zondag 11 november 2018

NPS installeert een onderafdelingsbestuur in Pusugrunu en Boslanti

Partij op zoek naar stemmers in Matawaigebied voor zetelwinst Assemblee na 2020-verkiezingen


De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft zaterdag 10 november 2018 twee onderafdelingsbesturen geïnstalleerd in Pusugrunu en Boslanti. De delegatie, onder leiding voorzitter Gregory Rusland, heeft vooraf aan de installatie een beleefdheidsbezoek gebracht aan granman Lesley Valentijn van de Matawai. 

Na de installatie zei Rusland, dat het belangrijk is te beseffen voor welke uitdagingen de partij staat. Verwacht wordt dat de nieuwe besturen de mobilisatie op gang brengen in het Matawaigebied zodat de NPS kan beschikken over voldoende zetels in 2020 om een voorhoederol te vervullen in het herstel van de financieel-economische situatie en de daaraan gekoppelde maatschappelijke ontwikkeling.


De voorzitter van de afdeling Sipaliwini, Eddie Pansa, wees zijn gehoor erop, dat er verbetering en verandering in het bestuur moeten komen. Hij wil meer aandacht voor de ontwikkeling van het binnenland. Hij vergeleek de huidige misstanden in onder andere de energie en onderwijs met de situatie onder de NPS vóór 2010, toen het volgens hem beter was.

Het publiek haalde diverse problemen van het gebied aan en wil niet meer voor de gek gehouden worden. De dorpelingen vroegen ondersteuning om hun problemen op te lossen zoals de positie van de leerkrachten, de faciliteiten op school, en de zorgpunten in de gezondheidssector.

Henkie Chin zwaait dagelijks drie keer een uur lang met PALU-vlag voor zijn woning uit protest tegen regering

'Ik heb graag dat Bouterse de eer aan zichzelf houdt en opstapt'


Waterkant.net bericht, dat Henkie Chin, prominent lid van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) in Suriname, zondagmiddag 11 november 2018 met zijn partijvlag voor zijn woning staat met partijvlag zwaaiend op de hoek van de Nieuwe Dominee- en de Henck Arronstraat in Paramaribo. 

Het is maandag precies 22 weken geleden, dat hij op 12 juni 2018 de actie heeft ingezet om dagelijks drie keer, steeds gedurende een uur, met de partijvlag te zwaaien langs de drukke weg.

'Mijn demonstratie is niet alleen een campagne voor de PALU, maar ook bedoeld als uiting van mijn persoonlijke afkeuring van het kabinet. Ik heb graag dat Bouterse de eer aan zichzelf houdt en opstapt', aldus Chin.

Zijn actie krijgt veel aandacht en sympathie. 'Het is hartverwarmend al die steunbetuigingen, thumbs-up en mensen die uitstappen voor een handdruk, een brasa of om met mij en mijn vlag op de foto te gaan', aldus Chin

Regionale vakbonden, lid van IndustriAll Global Union, bijeen in Paramaribo

Bijeenkomst georganiseerd door IndustriAll Global Union en C-47

Alcoa-kwestie in Suriname is een van de gespreksonderwerpen


Regionale vakbonden zullen onder auspiciën van IndustriAll Global Union in samenwerking met C-47 de komende week bijeenkomen in Paramaribo. Aan deze conferentie nemen alle Caribische vakbonden deel die zijn aangesloten bij de internationale organisatie, die wereldwijd 50 miljoen werkers vertegenwoordigt, verspreid over 140 landen. Het gaat om werknemers uit de metaal-, olie-, energie-, chemie- en mijnbouwsector en textiel industrie. Dit meldt Starnieuws vandaag, zondag 11 november 2018

C-47 is met haar vakbonden uit deze sectoren aangesloten bij deze organisatie.

Tijdens de bijeenkomst zal onder andere gesproken worden over de problemen waarmee lidbonden van IndusriAll Global Union in het Caribisch gebied te kampen hebben. Er zal ook aandacht besteed worden aan de Alcoa-kwestie in Suriname, maar ook aan de sluiting van de Olieraffinaderij en de Staalindustrie op Trinidad & Tobago. Over deze onderwerpen zullen standpunten worden ingenomen.

Verder zal ook als belangrijk issue worden behandeld de trends die de verschillende industrieën momenteel fundamenteel transformeren, onder andere Industry 4.0. (zogenaamde 4e industriële revolutie), energie transitie, veranderingen binnen de global supply chains. Deze trends hebben een enorme impact op de arbeidsomstandigheden in deze industrie wereldwijd, zegt C-47.

