zaterdag 11 april 2020

Eerste twee doden door Coronavirus in Colombiaanse gevangenis

Twee gedetineerden (63 en 78 jaar) Villavicencio gevangenis overleden

Minister van Justitie was gewaarschuwd dat een infectie een ongekende opstand zou kunnen veroorzaken


Het Instituto Nacional Penitenciario y Carcelario (INPEC) in Colombia meldt de eerste twee doden van het Coronavirus na weken van passiviteit van de regering Colombia's gevangenissen staan ​​op het punt te ontploffen, nadat de autoriteiten de eerste twee fatale zaken van het coronavirus hebben bevestigd en minister van Justitie Margarita Cabello blijft volhouden niets te doen. 

De dood van een 63-jarige man die op 1 april werd vrijgelaten uit Villavicencio's en beelden uit de overbevolkte gevangenis met naar verluidt zieke gevangenen volgden op weken van niets doen van de minister, die was gewaarschuwd dat een infectie een ongekende opstand zou kunnen veroorzaken.


De minister beloofde een noodbesluit uit te vaardigen, dat de vrijlating van gevangenen mogelijk zou maken nadat ten minste 23 gevangenen waren omgekomen bij protesten, waarbij maatregelen werden geëist om uitbraken te voorkomen in de beruchte overvolle en onhygiënische gevangenissen die gewelddadig werden.


Colombia zegt, dat minstens 23 doden en 91 gewonden zijn gevallen tijdens massale gevangenisrellen. Cabello heeft vervolgens vorige maand een noodtoestand in de gevangenis verklaard en beloofd een decreet uit te vaardigen dat de vrijlating van 10.000 gevangenen zou toestaan, maar heeft sindsdien niets meer gedaan.


Deskundigen op het gebied van strafrecht waarschuwden, dat de passiviteit van de minister een recept was voor een ramp, niet alleen omdat de gevangenissen in Colombia petrischalen zijn voor elk soort virus, maar een paniekreactie binnen de gevangenisbevolking kan onbeheersbaar worden. Dezelfde experts op het gebied van strafrecht hebben het gelekte ontwerpbesluit van de minister vernietigd om gevangenen vrij te laten, en benadrukten dat het alleen gevangenen zou vrijlaten die niet eens in de gevangenis mochten zitten, omdat ze bijvoorbeeld ziek waren of drie vijfde van hun straf hadden uitgezeten.

Gevangenisinstantie INPEC vaardigde een eveneens nutteloos speciaal protocol uit na de bevestiging van de eerste dode van het coronavirus dat kwetsbare patiënten zou scheiden van de 1.900 gevangenen die in de gevangenis waren opgesloten voor slechts 1.000.

Cabello's onvermogen om te handelen verbijstert zowel experts als wetgevers die waarschuwden dat het niet garanderen van de fundamentele mensenrechten van gedetineerden in een crisis als veroorzaakt door de coronavirus pandemie, catastrofale gevolgen kan hebben.


'Waar wacht ze op?' vroeg oppositie-senator Ivan Cepeda vrijdag 10 april 2020, toen gevangenen smeekten om hulp en benadrukten dat ze, ondanks dat ze opgesloten zijn, mensen zijn. Cabello en de reactie van de minister van Justitie op wanhopige kreten om medeleven waren zelfs erger dan niets te doen, aangezien het ministerie tweette dat het Coronavirus geen bedreiging vormde voor honden.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter/RCN Radio)

Geen inkomstenderving boot- en bushouders NVB tijdens lockdown

'De overheid betaalt het salaris normaal uit'


Voor de boot- en bushouders van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) brengt de lockdown geen inkomstenderving met zich mee. Vanaf 23 maart mag men geen gebruik maken van het openbaar vervoer, zowel bij de bus- als de bootdiensten. Waar de particuliere bushouders dit enerzijds als een wurgmaatregel ervaren, hebben de NVB’ers niets te klagen. 

Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zegt vandaag, zaterdag 11 april 2020, in het Dagblad Suriname dat het NVB inderdaad levend eruit komt doordat de overheid voor doorbetaling zorgdraagt.

'Die lockdown geldt ook voor ons. Als bestuur van de OBS hebben wij er werk van gemaakt, dat de dagen waarop onze leden niet kunnen rijden en varen door de lockdown, de overheid het salaris normaal uitbetaalt', aldus Woon.

Het is opmerkelijk dat de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) er structureel niet in slaagt om op te komen voor de bushouders. Bij hen is er bovendien een achterstand in de brandstofcompensatie van 9 maanden. De PLO kan desalniettemin geen garantie geven, dat de brandstofcompensatie gedurende de lockdownperiode tenminste niet wordt ingehouden, aldus het dagblad.

Pater Bas Mulder (88) in Nederland overleden aan gevolgen coronavirus

Naast zijn kerkelijke verplichtingen droeg hij bij aan ontwikkeling van sport


Pater Bas Mulder (88) is gisteren, vrijdag 10 april 2020, in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij kwam als 28-jarige naar Suriname en vertrok na een halve eeuw terug naar zijn geboorteland. 

