Bus- en boothouders ontvangen betaling over de maand juni
De actie van bus- en boothouders die hun diensten verlenen aan het Nationaal Vervoer Bedrijf is opgeschort. Ze hebben donderdag 15 augustus 2019 betaling over de maand juni gekregen. 'De uitbetaling van juli moeten we eind augustus krijgen en als dat niet gebeurt, zullen we weer in actie gaan', zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname, in de Ware Tijd.
De bus- en boothouders zullen vrijdag de diensten hervatten. Door de actie was het staatsvervoer landelijke lamgelegd. Vele mensen die alleen afhankelijk zijn van staatstransport waren hierdoor gedupeerd.
Het beroep van NVB-directeur Guno Robertson en Joyce Blokland-Wijnstein (directrice Transport en Communicatie op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie) om van de actie af te zien leverde geen resultaat op. De bus- en boothouders wilden het geld eerst zien op hun bankrekening.
Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
donderdag 15 augustus 2019
Braziliaanse douane onderschept 866 kilo cocaïne in de haven van Paranagua
Cocaïne verstopt in een lading hout met bestemming haven van Antwerpen
Dit jaar is alleen in de haven van Paranagua in Brazilië al 5,2 ton cocaïne met bestemming Antwerpen onderschept. De Braziliaanse douane vond er woensdag 14 augustus 2019 een lading van 866 kilo verstopt in een lading hout.
Toen de douane de lading openbrak, bleek het hout van binnen helemaal opgevuld te zijn met pakken cocaïne. Ook die lading was voor Antwerpen bestemd.
Vrijwel elke maand vindt de douane cocaïneladingen in de haven van Paranagua met bestemming België. De grootste lading van 1,2 ton werd in april in beslag genomen.
Dit jaar is alleen in de haven van Paranagua in Brazilië al 5,2 ton cocaïne met bestemming Antwerpen onderschept. De Braziliaanse douane vond er woensdag 14 augustus 2019 een lading van 866 kilo verstopt in een lading hout.
Toen de douane de lading openbrak, bleek het hout van binnen helemaal opgevuld te zijn met pakken cocaïne. Ook die lading was voor Antwerpen bestemd.
Vrijwel elke maand vindt de douane cocaïneladingen in de haven van Paranagua met bestemming België. De grootste lading van 1,2 ton werd in april in beslag genomen.
Verkrachtte Evelyn Beatriz Hernandez (21) keert terug naar de rechtszaal in El Salvador in geruchtmakende 'abortus'-zaak
(Bron foto: Twitter) |
Ze werd in februari vrijgelaten nadat haar advocaten hoger beroep instelden bij Hooggerechtshof en om nieuw proces vroegen
Het proces in de zaak van verkrachting van een tiener, die daardoor zwanger raakte en 'abortus onderging', is vandaag, donderdag 15 augustus 2019, hervat in El Salvador, een zaak die wereldwijd aandacht heeft gevestigd op de strikte anti-abortuswetten van het land. Evelyn Beatriz Hernandez, nu 21, keert terug naar de rechtszaal van Ciudad Delgado, nadat zij beschuldigd werd van het veroorzaken van een abortus en veroordeeld voor moord toen ze een tiener was.
Ze pleitte niet schuldig te zijn aan deze aanklachten toen het nieuwe proces vorige maand begon. 'Ik wist niet dat ik zwanger was', vertelde Hernandez destijds aan verslaggevers buiten het gerechtsgebouw. 'Als ik had geweten dat ik zwanger was, had ik de baby met trots en vreugde verwacht.'
— Las17 El Salvador (@Las17ElSalvador) August 15, 2019
Haar verdedigingsteam heeft gezegd dat haar zwangerschap het gevolg was van een verkrachting. In april 2016 werd Hernandez door haar moeder en een buurman naar een plaatselijke meldkamer in haar geboorteplaats El Carmen, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de hoofdstad, gebracht. Ze was gevonden op de vloer van haar badkamer doordrenkt met bloed en bij haar wwerd hypovolemische shock vastgesteld.
Artsen die haar onderzochten, zagen tekenen van een bevalling, maar geen baby. Ze rapporteerden haar aan de autoriteiten, zo vertelt haar verdedigingsteam aan CNN. Toen lokale ambtenaren vijf uur later bij haar thuis kwamen, vonden ze de pasgeborene dood in een septische put. Een jaar later werd Hernandez berecht en veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor het doden van het kind. Officieren van Justitie beweerden destijds dat ze een abortus had veroorzaakt en de baby voor dood had achtergelaten.
“Soy inocente”, dijo #EvelynHernández, acusada de cometer homicidio en prejuicio de su hijo tras sufrir complicaciones de salud durante un parto extrahospitalario, al llegar al centro judicial de Ciudad Delgado, donde se realizará un nuevo juicio para revisar su caso #ElSalvador pic.twitter.com/Pp0iqR0A4C— Amndré Rentería (@Amndre) August 15, 2019
Abortus is onder alle omstandigheden illegaal in El Salvador, ook wanneer de zwangerschap een risico voor de moeder vormt of in geval van verkrachting. Afhankelijk van de aanklacht, kunnen Salvadoraanse vrouwen die ervan worden verdacht een abortus of een geïnduceerde miskraam te hebben gepleegd, volgens Amnesty International ernstige aanklachten krijgen, waaronder moord, met straffen van twee jaar gevangenisstraf tot 50 jaar.
Hernandez's zal de eerste abortuszaak zijn die wordt berecht sinds Nayib Bukele president werd in juni. Tijdens een campagne-evenement afgelopen oktober op een lokale universiteit in San Salvador zei Bukele, dat hij anti-abortus was, maar dat hij het niet eens was met het veroordelen van arme vrouwen die een miskraam hebben. 'Als een arme vrouw een miskraam lijdt, wordt ze onmiddellijk verdacht van het hebben van een abortus', zei Bukele. 'Dat is waar de kwestie van sociale ongelijkheid een rol speelt.' Hij heeft echter geen uitspraken gedaan over de zaak van Hernandez.
#ConvocatoriaDePrensa— FESPAD (@FESPAD_sv) August 15, 2019
Mañana continuará la vista pública de Evelyn Hernández, una joven criminalizada tras sufrir un parto extrahospitalario en 2016.@Teleprensa33 @LPGJudicial @teledos_tcs @RevistaFactum @ElMundoSV @HispantvA @TelemundoNews @CNNEE @EDHNoticias @OrbitaTV @arpassv pic.twitter.com/NO3wOkNvL0
De meeste vrouwen die te maken hebben gehad met een aanklacht wegens abortus in El Salvador, hebben een slechte plattelandsachtergrond en velen leden een miskraam of hadden verloskundige complicaties, omdat ze niet in staat waren om regelmatig controles te krijgen vanwege een gebrek aan middelen, volgens Morena Herrera , een van de leiders van de Burger Groep voor de Decriminalisatie van Abortus in El Salvador. Zij en haar organisatie lopen voorop bij de hervorming van de abortusrekening van het land. 'We willen dat Evelyn vrij komt', zei Herrera tegen CNN. 'Maar, we weten de realiteit van wat de vervolging vraagt en weten dat, als ze veroordeeld wordt, ze 30-50 jaar gevangenisstraf kan krijgen.'
In 2017 heeft het VN-Mensenrechtenbureau er bij El Salvador op aangedrongen zijn 'draconische' abortuswetgeving te wijzigen, en zei dat abortus geen misdaad mag zijn wanneer de zwangerschap de moeder in gevaar brengt of in gevallen van verkrachting of mensenhandel.
“Soy inocente”: aseguró #EvelynHernández el 15 de julio. Mañana, debemos apoyarla para que se reconozca su inocencia y pueda rehacer su vida. #JusticiaParaEvelyn #SeguimosUnidos 👉 https://t.co/898KL7jMEb— Seguimos Unidos (@seguimosunidos) August 15, 2019
Hernandez's verdedigingsteam vertelde CNN, dat ze zich 'positief' voelen voor de rechtszaak van donderdag. Elizabeth Deras, een van de advocaten van Hernandez, zei dat enkele van de getuigen die vorige maand getuigden, bewijs presenteerden dat suggereerde dat de baby stierf aan complicaties tijdens de bevalling, wat betekent dat het niet de schuld van Hernandez was. 'We voelen ons positief als haar verdedigingsteam, omdat enkele getuigen van de aanklager details hebben onthuld die belangrijk zijn voor onze zaak', vertelde Deras aan CNN.