De conferentie begint morgen en wordt dinsdag afgesloten.

Amerikaans ziekenhuis marineschip Comfort in Peru om gezondheidszorg te bieden

Bijna 1.000 man/vrouw medisch personeel arriveert in Paita om standaardprocedures uit te voeren


Het Amerikaanse marineschip Comfort is in Peru als onderdeel van een 11 weken durende missie in Zuid- en Midden-Amerika. Bijna duizend man/vrouw medisch personeel arriveerde in Paita in het noordwesten van Peru om standaardprocedures uit te voeren, aldus het persbureau UPI.

De reizen, gecoördineerd door het US Southern Command, zijn ontworpen om medische en hulpmissies te bieden aan gebieden in nood in partnerlanden in heel Latijns-Amerika.


'We hebben een ongelooflijk robuust team met een breed scala aan medische diensten', zei kapitein Kevin Buckley, commandant van de 'Medical Treatment Facility' aan boord van Comfort, in een persbericht.


'Terwijl Comfort deze week in Paita is, zullen medische eenheden preventieve medicamenteuze behandelingen, optometrie, dermatologie, gezondheid van vrouwen, vrouwen gezondheidszorg, medicijnen voor volwassenen, kindergeneeskunde en tandheelkundige en chirurgische screeningen leveren aan duizenden patiënten.'


Andere haltes zijn Honduras, Ecuador en Colombia. De Comfort was in Colombia om te helpen met de Venezolaanse migrantencrisis, omdat Colombia dagelijks gemiddeld 5.000 Venezolaanse vluchtelingen ontvangt. 'Het is absoluut een humanitaire missie', zei de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis over de Colombia reis, volgens een bericht van Associated Press. 'We gaan waar de nood het grootst is', voegde Mattis eraan toe.



(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube/Twitter)

Fietsers nemen sinds 1974 elke zondag de hoofdstraten en straten van Bogota, Colombia, over

Elke zondag en op de nationale feestdag verandert meer dan 120 kilometer snelweg in een fietspad


Elke zondag worden de belangrijkste snelwegen en straten van Bogota overgenomen door fietsers en dat is al zo sinds 1974. Twee jaar later werd een wet ondertekend en meer dan 100 kilometer snelweg is afgesloten voor fietsers. Op deze wegen komen ook mensen uit alle lagen van de bevolking samen. 

In 1974 stelde een groep Colombiaanse burgers voor om gedurende drie uur 12 kilometer aan openbare wegen in de hoofdstad te sluiten, zodat mensen er vrij rond konden fietsen en lopen.

Een van die burgers, architect en activist Jaime Ortiz, zegt dat hij wist dat het goed ontvangen zou worden. 'De fietscultuur was niet nieuw', zegt Ortiz. 'Al meer dan een eeuw lang heeft onze stedelijke en landelijke cultuur de fiets als onderdeel van hun identiteit gehad. Dus we wisten dat er in elke woning een fiets gestald stond.'


Na twee jaar tekende de burgemeester van Bogota een decreet, dat de Ciclovia maakte, wat 'fietspad' betekent in het Spaans, officieel.

Elke zondag en op nationale feestdag - van 07.00 uur tot 14.00 uur - verandert meer dan 120 kilometer snelweg in een fietspad. Ciclovias zijn nu gerepliceerd in honderden steden over de hele wereld, maar nergens is er zoveel trots verbonden met een stedelijk fietspad als in zijn geboortestad.



'Het werd een ruimte waar gezinnen samen tijd konden doorbrengen, uitrusten en genieten van deze prachtige stad die we hebben', zegt Jose Andres Cabrera, een inwoner in Bogota. 'We zijn bijvoorbeeld uit met mijn zoon en zijn vrienden en we fietsen, joggen of lopen altijd.'

Volgens ambtenaren nemen tussen de 600.000 tot 1.4 miljoen burgers elke zondag deel en de grootste prestatie voor Ortiz was het creëren van een openbare ruimte waar alle Colombiaanse burgers, ondanks verschillende economische en sociale achtergronden, hun liefde voor fietsen konden delen. 'Dit creëerde een generatie Bogota-burgers die zichzelf anders konden zien', zei Ortiz. 'Niet in een auto of een bus. En nu kunnen ze het debat versterken over hoe steden in de toekomst zouden moeten zijn.'