'Sebastianus, Adrianus, Wilhelmus, Rudolfus Mulder, kwam in 1959 naar ons land als een jonge, vitale, sportieve geestelijke. Deze energieke doordrammer, boordevol gemeenschapszin zou voortaan bij en met ons blijven, in harmonie met ons werken en in dit land, waar hij intens van ging houden en hem tot een tweede vaderland werd', zo beschrijft Guno Hoen pater Mulder in zijn boek 'Onze sporthelden'. Mulder was een fervente sporter.

Pater Mulder stond bekend om zijn eigen kritische opmerkingen in de militaire periode. Hij vertrok op 2009 uit het land.

'Niet alleen in geestelijk en sociaal-maatschappelijk opzicht heeft hij zich ontpopt als een waardevolle persoonlijkheid, maar ook op sportgebied gaat hij onze geschiedenis in als een sterke kracht die evenals andere grootheden een grote bijdrage heeft geleverd aan de sportontwikkeling. Vanwege zijn levenskeuze - priester - moest hij in Nederland uiteraard afstand doen van de hem geliefde reguliere club wedstrijdsport, maar hij bleef spelen in de vertegenwoordigende teams van college en seminarie.'

In Suriname is Mulder vanaf de jaren zeventig jarenlang een toonaangevende, populaire en zeker wel de meest herkenbare grote-afstand-loper geweest. Hij heeft naast zijn kerkelijke verplichtingen bijgedragen aan de ontwikkeling van volleybal, tafeltennis, zwemmen, wielrennen, dammen en basketbal.

Pater Bas Mulder was de eerste voorzitter van de Volleybalbond in Suriname, en organiseerde in het Patronaat grote jeugd-damtoernooien met honderden spelers. Ook in de atletiek eindigde Bas vaker binnen de eerste drie, totdat hij in 1992 aan zijn 70e en laatste wedstrijd deelnam.

Hij werd in Suriname vooral bekend als priester van het Rooms Katholiek Bisdom door zijn programma’s bij eerst Radio Apintie en toen bij de STVS in 1966. De meeste ouderen kennen hem van het programma 'Een Woord van de Kerk', waarin hij sociale en maatschappelijke issues koppelde aan het woord van God, en later met 'Burger en Samenleving'. Wanneer Bas Mulder sprak, dan luisterde een ieder naar woorden van wijsheid en een onwrikbaar geloof. Bas gaf ook les op de Louiseschool, en was ook daar streng, maar erg geliefd.

Mulder werd geboren in Beugen, Oost Brabant, Nederland. Hij zou in juli 89 jaar worden.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Autoriteiten Suriname en Frankrijk maken afspraken over controle Marowijnerivier

'Solidariteit, dialoog en samenwerking cruciaal om samen Covid-19-pandemie te bestrijden'


Tussen Surinaamse en de Franse autoriteiten zijn donderdag tijdens een virtuele bijeenkomst, afspraken gemaakt over het beheer en handhaving van de veiligheid op de Marowijnerivier ter bestrijding van Covid-19. Er is vandaag, zaterdag 11 april 2020, een gezamenlijke verklaring hierover uitgegeven, aldus het Nationaal Informatie Instituut. 

Beide partijen memoreerden het gezamenlijke communiqué tussen Suriname en Frankrijk over Covid-19-maatregelen die in maart 2020 zijn uitgevaardigd. De Surinaamse en Franse autoriteiten wezen erop dat solidariteit, dialoog en samenwerking cruciaal zijn om samen de Covid-19-pandemie in te dammen en te bestrijden.

De vertegenwoordigers onderstreepten het belang van respect door de bevolking aan beide zijden en herhaalden hun oproep aan deze bevolking om de instructies van de respectieve autoriteiten strikt toe te passen, met name de sluiting van de grens door de Surinaamse autoriteiten op 14 maart en de versterkte aanwezigheid van de Surinaamse en Franse autoriteiten op de rivier als middel om de verdere verspreiding van Covid-19 te beheersen en in te dammen.

Beide zijden bevestigden hun committering om de gemeenschappelijke grens tussen Suriname en Frans-Guyana verscherpt te zullen controleren en om gezamenlijke maatregelen te nemen ten behoeve van de gezondheid en veiligheid van de bevolking van de twee staten.

De Surinaamse en Franse autoriteiten zorgen nu al voor een dagelijkse aanwezigheid op de Marowijnerivier om de sluiting van de grens te handhaven. Uit gezondheidsoverwegingen organiseert elke partij haar aanwezigheid met eigen middelen.

Elke partij heeft een contactpunt aangewezen om continue samenwerking en coördinatie in Albina en Saint Laurent du Maroni mogelijk te maken.

De controle activiteiten van elke partij zullen worden geleid door de volgende principes:

*  het oversteken van de rivier is verboden, om te voorkomen dat personen oversteken en het virus verspreiden aan de andere oever;
* de boten die de Franse oever verlaten, worden teruggevoerd naar de Franse grenspost;
*de boten die de Surinaamse oever verlaten, worden teruggevoerd naar de Surinaamse grenspost;
* de door de ene of de andere staat voorgestelde repatriëring zal alleen via de gebruikelijke diplomatieke kanalen tussen de twee landen worden beoordeeld.

Bromfietser in centrum Paramaribo dodelijk aangereden door auto

Automobilist zou na de aanrijding zijn doorgereden...


