vrijdag 16 maart 2018

Politie Dordrecht arresteert verdachte (26) van dodelijke overval in 2013 op Curaçao

(Bron foto: Politie)
Van vermoedelijke schutter Quincley Poppen ontbreekt nog steeds elk spoor


Dankzij tips van kijkers van het tv-programma Opsporing Verzocht heeft de politie in Dordrecht een verdachte van een dodelijke overval op Curaçao kunnen aanhouden. De 26-jarige man zou in mei 2013 betrokken zijn geweest bij de overval op een supermarkt in Willemstad op Curaçao, zo meldt de politie vandaag, vrijdag 16 maart 2018.

De vrouw van de supermarkteigenaar werkte destijds de twee daders van de overval naar buiten, maar een van hen keerde terug en schoot vervolgens haar man dood.

Van de vermoedelijke schutter, Quincley Poppen, ontbreekt nog steeds elk spoor. Hij staat op de Nationale Opsporingslijst.

Voor tips die leiden tot zijn aanhouding geldt nog steeds een beloning van 10.000 Antilliaanse gulden. Opsporing Verzocht besteedde 20 februari aandacht aan de zaak. Na de uitzending namen kijkers contact op met de politie en dat leidde vorige week vrijdag tot de arrestatie in Dordrecht.

'Maduro's belangrijkste verkiezingsrivaal Falcon is instrument om oppositie te verdelen'

Secretaris- generaal OAS herhaalt oproep voor strengere sancties tegen 'dictatuur' van Venezuela


De Venezolaanse president Nicolas Maduro gebruikt zijn belangrijkste verkiezingsrivaal Henri Falcon als een 'instrument' om de oppositie van het land te verdelen voor een stem op 20 mei, zegt het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vandaag, vrijdag 16 maart 2018. 

Falcon, ex-gouverneur en voormalig bondgenoot van Maduro's voorganger Hugo Chavez, trotseerde een boycot van de oppositie tegen de presidentsverkiezingen, ondanks omstandigheden waarvan critici zeggen, dat ze zijn gemanipuleerd om ervoor te zorgen dat de heersende socialisten de controle behouden. 

'We wisten allemaal, dat Henri Falcon een instrument van de Venezolaanse regering zou zijn om de oppositie te verdelen - en zijn kandidatuur bewijst het uiteindelijk', vertelde Luis Almagro, de secretaris-generaal van de 34-koppige OAS, tijdens een evenement in Madrid. 'De kandidatuur van Henri Falcon is 'chavismo'. We hebben de Venezolaanse oppositie gevraagd om het kaf van het koren te scheiden en Henri Falcon is het kaf dat alleen is gescheiden', voegde hij toe aan persbureau Reuters in het cultureel centrum Casa de America.

Almagro herhaalde zijn oproep voor strengere sancties tegen de 'dictatuur' van Venezuela. Hij zei dat de sancties van vorige maand gericht moeten zijn tegen de allerbelangrijkste oliesector van Venezuela om de financiële druk op Maduro's regering, die vijf jaar een verlammende recessie heeft geleid, te intensiveren.


De belangrijkste oppositiecoalitie van Venezuela heeft Falcon terechtgewezen voor het legitimeren van een verkiezing die ze als een farce beschouwen, omdat de meest populaire rivalen van Maduro niet meer mogen deelnemen en de Verkiezingsraad de regering gunstig gezind is.

Maduro ontkent echter, dat het systeem ondemocratisch is en noemt de OAS een pion van het Amerikaanse beleid.

Falcon brak met de socialisten in 2010 en belooft nu een regering van 'nationale eenheid'. Hoewel de meeste analisten hem weinig kansen geven, plaatsen sommige recente peilingen hem eigenlijk voor Maduro in de voorkeur van de kiezer. Falcon heeft gezegd, dat de boycot van de oppositie niet effectief is en Maduro een niet-betwiste overwinning zal bezorgen, met het argument dat 80 procent van de Venezolanen verandering wilde.

(Suriname Mirror/Reuters/La Prensa Lara/Twitter)

Meer dan 800 bedrijven sponsorden paramilitaire groepen in Colombia

Sommige zakenlieden werden de meest bloeddorstige commandanten van paramilitaire koepelorganisatie AUC

Colombiaanse denktank Dejusticia wil dat Waarheidscommissie rol bedrijven in gewapend conflict meeneemt in eindrapport


Meer dan 800 bedrijven sponsorden paramilitaire groepen die tienduizenden mensenrechtenschendingen hebben begaan in Colombia, in de meeste gevallen zonder gevolg, volgens een recent rapport. 

Het rapport (zie hierna) werd gepubliceerd door de Colombiaanse denktank Dejusticia, Oxford University en andere onderzoekers na een twee jaar durend onderzoek naar de uitgebreide banden tussen bedrijven en paramilitaire groepen in Colombia.

Volgens de onderzoekers werden 'in totaal 439 gevallen van zakelijke medeplichtigheid genoemd in 35 ... vonnissen uitgesproken door Colombiaanse rechtbanken tot 2015'. Deze zaken zouden 17 bedrijfsverenigingen, 862 bedrijven en 347 zakenlieden impliceren. Slechts 31% van de zaken waren doorgestuurd naar het parket van de procureur-generaal, dat strafrechtelijk onderzoek startte in slechts 14 gevallen. Het rapport zei, dat 82% van de gevallen als indirecte medeplichtigheid werd beschouwd.Dit betekende financiering van paramilitairen of het helpen pijlen te richten op sociale- en vakbondsleiders die hun werkgevers in de weg stonden. In de andere gevallen voerden de bedrijven en zakenlieden dreigementen, moorden of verplaatsingen uit.

Paramilitaire groepen in Colombia ontstonden in de jaren tachtig om de zakelijke belangen van drugshandelaren, legale bedrijven en politici te beschermen tegen linkse guerrilla-aanvallen. Deze groepen legden echter een terreurbewind op door tienduizenden burgers te vermoorden en te laten verdwijnen, wat de Verenigde Staten ertoe aanzette om de paramilitaire koepelorganisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) in 2002 tot een buitenlandse terroristische organisatie te verklaren.

