vrijdag 20 juli 2018

Peruanen massaal de straat op uit protest tegen corruptie binnen rechterlijke macht

Demonstranten eisen hervormingen van de corruptiebestrijding


- 'We hebben een verandering nodig, een hervorming van het hele gerechtelijke en politieke systeem'
- President Vizcarra: 'De protesten in Peru hebben mijn volledige steun'


Duizenden marcheerden donderdag 19 juli 2018 in de straten van Peru velen droegen beeltenissen van ratten of gieren, om hervormingen van de corruptiebestrijding te eisen om de instellingen van het land schoon te maken na et ontslag van het hoofd van de rechterlijke macht.

Duizenden namen de historische wijk in van de hoofdstad Lima met protestbordjes met teksten als  'schop ze er allemaal uit!' en reciteer 'stop corruptie! Nationale schande!'


'Het gaat niet alleen om het ontslag van de magistraten. We hebben een verandering nodig, een hervorming van het hele gerechtelijke en politieke systeem', zei Jorge Rodriguez, een 31-jarige universiteitsstudent.

Peruanen namen donderdag deel aan protesten in steden als Cusco, Arequipa, Tacna en Iquitos, meldden de media.

President Martin Vizcarra ontsloeg vrijdag 20 juli 2018 zijn minister van Justitie, Salvador Heresi, nadat een televisiezender een audio-telefoongesprek had uitgezonden tussen de minister en een rechter die onderwerp van onderzoek is. De audio maakte deel uit van een aantal afgeluisterde telefoongesprekken van rechters en hun medewerkers die door de politie waren geregistreerd als onderdeel van een criminele kwestie voordat ze naar de Peruaanse media werden gelekt, heeft de rechter die het afluisteren heeft geautoriseerd gezegd. In de opnames lijken rechters plannen te bespreken om gunsten te ruilen, veroordeelde criminelen te helpen en banen veilig te stellen voor vrienden.

Eén rechter is gearresteerd en een ander mag Peru niet uit.


Allen ontkennen wangedrag. Duberli Rodriguez, die niet is beschuldigd van enig vergrijp, nam ontslag als het hoofd van het Hooggerechtshof en president van de rechterlijke macht 'vanwege de institutionele crisis die de rechterlijke macht doormaakt', volgens zijn ontslagbrief dat de rechterlijke macht gepost had op Twitter.


Rodriguez reageerde niet onmiddellijk op Reuters' verzoeken om commentaar.

Een corruptieschandaal trof de vorige regering van voormalig president Pedro Pablo Kuczynski, die vier maanden geleden aftrad in een corruptieschandaal waarbij de Braziliaanse bouwreus Odebrecht betrokken was.

De gerechtelijke crisis is een vroege politieke test voor Vizcarra, die als voormalige vicepresident van Kuczynski beloofde corruptie 'koste wat kost' te bestrijden toen hij aantrad in maart. Vizcarra heeft beloofd later deze maand een belangrijke hervorming van het Peruaanse rechtssysteem te starten en het congres vrijdag bijeen te roepen voor een noodwetgevende sessie om alle leden van de Nationale Raad van Magistraten, een 7-koppig panel dat rechters en aanklagers selecteert en overziet, af te zetten.

'De protesten vandaag in Peru hebben mijn volledige steun', zei Vizcarra op een publiek evenement op donderdag. 'We zien veel verontwaardiging, maar ook een boodschap van hoop, omdat een samenleving die woedend wordt een samenleving is die kan veranderen.'

De crisis heeft het vertrouwen geschokt in de instellingen van Peru, die al waren geschokt door bijna twee jaar van politieke intriges rondom Odebrecht, dat eind 2017 heeft toegegeven dat ze 29 miljoen dollar aan steekpenningen heeft betaald om lucratieve bouwcontracten in Peru veilig te stellen. Alle vier meest recente presidenten van Peru en de grootste oppositiepartij worden onderzocht in Odebrecht. Allen ontkennen wangedrag.

(Suriname Mirror/Reuters/TeleSUR/Twitter)

Verkiezingsbureau Rio de Janeiro vraagt federale troepenversterking voor parlementsverkiezingen in oktober

'Staatsveiligheidstroepen niet uitgerust om orde en gang van zaken verkiezingen te verzekeren'


Het Tribunal Regional Eleitoral do Rio de Janeiro, of TRE-RJ, besloot woensdag 18 juli 2018 om federale troepenversterking te vragen tijdens de algemene parlementsverkiezingen in oktober in Brazilië. De rechtbank bepaalde, dat dit noodzakelijk is om 'de gang van zaken rond en de legitimiteit van het verkiezingsproces te garanderen'.


Carlos Eduardo da Fonseca, president van de rechtbank, benadrukte dat de beslissing is genomen vanwege de 'zwaarte van het openbare veiligheidskader in de staat Rio de Janeiro, die berucht is, zo erg, dat de federale regering een (militaire) interventie in Rio's openbare veiligheid heeft afgekondigd'.

De rechter merkte verder op, dat de TRE een 'recente geschiedenis heeft van herhaalde verzoeken om federale troepen', wat het zeer bekende scenario van sociale instabiliteit versterkt.

Het hoofd van de militaire interventie in de staat Rio de Janeiro, generaal Braga Netto, zei dat de huidige 'staatsveiligheidstroepen niet zijn uitgerust om de orde en gang van zaken van de verkiezingen te verzekeren'.

Het verzoek om extra federale troepen werd gestuurd naar het opperste kiesgerechtshof, dat zal bepalen of meer troepen zullen worden uitgezonden. Indien goedgekeurd, is de TRE-RJ verantwoordelijk voor het plannen van de inzet en actie in samenwerking met de federale troepen die zich al in Rio in de grond bevinden.

Op 16 februari stuurde de Braziliaanse federale regering het leger om de volledige controle over de politie en alle andere openbare veiligheidstroepen in de staat Rio de Janeiro op zich te nemen. De actie was een reactie op de toename van geweld en drugsbendes die 'virtueel zijn overgenomen', aldus de Braziliaanse president Michel Temer. Ongeveer 3.200 soldaten patrouilleren nu op openbare straten in overwegend arme, arbeiderswijken.

De voormalige Braziliaanse presidente Dilma Rousseff omschreef de interventie als een middel om een ​​vijand te creëren, wat 'in het geval van Brazilië, arme zwarte mensen zijn die in perifere buurten wonen ... Het zijn geen blanke mensen die in Ipanema of in Leblon wonen.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Crisis in Venezuela droogt UNESCO Werelderfgoed botanische tuin van Caracas uit

(Bron foto: Reuters/Marco Bello)
Tuin was ooit een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad


Dode palmbomen en een uitgedroogde lagune ziet men vandaag de dag bij een bezoek aan de botanische tuin van Caracas. De tuin staat op UNESCO's Werelderfgoedlijst en was ooit een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. De directeuren proberen de tuin te redden van de ondergang.

Terwijl buurten van Caracas wekenlang zonder water zitten vanwege wanbeheer door de overheid, staan de tuinen sinds maart droog en is een beroemde verzameling van duizenden plantensoorten verwelkt.

De tuinen waren ooit een idyllische plek in het chaotische centrum van Caracas, waar studenten van de nabijgelegen centrale universiteit van Venezuela elkaar ontmoetten om te studeren en kantoorpersoneel om zich te ontspannen.

Het culturele agentschap van de Verenigde Naties noemde het in 2000 een 'meesterwerk van moderne stadsplanning'. Terwijl het eens zo rijke land tot een economische chaos is verworden onder president Nicolas Maduro, kappen arbeiders de dode restanten weg van eens weelderige torenhoge palmen.


Meer dan een derde van zijn palmboomsoorten is de laatste jaren dood gegaan, aldus het personeel. 'Zelfs de cactussen hebben water nodig, hoewel mensen het niet geloven', zei Jan Tillett, die 15 jaar voor de tuinkwekerijen heeft gezorgd, langs de opgedroogde lagune. Afbrokkelende infrastructuur en gebrek aan investeringen hebben de watervoorziening van Venezuela jarenlang getroffen, maar afgenomen regens in de afgelopen maanden hebben de situatie verergerd.

In Caracas staat ​​de lokale bevolking uren in de rij om flessen te vullen en ziekenhuispatiënten moeten hun eigen water meenemen.

De tuinen hebben een minuscuul jaarlijks budget van 200 miljoen bolivars, slechts 66 dollar op de wisselkoers van de zwarte markt, zei het personeel, eraan toevoegend dat ze de regering om meer middelen hebben gevraagd.

Het grootste meer van de tuin, gebouwd in de vorm van Venezuela en bedekt met gigantische bloeiende waterlelies, is half leeg. Eén van de meest gewaardeerde soorten van het meer is uitgestorven: de 2 meter brede Santa Cruz-waterlelie, zo groot dat hij het gewicht van een kind kan dragen.

