woensdag 25 april 2018

President Ram Nath Kovind van India bezoekt in juni Suriname

Eerste bezoek van de Indiase president aan Suriname


Na een bezoek aan Afrikaanse landen zal president Ram Nath Kovind in juni van dit jaar een bezoek brengen aan Suriname. Dit zal het eerste bezoek zijn van de Indiase president aan Suriname. De publieke diplomatie van de huidige regering is om uit te reiken, naar die landen waar mensen van Indiase afkomst in grote aantallen aanwezig zijn. 

(Bron:  Wikipedia)
Ter rechtvaardiging van het bezoek van de Indiase president, zeiden diplomatieke bronnen, dat India nauwe en vriendschappelijke relaties onderhoudt met Suriname, versterkt door culturele- en mens tot mens-contacten.

De aankomst van de Indiase diaspora in het land gaat 142 jaar terug. Meer dan 230.000 mensen van Indiase afkomst, afkomstig uit het oosten van Uttar Pradesh, Bihar en Kolkata, wonen in Suriname. Ze dragen aanzienlijk bij aan de economie en de overheidsdienst.

President Kovind zelf stamt uit hetzelfde dorp vanwaar zijn voorouders meer dan honderd jaar geleden naar Suriname gingen. Indiase festivals zoals Deepavali en Holi worden in het land als hoofdfestivals gezien.

Maar, Ashna Kanhai, ambassadeur van Suriname in India, is van plan om een ​​Durga Puja-festival te organiseren in Paramaribo. Ze heeft de president van de Indian Council for Cultural Relations (ICCR), Vinay Sahasrabuddhe, en nationale vicepresident van de Bharatiya Janata Party, BJP, benaderd om vóór het festival een Durga-idool en alle puja-materialen uit Kolkata te exporteren.

Sahasrabudhhe zal ook met de president naar Suriname reizen als lid van de officiële delegatie.

Sinds de start van diplomatieke betrekkingen tussen India en Suriname zijn er verschillende ministeriële bezoeken op hoog niveau uitgewisseld. Maar, dit is de eerste keer dat de eerste burger van India Suriname bezoekt.
De vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin, was naar India gekomen als speciale gast voor de  Youth Pravasi Bharatiya Divas 2017, in Bengaluru. Tijdens het bezoek heeft hij premier Modi ontmoet en een uitnodiging van de president van Suriname overhandigd om Suriname te bezoeken.

(Suriname Mirror/Millennium Post)

8 Decemberstrafproces vindt 30 april voortgang

Advocaat Kanhai gaat zijn pleidooi houden


Het 8 decemberstrafproces staat voor 30 april weer op de agenda. Dat meldt Starnieuws woensdag 25 april 2018. Op 29 januari had advocaat Irvin Kanhai uitstel gevraagd voor de zaak tegen zijn cliënten Stephanus Dendoe, Ernst Geffery en Iwan Dijksteel. Tegen alle drie is 20 jaar cel geëist. 

De Krijgsraad verdaagde deze zaken naar 27 maart. Maar, kort voor die datum maakte de Krijgsraad bekend, dat wegens bijzondere omstandigheden de zaak weereerduitgesteld. Wat de reden hiertoe was, is nimmer bekendgemaakt.

Op de zitting van 30 april zal Kanhai zijn pleidooi houden. Hij had op 29 januari gepleit voor zijn cliënt Desi Bouterse, tegen wie de Krijgsraad 20 jaar heeft geëist.

De zitting begint om negen uur 's morgens..

Sharman (VHP) wil 'impactmeting' van effect Tabakswet 2013

‘Een wet wordt pas nageleefd als jij als instantie daarop toeziet’
 

De Tabakswet trad in werking op 7 juni 2013 en is bedoeld om de huidige en vooral toekomstige generaties te beschermen tegen de schadelijke gezondheidseffecten van tabaksrook. In deze wet staat onder andere opgenomen het rookverbod in gesloten ruimten. 

Maar, de Tabakswet is geen actieve wet die op zoek gaat naar degene die in overtreding is van deze wet, zegt lid van de vaste commissie Volksgezondheid in De Nationale Assemblee Dew Sharman (VHP). Het is meer een preventieve actie gericht om awareness te creëren. De wet bevat ook bepalingen die verkopers van tabak tegenhouden om sigaretten aan kinderen te verkopen.

Sharman stelt vandaag, woensdag 25 april 2018, in het Dagblad Suriname, dat de wet goed bedoeld is. Het moet de samenleving bewust maken rond de gevaren van roken en hen ertoe bewegen de handen in eigen boezem te nemen om verantwoordelijker te worden wanneer het gaat om hun eigen gezondheid.

'Er zou in dit kader misschien een impactmeting gedaan moeten worden om te achterhalen in welke mate deze wet functioneert', zegt de parlementariër. Het zou in het bijzonder interessant zijn om te achterhalen hoe burgers hiermee omgaan en of men last heeft van mensen die roken.

Het ministerie van Volksgezondheid zou belast zijn met de uitvoering van deze wet.

'Wij hebben aangegeven, dat er in bioscopen en malls niet gerookt mag worden, maar is er een ruimte waar men dat wel mag doen, onder andere in een rookzone waar men wel mag roken. Als je dit goed moet aanpakken, zouden zulke ruimtes inderdaad gecreëerd moeten worden.' Het is echter niet bekend in hoeverre de wet dit specifiek onderdeel expliciet voorschrijft. Die wet was bedoeld om het roken in te dammen vooral in openbare ruimten. Er zou op dit gebied een meting gedaan moeten worden.

‘Een wet kan slechts leven wanneer de mensen deze gaan naleven. Een wet wordt pas nageleefd als jij als instantie daarop toeziet’, zegt Sharman.

De parlementariër is van mening, dat hoewel dit eerder een passieve wet is, ‘we desondanks 5 jaren verder zijn en in principe een impactonderzoek van toepassing zou zijn om te achterhalen als deze wet zijn vruchten heeft afgeworpen’. “In ziekenhuizen zie je bijna niemand meer roken. Daar is het besef er in ieder geval wel dat je niet mag roken en zo zal die awareness langzaam verder groeien. Maar zeker wat die awareness betreft hebben we nog een lange weg te gaan', aldus Sharman.

Het rookverbod geldt voor het algemene publiek, werkruimten, behalve de privéwoningen. Hieronder wordt verstaan overheidsgebouwen en kantoren, cafés, discotheken, restaurants, gebouwen en ruimten van onderwijsinstellingen van alle niveaus, kinderopvangtehuizen en bejaardentehuizen. Verder nog gezondheidsinstellingen, hotels en alle overige accommodatiefaciliteiten, openbare transportterminals, waaronder zee-, rivier- en luchthavens, openbaar beheerde faciliteiten verhuurd voor evenementen waaronder bioscopen, theaters, concertzalen, casino’s en alle overige plaatsen die gebruikt worden voor overdekte openbare vermakelijkheden, zoals musea, bibliotheken, buurtcentra en sport-, educatieve- en recreatieruimten.

Minister Getrouw: 'Dood van Melvin Seymor een geval van zelfmoord'

Familie vindt gebeuren op vindplaats Seymor 'geheimzinnig'

Lijk door politie verwijderd nog voordat familie aanwezig was en bloedsporen zouden direct door de brandweer zijn weggespoeld...


De minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw, zegt dat voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat de dood van Melvin Seymor (39) een geval van zelfmoord is. 'Dit is de rapportage na breed onderzoek. Ik ga af op wat aan mij gerapporteerd is', zei Getrouw dinsdag in het praatprogramma ‘Bakana Tori’ op Radio SRS, aldus woensdag 25 april 2018 de Ware Tijd.

Het levenloze lichaam van Seymor, met een schotwond  in het hoofd, werd op 30 maart aangetroffen aan de Livornoweg, in het huis van de vrouw die haar relatie met hem zou hebben beëindigd.

De familie van de overledene had president Bouterse gevraagd om onderzoek, omdat zij het vermoeden heeft dat de vader van de 'scharrel', die een hoge militaire rang heeft, zich schuldig had gemaakt aan het strafbaar feit.

De minister zegt dat het onderzoek nog niet is afgerond. Seymor is zaterdag begraven.

Er wordt beweerd, dat de politie het lijk had verwijderd, nog voordat de familie op de plek van het drama was aangekomen. Ook zouden de bloedsporen direct door de brandweer zijn weggespoeld. De familie noemde het gebeuren geheimzinnig, omdat alles snel is verwijderd. Seymor was getrouwd en had twee kinderen uit het huwelijk.

Gevangen Mapuche Machi Celestino Cordova na 102 dagen hongerstaking opgenomen in ziekenhuis

Cordova eist toestemming om 48 uur gevangenis te verlaten om ceremonie bij te wonen als onderdeel traditionele medische behandeling


Celestino Cordova, een Mapuche Machi - officiële autoriteit - opgesloten in Chili, is opgenomen in een ziekenhuis na 102 dagen hongerstaking, omdat de regering weigert om aan al zijn eisen te voldoen. De Machi Cordova eist toestemming om 48 uur de gevangenis te mogen verlaten om een ​​ ceremonie bij te wonen in zijn plaats van herkomst als onderdeel van een traditionele medische behandeling, maar zowel de regering van Michelle Bachelet als Sebastian Piñera hebben zijn verzoek afgewezen.

Een commissie, die ter ondersteuning van de Machi werkt, stelde maandag 23 april 2018 een dialoog ultimatum aan de lokale Cautin-regering, maar de autoriteiten gaven niet toe.


De afwijzing leidde tot protesten bij Mapuches en mestizos in verschillende steden van het land. In Santiago, de hoofdstad, protesteerden Mapuche-gemeenschappen voor het presidentieel paleis van La Moneda terwijl anderen blokkades opwierpen in de stad Concepcion.

In Puerto Montt, een stad in het zuiden van Chili, namen ongeveer 70 leden van Mapuche-gemeenschappen de katholieke kathedraal over met een ceremonie.


De woordvoerders van de commissie riepen op om zich opnieuw te herenigen buiten het Intercultureel Ziekenhuis van Nueva Imperial, in de provincie Cautin van Araucania, op dinsdag om een ​​Trawun te houden, een traditionele vergadering om te beslissen over toekomstige acties.'Er is nog steeds geen antwoord van de regering met betrekking tot de petitie van onze broer Machi Celestino. Vandaag zijn we in het interculturele ziekenhuis en er komen nog steeds mensen uit andere gebieden en landen, allemaal bezorgd over de situatie van de Machi en geven hem energie ... we beperken de bezoeken nu, omdat de Machi moe is, maar onze broers en zusters hebben dat begrepen', zei Gabriela Kalfucoi, een van de woordvoersters van de commissie ter ondersteuning van Cordova, tijdens de zondagse Fvta Trawun ('geweldige vergadering') buiten het ziekenhuis.

De Machi Victor Camilla, een Mapuche-gezondheidsspecialist die in het Imperial Ziekenhuis werkt, gaf opdracht tot een medische behandeling in vier fasen voor Cordova in oktober 2017, maar de overheid heeft zich niet aan deze regels gehouden.


Drie van ze werden uitgevoerd in hetzelfde ziekenhuis, maar de laatste, de vernieuwing van zijn energie in de Rewe van zijn gemeenschap, is geblokkeerd door de overheid. 'De autoriteiten houden vast aan de westerse artsen zonder enig probleem, maar dit gaat over een medisch recept van een specialist in Mapuche-gezondheid die niet is erkend', zei Marcos Rabanal, een advocaat bij het National Human Rights Institute (INDH, Instituto Nacional de Derechos Humanos) in Temuco. 'Deze specialist in Mapuche-gezondheid is geen uitvinding van de INDH, maar wordt erkend door het Chileense ministerie van Volksgezondheid.'


De gezondheid van Cordova is snel verslechterd sinds het begin van de hongerstaking. Hij viel onlangs flauw door vermoeidheid en bleef drie uur lang buiten bewustzijn. Artsen hebben gewaarschuwd voor het risico op een hartaanval, maar de autoriteiten verwaarlozen zijn verzoekschrift nog steeds.

Het regionale bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (ACNUDH, Alto Comisionado de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos) heeft de Chileense regering gevraagd te handelen volgens internationale mensenrechtennormen. 'ACNUDH moedigt elke betrokken partij aan zich te houden aan haar verplichting dringend een oplossing te vinden, door middel van een dialoog over goede wil, om het recht op leven van elke persoon te garanderen, zonder discriminatie', aldus de verklaring.

http://acnudh.org/chile-comentario-de-acnudh-america-del-sur-sobre-situacion-de-celestino-cordova/

Onlangs werd aangekondigd, dat de bisschop van Temuco, Hector Vargas, in het geschil zal bemiddelen. Elke Machi, de belangrijkste geestelijke, gezondheids- en politieke autoriteit van de Mapuche-gemeenschappen, moet de Rewe samen met de gemeenschap vernieuwen om haar eigen energie te vernieuwen. Een Rewe is bij Mapuche-gemeenschappen het centrum van hun spirituele activiteiten die een fundamentele rol in hun samenleving vervult.

Cordova begon zijn hongerstaking op 13 januari en eiste 'vrijheid om onze eigen spirituele en ceremoniële overtuigingen binnen en buiten de gevangenissen van het land tot uitdrukking te brengen', rechten die worden gegarandeerd door ILO's Verdrag 169, dat door Chili wordt onderschreven.

Hij is de enige persoon die gevangen zit voor de dood van zakenman Werner Luchsinger en zijn vrouw Vivianne Mackay die in 2013 in een brand in hun huis in Vicun, in de regio Araucania. Verschillende andere Machis en gemeenschapsleiders waren aangeklaagd voor dezelfde misdaad, zoals Machi Francisca Linconao, maar vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

(Suriname Mirror/TeleSUR/ADN Radio/Biobiochile/YouTube/Twitter)

Chili legaliseert status van meer dan 300.000 niet-geregistreerde immigranten

Kantoren in het hele land om immigranten die vóór 8 april illegaal in Chili kwamen te registreren

(Bron foto: Twitter)

De Chileense overheid begon maandag 23 april 2018 een campagne om meer dan 300.000 niet-geregistreerde immigranten in het land toe te staan hun status te legaliseren en permanent verblijf te zoeken. Autoriteiten hebben kantoren in het hele land geopend om immigranten die vóór 8 april illegaal in Chili aankwamen, te laten registreren. 

