zondag 12 augustus 2018

Albert Aboikoni eindelijk door president Bouterse beëdigd en geïnstalleerd als grootopperhoofd der Saramaccaners

Einde aan ruim vier jaar durende opvolging van ingeslapen granman Belfon Aboikoni



Albert Aboikoni is zondagmiddag 12 augustus 2018 in het presidentieel paleis onder grote belangstelling beëdigd en geïnstalleerd als grootopperhoofd van de Saramaccaners. Na enkele rituelen heeft president Desi Bouterse Aboikoni beëdigd als granman van Saamaka, zo bericht Starnieuws.


De opvolging van de ingeslapen granman Belfon Aboikoni heeft meer dan vier jaar geduurd. De stam is er niet uitgekomen om zelf een granman te benoemen.

Behalve Aboikoni zijn ook Naze Amina en Frans Banai traditioneel geïnstalleerd door stamgenoten als de nieuwe granman. Het traditionele gezag van Saamaka heeft de president gevraagd om de knoop door te hakken en één van de drie te erkennen. De keuze van de president is gevallen op Aboikoni. De rust binnen de stam is echter met de beslissing van de president niet teruggekeerd.

Aboikoni heeft de eed afgelegd. De eedsformule werd hem voorgehouden door directeur van Binnenlandse Zaken, Putridewi Amatsoemarto. Hierna werd de apintiedrum minutenlang bespeeld, gevolgd door een lang ritueel en gebed, waarbij de drum wordt bespeeld door een jongen, onder begeleiding van een priester.

Aboikoni, volledig in een wit kostuum, kreeg een kleed omhangen met een speciale veer eraan als zegen. Hierna werd hij door Bouterse ingezworen als granman.

Na de beëdiging volgde de installatie. De epauletten werden aangebracht door de districtscommissaris van Boven Suriname, Yvonne Pinas, en de directeur van Regionale Ontwikkeling, Wensley Misiedjan. Minister Edgar Dikan heeft de pet geplaatst op het hoofd van Aboikoni, waarna vicepresident Ashwin Adhin de beschikking van de benoeming overhandigde aan de granman.

Vervolgens hield het staatshoofd zijn speech en feliciteerde het grootopperhoofd met de beëdiging en installatie. De president hoopt dat nu een einde gekomen is een een zeer intensief dispuut van vier jaren. Er is een nieuw tijdperk ingeluid. Hij vraagt eenieder om gezamenlijk een pad van vrede, verzoening en omarming gezamenlijk af te leggen.

Suriname zou geïnteresseerd zijn in meer Filipijnse arbeiders

Volgens Filipijnse ambassadrice Mauro zijn nu zo'n 500 Filipijnen werkzaam in Suriname


Suriname is geïnteresseerd in het aannemen van meer Filipijnse arbeiders. Dit zegt de niet residerende Filipijnse ambassadrice van Suriname Marichu Mauro zaterdag 11 augustus 2018 in de Filipijnse krant Manila Bullentin (zie hierna), aldus de Ware Tijd zondag.



Het verzoek van Suriname om meer arbeiders uit Filipijnente te halen werd volgens de ambassadrice vorige maand ter sprake gebracht toen zij in Suriname was om haar geloofsbrieven aan te bieden aan president Desi Bouterse.

Mauro had tijdens haar bezoek ook een ontmoeting met minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken om te praten over de versterking van de bilaterale banden tussen Manilla en Paramaribo. Tijdens die ontmoeting sprak minister Pollack-Beighle niet alleen over de vele Filipijnse arbeiders in Suriname, maar ook over de wens van de regering om meer geschoolde arbeiders te halen uit de Filipijnen.

Volgens Mauro zijn er momenteel ongeveer 500 Filipijnen werkzaam in Suriname in de zorg, visserij- en mijnbouwsector.

Ze had tijdens haar bezoek ook een ontmoeting met haar landgenoten die in Suriname wonen en werken. Ze verzekerde ze, dat ondanks de grote afstand tussen Suriname en Brazilië, waar de Filipijnse ambassade in Brasilia gevestigd is, alles in het werk te zullen stellen om hen te hulp te zijn.