Hoewel de tuinen donaties van watertanks en vrijwillige hulp hebben ontvangen, zei Tillett dat het elke dag moeilijker wordt om het park te onderhouden.

Vorig jaar hebben plunderaars de tuinen van hun elektriciteitskabels, computers en irrigatiebuizen gestript, waardoor het onmogelijk was om de zeldzame waterplanten te onderhouden. Ze stalen zelfs de wanden en daken van wachthuizen. De tuinen omvatten ook het nationale herbarium van Venezuela. Dit bevat monsters van 450.000 plantensoorten in het hele land, die nu niet adequaat kunnen worden opgeslagen vanwege het gebrek aan elektriciteit, zei curator Naida Avendano. 'Er is geen geld, Maar, we zijn nog steeds niet gestopt met werken, zodat de tuin niet sterft.'

(Suriname Mirror/ReutersYouTube) 

'Huidige vliegveiligheid op een internationaal acceptabel niveau'

(Bron foto: NII)
Luchtvaartdienst heeft vliegveiligheid verhoogd door te investeren in nieuwe apparatuur


Volgens Faizel Baarn, directeur Luchtvaartdienst Suriname, is de huidige vliegveiligheid op een internationaal acceptabel niveau. Het landen en opstijgen van vliegtuigen op Surinaamse luchthavens zijn daar goede indicatoren van, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, vrijdag 20 juli 2018.

Desondanks heeft de Luchtvaartdienst het niveau van vliegveiligheid verhoogd door te investeren in nieuwe apparatuur, zowel hard- als software. Het Automated Message Handling System (AMHS) is vervangen met een nieuw systeem en is vrijdag 13 juli officieel in gebruik genomen.

Het AMHS-systeem is een systeem dat alleen gebruikt wordt binnen de luchtvaart internationaal en is verantwoordelijk voor het ontvangen en versturen van berichten zoals onder andere vliegplannen en weerberichten. Deze informatie is zeer belangrijk binnen de luchtvaart.

Verder is er een volledig nieuw Instrument Landing System (ILS) aangeschaft. Dit systeem zorgt ervoor, dat de piloten de luchthaven kunnen vinden en bij slecht zicht een veilige landing kunnen maken.

Het traject van vervangen van apparatuur en opleiden van medewerkers is in 2015 gestart. Uitzonderlijk is dat de Luchtvaartdienst haar eigen personeel heeft laten opleiden door het bedrijf om de installatie en maintenance van alle genoemde apparatuur te doen. Uniek hierbij is, dat voor de gehele regio Suriname de enige vrouwelijke technicus heeft die op dit niveau voor dit systeem is opgeleid. Dit alles werkt kostenbesparend voor de overheid, omdat er niet meer geïnvesteerd hoeft te worden in buitenlandse consultants.

'SAMAP begeleidt in districten zo'n 1.000 boeren bij het upgraden van hun product'

Project wordt gefinancierd door de Europese Unie


Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) is bezig om in districten zo'n 1.000 boeren te begeleiden bij het upgraden van hun product. Dat antwoordde Lekhram Soerdjan, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), donderdag op de vraag van Assembleelid Carl Breeveld (DOE) waarom de boeren in Marowijne niet meegenomen worden in het project dat gefinancierd wordt door de Europese Unie (EU). 

Breeveld bespreekt de mogelijkheid om producten van eigen bodem uit het district Marowijne te exporteren naar het buitenland. 'Het probleem is dat de standaarden waaraan men moet voldoen, standaarden zijn van de Europese gemeenschap. Ik heb begrepen dat 4 miljoen getrokken is door Nickerie, die met goede projecten die middelen heeft gekregen. De mensen in Marowijne die willen ook dat hun producten aan de standaarden en kwaliteiten voldoen. Kunnen deze middelen ook beschikbaar gesteld worden voor Marowijne?', vroeg Breeveld.

Hij vroeg ook of er begeleiding kan worden gegeven aan de boeren in het district, zodat zij ook in staat zijn om projecten in te dienen om zo de kwaliteit van hun producten te verbeteren en daardoor voor Suriname inkomsten te genereren.

Soerdjan antwoordde, dat ook Marowijne is meegenomen in het project van de EU met een pot van ongeveer 13 miljoen euro. Bij de uitvoering van SAMAP wordt aandacht besteed aan specifieke gewassen zoals cassave. Ook wordt volgens de bewindsman gewerkt aan het upgraden van standaarden bij de productie, de verwerking en afzet.

'Dat is het doel van dit project. De naam zegt het al, we moeten zoveel mogelijk proberen markten toegankelijk maken en dan zullen we inderdaad moeten voldoen aan standaarden op de markten. De EU is een van ze met strenge voorwaarden. Het SAMAP-project zal een aanzet geven en de geleerde lessen kunnen wij gebruiken bij de andere gewassen. Het is de bedoeling dat dit project capaciteit achterlaat wanneer het is beëindigd, zodat we verder kunnen gaan.'

Tijdens de vergadering deelde de minister ook mee, dat LVV een project heeft ingediend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om voor 30 miljoen Amerikaanse dollar de waterschappen in het district Nickerie te rehabiliteren, voornamelijk de rijstproductiegebieden.

Amzad Abdoel (NDP) sprak zijn goedkeuring uit over het beleid van de minister. Hij vroeg ook wat het resultaat zal zijn van de gerehabiliteerde waterschappen en hoe de besturen van de deze waterschappen werken. Soerdjan gaf aan, dat de besturen tot nu toe niet gefunctioneerd hebben zoals het zou moeten. 'Als de IDB het project goedkeurt, dan is het de bedoeling dat die waterschappen gaan functioneren en dat de besturen begeleid zullen worden door deskundigen voor een periode van drie jaar.'

Wanneer de goedkeuring in orde is, starten volgens de minister de werkzaamheden in het begin van 2019. 'Dan zullen wij in een periode van 3 jaar een goed functionerend systeem moeten hebben. De gebruikers zullen dan ook de verantwoordelijkheid hebben en dus minder aangewezen zullen zijn op de overheid.'

Doekhie (NDP): ‘Ik daag meneer Lens uit mee te doen aan de interne partijverkiezingen’

'Wanneer hij pad kiest van confrontatie, geweld en strijd leveren, gaat hij politiek antwoord krijgen'


Over twee maanden worden interne partijverkiezingen gehouden binnen de Nationale Democratische Partij, de NDP. Hoofdbestuurslid van de NDP, tevens volksvertegenwoordiger uit Nickerie, Rachied Doekhie daagt Immilioh Lens uit om mee te doen aan deze interne partijverkiezingen. ‘Laat meneer Lens zijn eigen lijst maken en indienen', zegt Doekhie vrijdag 20 juli 2018 in het Dagblad Suriname.

Lens, die zelf lid is van de NDP-Jongeren heeft de Jongeren Anti-Corruptie Beweging opgericht. Zo noemt hij de naam van oud-minister van Sport- en Jeugdzaken, Faisel Abdoelgafoer, die zich volgens hem schuldig gemaakt zou hebben aan corruptiepraktijken. Ook zou Abdoelgafoer de voorzittershamer van de NDP-Jongeren op onrechtmatige wijze hebben overgenomen. Volgens Lens moet de oud bewindsman een stap terugdoen als voorzitter van de NDP-Jongeren, anders gaat hij een beerput vol met schandalen opendoen.

Volgens Doekhie is de NDP een democratische partij. ‘En we leven in een democratisch land.’ Maar, Doekhie zegt wel met klem dat elke burger, elke individu verantwoordelijk is voor zijn eigen daden, handelen en uitspraken.

De NDP-parlementariër is van oordeel, dat indien Lens zoals hij beweerd over bewijzen te hebben, deze gerust kan overhandigen aan de procureur-generaal. ‘Dat is zijn sociaal recht. Niemand kan hem hierin stoppen.’

'Ook al is de NDP een democratische partij, het zou toch van goede geaardheid en karakter getuigen indien Lens eerst geprobeerd zou hebben om problemen binnen de NDP binnenshuis op te lossen. Maar, hij heeft nagelaten om dit te doen.' Doekhie legt uit, dat de partij structuren heeft. Het zou toch prima zijn om de structuren en de leiding van de partij te entameren over zaken die Lens dwars zitten. De politicus wijst erop, dat het ook geen stijl is om a la dol allerlei bedreigingen en beschuldigingen in het wilde weg te uiten zonder de partijstructuren eerst op de hoogte gesteld te hebben.

