dinsdag 7 mei 2019

Suriname neemt deel aan Bossenforum van de Verenigde Naties (UNFF) in New York

Suriname tracht een lans te breken voor bosrijke landen

Uitbreiding van beschikbare middelen in klimaatfondsen belangrijk agendapunt


Suriname krijgt een nadrukkelijke rol bij het oplossen van het vraagstuk van mondiale klimaatverandering, zo schrijft alyhans de Ware Tijd dinsdag 7 mei 2019. Als initiatiefnemer van het platform van bosrijke HFLD-landen (High Forest Low Deforestation), neemt Suriname deze week deel aan het Bossenforum van de Verenigde Naties (UNFF, UN Forum on Forests) in New York. Het land zal v

HFLD-landen zijn landen met een hoge bosbedekking en een lage ontbossing. Deze landen zijn in het verleden wel erkend voor hun bosrijke status, maar hebben officieel nimmer een plek gekregen in het wereldvraagstuk rond klimaatverandering, zoals nu wel het geval is. Het gaat om de veertiende UNFF-vergadering die duurt tot en met 11 mei.

Maandagmiddag was de eerste bijeenkomst voor HFLD-landen georganiseerd door Suriname. De delegatie in New York bestaat uit nationaal milieucoördinator en ambassadeur Winston Lackin, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), de directeur Onderzoek en ontwikkeling van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht René Somopawiro en drie technische medewerkers.

Ter informatie: Lackin zegt, dat de waarde van het bos zal worden geaccentueerd. Ook zal onder meer de rol die het bos heeft bij het tegengaan van klimaatverandering en de effecten daarvan worden toegelicht. Maar, ook het belang van bossen voor werkgelegenheid, het beschermen van de globale watervoorraden voor de natuur komt aan de orde.

HFLD-landen willen technische assistentie om hun bossen duurzaam te ontwikkelen en tegelijkertijd ter beschikking te stellen voor de wereld. Suriname is in de persoon van Kitty Sweeb gekozen als bestuurslid van de UNFF. Zij zal Suriname vertegenwoordigen bij de organisatie van de vijftiende UNFF-conferentie. Dan zullen de coördinatie en de afspraken besproken worden voor financiële assistentie aan landen die daarvoor in aanmerking moeten komen. Suriname zal deze week een lans breken voor bosrijke landen. Er zal met wetenschappelijke data worden getracht om uitbreiding van beschikbare middelen in klimaatfondsen af te dwingen.

Eerder dit jaar waren de HFLD-landen bijeen in Paramaribo, evenals VN-organisaties zoals de UNDP, klimaatinstituten en -fondsen. Tijdens deze conferentie hebben HFLD-landen de 'Verklaring van Paramaribo' uitgegeven. Daarin eisen zij voornamelijk een duidelijke positie op binnen het klimaatvraagstuk. Ook de noodzaak voor financiële en technische assistentie vanuit de industriële wereld wordt benadrukt.

Suriname,  dat nog steeds bekend staat als hét land met de hoogste bosbedekkingsgraad (93%), is door deze conferentie gekozen als voorhoedeloper voor de HFLD-landen. Lackin zegt, dat de verklaring en de standpunten daarin goed en strategisch overgebracht en benaderd zullen worden op de UNFF-bijeenkomst.

De verklaring van Paramaribo en het HFLD-initiatief worden woensdag gepresenteerd, terwijl donderdag, na paneldiscussies over wetenschappelijke aspecten, gesproken zal worden met financiële instanties.

3-Jarige peuter komt om bij een woningbrand aan de Hayarieweg

Brandende woning uit rennende moeder vergeet in paniek haar zoontje....


De 3-jarige Jashwier Harkhoe is vandaag, dinsdag 7 mei 2017, bij een woningbrand aan de Hayarieweg omgekomen. De politie van het ressort Munder kreeg via het Command Center de melding van de woningbrand. Bij aankomst op het adres stond de hoogbouw woning in lichterlaaie, aldus het Korps Politie Suriname. 

Volgens verklaring van de moeder kwam zij uit bad toen zij de brand ontdekte en rende direct naar buiten. In haar paniekerige situatie moet zij vermoedelijk zijn vergeten dat Jashwier zich nog in de woning bevond.