Ten minste zeven doden en meer dan vijftig gewonden busongeluk in Peru

Bus raakt door nog onbekende oorzaak van de weg bij Tingo Maria


Ten minste zeven mensen zijn zaterdag 11 augustus 2018 gedood en meer dan vijftig raakten gewond als gevolg van een busongeluk in Peru bij de stad Tingo Maria, meldt RPP Noticias. Eén kind wordt als vermist beschouwd.


De bus vervoerde ongeveer zestig passagiers tussen twee steden op de snelweg Federico Basadre, op de grens van de regio's Huánuco en Ucayali.


Het ongeluk vond plaats om 12:15 uur lokale tijd. De bus ging off-road, reed de hellingen af en viel van meer dan 150 meter. Volgens Radio Nacional hebben bomen de verdere val van de bus gestopt.

De oorzaak van dit ongeval is nog niet bekend. Een onderzoek is gaande.




(Suriname Mirror/Metropoles/Andina/YouTube/Twitter)

Ecopetrol SA Colombia stopt met olietoevoer via Cano Limon-Covenas-pijplijn vanwege bomaanslag,

(Bron foto: Twitter)
Pijpleiding in 2018 al bijna 60 keer doelwit van guerrillabeweging ELN


Colombia's staatsoliemaatschappij Ecopetrol SA is gestopt met de toevoer van olie door de Cano Limon-Covenas-pijplijn vanwege een bomaanslag, zei het bedrijf zaterdag 11 augustus 2018.

De aanslag vond plaatsvrijdagavond in een landelijk gebied in de gemeente Saravena, in de provincie Arauca, nabij de grens met Venezuela.

Ecopetrol, eigenaar van de pijplijn via haar dochteronderneming Cenit, schreef de aanval niet toe aan een specifieke gewapende groep.



Volgens militaire bronnen is de pijpleiding echter bijna 60 keer dit jaar aangevallen door het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), de resterende actieve guerrillagroep van het land.

'Het incident veroorzaakte een verspilling van ruwe olie in vegetatie en bodem, zonder de waterbronnen te beïnvloeden. en bereikte een deel van een tertiaire weg die alternatieve toegang biedt van Saravena tot Tame', aldus Ecopetrol in een verklaring.



Ondanks het stoppen van de pijpleiding, die tot 210.000 vaten per dag kan transporteren, bleef de productie en export vanuit het Cano Limon-veld, geëxploiteerd door Occidental Petroleum Corp, onveranderd.

De 780 kilometer lange pijplijn werd eerder dit jaar zes maanden gestopt vanwege herhaalde aanvallen en diefstal van ruwe olie, alvorens opnieuw te beginnen op 10 juli.

Het ELN, beschouwd als een terroristische groepering door de Verenigde Staten en de Europese Unie, heeft ongeveer 1.500 strijders en verzet zich tegen multinationale bedrijven, omdat ze zich natuurlijke hulpbronnen toe-eigenen zonder de Colombianen te bevoordelen.



(Suriname Mirror/Reuters/La Vanguardia/Portafolio.co/Twitter/YouTube)

Venezolaanse regering toont video waarop politicus Requesens bekent een dader aanslag op Maduro het land binnengehaald te hebben

Oppositie stelt, dat dit vermeende materiële bewijs van de bekentenis onder dwang is gedaan


De Venezolaanse regering heeft vrijdag 10 augustus 2018 een video vrijgegeven waarin parlementslid Juan Requesens te zien is, die bekent dat hij een van de daders van de aanslag op president Maduro het land heeft binnengehaald . 

De Venezolaanse oppositie heeft gezegd, dat dit vermeende materiële bewijs van de bekentenis onder dwang tot stand is geekomen.

De Venezolaanse minister van Communicatie en Informatie, Jorge Rodriguez, toonde op een persconferentie de video waarin Requesens, sinds dinsdag vastgehouden, 'zijn medeplichtigheid erkent in de gefrustreerde moordaanslag', volgens Rodriguez, waarin hij verklaarde dat hij de toegang tot het land heeft geregeld voor Juan Monasterios, die is gearresteerd.

'Ik nam contact op met hem - Monasterios - via Messenger. Ik was in San Cristobal (op de grens met Colombia). Toen ik Mauricio Jimenez, Colombiaanse immigratie supervisor, schreef en ik het verzoek deed, bracht hij ze onmiddellijk in contact met Juan Monasterios om hem een  ​​passage van San Antonio naar Cucuta te geven', leek Requesens in de video te zeggen.