Zo heeft Lens ook een klacht tegen de ex-directeur van de Wegenautoriteit Suriname, Geo Norden, ingediend bij de procureur-generaal. Volgens Lens moet Norden strafrechtelijk vervolgd worden. Lens beweert, dat Norden een aannemer geïnstrueerd heeft om het bedrag van meer dan Srd 51.000 (voor de aankoop van vlaggen voor de viering te Brownsweg van Onafhankelijkheidsdag in 2017) te plaatsen op een werkofferte. Enkele maanden ging deze audio viraal via social media.

Over deze kwestie zegt Doekhie, dat de ‘Wegenautoriteit geen NDP is.’ Dit betreft een andere kwestie waarbij een directeur die een openbare functie bekleedt in zijn hoedanigheid wordt beschuldigd van afpersing van de staat.

Maar, de kwestie waarbij de voorzitter van de NDP-Jongeren wordt bedreigd om zijn voorzittershamer terzijde te schuiven, anders wordt er een beerput over hem opengedaan, vindt Doekhie niet gepast. ‘Meneer Lens zou een ander pad bewandeld moeten hebben.’ Doekhie zegt met klem, dat er niets mis is met Abdoelgafoer die thans op het Kabinet van de President werkzaam is als hoofd van de afdeling Jongeren en Regionale Gebiedsdelen. Tussen 2015 en 2017 was hij minister van Sport- en Jeugdzaken, maar volgens gewijzigde beleidsinzichten is hij van deze post weggehaald en is hem de bovenstaande functie toebedeeld door de president.

‘Meneer Abdoelgafoer doet zijn werk voor de partij. Dat Abdoelgafoer de voorzitter is van de NDP-Jongeren komt vanwege het feit, dat hij al een jaar lang in deze functie had gecoördineerd, nadat toenmalig voorzitter Sergio Akiemboto werd benoemd tot directeur van Grassalco. Ook hier is er niets aan de hand.'

Maar Doekhie, legt er de nadruk op, dat er over twee maanden interne bestuursverkiezingen binnen de NDP wordt gehouden en daagt Lens om met zijn eigen lijst mee te doen aan deze verkiezingen.  Doekhie benadrukt, dat Lens die het pad van confrontatie heeft gekozen, binnen de politiek antwoord gaat krijgen. Hij had de mogelijkheid om een rustig pad te bewandelen door zaken eerst binnenshuis aan te kaarten, maar heeft dit nagelaten te doen.

‘Wanneer hij het pad kiest van confrontatie, geweld en strijd leveren, gaat hij ook een politiek antwoord krijgen.’ Doekhie geeft ook mee dat de partij aanstaande vrijdag in partijcentrum Ocer haar kadermeeting heeft met structuren van de partij. ‘Meneer Lens kan ook daar komen om zijn eitje kwijt te kunnen.’

'Inbeslagname euro's door Nederland lijkt erg veel op politieke actie gericht op stuiten economische groei Suriname'

Na 'herkolonisatie'-reactie regering op uitspraak Blok, nu 'politieke actie'-reactie op inbeslagname euro's door Nederland

NDP-gestuurde reacties lijken ingegeven door ongezonde paranoïde achterdocht gevoelens jegens de oud-kolonisator om relatie Suriname-Nederland bewust te blijven dwarsbomen


De geheimhouding van de gisteren achter gesloten deuren gehouden vergadering van de Assemblee over de geldverzendingen via Nederland, is opgeheven. De informatie die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in comité-generaal heeft gegeven aan De Nationale Assemblee mag gedeeld worden met het publiek. 

Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) zegt vandaag, vrijdag 20 juli 2018, op Starnieuws dat de actie van Nederland vraagtekens oproept. 'Het lijkt wel erg veel op een politieke actie die erop gericht is om de economische groei van Suriname die voor dit jaar geprognosticeerd is, te stuiten', zegt Abdoel. 'Als ik de minister goed heb gevolgd, ligt het in beslag nemen van de 19, 5 miljoen euro en daarna 4 miljoen door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) niet aan het niet voldoen aan regels van de Financial Action Task Force. Volgens de minister voldoet Suriname aan al die regels. Ook ligt het niet aan de toezichthoudende taak van Centrale Bank van Suriname (CBvS). Daar vindt ook alles correct plaats.'

De CBvS stuurt al enige jaren geld via Schiphol naar haar correspondentbank in China. Die bank zorgt ervoor, dat de verdere transacties plaatsvinden. Alle stukken die nodig zijn om geld te versturen, worden altijd correct door de CBvS ter beschikking gesteld van de douane. Echter is bij het geval van de 19,5 miljoen euro extra informatie opgevraagd. Informatie die volgens de wetgeving van Suriname niet zomaar prijsgegeven kan worden, merkt Abdoel op.

De inbeslagname van de 4 miljoen euro van Republic Bank is als een verrassing gekomen. Deze bank verzorgt zelfstandig haar geldverzendingen en transacties met haar correspondentbank in Londen. De gegevens die nu opgevraagd worden via het Nederlandse Openbaar Ministerie kunnen alleen via het rechtshulpverdrag opgevraagd worden.

'Maar, het Openbaar Ministerie van Nederland wil alles over iedereen weten. Het OM geeft zelf aan dat er geen verdachten zijn maar wil detailinformatie over eenieder wiens geld daar vastzit. De CBvS heeft geweigerd om daaraan mee te werken. Binnen de perken van wet en recht en wat internationaal gangbaar is, heeft de CBvS alles gedaan en is ook bereid te doen om samen met het Openbaar Ministerie van Nederland de zaak op te lossen', vat Abdoel informatie die gegeven is door het ministerie Financiën, samen.

Ook de minister indiceert, dat het om een politieke actie van Nederland gaat. De CBvS heeft ook een heel coöperatieve en proactieve houding getoond tegenover het Openbaar Ministerie van Nederland en alles gedaan om het in beslag genomen geld vrij te krijgen. Echter hebben al die verwoede pogingen van de CBvS geen vruchten afgeworpen. De CBvS is nu samen met het ministerie van Financiën bezig om te kijken wat de vervolgstappen zullen zijn en of deze zaak juridisch op een ander niveau opgelost moet worden. De coöperatieve houding van CBvS zal nog altijd overeind blijven, heeft Hoefdraad uitgelegd.

'Nadat ik geluisterd heb naar de minister van Financiën, ben ik de mening toegedaan, dat indien de CBvS al jaren op een bepaalde manier en onder voorlegging van bepaalde stukken geld heeft gestuurd en nooit problemen heeft gehad, dan moet het OM van Nederland duidelijk aangeven wat niet correct is gedaan is of wat gecorrigeerd dient te worden. Het op een zeer cruciaal moment overgaan tot inbeslagname van het geld verzonden door CBvS door het Openbaar Ministerie, heeft vervelende gevolgen voor een klein land als Suriname. Temeer, omdat men geen verdere duidelijkheid wil verschaffen waarom die actie is gepleegd en alles onder de noemer van het fenomeen onderzoek stopt', stelt Abdoel.

Hij wijst er op dat het Openbaar Ministerie van Nederland geen gebruik maakt van het rechtshulpverdrag wat juridisch correct zou zijn om die informatie op te vragen die nodig is. De CBvS wordt gedwongen om buiten wet en recht informatie te verstrekken.

'In dit geval ondersteun ik de manier waarop CBvS in samenwerking met het ministerie van Financiën de zaak verder afhandelt. Wij moeten wel uitkijken naar hoe wij dit probleem in de toekomst voor altijd opgelost krijgen. In elk geval staan we onmachtig tegenover zo een actie en kan er internationaal nergens een klacht worden ingediend. Wij moeten dus zelf ervoor zorgen dat onze belangen.'

One Laser Group LLC: 'We beginnen met initiële investering van 20 miljoen gulden in Insel Air'

'Wij zijn een groep investeerders die met Insel Air een interessante kans heeft ontdekt'


One Laser Group LLC, gevestigd in Miami, laat vrijdag 20 juli 2018 via het Antilliaans Dagblad weten, voornemens te zijn te beginnen met een initiële investering van 20 miljoen gulden in Insel Air. De groep ziet in de naam Insel, die zich het verleden zo krachtig heeft gepositioneerd, een ‘sterk punt’ en wil de naam behouden. 

Daags nadat het Antilliaans Dagblad het nieuws bracht dat One Laser Group (OLG) door de regering van Curaçao is geselecteerd als de partij waarmee de komende tijd op exclusieve basis verder wordt onderhandeld om de strategische partner te worden van de lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air, had de krant een vraaggesprek met Luis Kannee. Hij is een van de personen die deel uitmaken van de investeerdersgroep OLG. Die bestaat verder uit Francisco Hurtado en Guillermo Solomon.

'Wij zijn een groep investeerders die met Insel Air een interessante kans heeft ontdekt.' Kannee: 'De ligging (van Curaçao) en de routes die Insel in het verleden bediende zijn voor ons motiverende factoren om deze aankoop door te zetten.'

Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) bevestigde gisteren, dat vanaf nu alleen nog maar met One Laser Group in Florida wordt gesproken over hoe te komen tot een partnership met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij. De overheid bezit 51 procent stemrecht na een overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden, nadat Insel in ernstige cashflowproblemen belandde door het uitblijven van overmakingen uit Venezuela.

http://search.sunbiz.org/Inquiry/CorporationSearch/SearchResultDetail?inquirytype=OfficerRegisteredAgentName&directionType=PreviousList&searchNameOrder=KANNEELUISMR%20L180001108930&aggregateId=flal-l18000110893-6ce8497d-cd2c-4a0e-8be6-af0361be3306&searchTerm=Kanne%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20John%20Anthony&listNameOrder=KANNEELUISA%20L150000583121

‘Non disclosure agreement’ tussen 15 geïnteresseerde partijen en Refineria di Kòrsou

'Eind 2018 zal duidelijk moeten zijn welk bedrijf na 2019 met de raffinaderij verder gaat'


Er is tussen 15 geïnteresseerde partijen en de Refineria di Kòrsou (RdK) een zogenoemde ‘non disclosure agreement’ getekend om de voortzetting van de raffinaderij tot eind 2019 te garanderen. Dat wordt in een persbericht bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 juli 2018.

Over minder dan twee maanden, al begin september, zal duidelijk zijn welke kandidaat het meest geschikt is. Daarvoor zal een transparante en heldere selectie plaatsvinden, zo wordt verder aangekondigd. Begin oktober zal dit moeten uitmonden in het ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MoU).


'Ondertussen wordt ook alles in het werk gesteld om eind augustus een zogenoemd ‘High quality investor’s data package’ klaar te hebben voor de strategische partner die na 2019 het beleid, de bedrijfsvoering en de modernisering van de raffinaderij op zich wil nemen', zo wordt vervolgd.

'Eind van dit jaar zal duidelijk moeten zijn welk bedrijf na 2019 met de raffinaderij verder gaat. En in het tweede kwartaal van 2019 zal hier dan een akkoord voor ondertekend worden.'

De vijftien geselecteerde partijen gaan nu het traject van inventarisatie en identificatie in. Dit houdt een intensieve periode in waarbij de bedrijven meer informatie kunnen krijgen over de Curaçaose raffinaderij in een zogenoemde virtuele ‘dataroom’, maar ook installaties bezocht kunnen worden en vragen beantwoord. Op hetzelfde moment zal RdK, bijgestaan door IHS Markit, de bedrijven screenen door middel van een due diligence en zullen er onderhandelingen begonnen worden.

RdK legt uit dat PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.), die op dit moment de raffinaderij in gebruik heeft, open staat voor een derde partij tot eind 2019. 'PdVSA is belangrijk bij de zoektocht naar een derde partij en daarom zal ook spoedig doorgegaan worden met de dialoog die onlangs in Caracas begonnen is.'

Ook op Curaçao verontwaardiging over uitspraken van minister Stef Blok

'Uitspraken raken zeer zeker ook kern van multiculturele Curaçaose samenleving bijzonder diep'


De recente uitspraak van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, dat een multiculturele samenleving niet vreedzaam kan bestaan, heeft op Curaçao voor grote verontwaardiging gezorgd. Vanuit verschillende hoeken is verbijsterd gereageerd op de bewering, aldus vandaag, vrijdag 20 juli 2018, het Antilliaans Dagblad.

Veruit de meest opvallende statements zijn die van de regering, die van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzy Camelia-Römer in de hoedanigheid van de partijleider van PIN en die van de coalitiepartijen PAR en MAN.

Kabinet-Rhuggenaath zegt de uitspraken van de Koninkrijksminister ten zeerste te betreuren. 'De regering benadrukt dat minister Blok vier multietnische, multireligieuze en multiculturele landen in het Koninkrijk vertegenwoordigt en als zodanig ons vertegenwoordigt in onze buitenlandse relaties', zo stelt de premier in een officiële verklaring.

'De uitdrukkingen van minister Blok zijn niet representatief voor de realiteit in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Integendeel. De regering kan zich absoluut niet vinden in deze uitspraken die zeer zeker ook de kern van de multiculturele Curaçaose samenleving bijzonder diep raken.'

Rhuggenaath wijst erop hoe belangrijk de diversiteit is. 'Als Curaçao zijn wij trots op het feit dat wij een samenleving zijn, bestaande uit mensen afkomstig uit alle delen van de wereld en die naast elkaar leven in vrede en harmonie, ondanks de verschillende etnische en religieuze achtergronden.' De Curaçaose multiculturele samenleving geeft juist een beter beeld van de normen en waarden zoals rechtvaardigheid, tolerantie en vrijheid, aldus de verklaring.

Oud-minister Robert Peneux motor achter plan voor komst militaire academie

Plan wordt uitgewerkt in samenspraak met minister Benschop van Defensie


'Nu, 43 jaar na de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname, is het tijd dat een onafhankelijk en zelfstandig instituut als het Nationaal Leger een eigen academie krijgt.' Dit zegt oud-minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux, die is aangezocht om vorm te helpen geven aan een op te richten militaire academie met diverse deelopleidingen. 

Het idee wordt uitgewerkt in samenspraak met minister Ronni Benschop van Defensie. Dit heeft Peneux woensdag in het programma 'Bakana Tori' op staatsradio SRS gezegd, aldus vandaag, vrijdag 20 juli 2018, de Ware Tijd.

Nu wordt gewerkt aan de samenstelling van het curriculum. Hierna worden de inhoud van het vakkenpakket en de examenregels bepaald.

Er komt een tweejarige onderofficiersopleiding, op MBO-niveau, met als toelatingseis Mulo. Daarnaast zal een driejarige officiersopleiding worden verzorgd op HBO-niveau, met als toelatingseis een afgeronde HAVO- of VWO-opleiding. Tot de opleiding zullen zowel militairen als personen van buiten het leger worden toegelaten.

Peneux verwijst naar soortgelijke instituten in onder andere Brazilië en Venezuela. De bedoeling is de opleidingen die nu binnen het leger worden verzorgd te centraliseren. Het ministerie van Defensie moet toestemming geven om volgens een rangenindeling op te leiden, terwijl het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vakinhoudelijk goedkeuring moet verlenen.

Assembleeleden horen achter gesloten deuren geen nieuws van Hoefdraad over door Nederland geconfisqueerde euro's

'De Nederlandse autoriteiten hebben geen informatie prijsgegeven'

'Paramaribo heeft niet de indruk dat Den Haag haast maakt met het onderzoek'


Assembleeleden zijn gisteren niet veel wijzer geworden over de reden voor de inbeslagname van geldzendingen uit Suriname door de Nederlandse Justitie. Ook de regering tast nog in het duister, zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in De Nationale Assemblee tijdens een comité-generaal, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 juli 2018. 

In april is op verdenking van witwassen een bedrag van 19,5 miljoen euro geconfisqueerd dat de Centrale Bank van Suriname voor commerciële banken naar Nederland had verscheept. Onlangs is van Republic Bank of Suriname een bedrag van 4 miljoen euro door de Nederlandse Justitie vastgehouden.

De Nederlandse autoriteiten hebben volgens de minister geen informatie prijsgegeven. Paramaribo heeft evenwel niet de indruk dat Den Haag haast maakt met het onderzoek. Functionarissen en andere betrokkenen die bezig zijn met de zaak zijn in verband met de zomervakantie met vakantie gegaan, meldde Hoefdraad aan het parlement. Volgens hem gaat het om een nogal complexe zaak en is het niet zo makkelijk om alternatieven te vinden om geldzendingen vanuit Suriname in het buitenland, met name China, te krijgen. Suriname heeft met Chinese banken duidelijke afspraken hoe dat moet gebeuren.

Volgens Assembleeleden van de oppositie had het niet zover hoeven te komen indien de regering een duidelijk en krachtig anti-drugs- en -witwasbeleid voerde. De talrijke onderscheppingen in het buitenland van grote partijen drugs uit Suriname zouden voor andere landen een teken zijn dat Suriname niets op dit gebied doet. Daarom zouden geldstromen uit het land onder een vergrootglas worden geplaatst.

Parlementariërs wilden weten wat de regering vanaf 2015 heeft gedaan nadat de internationale regels omtrent grensoverschrijdend financieel verkeer werden aangescherpt. Volgens Hoefdraad is al een aantal maatregelen getroffen.

