwe vakbondsleider kondigt aan, dat de relaties met zusterorganisaties in het buitenland, en andere vakbonden in het land, verstevigd zullen worden. Aan de veiligheid op school wil ze ook iets gedaan krijgen. De laatste jaren hebben zich heel wat misstanden op scholen, soms tussen leerlingen en onderwijzers, voorgedaan. 'De minister zegt altijd dat de leerling centraal staat. Maar, het gaat om een gelijkzijdige driehoek: de leerlingen, de onderwijzers en de ouders. We zien en merken de normvervaging in de samenleving. Het is meer dan nodig dat de bond inkomt en trainingen verzorgt, aan leerlingen, ouders en leerkrachten wat betreft waarden en normen.'

'Inderdaad, ik ben benaderd door een aantal politieke en niet politieke organisaties', zei Valies. Hij gaf aan, dat er al aanbiedingen zijn gedaan door verschillende organisaties.

'Ik ben benaderd om een bijdrage te leveren. Maar, ik moet nog een keuze maken, zover ben ik nog niet. Maar nogmaals, ik ga niet stil zitten. Als je kijkt naar de nationale ontwikkeling dan kan niemand blijven toekijken. Men merkt dat het fout gaat in de samenleving. Ik behoor zeker tot de groep die vindt dat we niet moeten stilzitten en ervoor moeten zorgen dat het beter gaat in Suriname.'

Valies zei ook, dat hij niet op zoek is naar een bepaalde functie of positie. 'Als ik een positie wilde hebben... dan had ik die positie al. Daarom zeg ik. ik blijf een dienaar van deze samenleving. Ik zal al mijn kennis en knowhow, alles wat ik weet of kan, zal ik ter beschikking stellen van deze gemeenschap. In welke vorm dan ook maar ik heb geen positie in gedachten. Het enige wat ik belangrijk vind, is een bijdrage leveren. Welke positie dan ook, ik moet een bijdrage kunnen leveren.'

Commissie behandelt in Assemblee wet 'Bescherming Moederschap'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
Ook vaders gaan vrije dagen krijgen na bevalling partner, vaderschapsverlof

'Deze wet is voor de vrouw een historisch moment'


Vaders hebben in de toekomst ook recht op vrije dagen wanneer hun partner is bevallen, het zogeheten vaderschapsverlof. Dit wordt geregeld in de wet 'Bescherming Moederschap' die gisteren in commissieverband werd behandeld in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 12 januari 2019. 

'Vaderschapsverlof is een recht van de vaders dat vanwege de verantwoordelijkheid die zij ook behoren te dragen bij de opvoeding van hun kinderen, ook bedoeld is als een plicht', verduidelijkte de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, de opname hiervan in de ontwerpwet.

Verschillende commissieleden vroegen hoe het vaderschapsverlof geregeld is en hoe gecontroleerd zal worden of die inderdaad effectief gebruikt zal worden. Dew Sharman (VHP) merkte op, dat de vader de dagen inderdaad moet gebruiken om de moeder bij te staan en niet om te gaan hengelen met vrienden.

'We kunnen nadenken over de rol die de vader moet gaan vervullen binnen de cruciale periode en de hulp die de moeder daarbij nodig heeft. Hoe effectief moet de besteding van de verlofdagen zijn geregeld in de wet. In de wet komt het aantal verlofdagen van de vader op 11. We zijn gekomen met een oplossingsmodel, waarbij de vader bij de bevalling recht heeft op één dag betaald verlof, drie dagen aansluitend en daarna de vijf dagen die hij kan overnemen in overleg met de werknemer willen wij terugbrengen naar twee. Dan worden het acht dagen vaderschapsverlof in plaats van 11 dagen', lichtte commissievoorzitster Jennifer Vreedzaam (NDP) toe.

Minister Moestadja zei dit voorstel mee te nemen.


'Wanneer we zeggen dat moederschap een mensenrecht is, dan betekent het dat iemand gaat moeten betalen. We gaan ervan uit dat het beschermen van het moederschap binnen de arbeidssfeer een gemeenschappelijke missie is van de staat, de maatschappij en al haar burgers. Dat betekent dat iedereen, want dat is maatschappelijke solidariteit, een financiële bijdrage moet gaan leveren en wanneer je praat over het ouderschapsfonds, dat die uitkering moet gaan doen', merkte Raymond Sapoen (coalitie) op.