Sinds 2001 hebben meer dan 200 steden naar Bogota's ciclovia verwezen om soortgelijke programma's uit te voeren en naar schatting 93% van de reguliere straatafluitingen vinden plaats in Latijns-Amerikaanse landen.

(Suriname Mirror/CGTN America/YouTube)

Dodental door aardverschuiving in Niterói, Brazilië, opgelopen tot 14

Elf mensen gewond geraakt door stroom modder en stenen


Het dodental door een aardverschuiving in een voorstad van Rio de Janeiro is opgelopen tot veertien. Vier lichamen zijn vanochtend, zondag 11 november 2018, nog geborgen, meldt de krant O Globo.

Elf mensen zijn gewond geraakt door de stroom modder en stenen die een sloppenwijk op de flanken van een berg in de gemeente Niterói trof.

Reddingswerkers denken dat alle slachtoffers, onder wie ook kinderen, nu zijn gevonden.




De lawine legde gisteren negen woningen en een pizzeria in puin. Volgens de rampenbestrijdingsdienst was in de regio sprake van de alarmfase wegens de hevige regenval van de afgelopen dagen.

Veel huisjes in de favela’s zijn niet bestand tegen aardverschuivingen. In 2016 kreeg deze plek ook al een te verduren. Toen werden zeven woningen en een restaurantje bedolven. In een nederzetting in de buurt kwamen in 2010 na noodweer 46 mensen om het leven.




(Suriname Mirror/O Globo/Correio24horas/Twitter/De Telegraaf/YouTube)

54-Jarige arbeider belandt onder gekantelde walsmachine op Oost-Westverbinding en overlijdt

Pedi Winiman bestuurde walsmachine tijdens werkzaamheden, ter hoogte van Rikanaubrug


De 54-jarige Pedi Winiman is donderdag tijdens werkzaamheden op de Oost-Westverbinding, ter hoogte van de Rikanaubrug in het district Marowijne, verongelukt. De politie van het ressort Moengo deed, na een telefonische melding dat een arbeider met een walsmachine in een goot was beland, de locatie aan, zo bericht het Korps Politie Suriname zaterdag 10 november 2018.

Bij aankomst werd het slachtoffer langs de weg aangetroffen. Hij vertoonde geen teken van leven. Een ingeschakeld arts stelde de dood vast.

Onderzoek wees uit, dat Winiman arbeider was van UCC (United Caribbean Contractors) en op de locatie was voor werkzaamheden. Hij bestuurde een walsmachine en was bezig langs de weg de greppels dicht te stampen waarin kabels waren gelegd. Hij moet te dichtbij een verlaging zijn gekomen, waardoor de walsmachine omkantelde en in de langs de weglopende goot belandde.

Winiman is vermoedelijk uit de walsmachine gesprongen, waardoor die op hem terechtkwam. Andere arbeiders die op dat moment voorbijkwamen schoten hem te hulp en bevrijdden hem van onder de machine. Uitwendig vertoonde zijn lichaam geen zichtbare letsels.

15 Landen in IPU-verband nemen Paramaribo Declaration on Climate Change and Disaster Risk Reduction aan

Middels verklaring verplichten landen zich om meer te ondernemen tegen klimaatverandering


- Bouva (NDP) wil dat CO2 uitstotende landen eens financieel over de brug komen naar Suriname, nog steeds het groenste land ter wereld 
- Maar, dit cliché verhaal is al jaren te horen vooral op allerlei internationale podia, maar daar blijft het bij, enige daadwerkelijke actie om gelden te verkrijgen blijft vooralsnog uit


Het tweedaagse seminar van de Inter Parlementaire Unie (IPU), dat door De Nationale Assemblee (DNA) werd georganiseerd is dinsdag 6 november afgesloten met de aanname door vijftien landen van de Paramaribo Declaration on Climate Change and Disaster Risk Reduction (zie hierna).

In de verklaring is onder andere opgenomen, dat verdere acties ondernomen zullen worden om klimaatverandering tegen te gaan en dat wetgeving moet komen om het risico op rampen te verminderen. Verder zijn tijdens het seminar de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt aangekaart. Ook de rol die regionale parlementen kunnen spelen om de issues rond dit vraagstuk in het Caribisch gebied aan te pakken, is besproken.