'De arts die de autopsie op het kind uitvoerde, zei dat de doodsoorzaak aspiratiepneumonie was en dat meconium werd ontdekt in de maag van de baby.'
Hernandez heeft al 33 maanden van haar eerste gevangenisstraf van 30 jaar gezeten. Ze werd afgelopen februari vrijgelaten nadat haar team hoger beroep had ingesteld bij het Hooggerechtshof en haar om een nieuw proces vroeg. Indien veroordeeld, is het niet duidelijk of ze haar oorspronkelijke straf zal hervatten of een nieuwe veroordeling van de rechter ontvangt. Herrera zei dat zij en anderen die de zaak van Hernandez steunen zich buiten het gerechtsgebouw zullen verzamelen met protesttekens die haar vrijheid eisen.
#ElSalvador Mañana continúa el juicio de sentencia en contra de Evelyn Hernández, acusada de la muerte de su hijo recién nacido. En octubre de 2018, la Sala de lo Penal anuló una condena de 30 años que le fue impuesta a Hernández por la misma acusación.https://t.co/TXwHFsFhLg— Revista Factum (@RevistaFactum) August 14, 2019
(Suriname Mirror/Publico/CNN/Reuters/Twitter/YouTube)
Schepen uit Venezuela kunnen nog steeds door Panama Kanaal varen
'Nieuwe Amerikaanse sancties mogen geen invloed hebben op scheepvaart in Canal de Panamá'
Het Panamakanaal zal schepen uit Venezuela toelaten om de waterweg op te varen mits zij het nodige papierwerk presenteren, zei de chef van de Kanaal Autoriteit woensdag 14 augustus 2019, en suggereerde dat een nieuwe ronde van Amerikaanse sancties op het Zuid-Amerikaanse land geen verschil mag maken voor kanaalverkeer.
De regering van president Donald Trump heeft vorige week een uitvoerend bevel uitgevaardigd waarin alle activa van de Venezolaanse overheid in de Verenigde Staten worden bevroren. Kort daarna uitten Amerikaanse functionarissen bedreigingen tegen bedrijven die zaken doen met Venezuela onder druk.
De maatregel legde niet expliciet sancties op aan niet-Amerikaanse bedrijven die banden hebben met Venezuela, maar het dreigde de Amerikaanse activa te bevriezen van personen of bedrijven die vastbesloten zijn de regering van president Nicolas Maduro te 'ondersteunen'.
Panama Kanaal Autoriteit hoofd Jorge Quijano vertelde verslaggevers, dat de waterweg zich niet moet onderwerpen aan druk van derde landen over de vraag of schepen het kanaal, dat de Atlantische en de Stille Oceaan verbindt, al dan niet kunnen gebruiken. 'Wij zijn ondertekenaars van een neutraliteitsverdrag, ook ondertekend door de Verenigde Staten', zei hij. 'We moeten doorgaan met die verbintenis zolang ze de regels van het spel volgen, en de regels van het spel zijn dat het een onschuldige doorgang is.'
Panama trok eerder dit jaar de vlag terug van tientallen schepen gekoppeld aan Iran en Syrië. Een van de tankers, de Grace 1, werd later in beslag genomen in de territoriale wateren van Gibraltar op verdenking van het overtreden van sancties en verhoogde spanningen in de Golf, waar Iran een onder Britse vlag varend schip vasthield als vergelding.
De Maritieme Autoriteit van Panama zei vorige maand dat het land schepen die de sancties en internationale wetgeving overtreden, zal blijven uitvlaggen, maar het kanaal heeft de doorgang van boten die voldoen aan de regels op basis van neutraliteit niet afgewezen.
Volgens het internationale recht moet elk koopvaardijschip worden geregistreerd bij een land, bekend als de vlaggenstaat, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid en de werkomstandigheden van de bemanning. Wanneer een schip zijn vlag verliest, veroorzaakt dit meestal verlies van verzekering en classificatie als het niet onmiddellijk een andere vlag vindt.
Quijano zei, dat het kanaal verwacht 460 miljoen ton vracht te verplaatsen in de 12 maanden tot september, boven zijn oorspronkelijke projectie van 450,7 ton. Voor het fiscale jaar 2020 is het van plan 493,2 miljoen ton te verplaatsen. De Panamese waterweg volgt ook de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China nauwlettend, wat leidde tot een gat in de verwachte inkomsten van het kanaal sinds China stopte met het kopen van vloeibaar aardgas in de VS, zei hij.
(Suriname Mirror/La Estrella/Reuters/Twitter)
Het Panamakanaal zal schepen uit Venezuela toelaten om de waterweg op te varen mits zij het nodige papierwerk presenteren, zei de chef van de Kanaal Autoriteit woensdag 14 augustus 2019, en suggereerde dat een nieuwe ronde van Amerikaanse sancties op het Zuid-Amerikaanse land geen verschil mag maken voor kanaalverkeer.
Canal de Panamá permitirá el paso de embarcaciones procedentes de Venezuela https://t.co/4lBHvRdcgo pic.twitter.com/XUBZkTA9aQ— Diario 2001 (@2001OnLine) August 15, 2019
De regering van president Donald Trump heeft vorige week een uitvoerend bevel uitgevaardigd waarin alle activa van de Venezolaanse overheid in de Verenigde Staten worden bevroren. Kort daarna uitten Amerikaanse functionarissen bedreigingen tegen bedrijven die zaken doen met Venezuela onder druk.
De maatregel legde niet expliciet sancties op aan niet-Amerikaanse bedrijven die banden hebben met Venezuela, maar het dreigde de Amerikaanse activa te bevriezen van personen of bedrijven die vastbesloten zijn de regering van president Nicolas Maduro te 'ondersteunen'.
El Canal de Panamá supera sus expectativas y registra récord de ingresos y de carga transitada, pese a la guerra comercial entre EEUU y China #AFP https://t.co/GryY4pCElx pic.twitter.com/jgDnAnTiRX— Agence France-Presse (@AFPespanol) August 15, 2019
Panama Kanaal Autoriteit hoofd Jorge Quijano vertelde verslaggevers, dat de waterweg zich niet moet onderwerpen aan druk van derde landen over de vraag of schepen het kanaal, dat de Atlantische en de Stille Oceaan verbindt, al dan niet kunnen gebruiken. 'Wij zijn ondertekenaars van een neutraliteitsverdrag, ook ondertekend door de Verenigde Staten', zei hij. 'We moeten doorgaan met die verbintenis zolang ze de regels van het spel volgen, en de regels van het spel zijn dat het een onschuldige doorgang is.'
Panama trok eerder dit jaar de vlag terug van tientallen schepen gekoppeld aan Iran en Syrië. Een van de tankers, de Grace 1, werd later in beslag genomen in de territoriale wateren van Gibraltar op verdenking van het overtreden van sancties en verhoogde spanningen in de Golf, waar Iran een onder Britse vlag varend schip vasthield als vergelding.
#Economía | La Autoridad Canal de #Panamá continuará permitiendo el paso de los buques provenientes de #Venezuela pese al recrudecimiento de las sanciones de Estados Unidos contra la nación sudamericana, dijo su director, Jorge Quijano. #CiudadPetare #EsNoticia #15ago pic.twitter.com/sL1tGvDYaq— Ciudad Petare (@ciudad_petare) August 15, 2019
De Maritieme Autoriteit van Panama zei vorige maand dat het land schepen die de sancties en internationale wetgeving overtreden, zal blijven uitvlaggen, maar het kanaal heeft de doorgang van boten die voldoen aan de regels op basis van neutraliteit niet afgewezen.
Volgens het internationale recht moet elk koopvaardijschip worden geregistreerd bij een land, bekend als de vlaggenstaat, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid en de werkomstandigheden van de bemanning. Wanneer een schip zijn vlag verliest, veroorzaakt dit meestal verlies van verzekering en classificatie als het niet onmiddellijk een andere vlag vindt.
Quijano zei, dat het kanaal verwacht 460 miljoen ton vracht te verplaatsen in de 12 maanden tot september, boven zijn oorspronkelijke projectie van 450,7 ton. Voor het fiscale jaar 2020 is het van plan 493,2 miljoen ton te verplaatsen. De Panamese waterweg volgt ook de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China nauwlettend, wat leidde tot een gat in de verwachte inkomsten van het kanaal sinds China stopte met het kopen van vloeibaar aardgas in de VS, zei hij.
