zaterdag 9 februari 2019

In Suriname aangehouden Nederlandse stagiaire met cocaïne in parfumflesjes is erin geluisd door zogenaamde vriend

'We hadden een vertrouwensband, zoiets verwacht je gewoon niet'

'Ik wil door het delen van mijn verhaal graag mijn naam zuiveren, maar ook anderen waarschuwen'


Een Nederlandse stagiaire, Florence, die vorige week zaterdag op de Johan Adolf Pengelluchthaven in Suriname werd opgepakt voor het smokkelen van ruim een kilo cocaïne, zegt zaterdag 9 februari 2019 tegen het Talpa tv-programma Hart van Nederland, dat ze erin is geluisd door een zogenaamde ‘vriend’… 

Ze is donderdag weer vrijgelaten en is inmiddels weer in Nederland. Florence is nog altijd verbijsterd over haar hachelijke avontuur.

'Bij controle bleek er cocaïne te zitten in de parfumflesjes die ik voor een Surinaamse vriend mee had genomen. De cocaïne was vermengd met water. Het leek op een originele verpakking en er zat keurig plastic om. Ik had echt geen idee.'

Ze kende de ‘vriend’ die haar vroeg de parfum mee te nemen naar Nederland vier maanden. 'We hadden een vertrouwensband. Zoiets verwacht je gewoon niet. Ik heb hem vanuit de gevangenis heel kort gesproken. Het was vrij onsamenhangend wat hij zei, volgens hem was er iemand anders bij betrokken. Omdat ik nog niet weet hoe het verhaal precies zit wil ik er niet teveel over zeggen', aldus Florence.

Omdat ze door middel van Whatsapp-gesprekken met hem kon bewijzen, dat ze echt van niets wist, werd ze vrijgelaten, maar toen zat ze dus wel al vier dagen vast. 'Ik ben er nu vrij nuchter onder, maar denk dat de grootste schok nog moet komen.'

Dit mag nooit meer iemand overkomen, vindt Florence, dus wil ze iedereen op het hart drukken: 'Neem nooit iets mee voor een ander!'. 'Ik had weleens gehoord dat je nooit iets mee moet nemen, maar ik had echt geen reden tot wantrouwen. Ik heb er zeker iets van geleerd en wil door het delen van mijn verhaal graag mijn naam zuiveren, maar ook anderen waarschuwen', besluit ze. Florence’s ‘vriend’ heeft toegegeven de flessen parfum, met daarin de lading cocaïne, aan haar te hebben gegeven. Hij zit nog vast.

Radio-journalist doodgeschoten in Mexico

Jesus Ramos Rodriguez nieuwste slachtoffer in 's werelds dodelijkste land voor pers


Een Mexicaanse radiojournalist is zaterdag 9 februari 2019 doodgeschoten in een restaurant in de staat Tabasco, ten oosten van de hoofdstad, het nieuwste slachtoffer in wat een van 's werelds dodelijkste landen voor de pers is geworden.

Jesus Ramos Rodriguez werd gedood in de stad Emiliano Zapata, vertelde een ambtenaar van het lokale parket aan persbureau AFP.



Volgens de lokale media had Ramos al meer dan twintig jaar een nieuwsbulletin voor het 99.9 FM-radiostation gehost.

De krant El Universal citeert getuigen die zeggen, dat zijn belager uit een auto stapte en recht op hem afliep, waarbij hij hem meer dan acht keer beschoot.


Ook weken nadat de directeur van een radiostation werd vermoord in de noordelijke staat Baja California Sur, in het eerste geval van 2019. Rafael Murua, die doodsbedreigingen had ontvangen voor zijn werk, werd dood gevonden in een sloot op 20 januari, na als vermist te zijn opgegeven. Murua, 34, was onder het beschermingsprogramma van de Mexicaanse regering voor journalisten en mensenrechtenactivisten geweest.

Geteisterd door gewelddadige criminaliteit in verband met de drugsoorlog in het land en aangewakkerd door politieke corruptie, heeft Mexico meer dan 100 journalistenmoorden geregistreerd sinds 2000, met 10 doden vorig jaar alleen.

In december 2018 plaatste de waakhondgroep Verslaggevers Zonder Grenzen Mexico als het op twee na gevaarlijkste land voor verslaggevers na het door oorlog verscheurde Afghanistan en Syrië. De overgrote meerderheid van de gevallen is onbestraft gebleven, evenals meer dan 90 procent van gewelddadige misdaden in Mexico.

