dinsdag 13 maart 2018

Twee verdachten (52, 25) met 2.5 kilo drugs aangehouden op J.A. Pengelluchthaven

Drugs verstopt in een pak Chinese rozijnen

 
Het Korps Politie Suriname heeft vandaag, dinsdag 13 maart 2018, pas bekendgemaakt, dat het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) Team in de maand januari (!) twee reizigers op de Johan Adolf Pengelluchthaven heeft aangehouden.

De vrouw U.N. (52) en de 25-jarige Mitchel stonden op het punt af te reizen naar Nederland. Bij visitatie van de koffer van N. werd 2.5 kilo drugs onderschept, verstopt in een pak Chinese rozijnen.

Het onderzoek leidde al gauw naar Mitchel die ook op de luchthaven was. Ook hij werrd aangehouden. Beide verdachten zijn overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is het duo ingesloten.

Een vliegtuig met bemanning en lading drugs aangetroffen op airstrip in rijstveld te Saramacca

Vier personen aangehouden


Eenheden van het Korps Politie Suriname hebben vandaag, dinsdag 13 maart 2018, een vliegtuig met bemanning en een lading drugs aangetroffen in het Westen van Suriname. Dit meldt de politie, die kennelijk geleerd heeft van de duikboot-affaire en nu snel met eigen berichtgeving komt, zij het zeer summier.

R.C, M.R, L.H en D.D zijn allen aangehouden. Volgens het Dagblad Suriname is het toestel onderschept in het district Saramacca op een airstrip in een rijstveld. Of er verband is met de in dit district gevonden duikboot is niet duidelijk.

'Het is de joint Task Force bestaande uit politie, militaire politie en andere veiligheidsdiensten, na een goede voorbereiding gelukt om tijdens de uitvoering van een operatie een vliegtuig met drugs te onderscheppen', aldus het ministerie van Justitie en Politie in een bekendmaking via het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Het onderzoek is in volle gang.

Colombiaanse zanger J Balvin heeft het in aankomende single 'Dime' voorzien op president Maduro....

'Heb je de houding van Maduro? Nou, blijf bij die ezel'De Colombiaanse reggaeton zanger J Balvin heeft een preview van zijn aankomende single 'Dime' uitgebracht. In de strofe die voor de preview is gekozen, wordt de naam van de Venezolaanse president NicolƔs Maduro genoemd, terwijl de middelvinger naar de camera wordt geheven.

De artiest heeft de kleine preview van 'Dime' gedeeld op Instagram van Dime, zijn volgende nummer waarin Bad Bunny, Arcangel en De La Guetto samenwerken.

En de 6 seconden die de preview slechts duurt, zijn voldoende geweest om hun fans enthousiast te krijgen. 'Heb je de houding van Maduro? Nou, blijf bij die ezel', zingt J Balvin terwijl hij zijn middelvinger naar de camera opheft en de kam opdraagt aan de president van Venezuela.

De publicatie gaat vergezeld van het bericht 'Fuck U maburro' en de datum waarop we van het hele nummer kunnen genieten is 23 maart.....(Suriname Mirror/EuropaFM.com/Instagram)

Belfort (ABOP): ‘Straks zullen wij horen, dat die duikboot in modder is gezonken’

'Onmogelijk, dat geen enkele Surinamer betrokken is geweest bij operatie drugsduikboot'

'Surinamers hebben altijd hand- en spandiensten verleend bij alle drugstransporten van en naar Suriname'


Het is volgens ABOP- parlementariƫr, ex-politieman en voormalig minister van Justitie en Politie Edward Belfort onmogelijk, dat geen enkele Surinamer betrokken is geweest bij de operatie van de drugsduikboot die twee weken geleden in het district Saramacca is gevonden.

'Surinamers hebben altijd hand- en spandiensten verleend bij alle drugstransporten van en naar Suriname. Zelfs de drugsvliegtuigen die worden onderschept, daar stonden Surinamers als hoofdverdachten achter. Ik weet precies hoe het gaat, want ik zat jaren bij de bestrijding van drugs. Die duikboot is bovendien zonder drugs gevonden, dus met andere woorden: die drugs zijn nog in Suriname', zegt de politicus dinsdag 13 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

Volgens zijn eigen berekening kan zeker meer dan 10 ton cocaĆÆne met de duikboot vervoerd worden. De politicus benadrukt het vooral kwalijk te vinden, dat waarnemend Justitieminister Ferdinand Welzijn leugens in de media verkondigt door vroegtijdig de betrokkenheid van Surinamers te ontkennen. 'De minister liegt! Als u niet weet wat u moet zeggen, liever zwijgt u. Geen mens gelooft u', zegt Belfort.

Hij vindt het jammer, dat Suriname van de toekomstige voedselschuur nu veranderd is in de cocaĆÆneschuur van de wereld. Gezien de manier hoe deze zaak wordt behandeld, weet de ABOP’er nu al, dat alles op den duur in een doofpot zal belanden.

Het is volgens hem de eerste keer dat er zo geheimzinnig wordt omgegaan met een druggerelateerd vaartuig. Hij gelooft helemaal niets van de verklaring waarin het ministerie van Justitie en Politie aangeeft, dat zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten. 'In het verleden hebben wij altijd situaties meegemaakt waar de justitiĆ«le autoriteiten persconferenties beleggen om meer informatie met de samenleving te delen. Ook de in beslag genomen spullen, de duikboot en eventueel foto’s van aangehouden verdachten zouden dan worden getoond. Niets daarvan hebben wij gezien. Waar is die duikboot op dit moment? Straks zullen wij horen dat die duikboot in de modder is gezonken. Als de foto’s niet via de pers en social media waren uitgelekt, was er mogelijk ook nooit iets hierover gerept', stelt de politicus.

Als ex-politieman is het voor Belfort ook belangrijk, dat justitiƫle autoriteiten meer informatie vrijgeven over de zogenaamd aangehouden buitenlanders. 'Waar verbleven zij? Wie heeft bijvoorbeeld huishuur of het appartement voor hen geregeld? Hoe lang zijn ze in Suriname? Hoe zijn ze aan voertuigen gekomen om zich te verplaatsen? Op wiens naam staat de verzekering van het voertuig? Van wie is het perceel waar de duikboot is aangetroffen?', vraagt de politicus.

Belfort benadrukt, dat buitenlandse organisaties de bewegingen van de duikboot al geruime tijd hebben gevolgd en deze informatie dagen van tevoren al hadden doorgespeeld aan Surinaamse autoriteiten. Echter, de informatie is verborgen gehouden voor de media.

In tegenstelling tot het ministerie, vindt Belfort dat collega-parlementariĆ«r Krishna Mathoera (VHP) prima heeft gehandeld door gelijk de foto’s van deze ‘semi-submersible vessel’ wereldkundig te maken. 'Als parlementariĆ«r heeft zij haar plicht vervuld. We kunnen dit vergelijken met de drugstransporten van vliegtuigen. Het zijn vaak jagers die dit aan de licht brengen. Zullen wij dan ook zeggen, dat die jagers het onderzoek daar bemoeilijken? De verklaring van het ministerie is slechts een afleidingsmanoeuvre.'

Waidoe (PL) vindt dienstreizen belangrijk in aanloop naar regeermacht

'De PL-fractie participeert niet a la dol aan missies'


Pertjajah Luhur (PL)-parlementariĆ«r William Waidoe vindt het een goede zaak, dat zijn fractie nu toch weer deelneemt aan buitenlandse dienstreizen die door De Nationale Assemblee (DNA) worden ondernomen. Met het oog op regeermacht na 2020 is het volgens hem belangrijk, dat zijn partij niet achter raakt. 

