dinsdag 31 maart 2020

Aantal Covid-19 patiënten gestegen naar 10

Tiende besmetting dinsdagavond 31 maart op covid-19.sr bekendgemaakt


Het aantal Covid-19 patiënten is dinsdag 31 maart 2020 gestegen naar 10. Dit werd 's avonds bekendgemaakt op de Covid-19 website. Er zijn verder nog geen details verschaft, aldus Starnieuws. 

Tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam 's middags werd nog gevraagd of er een tiende geval was. De directrice van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Minouche Bromet, ontkende dat een tiende persoon positief getest was.

Het is niet duidelijk of de twee gevallen die dinsdag bekend zijn geworden in thuis-quarantaine waren. Hun contacten worden opgespoord. In de samenleving leven er aldus Starnieuws veel vragen over waar deze personen geweest zijn en of onwetenden besmet zijn.

Bedrijf in Leon, Nicaragua, stuurt 10.000 werknemers naar huis vanwege Covid-19

Personeel ontvangt 50% van het salaris zolang de noodsituatie duurt


De multinational Yazaki, van Japanse origine, stopte afgelopen weekend met operaties in het westen van Nicaragua om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te voorkomen. 

De 10.000 arbeiders van de vrijhandelsonderneming, gevestigd in Leon, werden mondeling op de hoogte gebracht van het tijdelijk staken van de werkzaamheden, gedurende welke tijd zij 50% van het salaris zullen ontvangen.


Een bedrijfsbron legde Confidencial uit, dat de werkpauze 15 dagen zal duren en dat ze van plan zijn om het werk op 13 april, na de paasweek, te hervatten. Ondertussen zal het kwaliteitscontrolegebied profiteren van de stilstand om 'de productielijnen te herverdelen'.

De beslissing komt voort uit een overeenkomst met drie partijen die is ondertekend in het kader van de coronaviruspandemie. Het stelt vast dat de bedrijven, om infecties te voorkomen en door vermindering van productieorders 'vergunningen kunnen verlenen met een procentuele betaling van lonen, een voorschot op vakanties kunnen verlenen, werkuren kunnen verkorten en op afstand kunnen uitvoeren werk activiteiten.' De overeenkomst, die werd bekrachtigd door vakbonden zoals de Central Sandinista de Trabajadores (CST) en de Confederación Sindical de Trabajadores José Benito Escobar (CST: JBE), beoogt ook 'tijdelijke opschorting van arbeidsovereenkomsten onder artikel 38 van de Arbeidswet.'

Sandra Ramos, een voormalige vakbondsleidster en oprichtster van de Movimiento de Mujeres María Elena Cuadra, trok de gebruikte methoden en beslissingen in twijfel. 'Als een bedrijf (arbeiders) op grote schaal schorst, ontvangen arbeiders volgens artikel 38 slechts zes dagen salaris. Wat gebeurt er daarna met hen? Hoe gaan ze hun schulden betalen of eten kopen? Yazaki is een Japanse fabriek die zich toelegt op de productie en export van harnassen voor auto's. Het heeft momenteel vijf fabrieken in Leon en Chinandega en vormt een van de belangrijkste bronnen van werkgelegenheid in het westelijke deel van het land.'

Op 23 maart heeft het vrijhandelszonebedrijf Gildan de activiteiten van zijn drie fabrieken in San Marcos, Rivas en Masatepe opgeschort als maatregel om een ​​grote verspreiding van coronavirus Covid-19 onder zijn 9.000 werknemers te voorkomen. Het textielbedrijf is, net als Yazaki, van plan om na Pasen haar werk te hervatten en nodigde de werknemers in een verklaring uit om de preventie-instructies van de gezondheidsautoriteiten op te volgen en 'denk aan de dagelijkse hygiënemaatregelen' in hun fabrieken.


De verklaring geeft aan dat zij 'hun medewerkers tijdig alle informatie zullen verstrekken die belangrijk is voor de ontwikkeling van hun werk'. 


Een ander bedrijf dat ervoor koos zijn werkzaamheden tijdelijk op te schorten, was het vrijhandelszonebedrijf Las Palmeras in de gemeente Masatepe. Bij dit bedrijf werken 300 mensen die verantwoordelijk zijn voor het maken van broeken. Met de beslissing zullen arbeiders 15 dagen thuis zijn met salaris, zoals bevestigd door Articulo 66 (een online magazine).

Volgens cijfers van de Centrale Bank, gepubliceerd in februari 2019, werkten in Nicaragua 123.853 mensen in ongeveer 187 vrijhandelszonebedrijven in het land.


(De Surinaamse Courant/Havana Times/Twitter/Confidencial)

Ecuador worstelt om de doden te verzamelen terwijl coronavirus zich verspreidt

(Bron foto: Vicente Gaibor del Pino/Reuters)
'Het lichaam is verpakt in plastic, het hele huis ruikt vies'

Autoriteiten melden 1.966 met Covid-19 besmette personen en 62 doden 


De Ecuadoraanse autoriteiten zeiden maandag 30 maart 2020, dat ze de inzameling van lijken zouden verbeteren, omdat vertragingen als gevolg van de snelle verspreiding van het nieuwe coronavirus ervoor hebben gezorgd dat gezinnen de lichamen van hun geliefden thuis hebben behouden, in sommige gevallen dagenlang.

Inwoners van Guayaquil, de grootste stad van Ecuador, hebben geklaagd dat ze de lichamen van familieleden niet kunnen wegbrengen vanwege strikte quarantaine- en avondklokmaatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Vorige week zeiden de autoriteiten, dat ze 100 lijken uit huizen in Guayaquil hadden verwijderd. Maar, vertragingen bij het inzamelen van lichamen in het Andes-land, dat 1.966 gevallen van het virus en 62 doden heeft gemeld, waren maandagmiddag duidelijk in het centrum van Guayaquil, waar het lijk van een man op een stoep lag onder een blauw plastic laken, volgens een getuige tegenover persbureau Reuters. De politie zei dat de man was ingestort terwijl hij in de rij stond te wachten om een ​​winkel binnen te gaan. Reuters kon de man of de oorzaak van zijn dood niet identificeren. Uren later op maandag was het lichaam verwijderd.


