woensdag 20 juni 2018

VHP herdenkt Keti Koti, Chinese- en Hindostaanse immigratie

Een bijzondere culturele dag in partijcentrum de Olifant zaterdag 23 juni 2018


De slavernij werd op 1 juli 1863 afgeschaft in Suriname. De afschaffing van de slavernij had tot gevolg, dat de koloniale heerser op zoek moest gaan naar vervangende arbeidskrachten. In 1853 haalde de koloniale heerser Chinezen naar Suriname. De komst van de eerste Chinezen naar Suriname dateert van 1853. 

Na de Chinese immigranten heeft de koloniale heerser Brits-Indiërs gehaald om op de plantages te werken. Op 5 juni 1873 zetten de eerste Brits-Indische immigranten voet aan wal op de Surinaamse bodem. 

In het kader van afschaffing van de slavernij, 165 jaar Chinese immigratie en 145 jaar Hindostaanse immigratie, organiseert de Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) zaterdag 23 juni een culturele dag in de olifant. 

Op die dag is iedereen van harte welkom. In verband met die culturele dag is een lijvig programma samengesteld. 

Om drie uur 's middags vindt de opening plaats, daarna volgen er diverse optredens, zoals Djarang Kepang, Winti Prey,  Drangon Dance; Hindostaans optrede, optreden Chinese culturele groep, Marron Kifoko, Classic Indian, toespraak VHP-voorzitter, toneel en als laatste, gezellig samen zijn met muziek. 

VHP

Een van verdachten dubbele moordzaak Krakaweg is keeper van Bintang Lair

Virbian Walker in 2017 uitgeroepen tot Zaalvoetballer van het Jaar


De 33-jarige Virbian Walker is onlangs door de politie aangehouden in de roofmoordzaak Krakaweg in het district Para. Hij behoort tot een van de zes verdachten die momenteel in hechtenis zitten, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 20 juni 2018.

Walker is een zeer ervaren doelman zowel op het veld als in de zaal. Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot Zaalvoetballer van het Jaar, nadat hij een groot aandeel had in het kampioenschap van Styx KG.

Hij heeft vroeger in het doel gestaan bij Leo Victor, Robinhood, Jong Rambaan en zit nu bij Bintang Lair, die uit het 13de SVB/Suribet Lidbondentoernooi gepromoveerd is naar de SVB Tweede Divisie. Walker is een vaste waarde bij Bintang Lair, de ploeg van voorzitter Jurgen 'Joggaman' Kartodikromo.

Walker's laatste actie voor BintangLair was te Saramacca, waar de ploeg met 2-0 won van Real Saramacca.

First lady van India, Savita Kovind, schenkt 10.000 Amerikaanse dollar aan de Mytylschool

Meriam Karnadi, schoolleidster Mytylschool, erg verrast met het geschonken bedrag

(Bron foto: NII)
 
De first lady van India, Savita Kovind, heeft een bedrag van 10.000 Amerikaanse dollar geschonken aan de Mytylschool. Vergezeld van de first lady van Suriname, Ingrid Bouterse-Waldring, bracht de Indiase first lady vandaag, woensdag 20 juni 2018 - de tweede dag van het driedaagse bezoek van de president van India Ram Nath Kovind - een bezoek aan de Mytylschool. 

Tijdens het bezoek gaf first lady Bouterse-Waldring in haar toespraak aan hoe belangrijk de Mytylschool is.  In de moderne wereld van vandaag kunnen kinderen met een beperking een plaats krijgen in het arbeidsproces en we bereiden hen voor, omdat speciaal onderwijs zeer vereist is.'

Deze onderwijsinstelling is opgericht op 10 oktober 1966 en begeleidt kinderen met een lichamelijke beperking.

Meriam Karnadi, schoolleider van de Mytylschool vindt het een eer dat de school bezoek heeft gehad van de first ladies. Zij had geen idee, dat de school wat zou krijgen en is daarom erg verrast met het geschonken bedrag. Het bestuur van de school zal bijeen komen om te bepalen waaraan het bedrag besteed zal worden, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Geen niet-geverifieerde ranzige social mediaberichten en -foto's bij Suriname Mirror

India en Suriname tekenen een reeks overeenkomsten

Presidenten Kovind en Bouterse leggen kransen bij monumenten Baba en Mai en Mama Sranan

(Bron foto: NII)


President Ram Nath Kovind en president Desi Bouterse zijn vanochtend, woensdag 20 juni 2018, na kransleggingen bij de monumenten van Baba en Mai en Mama Sranan, met militaire eer onthaald bij het presidentieel paleis. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).Na de formele tekening van het gastenboek door de president van India trokken de regeringsleiders zich terug voor een tête-à-tête. De president van India nodigde Bouterse uit voor een tegenbezoek aan zijn land.