'Juist gezien de precaire situatie in het land is het verschrikkelijk belangrijk te participeren in het buitenland, vooral als het gaat om bepaalde onderwerpen. Wij kunnen ons niet uitsluiten willen wij in de toekomst deelgenoot worden van een regering. Wij moeten visie hebben. Het heeft geen zin om te participeren in een regering en dan hebben wij geen idee welke richting wij moeten opgaan. Dan kunnen wij de partij opdoeken. En dat is niet waarom Waidoe in de politiek is gestapt', zegt de PL’er vandaag, dinsdag 13 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

Hoewel de Pertjajah Luhur (PL) zich op het standpunt had gesteld, dat ze door de precaire situatie voor een jaar niet deel zou nemen aan buitenlandse reizen, zijn er in de afgelopen periode uitzonderingen gemaakt voor Waidoe en fractiegenote Ingrid Karta-Bink.

Waidoe kijkt nuchter naar de kritiek die op dit besluit wordt geleverd. 'Kritiek op Surinamers brengt ons nergens. De mensen die kritiek blijven leveren, hebben mijn adres en kunnen mij altijd van feedback voorzien. Alle kritische burgers die denken het beter te kunnen doen, laten zij dan meedoen in 2020', aldus Waidoe.

Het PL-Assembleelid stelt, dat hij wel altijd ervoor zorgt, dat zijn achterban na terugkeer geĆÆnformeerd wordt over de verrichtingen van ondernomen missies. 'Ik doe het in Nickerie en mijn achterban is op de hoogte.'

Volgens de politicus is het wel opvallend dat ondanks de precaire situatie leden van de regering veel meer naar het buitenland gaan, maar geen verslagen opsturen naar het parlement. 'De PL-fractie participeert niet a la dol aan missies. Bij onze missies liggen de verslagen ook op de website van De Nationale Assemblee. Men kan daar zelf gaan kijken en beoordelen of het goed was of niet', aldus Waidoe.

Twee woningen te Guyaba onder verdachte omstandigheden kort na elkaar afgebrand

(Bron foto: de Ware Tijd, 'aangeboden')
'Langer dan twintig jaar hebben we geen brand gehad in dit dorp en ineens twee na elkaar'


In het dorp Guyaba aan de Boven-Surinamerivier is zowel zondagnacht als maandagnacht een huis in vlammen opgegaan. Er is vermoedelijk sprake van brandstichting vanwege de verdachte omstandigheden. Bestuursopzichter M. Banai van Guyaba bekijkt samen met het dorpsgezag of de politie ingeschakeld zal worden voor verder onderzoek, meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 maart 2018.

Hugo Topio verliet zondag zijn huis zoals gebruikelijk rond tien uur s' avonds om elders te overnachten. Een uurtje daarna kreeg hij een telefoontje dat zijn huis in brand stond. Toen hij daar aankwam was het volledig afgebrand.

De volgende dag vertrok een tante van Tiopo naar haar kostgrond, waar ze zou overnachten en die nacht is ook haar huis afgebrand.

'Het kan geen toeval zijn dat mijn huis en die van me tante zo zijn afgebrand op de momenten waarbij er geen mensen in de huizen waren', aldus Tiopo. 'Langer dan twintig jaar hebben we geen brand gehad in dit dorp en ineens twee na elkaar. A no kan, wan sani no bun.' 

Tiopo heeft naar zijn weten ruzie met niemand in het dorp en zijn tante ook niet. Evenmin leven zij in onmin met andere families.

De twee huizen waren ongeveer honderd meter verwijderd van elkaar. Van kortsluiting kan geen sprake zijn, omdat ze niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Vanwege de dakbedekking van pinabladeren waren de huizen extra brandgevoelig.

Bestuursopzichter Banai neemt het vermoeden van opzet serieus, omdat sinds hij in het dorp werkzaam is, er nog nooit eerder geconfronteerd is met een woningbrand. Samen met het districtscommissariaat zal dit voorval goed worden besproken. 'Want natuurlijk zijn de mensen bang, naar wat er vanavond zal gebeuren.'

Activisten: ’Bruno Mars steelt zwarte muziek’

'Hij is niet zwart, totaal niet, en maakt misbruik van zijn raciale ambiguĆÆteit om genres te mengen'


'Hij is niets beter dan een karaokezanger'


De Telegraaf bericht vandaag, dinsdag 13 maart 2018, dat uit het niets plotseling de muziek van Bruno Mars ter discussie staat, nadat een activist hem in een YouTube-discussie beschuldigde van het profiteren van traditionele zwarte muziek.

Het YouTube-kanaal The Grapevine kaart Afrikaans-Amerikaanse issues aan en stelde in een recente aflevering de vraag of Bruno Mars zich ten onrechte een andere cultuur toe-eigende door gebruik te maken van traditioneel zwarte muziek.


Schrijver en activist Seren Sensei Aishitemasu vond van wel. Zij stelde: 'Bruno Mars heeft zich 100% de cultuur toegeĆ«igend. Hij is niet zwart, totaal niet, en hij maakt misbruik van zijn raciale ambiguĆÆteit om genres te mengen.'

De Grammy-winnaar, wiens Joodse vader uit Puerto Rico komt en wiens moeder uit de Filipijnen, staat erom bekend dat hij verschillende muziekstijlen door elkaar mixt en maakt daarbij vooral gebruik van traditioneel Afrikaans-Amerikaanse stijlen als funk, soul, R&B, hip-hop en reggae. Maar, volgens de activiste steelt hij de muziek. 'Hij pakt gewoon bestaand werk en herschrijft het woord voor woord.' Volgens haar is hij niets beter dan een karaokezanger.


De activiste vond bijval, maar ook tegengeluiden van zwarte zangers die zich van haar standpunt distantieerden. Zo schreef Black Lives Matter-activist Shaun King: 'Ik wil het even praktisch benaderen: zeggen mensen nu dat Bruno Mars niet zou moeten zingen? Of dat hij, als hij zingt, zijn muziek op Ć©Ć©n of andere manier wat ’witter’ moet maken zodat hij meer als Rod Stewart klinkt? Nee serieus, wat voor soort muziek mag deze man dan maken?'

Ook R&B-zanger Charlie Wilson, wiens muziek Bruno Mars zou kopiƫren, komt op voor de wereldartiest. 'Hij brengt die klassieke New Jack/R&B-sound terug naar de massa, waar het jaren geleden voor dood is achtergelaten toen het moeilijk voor artiesten was om dat geluid weer op de radar van de grote massa te krijgen.'

Gevaarlijke wegen Peru nemen weer een leven door grondverschuivingen na zware regenval

36-Jarige Santusa Nina Huallpa vindt de dood op weg naar Paucartambo, Cusco-regio


Bij een aardverschuiving zondag 11 maart 2018 op de route die naar Paucartambo leidt, in de regio Cusco, werd een vrouw gedood die op de weg liep. De krant El Comercio maakte maandag 12 maart de identiteit van de vrouw bekend als de 36-jarige Santusa Nina Huallpa, en haar op beeld vastgelegde tragische dood werd direct na het ongeluk naar YouTube geĆ¼pload.Huallpa, blijkbaar in een staat van dronkenschap, lijkt naar de klif te kijken terwijl de eerste rotsen beginnen te vallen, ondanks schreeuwen door voorbijgangers en toeschouwers die haar duidelijk maken om terug te komen.

Op een van de video's is de stem van een vrouw te horen. 'Zeg de vrouw om een stap achteruit te doen ... kijk, de dronken vrouw ... nee!', riep ze in het Spaans.

Het gebied heeft de laatste tijd zware regenval gehad, waardoor de wegen nog gevaarlijker zijn geworden. De aardverschuiving veroorzaakte meer dan een ton aan rotsen en modder om van de klif de afgrond in te storten en het lichaam van Huallpa mee te nemen. Het heeft de lokale autoriteiten en hulpdiensten tot heden aan tijd gekost om het lichaam te vinden en te identificeren.

De gebeurtenis vond plaats toen mensen de weg overstaken naar transferbussen. Ondanks dat de weg werd geblokkeerd, namen andere passagiers een alternatieve route, uiteindelijk arriveerden ze op hun bestemming Cusco.

De staat van de wegen in Peru, vooral in de meer landelijke gebieden tussen de steden, was lange tijd een bron van zorg, met drie dodelijke busongelukken dit jaar alleen op provinciale wegen.

