dinsdag 18 december 2018

Minstens 600 houten huizen door brand verwoest in Manaus, Braziliƫ

Vuur mogelijk begonnen met een exploderende snelkookpan

(Bron foto: Bruno Kelly/Reuters)

Ambtenaren zeggen, dat een brand een wijk in de Noord-Braziliaanse stad Manaus overspoelt en minstens 600 houten huizen heeft verwoest. Ambtenaren van de civiele bescherming zeggen dat vier mensen gewond zijn geraakt in de brand. 

Er zijn geen doden gemeld.


Ze zeggen dat het vuur maandagavond 17 december 2018 in de wijk Educandos begon en enkele uren later was gedoofd. Volgens Amadeu Soares, hoofd van de openbare veiligheid, is het vuur misschien begonnen met een exploderende snelkookpan.

(Suriname Mirror/The Associated Press/veja.abril.com.br/extra.globo.com/Twitter/YouTube/The Daily Mail - foto's)

Onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan de Suriname-Guyana (internet-)zeekabel

Grote onderhoudsbeurt waarbij externe gespecialiseerde bedrijven zijn betrokken


Om de internetvoorziening te garanderen worden er nu grondige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de Suriname-Guyana zeekabel. Dat doet Telesur samen met de Guyana Telephone & Telegraph Company (GT&T). Jennis Asraf, manager Corporate Communication, zegt dat er op reguliere basis onderhoudswerkzaamheden worden verricht aan de zeekabel, maar het gaat hier om een grote onderhoudsbeurt waar externe gespecialiseerde bedrijven bij zijn betrokken. Er gaat ruim Srd 45 miljoen gemoeid met de werkzaamheden. De kosten worden door beide landen gedeeld, zo bericht de Ware Tijd dinsdag 18 december 2018.

Telesur stelt, dat het succes van haar Nationaal Breedband Project voor een deel afhankelijk is van het functioneren van de zeekabel en benadrukt daarmee het belang en de noodzaak van onderhoud. Volgens Asraf is er wel een back-up, maar dat neemt het belang van onderhoud niet weg.

In 2010 heeft het telecombedrijf samen met GT&T in Guyana geĆÆnvesteerd in een eigen internationale glasvezelverbinding (Suriname Guyana Submarine Cable System) om de kwaliteit van de connecties van en naar Suriname te waarborgen. De zeekabel loopt van Trinidad naar Suriname met een aftakking naar Guyana. De kabel komt in Coronie aan land.

Behalve technici van Telesur zijn de bedrijven Global Marine, Geomares en Superior Tank and Pipe NV. betrokken bij de operatie. Telesur noemt de werkzaamheden 'geen eenvoudige klus'. Volgens het bedrijf zit de moeilijkheid vooral in het feit, dat de kustvlakte erg vlak is en de modderlagen een uitdaging vormen om de kabel te traceren en er ook bij te komen. 'Toch lukt het aardig en net op tijd ook', stelt het bedrijf in een persverklaring over de operatie.

De technici zijn gedurende de werkzaamheden gestuit op enkele plekken waar herstel nodig was. Om de operatie uit te voeren is op zee een drijvende werkbasis gebouwd. 'Ondanks de weersomstandigheden die op open zee zeker een uitdaging vormen, verloopt het werk gestaag', meldt het telecombedrijf verder.

Een team bestaande uit de directie van Telesur, GT&T en technici heeft zich vorige week persoonlijk georiƫnteerd op de plek waar de reparaties worden uitgevoerd. De werkzaamheden zijn intussen al drie weken gaande en moeten volgens planning tegen het eind van het jaar zijn afgerond.

PL-voorzitter Somohardjo: ‘Vriend van mijn vijand is ook mijn vijand’

'Partijen die gezamenlijk in zee gaan met NDP zijn ook een vijand'

'Groep kapitalisten van een bepaalde politieke partij wenst graag een samenwerking met de NDP'


Voor partijvoorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) geldt een gouden regel die hij altijd zal blijven handhaven: ‘de vriend van mijn vijand is ook mijn vijand’. Met de vijand bedoelt hij de NDP die reeds geruime tijd aan de regeermacht is. Partijen die gezamenlijk in zee gaan met deze partij worden door de partijvoorzitter aangeduid als ‘ook een vijand’. 

Ook Somohardjo heeft geluiden opgevangen binnen het politieke veld, dat de groep kapitalisten van een bepaalde politieke partij graag een samenwerking wenst met de NDP. Volgens Somohardjo moet hij daarom ook deze oud-partner heel nauwlettend in de gaten houden.

 De PL-leider legt er de nadruk op, dat deze oud-partner haar kiezers heeft voorgehouden om te blijven strijden tegen armoede, tegen het verkwistend beleid van de huidige regering. ‘Het volk wil naar de stembus gaan, omdat zij verandering van beleid wil.’

Voor Somohardjo is de essentie, dat hij de democratie altijd zal blijven koesteren. ‘Je krijgt het niet aangeboden op een gouden dienblad. Ik heb het met bloed, zweet en tranen moeten bekopen’, aldus de PL-leider, die gedurende het militair regime het land via ‘de Franse kant’ moest ontvluchten om niet geĆ«xecuteerd te worden.

Onderzoek naar vermoedelijke corruptie en belangenverstrengeling bij Douane

Mogelijk onregelmatigheden bij afhandelen import pakkettendiensten


Bij de Douane is een onderzoek gaande naar vermoedelijke corruptie en belangenverstrengeling. Dit wordt bevestigd door minister van FinanciĆ«n, Gillmore Hoefdraad, aldus de Ware Tijd dinsdag 18 december 2018. 'We zijn al lang bezig met het onderzoek', zegt de bewindsman. Meer wil hij voorlopig niet kwijt. 

Naar verluidt zou er sprake zijn van onregelmatigheden bij het afhandelen van importen van de zogenoemde pakkettendiensten. Bepaalde bedrijven zouden tegen betaling worden voorgetrokken en de gelegenheid krijgen invoerrechten te ontduiken. Lading van bedrijven die weigeren smeergeld te betalen aan betrokken douaneambtenaren worden grondig gecontroleerd en uit rancune zouden deze langer dan noodzakelijk worden vastgehouden voordat ze worden vrijgegeven.

Een douanier. die tevens beheerder is van het Asycuda-systeem bij de Douane, zou daarnaast ook inklaarder zijn, wat neerkomt op belangenverstrengeling. Bovendien zou hij zijn nevenactiviteiten tijdens diensttijd ontplooien.

Deze misstanden zijn begin deze maand door een klokkenluider onder de aandacht gebracht van minister Hoefdraad en de douaneleiding. Er zijn zelfs beschuldigingen geuit tegen de douaneleiding dat die onder Ć©Ć©n hoedje speelt met de vermoedelijke fraudeurs. 'Hoe kan de douaneambtenaar die moet controleren zelf ook inklaarder zijn? Hoe controleert hij zichzelf? Hij kan letterlijk alles in het systeem doen', aldus de klokkenluider. Door mogelijk opzettelijk getalm in het onderzoek zou deze functionaris in de gelegenheid gesteld zijn sporen in het systeem te wissen.

Volgens een vertegenwoordiger van Ć©Ć©n van de pakkettendiensten zijn de vermoedelijke corruptieve handelingen sinds juli dit jaar gaande. Ook zijn bedrijf heeft er last van dat ladingen nu langer dan noodzakelijk worden vastgehouden. De douanerecherche heeft instructies gekregen om een onderzoek in te stellen. Volgens een ingewijde is dit echter een rookgordijn; de rechercheurs zou geen toegang zijn verschaft tot het Asycuda-systeem door de twee functionarissen van wie beweerd wordt dat zij zich bezig houden met de malafide praktijken. Hierdoor zou het onderzoek worden bemoeilijkt. Dit is maandag door de klokkenluider onder de aandacht van de douaneleiding gebracht.

