zondag 28 oktober 2018

Verschillende soorten vuurwapens en munitie aangetroffen in woning te Wanica

47-Jarige bewoner door Arrestatie Team aangehoudenDe 47-jarige D.H. is vanochtend, zondag 28 oktober 2018, in zijn woning in het district Wanica door leden van het Arrestatie Team (AT) aangehouden, nadat in zijn huis onder andere vuurwapens en munitie waren aangetroffen. Het gaat om verschillende soorten vuurwapens en munitie, zo bericht het Korps Politie Suriname.

De wapens, munitie en andere spullen, die vallen onder de Vuurwapenwet, zijn hangende het onderzoek in beslag genomen.

H. en de in beslag genomen goederen zijn door het AT overgedragen aan collega’s van de afdeling Kapitale Delicten die deze zaak verder zullen onderzoeken.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld.

Verdachte Raj Oedit in cocaïne Cessna- en duikbootzaak aangehouden in Nederland

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigt aanhouding Oedit


Ondernemer Raj Oedit, die gezocht wordt in verband met de 488 kilo cocaïne die onderschept is in een Cessna sportvliegtuigje in Saramacca en de duikboot die in hetzelfde district is aangetroffen, is aangehouden in Nederland. 

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigt zijn aanhouding vandaag, zondag 28 oktober 2018, op Starnieuws. Hij is informeel hierover geïnformeerd.

De Baidjnath Panday zegt, dat tijdig om uitlevering van Oedit is gevraagd op basis van een rechtshulpverzoek. Er was in maart ook een opsporing van Oedit gelast door hem.

Hij wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de Wet Verdovende Middelen.

De verdachte, die ook eigenaar is van Ramasha Radio en tTV, was ondergedoken. Hij zag kans om via de J.A. Pengelluchthaven het land te verlaten. De man beweerde, dat hij niet was gevlucht, maar om gezondheidsredenen naar Nederland was gegaan.

Oedit is niet zo onschuldig als hij doet voorkomen. Hij is al een paar keer in Nederlands in verband gebracht met drugszaken. In dit artikel van 4 april 2000 noemt Dagblad Trouw al de naam van Oedit. De krant schreef toen:

'(...) Commissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de politie, loopt de politieke partijen af om ze te waarschuwen voor dubieuze geldschieters. Hij verwijst ze naar de praktijken van het Cali-kartel dat in Colombia de verkiezing van de vorige president, Ernesto Samper, financierde. ,,Let op wie u iets aanbiedt. Het zijn geen duistere figuren met lapjes voor hun oog en tatoeages. Ze sturen mensen die u goed kent'', roept Santokhi. Hij doelt onder anderen op de Surinaamse zakenman Parmessar, alias 'de kleine Escobar', nog geen 35 jaar oud en al goed voor een vermogen van honderd miljoen dollar. Hij werd een paar jaar geleden in de VS aangehouden toen hij samen met Radj Oedit, alias 'Escobar' een vliegtuig wilde kopen en betalen met contant geld. (...)'

Ook het blad Vrij Nederland heeft het 7 mei 2014 over Oedit in een uitgebreid artikel over Bouterse. Vrij Nederland schreef:

'(...) Zo was zijn oorspronkelijke Bouterse-verkla­ring volgens Van Loon tot stand gekomen. In dat explosieve document uit 1999 beweerde de kroongetuige dat hij midden jaren negentig in contact was gekomen met mensen van het zogeheten Suri-kartel. Hij was samen met zijn Belgische handlanger Marcel Geladi via Frans-Guyana naar Suriname gereisd om daar in Paramaribo zaken te doen met Radj Oedit, een gekend kopstuk uit de Surinaamse drugsscene. Op een gegeven moment kwamen ze in een kantoortje waar ‘een man die kalend was met een klein ringbaardje’ de visa in hun paspoorten regelde. Daarna zou Oedit hebben gevraagd: ‘Weten jullie wel bij wie jullie nu zijn geweest?’ Dat was dus Desi Bouterse, dezelfde persoon die Van Loon op een later moment ‘in een hawaïshirt’ bij een volgende bespreking zag binnenlopen. Het bleek de grote baas op de achtergrond, met wie de criminele Belgen uiteindelijk aan tafel zouden belanden om te onderhandelen over honderden kilo’s coke. (...)'