Tegen die tijd, zo stelt het rapport, was een 'para-economie' gecreëerd waarin terrorisme een instrument werd. Afgezien van het beschermen van bedrijven tegen guerrilla-aanvallen, werden paramilitairen gebruikt om vakbondsleden te bedreigen en te doden. Sommige zakenlieden werden zelfs enkele van de meest bloeddorstige commandanten van de AUC, aldus het rapport. 'Bijvoorbeeld, 'Raul Hasbun', een bananenboer en zakenman, werd het hoofd van het Alex Hurtado-front van het 'Bananen Blok'. Ook stond de Bloque Norte onder bevel van de veehouder Rodrigo Tobar Pupo, alias 'Jorge 40', aldus het rapport.

De bananensector is al lang betrokken bij de para-economie. Het Amerikaanse Chiquita Brands, bijvoorbeeld, werd in 2007 schuldig bevonden aan de financiering van paramilitairen van 1997 tot 2004.

Chiquita en andere bedrijven hebben betoogd, dat ze werden afgeperst, maar in het rapport wordt vastgesteld, dat slechts 10% van de gevallen afpersing betrof. De andere bijdragen waren naar verluidt vrijwillig. Multinationals werden echter slechts genoemd in 2% van de gevallen die door de onderzoekers werden gevonden. Het rapport voegt hieraan toe, dat de sectoren waar de relatie het duidelijkst was landbouw (38%), handel (24%) en olie en mijnbouw (10%) zijn

Het rapport van Dejusticia dringt er bij de Waarheidscommissie op aan, die naar verwachting de oorlogsmisdaden zou ophelderen die gepleegd tijdens het gewapende conflict in Colombia, om de medeplichtigheid van bedrijven in zijn studies op te nemen. Het eindrapport van de commissie moet een hoofdstuk bevatten over de rol van medeplichtige bedrijven in het gewapende conflict, aldus het rapport.

De waarheid zou een helpende hand kunnen bieden bij het sluiten van dit hoofdstuk van Colombia's conflict en het voorkomen van straffeloosheid in de toekomst, aldus Dejusticia.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Scribd Suriname Mirror)

Nieuwe Nederlandse BuZa-minister Blok begin april naar Curaçao, Aruba en Sint Maarten

(Bron foto: Rijksoverheid.nl)
Kwestie Venezolaanse vluchtelingen op eilanden hoog op gespreksagenda


De nog maar net aangetreden minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) komt begin april op werkbezoek naar Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De bewindsman kondigde dat aan in een overleg met de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, waar onder meer de vluchtelingenstroom vanuit Venezuela naar de ABC-eilanden en hun opvang ter sprake kwam, zo meldt vandaag, vrijdag 16 maart 2018, Curacaonieuws.nu

Bram van Ojik (GroenLinks) sprak van een ‘alarmerende situatie’. Hij pleitte er onder verwijzing naar het VN Vluchtelingenverdrag voor Venezolanen die Bonaire, Curaçao en Aruba bereiken niet als illegalen te behandelen, maar ‘fatsoenlijke’ opvang en een asielprocedure aan te bieden.

Blok zei de zorgen over de situatie in het buurland te delen. 'Kort na mijn aantreden heb ik gebeld met de premiers van de Caribische landen. Het staat ook bovenaan hun agenda, het is heel erg aanwezig in hun samenlevingen en kan mogelijk ontwrichtend werken. Daarnaast zijn de landen voor de bevoorrading van de olieraffinaderijen zeer afhankelijk van olie uit Venezuela. Die zijn ook belangrijke werkgevers.'

Blok erkende, dat Venezolanen in ‘ernstige humanitaire nood’ verkeren, maar niet onder de bescherming van het VN Vluchtelingenverdrag vallen, omdat de meeste vluchtelingen geen slachtoffer zijn van persoonlijke bedreiging.

'De grenscontrole en opvang zijn allereerst de verantwoordelijkheid van de Caribische landen zelf. Zoals dat gaat in het Koninkrijk levert Nederland waar nodig bijstand in de vorm van expertise. Staatssecretaris Knops en ik hebben daar regelmatig contact over. Omdat ik ook hun minister ben  vind ik het belangrijk om er snel op bezoek te gaan.'

De minister ging niet op de opmerking van Van Ojik dat 'het moment voor de EU aangebroken lijkt om in actie te komen'. Daarmee doelde hij op het aanscherpen van de eerder ingevoerde en door Nederland gesteunde sancties tegen de regering van president Nicolás Maduro. Op Curaçao en Aruba wordt er in toenemende gemord over die sancties, omdat deze de belangen van de eilanden zouden schaden. Zo lijkt de al maanden aanhoudende grensblokkade het directe gevolg te zijn van de EU-maatregelen tegen Venezuela.

Schokkend ongeval in Conchalí, Chili: baby van 6 maanden en moeder uit auto geslingerd

Ongeluk benadrukt het belang van het gebruik van een veiligheidszitje en -gordel in autoEen schokkend verkeersongeluk in Conchalí, in de provincie Santiago (Chili), benadrukt het belang van het gebruik van een stoel en veiligheidsgordel. Een baby van zes maanden oud zat woensdagmiddag 14 maart 2018 in een auto in de armen van zijn moeder, toen ze in Conchalí werden aangereden. Omdat het kind niet op zijn stoel zat en zijn moeder de riem niet gebruikte, werden beide uit het rijdende voertuig geworpen.

Die middag zijn twee voertuigen hard met elkaar in botsing gekomen. In een van hen reed de vader van het gezin, met de moeder en het kind achterin de auto, die door de impact van de aanrijding uit de auto werden geslingerd.

De baby liep een reeks fracturen in zijn schedel op en verkeert in levensgevaar, terwijl zijn moeder verwondingen aan haar ribben opliep.Wat het ongeval betreft, de witte auto waar het gezin in zat, verleende geen voorrang, terwijl de rode wagen erg hard reed.

Geen van de chauffeurs had een rijbewijs en de papieren van beide voertuigen warren verlopen, terwijl de witte auto geen veiligheidszitje had. Krachtens de wet moeten kinderen onder de twaalf jaar op de achterbank van het voertuig reizen en kinderen jonger dan negen jaar moeten het doen met een kinderveiligheidssysteem, zoals een veiligheidszitje.

Desondanks zijn in 2017 45 kinderen bij verkeersongevallen om het leven gekomen, waarvan 13  jonger dan één jaar.