(Suriname Mirror/La Estrella/Reuters/Twitter)
Personeel SAO houdt directie buiten de poort - 'Dit pikken we echt niet meer'
Medewerk(st)ers verontwaardigd over nog niet ontvangen vakantiegeld
Het personeel van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) houdt sinds vanmorgen, donderdag 15 augustus 2019, de directie buiten het terrein te Geyersvlijt door de poort dicht te houden, aldus de Ware Tijd.
De werknemers zijn er niet over te spreken, dat ze geen vakantiegeld hebben gekregen zoals de ambtenaren eind juli hebben ontvangen. Ze zijn al een paar dagen in actie om de betaling af te dwingen.
'We zijn moe van de situatie en zolang de directie ons geld niet voor ons stort, mogen ze het complex niet betreden', zegt een personeelslid.
Bij de werknemers kan het er niet in, dat het al 15 augustus is en de mensen nog niet over hun geld kunnen beschikken, terwijl het gaat om een wettelijke verplichting. 'Dit pikken we echt niet meer. Een ieder heeft kinderen en straks begint het nieuwe schooljaar. We rekenen op het geld om schoolspullen te kopen', zegt ze.
De SAO had vorige week open dagen gehouden over haar studiemogelijkheden. Sommige medewerk(st)ers hadden toen geweigerd om hun medewerking te verlenen.
Het personeel van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) houdt sinds vanmorgen, donderdag 15 augustus 2019, de directie buiten het terrein te Geyersvlijt door de poort dicht te houden, aldus de Ware Tijd.
De werknemers zijn er niet over te spreken, dat ze geen vakantiegeld hebben gekregen zoals de ambtenaren eind juli hebben ontvangen. Ze zijn al een paar dagen in actie om de betaling af te dwingen.
'We zijn moe van de situatie en zolang de directie ons geld niet voor ons stort, mogen ze het complex niet betreden', zegt een personeelslid.
Bij de werknemers kan het er niet in, dat het al 15 augustus is en de mensen nog niet over hun geld kunnen beschikken, terwijl het gaat om een wettelijke verplichting. 'Dit pikken we echt niet meer. Een ieder heeft kinderen en straks begint het nieuwe schooljaar. We rekenen op het geld om schoolspullen te kopen', zegt ze.
De SAO had vorige week open dagen gehouden over haar studiemogelijkheden. Sommige medewerk(st)ers hadden toen geweigerd om hun medewerking te verlenen.
Peru: inheemse gouverneur veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor anti-mijnbouwprotesten
39-Jarige Walter Aduviri schuldig bevonden aan verstoren openbare orde
'We zullen het naar het Hooggerechtshof brengen, er is geen direct bewijs bestaat dat de inheemse leider de protesten heeft georganiseerd'
De inheemse gouverneur Walter Aduviri is woensdag 14 augustus 2019 bij verstek tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met anti-mijnbouwprotesten die in 2011 tot doden leidden. De inheemse Aymara hebben lang gevochten tegen de staat vanwege mijnbouwprojecten in de mineraalrijke Puno-regio.
Een rechtbank in Peru beval woensdag de arrestatie van Walter Aduviri, de inheemse gouverneur van Puno, in het zuidoostelijke deel van het land. Aduviri werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor het leiden van dodelijke anti-mijnbouwprotesten in 2011.
De 39-jarige werd schuldig bevonden aan het verstoren van de openbare orde, maar hij was niet aanwezig bij de uitspraak en had een detentiebevel genegeerd voorafgaand aan de rechtszaak. Zijn verblijfplaats is onbekend.
Van Agustin Luque, de plaatsvervangend gouverneur van Puno, werd verwacht dat hij hem in functie zou vervangen.
Als accountant van beroep bracht Aduviri het grootste deel van 2018 door als voortvluchtige na een veroordeling waarvoor hij in hoger beroep werd vrijgesproken. Hij won de race voor gouverneur van Puno bij de regionale verkiezingen van oktober.
Een van de advocaten van Aduviri, Aldo Valdivia, zei dat de gouverneur elk wangedrag ontkende en in een geheime 'veilige haven' zou blijven, omdat hij zich verzet tegen een gerechtelijk proces dat hij oneerlijk acht. 'We zullen het naar het Hooggerechtshof brengen', zei Valdivia, bevestigend dat Aduviri van plan is om de uitspraak aan te vechten, op grond van het feit dat er geen direct bewijs bestaat dat de inheemse leider de protesten heeft georganiseerd.
Aymara-boeren blokkeerden de Central Highway in 2011 om te protesteren tegen door de overheid goedgekeurde mijnbouwplannen Puno is een hooglandregio rijk aan goud, zilver, tin, lithium en uranium.
In 2011 wilde het Canadese mijnbedrijf Bear Creek Mining Corp een zilverafzetting in het gebied aanboren. Maar, het plan stuitte op hevig verzet van de lokale Aymara-indianen, die stelden dat de mijn lokale waterbronnen zou besmetten.
De protesten, bekend als 'Aymarazo', werden gewelddadig, terwijl demonstranten openbare en bedrijfsgebouwen in brand staken, wegen blokkeerden en in botsing kwamen met de politie. Verschillende mensen werden gedood als gevolg van de onrust en het project werd uiteindelijk geannuleerd.
Aduviri heeft de schuld gegeven aan toenmalig president Alan Garcia, argumenterend dat de inlichtingendiensten van de regering de onrust veroorzaakten, meldden Peruaanse media.
De uitspraak van woensdag zou het anti-mijnbouwsentiment kunnen terugbrengen in Puno, een strategisch belangrijke regio die ongeveer 15% van de economische groei van het land aandrijft en 60% van zijn exportinkomsten.
(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/El Comercio/DPA/Radio OndaAzul/Twitter/YouTube)
'We zullen het naar het Hooggerechtshof brengen, er is geen direct bewijs bestaat dat de inheemse leider de protesten heeft georganiseerd'
De inheemse gouverneur Walter Aduviri is woensdag 14 augustus 2019 bij verstek tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met anti-mijnbouwprotesten die in 2011 tot doden leidden. De inheemse Aymara hebben lang gevochten tegen de staat vanwege mijnbouwprojecten in de mineraalrijke Puno-regio.
Een rechtbank in Peru beval woensdag de arrestatie van Walter Aduviri, de inheemse gouverneur van Puno, in het zuidoostelijke deel van het land. Aduviri werd veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor het leiden van dodelijke anti-mijnbouwprotesten in 2011.
De 39-jarige werd schuldig bevonden aan het verstoren van de openbare orde, maar hij was niet aanwezig bij de uitspraak en had een detentiebevel genegeerd voorafgaand aan de rechtszaak. Zijn verblijfplaats is onbekend.
[LO ÚLTIMO] Juzgado de Puno condena a 6 años de prisión al gobernador regional Walter Aduviri ► https://t.co/oYIW8cxAGV pic.twitter.com/lBC6S3yFlS— Canal N (@canalN_) August 14, 2019
Condena por 'aimarazo' sienta precedente y Walter Aduviri está prófugo ➡️ https://t.co/ygKcrcpMdm— Diario Perú21 (@peru21noticias) August 15, 2019
Prófugo gobernador regional de Puno fue sentenciado a seis años de prisión por los disturbios en la revuelta antiminera de 2011.
Por Sileña Cisneros (@silenacisneros) pic.twitter.com/TUZRhKjDlr
Van Agustin Luque, de plaatsvervangend gouverneur van Puno, werd verwacht dat hij hem in functie zou vervangen.
Als accountant van beroep bracht Aduviri het grootste deel van 2018 door als voortvluchtige na een veroordeling waarvoor hij in hoger beroep werd vrijgesproken. Hij won de race voor gouverneur van Puno bij de regionale verkiezingen van oktober.
Juzgado Penal Colegiado de Puno condena a seis años de prisión a gobernador regional #WalterAduviri, como coautor no ejecutivo del delito contra la tranquilidad pública, caso 'Aymarazo', ordenando su inmediata captura y reclusión en un penal que disponga el Inpe. pic.twitter.com/pacQq72m5W— Poder Judicial Perú (@Poder_Judicial_) August 14, 2019
Frente Amplio y Nuevo Perú rechazan condena de 6 años de prisión contra Walter Aduviri: Luego de que el Poder Judicial ordenara 6 años de prisión efectiva contra el gobernador de Puno, los partidos de izquierda consideraron injusta la decisión. *RP https://t.co/ri7WU3PQ3T— Perú News 🇵🇪 (@PeruNews) August 15, 2019
Een van de advocaten van Aduviri, Aldo Valdivia, zei dat de gouverneur elk wangedrag ontkende en in een geheime 'veilige haven' zou blijven, omdat hij zich verzet tegen een gerechtelijk proces dat hij oneerlijk acht. 'We zullen het naar het Hooggerechtshof brengen', zei Valdivia, bevestigend dat Aduviri van plan is om de uitspraak aan te vechten, op grond van het feit dat er geen direct bewijs bestaat dat de inheemse leider de protesten heeft georganiseerd.