Ook de recente sluiting van een pakkettenbedrijf in opdracht van de douaneleiding wordt bestempeld als doorgestoken kaart: er is - kennelijk bewust - niet eerst een aanmaning gestuurd, onderbouwd met onderliggende documenten. Daardoor zou de sluiting onrechtmatig zijn waardoor de Douane het bedrijf al na een dag weer toestemming moest geven om de dienstverlening te hervatten

Aantal nesten beschermde zeeschildpadden met 224% toegenomen

In 2017 zijn 36.125 zeeschildpadnesten geteld in Suriname, 2016 11.139 nesten


Zeeschildpadden en hun legsels worden beschermd door een gemengd systeem van reservaten, quota en verboden. Het World Wildlife Fund Suriname (WWF) heeft in de periode 2013-2017 het aantal nesten van beschermde zeeschildpadden bijgehouden. Deze nesten behoren tot drie zeeschildpadsoorten, Aitkanti (lederschildpad - Dermochelys coriacea), Krape (soepschildpad of groene zeeschildpad - Chelonia mydas) en Warana (dwergschildpad /Olive Ridley - Lepidochelys olivacea). Dit schrijft het Dagblad Suriname dinsdag 18 december 2018.

In 2017 zijn 36.125 zeeschildpadnesten geteld in Suriname. Dit is een toename van zo'n 224% in vergelijking met een jaar ervoor ( 2016: 11.139 nesten).

De meeste nesten zijn voor 2013 en 2017 genoteerd. In deze zelfde periode blijkt (volgens de statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek) het inkomen uit de export van wilde dieren met 53% te zijn toegenomen. Schildpadden behoren ook tot de groep van exporten. In Amerikaanse dollars uitgedrukt, is de export van schildpadden met ruim 211% toegenomen (van $ 13.748 in 2013 naar $ 42.842 in 2017). In totaal is er meer dan $ 4 miljoen (Srd 31 miljoen) verdiend aan de export van wilde dieren uit Suriname.

Er zijn in totaal 742 Aitkanti-nesten geregistreerd in 2017. In vergelijking met 2013 zijn dit 1.238 nesten minder. In vergelijking met 2014 zijn dit echter 6.232 nesten minder. In deze 5 jaren periode scoorde het jaar 2017 het laagst voor de Aitkanti.

Het totaal van de genoteerde Warana-nesten was in deze 5 jaren periode 235.

Krape-nesten zijn het meest genoteerd. In 2013 zijn er 42.720 nesten gezien, terwijl in 2017 35.343. In vergelijking met 2014 waren er ongeveer 19.340 meer nesten in 2017.

Regering Peru kondigt nationaal actieplan aan voor behoud Amazone-rivierdolfijn en lamantijn

Amazone rivierdolfijn in Bolivia, Colombia en Braziliƫ gebruikt als lokaas voor meervallenDe Amazone-rivierdolfijn en lamantijn (zeekoe) zijn bedreigde soorten in de gelijknamige regio in Peru en de nabijgelegen landen. Dat is de reden waarom de Peruaanse regering, via haar ministerie van Productie (ministerio de la ProducciĆ³n), een nationaal actieplan heeft aangekondigd voor het behoud van beide soorten. 

De feitelijke details van het plan zijn niet beschikbaar gesteld op de staatsnieuwswebsite Andina noch op de pagina van het ministerie. De paar soorten staat al vermeld onder de beschermde dieren van Peru. Dat betekent dat het illegaal is om ze te vangen of ze voor commerciƫle of verwerkingsdoeleinden te gebruiken.

Naast Peru zijn Amazone rivierdolfijnen te zien in Bolivia, Colombia en Braziliƫ. Ze worden opgejaagd door degenen die betrokken zijn in een illegale, ondergrondse industrie en vervolgens gebruikt als lokaas voor meervallen. De meervallen, waarvan de hoge marktprijzen aantrekkelijk zijn voor deze illegale vissers, worden vervolgens opgesloten en verkocht aan grote visbedrijven.

Sommige externe instanties, zoals het Wereld Natuur Fonds, zijn begonnen met het gebruik van drones om het aantal rivierdolfijnen en lamantijnen te bepalen dat overblijft en om hen ook te beschermen tegen de menselijke dreiging.

De recente Netflix-film 'A River Below' beschrijft de bedreigingen voor de rivierdolfijn in het Amazonegebied van Braziliƫ en laat zien hoe illegale vissersvangers gebruik maken van valstrikken om uiteindelijk als aas te gebruiken.


(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)

Peru ontvangt 395.000 aanvragen tijdelijke verblijfsvergunning van Venezolaanse burgers

1.370 Buitenlanders hebben sinds 2016 het Peruaanse staatsburgerschap aanvaard


Ongeveer 395.000 Venezolanen hebben een tijdelijke verblijfsvergunning (PTP, Permiso Temporal de Permanencia) aangevraagd in Peru, meldde de Nationale Migrantie-inspecteur Roxana del Aguila maandag 17 deceember 2018. 

De PTP, gecreƫerd door Peru's huidige regering, laat buitenlanders toe om op een legale manier te werken, studeren en toegang te krijgen tot gezondheids- en financiƫle diensten.

Del Aguila zei, dat zo'n 558.000 Venezolanen Peru zijn binnen gekomen voor 31 oktober om in aanmerking te komen voor een PTP. Vanwege het aantal aanvragen dat is verwerkt, hebben immigratieautoriteiten twee nieuwe kantoren geopend in Lima, zo werd gemeld.

Del Aguila wees er ook op, dat 1.370 buitenlanders sinds 2016 het Peruaanse staatsburgerschap hebben aanvaard, waarvan 70% zich hiervoor kwalificeerde door een huwelijk, 25% in het buitenland werd geboren bij Peruaanse ouders en slechts 4% naturalisatie kreeg.

De meeste van de 1.370 nieuwe Peruanen kwamen uit Venezuela, Colombia, Spanje, Cuba, de Verenigde Staten en Argentiniƫ.

(Suriname Mirror/MercoPress)

Peru receives 395,000 applications from Venezuelan citizens to stay, work and study Around 395,000 Venezuelans have applied for a Temporary Stay Permit (PTP) in Peru, National Migration Superintendent Roxana del Aguila announced Monday. The PTP, created by Peru's current government, allows foreigners to work, study and to have access to health and financial services in a legal manner. Del Aguila said some 558,000 Venezuelans had entered Peru by the October 31 deadline to be eligible for a PTP. Due to the number of applications being processed, immigration authorities have opened two new offices in Lima, it was reported. Del Aguila also pointed out that 1,370 foreigners have taken up Peruvian citizenship since 2016, of which 70% qualified for it through marriage, 25% were born abroad to Peruvian parents and only 4% had been granted naturalisation. Most of the 1,370 new Peruvians stemmed from Venezuela, Colombia, Spain, Cuba, the United States and Argentina.

Ontvoerde nichtje van Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez gered in Colombia

(Bron foto: Twitter)
Melissa Martinez Garcia werd op 23 augustus ontvoerd toen zij terugkeerde van het werk op een bananenboerderij


Een familielid van de overleden Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez is bevrijd, nadat zij was ontvoerd en voor meer dan drie maanden voor losgeld werd vastgehouden. De Colombiaanse president Ivan Duque heeft maandag 17 december 2018 (lokale tijd) aangekondigd, dat het leger Melissa Martinez Garcia in een speciale operatie had gered. 

Het nichtje van de beroemde schrijver werd op 23 augustus ontvoerd toen zij terugkeerde naar Santa Marta vanuit haar baan als toezichthoudster op een bananenboerderij.Duque beschreef haar ontvoerders als 'gemeenschappelijke delinquenten' wier leiders banden hebben met paramilitaire groepen en miljoenen wilden hebben voor haar terugkeer.

'Het was een onberispelijke operatie van menselijke en strategische intelligentie voor enkele maanden om haar leven te redden, en om de kopstukken van deze organisatie te bereiken', zei hij. Video vrijgegeven door het leger liet zien, dat de net geredde gevangene naar een omhelzing rende.


Zij is de kleindochter van Jaime Garcia Marquez, de broer van Gabriel Garcia Marquez. Garcia Marquez, liefkozend bekend als 'Gabo', schreef de boeken One Hundred Years of Solitude and Love in the Time of Cholera - werken die werden geprezen om zijn beheersing van het 'magische realisme' -genre. Hij ontving de Nobelprijs voor literatuur in 1982, waarbij de Zweedse Academie zei: 'In zijn romans en korte verhalen worden we naar deze merkwaardige plaats geleid waar het wonderlijke en het reƫle samenkomen.' Hij stierf in 2014.