Waterkant.net bericht, dat bij een aanrijding vanochtend, zaterdag 111 april 2020, rond kwart voor acht in het centrum van Paramaribo een bromfietser om het leven is gekomen.

De aanrijding tussen de bromfietser en een auto vond plaats op de hoek van de Anton de Komstraat en de Zwartenhovenbrugstraat.

Ambulancepersoneel constateerde dat het slachtoffer geen teken van leven vertoonde.

De veroorzaker zou na de aanrijding zijn doorgereden en liet het slachtoffer in hulpeloze toestand achter.

De vraag naar vlees drijft jaguars tot uitsterven

Groot deel leefgebied jaguar vernietigd en vervangen door veeboerderijen en uitgestrekte velden met sojabonenHet emblematische toproofdier van Zuid- en Midden-Amerika - de jaguar - gleed uit naar uitsterven vanwege de toenemende vraag naar vlees over de hele wereld. Onderzoekers zeggen dat een 'drastische vermindering' van de vleesconsumptie zowel binnen als buiten het bereik van de jaguar essentieel zal zijn om de soort te beschermen. 

Alfredo Romero-Muñoz van de  Humboldt University Berlin en collega's schetsen de situatie in de nieuwe editie van Frontiers in Ecology and the Environment. Ze leggen uit, dat een groot deel van het leefgebied van de jaguar de afgelopen jaren is vernietigd en vervangen door veeboerderijen en uitgestrekte velden met sojabonen - waarvan de meeste worden geëxporteerd naar Europa en Azië om vee en pluimvee te voeden dat wordt gehouden voor hun vlees.

'In Latijns-Amerika strekt de productie van rundvlees en soja zich nu uit over een gebied dat half zo groot is als de Verenigde Staten', zegt Romero-Muñoz. 'En ze blijven zich snel uitbreiden tot enorme uitgestrekte bossen en savannes ... Dit vermindert de jaguar-populaties en de natuur in het algemeen in enorme gebieden.'

De katten verliezen niet alleen hun leefgebied. De verspreiding van landbouwgrond en veeteelt leidt er ook toe, dat er op meer jaguars wordt gejaagd en gedood, deels om het vee te beschermen. De onderzoekers berekenden dat er in een jaar tijd op slechts 115 boerderijen in laagland Bolivia ongeveer 180 jaguars werden gedood. Aangezien deze ranches slechts 3% van het totale ranchgebied beslaan, zal het werkelijke cijfer waarschijnlijk veel hoger zijn.

Romero-Muñoz zegt dat de eetlust van mensen de belangrijkste reden is dat jaguars uit de helft van hun historische leefgebied zijn verdwenen. Maar. met de stijgende vraag naar vlees, zien de vooruitzichten er slecht uit voor de jaguar en miljoenen andere soorten die zijn leefgebied delen.

De Latijns-Amerikaanse export van zowel soja als rundvlees neemt toe, vooral naar Europa en Azië. En landen waar de jaguar thuis hoort, hebben plannen om meer bossen te kappen om aan de stijgende vraag naar deze grondstoffen te voldoen. Bolivia streeft er bijvoorbeeld naar zijn landbouwareaal tegen 2025 te verdrievoudigen. Brazilië bevordert ook de landbouwuitbreiding, ook in het Amazonegebied.

'Consumenten in Europa en Azië leveren een steeds grotere bijdrage aan de vernietiging van habitats en de bijbehorende jacht in de bossen van Zuid-Amerika, de meest biodiverse gebieden ter wereld', zegt Romero-Muñoz. Hij zegt, dat een 'drastische vermindering' van de vleesconsumptie nodig is om de verdere uitbreiding van de productie van rundvlees en soja naar de resterende bossen te stoppen. 'Ik denk dat het onwaarschijnlijk is, dat dit van producenten komt, terwijl er geen regelgeving is en er financiële prikkels zijn om de productie te blijven uitbreiden naar eerder bebost land', zegt hij. 'Deze veranderingen moeten komen van het publiek en de beleidsmakers.'

*Referentie: Romero-Muñoz, A. et al. 2020. Beyond fangs: handel in rundvlees en sojabonen jaguar uitsterven. Grenzen in ecologie en milieu 18: 67-68. https://doi.org/10.1002/fee.2165 Fotocredit: Canva.com

(Suriname Mirror/Under the Banyan)

Kleine vissers voelen zich enorm in de steek gelaten door ministerie van LVV - 'De minister heeft geen verstand van de sector'

'Minister weigert mee te werken aan constructieve oplossingen vele problemen'

Indien de overheid niet met concrete plannen komt voor problemen volgen mogelijk acties


Kleine vissers voelen zich enorm in de steek gelaten door de regering. Vooral de houding van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bevalt de groep niet. De ondernemers zeggen, dat de bewindsman weigert mee te werken aan constructieve oplossingen voor de vele problemen waarmee de sector kampt, waardoor het steeds moeilijker voor hen wordt om het hoofd boven water te houden. 

Meer dan honderd eigenaren van vissersboten hebben zich de afgelopen dagen gebogen over de slechte positie van de sector, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 april 2020. De vissers zijn teleurgesteld en zullen niet schromen om binnenkort acties te voeren indien de overheid niet met concrete plannen komt voor hun problemen.