#EnPortada | Puno: seis años de cárcel para Walter Aduviri y ordenan su capturahttps://t.co/vUxq4IhJtF— Diario La República (@larepublica_pe) August 15, 2019
Aymara-boeren blokkeerden de Central Highway in 2011 om te protesteren tegen door de overheid goedgekeurde mijnbouwplannen Puno is een hooglandregio rijk aan goud, zilver, tin, lithium en uranium.
In 2011 wilde het Canadese mijnbedrijf Bear Creek Mining Corp een zilverafzetting in het gebied aanboren. Maar, het plan stuitte op hevig verzet van de lokale Aymara-indianen, die stelden dat de mijn lokale waterbronnen zou besmetten.
De protesten, bekend als 'Aymarazo', werden gewelddadig, terwijl demonstranten openbare en bedrijfsgebouwen in brand staken, wegen blokkeerden en in botsing kwamen met de politie. Verschillende mensen werden gedood als gevolg van de onrust en het project werd uiteindelijk geannuleerd.
Protest na veroordeling Aduviri (Bron foto: Peru21) |
De uitspraak van woensdag zou het anti-mijnbouwsentiment kunnen terugbrengen in Puno, een strategisch belangrijke regio die ongeveer 15% van de economische groei van het land aandrijft en 60% van zijn exportinkomsten.
(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/El Comercio/DPA/Radio OndaAzul/Twitter/YouTube)
Duizenden vrouwen uit heel Brazilië protesteren in Brasilia tegen president Bolsonaro
De 'Marcha das Margaridas' wordt elke vier jaar gehouden...
Duizenden vrouwen uit heel Brazilië marcheerden woensdag 14 augustus 2019 door de hoofdstad om betere arbeidsomstandigheden op boerderijen te eisen en te protesteren tegen de rechtse president Jair Bolsonaro.
'We werken van zon tot zon, regen tot regen, gewoon om voedsel op tafel te kunnen brengen', zei een vrouw, terwijl een andere een beroep deed op de regering 'om genade te hebben en de oorspronkelijke landhervorming te doen voor werkende mensen die een stuk land willen om opte werken, hun kinderen en kleinkinderen groot te brengen.'
De vrouwen marcheerden ook tegen Bolsonaro, die er al lang van wordt beschuldigd racistische en seksistische opmerkingen te hebben gemaakt.
Zijn bezuinigingen op onderwijsfinanciering veroorzaakten dinsdag nog een groot protest van studenten en docenten in Brasilia. Bolsonaro wordt ook geconfronteerd met internationale kritiek vanwege zijn schijnbare onverschilligheid voor de vernietiging van het Amazone-regenwoud.
De 'Mars van Margaridas' wordt elke vier jaar gehouden. Het is ver noemd naar de Braziliaanse vakbondsleidster Margarida Maria Alves, die in 1983 werd vermoord.
(Suriname Mirror/VoA News/AFP/Twitter/Deutsche Welle)
Duizenden vrouwen uit heel Brazilië marcheerden woensdag 14 augustus 2019 door de hoofdstad om betere arbeidsomstandigheden op boerderijen te eisen en te protesteren tegen de rechtse president Jair Bolsonaro.
'We werken van zon tot zon, regen tot regen, gewoon om voedsel op tafel te kunnen brengen', zei een vrouw, terwijl een andere een beroep deed op de regering 'om genade te hebben en de oorspronkelijke landhervorming te doen voor werkende mensen die een stuk land willen om opte werken, hun kinderen en kleinkinderen groot te brengen.'
Fotos: Las mujeres de Brasil marchan en busca de igualdad https://t.co/OSNryBzgV7 #Margaridas @elpais_america pic.twitter.com/qdeDmcJDOq— Fotografía EL PAÍS (@FotografiaPais) August 15, 2019
Marcha das Margaridas em Brasília. São mais de 100 mil na maior marcha de mulheres da América Latina.— UNE (@uneoficial) August 14, 2019
Video: Mídia NINJA#MarchaDasMargaridas pic.twitter.com/7KOtE8tOA0
De vrouwen marcheerden ook tegen Bolsonaro, die er al lang van wordt beschuldigd racistische en seksistische opmerkingen te hebben gemaakt.
Zijn bezuinigingen op onderwijsfinanciering veroorzaakten dinsdag nog een groot protest van studenten en docenten in Brasilia. Bolsonaro wordt ook geconfronteerd met internationale kritiek vanwege zijn schijnbare onverschilligheid voor de vernietiging van het Amazone-regenwoud.
Agricultoras familiares, camponesas, sem-terra, acampadas, assentadas, assalariadas, trabalhadoras rurais, artesãs, extrativistas, quebradeiras de coco, seringueiras, pescadoras, ribeirinhas, quilombolas, indígenas e quem + estiver no cenário rural. Marcha das Margaridas 2019 🌼 pic.twitter.com/5S6qKyKcPO— George Marques (@GeorgMarques) August 15, 2019
Companheiras da Marcha Mundial de Mulheres (MMM) durante a Marcha das Margaridas. pic.twitter.com/8WMJ8nVOxn— Afonso Florence #LulaLivre (@AfonsoFlorence) August 14, 2019
De 'Mars van Margaridas' wordt elke vier jaar gehouden. Het is ver noemd naar de Braziliaanse vakbondsleidster Margarida Maria Alves, die in 1983 werd vermoord.
(Suriname Mirror/VoA News/AFP/Twitter/Deutsche Welle)
Populariteit Paraguayaanse president Mario Abdo daalt al na een jaar presidentschap
Abdo verontschuldigt zich voor en annuleert ondertekening energiepact met Brazilië
Deal inzake gigantische Itaipu-waterkrachtcentrale zou Paraguay zo'n $ 200 miljoen hebben gekost
De populariteit van de Paraguayaanse president daalt te midden van de aan Brazilië gelinkte politieke crisis. De president van Paraguay, Mario Abdo, heeft zijn eerste jaar in ambt bereikt met een afkeuringsscore van 69 procent te midden van een aanhoudende politieke crisis en een aanzienlijke economische vertraging, zo bleek uit een enquête die woensdag werd gepubliceerd.
Abdo, die in april 2018 door de conservatieve Colorado-partij werd gekozen met 46 procent van de stemmen, vermeed ternauwernood een afkeuringsstemming aan het begin van de maand over de ondertekening van een energiepact met Brazilië dat volgens oppositie parlementsleden tegen de soevereiniteit van het land was.
Abdo annuleerde en verontschuldigde zich voor de deal, die betrekking had op de gigantische Itaipu-waterkrachtcentrale die zich over de twee landen uitstrekt en Paraguay ongeveer $ 200 miljoen zou hebben gekost.
Hij geniet een nauwe relatie met de extreem-rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Oppositiepartijen hebben opgeroepen tot publieke protesten om de regering van Abdo verder onder druk te zetten, die ook worstelt met een economische vertraging als gevolg van een daling van de landbouwproductie en wereldwijde financiële turbulentie.
Uit het onderzoek, gepubliceerd donderdag 15 augustus 2019 door de krant Ultima Hora, bleek dat 69,3 procent van de respondenten onder de 1.200 ondervraagden het management van de president 'slecht of heel slecht' vond, vergeleken met 30,7 procent die het 'goed of heel goed' vond. Voor respondenten die verklaarden lid van de partij van de president te zijn bedraagt de afkeuring 64,8 procent.
Volgens een onderzoek van radiostation Primero de Marzo, had 54,9 procent van de respondenten de regering van Abdo gekwalificeerd als 'slecht of heel slecht'.
(Suriname Mirror/Ultima Hora/Reuters)
Deal inzake gigantische Itaipu-waterkrachtcentrale zou Paraguay zo'n $ 200 miljoen hebben gekost
De populariteit van de Paraguayaanse president daalt te midden van de aan Brazilië gelinkte politieke crisis. De president van Paraguay, Mario Abdo, heeft zijn eerste jaar in ambt bereikt met een afkeuringsscore van 69 procent te midden van een aanhoudende politieke crisis en een aanzienlijke economische vertraging, zo bleek uit een enquête die woensdag werd gepubliceerd.