Daarnaast is ook aandacht besteed aan projecten die het risico op rampen in het Caribisch gebied kunnen verminderen. Participanten aan het seminar hebben verder hun ervaringen gedeeld over het implementeren van wetgeving in hun landen, die kan zorgen voor oplossingsmodellen. Diverse organisaties in Suriname die op dit gebied actief zijn hebben tijdens het seminar een presentatie gegeven over acties die het land onderneemt bij rampen.

Met de aanname van het slotdocument zijn de afspraken die gemaakt zijn tijdens dit seminar bekrachtigd. Later dit jaar wordt de eerstvolgende IPU-vergadering gehouden in Doha.

'Het is een historisch document dat een handvat is om de issues van klimaatsverandering op de politieke agenda te brengen en te houden', zegt Melvin Bouva (NDP) vandaag, zondag 11 november 2018, op Starnieuws. Hij is de vaste vertegenwoordiger van DNA bij de interparlementaire unie (IPU). Bouva merkt op dat het de bedoeling is om de punten zoals opgenomen in het document met de regering te bespreken en uit te voeren.

Bouva gaf in zijn slottoespraak aan, dat landen met kleine economieën het meest getroffen worden door de effecten van klimaatverandering en dat het daarom belangrijk is om samen te werken. Tijdens het seminar hebben verschillende landen aangegeven wat ze meemaken in hun land door de effecten van klimaatverandering en dat ze het simpelweg niet alleen kunnen aanpakken.

Bouva benadrukt dat een belangrijke boodschap naar de rijkere landen is, dat zij vrijwillig moeten helpen de consequenties van klimaatverandering aan te pakken, omdat juist zij de grootse vervuilers zijn. Dit moeten ze niet overlaten aan de kleinere landen. Zonder hulp van de rijke landen is het dweilen met de kraan open.

Suriname is één van de top 10 landen die de ernstige gevolgen van klimaatverandering zal ondervinden en heeft geen andere keus dan zich in te zetten voor dit gevecht. Suriname is daarenboven ook nog steeds het groenste land ter wereld - ondanks (illegale) kaalkap,ofwel ontbossing - , waardoor het land een substantiële bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering. Dit zou volgens Bouva ook financiële voordelen met zich moeten meebrengen.

Het is volgens hem verantwoord om te stellen, dat landen die CO2 uitstoten hiervoor moeten betalen en dat landen die bijdragen aan het verminderen ervan hier iets voor terug moeten krijgen.

Maar, dit cliché verhaal is al jaren te horen vanuit overheidskringen, vooral op allerlei internationale podia, maar daar blijft het bij. Enige daadwerkelijke actie om gelden te verkrijgen van landen die CO2 uitstoten, blijft vooralsnog uit, terwijl die miljoenen meer dan welkom zouden zijn....

(Suriname Mirror/DNA/Starnieuws/Scribd Suriname Mirror)

Irrigatiewater kan rijstarealen Nickerie niet bereiken, meeste primaire aanvoerkanalen dichtgegroeid

SPBA-voorzitter betreurt het, dat inzaaiperiode van 1 is verschoven naar 15 november

'Dit houdt in, dat de oogst in de regentijd binnengehaald zal worden met alle ellende van dien'


Voorzitter Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zegt aan Starnieuws dat de meeste primaire aanvoerkanalen dichtgegroeid zijn. Zo zijn de belangrijke primaire aanvoerkanalen van de Nanipolder (5 kilometer) en vanaf het pompgemaal Wageningen tot Middenstandspolder tot Lijn 7, met een lengte van 37 kilometer, dichtegroeid. Dit zorgt ervoor dat het irrigatiewater de rijstarealen niet kan bereiken. 

De primaire aanvoerkanalen worden door de overheid onderhouden, terwijl de secundaire voor rekening van de landbouwers is. Oemraw merkt op, aldus Starnieuws vandaag, zondag 11 november 2018, dat de SPBA al vier maanden aan de bel trekt. Nu blijkt dat vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een aanbesteding is gedaan voor het opschonen van 12,5 kilometer. Maar, dit werk is nog niet aangevangen.

'Als de overheid haar verplichtingen niet nakomt, willen sommige landbouwers hun secundaire afvoerkanalen ook niet ophalen. Ze zijn van mening dat het irrigatiewater hun landbouwarealen toch niet bereikt en dat het dan water naar zee dragen is', aldus de SPBA- topman. Hij vindt dat er dit seizoen sowieso minder zal worden ingezaaid. Uit gesprekken met de boeren is gebleken dat hun budget ontoereikend is om alle kosten die gepaard gaan tot aan de oogst van padie te bekostigen.

