woensdag 22 november 2017

Joel ‘Bordo’ Martinus, eigenaar van voetbalclub Notch, weet ook buiten het veld te tieren

(Bron: screenshot Facebook/dWT)
Tirade op Facebook tegen de Ware Tijd en Radio ABC


Eigenaar van voetbalclub Notch, Joel ‘Bordo’ Martinus, heeft dinsdag live via Facebook de Ware Tijd en Radio ABC verbaal aangevallen. De tirade duurde ruim een uur lang, aldus De Ware Tijd vandaag, woensdag 22 november 2017.

De twee media haalden zich de gram van de clubvoorzitter op de hals, nadat verslag was gedaan van zijn wangedrag tijdens en na een recent gespeelde wedstrijd van Notch.

Naast liederlijke taal tegen de wedstrijdleiding moesten ook journalisten het na de wedstrijd zaterdag tegen Walking Boyz Company ontgelden. Daarbij werden ook dreigementen geuit tegen verslaggevers, maar de Ware Tijd gaat niet in op de inhoud en ernst van die dreigementen

Tegen het wangedrag van Martinus tijdens de wedstrijd hebben aanwezige officials van de Surinaamse Voetbalbond niet opgetreden.

Het is overigens niet de eerst keer dat deze clubeigenaar zich tijdens wedstrijden heeft misdragen. De Ware Tijd vermeldt echter daarvan geen voorbeelden.

Wèèr verklaring Bankiersvereniging in 'kwestie' DSB: 'Wij roepen samenleving op tot kalmte en verantwoordelijk gedrag'

Vereniging bezorgd over de ongefundeerde berichten rond DSB die in de media de ronde doen


De Surinaamse Bankiersvereniging roept vandaag, woensdag 22 november 2017, in een verklaring, ondertekend door voorzitter Jim Bousaid, op tot kalmte. 'De samenleving verdient een compliment voor haar beheerste en verantwoordelijke opstelling jegens DSB Bank, waardoor er geen abnormale bewegingen zijn waargenomen.' Dit meldt Starnieuws.

De organisatie zegt bezorgd te zijn over de ongefundeerde berichten rond DSB Bank die momenteel in de media de ronde doen. Ze roept de samenleving op tot kalmte en verantwoordelijk gedrag. Deze mediaberichten zijn ongefundeerd, omdat het volgens de DSB en de Centrale Bank van Suriname nu veel beter gaat met de bank en dit jaar met winst zal worden afgesloten.

Ook komt de overheid ondanks haar zwakke financiële positie, al haar verplichtingen jegens alle banken vooralsnog na, aldus de Surinaamse Bankiersvereniging mee. Deze rentabiliteitsverbetering heeft – tezamen met reeds getroffen maatregelen – de solvabiliteitspositie van de bank verbeterd. Directie en monetaire autoriteiten werken momenteel aan verdere versterking van de solvabiliteitspositie van de bank.

De Surinaamse Bankiersvereniging roept de samenleving op voort te gaan met dit correct gedrag en zodoende kwaadwilligen geen kans te geven om schade toe te brengen aan ons financieel bestel en de samenleving. De Bankiersvereniging blijft de ontwikkelingen in de zaak nauwgezet volgen en zal zich blijven inzetten voor het behoud van een gezond financieel bestel.

Directeur van Citgo Aruba Holding gearresteerd in Venezuela

José Pereira en vijf andere opgepakte hoge Citgo-bestuurders verdacht van corruptie

Arrestaties zouden geen verband houden met deal Aruba in 2016 met Citgo voor heropening van de oude raffinaderij op het eiland


José Pereira, president van het Amerikaanse raffinaderijbedrijf Citgo Petroleum en tevens directeur van Citgo Aruba Holding, waar de nog te openen raffinaderij op Aruba onder valt, is gearresteerd op verdenking van corruptie. Het betekent nieuwe zorgen voor de nog te openen controversiële raffinaderij op Aruba. 

Pereira is dinsdag 21 november 2017 samen met vijf andere hoge bestuurders van Citgo in de Venezolaanse hoofdstad Caracas opgepakt. Dat heeft de Venezolaanse openbaar aanklager Tarek William Saab bekendgemaakt.De zes bestuurders
- José Pereira (president van Citgo)
- Tomeu Vadell (vicepresident van 'Operaciones de Refinación')
- Alirio Zambrano (vicepresident van 'Refinería Corpus Christi')
- Jorge Toledo (vicepresident van 'Suministro y Comercialización')
- Gustavo Cárdenas (vicepresident van 'Relaciones Estratégicas con Accionistas y Gobierno')
-José Luis Zambrano (vicepresident van 'Servicios Compartidos')
zouden een constructie hebben opgezet van $4 miljard om schulden van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) te herfinancieren waarbij Citgo Petroleum, de Amerikaanse dochteronderneming van PdVSA, in onderpand is gegeven. Hierbij zouden tussenpersonen miljoenen dollars aan commissies in eigen zak willen steken.


