maandag 22 juli 2019

Venezuela weer getroffen door grote stroomstoring

(Bron foto: Matias Delacroix / AFP)
Onder andere  hoofdstad Caracas, maar ook andere regio’s zijn getroffen door nieuwe stroomuitval


Venezuela zit opnieuw voor een groot deel zonder stroom. Onder andere de hoofdstad Caracas, maar ook heel wat andere regio’s zijn sinds maandagmiddag 22 juli 2019 getroffen door een nieuwe stroomuitval.

Een eerste black-out dompelde begin maart nog heel Venezuela in het donker. Een tweede storing, aan het einde van diezelfde maand, legde het openbare leven gedurende een week helemaal lam. Ook de watertoevoer werd toen onderbroken.


De regering van Nicolas Maduro schreef de stroomstoring toe aan 'terreuraanvallen' van de oppositie en de Verenigde Staten. Die zouden doelbewust de hydro-elektrische centrale Guri, goed voor 80 procent van de elektriciteitsvoorziening van het land, hebben geviseerd. De oppositie beweert dan weer dat de storingen het gevolg zijn van gebrekkige investeringen en corruptie binnen de regering.

Het Venezolaanse platteland krijgt de dag van vandaag wel vaker te maken met stroomonderbrekingen, maar de hoofdstad blijft doorgaans gespaard van de onderbrekingen.


(Suriname Mirror/Belga/O Antagonista/El Tiempo/Twitter)

'Hier in Suriname voelen artsen en specialisten zich goden, de goeden niet te na gesproken'

Imro Edam: 'Als ik de zaak vanaf een afstand volg, denk ik dat de hele zorg nu politiek gestoeld is'


Het pad van dialoog kiezen in het belang van de totale gemeenschap. Daar is vakbondsman Imro Edam voorstander van. Net als veel anderen heeft hij zich in de afgelopen dagen afgevraagd waar we aan toe zijn met de gezondheidszorg en hoe serieus deze genomen wordt. Hij heeft het over het probleem tussen de de artsen en de Stichting Staatsziekenfonds. 

De Vereniging van Medici in Suriname had acties aangekondigd, maar heeft die na een gesprek met de president met drie weken opgeschort.

'Als ik de zaak vanaf een afstand volg, denk ik dat die hele zorg nu politiek gestoeld is. Waarom zeg ik dat? Ik heb verschillende landen bezocht en aangezien ik uit de gezondheidssector kom is het vaak zo. dat ik een kijkje neem in ziekenhuizen. In het buitenland heb ik opgemerkt dat wanneer het gaat om gezondheid de doktoren zich dienend opstellen naar patiënten. Daar voelen de artsen en specialisten zich als arbeiders, maar hier in Suriname voelen ze zich goden. De goeden niet te na gesproken', aldus Edam maandag 22 juli 2019 in se Ware Tijd.

Hij stelt dat hij hiermee niet wil zeggen, dat alles koek en ei is in het buitenland, maar er is wel een duidelijk verschil. Edam werkt al langer dan twintig jaar in deze branche en zegt kennis te dragen van zaken. Hij onderstreept, dat veel cliënten doodgaan op basis van menselijke fouten, 'maar nergens hoor je het'. 'Van huis uit ben ik obductie assistent. Nu ik meer verantwoordelijkheid heb let ik kritischer op zaken.'

Hij wil met zijn opmerkingen aangeven hoe zaken misgaan, zonder dat er wordt opgetreden. Edam beweert, dat hij het niet opneemt voor de overheid, want ook zij is schuldig aan de situatie in de zorg. Wel betreurt hij hey, dat er allerlei zaken worden opgeworpen, wanneer de overheid zaken wenst aan te pakken.

De vakbondsman keurt de opstelling van de Surinaamse artsen tegenover de komst van Cubaanse collega's naar Suriname af. Rond de vijftig Cubaanse doktoren hebben van het ministerie van Volksgezondheid toestemming om in Suriname te werken. Zij zullen vooral in het binnenland worden ingezet, zodat de zorg daar optimaal kan zijn. Edam roept de artsen op geen acties te voeren, maar besluiten te nemen in het voordeel van de Surinaamse gezondheidssector.

Toename aantal moorden in Honduras

In totaal zijn 1.873 mensen gedood in eerste helft van 2019, 1.841 in dezelfde periode in 2018


In totaal zijn 1.873 mensen gedood in Honduras in de eerste helft van 2019, meer dan de 1.841 moorden tijdens dezelfde periode in 2018, onthulde het Secretaría de Seguridad, dat maandag 22 juli 2019 werd geciteerd door de lokale krant El Heraldo.

Volgens de entiteit waren de meest gewelddadige maanden april, met 377 moorden; mei met 353; en juni met 339; en de regio's met de grootste toename van sterfgevallen zijn Cortes, Intibuca, Atlantida, La Paz en Olancho.


Volgens Jair Meza, woordvoerder van het Secretaría de Seguridad, worden veel moorden gepleegd door bendes of 'mara's'. Honduras heeft echter nog steeds een van de hoogste moordcijfers ter wereld en kampt momenteel met een spiraal van geweld waarvan de oorzaken, volgens verschillende analisten, meervoudig en complex zijn.


De belangrijkste oorzaken zijn de groeiende ongelijkheid van inkomen en kansen, de concentratie van rijkdom in zeer weinig handen, corruptie en straffeloosheid die vooral witte-boordencriminelen, werkloosheid en onderbezetting begunstigt. De oplossing, legt hij uit, bestaat niet in toenemende repressie door de staat als deze niet gepaard gaat met acties die gemeenschappen ten goede komen met preventieve maatregelen, variërend van de oprichting van micro-ondernemingen tot de opening van recreatiecentra.

In de afgelopen weken is, gezien de toename van het maatschappelijk onbehagen uitgedrukt in massale demonstraties, de repressie in Honduras door het leger en de politie tegen deze mobilisaties bekritiseerd, zowel binnen als buiten het land, voor het aantal getroffen mensen, met name jongeren.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/El Heraldo/Twitter)

Zeker 19 doden in Costa Rica door vervuilde alcohol

Slachtoffers dronken alcohol vermengd met methanol...In Costa Rica zijn al 19 mensen overleden, omdat ze alcohol hebben gedronken die vermengd is met methanol. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid op Costa Rica bekend gemaakt. 


Volgens het ministerie is het onderzoek naar de vervuilde alcohol nog in volle gang. Sinds begin juni zijn 14 mannen en 5 vrouwen in de leeftijd tussen 32 en 72 jaar overleden aan het drinken van de besmette drank.


De overheid heeft inmiddels zo’n 30.000 flessen in beslag genomen waarvan wordt vermoed dat er is geknoeid met de inhoud.

De drank draagt namen als Aguardiente Molotov (vuurwater) en Guaro Gran Apache. Traditioneel wordt de drank vervaardigd uit rietsuiker. Maar verkopers verdunnen de drank soms met methanol om de winstmarges te verhogen of het alcoholpercentage te verhogen.