Brandweerlieden stuitten op het verkoold lijkje. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De beneden verdieping werd bewoond door de familie Harkhoe.

De woning, die op het elektriciteitsnet was aangesloten, was niet tegen brand verzekerd.

De politie van het ressort Munder, de brandweer en de afdeling Forensische Opsporing van de politie zijn belast met het onderzoek van deze brand.

Prijswinnende Colombiaanse milieuactiviste Francia Marquez overleeft aanslag in Cauca

Marquez ontving in 2018 de prestigieuze Goldman Environmental Prize, de 'Groene Nobel Prijs'


Een aanslag op de vooraanstaande en prijswinnende Colombiaanse milieuactiviste Francia Marquez, heeft de gevaren onder de aandacht gebracht waaraan  campagnevoerders worden blootgesteld in een land waar gemiddeld om de twee dagen een activist wordt neergeschoten. 

Marquez en andere activisten overleefden zaterdag laat een aanslag op ze met granaten en geweerschoten tijdens een bijeenkomst in een landelijk gebied in de zuidwestelijke provincie Cauca, volgens lokale mediaberichten. Tot nu toe is niemand gearresteerd voor de aanval.

De Colombiaanse president Ivan Duque zei zondag 5 mei 2019 in een tweet, dat hij een onderzoek heeft gelast naar het incident dat hij een 'laffe aanval' noemde, waarvan de autoriteiten zeggen dat het al is begonnen. 'We kunnen niet toestaan ​​dat de vrije uitdrukking van sociale leiders bedreigd blijft.'


Minstens twee lijfwachten die door de overheid worden verstrekt om 'at-risk'-activisten tijdens de bijeenkomst te beschermen, raakten gewond tijdens de aanval, volgens berichten in de media.

Vorig jaar ontving Marquez de prestigieuze Goldman Environmental Prize, bekend als de 'Groene Nobel 'Prijs' die grassroots-activisme eert, voor haar werk in het verdedigen van Afro-Colombiaanse landrechten en gemeenschappen.Marquez vertelde de Thomson Reuters Foundation vorig jaar in een interview, dat ze met de dood is bedreigd voor haar activisme na zich uit te spreken over de plaag van illegale goudwinning en de daarmee gepaard gaande vervuiling.

'We veroordelen de laffe aanval op Francia en haar collega's en zullen haar succes en veiligheid hoe dan ook steunen', zei Michael Sutton, uitvoerend directeur van de Goldman Environmental Foundation. 'We roepen de Colombiaanse regering op de daders van deze aanval voor de rechter te brengen en de inspanningen te verdubbelen om verdere schade voor activisten te voorkomen', zei hij.
De Verenigde Naties hebben maandag 6 mei ook Colombia opgeroepen om ervoor te zorgen dat de aanvallers voor het gerecht worden gebracht en dat de inspanningen worden opgevoerd om activisten te beschermen.

De laatste aanval wijst op de gevaren waarmee campagnevoerders in Colombia worden geconfronteerd, waar steeds meer activisten en verdedigers van landrechten worden gedood ondanks een vredesakkoord in 2016 met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Het akkoord eindigde een halve eeuw burgeroorlog, maar activisten die werken om de deal uit te voeren, evenals landrechtenactivisten en degenen die strijden tegen mensenrechtenschendingen, worden door criminele groepen aangevallen als ze zien dat hun financiële belangen worden bedreigd.

Volgens het Ombudsmanbureau van Colombia zijn de moorden op activisten toegenomen tot 178 in 2018, tegen 126 in 2017.


Diana Sanchez, coördinatrice bij Somos Defensores, een in Bogota gebaseerde mensenrechtenactiegroep, zei dat aanvallen en moorden op activisten, vooral op het platteland,  waarschijnlijk doorgaan. 'Dit is een zeer verontrustende aanval ... het gaat om bekende leiders', vertelde Sanchez aan de Thomson Reuters Foundation. Ze zei, dat het meestal niet bekend is wie er achter de moorden op activisten in Colombia zit, maar dat drugshandelaren, illegale gewapende groepen en FARC-dissidenten vaak schuldig zijn.