Op maandag bezocht president Sebastian Pinera het Victor Jara-stadion in Santiago, een van de belangrijkste centra die beschikbaar werden gesteld voor dit proces.'Chili is altijd een open en uitnodigend land geweest voor migratie, we willen dat het goed, ordentelijk, gereguleerd, veilig is, een verbetering van de kwaliteit van het leven mogelijk maakt, zowel voor degenen die naar Chili komen om een nieuw leven te zoeken, als voor de Chilenen', vertelde hij de pers.


Volgens officiële schattingen heeft Chili meer dan 1,1 miljoen immigranten, waarvan meer dan 300.000 niet-geregistreerd zijn.

Dit maakt deel uit van de maatregelen aangekondigd door de regering op 9 april, toen het ook aankondigde speciale visa te verlenen aan Haïtiaanse en Venezolaanse migranten en een hervorming van de immigratiewet uit 1975, die Pinera 'verouderd' noemde.

'Het is van cruciaal belang dat de gezinnen die komen, dat doen met respect voor de wet, integreren in onze samenleving en ontwikkeling brengen', voegde Pinera eraan toe. Dit proces van regularisatie zal open zijn tot 23 mei voor iedereen die Chili binnenkomt via illegale grensovergangen en officiële identificatie kan presenteren. Ook degenen die in Chili wonen met verlopen toeristenvisa of met een verblijfsvergunning kunnen zich tot 22 juni registreren.

Door de hervorming wordt het echter ook moeilijker voor toekomstige migranten om het land binnen te komen. Toekomstige Haïtiaanse immigranten zijn beperkt tot 10.000 humanitaire visa per jaar, terwijl Venezolanen tijdelijke verblijfsvergunningen moeten aanvragen bij het Chileense consulaat in Caracas en een geldig paspoort moeten hebben, wat voor hen niet gemakkelijk is geweest.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/YouTube)

Verslagen presidentskandidaat Paraguay eist hertelling stembiljetten

(Bron foto: Twitter)
Efrain Alegre: 'We hebben al heel duidelijke voorbeelden van fraude'


De kandidaat die als tweede eindigde in de presidentsverkiezingen van Paraguay zei dinsdag 24 april 2018, dat hij bewijs heeft van frauduleus stemmen en eist een hertelling van de stembiljetten. Efrain Alegre, een advocaat van de centrumlinkse GANAR-coalitie (Gran Alianza Nacional Renovada), zei op social media, dat het officiële verkiezingstribunaal van het land te snel was om aan te kondigen dat Mario Abdo van de conservatieve Colorado-partij de verkiezingen had gewonnen. 

'We hebben al heel duidelijke voorbeelden van fraude die we geval per geval zullen onthullen', zei Alegre. 'We gaan deelnemen aan de hertelling.'


Internationale waarnemers, die de verkiezingen zondag volgden, rapporteerden geen grote onregelmatigheden.

Abdo, een 46-jarige ex-senator die campagne voerde op een anti-corruptieplatform, zal medio augustus als president worden beëdigd.

Met 97,67 procent van de stembiljetten geteld op zondag, zei het tribunaal, dat Abdo 46,44 procent van de stemmen had bemachtigd, tegen 42,74 procent van Alegre.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Nationaal Informatie Instituut publiceert video werkzaamheden Zwartenhovenbrugstraat

'Gelikt filmpje' werkzaamheden rond afwatering en herinrichting straat


De overheid in Suriname heeft gisteren onderstaand 'gelikt filmpje' uitgebracht, waarin de voortgang van de werkzaamheden rond de afwatering en herinrichting van de Zwartenhovenbrugstraat in beeld wordt gebracht, zo schrijft WWaaterkant.net vandaag, woensdag 25 april 2018.

De werkzaamheden verlopen tot nu toe volgens planning zegt Myrtle Graanoogst, project engineer ACE consultant.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT & C) doet een beroep op de samenleving om geduld te betrachten. Zoals het ernaar uit ziet zal de complete inrichting van het deel waar nu aan gewerkt wordt eind april worden afgerond.

Bekijk het filmpje van het Nationaal Informatie Instituut (NII) hier:


Bejaard echtpaar (80 en 90) slachtoffer van gewapende roofoverval

80-Jarige vrouw krijgt slagen en klappen van vier gemaskerde en gewapende overvallers


Een bejaard echtpaar, wonende aan de Cocobiacoweg in Paramaribo, is gistermorgen slachtoffer geworden van een gewapende roofoverval, dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 25 april 2018, dat in verband met het onderzoek gesproken heeft met hun kleinzoon. 

Volgens hem hadden de vier gemaskerde en gewapende overvallers een raam en een deur aan de achterzijde van de woning geforceerd. Omstreeks vijf uur 's ochtends werd de vrouw wakker om naar het toilet te gaan. Zij werd echter overmeesterd door de overvallers en kreeg slagen en klappen.

De overvallers bonden haar handen vast met een kussensloop en haar mond met een grote zakdoek om te voorkomen dat zij zou schreeuwen.

De daders hebben de echtgenoot (90) ongedeerd gelaten. De buit bestaat uit sieraden, een televisietoestel en andere persoonlijke spullen.

De politie van Uitvlugt heeft een aangifte opgenomen. De 80-jarige vrouw is verwezen naar een arts ter behandeling van de opgelopen letsels. Het onderzoek duurt voort.

Immigratiedienst zou frauderen bij in- en uitstempelen op J.A. Pengelluchthaven en andere locaties

Verlopen verblijfsduur van vooral Brazilianen en Chinezen tegen betaling verlengd


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 25 april 2018, dat van meerdere zijden wordt gewezen op 'knoeierij' bij de immigratiedienst. De fraude, waar het om gaat, is het laten in- en uitstempelen op Zanderij (J.A. Pengelluchthaven) en andere locaties van personen van wie de verblijftijd (drie maanden) is verlopen. Het gaat meestal om Brazilianen en Chinezen die deze weg volgen. 

De overtreders leggen daarvoor 100 tot 150 Amerikaanse dollar op tafel bij de ambtenaren die zich voor dat gedrag lenen. Daar komt bij kijken, het bedrag dat de tussenpersonen opstrijken voor hun diensten.

De vreemdelingen zijn bereid te betalen, want als de verblijfsperiode wordt overschreden, wordt een stempel in het paspoort geplaatst waardoor zij gedurende lange tijd het land niet meer binnen kunnen komen via legale weg.

Vroeger reisden vreemdelingen vaak naar Nickerie en deden de oversteek naar Guyana voor een kort verblijf. Bij het weer binnenkomen van Suriname, krijgen zij dan volgens de toeristenregeling nogmaals 3 maanden toegestaan verblijf.

Aangezien de klachten aanhouden, deed het dagblad eigen onderzoek om achter de 'slinkse praktijk' te komen.

Actiegroep The Next Generation blijft vasthouden aan droom van vervroegde verkiezingen

Bestuurskundige Boldewijn: 'De beweging heeft weinig stootkracht om draagvlak te krijgen, het gaat niet lukken'

Xaviera Jessurun: 'Er is sprake van een apathische houding vanuit de gemeenschap'

 
De activistengroep The Next Generation is nog steeds voorstander van vervroegde verkiezingen. Dat proces zou voor eind mei ingezet moeten worden. 'Alles na eind mei heeft geen zin, want dan zit je echt aan de vooravond van de verkiezingen', zegt groepsvertegenwoordigster Xaviera Jessurun vandaag, woensdag 25 april 2018 in de Ware Tijd.