(Suriname Mirror/24Horas/cooperativa.cl/YouTube)

Minister Dogojo ‘onder curatele’ bij Sport- en Jeugdzaken

'Ze kan wel op kantoor komen, maar ze mag geen stukken tekenen'


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 16 maart 2018, dat minister Joan Dogojoonder curatele’is gesteld bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. 'Ze kan wel op kantoor komen, maar ze mag geen stukken tekenen', meldt een ingewijde van het ministerie.

Haar laatste actie intern was de benoeming van het nieuwe bestuur van de Regional Sports Academy (RSA). Extern heeft ze vorige week sportmateriaal verdeeld aan tientallen organisaties in het district Para.

Al enkele dagen circuleerde het bericht, dat Dogojo, samen met minister Jerry Miranda van Openbare Werkken, Communicatie en Transport bedankt is als minister.

Intussen heeft president Desi Bouterse ook al bevestigd in afrondende fase te zijn van de opkomende reshuffling van ministers.

Dogojo is niet gelust als minister door veel sportorganisaties. Ook intern kan ze niet door één deur met bepaalde topfunctionarissen. 'Ze werkt alleen met haar eigen gevormde groep, alsof ze op het eiland zit.' De ingewijde beweert verder, dat Dogojo het slechter heeft gedaan dan zijn voorganger Faizel Abdoelgafoer.

Nauwelijks animo onder bromfietsers voor bromfietscertificering

Slechts vier personen komen bij aanvang registratie bromfietscertificering


Slechts vier personen hebben zich gisteren bij aanvang van registratie voor de bromfietscertificering gemeld bij de speciale unit op het politiebureau Nieuwe Haven. Binnen drie jaar moeten alle bromfietsbestuurders vanaf zestien jaar gecertificeerd zijn. 

'De mensen zijn misschien een beetje laks en wachten tot het laatste moment, omdat de overgangsperiode drie jaar is', zegt politiebrigadier Nathalie Creton, coördinatrice van de bromfietscertificering, vandaag, vrijdag 16 maart 2018, in de Ware Tijd.

Personen met een rijbewijs zijn vrijgesteld van de verplichte theorietoets en hoeven zich ook niet te registreren.

Creton zegt, dat 118.000 bromfietsen zijn geregistreerd bij de Verkeerstechnische Dienst, maar hoeveel bromfietsbestuurders ook een rijbewijs hebben, weet ze niet.

Mocht deze trend van weinig aanmeldingen zich voortzetten, dan vreest ze dat aan het einde van de overgangsperiode het zal stormlopen. 'We kunnen wel onze examendagen aanpassen, als we een achterstand moeten inlopen.' Thans zal twee dagen per week het bromfietsexamen worden afgenomen met een maximum van totaal zestig personen.

De coördinatrice stelt dat via de media publiciteit is gegeven wanneer de certificering zou beginnen. 'De mensen moeten ook hun verantwoordelijkheid kennen en als ze zich niet willen registreren, moeten ze instaan voor de consequenties. We zullen maatregelen treffen en één daarvan is een boete opleggen.'

Somohardjo (PL): 'Assen en Levens zijn satrya’s'

'De weigering verdient een compliment, de inbraak van Bouterse binnen de NPS is niet gelukt'


Pertjajah Luhr (PL)-voorzitter Paul Somohardjo bestempelt de NPS’ers Ronald Assen en Marie Levens als satrya’s. Dat betekent ‘strijders’ in het Javaans. Dit doet hij, nadat zowel Assen als Levens geweigerd hebben om zitting te nemen in het kabinet Bouterse-II als minister van respectievelijk Justitie en Politie en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

'De weigering verdient een compliment. De inbraak van Bouterse binnen de NPS is niet gelukt', zegt Somohardjo, die van 2010 tot 2015 een coalitie vormde met de partij van Bouterse, de NDP, vandaag, vrijdag 16 maart 2018, in het Dagblad Suriname.

'De kenmerken van een satrya (strijder) zijn loyaliteit, trouw, niet gaan voor de kortste weg, strijdlustig en niet bezwijken voor geld en aanzien. Laten wij als nakomelingen van satrya dit voorbeeld overnemen en niet vervallen tot het gedrag van togkok/meelopers, zoals die van de verraders', geeft Somohardjo aan. 'Ik heb jullie al gezegd: don’t count NPS out yet.'

Docent Ronald Assen is twee keer minister geweest in het kabinet Venetiaan. Een keer was hij minister van Defensie. Onderwijsdeskundige Levens is minister van Buitenlandse Zaken geweest onder Venetiaan.

Cameratraps tonen unieke beelden van de brilbeer in Ecuador

Onderzoekers willen inzicht krijgen in populatieomvang van de brilbeer

(Bron foto's: Fundación Jocotoco)


In Ecuador hebben natuurbeschermers en onderzoekers van Rainforest Trust's partner Fundación Jocotoco 20 camera-vallen (cameratraps) geïnstalleerd in de reservaten Antisanilla, Yanancocha en Tapichalaca als onderdeel van een studie naar de brilbeer (Tremarctos ornatus) om de populatie van de soort te documenteren. Het is de enige berensoort die zijn oorsprong in Zuid-Amerika heeft.

Dit onderzoek, gesponsord door Rainforest Trust (gevestigd te Warrenton, Virginia, VS), heeft tot doel een gericht controlesysteem te creëren, dat de partner in staat stelt een schatting te maken van het aantal beren dat in en door deze reservaten leeft. Deze gegevens zijn cruciaal om te verzamelen, omdat wordt verwacht dat de populatie van de wereldwijde soort afneemt als gevolg van fragmentatie van de habitat en stroperij.

Rainforest Trust ondersteunt deze studie, omdat het verzamelen van schattingen van de berenpopulatie de partner in staat zal stellen beter te begrijpen hoe activiteiten in en rond de reservaten die van invloed zijn op de soort, kunnen worden beheerd.De camera-installaties kunnen ook helpen bij het volgen van veranderingen in de hoogteverschillen van de beren, en mogelijk illegale jacht ontdekken.

Acht brilberen zijn geïdentificeerd door middel van cameratraps in het Tapichalaca-reservaat sinds 2015 en vier zijn geregistreerd in het Yanacocha-reservaat. Zeven individuele beren - waaronder een vrouw en haar welp - zijn gedocumenteerd in het Antisanilla-reservaat, hoewel deze gegevens niet werden verzameld tijdens deze specifieke studie.