De contracten zouden zijn ondertekend zonder de autorisatie van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zouden 'het nationale erfgoed en de toekomst van de belangrijke dochteronderneming' op het spel hebben gezet, aldus Saab, zo bericht persbureau Bloomberg.

Volgens Saab oefenden de gearresteerde Citgo-bestuurders in opdracht van de VS druk uit op de Venezolaanse oliesector en ontvingen ze daarvan persoonlijk voordeel.

Tot de gearresteerden behoort ook Alirio Zambrano, die tot halverwege 2017 general manager was van de raffinaderij op Aruba.

Voor zover bekend houden de arrestaties geen verband met de deal die Aruba in 2016 sloot met Citgo voor de heropening van de oude raffinaderij op het eiland. De opening van de raffinaderij, die in Nederland tot Kamervragen heeft geleid, is al vertraagd en dreigt verdere vertraging op te lopen als PdVSA niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. Of de arrestaties gevolgen hebben voor de voortgang van de heropening is niet bekend.

Een woordvoerder van Citgo laat in een persverklaring aan Bloomberg weten, dat het bedrijf 'een in de VS gevestigd bedrijf is dat onafhankelijk opereert volgens de standaarden en wetgeving in de VS'.

(Suriname Mirror/Financieele Dagblad/Bloomberg/Twitter/YouTube/The Wall Street Journal/Noticiacla.com)

Melkcentrale wil in verschillende districten eigen verkooppunten

'Bedrijf wordt geconfronteerd met klachten over bedorven producten uit supermarkten'

Publiek geheim dat er winkeliers zijn die hun diepvries 's nachts uitschakelen om hoge stroomrekening te voorkomen


De Melkcentrale wil in verschillende districten eigen verkooppunten voor haar producten openen. Het bedrijf wil daarmee de kwaliteit garanderen. De directe aanleiding zijn klachten over melk of melkproducten die al vóór de aangegeven datum vervallen blijken te zijn. Dat ontdekt de consument pas bij gebruik van het product. Het is publiek geheim, dat er winkeliers zijn die hun diepvries 's nachts uitschakelen om een (te) hoge stroomrekening te voorkomen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van producten die koel gehouden moeten worden, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 22 november 2017.

Dew Sitaram, directeur van de Melkcentrale, erkent dat het bedrijf geconfronteerd wordt met de klachten. Het bedrijf hanteert een minimale temperatuur van vijf graden voor de opslag van zijn producten. Dat wordt ook aan winkeliers meegegeven.

'Als de consument kan aantonen dat de oorzaak bij de winkelier ligt, mag hij het product terugbrengen naar de winkel of bij ons. We willen er alles aan doen om hem tegemoet te komen.'

Sitaram zegt, dat de plannen om in alle districten een zogenoemde fabriekswinkel te hebben, ook tegen deze achtergrond gezien moet worden. Het bedrijf heeft al met de districtscommissariaten van Nickerie, Saramacca en Wanica gesproken om de mogelijkheden hiervoor te bekijken.

Ook Michi Natural Foods krijgt klachten die samenhangen met de opslagtemperatuur van de producten, zegt Miguel Boerleider van de afdeling Marketing. De ideale temperatuur is volgens hem drie tot vijf graden. Dit wordt ook aanbevolen aan de winkeliers. 'We onderzoeken of het bij ons fout kan zitten of bij de wederverkoper. Over het algemeen merken we bij veldonderzoek wel dat de temperatuur te hoog is.' De consument mag het product terugbrengen bij de winkel of het bedrijf.

Het is de Ware Tijd niet gelukt om Rudisa, die ook melkproducten produceert, te bereiken voor een reactie.

Rusland verbiedt invoer van rund- en varkensvlees uit Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Russisch voedselagentschap vindt verboden groeihormonen in vlees


Rusland verbiedt vanaf 1 december voor onbepaalde tijd de invoer van rund- en varkensvlees uit Brazilië. Het Russische voedselagentschap Rosselkhoznadzor stelt verboden groeihormonen te hebben aangetroffen in het vlees, die de gezondheid van de consument kunnen schaden. Het gaat onder andere om ractopamine. Het gebruik van ractopamine is verboden in de Europese Unie, maar is wel toegestaan in onder meer Brazilië, de Verenigde Staten en Canada. 

Volgens de Braziliaanse regering is er van een algemene ban geen sprake. Rusland zou slechts de invoer van het vlees van een viertal individuele Braziliaanse bedrijven verbieden.


De Braziliaanse autoriteiten zijn er van overtuigd dat ze de kwestie snel kunnen oplossen en dat de export van vlees naar Rusland weer op korte termijn kan worden hervat.

Het ministerie van Landbouw in Brazilië gaat er op toezien dat het vlees voor export vrij is van residuen van ractopamine en andere middelen. Het ministerie heeft documenten uit Rusland ontvangen die de vondst van ractopamine aantonen en gaat nader onderzoek bij de betrokken Braziliaanse bedrijven.

Rusland is een belangrijke afnemer van Braziliaans van rund- en varkensvlees. In de maand september had het land een aandeel van 41% van de totale export van varkensvlees en in oktober ging 11% van alle export van rundvlees naar Rusland.