(Suriname Mirror/AD/QCostaRica/Twitter/Mundo Hispanico)

Minister Dikan van RO en delegatie tevreden terug van bezoek aan Otumfuo Osei Tutu II, Ghana

(Bron foto's: NII)
'Missie is goed verlopen, we hebben enkele mooie afspraken gemaakt met de Ashanti koning'


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), de granmans Albert Aboikoni (Saamaka) en Lesly Valentijn (Matawai) en hoofdkapitein John Lesina (Ndjuka) zijn zondag 21 juli voldaan teruggekeerd uit  Kumasi, Ghana. De delegatie, bestaande uit vijfentwintig personen, onder wie ook stafleden van het ministerie, directeur Wensley Misiedjan van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland, districtscommissaris Kenya Pansa en kopstukken van het Traditioneel Gezag (TG), was woensdag 10 juli vertrokken. Bij terugkeer zijn ze met culturele zang en dans ontvangen door stamleden en anderen, aldus maandag 22 juli 2019 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

'De missie is goed verlopen. We hebben enkele mooie afspraken gemaakt met de Ashanti koning Otumfuo Osei Tutu II, die nog moeten worden uitgewerkt. De basis is gelegd voor een hechte samenwerking tussen Kumasi en Suriname. We zijn tevreden', aldus minister Dikan bij aankomst zondagavond op de Johan Adolf Pengelluchthaven.

Hij zegt, dat de details van de missie spoedig zullen worden bekend gemaakt.


De delegatie is met deze missie ingegaan op de uitnodiging van de koning van het Ashanti-koninkrijk in Ghana. Otumfuo Osei Tutu II had bij zijn bezoek vorig jaar aan Suriname het traditioneel gezag van de Afro-Surinamers in het binnenland uitgenodigd om erbij te zijn wanneer hij dit jaar het feit herdenkt dat hij twintig jaar op de troon zit. De granmans hebben de koning uitgenodigd nog eens naar Suriname te komen en bij die gelegenheid niet in Paramaribo, maar in het binnenland te logeren.  
'We moeten de koppen bij elkaar steken en meer samenwerken om sterker te worden. Er zijn deuren voor ons geopend daar. We hebben onder meer gesproken over onderwijsmogelijkheden voor onze kinderen in Ghana. De koning heeft laten weten dat hij graag terugkomt en dan de gast wil zijn van de Granmans in het binnenland. Hij wil zien hoe het dorpsleven in Suriname ervan binnen uitziet en hoe hij een handje kan helpen. We zullen ons huiswerk maken en ons voorbereiden op zijn komst', aldus Granman Valentijn. Hij gelooft dat de voordelen van de relaties met de Ashanti koning op termijn vruchten zullen afwerpen.

Voor Graman Aboikoni is de missie een ervaring die hem nog lang zal bijblijven. Net als de overige delegatieleden zijn de overeenkomsten tussen de Ashanti’s en de Afro-Surinamers in het binnenland een herbevestiging dat hun voorouders daar vandaan komen. Hij zegt dat het nu aan de stamhoofden in Suriname ligt om in solidariteit met elkaar te overleggen en als eenheid te reageren op het broederlijk hulpaanbod van Otumfuo Osei Tutu II.

Granman Aboikoni zal bij zijn terugkeer naar zijn residentie te Asidonhopo zijn ervaringen delen met de rest van de stamleiding en zijn stamleden.

Hoofdkapitein Lesina was de afgevaardigde van granman Bono Velantie, de Ndjuka granman, die vanwege gezondheidsreden niet kon afreizen. Ook voor Lesina is de missie een ongekende ervaring. Zijn vreugde over het aanhalen van de historische en culturele verbondenheid werd op momenten afgewisseld met emoties bij de herinneringen aan de wonden die zijn geslagen door de slavernij. Lesina wil verslag doen aan Granman Velantie voordat hij zijn verhaal publiekelijk deelt.

VSB-directeur: 'Vehoging minimumuurloon kan ernstige gevolgen hebben voor bedrijfsleven'

'VSB geen voorstander van Loonraad, omdat SER al wettelijk het mandaat heeft'


De verhoging van het minimumuurloon onlangs door de regering kan ernstige gevolgen hebben voor het bedrijfsleven, aldus Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), vandaag, maandag 22 juli 2019, in de Ware Tijd. Zo zijn er bepalingen opgenomen in een Staatsbesluit van 10 juli die een 'zorgwekkende aanslag zouden zijn op de rechtszekerheid van ondernemers, omdat je wettelijk geen personen retroactief kan opzadelen met lasten of rechten kan ontnemen.'

In het staatsbesluit staat, dat het minimumuurloon per 1 maart is verhoogd naar Srd 8.40. Dat het minimumuurloon is verhoogd en tegelijkertijd op een ander spoor, bij wet een minimumloon is vastgesteld zorgt, aldus de directeur ook voor verwarring. Het is dus noodzakelijk dat het ministerie van Arbeid snel komt met een goede informatiecampagne, zegt de VSB-directeur.

Donderdag heeft het parlement de Wet Minimumloon goedgekeurd, maar de president heeft die nog niet afgekondigd. MacAndrew benadrukt, dat deze wet nog niet in werking is getreden, en slechts handelt over de vervanging van de wet van Minimumuurloon 2014 en de instelling van een Loonraad. 'Voor wat betreft de directe impact is dus het Staatsbesluit dat op 10 juli is gepubliceerd belangrijk.'

Hij stelt dat de VSB geen voorstander was van een aparte Loonraad, omdat de Sociaal Economische Raad (SER) al wettelijk het mandaat heeft om op dit gebied gevraagd en ongevraagd te adviseren. 'Wij hebben helaas moeten constateren, dat de Assemblee de zoveelste raad in het leven roept en klaarblijkelijk voorbij is gegaan aan het feit of vergeten is, dat de SER door de president wordt geïnstalleerd en nog steeds advies kan geven voor het minimumloon, waardoor je nu twee raden hebt, die dat kunnen, met dien verstande dat een de president adviseert en de andere de minister van Arbeid.'

MacAndrew is het eens, dat een minimumloon bepaalde groepen van werknemers kan helpen, met name laaggeschoolden, en dus op zich een goede zaak is. Dit zal evenwel ook gevolgen hebben voor werknemers, omdat ook zij lijden onder de ernstige gevolgen van de huidige situatie in het land. 'Hoe verwacht de regering, dat de private sector hogere arbeidslasten kan dragen, indien zij continu geconfronteerd wordt met maatregelen of geringe besluitvaardigheid voor wat betreft zaken, die van belang zijn voor het bedrijfsleven?'

De VSB'er verklaart, dat meer dan 75 procent van bepaalde producten op de markt afkomstig is van smokkel en dat informalisering van de economie rap verder groeit. 'Hoe moeten ondernemers, die zich houden aan wet en regelgeving maatregel dan overleven?'

Hij wijst er verder op, dat per 1 november exporten naar de Europese Unie voor Suriname duurder zullen worden, omdat de EPA, de handelsovereenkomst met de EU, nog niet is geratificeerd. De directeur is van mening, dat de debatten in het parlement duidelijk hebben gemaakt, dat politici niet weten wat de werkelijke situatie is voor ondernemers in Suriname, hetgeen een enorm zorgpunt blijft.

