maandag 25 augustus 2014

EBS doet wat ‘t wil en laat duizenden klanten zweten

‘Loadshed’-schema kan prullenbak in: net zo onbetrouwbaar als de EBS

25-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Maandagochtend. De zon brandt al fel. Geen stroom. De EBS (NV Energiebedrijven Suriname) lijkt te doen wat het wil. Het zogenoemde ‘loadshed’-schema op de website van het bedrijf, waarin wordt aangegeven van hoe laat tot hoe laat en in welke buurten van Paramaribo, de stroomtoevoer wordt onderbroken kan de prullenbak in. Je hebt er niets aan. Het schema is net zo onbetrouwbaar als de EBS.

Het is zeven uur in de ochtend. Heerlijk baden. Wakker worden. De laptop aan zetten, want je moet immers aan het werk en daarvoor ben je afhankelijk van het internet en dus ook van stroom, omdat het modem immers op het net is aangesloten.

Eerst kijken op de EBS-website of je buurt in het inmiddels gevreesde ‘loadshed’-schema is opgenomen voor vandaag. Gelukkig. Je straat wordt niet vermeld, maar wel enkele straten in de directe omgeving. Vreemd. Maar, je gaat er nog, heel naïef, vanuit dat je het schema moet kunnen vertrouwen. Je straat komt niet voor in het schema, dus stroomtoevoer gegarandeerd.

Je kunt aan het werk.
Je gaat aan het werk. Het is acht uur ‘s morgens.
Je bent aan het werk, het is tien minuten voor half negen.
Het is acht minuten voor half negen: geen stroom. Van het ene moment op het andere. Geen toegang meer tot het internet.
Gedwongen door de EBS om met je werk te stoppen. Balen. De EBS ligt deze dagen terecht onder vuur. De klantonvriendelijkheid en de onbetrouwbaarheid druipen aan alle kanten langs de onzekere stroomleverantie van het staatsbedrijf.

Maar, je straat komt niet in het ‘loadshed’- schema voor! Dat schema blijkt verre van betrouwbaar. Overigens geeft dat schema aan dat een buurt bijvoorbeeld tussen 06.30 en 08.00 uur wordt afgesloten. Maar, de bewoner moet niet denken dat de stroomtoevoer precies om 06.00 uur wordt onderbroken. Neen, de stroomtoevoer kan en wordt kennelijk op ieder moment tussen genoemde tijdstippen worden afgesloten. Als bewoner en dus als klant van de EBS weet je simpelweg niet waar je aan toe bent. Moet je dan maar om zes uur ‘s morgens alle stekkers voor de zekerheid uit de stopcontacten trekken, om eventuele schade aan apparatuur te voorkomen? Weet je honderd procent zeker dat de stroomtoevoer om zes uur wordt onderbroken, dan trek je om een minuut voor zes de stekkers uit de stopcontacten. En hoelang blijf je verstoken van elektriciteit, drie uur, vier uur, vier en een half uur?

Je werk moet wachten. Heel vervelend, immers zovelen vertrouwen op je werk, zowel in Suriname als in Nederland, als op Curaçao, als elders. Nu zijn al die mensen verstoken van je werk met dank aan de EBS. Even een kopje koffie maken. Water koken kan. Immers, als burger heb je in Suriname gelukkig nog wel je eigen gastoevoer in de hand. Hier koop je een gasfles ofwel ‘gasbomb’ en die sluit je aan op het gasfornuis. Moet even niet denken aan de mogelijkheid van een ondergronds gasleidingnetwerk.

14.13 uur: eindelijk, stroom. Maar, belooft de EBS niet stroomonderbrekingen die tussen de drie a vier uren duren? Nog te overzien en te overleven. Maar, nu blijkt dat kennelijk zes uren ook mogelijk is. Neemt het bedrijf haar klanten niet serieus?

Deze tekst heeft het bedrijf voor vandaag vermeld: ‘Loadshedding vangt aan tussen 06:30 – 08:00 uur. Inschakeling vindt plaats gemiddeld 3 -4 uur na Loadshedding.’ Niet dus: loadshedding begon vandaag om 08.22 uur en eindigde om 14.13 uur en zelfs in een straat die niet eens in het schema van vandaag wordt vermeldt.

Gelukkig komt morgen achter in de middag wel de vuilniswagen. De vuilnisophaaldienst houdt zich wel aan de afgesproken vuilophaaldagen en vuilophaaltijden. Je kunt er op vertrouwen dat je vuilniszakken ‘s avonds van straat worden verwijderd door de vuilnismannen. Laat ik morgen dan ook maar het ‘loadshed’-schema van de EBS bij het vuil zetten, je hebt er immers niets aan. Waardeloos, onbetrouwbaar.


UPDATE: De EBS heeft dinsdag 26 augustus op haar website dit bericht geplaatst:

Stroomonderbreking langer geduurd dan gepland maandag 25 augustus 2014


Gisteren 25 augustus 2014 heeft de stroomonderbreking in bepaalde buurten langer geduurd dan 3-4 uren. Houdt u er aub rekening mee dat naast de geplande stroomonderbreking (loadshedding) andere storingen kunnen optreden, waardoor uw buurt langer dan de geplande 3-4 uren zonder stroom komt te zitten.
Wij bieden u onze welgemeende verontschuldigingen aan voor het ongerief en danken u voor uw begrip.