Marktanalisten sluiten niet uit dat de maatregelen mede zijn ingegeven om de vleesproducenten in eigen land te beschermen tegen de import uit Brazilië.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/AgriHolland/Bloomberg)

Leerling van een LBO-C school in Paramaribo mishandelt leerkracht in klas...

Jongen wordt mogelijk van school afgeschreven

Tijdens mishandeling wordt agressieve leerling aangemoedigd door medeleerlingen...


De leerling van een LBO-C school in Paramaribo die maandag een leerkracht in bijzijn van medeleerlingen heeft mishandeld, wordt mogelijk afgeschreven. De uiteindelijke straf zal op basis van het onderzoekresultaat worden bepaald. De jongen heeft de onderwijzer, die tegen zijn pensioen aankijkt, flink bewerkt met zijn vuisten. Zelfs toen het slachtoffer weerloos op de vloer lag ging de leerling door, daarbij aangemoedigd door medeleerlingen, zo blijkt uit een filmpje dat op Facebook circuleert, aldus vandaag, woensdag 22 november 2017, de Ware Tijd. 

De onderdirecteur Beroepsgericht Onderwijs, Ashok Rambali, heeft een eerdere opmerking herhaald, dat op sommige scholen docenten problemen hebben met lesgeven. De afdeling Inspectie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft een onderzoek ingesteld. 'Dit is a step to far. Dit kan niet.'

Rambali wijst op de verantwoordelijkheid van ouders en stelt dat zij niet alles aan de school moeten overlaten. 'Als dit het gedrag is van onze leerlingen, dan moeten wij hard optreden. We moeten onze werkers en leerlingen beschermen. Kinderen moeten leren respect op te brengen voor ouderen. Wat er ook gebeurt, je kunt een man van deze leeftijd niet zo op de grond gooien. De samenleving bepaalt welke kant wij opgaan. Als wij niets besluiten, dan ziet de toekomst er somber uit.'

Hij wijst de leerlingen erop dat hun houding - ook bij het beroepsonderwijs - er één moet zijn van respect. 'Je mag over kennis en kunde beschikken, maar als je attitude niet goed is wordt je nergens in het bedrijfsleven aangenomen.'

Blauwgele ara gestolen uit Parke Tropikal Curacao Zoo & Nature Reserve

(Bron foto: Parke Tropikal Curacao Zoo & Nature Reserve)
Diefstal volgt op een open dag, waarop veel vernield werd door bezoekers


Onbekenden hebben zondagnacht ingebroken in de dierentuin op Curaçao en een blauwgele ara (Ara ararauna) gestolen. Dit meldt Curaçaonieuws.nu vandaag, woensdag 22 november 2017.

De diefstal volgt op een open dag, waarbij ook al veel vernield werd door bezoekers.

De dierentuin vraagt iedereen uit te kijken naar de papegaai en de politie op 917 te bellen, als u bij toeval een papegaai in de buurt hoort.


'Kwestie' bankrun DSB verworden tot een mediaspektakel met beschuldigingen over en weer....

Nederlandse omroep NOS waarschuwt DSB geen verkeerde voorstelling van zaken te geven'NOS vind het kwalijk dat DSB op basis van feitelijke onjuistheden, de NOS er publiekelijk van beschuldigt indirect mee te werken aan een bankrun'


Het Nederlandse omroepbedrijf NOS waarschuwt DSB om geen verkeerde voorstelling van zaken te lanceren omtrent verslaggeving van de NOS over de situatie bij de bank. DSB heeft, aldus NOS, een persbericht verspreid waarin 'verschillende onjuistheden' staan. Een aantal daarvan betreft de het omroepbedrijf, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 22 november 2017.

Onder andere wordt gesteld, dat het Nederlandse ex-directielid van DSB, Hans Moison, bij de NOS-radio heeft opgeroepen tot een bankrun. 'De NOS-radio heeft Hans Moison echter nooit over dit onderwerp aan het woord gelaten, laat staan dat hij heeft kunnen oproepen tot een bankrun', schrijft Suriname-correspondent Harmen Boerboom. Moison is slechts aangehaald in een internet-verhaal over DSB, dat afgelopen maandag op de NOS-website is gepubliceerd (zie onderaan).

De aanleiding voor dat artikel was de oproep, eerder die dag, van de Centrale Bank van Suriname om vooral géén bankrun te laten ontstaan op DSB. Moison is in het artikel opgevoerd als oud-directielid van de bank, en als financieel deskundige die ingaat op de extreem lage solvabiliteit van DSB. Hij wijst op de noodzaak van herstel ervan. 'Nergens in het artikel roept de heer Moison echter op tot een bankrun', stelt de NOS. Integendeel benadrukt Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in hetzelfde artikel dat een bankrun onnodig is.

'De strekking van de berichtgeving van de NOS over dit onderwerp is dus een volstrekt andere dan die welke in het persbericht van De Surinaamsche Bank wordt neergezet.'

De omroep vind het kwalijk en betreurenswaardig dat 'DSB op basis van feitelijke onjuistheden, de NOS er publiekelijk van beschuldigt indirect mee te werken aan een bankrun'.