Oemraw benadrukt dat de landbouwers voor een veel lagere prijs hun oogst hebben moeten verkopen, waardoor zij een verlies van 40 procent lijden. Hierdoor zijn ze niet in staat om het hoofd boven water te houden en weer voor een volledige aanplant te zorgen.

Landbouwer Moenna Jagmohansingh zegt, dat hij 30 hectare beplant. Zijn landbouwgronden liggen te Clara- en Corantijnpolder. De landbouwer syelt, dat hij minder zal inzaaien, omdat hij de kosten niet kan dragen. Ook Soerjatie Diran deelt deze mening. Hij beplantte 200 hectare. Het afgelopen seizoen heeft hij de helft daarvan beplant. Nu twijfelt de grootlandbouwer of hij verder moet beplanten, omdat hij de kosten niet kan dragen.

De verliezen die deze landbouwers lijden lopen steeds op, omdat de verkoopprijzen voor een baal natte padie lager waren dan de investeringskosten ervan. Hierdoor zijn ze niet in staat om ureum en chemicaliën te kopen voor hun aanplant.

Oemraw betreurt dat de inzaaiperiode van 1 november is verschoven naar 15 november. Er is duidelijk geen rekening gehouden met rijst 'aanplanten die een langere periode nodig hebben. Zo heeft een rijstras uit Guyana een langere groeiperiode. 'Dit houdt in, dat de oogst in de regentijd binnengehaald zal worden met alle ellende van dien.' Oemraw hoopt dat de overheid tijdig ingrijpt om de rijstsector te redden van verdere afgang.

NDP belegt 28 december een massameeting in partijcentrum Ocer

'Op de massameeting zullen ook de zware jongens uit zware partijen officieel worden verwelkomd'

Ondervoorzitter Abrahams kondigt interne partijverkiezingen aan en presentatie van nieuw hoofdbestuur op massameeting


De NDP houdt op 28 december een massameeting in Ocer, het 'visitekaartje van de partij', zei ondervoorzitter Ramon Abrahams op een kaderbijeenkomst vrijdag in het partijcentrum. De partij wil op die dag ook het nieuw hoofdbestuur presenteren. De interne verkiezingen moeten op 20 december zijn afgerond. Op de massameeting zullen ook de 'zware jongens uit zware partijen' officieel worden verwelkomd, kondigde voorzitter Desi Bouterse aan, aldus Starnieuws vandaag, zondag 11 november 2018.

Abrahams heeft, zonder in details te treden, aangegeven dat de statuten zijn gewijzigd en dat over niet al te lange tijd de interne verkiezingen kunnen beginnen. 'De stukken zijn al ingediend bij Justitie voor goedkeuring om daarna naar de president te gaan om getekend te worden', deelde hij mee.

In alle districten zullen verkiezingen worden gehouden. De districten zullen zelf bepalen wie hen mag vertegenwoordigen in het hoofdbestuur. Voor Paramaribo zijn zes plaatsen gereserveerd, voor Wanica vier. Nickerie, Commewijne, Sipaliwini elk twee, de overige elk één. 'We komen dus op 21 verkiesbare plaatsen in het hoofdbestuur', stelde Abrahams. 'We komen dus op een hoofdbestuur met maximaal 22 leden, terwijl er ruimte is voor 25. Dat is de verruiming die we hebben doorgevoerd.' Hij voegde eraan toe: 'Waarom we de drie plekken hebben opengelaten vraagt u zich af? We gaan naar een algemene verkiezing in 2020. We weten niet wat er gaat gebeuren door de wijzigingen van de Kieswet.'

Abrahams zei, dat indien partijen alleen de verkiezingen ingaan, het begrijpelijk is dat enkele kleine partijen in grote zullen opgaan. 'Wij willen dat die partijen, indien ze zich bij de NDP aansluiten, in ieder geval een bestuursfunctie krijgen in onze organisatie. Daarom zijn die plekken nu vrij gelaten.'

De kadervergadering was matig bezocht. 'Ik vond de meeting te klein. We hebben een paar zware jongens uit een paar zware partijen hier. Maar, u zult moeten wachten tot 28 december wanneer wij hier een echte massameeting hebben. Alle Surinamers die zich zijn komen aansluiten om de missie te helpen uit voeren, zullen we hier op het podium brengen.'