Minister Stephen Tsang van het ministerie van Handel Industrie en Toerisme overhandigd samen met de General Manager van de Export-Import Bank of India, Meena Virbhan Verma, de minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle en de ambassadeur van India, Satendar Kumar diverse Memoranda of Understanding en overeenkomsten.


Vervolgens vond de ceremoniële presentatie plaats van de 'Instrument of Ratification on the Framework Agreement on the Establishment of the International Solar Alliance'. Dit werd gedaan door president Bouterse aan president Ram Nath Kovind.

Na het officiële gedeelte in het paleis werd een bloemenhulde gebracht bij het Janey Tetary Monument.De Ware Tijd bericht, dat India een financiering van 20 miljoen Amerikaanse dollar beschikbaar stelt voor het uitvoeren van een elektrificatieproject in het binnenland. In totaal zullen 49 dorpen van schone elektriciteit, opgewekt met zonne-energie, voorzien worden, zei president Ram Nath Kovind  in het presidentieel paleis kort na de beëindiging van bilaterale besprekingen tussen hem en president Desi Bouterse.


'We verheugen ons erop het project op een tijdgebonden manier af te ronden', aldus de Indiase leider. Hij merkte opm dat ontwikkelingssamenwerking een belangrijk aspect is in de bilaterale betrekkingen tussen zijn land en Suriname. Om dit partnerschap te versterken stelt New Delhi daarnaast een kredietlijn van 27.5 miljoen dollar beschikbaar ter uitvoering van een stroomproject van de EBS in Pikin-Saron.

Ook wordt een kredietfaciliteit van 3.5 miljoen dollar gegeven voor onderhoud van de Cheetak-helikopters die enkele jaren geleden in India zijn gekocht.

Daarnaast is er ook geld geschonken voor het opzetten van een kunstnijverheid markt  in de Palmentuin en het helpen bevorderen van digitale alfabetisering. Kovind hoopt dat de Indiase hulp zal bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling en capaciteitsversterking van vrouwen en kinderen in Suriname

Dagblad Suriname wijst op levensgevaarlijke wegverzakkingen

'Het lijkt alsof sommige straten die een dringende aanpak nodig hebben vergeten zijn'


Onderhoud van wegen in Suriname heeft een enorm grote achterstand. Het lijkt alsof sommige straten die een dringende aanpak nodig hebben, vergeten zijn. 

Zo noemt het dagblad de Tawajariepolderweg en de Tout Lui Fautkanaalweg.

De verzakkingen zijn zodanig, dat je niet meer kunt uitwijken om te ontkomen aan de scherpe randen van het asfalt. Alleen zware vrachtwagens kunnen nog erover rijden.

‘Ik dacht dat mijn geld veilig was op de bank'

Vrouw zou met valse documenten bankrekening van slachtoffer hebben geplunderd

Slachtoffer verwijt Hakrinbank laksheid


De bankrekening van een cliënte bij de Hakrinbank is leeggehaald middels vertoon van valse documenten. Het betreft een bedrag van 33.000 Amerikaanse dollar. De benadeelde, C.L., zegt vandaag, woensdag 20 juni 2018, in het Dagblad Suriname, dat zij reeds geruime tijd geen geld kon pinnen in de geldautomaat met haar pinpas. Haar code bleek ongeldig te zijn. Saldo-opvraag wees uit dat haar rekening leeg was. 

Op 31 mei ging zij persoonlijk naar de bank voor nader uitleg en om vervolgens geld te lichten en deze over te maken. Haar rekening bleek inderdaad helemaal leeg te zijn. De verdachte die haar bankrekening heeft leeggeplunderd, is een vrouw die dezelfde familienaam draagt, maar geen familie is van het slachtoffer.

'Ik heb geen enkele zus. Ik ken haar niet. Ze komt mij helemaal niet bekend voor, heb haar nooit gezien in familiekringen', beweert C.L. De verdachte die met haar geld ervandoor is gegaan heet Patricia L.

De leiding van de bank heeft haar voorgehouden, dat inmiddels een onderzoek is gestart naar het gebeurde. Afhankelijk van het verloop van het onderzoek, krijgt zij haar geld terug. Aan de benadeelde is duidelijk gemaaktm dat die ene Patricia L. bij de bank is geweest met een overlijdensakte van C.L., een stamboom en een verklaring van erfrecht van de notaris. Deze documenten bleken allemaal vervalst te zijn. C.L. is vervolgens een geboorte-uittreksel gaan aanvragen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Feit is dat zij niet als overleden is ingeschreven. Ook de notaris wiens naam is genoemd bij de valse verklaring van erfrecht, zegt van niets op de hoogte te zijn en dat het document niet van hem afkomstig is.