Met haar publicaties over de zaken omtrent DSB-bank probeert de NOS bij te dragen aan een feitelijke weergave van de financiële en monetaire situatie in Suriname, wordt gesteld. Met haar verklaring hoopt de NOS de 'alternative facts' te weerleggen die door verschillende financiële instellingen alsook door de regering, 'als waarheden zijn geponeerd'.

De NOS in Hilversum heeft vandaag de Nederlandse woordvoerder van DSB-bank, Jan Driessen van communicatiebureau QA-communicatie, gewaarschuwd voor het verspreiden van feitelijke onjuistheden. Driessen is daarnaast gevraagd zo snel mogelijk in een nieuwe verklaring op de gedane beweringen terug te komen, of concreet de zaken aan te wijzen waarvan NOS wordt beschuldigd.

Driessen lag de afgelopen dagen ook al op Twitter overhoop met de Belgische journalist Pieter van Maele, al jaren werkzaam in Suriname,  over een artikel van Van Maele in dagblad Trouw over de DSB.Stadsdeel Amsterdam Zuidoost geeft 25 november met soulfeest aanzet tot haar 50-jarig bestaan

In Cultureel Centrum NoLIMIT optredens van onder andere Oscar Harris en Louis Windzak


 
Het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost viert zaterdag 25 november 2017 in Cultureel Centrum NoLIMIT haar 50-jarig bestaan met een groots soulfeest, waaraan onder andere Oscar Harris met zijn band Versatile en verschillende artiesten zoals Louis Windzak meewerken. 

In 50 jaar is de Bijlmermeer uitgegroeid tot een gemeenschap waar mensen uit diverse culturen elkaar ontmoeten en versterken.

Het avondprogramma ‘Celebrating 50 jaar Bijlmermeer’ begint om tien uur. The Versatile Band opgericht door Oscar Harris en Benny Alwart brengt Versatile. een Jazzy performance in twee sets waar funk, soul en r&b invloeden de roots van de band blootleggen. De Band bestaat uit Oscar Harris, Benny Alwart, Edgar Darnaut, Renate Koningsbloem, Lucille Young-A-Fat, Louis Windzak, Franklin Caesar en Glenn Gaddum.

De avond zal ook worden opgeluisterd door muziek van DJ Flash. Hij zal de bezoekers met saxofoniste Sanne Landvreugd en percussionist Eddie Conard meenemen op een ‘trip down memory lane’ met swingende hits van sixties tot nu.

Host van de avond is Jeritza Toney.

Datum: 25 november 2017 
Tijd: 22.00 tot 03.00 uur 
Locatie: NoLIMIT 
Adres: Geldershoofd 80, 1103 BG Amsterdam 
Tickets: Presale € 2,50 (eventbrite.nl) en in de buurthuizen van ZO. Deurprijs € 5,-. Inclusief 1 consumptie. 
Meer info: www.50jaarbijlmermeer.nl.

Humberto Tan heeft zijn eenmalige fotoglossy HUMBERTO

Helft verkoopprijs gaat naar een project om in Europa meer wilde natuur te herintroducerenEenmalig verschijnt morgen, donderdag 23 november 2017, de fotoglossy HUMBERTO. Het magazine belicht fotoreportages uit binnen-en buitenland en bevat interviews met Nederlandse topfotografen die naamgever Humberto Tan inspireren. 

De helft van de verkoopprijs gaat naar een project - Rewilding Europe - om in Europa meer wilde natuur te herintroduceren.

In het nummer staan onder meer interviews met fotografen Frans Lanting en William Rutten. De glossy bevat verder fotoreportages uit onder meer Suriname, Zuid-Afrika, Kroatië, Bangladesh en Pieterburen, gemaakt door onder anderen llvy Njiokiktjien en Guus Dubbelman.

Het tijdschrift bevat verder foto’s die Humberto Tan zelf maakte.

'HUMBERTO is een must voor een ieder die zich laat verwonderen en verbazen. Waarbij de focus ligt op (hoger opgeleide) mannen en vrouwen die inmiddels de dertig zijn gepasseerd en die een brede belangstelling hebben voor achtergrond, reizen, sport, natuur, cultuur en natuurlijk fotografie', zo is te lezen op de website van HUMBERTO.

Het eenmalige blad van 164 pagina’s kost 6,50 euro en is straks breed verkrijgbaar, meldt uitgever VCT Media.

'Na vrijspraak oud-directeur CBCS, Emsley Tromp, moet regering reputatieschade voor Curaçao beperken'

(Bron foto: Facebook/Osepa)
Advocaat Osepa: 'Reputatieschade voor land groter, dan schade die Tromp heeft ondervonden'

'In dezen is de onkunde van het OM aangetoond'


De regering moet de reputatieschade voor Curaçao beperken, nu Emsley Tromp, de voormalige directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten door de rechter is vrijgesproken. Dat stelt advocaat Sheldry Osepa, voormalig Gevolmachtigde minister, aldus het Antilliaans Dagblad woensdag 22 november 2017.. 