'Het is de bedoeling van de regering dat iedereen die nu in Guayaquil overlijdt, niet alleen degenen die zijn overleden aan Covid-19, een waardige begrafenis kan krijgen', vertelde vice-president Otto Sonnenholzner maandag aan verslaggevers. De autoriteiten hebben ook aangekondigd, dat ze een taskforce in het leven zullen roepen  voor het verzamelen en begraven van de doden.

Humanitaire noodvluchten zijn opgeschort voor Ecuadoranen die vanwege reisbeperkingen in het buitenland waren gestrand en naar het land wilden terugkeren.


Meer dan 70% van de coronavirusgevallen van het land, een van de hoogste aantallen in Latijns-Amerika, bevindt zich in de zuidelijke provincie Guayas, waar Guayaquil is gevestigd.

Luiggi Ponce, een 22-jarige die in een arbeiderswijk van de stad woont, gelooft dat zijn oom, die vier dagen geleden stierf, besmet was. Het lichaam is nog steeds in zijn huis, waar vijf kinderen en zeven volwassenen wonen. 'Hij had longontsteking, hij had koorts, hij kon niet ademen, hij had alle symptomen', zei Ponce telefonisch. 'Het lichaam is verpakt in plastic. Het hele huis ruikt vies.' 

Lokale media hebben beelden uitgezonden van lange rijen buiten begraafplaatsen in Guayaquil van mensen die een graf zoeken voor overleden familieleden.

Sebastian Barahona, coördinator van de Federación Nacional de Funerarias, zei dat Guayaquil in maart ongeveer vijf keer zoveel doden zag als in een normale maand. 'De responscapaciteit is niet voorbereid op wat deze noodsituatie vereist', zei Barahona.


(De Surinaamse Courant/Reuters/Twitter)

Colombia laat meer dan 10.000 gevangenen vrij uit vrees voor coronavirus

De 10.850 gevangenen zijn 60+, zogende moeders, ernstig zieke gevangenen en gevangenen met straffen onder vijf jaar



De Colombiaanse minister van Justitie èn vicepresidente, Marta Lucía Ramírez, heeft gezegd, dat ze meer dan 10.000 gevangenen tijdelijk hun straf zal laten uitzitten buiten de overvolle gevangenissen van het land.


Deskundigen op het gebied van strafrecht verwierpen de aankondiging, omdat ze het advies van gezondheidsdeskundigen negeren die bang zijn voor een bloedbad als het coronavirus de beruchte overvolle en onhygiënische gevangenissen van het land kan binnendringen, waar gevangenen in sommige gevallen geen toegang hebben tot water.

Volgens het commerciële televisienetwerk RCN zijn de 10.850 gevangenen die de gevangenis mogen verlaten gevangenen ouder dan 60, zogende moeders, ernstig zieke gevangenen en gevangenen met straffen van minder dan vijf jaar die de verplichte drievijfde van hun straf hebben uitgezeten, maar blijkbaar nooit zijn vrijgelaten.


Deze gevangenen worden volgens het kabinetsvriendelijke televisienetwerk onder 'tijdelijk huisarrest' geplaatst totdat de regering de noodsituatie in de gevangenis opheft.

De aankondiging is bekritiseerd, omdat de vrijlating van zo'n klein aantal gevangenen de overbevolking van het gevangenissysteem, dat bedoeld is om 80.000 gevangenen vast te houden, zal verlichten, maar niet zal beëindigen, maar in feite de thuisbasis is van meer dan 120.000 mensen.

Bovendien zou het door RCN gerapporteerde decreet niets doen om de hygiëne te verbeteren en, volgens deskundigen op het gebied van strafrechtelijk beleid, gevangenen vrijlaten die volgens de wet niet eens in de gevangenis mogen zitten.

Weken nadat het was gewaarschuwd dat de gevangenissen een tijdbom waren, heeft het ministerie van Justitie een noodtoestand in de gevangenis afgekondigd dat de vrijlating van gevangenen mogelijk maakt, nadat 23 gevangenen werden gedood tijdens protesten en rellen die vorige week gelijktijdig uitbraken in 13 gevangenissen.

De experts vertelden de krant El Espectador, dat de halve maatregelen van de regering een soortgelijke uitbraak van geweld zouden veroorzaken zodra een gevangene besmet raakt. Of de minister, wiens dienst zelfs geen website kan runnen, de meningen van experts deze keer serieus zal nemen, is onzeker; Cabello moet nog worden erkend voor haar bekwaamheid.

(De Surinaamse Courant/Colombia Reports/Twitter)

Internet Latijns-Amerika raakt overbelast door coronavirus

Experts vragen zich af of de regio klaar is voor telewerken


Het dataverkeer in Latijns-Amerika is volgens schattingen met 20 tot 30 procent toegenomen door de coronavirus-crisis. Experts vragen zich af of de regio klaar is voor telewerken. Doordat bedrijven en overheden over de hele wereld werknemers vragen om van thuis uit te werken neemt de druk op het internet toe. Sommige experts vrezen dat netwerken verzadigd raken. 

Het dataverkeer in Brazilië bijvoorbeeld brak een nieuw record in de nachten van 18 en 19 maart met ongeveer 10 terabits per seconde, 15 procent meer dan normaal, volgens cijfers van NIC.br, die het Braziliaanse internetverkeer coördineert. Dat komt ook door het hoge verbruik van videostreamingdiensten op platforms zoals Netflix, en het grote aantal videoconferenties via Skype of WhatsApp voor werk en school. De operatoren vragen gebruikers nu al om het internet verantwoord te gebruiken. Al wijzen instanties, zoals NIC.br, wijzen erop dat de infrastructuur klaar is voor zo’n hoge vraag.