 
Fundación Jocotoco sorteert momenteel de afbeeldingen van de beren, zodat ze de individuen beter kunnen herkennen aan hun gezichtsmarkeringen.

Naast het bevestigen van de aanwezigheid van de soort in de reservaten, hebben de resultaten van dit lopende onderzoek onverwachte inzichten opgeleverd.

In sommige beelden van cameratraps val zagen onderzoekers de doordringende caramel kleurige ogen van een puma intens naar iets vlak onder de cameralens staren, in plaats van de kenmerkende zwart-witte gezichtsmarkeringen van een brilbeer.


Puma's zijn enkele van de meest verspreide zoogdieren, ze hebben een geografische spreiding van Canada tot Chili. Hoewel ze in veel landen voorkomen, worden deze grote katten bedreigd door de fragmentatie van hun habitat. Ze worden ook bedreigd door het stropen van hun prooi, evenals vergeldingsjacht, als ze een veestapel storen.

(Suriname Mirror/Rainforest Trust/Fundación Jocotoco/YouTube)

Oppositie senator Desiree Masi in Paraguay wil rechtszaak tegen president Horacio Cartes

Cartes gaf leiding toen agenten op 31 maart 2017 oppositieleider Quintana doodschoten

Verzoek Masi is protest tegen 'staatsterrorisme'


Een oppositie senator in Paraguay heeft een politiek proces aangevraagd tegen de huidige president Horacio Cartes, die de leiding had toen politiemannen bijna een jaar geleden een oppositielid doodschoten. 

'Ik nodig je uit - sorry als dat overdreven klinkt - ik eis dat oppositieleiders patriotten zijn en een politiek proces tegen Horacio Cartes aanvragen' als een protest tegen 'staatsterrorisme', aldus senator Desiree Masi, van de Partido Democrático Progresista, gepost op haar Twitter-account. Ze riep het aankomende 1-jarig herdenking van de moord op oppositieleider Rodrigo Quintana op 31 maart 2017 uit.


Quintana werd gedood bij gewelddadige confrontaties aangewakkerd door een geheime stemming in de Senaat over een grondwetswijziging waardoor president Cartes zich kandidaat kon stellen voor herverkiezing.

Quintana, 25, werd gedood door een rubberen kogel afgevuurd door de politie die het hoofdkwartier van de Partido Liberal binnenkwam, de op een na grootste politieke partij van het land.Het verzoek volgde op een andere politiek proces gelanceerd door vertegenwoordigers van La Asociación Nacional Republicana-Partido Colorado, in de oppositie, gericht op Paraguay's Rekenkamer-inspecteur Enrique Garcia vanwege corruptiebeschuldigingen. Parlementsleden  verzochten om een politiek proces tegen president Cartes, slechts een maand vóór de presidentsverkiezingen, gepland voor 22 april.

Cartes wordt ook ondervraagd vanwege zijn kandidatuur voor een zetel in de Senaat, waarbij verschillende linkse oppositiepartijen beroep aantekenen tegen het besluit van het verkiezingsgerechtshof van Asuncion dat hij mag deelnemen, waaronder de Frente Guasu-coalitie, de Partido Democrático Progresista en de Partido Revolucionario Febrerista (PRF). Volgens Frente Guasu is Cartes' kandidatuur ook niet verenigbaar met de nationale Grondwet, artikelen 189 en 237, omdat de huidige president zich moet beperken tot de functie van het presidentschap en niet campagne moet voeren voor een andere positie terwijl hij de leiding heeft.
Cartes heeft Colorado presidentskandidaat Mario Abdo Benitez eerder in januari officieel goedgekeurd. Vorig jaar verdedigde de Frente Guasu de kandidatuur voor senator van Fernando Lugo, de eerste progressieve president van Paraguay, die vóór het einde van zijn mandaat in 2012 werd afgezet, met het argument dat hij niet als een senator de leiding kon nemen sinds de politieke rechtszaak, en daarom kon hij aanspraak maken op een zetel in de Senaat bij de komende verkiezingen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Procureur-generaal Colombia bezorgd over groeiende aanwezigheid Mexicaanse drugskartels

(Bron foto: Colombia.com)
Mexicaanse drugskartels in Colombia vormen een bedreiging voor nationale veiligheid


De groeiende aanwezigheid van Mexicaanse drugskartels in Colombia en hun allianties met lokale bendes vormen een bedreiging voor de nationale veiligheid van het Andesland, zei de procureur-generaal donderdag 15 maart 2018.

De Colombiaanse autoriteiten hebben lang geworsteld met de aanwezigheid van buitenlandse criminele groepen, zoals het Mexicaanse Sinaloa-kartel, dat Colombiaanse cocaïne van lokale bendes koopt en het naar het noorden vervoert, naar de Verenigde Staten en Europa.

'Het is duidelijk geïdentificeerd door het kantoor van de procureur-generaal en we hebben de nationale regering geïnformeerd over een groeiende aanwezigheid van Mexicaanse kartels', vertelde procureur-generaal Nestor Humberto Martinez aan journalisten. 'We moeten ze verbannen, omdat ze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.'

Colombia, een van 's werelds grootste cocaïneproducenten, heeft de capaciteit om naar schatting 910 ton per jaar te produceren. In 2017 nam de overheid een record van 435 ton in beslag.

Het Sinaloa-kartel is gelieerd aan een 300-koppige groep dissidente voormalige leden van de FARC-guerrilla's, die vorig jaar demobiliseerden onder een vredesakkoord met de regering, zei Martinez. De dissidenten opereren in de buurt van de grens met Ecuador, een gebied dat bekendstaat om de productie van cocaïne, en de regering biedt een beloning van $ 50.000 voor informatie die leidt tot de gevangenname van hun leider.

(Suriname Mirror/Reuters)

Plot van Cubaanse jihadist in Colombia om Amerikaanse diplomaten te doden

Raul Gutierrez Sanchez (46) wilde 29 Amerikanen van VS-ambassade in Bogota doden

(Bron foto: Twitter)


De openbaar aanklager in Colombia zei woensdag 14 maart 2018, dat het aanslagen op overheidsfunctionarissen van de Verenigde Staten in de hoofdstad Bogota, naar verluidt gepland door een Cubaanse staatsburger, heeft voorkomen. Raul Gutierrez Sanchez, een 46-jarige die illegaal in Colombia is, had een aanval gepland op de exclusieve 'Zona Rosa' van Bogota, een dichtbevolkt gebied dat veel wordt bezocht door Amerikaanse toeristen en diplomaten.