(Suriname Mirror/AP/ABC/YouTube/Twitter) 

Eerste veroordeling in Colombia voor de moord op een transseksuele vrouw

Davinson Erazo veroordeeld tot 20 jaar opname in een psychiatrische inrichting

Veroordeelde kan niet naar een gevangenis, omdat hij een verstandelijke beperking heeft


Een rechtbank heeft Colombia's eerste veroordeling uitgesproken voor de moord op een transseksuele vrouw. Colombia Diversa, een non-gouvernementele organisatie die pleit voor LGBT-mensen, verwelkomde de uitspraak als historisch en zei dat het belangrijk was, dat de rechter het slachtoffer als een vrouw herkende, ook al had ze haar mannelijke voornaam niet gewijzigd.

In het vonnis van 3 december en maandag 17 december 2018 gepubliceerd, heeft de rechter Davinson Erazo veroordeeld tot 20 jaar opname in een psychiatrische inrichting.

Hij werd schuldig bevonden aan moord op Luis Angel Ramos, die de naam Anyela droeg. Ze was lid van de LGBT-gemeenschap in Colombia en werd vermoord, 'omdat ze een vrouw was of om redenen die verband hielden met haar genderidentiteit', schreef rechter Catalina Manrique.

De moord vond plaats in februari vorig jaar in de stad Garzon in het zuidoosten van Colombia. De rechter zei, dat Erazo niet gevangen kan worden gezet, omdat hij een verstandelijke beperking heeft.

Ramos, die zijn naam nog niet had veranderd, werd voor het eerst aangevallen door Erazo in de kapsalon waar ze werkte. Erazo vermoordde haar later met een geweerschot.

De regering zei, dat vorig jaar 758 vrouwen zijn vermoord in Colombia, en 109 LGBT-mensen, waarvan 36 transseksuele vrouwen.

(Suriname Mirror/El Espectador/AFP/El Tiempo)

Na veiling oude boten Matapica en Kodokoe nog onvoldoende geld voor onderhoud plezierboot Maratakka II

(Bron foto: SMS)
'We zullen moeten wachten op subsidie om wat financiƫn erbij te zetten'


Het bedrag waarvoor de oude boten Matapica en Kodokoe maandag zijn geveild is niet genoeg om de plezierboot Maratakka II een onderhoudsbeurt te geven. Ashok Rambali, waarnemend directeur van de SMS, wil het veilingbedrag nog niet prijsgeven. 'Wat zeker is, is dat we met het geld de Maratakka II niet naar het dok kunnen brengen. We zullen moeten wachten op subsidie om wat financiĆ«n erbij te zetten', zegt Rambali vandaag, dinsdag 18 december 2018, in de Ware Tijd. 

De plezierboot is hard aan een onderhoudsbeurt toe. Rambali wijst erop dat de SMS het bovengedeelte van de boot, namelijk het deel dat uitsteekt boven het water, zelf kan repareren. Maar voor de romp van het vaartuig dat onder water ligt, moet de boot wel naar het dok. "De bodemlaag moet een minimumdikte hebben. Als die te dun is, moet de laag worden vervangen en dat kost heel veel geld", legt de waarnemend directeur uit. De Matapica en Kodokoe zijn lek en liggen al geruime tijd stil. De SMS heeft op advies van deskundigen besloten de boten van de hand te doen. De koper kan de vaartuigen als schroot doorverkopen. Bij de veiling was er maar Ć©Ć©n bieder. Daardoor kon die het bedrag makkelijk bepalen. Rambali had op meer interesse gehoopt. "Een aantal personen hebben de boten bezichtigd en ik had gehoopt dat er tenminste vier bieders zouden zijn." Hij zegt dat de maatschappij uiteindelijk zal besluiten of die akkoord gaat met het aangeboden bedrag. Dat zal in de loop van deze week bekend worden. "Het is wikken en wegen. We willen meer geld krijgen dan wat nu is geboden, maar om weer een veiling te houden, moeten we opnieuw kosten maken." Nu geeft de maatschappij geld uit om te voorkomen dat de boten zinken. "We zetten mankracht in om het water te pompen uit de boten en verdienen niets hieraan", benadrukt Rambali. Er zijn plannen om de veerverbinding Paramaribo-Meerzorg te hervatten, omdat de brug de verkeerscapaciteit niet altijd aan kan. De Maratakka II, die eerder diende als veerboot bij die verbinding, kan door zijn gesteldheid slechts worden ingezet voor het transport van personenauto's. Voor zwaar verkeer zoals vrachtwagens met houtblokken moet volgens de waarnemend directeur een nieuwe boot worden aangeschaft. Lees meer: Nog steeds geen geld voor onderhoud Maratakka II - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2018/12/18/nog-steeds-geen-geld-voor-onderhoud-maratakka-ii/#ixzz5a1uqEOyv

Zonder toestemming autoriteiten urn met as in Nederland overleden vrouw geplaatst nabij Nola Hatterman Art Academy

(Bron foto: de Ware Tijd)
Vermoedelijk heeft een functionaris van het directoraat Cultuur meegewerkt


De Ware Tijd bericht dinsdag 18 december 2018, dat op een terrein nabij de Nola Hatterman Art Academy op het Fort Zeelandia-complex onlangs zonder toestemming van de autoriteiten een urn met het as van een in Nederland overleden vrouw geplaatst. Noch minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur noch Cultuur-directrice Elviera Sandie droeg kennis van deze situatie. 

De nabestaanden van de overledene hebben geen toestemming gevraagd aan de leiding van het ministerie om de urn te plaatsen.

Vermoedelijk heeft een functionaris van het directoraat Cultuur meegewerkt dat de as van de in Nederland overleden en gecremeerde vrouw op voornoemde plek is bijgezet. Minister Ferrier heeft vandaag de directeur van Cultuur en onderdirectrice Harriette Bholasingh-Helstone ontboden om deze kwestie te bespreken.

Inmiddels zouden instructies zijn gegeven om de urn zo snel mogelijk te verwijderen.

Medewerk(st)ers van de kunstopleiding zouden zeer ontstemd zijnm dat de urn nabij hun werkplek is geplaatst. Ook de vakbond bij Cultuur is het niet eens met deze zaak. Het is vooralsnog onduidelijk wat de affiniteit van de overledene met de plek is en waarom haar as daar is geplaatst.

Volksvissers van Suriname zijn hun leven niet zeker
Gebruikers zonnepanelenenergie te Pokigron en Atjoni onaangenaam verrast door hoge stroomrekeningen EBS

Bewoners moeten plots hoge rekeningen betalen, zonder een factuur.....


Het moet duidelijk zijn voor alle Surinamers, dat het zonnenpanelen energieproject van Atjoni en Pokigron, in het Boven-Suriname gebied niet gratis is. Zonder factuur van EBS, zonder enige vorm van aanmaningen geven EBS-werkers van Pokigron en Atjoni de EBS-klanten aldaar mondeling hele hoge bedragen door met daarbij ook nog opgelegde boetes. Bovendien worden zij bedreigd met terstond afsluiting van hun energieverbruik als de hoge bedragen niet onmiddellijk betaald worden. 

Door onwetendheid van de meeste Surinamers in dat gebied, worden die mensen in feite opgelicht. Zij betalen vaak terstond de hoge bedragen, omdat ze die energie heel hard nodig hebben. 

Eerst werd door de regering verteld aan de energieverbruikers van Atjoni en Pokigron, dat het energieverbruik gratis was, omdat het werd opgewekt middels zonnepanelen. Daar er bijna geen werkgelegenheid is in dat gebied en er dus nauwelijks inkomsten zijn, was iedereen heel erg blij met de mededeling van de regering. En nu plotseling, op een dag, zonder enige vorm van aanmaningen, zonder factuur, werd de mensen mondeling medegedeeld door EBS-werkers van Pokigron en Atjoni dat de stroomrekening soms wel 1.000 Srd is.

Er werd ook gezegd, dat indien het bedrag niet direct betaald zou worden, de stroomtoevoer direct zou worden afgesloten. Als er werd gevraagd naar een factuur bleek dat die er niet was. Er was ook geen tabel aanwezig waarop de bedragen af te leiden en te controleren waren. Men kreeg gelijk het gevoel dat oplichters hier hun slag wilden slaan. 

Er werd toen gebeld naar de afdeling Klantenservice van de EBS. Die bevestigde de werkwijze. Ze verwezen naar een website waar je met 2 opgetekende meterstanden, via de computer, automatisch het verschuldigde bedrag kon laten berekenen en de inclusief de boete. En dan te bedenken dat de klant nooit een factuur of een aanmaning had gehad. 