Jamaicaanse reggaeband Third World na zo'n 39 jaar weer in Suriname

Third World is de hoofdact van eerste Urban Heritage & Art festival op 6 en 7 septemberDe bekende Jamaicaanse reggaeband Third World is de hoofdact van het eerste Urban Heritage & Art festival dat op 6 en 7 september in Suriname wordt gehouden. Third World, die vooral bekend is van het nummer ‘Now That We Found Love’, bezoekt Suriname voor de tweede keer. De groep was ongeveer 39 jaar geleden voor het eerst hier. Het festival vindt plaats in het At Live Entertainment Center, voorheen Flamboyant Park. Third World treedt op de laatste festivaldag op. Dit meldt Waterkant.net vandaag, maandag 22 juli 2019.


Verder bestaat het entertainment gedeelte uit optredens van Denise Jannah & Friends uit Nederland, Asgar Koster and Friends, Ernesto van Dal & Band en Naks Kaseko Loco. Uit Cuba is de dames muziekformatie Canella de Cuba gecontracteerd.


Het belangrijkste doel van het festival dat door At Live Entertainment en Suriname Heritage Festival wordt georganiseerd, is om mensen samen te brengen en de diversiteit aan cultuur te laten ervaren. Het beleven van elkaars muziek, cultuur, culinaire tradities en de manier van omgaan met onze leefomgeving en onze natuur.

Heritage & Art festival Suriname moet niet alleen een jaarlijks terugkerend evenement worden, maar uitgroeien tot een regionaal meerdaags evenement.

Actrice Imanuelle Grives opgepakt in België

'Ze had hoeveelheden van verschillende soorten soft- en harddrugs bij zich'

(Bron foto: BeauMonde)
- 'Ter voorbereiding van een nieuwe rol wilde ze nu weten wat het is om drugs te verkopen'
- Misdaadverslaggever Peter R. de Vries: 'Haar verhaal is niet geloofwaardig, het is een volwassen vrouw, zij had beter moeten weten'


De Nederlandse actrice van Surinaamse afkomst Imanuelle Grives (34) is opgepakt in België, dit bevestigt vandaag, maandag 22 juli 2019, haar advocaat mr. Koen Vaneecke aan De Telegraaf. Diverse media berichten over de arrestatie, waaronder RTL Nieuws en de NOS.De Gazet van Antwerpen meldt dat Imanuelle verschillende soorten drugs bij zich had en dat er tijdens een huiszoeking bij een door haar gehuurde Airbnb-locatie nog meer gevonden is.


Tijdens een controle bij de ingang van Tomorrowland werd ontdekt, dat zij verdovende middelen bij zich had. 'Ze had hoeveelheden van verschillende soorten soft- en harddrugs bij zich die de gebruikershoeveelheden overschreden', laat Stéphanie Chomé van het Belgische Openbaar Ministerie weten. Ze voegt daar aan toe: 'Tijdens een huiszoeking op haar verblijfsplaats werd nog meer aangetroffen.'Imanuelle’s advocaat, Koen Vaneecke, zegt dat de actrice, die onder andere bekend is van de film Alleen Maar Nette Mensen, bezig is met de voorbereiding voor een nieuwe rol en dat dit een uit de hand gelopen experiment is. 'Mijn cliënte heeft de gewoonte zich zeer goed voor te bereiden voor een nieuwe rol. Zo heeft ze ooit weken op straat geleefd voor een reeks over daklozen. Ter voorbereiding van een nieuwe rol wilde ze nu weten wat het is om drugs te verkopen.'

Vaneecke spreekt dan ook over een ’fout gelopen experiment’. 'Ze heeft zich echter compleet misrekend', aldus de advocaat. Volgens hem zou ze ’perfect onder voorwaarden kunnen worden vrijgelaten’. De onderzoeksrechter zag dat anders en heeft besloten dat ze minimaal tot vrijdag nog vastzit.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries vindt het verhaal van actrice Grives dat zij op Tomorrowland grote hoeveelheden drugs bij zich had ter voorbereiding op een rol ’niet geloofwaardig’. 'Er is niets waaruit blijkt dat haar verhaal klopt. Het is een volwassen vrouw, zij had beter moeten weten', reageert De Vries in RTL Boulevard. Grives werd volgens Vlaamse media aangehouden met 100 xtc-pillen en 20 gram cocaïne.

Dode (32) en twee gewonden (48) bij bootongeluk op Surinamerivier ter hoogte van Suralco

Boot zou met hoge snelheid hebben gevaren en in een bosschage langs de oever zijn beland

(Bron foto: Waterkant.net)

Bij een bootongeluk op de Surinamerivier ter hoogte van Suralco is zondag 21 juli 2019 een man omgekomen, zo melden de Ware Tijd en Waterkant.net zondagavond. Twee andere personen zijn gewond geraakt, één van hen verkeert in kritieke toestand. De politie bevestigt het ongeval tegenover de Ware Tijd.

Op de rivier was het evenement ‘Summerbeach’ aan de gang.

De boot, met een motor van 250 pk, zou met hoge snelheid hebben gevaren en in een bosschage langs de oever zijn beland. Het slachtoffer was op slag dood.

Het Korps Politie Suriname meldt maandag 22 juli, dat de dode Stefan Veldkamp (32) is. S.R. en K.M (beiden 48) zijn opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Een van de twee gewonden wordt behandeld op de Intensive Care afdeling.

Stijging aantal moorden in Mexico eerste zes maanden 2019

14.603 Moorden eerste helft 2019 in vergelijking met 13.985 moorden in eerste zes maanden 2018


Het aantal moorden in Mexico is in de eerste helft van het jaar gestegen, volgens de officiële gegevens, wat de nadruk legt op de enorme uitdagingen waarmee president Andres Manuel Lopez Obrador geconfronteerd wordt in het terugdringen van geweld in het door het drugskartel verwoeste land.

Er waren 14.603 moorden van januari tot en met juni, in vergelijking met de 13.985 moorden die in de eerste zes maanden van 2018 waren geregistreerd, volgens gegevens die in het weekend zijn gepost op de website van het Secretaría de Seguridad Pública, SSP.


Mexico is op koers om de 29.111 moorden van vorig jaar, een hoogste punt ooit, te overtreffen. Jarenlang worstelde Mexico met geweld, omdat opeenvolgende regeringen streden tegen brute drugskartels, vaak door hun leiders te verslaan. Dat heeft geresulteerd in de fragmentatie van bendes en in toenemende mate wrede gevechten.

De linkse president Lopez Obrador, die in december aantrad, heeft het economische beleid van vorige regeringen de schuld gegeven van het verergeren van het geweld en zei dat zijn regering het probleem aanpakt door corruptie en ongelijkheid in Mexico uit te roeien.


'Sociaal beleid is erg belangrijk - we zijn het erover eens dat dit positieve effecten zal hebben. Maar deze positieve effecten zullen op de lange termijn zichtbaar zijn', zei Francisco Rivas, directeur van de Observatorio Nacional Ciudadano, een civiele groep die gerechtigheid en veiligheid in Mexico bewaakt. De complexiteit van het bestrijden van criminele groepen is een belangrijke test voor de jonge regering van Lopez Obrador, die heeft gezworen om een ​​andere benadering te proberen dan die van zijn voorganger. Zijn regering heeft vorige maand een nieuwe gemilitariseerde Nationale Garde opgestart die moet helpen het probleem op te lossen.