De groep heeft op 12 april haar derde protestdag gehad met als thema ‘gezondheidszorg'. Jessurun zegt dat er nog een aantal protestbijeenkomsten wordt gehouden in aanloop naar de deadline, eind mei. De groep wil hiermee bereiken, dat het idee voor vervroegde verkiezingen gedragen wordt door de meerderheid.

Bestuurskundige August Boldewijn heeft echter weinig hoop, dat de beweging haar doel zal bereiken en vreest dat haar inspanningen tevergeefs zullen zijn. Volgens hem heeft de beweging weinig stootkracht om draagvlak hiervoor te krijgen vanuit de gemeenschap. 'Maar, ook als dat zo mocht zijn, dan is niet realistisch om nu vervroegde verkiezingen uit te schrijven, gezien de meerderheid die de regering heeft in het parlement', aldus Boldewijn.

'Zolang de regering de meerderheid heeft in het parlement, mag men het vergeten. Het gaat niet lukken.'

Op basis van de geringe opkomst bij de recente protestbijeenkomsten verwacht Boldewijn dat de druk vanuit de activistenbeweging te zwak is om te verwachten dat de regering vroegtijdig zal aftreden.

De actieleidster blijft erbij, dat het uitschrijven van vervroegde verkiezingen nu de enige manier is om een punt te zetten achter het wanbeleid van de regering. 'We vragen niet om beleidsombuiging. Deze regering moet weg.' Ze zegt echter dat de haalbaarheid van dit streven bepaald wordt door de bevoegdheid van De Nationale Assemblee en de macht van het volk. Dat is de reden waarom de actiegroep op de tweede protestdag een brief heeft aangeboden aan het parlement waarin dit wordt duidelijk gemaakt.

En als het doel voor vervroegde verkiezingen niet wordt gehaald? Jessurun: 'Dan leggen we ons erbij neer.'

De activiste stelt, dat de beweging en anderen die de protesten ondersteunen tegenwerking ervaren in de vorm van rancune. Ze merkt daarnaast dat er sprake is van een apathische houding vanuit de gemeenschap. Ondanks dat blijft de beweging gemotiveerd.

Verenigde Naties volgt rechtszaken tegen 30 Colombiaanse gearresteerde sociale leiders

Sociale leiders beschuldigd van 'rebellie' en 'banden met de ELN'

Diverse gedetineerden waren aanwezig bij vredesgesprekken tussen de staat en het ELN in Ecuador


De Verenigde Naties volgt rechtszaken tegen 30 Colombiaanse sociale leiders die vrijdag werden gearresteerd nadat het Parket hen beschuldigde van banden met ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional . De leiders komen uit de zuidwestelijke provincies Cauca, Valle del Cauca en Nariño, die zwaar zijn getroffen door het voortdurende gewapende conflict in Colombia.

Er wordt beweerd, dat verschillende gedetineerden vredesgesprekken tussen de staat en het ELN in Ecuador bijwoonden en vervolgens werden beschuldigd van 'rebellie' en 'banden met deze gewapende groep'. Sommigen worden ook beschuldigd van drugshandel.

Maar ondanks de beschuldigingen van de regering hebben sociale leiders en internationale organisaties de arrestaties bekritiseerd.

'We roepen de nationale en internationale gemeenschap op om dit verzoek te begeleiden en dringend garanties te eisen voor het leven en voor de uitoefening van de verdediging van de mensenrechten', aldus een brief (zie hierna) ondertekend door een zwarte mensenrechtenorganisatie PCN (Proceso de Comunidades Negras).

Het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties heeft aangekondigd het proces te gaan volgen en doet een beroep op de nationale autoriteiten om het controversiële proces te begeleiden.


De verdachten behoren tot enkele van de meest gemarginaliseerde groepen in het land, die behoren tot Afro-afstammelingen en inheemse gemeenschappen, in gebieden die zijn overspoeld door guerrillagroepen, zoals de eerder genoemde ELN en dissidenten van de guerrillagroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) die in 2016 zijn gedemobiliseerd.

Onder de gedetineerden bevinden zich de Afro-Colombiaanse activistes Sara Quiñonez Valencia en haar moeder Tulia Maris Valencia uit Tumaco. Beiden werden met geweld uit hun huizen verdreven na een politie-bloedbad waarin acht cocatelers werden gedood en de moord op een mede-gemeenschapsleider in 2017.

Volgens het PCN hebben beide vrouwen 'hun leven gewaagd om de individuele en collectieve rechten van Afro-Colombianen, 'een schril contrast met de narco-guerrilla's die de staat hen beschuldigt te zijn.' 'Onze leiders worden, als ze op hun grondgebied blijven, vermoord en als ze vertrekken, worden ze gecriminaliseerd', zei hun organisatie.
Sociale leiders zijn vaak het doelwit in Colombia, met name degenen die zich uitspreken tegen criminele bendes of zelfs mislukkingen namens de staat.

Volgens de Verenigde Naties zijn in 2017 121 gemeenschapsleiders en mensenrechtenverdedigers gedood, een jaar na een vredesakkoord met de FARC-rebellengroep.

De gearresteerden wachten in Cali op een rechtszaak.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Facebook)

Meer dan 40 procent van de baby's en jongeren in Brazilië tot 14 jaar leeft in armoede

Van totaal aantal jongeren en adolescenten in armoede leeft 5,8 miljoen (13,5%), in extreme armoede


Meer dan 40 procent van de baby's en jongeren in Brazilië tot 14 jaar leeft in armoede, volgens een nieuwe studie getiteld 'Het Beeld van Baby's een Kinderen in Brazilië.' Het percentage vertegenwoordigt in totaal 17,3 miljoen mensen in het hele land. 

Uitgevoerd door de Fundação Abrinq, toont de studie ook aan, dat van het totale aantal jongeren en adolescenten die in armoede leven, 5,8 miljoen, of 13,5 procent, in extreme armoede leeft. Het onderzoek vergelijkt en contrasteert de sociale indicatoren van Brazilië met de Sustainable Development Goals of SDG's van de VN, waarvan het Zuid-Amerikaanse land samen met 192 andere landen een ondertekenaar is.

'Tenzij meer investeringen worden gedaan in overheidsbeleid gericht op de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, zal Brazilië zeker geen enkel (SDG's) doel halen', zegt Heloisa Oliveira, van de Fundação Abrinq.'Als er geen grotere investeringen worden gedaan in de basispolitiek voor kleuters, zullen we ver achterblijven bij het naleven van de overeenkomst.'

Een van de doelen van de SDG's heeft betrekking op de beschikbaarheid van kinderdagverblijven. Oliveira voert aan, dat Brazilië kinderopvang biedt voor 50 procent van de baby's tot drie jaar oud in het kader van het nationale educatieplan, of PNE (Plano Nacional de Educação). 'Vandaag hebben we geen dekking van 27 procent ... als je geen investeringen doet en het aantal openstaande vacatures voor kinderdagverblijven zullen we niet bereiken met het door de PNE vastgestelde doel van 50 procent. Dit is ook een doel gesteld door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Een ander SDG-doel dat Brazilië nog lang niet haalt, is gerelateerd aan de uitroeiing van kinderarbeid.'