Het is volgens hem niet zeker of de in april in beslag genomen 19,5 miljoen euro via een rechtszaak tegen Nederland vrij zal komen. Het risico bestaat zelfs, dat Suriname een volledig verbod krijgt om internationale geldzendingen te plegen, zei hij. De bewindsman ontkent dat de regering geweigerd heeft om een overeenkomst met Nederland te tekenen over geldzendingen, zoals Nederland zou hebben beweerd. Er bestaat wel een Memorandum of Understanding over deze kwestie. Of Suriname gaat tekenen is niet gezegd.

Iinschrijfgeld voor middelbare scholen, HBO en universiteit 2018-2019 is gestegen

Materiaalkosten voor basisschool en Muloschool voor 2018/2019 niet verhoogd


Uit een bekendmaking van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur blijkt - aldus vandaag, vrijdag 20 juli 2018, Starnieuws -, dat de materiaalkosten voor de basisschool en Muloschool voor 2018/2019 niet zijn verhoogd. Voor kleuteronderwijs en GLO is het bedrag Srd 35. Voor leerlingen op de Muloschool is de bijdrage aan materiaalkosten Srd 70. Het inschrijfgeld voor middelbare scholen, HBO en de universiteit is gestegen in vergelijking met het haast afgelopen schooljaar. Voor HAVO, VWO, Kweekscholen en Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO) moet voor het nieuwe schooljaar Srd 400 voor een leerling worden voldaan. Dit is een verhoging van Srd 150 per leerling. Voor het schoorjaar 2017/2018 moest Srd 250 worden betaald.

Voor Schoolmediatheek Medewerker Basisonderwijs (SMMBO), NATIN en AMTO moet nu Srd 300 worden betaald. De bijdrage aan materiaalkomsten op het NATIN en AMBTO varieert tussen Srd 250 en 700, afhankelijk van de studierichting.

Voor alle Bacheloropleidingen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname is het inschrijfgeld met Srd 350 verhoogd voor het komende schooljaar. In plaats van Srd 1.500 zal nu Srd 1.850 moeten worden betaald. Zoals gebruikelijk kan op de universiteit in termijnen worden betaald.

Het is nog niet duidelijk wat de ouders van leerlingen van het bijzonder onderwijs uiteindelijk zullen betalen. De Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (FIBOS) heeft besloten de ouderbijdrage weer in te voeren. De ouderbijdrage voor de basisschool is Srd 250 per leerling, Srd 275 voor Mulo en Srd 300 voor LBO. Minister Lilian Ferrier is nog in overleg met de FIBOS.

“Minister waar leeft u, woont u in Suriname, wanneer u stelt dat situatie niet zo erg is?'

Pokie (ABOP): 'We zijn geen vreemden in Jeruzalem, de minister moet zich beter gaan oriënteren'


'Minister waar leeft u, woont u in Suriname wanneer u stelt dat de situatie niet zo erg is. Ik zit in de vaste commissie van Volksgezondheid, wanneer we met actoren zitten dan moet je horen hoe zij een butbutu beleid moeten uitvoeren, hoe er geen geld is', zei Assembleelid Diana Pokie (ABOP) gisteren in het parlement in reactie op de opmerking van de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, dat de situatie bij de ziekenhuizen niet zo erg is, als wat zij eerder in een verklaring hebben bekendgemaakt. 

'Ik ben het niet eens met de minister, dat het niet zo erg is als wat met schetst. We zijn geen vreemden in Jeruzalem, de minister moet zich beter gaan oriënteren. Ik wil hem sturen naar het veld, naar het binnenland, om te zien hoe mensen niet verwezen worden, omdat transportkosten niet gedekt kunnen worden', zei Pokie, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 20 juli 2018.

Kijk en luister naar Pokie vanaf 1:52:00


Minister Elias gaf aan, dat alle jaarrekeningen van alle ziekenhuizen zijn opgevraagd, inclusief die van Regionale Gezondheidsdienst (RGD), Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname en het Staatsziekenfonds. Al deze organisaties zullen doorgelicht worden in samenspraak met de minister van Financiën. Aan RGD is alvast gevraagd naar de financiële schuldenpositie.

Ook Dew Sharman (VHP) toonde zijn bezorgdheid. 'Ik maak me zorgen om het grootste deel van de samenleving dat arm is geworden en straks geen paracetamol kan betalen. De minister zegt dat hij het mes haalt door de RGD, maar doet u dat ook bij het Staatsziekenfonds?' Hij ziet het SZF als de wortel van alle kwaad, omdat het verantwoordelijk is voor 80% van de financiering van de gezondheidszorg. 'U zegt dat u verder gaat met de ingeslagen weg van uw voorganger. En er is sprake van onnodige hospitalisatie, onnodige vergoedingen. Waarom gaat u niet naar de politie of naar de procureur-generaal om de mensen te bestraffen. Anders werkt u mee dat oneigenlijke zaken zich voordoen in de zorg.'

Silvana Afonsoewa (NDP) zei, dat in de uitvoering een heel ander verhaal blijkt dan wat zij theoretisch altijd te horen krijgt. 'Het geld voor de medische zorg moet op tafel komen. Alle instellingen moeten een verantwoording afleggen, binnen hoeveel tijd moet dit geschieden en hoe zal de controle plaatsvinden?'

'Terwijl wij de sector gaan structureren gaan wij ook controle uitoefenen op wat er met de gelden gebeurd. Begin mei is gevraagd om de jaarrekening te updaten. Dat moet voor eind december gebeuren', beantwoordde de minister deze vragen.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi is van mening dat de minister onvoldoende beseft wat het gevolg is van zijn beleid. 'Door achteruitgang van de zorg gaan mensen dood, omdat de medicijnen er niet zijn. Kijkt u naar het beleid, ga met de mensen zitten en lost u de problemen op in de gezondheidssector. Dit is het gevolg van een structureel beleid, dat er geen crisisbeheersingsplan is bij de overheid, want als dat plan er was, dan zou u zien dat gezondheidszorg een hogere prioriteit gekregen had.'

Nauwelijks belangstelling voor protest Actiecomité Alcoa bij Suralco raffinaderij Paranam

Activisten willen dat regering openheid van zaken geeft over kwestie Alcoa


Het Actiecomité Alcoa had gisteren bij de Suralco raffinaderij op Paranam haar eerste protest, maar er was nauwelijks belangstelling voor. Om half twaalf vandaag, vrijdag 20 juli 2018, wordt een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. De groep wil gedaan krijgen, dat de regering 'eindelijk komt uitleggen wat er precies is afgesproken met Alcoa en wat er nog gaat gebeuren', zo schrijft Starnieuws.

Er werd gisteren gedemonstreerd langs de weg voor het complex van Suralco. 'We willen openheid van de overheid over Alcoa, de Brokopondo Overeenkomst, over de stuwdam', zei coördinator Wim Bakker. 'Er doen zoveel geruchten de ronde, we weten niet wat waar is. Vast staat dat er al ontmanteling plaatsvindt. We willen antwoorden.'

Kort voor de actie had Alcoa een verklaring uitgegeven, waarin is duidelijk gemaakt dat alles wat de multinational onderneemt volgens afspraak en goedkeuring van de overheid plaatsvindt. Deze ontwikkeling ervaart het comité, ondanks de kleine opkomst, als een overwinning, zegt Bakker.

 De tekst van de verklaring van Alcoa: 

• In november 2015 besloot de Alcoa de productie van de Suralco-raffinaderij geleidelijk aan te reduceren, nadat grondig onderzoek en analyse hadden uitgewezen, dat de raffinaderij niet meer rendabel kon zijn. Deze resultaten en conclusies zijn uitvoerig besproken met de Surinaamse Regering, vóórdat de productie volledig is stilgelegd. 

• In 2016 bereikte Alcoa, na aanvullende besprekingen over de toekomst van de raffinaderij, een akkoord met de Surinaamse Regering, via de Presidentiële Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie, om de Suralco-raffinaderij permanent te sluiten en te ontmantelen. 

• De plannen voor de ontmanteling van de Suralco-raffinaderij zijn grondig en zorgvuldig ontwikkeld volgens de juiste veiligheids- en milieustandaarden. 

• In de afgelopen zes maanden heeft de Presidentiële Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie plannen van Suralco voor de ontmanteling grondig beoordeeld en goedgekeurd. 

• Wegens afspraken met betrekking het delen van vertrouwelijk informatie, is het eerder niet mogelijk geweest details over de onderhandelingen tussen Alcoa en de Presidentiële Onderhandelingscommissie uit te geven.'De groep is klein vandaag. Ik weet niet wat voor effect deze actie zal hebben, maar dat het effect heeft, is net bewezen. Dat blijkt uit het feit dat de Alcoa, een uur voor de actiem met een verklaring is uitgekomen. Dit bewijst dat ons actievoeren is doorgedrongen, dat ze luisteren en ze hebben gereageerd. Dit is al een succes van de actie.'