Een van de grootste mensenrechtenactivisten van Chili op 93-jarige leeftijd overleden

Ana Gonzalez de Recabarren overlijdt in een ziekenhuis in Santiago 

Activiste sterft zonder het lot te kennen van haar man, twee kinderen en zwangere schoondochter die zijn verdwenen tijdens de dictatuur

Een van de grootste mensenrechtenactivisten van Chili is vrijdag 26 oktober 2018 op 93-jarige leeftijd overleden zonder het lot te kennen van haar man, twee kinderen en zwangere schoondochter die met geweld zijn verdwenen tijdens de dictatuur van het land.

Ana Gonzalez de Recabarren stierf in een ziekenhuis in Santiago na jaren van ademhalingsproblemen.Gonzalez bracht meer dan vier decennia door met het zoeken naar haar geliefden en de meer dan 3.000 mensen die werden gedood of zijn verdwenen tijdens de dictatuur van generaal Augusto Pinochet in 1973-1990.

Ze vocht fel tegen de dictatuur en had de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten en vele anderen over mensenrechtenschendingen geadresseerd.

Haar familieleden verdwenen in april 1976. Haar schoondochter, Nalvia, werd ontvoerd toen ze drie maanden zwanger was. Vervolgens kwamen de agenten van de dictatuur achter de zonen van Gonzalez aab, Luis Emilio en Manuel, en haar 2 ½ jaar oude kleinzoon, Manuel.

Gonzalez bleef tot de afgelopen jaren mensenrechtendemonstraties bijwonen.


'Ze heeft haar leven gewijd aan het zoeken naar de waarheid en het vinden van gerechtigheid voor de misdaden die ze in haar eigen lichaam heeft geleden', zei Consuelo Contreras, hoofd van het Instituto Nacional de Derechos Humanos van Chili.In een emotionele video, die op social media werd gepost, bracht U.N. Human Rights Chief Michelle Bachelet ook een eerbetoon aan Gonzalez, vechtend tegen de tranen. 'Je zult in de harten van duizenden Chilenen blijven voor je onbaatzuchtige strijd voor de rechten van iedereen', zei Bachelet, een voormalige Chileense presidente die werd gemarteld en de dictatuur van haar land in ballingschap ontvluchtte.(Suriname Mirror/The Associated Press/cooperativa.cl/El Comercio/YouTube/The Santiago Times/ Twitter)

Langlopend conflict tussen inheemse Mapuche en veiligheidstroepen in Chili is geëscaleerd

Brandstichtingen, bedreigingen en gewapende schermutselingen zijn afgelopen maanden toegenomen


Het bezetten van land is het belangrijkste wapen van de Mapuche-strijd geworden


In het zuiden van Chili heeft een langlopend conflict tussen de inheemse Mapuche-bevolking en veiligheidstroepen een radicale wending genomen. Brandstichtingen, bedreigingen en gewapende schermutselingen zijn de afgelopen maanden toegenomen. 

De Chileense autoriteiten aarzelen niet langer om het woord 'terrorisme' te gebruiken als ze naar de regio verwijzen. Ze nemen zelfs hun toevlucht tot het gebruik van geweld om de rebellie neer te slaan en veroordelen de VN en mensenrechtenorganisaties, zo berichten Ingrid Piponiot en Vincent Rimbaux van FRANCE 24 zaterdag 27 oktober 2018.

We reisden naar Temuco, in het zuiden van Chili, het historische bolwerk van de Mapuche. Deze inheemse gemeensch vormt ongeveer 10% van de Chileense bevolking. Sinds de komst van Spaanse kolonisten in de 16e eeuw hebben ze 95% verloren van hun zogenaamde voorouderlijk land, dat tegenwoordig voornamelijk in handen is van grote bedrijven die de bossen en waterbronnen van het gebied exploiteren.

Niet overtuigd door de magere territoriale concessies van de Chileense autoriteiten in de jaren negentig, zijn sommige groepen van inheemse Mapuche-activisten geradicaliseerd en gaan ze zelfs zover dat ze autonomie eisen. Ze richten zich nu op bedrijven die zich bevinden op het land dat wordt opgeëist door de Mapuche-gemeenschappen.Door sabotage van machines en het uitvoeren van brandstichtingen hebben deze groepen gemaskerde personen een klimaat van angst gecreëerd in de regio. Hun belangrijkste wapen: het bezetten van land
We zijn deze geradicaliseerde pro-autonomie-activisten gaan ontmoeten, die ondanks disproportionele berichtgeving in de media slechts een kleine minderheid van de Mapuche-bevolking vertegenwoordigen. Uiterst wantrouwend, ze weigeren geïnterviewd te worden op camera.