'De overeenkomst anticipeert / voorziet / verwacht dat alle landen in 2025 alle vormen van slavenarbeid en kinderarbeid uitroeien. We (Brazilië) hebben nog steeds 2,5 miljoen kinderen die werken', zegt Oliveira.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Braziliaanse hoofdstad Brasilia toneel van groots inheems protest Terra Livre

Meer dan 2.500 inheemse vertegenwoordigers van ruim 100 inheemse groepen in tentenkamp 15e editie Terra Livre


'De strijd is de erfenis die inheemsen voor onze kinderen achterlaten'


Met het thema 'De strijd verenigen ter verdediging van de inheemsen in Brazilië - Voor de garantie van de oorspronkelijke rechten van onze volkeren' zullen naar verwachting meer dan 2.500 inheemse vertegenwoordigers van meer dan honderd inheemse groepen deelnemen aan de 15e editie van Terra Livre (Gratis Land)-kampbeweging die maandag 23 april 2018 begon in Brasilia.

'De strijd is de erfenis die inheemsen voor onze kinderen achterlaten', zei Kretã Kaingang coördinator van Articulação dos Povos Indígenas da Região Sul (ArpinSul) bij de openingsceremonie.De kampweek Terra Livre wordt beschouwd als de grootste jaarlijkse mobilisatie van inheemsen in Brazilië. De inheemse bevolking zal kamperen in de hoofdstad van Brazilië om druk uit te oefenen op overheidsinstanties om inheemse constitutionele rechten en internationale wetten te handhaven en aandacht te vragen voor landafbakening, gezondheidszorg en educatie van de inheemse bevolking.
'De onwettige regering van Michel Temer heeft een verklaard anti-inheems beleid afgekondigd, waardoor een einde kwam aan de afbakening en bescherming van inheemse landen, wat leidde tot de invasie van deze gebieden door regerings- en privé-entiteiten en personen', aldus de verklaring van de organisatoren.

Tijdens de week zijn er plenaire sessies, debatten, hoorzittingen met parlementsleden en vertegenwoordigers van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht, evenals protesten voor het Congres en traditionele rituelen uitgevoerd door sommige van de stammen.


Het hoofd van de inheemse Guarani Kaiowá, Alberto Terena van de Terena-Raad, bedankte de jonge inheemsen voor hun aanwezigheid en vroeg hen om van hun ouders te leren.
'Niemand heeft het rechts om te zeggen hoe we moeten leven, behalve onszelf. Deze regering komt ons land binnen om het te stelen. Om je te vertellen wat je ermee moet doen. Dat accepteren wij niet. De Guarani Kaiowá sterven in Mato Grosso do Sul', zei Terena..


(Suriname Mirror/The Rio Times/Twitter/YouTube)

Regering Peru verwacht tussen 2018 en 2022 $ 20,8 miljard aan mijnbouwinvesteringen

Investeringen nemen tot 2022 elk jaar met 2 miljard toe


Peru zou zichzelf op de kaart moeten blijven zetten als een van de mijnbouwlanden van de wereld. Het ministerie van Mijnbouw en Energie van Peru (MEM) schatte maandag 23 april 2018, dat het  20,8 miljard dollar aan mijnbouwinvesteringen zal ontvangen tussen 2018 en 2022. 

Deze laatste schattingen zijn gebaseerd op verschillende projecten, zoals de Quellaveco-kopermijn van Anglo American, ijzererts van Pampa de Pongo van Jinzhao Mining-project, en Toromocho-kopermijnuitbreiding in Chinalco.

De voormalige onderminister van MEM, Rómulo Mucho, vertelde het persagentschap Andina,dat deze groei in mijnbouw positieve effecten zou kunnen hebben die in de hele Peruaanse economie weergalmen.

'Deze acties zijn erg belangrijk, omdat ze ons in staat stellen om een  ​​relevante hoeveelheid investeringen te consolideren die zou kunnen resulteren in meer tarieven en ruimere kansen op het gebied van werkgelegenheid', zei hij.

Dit jaar zullen relatief weinig investeringen plaatsvinden boven 2 miljard Amerikaanse dollar, omdat drie projecten aan het afronden zijn terwijl er nog negen wachten om in hun plaats te worden opengesteld.

Verwacht wordt echter, dat de investeringen tot 2022 elk jaar met2 miljard zullen toenemen. Volgend jaar zullen bijvoorbeeld nog vijf mijnbouwprojecten van start gaan. Dat bedrag van 20,8 miljard vertegenwoordigt 35 procent van de totale mijnbouw economische waarde van 58,5 miljard.

In de daaropvolgende periode van vier jaar van 2023 tot 2027 zouden mijnbouwinvesteringen volgens de cijfers van MEM opnieuw stijgen naar 33,8 miljard.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Andina)

Rechter in Peru vaardigt arrestatiebevel uit voor twee verdachten lynch moord op Canadees

Sebastian Woodroffe door lokale bewoners verdacht van  moord op inheemse genezeres Olivia Arévalo (81)


Een Peruaanse rechter vaardigde maandag 23 april 2018 bevelen uit voor de arrestatie van twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de lynch moord op een Canadese man, Sebastian Woodroffe.


Woodroffe, 41, uit British Columbia, was jaren geleden naar Peru gegaan om plantengeneeskunde te bestuderen in de hoop een verslavingsdeskundige te worden. Maar, vorige week, nadat een geliefde genezeres die deel uitmaakte van een inheemse groep, de 81-jarige Olivia Arévalo, in de regio Ucayali werd doodgeschoten, beschuldigden de plaatselijke bewoners Woodroffe ervan haar te hebben vermoord. Zijn naam en gezicht werden afgedrukt op een 'gezocht' poster:

Een dag na haar dood legde een mobiele telefoon een lynch mob die Woodroffe aanviel en hem met een strop om zijn nek over de grond sleurde terwijl een groep mensen toekeek. Peruaanse ambtearren  omschreven de moord als een 'lynchpartij'.

Woodroffe's lichaam werd gevonden in een geïmproviseerd graf.

Arévalo was onderdeel van een healingcentrum dat ayahuasca-retraites biedt, Temple of the Way of Light; Woodroffe was een van haar patiënten.


Het hoofd van een openbare aanklagers-groep in Ucayali, Ricardo Jimenez, zei dat Arévalo's familie gelooft dat Woodroffe de gerespecteerde sjamaan heeft vermoord, omdat ze weigerde een ayahuasca-gerelateerd ritueel met hem uit te voeren, volgens Reuters. Arévalo maakte deel uit van de Shipibo-Konibo-stam.

Op zijn 2013 Indiegogo-webpagina om zijn reizen naar Peru te financieren, maakte Woodroffe melding van zijn voornemen om te studeren bij een Shipibo-plantengenezer. 'Ik voel me verantwoordelijk om deze cultuur te ondersteunen en een deel van hun schat in mij en mijn familie te behouden en deel het met degenen die willen leren', schreef Woodroffe op de pagina. 'Ik voel dat dit mijn manier is om een ​​verantwoordelijk mens te zijn.':


Een vriend van Woodroffe in Canada, Yarrow Willard, uitte zijn ongeloof over de beschuldigingen tegen zijn vriend door dorpsmensen in Ucayali.

Hij zei tegen CBC, dat Woodroffe nooit een pistool had gehad of had gesproken over iets wat daarmee te maken had en beschreef hem als 'een zachtaardig persoon'.  Maar, hij zei dat Woodroffe uit Peru was gekomen meet problemen na het nemen van ayahuasca.