De openbaar aanklager arresteerde Gutierrez op grond van aanklachten wegens terrorisme en samenzwering om een misdaad te begaan, dat hij ontkent.

Alarmbellen gingen af bij de autoriteiten, toen berichten tussen Gutierrez en een groep islamitische extremisten werden onderschept. In een van de berichten zei Gutierrez, dat hij al het verkenningswerk had gedaan van een restaurant in Bogota, dat bezocht werd door 'f *** ing gringos die in de ambassade werken', waarschijnlijk verwijzend naar Amerikaanse diplomaten waarvan wordt aangenomen, dat ze het doelwit zouden zijn van de aanslag.

Het kantoor van de openbaar aanklager beschuldigde Gutierrez van de planning om 29 Amerikanen aan te vallen , die op de ambassade van de Verenigde Staten in Bogota werkten.


Een andere onderschepte boodschap van Gutierrez luidt: 'Ik zal mijn broeders wreken met of zonder uw hulp. Allah is met mij', waarop hij een antwoord ontvangt waarin staat, dat de aanval moet worden uitgevoerd 'in de naam van Allah om de gevallen broeders te wreken', naar verluidt door een Spaanse inwoner van Marokkaanse afkomst. Het is nog niet bekend of Gutierrez deel uitmaakt van het internationale terroristische netwerk ISIS of slechts een sympathisant is.


Volgens een analist van Colombia's Escuela Superior de Guerra, Nestor Rosania, is Colombia niet voorbereid op het omgaan met internationaal terrorisme op  eigen bodem.
'De traditionele focus lag op het interne conflict van de natie; internationaal terrorisme heeft geen prioriteit gehad. Het zijn onderwerpen waar we aan moeten werken', vertelde Rosania aan Blu Radio.

Colombia is de thuisbasis van een internationaal erkende terroristische organisatie, de marxistische ELN-groep, die sinds 1964 de Colombiaanse staat bestrijdt.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Washington Post/Twitter/YouTube)

Aruba moet vòòr 30 april begroting hebben die voldoet aan normen College Aruba financieel toezicht

Arubaanse regering probeert een aanwijzing te voorkomen

 

Aruba krijgt tot 30 april om met een begroting te komen die voldoet aan de normen van College Aruba financieel toezicht CAft). Zo niet dat volgt een aanwijzing. Dat stelt staatssecretaris Raymond Knops in een brief aan de Rijksministerraad die vandaag, vrijdag 16 maart 2018, plaats heeft om hierover te besluiten, zo bericht Caribisch Netwerk/NTR. 

De Arubaanse regering hield al rekening met een aanwijzing, maar probeert dat te voorkomen. De Arubaanse minister van Financiën gaat naar Nederland om het financieel reddingsplan te presenteren en hoopt op steun.

In de brief van Knops staan de bevindingen in het kort van de CAft over de begrotingen 2017 en 2018. Beide voldoen niet aan de normen. 2017 sluit met een tekort van 3,1% bbp in plaats van de norm 0,5%. Dit vanwege tegenvallende belastingopbrengsten en uitblijven van de heropening van de raffinaderij.

De begroting van 2018 moet nog naar het parlement en toont een tekort van 3,9% terwijl er eigenlijk een overschot van 0,5% bbp was bepaald. Hierdoor stijgt de totale schuld van Aruba naar 91% bbp.

Aruba kan rekenen op steun vanuit Nederland en wellicht ook van UNHCR

'Suriname en Guyana hebben zich bij Aruba aangemeld als opvangplaatsen voor Venezolanen'


Aruba kan rekenen op steun vanuit Nederland en wellicht ook van UNHCR – VN Commissie voor Vluchtelingen in de opvang van Venezolaanse vluchtelingen. Afgelopen dinsdag deed UNHCR een oproep aan landen die te maken krijgen met een instroom van Venezolanen om deze de toegang niet te weigeren en om hen de vluchtelingenstatus toe te kennen. Volgens premier Evelyn Wever-Croes zou de vluchtelingenorganisatie deze oproep inmiddels hebben genuanceerd,  aldus Caribisch Netwerk/NTR donderdag 15 maart 2018. 

Inmiddels heeft Aruba contact met Nederland over het updaten en definitief afronden van het plan dat er al ligt. Aruba moet het kostenplaatje nog rondkrijgen. Het UNHCR zegt bereid te zijn de helft te betalen onder bepaalde voorwaarden, terwijl minister van Defensie Ank Bijleveld heeft toegezegd dat Nederlandse strijdkrachten beschikbaar zullen worden gemaakt om te helpen.

Bijleveld zou volgens Wever-Croes hebben aangegeven dat Nederland een prominentere rol in deze situatie zou moeten spelen.

Premier Wever-Croes zegt nog altijd de wens te hebben dat Aruba na een bepaald aantal vluchtelingen te hebben opgevangen (het oude plan gaat uit van een totaal van 500) een ‘intake punt’ wordt. Dus dat Aruba de Venezolaanse vluchtelingen registreert en medisch test om daarna ze over te plaatsen naar andere eilanden. Daar is eerder kritisch op gereageerd vanuit de Tweede Kamer, maar volgens de Arubaanse premier hebben ondertussen Suriname en Guyana zich aangemeld als opvangplaatsen voor Venezolanen.

Toch is de kans ook aanwezig, dat het helemaal niet zo’n vaart gaat lopen met de toestroom van Venezolaanse vluchtelingen. Er zijn experts die zeggen, dat als er sprake moet zijn geweest van een massale toestroom, zoals het geval is naar Colombia, dit al lang plaats zou hebben gevonden, aldus de premier.

Volgens haar zou de zeeoversteek naar Aruba blijkbaar toch een te hoge drempel voor velen. Maar mocht het toch op een exodus uitlopen, dan moet niet worden uitgegaan van 500 vluchtelingen, maar van duizenden, waarschuwt de premier.

Problemen bij Aqualectra op Curaçao met de facturering aan klanten opgelost

Aqualectra gaat nieuwe facturen verzenden voor de maand januari


Aqualectra heeft de problemen met de facturering aan klanten opgelost, zo laat de overheids-nv weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 16 maart 2018. 