De nieuwssite La Republica stelt, dat de verkeersdoden tussen 2015 en 2017 met 84% zijn toegenomen, met de gevaarlijkste wegen in het zuiden van het land. Chauffeurs hebben te kampen met losse rotsen, mist en afgronden tot 5.000 meter boven zeeniveau, om veilig op hun bestemming aan te komen.

Marco Chauca Valdez, manager van CORATTSA, een gerenommeerd busbedrijf uit Arequipa, vertelde La Republica dat sommige wegenmaatschappijen de wegen niet onderhouden zoals ze zouden moeten.

Het publiek wordt geadviseerd om informele bussen of minibusjes te vermijden en alleen te reizen in bussen van bekende bedrijven die moeten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.(Suriname Mirror/Peru Reports/El Comercio/Facebook/YouTube/La Republica)

Veel aandacht in Braziliƫ voor huwelijk tussen twee lesbiennes, waarvan ƩƩn Joodse

Apotheker Roberta Gradel en econoom Priscila Raab trouwen in iconisch hotel in Rio

(Bron foto's: Twitter)

'Het was geen Joods huwelijk, omdat een van de bruiden niet Joods is, het was een spiritueel huwelijk met een Joodse symboliek'


Het huwelijk tussen twee lesbiennes, waarvan Ć©Ć©n Joodse is, in een iconisch Braziliaans hotel, waar veel koningen en koninginnen verblijven, heeft de krantenkoppen gehaald in de grootste natie van Latijns-Amerika. Ongeveer 200 gasten woonden de weelderige bruiloft zaterdag 10 maart 2018 bij in het luxueuze Copacabana Palace Hotel, waar apotheker Roberta Gradel en econoom Priscila Raab onder een huppah trouwden.

Gradel is Joods en Raab is dat niet. 'En ze zeiden ja, ik wil' las de kop van de maandageditie van fe meest invloedrijke krant van Rio, O Globo, naast een grote foto van de bruiden die zoenen onder de overkapping.


Sociale media in het land werden tijdens de ceremonie overspoeld met foto's en video's van het paar. 'Ik ben heel blij, dat ik kan deelnemen aan de omverwerping van de muur van vooroordelen en vals moralisme dat homoseksuele verbintenissen verhinderde', zei feestplanner Ricardo Stambowsky, die zijn eerste homohuwelijksceremonie organiseerde, aan de lokale media.

Het was de eerste keer in 95 jaar dat een homo-huwelijk plaatsvond in het Copacabana-paleis. Het is een iconisch art deco-meesterwerk dat tegenover het witte zandstrand van Copacabana staat.

Het homohuwelijk is sinds 2013 legaal in Braziliƫ, na een besluit van de National Justice Council, dat notarissen van elke Braziliaanse staat regelt om homohuwelijken te verrichten.

In vier jaar tijd hebben 15.000 paren van gelijk geslacht zich volgens het agentschap officieel geregistreerd om te trouwen. Homo's van hetzelfde geslacht werden al sinds 2004 wettelijk erkend. Gradel en Raab volgden de Joodse huwelijkstradities, waaronder elkaar niet zien in de week voorafgaand aan de bruiloft en in zeven cirkels om elkaar heen lopen als een symbool van iedereen die het epicentrum wordt van het leven van de ander. Beide vrouwen braken ook een glas onder de huppah.

David Alhadeff, een cantor van oudsher bij orthodoxe, conservatieve en hervormde synagogen, voerde de ceremonie uit. 'Het was geen Joods huwelijk, omdat een van de bruiden niet Joods is, het was een spiritueel huwelijk met een Joodse symboliek', vertelde hij  het Jewish Telegraphic Agency, JTA. 'Het is erg belangrijk om de unie te verwelkomen van twee mensen die van elkaar houden, ongeacht hun geloof, geslacht of wat dan ook. Ik voel me heel gelukkig en vereerd om een eenheid te kunnen zegenen, waar liefde, die geen grenzen of grenzen zou hebben, soeverein is.'

Alhadeff is niet in dienst van een synagoge en heeft daarom verklaard, dat hij vrij is om elk type huwelijk uit te voeren, inclusief interreligieuze en homohuwelijken. 'Ik volg mijn perceptie van wat ik beschouw als de behoeften van het Jodendom tegenwoordig', zei hij. 'De Joodse bruid is erg gebonden aan de tradities en vroeg me om de symboliek van een Joods huwelijk te reproduceren vanwege het belang dat het voor haar had.'

(Suriname Mirror/Jewish Telegraphic Agency/Globo/Veja Rio/Twitter)

Venezuela wil handel drijven met India met gebruik van de Indiase munteenhheid

'We willen helemaal geen dollar gebruiken'


Venezuela wil met India handel drijven met als betaalmiddel de Indische roepie (rupee), zij de minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza maandag 12 maart 2018. Arreaza zei, dat Venezuela wil dat India zijn olie koopt met behulp van de Indiase roepie, die het Zuid-Amerikaanse land op zijn beurt kan gebruiken voor de handel in Indiase voedingsproducten en medicijnen. 

De regeling voor de handel in Indiase roepie bestaat momenteel tussen Iran en Bhutan en Venezuela wil een soortgelijke regeling met India. 'We willen helemaal geen dollar gebruiken', vertelde Arreaza aan verslaggevers.

Arreaza zei, dat zijn land een soortgelijke overeenkomst heeft met Turkije, China en Rusland. Hij zei dat een voorstel in dit verband werd besproken met de Financiƫn en de Petroleum ministeries van India.


'We willen technologie, voedingsproducten en medicijnen importeren door met (Indiase) roepies te betalen en ze zullen ons (Venezuela) niet in Amerikaanse dollars, maar in roepies betalen', zei hij.

De reden die achter deze valuta-actie verhuizing wordt genoemd, zijn de sancties die door de VS zijn opgelegd. Bijna 44 Venezolanen zijn nu gesanctioneerd door de regering van de Verenigde Staten, waaronder president Nicolas Maduro zelf, die door de regering-Trump een 'dictator' wordt genoemd. Momenteel vindt de handel tussen India en Venezuela plaats met behulp van de dollar.

De publieke sector heeft aanzienlijk geĆÆnvesteerd in de oliesector van dat land. Het Zuid-Amerikaanse land is de op een na grootste olieleverancier van India.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, die in India was om de oprichtingsconferentie van de Internationale Solar Alliantie bij te wonen, zei dat president Maduro het evenement wilde bijwonen, maar hij moest het plan laten vallen vanwege de peilingen thuis. 'Nadat president Maduro hopelijk wordt herkozen, zal hij India bezoeken en ook een uitnodiging uitbrengen aan premier Narendra Modi om Caracas te bezoeken', zei hij.


De minister van Buitenlandse Zaken zei, dat hij tijdens zijn bezoek zijn Indiase tegenhanger Sushma Swaraj heeft ontmoet en manieren om de samenwerking te verbeteren heeft besproken.

(Suriname Mirror/Times of India/Twitter)

Kinderen in Venezuela werken en bedelen op straat om te kunnen eten

87 Procent van het land kampt met armoede

Karen Rosa, 11, een inheems meisje in Maracaibo, Venezuela,verkoopt vuilniszakken op straat om rijst voor haar familie te kunnen kopen, twee uur rijden met de bus (Bron foto: Humberto Matheus)
'Ik vraag het en vraag het totdat iemand me iets geeft om tenminste een soep te bereiden'


Miguel GonzĆ”lez, een 10-jarige inheemse jongen, loopt blootsvoets door de drukke straatjes van de rommelmarkt van Maracaibo in het noordwesten van Venezuela. Hij houdt een klein plastic zakje vast gevuld met een paar kilo runderhuid, terwijl een misselijkmakende geur van in de open lucht gehouden vis, vlees en kaas de lucht vult onder een roestig metalen plafond. 'Geef me alsjeblieft wat botten,' vraagt ​​hij, beide handen uitgestrekt naar een vrouw die vlees verkoopt, die weigert hem de restjes te geven en eist dat hij het pand verlaat.