(Suriname Mirror/VoA News/Twitter/Solidarity Collective/Colombia Reports)

First Lady met veertig personen vakantie vierend in Dominicaanse Republiek

'Wijze waarop vakantie wordt gevierd, in schril contrast met situatie waarin samenleving verkeert'

(Bron foto: De West)
'Typisch kenmerken van mensen die als dictators regeren'


De West bericht maandag 6 mei 2019, dat First Lady Ingrid Waldring-Bouterse met ruim veertig man voor een vakantie verblijft in de Dominicaanse Republiek. De informatie is door familieleden bevestigd. Op beelden, die De West onder ogen kreeg, is te zien dat een groepje zich op een jacht bevindt. 

DA’91-voorzitster Angelic del Castilho zegt in een reactie niet ervan op de hoogte te zijn of deze reis bekostigd is met privé- of regeringsgelden.

Zij is van mening, dat gezien de situatie waarin het land verkeert, er geen misbruik gemaakt moet worden. De wijze waarop deze vakantie wordt gevierd, staat volgens haar in schril contrast met de situatie waarin de samenleving verkeert. Ze vraagt zich af hoe serieus de problemen in het land worden genomen als er niet eens medeleven wordt getoond met het volk, dat steeds dieper wegzakt in de armoede.

Volgens Del Castilho komt het grof over naar de samenleving als er aan de ene kant steeds bezuinigingsmaatregelen worden getroffen voor het volk, terwijl de president aan de andere kant een luxe vakantie organiseert voor zijn familie. Terwijl een gezin tegenwoordig niet eens naar TBL-Cinema’s kan gaan, permitteert de presidentsvrouw het zich om met veertig man op reis te gaan.

'De samenleving die zich geen klein uitje kan permitteren, moet toekijken hoe de familie Bouterse aan het genieten is. Dit geeft aan dat zij lak hebben aan de samenleving, want terwijl het volk steeds meer verarmt, zijn zij zichzelf aan het verrijken. Zelfs als de reis uit eigen zak is betaald.'

Volgens Del Castilho zijn het typisch kenmerken van mensen die als dictators regeren. 'Ze zijn de eigenaren van het land en houden rekening met niemand en voelen zich voor niets verantwoordelijk. Ik hoop, dat de samenleving beseft, dat terwijl zij acht jaar lang moet sparen om hun dak te verven of vernieuwen, de familie Bouterse flink aan het genieten is in dure landen.'

Peruaanse openbaar aanklager: 'Getuigen en onderzoekers in corruptiezaak Odebrecht worden bedreigd'

(Bron foto: Twitter)
Onderzoekers en getuigen worden bedreigd door de 'radicale groep' Fuerza de Choque


Een aantal klokkenluiders in het Odebrecht-corruptieschandaal zijn onder mysterieuze omstandigheden omgekomen, en nu zegt een aanklager in Peru, dat een getuige die heeft onthuld, dat een voormalige president een miljoen dollar aan steekpenningen heeft geïncasseerd, doodsbedreigingen  . 

De Peruaanse Officier van Justitie José Domingo Pérez beweert, dat onderzoekers en getuigen worden geconfronteerd met bedreigingen van een 'radicale groep' genaamd 'Fuerza de Choque' of 'Shock Force' binnen de Partido Aprista Peruano, APRA (Alianza Popular Revolucionaria Americana), meldde EFE.


'Het is een radicale groep die mensen die kunnen getuigen ten gunste van de procureur-generaal, angst inboezemt en intimideert', zei Pérez, eraan toevoegend dat autoriteiten het onderzoek niet kunnen voortzetten totdat leden van deze vermeende groep, aldus EFE worden geïdentificeerd.

De Peruaanse zakenman Miguel Atala Herrera was het vermeende doelwit van de bedreigingen. Hij had naar verluidt getuigd over een steekpenning van een miljoen dollar die de voormalige president van Peru Alan García - decennia lang leider van APRA - naar verluidt aanvaardde van Odebrecht, het Braziliaanse bouwconglomeraat in het hart van het onderzoek, aldus El Comercio. Autoriteiten hebben sindsdien een onderzoek naar de zaak geopend.

De vermeende bedreigingen komen enkele weken nadat García zichzelf heeft doodgeschoten, toen de autoriteiten op het punt stonden om hem te arresteren in verband met het uitgebreide omkopingsonderzoek.

