donderdag 26 juni 2014

Groepjes overvallers slaan vaak toe in maanden mei en juni - Assembleeleden zijn stil

Geen geschreeuw uit Assemblee: criminaliteit lijkt geen issue meer voor politici

Bijna wekelijks een a twee overvallen schudt Assembleeleden niet wakker:
dat was medio 2013 wel even wat anders......

26-06-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Hoe vaak is het niet gebeurd, dat leden van De Nationale Assemblee, vooral die in de oppositie, om het hardst schreeuwden om hun zorgen te uiten over (vermeende) stijgende criminaliteit? Zelfs op momenten dat met cijfers kon worden aangetoond dat er van een werkelijke stijging geen sprake was. Maar, nu zijn ze opvallend stil. Terwijl er bijna wekelijks een a twee overvallen worden gepleegd, veelal met geweld en veelal door twee tot vijf overvallers. Criminaliteit lijkt geen issue meer te zijn. Corruptie, gronduitgiften en grondaankopen en het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië lijken nu belangrijker te zijn dan de opmerkelijke stijging van het aantal overvallen. Met criminaliteit kan deze dagen politiek niet gescoord worden..... Dat was de laatste maanden van het afgelopen jaar wel even wat anders. 

Verantwoordelijk minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, lag vanaf augustus flink onder vuur van vooral oppositieleden uit de geledingen van de VHP (Verenigde Hervormings Partij). Hij liet 14 augustus via de Ware Tijd weten een scenario te vermoeden achter de ‘verruwing’ van de misdaad in Suriname. Dat er zoveel gewelddadig geroofd werd had toen volgens hem alles te maken met een politiek scenario. ‘Er wordt tegen anderen gezegd, ga stelen, zodat wij kunnen schreeuwen dat de criminaliteit is gestegen’, zo sprak de bewindsman.

VHP-politici vallen Belfort en zijn beleid aan
Criminaliteit zou sinds aantreden regering Bouterse schrikbarend zijn toegenomen: cijfers KPS spreken andere taal
Met regelmaat kwamen onder andere de VHP-politici Shailendre Girjasing, Mahinder Jogi en hun partijvoorzitter en oud-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi met kritieken op het gevoerde overheidsbeleid inzake de aanpak van de criminaliteit. Die criminaliteit zou toen, medio 2013, uit de hand zijn gelopen en het afnemende veiligheidsgevoel onder burgers zou toen vooral gevoed zijn geworden door een paar overvallen, zoals de geruchtmakende overval 28 september op klaarlichte dag op een filiaal van Western Union aan de Hermitageweg door zo'n zeven personen.

Die beroving was volgens Girjasing het zoveelste bewijs, dat de criminaliteit vanaf het aantreden van de regering Bouterse-Ameerali schrikbarend was toegenomen en verruwd. Het veiligheidsgevoel van grote delen van de bevolking zakte volgens hem elke dag dieper. Nu is Girjasing stil.
Ruim een maand later, op 1 november, was het VHP-voorzitter Santokhi die stelde, dat het veiligheidsgevoel bij de burger dieper was weggezakt en gedaald was tot een volgens hem zorgelijk niveau. Hij maakte die opmerking na een bezoek aan de familie van een 44-jarige ondernemer in Moengo die een paar dagen eerder was overvallen en vervolgens werd doodgeschoten. 'Het huidige veiligheidsbeleid schiet op vele fronten tekort', zei hij toen. Nu is Santokhi stil.

Nuance
Een paar dagen na de uitspraken van Santokhi zei minister Belfort dat de politieke aanvallen op hem bedoeld waren om het succes dat hij boekte met de criminaliteitsbestrijding te dwarsbomen. Hij had gelijk. De oppositie speelde op een verkeerde wijze in op het gevoel van veiligheid onder burgers. De criminaliteit bleek uit cijfers van het Korps Politie Suriname (KPS) niet te zijn gestegen, maar juist te zijn gedaald. Echter, de ernst en zwaarte van de criminaliteit, vooral gewapende overvallen, liet wel een stijging zien. Enige nuance in de politieke en maatschappelijke discussie over stijging van criminaliteit en een afnemend veiligheidsgevoel leek en lijkt op zijn plaats.