(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter)

Gewapende mannen doden vijf mannen en verwonden zes anderen in populaire bar in Acapulco, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Slachtoffers zouden allemaal inwoners van Acapulco zijn


Gewapende mannen hebben zondag 21 juli 2019 vijf mannen doodgeschoten en zes andere mensen verwond in een populaire bar in Acapulco, de laatste in een reeks gewelddadige incidenten voor de eens zo glamoureuze badplaats aan de Pacifische Kust.

De openbare aanklager van Guerrero zei, dat de schietpartij 's morgens plaatsvond in een bar genaamd Mr. Bar, die aan de brede kustweg van de stad ligt, tegenover de hooggelegen hotels aan het strand. Gelegen in de zogenaamde Golden Zone van de stad, wordt de bar bezocht door de lokale bevolking en toeristen.Acapulco zit vol vakantiegangers en dagen geleden hebben autoriteiten een beveiligingsoperatie voor het toeristenseizoen opgestart.

Er werd beweerd, dat de slachtoffers allemaal Acapulco-inwoners waren. Forensisch onderzoekers vonden 21 kogelomhulsels op de plaats delict, dat werd afgezet door soldaten en politie. Eén verdachte werd gearresteerd.


De autoriteiten interviewden getuigen om te bepalen of de schietpartij het resultaat was van een aanval of een geschil tussen zogenoemde beschermheren. Deelstaat Guerrero en Acapulco hebben hoge gewelds- en moordcijfers.


(Suriname Mirror/GlobalNews/Twitter/CaracolTV)

Mexicaanse bisschop Salvador Rangel vindt veroordeling 'El Chapo’ waarschuwing voor drugsbarons

(Bron foto: Twitter)
‘El Chapo’ door rechtbank New York veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor 26 misdaden


De Mexicaanse bisschop Salvador Rangel begroet de veroordeling van drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, die aan het hoofd stond van een van de grootste en meest gewelddadige drugskartels ter wereld, als een zegen voor het land en een waarschuwing voor andere drugsbazen 

‘El Chapo’ werd vorige week woensdag door een rechtbank in New York veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor 26 misdaden, waaronder drugshandel, georganiseerde misdaad en het beramen van moord.

De bisschop van Chilpancingo-Chilapa bestempelt de straf als menselijke rechtvaardigheid. 'Ik stel meer vertrouwen in de Amerikaanse wetten, dan de Mexicaanse.'

Volgens hem is de veroordeling ook een waarschuwing voor andere drugsbazen dat zij niet aan Justitie zullen ontkomen. Hopelijk helpt dit om de misdaad in Mexico te doen afnemen. Het land gaat al jaren gebukt onder een golf van drugsgeweld. Daardoor is het wellicht het meest onveilige land ter wereld.

Ook de katholieke Kerk bleef niet gespaard van het geweld van drugskartels en andere vormen van georganiseerde misdaad. Verschillende parochies werden aangevallen en tientallen priesters zijn vermoord.

(Suriname Mirror/Kerknet/CNA/KN)

ELN-commandant 'Pablito' heeft in Colombia iedereen misleid over zijn identiteit - OM ontdekt identiteitsfraude

'Pablito' is Carlos Emilio Marin Giraldo en niet Gustavo Anibal Giraldo Quinchia


Het Openbaar Ministerie, OM, van Colombia is erachter gekomen, dat ELN-commandant 'Pablito' (Ejército de Liberación Nacional) iedereen heeft misleid over zijn identiteit, aldus de krant El Tiempo zaterdag 20 juli 2019. Onder verwijzing naar een anonieme bron binnen het OM, meldt de krant dat de commandant van het Oostfront van de ELN Carlos Emilio Marin Giraldo heette, en niet Gustavo Anibal Giraldo Quinchia zoals hij momenteel staat geregistreerd. 

Hoewel de autoriteiten lang geloofden dat Pablito in 1968 in de centrale provincie Cundinamarca was geboren, bleek uit het onderzoek dat hij in Peñol, een stad in de buurt van Medellin, werd gedoopt.

Volgens de krant kwam de aanklager op de hoogte van de identiteitsfraude bij het onderzoeken van een terroristische aanslag waarbij 22 politie-cadetten in februari werden gedood in opdracht van Pablito.


El Tiempo meldt, dat op bevel van de voormalige leidster van de afdeling Georganiseerde Mmisdaad, Claudia Carrasquilla, een ster binnen de instelling, de openbare aanklagers de boeken van een nationaal kadaster in Cubara, een kleine stad in Boyaca, doornamen en allerlei onregelmatigheden met betrekking tot de ELN-leden vonden.

'Er is een keten van vervalsingen van stukken die direct verband houden met het ELN en die zelfs leden van zijn leiderschap bereikt', zei de OM-bron. Van de 2.000 Cubara-documenten die tot dusver zijn geverifieerd, vonden openbare aanklagers, dat 1.200 leken te zijn veranderd, aldus El Tiempo.


Hoewel de beweerde echte identiteit van 'Pablito' de meeste aandacht trekt, zou het grootste succes van de aanklager zijn dat een groot aantal ELN-guerrilla's die valse identiteiten hebben gebruikt, nu is blootgesteld.

Hoewel het een van Colombia's meest gezochte personen is, is 'Pablito' altijd ongrijpbaar geweest, niet alleen op papier. De informatie  van de guerrillaleider op de Interpol-website toont een derde naam, Carlos Fernando Marin Guarin. Pablito, die verdacht wordt van meer dan 200 moorden, heeft zich gedurende een groot deel van zijn 30-jarige guerrillacarrière buitengesloten gehouden. De guerrillacommandant werd in 2008 gearresteerd, maar ontsnapte spectaculair in 2009 toen guerrillastrijders de gevangenbewaarders aanvielen die hem vanuit een gevangenis in Arauca naar het plaatselijke vliegveld brachten vanwaar hij naar Bogota zou worden gebracht.

Volgens Interpol wordt 'Pablito' niet alleen gezocht voor moord, maar ook voor kidnapping en diefstal.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

VS en Venezuela beschuldigen elkaar bij conflict in internationaal luchtruim

(Bron foto: US Southern Command)
Venezolaans gevechtsvliegtuig zou Amerikaanse EP-3-verkenner lange tijd op onveilige afstand geschaduwd hebben


Het Amerikaanse leger zegt, dat een van hun verkenningsvliegtuigen afgelopen vrijdag agressief benaderd is door een gevechtsvliegtuig van Venezuela. Het is de zoveelste uiting van vijandigheid tussen beide landen. 

Volgens de VS gebeurde het conflict in het internationale luchtruim. Het Venezolaanse gevechtsvliegtuig zou de Amerikaanse EP-3-verkenner een lange tijd op onveilige afstand geschaduwd hebben, en zo de veiligheid van de crew en de missie van de EP-3 in gevaar gebracht hebben.De vliegtuigen zijn niet gebotst en niemand raakte gewond tijdens het incident.

Zondag beweerde Venezuela, dat de actie erop gericht was om ‘de inval van een Amerikaans verkennings- en inlichtingsvliegtuig te vermijden.’ Volgens hen vloog het vliegtuig richting de luchthaven van Maiquetia, vlakbij de hoofdstad Caracas.