De actievoerders maken zich zorgen om het milieu, het is niet duidelijk door wie, hoe en wanneer het chemische afval dat op verschillende locaties ligt, wordt opgeruimd. Men wil ook weten of er rehabilitatie van de mijngebieden zal plaatsvinden, of de arbeiders hun pensioen veilig is, eerlijk evenredig verdeeld wordt, en of er nazorg komt, ook voor de bewoners die last hebben ondervonden van de operaties.

Het Actiecomité maakt zich ook ernstige zorgen over de toekomst van de stuwdam. Met de verklaring van Alcoa ligt de bal nu bij de overheid om openheid van zaken te geven, zegt het Actiecomité.

Er zullen meer en grotere acties volgen, kondigt Bakker aan.

MMC staat niet volledig achter alarmerende verklaring ziekenhuizen

'Het MMC beschikt wel over voldoende medicatie en verbruiksartikelen'


De waarnemend algemeen directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC), Bisnoepersad Dalloesingh, verklaart dat de directie zich niet volledig kan vinden in het communiqué dat is gepubliceerd. Ziekenhuizen en de medische staven hebben gesteld dat 'de ziekenhuiszorg nu definitief ineen zal storten'. 

De directie van het ziekenhuis van Nickerie vindt - zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 20 juli 2018 -, dat het MMC wel beschikt over voldoende medicatie en verbruiksartikelen. Eveneens beschikt het MMC over goed geschoold personeel. Op grond hiervan distantieert het MMC zich van de inhoud van het communiqué.

De directies en voorzitters van de medische staven van Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ’s Lands Hospitaal, Diakonessenhuis, St. Vincentius Ziekenhuis en MMC hebben 17 juli gezamenlijk een vergadering gehouden over de situatie.

AZP ontvangt kapitaalinjectie van regering.

'Met de afspraken die gemaakt zijn voor het AZP, kunnen wij onze crisissituatie normaliseren'


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zal met spoed de tekorten aan medicamenten en andere spullen aanvullen. Het ziekenhuis heeft gisteren een kapitaalinjectie gekregen van de regering. Dit zegt de algemeen directrice van het AZP, Claudia Redan, vandaag, vrijdag 20 juni 2018, op Starnieuws. 

Ze heeft een intensief onderhoud gehad met de regering. Met de nodige inspanningen van Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, de ministers Antoine Elias van Volksgezondheid en Gillmore Hoefdraad van Financiën, is geld vrijgemaakt voor het ziekenhuis.

Met de spoedaankopen wil Redan zo snel mogelijk komen op het gewenste niveau voor het verlenen van diensten aan de gemeenschap. Er zijn ook goede afspraken gemaakt voor de nodige reserveringen voor medisch equipement.

'Met de afspraken die gemaakt zijn voor het AZP, kunnen wij onze crisissituatie normaliseren',  zegt Redan. De komende dagen zullen ook voor de andere ziekenhuizen middelen worden vrijgemaakt.

Rachied Doekhie (NDP): ‘Ik ga binnenkort nog meer onthullen over Mathoera'

'Mathoera gedraagt zich als een uitgemolken koe die voor het abattoir staat'

'Dat zij schuldig is aan drugs- en wapenhandel is chicken feed'


'Mathoera gedraagt zich als een uitgemolken koe die voor het abattoir staat. Ik heb nog nooit zo iemand gezien die liegt en feiten verdraait. Dat zij schuldig is aan drugs- en wapenhandel is chicken feed, want ik ga nog meer onthullen in het parlement', zegt NDP-parlementariër Rachied Doekhie donderdag 19 juli 2018 in het Dagblad Suriname.

Doekhie reageert op de tegenreactie van VHP-Assembleelid Krishna Mathoera op de uitspraken van hem vorige week in De Nationale Assemblee (DNA). Doekhie beweerde, dat Mathoera 350 kilo drugs in haar woonkamer heeft gehad in haar periode als commissaris van politie. Eerder typeerde de VHP’er de uitspraken van de NDP’er als klinkklare onzin en verzonnen leugens.

Doekhie vindt juist dat Mathoera de feiten aan het verdraaien is en dreigt binnenkort met nog meer gevoelige informatie over ‘het verleden’ van de ex-politiecommissaris binnenkort in het parlement te onthullen. Wat deze schokkende onthullingen zijn, zal hij vooralsnog niet prijsgeven.

Doekhie zegt, dat hij het in eerste instantie netjes heeft gehouden door geen namen te noemen en in algemene zin te praten. Volgens de NDP’er zei hij dat mensen die het meest in DNA schreeuwen, vergeten zijn dat in hun voorzaal 350 kilo drugs lag opgeslagen en toen de Narcotica Brigade de inval wilde doen, het in opdracht van hogerhand niet mocht. Kort hierna stond Mathoera op en vroeg of het kan dat een lid in De Nationale Assemblee zit en zich schuldig kan hebben gemaakt aan wat Doekhie beweert.

'Ik heb ethiek en moraal in acht genomen om het diplomatek te brengen. Maar, wanneer je op de staart van een hond trapt, dan zal het beest wel lichtjes janken. Ik kreeg het woord om te verduidelijken en heb dus zoals aan mij is gevraagd de naam van het lid Mathoera tot tweemaal toe genoemd', stelt hij. De NDP’er beweert, dat zijn uitlatingen geen leugens zijn, omdat een leidinggevende van de Narcotica Brigade deze zaken samen met zijn manschappen notarieel hebben vastgelegd en ook aan de rechter hebben verklaard.

De NDP'er ontkent dat hogerhand ingegrepen heeft bij de aangifte tegen hem gedaan in 2015. 'Wat? Nooit in mijn leven! Nog nooit heeft de politie naar hier gebeld om op het bureau te verschijnen', zegt de parlementariër. Hij vermoedt dat de wetsdienaren deze zaak in een lade hebben gegooid, omdat ‘zij weten wat zij gedaan heeft’.

‘Mathoera heeft mij voor de rechter gesleept en zij heeft die zaak verloren’, zegt Doekhie over het Kort Geding uit 2015. Na 2½ jaar werd deze zaak doorverwezen naar de bodemrechter, waardoor inhoudelijk geen uitspraak is gedaan door de kortgedingrechter. Doekhie beweert dat de ingediende bewijsstukken de reden zijn dat de rechter een diepgaand onderzoek in deze kwestie wenst. 'Anders zou zij die zaak winnen. Ik heb de zaak tijdens de begrotingsbehandeling aan de regering overgelaten en de minister van Justitie en Politie gevraagd om het te entameren bij de procureur-generaal.'

‘Een crimineel moet je sturen bij criminelen.’ Zo typeert hij de beslissing van president Desi Bouterse om Mathoera vanaf 2010 tot 2015 aan te wijzen als ‘national representative’ van Suriname bij de Inter-American Drug Abuse Control Commission (Cicad). Volgens de NDP’er had het staatshoofd hem toen al op de hoogte gesteld dat hij niet een integer persoon kon sturen naar zo'n organisatie. 'Het is een organisatie vol criminelen. Dan moet je wel zo iemand sturen', aldus de NDP’er.

Corrupte agenten Paraguay ondersteunen uitbreiding Braziliaans Primeiro Comando da Capital – PCC

Paraguayaanse autoriteiten arresteren Eduardo Aparecido de Almeida, vermeend leider PCC


Op de dag van zijn arrestatie is Pisca overgedragen aan de Braziliaanse Federale Politie


De arrestatie van een vermeende Braziliaanse misdaadbaas, een vermeend medewerker en een politieman die als lijfwacht in de hoofdstad van Paraguay werkt, illustreert hoe corruptie bij de politie en geavanceerde tactieken de uitbreiding van de machtigste misdaadgroep van Brazilië kunnen vergemakkelijken. 


De Paraguayaanse autoriteiten arresteerden Eduardo Aparecido de Almeida, alias 'Pisca', een vermeende leider van het Eerste Hoofdcommando (Primeiro Comando da Capital - PCC), woensdag  18 juli 2018 in Asunción, de hoofdstad van Paraguay.

- Primeiro Comando da Capital is een Braziliaanse criminele organisatie die wordt geleid vanuit gevangenissen in São Paulo. De organisatie is begin jaren negentig ontstaan binnen de muren van de Whitewashing gevangenis in Taubaté en wordt verantwoordelijk gehouden voor gevangenisuitbraken en -opstanden, drugshandel en gewelddadige overvallen. Acties van de PCC worden veelal georganiseerd door Marcos William Herbas Camacho, die beter bekend staat als Marcola.-
Het kantoor van de procureur-generaal van Paraguay identificeert Pisca als de tweede bevelhebber voor de Paraguayaanse factie van de PCC, bekend als 'Raio X', terwijl het Nationale Anti-Drugssecretariaat (Secretaría Nacional Antidrogas - SENAD) hem de 'regionale baas' van de groep noemt.