Geen reactie
Maar, waarom zijn genoemde heren politici in de oppositie nu stil?
Waarom is nu geen geschreeuw te horen uit het parlement?
Waarom nu geen aanvallen op minister Belfort?
Voor de hand liggende vragen, nu er wekelijks roofovervallen plaatsvinden in het land, waarbij een aantal malen grof geweld werd gebruikt en slachtoffers, gewonden, zijn gevallen. Het antwoord is niet duidelijk. Mogelijk valt er nu niet politiek te scoren met criminaliteit. Mogelijk heeft een andere vorm van criminaliteit de afgelopen maanden meer aandacht gekregen van de heren en dames politici: corruptie. Of hebben de Assembleeleden wellicht deze periode meer oog en oor voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië?
De heren Girjasing en Santokhi waren niet bereikbaar voor een reactie. Mogelijk zijn slapende honden wakker gemaakt en volgen binnenkort reacties vanuit de oppositie op de vele overvallen in de afgelopen maanden.

De voorlopig laatste overval vond plaats op woensdag 25 juni. Een winkelier werd 's morgens rond vier uur in zijn winkel op de hoek van de Zwampweg en de Soematraweg in Lelydorp overvallen door vier met vuistvuurwapens gewapende mannen. De mannen wisten het gebouw binnen te dringen door shutters te lichten. De daders hebben een onbekend geldbedrag, mobiele telefoons, belkaarten en goud buitgemaakt. De winkelier werd onder schot gehouden om zijn bezittingen af te staan. Hij zou ook zijn mishandeld en hield daaraan een snijwond in het gezicht over. Het was deze maand de zoveelste overval in een reeks.


Gerapporteerde overvallen in april, mei en juni: een opmerkelijk stijgende lijn
Na april van dit jaar is er een opmerkelijke stijging te constateren van het aantal overvallen en dus ook van de criminaliteit. In de maand april, de 26e, werd slechts een gewapende roofoverval gerapporteerd en die vond plaats te Mama Ndjuka, bij het goudkamp Wakibi in het Tapanahonigebied. Maar, na april is het aantal overvallen sterk gestegen. Het onderstaande overzicht geeft een beeld van overvallen gepleegd in mei en juni. Het merendeel van de overvallen werd gepleegd door groepen van twee tot zes gewapende mannen. Nauwelijks een overvaller kon worden gearresteerd. De meeste criminelen zijn nog voortvluchtig.

MEI
3 mei – Vijf gewapende mannen overvallen en gijzelen een echtpaar en hun 2-jarig kind bij Snesi Kondre in het district Sipaliwini. De buit bestond uit gouden sieraden en zo'n twee kilo ruw goud. De slachtoffers werden in hun eigen auto meegenomen door de overvallers en op grote afstand van Snesi Kondre vrijgelaten. De overvallers zouden Brazilianen zijn geweest.

4 mei – Drie gemaskerde en gewapende mannen overvallene een tankstation aan de Ringweg-Noord in Paramaribo. Twee personen werden zwaar mishandeld. Er werd een onbekend geldbedrag buitgemaakt.

6 mei – Bewoner woning aan Nieuwzorgweg in Pontbuiten, Paramaribo, in zijn slaapkamer overvallen door drie gewapende mannen. De man werd met een hard voorwerp op hoofd geslagen. De buit was slechts een tv. De daders reden weg in een blauwe Toyta Ractis die later gevonden werd in de Voltzbergstraat.

12 mei – Vijf zwaar gewapende en gemaskerde mannen overvallen rond half negen 's avonds een pompstation aan de Afobakaweg. Drie werknemers werden gekneveld achtergelaten, nadat zij eerst onder schot waren gehouden terwijl hun truitjes over hun hoofd werden getrokken. De buit bestond uit een geldbedrag van 28.000 Srd, een mobiele telefoon, een portemonnee, sportschoenen, een lange broek en een halsketting.

17 mei – Drie met vuistvuurwapens en een jachtgeweer bewapende mannen overvallen een supermarkt rond vijf uur 's morgens aan de Sir Winston Churchillweg in Houttuin. De overvallers maakten geld en belkaarten buit. Ze waren via een luikje de winkel binnen gekomen en draaiden beveiligingscamera's dusdanig, dat zij niet in beeld konden komen. Twee werknemers van de supermarkt raakten gewond en moeten voor medische behandeling naar een ziekenhuis worden vervoerd.