(Suriname Mirror/Heraldo de Mexico/AFP/Animal Politico/Twitter/impacto.mx)

Mijnbouwbedrijven in Ecuador bedreigen nieuw ontdekte kolibrie in de Andes met uitsterven

(Bron foto: Francisco Sornoza-Molina)
'Voor elke habitat die we verliezen, elimineren we een bolwerk van talloze soorten - en dit kan uitsterven betekenen' 


Mijnbouwreuzen dreigen een nieuw ontdekte kolibrie uit te roeien, volgens campagnevoerders. De blauwkeel-kolibrie/hillstar (Oreotrochilus cyanolaemus - Blauwkeelbergnimf), die vorig jaar op bergtoppen in het zuiden van Ecuador werd ontdekt, is al ernstig in gevaar. Maar, mijnbouwbedrijven hebben het recht gekregen om zich op het terrein te vestigen om metalen te extraheren, waarvan deskundigen zeggen dat het rampzalig zou zijn voor de vogel en andere dieren in het wild. 

Wetenschappers schatten dat er slechts tussen de 250 en 750 blauwkeel-kolibries zijn. Ze zijn ongewoon onder kolibries, omdat ze geschikt zijn voor de lage temperaturen van de Andes, de enige plek ter wereld waar ze leven.


De metaalrijke landschappen van het Zuid-Amerikaanse land zijn steeds meer het doelwit van industriële mijnbouw geworden. Grote gebieden tropisch bos zijn gekapt om koper, goud en lood uit grote open putten te kunnen verwijderen.

Als de mijnbouwbedrijven hun nieuwe vergunning verkrijgen, vrezen deskundigen dat dit voor de bllauwkeel kolibrie bijna een zekere uitsterving betekent.

Het nationale mijnbouwinstituut van Ecuador, Arcom (Agencia de Regulación y Control Minero), is gecontacteerd voor commentaar.

World Land Trust probeert £ 30.000 bijeen te brengen om de 70.000 hectare grote habitat onder overheidsbescherming te plaatsen en mijnbouw te voorkomen. Het project heeft ook ten doel schoon water te bieden aan ten minste 470.000 Ecuadoraanse mensen door een voorgesteld waterbeschermingsgebied uit te breiden.

'Dit is een unieke kans om een ​​met uitsterven bedreigde soort te behoeden voor uitsterving', zei Richard Cuthbert, hoofd van de afdeling Bescherming bij de trust. 'Voor elke habitat die we verliezen, elimineren we een bolwerk van talloze planten- en diersoorten. Voor soorten zoals de blauwkeel kolibrie, met zo'n klein bereik, kan dit uitsterven betekenen. Het feit dat we nieuwe soorten blijven ontdekken in habitats met bedreigingen als mijnbouw, zijn we misschien niet eens bewust van de ecologische schade die deze activiteiten veroorzaken.'

Evenals de blauwkeel kolibrie, werd in 2018 ook een nieuwe soort kikker, de 'tik tik regenkikker' (Pristimantis ecuadorensis), ontdekt in het gebied, waar zich brilberen, bergtapirs en de Andes-condor bevinden.

(Suriname Mirror/The Independent/YouTube)

Acht mensen gedood door overstromingen langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika

Zuidelijke regio Arequipa, Peru, getroffen en noordelijke provincies El Loa en Antofagasta, Chili


Noodtoestand in verschillende gemeenten in de zuidelijke regio's Moquegua en Tacna (Peru) afgekondigd


Acht mensen zijn gedood aan langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika nadat hevige regenval overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte. Drie mensen stierven in Peru toen modderstromen twee steden in de zuidelijke regio Arequipa troffen. 

Een reddingsoperatie is aan de gang om overlevenden te vinden die begraven kunnen zijn in hun voertuigen.


Twee arbeiders werden toen een andere modderstroom een ​​mijn in de gemeente Rio Grande trof.

Vanwege de hevige regenval is in verschillende gemeenten in de zuidelijke regio's Moquegua en Tacna een noodtoestand afgekondigd.





In Chili werden drie mensen gedood in de noordelijke provincies El Loa en Antofagasta na enkele dagen door onweersbuien ondergelopen wegen, beschadigde huizen en verwoeste bruggen.

Het Chileense staatsmijnbouwbedrijf Codelco zei vrijdag 8 februarri 2019, dat zware regenval geleid heeft tot de opschorting van de operaties in de noordelijke kopermijnen van Chuquicamata en Ministro Hales.


De regen bracht ook een waterval weer tot leven. De 60 meter hoge waterval in Pica was de afgelopen tien jaar droog geweest, maar het recente zware weer deed het weer herleven.


Dit is het regenseizoen in de regio, dus er worden hevige stortbuieenn verwacht. Dit jaar zijn de regens echter zwaarder geweest dan normaal, als gevolg van de warmte in de Stille Oceaan. De warmte is bijna voldoende uitgesproken om te worden geclassificeerd als El Nino, een natuurlijk fenomeen waarvan bekend is dat het het weer in de wereld beïnvloedt.

De warmte van de oceaan wordt al beschuldigd van de verwoestende overstromingen in het noorden van Argentinië en de dodelijke aardverschuivingen in Rio de Janeiro en Bolivia, en het ziet ernaar uit dat het weer zal aanhouden.