Odebrecht zou corrupte ambtenaren in Peru ongeveer $ 29 miljoen hebben betaald in verband met meer dan 20 projecten voor openbare werken.

De gevolgen van de corruptiezaak hebben de politieke klasse van Peru op zijn kop gezet. In maart 2018 was de voormalig president Pedro Pablo Kuczynski het eerste dienende Latijns-Amerikaanse staatshoofd dat ontslag nam vanwege de golf van beschuldigingen die verband hielden met de zaak.

Keiko Fujimori, oprichtster en presidenet van de rechtse Fuerza Popular - FP, wordt ook beschuldigd van het ontvangen van ongeoorloofde campagnefondsen van Odebrecht. Voormalig president Alejandro Toledo zou naar verluidt zo'n 20 miljoen dollar aan steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant hebben aanvaard.

(Suriname Mirror/InSightCrime/YouTube)

Oud-voorzitter van Moederbond Van Russel wil opleving van die vakcentrale

(Bron foto: de Ware Tijd)
'Moederbond is verlaten, er is geen leven meer daar, je komt niemand op de plek tegen'

'Personen die daar zitten, zijn niet te vertrouwen, ze zitten daar voor hun eigen belang'


'Moederbond is verlaten. Er is geen leven meer daar. Je komt niemand op de plek tegen. Niet eens een hond!', zegt Fred van Russel, oud-voorzitter van de Moederbond, vandaag, dinsdag 7 mei 2019, in de Ware Tijd. In zijn optiek bestaat de Moederbond niet meer. 'Ik doe een beroep op de enkele lidbonden die er nog zijn, op te staan om de Moederbond weer te doen herleven.'

De statuten schrijven voor, dat als de centrale voor een poos stil is geweest er tot ontbinding kan worden overgegaan. Van Russel zegt, dat de lidbonden een bestuursvergadering kunnen aanvragen. Hij vraagt zich af waar het geld van de bond naar toe is en waarom de bezittingen bezwaard zijn.

'Ik ben niet geweldig, maar heb wel mijn best gedaan. Ik voer geen oppositie, maar ik uit mijn bezorgdheid.' Gedocumenteerd met de statuten uit 1950, het jaarverslag uit 1981 en de notulen uit het topberaad van 1987 verwelkomt hij de Ware Tijd bij zijn woning in Zorg en Hoop. De nu 89-jarige Van Russel vertelt bevlogen over zijn actieve periode als vakbondsman alsof het gisteren was.

'Toen ik in 1987 voorzitter af was, heb ik de vakcentrale met tweeënveertig lidbonden overgedragen.' Volgens hem zijn de meeste bonden nu uit de Moederbond getreden. Van Russel is duidelijk over de toekomst van de Moederbond. 'Zij die er niet thuis horen moeten weggevaagd worden. Zij die eigendommen van de bond verkopen en vernietigen, moeten worden verwijderd.'

Voorts spoort hij de lidbonden aan om het bestuur ter verantwoording te roepen. Hij zegt dat hij geen plezier heeft om naar het terrein van de Moederbond te gaan. 'Personen die daar zitten, zijn niet te vertrouwen. Ze zitten daar voor hun eigen belang. Voor 75 Surinaamse gulden als schadeloosstelling heb ik destijds het vakbondswerk met plezier gedaan. Ik ben arm in de Moederbond getreden en er arm uitgestapt. Ik heb er geen grote huizen en auto's aan overgehouden.' 

De Ware Tijd schijnt Moederbond-voorzitter Errol Snijders niet voor een reactie te hebben benaderd....

Inspectie Onderwijs Curaçao: Documentatie van begeleiding en zorg binnen leerlingvolgsysteem moet beter

'Leerlingdossier bij meerderheid scholen binnen het fo niet gedigitaliseerd en niet compleet'


De documentatie van de begeleiding en de zorg binnen het leerlingvolgsysteem (LVS) moet verbeterd worden. Dat blijkt uit het rapport ‘De staat van het Onderwijs 2017-2018’ dat onlangs door de Inspectie Onderwijs is aangeboden aan de Staten. 'Het percentage van de scholen dat leerlingbesprekingen, rapportbesprekingen en handelingsplannen vastlegt in het leerlingvolgsysteem is minder dan 50 procent per onderwijssoort', aldus de inspectie, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 mei 2019.