L. schroomt er niet voor om de betreffende bankinstelling laksheid te verwijten. Zij hebben verzuimd contact met haar op te nemen of de notaris om na te gaan of overlegde documenten correct zijn. L. geeft verder mee, dat de rekening slechts op haar naam stond. Zij had niemand als gevolmachtigde aangewezen.

De benadeelde is helemaal niet te spreken dat haar rekening op de bank, waar zij dacht dat het de meest veilige plek was om geld op te slaan, is leeggehaald. Zij kan het nog steeds niet geloven dat een mevrouw met toevallig dezelfde familienaam gewoon op een blauwe maandag de bank is binnengestapt en middels vertoon van valse documenten haar rekening heeft leeggeplunderd.

C.L. heeft op dezelfde dag namelijk 31 juni, aangifte gedaan bij de politie.

Ze zegt verder met klem dat dit geval niets te maken heeft met oud-minister van Onderwijs en Volksontwikkeling Edwin Wolff. Op social media wordt druk gesuggereerd dat de bankrekening Wolff zou toebehoren. ‘In deze trek ik recht en geef ik aan dat het om mij, mevrouw C.L., gaat en niet om de ex-minister Wolff. Aan hun familie en vrienden wil ik mijn excuses aanbieden voor hetgeen verkeerd is overgebracht door derden.’

Zorgen bij Isla over betrouwbaarheid levering utiliteiten door overheids-nv CRU

'Het kan best dat door een technische fout van hun kant de druk is gedaald'


Refineria Isla maakt zich zorgen om de betrouwbaarheid van de levering van utiliteiten door overheids-nv Curaçao Refinery Utilities (CRU) die de raffinaderij van water, stoom en stroom moet voorzien. In een persverklaring stelt de Isla, dat afgelopen maandagavond omstreeks half tien het alarm bij de Isla afging, omdat de druk die CRU moet leveren, drastisch daalde. Het probleem was gisterochtend verholpen. Dit meldt vandaag, woensdag 20 juni 2018, het Antilliaans Dagblad.

Het incident van afgelopen maandag is voor de raffinaderij weer het bewijs, dat ze niet kan rekenen op een continue levering van utiliteiten door de overheids-nv, aldus de persverklaring.

Afgelopen maandagavond heeft CRU een paar uur voordat de problemen ontstonden, een persbericht verzonden waarin de nv meldt, dat op verzoek van Refineria Isla de productie van stoom en utiliteiten is verminderd. Dit was gedaan in afwachting dat de Isla een paar situaties kon verhelpen en de installaties kon starten. De nv vermeldde ook, dat boiler 2 nu al meer dan twee weken stoom aan de raffinaderij levert.

Woordvoerder Earl Balborda van de Isla bevestigt, dat de raffinaderij aan CRU verzocht om minder utiliteiten te leveren. 'Dat is normaal als je door de productie minder utiliteiten nodig hebt. Later is de druk ineens behoorlijk gedaald, dat kan gebeuren. Het kan best dat door een technische fout van hun kant de druk is gedaald', aldus de woordvoerder.

De Isla schrijft, dat de gecomprimeerde lucht die het van CRU ontvangt belangrijk is voor de heel kwetsbare apparatuur die gebruikt wordt om processen binnen de raffinaderij te meten. De luchtdruk is heel erg belangrijk om de installaties te monitoren en het proces aan te passen, aldus de verklaring.

Twee weken geleden was de Isla gedwongen de productie te staken toen de druk van de stoom die door CRU wordt geleverd onverwacht steeg. Op het moment dat de installaties weer op gang werden gebracht, trad er een mankement op bij de platformer van de raffinaderij.

Stroomuitval in alle wijken van Punda tot aan Jan Thiel, Curaçao, veroorzaakt door defecte kabel

'Doordat het probleem in het net zat, was het wat complexer om op te lossen'


De stroomuitval van maandagavond werd veroorzaakt door een defecte kabel tussen onderstation Parera en een station in Nieuwe Haven. Doordat de beveiliging van de transformator in het onderstation niet correct functioneerde, viel de stroom uit in alle wijken van Punda tot aan Jan Thiel. 

'Het systeem is te vergelijken met een stoppenkast in een huis', zo legt woordvoerder van Aqualectra Sharo Bikker uit in het Antilliaans Dagblad van woensdag 20 juni 2018. 'Eigenlijk zou bij een dergelijke kortsluiting alleen de stroom moeten uitvallen in de wijk van het defect, in dit geval de Nieuwe Haven. Maar, door een fout in de beveiliging – waardoor ook de grote transformator was afgeslagen – zijn bij wijze van spreken alle stoppen doorgeslagen. Daardoor kwam een veel groter gebied zonder stroom te zitten.'