Abrahams belooft dat het een spektakel wordt. 'Ik ben blij dat de reus wakker is. Niet helemaal wakker, maar ik ben blij dat de reus begint te bewegen.' Hij drukte de leden op het hart om nu al te beginnen te mobiliseren voor de interne verkiezingen en voor de massameeting op 28 december. 'We moeten afsluiten met een meeting waarvan je kan zeggen dat de NDP haar visitekaartje weer zal presenteren aan de gemeenschap.' 

In januari 2019 wordt het partijcongres gehouden. 'Het zal minimaal twee dagen duren waarbij we het werk zullen uitzetten naar de verkiezingen van 2020.'

SLM-directie wil dat bondsvoorzitter onjuiste uitspraken over SLM en leiding bedrijf corrigeert

'De SLM is niet gebaat bij het naar buiten brengen van interne bedrijfsinformatie'

Op dit moment is voor SLM verzoeningsgesprek met Bond van Personeel bij de SLM niet aan de orde


De directie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) ziet op dit moment een verzoeningsgesprek met de Bond van Personeel bij de SLM (BP-SLM) niet zitten. In een schrijven aan de bond zeggen de SLM-directieleden Gerard Lau en Steve Silos, dat er pas sprake kan zijn van een verzoening als de bond 'de onjuiste uitspraken gedaan door de bondsvoorzitter over de SLM en aan het adres van de leiding van het bedrijf' corrigeert, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 11 november 2018.

Lau en Silos zeggen, dat als de bond de 'correcties onder de noemer van een verzoeningsgesprek aan de orde wil stellen' zij dat kan doen tijdens een onderhoud op 14 november.

De BP-SLM had in een brief op 5 november aan de SLM-directeur om een verzoeningsgesprek gevraagd. De bond gaf daarbij aan, dat het de wens was van de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie om beide partijen om de tafel te krijgen. 'Mede om invulling te geven aan de wens van de minister van OWT & C inzake de verzoening tussen het bestuur BP-SLM en de directie van SLM, geven wij te kennen dat wij nog steeds daarvoor openstaan', schreef bondsvoorzitter Robby Maaijen.

Lau en Silos zeggen niet op de hoogte te zijn van de wens van de bewindsman tot verzoening tussen beide partijen. 'Integendeel, hebben wij uit de uitspraken van de minister begrepen, dat hij zich er van bewust is dat er voldoende wetten en regels zijn die de relatie tussenn en vakbond en de directie regelen.' 

Het keerpunt in de relatie tussen beide partijen kwam nadat BP-SLM tegen de afspraken met de directie in een algemene ledenvergadering heeft gehouden. Op die bijeenkomst zijn volgens de SLM-directie onjuiste zaken aan de orde gesteld en is de SLM negatief in de publiciteit gebracht. 'De SLM is niet gebaat bij het naar buiten brengen van interne bedrijfsinformatie.'

Directeur Lau stelt verder, dat bedrijfsinformatie van een privaatrechtelijke organisatie zoals de SLM standaard confidentieel is en dat de directie de enige instantie is die interne bedrijfsinformatie buiten de organisatie beschikbaar kan stellen.

Waar de directie ook over valt is, dat bondsvoorzitter Maaijen 'er niet voor heeft geschroomd, met drogredenen die niet ter zake doen en niet tot de competentie van een vakbond behoren, de president van de republiek Suriname te vragen de directie terug te roepen.' Ook vindt de SLM-directie, dat de vakbond een sociale partner is en dat het gebruik van het begrip 'industriële partner' zoals de bondsvoorzitter dat gebruikt, 'misplaatst en niet toepasselijk is'.

Jogi (VHP): 'Mungra Medisch Centrum is geen aannemingsbedrijf’

MMC neemt renovatie van twaalf Bruynzeelwoningen in Nickerie op zich...


VHP-parlementariër Mahinder Jogi wenst opheldering over het recente besluit van Volksgezondheid-minister Antoine Elias om de renovatie van twaalf Bruynzeelwoningen in Nickerie via het Mungra Medisch Centrum (MMC) te laten doen. 'Het Mungra Medisch Centrum is geen aannemingsbedrijf en moet ook niet de functie van een aannemingsbedrijf gaan vervullen', zegt de volksvertegenwoordiger zaterdag 10 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

Acht woningen mag Volksgezondheid gebruiken. Deze woningen zijn bestemd voor de Belastingdienst die via pendeldiensten werkzaamheden zal verrichten in Nickerie. Deze huizen zullen volgens Elias ervoor zorgen, dat er geen dure hotels betaald hoeven te worden voor specialisten die werk verrichten in MMC.