Op minder dan de helft (38 procent) van de scholen voor funderend onderwijs (fo) geldt dat het onderwijskundig gedeelte van het leerlingdossier in het leerlingvolgsysteem is opgenomen, waardoor het opmaken van een onderwijskundig rapport vanuit het leerlingvolgsysteem mogelijk is, zo wordt ook vermeld. Uitgelegd wordt, dat het LVS belangrijk is, want het kan een indicatie zijn voor de kwaliteit van het onderwijsleerproces en de leerlingzorg op de scholen die door de overheid gesubsidieerd worden.

De Inspectie Onderwijs stelt ook vast dat het onderwijskundig gedeelte van het leerlingdossier op een meerderheid van de scholen binnen het fo niet gedigitaliseerd en niet compleet is. 'Wat meestal ontbreekt, zijn de gegevens over de onderwijshistorie en leerresultaten (bij eventuele overstap tussen scholen en resultaten van toetsen), gegevens over de sociaal-emotionele ontwikkeling en het gedrag van leerlingen, gegevens over eventuele extra begeleiding die leerlingen krijgen, schriftelijke vastleggingen van de evaluatie van de zorg, eventuele psychologische onderzoeksrapporten en deskundigheidsverklaringen en handelingsplannen', aldus het rapport.

Op de scholen voor voortgezet onderwijs (vo) is het onderwijskundig rapport, het in kaart brengen van de ontwikkeling van een leerling en de documentatie van de zorg niet gebruikelijk, volgens de inspectie.

'Eigenaar monumentaal pand op Curaçao in slechte staat krijgt jaar de tijd om te beginnen met reparatie'

(Bron foto: Monumentenfonds)
KvK: Overheid neemt heft in handen indien eigenaar herstel achterwege laat


Als een (monumentaal) pand in slechte staat is dan krijgt de eigenaar een jaar om te beginnen met reparatie. Tenminste, als het aan de Kamer van Koophandel (KvK) ligt. 'Zo niet, dan repareert de overheid het pand en verhaalt de kosten op de eigenaar en als de eigenaar niet betaalt wordt het pand verkocht aan de hoogste bieder', aldus het visiedocument ‘Sembra awe pa kosechá mañan’ ('Vandaag zaaien om morgen te oogsten'), waarin ‘heilige huisjes’ niet worden gespaard, aldus vandaag, dinsdag 7 mei 2019, het Antilliaans Dagblad

Bij verkoop aan de hoogste bieder worden de herstelkosten van de overheid uit de opbrengsten betaald en de overwinst gegeven aan eigenaar. 'Bij erfpachtgronden en huurgronden hetzelfde', vervolgt de voorgestelde aanpak van de KvK.

'Als iemand land heeft gekregen om dat te ontwikkelen, dan krijgt hij een jaar om dat alsnog te doen. Zo niet, dan wordt het terrein teruggenomen en aan iemand anders uitgegeven. Bovendien kan de overheid om snel aan geld te komen bepaalde gebouwen en braakliggende terreinen via een veiling verkopen.' Dit staat in het rapport onder de aanpak die vereist is bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Behalve het aanpakken van beleid en regels met betrekking tot onderhoud van (monumentale) panden, wijst het KvK-plan erop, dat VVRP een groot ministerie is ‘maar de perceptie is dat de output van dit ministerie laag is’.

De Burgerluchtvaart Autoriteit heeft nog niet de upgrading gekregen;
de Scheepvaart Autoriteit is naar de mening van het rapport ‘erg zwak’;
terreinen zijn uitgegeven zonder dat er iets mee wordt gedaan;
monumenten verpauperen;
Ruimtelijke Ordening & Planning (ROP) doet lang over het verstrekken van vergunningen; Kadaster deelt niet genoeg informatie met andere ministeries;
Openbare Werken laat veel openbare werken zonder onderhoud;
enzovoort.

Centrale Bank Curaçao bereid te verklaren dat het goed zit met integriteit van kandidaat-minister Schoop-Isenia

CBCS stelt echter vergaande  voorwaarden aan haar verklaring

Regering vindt dat Centrale Bank hoog spel speelt, zo niet is sprake van een vorm van bedreiging...