Honger triggert Miguel's dagelijkse uitstapjes om te smeken om voedsel of geld dat hij naar Carrasquero kan brengen, een arm dorp in het inheemse Wayuu-district, naast de Colombiaanse grens.

'Ik vraag het en vraag het totdat iemand me iets geeft om tenminste een soep te bereiden. We hebben thuis helemaal geen eten', vertelt het kind aan een verslaggever. Zijn kleren zijn gescheurd. Zijn gezicht, haar en voeten zijn bevlekt. Miguel houdt vooral van Chinese rijst, die hij en zijn 3-jarige broertje soms krijgen van charitatieve klanten van een nabijgelegen voedselbeurs. Zijn vader, Manuel, lijdt aan botkanker en kan helemaal niet lopen.

Zijn oudere broers werken op bouwplaatsen. Hij is een van een onbekend aantal jongeren die werken, slapen, smeken om geld of eten in de straten van Venezuela, waar de inflatie omhoog is geschoten, waardoor mensen over de grens naar Colombia en andere landen zijn gevlucht. Miguel heeft nog niet geleerd om te lezen of te schrijven. Hij wil detective worden als hij ouder wordt. 'Ik wandel elke dag rond deze plaatsen zonder enige vrees', zegt hij trots.

Yusbeily GarcĆ­a, een verlegen 12-jarig meisje ((Bron foto: Humberto Matheus)
87 Procent van het land kampt met armoede, volgens het meest recente Nationale Onderzoek naar Levensomstandigheden voor de Venezolaanse bevolking - bekend als Encovi (Encuesta sobre Condiciones de Vida) - die wordt geleid door experts van drie grote universiteiten. Bijna negentig procent van de ondervraagde Venezolanen beschouwt hun inkomen als onvoldoende om voedsel te kopen en 61 procent geeft toe, dat ze 's nachts honger hebben gekend.

Miguel was net geboren toen Hugo ChƔvez, oud-socialistische president van Venezuela, in 2008 aankondigde, dat er geen enkel arm werkend kind op straat was. ChƔvez maakte de gewaagde belofte om het probleem op te lossen in de nacht dat hij zijn eerste verkiezingen in 1998 won. 'Ik zal geen enkel straatkind in Venezuela toestaan, anders zal ik mezelf niet Hugo ChƔvez noemen.'

Er zijn vandaag de dag geen officiƫle gegevens over het aantal kinderen dat op straat in Venezuela woont of werkt, maar in het eerste jaar van Chavez's termijn berekende hij dat er 8.000 straatkinderen waren geregistreerd bij overheidsinstellingen. Hij financierde sociale programma's - grotendeels met olie-inkomsten - om arme jongeren te helpen slagen door middel van sport- en schoolprogramma's. Hij kondigde de overwinning 10 jaar later aan. 'Je ziet geen straatkinderen meer. En wie er ook een ziet, kom op, hij is als een zoon, want we hebben nu duizenden van hen die studeren, die eerder werden verlaten', zei hij in een toespraak in 2009.

De littekens van Karen Rosa worden merkbaar onder haar rode top terwijl ze in het midden van de ochtend in het centrum van Maracaibo vuilniszakken te koop aanbiedt. Ze heeft brandplekken op haar armen, haar borst en gezicht.
'Het was een ongeluk. Mijn broer gooide benzine over me thuis, omdat we aan het spelen waren en hij stak een lucifer aan', legt het 11-jarige inheemse meisje uit. Het ongeluk gebeurde twee jaar geleden. Nu werkt ze op straat. 'Het doet geen pijn meer.' Ze heeft die dag genoeg geld verdiend om een ​​halve kilo rijst te kopen voor haar familie, die buiten San Juan woont, twee uur met de bus.

Oscar Misle, een leraar en lid van Cecodap, een kinderrechten organisatie in Venezuela, berekent dat minstens drie miljoen Venezolaanse kinderen niet zo vaak naar school gaan als ze zouden moeten - vaak op straat terechtkomend. 'Deze kinderen zien de straat als een mogelijkheid om te overleven, om te vinden wat ze niet thuis kunnen vinden', zegt hij vanuit zijn kantoor in Caracas. Maar, hij waarschuwt, dat straatkinderen bereid zijn te stelen om te krijgen wat hun gezinnen nodig hebben. Hij noemt het 'een strategie van overleven'.

Yusbeily GarcĆ­a, een verlegen 12-jarige, zegt dat haar moeder net een baby heeft gekregen en helemaal niet kan werken. 'Ik moet het elke dag voor haar doen.'

(Suriname Mirror/Miami Herald)

Den Blauwvinger: (Ongewapende) Verdachte kruimeldief op de vlucht kan zomaar onder vuur worden genomen

COLUMN: Agenten in Suriname lijken er maar wat op los te schieten

- Politiehandvest Suriname wordt niet toegepast
- Doofpotten: Geen sancties tegen agenten die aantoonbaar misbruik hebben gemaakt van hun dienstwapen...


Het Korps Politie Suriname heeft agenten in dienst, die onder werktijd en privƩ meer op schietgrage cowboys lijken, dan op professioneel opererende beschermers van het volk. Het komt nogal eens voor, dat een agent 'gericht' schiet op een vluchtende (te voet of in een auto) - ongewapende - verdachte die bevelen negeert om te stoppen. Prima, als het zou gaan om een gewapende verdachte van een ernstig misdrijf die een bedreiging vormt voor de directe omgeving, de samenleving. MƠƠr, niet prima als het zou gaan om een ongewapende kruimeldief.

Toch deinzen agenten in Suriname er niet voor terug om op die ongewapende vluchtende  kruimeldief te vuren, zogenaamd gericht. Zogenaamd, omdat onder gericht schieten in Suriname kan worden verstaan, een vluchtende verdachte gewoon in diens rug (dood) te schieten.

Waarom Ć¼berhaupt gericht schieten op een vluchtende ongewapende kruimeldief? En, mag dat? Neen! Het mag niet.
En wordt er binnen het politiekorps en of door het Openbaar Ministerie opgetreden tegen agenten die dat doen? Neen.
Onbegrijpelijk.
Kennelijk wordt onbesuisd, ongedisciplineerd 'wild west'-gedrag van agenten toegestaan door de korpsleiding.
En, het gebeurt, bijna maandelijks. Nog onschuldige (!), ongewapende (!) verdachten op de vlucht blijken te zijn verworden tot de perfecte schietschijven voor agenten.... met veelal dodelijke gevolgen.

Zo heeft een agent vrijdagochtend 9 maart geschoten op een ongewapende, vluchtende dief – in een auto – van een accu uit een auto in de Kamperfoelistraat in Paramaribo. De agent was thuis en zag dat iemand de accu uit de auto van zijn buurvrouw stal. Hij aarzelde niet en ging achter de dief aan. Toen die niet wilde stoppen vuurde de agent gericht.... Korte tijd later meldde een slachtoffer zich op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met schotwonden in zijn borststreek en rechterarm. Uit de verklaring van de gewonde bleek, dat hij niets te maken had met de auto-inbraak. Hij reed met zijn vriendin, toen iemand gericht op zijn voertuig schoot. Zijn vriendin die ook in de wagen zat, heeft de gewonde man naar het ziekenhuis gebracht. Er is geen andere accu in de wagen van de automobilist aangetroffen....

Ruim een week eerder, dinsdag 27 februari, werd een 21-jarige vluchtende verdachte door een politiekogel gedood. Agenten hadden gezien, dat in de Anamoestraat in Paramaribo goederen werden overgeladen van het ene voertuig in een ander en dat werd verdacht gevonden.... De aanwezige verdachten, die met twee voertuigen waren, zouden kort daarvoor hebben ingebroken in een woning. Toen de verdachten agenten zagen, verdwenen ze in twee auto's. Hierop zette de politie de achtervolging in en kon Ć©Ć©n van de voertuigen klemrijden en de bestuurder aanhouden. De tweede auto reed door en de bestuurder reageerde niet op waarschuwingsschoten. Hierop werd door agenten gericht geschoten met als gevolg dat de auto in een goot belandde naast de weg. De verdachte bestuurder was geraakt door een of meerdere politiekogels en overleed ter plaatse.... In Ć©Ć©n van de voertuigen werden onder andere een 100 lbs gascilinder en een zuurstofcilinder aangetroffen die in beslag zijn genomen....