Jogi voert aan, dat de transparantie hierin totaal ontbreekt, omdat het te vaak voorkomt dat regeringslieden vreemde constructies bedenken om werken via partijvrienden uit te laten voeren. Zijn vermoedens worden nog groter, aangezien Elias ook nog eens ex-directeur is van het MMC.

'De betaling van dure hotels moet niet als dekmantel worden gebruikt. MMC kan een project wel financieren, maar zij is geen aannemer. Waar zijn de Comptabiliteitswet en de Aanbestedingswet? Wie heeft precies gerenoveerd en voor welk bedrag? Hoe toets ik of er niet een njang hierop is gemaakt en het MMC onnodig veel meer heeft moeten uitgeven? Er zijn regels in dit land en wij moeten ons houden aan deze regels , aldus de politicus.

Militair schiet op scalian op Stuwmeer Braziliaan dood

Verdachte en slachtoffer hadden woordenwisseling die uitmondde in een vechtpartij


Het Dagblad Suriname bericht zaterdag 10 november 2018, dat een militair gistermorgen na een ontstane woordenwisseling een Braziliaan heeft doodgeschoten op een scalian op het Stuwmeer. 

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat beide personen werkzaam zijn op een scalian.

Op een gegeven moment raakten beiden verwikkeld in een woordenwisseling, die uitmondde in een vechtpartij. De militair trok een wapen en schoot daarmee op het slachtoffer.

De reden van de ruzie is niet bekend. De militair wordt overgebracht naar Paramaribo. De politie van Brokopondo zal het onderzoek overgedragen aan de Militaire Politie.

Zeker elf overvallers gedood tijdens vuurgevecht met politie na bankoverval in Aguas Belas, Brazilië

Politie vindt grote hoeveelheid explosieven, geweren, jachtgeweren, pistolen en geld


Ten minste elf overvallers zijn gedood tijdens een vuurgevecht met de politie na een bankoverval in het noordoosten van Brazilië, zeiden de autoriteiten vrijdag 9 november 2018. 

De schietpartij vond plaats donderdagavond nadat de politie het huis had gelokaliseerd waar de vermeende bankovervallers zich schuil hielden na het beroven van een bank in Aguas Belas in de staat Pernambuco, meldt het persbureau Xinhua.


De groep overvallers kwam volgens getuigen naar de bank in twee voertuigen en vuurde verschillende schoten af ​​toen ze door de stad vluchtten. De politie lanceerde een klopjacht om ze op te sporen.

'Ze waren in een huis, we vertelden dat ze gearresteerd waren, ze begonnen te schieten en we reageerden', zei Fabio Costa, de commissaris van de burgerlijke politie.  

'Er was een intens vuurgevecht en de criminelen werden gedood', zei hij.

Daarnaast vond de politie een grote hoeveelheid explosieven, geweren, jachtgeweren, pistolen en geld.


Volgens de politie hadden de 11 mensen gevangenisstraffen voor andere misdaden achter hun naam staan. 'Ze hebben banken in verschillende gemeenten in het noordoosten beroofd en ook een aanslag gepleegd in een commercieel centrum', zei Costa.



(Suriname Mirror/Merco Press/Xinhua/jconline.ne10.uol.com.br/Midia Bahia/Twitter/180graus.com/YouTube)

Negen mensen gedood en 11 gewond bij modderstroom in Niteroi, Rio de Janeiro (Brazilië)

Groot rotsblok treft zes huizen in de wijk Boa Esperanca


Negen mensen zijn gedood en 11 gewond geraakt bij een modderstroom in de buurt van Rio de Janeiro, zeggen de Braziliaanse autoriteiten zaterdag 10 november 2018. Rio's hoofd van de Civiele Bescherming, Roberto Robadey, vertelde het Globo TV-netwerk, dat de modderstroom in de stad Niteroi werd veroorzaakt door twee dagen van zware regenbuien.

Hij zei dat mensen werden gedood en gewond toen een groot rotsblok op zes huizen in de wijk Boa Esperanca rolde.

Reddingswerkers waren op zoek naar slachtoffers en overlevenden die vastzaten onder het puin en de modder.






(Suriname Mirror/Globo/YouTube/em.com.br/Twitter)