Abdo, die in april 2018 door de conservatieve Colorado-partij werd gekozen met 46 procent van de stemmen, vermeed ternauwernood een afkeuringsstemming aan het begin van de maand over de ondertekening van een energiepact met Brazilië dat volgens oppositie parlementsleden tegen de soevereiniteit van het land was.
Abdo annuleerde en verontschuldigde zich voor de deal, die betrekking had op de gigantische Itaipu-waterkrachtcentrale die zich over de twee landen uitstrekt en Paraguay ongeveer $ 200 miljoen zou hebben gekost.
Hij geniet een nauwe relatie met de extreem-rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Oppositiepartijen hebben opgeroepen tot publieke protesten om de regering van Abdo verder onder druk te zetten, die ook worstelt met een economische vertraging als gevolg van een daling van de landbouwproductie en wereldwijde financiële turbulentie.
Uit het onderzoek, gepubliceerd donderdag 15 augustus 2019 door de krant Ultima Hora, bleek dat 69,3 procent van de respondenten onder de 1.200 ondervraagden het management van de president 'slecht of heel slecht' vond, vergeleken met 30,7 procent die het 'goed of heel goed' vond. Voor respondenten die verklaarden lid van de partij van de president te zijn bedraagt de afkeuring 64,8 procent.
Volgens een onderzoek van radiostation Primero de Marzo, had 54,9 procent van de respondenten de regering van Abdo gekwalificeerd als 'slecht of heel slecht'.
(Suriname Mirror/Ultima Hora/Reuters)
Delegatie regering Noorwegen tracht in Venezuela gesprekken regering-Maduro en oppositie nieuw leven in te blazen
(Bron foto: Twitter/Guaido) |
Vertegenwoordigers van de Noorse regering zijn momenteel in de Venezolaanse hoofdstad Caracas om de gesprekken tussen de regering van Nicolas Maduro en de oppositie herop te starten. Dat heeft oppositieleider Juan Guaido woensdag 14 augustus 2019 verklaard.
De gesprekken werden op 7 augustus afgebroken nadat Maduro zijn delegatie niet naar Barbados stuurde, waar de onderhandelingen plaatsvonden onder leiding van Noorwegen. De president wilde zo protesteren tegen de nieuwe sancties die de VS hadden opgelegd aan zijn regering.
El presidente encargado, Juan Guaidó, informó que la delegación del gobierno de Noruega, se encuentra en territorio venezolano y señaló que no hay una fecha planteada para una próxima negociación con el régimen de Nicolás Maduro. #TVVenezuela por: https://t.co/NdV5hzPwnP pic.twitter.com/9wZ5wvfRaa— TVVenezuela Noticias (@TVVnoticias) August 15, 2019
#ENPolítica Guaidó confirmó reunión con la delegación de Noruega https://t.co/4TMvEYusnA pic.twitter.com/gEa21smBKB— El Nacional (@ElNacionalWeb) August 15, 2019
'Er is nog geen datum vastgesteld' voor de herneming van de gesprekken, 'maar, vertegenwoordigers van Noorwegen zijn hier' om het proces opnieuw op te starten, verklaarde Guaido aan journalisten in Caracas.
Venezuela beleeft momenteel de ergste socio-economische crisis uit de geschiedenis van het land. Guaido en zijn aanhangers beschuldigen Maduro ervan een 'dictator' te zijn, die vasthoudt aan de macht na de 'frauduleuze' presidentsverkiezingen van vorig jaar.
#ENPolítica Delegación de Noruega llegó a Caracas para intentar restablecer el diálogo https://t.co/cg8Fe1FdKC pic.twitter.com/TP8U2TQSua— El Nacional (@ElNacionalWeb) August 14, 2019
De president bestempelt zijn tegenstanders dan weer als 'putschisten', die worden gesteund door het door Maduro verafschuwde 'Noord-Amerikaanse rijk'. Guaido riep zichzelf in januari uit tot interim-president van Venezuela en wordt in die hoedanigheid door een vijftigtal landen waaronder de VS erkend.
(Suriname Mirror/El Pitazo/Belga/G1.Globo/thelocal.no/Twitter/dn.no)
Kas di Kultura, Curaçao, getransformeerd tot coördinerend instituut dat cultuurinstellingen samenbrengt
'Al het personeel van KdK,
38 personen, blijft in dienst van de nieuwe organisatie'
Kas di Kultura (KdK) is in transitie en wordt dusdanig gereorganiseerd dat het een coördinerend instituut wordt dat cultuurinstellingen samenbrengt en ervoor zorgt dat er cultureel bewustzijn wordt gecreëerd, zowel op scholen als in wijken en de samenleving als geheel. Zo wordt vandaag, donderdag 15 augustus 2019, in het Antilliaans Dagblad uitgelegd door Lizette Sambo-Velder, sectordirectrice bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).
Op dit moment wordt gewerkt aan een aanpassing van het bestuursmodel volgens de Code corporate governance met een directeur en een raad van commissarissen (RvC). Nu is Cathy Leito de interimdirectrice, maar eerdaags zal het sollicitatieproces starten voor een nieuwe directeur.
Wat betreft het huidige bestuur, waarvan Roland ‘Roy’ Colastica de voorzitter is, zal nagegaan worden of dit over kan gaan in de profielen en functies van de RvC. Overigens stelt Sambo-Velder met klem, dat al het personeel van KdK, 38 personen in totaal, in dienst zal blijven van de nieuwe organisatie, die omschreven wordt als ‘nationaal cultuurinstituut’, Instituto Nashonal di Kultura. Overigens is daarmee niet gezegd dat de naam Kas di Kultura verdwijnt. Over de naamgeving is nog geen discussie gevoerd.
De bedoeling is dat er functieomschrijvingen komen en dat het personeel daar zoveel mogelijk ingepast wordt, soms met enige bijscholing. Er zijn cultuuraanjagers en eventorganisatoren nodig, maar ook historici en cultureel antropologen. Personeel van KdK kan uitgeleend worden aan organisaties en andersom kan KdK gebruikmaken van kennis en kunde die elders aanwezig is.
Kas di Kultura (KdK) is in transitie en wordt dusdanig gereorganiseerd dat het een coördinerend instituut wordt dat cultuurinstellingen samenbrengt en ervoor zorgt dat er cultureel bewustzijn wordt gecreëerd, zowel op scholen als in wijken en de samenleving als geheel. Zo wordt vandaag, donderdag 15 augustus 2019, in het Antilliaans Dagblad uitgelegd door Lizette Sambo-Velder, sectordirectrice bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).
Op dit moment wordt gewerkt aan een aanpassing van het bestuursmodel volgens de Code corporate governance met een directeur en een raad van commissarissen (RvC). Nu is Cathy Leito de interimdirectrice, maar eerdaags zal het sollicitatieproces starten voor een nieuwe directeur.
Wat betreft het huidige bestuur, waarvan Roland ‘Roy’ Colastica de voorzitter is, zal nagegaan worden of dit over kan gaan in de profielen en functies van de RvC. Overigens stelt Sambo-Velder met klem, dat al het personeel van KdK, 38 personen in totaal, in dienst zal blijven van de nieuwe organisatie, die omschreven wordt als ‘nationaal cultuurinstituut’, Instituto Nashonal di Kultura. Overigens is daarmee niet gezegd dat de naam Kas di Kultura verdwijnt. Over de naamgeving is nog geen discussie gevoerd.
De bedoeling is dat er functieomschrijvingen komen en dat het personeel daar zoveel mogelijk ingepast wordt, soms met enige bijscholing. Er zijn cultuuraanjagers en eventorganisatoren nodig, maar ook historici en cultureel antropologen. Personeel van KdK kan uitgeleend worden aan organisaties en andersom kan KdK gebruikmaken van kennis en kunde die elders aanwezig is.
Raad van Advies: 'Regering van Curaçao vraagt terecht Rijksministerraad soepeler financieel toezicht vanwege buitengewone omstandigheden'
Verzoek om soepeler financieel toezicht (artikel 25 Rft) terecht
De Raad van Advies (RvA) vindt dat de regering van Curaçao terecht de Nederlandse Rijksministerraad (RMR) gevraagd heeft om een soepeler financieel toezicht vanwege buitengewone omstandigheden, maar voegt er wel aan toe dat Curaçao moet aantonen wat de schade is en hoe deze hersteld kan worden. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd advies (zie onderaan), zo schrijft vandaag, donderdag 15 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.