Het grootste verschil met een simpele stoppenkast, is dat het in deze situatie niet een kwestie is van alle schakelaars weer aanzetten.

'Doordat het probleem in het net zat, was het wat complexer om op te lossen. We moesten eerst diverse hoogspanningskabels meten om te bepalen welke defect was en vervolgens moesten we deze isoleren. Daarna konden we er pas voor gaan zorgen dat we de klanten via de redundante kabels weer van stroom konden voorzien', aldus Bikker

Uitbreidingsproject van de Curaçaose luchthaven Hato vordert

Komende maanden wordt verder gewerkt aan vertrekruimtes en eetgelegenhedenHet uitbreidingsproject van de Curaçaose luchthaven vordert volgens Curaçao Airport Partners (CAP) conform schema. De nieuwe ruimtes worden gefaseerd in gebruik genomen en ondergaan momenteel allerlei tests. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 20 juni 2018.

Sinds de start van het expansieproject is de vertrekhal verruimd en voorzien van airconditioning, is de nieuwe overdekte aankomsthal in gebruik genomen en zijn er zowel op de nieuwe voetgangersboulevard als in de hallen meer eet- en winkelgelegenheden geopend.

Sinds begin 2018 is een gedeelte van de nieuwe wachtruimtes in de vertrekruimte en de nieuwe bagageband in gebruik genomen. En vorige week opende luchthavenexploitant CAP de nieuwe immigratiehal voor vertrekkende passagiers op de begane grond en startte de testperiode voor het gebruik van de nieuwe boardingpass-machines.

De komende maanden wordt verder gewerkt aan de vertrekruimtes en eetgelegenheden. De investering van 35 miljoen dollar zorgt voor een ruimteverdubbeling van de huidige luchthaven en moet jaarlijks 2,5 miljoen passagiers klantvriendelijk, efficiënt en innovatief kunnen verwerken. Daarnaast is het project gericht op meer automatisering, eet- en winkelgelegenheden en een goede beleving door reizigers.

De afronding van het complete project staat gepland voor eind 2018.

Ex-militairen gaan petitie aanbieden aan Assembleevoorzitster

'Desi Bouterse laat ons in de steek en we zijn echt teleurgesteld in hem'

'Er wordt zoveel geld uitgegeven aan bezoek president van India, maar wij kunnen niet over onze vergoeding beschikken'


'Er wordt zoveel geld uitgegeven aan het bezoek van de president van India, maar wij kunnen niet over onze vergoeding beschikken', zegt ex-militair Ronald Fernandes vandaag, woensdag 20 juni 2018, in de Ware Tijd. Hij en andere vroegere strijdmakkers kwamen gisteren bijeen om een petitie aan te bieden aan Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee (DNA). Zij kon hen echter niet ontvangen, maar dat zal volgens Waldo Jameson, secretaris van de Vereniging van Veteranen en Ex-militairen, dan maar op andere dag moeten gebeuren.

Jameson wijst erop, dat de mannen gewoonlijk vóór de 24e van de maand hun geld kregen. Voor dit jaar is het de eerste keer dat ze moeten wachten op hun betaling. Hij hoopt niet dat dit een trend wordt.

In de petitie die de ex-militairen willen aanbieden aan de DNA-voorzitster, staat onder meer dat sommige militairen 'zomaar' zijn ontslagen na de Binnenlandse Oorlog en de organisatie wil dat ze in ere hersteld worden.

'We hebben begrip voor de voorzitster die zich ook voorbereidt op het bezoek van de Indiase president', zegt hij. Echter, de ex- militairen zijn volgens hem verschrikkelijk boos op president Desi Bouterse die tijdens de Binnenlandse Oorlog bevelhebber was van het Nationaal Leger. 'Hij laat ons in de steek en we zijn echt teleurgesteld in hem', aldus Fernandes.

Hij en ongeveer 250 ex-militairen krijgen maandelijks een resocialisatievergoeding van Srd 200. Ook wachten vijftig mannen op hun invaliditeitsuitkering van Srd 750. 'Het zou beter zijn dat de Staat een bedrag aan ons uitkeert om een kleine onderneming te beginnen. We hoeven dan niet elke keer te wachten op een vergoeding', stelt Fernandes.

IOL mag voor schooljaar 2018-2019 geen nieuwe studenten inschrijven

Transformatie IOL naar Anton de Kom Universiteit van Suriname per oktober 2018


Voor het komende schooljaar mag het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) geen nieuwe studenten inschrijven. Dit heeft minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de directeur van de school per brief te kennen gegeven, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 juni 2018.

De transformatie van het IOL naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname zal op basis van het Herwaarderingsbesluit op 1 oktober 2018 een feit zijn, stelt Ferrier.

