Nederlandse omroep NOS waarschuwt DSB geen verkeerde voorstelling van zaken te geven
'NOS vind het kwalijk dat DSB op basis van
feitelijke onjuistheden, de NOS er publiekelijk van beschuldigt indirect
mee te werken aan een bankrun'
Het Nederlandse omroepbedrijf NOS waarschuwt DSB om geen verkeerde voorstelling van zaken te lanceren omtrent verslaggeving van de NOS over de situatie bij de bank. DSB heeft, aldus NOS, een persbericht verspreid waarin 'verschillende onjuistheden' staan.
Een aantal daarvan betreft de het omroepbedrijf, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 22 november 2017.
Onder andere wordt gesteld, dat het Nederlandse ex-directielid van DSB, Hans Moison, bij de NOS-radio heeft opgeroepen tot een bankrun. 'De NOS-radio heeft Hans Moison echter nooit over dit onderwerp aan het woord gelaten, laat staan dat hij heeft kunnen oproepen tot een bankrun', schrijft Suriname-correspondent Harmen Boerboom.
Moison is slechts aangehaald in een internet-verhaal over DSB, dat afgelopen maandag
op de NOS-website is gepubliceerd (
zie onderaan).
De aanleiding voor dat artikel was de oproep, eerder die dag, van de Centrale Bank van Suriname om vooral géén bankrun te laten ontstaan op DSB. Moison is in het artikel opgevoerd als oud-directielid van de bank, en als financieel deskundige die ingaat op de extreem lage solvabiliteit van DSB.
Hij wijst op de noodzaak van herstel ervan.
'Nergens in het artikel roept de heer Moison echter op tot een bankrun', stelt de NOS. Integendeel benadrukt Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in hetzelfde artikel dat een bankrun onnodig is.
'De strekking van de berichtgeving van de NOS over dit onderwerp is dus een volstrekt andere dan die welke in het persbericht van De Surinaamsche Bank wordt neergezet.'
De omroep vind het kwalijk en betreurenswaardig dat 'DSB op basis van feitelijke onjuistheden, de NOS er publiekelijk van beschuldigt indirect mee te werken aan een bankrun'.
Met haar publicaties over de zaken omtrent DSB-bank probeert de NOS bij te dragen aan een feitelijke weergave van de financiële en monetaire situatie in Suriname, wordt gesteld. Met haar verklaring hoopt de NOS de 'alternative facts' te weerleggen die door verschillende financiële instellingen alsook door de regering, '
als waarheden zijn geponeerd'.
De NOS in Hilversum heeft vandaag de Nederlandse woordvoerder van DSB-bank, Jan Driessen van communicatiebureau QA-communicatie, gewaarschuwd voor het verspreiden van feitelijke onjuistheden. Driessen is daarnaast gevraagd zo snel mogelijk in een nieuwe verklaring op de gedane beweringen terug te komen, of concreet de zaken aan te wijzen waarvan NOS wordt beschuldigd.
Driessen lag de afgelopen dagen ook al
op Twitter overhoop met de Belgische journalist Pieter van Maele, al jaren werkzaam in Suriname, over een artikel van Van Maele in dagblad Trouw over de DSB.