'We zitten met de handen in het haar. Ons brood staat op het spel. Un no mang moro', zegt Akash Sital, vertegenwoordiger van de ontevreden groep. Gesprekken tussen het Visserscollectief, de officiële vertegenwoordiging van deze groep, en LVV heeft niets positief opgeleverd.

Volgens de vissers heeft Parmessar bij zijn aantreden op het ministerie ruim een jaar geleden een aantal maatregelen aangekondigd die moeten leiden tot ordening van de sector. Maar, volgens de ondernemers heeft de minister onvoldoende rekening gehouden met de realiteit. Zo stond de minister erop, dat elke boot voorzien moet zijn van een Vessel Monitoringssysteem, een gps op de boten, waardoor zeepiraterij en andere vormen van misdaad op zee voorkomen kan worden.

Daarnaast heeft Parmessar ook regels vastgesteld voor de grootte van de boten, de vadem (diepte tot waar de vissers mogen werken) en de grootte van ijsboxen die per boot vervoerd mogen worden bij vertrek naar zee. Degene die zich niet houdt aan de regels wordt gestraft met torenhoge boete of intrekking van de vergunning. De vissers wijzen er echter op, dat de maatregelen slechts op papier redelijk zijn, omdat de praktijk anders is. 'De minister heeft geen verstand van de sector dus hij zou eigenlijk onze voorstellen ook moeten meenemen maar hij heeft ons gewoon aan een kant gelaten. A man wani broko a sector', benadrukt de ontevreden groep.

Overlegmomenten en beloftes die maanden geleden waren gedaan aan de vissers, zijn tot nu toe uitgebleven. Pogingen om weer te praten met Parmessar hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Sital benadrukt, dat de kosten voor de eigenaren van vissersboten niet meer te dragen zijn. 'De lasten zijn zo zwaar voor ons, dat we nauwelijks uit de kosten komen. Wij allemaal hier hebben grote leningen genomen om in de boten te investeren maar we kunnen dat niet terugbetalen. Wi e dede, nauwelijks unu man pai den paiman.' Volgens hem wordt alles duurder terwijl de prijs van vis is gedropt.

Sital: 'Het lijkt alsof LVV ons de oorlog heeft verklaard. We vragen daarom aan president Bouterse om in te springen en onze problemen aan te horen want wij kunnen echt niet verder op deze manier.'

De Ware Tijd schrijft tot slot, dat het (nog) niet gelukt is om een reactie van Parmessar te krijgen.

Belastingadviseurs teleurgesteld over door regering afgekondigde versoepelde fiscale maatregelen

(Bron foto: shyamnarain.com/)
'Dit is volstrekt onrealistisch en getuigt van gebrek aan kennis over waar de knelpunten precies zitten'


Belastingadviseurs zijn zwaar teleurgesteld over de door de regering afgekondigde versoepelde fiscale maatregelen. Deze maatregelen zijn donderdagavond door de Belastingdienst op de Facebookpagina van het ministerie van Financiën gepubliceerd en zijn bedoeld om belastingplichtigen in staat te stellen om 'passend bij de corona-crisis' hun fiscale verplichtingen na te komen.

Fiscalist Roy Shyamnarain maakt geen geheim van zijn teleurstelling hierover. 'Als dit het werkelijk is wat als 'versoepeling' aan de belastingplichtigen wordt aangeboden in zo’n ingrijpende situatie, is het natuurlijk heel pover. Dit is volstrekt onrealistisch en getuigt van gebrek aan kennis over waar de knelpunten precies zitten. Het lijkt ook in de verste verte niet op wat door onder andere VSB/ASFA en de SFB aan de minister van Financiën als mogelijke maatregelen is voorgesteld', zegt hij vandaag, zaterdag 11 april 2020, op Starnieuws.


'Het verschuiven van de datum voor indiening van de VA inkomstenbelasting (voorlopige aangifte) 2020 naar 15 juni 2020 is heel krap om behoorlijk zicht te krijgen op hoe zaken zich in 2020 verder zullen ontwikkelen. Een latere datum zou daarom beter zijn, maar het verschuiven van die datum alleen heeft weinig zin. De werkelijke pijn zit immers in artikel 42 c van de wet Inkomstenbelasting. Dit artikel bepaalt namelijk, dat de op de VA van een jaar te betalen inkomstenbelasting tenminste gelijk moet zijn aan het bedrag, dat op de laatst ingediende DA is betaald. Indien de belastingplichtige mocht verwachten dat hij in 2020 minder zal verdienen en daardoor minder inkomstenbelasting zou moeten betalen, dan had hij volgens dit artikel uiterlijk 15 februari 2020 de Inspecteur moeten verzoeken om in te stemmen met een lagere VA voor 2020.'

'Ik denk dat er niet veel mensen zijn geweest, die vóór 15 februari 2020 door hadden wat voor verwoestende effecten Covid-19 op de volksgezondheid en het sociaal-maatschappelijk leven zou hebben. Dus ook op de inkomsten van burgers en bedrijven. Als je de belastingplichtige in dit opzicht werkelijk tegemoet wenst te komen, dan had ook de eerder genoemde datum van 15 februari 2020 naar een later tijdstip verschoven moeten worden, bijvoorbeeld naar 15 mei 2020. Pragmatisch bekeken zou het zelfs beter zijn om voor de indiening van de VA 2020, het bepaalde in artikel 42 c van de wet tijdelijk op te schorten.'