Hij doelde op het fonds dat door de wet in leven wordt geroepen, waaruit de moeders met zwangerschapsverlof en vaders met vaderschapsverlof uitbetaald moeten worden. Het is nog niet duidelijk hoe dit fonds zal moeten werken. 'We moeten dat fonds laten werken, anders heeft deze wet geen enkele zin. De wet kan pas gaan leven wanneer er geld is, wanneer de uitkeringen kunnen worden verzilverd en wanneer het fonds operationeel is.''Het is terecht dat u stelt, dat het gaat om een vorm van belasting, dus dat kan niet eventjes intern geregeld worden via het ministerie van Arbeid of middels een Staatsbesluit. We moeten de minister van Financiën ook in deze kennen. We hebben overleg willen plegen, maar we zijn nog niet erin geslaagd om helderheid te vragen bij de collega van Financiën. We zullen ervoor zorgen dat wij dat gereed hebben voordat wij gaan stemmen', sprak minister Moestadja.

'Als de regering na zoveel decennia invulling wilt geven aan haar geloofwaardigheid op het stuk van de gelijkheid van de arbeid van de vrouw, dan sta ik daar honderd procent achter en ik zal mij daarvoor sterk maken', liet de bewindsman optekenen.

'Deze wet is voor de vrouw een historisch moment. Eindelijk een wet die de zwangere vrouw op de arbeidsmarkt zowel in de private en publieke sector een gelijke behandeling geeft. Gelijkheid op het werk', zei Vreedzaam. Zij verwees naar 11 januari, de dag waarop internationaal de gelijkheid op het werk wordt gevierd. Het ontbreken van een goede combinatie tussen werk en het privéleven in de zorg na zwangerschap, belemmert volgens Vreedzaam de verbetering van de vrouw op de arbeidsmarkt. 'Een goede balans is voor de werkende vrouw van belang. Bewustwording en verandering in het denken is een vereiste en bij die verandering is de rol weggelegd voor de man, vrouw, werknemers en werkgevers.'

Mexicaanse Circus Suarez gedwongen langer in Suriname

Fransen staan voertuigen met laadvermogen zwaarder dan 3.500 kilo niet toe op veerboot

Organisatie besluit door te gaan met extra dagelijkse voorstellingen tegen gereduceerde toegangsprijzen


Het Mexicaanse Circus Suarez heeft zijn verblijf in Suriname moeten verlengen. De Ware Tijd berichtte vrijdag op pagina B8 dat de buitenlanders dit weekend hun laatste optreden hebben. Nog niet bekend is wanneer het circus uit Paramaribo vertrekt. 

Aanvankelijk zou het circus van 23 november tot en met 6 januari voorstellingen verzorgen, waarna het naar Saint Laurent, Frans-Guyana, zou reizen als onderdeel van de Caribische tour.

'Echter, Suriname voldoet niet aan de veiligheidseisen die de Franse autoriteiten stellen met betrekking tot de veerverbinding tussen Albina en Saint Laurent. De Fransen staan daarom niet toe dat voertuigen met een laadvermogen zwaarder dan 3.500 kilogram worden getransporteerd. Hierdoor is Circus Suarez noodgedwongen zijn vertrek uit te stellen', vertelt Enjela Kamperveen.

Om van een kwaad een deugd te maken, heeft de organisatie besloten door te gaan met extra dagelijkse voorstellingen tegen gereduceerde toegangsprijzen. Kostte een toegangskaart voor het publiek eerst Srd 85, nu is die prijs teruggebracht naar Srd 40.

'Dat president Bouterse aangeeft pal achter regering Maduro te staan is ook waarschuwing voor ons'

DA’91 verwerpt steun regering aan Venezolaanse regering Maduro

'DA’91 spreekt haar solidariteit uit naar het Venezolaanse volk en de vele Venezolaanse vluchtelingen'


DA’91 eist van de regering, dat zij nu eindelijk kiest voor de universele waarden en beginselen ter verdediging van de democratie en de bescherming van de mensenrechten in Suriname en Venezuela. In het belang van de Surinaamse samenleving en van harmonie en vrede in de regio en in lijn met de internationaal geldende standaarden voor democratie, mensenrechten en rechtsstaat, moet de regering de uitgebrachte stem tegen de OAS-resolutie van 10 januari 2019 per direct herzien en deze resolutie ongeconditioneerd steunen.