(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube/R7/publimetro.pe/Facebook/Twitter)

Districtscommissaris Doebay van Saramacca draagt hamer over aan Ramai

(Bron foto: BIC Saramacca)
Sarwankoemar Ramai geeft Wanica-Zuidwest over aan Wedprekash Joeloemsingh


Het roer van het district Saramacca is vrijdag 8 februari 2019 overgenomen door districtscommissaris Sarwankoemar Ramai. Districtscommissaris Laksmienarain Doebay heeft afscheid genomen van het personeel. Dit meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca. 

Het is nog niet duidelijk waar Doebay zal worden ingezet.

In verschillende districten en bestuursressorten zijn en worden districtscommissarissen vervangen.

Doebay bedankte eenieder voor de ondersteuning die hij vier jaar lang heeft gekregen. Hij sprak ook zijn dank uit aan het adres van de Saramaccaanse gemeenschap voor het vertrouwen en de ondersteuning.

De scheidende districtscommissaris kreeg een staande ovatie van het personeel. Ramai is in Wanica- Zuidwest opgevolgd door Wedprekash Joeloemsingh. Hij heeft de hamer in Nickerie overgedragen aan Nisha Kurban-Baboe.

VIDS verwerpt 'inmenging' ministerie van RO in aangelegenheden van het traditionele gezag

Bij bestuurswisseling in Bigi Poika zou sprake zijn geweest van overheidsbemoeienis via directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen

'Ze willen op deze manier de VIDS kapot maken om meer grip te hebben op de dorpen en verdeeldheid zaaien onder de inheemsen'


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) is er niet over te spreken, dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) zich mengt in aangelegenheden van het traditionele gezag. Bij de bestuurswisseling in Bigi Poika was volgens de organisatie sprake van overheidsbemoeienis via het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen. 

'Dit is tegen alle duidelijke en herhaaldelijke afspraken tussen de VIDS en het ministerie, dat de overheid zich niet inlaat in ons traditioneel bestuurssysteem. Dit druist tegen ons internationaal erkend zelfbeschikkingsrecht als inheemse volkeren', staat in de protestbrief van de VIDS . Het schrijven is verstuurd naar RO-minister Edgar Dikan, zo  weet de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 februari 2019, te berichten.

VIDS heeft eerder gevraagd om opheldering, maar heeft geen antwoord gekregen. Het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen heeft de verkiezingscommissie geadviseerd en begeleid op verzoek van de gemeenschap van Bigi Poika zelf. Zij heeft de verkiezingscommissie bewilligd en gemandateerd om een verkiezingsdatum vast te stellen en de verkiezing te organiseren.

Volgens VIDS-voorzitter Theo Jubitana moest de overheid de gemeenschap erop wijzen, dat ze afspraken heeft met de organisatie en dat het ministerie zich niet kan mengen in deze aangelegenheden. 'Ze willen op deze manier de VIDS kapot maken om meer grip te hebben op de dorpen en verdeeldheid zaaien onder de inheemsen. Dit doet de overheid, omdat ze mogelijk onze grondenrechten niet willen erkennen', beweert Jubitana.

Bij hem kan het er niet in, dat verkiezingscommissie van het dorp een brief naar de VIDS heeft gestuurd om als toehoorder te dienen bij de verkiezing. Na de verkiezing is de organisatie uitgenodigd om de traditionele inwijding bij te wonen. 'We hebben besloten om niet naar die plechtigheid te gaan, omdat het erop zou lijken alsof we het eens zijn met wat de overheid doet', zegt de voorzitter.

De inwijding is op 1 februari gehouden. In de brief zegt de VIDS, dat zIj nota heeft genomen van andere acties vanuit de overheid die de organisatie ziet als ondermijning van het traditionele gezag. 'Het ministerie is bezig in het dorp Tibiti om daar een bestuurswisseling te bewerkstelligen', aldus Jubitana.

Minister Dikan was niet bereikbaar voor commentaar, aldus de Ware Tijd.

Refineria di Kòrsou (RdK) sluit een compromis met de vakbonden.

De Lannoy is gevoelig voor de zorgen van het Isla-personeel


Om de rust te behouden en ervoor te zorgen dat door kan worden gewerkt aan de zoektocht voor een toekomstige partner voor het beheer van de raffinaderij, heeft Refineria di Kòrsou (RdK) een compromis gesloten met de vakbonden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 9 februari 2019.

De vakbonden hadden primair als eis gesteld dat Clift Christiaan, belast met de onderhandelingen voor een toekomstige partner van de raffinaderij, zou worden ontslagen. Volgens de bonden zou Christiaan willen dat de raffinaderij haar deuren zou sluiten. Bovendien - zo stellen de Isla-werknemers - heeft Christiaan na twee jaar onderhandelen nog geen resultaat geboekt voor een nieuwe partner voor de overname van de raffinaderij.