Het ministerie zal in overleg treden met de leiding over de wijze van afbouw van het huidige IOL. Er zal ook nader overlegd worden tussen het bestuur van de universiteit en het IOL over de opbouw van de universitaire lerarenopleiding.

Het ministerie zegt tijdig bekend te zullen maken wat de inschrijfmogelijkheden zijn voor afgestudeerden van de VOS en anderen die in het schooljaar 2018-2019 met een lerarenopleiding willen beginnen.

Deskundigen op het gebied van onderwijs vragen zich af wat er met de studenten van HAVO en de Kweekscholen zal gebeuren, die op het IOL verder willen studeren. Dit besluit betekent zonder meer een beperking van de studiemogelijkheden. De toelatingseis voor de universiteit is VWO.

Wat gaat er gebeuren met docenten op het IOL die een MO-B akte bezitten? Zij kunnen geen lesgeven op de universiteit.
Wat gebeurt er met de opleidingen Beeldende Vorming, Lichamelijke Opvoeding, waar docenten een MO-B akte hebben? Het gaat om vakken die verplicht zijn op VOS-scholen.
Hoe gaat het tekort ingevuld worden op de middelbare scholen in de vakken Engels en Natuurkunde. Zijn er genoeg leraren om de transformatie van een HBO naar universiteit te kunnen bewerkstelligen?

Suriname tekent zes Memoranda of Understanding met India

Vicepresident Adhin enthousiast over samenwerking op diverse fronten met India


Vicepresident Ashwin Adhin zegt vandaag, woensdag 20 juni 2018, op Starnieuws, dat zes intentieverklaringen (Memoranda of Understanding) getekend zullen worden met India. Het gaat om samenwerking op verschillende gebieden, zoals ondersteuning bij de 2020-verkiezingen, landbouw, ICT-centrum, medicamenten. Afgelopen twee jaren zijn veel projecten opgestart met India.


Op de vraag of het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind en de intensieve samenwerking een verkiezingsstunt is, antwoordt Adhin dat alles een politieke doorwerking heeft.

Bestuurlijk moet worden aangegeven, dat naast ontwikkeling ook geopolitiek moet plaatsvinden. In een goede politieke setting moet met bevriende naties kunnen worden opgetrokken. 'Je kan nooit ontkennen dat sowieso een politieke ontwikkeling op gang gebracht wordt. Maar, dat heeft Suriname ook nodig', stelt Adhin.Ook voor de lokale bevolking betekent het ontwikkeling.

Adhin merkt op, dat hij bij zijn tweede bezoek aan India namens president Desi Bouterse een uitnodiging heeft gegeven aan premier Narindra Modi. Er zijn veel projecten opgestart met India. Nadat de projecten zijn geëvalueerd, heeft India besloten invulling te geven aan de uitnodiging.

'Niet zomaar komt een staatshoofd hier. Dit betekent dat wij met de uitdieping van de projecten heel ver zijn', benadrukt Adhin. Hij brengt in herinnering, dat er verschillende kredietlijnen beschikbaar zijn gesteld door India. Ook via de Exim Bank in India is er een samenwerking. Er is een pomp bestemd voor Wageningen op de haven en er komen nog twee. In de droge tijd wordt er nog een pompgemaal geïnstalleerd te Wageningen.

Staatspropaganda 'instituut' NII op eerste rij bij staatsbezoek president van India

De Ware Tijd kritisch over bewegingsruimte voor pers bij bloemenhulde beeld Gandhi

 
Velen hadden hun opwachting gemaakt op de Knuffelsgracht in het centrum van Paramaribo om een glimp van de Indiase president Ram Nath Kovind op te vangen. De delegatie werd opgewacht door vicepresident Ashwin Adhin, zijn echtgenote en enkele ministers.


De delegatie hing de mala's bliksemsnel om het beeld, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 20 juni 2018, en binnen een oogwenk waren de staatshoofden met hun gevolg weg. De tent die was opgezet met tientallen stoelen ten spijt. De geduldige 'menigte' die aan de kant van de weg stond snelde zich al gauw naar de dranghekken toen de delegatie aankwam. De geaccrediteerde pers moest ook van daaruit werken.

Er ontstond een onoverzichtelijke situatie waardoor fotografen en cameramannen geen goede beelden konden schieten. Door alle 'nieuwsgierigen' die zich naar de dramhekken begaven, had de pers geen bewegingsvrijheid. Al bij aankomst op de plek, nog voor de delegatie het standbeeld van Gandhi had aangedaan, kregen journalisten van een medewerker van het Nationaal Informatie Instituut (NII - waarvan de medewerk(st)ers overigens nauwelijks in staat zijn fatsoenlijke persberichten te schrijven) ook nog te te horenm dat zij zich niet links van de plek mochten begeven, omdat dat speciaal was bestemd voor de medewerkers van het instituut.