Requesens verklaarde ook, dat hij deze actie uitvoerde nadat de voormalige president van de Venezolaanse Nationale Assemblee en oppositie parlementariër Julio Borges, die ervan beschuldigd wordt een van de meesterbreinen van de aanval te zijn, hem om een ​​gunst hadden gevraagd.

Volgens Rodriguez maakt dit Requesens tot een belangrijke medeplichtige aan de operatie waarvoor ten minste zeven arrestaties zijn verricht en 19 anderen zijn geïdentificeerd. 'Hij rapporteert en bekent dat hij het deed op bevel van Julio Borges', benadrukte Rodriguez en kondigde aan dat Venezuela Interpol's Red Notice heeft aangevraagd tegen Borges, die in Colombia is.

Na het tonen van de video herhaalde Rodriguez, dat Jimenez een 'douanebeambte van de voormalige regering van Juan Manuel Santos' is en dat hij verslagen heeft van talloze ontmoetingen tussen Borges en de voormalige Colombiaanse president.

Hij meldde ook, dat ze op zoek zijn naar een Interpol opsporingsbevel voor Osman Alexis Delgado Tabosky en Rayder Alexander Russo Marquez, beide beschuldigd van de financiering van de aanval en zijn momenteel in respectievelijk Colombia en de Verenigde Staten, evenals voor al diegenen die enige verantwoordelijkheid hebben in de moordpoging.

De video werd verworpen door de oppositie, met het argument dat het materiaal onder dwang en wrede behandeling was verkregen. 'Recente verspreiding van afbeeldingen en video's van de SEBIN (de Venezolaanse Bolivariaanse Dienst voor Nationale Inlichtingen - Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) bevestigt dat Juan Requesens onderworpen is geweest aan dwang, wrede en onmenselijke behandeling', zei een bericht op het Twitter-account van Requesens, dat wordt beheerd door zijn communicatieteam.



Afgelopen zaterdag, 4 augustus 2018, ontploften twee drones tijdens een evenement onder leiding van president Nicolas Maduro, dat hij een ​​aanslag op hem noemde en beschuldigde de inmiddels afgetreden president van Colombia, Juan Manuel Santos, erbij betrokken te zijn.


(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter/YouTube)

Twee Surinaamse vrouwen op Jamaica veroordeeld voor smokkel van Amerikaanse dollars

Vrouwen elk veroordeeld tot een boete van 150.000 Amerikaanse dollar


Twee Surinaamse vrouwen die op 22 juli probeerden in hun bagage en kleding 93.000 Amerikaanse dollar te smokkelen uit Jamaica - op een vlucht naar Guyana om van daaruit door te reizen naar Suriname en werden aangehouden op Norman Manley International Airport - zijn beiden donderdag 9 augustus 2018 in Kingston door de St Andrew Parish rechtbank veroordeeld tot een boete van 100.000 Amerikaanse dollar of een gevangenisstraf van zes maanden voor het bezit van crimineel geld. Dit berichtten vrijdag de Jamaicaanse kranten The Gleaner en Jamaica Observer.

I.A. (31) en C.C. (30) hebben schuld bekend. Ze kregen ook elk een boete van 50.000 dollar of zes maanden gevangenisstraf voor het verbergen van crimineel eigendom en het faciliteren van crimineel geld.

De samen met de vrouwen aangehouden D.S. uit Frans-Guyana had 12.700 Amerikaanse dollar en 50 euro in zijn portemonnee en tas. Ook hij bekende schuld en werd veroordeeld tot een boete van 10.000 Amerikaanse dollar of drie maanden gevangenisstraf.

De drie waren op weg naar Guyana en zouden van daaruit doorreizen naar Suriname. Ze werden aangehouden op Norman Manley International Airport. Volgens de politie hadden ze aan handgeld ruim 300 Surinaamse dollar, 150 euro en 50 Jamaicaanse dollar bij zich.

Californische jury veroordeelt Monsanto: 'Onkruidverdelger Roundup veroorzaakte kanker bij tuinier'

Ook in Suriname zijn Monsanto-producten verkrijgbaar....


Monsanto noemt uitspraak 'in tegenspraak met de wetenschap' en gaat in hoger beroep


De jury van een rechtbank in San Francisco heeft vrijdag 10 augustus 2018 de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto veroordeeld tot het betalen van bijna 290 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Volgens de jury liet Monsanto na om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier.