Venezuela beweert, dat de VS de aanwezigheid van het vliegtuig niet gemeld heeft en leidde het vliegtuig daarom weg uit het luchtruim. Het incident vond plaats op dezelfde dag dat president Donald Trump sancties uitriep tegen vier Venezolaanse topmannen van de militaire contraspionagedienst.

De relaties tussen de VS en Venezuela verlopen gespannen sinds de omstreden herverkiezing van president Nicolas Maduro in 2018.

(Suriname Mirror/BBC/De Standaard/Al Jazeera/Twitter)

Deel personeel Republic Bank kog in staking, maar filialen gewoon open

Directie zou zich niet houden aan CAO-afspraken


De staking bij de Republic Bank duurt voort. In een verklaring zegt de directie van de Republic Bank vandaag, maandag 22 juli 2019, dat zij er alles aan doet om zo snel mogelijk weer volledig operationeel te zijn. Het personeel van de bank is sinds vrijdag in actie, aldus Starnieuws.

De bankdirectie erkent, dat er enige verstoring is in de dienstverlening, maar zegt dat al haar filialen normaal open zijn om het publiek van dienst te zijn. 'De meeste pinautomaten zijn volledig operationeel, klanten worden aangemoedigd om gebruik te maken van deze diensten.'


Algemeen directeur Sean Husain is de loyale medewerkers die de dienstverlening hebben voorgezet erkentelijk. Hij bied zijn excuses aan voor het eventueel ontstane ongerief voor het publiek.

Het personeel heeft het werk neergelegd, omdat het ontevreden is met de gang van zaken binnen het bedrijf en de houding van Husain. De directie zou zich niet houden aan afspraken zoals overeengekomen in de collectieve arbeidsovereenkomst, CAO.

De directie heeft de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname ingeschakeld voor een oplossing. Vanavond worden partijen ontvangen door de raad.

Sylvana Simons zoekt weer aandacht via media en nu gebruikt ze... Oprah Winfrey

(Bron foto: Twitter)
'Ik creëer elke dag een stiltemoment, een kwartier, een half uur of zolang ik het volhoud'

Simons zet zichzelf weer eens op treurige als 'slachtoffer' te kijk


Sylvana Simons kon met behulp van de uitspraken van Oprah Winfrey een einde maken aan een gewelddadige relatie, zegt ze in het programma Tims tent: maar dan een bungalow met sterren. 'Oprah is wel iemand die mij een aantal belangrijke lessen heeft geleerd', zegt de zogenaamd politica in gesprek met Tim den Besten.

'Ik zat in een gewelddadige relatie. Iemand die van zichzelf houdt, staat het niet toe dat een ander je dat aandoet. Ook al dacht ik op dat moment niet slecht van mezelf, iets in mij vond het wel oké om zo behandeld te worden.'


Toen Simons een keer op de bank zat en naar de talkshow van de Amerikaanse presentatrice keek, vond ze een uitweg. 'Daar zat een dame, eigenlijk min of meer in dezelfde situatie. En toen zei Oprah tegen haar: 'Maar lieverd, als je sterk genoeg bent om te blijven en dit allemaal ondergaat, ben ik ervan overtuigd dat je sterk genoeg bent te vertrekken en jezelf te bevrijden.' En toen ben ik ook gegaan.'

In het VPRO-programma laat de 48-jarige Simons echter ook weten uit zichzelf te putten als ze behoefte heeft aan inspiratie of zelfreflectie. 'Ik creëer elke dag een stiltemoment. Een kwartier, een half uur of zolang ik het volhoud. Even geen telefoon, geen televisie, geen mensen, geen input. Helemaal niets. Even weer tot de kern.'


Daarna begint ze haar zogeheten 'spiegelritueel'. 'Dan ga ik voor de spiegel staan en ga ik reflecteren op de dag en het leven. (…) Ik ga met mezelf het gesprek aan. 'Zijn er dingen die je niet zuiver hebt gedaan?' Maar dus ook: 'Wat heb je goed gedaan, waar ben je trots op?' Ik doe het elke dag om op die manier de lelijkheid van buiten, de agressie en het geweld waar ik elke dag aan blootgesteld word van me af te schudden.'


Verderop in de uitzending onthult Sylvana iets wat vermoedelijk maar weinig mensen zullen weten.
'Ik heb een supermarktfobie, of zoiets. Ik háát supermarkten. Ik sla altijd dicht, omdat er altijd te veel keus is. En als ik naar de supermarkt ga, dan sta ik meestal eerst nog tien minuten voor de deur, voordat ik iets heb van: oké Syl, je kunt het. Dat heb ik altijd al gehad.'

Simons richtte eind 2016 de politieke partij BIJ1 op en zit als vertegenwoordiger van deze partij sinds 2018 in de Amsterdamse gemeenteraad.


(Suriname Mirror/De Telegraaf/VPRO/Nu.nl/Twitter)

ABOP installeert 11 van haar 12 ressortbesturen in Paramaribo

Partij overtuigd van verkiezingswinst in kieskring Paramaribo


De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) heeft 11 van haar 12 ressortbesturen in Paramaribo geïnstalleerd. 'Hiermee is de weg verder geplaveid voor het succesvol verloop van het veldwerk van de aankomende verkiezingen', zegt de partij in een persbericht, aldus Starnieuws vandaag, maandag 22 juli 2019.

De ressortbesturen zijn zaterdag in het ABOP partijcentrum te Latour geïnstalleerd. De leden hebben de opdracht om de veldwerkstrategie van de partij toe te passen tot aan de verkiezingen van 2020. ABOP zegt overtuigd te zijn van verkiezingswinst in kieskring Paramaribo.

Volgens partijvoorzitter Ronnie Brunswijk zal dit niet van een leien dak gaan, maar 'zal hiervoor hard gestreden moeten worden'. Hij voegt eraan toe dat met de installatie van de ressortbesturen, de ABOP meer structuur in het district Paramaribo heeft gebracht. Onder het motto 'Leven lang Leren' zullen de ressortbesturen meer trainingen krijgen om het veldwerk te doen.

'Deze leden zijn onder meer gewapend met de visie, het programma, de strategieën en verworvenheden van de partij om kiezers uit te leggen waarom de gele partij de beste keuze is.'

ABOP zegt dat uit de voorlopige herregistratie in de ressorten Latour, Pontbuiten, Beekhuizen, Livorno, Centrum en Flora blijkt', 'dat de partij sterk aan het groeien is.' In de ressorten Tammenga en Munder zou de groei er volgens de partij ook zijn, 'maar moet harder worden gewerkt, evenals Blauwgrond, Weg Naar Zee, Rainville en Welgelegen.'

Volgens Brunswijk moet de partij zich niet alleen concentreren in de ressorten waar de partij sterk staat. 'Indien we maximale zetelwinst willen behalen in Paramaribo, moeten we ons ook sterk maken in de overige ressorten', zei hij. Enkele ressorten hebben hiertoe speciale opdrachten en strategieën bij gehad om de partij daar maximaal te promoten.