20 mei – Op het parkeerterrein van De Surinaamsche Bank aan de Rio de Janeirostraat in Paramaribo is een vrouw overvallen die geld wilde storten bij de bank. Op het terrein werd ze door twee mannen in een Toyota Carina klemgereden. Onder bedreiging van een mes tegen haar keel moest ze haar tas afgeven. Daarin zaten 7.000 Srd en 3.250 Amerikaanse dollar en enkele belangrijke documenten.

23 mei – Zes tot zeven gewapende mannen, vermoedelijk Brazilianen, overvallen een goudzoekerskamp te Tosokreek, omgeving Godo Olo, in het district Sipaliwini. De overvallers openden het vuur op het kamp waardoor een van de negen aanwezige werker sin het kamp werd gedood. De overvallers zouden gekleed zijn geweest in lange groene broeken en op professionele wijze te werk zijn gegaan. Dorpelingen en mensen uit de omgeving openden de jacht op de overvallers.

24 mei – Vier tot zes gewapende en gemaskerde mannen overvallen rond acht uur in de ochtend een cambio aan de Franchepanestraat in Paramaribo. De buit zou bestaan uit een groot bedrag in Surinaamse dollars en vreemde valuta. Op het moment van de overval stond een geldtransportwagen om geld te leveren aan de cambio. Volgens medewerkers ging het er zeer professioneel en gewelddadig aan toe. Een beveiligingsman werd door de overvallers op het hoofd geslagen en moest worden vervoerd naar een ziekenhuis. De overvallers maakten voor de overval gebruik van een rode auto, Paso, met een blauwe overheidskentekenplaat. Die auto werd later in de Bersabalaan in brand gestoken. Het kenteken zou niet geregistreerd staan bij de overheid.

28 mei – Drie mannen, gewapend met messen en een vuistvuurwapen, overvallen tegen half vier 's morgens een bakkerij aan de Rufferweg bij de Industrieweg Zuid in Paramaribo. De overvallers knevelden een Chinees echtpaar waarvan de man werd mishandeld. Hij liep een barstwond op in het voorhoofd. De buit bestond uit een geldbedrag in buitenlandse valuta en Surinaamse dollars en twee mobiele telefoons.

29 mei – Drie gewapende mannen overvallen rond kwart voor vijf in de ochtend een bar-restaurant aan de Tout Lui Faut Kanaalweg, Paramaribo. De bewoners werden door de daders gekneveld achtergelaten. Drie honden werden door de overvallers vergiftigd. De mannen ontvreemden geld en sieraden.

JUNI 
2 juni – Twee met een pistool gewapende mannen overvallen 's morgensvroeg de beheerder van de golfclub aan de Indira Gandhiweg in Paramaribo. De man werd met het wapen in het gezicht en op het hoofd geslagen, omdat hij zei dat er geen brandkast was. Hij werd gekneveld achtergelaten. De daders verdwenen met iets meer dan Srd 1.000.

2 juni – Twee overvallers rond half vijf ;s middags neergeschoten door ‘een lid van de gewapende macht’. De twee mannen pleegden een overval in een zijstraat van de Kwattaweg. Het lid van de gewapende macht, die de beroving op de voet volgde, zette na de overval de achtervolging in op de verdachten, die op een bromfiets reden. Op een gegeven moment heeft deze persoon gericht geschoten, ter hoogte van de Noordpolderdam en Leiding 7, waardoor beide verdachten werden geraakt. Per ambulance werden de mannen naar een ziekenhuis vervoerd. Dit wordt bevestigd de politie. Onbekend is wat of wie de twee daders overvielen. Verder werd ook niet door de politie bekendgemaakt bij welke 'gewapende macht' de schutter werkzaam is.

7 juni – Vier mannen, van wie twee gewapend met een jachtgeweer, hebben 's morgens een houtzagerij overvallen aan de Somaiweg in het ressort Santodorp. Een aanwezige in het bedrijf liep daarbij een barstwond op aan zijn hoofd en werd gekneveld, terwijl een ander schaafverwondingen opliep. De overvallers maakten 500 Amerikaanse dollar, Srd 200, een fotocamera, een mobiele telefoon en een laptop buit. De mannen zouden zijn ontkomen in de richting van Sunnypoint.

8 juni – Drie gewapende mannen overvallen 's ochtends een echtpaar in hun winkel aan de Commissaris Weytingweg te Leiding. De mannen maakten geld, sieraden en belkaarten buit en lieten de slachtoffers gewond achter. Ze wisten de winkel binnen te komen door de achterdeur te forceren. Na de overval verdwenen ze met de auto van het echtpaar, die later door agenten werd gevonden. Het echtpaar moest naar een ziekenhuis worden vervoerd om aan hun verwondingen te worden behandeld.