Curaçao deed in Nederland beroep op artikel 25 van de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Rft) en de RvA werd tegelijkertijd gevraagd dit beroep te beoordelen.
Artikel 25 Rft bepaalt, dat afgeweken kan worden van de financiële normen als er schade veroorzaakt is door buitengewone gebeurtenissen. En deze buitengewone gebeurtenissen, die niet nader omschreven worden in de rijkswet, hebben volgens de Curaçaose regering negatieve invloed op de economie wat weer direct effect heeft op de overheidsfinanciën.
In het advies worden de buitengewone gebeurtenissen opgesomd: 'De afgenomen olieraffinageactiviteiten. De strenge financieel-economische sanctiemaatregelen die door de Verenigde Staten van Amerika (VS) ten aanzien van Venezuela zijn genomen en de beslagleggingen door ConocoPhillips op de bezittingen van de Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA hebben een negatief effect gehad op de productie van de raffinaderij; de sterke daling van het toerisme uit Venezuela en het wegvallen van de aanlevering van consumptiegoederen vanwege de sluiting van de grens tussen Venezuela en onder meer Curaçao door Venezuela.'
De Raad van Advies (RvA) vindt dat de regering van Curaçao terecht de Nederlandse Rijksministerraad (RMR) gevraagd heeft om een soepeler financieel toezicht vanwege buitengewone omstandigheden, maar voegt er wel aan toe dat Curaçao moet aantonen wat de schade is en hoe deze hersteld kan worden. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd advies (zie onderaan), zo schrijft vandaag, donderdag 15 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.
Curaçao deed in Nederland beroep op artikel 25 van de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Rft) en de RvA werd tegelijkertijd gevraagd dit beroep te beoordelen.
Artikel 25 Rft bepaalt, dat afgeweken kan worden van de financiële normen als er schade veroorzaakt is door buitengewone gebeurtenissen. En deze buitengewone gebeurtenissen, die niet nader omschreven worden in de rijkswet, hebben volgens de Curaçaose regering negatieve invloed op de economie wat weer direct effect heeft op de overheidsfinanciën.
In het advies worden de buitengewone gebeurtenissen opgesomd: 'De afgenomen olieraffinageactiviteiten. De strenge financieel-economische sanctiemaatregelen die door de Verenigde Staten van Amerika (VS) ten aanzien van Venezuela zijn genomen en de beslagleggingen door ConocoPhillips op de bezittingen van de Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA hebben een negatief effect gehad op de productie van de raffinaderij; de sterke daling van het toerisme uit Venezuela en het wegvallen van de aanlevering van consumptiegoederen vanwege de sluiting van de grens tussen Venezuela en onder meer Curaçao door Venezuela.'
20190813 Ra 20 19 Div Verzoek Interpretatie Inz Art 25 Rijkswet Financieel Toezicht by Suriname Mirror on Scribd
CBS Curaçao: 'Bevolking draagt zelf aanzienlijk bij aan luchtverontreiniging'
'Totale uitstoot broeikasgassen in 2018 ten opzichte van 2015 met 45 procent afgenomen'
De totale uitstoot van broeikasgassen is in 2018 ten opzichte van 2015 met maar liefst 45 procent afgenomen. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 augustus 2019.
De afname is het gevolg van de sterk teruggelopen activiteiten van de raffinaderij (-87 procent), de afname van het verbruik van CRU (-34 procent), de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen voor de productie van water en elektra (-7 procent) en een bescheiden afname van benzine en diesel voor transportmiddelen (-2 procent).
De CRU draagt nu nog het meeste bij aan de totale uitstoot met 38 procent, gevolgd door afvalstoffen (landfill, 18 procent), transport (17 procent) en de productie van water en elektriciteit (17 procent).
Deze bevindingen staan in de Carbon Footprint die het CBS heeft gepubliceerd. Het kwantificeren van broeikasgasemissies en publiceren van deze Carbon Footprint over het jaar 2018 is een vervolg van de reeds verschenen Footprints van de jaren 2010 en 2015.
De Carbon Footprint geeft inzicht in de bijdrage van Curaçao aan de emissies van broeikasgassen, met name kooldioxide (CO2) en methaan (CH4), die de voornaamste oorzaak zijn van klimaatverandering. Daartoe zijn nu ook voor 2018 de emissies van Curaçao geïnventariseerd en geanalyseerd. De verkregen informatie kan - zo legt het CBS uit - dienen voor het opstellen en verbeteren van beleid en het verminderen van de bijdrage aan broeikasgasemissies.
Het is volgens het CBS de bedoeling om ook in 2022 een nieuwe Carbon Footprint op te stellen over het jaar 2021.
De totale uitstoot van broeikasgassen is in 2018 ten opzichte van 2015 met maar liefst 45 procent afgenomen. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 augustus 2019.
De afname is het gevolg van de sterk teruggelopen activiteiten van de raffinaderij (-87 procent), de afname van het verbruik van CRU (-34 procent), de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen voor de productie van water en elektra (-7 procent) en een bescheiden afname van benzine en diesel voor transportmiddelen (-2 procent).
De CRU draagt nu nog het meeste bij aan de totale uitstoot met 38 procent, gevolgd door afvalstoffen (landfill, 18 procent), transport (17 procent) en de productie van water en elektriciteit (17 procent).
Deze bevindingen staan in de Carbon Footprint die het CBS heeft gepubliceerd. Het kwantificeren van broeikasgasemissies en publiceren van deze Carbon Footprint over het jaar 2018 is een vervolg van de reeds verschenen Footprints van de jaren 2010 en 2015.
De Carbon Footprint geeft inzicht in de bijdrage van Curaçao aan de emissies van broeikasgassen, met name kooldioxide (CO2) en methaan (CH4), die de voornaamste oorzaak zijn van klimaatverandering. Daartoe zijn nu ook voor 2018 de emissies van Curaçao geïnventariseerd en geanalyseerd. De verkregen informatie kan - zo legt het CBS uit - dienen voor het opstellen en verbeteren van beleid en het verminderen van de bijdrage aan broeikasgasemissies.
Het is volgens het CBS de bedoeling om ook in 2022 een nieuwe Carbon Footprint op te stellen over het jaar 2021.
Staatsolie boekt in 2018 een veel beter resultaat dan in 2017
Winst vóór belastingen bedraagt 149 miljoen Amerikaanse dollar
Staatsolie heeft het afgelopen jaar een veel beter resultaat geboekt dan in 2017. Zo bleek gisteren tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders, aldus vandaag, donderdag 15 augustus 2019, de Ware Tijd. De winst vóór belastingen bedroeg 149 miljoen Amerikaanse dollar. De overheid en de Staat als enige aandeelhouder kregen aan belastingen plus dividend een bedrag van ruim 151 miljoen Amerikaanse dollar, bevestigt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. 'Het resultaat is een stuk beter dan vorig jaar.'
In 2017 bedroeg de nettowinst 61 miljoen Amerikaanse dollar. Aanvullend stelt Enid Bergval, directeur Corporate Communications, dat voor 2019 een winst van 191 miljoen dollar (vóór belasting) en een nettowinst van 124 miljoen Amerikaanse dollar wordt verwacht. Staatsolie denkt op basis van de voorlopige voorspelling over het boekjaar 2019 een bedrag van in totaal 179 miljoen Amerikaanse dollar aan belastingen plus dividend aan de Staat over te dragen.
Vernomen wordt, dat de jaarrekeningen over het afgelopen boekjaar ook door de aandeelhoudersvergadering zijn goedgekeurd. De jaarrekeningen zijn samengesteld volgens de IFRS-accountancystandaarden (International Financial Reporting Standards).
Hoewel Staatsolie in het zeegebied nog geen olie heeft gevonden, blijft het bedrijf optimistisch dat de bonanza niet ver meer is. Tullow Oil maakte maandag bekend, dat ze in Guyana een grote aardoliereserve heeft opgespoord. Vanaf 2015 heeft ExxonMobil al dertien grote aardoliereserves gevonden. Daar zou naar schatting in totaal ruim vijf miljard vaten aardolie liggen. De productie begint in 2020.