Op donderdag 10 januari 2019 werd president Nicolas Maduro voor een illegitieme tweede termijn van 6 jaar ingezworen te midden van een dramatische humanitaire en economische crisis. De aanwezigheid van onze vicepresident Adhin bevestigt het standpunt van onze regering met het valse argument van non-interventie, omdat het 'alleen' een intern probleem zou zijn. 

DA’91 huldigt het standpunt, dat het Venezolaanse probleem niet beperkt en gecategoriseerd kan worden als een intern probleem. De vrede en veiligheid in de gehele regio zijn in gevaar gebracht. Erger nog, het ondemocratische regiem van Maduro heeft geresulteerd in een nog steeds verdiepende humanitaire, politieke en rechtsstatelijke crisis. 

Non-interventie als principe is niet alleen verkeerd, maar blijkt ook ernstige consequenties te hebben. Dit standpunt wordt ook verwoord in de verklaring van de regeringen van Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Panama, Paraguay, Peru en Sint Lucia ( Lima Groep) van 10 januari 2019 waarin ook wordt aangegeven de niet-erkenning van de nieuwe termijn van het Venezolaanse regiem. 

Het is tijd dat we een intelligenter debat voeren over interventionisme dan we hadden in het verleden. Binnen de internationale diplomatieke gemeenschap overstijgt de realiteit van een humanitaire catastrofe elk argument van non-interventie. 

Dat president Desi Bouterse aangeeft dat hij pal achter de regering Maduro staat is ook een waarschuwing voor ons als samenleving. Het halsstarrig vasthouden aan de ondersteuning van het repressieve regiem in Venezuela is in het geheel niet in het belang van de Surinaamse samenleving. Met deze houding handelt de president ook in strijd met artikel 7 lid 2 van onze Grondwet: 'De Republiek Suriname bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde ….' 

DA’91 heeft herhaaldelijk de Surinaamse Assemblee, de regering en de Venezolaanse regering opgeroepen koers te wijzigen. 

DA’91 spreekt haar solidariteit uit naar het Venezolaanse volk en de vele Venezolaanse vluchtelingen, omdat het leven in hun eigen land onmogelijk gemaakt wordt door het repressief regiem onder leiding van Nicolas Maduro. 

DA’91 roept de Venezolaanse regering op om eerlijke, transparante en volgens een legitiem proces nieuwe presidentsverkiezingen te houden, waarbij internationale waarnemers vertegenwoordigd zijn.

Werknemers directoraat Cultuur stellen directie ultimatum om zaken die ze dwarszit op te pakken

Personeel wil niet langer werken onder de huidige leiding

CLO-voorzitter Hooghart teleurgesteld in houding directrice  Sandie en onderdirectrice Bholasing-Helstone van Cultuur


De ontevredenheid van werknemers van het directoraat Cultuur heeft een climax bereikt. De mensen zijn boos over de omstandigheden waaronder ze moeten werken en willen niet langer dienen onder de huidige leiding. Ongeveer honderd werknemers spraken gisteren in de Palmentuin - een van hun werklocaties- met de voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 12 januari 2019.

Tijdens dit gesprek is besloten de directie een ultimatum te geven om de zaken die de werknemers dwarszitten op te pakken. Hooghart zegt, dat hij teleurgesteld is in de houding van directrice Elviera Sandie en onderdirectrice Harriëtte Bholasing-Helstone van Cultuur. 'Als zij niet met de mensen kunnen omgaan moeten zij niet daar zitten.'

De situatie is volgens Hooghart in een fase gekomen waarbij er sprake is van broodvrees. Door bedreigende uitlatingen vanuit de directie voelen werknemers zich niet op hun gemak op het werk. Hooghart zegt, dat indien de mensen geen afdoende reactie krijgen van de leiding ze naar de minister zullen stappen.