In het kiesdistrict Paramaribo zijn 17 zetels te behalen. Via de ressortbesturen kijkt de ABOP nu al naar de stembusbezetting in Paramaribo. 'Deze zullen optimaal worden bezet, om niet alleen de ABOP- kiezers te bemoedigen, maar om het stembusproces nauwlettend en volgens de wettelijke procedures te volgen.'

Vakbonden Solidaridat Sindikal nemen definitief standpunt in over bezuinigingsmaatregelen kabinet-Rhuggenaath

'Bezuinigingsmaatregelen maken een al kwetsbare arbeidsmarkt nog kwetsbaarder'


De vakbonden van Solidaridat Sindikal komen vanmiddag, maandag 22 juli 2019, om twee uur weer bijeen om een definitief standpunt in te nemen over de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet-Rhuggenaath heeft aangekondigd. Dat zegt Apri-voorzitter Gherrel Remilia in het Antilliaans Dagblad.

Vrijdag kwamen de bonden en verschillende sociale groeperingen bijeen tijdens een informatiesessie van Solidaridat Sindikal waarbij uitgebreid informatie werd gegeven over het Plan Groeistrategie, het groeiakkoord dat tussen Curaçao en Nederland is getekend en de aanwijzing die Nederland onlangs aan Curaçao oplegde. Na de informatiesessie kregen deelnemers de kans om vragen te stellen en om hun mening te uiten.

'Vandaag komt Solidaridat Sindikal weer bijeen om een standpunt in te nemen', aldus Remilia.

De afgelopen week maakten verschillende bonden hun ongenoegen bekend over de bezuinigingsmaatregelen die de regering gaat treffen. Steeds meer vakbonden sloten zich aan bij het protest en deden een beroep op hun leden paraat te staan voor een mogelijke manifestatie. Of die daadwerkelijk gaat komen, is onbekend. De bezuinigingsmaatregelen maken volgens de vakbonden een al kwetsbare arbeidsmarkt nog kwetsbaarder en ‘als verantwoordelijke vakbonden’ kunnen ze niet zomaar zwijgen en toekijken terwijl de arbeidersklasse hierbij wordt opgeofferd.

CBCS reageert op waarschuwing aan adres directielid Matroos-Lasten in de kwestie-Neysa

'CBCS heeft zelfstandig onderzoek laten instellen naar gang van zaken informatieverschaffing in maart aan minister van Financiën door CBCS'


In een schriftelijke verklaring stelt de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), dat zij op 19 april 2019 - onder andere nadat directielid Leila Matroos-Lasten op 22 maart een intern en vertrouwelijk memo van de CBCS over op dat moment nog kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia doorstuurde naar de privémail van Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN) - een zelfstandig onderzoek heeft laten instellen naar de feitelijke gang van zaken omtrent de informatieverschaffing in maart 2019 aan de minister van Financiën door de CBCS. Dit schrijft vandaag, maandag 22 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Bij het feitenonderzoek is de methodologie gebruikt waarbij naast het bestuderen van onderliggende documentatie ook interviews zijn gehouden met de leden van de Raad van Bestuur en verschillende werknemers van de CBCS', zo legt de RvC van de CBCS uit.

De Internal Audit Department van de CBCS (IAD) heeft het feitenonderzoek verricht en zijn voorlopige bevindingen ter zake vastgelegd. Vervolgens zijn de bevindingen door de RvC aan een voorlopige analyse onderworpen van een externe juridische adviseur en zijn de rapporten door de RvC op 20 mei 2019 naar de raad van bestuur (RvB) van de CBCS toegezonden.

'De RvC heeft de desbetreffende leden van de RvB in de gelegenheid gesteld om daarop hun input en/of commentaar te leveren, alvorens de RvC zijn standpunt in dezen zou bepalen. Beide RvB-leden hebben op het verzoek van de RvC gereageerd', aldus de verklaring van de CBCS.

Toerist op Curaçao door mazelen getroffen

Man niet op Curaçao besmet geraakt


GGZ, voorheen GGD, heeft afgelopen vrijdag een geval van mazelen op Curaçao geïdentificeerd. Zo maakt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 22 juli 2019. Meteen benadrukt het ministerie dat de persoon - een toerist die bij het Sunscape Hotel in Marie Pampoen verbleef - niet op Curaçao besmet is geraakt. 

Tegelijkertijd wordt een dringend beroep gedaan op personen die in aanraking zijn geweest met gasten van het betreffende hotel, zich te melden. De toerist voelde zich onwel en raadpleegde vrijdagochtend een huisarts, die na een aantal noodzakelijke labtesten vaststelde dat sprake was van mazelen.

In een schriftelijke verklaring legt GMN uit, dat de patiënt op 15 juli op Curaçao is aangekomen en zich binnen enkele dagen onwel voelde en op 17 juli hoge koorts en uitslag kreeg. 'Dit betekent dat deze persoon níét op Curaçao besmet is geraakt. Op basis van berekeningen zou de patiënt vanaf 12 juli besmet kunnen zijn geraakt en vormt hij zodanig tot en met 21 juli een besmettingsgevaar voor anderen', aldus GMN.

Op de dag dat de ziekte werd geïdentificeerd - vrijdag 19 juli - heeft GGD direct contact opgenomen met de directie van het Sunscape Hotel en is een bezoek gebracht aan het hotel, waar een informatiesessie aan zowel de directie als andere werknemers van het hotel is verzorgd en een vaccin aan het personeel is aangeboden. Dit vaccinatieproces is gedurende het gehele weekend voortgezet voor de overige werknemers en de hotelgasten, zo stelt GMN.

'Vaccinatie is belangrijk bij preventie, met name bij ernstig besmettelijke ziektes zoals mazelen. De vaccinatie moet echter wel geheel op vrijwillige basis plaatsvinden.'

Governor van CBvS, Robert van Trikt: 'Alleen Srd 670 miljoen aan voorschotten opgenomen door regering'

'Deze monetaire financiering vond plaats op basis van artikel 21 van de Bankwet'


De regering heeft Srd 670 miljoen aan voorschotten opgenomen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), al volledig gebruikt. Deze monetaire financiering vond plaats op basis van artikel 21 van de Bankwet 1956 (zie onderaan). Daarnaast is de Staat niet monetair gefinancierd. Dit zei de governor van de CBvS Robert van Trikt in het zondagse programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, aldus Starnieuws vandaag, maandag 22 juli 2019.De regering heeft verschillende inkomsten of mogelijkheden om aan financiën te komen. Volgens Van Trikt kan de regering het vakantiegeld en salarissen van ambtenaren normaal betalen.

De governor legt uit dat de overheid bezittingen van de hand kan doen, zoals panden, om schulden te betalen, het uitgeven van schatkistpapier of leningen zijn ook mogelijkheden. Hij benadrukt dat er niet aan monetaire financiering wordt gedaan. De Bankwet wordt gerespecteerd.

Van Trikt merkt op, dat met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een overeenkomst is getekend waarin afspraken zijn gemaakt over monetaire aangelegenheden en wie waarvoor verantwoordelijk is. Hierbij is monetaire financiering van de Staat uitgesloten. Het bedrag van Srd 670 is op basis van de begroting van 2018. Van Trikt benadrukt, dat hij buiten dit bedrag geen andere leningen heeft verstrekt aan de Staat.