De problemen ontstonden toen het bedrijf de data van een oud naar een nieuw systeem moest overbrengen. Daardoor waren er problemen met de facturering voor de maanden januari en februari 2018. Klanten hebben facturen over de maand januari gekregen die naar nu blijkt gecorrigeerd moeten worden.

Aqualectra gaat nu nieuwe facturen verzenden voor de maand januari.

Klanten die al eerder een factuur voor januari hebben gekregen, moet de rekening als niet-verzonden beschouwen. Voor de administratie telt de tweede en niet de eerste factuur van januari. Betalingen die aan de hand van de eerste factuur voor januari zijn gedaan, worden bij de tweede verrekend. Op dit moment worden de facturen over de maand februari gemaakt.

Huishoudens waar de meterstand voor de periode maart al is opgenomen, ontvangen de nota’s voor de maanden februari en maart tegelijk.

Ongedocumenteerde scholieren op Curaçao kunnen géén diploma krijgen

'Juist deze kinderen doen vaak extra hun best op school, omdat ze veel hebben meegemaakt'


Ongedocumenteerde kinderen worden soms wél toegelaten tot scholen op Curaçao, maar kunnen vervolgens géén diploma krijgen. Met als gevolg, dat het de jongeren onmogelijk wordt gemaakt om verder te studeren en hun capaciteiten te benutten. 

Verhalen over kinderen en jongeren die hier het levende bewijs van zijn, komen boven tafel nu de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé, de adviescommissie ‘Ongedocumenteerde illegale jongeren’ in het leven heeft geroepen om deze problematiek in kaart te brengen en aan te pakken, aldus vandaag, vrijdag 16 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

Directrice van de Prins Bernhardschool Cherzinia Sambo vindt het verschrikkelijk om te horen. 

'De enige reden, dat mensen vanuit een ander land naar hier komen, is omdat ze het hier waarschijnlijk beter hebben. Ze vertrekken niet zomaar. Juist deze kinderen doen vaak extra hun best op school, omdat ze veel hebben meegemaakt en weten dat onderwijs niet vanzelfsprekend is. Als zij dan na al die jaren hard werken geen diploma krijgen, wat voor gevoel geef je ze dan? Dat alles voor niets is geweest?'

PALU-vooorzitter Hok: 'Zoveelste reshuffling gevolg van gebrekkige planning'

'Enorme onderbenutting huidig potentieel, verkeerde prioriteiten, enorme verspilling staatsgelden'


Met de economische problemen die wij nu reeds hebben en in het verlengde daarvan de aankondiging van de zoveelste reshuffling van een kabinet Bouterse komt een aantal zaken nadrukkelijk naar voren. Er is sprake van te weinig planning en te weinig coördinatie met als gevolg enorme onderbenutting van het huidig potentieel, het leggen van verkeerde prioriteiten en een enorme verspilling van staatsgelden. Terwijl de problemen zich opstapelen zien we dat Suriname zich mag opmaken voor weer een reshuffling. 

Het kabinet Bouterse 2 werd geïnstalleerd in augustus 2015 en in september 2016 werd de eerste reshuffling bevestigd en nu in maart 2018 de tweede. Terwijl men blijft sleutelen aan kabinetten, zien we dat er totaal geen gericht beleid is om de productie in welke sector dan ook te bevorderen. Op deze manier kunnen er dan natuurlijk ook geen nieuwe banen ontstaan voor onze jongeren. De gepensioneerden vormen een van de kwetsbare groepen. Ondanks dat velen op 60- jarige leeftijd nog zeer vitaal zijn en vaak ook willen doorwerken, wordt daar geen beleid op gemaakt. Natuurlijk wordt dat ook moeilijk, omdat de regering geen beleid heeft om nieuwe banen te laten ontstaan. 

De arbeiders in dienst van de overheid, de ambtenaren moeten het maar een beetje gelaten volgen. De overheid heeft greep op hun salarissen en maakt daar vaak genoeg gebruik van. Dat vaker salarissen laat worden uitbetaald heeft alles te maken met het tijdelijk vullen van een of ander gat. 

Naast het continue proces van reshuffling is het ook bij andere keuzes die men doet, vaak moeilijk om te zien hoe daarin het nationaal belang wordt gediend. Neem nou de kwestie van de onderhandelingen met Suralco. Welk plan ligt daar nou aan ten grondslag, wat wil men bereiken en waarom zet men geen professionals aan het werk, bijvoorbeeld ter zake ervaren juristen, die weten te dealen met bedrijven als Alcoa. Men zegt dat er geen geld is, maar bewindslieden reizen af en aan. Je had ook een signaal kunnen sturen door bijvoorbeeld vorige jaar de viering van 25 november anders te doen. Moest je met alle geweld perse nu de Zwartenhovenbrugstraat gaan inrichten? Voorbeelden te over. 

Al jaren hebben we problemen met ons onderwijs. Maar de benoeming van een minister blijft maandenlang uit, evenals een minister van Justitie en Politie trouwens. Wonder boven wonder horen we dat juist in deze periode de criminaliteit is gedaald. 

Jongeren hebben ook al jaren het probleem van huisvesting. Je wilt op een bepaald moment het ouderlijk huis verlaten om je eigen leven te gaan beginnen. Die huizen zijn er niet in voldoende mate. In sommige situaties leven in één huis wel drie of vier generaties. U begrijpt wel dat dit nooit goed kan zijn voor het welzijn van de mensen in dat huis. Weer een instrument om mensen te manipuleren. Want dan beloof je ze gewoon dat ze na de komende verkiezingen zeker een huis gaan vinden als ze maar op je stemmen, want je gaat 20.000 huizen bouwen. 

Er is een wetmatigheid over golfbewegingen van de economie. Deze crisis zal dus ook weer over gaan net zoals het enthousiasme over de reshuffling. 

Maar, we moeten er wel voor zorgen dat het land bij de volgende crisis er beter voor staat. Daarvoor is er geen wisseling van ministers nodig, maar een mind shift. Regering, alleen samen gaan wij dit land tot ontwikkeling kunnen brengen. 

Samen met onder meer coalitie, oppositie, maatschappelijke groeperingen, kennisinstituten en bedrijfsverenigingen.