Volgens een van de gevallen was de klant in totaal 485 Srd aan de EBS schuldig. 

Doordat dagelijks vrij regelmatig de levering van energie via de zonnepanelen te Atjoni en Pokigron uitvalt, gaan elekrische apparaten als koelkasten, televisietoestellen, waterkokers, elektrische douches e.d. stuk. Van reclameren voor een eventuele schadevergoeding is geen sprake. 

Alle klanten van Atjoni en Pokigron die via zonnepanelen van de EBS energie gebruiken, worden opgeroepen om eerst contact op te nemen met de afdeling Klantenservice van de EBS in Paramaribo, voordat men de hoge mondelinge medegedeelde stroomrekeningen gaat betalen op Atjoni. 

De 12 Saamaka lo / P. Amoida

Sinds maart te ontvangen TV Binnenland op Kanaal 8.6 trekt veel kijkers

Omroep focust zich vooral op achtergestelde groepen, met name in het binnenland


'Het is ongekend hoeveel positieve reacties we dagelijks krijgen vanuit het publiek', zegt Francois Abioni, directeur van TV Binnenland. Het station, met als hoofdvestiging Marowijne, is in maart opgericht op initiatief van een vrouwenorganisatie in Marowijne en richt zich vooral op achtergestelde groepen, voornamelijk in het binnenland. 

'Wij willen hen via voorlichting vooral bewustmaken over onderwerpen zoals seksualiteit, gezinsplanning en zwangerschap en we willen hen ook mee laten gaan met ontwikkelingen op ander gebied', zegt Abioni in de Ware Tijd van dinsdag 18 december 2018. Op basis van de reacties vanuit de samenleving en de vele telefoontjes van adverteerders is hij ervan overtuigd, dat het doel, voorlichting en bewustmaking van de gemeenschappen, langzaam wordt bereikt.

Het station heeft voor 80 procent eigen producties waaronder voorlichtingsprogramma's.

Hij is ingenomen met de bekendheid die het mediabedrijf in nog geen jaar tijd heeft weten te verwerven. 'Ik word regelmatig gebeld door moeders die vertellen dat ze hun kinderen niet kunnen afhouden van de televisie. Dit had ik in zo'n korte tijd niet verwacht.' Officiƫle cijfers over de kijkdichtheid heeft hij niet, maar hij stelt aan de hand van telefoontjes en reacties vanuit het publiek dat het station 'heel goed' wordt bekeken. Hij maakt die schatting ook aan de hand van de reacties van organisatoren van evenementen die via het station bekendheid geven aan hun activiteit.

De uitzending via kanaal 8.6 is tot in Frans-Guyana te zien. Om de dorpen in het binnenland die voor elektriciteit afhankelijk zijn van stroomgeneratoren tegemoet te komen, heeft het televisiestation de uitzendtijden daar aangepast.

Volgens Abioni mag de bekendheid die het medium verwerft, niet worden onderschat. Hij stelt dat dit positief zal werken op de ontwikkeling van achtergestelde groepen. Vanwege de toenemende bekendheid heeft het station plannen om binnenkort ook vanuit Wanica te opereren. Er wordt nu vanuit Marowijne en Paramaribo (Letitia Vriesdelaan) uitgezonden.

Overvallers dreigen 3 weken jonge baby te doden...

Ouders onder bedreiging, en dreiging dat hun baby zou worden gedood, beroofd


Drie overvallers zijn gisterochtend een woning aan de Switi Libistraat te Latour binnengedrongen en hebben een baby van 3 weken jong gegijzeld en de ouders onder bedreiging beroofd. Dit bericht vandaag, dinsdag 18 december 2018, het Dagblad Suriname.

De daders hebben een geldbedrag Srd 4.000 en een mobiele telefoon buitgemaakt.

Volgens de schoonvader hebben de daders de baby gewurgd. Zij dreigden de ouders, dat indien zij geen geld c.q. waardevolle spullen aan de overvallers zouden afstaan, zij het kind zouden doden. Het gezin van vijf was doodsbang en zij hebben alles aan de overvallers afgestaan.

De drie overvallers zijn te voet  verdwenen. De baby bleef ongedeerd.

Gajadien (VHP): ‘ID-kaartenproject een njang patu’

'Suriname opgescheept met lening van 9.710.000 Amerikaanse dollar voor nieuwe ID-kaart'

'Regering bestaat uit mensen die zich lenen voor corruptiepraktijken'


Corruptie en het slechts erop uit zijn een extra ‘njang’ te maken, hebben volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien ervoor gezorgd dat Suriname nu opgescheept zit met een lening van 9.710.000 Amerikaanse dollar tegen een rente van 5% voor het invoeren van nieuwe biometrische identiteitskaarten. Het project wordt in samenwerking met het Servisch bedrijf Vlatacom uitgevoerd. 

'De wet op zich is geen probleem, maar het project is een njang patu. Er is nu al ongeveer 2 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven aan dit project. Al zouden wij het project nu stoppen en met een ander bedrijf in zee gaan, dan nog zou het ons goedkoper uitkomen', stelde de VHP’er tijdens de verdere behandeling van de ID-kaartenwet gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), aldus vandaag, dinsdag 18 december 2018, het Dagblad Suriname.

Volgens de politicus is het duidelijk, dat Suriname geen geciviliseerde regering heeft die juist op basis van kostenefficiƫntie zou moeten werken. De regering bestaat volgens hem juist uit mensen die zich meer lenen voor corruptiepraktijken. Vandaar dat ICT-overeenkomsten worden aangegaan met verre landen als Serviƫ en China, terwijl dat veel gemakkelijker kon met een land als India dat juist veel ervaring heeft op ICT-gebied. De parlementariƫr vindt het jammer dat de creditline met India nog steeds niet is ingevuld. 'Het kon dan veel goedkoper met een rente van minder dan 1%', aldus de politicus.

Gajadien benadrukte in zijn betoog, dat zijn fractie grote voorstander is van het invoeren van moderne en veilige identiteitskaarten, maar dan wel tegen goede voorwaarden. De kostprijs voor Ć©Ć©n biometrische ID-kaart van 11 Amerikaanse dollar vindt hij echter ook te hoog. De VHP’er vroeg het college mee te gaan met zijn voorstel om de regering op te roepen de samenwerking met Vlatacom stop te zetten.

De VHP’er hekelde ook de volgorde van de totstandkoming van de ontwerpwet. Hij vindt dat de regering wederom getoond heeft. dat zij de omgekeerde weg bewandelt bij het uitvoeren van haar werk.

Raymond Sapoen van de coalitie vindt de regering werk heeft om elke schijn van grote onregelmatigheid en fraude weg te werken. Volgens hem valt er niets te verbergen, omdat de regering correct te werk is gegaan vanaf de start van de uitvoering van het ID-kaartenproject. 'De regering moet elke steen omkeren. Ik daag die regering uit om transparantie en openheid te betrachten voor wat betreft de financiering die hiermee gepaard is gegaan', stelde de HVB’er.

Zoals het nu staat in de ontwerpwet ‘ID-Kaartenwet 2018’, wordt een boete van Srd 100 opgelegd als iemand geen ID-kaart kan tonen aan een politieambtenaar. Verschillende Assembleeleden, waaronder ook Rosselie Cotino (NDP), hebben voorgesteld om dit bedrag terug te brengen naar Srd 20, zoals dat al bij het rijbewijs wordt gehanteerd. Ook Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons kon zich vinden in dit bedrag.

'Geen sprake van een lening voor uitvoering nieuwe Identiteitskaartenproject'

Gajadien (VHP): 'Waarom is er geen openbare inschrijving gehouden?'

Raymond Sapoen: 'Hoe komen leden erbij om de vraag te stellen wat het nut en toegevoegde waarde is van de nieuwe ID-kaart?


Met het Servische bedrijf, dat is aangetrokken door de regering om het nieuwe Identiteitskaartenproject uit te voeren, is een betalingsregeling getroffen en is er dus geen sprake van een lening. Dat zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, die waarneemt voor zijn collega Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) bij de behandeling van de ontwerpwet houdende regels voor het vervaardigen, uitgeven, afgeven, inhouden en intrekken van id-kaarten (Id-kaartenwet 2018). Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 18 december 2018.