Hoewel de nadruk ettelijke keren is gelegd op veiligheid tijdens de informatiesessie voor de media is het toch mogelijk geweest, dat het gewone volk zich tot bij de plechtigheid heeft kunnen begeven.


(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Indiase president Ram Nath Kovind brengt bloemenhulde bij standbeeld van Mahatma Gandhi

Vicepresident Ashwin Adhin: 'De bloemenhulde is een passend moment tijdens dit bezoek'


De Indiase president, Ram Nath Kovind, heeft voordat hij gisteravond naar hotel Royal Torarica in Paramaribo ging, zijn logeeradres in Suriname, eerst een bloemhulde gebracht bij het standbeeld van Mahatma Gandhi. Ook president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin met hun respectieve echtgenotes hebben bloemen gelegd, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 20 juni 2018. 

De presidentiële delegatie uit India heeft kennis kunnen maken met de cultuur die uit India is meegenomen en verder is ontwikkeld en geconserveerd in Suriname. De 'londa ke naach', waarbij een man als vrouw verkleed zijn danskunsten toont, ontbrak niet.


Tijdens het bezoek van het Indiase staatshoofd maken culturele optredens een belangrijk deel van het programma uit.

Een vijftal ministers en de vicepresident hebben de presidenten en hun gevolg verwelkomd bij het standbeeld. Vicepresident Ashwin Adhin zegt, dat de bloemenhulde een passend moment is tijdens dit bezoek. 'Mahatma Gandhi staat in de wereld symbool voor vrede. Het is een mooie introductie voor dit bezoek. Issues worden in gemeen overleg en in vrede bekeken.'


Nieuwssite Suriname Herald verspreidt nepnieuws over leeghalen bankrekening van ex-minister Wolf

'Dit bericht is geheel onjuist, daar betrokkene geen cliënt of rekeninghouder is'


De Surinaamse nieuwssite Suriname Herald heeft nepnieuws verspreid over het leeghalen van een bankrekening van ex-minister Edwin Wolf. In dit artikel, dat de site op dinsdag 19 juni 2018 publiceerde, staat dat ‘uit betrouwbare bron’ is vernomen, dat 45.000 Amerikaanse dollar was geplunderd uit Hakrinbank rekeningen van de voormalig minister van Onderwijs en Volksontwikkeling. Dit meldt Waterkant.net.

De Hakrinbank kwam na publicatie direct met een tegenbericht:

'In de media circuleert momenteel een bericht als zou een ex-minister het geld dat hij op zijn rekeningen bij de Hakrinbank aanhield, zou zijn kwijtgeraakt. Dit bericht is geheel onjuist, daar betrokkene, de heer Wolf, geen cliënt of rekeninghouder is van onze bankinstelling.'


https://www.srherald.com/suriname/2018/06/19/bankrekeningen-ex-minister-leeggehaald/

Ook Wolf heeft verbaasd gereageerd op de berichtgeving over het leeghalen van zijn bankrekening bij de Hakrinbank.

Sinds enkele dagen circuleert een bericht op social media dat de bankrekening van Wolf bij de Hakrinbank zou zijn leeggehaald door een onbekende persoon. Wolf zegt dat het niet om hem gaat en dat dit bericht van Suriname Herald niet op waarheid berust. De Hakrinbank voegt eraan toe, dat de bank werkt volgens strikte procedures waardoor risico’s goed beheerst worden.

'Laat U niet van de wijs brengen door kwakzalvers met een onfrisse agenda', aldus de Hakrinbank in een persbericht.

Suriname Herald heeft geen contact gezocht met de bank alvorens tot publicatie over te gaan, maar is slechts afgegaan op een 'betrouwbare bron'.... 😕.

Douane luchthaven Duitse Düsseldorf onderschept 22 vogelspinnen uit Paraguay

48-Jarige man uit Essen had de spinnen uit Paraguay gesmokkeld


De douane op de luchthaven van het Duitse Düsseldorf heeft in een koffer 22 vogelspinnen ontdekt. Een 48-jarige man uit Essen had de dieren meegenomen uit Paraguay en probeerde de spinnen Duitsland in te smokkelen. Daarbij had hij echter kennelijk geen rekening gehouden met de röntgenapparatuur van de grensbewaking.


Terwijl de man dat niet in de gaten had, werd zijn koffer gescand waarbij de douane de plastic doosjes met spinnen ontdekte.

Toen hem werd gevraagd wat er in de koffer zat repte hij slechts over 'persoonlijke zaken'. Maar, toen de levende have op tafel kwam, erkende hij een vogelspinnenkweker te zijn.