Julio Sirota, infrastructuurbeheerder van IX.br, de entiteit binnen NIC.br die verantwoordelijk is voor de infrastructuur waarmee netwerken van operatoren en bedrijven data uitwisselen, zegt: ‘Het is een verwachte stijging die we de afgelopen vier maanden hebben gezien, dus er is geen risico dat deze nieuwe vraag de servers overbelast.’ Het grootste gevaar is volgens Sirota dat onderhoudswerken niet kunnen gebeuren doordat technici en materiaal niet ter plaatse geraken.

In Argentinië groeide het internetverkeer in de eerste week van de quarantaine tussen de 20 en 25 procent, volgens de Argentijnse internetkamer Cabase. ‘Het is een veerkrachtig netwerk dat is voorbereid op de meest uiteenlopende onvoorziene omstandigheden’, zegt een Cabase-woordvoerder. ‘Daarom denken we dat de internetinfrastructuur van het land in staat is om deze uitzonderlijke situatie het hoofd te bieden. Als we er allemaal verantwoord gebruik van maken, zal de connectiviteit goed reageren.’

Voor Cabase is het dataverkeer tegenwoordig vergelijkbaar met dat van een maand geleden, toen de lessen nog niet waren begonnen. ‘De grote impact voor de netwerken zal niet zozeer van het thuiswerken komen, maar van de jongeren die niet naar school gaan en de hele tijd multimedia-inhoud en HD-streaming consumeren.’

Ecuador zag sinds het begin van de quarantaine een groei van 30 procent. Hetzelfde in Chili, dat volgens PIT Chile tussen maandag 16 maart en donderdag 19 maart een toename van het dataverkeer met 30 procent registreerde.

In Uruguay noteerde de Nationale Administratie voor Telecommunicatie een groei van 34 procent in mobiel verkeer na de bevestiging van de eerste gevallen van Covif-19 in het land.  

‘Toch denk ik dat de toename van thuiswerk en isolatie gevolgen zal hebben voor de technologische infrastructuur van Latijns-Amerika’, zegt socioloog Rafael Almeida Evangelista, onderzoeker aan de Staatsuniversiteit van Campinas in Brazilië. ‘Door de grote vraag wordt verwacht dat wie meer controle heeft over de netwerkinfrastructuur, zal bepalen wat de prioriteiten van de datastroom moeten zijn’, zegt de onderzoeker, die ook lid is van het Latijns-Amerikaans Onderzoeksnetwerk voor Surveillance, Technologie en Samenleving.

In Mexico stelden het Federaal Instituut voor Telecommunicatie, de federale regering en vertegenwoordigers van de industrie en de academische wereld op 19 maart al een reeks maatregelen voor om de technologische infrastructuur van het land te ondersteunen. De richtlijn is dat gebruikers rationeel gebruik maken van internetdiensten om netwerkcongestie te voorkomen wanneer bedrijven en de overheid van thuiswerken gebruik willen maken. Van hun kant bereiden telecommunicatie-exploitanten zich voor om datalimieten op te heffen, oproepen gratis te maken en wifi-netwerken open te stellen.

Ook in Peru ziet de overheid een toename van het dataverkeer. De capaciteit voor thuiswerk nadert zijn limiet doordat tijdens de werkuren ongewoon veel vrijetijdsapplicaties worden gebruikt, zegt Rafael Muente, voorzitter van Ospitel, de instantie die de telecommunicatie in Peru reguleert.


De operatoren kunnen, indien nodig, voorrang geven aan telewerken, teleonderwijs en telegeneeskunde. Ondanks pogingen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, zal het nieuwe coronavirus de arbeidsmarkt beïnvloeden, met vooral een stijging van de werkloosheid'

Joaquín Toro, expert op het gebied van rampenbestrijding bij de Wereldbank, zegt: ‘Hoewel de gezondheidssector momenteel voor de grootste uitdagingen staat, moeten ook andere sectoren beschikken over continuïteitsplannen voor bedrijven en diensten om de werkloosheid af te remmen.’ ‘Thuiswerken kan een bron van meer vrijheid, flexibiliteit en welzijn zijn, maar het brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het garanderen van geschikte werktijden, een goede infrastructuur en het mentale welzijn van de werknemer’, voegt Evangelista eraan toe.

De onderzoeker benadrukt dat ‘het noodzakelijk is om de nieuwe organisatiestructuren te analyseren, zodat dit niet alleen een middel is om de bedrijfskosten te verlagen en de exploitatie van arbeidskrachten te vergroten.’ ‘In een noodgeval kan iedereen een beetje bijdragen, maar nadien moet men ervoor zorgen dat wie meer macht heeft geen misbruik maakt van de situatie.’

(De Surinaamse Courant/IPS/MO.be/SciDevne/Twitter)

Negen personen in Suriname nu positief getest op Covid-19

Persoon is in contact geweest met een eerdere besmette persoon


Een negende persoon in Suriname is positief getest op Covid-19. Deze persoon is in contact geweest met een eerdere besmette persoon. Dit zei Minouche Bromet, directrice van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), tijdens de Covid-19 update persconferentie vanmiddag, dinsdag 31 maart 2020. 

Bromet zei, dat de contacten van de negende persoon worden opgespoord. Verder zei ze dat het nog steeds voorkomt, dat mensen die in thuis-quarantaine zijn, zich niet houden aan gemaakte afspraken. Wanneer de ambulance thuis gaat, blijken mensen er niet te zijn.

Intussen zijn landgenoten uit Belem, Brazilië, opgehaald. Ook zijn Brazilianen vervoerd naar Belem. De ingezetenen zullen in overheidsquarantaine worden geplaatst.

Personeel van verschillende casino’s ontvangt geen loon tijdens periode van sluiting

Casino- houder: 'Voor ons is het ook zwaar, omdat wij niet zullen verdienen'


Het personeel van verschillende casino’s heeft in het weekend een schrijven ontvangen, waarin wordt aangegeven, dat het geen loon zal ontvangen over een periode van twee weken. Dit bericht De West maandag 30 maart 2020. Vanaf afgelopen zaterdag zijn de casino’s tot nader order gesloten voor het publiek. Dit is één van de maatregelen die genomen is door het Covid-19 Managementteam ter voorkoming c.q. verspreiding van het virus. 