Zowel de regering als Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, de interim-directeur van RdK, had de bonden gevraagd met keihard bewijs te komen om hun aantijgingen te ondersteunen. 'Dit bewijs is nooit gekomen', zo stelt De Lannoy, die donderdag met vertegenwoordigers van de vakbonden heeft vergaderd. 'Er is dan ook geen argument gekomen om het contract met de heer Christiaan te beëindigen.'

De Lannoy is echter wel gevoelig voor de zorgen van het Isla-personeel. 'Als er zorgen worden geuit over iemand en ik dat gevoel kan wegnemen door die persoon op een andere opdracht te zetten, dan doe ik dat', aldus de interim-directeur van RdK. 'Uiteindelijk is het belangrijkste dat alle neuzen dezelfde richting op wijzen en we de handen ineenslaan om te bereiken wat nodig is: een toekomstige partner voor de raffinaderij.'

De Lannoy acht het wel van groot belang te benadrukken, dat Christiaan ‘niets verkeerds heeft gedaan’. 'Het is een heel bekwaam persoon, met heel goede kwaliteiten. Daar blijf ik graag gebruik van maken.





Marcelino Chònky Delannooy ta reemplasá Clift Christiaan

RDK TA REORGANISA PA BUSKEDA DI PARTNER STRATEGIKO PA ISLA

Gerensia di Refineria di Kòrsou (RdK) a partisipá na Hunta di Komisario, akshonista i sindikatonan den akshon su desishon pa reorganisá PMO. Desde awor e departamentu PMO den RdK, ku ta enkargá ku e tarea pa buska un operadó pa nos refineria despues di 2019, lo tin un struktura nobo. E organisashon PMO ta keda enkabesá pa komishon chikí di tres persona. E komishon aki lo asistí na tur reunion ku tersero den kuadro di e búskeda pa un partner stratégiko pa modernisá, manehá i operá nos refineria despues ku e kontrakt aktual ku PDVSA vense na fin di 2019. Sr. Clift Christiaan lo no forma parti di e komishon aki. Gerente di RdK Sr. Marcelino de Lannooy, pa aworakí, lo ta e úniko miembro apuntá den e komishon aki miéntras lo apuntá e dos otro miembronan dentro di poko.

E komishon di tres aki, ku ta na kabes di PMO, lo keda sostené pa empleadonan di RdK kombiná ku ekspertonan ku RdK buska. Sr. Errol Cova lo keda un di e ekspertonan i lo hasi bon uso di su ekspertisio. Meskos lo sigui hasi uso di e konosementu i eksperensia di Sr. Clift Christiaan riba tur otro asuntu pa kua RdK ta responsabel pe.

Ta bon pa enfatisá ku Gobièrnu di Kòrsou a apuntá RdK komo e entidat pa atendé ku e búskeda importante aki. Den esaki gobièrnu a duna un mandato kla na RdK pa hasi tur loke ta na su alkanse pa mantené e refineria habrí i mantené e kuponan di trabou pa nos yunan di tera ku ta laborá den e refineria.

Mas aleu mester informá ku Hunta di Komisario di Refineria di Kòrsou (RdK) a bai di akuerdo ku un proseso aselerá pa buska un partner stratégiko pa refineria di Kòrsou. Rápidamente ta establesiendo kontakto ku e kandidatonan ku tambe a keda preselektá komo potensial partner stratégiko pa nos refineria. Den e kompanianan tin inkluí PDVSA. Manera ta konosí PDVSA mes a duna di konosé ku nan ta deseá di keda manehá i operá e refineria despues di 2019. Lo hiba e proseso na un forma aselerá teniendo debido kuenta pa esaki kana konforme e reglanan ku a keda akordá pa hiba e proseso inisialmente. 

Na mes momentu RdK lo no deskartá i lo sondia tambe kandidatonan ku anteriormente tabata den e proseso i otro nan ku despues ku e proseso a sera a mustra interes. Hunta di Komisario a duna instrukshon na Gerensia di RdK pa tin klaridat riba término korto tokante di e posibilidat pa yega na un akuerdo di entendimentu i seguidamente sigui pa negoshashon i finalisashon di proseso pa yega na un partner stratégiko na un forma eksitoso.

Pa RdK ta di sumo importansia pa hinka mas aun tur esfuerso i atenshon pa yega na akuerdonan inisial pa asina por sigui negoshá rumbo pa yega na e partner stratégiko ku lo mester enkargá su mes ku nos refineria despues ku e kontrakt aktual finalisá. E mandato di gobièrnu pa mantené nos refineria habrí, pèrkurá pa su kontinuidat i garantisá kuponan di trabou ta keda komo e puntonan prinsipal den esaki.

Motiva zou grote belangstelling hebben (gehad) voor overname Isla-raffinaderij op Curaçao

Eisen die door Curaçao worden gesteld zouden Motiva weerhouden


Motiva zou wel degelijk grote belangstelling hebben (gehad) voor de overname van de Isla-raffinaderij, maar de eisen die door Curaçao worden gesteld zouden er zeker voor zorgen dat Motiva weg zou lopen. Dat schrijft Julio Hasselmeyer Moses in een e-mail gericht aan de op een zijspoor gezette directeur Roderick van Kwartel van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). 