In een verklaring over de dood van Woodroffe zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Canada: 'We zijn ons bewust van deze zaak en zijn actief op zoek naar verdere informatie.'

Peruaanse ambtenaren onderzoeken ook de dood van Arévalo.

De spanningen in de Amazone zijn toegenomen, terwijl de moorden onder andere inheemse volkeren onopgelost zijn gebleven. Volgens Jimenez was niemand getuige van de moord op Arévalo, hoewel de plaatselijke bevolking Woodroffe beschuldigde. Haar lichaam werd gevonden met geweerschoten nabij haar huis. Er is nog geen moordwapen opgedoken.

(Suriname Mirror/Vice/Twitter)

Platform Dierenwelzijn Curaçao wil acties regering om dierenleed halt toe te roepen

Geen acties, dan naar rechter, ombudsman en organiseren van demonstraties


Het wordt nu tijd dat acties in gang worden gezet om het dierenleed op Curaçao een halt toe te roepen. Dat stelt Platform Dierenwelzijn Curaçao in een brief aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR). Indien dit niet gebeurt, worden door het platform vervolgstappen ondernomen. Dit bericht vandaag, woensdag 25 april 2018, het Antilliaans Dagblad.

(Bron: Platform Dierenwelzijn Curaçao)
Genoemd wordt hierbij een gang naar de rechter, het inschakelen van de ombudsman en het organiseren van acties en demonstraties.

In de brief aan Rhuggenaath van afgelopen maandag stellen de stichtingen en individuen die in het platform samenwerken, dat verwaarlozing en mishandeling van dieren geen incidenten zijn op Curaçao, ‘maar in groten getale aan de orde van de dag’.

'Een geciviliseerd land onwaardig', stelt het platform, die zich afvraagt waarom ‘de overheid weinig of niets doet om het dierenleed een halt toe te roepen’ terwijl dierenwelzijn in het regeerakkoord is opgenomen en er wetten zijn die verwaarlozing en mishandeling van dieren verbieden.

'Het platform heeft de afgelopen drie jaar gepoogd het probleem onder de aandacht te brengen bij diverse overheidsinstanties. Zo zijn er gesprekken gevoerd met de politie, het Openbaar Ministerie, de Veterinaire Dienst en een aantal ministers en heeft een petitie van het platform ruim 11.000 handtekeningen opgeleverd. Helaas kregen we doorgaans te horen dat dierenleed geen prioriteit had en dat er geen capaciteit was om ermee aan de slag te gaan.'

Ondertussen groeit het probleem, aldus het platform.

Minister Girigorie van Justitie, Curaçao, wil geen precedent scheppen

Girigorie gebruikt geen discretionaire bevoegdheid in zaak 2 illegale Venezolaanse kinderen en moeder


Minister Quincy Girigorie van Justitie (PAR) maakt geen gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid in de zaak van de twee opgepakte illegale Venezolaanse schoolkinderen en hun gedetineerde moeder. De bewindsman wil voorkomen dat een precedent wordt geschapen. Dat zegt Girigorie vandaag, woensdag 25 april 2018, in het Antilliaans Dagblad.

De kinderen zijn afgelopen maandag door agenten in burger bij de school opgehaald en elders ondergebracht. Ze zijn nu in afwachting om samen met de moeder uitgezet te worden.

'Als minister heb ik de bevoegdheid om in uitzonderlijke gevallen een besluit te nemen, maar er zijn nog wel 500 gevallen als deze. Dan zou je voor deze gevallen ook een uitzondering moeten maken, en ik wil geen precedent scheppen', aldus de bewindsman.

Afgelopen maandag zijn de illegale kinderen onder schooltijd bij een school op Steenrijk door agenten weggehaald, aldus de minister.

'De moeder van deze kinderen zit al 60 dagen vast. Zij heeft niet tegen de autoriteiten gezegd waar de kinderen zijn. Voor de wet is het zo dat een gedetineerde illegaal na 70 dagen uitgezet moet worden. Het was niet mogelijk om de moeder zonder de kinderen uit te zetten, want daarmee schendt je het recht op de eenheid van de familie (...).'

Ministers kabinet-Rhuggenaath, Curaçao, niet happig op beantwoorden brieven Statenleden

Sinds vorig jaar 94 brieven met vragen van Statenleden onbeantwoord gebleven

 
De ministers van het kabinet-Rhuggenaath hebben sinds vorig jaar wel 94 brieven met vragen afkomstig van Statenleden onbeantwoord gelaten. Dat blijkt uit een overzicht dat door Statenvoorzitter William Millerson (PAR) naar premier Rhuggenaath is gestuurd en in handen is van het Antilliaans Dagblad, aldus dit dagblad vandaag, woensdag 25 april 2018.

In de begeleidende brief wijst Millerson de minister-president op het protocol dat op 20 augustus 2013 tussen de Staten en de regering van Curaçao is getekend, waarbij uitvoering wordt gegeven aan het individuele vragenrecht van Statenleden.

'Ingevolge artikel 5 van voornoemd protocol dient de voorzitter van de Staten om de drie maanden een overzicht van de gestelde vragen, de ontvangen antwoorden en de nog openstaande vragen per ministerie, die langer dan drie maanden op beantwoording wachten, te publiceren', zo schrijft Millerson in zijn brief.

Hij vraagt de minister-president vervolgens rekening te houden met artikel 4 van het protocol, dat aangeeft dat indien een minister niet in staat is binnen de gestelde termijn van twee maanden de vragen te beantwoorden, hij gehouden is dit schriftelijk met vermelding van de redenen hiervoor aan de voorzitter van de Staten te berichten.

De recordhouder voor de meeste onbeantwoorde brieven is minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie. Hij heeft sinds vorig jaar 18 brieven onbeantwoord gelaten.

CLO-voorzitter Hooghart fel gekant tegen apothekersplan minister Elias

'SZF-apotheken gaan nergens, ze blijven bij SZF anders hebben we problemen in dit land'


De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), Ronald Hooghart, is het niet eens met minister Antoine Elias van Volksgezondheid om apotheken van het Staatsziekenfonds (SZF) over te hevelen naar de Regionale Gezondheidsdienst. 

'SZF-apotheken gaan nergens. Ze blijven bij SZF anders hebben we problemen in dit land', zei de vakbondsleider op Radio ABC, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 25 april 2018.

'Elias zei tijdens een bezoek aan poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst dat zorgverzekeraar SZF zich bezig moet houden met de zorg en niet met medicijnen. Hij heeft een onderhoud met de leiding van het SZF en zal deze kwestie aan de orde stellen.

Hooghart stelt, dat het SZF zijn eigen apotheken en importen van medicijnen moet hebben, omdat hij merkt dat medicijnen van alle kanten van de wereld worden gesmokkeld naar Suriname. De vakbondsleider vindt, dat de minister met de CLO moet komen praten, aangezien het SZF 'een baby' is van de vakcentrale.

Hooghart begrijpt niet van waar de bewindsman, die onlangs is aangetreden, met deze ideeën komt. Hij vindt dat de minister het SZF met rust moet laten.