Hij zal niet in strijd met de Bankwet handelen. Er is verder haast dagelijks contact tussen de monetaire autoriteiten over het monetair en fiscaal beleid. Zo zijn de minister en de governor op tijd geïnformeerd over beleidsbeslissingen.


'Artikel 21

1. De Bank is verplicht, in afwijking van het bepaalde in artikel 18, eerste lid, aan de Staat, telkens wanneer de Minister dit tot tijdelijke versterking van Staatskas nodig acht, voorschotten te verstrekken in rekeningcourant op onderpand van schatkistpapier, waarvan de uitgifte of belening is toegestaan krachtens wet.

2. Deze voorschotten zullen tegelijkertijd gezamenlijk niet meer dan tien ten honderd van de geraamde middelen van de gewone dienst der begroting over het lopende dienstjaar mogen bedragen.

3. Deze voorschotten worden tot een bedrag van Sur. f 1.000.000,- (EEN MILJOEN GULDEN) door de Bank renteloos verstrekt; het meerdere wordt verstrekt tegen het daarvoor vigerende rentetarief van de Bank.'

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (PALU): 'Coronie wordt aan het lijntje gehouden'

(Bron foto: PALU)
'Men is niet echt geïnteresseerd in de ontwikkeling van ons district'

'Coronianen worden voor de gek gehouden door politieke partijen die gewoon op avontuur uit zijn'


'Coronie wordt aan het lijntje gehouden. Ondanks alle mooie woorden die er worden gesproken is men niet echt geïnteresseerd in de ontwikkeling van ons district. Coronianen moeten daarom eisen dat ze eindelijk eens een keer serieus worden genomen', aldus Cleon Gonsalves Jardin de Ponte, PALU-Assembleelid, bij de ingebruikname van het PALU-centrum in Totness Coronie, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 22 juli 2019.

Gonsalves ergerde zich aan de onoprechtheid waarmee Coronie en de Coronianen door de politiek worden benaderd. Hij riep de Coronianen op om zich niet langer te laten gebruiken.

De ingebruikname van het PALU-centrum gebeurde in aanwezigheid van PALU-voorzitter Jim Hok en een delegatie uit Paramaribo. Danielle Holwijn uit Coronie gaf het startsein en Imran Taus sprak daarna ook namens de jongeren uit Paramaribo. Beiden riepen de Coronianen op om bij de ontwikkeling van hun district meer verantwoordelijkheid te nemen en zelf aan te geven in welke richting het moet gaan.

'Coronianen worden voor de gek gehouden door politieke partijen die gewoon op avontuur uit zijn. Men denkt simpelweg een goedkope zetel te komen halen in Coronie.' Holwijn riep alle Coronianen op, ongeacht bij welke partij zij zijn aangesloten, om samen om de tafel te komen zitten, na te denken over de ontwikkeling van Coronie en vooral om samen te werken aan verbetering van de situatie in hun eigen district. Volgens haar is dit de enige manier om duurzaam ontwikkeling te brengen in Coronie. Taus sloot zich daarbij aan. Hij riep met name de jongeren op om een goed gebruik te maken van het PALU-centrum, onder andere om alvast gezamenlijk te kijken hoe het verder moet met het district. Ontwikkeling van jezelf en van je eigen district, is iets waar jij zelf leiding aan moet geven. Maak, daarbij ook meer gebruik van de aanwezigheid van de PALU in je district, moedigde Taus de Coronianen aan.

PALU-voorzitter Jim Hok ondersteunde deze oproepen. Hij stelde vast, dat wat over Coronie gezegd is, ook geldt voor Suriname als geheel.

'Wij moeten zelf leiding geven aan de ontwikkeling van ons land. Nu al presenteren politieke partijen zich op een manier waarop valt af te lezen dat zij die leiding kwijt zijn of zullen kwijtraken aan het buitenland. En dat, terwijl Suriname al vanaf de staatkundige onafhankelijkheid voor zichzelf verantwoordelijk is. Het wordt tijd om die verantwoordelijkheid wat serieuzer op te pakken en ons niet langer afhankelijk op te stellen van zogenaamde hulp die van buiten moet komen, en zonder welke we ons niet zouden kunnen redden. Coronie moet en mag absoluut niet aan het lijntje gehouden worden door onze eigen mensen, maar we moeten opletten dat we ons land en volk als geheel ook niet aan het lijntje laten leggen door mensen en partijen die niet beter willen of kunnen.'

Met de ingebruikname van dit PALU-centrum werd ook het startsein gegeven voor de verkiezingscampagne.

'Suriname moet wetten aanpassen of nieuwe slaan, wil het niet geblacklist worden als facilitator van criminele handelingen'

'Het is een luxe om achterover te zitten tot volgend jaar, er is veel werk aan de winkel''Wereldwijd wordt de witwasmachine steeds moderner, technischer, soms virtueel en doorsluismogelijkheden worden creatiever ontwikkeld. Suriname kan een makkelijke target voor criminelen zijn als witwasland of doorsluismogelijkheid óf is dat misschien al. Een ding staat vast: Suriname moet wetten aanpassen of nieuwe slaan, wil het niet ‘geblacklist’ worden als een facilitator van criminele handelingen. Het is een luxe om achterover te zitten tot volgend jaar. Er is veel werk aan de winkel, wil Suriname een positieve beoordeling krijgen', zegt Roy Baidjnath Panday, voorzitter van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC) vandaag, maandag 22 juli 2019, op Starnieuws. 

Suriname staat ingedeeld voor de vierde landenevaluatieronde in de tweede helft van 2020, door de Caraïbische tak, van de Financial Action Task Force (FATF). Een wereldwijde intergouvernementele organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Drie keer per jaar komt de FATF met een lijst van landen die de aanbevelingen onvoldoende hebben geïmplementeerd, niet meewerken of een hoog risico zijn voor witwassen en terrorismefinanciering. Landen zijn verplicht om hun witwas en terrorismefinancieringrisico’s te identificeren en gepaste maatregelen te treffen. Dit, om de dreiging tegen te gaan of te elimineren. Een methode om dit te doen is om de eerste van de veertig FAFT-aanbevelingen, een nationale risicoanalyse (NRA), uit te voeren. Het NRA-rapport met de bevindingen is de basis voor onze landenevaluatie.

De overige 39 aanbevelingen gaan veelal over wetgeving. Suriname slaat een goede beurt als het zoveel mogelijk wetten in orde heeft. Je krijgt dan een redelijk goede score, legt Baidjnath Panday uit. 'Ben je nog in het proces van wetgeving aanpassen of heb je nagelaten iets eraan te doen, dan wordt dit ook geobserveerd. Je krijgt dan een bepaalde notering, die minder zal zijn dan compliant rating.'