De mail is gisteren via sociale media verspreid. Het document lijkt authentiek, aldus vandaag, zaterdag 9 februari 2019, het Antilliaans Dagblad.

Hoewel de naam van Hasselmeyer zwart is gemaakt, valt toch nog net te zien dat het bericht van hem afkomstig is.


Een zoektocht op LinkedIn laat zien dat Hasselmeyer manager Aramco Trading in Saoedi-Arabië is. Aramco is eigenaar van Motiva Enterprises in de Verenigde Staten, het concern dat door RdK en Curaçao was geselecteerd als ‘preferred bidder’ en partner voor de overname van de exploitatie van Isla en de olieterminal bij Bullenbaai, maar dat op 31 januari liet weten geen interesse meer te hebben. Dit laatste heeft voor grote onrust gezorgd onder Isla-werknemers en de bevolking als geheel.

De mail van Hasselmeyer, die voorheen voor het Venezolaanse PdVSA heeft gewerkt en in die hoedanigheid zelfs van 2000-2002 directeur was van de Isla-raffinaderij, is van 9 januari. Op dat moment was Van Kwartel al geschorst, lopende een onderzoek naar het omkoopschandaal waar hij een rol in heeft gespeeld en waarna hem ontslag is aangezegd door de Raad van Commissarissen.

Het is niet geheel duidelijk of Hasselmeyer op dat moment wist dat de RdK-directeur buiten zijn functie was gezet, hoewel hij een keer verwijst naar het ‘ongoing incident’. De mail is overigens van zijn privé-gmailadres naar het eveneens privé-mailadres van Van Kwartel. De twee kennen elkaar goed, getuige de aanhef ‘Roro’, kennelijk de bijnaam van Roderick van Kwartel.

OM Curaçao trekt cassatieberoep tegen vrijspraak vonnis Hof in zaak tegen Emsley Tromp in


'Tromp overweegt vervolgstappen gericht op verhalen van geleden schade'


'Vandaag (vrijdag 8 februari 2019) heeft het Openbaar Ministerie het cassatieberoep tegen het integraal vrijsprekende vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van 13 december 2018 in de zaak tegen Emsley Tromp ingetrokken. 

Het Hof heeft Tromp in zijn vonnis van eind vorig jaar van iedere blaam gezuiverd door te oordelen dat Tromps belastingaangiften niet alleen in orde zijn, maar er bovendien nog geen begin van bewijs is van enig opzet op het benadelen van het land Curaçao. Hoewel dit besluit van het Openbaar Ministerie gezien de ondubbelzinnige vrijspraak van het Hof niet als een verrassing komt, is Tromp opgelucht dat er een einde komt aan de bijna 2,5 jaar durende nachtmerrie waar hij zich als gevolg van het optreden van het Openbaar Ministerie de afgelopen jaren in bevond. 

Een nachtmerrie die niet alleen tot enorme - en praktisch onherstelbare - reputatieschade heeft geleid, maar bovenal tot zijn ontslag als President van de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten. 

Een instituut waarvoor hij zich bijna 30 jaar met veel energie heeft ingezet en dat hij vlak voor zijn pensionering gedwongen via de achterdeur heeft moeten verlaten. 

Tromp zal zich de komende periode beraden op vervolgstappen gericht op het verhalen van de door de onterechte vervolging geleden schade. 

mr. N. van der Laan 
Advocaat De Roos & Pen'

Autoriteiten gaan mensenhandel intensiever aanpakken

Minister Getrouw ontvangt Nationaal Actieplan 2019


Politiekorps stelt weer buurtmanagers aan in de verschillende buurten en ressorten


De autoriteiten beginnen dit jaar met een intensievere aanpak van trafficking in persons' (TIP), mensenhandel. Daartoe is een actieplan samengesteld dat gisteren is aangeboden aan minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw. Tegelijkertijd is een aanvang gemaakt met een campagne om de samenleving bewuster te maken over mensenhandel en haar nauwer te betrekken bij de bestrijding van deze vorm van criminaliteit. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 februari 2019.


Dat veroordelingen van daders niet talrijk zijn, betekent volgens Lucretia Redan, directeur Operationele Diensten, niet dat er de afgelopen periode geen vorderingen werden geboekt bij de bestrijding van mensenhandel. Zij gaf leiding aan de interdepartementale werkgroep die het Nationaal Actieplan 2019 heeft samengesteld. Het beleid dat nu gevormd is, is meer gericht op een betere bescherming van slachtoffers zodat de pakkans van daders wordt vergroot, zei Redan gisteren tijdens een persconferentie.

Het actieplan is ook gericht op preventie waarbij alle segmenten van de samenleving, inclusief burgers, media, non-gouvernementele organisaties, bedrijfsleven en overheidsinstanties een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen, de bestrijding en terugdringing van mensenhandel en mensensmokkel. Door meer sociale controle door burgers kunnen volgens minister Getrouw sneller verdachte zaken die te maken kunnen hebben met mensenhandel worden onderzocht.