De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) zou bereid zijn te verklaren dat het goed zit met de integriteit van kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia, maar heeft die bereidheid wel nadrukkelijk geconditioneerd, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 mei 2019.

Terwijl de officiële screening Schoop-Isenia als nieuwe vakminister van Economische Ontwikkeling namens MAN al goed had bevonden, zorgde een eerder uitgelekt CBCSmemorandum met gevoelige informatie over Schoop-Isenia voor consternatie en oponthoud. Het memo was door de waarnemend-president van de CBCS, Leila Matroos-Lasten, gemaild naar minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN).

De betrokken kandidaat-minister eiste herstel, maar dat bleef tot nu toe al weken uit.

Intussen is een discussie losgebrand over schending van de geheimhoudingsplicht door CBCS-functionarissen en is door oppositiepartij KdNT onlangs aangifte gedaan bij de Landsrecherche. De kwestie bleef al die tijd onopgelost totdat er eind vorige week overleg tussen partijen was. Daarbij zou de CBCS-top hebben aangegeven mee te willen werken aan een verklaring dat er ‘vooralsnog’ geen negatieve bevindingen tegen Schoop-Isenia zijn, mits zij akkoord gaat met een aantal voorwaarden van de CBCS:
de intrekking van haar kandidatuur voor het ministerschap (aanvankelijk gestelde voorwaarde), en afzien van het doen van aangifte, het starten van een civiele procedure en het indienen van een klacht bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (naderhand bijgekomen voorwaarden).

Dit heeft in regeringscentrum Fòrti - premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Gijsbertha werden vrijdagmiddag hierover geïnformeerd - gezorgd voor gefronste wenkbrauwen en wordt ervaren als hoog spel, zo niet een vorm van bedreiging.

Advocaat Kanhai krijgt zijn vijf cliënten in Colombiaanse cocaïne duikboot rechtszaak niet vrij

Kanhai houdt vol dat duikboot niet is gebouwd om te varen en daarom is gezonken...


De Kantonrechter heeft gisteren in de Colombiaanse cocaïne duikboot rechtszaak het verzoek van advocaat Irvin Kanhai om de verdachten Gonzales C., Jimenez P., Luis R., Cristian P. en Albida B. voorlopig in vrijheid te stellen, afgewezen. Zij vindt dat ernstige bezwaren nog overeind staan, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 7 mei 2019.

Het vermoeden bestond dat de duikboot gebruikt zou worden voor het transporteren van drugs. De verdachten worden beschuldigd van het voorbereiden van een drugstransport en deelname aan een criminele organisatie.

Kanhai bracht naar voren, dat de verdachten voorbereidingshandelingen ten laste is gelegd, terwijl de duikboot niet was vervaardigd om te varen. Dat is volgens hem de reden waarom de duikboot is gezonken. De advocaat vindt dat er contra-expertise nodig is in de spraakmakende duikboot strafzaak.

De Officier van Justitie had aangevoerd, dat een deskundige van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS) aangewezen is om het onderzoek te doen.

De rechter vindt de conclusie van Kanhai prematuur, aangezien de deskundigen die de vaarvaardigheid van de duikboot onderzocht hebben, nog gehoord moeten worden op de rechtszitting.

Kanhai merkte op dat de verdachten Margarita B., Alonso V. en Mirabal G., allen Colombianen, voorlopig wel in vrijheid zijn gesteld. Daarom deed hij het verzoek om ook de overige verdachten in deze zaak voorlopig in vrijheid te stellen.

Op 20 mei zal deze zaak voortgezet worden.

ABOP maakt zich niet druk om slecht imago nieuwe ondervoorzitter Joel ‘Bordo Money Hond’ Martinus

(Bron foto: Facebook)
Belfort: 'In andere partijen zitten verkrachters en personen die strafbare feiten hebben begaan'..., maar...

- 'Bordo' is in maart in Frankrijk bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel voor organiseren van drugstransporten
- Brunswijk is in maart 1999 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 8 jaar cel wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel


Hoewel de publieke opinie zich kritisch uitlaat over de persoon Joel ‘Bordo’ Martinus en zijn verkiezing tot ondervoorzitter (een van de vier) zondag, hebben ABOP’ers geloof in hem, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 7 mei 2019. 'Bordo' heeft zich vaak in vulgaire taal uitgedrukt op social media en ook tijdens voetbalwedstrijden en pronkt graag met zijn goud en euro's. Partijgenoten zijn er echter van overtuigd dat hij zich gaat beteren. 