'In deze zaak waren de ogen van de hele wereld op Curaçao gericht. Dat kwam doordat er een directeur van de Centrale Bank in opspraak was geraakt. Als Tromp dan in zo’n zaak wordt vrijgesproken, dan vraag je je af op grond waarvan het Openbaar Ministerie (OM) deze zaak in de eerste plaats is begonnen. Wat dat betreft is de reputatieschade voor het land groter dan de schade die Tromp heeft ondervonden', aldus Osepa.

'Je kunt je afvragen waarom het OM tot vervolging is overgegaan terwijl zij het bewijs in deze zaak niet rond hadden. Het is opvallend dat de rechter in zijn vonnis als het ware op dezelfde lijn zat als de verdediging van Tromp.' Het vonnis toont volgens Osepa ook nog iets anders aan.

'In dezen is de onkunde van het OM aangetoond. De vraag is wie daarvoor straks moet opdraaien. Wie krijgt straks de rekening gepresenteerd als Tromp schadevergoeding eist? Vergeet niet dat in het verleden door Ramonsito Booi en Burney El Hage in de zaak Spelonk, er zo’n 4 ton aan schadevergoeding is geëist. Je kunt ervan uitgaan dat het bedrag bij Tromp veel hoger zal liggen.'

Guardian/Fatum en Ennia op Curaçao verhogen WA-dekking autoverzekering met 13,5 procent

Verhoogde premie gaat in op of na 1 januari 2018, per eerstkomende prolongatiedatum verzekering


Guardian/Fatum en Ennia, de grootste verzekeringsmaatschappijen in de Dutch Caribbean, trekken op Curaçao de premie voor de WA-dekking autoverzekering met 13,5 procent op. Dat gebeurt per eerstkomende prolongatiedatum van de verzekering die valt op of na 1 januari 2018. 

President en ceo Diego Fränkel van Guardian Group Fatum heeft hierover een brief uitgestuurd naar de klanten. De brief is gedateerd 15 november. Ennia-topman Ralph Palm zegt vandaag, woensdag 22 november 2017, in het Antilliaans Dagblad, dat deze verzekeraar dezelfde verhoging toepast, namelijk 13,5 procent, maar dat er nog geen schrijven uit is gegaan naar de relaties.

Afgelopen weekeinde maakte de Curaçao and Bonaire Insurance Association (CBIA) bekend dat minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling - zelf afkomstig uit de verzekeringsbranche - akkoord is gegaan met de stijging en dat de verzekeringsmaatschappijen nu op grond van Publicatieblad 2017 nummer 80 per 29 september 2017 de premies WA-aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen mogen aanpassen.

Curaçao Ports Authority wil verbetering afhandeling containers op kade Curaçao Port Services

Een ‘onafhankelijk consultantsbureau’ gaat onderzoek doen naar verbeteropties


In opdracht van Curaçao Ports Authority (CPA) gaat een ‘onafhankelijk consultantsbureau’ onderzoeken op welke manier de afhandeling van containers op de kade bij Curaçao Port Services (CPS) kan worden verbeterd. CPA-directeur Humberto de Castro verwacht dat het onderzoek in december begint en ongeveer twee maanden zal duren. 

'Elk jaar zijn er klachten. Het is tijd om het hele proces te analyseren, vanaf het moment dat een container op de kade aankomt tot en met het lossen van de goederen bij de klant', aldus De Castro vandaag, woensdag 22 november 2017, in het Antilliaans Dagblad.

CPA en de overheid verwachten dat een grondige analyse van de hele keten adviezen oplevert voor structurele verbeteringen van het proces. Wie het onderzoek gaat uitvoeren, kan De Castro nog niet zeggen. 'We zijn in de eindfase van de onderhandelingen met een consultant.'

Insel Air moet haar schulden in Suriname voldoen alvorens op Paramaribo te mogen vliegen

'Curaçaose luchtvaartmaatschappij moet eerst zaken financieel op orde hebben'


Insel Air moet eerst haar schulden in Suriname vereffenen of minimaal een betalingsregeling treffen met de schuldeisers, voordat de maatschappij de commerciële vluchten naar Suriname mag hervatten. 'Insel Air zal geen toestemming krijgen als ze niet eerst voor een oplossing van het schuldenprobleem zorgt', zegt Joyce Blokland, directeur Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie, vandaag, woensdag 22 november 2017, in de Ware Tijd.

Een commissie onder haar leiding heeft zich de afgelopen weken gebogen over de terugkeer van de Curaçaose maatschappij op de Surinaamse luchtvaartmarkt. Er zijn voorstellen gedaan die het bedrijf de afgelopen twee weken moest uitvoeren. Zo had het bedrijf over de openstaande rekeningen ten minste een betalingsregeling moeten treffen met overheidsinstituten zoals de burgerluchtvaartuutoriteit CASAS, de Luchtvaartdienst en Luchthavenbeheer.