Nieuwkomer De Nieuwe Wind gaat in drie districten deelnemen aan verkiezingen

Partij wordt geleid door ex-NDP'er John Samuel


De Nieuwe Wind, een nieuwe politieke partij die geleid wordt door John Samuel, zal in drie districten meedoen aan de komende verkiezingen. Samuel zegt vandaag, zaterdag 11 april 2020, op Starnieuws, dat door de Covid-19 situatie niet veel kon gebeuren. 

Aanvankelijk was de partij, net als Strei!, niet geregistreerd door het Centraal Hoofdstembureau, omdat niet alle stukken in orde waren bevonden. Samuel merkt op dat veel energie is gestopt om alles in orde te krijgen. De partij heeft ook met succes beroep aangetekend bij de president.

De slogan van de partij is: Het verschil bent U. Het verschil ben JIJ. De Nieuwe Wind concentreert zich bij de komende verkiezingen in Paramaribo, Wanica en Marowijne.

Samuel was lid van de NDP, maar beëindigde zijn lidmaatschap op 11 april 2019 en richtte daarna zijn eigen politieke partij op.

Kandidaten:
Paramaribo
 1. ADRIANUS Ingrid Yvonne
 2. WESON Gutesse Ashley
 3. MAATRIJK Ebigaél Xafiera.

Wanica
1. DIPPER Jorlynn Jonelle

Marowijne
1. SAMUEL Iwan John
2. LENZ Earlen Gilliano

Brunswijk (ABOP) over verlenging Covid-19 maatregelen: 'Dan heeft de verhoogde grenscontrole gefaald'

'Ik dacht dat we terug zouden gaan naar normalisatie'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, is onaangenaam verrast dat president Desi Bouterse alle maatregelen die golden om verspreiding van Covid-19 te voorkomen, nog eens twee weken handhaaft. Het bevreemdt hem dat ondanks de sluiting van de grenzen en de extra controle, volgens de Nationale Veiligheidsdienst tóch mensen overgestoken zijn van de buurlanden. 

!'Dan heeft de verhoogde grenscontrole gefaald', aldus Brunswijk vandaag, zaterdag 11 april 2020, op Starnieuws. De politicus merkt op, dat het bekend is dat mensen illegaal de grensrivieren Marowijne en de Corantijn oversteken. 'Daarom ben ik er niet tegen, dat er meer middelen vrijgemaakt zijn voor onder andere grensbewaking. Ik ben teleurgesteld om nu te horen dat mensen toch zijn overgestoken. Ik vond juist dat Suriname het probleem goed heeft aangepakt en dat het op tien gevallen is gebleven. Vier mensen zijn zelfs genezen verklaard en vijf anderen zijn stabiel. Ik dacht dat we terug zouden gaan naar normalisatie.'

De president zei onder andere, dat Suriname in een hele serieuze situatie is terechtgekomen. 'Ons binnenland is in acuut gevaar. En daarmee zijn wij allen in gevaar. Luistert u alstublieft. Anders zullen wij genoodzaakt zijn om de noodtoestand af te kondigen in de grensgebieden.'

Brunswijk zegt, dat hij geschokt is over deze mededeling van de president. Hij hoopt dat meer informatie gedeeld zal worden met de samenleving. Het is belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is. Brunswijk heeft geen goed gevoel over de situatie. 'Het binnenland is al twee weken gesloten. Mensen kunnen niet naar de stad en anderen zijn in de kuststreek gestrand.'

Hij hoopt dat er gauw duidelijkheid komt over om welke gebieden het gaat. 'Met Covid-19 moeten wij geen grappen maken en ook geen politiek bedrijven.'

Mexicaanse prostituees worden dakloos, omdat coronavirus klanten thuis houdt

Tientallen sekswerkers in Mexico-Stad gedwongen op straat te leven


Angst om coronavirus op te lopen houdt klanten weg en regering sloot hotels


Hongerig, bang en moe, tientallen sekswerkers in Mexico-Stad zijn gedwongen op straat te leven, omdat de angst om het coronavirus op te lopen klanten weghoudt en de regering sloot de hotels waar velen van hen woonden en werkten. Nu slapen ze onder geïmproviseerde tenten en op trottoirs, vertrouwend op maatschappelijk werkers en handouts voor het weinige dat ze hebben kunnen eten, en op elkaar om aanvallers en criminelen af ​​te weren.

'Ze zetten ons letterlijk op straat. We zijn een week op straat geweest, voordat we in de hotels woonden', zegt Marina Rojano, die al 24 jaar sekswerker is. Een andere vrouw, Jazmin Carrillo, zei dat ze eerder deze week wakker werd geschud op het trottoir toen twee mannen haar broek met geweld probeerden uit te trekken. 'Ik verdedigde mezelf zo goed als ik kon, ik schreeuwde dat de anderen moesten helpen', zei Carrillo.


De regering schat dat er in Mexico-Stad ongeveer 7.000 prostituees zijn. In een poging de verspreiding van het coronavirus, dat tot dusver 3.181 mensen heeft geïnfecteerd en 174 in Mexico heeft gedood, in bedwang te houden, beschouwden de gemeentelijke autoriteiten hotels als niet-essentieel en bevalen ze deze te sluiten.