Het bedrijf noemt het verdict 'in tegenspraak met de wetenschap'.

De juryleden stelden vast dat Monsanto 'kwaadwillig' was. Ook zouden onkruidverdelger Roundup en zijn professionele versie RangerPro 'aanzienlijk' hebben bijgedragen aan de ziekte van de eiser, Dewayne Johnson (46). De jury veroordeelde Monsanto tot 250 miljoen dollar schadevergoeding, en 39,2 miljoen dollar intrest.



Johnson had meer dan 400 miljoen dollar geëist. Hij zei dat de producten zijn kanker hebben veroorzaakt en dat Monsanto opzettelijk hun risico’s had verzwegen.


(Bron foto: AP)
De Amerikaan, die terminaal ziek is, had jarenlang Roundup gebruikt. De vader van twee kinderen kreeg twee jaar geleden de diagnose dat hij leed aan een non-hodgkinlymfoom, en dat de kanker niet meer te genezen is. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.

Tussen 2012 en 2014 verstoof Johnson Roundup op de schoolterreinen van een stadje in Californië, in het westen van de Verenigde Staten.

Het actieve bestanddeel van Roundup is glyfosaat, een al even efficiënte als omstreden onkruidverdelger. Ook gebruikte Johnson RangerPro, een ander maar gelijkaardig product.

Het vonnis in het proces tegen de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto, 'is in tegenspraak met de wetenschappelijke bevindingen dat er geen samenhang bestaat tussen het gebruik van glyfosaat en het non-hodgkinlymfoom'. Dat zegt het Duitse Bayer, dat sinds kort eigenaar is van Monsanto, in een reactie op de uitkomst van het proces. Het bedrijf liet al weten in beroep te gaan tegen het vonnis.



Volgens Bayer gaat die beslissing echter in tegen de wetenschappelijke bevindingen die aantonen dat er geen verband bestaat tussen glyfosaat, het product dat in Roundup zit, en het non-hodgkinlymfoom. Dat is de verzamelnaam voor kankers uitgaande van de lymfeklieren.

'Op basis van wetenschappelijke bewijzen, evaluaties op wereldschaal en het decennialang praktisch gebruik van glyfosaat, meent Bayer dat glyfosaat veilig is en niet kankerverwekkend', aldus Bayer. Bayer heeft in juni de overname van Monsanto afgerond, voor een bedrag van 63 miljard dollar (53,6 miljard euro). De integratie van Monsanto binnen de Bayer-groep is echter nog niet begonnen, aangezien daarover nog de laatste knopen moeten worden doorgehakt.


Over het gebruik van glyfosaat is er al langer controverse. Zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 bekend, dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen, terwijl het Europese Voedselveiligheidsagentschap en het Europees Agentschap voor chemische stoffen vinden dat er geen link kan worden gelegd tussen glyfosaat en kanker. Bovenop die wetenschappelijke onduidelijkheid raakte vorig jaar bekend dat Monsanto de wetenschappelijke studies naar glyfosaat had proberen te beïnvloeden.

Monsanto-producten in Suriname, lees dit uitgebreide artikel van 1 mei 2015: 
Breed verzet in Latijns-Amerika tegen Monsanto-producten 
Ook in Suriname zijn Monsanto-producten als Roundup verkrijgbaar 
Overheid laks in het verbieden van zeer giftige bestrijdingsmiddelen als paraquat (Gramoxone) en glyfosaat 

(Suriname Mirror/Belga/CNN/ CBS News/Nieuwe Oogst.nu/YouTube/Twitter)

Pertjajah Luhur gaat gratis huisartsenzorg leveren tijdens zaterdagse weekendwinkel

PL vindt het belangrijk om de medische zorg toegankelijk te houden voor het volk

 
Tijdens de zaterdagse weekendwinkel van de Pertjajah Luhur (PL) zal de arts Galiel Alibaks gratis huisartsenzorg geven aan bezoekers. De arts gaat zaterdag 18 augustus deze kosteloze zorg voor de eerste keer verstrekken. De PL vindt het belangrijk, dat, gelet op de nijpende situatie binnen de gezondheidszorg, een bijdrage wordt geleverd om de medische zorg toegankelijk te houden voor het volk. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 12 augustus 2018.