'Maar, het bedrijf wil niet dat er bedragen worden opgenomen in de betalingsregeling. Zo loop je het risico nooit je geld te krijgen als organisatie', zegt Blokland. Ze voegt er aan toe dat het niet om kleine bedragen gaat. Ook bevestigt ze dat er ook nog schulden zijn bij Fly All Ways en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij die ook internationaal opereren.

Een ander voorstel van de commissie is, dat Insel Air op een persconferentie uitlegt welke regeling getroffen zal worden met passagiers die tickets hebben gekocht en nooit zijn terugbetaald. Zij zouden alsnog moeten kunnen vliegen. Reisagenten hebben eerder in de media bekendgemaakt, dat het bedrijf van plan is deze vluchten in overeenstemming met de tickethouders uit te voeren.

Insel Air heeft intussen Schurman Advocaten aangetrokken om verder te onderhandelen met de schuldeisers. 'Wij zien dat ze op 18 december mikken om weer te mogen vliegen. Als ze eerst orde op zaken hebben gesteld zullen wij als overheid een besluit daarover nemen', aldus Blokland.

Minister Pengel lijkt actievoerende milieu-inspecteurs BOG tegemoet te komen

Bondsvoorzitter Bakker: 'Gewerkt wordt aan plan van aanpak om BOG weer gezond te maken'


Over de situatie bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) wordt vandaag, woensdag 22 november 2017, een doorbraak verwacht. David Bakker, voorzitter van de Bond van Milieu-inspecteurs, zegt op Starnieuws een goed gesprek te hebben gehad met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid en met het Kabinet van de President. 

Zoals eerder door minister Pengel gevraagd, hebben enkele diensten dispensatie gekregen. Het gaat om scholen, crèches, bejaardentehuizen en districten. De rest van de mensen werkt van 7 tot 11 uur. De dispensatie is verleend nadat de minister besloot om het principe van 'no work no pay' niet toe te passen.

Bakker geeft aan dat er gewerkt wordt aan een plan van aanpak om het BOG weer gezond te maken. 'Het gaat niet alleen om de volksgezondheid, maar ook de organisatie moet gezond zijn', benadrukt de vakbondsleider.

Door gebrek aan essentiële middelen kan het BOG zijn taken niet uitvoeren. Ook heeft de interim manager Prim Ritoe onlangs bedankt. Aangezien het probleem bij BOG niet alleen opgelost kan worden door de minister, heeft de bond ook een gesprek aangevraagd met het Kabinet van de President. Tijdens dat onderhoud waren wel raadsadviseurs aanwezig, maar president Desi Bouterse was er niet bij. De problemen zijn daar ook aangekaart door de bond.

Inmiddels heeft de minister toegezegd, dat diverse concrete zaken gerealiseerd zullen worden. De bond heeft goede hoop. Na het gesprek met de minister vandaag, zullen de resultaten worden voorgelegd aan de algemene ledenvergadering die donderdag wordt gehouden.

'DSB heeft afgelopen maanden positieve ontwikkeling doorgemaakt dankzij stringente beheersmaatregelen'

Assuria breekt met verklaring een lans voor publicitair geplaagde DSB
 

De Surinaamsche Bank NV (DSB) heeft in de afgelopen maanden een positieve ontwikkeling doorgemaakt dankzij de stringente beheersmaatregelen die in 2017 zijn genomen. Dat schrijft grootaandeelhouder van de DSB, Assuria, in een dinsdag 21 november 2017 uitgebracht persbericht. 

Volgens Assuria hebben deze maatregelen geleid tot een aanzienlijke verbetering van de solvabiliteits- en liquiditeitspositie van de bank. Met zijn verklaring schaart Assuria zich in de rij van de directie van DSB, de Centrale Bank van Suriname, de minister van Financiën, de Bankiersvereniging en de personeelsbond bij de DSB, die allen zijn uitgekomen over de liquiditeitspositie van de bank.

Grootaandeelhouder Assuria zegt, dat DSB altijd in staat is geweest en 'nog steeds in staat is om te voldoen aan haar verplichtingen tegenover haar klanten, rekeninghouders en overige stakeholders'. Zij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de 'positieve ontwikkelingen' bij de bank zich zullen voortzetten en verwacht Assuria een gestadige verbetering in het resultaat van de bank.

In een verklaring heeft de directie van DSB gesteld, dat er geen sprake is van faillissement en dat de instelling weer winst boekt, nadat het in 2016 enorme verliezen had geleden.

De CBvS waarschuwde, dat er bewust een panieksituatie werd gecreëerd onder de cliënten van DSB. Ook de Bankiersvereniging kwam in het geweer en stelde dat geen van haar leden concrete plannen heeft voor overname van de DSB. De vereniging sprak haar vertrouwen uit in de aanpak van het probleem bij de bankinstelling.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft beleggers opgeroepen om de juiste informatie tot zich te nemen en hun geld niet weg te halen bij de DSB. Ook de personeelsbond bij de DSB garandeert dat geld van cliënten veilig is bij de instelling.