10 juni – Een Chinees echtpaar en een familielid zijn 's morgens rond drie uur overvallen door vijf mannen in hun woning aan de Ramphalstraat, een zijstraat van de Indira Gandhiweg in Paramaribo. De overvallers drongen de slaapkamer binnen van het echtpaar. Het familielid sliep in een andere kamer en werd later ook door de overvallers aangevallen. Zij waren via een leegstaand perceel op het erf van de Chinezen gekomen en forceerden vervolgens een dievenijzer van een raam. De buit bestond uit 5.000 Amerikaanse dollar, twee mobiele telefoons en een rijbewijs.

17 juni – Drie mannen overvallen een supermarkt aan de Frigiterestraat in Paramaribo. Gealarmeerde politie werd onder vuur genomen door de overvallers terwij zij de benen namen. De mannen bleken de supermarktexploitant in zijn winkel/woning onder schot te hebben genomen tijdens de overval. De buit bestond uit een onbekende hoeveelheid Surinaamse dollars en vreemde valuta en opwaardeerkaarten voor mobiele telefonie.

19 juni – Twee knapen van 18 en 17 jaar overvallen een taxichauffeur. De jongens hadden een taxi besteld om naar de Vredenburgweg te worden vervoerd. In de Vredenburgweg beroofden zij de taxichauffeur, onder bedreiging met een houwer en een moker, van zijn geld en zaktelefoon.
Vervolgens dwongen zij hem te rijden naar de Nieuwe Grondweg. In de Nieuwe Grondweg aangekomen, moest de taxichauffeur uitstappen waarna de twee knapen er vandoor gingen met de taxi. Op de Indira Gandhiweg, dichtbij de Nieuwe Grondweg, reden ze echter tegen een bushuisje aan. Zij vluchtten vervolgens te voet, achterna gezeten door enkele burgers. Uiteindelijk konden ze door agenten in een aanbouw zijnde woning gevonden en aangehouden. Het gestolen geld en de telefoon hadden ze nog in bezit.

20 juni – Drie gewapende en gemaskerde struikrovers overvallen vijf personen p de weg naar Atjoni in het district Brokopondo. De vijf mannen zaten in een pick-up toen zij overvallen werden. Van de slachtoffers werden hun rijbewijzen en een zaktelefoon weggenomen. De overvallers namen ook de pick-up mee. Een van de overvallers heeft op de bestuurder van de pick-up geschoten. De bestuurder heeft daarbij een lichte verwonding opgelopen aan een van zijn onderbenen. De politie van Atjoni zette de achtervolging in waarop de overvallers de gestolen auto verlieten en het bos zijn in gevlucht met achterlating van twee jachtgeweren.

21-22 juni – Vijf Brazilianen hebben in het weekeinde van 21 en 22 juni op klaarlichte dag een gewapende overval gepleegd op een supermarkt te Sarakreek. De vijf, elk zwaar gewapend, zouden drie drie Chinezen onder schot hebben gehouden. Onder bedreiging met hun zware wapens maakten de overvallers 150 gram ruw goud, een onbekend aantal opwaardeerkaarten voor mobiele telefonie, enkele telefoontoestellen en een digitale weegschaal buit. Naast deze goederen gingen zij er vandoor met Srd 40.000 en blikjeswaren.

22 juni – Een man, op bezoek bij een winkelier, is 's morgens rond half acht op de Welgedacht B-weg overvallen door twee mannen. Zij maakten, onder dreiging van een vuistvuurwapen, meer dan twintigduizend Amerikaanse dollar buit en namen ook zijn busje mee. Het busje werd later onbeheerd aangetroffen op de hoek van de Kroonenburgweg en de Welgedacht B-weg. Daar zouden de twee overvallers zijn opgehaald door een zwarte Toyota Ista die vervolgens verdween in de richting van de Helena Christinaweg.

23 juni – Vier mannen overvallen 's middags een handelszaak op de hoek van de Latourweg en Kapasistraat in Paramaribo. Drie personen in de zaak werden door de overvallers gekneveld. Twee van hen raakten lichtgewond. Een onbekende hoeveelheid buitenlandse valuta en Surinaamse dollars werd buitgemaakt.
.........

en de parlementsleden zwijgen.......