In dat kader zullen weer buurtmanagers door het politiekorps aangesteld worden in de verschillende buurten en ressorten. Met de start van de campagne zullen de onderzoekingen naar mogelijke mensenhandel op plaatsen zoals bordelen, massagesalons en andere gelegenheden worden aangescherpt, zegt de bewindsman.

Het afgelopen jaar is onder andere met ondersteuning van Interpol een grootscheepse actie tegen mensenhandel in het binnenland uitgevoerd. Daarbij waren naast de politie ook het Nationaal Leger en het directoraat Nationale Veiligheid betrokken.

Voor de aanpak van mensenhandel is een speciale tiplijn voor het publiek ingesteld: 155.

Oud-BEP Asssembleelid Waterberg presenteert zijn Sociaal Democratische Unie (SDU)

'Mijn mond is groot en ik blijf voor niemand stil, ik heb daarom besloten fris te beginnen'

SDU komt vooral op voor vrouwen, mensen met een beperking, senioren burgers, de jeugd en de werkende klasse


De Sociaal Democratische Unie (SDU), de zoveelste kleine politieke splinterpartij op jacht naar het pluche in de Assemblee, is gisteren officieel gepresenteerd aan de gemeenschap. Celsius Waterberg, die onlangs uit de BEP is gestapt, is de voorzitter en vormt samen met Chenifa Moidon, Imro Wehl, Ingrid Banda, Nathalia Roemer en Cheryl Ceder het hoofdbestuur, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 9 februari 2019.

De SDU is een bewuste keus van Waterberg, omdat hij niet zeker wist of hij een rol van betekenis zou hebben indien hij in een bestaande politieke partij zou stappen. 'Mijn mond is groot en ik blijf voor niemand stil. Ik heb daarom besloten fris te beginnen met nieuwe mensen en frisse ideeën, om dit volk te wijzen dat het anders kan', sprak de vvoorzitter.

Volgens Waterberg zal de partij voornamelijk opkomen voor vrouwen, mensen met een beperking, seniorenburgers, de jeugd en de werkende klasse. Waterberg zegt te zullen werken aan sociale transformatie van de kapitalistische samenleving.

De boodschap van de partij is duidelijk: 'Het kan anders. De rijkdommen van het land zijn voor iedereen. A kondre gudu, we hebben goud, olie en noem maar op. Iedereen moet kunnen profiteren van de rijkdommen van het land.'

SDU heeft meerdere doelen die zij wil realiseren. Waterberg stelt dat zaken zoals goed onderwijs voor iedereen en omlaag brengen van de wisselkoers prioriteiten zijn. Ook regeermacht verwerven is volgens hem mogelijk. Hij beseft wel dat het niet gemakkelijk zal zijn voor de SDU.

'Ontwerpwet Arbeidsbescherming Moederschap mijlpaal in geschiedenis van Surinaams sociaal recht'

'Wij zijn 30 jaar laat met gevolg geven aan opdracht Grondwet om betaald zwangerschapsverlof te regelen voor werkende vrouw'



In De Nationale Assemblee (DNA) is gisteren de behandeling van de ontwerpwet ‘Arbeidsbescherming Moederschap’ gestart. De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, zei dat de wet een mijlpaal is in de geschiedenis van Surinaams sociaal recht, in het bijzonder Surinaams arbeidsrecht. 'Deze wet minimaliseert de gender-gap die heerst op de arbeidsmarkt tussen de man en de vrouw. Wij zijn 30 jaar laat met het gevolg geven aan de opdracht van de grondwet om betaald zwangerschapsverlof te regelen voor de werkende vrouw.'

Tijdens de vergadering kwamen verschillende discussiepunten aan de orde, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 9 februari 2019. Zo vroegen de leden Ingrid Karta-Bink (PL) en Silvana Afonsoewa (NDP) hoe de moeders gefaciliteerd worden op het werk voor het geven van borstvoeding op de werkplek. De wet staat dat toe, maar zegt niets over de faciliteiten die geschapen moeten worden, zei Karta-Bink. Zij haalde aan het plaatsen van een koelkast om de kwaliteit van de moedermelk te garanderen en een privéruimte waar geen mannelijke collega’s komen. Afonsoewa vroeg of er rekening is gehouden met de afstand tussen de werkplek en de kinderopvang. Hoeveel tijd krijgt de moeder om haar kind te gaan voeden, wilde zij weten.

'Als 4 of 5 of 6 maanden borstvoeding moet worden gegeven, dan moeten we kijken hoeveel vrij wij de vrouw kunnen geven. Ik zou mijn moedermelk in de DNA-ijskast zetten en ik zou mijn baby ook niet hier brengen. We moeten een uitvoerbare wet hebben', benadrukte DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons, die de bezorgdheid van de leden begreep en riep de regering op om nogmaals hiernaar te kijken.