'Geen vertrouwen in de beleidsmakers regering Bouterse-Adhin'

'Door immoreel en onrechtvaardig gedrag beleidsmakers, ebt vertrouwen steeds verder weg'

'Deze regering zaait pessimisme en ontneemt de jongeren een waardig toekomstbeeld door haar wanbeleid'


Naast algemene ontevredenheid over het beleid van de huidige regering, heeft de samenleving, vooral de jongeren, nog amper vertrouwen in de huidige beleidsmakers. Steeds minder mensen geloven dat de beleidsmakers het beste met hen voor heeft. Deze regering heeft het vertrouwen beschaamd, waardoor ook buitenlandse investeerders weinig vertrouwen hebben in deze regering. Dit is zeer zorgwekkend. 

Vlak vóór de verkiezingen van mei 2015, was er veel meer beloofd, vooral aan de jongeren, dan hetgeen is opgenomen in de regeringsverklaring van 2015-2020. Echter, zien we dat de beloofde zaken niet zijn gerealiseerd, waardoor een groot deel van de jongeren teleurgesteld is in de politiek en politici.

Op pagina 36 van de Regeringsverklaring 2015-2020, ten aanzien van jongeren, lezen we het volgende:

'Participatie van jongeren aan actief burgerschap is een factor voor succesvolle persoonlijkheidsvorming van jongeren in de samenleving. Jongeren worden maatschappelijk gerijpt door positieve participatie aan de samenleving, met duurzame ontwikkeling van de samenleving als uitkomst. De Regering zal het betrekken van jongeren bij nationale vraagstukken voortzetten. Te denken valt aan gendergelijkheid, decentralisatie, burgerparticipatie, non-discriminatie en gelijkwaardigheid, wereldvrede en democratie. Kansen en mogelijkheden voor jongeren op het gebied van onder meer talentontwikkeling, werkgelegenheid, studiemogelijkheden en ondernemerschap, zullen te allen tijde door de Regering worden bevorderd.'

Ik vraag me af hoeveel van deze beloftes die opgenomen zijn in de regeringsverklaring, vooral ten aanzien van de jongeren, zijn gerealiseerd? Heeft de grote meerderheid van de bevolking, in 2015, gekozen voor dit desastreuze beleid?

Door immoreel en onrechtvaardig gedrag van de beleidsmakers, ebt het vertrouwen steeds verder weg. In plaats van dat de regering inzet voor duurzame ontwikkeling, is ze bezig de arme mensen om te kopen met voedselpakketten. Stop met voedselpakketten! Geef de mensen bijvoorbeeld microkrediet (model van Mohamed Yunus Grameen bank). Een microkrediet verschaft de arme mensen de mogelijkheid te investeren in bijvoorbeeld, het opzetten van een kleine winkel, om daarmee hun financiële positie en toekomst te verbeteren. Microfinanciering is bedoeld voor duurzame toekomst. Maar nee, deze regering houdt het arme volk bewust dom.

Het volk moet afhankelijk blijven van de overheid (lees Bouterse).

Het fenomeen ‘overlopen’ baart het volk ook zorgen. Vooral DNA-leden en prominente figuren maken zich schuldig hieraan. Daarmee wordt een verkeerd signaal gegeven aan de samenleving. Politici worden geacht te staan voor hun principes en geen verraad te plegen. Overlopen is niets anders dan je eigen zak vullen.

We zullen een klimaat van vertrouwen opnieuw moeten opbouwen. Politiek vertrouwen is erg belangrijk voor het functioneren van politici en de democratie. We hopen, dat we een keertje kunnen praten over goed bestuur en transparantie van de huidige beleidsmakers, zodat we weer vertrouwen hebben in politici.

Elke regering dient zich te houden aan het beginsel van Good Governance. Echter, hebben we nog steeds te maken met slecht bestuur, slecht leiderschap en slecht beleid. Slecht bestuur is een lijdensweg voor het getergde volk.

Het beleid van deze regering wordt gekenmerkt door: a-nationaal beleid, a-sociaal beleid, onmaatschappelijk beleid, volksonvriendelijk beleid, corruptie faciliterend beleid, ondernemersonvriendelijk beleid, rechtsstaat ondermijnend en economie ontwrichtend beleid. Kortom, een beleid dat gebaseerd is op macht, verspilling en corruptie.

Het beleid moet dringend herzien worden. Het desastreuze beleid van regering Bouterse/Adhin zorgt ervoor dat vooral jongeren zich af vragen of zij wel met de politiek zouden moeten bemoeien. Jongeren hebben geen zekerheid. Er is haast geen werk voor afgestudeerde jongeren. Door de financieel-economische crisis zijn ondernemers noodgedwongen hun deuren te sluiten. Deze regering zaait pessimisme en ontneemt de jongeren een waardig toekomstbeeld door haar wanbeleid.

De president vraagt het volk de buikriem strak aan te halen. Welke zekerheid krijgen de jongeren, in ruil voor al hun inspanningen die zij plegen? Het is duidelijk dat die jongeren voor hun inspanningen stank voor dank krijgen.

Dit beleid van regering Bouterse, is bron van alle kommer en kwel voor ons allen.

Maar, er is nog hoop. Als de jongeren zekerheid willen, is het essentieel om de juiste keuze te maken in het stemhokje: stem op de partij die jouw zekerheid geeft. Het streven van de VHP is om het vertrouwen in de politiek te herstellen middels nieuw beleid, transparantie, kwaliteit en eerlijkheid. Bij de VHP, wordt eenieder betrokken bij de besluitvorming. Met het nieuwe beleid van de VHP, is de partij ruimschoots er in geslaagd, weer vertrouwen te wekken bij de burger.

Idris Naipal

Districtscommissariaat Wanica Noord-West houdt grote schoonmaak te Weg naar Zee

(Bron foto: NII)
Initiatief in het kader van Wereld Aarde Dag

Tijdens schoonmaakwerkzaamheden, met gedetineerden, zijn vier pick-ups vol met petflessen verwijderd


Het Districtscommissariaat Wanica Noord-West heeft samen met gedetineerden schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd in het kader van Wereld Aarde Dag op 22 april 2018, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII).

In het ressort Kwatta te Weg naar Zee zijn petflessen bij de sluizen verwijderd.

Dit project is uitgevoerd om milieuvervuiling in het ressort tegen te gaan, een schoon milieu te bevorderen en om het milieubewustzijn bij de gemeenschap aan te wakkeren. Ook districtscommissaris Sarwankoemar Ramai van Wanica-Noordwest was aanwezig.

Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden zijn vier pick-ups vol petflessen verwijderd. Deze petflessen werden in een recyclebak gedeponeerd. Het is de bedoeling dat ze worden afgevoerd naar een recyclebedrijf.

Het commissariaat doet een beroep op de gemeenschap om de petflessen en huisvuil zoveel als mogelijk in plastic afvalzakken te doen en deze op de dag van vuilophaal aan te bieden.

Directrice AZP wil dat 'bouwsels' op bermen rond ziekenhuis verwijderd worden

'Het ziet er ontzettend vies en chaotisch uit, het is onvoorstelbaar dat dit toegestaan wordt'


Algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Marica-Redan, wil dat bouwsels rondom het ziekenhuis onmiddellijk worden verwijderd. 'Op verschillende momenten heb ik de districtscommissaris gevraagd geen vergunningen te verstrekken rondom het AZP', zegt Marica-Redan vandaag, woensdag 25 april 2018, op Starnieuws. 