'We spraken met de hotels over het niet verwijderen van de sekswerkers die daar wonen ... maar ze zouden niet moeten werken, omdat we midden in een internationale gezondheidscrisis zitten', zei een woordvoerder van het bestuur van Mexico-Stad. Maar, hotels in de arbeiderswijk Tabacalera hadden borden met de tekst 'geen dienst vanwege officiële bevelen' en verwijderden sekswerkers, waardoor ze gedwongen werden om zeilen op te zetten en de trottoirs te bekleden, volgens een getuige en tientallen interviews van persbureau Reuters met prostituees.

Het stadsbestuur zei, dat het schuilplaatsen voor hen aan het opzetten was en deelt 'Covid-19 noodhulp'-kaarten uit met 1.000 peso's - ongeveer $ 42 - voor voedsel en medicijnen. 'Niemand kan van 1000 peso's leven', zei Rojano. Toch zeiden sekswerkers dat alle hulp welkom was en op woensdag 8 april 2020 stonden honderden in de rij voor een kaart.

Sommigen hebben besloten te stoppen met werken, maar voor anderen betekent honger en de noodzaak om een ​​gezin te onderhouden dat dit geen optie is, ook al missen ze de middelen om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. 'Als ze niet eens genoeg geld hebben om te eten, hoe gaan ze dan betalen voor een gezichtsmasker, antibacteriële gel, handschoenen? Ze hebben niet eens geld voor koffie of eten', zegt Kenia Cuevas, die Casa de las Muñecas runt, een opvangcentrum voor transseksuele sekswerkers.(Suriname Mirror/Reuters/Democracy Now/Twitter)

Mexico-Stad zendt speciale teams uit om de daklozen te helpen tijdens lockdown

Opvangcentra voor de 2.000 tot 4.000 daklozen worden uitgebreid


De regering van Mexico-Stad zendt teams uit om de thuisbevolking en de daklozen te helpen tijdens de lockdown die is aangekondigd om het coronavirus te bestrijden, aldus functionarissen. 

Almudena Ocejo, de secretaris van de stad voor Sociale Inclusie en Welzijn (Inclusión y Bienestar Social), zei dat het programma bedoeld is om mensen van de straat te houden en hen thuis te laten overleven. Omdat het land relatief weinig mensen op het virus heeft getest - tot dusver zijn er slechts ongeveer 16.700 tests gedaan in een land van 125 miljoen mensen - beveelt de federale regering aan, dat mensen met niet-urgente symptomen zich eenvoudig thuis isoleren.

Stadsmedewerkers die gezichtsmaskers dragen, verdelen pakketten met eenvoudige medische benodigdheden zoals een thermometer, desinfectiemiddel, gezichtsmaskers en paracetamol aan mensen die zich hebben aangemeld bij een hotline van de overheid die symptomen van een mogelijke Covid-19 meldt.  Tot dusver zijn pakketten bezorgd bij ongeveer 2.450 mensen van wie de symptomen worden beschouwd in overeenstemming met een mogelijke coronavirusinfectie. Er wordt ook voedsel- en geldsteun verstrekt.

De stad zegt, dat 180.000 mensen formulieren op de hotline als mogelijke gevallen hebben ingevuld. Daarvan meldden er 250 symptomen die ernstig genoeg waren om bezoeken door spoedeisende medische teams te rechtvaardigen, maar slechts zes werden rechtstreeks naar een ziekenhuis gebracht. De stad heeft 855 bevestigde gevallen van coronavirus, hoewel de gezondheidsdienst schat dat er waarschijnlijk wel 6.000 besmette mensen in de stad zijn. Teams bellen ook alleenstaande ouderen om te kijken of ze gezinsondersteunende netwerken hebben. Als ze dat niet doen, krijgen ze bezoeken of telefonische check-ins.

Andere teams proberen de 2.000 tot 4.000 daklozen van de stad over te halen om naar opvangcentra te gaan, die worden uitgebreid. In de belangrijkste opvang van de stad zijn nu ongeveer 600 daklozen gehuisvest, in de buurt van een capaciteit van 700 bedden. Volgens de wet kunnen daklozen niet worden gedwongen schuilplaatsen binnen te gaan, maar Ocejo zei dat ze een grotere bereidheid onder hen heeft gezien om te gaan sinds de noodsituatie werd uitgeroepen en in maart sociale afstandsmaatregelen werden opgelegd. Dat kan gedeeltelijk zijn, omdat de handouts en klusjes waar daklozen op rekenen voor hun inkomen opdrogen omdat het voetverkeer snel afneemt.

'We hebben dagelijks ongeveer 65 mensen in contact', zei Ocejo over de daklozen. 'Normaal besluiten zes of zeven mensen naar een opvangcentrum te gaan. We hebben onlangs 10 of 12 mensen gezien die gaan.' De stad overweegt de opvangcapaciteit uit te breiden met een nieuwe tentachtige voorziening van 300 bedden op een braakliggend terrein.

Ambtenaren hebben een WhatsApp-berichtengroep opgezet voor de 9 miljoen inwoners van de stad om daklozen te melden die mogelijk hulp nodig hebben. Er zijn ook meldingen binnengekomen op die site, zei Ocejo.