'De vraag is niet waarom nu, maar waarom nu pas? We moeten meegaan met de ontwikkelingen in de wereld en dan kunnen we niet hiermee wachten. Infrastructuur is belangrijk, zowel fysiek als digitaal. Deze wet maakt gebruik van de nieuwe kaart mogelijk. U kunt met de nieuwe mogelijkheden de verschillende overheidsprocedures efficiƫnt laten verlopen', legde de bewindsman het belang Ʃn de voordelen van de nieuwe identiteitskaart (ID-kaart) uit.


Hij gaf aan dat de systemen bij de overheid hierop moeten worden afgestemd en dat is een kwestie van tijd. 'Wat wij nu doen is het raamwerk creƫren om de mogelijkheden uitvoerbaar te maken. Het biedt ook de mogelijk om transparantie te brengen in de overheidsdienstverlening. De wet die we behandelen gaat over een nieuwe ID-kaart, die in essentie een ID-kaart is met een veilige sleutel voor de houder die zijn of haar gegevens uitsluitend met toestemming beschikbaar kan stellen aan derden. We moeten niet bang zijn voor verandering.'

'Wanneer wij hier onderzoek plegen, zeggen we hier dat je nooit boven de $3 miljoen kan komen. Dat is gegrond en die discussie willen we aangaan. Waarom is er geen openbare inschrijving gehouden en waarom heeft men geen gebruik gemaakt van de verbintenissen die wij hebben met India of China, waar we goedkoper kunnen lenen?', vroeg het Asiskumar Gajadien (VHP).

Zowel NDP-fractievoorzitter AndrƩ Misiekaba als minister Tsang hebben Gajadien gevraagd naar de offertes van bedrijven die minder geld vragen voor de uitvoering van dit project. 'Het lid Gajadien stelt voor het project stop te zetten en te laten financieren door de creditline met India. Die is wƩl een lening. We hebben een betalingsregeling en die is renteloos. Bij de ondertekening van het contract is de eerste aanbetaling gedaan van $ 2 miljoen en om de zes maanden wordt steeds $ 1 miljoen betaald', verklaarde Tsang. De financiering van het project is opgebracht op de begroting van het ministerie van Financiƫn.

'Wij moeten beseffen, dat dit alles te maken heeft met het sociaal maatschappelijk economisch verkeer waarin wij als Surinamers moeten functioneren, waarbij de vaststelling van onze identiteit heel belangrijk is. Hoe komen de leden erbij om de vraag te stellen wat het nut en de toegevoegde waarde is van de nieuwe ID-kaart? Nota bene een ID-kaart die voldoet aan de meest hoogwaardige en authenticiteitsstandaarden, dat is de essentie van de wet', merkte Raymond Sapoen op. 'Laten wij de guts hebben om in zeer uitdagende moeilijke tijden de contouren van duurzame ontwikkeling waarin zeker identiteitsvaststelling belangrijk is, het pad niet te verlaten.'

Misiekaba vroeg de regering om alle insinuaties, alle beschuldigingen en verdachtmakingen haar richting, weg te werken. 'Het is voor ons ook van belang dat we niet met een smet deze mooie wet aannemen', benadrukte de commissievoorzitter.

De behandeling van de ontwerpwet 'ID-Kaartenwet 2018' wordt vandaag voortgezet.

De zes Chinese hektrawlers krijgen geen visvergunning

De grote varende visfabrieken moeten de Surinaamse wateren verlaten


Zoals minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij had voorspeld, zijn de vier Chinese trawlers nagenoeg identiek aan de twee fabrieksschepen die eerder zijn geĆÆnspecteerd. Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 18 december 2018, te hebben vernomen, dat alle zes hektrawlers nu geĆÆnspecteerd zijn. 

Op basis van het rapport van de inspecteurs zal minister Soerdjan geen vergunning verstrekken aan Ros National Fishery NV. De vaartuigen beantwoorden niet aan de wettelijke voorwaarden.

De minister had diverse malen aangegeven, dat hij de vaartuigen zou toetsen aan de wettelijke voorschriften. Soerdjan had vorige week aangegeven in De Nationale Assemblee, dat hij na de inspectie de Raad van Ministers zou raadplegen over welke verdere stappen er ondernomen moeten worden.

De boten moeten de Surinaamse wateren verlaten, aangezien zij geen vergunning zullen krijgen. Dit betekent dat de trawlers niet naar de Maritieme Autoriteit Suriname zullen worden gedirigeerd voor registratie en certificering.

Suriname Mirror voegt iets toe met oog voor kwaliteit en lezers

Suriname Mirror ziet het levenslicht


Suriname Mirror  brengt met ingang van 19 december 2018 op zelfstandige wijze geheel (politiek en anderszins) onafhankelijk een dagelijkse selectie van Surinaams nieuws uit Suriname, Nederland en de rest van de wereld en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, in alle kleuren van de regenboog (en van het politiek woelige Surinaamse spectrum). Daarnaast wordt nu en dan eigen nieuws gebracht, heeft zij een eigen columnist Den Blauwvinger en levert Alphons Levens met regelmaat exclusief zijn gedichten.

Het merendeel van het nieuws is afkomstig van diverse kranten en nieuws- en overige websites. Maar, veelal door de webredactie te Paramaribo aangevuld – met bronvermelding – met bijvoorbeeld extra informatie, artikelen, pdf-documenten via een Scribd- en Issuu-account, links, foto's en video's om de lezers zo volledig en juist mogelijk te informeren. Taal-, journalistieke- en andere fouten worden door de webredactie, vanzelfsprekend en noodzakelijk, uit elk oorspronkelijk artikel verwijderd.
Relevante artikelen in buitenlandse media worden vertaald naar het Nederlands.

De webredactie is ervaren en bundelt op de Suriname Mirror website nieuws overal en nergens vandaan – door het wereldwijde net af te speuren, door speciale in een continue stroom via e-mail op trefwoorden te ontvangen zogenoemde Google News Alerts en door een eigen netwerk van contacten – en vooral op een overzichtelijke, prettige en verantwoorde wijze.

Sinds medio februari 2020 is Suriname Mirror  ook eigenaar van en verantwoordelijk voor goldmining-in-Suriname.blogspot.com, dat geldt ook voor jaguar-in-suriname.blogspot.com Daarnaast zijn Ć lle artikelen van het blog Suriname Tribune geĆÆncorporeerd in Suriname Mirror.   

Wij onderscheiden ons van andere Surinaamse zogenoemde nieuwswebsites.
Wij publiceren nieuws zo volledig mogelijk en foutloos.
Wij nemen niet klakkeloos, zonder na te denken, persberichten, politieberichten, ingezonden stukken, nieuws op Facebook, et cetera over.
Wij denken na met gevoel en passie voor nieuws en taal en met aandacht voor de webbezoekers c.q. lezers.
Wij zijn actief op Facebook en onder de naam Suriname Mirror op Twitter en Instagram en hebben een Skype-account.

Heeft u iets te melden, een ingezonden stuk en/of een tip, laat het ons weten en (met) uw informatie en dergelijke wordt zorgvuldig en op vertrouwelijke wijze behandeld (omgegaan).

Wij hopen op een mooie samenwerking,

De webredactie van Suriname Mirror
Hoofdredacteur
Paul IJ. Kraaijer

Paramaribo – SURINAME
http//Suriname-Mirror.blogspot.com
e-mail: SurinameMirror@gmail.com 
Facebook: SurinameMirror
Twitter: SurinameMirror
Skype: Suriname Mirror

EXTRA: 

* Achter Suriname  Mirror zit geen commercieel doel. We werken uitsluitend met vrijwilligers.
* De weinige advertentie-inkomsten dekken soms wel en soms niet de maandelijkse vaste lasten
* Suriname Mirror heeft geen invloed op de Google Adsense advertenties. Vice versa geldt hetzelfde: de Google adverteerders hebben geen invloed op de inhoud van Suriname Mirror !
* Verreweg de meeste berichten komen van gerespecteerde media of nieuwsdiensten.
* Suriname Mirror re-publiceert ook artikelen, columns en blogs die voorbij onze eigen mening gaan.
* Op het merendeel van geplaatste artikelen, fotomateriaal en video’s, columns, opinies en blogs rust het copyright (©) van de auteur, dan wel van de uitgevende nieuwsdienst.
* Suriname Mirror is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de artikelen, columns, opinies, blogs, video’s, persberichten, ingezonden stukken en andere berichten, betrokken van derden.  Suriname Mirror is wel verantwoordelijk voor de inhoud van eigen artikelen. 