Sinds de introductie van de weekendwinkel eind juni loopt het storm. De eerste dag was de drukte zo groot, dat de voorraad meermalen moest worden aangevuld. In de weekendwinkel worden ruim 50 stuks goederen tegen kostprijs verkocht. De goederen variëren van rijst en spijsolie tot sardines, groente en vis. Ook mogen landbouwers hun producten rechtstreeks aan de PL-weekendwinkel leveren. Onlangs is de mogelijkheid gecreëerd om via de partijkernen producten van de weekendwinkel te bestellen en die tot aan huis geleverd te krijgen.

PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt, dat dokter Alibaks elke zaterdag van negen tot één uur bij het partijcentrum te Beekhuizen de kosteloze huisartsenzorg zal verlenen.

De weekendwinkel is één van de manieren waarop de partij het volk tegemoet wil komen en geeft volgens Somohardjo blijk van de sociale kracht, waar de PL bekend om staat. Hetzelfde geldt voor de kosteloze huisartsenzorg.

Naast deze activiteiten wordt thans hard getrokken aan de jongerenclub, laat Somohardjo weten.

Hij maakt zich intussen op om naar Nederland te gaan, waar hij gesprekken zal voeren over een initiatiefwet van de partij Denk. Deze initiatiefwet biedt mogelijkheden om Surinamers, die vóór 1975 de leeftijd van 15 jaar hadden, aanspraak te laten maken op sociale bijstand. Somohardjo zegt dat de PL Nederland zaken heeft voorbereid en afspraken heeft gemaakt met leden van de Tweede Kamer. Hij zal echter niet vertrekken voordat Ied-Ul-Adha, het Islamitisch offerfeest, achter de rug is.

PALU: 'De regering Bouterse-Adhin stuntelt al drie jaar'

'Het lukt gewoonweg niet om welk project dan ook goed voor te bereiden en uit te voeren'

 
Het is inmiddels het derde jaar van de regering Bouterse-Adhin en afhankelijk van wie je spreekt is het drie jaar van stilstand of achteruitgang, nog eens wereldcrisis, pech, buitenlandse sabotage, gigantische mogelijkheden, rijen van investeerders oftewel neks no fout. De coalitieleden zullen zich natuurlijk gedwongen voelen om de regering zoals gebruikelijk een dikke voldoende te geven en voor de oppositie klimt de barometer maar niet van het vriespunt af. 

Nadat de regering in het begin het voordeel van de twijfel heeft gekregen van de PALU, moet de partij nu tot de conclusie komen dat de regering al drie jaar stuntelt. 

De PALU keek naar vier onderwerpen om te zien hoe de regering het heeft gedaan: 
1. Naleving Sociaal Contract. 
2. Groei en ontwikkelingsperspectieven. 
3. Verdedigen nationaal belang. 
4. Natievorming. 

1. Naleving sociaal contract 
Het is intussen meer dan duidelijk, dat het door de vorige coalitiepartners en de toenmalige vicepresident uitgewerkte en breed (ook door de NDP) gedragen sociaal contract geen draagvlak heeft binnen het huidige zakelijk elite kabinet Bouterse-Adhin. De uitvoering liegt er dan ook niet om. Verhoging van de schoolbijdrage, herinvoering rijtuigenbelasting, leges en andere kostenverhogende maatregelen zijn aan de orde van de dag, terwijl lasten verminderende maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van het leven van de sociaal zwakkeren uitblijven. 

2. Scheppen van groei en ontwikkelingsperspectieven 
Voor het onophoudelijk bedenken van nieuwe ‘dingen’ krijgt deze regering een 10, simpelweg omdat er geen hoger cijfer dan 10 is. Of het nou een sneltrein is, een brug over de Corantijn of de Marowijne, waterexport door Monaco Resources, een kokosnootfabriek of kokos-award. Er is altijd wel weer een nieuw idee. Maar, voor planning en uitvoering moeten wij de regering helaas weer een dikke onvoldoende geven. Het systeem van poti puru, poti puru, pot’ baka pur’ baka, is onderhand een handelsmerk geworden van de regering Bouterse-Adhin. 

Intussen is het gestuntel met het uitbaggeren van de voor de Surinaamse economie zo cruciale Surinamerivier een nieuw hoofdstuk aan het worden. Het lukt gewoonweg niet om welk project dan ook goed voor te bereiden en uit te voeren en daarmee wordt het creëren van lange termijn perspectieven natuurlijk helemaal onmogelijk. 