We kregen echter zeldzame toegang tot Hector Llaitul, leider van de belangrijkste pro-autonomie Mapuche-groep CAM. Afgezien van de geradicaliseerde verzetsgroepen leven de meeste Mapuche-gemeenschappen vreedzaam - zij het illegaal - op privéterrein dat eigendom is van houtkapbedrijven of waterbedrijven.

Nog meer dan sabotage en brandstichting, is het bezetten van land het belangrijkste wapen van de Mapuche-strijd geworden. Deze gemeenschappen hopen hun strijd tegen landeigenaren te winnen door ze te verslaan, terwijl ze het risico lopen door de autoriteiten uitgezet te worden.

Maar, in antwoord op de eisen van de Mapuche, neemt Chili systematisch toevlucht tot repressie. Tegenwoordig is de regio zwaar gemilitariseerd. De wegen die naar de gemeenschappen leiden, worden de hele dag bewaakt door de politie in gepantserde auto's, soms vergezeld van tanks of helikopters. Indien gearresteerd, wordt de Mapuche geconfronteerd met de anti-terrorismewet van Chili, een erfenis van de dictatuur van Pinochet.

Tijdens het filmen, voelden we dat we getuige waren van een dialoog van doven. De Mapuche-strijd wordt steeds radicaler, maar noch de activisten, noch de Chileense autoriteiten staan ​​open voor onderhandelingen. Op dit moment lijkt geen pad naar vrede te kunnen ontstaan.

(Suriname Mirror/FRANCE 24/YouTube)

Twee nieuwe rechters en twee advocaten-generaal voor Hof van Justitie

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday: 'OM zit nog steeds verlegen om human capital'

'Ik zie graag dat de kwaliteit van opsporing en vervolging verder verbeterd en versterkt wordt'


Het Hof van Justitie is versterkt met twee rechters en twee advocaten-generaal. Tijdens een buitengewone openbare zitting vrijdag zijn Georgine de Miranda en Robert Praag geïnstalleerd tot leden van het Hof. Zij zijn op voordracht van het Hof benoemd en beëdigd door de regering tot lid van het Hof. Garcia Ramcharan-Paragsingh en Carmen Lie Kwie Sjoe-Rasam werden door het Openbaar Ministerie (OM) voorgedragen als advocaten-generaal. 

'U heeft zich geruime tijd in termen van enkele jaren geduldig, vol overgave en verdienstelijk ingezet in uw vorige hoedanigheid als leden plaatsvervanger en respectievelijk hoofdofficier van Justitie. En dat is niet ongezien voorbij gegaan', zei Iwan Rasoelbaks, waarnemend Hof-president, tijdens de plechtigheid, aldus Starnieuws vandaag, zondag 28 oktober 2018.

(Bron foto: Dagblad Suriname)

'De Miranda is sinds oktober 2008 verbonden als voltijds plaatsvervangend lid bij het Hof en heeft als rechter gewerkt op verschillende civiele rollen in eerste aanleg, waaronder de echtscheiding- en burgerlijke stand rol vallen', vertelde de waarnemend Hof-president. 'Ook heeft zij deelgenomen aan  hoger beroep strafkamer zittingen en het ambtenarenrecht. Ze ondersteunt het Hof op het gebied van trainingen en opleidingen, vanwege ruime kennis en ervaring op het gebied van management en opleidingen', deelde Rasoelbaks mee.

Hij meent, dat De Miranda zich de komende jaren zal geven aan de nieuwe uitdagingen voor het hof, waaronder het verbeterprogramma voor de sectorale aansturing, de ontsluiting van de Surinaamse jurisprudentie en het operationeel maken van de communicatie unit van het Hof. Een van de grootste uitdagingen voor een rechtsprekend instituut is de verzelfstandiging van de bedrijfsvoering, stelt Rasoelbaks.

Hij gaf aan dat Praag reeds zeven jaar zijn carrière als wetenschapper aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en ander opleidingsinstituten heeft ingeruild voor een voltijdse betrekking bij het Hof. Als voltijdse plaatsvervangend lid van het Hof heeft Praag gediend als rechter op verschillende rollen. 'Met de opgedane kennis en ervaring in het bijzonder de rollen met handelszaken en de daarbij ontwikkelde competentie is meester Praag door het Hof met ingang van 1 januari 2019 aangewezen als unit coördinator voor de handelszaken', sprak de waarnemend Hof-president. Praag zal verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken op de kleine en grote handelsrollen bij de civiele kantongerechten.