* Knipsels en foto’s verzamelen we van openbare mediabronnen, Google, en openbare profielen als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Selectie en plaatsen gebeurt in hoge snelheid vanwege het aantal berichten per dag. Hierbij betrachten we zo goed mogelijk zorgvuldigheid qua copyrights. Heeft Suriname Mirror per ongeluk uw artikel en/of afbeelding geplaatst zonder uw naamsvermelding of toestemming? Laat het ons gewoon even weten en we passen het direct aan naar uw wens.

Agenten mogen dienstwapen ook in privĆ©tijd dragen – Dat is vragen om moeilijkheden

Teveel incidenten met gebruik dienstwapen buiten diensttijd

Dragen van dienstvuurwapen buiten de uitoefening van de dienst niet meer toegestaan in Nederland na incidenten


Agenten mogen in Suriname buiten diensttijd, privƩ, hun dienstvuurwapen dragen. En, dat leidt op vele fronten tot gespannen situaties. Een recent, zoveelste incident, heeft tot de nodige media-aandacht geleid en maatschappelijke discussie. Terecht, want het gaat hier immers om een absurde, bedenkelijke en gevaar zettende aangelegenheid.

Dat zoveelste incident betrof de weigering door de organisatie van een muziekevenement om een paar agenten, buiten diensttijd en waarschijnlijk in burger, toe te laten vanwege wapenbezit.

'Dit is brutaliteit van sommige organisatoren', beweerde Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname. Hij zei, dat een agent zijn pistool de hele dag bij zich dient te hebben....
'Op elk moment van de dag als er iets gebeurt, moet een politieambtenaar kunnen optreden. Hij moet zijn wapen als instrument kunnen gebruiken om indien nodig zichzelf te beschermen.'

Maar, is het niet vragen om moeilijkheden wanneer agenten ook in privƩtijd dienstwapen mogen dragen?
Waarom kunnen agenten na diensttijd hun dienstwapen niet achterlaten op hun politiepost?
Zijn er niet teveel incidenten geweest met het gebruik van een dienstwapen door een 'schietgrage' agent in privƩtijd, zoals uit dit onvolledig overzicht blijkt:

* Zaterdag 4 november 2017 schiet een penitentiaire ambtenaar te Lelydorp zijn vrouw dood en daarna zichzelf. Een dag eerder had een penitentiaire ambtenaar suĆÆcide gepleegd. Hij schoot zichzelf met zijn dienstwapen door het hoofd te Weg naar Zee.


* Donderdag 9 november 2017 doet een vrouw aangifte bij de politie van Wanica van mishandeling door haar vriend, agent van politie. De man heeft de vrouw tijdens een woordenwisseling enkele klappen uitgedeeld, terwijl hij wist dat zij drie maanden in verwachting van hem was. Ook heeft de agent haar bedreigd met de dood met zijn dienstvuistvuurwapen. Het slachtoffer vertoonde zwellingen en onderhuidse bloedingen in haar gezicht en klaagde van pijn over haar lichaam en onderbuik. Woensdag 13 december 2017 wordt bekend, dat in samenwerking met een team van psychologen een onderzoek uitgevoerd gaat worden, waarin alle gewapende ambtenaren zich periodiek, mogelijk na een jaar, aan een test zullen moeten onderwerpen. Aan de hand van de vroege signalering van persoonlijke en psychische omstandigheden van zo'n functionaris kan preventief worden ingegrepen bij dreigende moord- en zelfmoordgevallen in de relationele sfeer. Het ministerie van Justitie en Politie erkent tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee, dat het regelmatig voorkomt dat leden van de gewapende machten hun dienstwapen misbruiken en geliefden of ex-geliefden om het leven brengen om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan.

* Zaterdagochtend 13 januari 2018 richt een agent zijn dienstwapen op een burger op het terrein van pompstation GOw2 aan de Van 't Hogerhuysstraat in Paramaribo. De twee hadden een woordenwisseling met elkaar. Op een moment haalt de agent zijn vuistvuurwapen te voorschijn en bedreigt de ander hiermee. De agent wordt door een meerdere aangehouden. Het wapen en scherpe patronen werden in beslag genomen.

* Zondag 11 maart 2018, schiet een agent gericht op een rijdende auto, waarvan de inzittende kort daarvoor betrokken zou zijn geweest bij een auto-inbraak in de Kamperfoelistraat, waar de agent woont. De agent keek uit een raam en zag een man een accu uit de wagen van zijn buurvrouw wegnemen. De dief stapte met de accu in een blauwe auto en reed weg. De agent pakte zijn dienstwapen en ging uit zijn woning om achter de dief aan te gaan. Hij zag dat de auto over de Zonnebloemstraat reed en loste twee schoten op het voertuig. Volgens de politieman heeft de autobestuurder de bevelen van hem genegeerd, waarna hij gericht schoot op de wagen. Na de schietpartij meldde een slachtoffer zich op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met schotwonden in zijn borststreek en rechterarm. Uit de verklaring van de gewonde bleekt, dat hij niets te maken had met de auto-inbraak. Hij reed met zijn vriendin, toen iemand gericht op zijn voertuig schoot. Zijn vriendin die ook in de wagen zat, heeft de gewonde man naar het ziekenhuis gebracht. Er werd geen andere accu in de wagen van de automobilist aangetroffen. Donderdagavond 4 oktober krijgt een agent ruzie met zijn echtgenote, waarbij hij zijn dienstwapen tevoorschijn haalde en daarmee een schot loste. Ook heeft de inspecteur haar klappen toegebracht. Uit veiligheidsoverweging werd het wapen van de inspecteur in beslag genomen.

* Maandag 12 november 2018, werd een agent verzekering gesteld, die dinsdag 6 november ruzie had met iemand te Paramaribo-Noord, zijn dienstwapen tevoorschijn haalde om daarmee het slachtoffer te mishandelen Ook zou hij levensbedreigingen hebben geuit aan het adres van het slachtoffer.

*Vrijdagmorgen 23 november 2018 lost een agent in de Korfbalstraat een intimidatieschot na een woordenwisseling met zijn partner.

Het zijn slechts een paar voorbeelden, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat het werkelijk vragen om problemen wanneer agenten 24 uur per dag de beschikking hebben over hun dienstvuurwapen.

Assembleeleden zouden er goed aan doen om deze materie aan te kaarten in het parlement en om restricties in wet- en regelgeving aan te brengen met betrekking tot het dragen van dienstvuurwapens door agenten buiten diensttijd.

Ter informatie:

In Nederland verscheen in 1996 het rapport 'Onder schot – Het vuurwapengebruik van de politie in Nederland in de periode 1978-1995' van de hand van Jaap Timmer, Jan NaeyĆ© en Magrete van der Steeg.
Daarin is onder andere te lezen:

'PrivƩ-gebruik van het vuurwapen
In ons onderzoeksmateriaal troffen wij enkele gevallen van privƩ-gebruik aan, dat wil zeggen dat de reden om gebruik te maken van het pistool niets te maken heeft gehad met de uitvoering van de politietaak. Deze privƩ kwesties zijn buiten de statistieken van dit onderzoek gelaten.
Een agent schiet zijn vriendin dood (1982: afloop niet bekend);
een agent redt zijn leven met een schoten uit zijn dienstpistool wanneer een jaloerse ex-vriend van zijn vriendin hem wil doden (1980: geen strafvervolging);
een opperwachtmeester schiet de ex-man van zijn vriendin in zijn been wanneer deze zijn slaapkamer binnenstormt (1988: geen vervolging);
een hoofdagent doodt een collega omdat deze een verhouding zou hebben met zijn vrouw (1992: ter zake doodslag vijf jaar gevangenisstraf en TBS) en een brigadier schiet op de zwager van zijn vrouw met wie zij een verhouding heeft (1994: terzake poging doodslag 240 uur onbetaalde arbeid te algemenen nutte in plaats van zes maanden gevangenisstraf). Daarnaast troffen wij in ons onderzoeksmateriaal ook enkele gevallen van (poging) tot zelfmoord aan.
Een opperwachtmeester schiet zich op het bureau door zijn hoofd (1981);
de echtgenote van een wachtmeester schiet zes kogels af op de minnares van haar man en schiet vervolgens zichzelf door het hoofd (1982);
de ex-echtgenote van een wachtmeester schiet zichzelf door de borst (1988: poging tot zelfmoord);
een hoofdagent schiet zichzelf door het hoofd (1988: poging tot zelfmoord) en
een hoofdagent pleegt zelfmoord (1992).