Nederlandse media over 'kwesties' DSB en bankrun in SurinameJournalist Van Maele: 'Mijn artikel in Trouw is gebaseerd op feitelijke bronnen'

(Bron foto: LinkedIn)
'Artikel in Trouw is voor het grootste deel gebaseerd op Jaarverslag 2016 van DSB'
 

Het artikel over de situatie bij DSB, dat zaterdag in de Nederlandse krant Trouw verscheen (zie onderaan), is gebaseerd op 'feitelijke bronnen'. Zo stelt de schrijver ervan, de Belgische journalist Pieter van Maele, cinsdag 21 november 2017, in de Ware Tijd, naar aanleiding van een verklaring van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Volgens Hoefdraad worden in het artikel onwaarheden verkondigd en is het een poging om Suriname zwart te maken.

De journalist stelt, dat hij gebruik heeft gemaakt van het jaarverslag van De Surinaamsche Bank (DSB-bank) over 2016, verklaringen van de Centrale Bank van Suriname, de notulen van het parlement met uitspaken van minister Hoefdraad zelf en een interview met een oud-directeur van DSB-bank, Hans Moison.
 
Het artikel in Trouw is voor 'het grootste deel gebaseerd op het onlangs zelf door De Surinaamsche Bank naar buiten gebrachte 'jaarverslag 2016', waarin de bancaire instelling rapporteert dat haar financiële buffers eind vorig jaar tot een historisch dieptepunt waren herleid. Van Maele: 'De meest recent gerapporteerde solvabiliteitsratio van de bank (0,67%) is ver beneden het absolute minimum (6%) dat onze eigen Centrale Bank als eis stelt aan alle banken in Suriname.'

Hij verwijst ook naar een recent artikel verschenen in de Ware Tijd en de reactie van de CBvS daarop, waarin wordt bevestigd dat er een organisatie is opgezet en geld wordt gezocht om DSB overeind te helpen. Voorts heeft de Centrale Bank zelf gesteld, dat DSB momenteel niet aan de normen voldoet.

Van Maele confronteert Hoefdraad nu ook met zijn eigen verklaring, wanneer de bewindsman het een 'mythe' noemt dat de Centrale Bank aan monetaire financiering heeft gedaan. Het was de minister zelf die tijdens een toespraak in het parlement op 10 oktober 2015 heeft toegegeven, dat er de periode daarvoor sprake is geweest van monetaire financiering. 'Het ging om een overmachtssituatie, waardoor inderdaad monetair is gefinancierd', antwoordde Hoefdraad op vragen van parlementsleden.

Van Maele: 'De minister kan het weten, want hij was ten tijde van die monetaire financiering governor van de Centrale Bank.'

Hij zegt verder, dat de directie van DSB en de Surinaamse Bankiersvereniging geen reactie wilden geven voordat het artikel in Trouw werd gepubliceerd, maar heeft dar niet in het gewraakte artikel vermeld.

Belgisch journalist Pieter van Maele krijgt er van langs van minister Hoefdraad

'Met onwaarheden en spinsels wordt getracht Suriname in een kwaad daglicht te stellen'

- 'Artikel van Van Maele had kennelijk de bedoeling chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'
-  Van Maele profileert zich veelal anti-Surinaams en voorziet met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname'


In een verklaring haalt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hard uit naar de Belgische journalist Pieter van Maele, van wiens hand het afgelopen weekeinde een artikel over DSB-bank is verschenen in de Nederlandse krant Trouw (zie onderaan). Ook de geïnterviewde ex-DSB-directeur Frans Moison krijgt de wind van voren, aldus het Nationaal Informatie Instituut dinsdag 21 november 2017.

Hoefdraad, de Centrale Bank van Suriname, DSB-bank en de medewerkers zijn niet blij met de publicatie. In Trouw werd gesteld, dat mede door niet betaalde leningen van de regering DSB-bank in ernstige problemen is geraakt en op omvallen staat.

Volgens Hoefdraad wordt geprobeerd om met onwaarheden en 'spinsels Suriname in een kwaad daglicht te stellen'. Het artikel zou een verkeerde voorstelling van de daadwerkelijke situatie bij DSB-bank weergeven met de kennelijke bedoeling 'chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'.

De bewindsman voert aan, dat het beleggen in schatkistpapier door banken de normaalste zaak van de wereld is, omdat ze daar winst op maken. Het opkopen van schatkistpapier door DSB-bank is dus niet de oorzaak van het zware verlies dat de instelling in 2016 heeft geleden en op de rand van faillissement staat zoals wordt gesuggereerd.

(Ter informatie:) 

'Er zijn binnen DSB beslissingen genomen die tot verlies hebben geleid maar deze kunnen en mogen nooit en te nimmer in relatie gebracht worden met het overheidsschatkistpapier. De overheid is niet debet aan de vermeende aantijgingen', aldus Hoefdraad. 'Vanwege de moeilijke economische situatie waarin het land verkeerde hadden alle banken een achteruitgang in inkomsten. Ze hebben zich echter wel allemaal kunnen herstellen en hebben praktisch allen winst behaald. Dat het DSB nog niet meezit, heeft te maken met andere besluiten en geenszins het beleggen in schatkistpapier', benadrukt de bewindsman.