Bholasing zegt, dat zij voorzichtig wil zijn met het doen van uitspraken. Ze denkt dat het personeel zich mogelijk bedreigd voelt door het nieuwe beleid van de directie. Zelf zegt ze zich niet schuldig te maken aan het uiten van dreigementen.

Eerder zei directrice Sandie, dat zij juist ernaar streeft om een gunstige werksituatie te creëren voor de werknemers. Ze stelt, dat door geldgebrek sommige goederen niet aangeschaft kunnen worden om het werk optimaal te laten uitvoeren, waardoor er ontevredenheid ontstaat.

ABOP-voorzitter Brunswijk: 'Belfort mag ambitie hebben om te streven naar het presidentschap'

'Maar, uiteindelijk zal de partij een besluit nemen als ze in de positie is'


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft geen moeite met de ambitie van partijgenoot Edward Belfort om te streven naar het presidentschap. 'De een wil dokter worden, de ander wil minister worden. Meneer Belfort heeft een droom gehad en hij heeft aangegeven dat hij ambitie heeft voor het presidentschap. Dat mag', zegt Brunswijk vandaag, zaterdag 12 januari 2019, op Starnieuws. 

'Het is een wens van Belfort. Hij wil president worden. Ik ben niet boos of teleurgesteld, omdat hij het wil worden. Maar het is niet ABOP die het zegt. Wij waarderen zijn ambitie, maar de partij heeft geen besluit genomen over wie president zal worden', benadrukt Brunswijk.

Brunswijk geeft aan, dat de partij nog niet zover is om een kandidaat voor het presidentschap voor te dragen. 'Belfort is enthousiast en heeft zijn droom kenbaar gemaakt. Maar, uiteindelijk zal de partij een besluit nemen als ze in de positie is', zegt Brunswijk.

Advocaat Kanhai: 'Nitender Oemrawsingh is niet gevlucht, maar hij is wel geschrokken'

'Nitender Oemrawsingh is onschuldig en zal zich binnenkort melden bij de politie'


Advocaat Irwin Kanhai bevestigt vrijdagavond 11 januari 2019 op Starnieuws, dat een van de broers Oemrawsingh gehoord is door de politie en weer is vrijgelaten in de 2.300 kilo cocaïne-zaak. Kanhai is advocaat van de broers. Het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname was dinsdag in Nickerie en heeft volgens Kanhai een van de broers meegenomen voor verhoor. Hij is niet gearresteerd.

Volgens Kanhai is Nitender Oemrawsingh niet gevlucht, maar hij is wel geschrokken toen hij hoorde dat zijn naam in verband wordt gebracht met de megadrugsvangst dinsdag. Hij is volgens Kanhai onschuldig en zal zich binnenkort melden bij de politie. 'Geen van de broers waren aanwezig toen de containers werden ingeladen in Nickerie. Deze zijn verzegeld en sinds 31 december op de haven in Paramaribo', zegt Kanhai. Hij merkt op dat er zoveel personen bij waren toen de rijst werd ingeladen. De advocaat voert aan dat de zakken waarin drugs gevonden zijn, gekleurd en rechthoekig zijn. Die verschillen hemelsbreed van de rijstzakken.

Een douanier is intussen als persoon gehoord door de politie. Hij is volgens Kanhai weer heengezonden.

'Mensen schrikken als ze horen dat er zoveel cocaïne is gevonden en hebben de neiging om als schrikreactie zich schuil te houden. Maar, als je niks gedaan hebt, hoef je niet bang te zijn. De politie mag alle broers Oemrawsingh verhoren. Twee van ze waren vandaag op kantoor bij mij', zegt Kanhai. Zij lopen vrij rond.

Nitender Oemrawsingh zou volgens Kanhai in Suriname zijn. Waar hij zich bevindt, wil de advocaat niet prijsgeven. Kanhai merkt, op dat zijn cliënt regelmatig rijst exporteert. Het is niet duidelijk waar en wanneer andere zakken erbij zijn gedaan. 'Met het blote oog zie je dat de zakken waarin zogenaamd drugs zitten verschillen van de rijstzakken. In elk geval hebben mijn cliënten niks te vrezen', stelt Kanhai.

Sporen van goudwinnings- en houtkapactiviteiten in Brownsberg Natuurpark