In dezelfde maand, maandag 12 februari, werd de verdachte van een beroving op de vlucht dodelijk getroffen in de rug door Ć©Ć©n of meerdere politiekogels te Sunny Point, Paramaribo. De man was met een auto met hoge snelheid een erf op gereden. Daar zag hij waarschijnlijk geen ruimte meer om verder te rijden en trachtte te voet te vluchten. Waarschuwingsschoten brachten hem niet tot andere gedachten, waarop de politie gericht schoot. Maar, dat de man in de rug werd geraakt, suggereert alles behalve dat gericht op hem is geschoten....

Onderstaand het dinsdag 13 februari uitgebrachte persbericht van het Korps Politie Suriname, waarin met geen woord wordt gerept over de berichten, dat de vluchtende verdachte in de rug is geschoten.....

http://www.politie.sr/gessa-dodelijk-geraakt-tijdens-aanhouding-kompanen-ingesloten/


Vragen die gesteld kunnen worden zijn of het is toegestaan voor agenten om het vuur te openen op een vluchtende autoaccu- of gascilinderdief of een verdachte van een ander klein vergrijp en of het geoorloofd is om een verdachte 'gericht' in de rug te schieten.

Het ‘Politiehandvest’ Suriname uit 1971 - zie onderaan - (dus opgesteld onder Nederlands toezicht en nog steeds geldig) vermeldt het onderstaande in art. 12 lid 2 sub c, dat geweld mag worden gebruikt ter aanhouding van personen die van een ernstig misdrijf worden verdacht:

 '(...) Artikel 12 (...) 2. De politie mag van geweld slechts gebruik maken: 
a. tot noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding;
b. tot het uiteendrijven van volksoplopen of samenscholingen, dan wel tot het breken van gewelddadig verzet of andere ernstige tegenstand, zulks nadat vruchteloos overeenkomstig het bepaalde in het eerste lid is gehandeld; 
c. ter aanhouding van ontvluchte veroordeelden of van personen die van ernstig misdrijf worden verdacht. (...)'

Maar, is het stelen van een autoaccu of gascilinder en vervolgens ermee op de vlucht slaan, een ernstig misdrijf? Neen.

Alleen bij ernstige misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van vier jaar of meer mag de politie vuurwapengeweld gebruiken op een vluchtende verdachte. 

Surinaamse agenten lijken zich echter weinig aan te trekken van eigen wet- en regelgeving.
Zijn ze 'trigger-horny'?
Is het macho-gedrag?
Willen agenten zich laten gelden?
Het heeft er alle schijn van. En ze worden ook nog eens in bescherming genomen door de korpsleiding.

Zelden tot nooit wordt namelijk tegen een agent die een verdachte op de vlucht heeft doodgeschoten door de korpsleiding of het Openbaar Ministerie opgetreden.
Zelden tot nooit wordt na een dergelijk ernstig feit een onafhankelijk (!) onderzoek ingesteld.

Neen, deze incidenten verdwijnen in een stevig afgesloten doofpot en de samenleving, de verantwoordelijk minister van Justitie en Politie en de Assembleeleden zwijgen....en de vluchtende, ongewapende verdachte kruimeldief blijft die perfecte schietschijf voor schiet-geile agenten.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
13 maart 2018
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: (Ongewapende) Verdachte kruimeldief op de vlucht kan zomaar onder vuur worden genomen

COLUMN: Agenten in Suriname lijken er maar wat op los te schieten

- Politiehandvest Suriname wordt niet toegepast
- Doofpotten: Geen sancties tegen agenten die aantoonbaar misbruik hebben gemaakt van hun dienstwapen...


Het Korps Politie Suriname heeft agenten in dienst, die onder werktijd en privƩ meer op schietgrage cowboys lijken, dan op professioneel opererende beschermers van het volk. Het komt nogal eens voor, dat een agent 'gericht' schiet op een vluchtende (te voet of in een auto) - ongewapende - verdachte die bevelen negeert om te stoppen. Prima, als het zou gaan om een gewapende verdachte van een ernstig misdrijf die een bedreiging vormt voor de directe omgeving, de samenleving. MƠƠr, niet prima als het zou gaan om een ongewapende kruimeldief.

Toch deinzen agenten in Suriname er niet voor terug om op die ongewapende vluchtende  kruimeldief te vuren, zogenaamd gericht. Zogenaamd, omdat onder gericht schieten in Suriname kan worden verstaan, een vluchtende verdachte gewoon in diens rug (dood) te schieten.

Waarom Ć¼berhaupt gericht schieten op een vluchtende ongewapende kruimeldief? En, mag dat? Neen! Het mag niet.
En wordt er binnen het politiekorps en of door het Openbaar Ministerie opgetreden tegen agenten die dat doen? Neen.
Onbegrijpelijk.
Kennelijk wordt onbesuisd, ongedisciplineerd 'wild west'-gedrag van agenten toegestaan door de korpsleiding.
En, het gebeurt, bijna maandelijks. Nog onschuldige (!), ongewapende (!) verdachten op de vlucht blijken te zijn verworden tot de perfecte schietschijven voor agenten.... met veelal dodelijke gevolgen.

Zo heeft een agent vrijdagochtend 9 maart geschoten op een ongewapende, vluchtende dief – in een auto – van een accu uit een auto in de Kamperfoelistraat in Paramaribo. De agent was thuis en zag dat iemand de accu uit de auto van zijn buurvrouw stal. Hij aarzelde niet en ging achter de dief aan. Toen die niet wilde stoppen vuurde de agent gericht.... Korte tijd later meldde een slachtoffer zich op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met schotwonden in zijn borststreek en rechterarm. Uit de verklaring van de gewonde bleek, dat hij niets te maken had met de auto-inbraak. Hij reed met zijn vriendin, toen iemand gericht op zijn voertuig schoot. Zijn vriendin die ook in de wagen zat, heeft de gewonde man naar het ziekenhuis gebracht. Er is geen andere accu in de wagen van de automobilist aangetroffen....

Ruim een week eerder, dinsdag 27 februari, werd een 21-jarige vluchtende verdachte door een politiekogel gedood. Agenten hadden gezien, dat in de Anamoestraat in Paramaribo goederen werden overgeladen van het ene voertuig in een ander en dat werd verdacht gevonden.... De aanwezige verdachten, die met twee voertuigen waren, zouden kort daarvoor hebben ingebroken in een woning. Toen de verdachten agenten zagen, verdwenen ze in twee auto's. Hierop zette de politie de achtervolging in en kon Ć©Ć©n van de voertuigen klemrijden en de bestuurder aanhouden. De tweede auto reed door en de bestuurder reageerde niet op waarschuwingsschoten. Hierop werd door agenten gericht geschoten met als gevolg dat de auto in een goot belandde naast de weg. De verdachte bestuurder was geraakt door een of meerdere politiekogels en overleed ter plaatse.... In Ć©Ć©n van de voertuigen werden onder andere een 100 lbs gascilinder en een zuurstofcilinder aangetroffen die in beslag zijn genomen....

In dezelfde maand, maandag 12 februari, werd de verdachte van een beroving op de vlucht dodelijk getroffen in de rug door Ć©Ć©n of meerdere politiekogels te Sunny Point, Paramaribo. De man was met een auto met hoge snelheid een erf op gereden. Daar zag hij waarschijnlijk geen ruimte meer om verder te rijden en trachtte te voet te vluchten. Waarschuwingsschoten brachten hem niet tot andere gedachten, waarop de politie gericht schoot. Maar, dat de man in de rug werd geraakt, suggereert alles behalve dat gericht op hem is geschoten....