Vuurwapengebruik buiten diensttijd
In totaal werden in de periode 1978-1995 circa 25 personen gedood of verwond als gevolg van kogels uit een dienstpistool tijdens ongelukken of opzettelijk privƩ gebruik, terwijl de politieambtenaar niet in dienst was en het vuurwapen thuis bewaarde. Hierbij zijn zes van de acht ons bekende zelfdodingen (of poging daartoe) van politieambtenaren of hun partner inbegrepen.
Het opbergen van het dienstpistool op een veilige plek op het politiebureau zou naar ons oordeel uitgangspunt moeten zijn. Uitzonderingen zouden zouden moeten worden gebaseerd op een specifieke noodzaak en op de voorwaarde dat het vuurwapen thuis veilig kan worden opgeborgen.
Aangezien het thuis bewaren van het dienstpistool in strijd is met de Bewapeningsregeling politie en de risico’s verbonden aan het mee naar huis nemen van het vuurwapen aanzienlijk zijn, vraagt dit om een duidelijke regelgeving.
Het verdient aanbeveling dat in de Bewapeningsregeling politie een verbod wordt opgenomen voor het meevoeren naar huis van het vuurwapen. Uitzonderingen hierop zouden schriftelijk moeten worden vastgelegd en ieder jaar opnieuw moet worden bezien.'Regeling van de (Nederlandse) minister van Veiligheid en Justitie van 16 juni 2015, nr. 609500, houdende regels omtrent het dragen, het onderhoud en het in een inbraakwerende ruimte bewaren van wapens en munitie door ambtenaren van politie (Regeling beheer wapens en munitie politie 2015):

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-17308.html 

'Artikel 3
Het dragen of vervoeren van de aan de ambtenaar verstrekte wapens is buiten de uitoefening van de dienst slechts toegestaan ten behoeve van:
a. het verrichten van piketdienst of operationele dienst;
b. het volgen van een training of toetsing;
c. het deelnemen aan een competitie, na voorafgaande schriftelijke toestemming van de korpschef;
d. de veiligheid van de ambtenaar of van burgers, na voorafgaande schriftelijke toestemming van de korpschef.

Artikel 4
1. De ambtenaar is verantwoordelijk voor het opbergen en in een inbraakwerende ruimte bewaren van de aan hem verstrekte wapens.
2. Het is niet toegestaan om wapens onbeheerd in een voertuig achter te laten tenzij de wapens zijn opgeborgen in een hiervoor bestemd en beveiligd compartiment van een dienstvoertuig.
3. Buiten diensttijd dient het vuurwapen te worden opgeborgen in de wapenkamer, een wapenkluis of op een andere door de korpschef voorgeschreven wijze.
4. Het bewaren van wapens in de woning van de ambtenaar is slechts toegestaan ten behoeve van:
a. het verrichten van piketdienst of operationele dienst;
b. het volgen van een training of toetsing;
c. het deelnemen aan een competitie, na voorafgaande schriftelijke toestemming van de korpschef;
d. de veiligheid van de ambtenaar of van burgers, na voorafgaande schriftelijke toestemming van de korpschef.'

(© Suriname Mirror, 18 december 2018)

Pastor S.R. Flores, CuraƧao: 'Sommige politieke partijen maken zich schuldig aan erkennen homohuwelijk’

'Richting die sommige politieke partijen moreel gezien op gaan is gevaar voor onze kinderen en studenten'


Pastor S.R. Flores, voorzitter van de vereniging van christelijke pastors (Asosashon di Pastornan Kristian) vindt dat sommige politieke partijen ‘zich schuldig maken aan het erkennen van het homohuwelijk’. De vereniging richt zich in een persbericht vooral op de politieke partij PIN, van Suzy Camelia-Rƶmer, die verschillende jonge politici op de lijst heeft staan, zo bericht vandaag, dinsdag 18 december 2018, het Antilliaans Dagblad.

'De richting die sommige politieke partijen moreel gezien op gaan is een gevaar voor onze kinderen en studenten', aldus Flores.

Onder de kop ‘PIN is medeplichting aan goedkeuring van seksueel deviant gedrag’, ageert de vereniging tegen het mogelijk aannemen van een wet voor het homohuwelijk. 'Mensen moeten zelf weten hoe ze samenleven, maar het wettelijk reguleren en daarmee accepteren van homoseksuele relaties is de gemeenschap vragen immoreel seksueel gedrag goed te keuren', zo stellen Flores, maar ook de pastoors M. Look en R. Lichtenberg.

PIN baseert zich volgens de vereniging op de Staatsregeling waarin staat: 'Allen die zich in CuraƧao bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.' Maar, zo beargumenteren de pastors: 'Omdat homoseksuelen geen gelijke gevallen ten opzichte van heteroseksuelen zijn, kunnen ze ook niet gelijk behandeld’ worden.'

Het argument dat religie en politiek van elkaar gescheiden moeten zijn vindt de vereniging een non-argument. Want elke politicus heeft zijn eigen persoonlijke geloof op basis waarvan hij of zij functioneert en tegen het leven, de wereld en moraliteit aankijkt. 'Het is dus onmogelijk om religie los te koppelen van politiek. Wat met de scheiding bedoeld wordt is dat de politiek geen nationaal geloof mag opleggen', aldus de pastors.

CuraƧao Refinery Utilities (CRU) waarschijnlijk voor de feestdagen operationeel

CRU levert gecomprimeerde lucht, gedistilleerd water, energie en stoom aan Isla


Na meer dan zes maanden plat te zijn geweest, lijkt het erop dat CuraƧao Refinery Utilities (CRU) voor de feestdagen operationeel zal zijn en weer utiliteiten kan leveren aan de Isla-raffinaderij. Dat is gisteren door de Isla-directie bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 18 december 2018.

CRU levert gecomprimeerde lucht, gedistilleerd water, energie en stoom aan de raffinaderij. Onder andere door het wegvallen van CRU begin juli van dit jaar kon de raffinaderij ruim een half jaar niet produceren.

In een schriftelijke verklaring van de directie van de Isla wordt aangegeven, dat de werkzaamheden aan de boilers goed verlopen en dat voor de feestdagen weer geleverd kan worden aan de raffinaderij. Ook de levering van stroom op het net van Aqualectra gaat door en zal toenemen, aldus de Isla.

'De directie en het personeel van CRU hebben al het mogelijke gedaan om de utiliteitscentrales zo snel mogelijk te repareren', aldus de verklaring. Het gaat hier om centrales voor de productie van stoom (boilers). Stoom is noodzakelijk om stroom te produceren en om de raffinaderij draaiende te houden.

'De centrales van CRU zijn weer operationeel, hetgeen mogelijk maakt dat de Isla-raffinaderij weer kan opstarten en de effecten voor de economie genormaliseerd kunnen worden.' Nu de CRU weer operationeel is, is de hoop van de Isla-directie dat de brandstoflevering door zal gaan zodat de raffinaderij weer productief kan zijn.

'Het is vooralsnog onbekend of dit mogelijk is, of dat PdVSA andere belemmeringen ziet voor het weer opstarten van de raffinaderij', aldus de verklaring van de Isla-directie.

NPS-voorzitter Rusland vraagt leden tijdens vroege kerstviering om de hoop niet op te geven

'Ondanks alle problemen is de situatie niet uitzichtloos'


NPS-voorzitter Gregory Rusland vraagt zijn partijgenoten om de hoop niet op te geven, ondanks de vele moeilijkheden die zij dit jaar hebben ervaren. De partij heeft gisteren kerst gevierd in partijcentrum Grun Dyari, zo meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 18 december 2018. 

Terugblikkend op 2018, stelde de partijvoorzitter, dat het leven van alle dag veel duurder is geworden. Mensen hebben het moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen, vooral in gezinnen waar meerdere schoolgaande kinderen zijn.

Rusland hield de ruim duizend senioren voor dat ondanks alle problemen, de situatie niet uitzichtloos is.


Hij riep de partijgenoten op om zich in te zetten voor een betere toekomst. Anderen zullen de problemen waarmee het land te kampen heeft niet oplossen. De mensen zullen de handen uit de mouwen moeten steken om het tij te keren. 2019 is het jaar vĆ³Ć³r de verkiezingen van 2020. 'Uw toekomst ligt in uw eigen handen', benadrukte Rusland.