Volgens president Desi Bouterse is het nodig dergelijke maatregelen te treffen, daar Suriname de uitbraak van een Corona epidemie niet zal aankunnen.

'Er is aan ons medegedeeld, dat wij voorlopig niet zullen ontvangen, omdat het casino niet open kan. Zo gauw zij weer hun deuren mogen openstellen voor het publiek, zullen zij ons op de hoogte stellen. Ik vraag mij alleen af, hoe ik dan mijn vaste lasten moet betalen', zegt een bezorgde medewerker.

Volgens een casinohouder hebben zij voorlopig geen keus om bepaalde personeelsleden thuis te houden. Hij geeft verder aan, dat er wel gewerkt is aan een roosteraanpassing voor de komende periode en dat de mensen zullen worden ingezet voor ander werk.

'Als je werkt bij de machines kunnen wij er niets aan doen, dat er voorlopig geen werk is. Wat we nog proberen te doen, is dat wij de mensen zoveel mogelijk inzetten voor ander werk, zodat ze toch nog kunnen verdienen. Maar, ook dat kan niet elke dag, want we willen iedereen de gelegenheid geven', aldus de casinohouder. Hij zegt dat het personeel wel betaald zal worden voor de dagen waarop zij opkomen, echter blijven de dagen die zij thuis blijven ongedekt.

'Voor ons is het ook zwaar, omdat wij niet zullen verdienen. Desondanks proberen wij het personeel tegemoet te komen, omdat wij ons ervan bewust zijn, dat de mensen het zwaar hebben', aldus de casinohouder. 'Alles wordt lamgelegd, behalve onze schulden. Eind van de maand moeten wij normaal de SWM, de EBS en Telesur betalen', zegt een medewerker.

Zij geeft aan, dat zij alleen met haar kinderen woont en vreest dat er straks niets te eten is in huis, als deze Lock down wordt verlengd.

'Je kunt nergens naartoe. Ook al ga je naar de Arbeidsinspectie zal er niets voor je gedaan worden, omdat wij die in een casino werken, de meest kwetsbare groep zijn. Laten we hopen dat dit heel Corona gebeuren na twee weken voorbij is en dat we normaal aan het werk kunnen, anders weet ik niet hoe het verder', aldus een medewerker.

Lange rijen bij supermarkten op Curaçao

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Lange rijen moeten voorkomen worden, er hoeft geen paniek te zijn'


De minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Giselle Mc William (MAN), is gisteren zelf een kijkje gaan nemen bij de verschillende supermarkten waar lange rijen stonden, omdat veel mensen aan het einde van de maand hun salaris hebben ontvangen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 31 maart 2020.

Er is tijdens de dagelijkse persconferentie gisteren met klem op gewezen dat voorkomen moet worden dat er lange rijen ontstaan. Er hoeft geen paniek te zijn.

Verder is gevraagd om zestigplussers voorrang te geven omdat het oplopen van het virus voor hen gevaarlijker is en het ook onmenselijk is hen in lange rijen te laten staan.

Advies aan regering-Rhuggenaath: Losse krachten tegemoet komen met 1.000 gulden per maand

Doel is massaontslag- aanvragen voor werknemers te voorkomen

Werkgevers een compensatie geven van 80% van het salaris van werknemers in vaste dienst


De regering-Rhuggenaath wordt geadviseerd losse krachten die in verband met de coronavirus-crisis hun werk verliezen, proberen tegemoet te komen met 1.000 gulden per maand, terwijl werkgevers een compensatie zouden krijgen van 80 procent van het salaris van werknemers in vaste dienst. Dit staat te lezen in het ‘Beslisdocument Solidariteitspakket Covid-19’, dat nog in conceptvorm is, maar al in handen van het Antilliaans Dagblad

In dit scenario committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt.

De conceptversie 1.0 is nog van vóór de avondklok afgelopen zaterdag en dus ook van vóór de ‘shelter at home’ die met ingang van maandag van kracht is. Daarmee zijn niet alleen de 16.000 werknemers in de hospitalitysector hun baan niet meer zeker, maar ook nog eens een onbekend aantal personeelsleden van bedrijven die allemaal - op enkele uitzonderingen na - gedurende voorlopig twee weken gedwongen hun deuren dichthouden.

Drie van de elf positief geteste coronapatiënten op Curaçao zijn genezen

Twee personen zijn opgenomen in CMC, één is overleden en rest in isolatie


Van de tot gisteren elf positief geteste coronapatiënten zijn drie inmiddels genezen. Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren tijdens de persconferentie bekendgemaakt. Twee personen zijn opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC), één persoon is overleden en de rest is in isolatie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 31 maart 2020.

Deze cijfers komen overeen met wat er wereldwijd bekend is over het coronavirus, aldus Gerstenbluth die tijdens de persbriefing dieper inging op de discussie over het testen.


'Als wereldwijd tachtig procent lichte klachten heeft, vijftien procent echt ziek is en mogelijk opgenomen moet worden en vijf procent op de intensive care terechtkomt van wie er enkelen komen te overlijden, dan voldoen wij geheel aan deze statistiek van elf geïnfecteerden, twee ziekenhuisopnames en één overlijdensgeval. Hieruit kunnen we ook concluderen dat als er meer zieken waren, bijvoorbeeld dertig, dat er ook meer gevallen in het ziekenhuis opgenomen hadden moeten zijn.'

Gerstenbluth heeft uitgelegd dat massaal testen onnodig is. 'We hebben ongeveer 2.500 testen in huis. Een goede representatieve steekproef zou neerkomen op 2.500 personen die getest zouden moeten worden, maar dan blijft er geen testmateriaal over voor de echte zieken. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die de testen moeten uitvoeren, de tijd en de infrastructuur voor de analyse.'