Onderstaand het dinsdag 13 februari uitgebrachte persbericht van het Korps Politie Suriname, waarin met geen woord wordt gerept over de berichten, dat de vluchtende verdachte in de rug is geschoten.....

http://www.politie.sr/gessa-dodelijk-geraakt-tijdens-aanhouding-kompanen-ingesloten/


Vragen die gesteld kunnen worden zijn of het is toegestaan voor agenten om het vuur te openen op een vluchtende autoaccu- of gascilinderdief of een verdachte van een ander klein vergrijp en of het geoorloofd is om een verdachte 'gericht' in de rug te schieten.

Het ‘Politiehandvest’ Suriname uit 1971 - zie onderaan - (dus opgesteld onder Nederlands toezicht en nog steeds geldig) vermeldt het onderstaande in art. 12 lid 2 sub c, dat geweld mag worden gebruikt ter aanhouding van personen die van een ernstig misdrijf worden verdacht:

 '(...) Artikel 12 (...) 2. De politie mag van geweld slechts gebruik maken: 
a. tot noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding;
b. tot het uiteendrijven van volksoplopen of samenscholingen, dan wel tot het breken van gewelddadig verzet of andere ernstige tegenstand, zulks nadat vruchteloos overeenkomstig het bepaalde in het eerste lid is gehandeld; 
c. ter aanhouding van ontvluchte veroordeelden of van personen die van ernstig misdrijf worden verdacht. (...)'

Maar, is het stelen van een autoaccu of gascilinder en vervolgens ermee op de vlucht slaan, een ernstig misdrijf? Neen.

Alleen bij ernstige misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van vier jaar of meer mag de politie vuurwapengeweld gebruiken op een vluchtende verdachte. 

Surinaamse agenten lijken zich echter weinig aan te trekken van eigen wet- en regelgeving.
Zijn ze 'trigger-horny'?
Is het macho-gedrag?
Willen agenten zich laten gelden?
Het heeft er alle schijn van. En ze worden ook nog eens in bescherming genomen door de korpsleiding.

Zelden tot nooit wordt namelijk tegen een agent die een verdachte op de vlucht heeft doodgeschoten door de korpsleiding of het Openbaar Ministerie opgetreden.
Zelden tot nooit wordt na een dergelijk ernstig feit een onafhankelijk (!) onderzoek ingesteld.

Neen, deze incidenten verdwijnen in een stevig afgesloten doofpot en de samenleving, de verantwoordelijk minister van Justitie en Politie en de Assembleeleden zwijgen....en de vluchtende, ongewapende verdachte kruimeldief blijft die perfecte schietschijf voor schiet-geile agenten.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
13 maart 2018
Paramaribo – Suriname

Politiebond wil snel aan tafel met regering over herwaarderingsplan

'We hebben in augustus ons wensenpakket ingediend, regering heeft genoeg tijd gehad om het te bestuderen'


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 13 maart 2018, dat leden van de Surinaamse Politie Bond (SPB) willen, dat de onderhandeling met de regering over hun herwaarderingsplan spoedig moet beginnen. Zij hebben gisteren tijdens een algemene ledenvergadering in de Politieacademie besloten om geen uitstel meer aan de regering te geven. 

'We hebben sinds augustus ons wensenpakket ingediend en de regering heeft genoeg tijd gehad om het te bestuderen', zegt Revelino Eyk, woordvoeder van SPB, tegen de Ware Tijd. Hij wijst erop dat in januari de bond een herinneringsbrief heeft gericht naar waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie.

'We hebben toen een schrijven gekregen dat er uiterlijk februari over het herwaarderingsplan gesproken zal worden. Nu hebben we een brief gekregen, dat eind deze maand met de gesprekken gestart kan worden', zegt de woordvoerder.

De leden willen volgens hem geen verschuiving meer, omdat het bijna al acht maanden is dat het wensenpakket is ingediend. Ze hopen dat er spoedig akkoord hierover bereikt zal worden. In het herwaarderingspakket komt onder ander een loonsverhoging voor.

Eyk kan zich niet meer herinneren wanneer de politie haar laatste verhoging heeft gekregen. 'Toenmalig minister Jennifer Van Dijk-Silos van Justitie en Politie zei enkele jaren terug, dat de politieambtenaren een loonsverhoging van tweehonderd procent zouden moeten krijgen. Dat wil zeggen, dat de politiemensen sterk ondergewaardeerd zijn en er moet spoedig hierin verandering komen.'

Personeel ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur CuraƧao in staking

'De ontevredenheid is groot en tot nu toe is niet serieus gereageerd op de problemen'


Personeel van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft ook vandaag, dinsdag 13 maart 2018, in navolging van de stakingsactie van gisteren, het werk neergelegd. GMN-minister Suzy Camelia-Rƶmer (PIN) was gisteren nog uitlandig, aldus het Antilliaans Dagblad.

De minister heeft gistermiddag aan de Algemene Bond voor Overheidspersoneel (Abvo) laten weten, dat zij bereid is tot overleg. 'Die boodschap bereikte veel medewerkers niet op tijd, het personeel had al besloten vandaag te staken', zegt Stanley Heerenveen, bestuurslid van Abvo.

'De medewerkers die wel hebben vernomen, dat de minister met de vakbond om de tafel wil, verlangen deze toezegging op schrift.'

Deze ochtend worden meer dan honderd medewerkers van het ministerie van GMN op het kantoor van Abvo verwacht. 'Het betreft een meerderheid van het personeel', zegt Heerenveen. 'De ontevredenheid is groot. Begrijpelijk, want het gaat om problemen die al vele jaren bestaan. En daar is tot nu toe niet serieus op gereageerd.'

Sint Elisabeth Hospitaal CuraƧao wacht op beslissing minister op bezwaar minister inzake zorgbudget

Bezwaar op Budgetbeschikking waarbij Sehos een zorgbudget krijgt van 120 miljoen gulden


Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is in afwachting van een beslissing van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Rƶmer (PIN), op het februari 2016 ingediende bezwaar op de Budgetbeschikking waarbij het Sehos een zorgbudget krijgt van 120 miljoen gulden.. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 maart 2018.

'Op 17 januari 2018 heeft de behandeling door de bezwaaradviescommissie plaatsgevonden. Sehos is in afwachting van de beslissing van de minister', zo staat in een onlangs gehouden presentatie in de centrale commissievergadering van de Staten.

Uit de presentatie blijkt overigens, dat voor 2017 het budget wel verhoogd is naar 124 miljoen gulden. Maar, zo staat geschreven: 'Dit zorgbudget dekt nog steeds niet volledig de exploitatie per jaar van het ziekenhuis. Sehos heeft op 5 mei 2017 bezwaar ingediend. Behandeling door de bezwaaradviescommissie heeft nog niet plaatsgevonden.'

Inmiddels heeft de Raad van Bestuur het concept-budget 2018 van de stichting opgeleverd. 'Dit budget is gebaseerd op de reĆ«le en rationele kosten van de stichting. In dit budget zijn de onvermijdbare offers ten behoeve van ziekenhuiszorg opgenomen. In dit verband zijn tevens de relevante kosten opgenomen die betrekking hebben op Sehos gereedmaken voor Hospital Nobo Otrobanda (HNO)’', zo wordt uitgelegd.

Tijd dringt voor kabinet-Rhuggenaath om duurzame projecten in te dienen ter financiering door Europees Ontwikkelingsfonds

Oud-gouverneur Saleh waarschuwde vier jaar geleden al, dat CuraƧao geld aan zich voorbij laat gaan


Het kabinet-Rhuggenaath heeft nog twee weken de tijd om een overzicht van duurzame projecten in te dienen voor financiering door het Europees Ontwikkelingsfonds. Dit fonds heeft sinds 2014 een bedrag van 16,9 miljoen euro (37,1 miljoen gulden) beschikbaar voor CuraƧao, aldus vandaag, dinsdag 13 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

Voormalig gouverneur Jaime Saleh waarschuwde vier jaar geleden al, dat CuraƧao geld aan zich voorbij laat gaan. Tijdens een lezing, georganiseerd door de vereniging van het midden- en kleinbedrijf Adeck, zei Saleh: 'Samenwerking tussen de overheid en de private sector is dringend nodig en geboden. Zij moeten zo spoedig mogelijk gezamenlijk aan de slag om een programma op te stellen en tot definitieve afspraken komen met de EU.'