De twee boorputten die Staatsolie de afgelopen maanden in het nearshoregebied in eigen beheer heeft aangelegd hebben niets opgeleverd. 'Momenteel wordt de derde put geboord', vertelt Bergval. In het diepzeegebied waar Tullow Oil en Kosmos Energy concessies hebben en exploraties hebben uitgevoerd, is tot nu toe geen aardolie gevonden. Dit jaar begint het diepzeeboorprogramma van het Amerikaanse Apache.
Staatsolie heeft het afgelopen jaar een veel beter resultaat geboekt dan in 2017. Zo bleek gisteren tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders, aldus vandaag, donderdag 15 augustus 2019, de Ware Tijd. De winst vóór belastingen bedroeg 149 miljoen Amerikaanse dollar. De overheid en de Staat als enige aandeelhouder kregen aan belastingen plus dividend een bedrag van ruim 151 miljoen Amerikaanse dollar, bevestigt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. 'Het resultaat is een stuk beter dan vorig jaar.'
In 2017 bedroeg de nettowinst 61 miljoen Amerikaanse dollar. Aanvullend stelt Enid Bergval, directeur Corporate Communications, dat voor 2019 een winst van 191 miljoen dollar (vóór belasting) en een nettowinst van 124 miljoen Amerikaanse dollar wordt verwacht. Staatsolie denkt op basis van de voorlopige voorspelling over het boekjaar 2019 een bedrag van in totaal 179 miljoen Amerikaanse dollar aan belastingen plus dividend aan de Staat over te dragen.
Vernomen wordt, dat de jaarrekeningen over het afgelopen boekjaar ook door de aandeelhoudersvergadering zijn goedgekeurd. De jaarrekeningen zijn samengesteld volgens de IFRS-accountancystandaarden (International Financial Reporting Standards).
Hoewel Staatsolie in het zeegebied nog geen olie heeft gevonden, blijft het bedrijf optimistisch dat de bonanza niet ver meer is. Tullow Oil maakte maandag bekend, dat ze in Guyana een grote aardoliereserve heeft opgespoord. Vanaf 2015 heeft ExxonMobil al dertien grote aardoliereserves gevonden. Daar zou naar schatting in totaal ruim vijf miljard vaten aardolie liggen. De productie begint in 2020.
De twee boorputten die Staatsolie de afgelopen maanden in het nearshoregebied in eigen beheer heeft aangelegd hebben niets opgeleverd. 'Momenteel wordt de derde put geboord', vertelt Bergval. In het diepzeegebied waar Tullow Oil en Kosmos Energy concessies hebben en exploraties hebben uitgevoerd, is tot nu toe geen aardolie gevonden. Dit jaar begint het diepzeeboorprogramma van het Amerikaanse Apache.
Stichting MZ Primary Health Care Suriname opent een nieuwe polikliniek te Lawatabiki
Medische Zending heeft nu in totaal 52 poliklinieken verspreid over het
binnenland
De Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname heeft een nieuwe polikliniek op Lawatabiki. 'Wij hebben deze polikliniek opgezet om een vangnet te zijn en zeker in het kader van Malaria eliminatie', zei algemeen directeur van de Medische Zending Herman Jintie woensdag 14 augustus 2019 bij de opening, zo bericht de stichting op haar website.
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid merkte op dat de gezondheidszorg van het binnenland hoge prioriteit geniet van de regering. Hij gaf aan, dat de regering van Suriname deze polikliniek heeft gefinancierd, in het kader van malaria eliminatie. 'De gezondheidszorg van het binnenland staat hoog op de agenda bij deze regering', zei minister Elias.
Hij feliciteerde de lokale gemeenschap met de nieuwe aanwinst en sprak de wens uit dat de gemeenschap de polikliniek waardeert. Namens de totale bevolking van het gebied bedankte Amasia Doea, kapitein van het dorp Cottica aan de Lawa, de regering en de Medische Zending voor het opzetten van de polikliniek.
De Medische Zending, die curatieve en preventieve zorg biedt aan de bewoners van het binnenland, mocht tijdens deze gelegenheid haar preventieve kant tonen door een Outreach. Hierbij hebben de Gezondheidszorg Assistenten (GzA’s) de bewoners getest op hemoglobine, malaria en diabetes mellitus. Daarnaast zijn er Body mass index (BMI) en bloeddruk metingen gedaan. De Medische Zending heeft met de opening van de nieuwe polikliniek in totaal 52 poliklinieken verspreid over het binnenland.
(Bron foto's: Stichting MZ Primary Health Care Suriname) |
De Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname heeft een nieuwe polikliniek op Lawatabiki. 'Wij hebben deze polikliniek opgezet om een vangnet te zijn en zeker in het kader van Malaria eliminatie', zei algemeen directeur van de Medische Zending Herman Jintie woensdag 14 augustus 2019 bij de opening, zo bericht de stichting op haar website.
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid merkte op dat de gezondheidszorg van het binnenland hoge prioriteit geniet van de regering. Hij gaf aan, dat de regering van Suriname deze polikliniek heeft gefinancierd, in het kader van malaria eliminatie. 'De gezondheidszorg van het binnenland staat hoog op de agenda bij deze regering', zei minister Elias.
Hij feliciteerde de lokale gemeenschap met de nieuwe aanwinst en sprak de wens uit dat de gemeenschap de polikliniek waardeert. Namens de totale bevolking van het gebied bedankte Amasia Doea, kapitein van het dorp Cottica aan de Lawa, de regering en de Medische Zending voor het opzetten van de polikliniek.
De Medische Zending, die curatieve en preventieve zorg biedt aan de bewoners van het binnenland, mocht tijdens deze gelegenheid haar preventieve kant tonen door een Outreach. Hierbij hebben de Gezondheidszorg Assistenten (GzA’s) de bewoners getest op hemoglobine, malaria en diabetes mellitus. Daarnaast zijn er Body mass index (BMI) en bloeddruk metingen gedaan. De Medische Zending heeft met de opening van de nieuwe polikliniek in totaal 52 poliklinieken verspreid over het binnenland.
Suriname heeft er een nieuwe bushoudersorganisatie bij, VOSOV
(Bron foto's: Suriname Mirror) |
- 'PLO is er na 30 jaar niet in geslaagd om de positie van de bushouders te verbeteren'
- VOSOV pleit voor een investeringsfonds voor de bussector en invoerrechtenvrij import onderdelen
- 'Bestuurders van bussen moeten ook een beter gedrag aan de dag gaan leggen'
Openbaar vervoer dat betrouwbaar, efficiënt, bij de tijd, betaalbaar en onafhankelijk is van de overheid. Dat is wat de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), een nieuwe bushoudersorganisatie, wil waarmaken. De organisatie telt ondertussen 361 geregistreerde leden. Voorzitter Suraj Sahadew-Lall en adviseur Anand Biharie, hebben gisteren op een persconferentie meer informatie verschaft over VOSOV, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 15 augustus 2019.
VOSOV wil anders dan de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), concrete veranderingen brengen, zo werd benadrukt. Een gedegen en diepgaand overleg met de overheid is noodzakelijk, gaven Sahadew-Lall en Biharie aan. De PLO is er volgens hen na 30 jaar niet in geslaagd om de positie van de bushouders te verbeteren. Het is gebleven bij periodieke gesprekken over brandstofsubsidie, die overigens niet meer toereikend is en vaker laat wordt uitbetaald.
Daarnaast gebeurt het uitbetalen van de subsidie aan de leden op een onbehoorlijke manier, meent Sahadew-Lall. Het geld wordt gestort op rekeningen van enkele leden die het daarna distribueren. Sahadew-Lall vindt dat 'onkan' en 'ondernemersonvriendelijk'. De uitbetaling dient rechtstreeks te geschieden, pleit hij. De bushouders mogen ook het tarief niet verhogen terwijl de Srf devalueert, de brandstofprijs, vervangings- en onderhoudskosten stijgen. Aanschaf van onderdelen is ook moeilijker geworden, omdat onderdelen geïmporteerd moeten worden.
VOSOV wil een transparant vergunningenbeleid, goed uitgedachte routes gebaseerd op aanwas van passagiers in bepaalde gebieden. Bussen moeten overal en elk uur te vinden zijn. Daarvoor wil VOSOV ook een ‘app’ hebben waarop te zien is welke bussen, waar en hoe laat te pakken zijn. Het bussenpark is ook aan vervanging toe. De gemiddelde bus is 30 jaren oud en wordt al niet meer gebouwd. Een nieuwe bus kost al gauw rond de US$ 80.000. Daarom wil VOSOV een investeringsfonds voor de bussector.