In de wet is het vaderschapsverlof geregeld, dit is nu gesteld op acht dagen; de dag van de bevalling, drie werkdagen aansluitend op de dag van de bevalling, twee werkdagen nadat de vrouw terug is op het werk en twee werkdagen in overleg met de werkgever in de eerste vier maanden na de geboorte van het kind.

Dew Sharman (VHP) was de mening toegedaan dat deze acht dagen met plezier zullen worden ontvangen door de man. De vrouw zal volgens het lid daar een beetje met gemengde gevoelens naar kijken, omdat de man zich niet altijd dienstbaar maakt naar het gezin. 'De goede en verantwoordelijke mannen niet te nagesproken. Welke garanties denkt u te willen inbouwen in de wet, zodat wij zeker weten dat die verlofdagen van de vader daadwerkelijk besteed zal worden voor het gezin', vroeg hij aan de regering.

Sharman stoort zich echter aan de strafbepaling die is opgenomen in de wet. De vader of moeder moet binnen zeven dagen de geboorte van het kind aangeven, anders riskeren zij een hechtenis van zes maanden. Rekening houdende met de verre gebieden, vindt het commissielid de strafmaat te zwaar en vraagt hij de regering om dit nog een keer te bestuderen. Om ervoor te zorgen dat de ouders tijdens hun verlof toch uitbetaald worden, wordt in de wet ook een fonds in het leven geroepen. Dit fonds zal de financiële risico’s dragen voor de betaling van de zwangerschap, bevalling en vaderschapsuitkeringen aan werkgevers. Bij Staatsbesluit zullen nadere regels over de organisatie en werkwijze worden geregeld van het fonds, dat beheerd zal worden door het ministerie van Financiën.

'Wij zouden allemaal moeten nastreven dat de Staat voldoende middelen heeft om haar opdrachten in de toekomst te kunnen financieren om onder andere de financiële zekerheid te garanderen', zei commissievoorzitster Jennifer Vreedzaam (NDP).

DNA-lid Asiskumar Gajadien (VHP) benadrukte, dat niet de minister van Financiën de hoogte van de inbreng van de werknemers in het fonds mag bepalen. 'We praten over een bijdrage, een solidariteitsheffing. Als je kijkt naar de Grondwet dan kan die niet door de minister van Financiën geregeld worden bij Staatsbesluit. Het parlement moet het bij wet moeten goedkeuren en de veranderingen zullen dan ook bij wet moeten plaatsvinden.'

'In Suriname zien we het fenomeen waarbij vrouwen ontslagen worden, hun arbeidsovereenkomsten niet worden verlengd, na hun zwangerschap zich niet meer mogen melden op het werk of toch tijdens hun zwangerschap zware arbeid moeten verrichten. Dit is een grove vorm van discriminatie. Ik wil alle werkende vrouwen vragen om vol te houden, om het recht dat ze hebben niet overboord te gooien, maar te volharden', sprak Vreedzaam.

De ontwerpwet wordt de komende week verder behandeld in DNA. Dan gaat minister Moestadja door met zijn beantwoording.

'Nayra Viana de Sousa is niet mijn schatje, zoals beweerd wordt op social media'

(Bron foto: Kabinet van de Vicepresident)
Minister Dodson begrijpt verontwaardiging niet, omdat zijn partner meegaat op dienstreis naar India


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) begrijpt de verontwaardiging niet die ontstaan is, omdat zijn partner met hem meegegaan is op een dienstreis naar India. 'Nayra Viana de Sousa is niet mijn schatje, zoals beweerd wordt op social media. Zij is officieel mijn partner en dit is geregistreerd bij het CBB (Centraal Bureau Burgerzaken). Zij heeft de Braziliaanse nationaliteit en heeft een officiële toestemming tot verblijf in Suriname. Zij staat geregistreerd op mijn woonadres. Ik ben formeel gescheiden', zegt de bewindsman vandaag, zaterdag 9 februari 2019, op Starnieuws.

In een brief van Buitenlandse Zaken, die circuleert op social media, staat dat De Sousa 'Spouse of the Minister' is.



Dodson zegt dat zij officieel zijn partner is en daardoor uitgenodigd is door de Indiase regering. 'Dit is na te trekken bij Buitenlandse Zaken. Alle ministers zijn met hun partners uitgenodigd. Er is ook een officieel programma voor de partners van de ministers. De reis- en verblijfkosten van de gehele delegatie worden betaald door de Indiase regering', aldus Dodson.

Hij is met twee beleidsmedewerkers en zijn partner naar New Delhi vertrokken om de ministeriële conferentie Petrotech 2019 bij te wonen die 10, 11 en 12 februari wordt gehouden.


De bewindsman zegt, dat een uitnodiging is ontvangen van zijn collega van Petroleum en Gas van India. Dodson is een van de 'key note speakers'. Zijn presentatie gaat over investeringsmogelijkheden in de extractieve sector en de ontwikkelingen in de nationale olie-industrie van Suriname.