Tijdens zijn werkbezoek aan Brussel, drie weken geleden, heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gesproken over de status van CuraƧao als een van de landen en gebieden overzee (LGO) en de band met de Europese Unie.

'Vertegenwoordigers van het Europees Ontwikkelingsfonds hebben uitgelegd wat de mogelijkheden zijn voor financiering van projecten op CuraƧao. Het gaat daarbij om initiatieven die bijdragen aan zelfredzaamheid, zoals duurzame wijkverbetering, hernieuwbare energie, het bevorderen van eigen voedselproductie en training van lokale ondernemers, om te werken aan een zogeheten Resilient Society, een weerbare maatschappij.'

Assembleelid Mathoera (VHP) is verhuisd van Wanica naar Paramaribo

'Dit is een persoonlijke keuze van het Assembleelid'


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) is verhuisd van Wanica naar Paramaribo. 'Dit is een persoonlijke keuze van het Assembleelid. Zij hoopt met deze verhuizing haar politieke carriĆØre te continueren, in de race naar 2020 en daarna', stelt de VHP vandaag, dinsdag 13 maart 2018.

De VHP-leiding draagt kennis van de verhuizing. Mogelijke kandidaatstelling is een aangelegenheid van de partij en het partijcongres, waarop zij noch de VHP op wil vooruitlopen. Het partijcongres heeft nog niet plaatsgevonden, dus is er nog geen sprake van VHP-kandidaten.

Na de ontstane ophef over de adreswijziging van vicepresident Ashwin Adhin, lijkt het, aldus de   VHP meer dan billijk om in het kader van transparantie deze informatie gelijk te delen met de samenleving.

De VHP als partij is bijzonder geschokt over de verhuizing van Adhin. Aangenomen wordt dat de beweegreden van de verhuizing van de vicepresident in de etnische sfeer gezocht moet worden. De VHP zegt hoge normen te stellen aan haar aspirant-kandidaten. Met de multi-etnische koers die de VHP uitzet, is het goed de samenleving mee te delen dat ras geen voorwaarde is.

'Het zou de Nationale Democratische Partij sieren, de stappen van de VHP voor het binden van deze anders zeer diverse natie te volgen en te stoppen met de door haar gevoerde verdeel-en-heers politiek. We zullen de ingeslagen weg blijven volgen om te komen tot verheffen van onze natie en verbinding van diens cultuurrijke geschiedenis en daarmee ook diens gouden toekomst.'

Dierenrechtenactiviste Cynthia Ashruf: 'Politie had agressieve pitbull niet moeten afschieten'

'De gemeenschap moet ophouden met discriminatie van hondenrassen'


'De wet stelt, dat de hond op humane wijze door een dierenarts moet inslapen en niet door een willekeurige persoon en vooral niet op zo'n wijze', zegt dierenrechtenactiviste Cynthia Ashruf vandaag, dinsdag 13 maart 2018, in de Ware Tijd over het doodschieten in het ressort Uitvlugt door een agent vorig week van een agressieve pitbull, omdat die een gevaar vormde voor de buurt. 

Ze vindt het vreemd, dat de politie verklaart dat ze de Dierenbescherming niet heeft kunnen bereiken. 'Mijn telefoon staat 1x24 uur aan en ik neem vrijwel altijd op. Als ik niet te bereiken ben zijn er ook andere mensen die kunnen inspelen.' 

Ashruf vindt dat de gemeenschap moet ophouden met discriminatie van hondenrassen. 'Vaak genoeg wordt de pitbull direct als een gevaar gezien, maar er zijn gevaarlijkere rashonden. Er zijn er die gefokt worden die veel erger zijn, maar als de pitbull genoemd wordt, is iedereen bang en moet het dier dood.'

Ze zegt, dat de agressieve houding die de honden aannemen veel te maken heeft met de manier waarop de eigenaar het dier behandelt en opvoedt. Volgens Ahsruf moeten eigenaren meer verantwoordelijkheid tonen. Zij wijst op de praktijk dat eigenaren een hond niet meer willen omdat het dier afwijkend gedrag vertoont. Ook gebeurt het veelvuldig dat mensen hun hond agressief proberen te krijgen met een bepaald doel, bijvoorbeeld om criminelen af te schrikken.

'Wanneer het mis gaat doen zij net alsof zij niets daarvan afweten en krijgt het dier de schuld. Zij geven het dier ook bepaalde middelen om agressief te worden, maar dat wordt niet gezegd.'

Ashruf vindt dat de politie te weinig in preventieve zin doet. 'Ook de politie is van die gevallen op de hoogte, maar ze doet er niets aan. Ze praten niet met de mensen, terwijl volgens de wet dat moet. Het is taak van de politie om op te treden tegen die mensen. Ze moet zich niet aangevallen voelen, maar er moet meer aandacht besteed worden aan dierenwelzijn. Politiemensen moeten gewoon beter getraind worden om dit soort zaken aan te pakken.'

Gajadien (VHP): 'Drugstransport wordt niet door aliens gedaan'

Verbazing over uitspraak minister dat Surinamers niet betrokken zijn in duikboot-zaak

Gerucht circuleert op social media dat cocaĆÆne duikboot op een perceel van een NDP-kopstuk is aangetroffen...


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien betreurt het, dat justitiĆ«le autoriteiten zo'n twee weken na de vondst van de mini-duikboot in het district Saramacca bitter weinig bekend hebben gemaakt. Los van het feit, dat de informatie via internationale partners is verkregen en zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten, is het volgens hem vooral vreemd dat geen enkele Surinamer is aangehouden. 

Eerder verklaarde waarnemend minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie, dat geen enkele Surinamer van dichtbij betrokken is geweest in deze zaak. In de samenleving is verontwaardiging ontstaan door deze uitspraak, omdat het ministerie van Justitie en Politie tegelijkertijd ook in zijn eerste en tweede persverklaring aangaf, dat het onderzoek nog niet is afgerond.

Op Facebook circuleert geruime tijd een bericht dat deze duikboot op een perceel van een NDP-kopstuk is aangetroffen. 'Een zuiver voorbeeld is over een waas van geheimzinnigheid rond deze kwestie. De geloofwaardigheid van de minister is in dit geval sowieso in het geding. Al zou het zo zijn, dan nog kan je als minister niet onmiddellijk zo'n verklaring geven. Als iets het land binnenkomt en uitgaat, is het niet realistisch dat vreemdelingen zich op eigen kracht vanuit een vreemde planeet hier gaan stationeren. Drugstransport wordt niet door aliens gedaan', zegt de VHP’er vandaag, dinsdag 13 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

Gajadien voert aan, dat de geschiedenis uitwijst dat bij verschillende grote drugsvangsten justitiĆ«le autoriteiten met persverklaringen uitkomen, maar uiteindelijk toch niets meer van zich laten horen. Hij noemt hierbij gevallen in het verleden, waarbij kilo’s cocaĆÆne zelfs in vliegtuigen waren gesmokkeld en de recente drugsvangsten van enkele honderden kilo’s in containers, waarvan tot nu toe weinig bekend is geworden. Bijna maandelijks worden enorme hoeveelheden cocaĆÆne onderschept die gelinkt zijn aan Suriname. Terwijl de economie ineenstort, floreert de handel in coke.

'Het is jammer dat Suriname steeds een slechte naam krijgt. Dit zorgt ervoor dat onze exporteurs steeds in het buitenland met allerlei restricties en kosten geconfronteerd worden, omdat Suriname op dit moment getypeerd wordt als high risk country’, aldus de politicus.