RGB geeft per beschikking aan ruim 8.000 titelgerechtigden toestemming recht van erfpacht of grondhuur over te dragen

Ministerie streeft er ook naar om andere achterstanden grondaanvragen op korte termijn in te lopen


Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft per beschikking aan ruim 8.000 titelgerechtigden, dan wel hun rechtsopvolgers, toestemming verleend om het recht van erfpacht of grondhuur over te dragen. De beschikkingen zijn per notariaat en in drie perioden van 5 jaren (2005-2009, 2010-2014 en 2015-2019) opgemaakt en zijn twee jaren na dagtekening van kracht. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut vandaag, dinsdag 31 maart 2020.

Door de jaren heen was er in toenemende mate vertraging ontstaan in de verlening van toestemming voor algehele overdracht van erfpacht- en grondhuurpercelen conform artikel 28 van het Decreet Uitgifte Domeingrond.

De eerder uitgegeven eenmalige collectieve toestemming die voor de duur van één jaar (februari 2018- februari 2019) was verleend, is door uiteenlopende redenen niet optimaal benut.

Om belanghebbenden wederom in de gelegenheid te stellen toestemming tot algehele overdracht te verkrijgen, heeft het ministerie informatie opgevraagd aan de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen. Twintig notariaten hebben separaat overzichten opgestuurd met informatie van achterstallige aanvragen. Belanghebbenden worden opgeroepen om contact te maken met de desbetreffende notariaten om de overdrachten binnen de vastgestelde termijn af te handelen.

Het ministerie streeft ernaar om ook andere achterstanden in grondaanvragen zoveel als mogelijk op korte termijn in te lopen.

Geen zelfquarantaine meer voor personeel 's Lands Hospitaal

Bond maakte zich zorgen over veiligheid personeel vanwege opname Covid-19 patiënten


De Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 31 maart 2020, dat medewerk(st)ers van het 's Lands Hospitaal voorlopig niet meer in zelfquarantaine hoeven te gaan, zoals de bond dat gisteren had geadviseerd. Bondsvoorzitter Imro Edam, dat de organisatie vanochtend een gesprek heeft gehad met de directie over de opname van Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. 

Omdat de werknemersvertegenwoordiging geen garantie had over de veiligheid van haar personeel, werd die gisteren aangemaand om vanaf twaalf uur vanmiddag zich massaal ziek te melden. Edam vertelt, dat de directie om negen uur 's morgens uitvoerig heeft uitgelegd aan de bond hoe de opname van de cliënten er precies aan toe is gegaan en wat het vervolgtraject is.

Volgens de voorzitter ging het de bond niet zozeer om de opname van de personen. 'Want daarvoor is een ziekenhuis er.' Hij stelt, dat de organisatie wel moeite had met de wijze waarop hierover werd gecommuniceerd. 'Covid-19 is wereldwijd nog vrij onbekend, ook bij zorgverleners en wanneer het om een nieuw fenomeen gaat is communicatie zeer belangrijk.' 

Hij zegt, dat de bond als belanghebbende niet is betrokken bij verwikkelingen rond de opnames. Maar, omdat er intussen al duidelijkheid hierin is gekomen, hoeft het personeel voor nu niet meer in thuis-quarantaine.

De organisatie heeft tijdens de ontmoeting met de directie ook gesproken over financiële zaken die nog opgelost moesten worden. De voorwaarde was dat de oproep tot thuis-quarantaine pas aangehouden zou worden, als ook dit deel was opgelost. Volgens Edam hadden enkele medewerk(st)ers de werkplek al verlaten, hoewel niet echt cruciale afdelingen. 'We konden wel 70 tot 80 procent vragen om normaal door te blijven.'

Hij verwacht dat de situatie morgen geheel genormaliseerd zal zijn. Hoewel de thuis-quarantaine nu niet meet hoeft, blijft de bond kritisch als het om de veiligheid van het personeel gaat.

Leerkracht OS Brokopondo is inbraken in haar onderwijzerswoning meer dan zat

Getuigen hebben gezien wie de verdachte van de laatste inbraak is


'Zondag werd ik door een persoon in de omgeving erop geattendeerd, dat er waarschijnlijk is ingebroken in mijn woning. De persoon stuurde foto's waarop te zien is dat mijn woning overhoop is gehaald door inbrekers. Ik ben de situatie beu en weet niet of ik terugkeer naar het district', zegt een leerkracht van OS Brokopondo, aldus een bericht dinsdag 21 maart 2020 op Starnieuws. 

Sinds de Covid-19 maatregelen voor onderwijs is ze in Paramaribo.

'Dieven hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om weer in te breken. In december was tijdens mijn afwezigheid ook al ingebroken. Ze hebben waardevolle spullen van mij meegenomen, waaronder mijn gascylinder en andere huishoudelijke apparaten. De onverlaten hadden toen ook vernielingen aangebracht. Ik had hiervan ook aangifte gedaan bij de politie van Brokopondo Centrum. Onderwijsinspectie was hiervan ook op de hoogte gebracht alsook de schoolleiding.'

Er is toen vanwege de vele inbraken bij de onderwijzerswoningen beloofd dat voor de nodige veiligheid zou worden gezorgd. Nu is het weer raak. Er is waarschijnlijk in het weekeinde ingebroken. De leerkracht heeft aangifte gedaan. Onder andere een kookplaat, ricecooker en levensmiddelen zijn gestolen.

Van de politie van Brokopondo kreeg ze te horen dat vanwege de nieuwe instructies over het Coronavirus, de aangifte slechts telefonisch gedaan kan worden. Er zijn getuigen die hebben gezien wie de verdachte van deze inbraak is. 'Ik hoop dat de politie snel opheldering hierin brengt. De veiligheid van mij en de overige leerkrachten staat op het spel.'

C-47 voorzitter vindt voorstellen RaVakSur voor belastingverlichting niet realistisch

'Zunder bezig zijn imago op te vijzelen nu benoeming als governor Centrale Bank niet doorgegaan is'


C-47 voorzitter Robby Berenstein vindt dat de voorstellen die gedaan zijn door voorzitters, Ronald Hooghart (CLO, Centrale van Landsdienaren Organisaties), Errol Snijders (De Moederbond), Sonny Chotkan (OSAV, Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden) en Armand Zunder (PWO, Progressieve Werknemers Organisatie), voor belastingverlichting niet realistisch zijn.

Toen Berenstein de coördinatie had van RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname), zijn besprekingen gevoerd over belastingverlichtende maatregelen. De calculaties zijn gedaan op basis van het inflatiecijfer.

Berenstein zegt vandaag, dinsdag 31 maart 2020, op Starnieuws dat Armand Zunder, voorzitter van de PWO, bezig is zijn imago op te vijzelen nu zijn benoeming als governor van de Centrale Bank van Suriname niet doorgegaan is. Er zijn bedragen opgebracht die tweemaal meer zijn dan de voorstellen die eerder gedaan zijn door RaVakSur.

Er was ook een ultimatum gesteld door 21 bonden van diverse vakcentrales om ontvangen te worden op 25 maart. Die dag zijn de vakcentrales ontvangen, waarbij afgesproken is de volgende dag verder te gaan. Berenstein merkt op, dat de volgende dag de vergadering niet doorgegaan is, zonder dat er een afzegging was gekomen. C-47 en de FAL waren niet uitgenodigd voor de dag daarna, want toen werd wel vergaderd. Berenstein vindt dat bewust deze twee vakcentrales worden buitengesloten.

De bedragen die nu opgebracht zijn door RaVakDur, zijn volgens Berenstein niet uit te voeren. Terwijl al met de technische commissie van het ministerie van Financiën werd onderhandeld, zijn de overige vakbondsleiders naar de president gegaan. De technische commissie is op de hoogte van de inkomsten en kan ook vaststellen of de overheid de belastingverlichting die gevraagd wordt, zal kunnen dragen.

Berenstein stelt verder, dat indien de uitkomst van de onderhandelingen, die overgenomen zijn door voorzitters die nooit kwamen opdagen, niet bevredigend zijn, dan zullen de bonden hun stem laten horen.

Ronald Hooghart van de CLO en Errol Snijders van de Moederbond hebben nooit geparticipeerd in de discussies. Nu worden in de scoringsdrang bedragen verhoogd, terwijl er sprake is van nattevingerwerk, menen C-47 en FAL. In hun scoringsdrang 'den man nak un puru', stelt Berenstein, ook namens de FAL.

Bankiersvereniging stelt Centrale Bank ultimatum inzak ondertekening terugbetalingsovereenkomst van gebruikte termijndeposito

Vrijwaringsclausule in terugbetalingsover- eenkomst ongeoorloofd

Banken overwegen, indien ultimatum verstrijkt, Kort Geding aan te spannen tegen Centrale Bank


De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, tot 2 april de tijd gegeven om de terugbetalingsover- eenkomst van ongeveer US$ 100 miljoen aan gebruikte termijndeposito te ondertekenen. 

De SBV voelt zich gesterkt door het oordeel van de procureur-generaal waarin hij onomwonden heeft vastgesteld, dat de zogenaamde vrijwaringsclausule in de terugbetalingsovereenkomst, ongeoorloofd is,, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 31 maart 2020.

Roemer heeft te kennen gegeven pas tot ondertekening over te gaan, wanneer in de vrijwaringsclausule staat dat niemand van de CBvS, de leiding en de Raad vanCommissarissen, civielrechtelijk noch strafrechtelijk mag worden vervolgd.

Naast de vrijwaringsclausule om niet naar de rechter te gaan, speelt ook nog de aankoop van een terrein door de CBvS voor US$ 20 miljoen een rol. Dit terrein drukte zwaar in de boeken van De Surinaamsche Bank. Het terrein is van Panaso NV, een jointventure tussen Assuria en De Surinaamsche Bank.

Het geschil over de geldigheid van de onroerendgoedtransactie moet naar goedvinden van de CBvS worden beslecht.

Indien Roemer de terugbetaalovereenkomst niet tekent vóór 2 april zonder de twee volgens de SBV oneigenlijke eisen, zullen de handelsbanken zich genoodzaakt zien rechtsmaatregelen tegen de CBvS te treffen. Gedacht wordt aan het aanspannen van een Kort Geding tegen de CBvS. De banken zijn sinds januari met deze kwestie bezig.

Geen staking personeel St Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis

Overheid stort alsnog de gelden van het personeel onder dreiging van een staking


De in de lucht hangende staking van personeel van het St Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis is overgewaaid, nu de overheid de gelden van het personeel van deze twee ziekenhuizen gistermiddag alsnog, onder dreiging van de staking, gestort. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 31 maart 2020.

Bondsvoorzitter Robby Naarendorp bij beide ziekeninstellingen had gisteren de dreigende werkneerlegging aangekondigd. Hij zei, dat hij er alles aan had gedaan om een mogelijke actie te voorkomen. De twee ziekenhuizen hebben elke maand moeite om de salarissen en de koopkrachtversterking die is overeengekomen te betalen.

Naarendorp heeft de gezondheidsautoriteiten gewezen op het gevaar van een staking in deze corona situatie. Hij zegt, dat er een enorme druk op de zorgverleners is en dat het laat of niet uitbetalen van hun lonen daarboven op komt.

De bondsvoorzitter is blij dat de overheid over de brug is gekomen en de gelden van deze zorgverleners heeft uitbetaald. Hij blijft erbij dat rust noodzakelijk is in de huidige situatie.

Aantal mensen in thuis-quarantaine stijgt van 286 naar 565

Meerdere mensen zijn in contact gekomen met besmette Covid-19 patiënten


Het aantal mensen in thuis-quarantaine is gestegen van 286 naar 565. De groei komt doordat meerdere mensen in contact zijn gekomen met besmette Covid-19 patiënten. De mensen zijn geïdentificeerd door de afdeling Epidemiologie. Vier personen zijn in een overheidsquarantaine, onder wie twee die zich niet hielden aan afspraken. Dit schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 31 maart 2020.

Vandaag zullen 101 personen uit de Braziliaanse stad Belem naar Suriname worden gevlogen door de SLM. Zij gaan in een overheidsquarantaine. Deze mededeling werd gisteren gedaan tijdens de Covid-19 update persconferentie, die voorlopig in de Congreshal wordt gehouden. Intussen zijn ruim 200 personen getest op Covid-19.

De directrice van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, benadrukte dat acht personen positief zijn getest. De personen die positief zijn getest, zijn tussen 50 en 69 jaar. Vijf hebben milde klachten, twee zijn herstellende en één ligt op de Intensive Care afdeling. Het Streekziekenhuis Wanica is de centrale locatie waar Covid-19 patiënten worden verpleegd. De Intensive Care afdeling van het Wanica Ziekenhuis is intussen volledig operationeel. Dit ziekenhuis is volledig uitgerust om patiënten op te kunnen vangen.

Vicepresident Ashwin Adhin zei, dat deze week meer duidelijkheid komt over de mensen die in Miami, Florisa (VS), en Nederland gestrand zijn. De voorbereidingen zijn in volle gang werd er benadrukt. Uit Miami moeten 105 personen terug naar huis worden vervoerd. Iedereen moet een contract tekenen over het verblijf in overheidsquarantaine. Mensen moeten zich registreren bij het consulaat of via conza@gov.sr.

NCCR-coördinator (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) Jerry Slijngard deelde mee, dat op dit moment 215 quarantaine plekken goedgekeurd zijn. Deze week zal het aantal flink toenemen.

Advocaat Serena Essed: 'Aanname Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren niet rechtsgeldig'

(Bron foto: Facebook)
'In de afgelopen periode is er gewoon een staatsrechtelijk potje van gemaakt'


De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is volgens advocate Serena Essed een fundamenteel onrecht op verschillende niveaus en is bovendien niet op een legitieme dan wel rechtsgeldige manier aangenomen, zoals dat door de Grondwet wordt aangegeven. 

In een live videopresentatie op Facebook stelde Essed op 22d maart al, dat met het recente vonnis van het Hof van Justitie in de hoger beroepszaak van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan het duidelijk is geworden, dat beide politici sinds 22 december 2015 geen deel meer uitmaken van De Nationale Assemblee en derhalve het hoogste college van staat sinds voornoemde datum niet met de grondwettelijke 51 leden, maar 49 leden heeft vergaderd en verschillende ontwerpwetten heeft aangenomen.


Artikel 68 lid 1 van de Grondwet bepaalt, dat het Assemblee-lidmaatschap eindigt wanneer Assembleeleden teruggeroepen zijn, en dat is in dit geval zo. Artikel 61 van de Grondwet luidt, dat De Nationale Assemblee bestaat uit 51 leden. Wanneer er nu geen 51 leden meer zijn, zoals de Grondwet dat voorschrijft, brengt het volgens haar met zich mee, dat de Assemblee de taken, die aan haar zijn toebedeeld, dus niet kan uitoefenen.

Eén van de taken van het parlement is het goedkeuren van ontwerpwetgeving, die aan haar wordt voorgelegd. Dus niet alleen de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is volgens haar niet legitiem, maar alle wetten vanaf 22 december 2015. Dit heeft volgens haar verstrekkende gevolgen.

'Naar mijn mening dient een voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), die kennis draagt van zo'n vonnis van het hoogste rechtsprekend orgaan, vervolgens geen vergaderingen meer uit te schrijven om een nieuwe wet aan te nemen. Maar, die dient eerst een vergadering te beleggen om zaken op orde te stellen, want De Nationale Assemblee bestaat niet meer uit 51 leden. Dit is een zeer belangrijke zaak waarnaar gekeken moet worden', aldus Essed.

Zij benadrukt, dat het hier om een serieuze zaak gaat, omdat de wetgevende macht de rechterlijke macht dient te respecteren en haar uitspraken ook in acht dient te nemen. 'Naar mijn mening is er in de afgelopen periode gewoon een staatsrechtelijk potje van gemaakt', aldus de advocate die vindt, dat het vonnis aan de laars is gelapt.

De nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren verbiedt een nieuwe wisselkoers te hanteren dan dat van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het tweede, is dat alle transacties in contanten dienen te geschieden in Srd, er mogen geen overeenkomsten worden gesloten in een andere valuta dan Srd en als dat toch gebeurt, is die overeenkomst nietig. Verder is het ook nog verboden om goederen en diensten aan te bieden in vreemde valuta. De banken mogen ook geen vreemde valuta meer verkopen, met uitzondering voor de betaling van ticketkosten, onderhoudsplicht, studie, medische doeleinden of het aanzuiveren van credit cards.

Interessant volgens Essed is, dat de minister van Handel, Industrie & Toerisme (HI & T) een lijst mag samenstellen van de essentiële importgoederen, waaronder voedingsmiddelen, medicamenten, productiemiddelen en voor de overheid noodzakelijke producten.

'In geval een negatief advies verloop voor het betreffend jaar rapporteert, wordt er door de regering c.q. het ministerie van HI & T maatregelen getroffen om de import van niet essentiële goederen tijdelijk te beperken. Zodanig dat de deviezenuitstroom en deviezeninkomsten tenminste aan elkaar gelijk worden. Dat betekent dat eigenlijk alleen de basisgoederen dan geïmporteerd kunnen worden. Dit is heel erg verstrekkend', aldus Essed.

Mathoera (VHP): 'NDP misleidt met etnische sentimenten' - NDP-leiders hebben mond vol van nationalisme, maar maken desnoods bedrijfsleven kapot om politiek te scoren'

'Geprobeerd wordt bepaalde groep te stigmatiseren waarbij door NDP gecreëerde armoede wordt uitgebuit'


VHP-parlementariër Krishna Mathoera zegt maandag 30 maart 2020 in het Dagblad Suriname, dat met de aanname van de controversiële 'valutawet' de NDP een zeer vals beeld creëert, waarbij de indruk wordt gewekt, alsof handelaren de prijs van de dollar opschroeven, terwijl de NDP zelf verantwoordelijk is voor een funest wanbeleid. 

'Want daar kunnen ze op kort termijn mooi politiek mee scoren. Het kan de NDP-regering niet schelen als bedrijven over de kop gaan, als mensen hun baan verliezen en als meer afhankelijkheid en armoede ontstaat. Zolang zij maar winnen.' 