VOSOV heeft ook graag dat onderdelen invoerrechtenvrij worden binnengehaald. Er moet ook een fonds voor de chauffeurs komen.
De bestuurders van bussen moeten ook een beter gedrag aan de dag gaan leggen. Dit alles moet gaan maken dat het vertrouwen in openbaar vervoer toeneemt en het publiek dan vaker gaat kiezen om te bussen, stelt Sahadew-Lall.
Momenteel hebben de bussen last van het toenemend aantal auto's op de weg. 'Er zijn nu meer files en er is minder aanwas van passagiers, maar er worden continu nieuwe vergunningen uitgegeven', deelt hij mee. De overheid zal haar deel ook moeten doen. 'We betalen wegenbelasting, maar merken er weinig van.' Onafhankelijkheid van de overheid is de beste manier om te opereren, benadrukt Sahadew-Lall.
'Voor elke tariefsverhoging is er eerst politieke bemiddeling nodig. Op dit moment kan busvervoer als een politiek speelbal gebruikt worden. De tarieven zullen niet aangepast worden om zo de kiezers zoet te houden. Een onafhankelijk openbaar vervoer zal ook maken dat de overheid duizend keer gaat nadenken voordat ze aan devaluatie en ontwaarding gaan doen. Want het gaat doorwerken naar het volk. Ritten gaan duurder worden. De regering zal verplicht zijn om een goed beleid uit te voeren.'
Sahadew-Lall heeft sinds 2016 geprobeerd om de PLO op andere gedachten te brengen over het lot van de leden, haalt hij aan. Hij was de leider van de actiegroep Surinaamse Bushoudersorganisatie. Maar, dat heeft niet mogen baten. Met VOSOV wordt het probleem op een andere manier benaderd. Het beleid wordt mede op basis van data over de bussector uitgezet. Maar, het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie heeft bepaalde informatie niet, of wil het niet delen, merkt Sahadew-Lall op. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel bussen er landelijk actief rijden. Er zijn wel 1.200 busvergunninghouders. Maar, sommigen hebben meer dan drie bussen. Een gesprek met de overheid is noodzakelijk, benadrukt Biharie.
'Vanwege de daling van de koopkracht vanaf 2010 tot en met 2018, en daarmee gepaard gaande verarming van ook de bushouders, de waardedaling van de SRD en vanwege de stijging van de brandstofkosten en invoerprijzen van onderdelen, incasseren de buschauffeurs een zware aantasting van hun netto verdiende inkomen. Kortom, er is een dringende noodzaak voor overleg met de regering.'
VOSOV heeft een maand geleden een gesprek met OWT&C minister Vijay Chotkan aangevraagd. Er is nog geen antwoord gekomen, 'omdat de minister het blijkbaar erg druk heeft', delen Biharie en Sahadew-Lall mee.
Installatie nieuwe korpschef van het Korps Politie Suriname gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen
'We hopen niet dat veiligheidsmaatregelen als onaangenaam worden ervaren door aanwezigen'
Veiligheid staat maandag heel hoog op de agenda wanneer Roberto Prade tot korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS) wordt geïnstalleerd. 'U begrijpt, wij kunnen voor wat betreft dat stukje aan veiligheid, het niet met een korreltje zout aanpakken. Wij zijn verplicht ondanks dat het gaat om het Korps Politie Suriname, alle inspanningen te plegen om de veiligheid van onze gasten te waarborgen', zegt Milton Kensmil, lid van de commissie belast met de installatie ceremonie, vandaag, donderdag 15 augustus 2019, op Starnieuws
Tijdens de ceremonie van de korpschef wordt nagenoeg de totale regering verwacht. Ook hoogwaardigheidsbekleders en leden van het corps diplomatic zijn uitgenodigd. Kensmil legt uit dat het om een plechtig moment gaat waarbij het commando wordt overgedragen van de ene korpschef naar een andere korpschef. Prade zal dan formeel de 49e korpschef zijn die het roer zal overnemen bij de politie. Verwacht wordt dat korpschef Agnes Daniel aanwezig zal zijn voor de plechtigheden om dan het vaandel over te dragen.
Voor het organiseren van dit evenement heeft het korps ondersteuning gehad van het directoraat Nationale Veiligheid.
Kensmil hoopt niet dat de verschillende veiligheidsmaatregelen die zullen worden toegepast als onaangenaam worden ervaren door de aanwezigen. 'Dus wij vragen dat eenieder, niemand uitgezonderd zich zal onderwerpen aan de verschillende etappes voor wat betreft die veiligheidscategorie.'
Raoul Hellings, voorzitter van de commissie, zegt dat het KPS door de jaren heen momenten heeft gehad en ervaringen heeft opgedaan. 'We hebben ook vaker gezien dat we niet altijd moeten uitgaan van dat stukje optimisme. We hebben niets aan het toeval overgelaten en hebben daarom gezegd 'we hanteren hoge veiligheidsnormen die dag'.'
Hij merkt op dat het niet alleen gaat om de president en hoge Surinaamse gasten, maar ook diplomaten. 'In het internationaal recht, met name de diplomatieke wereld, wordt zwaar getild aan safety en security. Wanneer het misgaat, snapt u dat de zending vanuit het buitenland, maar ook de autoriteiten, direct zullen aankloppen. En Surinaamse autoriteiten zullen de bolwassing krijgen, maar ook wij.'
Er zijn ook richtlijnen uitgezet voor de inspectieroute van de president. Voor de organisatie beginnen de werkzaamheden voor de installatie maandag al om zes uur in de ochtend. Voor deze ceremonie zal het gebied rondom de Politie Academie gesloten zijn. Aan het publiek vraagt Kensmil medewerking om zijn route zoveel mogelijk aan te passen.
Veiligheid staat maandag heel hoog op de agenda wanneer Roberto Prade tot korpschef van het Korps Politie Suriname (KPS) wordt geïnstalleerd. 'U begrijpt, wij kunnen voor wat betreft dat stukje aan veiligheid, het niet met een korreltje zout aanpakken. Wij zijn verplicht ondanks dat het gaat om het Korps Politie Suriname, alle inspanningen te plegen om de veiligheid van onze gasten te waarborgen', zegt Milton Kensmil, lid van de commissie belast met de installatie ceremonie, vandaag, donderdag 15 augustus 2019, op Starnieuws
Tijdens de ceremonie van de korpschef wordt nagenoeg de totale regering verwacht. Ook hoogwaardigheidsbekleders en leden van het corps diplomatic zijn uitgenodigd. Kensmil legt uit dat het om een plechtig moment gaat waarbij het commando wordt overgedragen van de ene korpschef naar een andere korpschef. Prade zal dan formeel de 49e korpschef zijn die het roer zal overnemen bij de politie. Verwacht wordt dat korpschef Agnes Daniel aanwezig zal zijn voor de plechtigheden om dan het vaandel over te dragen.
Voor het organiseren van dit evenement heeft het korps ondersteuning gehad van het directoraat Nationale Veiligheid.
Kensmil hoopt niet dat de verschillende veiligheidsmaatregelen die zullen worden toegepast als onaangenaam worden ervaren door de aanwezigen. 'Dus wij vragen dat eenieder, niemand uitgezonderd zich zal onderwerpen aan de verschillende etappes voor wat betreft die veiligheidscategorie.'
Raoul Hellings, voorzitter van de commissie, zegt dat het KPS door de jaren heen momenten heeft gehad en ervaringen heeft opgedaan. 'We hebben ook vaker gezien dat we niet altijd moeten uitgaan van dat stukje optimisme. We hebben niets aan het toeval overgelaten en hebben daarom gezegd 'we hanteren hoge veiligheidsnormen die dag'.'
Hij merkt op dat het niet alleen gaat om de president en hoge Surinaamse gasten, maar ook diplomaten. 'In het internationaal recht, met name de diplomatieke wereld, wordt zwaar getild aan safety en security. Wanneer het misgaat, snapt u dat de zending vanuit het buitenland, maar ook de autoriteiten, direct zullen aankloppen. En Surinaamse autoriteiten zullen de bolwassing krijgen, maar ook wij.'
Er zijn ook richtlijnen uitgezet voor de inspectieroute van de president. Voor de organisatie beginnen de werkzaamheden voor de installatie maandag al om zes uur in de ochtend. Voor deze ceremonie zal het gebied rondom de Politie Academie gesloten zijn. Aan het publiek vraagt Kensmil medewerking om zijn route zoveel mogelijk aan te passen.
Abonneren op:
Posts (Atom)