Partijgenote Krishna Mathoera heeft meerdere malen in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven, dat het internationaal bekend is dat er in de afgelopen periode iets meer dan 15.000 kilo cocaĆÆne in en buiten Suriname in beslag is genomen. Gajadien is het eens met Mathoera wanneer die stelt, dat de regering weinig structurele maatregelen getroffen heeft om de drugscriminaliteit aan te pakken.

'Het is in de eerste instantie belangrijk dat wij integere mensen in het politiekorps moeten hebben. Als wij nu een scan doen van het korps, dan zien wij dat er mensen daar zitten die wel een besproken gedrag hebben gehad. Dit soort zaken zorgen ervoor dat zaken niet op de juiste manier worden gemonitord.'

Volgens de politicus moet de regering ervoor waken dat Suriname niet het etiket krijgt van narcostaat.

Minister Dodson: 'Assembleeleden hebben onnodig sensatie gemaakt over Tranquillo Mining NV'

'Er is niks geheimzinnigs gedaan, de zaak is zwaar opgeblazen'


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen blijft erbij, dat er onnodig sensatie is gemaakt door Assembleeleden over de concessie die de Staat ingevorderd heeft van Tranquillo Mining NV. Deze concessie aan de Kleine Saramaccarivier is uitgegeven aan NV 1, die volledig staatsbezit is, en door NV 1 ingebracht in de Joint-Venture overeenkomst met IAmGold. 'Dit proces heeft plaatsgevonden binnen de Mijnbouwet', aldus de minister vandaag, dinsdag 13 maart 2018, op Starnieuws. 

'Zoals ik aangegeven heb in De Nationale Assemblee bestaat de compensatie van NV Tranquillo uit de restitutie van de gemaakte kosten na validatie door een accountant', zegt de bewindsman.

Hij merkt op dat de stukken, zoals beloofd, opgestuurd zijn naar De Nationale Assemblee. Hiertoe behoort ook de overeenkomst met IAmGold. De minister merkt op dat er niks geheimzinnigs is gedaan.

Het recht tot exploitatie is in juni 2015 verleend aan Tranquillo Mining NV. Op 20 augustus is dit recht ingetrokken door de Staat, nadat het bedrijf aangegeven had in een brief hier afstand van te willen doen. De kosten die gemaakt zijn door het bedrijf worden vergoed. Het gaat om ongeveer 5.000 hectare gelegen in de districten Brokopondo en Sipaliwini, ten oosten van de Kleine Saramaccarivier.

In De Nationale Assemblee hebben oppositieleden behoorlijke kritiek geuit op het verlenen van het recht tot exploitatie aan Tranquillo. Ook de voorwaarde voor de intrekking is ter discussie gesteld. Er zou op basis van voorkennis gehandeld zijn.

Minister Dodson vindt dat de zaak zwaar is opgeblazen. Tranquillo krijgt de gemaakte kosten terug, na vaststelling door een accountant.

Onderbezetting Luchtvaartdienst is opgeheven

(Bron foto: NII)
Luchtvaartdienst levert elf nieuwe 'tower controllers' af voor luchtverkeerstoren
 

De Luchtvaartdienst heeft in de afgelopen periode elf nieuwe ADC/APP’ers (tower controllers) afgeleverd. Dit is gebeurd mede door de steun van de minister van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Jerry Miranda, zegt het hoofd van de dienst, Faizel Baarn, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 12 maart 2018.

Hij geeft aan dat er een start is gemaakt met het opheffen van de onderbezetting bij dit dienstonderdeel. De tower controllers hebben een vier maanden durende theoretische en praktische training gevolgd, die volledig is verzorgd door Surinaamse instructeurs in de faciliteiten van de Luchtvaartdienst. Zij worden nu al ingezet om de 'On the Job' periode te voltooien. Hierna zullen zij worden uitgecheckt, waarna zij hun brevetten van de burgerluchtvaartautoriteit CASAS zullen ontvangen.

Een ADC/APP’er verricht werkzaamheden in de luchtverkeerstoren. In het afgelopen jaar heeft de Luchtvaartdienst 16 ADC/APP’ers afgeleverd en 12 Area Controllers.

De Luchtvaartdienst heeft veel geĆÆnvesteerd in het opzetten van het Suriname Aviation Training Center en is nu in de eindfase om deze faciliteit conform de geldende standaarden officieel in orde te hebben. Hierbij geniet de Luchtvaartdienst hulp en begeleiding van de CASAS.

Deze maand zal gestart worden met de Basic Air Traffic Services (BATS) opleiding waaraan ongeveer 40 cursisten zullen deelnemen. De groep loopt al geruime tijd mee in de organisatie. Dit zal ook maken dat zij gemakkelijker de BATS-opleiding halen, meent Baarn. Intussen zijn de regelmatige refresher courses gepland en de nodige middelen in kaart gebracht.

Sapoen (VHP) wil met motie van wantrouwen corrupte ministers naar huis kunnen sturen

(Bron foto: HVB)
'Wijziging Grondwet nodig, maar de discussie moet wel op gang komen'

'We moeten ernstig nadenken over huidig politiek stelsel waarin het heel moeilijk is consequenties te verbinden aan corrupt gedrag'


'Het moet mogelijk zijn dat corrupte bewindslieden met een motie van wantrouwen naar huis worden gestuurd, maar dat kan alleen in een parlementair stelsel natuurlijk. Dat zou ook betekenen dat onze grondwet gewijzigd zal moeten worden. Dat is een heel langdurig proces, maar de discussie moet wel op gang komen.' Dit zei de politiek leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), Raymond Sapoen, afgelopen weekend tijdens de installatievergadering van het ressortbestuur Koewarasan, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 13 maart 2018.

'Willen we het verschil uitmaken met andere politieke partijen, dan moeten we ook ernstig nadenken over het huidige politiek stelsel in Suriname waar het heel moeilijk is consequenties te verbinden aan corrupt gedrag. Wanneer het duidelijk is dat ministers of andere gezagsdragers in de fout gaan, dan alla man habie wan politiek dekking',, zei Sapoen.

Het vertrouwen van de burgers in de politiek en politici is aan het afnemen. De onlangs gehouden IDOS peiling heeft dat ook aangegeven. Volgens de politicus heeft de peiling ook uitgewezen, dat het hard werken van de HVB vruchten heeft afgeworpen. 'We zijn nu zelfs sterker dan de rode partij. Eerlijk is eerlijk: je kunt de HVB toch niet vergelijken met de zovele partijen die nu als paddenstoelen uit de grond verrijzen?'

Partijvoorzitter Mike Noersalim benadrukte, dat 'de H van Hervorming nu in deze tijd ook moet worden verstaan als Harder werken, want alleen zo komt een land vooruit. Laten we geen tijd verspillen om af te geven op politieke opponenten, maar ons concentreren op de zaken die belangrijk zijn voor ons land en onze samenleving.'

De vergadering werd ook bijgewoond door Assembleelid Celsius Waterberg (BEP). Hij bracht de felicitaties over aan het uit 15 personen bestaande ressortbestuur onder leiding staat van Robbert Troenopawiro.

Districtscommissaris Paramaribo Noord-Oost schiet zichzelf met vuistvuurwapen in linker dijbeen

Vuurwapen zou af zijn gegaan tijdens het ontladen


De Ware Tijd bericht maandag 12 maart 2018, dat het vuistvuurwapen van de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Mike Nerkust, zaterdagochtend na een schietincident in bewaring is genomen door de politie. 

De districtscommissaris zou zich met het vuurwapen hebben verwond in zijn linker dijbeen bij de woning van Nerkust aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Naar verluidt ging het vuurwapen af tijdens het ontladen en liep hij een schotwondop.

Nadat de politie op het adres aankwam werd Nerkust per ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd. Hier werd hij medisch behandeld, waarna hij weer naar huis kon

Nerkust zegt dat het goed met hem gaat. 'Ik ben binnenkort weer op kantoor.'

Het vuurwapen werd na afstemming met het Openbaar Ministerie in bewaring genomen in belang van het verdere onderzoek. Nerkust is in het bezit van een wapenvergunning. De politie van Munder is belast met het verder onderzoek.