En in een land waar de inspanningen op het gebied van 'maaltijden op wielen' niet wijdverbreid zijn, blijven de goedkope keukens in de stad en de gemeenschap, bekend als 'comedores populares' of 'comedores comunitarios', ongeveer 65.000 maaltijden per dag produceren. De meeste klanten brengen tegenwoordig hun eigen plastic schalen mee om eten mee naar huis te nemen, maar er is nog steeds een sit-down service beschikbaar voor daklozen.


Op 9 april meldde Mexico 3.441 bevestigde, geteste gevallen met 194 sterfgevallen, maar volgens de regering zijn er waarschijnlijk niet-geteste gevallen rond de 28.000.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Twitter)

Rechter stemt in met gefaseerde repatriëring gestrande inwoners van Bonaire

17 Gestrande inwoners hadden via rechter geëist onmiddellijk naar Bonaire te worden teruggehaald

'Door beperkte zorgcapaciteit op Bonaire is het te risicovol alle ingezetenen tegelijk te repatriëren'


Zeventien gestrande inwoners van Bonaire die een rechtszaak hadden aangespannen tegen Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), hoeven niet onmiddellijk naar Bonaire teruggehaald te worden. Dat heeft de rechter op 9 april in zijn vonnis bepaald, aldus het OLB in een persbericht vrijdag 10 april 2020. Dit betekent dat de Gezaghebber de gefaseerde repatriëring kan voortzetten. 

Op dit moment zijn er ongeveer 245 ingezetenen van Bonaire gestrand in het buitenland als gevolg van de maatregelen die zijn getroffen door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

De rechter vindt dat het OLB voldoende heeft aangetoond dat niet alle ingezetenen tegelijk naar Bonaire terug kunnen komen. Door de beperkte zorgcapaciteit op Bonaire is dat op dit moment te risicovol. De rechter staat daarom toe, dat het OLB repatrianten vanaf 14 april 2020 gefaseerd naar huis toe brengt in groepen van maximaal 50 personen per keer.

Wanneer de zorgcapaciteit op het eiland is uitgebreid en er ervaring is opgedaan met de eerste groep repatrianten, zou dit volgens de rechter aanleiding kunnen zijn om het aantal repatrianten per keer te verhogen, zodat repatrianten eerder terug kunnen keren. De rechter wil daarom eind april 2020 door het OLB worden geïnformeerd over de laatste medische stand van zaken.

Vanuit het EBT (Eilandelijk Bestuurs Team) en de taskforce die het draaiboek repatriëring uitwerkt, wordt er alles aan gedaan om de terugkeer van ingezetenen na Pasen op een veilige en verantwoorde manier te laten plaatsvinden. De Gezaghebber vraagt aan alle ingezetenen van Bonaire om de repatriëring over te laten aan experts. De medici en Publieke Gezondheid doen alle noodzakelijke voorbereidingen voor de repatriëring. Toezicht en handhaving staat onder begeleiding van de veiligheidsketen. Logistieke experts zorgen voor transport en verblijf. Op bestuurlijk niveau wordt advies van deskundigen gewogen en meegenomen in de besluitvorming.

Gezaghebber Edison Rijna: 'Ik doe ook nu weer een oproep om eendracht te tonen. Deze oproep geldt voor alle ingezetenen, hier en overzee. De repatriëring betreft medebewoners, uit alle lagen van de bevolking. Zij hebben het recht om terug te keren. U mag erop vertrouwen dat ieder besluit hieromtrent weloverwogen wordt genomen en dat er continue inspanningen worden geleverd om de repatriëring verantwoord te laten verlopen.'

Zoologică Santacruz, Colombia, heeft bijna geen middelen meer door Covid-19 maatregelen

(Bron foto: almaparkzoo.com.au - 2013)
Covid en Cuarentena meest populaire suggesties voor namen pinchéaapje-tweeling


Een kleine dierentuin in het centrum van Colombia heeft zijn volgers op social media opgeroepen om met namen te komen voor pasgeboren primaten die in het huidige geboorteseizoen zijn afgeleverd - en de meeste suggesties hebben betrekking op de pandemie van het coronavirus. Covid en Cuarentena - de laatste betekent quarantaine in het Spaans - behoren tot de meest populaire suggesties voor de pinchéaapje-tweeling (Saguinus oedipus) , - ook wel dwerg- of lisztaapje of katoentamarin -, kleine primaten afkomstig uit de Caribische kust van Colombia. 

Het paar werd een week geleden geboren in de Grădina Zoologică Santacruz, in San Antonio Del Tequendama. De potentiële namen w020orden ook overwogen voor een witstaarthert dat iets meer dan twee weken geleden is geboren.

'We vroegen onze volgers op social media om namen voor te stellen', vertelde Camilo Mendoza, de diergezondheidscoördinator van de dierentuin, vrijdag 10 april 2020 aan persbureau Reuters.

Mendoza legde uit, dat de meeste geboorten plaatsvinden tijdens de eerste drie maanden van het jaar, bij warmer weer, en voor het begin van het regenseizoen. De dierentuin neemt ook dieren op uit circussen of die in beslag zijn genomen door autoriteiten die de verkoop of illegale handel in wilde dieren bestrijden. De verzorgers zien de geboorten als positief nieuws midden in de coronavirus uitbraak.