De NPS staat klaar om het bestuur van het land over te nemen in 2020 en kan gewerkt worden aan een beter Suriname.

De politicus vroeg zijn gehoor om vooral in deze kersttijd de hoop niet op te geven. Hij benadrukte ook, dat er meer verdraagzaamheid moet zijn. Kerst is een tijd van vrede en vrolijkheid. Hij sprak de hoop uit, dat ondanks de moeilijke omstandigheden, mensen beter met elkaar omgaan en veel plezier zullen beleven met hun naasten.

Ambtenaren ontgoocheld over hoogte inhouding op twk-bedrag

'Er wordt zoveel ingehouden, dat er nauwelijks iets overblijft'


Veel ambtenaren die hun salarisstrookje hebben ontvangen voor december zijn teleurgesteld over de inhouding die plaats heeft gevonden op het bedrag dat betaald wordt met terugwerkende kracht (twk). Zij vinden, dat er zoveel wordt ingehouden dat er nauwelijks iets overblijft. De landsdienaren vinden dat hier iets aan gedaan moet worden. Er is flink geklaagd op de ministeries en social media over de inhouding, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 18 december 2018.

Wie boven de Srd 3.000 ontvangt, moet 38% loonbelasting betalen. Daarnaast wordt 10% pensioenpremie, 4% ziektekostenverzekering (SZF) en 4% AOV ingehouden. Op Srd 1 vloeit Srd 0,56 terug in de overheidskas.

In RaVakSur-verband (Raad van Vakcentrales in Suriname) is de aandacht gevraagd van de regering voor de belastingschijven. In een brief aan president Desi Bouterse op 28 oktober, stelt RaVakSur dat het in het oog springt dat de recente loonsverhogingen niet automatisch hebben geleid tot verbetering van de koopkracht van de loontrekkers. 'Dit zien we zowel in de particuliere sector als bij de verschillende groepen landsdienaren.'

Met de twk, die deze maand wordt uitbetaald, is hetzelfde het geval. Komende maand wordt de Wet Rij- en Voertuigenbelasting heringevoerd. Dat betekent een nog hogere druk via de indirecte belastingen 'waarbij bekend is dat deze op basis van internationaal gangbare standaarden, al enorm hoog is', stelt RaVakSur in de brief.

De organisatir houdt het staatshoofd voor, dat al deze ontwikkelingen per saldo een negatief effect zullen hebben op de koopkracht van de werkers, de gepensioneerden en op de trekkers van vaste lage inkomens.

Yokohama Trading NV verliest rechtszaak tegen Maisha Neus inzake cartoon

Rechter geeft recht van vrije meningsuiting voorrang boven recht op bescherming goede naam en eer


'De vordering van Yokohama is door de Kantonrechter vandaag, maandag 17 december 2018, afgewezen in de zaak: Vonnis rechtszaak Yokohama Trading NV versus Maisha E. Neus. Issue: Plaatsing op FB van een cartoon door M.E. Neus is belediging van Yokohama Trading NV. 

De rechter heeft het recht van vrije meningsuiting voorrang gegeven boven het recht op bescherming van de goede naam en eer van een onderneming (let op: het ging niet over ‘Yokohama de persoon/Bidjai Parmessar’).

Volgens de juridisch adviseur van Maisha E. Neus, de heer drs. A. Biharie, is in de strijd tussen twee mensenrechten gebleken, dat de rechter het recht op vrije meningsuiting zwaarder heeft laten wegen dan het recht op bescherming van de goede naam en eer van een organisatie die in eerdere instantie al vanwege vermeende malversaties in de pers was verschenen. En van belang is te vermelden, dat de uitingen van de bewuste cartoon (meme) voldoende basis vindt in de feiten die in de maatschappij eerder in de pers zijn geuit, met de aanvulling dat daaraan niet de eis wordt gesteld dat de feiten volledig juist (‘waarheid’) zijn. Ze zijn eerder onderdeel van het maatschappelijke publieke debat geweest. Dit zien we terug in de ontelbare memes, die in de traditionele en op sociale media worden opgenomen en gedeeld. 

Hoofdzaak is hier om nogmaals te stellen, dat Maisha E. Neus een meme (een cartoon) heeft geplaatst gedeeld van een Surinaamse versie van de kapitalistische piramide. Een meme is een kopieerbaar plaatje of een tekst, die men op sociale media verspreid en viraal kan gaan. 

In eerste instantie heeft de eiser van Neus gevraagd om het te verwijderen. Dit is al een teken dat Yokohama de werking van sociale media niet begrijpt, want ook als Neus de meme verwijdert, is deze inmiddels zo vaak gedeeld, dat het onmogelijk is het totaal van sociale netwerken te bestrijken en het van de media af te halen. Het is een bijkomend verschijnsel van sociale media dat alles wat men post, ongelimiteerd en ongecontroleerd verspreid kan worden. 

Los van dit alles is het belangrijk te stellen dat een politiek persoon uitspraken mag doen (of memes mag plaatsen) die choqueren, kwetsen of verontrusten, zolang daarmee het maatschappelijk debat wordt gediend. Dat is juist de taak van kritische politici. 

Dus als belangrijke factor in de rechterlijke oordeelsvorming heeft dan ook gespeeld, het feit dat de uitingen gedaan zijn door ondergetekende als politica. Dat is een zwaarder gewicht toegekend en zo geschiedt dat volgens vaste rechtspraak. 

De vrijheid van meningsuiting heeft vandaag overwonnen. 

STREI 
Maisha E. Neus'

Ministerie van RGB reikt 217 grondpapieren uit in Albina, Marowijne

'Jullie hebben eindelijk zekerheid op het stukje grond, ik druk jullie op het hart om deze niet te verkopen'

(Bron foto: Burger Informatiecentrum Commewijne)

Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft maandag 17 december 2018 217 grondpapieren uitgereikt in Albina, Marowijne. Met deze stap probeert de overheid de jarenlange achterstand aan grondaanvragen in het district Marowijne in te lopen. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut.

Assembleelid Grace Watamaleo (NDP) liet weten, dat een ieder recht heeft op een stukje grond, maar drukte de aanwezigen op het hart om na het verkrijgen van de papieren, de bijkomende zaken in orde te maken. Zo wordt voorkomen, dat zij het stukje grond kwijtraken. Naar zeggen van Watamaleo zijn na drie jaren weer grondpapieren verstrekt in Marowijne.

'Jullie hebben nu eindelijk zekerheid op het stukje grond. Ik druk jullie op het hart om deze niet te gaan verkopen. Als je het verkoopt heb je wel het geld, maar ben je de grond kwijt', adviseerde zij de aanwezigen.

Volgens de minister van RGB, Roline Samsoedien, is het belangrijk dat eenieder rechtszekerheid heeft op het stukje grond dat is aangevraagd. 'Als je geen zekerheid hebt op het stukje grond dat jou toebehoord, kun je niets ondernemen. Met de grondpapieren kun je een lening sluiten bij de bank of je kunt een bouwvergunning aanvragen als je bijvoorbeeld een huis wilt bouwen', hield de bewindsvrouwe de gelukkigen voor.

De ontwikkeling van een district moet niet afhangen van de overheid alleen, de bewoners van het district moeten hun deel doen en zelf werken aan de ontwikkeling. 'Wanneer we praten over ontwikkeling, moet je niet meteen denken aan grote fabrieken. Ontwikkeling begint met het planten van een peperboom op je erf', aldus de minister.

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne, die namens districtscommissaris Freddy Daniƫl van Marowijne sprakt, zei dat het de eerste keer is dat een minister van RGB persoonlijk naar het district is getogen om de grondpapieren uit te reiken. Hij is deze minister, haar staf en de medewerkers van het commissariaat dankbaar dat zij alles in het werk hebben gesteld, om de gronddocumenten te kunnen verstrekken.

Minister Samsoedien adviseerde de bewoners van het district om niet te beginnen met bouwwerkzaamheden alvorens zij de rechtszekerheid hebben op het stukje grond. 'Als je vooraf bouwt bestaat de kans, dat het stukje grond iemand anders toebehoort.' Tot slot drukte zij eenieder op het hart geen geld te geven aan derden die zich voordoen als grondaanbieders. Alleen de minister van RGB is bevoegd grondpapieren te tekenen.