Parlementariër Edward Belfort, tevens lid van het hoofdbestuur, heeft geen moeite met 'Bordo' als ondervoorzitter. 'Hij is lid van de partij en gescout geworden. In andere partijen zitten verkrachters en personen die strafbare feiten hebben begaan', is de reactie van Belfort.

Maar, vergeet Belfort voor het gemak, dat 'Bordo' vrijdag 1 maart in hoger beroep door een rechter in Parijs, Frankrijk, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor het organiseren van drugstransporten (dat schreef de Franse krant Le Maine Libre) en partijleider Brunswijk in maart 1999 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 8 jaar cel wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel

'De leden hebben Bordo gekozen. Niemand is perfect.' Belfort beweert, dat Martinus zich kan gedragen.

Ook partijgenote en Assembleelid Dinotha Vorswijk heeft geen bezwaar met de verkiezing van Martinus. 'Hij is lid van ABOP. In het leven heb je verschillende mensen met uiteenlopende karakters.' Vorswijk is ervan van overtuigd, dat 'Bordo' haar waardig kan vertegenwoordigen, omdat met hem is gesproken vóórdat hij kandidaat werd gesteld.

Belfort is van oordeel dat personen in andere partijen ergere dingen hebben gedaan dan de 'enkele strapatsen' waarvoor 'Bordo' soms in opspraak raakt.

Zijn verkiezing geschiedde zondag op een druk bezochte algemene ledenvergadering waarbij een nieuw hoofdbestuur is aangetreden. Joel Domini, commissaris van de ABOP, wil zich nog niet uitspreken hierover en neemt een afwachtende houding aan. Over de kandidaturen van de verschillende functies werd zondag gestemd door middel van hand opsteken. Tijdens de vergadering heeft niemand protest aangetekend.

Ronnie Brunswijk werd voor de derde keer op rij bij acclamatie gekozen als voorzitter. Brunswijk zegt dat hij aanblijft zolang de leden dat nodig achten en vertrouwen in hem hebben. Met zijn herverkiezing hoopt Brunswijk de partij te leiden naar grotere hoogten.

In rechtszaak cocaïne Cessna Saramacca legt advocaat Kanhai medische stukken inzake verdachte Oedit over

Rijstondernemer Oedit nog steeds vast in gevangenis in Nederland


Advocaat Irvin Kanhai heeft gisteren in de rechtszaak inzake de cocaïne Cessna te Saramacca medische stukken overlegd aan de rechter van het behandelplan van Justitie en Politie van de strafinrichting waar rijstondernemer Ramchander (Raj) Oedit in Nederland opgesloten zit. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 6 mei 2019.

In maart vorig jaar werd 488 kilo cocaïne onderschept in de Cessna. Het toestel was geland op het terrein van Oedit bij km 71,5 in het district Saramacca. Kort daarop vluchtte Oedit naar Nederland onder het mom van 'gezondheidsredenen'. Op de vorige zitting wilde de rechter weten wat de medische toestand van Oedit is, aangezien zich daarover geen informatie bevind in het strafdossier.

Eerder had Kanhai het verzoek gericht aan de rechter, om Oedit die in Nederland aangehouden is, in dat land te horen. Kanhai vroeg zich af welk belang het Openbaar Ministerie heeft bij de gevangenneming van Oedit. Ook wilde de raadsman weten of de openbare aanklager wel enig belang hecht aan het dossier. Door het rechtshulpverzoek is Oedit in Nederland aangehouden.

De advocaat ziet geen verband tussen de aanhouding van zijn cliënt en het belang van een dwangmaatregel die het gerecht heeft. Ook vroeg Kanhai zich af of het vervolgingsapparaat de garantie kan geven dat zijn cliënt medische zorg zal ontberen bij eventuele overname van de dwangmaatregel.

De rechter voerde aan dat de Officier van Justitie doorgaf dat er onderzoekshandelingen zijn verricht bij enkele personen en dat een aantal handelingen moet nog verricht worden.

Op 3 juni wordt de zaak verder behandeld.