Jim Hok, 
Voorzitter van de PALU

NIMOS doet eindelijk zelf plastic in de ban....

Milieufocus te veel gericht op petflessen en niet op de miljoenen plastic zakjes....


Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) gaat per direct plasticvrij. De organisatie zal het gebruik van plastic zoveel mogelijk nalaten en ontmoedigen, zowel intern als bij activiteiten waarbij zij betrokken is. Dat maakte het NIMOS bekend op haar twintigste verjaardag, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 16 maart 2018.

Door zelf het goede voorbeeld te geven, wil het milieu-instituut wijzen op het gevaar van het gebruik van plastic voor mens, dier en plant, en voor het milieu in het algemeen.

De Surinaamse industrie gebruikt per jaar 150 miljoen petflessen, waarvan het grootste deel lokaal wordt gemaakt met ingevoerde grondstof. De rest wordt geïmporteerd. Van deze flessen belandt 96 procent rechtstreeks in het milieu. Slechts 4 procent wordt gerecycled.

In zeeën wereldwijd bevinden zich 5,25 miljard stuks plastic in diverse vormen. Volgens wetenschappers heeft dit aantal slechts betrekking op drijvend plastic. In werkelijkheid komen er 20 biljoen stuks plastic in de zee, waarvan 70 procent op de bodem terecht komt. Deze informatie werd gepresenteerd tijdens een lezing van het NIMOS die werd verzorgd door Louise Zuilen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Monique Pool en Cheyenne Samson van het Green Hertitage Fund Suriname.

Niet onvermeld mag blijven, dat Suriname niet alleen kampt met petflessen gedumpt in het milieu, maar ook met miljoenen plastic zakken en zakjes. Neem de vele supermarkten en supermarktjes (snesi's). Alle boodschappen worden daar in kleine plastic zakjes gedaan. De supermarkten worden op geen enkele wijze door de regering en het NIMOS gestimuleerd en gemotiveerd om over te stappen op bijvoorbeeld (tegen een kleine vergoeding voor de klant) stoffen her te gebruiken draagtassen.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Rusland (NPS): 'Begrijpelijk dat president Bouterse ministerskandidaten zoekt binnen NPS'

'De NPS heeft geen politieke samenwerking met NDP en kan niet meedoen op regeringsniveau'


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt het begrijpelijk dat president Desi Bouterse zoekt naar ministerskandidaten binnen de gelederen van de 'groene partij'.

'De problemen in het land zijn immens. De NPS heeft in het verleden keer op keer bewezen, dat zij het kader in huis heeft en in staat is de problemen aan te kunnen en ons land te bevrijden van misstanden die er bestaan binnen diverse sectoren. De NPS heeft het kader om op deskundige en verantwoorde wijze haar ondersteuning te geven, maar ziet geen heil in de huidige constellatie om een bijdrage te kunnen leveren welke duurzaam van aard zou zijn', zegt Rusland vandaag, vrijdag 16 maart 2018, op Starnieuws.

Onderwijsdeskundige Marie Levens was benaderd om de scepter te zwaaien op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Ronald Assen voor Justitie en Politie. Beiden hebben bedankt voor de eer.

'De NPS heeft geen politieke samenwerking met de NDP en kan dus ook niet meedoen op regeringsniveau binnen het huidige kabinet van de NDP', stelt Rusland.

Hij is bijzonder tevreden met de reactie van Assen, die aangaf het als NPS'er niet te kunnen maken deel te nemen in de regering en zeker niet de opmars die de partij nu meemaakt te willen dwarsbomen.

Rusland heeft dinsdag een heel lang gesprek gehad met Marie Levens en wenst hierbij aan te geven, dat de NPS zich ernstig zorgen maakt over de huidige stand van zaken, ook rond het onderwijs. Behalve tal van de tekortkomingen binnen het onderwijs zit het land al drie maanden met een waarnemend minister die ook nog veel problemen heeft binnen de gezondheidssector. Dit is onacceptabel, meent de politicus.

De NPS heeft eerder aangegeven, dat waar noodzakelijk op technisch niveau partijgenoten hun bijdrage leveren om het beleid en de ontwikkeling van het land positief te ondersteunen, maar benadrukt dat politieke samenwerking niet aan de orde is.

Open brief aan EBS over werktijden aan netwerk

'Het zou beter zijn als noodzakelijke uitbreidingen aan netwerk 's nachts zouden geschieden'


Geachte EBS-directie, 

Allereerst, wil ik als fabrikant en ondernemer benadrukken dat ik uw organisatie wil complimenteren met het verbeteren van uw dienstverlening. Ik merk, dat in ieder geval op Paramaribo Noord de stroomtoevoer de afgelopen periode drastisch is verbeterd. Echter, wil ik via dit schrijven toch mijn misnoegen uiten over het volgende. 

Deze maand hebben we twee stroomonderbrekingen gehad op Paramaribo Noord omgeving Copernicusstraat. Ik vind dat het in deze economische crisistijd niet door de beugel kan dat er stroomonderbrekingen voor het upgraden van het netwerk, overdag worden ingepland. En dit op tijden in de orde van 09.00 tot 14.00 uur in de middag. Dit is namelijk 'prime time' en voor de meeste ondernemingen het hoogtepunt van de dag om omzet te draaien. En dus indirecte inkomsten voor de staatskas. 

Het zou beter zijn als de noodzakelijke uitbreidingen aan het netwerk in de nachtelijke uren zouden geschieden. Dit tussen 0.00 uur en 05.00 uur. Zodat het bedrijfsleven - productiebedrijven - hier niet de dupe van worden en omzetderving van ons en aan derden voorkomen wordt. Want als u de productie stillegt, betekent het niet alleen dat de bedrijven hier de dupe van worden maar ook de afnemende bedrijven die op bestellingen wachten. 

Ik begrijp, dat vernieuwing van het netwerk noodzakelijk is. Maar, gelieve dit op een wijze te doen zodat het economisch leed minimaal is. In de nachtelijke uren slapen de meeste mensen en is de economische schade dan ook minder dan als overdag. 

Ik weet dat u onderbrekingen van te voren communiceert. Maar, dit heeft enkel tot gevolg dat bedrijven sluiten en mensen zonder doel of planning thuis zitten en het werk zich alleen maar opstapelt voor deze medewerkers. Met mogelijk tot gevolg dat de dienstverlening van deze bedrijven onder druk komt te staan. 