Rasoelbaks merkte op, dat het Hof alle ondersteuning toezegt in het boeken van resultaten door de nieuwe leden en twijfelt niet in het succes hiervan. Ook aan de advocaten-generaal Ramcharan-Paragsingh en Lie Kwie Sjoe- Rasam heeft de waarnemend Hof-president alle ondersteuning toegezegd bij het volvoeren van hun functie. Na hun studie zijn beide advocaten-generaal in dienst getreden bij het OM. 'U heeft de hele parketorganisatie doorlopen. Vanaf de laagste rang tot en met de functie van hoofdofficier en heden advocaten-generaal', zei Rasoelbaks. Hij gaf aan dat er uit de samenwerking tussen het Hof en het Openbaar Ministerie op korte termijn veel winst gehaald zal worden uit het project ‘digitalisering strafdossiers’. Hierdoor kan de samenwerking volgens hem worden uitgebreid.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday benadrukte het belang van de installatie van de rechters en de advocaten-generaal. Door het formeel innemen van hun functies kan er beter en ruimer inhoud gegeven worden aan hun verantwoordelijkheden en dus vaker met succes een beroep op hen worden gedaan. Baidjnath Panday gaf echter aan, dat het OM nog steeds verlegen zit om human capital. Hij ziet graag dat de kwaliteit van opsporing en vervolging verder verbeterd en versterkt wordt.

Samenwerking Does Travel & Cadushi Tours en Godo Bank om reizen te financieren

'Wij stellen mensen in de gelegenheid om nu te reizen en later af te lossen'


'Wij willen de mensen die verlangen om te reizen tegemoet komen. Er zijn velen die dat nu niet kunnen bekostigen en wij spelen daarop in', aldus Michael Frijmersum, manager van Does Travel & Cadushi Tours, zaterdag 27 oktober 2018 in de Ware Tijd. Het reisbureau is een samenwerking met Godo Bank aangegaan om de binnen- en buitenlandse reizen van haar klanten te financieren. Ook kunnen klanten van de bank nu hun verzekering bij het reisbureau afsluiten. 

Commercieel directeur Ashwin Gopi zegt, dat de bank eraan heeft gedacht om rekeninghouders tegemoet te komen, omdat het streven is om op financieel vlak zoveel mogelijk voor haar leden te betekenen. Hij noemt de samenwerking een mogelijkheid om in te spelen op de noden van de gemeenschap in de huidige moeilijke financieel-economische situatie.

'Wij stellen mensen in de gelegenheid om nu te reizen en later af te lossen. Door met dit initiatief te komen, verwachten wij ook dat meer mensen zullen reizen in de toekomst.'

Volgens het hoofd van de marketing-afdeling van Godo, Henna Bendanon, is uit onderzoek gebleken dat veel Surinamers wel willen reizen maar dat niet doen uit geldgebrek. 'Wij hebben een beetje onderzoek gedaan en het blijkt dat een selectieve groep reist. De rest werkt alleen maar, omdat ze niet op vakantie kunnen gaan. Wij willen die mensen ook tegemoetkomen. We willen ook dat zij de rest van de wereld zien.'

Klanten worden in de gelegenheid gesteld om hun reiskosten in termijnen tot maximaal twee jaar af te lossen. Ook seniorenburgers komen in aanmerking.

Gopi zegt dat er binnenkort ook zal worden ingespeeld op de prijzen van lokale trips naar het binnenland die zullen worden aangeboden door het reisagentschap. 'Wij zullen met acties komen en kijken wat wij kunnen doen aan de prijzen. Men kiest als zij kunnen eerder een trip naar het buitenland, omdat de prijzen voor binnenlandse reizen heel hoog zijn.'

Regeringsdelegatie bezoekt enkele locaties aan de grens met Frans-Guyana na twee incidenten

(Bron foto's: NII)
Goudzoekers willen snel duidelijkheid van regering over de precieze ligging van de grenslijn


Een regeringsdelegatie heeft vrijdag een bezoek gebracht aan enkele locaties aan de grens met Frans-Guyana, waar recent bezittingen van goudzoekers in brand zijn gestoken tijdens gezamenlijke patrouilles van politie- en legertroepen uit Suriname en Frankrijk. 

De delegatie bestond uit de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling), Yldiz Pollack-Beighle (Buitenlandse Zaken) en Stuart Getrouw (Justitie en Politie). Verder waren ook vertegenwoordigers van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Defensie, districtscommissaris August Bado (Sipaliwini/ Bestuursressort Tapanahoni), een afvaardiging van de Nationale Grenscommissie, onder leiding van ambassadeur John Kolader en de NDP-parlementariërs Rudolf Zeeman en Grace Watamaleo. Dit meldt Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 27 oktober 2018.