3. Verdedigen nationaal belang 
Het verdedigen of beter nog, het NIET verdedigen van het nationaal belang en de Surinaamse waardigheid vormen een van de hardste klappen in het gezicht van ons volk. Voor nu zullen we ons slechts beperken tot de affaire Alcoa en de inbeslagname van tegoeden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) door de Nederlandse Justitie. 

Enerzijds zien we dat wordt gekozen voor het gelijkbenig springen op de domme uitspraken van de Nederlandse minister Blok, maar anderzijds het zonder enig formeel protest laten gijzelen van tegoeden van de (CBvS) door de Nederlandse justitie. Verkeerde keus, dikke onvoldoende! Voor het volledig negeren van de wil van De Nationale Assemblee, in het voordeel van de Alcoa en het schaamteloos verdedigen van de belangen van deze multinational tegenover het Surinaamse belang, verdient de regering niet eens een basiscijfer. 

Straks zijn wij voor alle multinationals, maar ook voor andere landen een voetveeg geworden. En dat terwijl we zeggen dat we her-kolonisatie willen voorkomen en dat we willen opkomen tegen uitbuiting van ons volk! 

4. Natievorming 
Over natievorming kunnen we kort zijn. Als het alleen afhing van die prachtige filmpjes vlak voor het STVS-nieuws elke dag, al jarenlang, dan zou je geneigd zijn de regering een 10 te geven. Het is jammer dat de praktijk weer zo tegenvalt, want de verdeeldheid binnen de natie is in de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Het ontbreekt de regering nadrukkelijk aan een ideologische basis. 

Waar gaan we uiteindelijk dan naartoe met dit volk en dit land? Volgens de PALU moet en kan het veel beter. De partij verwijt de regering geen gebrek aan goede wil. Die goede wil zie je immers aan het onophoudelijk komen met nieuwe ideeën en het blijven uitproberen van steeds weer nieuwe mensen op posten. 

Maar, het is aan het volk van Suriname om te bepalen of deze uiteindelijk zeer slechte prestaties de nieuwe norm wordt voor komende regeringen. We hebben als volk nog minder twee jaar om daarover te denken.

Toch beëdiging door president Bouterse van Albert Aboikoni als grootopperhoofd der Saramaccaners

Minister Dikan doet namens regering beroep op iedereen hoofd koel te houden en rust te bewaren

 
President Desi Bouterse heeft besloten Albert Aboikoni vandaag, zondag 12 augustus 2018, in het Presidentieel Paleis omstreeks vijf uur 's middags te beëdigen als grootopperhoofd van de Saramaccaners. Hij had de ceremonie vrijdag, na de verklaring van de granmans van de overige stammen en de inheemsen, aangehouden uit respect voor het traditioneel gezag van het binnenland.

De president vindt dat de granmans van de andere stammen een bijdrage kunnen leveren in het natraject. Deze mededeling deed minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling zaterdagmiddag 11 augustus 2018, aldus Starnieuws.

De minister benadrukt in een statement via het Nationaal Informatie Instituut, dat het de stam van Saamaka is geweest die een beroep heeft gedaan op de president om de knoop door te hakken. Vier jaar lang kwam de stam er niet uit.

Op 28 februari heeft het traditioneel gezag een brief geschreven naar de president en meegedeeld dat drie personen naar voren zijn geschoven voor het granmanschap en traditioneel zijn geïnstalleerd. De president moest daaruit één persoon erkennen. Het is niet zo, dat de president een granman heeft gekozen voor het binnenland, stelt de minister.

Het is gebruik dat via de districtscommissaris, door tussenkomst van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, aan de president de traditioneel geïnstalleerde voorgelegd wordt voor erkenning. Hierna vindt de beëdiging en de installatie plaats. Aan de president is door de stam gevraagd om één van de drie traditioneel geïnstalleerde granmans te erkennen.

De president heeft Albert Aboikoni erkend als de granman van de Saramaccaners. Minister Dikan doet namens de regering een beroep op eenieder om het hoofd koel te houden en de rust te bewaren.