Tijdens het bezoek zal de minister ook een groot solar project en enkele andere concrete verzoeken uit het Surinaamse bedrijfsleven bespreken met relevante counterparts en de ambassade vertegenwoordiging van Suriname in India.
De minister merkt op, dat India een stabiele economische groei van boven de 6% heeft en één der snelst groeiende economieën in de wereld is. Ook op het gebied van olie en gas gaat het land met rasse schreden vooruit. Suriname en India zijn nu in een traject waarbij de banden nauwer worden aangespannen.

Berooid Venezuela stuurt schip met humanitaire hulp naar Cuba ....

Door wervelstorm op 27 januari vielen zes doden en naar schatting tweehonderd gewonden

(Bron foto: screenshot YouTube)
Bij de Colombiaanse grensstad Cucuta staat humanitaire hulp voor Venezuela geblokkeerd


Het berooide Venezuela heeft humanitaire hulp naar Cuba gestuurd, omdat het eiland onlangs door een tornado is getroffen. Door de wervelstorm op 27 januari vielen zes doden en naar schatting tweehonderd gewonden. Een Venezolaans marineschip legde vrijdag 8 februari 2019 in Havana aan met een lading van 100 ton hulpgoederen. Het gaat om bouwmaterialen en werktuigen bestemd voor wederopbouw. Caracas wenst daarbij dat 'vrede en solidariteit'’ overwinnen. 

De kapitein van het Venezolaanse schip Vladimir Maldonado zei aan de Cubaanse media, dat het schip arriveerde 'op een ogenblik dat Venezuela te lijden heeft van een politieke en economische aanval onder leiding van de VS'.

De Cubaanse minister Antonio Carricarte bedankte Caracas voor het 'gebaar' en zei dat zijn land het Venezolaanse volk en zijn regering steunt in zijn strijd tegen de internationale aanvallen op het regime.


Bij de Colombiaanse grensstad Cucuta staat intussen humanitaire hulp geblokkeerd. Het is niet zeker of en hoe die hulp de grens over kan naar Venezuela. De grens wordt door Venezolaanse militairen bewaakt.

De hulp werd gestuurd op vraag van Juan Guaido die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen. Die wil de hulp verdelen onder de 300.000 inwoners van Venezuela die te lijden hebben van de tekorten aan voedsel en medicijnen.


President Nicolas Maduro die in de hulp een poging ziet van de VS om in het land militair tussenbeide te komen, wil de hulp niet over de grens laten komen.

In Venezuela zelf heerst honger en gebrek aan van alles, maar het regime van Maduro wijt dat aan sancties en economische oorlog tegen zijn land. Hij weigert humanitaire hulp toe te laten en klampt zich vast aan de macht.

De oppositie in zijn land verzamelt, onder meer gesteund vanuit de VS, hulpgoederen bij Cúcuta in Colombia aan de grens, maar die heeft Maduro daar afgesloten.

Venezuela steunt Cuba al lang met goedkope olie. De linkse populist die het huidige regime vestigde, Hugo Chávez (1954-2013), gebruikte de Venezolaanse olierijkdom in tijden van hoge olieprijzen om onder meer de linkse geestverwanten in Havana te helpen. De olieproductie is sterk afgenomen door het jarenlange wanbeleid en de olieprijzen zijn lager.

Maduro’s gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.


(Suriname Mirror/AD/Cubanet/nl.metrotime.be/CubaDebate/Twitter/YouTube)

Wonnie Boedhoe, directrice van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), is geschorst

Boedhoe zou cao hebben afgesloten zonder vooraf kort te sluiten met Raad van Commissarissen

RvC: 'Overeengekomen 12% loonsverhoging heeft verregaande financiële consequenties voor de bank'


Wonnie Boedhoe, directrice van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), is geschorst door de Raad van Commissarissen (RvC), onder leiding van Subhas Mungra. Zij moet zich verweren over onder andere het ondertekenen van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zonder hierover af te stemmen met de raad, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 9 februari 2019.

Er is een 12% loonsverhoging overeengekomen met ingang van 1 januari 2018. Volgens de RvC heeft dit besluit verregaande financiële consequenties voor de bank. De raad zou geen goedkeuring geven aan de verhoging van de salarissen met 12%, omdat dit besluit nadelige gevolgen zal hebben voor het boekjaar 2018. Dit besluit is volgens de RvC de druppel die de emmer heeft doen overlopen.

In het verleden is er reeds gewaarschuwd voor dergelijke handelingen. Er is ook een onderzoek gaande door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Er zouden ernstige tekortkomingen zijn blootgelegd. Boedhoe moet alle bedrijfseigendommen ter beschikking stellen van de rvc. Er is een ernstige vertrouwenscrisis ontstaan.

Wonnie Boedhoe bevestigt de schorsing, maar zal niet publiekelijk reageren op deze kwestie.