'De NDP hanteert dezelfde strategie van 2015, waarbij al het geld van de Centrale Bank van Suriname is opgemaakt, om de koers te bedwingen. Toen werd er een mooie presentatie gegeven door de baas himself, hoe goed de economie ervoor stond. Het was grove misleiding. En nu met deze wet, wordt het volk wederom zwaar misleid met een etnisch sentiment. Er wordt geprobeerd om een bepaalde groep te stigmatiseren waarbij de door de NDP gecreëerde armoede wordt uitgebuit.'

'De boodschap naar het kiezersvolk is: de goederen in de winkels worden duurder, omdat de handelaren en hindoestanen het geld hebben en zij de koers opdrijven. De waarheid is echter, dat er gigantisch is gestolen in de afgelopen jaren. De NDP heeft geen kaas gegeten van goed economisch beleid. Men is niet verder gekomen dan ministers en governors reshuffelen.' 

'De drang naar macht van de NDP is zo heftig, dat de eenheid, de vrede en de democratie op het spel worden gezet. Het is de verdeel-en-heers-politiek van de koloniale regering, die ze zogenaamd verafschuwen, maar geen gelegenheid te baat laten om het zelf toe te passen. Met deze wet mogen de ondernemers het gelag betalen, ongeacht de impact voor de totale samenleving. Volgens de bedrijventelling van 2015 waren er 12.475 bedrijven in Suriname met 80.699 werkzame personen. Hiervan waren slechts 7.574 werkzaam in de mijnbouwsector. Meer dan 55.000 personen zijn werkzaam in de tertiaire sector, handel, hotels, transport, et cetera.'

'Elke regering zou, zeker in een tijd van financiële crisis en Covid-19, kijken naar hoe zij de werkgelegenheid kan beschermen en hoe zou zij deze bedrijven tegemoet kan komen. Alleen de NDP-regering, gaat buiten alle bestaande procedures en in het holst van de nacht, een wet aannemen, waarbij onze ondernemers gedwongen worden om 60% van hun valuta te repatriëren, zonder enige zekerheid in de wet of ze nog deviezen kunnen krijgen om hun bedrijfsactiviteiten te continueren.'

'Elke nationalist zou het opnemen voor haar eigen ondernemers, temeer daar ondernemers de ruggengraat zijn van elke samenleving. Zij produceren, exporteren, importeren en zorgen dat wij voorzien worden van goederen en diensten. Zij creëren werkgelegenheid voor een jonge Surinaamse bevolking en zorgen ervoor dat de overheid inkomsten binnenkrijgt via belastingen. En nu met deze wet, worden ondernemers geconfronteerd met willekeur, extra administratieve procedures en onzekerheid. Immers, wie en op grond van welke criteria gaat men bepalen wie wel mag importeren en wie niet? En door wie en hoe is deze prioritering bepaald? Wie krijgt wel valuta en wie niet? Er is totaal geen zekerheid.'

'Het moet nu al duidelijk zijn voor elke Surinamer, dat de NDP-regering een zeer slecht en selectief beleid voert. Wanneer het hun uitkomt speelt men stoer en hard ball en wanneer het hun niet uitkomt zijn ze bang en laks. Vandaag zijn de cambio’s de boosdoeners en zij drijven de koers omhoog. Maar, in 2017 kocht dezelfde regering, dagelijks 2 miljoen Amerikaanse dollars bij diezelfde cambiohouders. De cambiohouders waren met regelmaat op de stoep van de president. Waarom heeft men toen niet opgetreden? Lafheid of paste het allemaal in hun straatje?'

'Hetzelfde patroon zien we bij de scalians. Laksheid, omdat erg grote belangen spelen, die gaan tot naar de hoogste bazen. Een ander mooi voorbeeld is geweest, de vergunning voor de Chinese trawlers. Er moest door lokale visondernemers strijd worden gevoerd, tot naar de rechter, om de NDP tot het verstand te brengen, dat de vergunning ingetrokken moest worden. Ook bij de onderhandeling met Alcoa/Suralco is de zelfde houding gedemonstreerd. De belangen van de Staat waren ondergeschikt aan die van het buitenland. De talloze buitenlanders, die gehaald worden en alle banen krijgen, tot bij de overheid, waar onze jongeren gewoon niks krijgen.'

'De NDP-leiders, die hun mond vol hebben van nationalisme, maken desnoods het bedrijfsleven kapot om politiek te scoren, dan toegeven dat ze fout zijn en gefaald hebben. Het is hard ball game en een demonstratie van domme macht en polarisatie, waar niemand baat bij heeft. Zinloze misleiding met enorme schade. Het kan toch niet waar zijn, dat mensen met 25 jaar parlementaire ervaring stiekem zulke slechte wetten maken. Ach nee, want volgens de regels werken en transparantie, paste niet in hun straatje. Het zou vooraf gebost zijn.'

Centrale Markt en Vreedzaam Markt blijven voorlopig gesloten

Kwattamarkt van dinsdag tot en met zaterdag van 07.00 tot 13.00 uur open, op  zondag dicht


Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost herhaalde maandag 30 maart 2020 op de dagelijkse persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat de Centrale Markt en de Vreedzaam Markt voorlopig gesloten blijven, terwijl men ook niet mag verkopen aan de Jodenbreestraat, zo schrijft het Dagblad Suriname.

De Kwattamarkt is van dinsdag tot en met zaterdag van 07.00 tot 13.00 uur open, en op de zondag dicht. De overige markten zijn wel normaal open van 07.00 tot 13.00 uur.

Tenslotte herhaalde hij, dat de stands aan de Waterkant, nabij de Centrale Bank, gesloten moeten zijn van 18.00 tot 07.00 uur de volgende dag.

Feesten, huwelijken en dergelijke dienen tot nader order worden uitgesteld. Ook verzocht hij de bevolking bij alles social distancing en een afstand van 2 meter tot elkaar in acht te nemen. gesloten blijven, terwijl men dus ook niet mag verkopen aan de Jodenbreestraat.