Reeds enige tijd worden in de Flustraat nabij het AZP en vòòr het Militair Hospitaal commerciële krotten gebouwd op de berm. In het weekend werd er weer één bijgebouwd.

'Het ziet er ontzettend vies en chaotisch uit. Het is onvoorstelbaar dat dit toegestaan wordt terwijl er geen parkeermogelijkheden zijn voor bezoekers van AZP, de Fluschool en de RGD-poli. Bovendien gaan die krotten het straatbeeld bepalen waar er een gloednieuw ziekenhuis van 80 miljoen moet verrijzen', zegt een arts verbonden aan het ziekenhuis.

De algemeen directrice van AZP zegt, dat geruime tijd geleden aan het ministerie Openbare Werken, Transport en Communicatie is gevraagd naar een mogelijkheid voor parkeerplaatsen. Ook is gevraagd voor de verfraaiing van de omgeving. De verkeerssituatie moet ook worden aangepakt.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid zegt, dat hij geen voorstander is van bouwsels in de omgeving. Hij zal dit ook onder de aandacht brengen van de bevoegde autoriteiten.

Voorzitter stichtingsbestuur Mungra Medisch Center waarnemend algemeen directeur MMC

Minister Elias: 'Er wordt geen nieuwe directeur benoemd'


De voorzitter van het stichtingsbestuur het Mungra Medisch Center (MMC), Bisnoepersad Dalloesingh, zal de komende periode waarnemen als algemeen directeur. Er wordt geen nieuwe directeur benoemd, bevestigt minister Antoine Elias van Volksgezondheid vandaag, woensdag 25 april 2018, op Starnieuws. 

Hij zegt dat alle namen die circuleren speculaties zijn.

Elias was directeur van MMC voordat hij benoemd werd tot minister. In die periode zijn er afspraken gemaakt die hij wil nakomen.

De minister is momenteel op dienstreis met Dalloesingh. De afspraken met Europese bedrijven en MMC waren al in januari gemaakt. De bewindsman zegt dat hij van plan is de afspraken die gemaakt worden voor MMC ook te laten gelden voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en 's Lands Hospitaal. Op die manier ontstaat er een betere deal voor Suriname.

Elias had eerder ervoor gepleit om gezamenlijke inkopen te doen waardoor de prijs lager zal uitvallen.

Voor morgen staat een afspraak met de directie van het Duitse Siemens op de agenda.

John van Coblijn: ‘BTW aangehouden om verder fondsen aan te boren voor verkiezingen’

'De regering  is er alleen om de samenleving te misleiden in de vorm van pakketten'


De regering wist volgens politicus John van Coblijn bliksemgoed, dat invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 juli niet haalbaar was. 

'De BTW zou nooit worden ingevoerd, omdat men bang is voor de negatieve consequenties ervan. We kennen het geluid van de president, die zei dat hij IMF heel duidelijk wil maken dat hij bepaalde dingen niet kon uitvoeren, omdat hij anders de volgende dag zijn job kwijt zou raken. Dit is een zuiver voorbeeld daarvan. Men heeft het BTW-idee toch gelanceerd, omdat men het buitenland op één of andere manier tevreden wilde stellen vanwege het feit dat er allerlei leningsverzoeken in het buitenland lopen. Men is bang voor slechtere ratings, omdat hiermee het nog moeilijker zal worden om geld te lenen bij kapitaalkrachtige instituten in het buitenland', zegt de politicus dinsdag 24 april 2018 in het Dagblad Suriname.

Van Coblijn, trekker van de opkomende politieke beweging Unopo, benadrukt dat ‘deze regering alleen maar gericht is om te overleven, zodat zij nog een regeertermijn tegemoet kan zien’. Met het aanhouden van BTW wordt dan de mogelijkheid gecreëerd om fondsen aan te boren voor de verkiezingscampagne. Met de BTW beoogde de regering ongeveer Srd 394 miljoen binnen te halen.

Volgens de Unopo-trekker moet de regering komen uitleggen van waar dit bedrag nu gehaald zal worden om de begroting van 2018 te kunnen dekken. Hij vermoedt, dat de tekorten vanuit andere sectoren zullen worden binnengehaald, waardoor de ontwikkelingskansen van het volk verder zal worden verminderd.

'De regering die er nu zit, is er niet om de staat en het volk te ontwikkelen, maar alleen om de samenleving te misleiden in de vorm van pakketten. Als je pakketten geeft, dan bevestig je in feite dat het heel slecht gaat in het land. Wie zijn het allemaal die het slecht hebben laten gaan? Dat zijn dezelfde mensen die nu de pakketten verstrekken.'

Mogelijk weer actie ontevreden huisartsen

Tarieven nog steeds op basis dollarkoers van Srd 3,35 door verzekeringsmaat- schappijen uitbetaald


De ontevredenheid onder huisartsen wordt met de dag groter. Voor morgen is een spoedvergadering uitgeschreven door de Sectie Algemene Artsen van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), zo bericht het Dagblad Suriname dinsdag 24 april 2018.

Op de vergadering zal definitief besloten worden om per direct of vanaf maandag 30 april een actiemodel te hanteren. Dit houdt in, dat patiënten die over een SZF- en PZS-verzekeringspas beschikken, zelf zullen moeten opdraaien voor medische kosten.

De huisartsen wachten al geruime tijd op aanpassing van de tarieven die nog steeds op basis van de dollarkoers van Srd 3,35 door de verzekeringsmaatschappijen wordt uitbetaald. De verzekeringsmaatschappijen Self Reliance en het Staatziekenfonds betalen de huisarts per maand Srd 17 per verzekerde, terwijl de werkelijke kosten ver boven de Srd 66 liggen.

'Het is slechts een tijdbom die op elk moment kan ontploffen', aldus een bron in het dagblad. Gevraagd wordt naar een spoedoplossing van de zijde van minister Antoine Elias van Volksgezondheid.

Jaguar zonder tanden en klauwen gevonden in privéwoning in Centraal-Mexico

Jaguar in beslag genomen en naar een dierentuin gebracht


De Federale Procureur voor Milieubescherming (Profepa, Procuraduría Federal de Protección al Ambiente) heeft zaterdag 21 april 2018 een jonge mannelijke jaguar (Panthera onca) in beslag genomen die werd gevonden in een privéwoning in de Vista Hermosa-buurt van de stad Cuernavaca, Morelos, blijkbaar zonder de juiste gezondheids- en veiligheidsvoorwaarden, niet alleen voor het dier maar ook voor de mensen eromheen.

Profepa ontdekte, dat de jaguar in gevangenschap werd gehouden zonder een verbblijf te hebben, die zou voorkomen dat het dier zou ontsnappen.


Inspecteurs hebben onderzoek uitgevoerd om na te gaan of de eigenaren de legale herkomst van de jaguar konden aantonen, evenals het registratie- en beheerplan dat door Semarnat (Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales) is goedgekeurd, maar de eigenaar kon niets bewijzen.

Het is opmerkelijk, dat de jaguar geen klauwen en tanden heeft en gecastreerd is, zodat, gezien het gebrek aan waardige en respectvolle behandeling, voorzien in de Algemene Wet van Wild en  Regelgeving.

Het dier is in beslag genomen en naar een dierentuin gebracht.(Suriname Mirror/The Yucatan Times/SIPSE/Twitter/YouTube)