Onze natie schreeuwt om meer productie, gelieve dan ook uw ondersteuning te geven om deze productie en bedrijvigheid zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Zodat wij als particulieren in ieder geval ongestoord onze bijdrage kunnen leveren aan dit prachtig land. Dus graag uw aandacht hiervoor. 

Hoogachtend, 
Aristo Kelly, 
Directeur Suriname Cartridge Depot N.V

Onschuldig door agent beschoten automobilist sleept de Staat voor rechter

Agent vuurt om onduidelijke reden op verkeerde auto...

- Akkerhof (33) door politiekogels geraakt in borst, arm en vinger
- Middelvinger verbrijzeld waardoor hij zijn dagelijkse werkzaamheden als tuinbouwer en kok niet meer kan uitvoeren


Leandro Akkerhof reed vrijdag tussen vier en half vijf ‘s morgens met een vrouw in de auto toen dichtbij de kruising van de Franchepane- en Zonnebloemstraat een man gericht schoot op het voertuig. Uit vrees reed Akkerhof verder. Achteraf werd bekend, dat de schutter een politieman is. De 33-jarige Akkerhof, die door de agent in burgerkleding werd aangezien voor een dief, zal de Staat voor het gerecht dagen, zo bericht de Ware Tijd donderdag 15 maart 2018. 

Hij stelt dat zijn middelvinger verbrijzeld is waardoor hij zijn dagelijkse werkzaamheden als tuinbouwer en kok niet meer kan uitvoeren. Hierdoor derft hij inkomsten die hij op de Staat wil verhalen.

Akkerhof heeft in- en uitschoten gehad aan zijn borst, arm en vinger, terwijl de vrouw een schampschot heeft opgelopen aan haar schouder. 'Ik zag plotseling iemand op het wegdek die begon te schieten.'

Akkerhof ging op eigen gelegenheid naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar de politie hem voorhield, dat hij verdacht was van diefstal. Later kreeg hij van dezelfde politiemensen te horen, dat hij niet langer verdachte is.

Het slachtoffer heeft een dag in het ziekenhuis gelegen. De ligdagkosten bedragen Srd 4.000, maar die zijn niet gedekt, omdat hij niet verzekerd is.

De schietgrage politieman had hem aangezien voor een dief die rond dat tijdstip de auto-accu van een buurvrouw aan de Kamperfoelistraat had weggenomen.

De klacht van Akkerhof is in behandeling bij de afdeling Onderzoek Politionele Zaken van het Korps Politie Suriname.

De vraag is hoe het mogelijk is, dat de agent, die de dief heeft zien wegrijden, toch op een andere auto heeft geschoten en daarbij onschuldige inzittenden heeft verwond....

Leest u ook deze column over het schietgedrag van agenten en dat sancties uitblijven en in diverse zaken van doofpotten kan worden gesproken! 

Zwarte activiste en gemeenteraadslid in Rio de Janeiro Marielle Franco vermoord

Moord op activiste en politica leidt tot geschokte reacties en protesten

(Bron  foto: Twitter)

De zwarte activiste en gemeenteraadslid in Rio de Janeiro Marielle Franco is gisteravond samen met haar chauffeur doodgeschoten op weg naar huis van een evenement in het centrum van Rio de Janeiro. 

De Braziliaanse Arbeiders Partij, oftewel de PT (Partido dos Trabalhadores), van Rio de Janeiro heeft donderdag 15 maart 2018 een publieke verklaring uitgegeven, waarin de moord op de 38-jarige Marielle Franco in het centrum van Rio de Janeiro wordt veroordeeld. De verklaring zegt onder andere, dat de linkse partij 'grote droefheid uitspreekt over de tragedie' die gisteravond plaatsvond.


'Marielle, een strijdbaar gemeenteraadslid en activist voor mensenrechten en sociale gelijkheid, streed voor de mensen en een rechtvaardige, rechtvaardige samenleving.'

PT Congreslid, Wadih Damous, schreef op zijn Twitter-account: 'Marielle is geëxecuteerd. De moord werd vandaag voltrokken, maar het is het resultaat van een complot gesmeed door de barbaarse natuur die Brazilië in zijn greep heeft. Onder het fascisme handelen uitroeiingsgroepen in volledige vrijheid. Ondertussen, zoekt de militaire interventie (in staat Rio de Janeiro) in de boekentassen van kinderen die in favela's wonen.'


Het lid van de Socialistische en Vrijheids Partij, of PSOL (Partido Socialismo e Liberdad), Franco keerde terug naar huis van een evenemen in de wijk Lapa toen volgens getuigen haar voertuig door een andere auto werd benaderd. Ten minste negen kogels werden afgevuurd, waardoor de politica en haar chauffeur werden gedood. Haar adviseur, Fernanda Chaves, die ook in het voertuig zat, overleefde de aanval..

PSOL publiceerde een publieke verklaring waarin staat dat Franco's 'activiteiten als raadslid en mensenrechtenactivist alle PSOL-militanten trots maken'. Het merkte verder op, dat de linkse partij een 'onmiddellijk en rigoureus' onderzoek door de autoriteiten eist om de schuldigen te ontdekken en  motieven.
De moord op Franco komt twee weken nadat ze als rapporteur was benoemd in de speciale commissie die door de gemeenteraad is ingesteld om toezicht te houden op de militaire interventie in de stad Rio de Janeiro.


Drie dagen geleden veroordeelde ze de dood van twee jongeren tijdens een militaire politieoperatie in de Acari-gemeenschap.

'We moeten luid praten, zodat iedereen weet wat er nu in Acari gebeurt. Het 41e Militaire Politie-bataljon van Rio de Janeiro terroriseert en schendt Acari-inwoners. Deze week werden twee jongeren gedood en in een greppel gegooid. Vandaag liep de politie de straat op en bedreigde de bewoners. Dit is altijd gebeurd en met de (militaire) interventie is het slechter geworden', schreef ze op haar Twitter-account.


Protesten zijn georganiseerd in de steden Recife, Belem, Salvador, Natal, Sao Paulo, Brasilia, Belo Horizonte, Juiz de Fora, Porto Alegre, Florianopolis, Curitiba en elders om de moord op Franco te veroordelen.


(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Jornal do Brasil/Folha de S.Paulo/Twitter)