'Het is een hoopvolle boodschap voor ons, ons denken, en dat we het belang van de natuur en dieren erkennen, dat we ze respecteren', zei Mendoza.


 
Tegelijkertijd zet de dierentuin zich in voor donaties zodat ze 300 kilo vlees, 180 kilo kip, 60 kilo garnalen en dezelfde hoeveelheid vis kan kopen om haar 780 dieren elke week te voeren.
De dierentuin heeft bijna geen middelen meer, omdat de belangrijkste bron van inkomsten, bezoekers, ongeveer $ 5 per persoon in rekening brengen, opdroogde met het begin van een door de overheid bevolen quarantaine, die tot 27 april loopt.
'De reserves die we hebben zijn uitgeput', zei diëtiste Daniel Bernal van de dierentuin.(Suriname Mirror/Reuters/La Patria/Twitter)

Colombia telt 2.473 Covid-19 gevallen en in totaal 80 doden

(Bron foto: Policia Nacional)
Alle slachtoffers van 50-80 jaar hadden bestaande medische aandoeningen


Op de dag, vrijdag 10 april 2020, dat het wereldwijde dodental van Covid-19 de 100.000 overschreed en meer dan 1,6 miljoen geïnfecteerden, nam het aantal dodelijke slachtoffers in Colombia toe met 11, waardoor het nationale totaal op 80 kwam. Overleden gehospitaliseerde patiënten zijn geregistreerd in Bogotá, Cali, Villavicencio, Pereira en Santa Marta. 

Alle slachtoffers van 50 tot 80 jaar oud hadden reeds bestaande medische aandoeningen, waaronder chronische obstructieve longziekte, diabetes, longkanker, beroertes en obesitas.

(Bron foto: Alerta Bogota)
In het vrijdagbulletin van het ministerie van Volksgezondheid staat dat 2.433 tests zijn uitgevoerd op personen met symptomen, wat 250 infecties bevestigde om het nationale totaal op 2.473 te brengen.

Bogotá zag nog eens 92 gevallen na een lichte terugval op donderdag van 38, waardoor het nieuwe aantal geïnfecteerden op 1.121 kwam. Na Bogotá zag Cali de meest nieuwe gevallen (71), gevolgd door Cartagena (21), Cundinamarca (11), Santa Marta (10), Antioquia (7) en zowel Barranquilla als Tolima met 5. Het aantal patiënten dat hersteld is van het coronavirus is gestegen van 174 naar 197.Terwijl Colombianen op vrijdag in verplichte afzondering zaten, velen die de religieuze diensten van Goede Vrijdag live vanuit het Vaticaan uitzonden, in de vroege uren van de ochtend, nam de Escuadrón Móvil Antidisturbios - ESMAD - de tijd om de straten schoon te spuiten en magazijnen van het grootste voedseldepot van de stad, Corabastos. Bij de operatie waren twee van de oproerwagens van de stad betrokken. Corabastos werd donderdagavond gesloten en zal op zaterdag weer openen.


De sanitaire autoriteiten van het district hebben verklaard, dat het schoonmaken van Corabastos de toeleveringsketen niet onderbreekt en geen risico's inhoudt voor het voedsel dat uit het hele land wordt ontvangen en dat wordt gedistribueerd naar supermarkten in de stad.

(Suriname Mirror/Alerta Bogota/The Bogota Post/El Espectador/Twitter)

Braziliaanse president Bolsonaro negeert 'overbodige regels voor social distancing'

(Bron foto: Reuters)
'Isolatie- maatregelen leiden tot onnodige vertraging van de economie'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro begaf zich vrijdag 10 april 2020 op straat in hoofdstad Brasilia, waar zijn openbare vertoning een grote menigte toeschouwers trok. Hij begroette zijn volgers en schudde hen de hand. 

Het is niet de eerste keer dat Bolsonaro de volgens hem overbodige regels voor social distancing om de coronavirus epidemie in te dijken aan zijn laars lapt. Volgens de extreemrechtse Bolsonaro (65), een voormalige legercommandant, leiden de isolatiemaatregelen die worden opgelegd door de gouverneurs van de Braziliaanse staten en door zijn eigen ministerie van Volksgezondheid, tot een onnodige vertraging van de economie.

De populariteit van de president is tijdens de coronavirus epidemie flink geslonken. Een groeiend aantal Brazilianen ergert zich aan zijn houding tegenover de ziekte die hij steevast omschrijft als 'een lichte verkoudheid'.

Volgens Braziliaanse media bezocht Bolsonaro vrijdag - in Brazilië een nationale feestdag - eerst een apotheek, bracht een bezoek aan een van zijn zonen die in een appartementsgebouw woont en trok naar een militair ziekenhuis.Op een van die haltes werd hij begroet door aanhangers. Anderen reageerden wel boos: sommige inwoners van Brasilia sloegen op potten en pannen om hun frustratie te uiten.

Volgens critici doet Bolsonaro’s houding de social distancing-maatregelen in het land geen goed. In de grootste Braziliaanse steden beginnen steeds meer mensen de regels van de lockdown te doorbreken.

Brazilië heeft tot nu toe 19.638 bevestigde besmettingen. 1.057 mensen stierven al aan COVID-19, zo blijkt uit de meest recente cijfers.

(Suriname Mirror/Correio Braziliense/Reuters/Twitter)