Twee Paraguayaanse instellingen werkten samen met de Braziliaanse Federale Politie aan het onderzoek dat leidde tot de arrestatie van Pisca.

Lorena Ledesma, de Paraguayaanse Officier van Justitie die het onderzoek leidde, vertelde in het programma van Radio 970 AM van Paraguay, dat Pisca ten minste een maand in een 'zeer veilig huis' in Asunción woonde met bewaking in gesloten circuit van de blokken rondom het luxe onroerend goed, dat was gehuurd met valse persoonlijke documenten.Deze beveiligingscamera's waarschuwden Pisca voor de komst van de autoriteiten, maar toen hij probeerde te voet te vluchten, arresteerden SENAD-functionarissen hem.


Volgens Ledesma is Pisca een 'actief lid' van de PCC die verantwoordelijk is voor 'het coördineren van de verbindingen' tussen de Braziliaanse groep en tegenhangers in Bolivia en Paraguay voor de handel in drugs.

Een nieuwsartikel van ABC Color meldde, dat Paraguayaanse autoriteiten vermoeden dat Pisca mogelijk betrokken was geweest bij het verdelen van de meer dan 11 miljoen dollar, gestolen door de PCC in een geavanceerde commando-stijl overval in de grensstad Ciudad del Este vorig jaar. De bronnen van ABC suggereren, dat Pisca misschien met zijn gezin een paar maanden geleden uit Brazilië was gevlucht om toevlucht te zoeken in Asunción nadat de spanningen tussen de PCC-leden over de verdeling van het geld waren geëxplodeerd.De Paraguayaanse autoriteiten zijn snel tot actie over gegaan om Pisca uit te leveren aan Brazilië, waar hij wordt gezocht voor zijn vermeende betrokkenheid bij misdaden die uiteenlopen van drugshandel en criminele associatie, tot ontvoering en moord, evenals voor het ontsnappen uit een gevangenis in São Paulo.
En op dezelfde dag van zijn arrestatie werd Pisca overgedragen aan de Braziliaanse Federale Politie.

Daarnaast arresteerden autoriteiten een andere Braziliaanse staatsburger, geïdentificeerd als Ricardo Moraes Alves, beschreven als een 'naaste medewerker' van de vermeende PCC-baas. Carlos Alfredo Mendoza, een Paraguayaanse nationale politieagent, werd ook gearresteerd op beschuldiging van het dienen als persoonlijke lijfwacht van Pisca en 'het verstrekken van zijn identificatiedocumenten aan de Braziliaan zodat hij zich door de stad kon bewegen', vertelde Ledesma Radio 970 AM.


(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube/Twitter)

Fascinerende beelden van de laatste bekende overlevende van Amazone-stam in Brazilië

Experts ontdekten hem voor het eerst in het regenwoud in 1996


Funai: 'Er leven 113 ongecontacteerde volksstammen in het Braziliaanse Amazonegebied'


Fascinerende beelden zijn opgedoken van de laatste bekende overlevende van een Amazone-stam, vermoord door boeren meer dan twee decennia geleden. Bekend als 'de inheemse man in het hol', is het stamlid op video vastgelegd door regeringsfunctionarissen in de Braziliaanse staat Rondonia. 

Hij wordt gezien, half naakt, in een poging om een ​​boom te vellen en wordt verondersteld zijn eigen papaja en maïsplantages te hebben.

Experts ontdekten hem voor het eerst in het regenwoud in 1996 en zijn gezicht werd voor het eerst gefilmd in 1998. Ze denken dat hij daar 22 jaar alleen heeft gewoond. In de leeftijd van 50 jaar brengt hij het grootste deel van zijn tijd door op jacht naar bosvarkens, vogels en apen met pijl en boog, meldt The Guardian donderdag 19 juli 2018.


Landbouwers en grondbezetters zouden de andere vijf leden van zijn stam te hebben vermoord in een aanval in 1995.

Ze hebben in de jaren 1970 en 1980 inheemsen in het Amazonegebied gedood en verdreven, maar hij wist het te overleven, volgens het inheemse overheidsbureau Funai (Fundação Nacional do Índio).

Funai voert een strikt beleid om geïsoleerde groepen in de regio met rust te laten. De status van beschermd gebied betekent, dat ze zelden worden gezien, maar een inheems reservaat werd opgericht om in 2015 te leven.

Fiona Watson, van de Britse onderzoeksgroep Survival International, vertelde The Guardian, dat de videoclip van de man 'buitengewoon' is. Ze zei: 'Funai heeft de plicht om te laten zien dat hij goed en wel leeft. Het belangrijkste is dat Funai zijn territorium heeft weten te houden. ' 'Het feit dat hij nog leeft, geeft je hoop. Hij is het ultieme symbool, als je wilt.' 

Funai, die zich inzet voor de bescherming van de rechten van inheemse volkeren en geïsoleerde groepen, beweert dat er 113 ongecontacteerde volksstammen in het Braziliaanse Amazonegebied zijn, waarvan er 27 zijn bevestigd door waarnemingen.

(Suriname Mirror/Daily Mail/Funai/Facebook)

13 Jaar cel voor wapenhandelaar in Florida die AK-47's naar Brazilië smokkelde in warmwaterboilers

'Ik heb ongeveer 3 miljoen dollar verdiend, maar ik heb niet alles behouden'


 
Een wapenhandelaar die miljoenen dollars verdiende met de verkoop van wapens aan criminelen in zijn geboorteland Brazilië, is donderdag 19 juli 2018 veroordeeld tot 13 jaar gevangenis voor het smokkelen van meer dan 1.000 vuurwapens - inclusief aanvalsgeweren verborgen in boilers die van Miami naar Rio de Janeiro werden verscheept. 

Frederik Barbieri, 47, die werd gearresteerd met een voorraad wapens in zijn huis in Florida, bekende in de federale rechtbank van Miami dat hij geweren naar Brazilië heeft geëxporteerd, waar wapens op de zwarte markt worden verkocht aan straatbendes en drugshandelaren in de favelas, of sloppenwijken, van stedelijke gebieden.

Barbieri verscheen op de radar van de FBI nadat een van zijn ladingen vorig jaar op de luchthaven van Rio de Janeiro werd geconfisqueerd.


Barbieri, die in Brazilië werd geboren en een genaturaliseerd staatsburger van de VS werd, kon rekenen op het maximum van 25 jaar voor twee aanklachten waarvoor hij in mei schuldig had gepleit: samenzwering om wapens naar het buitenland te smokkelen en schendingen van vuurwapenvergunningen.

De Amerikaanse districtsrechter Federico Moreno hield rekening met het feit, dat Barbieri de federale en Braziliaanse autoriteiten heeft bijgestaan in het massale onderzoek naar wapensmokkel. Barbieri's advocaat verklaarde, dat hij Braziliaanse onderzoekers hielp een hooggeplaatste politieagent in het Zuid-Amerikaanse land te benaderen die ongeveer 1 miljoen dollar van hem afperste.

'Ik heb ongeveer 3 miljoen dollar verdiend, maar ik heb niet alles behouden', vertelde Barbieri de rechter, eraan toevoegend dat hij enorme kosten had, waaronder het betalen van de Braziliaanse politieman.

Barbieri, hoewel alleen beschuldigd van het illegaal exporteren van wapens naar gewelddadige bendes en drugssmokkelaars in Brazilië, werkte samen met anderen in zijn illegale vuurwapendistributienetwerk, zei een federale Officier van Justitie, die aandrong op een celstraf van rond de 20 jaar.  Assistent advocaat van de VS Brian Shack zei, dat Barbieri een belangrijke vuurwapenhandelaar was die de 'oorlogszone' tussen straatbendes en Braziliaanse politie in de favelas aanwakkerde. 'Dit is op een grotere schaal dan Brazilië ooit heeft gezien', zei Shack, die het dodental beschreef.De advocaat van Barbieri, Leonard Fenn, voerde aan dat Barbieri een straf verdiende in het 10-jarig bereik, omdat hij informatie verstrekte met 'een groot persoonlijk risico', niet alleen aan anderen in zijn smokkelnetwerk, maar ook aan de Braziliaanse wetshandhavingsambtenaar. 'Hij chanteerde de verdachte in essentie', zei Fenn, erop wijzend dat de Braziliaanse officier zelfs het huis van Barbieri bezocht in Port St. Lucie in de zomer van 2017. Fenn zei, dat zijn cliënt werd bedreigd door de officier nadat een van Barbieri's zendingen in Rio werd onderschept op de luchthaven van de Janeiro door de Braziliaanse autoriteiten in mei 2017. Ze vonden 30 AR-15 en AK-47 geweren, allemaal verborgen in vier 38-liter Rheem boilers.