Het traditioneel gezag heeft de delegaties ontvangen en begeleid tijdens. De afvaardiging van het traditioneel gezag bestond uit de hoofdkapiteins Da Penjo Jowentini en Da Godoo Alikani, ondersteunt door de kapiteins Da Amsoi, Da Dewini, Da Juda en enkele basja’s.

Zij hebben de delegatie uit Paramaribo per boot begeleid naar enkele locaties waar installaties van goudzoekers in de omgeving van de stroomverstelling Singatetei op 23 oktober zijn vernield door de Franse troepen. Daarna hebben ze samen met de delegatie ook een bezoek gebracht aan Kapasi Tabiki, stroomafwaarts, waar maand ook vernielingen zijn aangericht.

De lokale bevolking stelt het op prijs dat deze zaak de aandacht geniet van de autoriteiten. Zowel de goudzoekers, de overige dorpelingen, alsook het traditioneel gezag, dringen er bij de regering op aan om duidelijkheid te verschaffen over de precieze ligging van de grenslijn. Ze hebben via de ministers een dringend beroep gedaan op president Desi Bouterse om de Surinamers die langs de grens wonen niet in de steek te laten en een snelle oplossing te helpen bewerkstelligen.

De gezagsdragers zullen de situatie voorleggen aan het grootopperhoofd Bono Velantie van de Ndjuka stam.

Minister Pollack-Beighle heeft de goudzoekers opgeroepen om zover mogelijk weg te blijven van Frans territoir. Ook in twijfelgevallen is het ze aangeraden het zekere voor het onzekere te nemen en zich westwaarts te begeven, totdat er duidelijkheid is over de grens. Op die manier kunnen ze voorkomen dat ze slachtoffer worden van nieuwe vernielingen tijdens aankomende operaties.

Ze heeft de gemeenschap gegarandeerd dat de regering wel degelijk aandacht heeft voor het Surinaams belang. Minister Dikan heeft het traditioneel gezag bedankt voor het tactisch optreden, waardoor calamiteiten zijn uitgebleven. Hij heeft opgeroepen de continue communicatie van het traditioneel gezag met de regering in stand te houden, zodat de ontwikkelingen ter plaatse snel bekend zijn in Paramaribo.

Colombiaanse mensenrechtenactiviste Maria Caicedo Muñoz ontvoerd en vermoord

Maria Caicedo Muñoz werd 20 oktober op platteland van gemeente Algeria, Cauca, ontvoerd


Levenloze lichaam van sociaal leidster 26 oktober gevonden in de Micay-rivier


De Movimiento Marcha Patriótica en sociale organisaties bevestigden vrijdag 26 oktober 2018 de dood van sociaal leidster en verdedigster van mensenrechten, Maria Caicedo Muñoz, die op 20 oktober op het platteland van de gemeente Algeria, departement Cauca, was ontvoerd. 

Het levenloze lichaam van de vrouw werd gevonden in de Micay-rivier, in de buurt van het dorp La Cacharra, in het westen van Colombia.


Een commissie gevormd door mensenrechtenverdedigers en de gemeenschap gingen naar de locatie om het lichaam van María Caicedo te identificeren.

De woordvoerder van de Marcha Patriótica in Cauca, Jonathan Centeno, verwierp wat er was gebeurd en herinnerde eraan, dat de sociaal leidster deel uitmaakte van een organisatie die de rechten van vrouwen in die regio verdedigde, verbonden aan de Asociación de Trabajadores Campesinos de Argelia, Ascamta.


Volgens het Red de Derechos Humanos del Suroccidente Colombiano werd de leidster gevangen genomen door gewapende individuen die bij haar thuis aankwamen in het dorp Desiderio Zapata, in het Sinai-gebied. Bij die gebeurtenissen waren twee van haar dochters vastgebonden.

María Caicedo was ook lid van het Comité de Mujeres de la Asociación de Mujeres Campesinas de Argelia, Amar.

Delegaties van de politie en het parket van de Officier van Justitie voeren de overeenkomstige onderzoeken al uit om de ontvoering en de dood van María Caicedo op te helderen.

Sinds 1 januari 2016, toen het staakt-het-vuren werd overeengekomen tussen de regering en de voormalige FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), zijn 478 sociale leiders vermoord.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Blu Radio/El Espectador/Twitter)