Baidjnath Panday waagt niet te schatten hoeveel werkzaamheden Suriname nog wacht. 'Maar, laat mij stellen dat van rond de helft-plus van de veertig aanbevelingen, wij nog enorm veel versterkende maatregelen moeten treffen. Deels met betrekking tot het initiëren van nieuwe wetgeving en aanpassing van bestaande wetten.' Zo moet bijvoorbeeld de fiscale wetgeving aangepast worden. 'Zodat ook fiscale delicten kunnen worden gebracht onder de werking van de antiwitwaswetgeving. Bijvoorbeeld, als het gaat om de ontduiking van belastinggelden.' Hij somt nog enkele op zoals herziening van de Wet op Stichtingen, het Wetboek van Koophandel en de Wet op Ngo’s. Verder wordt er al gewerkt aan de aanpassing van de Wet op Melding Ongebruikelijke Transacties om deze te integreren met de Wet Identificatieplicht Dienstverleners.

De lijst met wetsaanpassingen is nog langer. 'De Centrale Bank van Suriname is thans doende de financiële wet- en regelgeving te moderniseren', vertelde bank-governor Robert van Trikt tijdens het officiële startsein van de NRA op 15 juli. Hij noemde onder meer de Bankwet, de Wet Toezicht Bank en Kredietwezen, Wet Toezicht Geldtransactiekantoren, de richtlijn Anti Money Laundering en de bestrijding van de financiering van terrorisme, Wet Pensioenfonds en Voorzieningsfondsen en het toezicht op de verzekeringen.

Wetten aanpassen of nieuwe maken is een continu proces, want criminelen en terroristen zitten niet stil en bedenken elk moment een nieuwe witwasmethode of doorsluismogelijkheid. Baidjnath Panday zegt, dat in 2012 de FATF samenwerkte met verschillende financiële regionale organen aan de herziening van de veertig aanbevelingen. Partijen spraken af dat 'afhankelijk van de internationale trends, de nieuwe typologieën van criminelen waarlangs zij hun witwaspraktijken organiseren er richtlijnen kunnen verschijnen ter versterking van de reeds gedane aanbevelingen'.

Neem nu het internationaal bancair verkeer, wat nu allemaal digitaal is. De FATF merkte op dat er nog onvoldoende geformuleerd was in de aanbevelingen ‘hoe om te gaan met Bitcoins’, en ander virtueel geld. Vorig jaar volgde er een document over ‘hoe om te gaan in het internationaal bankverkeer bij geldmiddelen (New payment products and services). 'Zo krijg je steeds varianten waar je als land moet gaan inzoomen. Wat vandaag wetgeving is, is aan wijziging onderhevig, zo snel nieuwe handleidingen en richtlijnen komen. Je moet als land continue je wetgeving erop bijstellen', vertelt de NAMLAC-voorzitter.

De Nationale Assemblee mag de komende maanden meerdere wetswijzigingen verwachten. Wetten slaan of wijzigen is echter geen aangelegenheid van onze commissie, merkt Baidjnath Panday op. 'Wij signaleren alleen en de vakministeries alsook de CBvS moeten die ter hand nemen.' Maar wetten maken is maar een deel van het werk. De uitvoering, naleving en controle is de grote uitdaging. 'Als land ontberen wij voldoende technische deskundigheid bij personen. Het is maar een geringe groep die zich in de afgelopen jaren heeft kunnen verdiepen in de materie.' Ook als het gaat om het genereren van data en handhaving van de wetgeving, benadrukt de NAMLAC-voorzitter. 'Het is nooit genoeg en wij moeten de groep van deskundigen veel groter maken binnen de verschillende entiteiten.' Dit betekent ook een verhoogde inzet op de gebieden van toezicht op de dienstverleners en handhaving van de wetten middels strafrechtelijke interventies.

Het kader is nodig bij wat de voorzitter noemt de drie belangrijkste entiteiten. De CBvS vanwege haar toezichtsbevoegdheid op de financiële dienstverlening. Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties voor wat zijn toezicht betreft op de niet-financiële dienstverlening. En de Gamingboard voor wat betreft haar toezicht op de gaming industrie, casino’s en overige kansspelen. Suriname moet tonen dat het in staat is om dreigingen van witwassen en terrorismefinanciering terug te dringen. 'Wij moeten aantonen dat wij een robuust en goed lopend regiem op dit gebied hebben', stelt de NAMLAC-voorzitter.

Suriname is sinds 1998 lid van CFAFT en partij bij verschillende internationale verdragen die gaan over witwasbestrijding en terrorismefinanciering. Tijdens de derde evaluatieronde in 2009 scoorde Suriname voor 38 van de 49 aanbevelingen Non Compliant, voor 6 Partial Compliant en kreeg op 5 overige een Compliant notering. Net als andere landen, kreeg Suriname de gelegenheid om de nodige maatregelen te treffen. Tot 2016 werden instituten opgezet en in ijl tempo tal van wetten aangepast. Zo lukte het Suriname in 2017 om nog nét 'blacklisting' te vermijden. De CFAFT oordeelde dat Suriname significante vooruitgang had geboekt door het raamwerk van de wet-en regelgeving zodanig aan te passen, op grond van ‘Rule-Based Approach’. 4e evaluatie is ‘Risk-Based Approach’ De vierde evaluatie is gebaseerd op ‘Risk-Based Approach’.

Suriname heeft de expertise van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) ingeroepen die een werkplan opstelt. Het lokaal Project Management Team, geleid door Jennifer van Dijk-Silos, verzamelt samen met IDB de informatie voor het NRA-rapport. Het onderzoek richt zich op overheid en private organisaties, inclusief de ngo’s. Deze kunnen financiële en ook niet-financiële ondernemingen zijn. Vele van hen hebben namens hun sector vertegenwoordigers (focal points) aangewezen. Zij zullen de vragen van het PMT beantwoorden. Die gaan bijvoorbeeld over hun kennis over het anti-witwasstramien en hoe zij daarmee omgaan in hun werk. Er worden ook cijfers opgevraagd, bijvoorbeeld uit de gokindustrie. Deze antwoorden worden geanalyseerd om te weten of de deelgebieden kwetsbaar zijn en zo krijg je het NRA-rapport. Bij de evaluatie word ook gekeken naar productiecijfers van instanties als de politie en het Openbaar Ministerie over het aantal cases, vervolging en berechting.

Het NRA-onderzoek zou eigenlijk vorig jaar starten. Er was een kick-off conferentie en training in februari 2018. Toen volgde de tweede lancering van de NRA in mei 2019 met de installatie van het PMT. Vorige week maandag gaf de president het officiële startsein van de NRA-uitvoering. De opstart wordt gefinancierd door de Verenigde Staten.

Het budget van US$ 390.000 voor het driejarige financieringsproject is intussen opgetrokken naar US$ 420.000, ter ondersteuning van Suriname's inspanningen voor witwasbestrijding. De regering krijgt het conceptrapport eerst te zien voor goedkeuring, waarna het wordt ingediend bij de CFATF. Uitstel evaluatie In eerste instantie stond Suriname voor maart–juni 2020 op de agenda voor de evaluatie, maar de FAFT heeft de aanbevelingen en randvoorwaarden voor de gezamenlijke evaluatie aangepast. Landen krijgen daarom uitstel om hun huiswerk in orde te maken. Veder heeft de CFAFT haar evaluatieagenda aangepast. Baidjnath Panday sluit niet uit dat tijdens de CFAFT ministersvergadering, eind augustus 2019, de data zodanig verspreid word dat Suriname op een later tijdstip dan december 2020 aan de beurt komt.