Hoefdraad voert verder aan, dat 'meneer Moison vaker uitkomt in de buitenlandse media en nu via een schrijver, die zich veelal anti-Surinaams profileert en met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname voorziet, en dat Moison met de mededelingen die hij over DSB-bank in de media doet, als ex-directeur van deze instelling het bankgeheim schendt, 'maar ook doelbewust leugens verspreidt'. Volgens hem zaait Moison onrust, omdat de maatregelen die nu getroffen worden de bank overeind helpen. 'Dat weet meneer Moison en daarom dat hij bewust onrust zaait', aldus de minister van Financiën.

Van Maele heeft voor zijn artikel niet gemeend een reactie te moeten vragen aan de DSB en Hoefdraad....

Tijd dringt voor Argentijnse onderzeeër ARA San Juan

Vrees groeit dat bemanning (44) - als ze niet spoedig gevonden worden - zal omkomen door zuurstofgebrek


Zoektocht wordt al dagen bemoeilijkt door harde wind en hoge golven


De tijd begint te dringen voor de 44 bemanningsleden van de Argentijnse onderzeeër Ara San Juan, die sinds woensdag wordt vermist. De vrees groeit dat ze - als ze niet spoedig gevonden worden - zullen omkomen door zuurstofgebrek. 

Vorige week woensdag had de Argentijnse marine voor het laatst contact met de duikboot, die illegale visserij in de regio moet tegengaan. De commandant meldde toen vanaf 400 kilometer voor de kust dat er problemen waren met de accu van de boot. Hij kreeg de opdracht terug te keren naar de marinebasis in Mar del Plata, maar nadien werd niets meer vernomen van de boot.

De marine is een grootscheepse zoekactie gestart, met dertien boten en tien vliegtuigen. De Argentijnen kunnen op de steun van Brazilië, Chili, Uruguay, de VS en Groot-Brittannië rekenen. Maar, die zoektocht wordt al dagen bemoeilijkt door harde wind en hoge golven.


Familieleden van bemanningsleden hebben zich verzameld op de marinebasis om te wachten op nieuws. Ze krijgen daar gezelschap van president Mauricio Macri. De autoriteiten stuurden ook psychologen en een psychiater naar de basis om mensen bij te staan.

Even was er hoop voor de honderden familieleden van de bemanning.In het weekend liepen er bij de marine zeven satelliettelefoontjes binnen. Maar, die hoop werd zondag weer de kop ingedrukt. 'We hebben de analyse van de signalen gekregen en daaruit blijkt dat de oproepen niet overeenkomen met de satelliettelefoon van de onderzeeër', aldus een woordvoerder van de marine. 'We hebben dus nog altijd geen contact gelegd.'

Gisteren, maandag 20 november 2017, vingen reddingsschepen dan weer een 'geruis' op met sonarapparatuur. De registraties werden onderzocht, maar ook dat spoor liep dood. 'Het geruis is niet afkomstig van een duikboot, het kan van biologische oorsprong zijn', aldus marinewoordvoerder Enrique Balbi.De internationale zoektocht naar de vermiste duikboot is intussen een race tegen de klok geworden. De Ara San Juan beschikt over voldoende proviand voor een maand. Maar, volgens de marine is er slechts zuurstof aan boord voor zeven dagen. Als de boot niet meer tot aan het zeeoppervlak is geraakt en is gezonken, dalen de overlevingskansen van de 44 bemanningsleden met de minuut.

(Suriname Mirror/ANP/Twitter/Belga/Volkskrant/YouTube/Reuters/De Morgen)

Colombia dient protest in tegen Venezuela voor wèèr een inval in het land

(Bron foto: Twitter)
Een militaire helikopter en troepen uit Venezuela trekken de grens met Colombia over bij Tibu, Norte de Santander


Colombia heeft dinsdag 21 november 2017 een brief naar het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gestuurd om te protesteren tegen de inval van een militaire helikopter en troepen van dat land over de grens met Colombia, de laatste in een reeks soortgelijke incidenten die tot kritiek uit Colombia hebben geleid.

Het incident vond plaats op 15 en 16 november nabij de stad Tibu in de provincie Norte de Santander, zei het ministerie van van Buitenlandse Zaken van Colombia in een verklaring.

'Tegen de gebeurtenissen is al geprotesteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en er is een bijeenkomst georganiseerd tussen de ministers van Buitenlandse Zaken om te analyseren wat er is gebeurd en om maatregelen te vragen om herhaling te voorkomen', zei hij.


Invallen door Venezolaanse troepen in Colombia zijn de laatste jaren toegenomen, waardoor de diplomatieke spanningen tussen de regering van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de Venezolaanse president Nicolas Maduro zijn toegenomen.

Santos heeft Maduro beschuldigd van het vernietigen van de democratie in Venezuela, terwijl Maduro heeft gezegd dat Colombia deel uitmaakt van een internationale samenzwering die zijn regering probeert omver te werpen.

Colombia en Venezuela delen een grens van 2.219 kilometer lengte, waar veel wordt gesmokkeld.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)