Explosie in grootste fabriek Braziliaanse staalproducent Usiminas: 30 gewonden

Nabijgelegen stad Ipatinga opgeschrikt door zware explosie


Een explosie trof vrijdag 10 augustus 2018 de grootste fabriek van de Braziliaanse staalproducent Usinas Siderurgicas de Minas Gerais SA, verwondde 30 mensen en deed de nabijgelegen stad Ipatinga op zijn grondvesten schudden, volgens het bedrijf en brandweerlieden. 

Het bedrijf, ook bekend als Usiminas, zei dat geen van de verwondingen ernstig was en dat de meeste mensen 'lichte blauwe plekken' hadden opgelopen, eraan toevoegend dat er geen dodelijke slachtoffers waren.

De explosie was gecentreerd in een enorme tonvormige constructie die gassen bevat die vrijkomen tijdens het productieproces van staal, aldus het bedrijf.



De fabriek biedt werk aan ongeveer 6.500 mensen.

De ontploffing was hard genoeg om door de hele stad te horen van ongeveer 250.000 inwoners en stuurde een rookpluim de lucht in, volgens de persdienst van Usiminas en een woordvoerder van de brandweer.

Het bedrijf zei. dat het tijdelijk de hoogovens van de fabriek heeft stilgelegd. De Ipatinga-fabriek produceerde tussen april en juni van dit jaar 813.000 ton ruwstaal, aldus het bedrijf in zijn laatste inkomstenrapport.



De aandelen in Usiminas, een van de grootste staalproducenten in Brazilië, daalden tot wel 9 procent na de eerste berichten over de explosie, maar verminderden later de verliezen tot ongeveer 6 procent.
'Onze eerste lezing is dat de impact op de aandelen overdreven is', schreven de Itau BBA-analisten en merkten op, dat de fabriek gedekt zou kunnen worden door een verzekering.


Ipatinga is een stad in de staat Minas Gerais in het zuidoosten van Brazilië, een deel van de zogenaamde staalvallei waar andere bedrijven, waaronder Arcelor Mittal, ook bedrijven exploiteren.


(Suriname Mirror/Reuters/em.com.br/G1.Globo/YouTube/Twitter)

Politici en ambtenaren in verband gebracht met moord op Braziliaanse politica en activiste Marielle Franco

Minister van Veiligheid Jungmann: 'Moord zou politiek gemotiveerd kunnen zijn'



Politici en ambtenaren zijn in verband gebracht met de moord op de prominente Braziliaanse politica en zwarte mensenrechtenactiviste Marielle Franco, zei de Braziliaanse minister van Veiligheid Raul Jungmann vrijdag 10 augustus 2018.

Jungmann, die zei dat de moord politiek gemotiveerd zou kunnen zijn, maakt echter op dit moment geen enkele naam bekend, omdat dit 'de voortgang van het onderzoek zou kunnen belemmeren'. 'Ik heb geen enkele twijfel, dat er niets is dat ons belet om ze allemaal aan te klagen', vertelde Jungmann aan verslaggevers.


Franco werd op 14 maart vermoord in wat leek op een professionele aanslag in het centrum van Rio de Janeiro. Franco, een zwart lid van de gemeenteraad, was een prominente criticus van politiegeweld in Rio gericht op de zwarte inwoners van de door armoede geteisterde favela-wijken van de stad.

De 38-jarige Franco, die opgroeide in de favela's, was ook vooral bezorgd over de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Collega's zeggen, dat de linkse politicus is vermoord, omdat ze de politie en ondergrondse paramilitaire groepen - militia - kwaad had gemaakt.

Volgens Braziliaanse nieuwsberichten zijn de politici die vermoedelijk in verband staan ​​met de moord, drie ambtenaren van Rio de Janeiro die behoren tot de MBD-partij (Movimento Democrático Brasileiro) van president Michel Temer en in de gevangenis zitten voor corruptie.

Marcelo Freixo, een linkse staatssecretaris en Franco's politieke mentor die in 2008 de ondergrondse paramilitaire groepen ontdekte, zei dat hij was opgeroepen om te getuigen over de mogelijke rol van de drie gedetineerden bij de moord. 'We beschuldigen niemand, dat is de taak van de civiele politie', schreef Freixo op Facebook. 'Het is onze taak om op een antwoord te antwoorden, we willen dat alle (moord) theorieën worden onderzocht.'




(Suriname Mirror/AFP/France24/Twitter/Facebook)