(Suriname Mirror/Westdeutsche Zeitung/Neue Presse/De Telegraaf/Spiegel Online/Twitter)

Voormalig president Ecuador Rafael Correa weerspreekt beschuldiging ontvoering van oud-parlementslid Balda

'De Officier van Justitie brengt mij zonder geldige reden in verband met de Balda-zaak'


Voormalig president van Ecuador Rafael Correa (2007 - 2017) bekritiseerde dinsdag 19 juni 2018 een beslissing van een nationale rechter, waarin die eist dat hij voor de rechter moet verschijnen in Ecuador in plaats van België, waar hij woont, in de zaak van de vermeende poging tot ontvoering van de voormalige controversiële parlementariër Fernando Balda.

'De Officier van Justitie brengt mij zonder geldige reden in verband met de Balda-zaak, en vraagt ​​dat ik regelmatig voor het hoofdkwartier van de diplomatie in Europa verschijn, waar iedereen weet dat ik leef, en de rechter wijzigt de preventieve maatregel om elke 15 dagen te verschijnen ... in Ecuador! Wat is dit?', aldus Correa maandag via Twitter.Rechter Daniella Camacho van de Nationale Strafrechtbank oordeelde in het voordeel van de procedurele geldigheid van de zaak en koppelde Correa aan onwettige vereniging en kidnapping. Buiten de rechtbank werden ten minste drie Correa-aanhangers gearresteerd, omdat ze deel uitmaakten van een protest tegen de rechtbank en de procureur-generaal.

Het juridische team van Balda heeft betoogd, dat Correa in 2012 het inmiddels opgeheven Secretaría Nacional de Inteligencia (Senain) opdracht had gegeven om Balda te lokaliseren en hem met geweld terug te brengen naar Ecuador, waar hij lopende rechtszaken heeft. Correa heeft deze beweringen ontkend.


Tijdens de hoorzitting van maandag presenteerde procureur-generaal Paul Perez, de getuigenis van de voormalige secretaris van inlichtingen Rommy Vallejo en de voormalige directeur van politie-informatie Fausto Tamayo als bewijs, dat Correa de ontvoering had bevolen. Correa heeft bevestigd dat hij bij alle hoorzittingen zal verschijnen, maar waarschuwde, dat de aanklager geen enkel materieel bewijs tegen hem kan vinden. 'Ze kunnen misschien valse getuigenissen krijgen, maar nooit materieel bewijs', zei Correa via Twitter.


De poging tot kidnapping van Balda vond plaats in 2012 in Colombia. Datzelfde jaar werd hij op verzoek van de Ecuadoraanse regering uit Colombia gedeporteerd. Correa en zijn aanhangers stellen, dat de zaak een voorbeeld is van 'lawfare' tegen progressieve en linkse politici in Latijns-Amerika om hen weg te houden van het politieke leven, zoals het in Brazilië is gedaan met Luiz Inacio Lula Da Silva.


Ze benadrukken het feit, dat de procureur-generaal werd benoemd door een medezeggenschapsraad die 'ongrondwettig benoemd' was. In februari hield president Lenin Moreno een referendum waardoor hij de leden van de raad kon ontslaan en hun vervangers kon kiezen. Balda, die een voormalig parlementslid is van de rechtse oppositiepartij Partido Sociedad Patriótica, werd beschuldigd van samenzwering om de regering van Rafael Correa omver te werpen als onderdeel van de mislukte staatsgreep van september 2010 tegen de voormalige president, die voornamelijk werd geleid door dissidente politie-eenheden.

Hij was echter in Colombia ten tijde van de beschuldigingen en dus werd zijn vervolging opgeschort. In oktober 2012 werd Balda gedeporteerd uit Colombia, omdat hij zonder immigratievergunning in het land was geweest en vervolgens moest hij op 25 oktober 2012 de aanklacht tegen hem aanhoren. In januari van het volgende jaar werd hij veroordeeld voor de misdaad van bedreiging van de staatsveiligheid en een maand later werd hij voor dat misdrijf en voor het verstrekken van valse informatie die de eer van de staat aantastte.
(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/La FM/YouTube)

Mijnbouwreus Anglo American op zoek naar koper aan rand Braziliaans Amazonegebied

'Er zou verzet kunnen zijn van milieu-lobbygroepen, maar het zou prima beheersbaar zijn'


Het Britse mijnbouwbedrijf Anglo American heeft deze maand honderden vergunningen gekregen om naar kopervoorraden te zoeken aan de rand van het Braziliaanse Amazonegebied, in een mineraalhoudend gebied beschreven maandag 18 juni 2018 door Reuters in bericht als '... een open geheim onder Braziliaanse geologen'.

Anglo vertelde Reuters, dat het nog te vroeg is om beweringen te doen over de haalbaarheid van een mogelijk koperproject, maar bevestigde dat het toestemming had gekregen om naar koper te mijnen.

De vergunningen zijn afgegeven voor de Braziliaanse deelstaten Mato Grosso en Para, zei Reuters.

Een van de risico's van de verkenning is tegenstand van milieu-lobbygroepen. 'Er zou weerstand kunnen zijn, maar het zou prima beheersbaar zijn', aldus Marcos Andre Goncalves, van het Chileense mijnbouwbedrijf Codelco in Brazilië en een directeur van de mijnbouworganisatie ADIMB (Agência para o Desenvolvimento Tecnológico da Indústria Mineral Brasileira).

Hij voegde eraan toe, dat een grote kopervondst '.... een deel van de mist weg opklaren' van de industrie, waar een enorm tekort aan kopertoevoer in het verschiet ligt.


(Suriname Mirror/Mining.com/Reuters)

Oud-president van Brazilië Lula da Silva: 'Mijn gevangenisstraf is politiek'

'Ze moesten de Grondwet schenden om mij te arresteren'


- 'Ik ben in de gevangenis gegooid om te voorkomen dat ik in oktober tot president wordt gekozen'
- 'Ik betwijfel of iedereen die tegen mij liegt zo vredig slaapt als ik'


De favoriete presidentskandidaat van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, gaf de Cubaanse nieuwswebsite Granma 14 juni een exclusief interview en zei onder andere, dat zijn gevangenisstraf 'politiek' is, zo bericht TeleSUR dinsdag 19 juni 2018.

De leider van de Partido dos Trabalhadores (PT), wiens beleid tijdens zijn dubbele presidentiële termijn zo'n 30 miljoen Brazilianen toestond om uit de armoede te worden gehaald, zegt dat zijn gevangenistijd 'een politiek proces, politieke gevangenneming' is.

Lula herhaalde tegen Granma, dat er geen solide bewijs is, dat hij een appartement aan zee heeft gekregen, de vermeende misdaad waar hij voor veroordeeld en in april in de gevangenis in Curitiba is beland. 'Ze moesten de Grondwet schenden om mij te arresteren.'

De voormalige president zegt in het interview vanuit zijn gevangeniscel in Curitiba, dat over zijn gevangenisstraf: 'Ze deden dit tegen een model van nationale ontwikkeling en sociale inclusie. De (2016) staatsgreep (van Dilma Rousseff) moest de rechten van werknemers en gepensioneerden afschaffen die de afgelopen 60 jaar waren verkregen. En de mensen realiseren dat. En we zullen veel organisatie nodig hebben om terug te keren naar een populaire regering in Brazilië, met soevereiniteit, sociale inclusie en economische ontwikkeling.'

De presidentskandidaat, die bovenaan staat in de diverse verkiezingspeilingen, vertelde Granma dat het politieke recht hem in de gevangenis heeft gegooid om te voorkomen dat hij in oktober tot president wordt gekozen. Hij voegt eraan toe: 'Ze accepteren niet de mensen die stemmen voor wie ze willen stemmen.'

Op de vraag hoe hij zijn gevangenistijd doorbrengt, antwoordde Lula, dat hij 'veel leest en denkt' en zegt dat hij 'vrede heeft' met zijn bewustzijn. 'Ik betwijfel of iedereen die tegen mij liegt zo vredig slaapt als ik.' 

Hij zou graag vrij zijn en een dialoog aangaan met de mensen, 'maar ik ben me ervan bewust dat de onrechtvaardigheid die tegen mij wordt begaan ook een onrecht is tegen de Braziliaanse mensen'. Lula zegt verder tegen zijn aanhangers: 'De relatie die ik decennialang heb opgebouwd met het Braziliaanse volk, met organisaties van sociale bewegingen, is een vertrouwensrelatie en ik waardeer dit enorm, omdat ik in mijn hele politieke carrière altijd heb aangedrongen om dat vertrouwen niet te schaden. Ik zou dat vertrouwen voor geen geld, voor een appartement, voor niets verraden. Dat was het geval voordat ik president werd, tijdens mijn presidentschap en daarna. Dus voor mij is die solidariteit iets dat me beweegt en moedigt me aan.'

Lula sprak vervolgens een woord van dank uit aan 'compañeros Raúl Castro en Miguel Díaz-Canel voor hun solidaire groeten'. 

Vanuit de gevangenis zegt de voormalige president, dat Latijns-Amerikaanse democratieën het afgelopen decennium enorme winsten hebben geboekt, 'maar elites in de regio veranderen de spelregels wanneer ze niet winnen, wat natuurlijk geen democratie is. Het is dus een poging tot democratie zonder de mensen. Het is gebeurd in Brazilië, Argentinië, Ecuador en andere landen', zegt de kandidaat.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Granma)