(Bron foto: Noticias Hoy)
De warmwaterboilers werden uitgehold en geladen met vuurwapens waarvan het serienummer werd vernietigd, volgens de Officier van Justitie.

Shack zei, dat op de dag dat de Braziliaanse autoriteiten zijn lading onderschepten, Barbieri de expediteur belde om het papierwerk voor zijn illegale verzending te vernietigen. Federale agenten zeiden, dat ze documenten van de expediteur hadden verkregen met een geschiedenis van Barbieri's verdachte transporten naar Rio de Janeiro.

Barbieri had ook een extra 120 Rheem boilers, evenals 520 elektrische motoren en 15 airconditioningseenheden, in de afgelopen vijf jaar verzonden. Agenten vermoedden dat deze items werden gebruikt om Barbieri's illegale overbrenging van vuurwapens en munitie die teruggaat tot 2013 te verhullen.

Shack zei, dat omdat het illegaal is voor Brazilianen om vuurwapens te bezitten, aanvalsgeweren een zwarte marktwaarde van 15.000 tot 20.000 dollar hebben. In de Verenigde Staten lopen de retail-kosten van een AR-15 of AK-47 geweer op tot tussen 700 en 1.000 dollar per stuk. Toen agenten met het Department of Homeland Security Investigations in februari het magazijn van Barbieri in Vero Beach doorzochten, vonden ze 52 aanvalsgeweren, waarvan op bijna allemaal serienummers waren vernietigd en waren verpakt voor verzending. De volgende dag werd Barbieri gearresteerd in zijn huis in Port St. Lucie, waar hij met zijn vrouw en dochter woonde.

(Suriname Mirror/Miami Herald/TwitterYouTube)

Peru haalt Chili en Ecuador in als belangrijkste exporteur van inktvis in Latijns-Amerika

Peru staat nu achter China en India als 's werelds derde grootste exporteur


Peru heeft Chili en Ecuador ingehaald om de belangrijkste exporteur van inktvissen in Latijns-Amerika te worden, aldus het ministerie van Buitenlandse Handel en Toerisme donderdag 19 juli 2018 in een persbericht.


Peru consolideerde zijn voorsprong in de eerste vijf maanden van het jaar en exporteerde 297 miljoen dollar aan vis volgens het ministerie. Het cijfer vertegenwoordigde een 57 procentsverhoging tijdens de zelfde periode van vorig jaar.


De inktvisexport groeide met 57 procent, gedreven door een hogere hoeveelheid en de Free On Board-prijs, aldus het ministerie. Er is ook een toename in de vraag vanuit Spanje, 's werelds grootste importeur van inktvis, aldus het ministerie.

Peru staat nu achter China en India als 's werelds derde grootste exporteur van delicatesse. In de eerste vijf maanden van het jaar was zeekat na vismeel het op een na meest geëxporteerde product van de visindustrie, aldus het ministerie.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

Venezuela laat goud raffineren in Turkije na golf van internationale sancties

'Dit is een overeenkomst met Turkije en de Venezolaanse Centrale Bank'


De Centrale Bank van Venezuela begon dit jaar goud te raffineren in Turkije na een golf van internationale sancties waardoor dergelijke operaties in Zwitserland niet meer mogelijk zijn, zei de minister van Mijnbouw woensdag 18 juli 2018.

De Centrale Bank heeft meerdere jaren goud van goudzoekers in het zuiden van het land gekocht en het verfijnd om te worden gebruikt als monetair goud om zijn internationale reserves te ondersteunen die zijn ingestort, terwijl de socialistische economie van het land implodeert.

'Dit is een overeenkomst met Turkije en de Venezolaanse Centrale Bank', zei Victor Cano in een persconferentie.


'Het wordt gedaan door geallieerde landen, omdat we ons voorstellen wat erzou gebeuren als we goud naar Zwitserland sturen en ons wordt verteld dat het daar moet blijven vanwege sancties.'

Hij zei niet welke Turkse bedrijven erbij betrokken zijn of hoeveel daar verfijnd wordt, maar zei dat de regering dit jaar 9.1 ton goud van kleine mijnwerkers had gekocht. Het goud wordt teruggegeven aan Venezuela, nadat het is verfijnd in Turkije en wordt onderdeel van de activaportefeuille van de Centrale Bank, zei hij.

De Verenigde Staten heeft vorig jaar verschillende sancties tegen Venezuela uitgevaardigd wegens het schenden van de mensenrechten en het ondermijnen van de democratie.


President Nicolas Maduro zegt, dat de sancties deel uitmaken van een 'economische oorlog' die hij de schuld geeft van problemen, zoals chronische tekorten aan voedsel en medicijnen en een inflatie die in juni 46.000 procent per jaar bedroeg.

Cano reageerde op opmerkingen van oppositieleider Julio Borges, die zei dat de regering goud aan Turkije verkoopt in een poging om de dalende olieproductie te compenseren, die het leeuwendeel van de buitenlandse valuta van het land levert. 'Er is geen gouden smokkel naar Turkije', zei Cano.

Volgens officiële gegevens van het Turkse Instituut voor Statistiek, begon de goudhandel van het land met Venezuela in 2018. Hoewel er in de eerste vijf maanden van het jaar ongeveer 20,15 ton goud werd geïmporteerd, werd goud niet naar Venezuela geëxporteerd, blijkt uit gegevens.

(Suriname Mirror/Reuters/Hurriyet Daily News/Twitter)

Regering Suriname reageert op ongelukkige uitspraak Nederlands minister Blok en zet 'relatie' bewust weer op scherp

Surinaamse regering spreekt van 'destabiliserende en denigrerende uitspraken'

- Regering vermoedt 'mogelijke agenda van een herkolonisatie'...
- Uitspraak Blok wordt uit zijn verband gerukt en in een kolonisatie-gepeperd-sausje syndroom gegoten door regering Suriname


Tegen de recente destabiliserende en denigrerende uitspraken, gedaan door de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden, Stef Blok, tijdens een bijeenkomst van Nederlanders werkzaam bij internationale organisaties, met de kwalificatie om de moeizaam verworven éénheid onder de Surinaamse bevolking en de door haar gevestigde democratische rechtsorde negatief te belichten, wordt met klem geprotesteerd door de regering van Suriname, aldus een verklaring via het Nationaal Informatie Instituut.

'In dit verband is vandaag, donderdag 19 juli 2018, op het ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse Tijdelijk Zaakgelastigde ontboden en een protest nota overhandigd. 

Voorts wenst het ministerie bekend te maken, dat de uitspraken gedaan door de minister worden aangemerkt als een gebrek aan oriëntatie inzake de samenstelling en leefvormen in Suriname, uiting van diepe minachting, bovendien in strijd zijnde met de realiteit aangaande het met veel inspanningen bereikte klimaat van saamhorigheid, de afwijzing van de door de koloniale machthebber toegepaste verdeeldheid onder de diverse etnische groeperingen, alsmede de weg die is afgelegd voor de vestiging van een democratische rechtsorde. 

Deze zoveelste grove aantijging tegen de rust en stabiliteit in Suriname kan alleen bedoeld zijn om Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen, teneinde de Surinaamse natie te isoleren, met als mogelijke agenda de bewerkstelliging van een herkolonisatie. Hierbij kan tevens verwezen worden naar onder andere  het onlangs door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden verstrekte negatief reisadvies met betrekking tot Suriname. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname constateert dat de door het Koninkrijk der Nederlanden gewenste normalisatie van betrekkingen, in flagrant contrast staan met de uitspraken gedaan door de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden en daarboven een onacceptabele houding van interventie en inmenging etaleren in de binnenlandse aangelegenheden van Suriname. 

De Regering van Suriname zal zich blijvend inzetten tegen elke vorm van moderne kolonisatie, daarbij ons land presenterend als één in vreedzaam bij elkaar levend volk met de bijzondere kenmerken van een multi-etnische, religieuze en culturele samenleving, een harmonieus geheel welke als voorbeeld dient voor de wereld zijnde een 'classroom of tolerance'. Deze verworvenheid is verankerd in de grondwet en het Surinaams volkslied en zal dus ook blijvend tot uitdrukking worden gebracht. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname wenst, daarom op basis van het bovenstaande gaarne op de kortst mogelijke termijn intrekking van de gewraakte uitspraken en het aanbieden van de excuses door de minister van Buitenlandse Zaken aan het volk van Suriname. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname zal de internationale gemeenschap via de geëigende diplomatieke kanalen informeren over deze aangelegenheid.' 

* De regering van Suriname gaat niet in op onderstaande brief aan de Tweede Kamer van Blok: