dinsdag 26 februari 2019

Jogi (VHP): ‘Hoefdraad moet niet als domme koe redeneren’

'President Bouterse zou het land een dienst bewijzen door Hoefdraad onmiddellijk te ontslaan'

'Hoefdraad is geen econoom, maar een statisticus die lijntjes kan trekken, hij waant zich iets te weten over economie'


VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat president Desi Bouterse het land een dienst moet bewijzen door Financiën-minister Gillmore Hoefdraad onmiddellijk met ontslag te sturen. ‘Het verdraaien van feiten’ en ‘vernederen van de ex-Centrale Bank governor en deskundigen’ afgelopen week in De Nationale Assemblee (DNA) kunnen volgens de VHP’er niet door de beugel. 

'Als zoveel economen en de Vereniging van Economisten in Suriname aan de bel trekken en vragen om een veel betere begroting op te stellen, niet weer monetair te gaan financieren, dan moet Hoefdraad niet als een domme koe redeneren en denken dat hij het beter weet. Het is de economische kennis van deze minister die ons in het moeras heeft gestopt. Hoefdraad is geen econoom, maar een statisticus die lijntjes kan trekken. Hij waant zich iets te weten over economie', zegt Jogi dinsdag 26 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

Hoefdraad hield de volksvertegenwoordiging voor, dat artikel 21 van de Bankwet voorziet in de mogelijkheid om kortstondige leningen te nemen tot 10% van de lopende rekening. Dit komt neer op ongeveer Srd 670 miljoen. Jogi vindt dat de bewindsman misbruik maakt van de wet en hierdoor de wisselkoers weer onder druk zet.

'Je hebt geen geld, maar probeert met kunst en vliegwerk de zaak draaiende te houden. Na de verkiezing van 2020 gaan wij precies hetzelfde weer krijgen wat wij hebben gehad na de verkiezing van 2015. Alles gaat de pan uitvliegen', aldus de politicus

De Nationale Assemblee wacht ondertussen nog steeds op de briefwisseling tussen de minister van Financiën en de gewezen governor. Bij aanvang van de openbare vergadering vrijdag wilde VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien van de voorzitter van het parlement weten in hoeverre de brieven al waren ontvangen. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons antwoordde, dat ze nog niet over de correspondentie beschikte. Zij zou er ook werk van maken.

Jogi vindt dat de minister bezig is met een vertragingstactiek. Hij vindt het vooral een dieptepunt dat leden uit de coalitie, inclusief de parlementsvoorzitster, bewust Hoefdraad in bescherming nemen en hierdoor meehelpen om het land verder te vernietigen.

Volgens Jogi is het ondertussen al opvallend, dat Hoefdraad besmet is geraakt met het ‘a-no-mi’ virus, waardoor bij alles deze minister de schuld schuift in de schoenen van derden. Nu wordt ex-governor Gersie ervan beschuldigd financiële transacties te hebben gepleegd die als dubieus bestempeld kunnen worden. 'In de kwestie van het Academisch Medisch Centrum heeft Hoefdraad ook gezegd dat er koppen moesten rollen, want andere mensen hadden geblunderd. Daarna is hij 380 graden gedraaid.'

De parlementariër is voorstander van een live confrontatiedebat tussen Hoefdraad, Gersie, de economen Jim Bousaid, Anthony Caram en andere deskundigen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). 'Dat is waar Hoefdraad zijn ballen moet tonen', aldus de VHP’er.

De bewindsman heeft in een ruim een uur durend betoog vorige week donderdag de aanval geopend op deskundigen die kritische kanttekeningen hebben geplaatst richting de regering, Glenn Gersie, en diens managementteam. 'Het is altijd weer de persoon met een buitenlands paspoort die zogenaamd de wijsheid in pacht heeft. Daarna worden de presentaties tot misselijkmakend toe continu door een ander neokoloniaal station verspreid alsof het een film was die de laatste academy award had gewonnen. Maar, dan als slechtste film met de slechtste acteurs in een vrij leeg theater', zei Hoefdraad.

De minister vindt dat in twee presentaties doemscenario’s zijn bereid. Hij vindt dat bepaalde actoren binnen de samenleving ‘zeer verfoeilijk omgaan met het verdraaien van informatie’. Zo worden assumpties als feiten gepresenteerd en feiten worden totaal genegeerd. Het is ook deze ontwikkeling dat volgens hem erin heeft geresulteerd dat mensen zijn gaan speculeren en de rust op de wisselkoersmarkt wordt verstoord.

Ondertussen zijn ook vier leden van het Management Team van Gersie ontheven bij de Centrale Bank, waardoor ook onrust is gecreëerd onder de personeelsleden. In het parlement had Hoefdraad al zijn afkeuring uitgesproken tegen dit Management Team. 'Onafhankelijkheid van de Centrale Bank wordt niet bereikt met politiek geladen adviseurs, als het Management Team respectloos is tegenover de president, als veiligheidsmedewerkers beledigende informatie verspreiden over de regering of de president', aldus de minister in de Assemblee.

Schuttevaer: Marisa Fisheries bouwt nieuw visverwerkingscomplex - Snelle expansie in SurinameFamilie van terreurverdachten Naser I. en Raoul A. naar VN Mensenrechtencomité

'Mijn broers zitten al zo lang vast en wij weten gewoon niet welke kant de zaak opgaat'

'Medeverdachte Charissa Brunswijk is wel normaal behandeld en zit niet achter tralies, is het, omdat haar vader Ronnie Brunswijk is en veel geld heeft?'


De familie van de terreurverdachten Naser I. en Raoul A. heeft zich gewend tot het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Dit bevestigt de zus van de verdachten vandaag, dinsdag 26 februari 2019, in de Ware Tijd. De mannen staan terecht voor vermoedelijke voorbereidingshandelingen van aanslagen in Suriname. 

De zus vertelt dat de familie deze stap heeft genomen, omdat zij zich totaal machteloos voelt in het rechtsproces tegen de broers. De verwanten kunnen de manier waarop de rechter de zaak aanpakt niet meer aanzien. De lange tijd in voorarrest en onduidelijke bepalingen waarbij de familie in een eerder stadium is belet de zaaak te volgen, zijn voor haar de voornaamste redenen om internationale hulp in te roepen.

Naser I. en Raoul A. staan sinds juli 2017 terecht. Volgens de zus van de verdachten is Margo Waterval, lid van het VN-Mensenrechtencomité, bereid de familie te assisteren in de zoektocht naar gerechtigheid.

De zus, die namens alle familieleden praat, zegt dat ze het gevoel heeft dat zelfs de advocaten niets kunnen beginnen tegenover de rechter in het proces. 'Ik weet echt niet waarom de rechter zo omgaat met de zaak. Mijn broers zitten al zo lang vast en wij weten gewoon niet welke kant de zaak opgaat. Er worden beslissingen genomen waarvan zowel de familie als de advocaten versteld staan. Ze lijkt wel gevoelloos op bepaalde momenten.'

Ook het feit, dat medeverdachte Charissa Brunswijk wel normaal behandeld is en in tegenstelling tot de broers niet achter de tralies zit, is voor de familie vreemd. 'Is het, omdat haar vader Ronnie Brunswijk is en veel geld heeft? Verdienen wij deze behandeling omdat wij niet zoveel geld hebben om de boel om te kopen en mensen af te persen? Ik snap dit gewoon niet. De gemeenschap dient te weten wat er achter de schermen gebeurt. Het beeld dat ze heeft is niet de realiteit.'

Costa Ricaanse autoriteiten vinden verlaten Cessna bij een boerderij

Vliegtuigje, met Colombiaanse vlag op een van de zijkanten, vermoedelijk voor smokkel cocaïne


De Costa Ricaanse autoriteiten hebben maandagochtend 25 februari 2019 een verlaten vliegtuigje op een boerderij in Coto 47, in de zuidelijke zone gevonden, ongeveer 7 kilometer van de lokale airstrip bekend als La Campiña.

Ambtenaren van de luchtsurveillanceservice lokaliseerden de Cessna 210 Centurion in een bosrijke omgeving. Pogingen om de bemanning en eventuele passagiers te lokaliseren waren negatief.


Het vliegtuigje had geen illegale drugs of geld aan boord. Autoriteiten zeggen, dat bewijs aangeeft dat het toestel slechts enkele uren voor de vondst was verlaten. Het vliegtuigje heeft een Colombiaanse vlag op een van de zijkanten en het staartnummer is HK5054G, hoewel de autoriteiten bezig zijn te controleren of het echt is.

Vorige week namen de autoriteiten in de zuidelijke zone een ander verlaten vliegtuigje in beslag. Op 8 januari, in de Lomas de Sierpe in Cariari de Pococí, stortte een klein vliegtuig, in verband met drugshandel, neer.

(Suriname Mirror/qcostarica.com)

Katholieke clericus in Costa Rica verdacht van seksueel misbruik minderjarigen

Costa Ricaanse rechtbank heeft internationaal aanhoudingsverzoek uitgevaardigd

- Mauricio Viquez heeft 7 januari Costa Rica verlaten
- Vaticaan onderzoekt ook San Jose's Aartsbisschop Jose Rafael Quiros die misbruik niet meldde


Katholieke functionarissen in de hoofdstad van Costa Rica zeggen, dat een clericus die ervan wordt beschuldigd minderjarigen seksueel te hebben misbruikt, is verbannen uit het priesterschap. 

Woordvoerder Jason Granados van de kerk zegt, dat het Vaticaan twee weken geleden Mauricio Viquez heeft verdreven, maar hem niet heeft kunnen vinden om hem op de hoogte te stellen van de beslissing.


Een Costa Ricaanse rechtbank heeft een internationaal aanhoudingsverzoek uitgevaardigd voor Viquez, die ervan beschuldigd wordt twee tieners te hebben misbruikt in 2003. Hij nam vorige maand afscheid van het onderwijzen op een lokale universiteit en uit immigratie-gegevens blijkt, dat hij op 7 januari het land verliet.


Ambtenaren zijn bezorgd, omdat het statuut van de beperkingen op vervolging van de vermeende misdaden binnenkort van kracht zal worden.

Het Vaticaan onderzoekt ook San Jose's Aartsbisschop Jose Rafael Quiros, die wordt beschuldigd van het nieet melden van het seksueel misbruik door Viquez. De aartsbisschop, die voorzitter is van de bisschoppenconferentie van het land, was niet aanwezig op de misbruik top van het Vaticaan van 21-24 februari, maar stuurde in plaats daarvan een vervanger.

(Suriname Mirror/Crux/The Tico Times/Twitter)

Peruaanse koffieproducenten stappen over op cocateelt

'Dalende koffieprijzen en vertragingen bij certificeren biologische bonen leiden tot overstap'


Koffieproducenten in Peru verlaten hun boerderijen om te werken op plantages waar coca wordt geteeld, het belangrijkste ingrediënt in cocaïne, als gevolg van de dalende koffieprijzen en vertragingen bij het certificeren van biologische bonen, aldus maandag 25 februari 2019 de belangrijkste koffiebond van het land. 

De groep, de Junta Nacional del Cafe (JNC), zegt dat boeren in december begonnen te migreren naar drugshandelregio's om te werken op cocaplantages, waar ze een hogere beloning van 70 tot 120 zolen ($ 21 en $ 36) per dag kunnen verdienen. Het tempo is sindsdien toegenomen, met honderden boeren die hun koffieoogst elke dag verlaten, zei de JNC.

'Koffie ... de export zit in de problemen en we missen de steun van de overheid met duidelijke acties om ze te overwinnen', zei het hoofd van de JNC, Tomas Cordova. 'Dit veroorzaakt armoede, werkloosheid en de uitbreiding van illegale gewassen.'

De trend zou een tegenvaller betekenen voor de inspanningen om de drugshandel in Peru, een toonaangevende producent, te bestrijden. Peru en de Verenigde Staten hebben jarenlang geïnvesteerd in programma's om cocaboeren te helpen overschakelen op alternatieve gewassen, voornamelijk koffie en cacao. Maar, de potentiële cocaïneproductie in Peru steeg in 2017 met 20 procent naar een hoogste punt in 25 jaar van 491 ton, volgens een rapport van het Witte Huis in november. De cocateelt groeide in 2017 met 14 procent naar 49.900 hectare toen de prijs van cocabladeren steeg en de uitroeiing daalde, volgens een gezamenlijk rapport in december door de Verenigde Naties en Devida, Desarrollo y Vida sin Drogas.

De JNC riep de regering van president Martin Vizcarra op om meer te doen om koffieboeren te helpen de wereldwijde trends bij te houden. Het zei dat vorig jaar de verkoop van biologische koffie in Duitsland werd opgeschort in afwachting van certificaten waaruit blijkt dat bonen geen sporen van agrochemicaliën hadden.

Vorig jaar produceerde Peru 6 miljoen zakken van 46 kilo koffie, waarvan het merendeel werd geëxporteerd, zei JNC. Terwijl de koffieproductie in Peru achterblijft bij het naburige Colombia en Brazilië, heeft het een niche gevormd als een biologische producent.

(Suriname Mirror/VoA News/La Republica/agraria.pe)

326 Leden van de Venezolaanse veiligheidstroepen zijn naar Colombia overgelopen

Veel leden van de veiligheidstroepen hebben asiel aangevraagd in Colombia

(Bron foto: Lohena Reveron)

Een totaal aantal van 326 leden van de Venezolaanse veiligheidstroepen is sinds zaterdag gedeserteerd en overgestoken naar Colombia, zei Colombia's immigratieautoriteit dinsdagochtend 26 februari 2019.

In totaal zijn 326 soldaten en agenten gearriveerd in Colombia sinds de Venezolaanse oppositie een operatie startte om humanitaire hulp het land in te voeren. Interim-president Juan Guaido heeft amnestie beloofd aan officieren en troepen van de strijdkrachten die de repressieve krachten verlaten die de poging van Maduro uitvoeren om de humanitaire hulp te verhinderen het land te bereiken.


De overgrote meerderheid van de deserterende manschappen is het departement Norte de Santander binnengegaan, waar een opvangcentrum voor hulp is gevestigd. Anderen hebben hulp gezocht bij de Colombiaanse immigratieautoriteiten in de departementen Arauca en La Guajira, evenals in de steden Valledupar, Cartagena de Indias, Medellin en Bogota, de hoofdstad.

Sommigen kwamen in uniform en anderen in burgerkleding, zei Christian Krueger Sarmiento, directeur van Immigratie. Sommigen kwamen met hun familie. Veel leden van de veiligheidstroepen hebben asiel aangevraagd in Colombia.


(Suriname Mirror/Havana Times/El Comercio/Twitter/El Nacional)

Fatale dambreuk te Brumadinho, Brazilië, leidt tot wereldwijde regulering stroomopwaartse dammen

Slechts drie landen in de wereld verbieden stroomopwaartse dammen - Chili, Peru en nu Brazilië


De International Council on Mining and Metals (ICMM), een in Londen gevestigde industriegroep die 27 bedrijven vertegenwoordigt, zei dinsdag 26 februari 2019, in een verklaring, dat het een onafhankelijk panel van experts instelt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een wereldwijde norm voor residugoederen die aan zijn leden moet worden opgelegd.


De reeks regels zal gebaseerd zijn op een evaluatie van de huidige beste praktijken in de sector, waaronder belangrijke aspecten zoals een globaal en transparant op consequenties gebaseerd systeem voor het classificeren van afvalsystemen, met specifieke vereisten voor elk niveau.

De norm zou ook een schema opstellen voor geloofwaardige, onafhankelijke beoordelingen van residugerelateerde voorzieningen, evenals vereisten voor noodplanning en paraatheid. 'De set van regels zal gebaseerd zijn op een evaluatie van de huidige beste praktijken in de industrie, inclusief belangrijke aspecten zoals een globaal en transparant gevolg gericht residentieel classificatiesysteem voor residuen.' 

Momenteel zijn er geen gevestigde wereldwijde normen die definiëren wat een residubad is, hoe een te bouwen en hoe ervoor te zorgen nadat deze is ontmanteld.

De aankondiging komt een maand nadat een dam in de mijn van Corego do Feijão van Vale instortte, waardoor ongeveer 300 mensen in Brazilië omkwamen. Het volgt ook het besluit van de staat Minas Gerais maandag om stroomopwaartse dammen te verbieden, wat het type is dat brak op 25 januari in de stad Brumadinho.

Het besluit geeft bedrijven die in de mineraalrijke staat werken 90 dagen de tijd om plannen te presenteren om de dammen binnen drie jaar te vervangen. Er zijn ongeveer 3.500 afvaldammen over de hele wereld. In tegenstelling tot degenen die worden gebruikt om reservoirs of hydro-elektrische projecten te bouwen, worden residuele dammen meestal niet gemaakt van gewapend beton of steen. Ze zijn meestal opgebouwd uit het afvalmateriaal dat overblijft na mijnbouwactiviteiten, wat - afhankelijk van het type mijn - toxisch kan zijn.

Slechts drie landen in de wereld verbieden stroomopwaartse dammen - Chili, Peru en nu Brazilië. Chili, 's werelds nummer 1 koperproducent, regelt ook de minimale afstand tussen dammen en stedelijke centra. Maar, de natie heeft nog steeds 740 residuele deposito's, waarvan er slechts 101 actief zijn, terwijl de rest verlaten of inactief is, volgens gegevens van mijnbouwbureau Sernageomin.

De volgende stap van de ICMM is om samen te werken met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, gemeenschappen, industrie, investeerders en multilaterale organisaties, om de gedetailleerde reikwijdte van de beoordeling te bepalen, die naar verwachting tegen het einde van het jaar voltooid zal zijn. De groep omvat belangrijke industrienamen zoals BHP, Barrick Gold, Anglo American, Newmont Mining, Glencore, Newcrest en Vale.

(Suriname Mirror/Mining.com/ICMM/Twitter)

Brazilië pleit voor vreedzame oplossing Venezolaanse crisis

Brazilië staat niet toe dat landen via haar grondgebied militaire troepen naar Venezuela sturen

(Bron foto: Twitter)
Zeker 25 doden en 84 gewonden tijdens ongeregeldheden in het grensoord Santa Elena de Uairén


Brazilië is van mening, dat er een vreedzame oplossing moet worden gevonden voor de Venezolaanse crisis en zegt dat het niet zal toestaan ​​dat het buitenland zijn grondgebied als uitgangspunt gebruikt om militaire troepen over de grens in Venezuela te sturen, zei de vicepresident van het land, generaal Hamilton Mourão, maandag 25 februari 2019 na de ontmoeting van de Lima Group in Bogota, Colombia. 

'Brazilië overweegt dit helemaal niet', vertelde Mourão aan Braziliaanse verslaggevers. 'Je moet altijd onthouden dat elke aanwezigheid van een buitenlandse troepenmacht in ons land toestemming moet hebben van het Nationale Congres, de overheid kan dit niet simpelweg doen', voegde Mourão eraan toe.

Brazilië, net als de elf andere landen in de regio, heeft de oppositieleider, Juan Guaido, erkend als de interim-president van Venezuela. Hoewel Mourão een vreedzame oplossing voor het conflict in Venezuela verdedigt, zei hij financiële en economische sancties tegen de regering van Nicolas Maduro te steunen.

De grens tussen Venezuela en Brazilië is sinds afgelopen donderdagnacht gesloten door de Maduro-regering. Vrachtwagens met humanitaire hulp, gepland om zaterdag de grens over te steken, keerden zondag terug naar Brazilië zonder voedsel en medicijnen te kunnen leveren aan de Venezolaanse bevolking.

Op zondagavond reisde de burgemeester van Santa Elena de Uairén door een bosrijke omgeving naar het Braziliaanse grensplaatsje Pacaraima, waar hij om hulp vroeg en dat minstens vijfentwintig mensen waren gedood en meer dan 80 gewond geraakt in Santa Elena.


Volgens lokaal nieuws hebben ongeveer zeventig Brazilianen hun toevlucht gezocht in het Braziliaanse consulaat in Santa Elena de Uairén, proberend de grens terug naar Brazilië over te steken.(Suriname Mirror/The Rio Times/g1.globo.com/veja.abril.com.br/Twitter)

FIOD: Aanhouding en doorzoekingen in onderzoek naar faciliteren corruptie Braziliaans bouwbedrijf Odebrecht

Nederlandse belastingadviseurs en trustbedrijven verdacht van betrokkenheid bij corruptiezaak

Man (48) uit de buurt van Leiden gearresteerd, verdacht van betrokkenheid bij de fraude


Nederlandse belastingadviseurs en trustbedrijven worden verdacht van betrokkenheid bij een gigantische Braziliaanse corruptiezaak. Dit blijkt uit onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), zo bericht die dienst vandaag, dinsdag 26 februari 2019.

De FIOD doorzocht vanmorgen zes panden en woonhuizen en arresteerde een 48-jarige man uit de buurt van Leiden, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de fraude. Dit bevestigt woordvoerder Adriaan Ros van de opsporingsdienst tegenover De Telegraaf. De zegsman wil niet zeggen of de verdachte een Nederlands of een Braziliaans paspoort heeft, omdat het onderzoek nog in volle gang is. 'We sluiten niet uit dat er nog meer verdachten worden aangehouden', aldus Ros.

Volgens de FIOD faciliteerden Nederlandse vennootschappen op grote schaal de betaling van steekpenningen aan ambtenaren en politieke partijen in Brazilië door het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Minimaal 100 miljoen euro stroomde op deze manier door het Nederlandse financiële stelsel. Om de betalingen te verhullen werden structuren met Nederlandse bedrijven opgezet. Daarnaast werden valse contracten en facturen opgesteld om de geldstromen een legaal tintje te geven.

De actie van de FIOD komt voort uit een omvangrijk onderzoek naar de smeergeldpraktijken van Odebrecht door de Braziliaanse autoriteiten. Daarnaast was er een melding van een Nederlandse bank van ongebruikelijke transacties en plaatste de Belastingdienst vraagtekens bij de opgezette structuren met Nederlandse bedrijven.

Het Braziliaanse Odebrecht kocht afgelopen jaren op grote schaal ambtsdragers om, en sleepte op die manier lucratieve bouwopdrachten binnen. Zo zou de voormalige burgemeester van Rio de Janeiro, Eduardo Paes, ruim 4 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen van Odebrecht, in ruil voor bouwopdrachten aan de metro en vier olympische stadions. Daarnaast kreeg hij nog een paar miljoen om de campagne van zijn opvolger te bekostigen.

Odebrecht, grootste aannemer van Zuid-Amerika, moest in 2017 vanwege de corruptiepraktijken in totaal 3,5 miljard dollar overmaken aan de Braziliaanse, Zwitserse en Amerikaanse justitie, voor het betalen van 788 miljoen dollar aan smeergeld.

(Suriname Mirror/FIOD/De Telegraaf)

Nederlander (55) doodgeschoten in de Dominicaanse Republiek

Vermoedelijk is de man slachtoffer geworden van een gewelddadige overval


Een 55-jarige Nederlander is doodgeschoten in de Dominicaanse Republiek. Daar woonde hij. Vermoedelijk is de man het slachtoffer geworden van een gewelddadige overval, diep in de nacht van maandag op dinsdag 26 februari 2019.


Volgens de politie van de Dominicaanse Republiek werd de man rond 04.00 uur aangevallen in Altos de Cofresí. Hij kreeg een kogel in zijn hoofd en een kogel in zijn arm.

Zijn stoffelijk overschot werd dinsdag gevonden in de buurt van zijn woonplaats Puerto Plata, aan de noordkant van het land. Er is nog niemand opgepakt en een motief is ook nog niet bekend.(Suriname Mirror/El Nuevo Diario/elcaribe.com.do/De Telegraaf/Twitter)

Doekhie (NDP) beweert dat 8 decemberstrafproces een 'politieke smaak’ heeft

'Het is de revolutie die de Surinamers bij elkaar heeft gebracht en tot nu toe is er harmonie en rust'


Het was gisteren 39 jaar geleden, dat militairen onder leiding van Desi Bouterse, nu president, middels een staatsgreep de macht van het land overnamen. Volgens NDP-parlementariër Rachied Doekhie is deze ‘Dag van Bevrijding en Vernieuwing’ niet meer weg te denken. Doekhie is echter niet ‘naïef’ en is zich er ook van bewust dat Bouterse als leider van ‘de revolutie’ nu een celstraf van 20 jaar onvoorwaardelijk boven het hoofd hangt in het 8 decemberstrafproces. 

De NDP-parlementariër blijft volhouden, dat deze strafzaak een politieke smaak heeft. 'Laten wij de rechter even rustig de kans geven om haar beslissing te nemen en dan zien wij verder. We zijn in ieder geval niet naïef. Alle pionnen worden op het bord gezet en je kijkt naar de mogelijkheden', aldus de politicus vandaag, dinsdag 26 februari 2019, in het Dagblad Suriname.

'Het lukt niet 100% en het kan natuurlijk beter. Maar, je kunt niet zeggen dat je binnen 39 jaar van een land een walhalla maakt', zegt de parlementariër. Vooral voor het district Nickerie zou er volgens Doekhie veel ontwikkeling zijn gekomen in deze revo-periode. 'In Nickerie hadden wij daarvoor in de uithoeken geen licht en water, geen geweldige scholen, geen brug over Henar en geen goede wegen. De revolutie heeft daarin verandering gebracht. Van daaruit is de partij ontsproten en wij gaan verder. Deze partij heeft na 39 jaar regeermacht. En wij timmeren nu aardig aan de weg.' 

De kritiek vanuit oppositionele politieke partijen op deze nationale vrije dag is dit jaar wederom niet uitgebleven. In een persbericht stelt de NPS, dat deze dag herinnert aan de ondermijning van de democratie, die moeizaam na de onafhankelijkheid in 1975 in gang was gezet. De VHP vindt dat lering getrokken moet worden uit deze donkere periode. Ook ABOP-parlementariër Marinus Bee stelde eerder, dat deze dag voor velen meer als een dag van rouw wordt gezien.

Doekhie vindt dat al jaren de militaire periode politiek wordt aangegrepen om kritiek op de NDP en diens voorzitter te uiten. Hij vindt deze politici hypocriet, aangezien zij aan de andere kant toch gebruik maken van zaken die tijdens NDP-periodes zijn neergezet.

'Het is de taak van deze mensen om alles te bagatelliseren. De Wijdenboschbrug over de Surinamerivier is niet goed, maar ze rijden zelf de hele dag erover. Laat men teruggaan naar de malaise van de jaren 1974 en 1975. Deze zelfde NPS en VHP zijn toen op de vuist gegaan en hebben mekaar kapot geslagen. Het is de revolutie die de Surinamers bij elkaar heeft gebracht en tot nu toe is er harmonie en rust', aldus Doekhie.

Oud-voorzitter BvL/ALS Wilgo Valies kiest voor de NPS

'Als je kijkt naar de nationale ontwikkeling dan kan niemand blijven toekijken'


Wilgo Valies, oud-vakbondsleider, heeft zijn politieke keuze gemaakt. Hij zal de Nationale Partij Suriname (NPS) ondersteunen. Valies zei bij de overdracht van de voorzittershamer van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname, ALS, dat hij benaderd is door verschillende politieke organisaties. 

Valies maakte zijn keuze voor de NPS vandaag, dinsdag 26 februari 2019, bekend tijdens een persconferentie.

Valies heeft 29 jaren in de vakbeweging gediend. Stil zitten gaat hij zeker niet, de leerkrachten gaat hij altijd ondersteunen, zei hij toen. Valies was deze maand aanwezig in Grun Dyari bij de lezing die de economen Anthony Caram en Jim Bousaid hielden. Valies zei dat hij daar was, omdat hij was uitgenodigd.

'Als je kijkt naar de nationale ontwikkeling dan kan niemand blijven toekijken', zei Valies. 'Er gaat veel fout.' 

Valies stelde vandaag, dat hij niet op zoek is naar posities, hij wil de samenleving dienen. Hij zal zijn kennis ter beschikking stellen van de gemeenschap. Valies was in 2000 kandidaat voor DA'91, maar werd niet gekozen.

Twee automobilisten (25, 44) dodelijk verongelukt op Oost-Westverbinding - Drie gewonden opgenomen in AZP

(Bron foto: Navien-Algoe)
Nabij plantage Bid en Zorg belandt een auto op verkeerde rijhelft

Een van de doden is oud-basketbalspeler en vocalist inheemse formatie Sambura Maestro Orfeo Becker


Twee automobilisten, de 25-jarige Genio Eduards en de 44-jarige Orfeo Becker, zijn vanochtend,  dinsdag 26 februari 2019, bij een aanrijding op de Oost-Westverbinding om het leven gekomen. Agenten van politiebureau Meerzorg troffen bij aankomst op de plek het levenloze lichaam van Eduards op het wegdek aan, zo bericht het Korps Politie Suriname. 

Onderzoek wees uit dat beide bestuurders over de Oost-Westverbinding reden. Eduards, die alleen in de auto zat, kwam vanuit de richting van Tamanredjo gaande in de richting van Meerzorg; terwijl Becker met drie mede inzittenden, vanuit tegenovergestelde rijrichting kwam.

Nabij de plantage Bid en Zorg moet Eduards, door tot nog toe onbekende redenen, op de rijhelft van de tegenligger zijn gekomen met de aanrijding tot gevolg. Becker en de mede inzittenden raakten gewond, waarbij Becker en de mede inzittende, die naast hem in de auto zat, bekneld raakten in het voertuig. Door de brandweer werden de beknelden uit het voertuig gehaald. Becker overleed voordat hij uit de auto kon worden gehaald.

Drie gewonden zijn met ambulances afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP.

De Ware Tijd bericht, dat Becker heeft gebasketbald voor Wi Kontren en De Arend. Hij was wegens zijn lengte van meer dan twee meter een opvallende verschijning. Ook in het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven heeft hij gebasketbald voor werkgever Suralco. Later trad Becker toe tot het scheidsrechterskorps van de Surinaamse Basketbalbond.

Ook in de muziekscene was hij actief. Becker was vocalist binnen de inheemse formatie Sambura Maestro.

Binnen zowel de basketbal- als muziekwereld is geschokt gereageerd op het overlijden van 'Biku Man'. Becker, die op 26 december vorig jaar 44 werd, was vader van drie kinderen

President Maduro, Venezuela, gijzelt paar uur journalisten Amerikaanse Spaanstalige zender Univison

Vragen die journalist Jorge Ramos stelde tijdens interview met Maduro vallen verkeerd

'Hij stopte het interview, nadat we hem een video lieten zien van kinderen die eten zoeken in een vuilniswagen'


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft maandag 25 februari 2019 meer dan twee uur leden van een nieuwsteam van het Spaanstalige televisiestation Univison tegen hun wil vastgehouden.

Volgens Univision vielen de vragen die journalist Jorge Ramos stelde tijdens een interview met Maduro verkeerd. ’Een @Univvision-team, geleid door @jorgeramosnews wordt vastgehouden in het Miraflores Paleis in Caracas’, aldus een tweet van het televisiestation.Jorge Ramos zei via de zender, dat na zeventien minuten tijdens het interview Maduro opstond en het interview afkapte. Hij was geïrriteerd door vragen over de democratie en berichten over martelingen van politieke gevangenen en de humanitaire crisis in Venezuela.

'Hij stopte het interview, nadat we hem een video lieten zien van kinderen die eten zoeken in een vuilniswagen. We kregen te horen dat het interview niet zou worden geautoriseerd en werden naar een donkere kamer gebracht', aldus Ramos.


De minister van Informatie van Venezuela, Jorge Rodriguez, zei dat president Maduro in het verleden zonder problemen honderden journalisten in het presidentieel paleis heeft verwelkomd, maar ze weigerden mee te werken aan een ’goedkope show’. Het team kon later alsnog vertrekken.


De apparatuur die het team bij zich had en de opnames die waren gemaakt, zijn in beslag genomen. De journalisten van de Amerikaanse zender worden dinsdagmorgen Venezuela uitgezet.


(Suriname Mirror/CNN/El Periodico/Twitter/De Telegraaf/La Politica Online)

Jogi (VHP): 'De Assembleevoorzitster moet nu paal en perk stellen'

'Onafhankelijkheid Assemblee moet aangetoond, want regering heeft gelogen in kwestie-Gersie'


De briefwisseling tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname moet zonder meer naar De Nationale Assemblee komen. Dit zegt Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vandaag, dinsdag 26 februari 2019, op Starnieuws. 

Hij benadrukt, dat Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons moet tonen dat de volksvertegenwoordiging de autoriteit bezit om verantwoording van de regering te vragen. Sinds afgelopen donderdag heeft de oppositie erop aangedrongen dat de brieven tussen de twee monetaire autoriteiten overgelegd worden aan De Nationale Assemblee. Gevraagd werd om de stukken onmiddellijk af te geven aan het college.

'De Assembleevoorzitter heeft toen gezorgd voor elasticiteit en de minister de ruimte gegeven om de brieven later te sturen naar de Assemblee. Maar, het is duidelijk dat de minister de brieven niet wil geven aan het parlement', zegt Jogi.

Hij is blij dat intussen via Radio 10 en Starnieuws delen uit de brieven intussen wereldkundig zijn gemaakt. De volksvertegenwoordiger vroeg Geerlings-Simons op de vergadering, toen de minister niet verscheen, of ze nog de autoriteit bezat. Hierop antwoordde zij, dat de Assemblee de autoriteit moet bezitten. Jogi vindt dat nu moet blijken of dit wel het geval is.

De minister heeft geciteerd uit een brief bij beantwoording van vragen. Het gaat niet om een privé-correspondentie, maar om twee monetaire autoriteiten. Jogi vindt dat de Assembleevoorzitster nu paal en perk moet stellen, want de regering neemt duidelijk een loopje met de volksvertegenwoordiging.

'Wij zijn gekozen om de belangen van het volk te behartigen. De coalitie moet zich kritisch opstellen en niet op alles ja en amen zeggen. Nu moet de onafhankelijkheid van De Nationale Assemblee worden aangetoond, want de regering heeft duidelijk gelogen in deze kwestie', stelt Jogi.

Voorzitter Raymond Gradus van Cft: 'Regeringen in Caribische landen Koninkrijk staan voor stevige taak'

'Het komt aan op politieke wil, daadkracht en doorzettingsvermogen'


De combinatie van een stagnerende economie en broze openbare financiën stelt de regeringen in de Caribische landen van het Koninkrijk ‘inderdaad voor een stevige, maar geen onmogelijke taak’, stelt voorzitter Raymond Gradus van het College financieel toezicht (Cft). 

Hij zegt dinsdag 26 februari 2019 in het Antilliaans Dagblad: 'Het komt aan op politieke wil, daadkracht en doorzettingsvermogen. Eigen plannen van de regeringen en tal van Cft-adviezen zijn nog niet uitgevoerd. Afgelopen week kwam op Curaçao aan de orde dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) al jaren voorstellen doet om de loonderving bij ziekte aan te passen. Indien bepaalde hervormingen worden doorgevoerd, zal dat zijn beslag hebben op de begroting. De landen hebben in de afgelopen jaren - weliswaar kleine - stappen gezet in de richting van een beter financieel beheer en begrotingsbeheer, maar er valt nog een wereld te winnen.'

De economische ontwikkeling in het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk maakt moeilijke tijden door. Het economisch instituut SEO Economisch Onderzoek bracht afgelopen week in opdracht van de vaste Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties de kerncijfers van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba in kaart.

Het rapport ‘Kerncijfers Caribisch Onderzoek: Economische, financiële en sociale ontwikkelingen 2010-2017’ toont de probleemgebieden aan. Ook op het gebied van de openbare financiën staat het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk voor grote uitdagingen. Het Cft bezocht in februari Sint Maarten, Aruba, Bonaire en Curaçao, en gaf helder aan: 'Het roer moet om.'

Roderick van Kwartel nog niet officieel ontslagen als directeur Refineria di Kòrsou

'Vanwege omkoopschandaal in opspraak geraakte directeur heeft recht op wederhoor'


Roderick van Kwartel is nog niet officieel ontslagen als directeur van Refineria di Kòrsou (RdK). De vanwege een omkoopschandaal in opspraak geraakte directeur van de overheids-nv heeft het recht op wederhoor. Dat zegt Gilbert Martina als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van RdK vandaag, dinsdag 26 februari 2019, in het Antilliaans Dagblad

In een bijzondere vergadering van de aandeelhouders (BAvA) krijgt Van Kwartel de kans zich te verdedigen en geven ook de Raad van Commissarissen, interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy en de aandeelhouders hun mening over de kwestie. De bijzondere vergadering moet nog worden opgeroepen.

Vervolgens moet de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) advies vragen bij Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO). 'Pas daarna kan de AvA uitspraak doen over zijn ontslag', aldus Martina.

Van Kwartel werd door de Raad van Commissarissen van de overheids-nv naar huis gestuurd, maar de Algemene Vergadering van Aandeelhouders moet uiteindelijk dus beslissen over zijn ontslag. Uit het forensisch onderzoek van Ivy Advocaten is gebleken, dat Van Kwartel als interim-directeur van RdK, terwijl de onderhandelingen met ‘preferred partner’ Motiva Enterprises als nieuwe huurder en exploitant van de Isla-raffinaderij vergevorderd waren, was betrokken bij een ‘parallel traject’ voor een strategische partner en dat sprake was van beloftes over winstdeling.

Liquiditeitspositie Curaçaose overheid bevindt zich in een problematische situatie

Beschikbare liquide middelen operationele bedrijfsvoering belopen 103,2 miljoen


Volgens de gangbare definitie is de cashflowpositie van het Land Curaçao zodanig dat momenteel sprake is van een ‘illiquide’ overheid. De beschikbare liquide middelen voor de operationele bedrijfsvoering - inclusief eigen financiering van gedane investeringen - belopen een bedrag van 103,2 miljoen. Dat was de stand volgens de jongste, vorige week door minister Kenneth Gijsbertha (MAN) aan de Staten aangeboden Financiële Management Rapportage (FMR), tot en met december 2018, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 26 februari 2019. 

Per ultimo verslagperiode is de zogeheten ‘current ratio’ ofwel liquiditeitsratio van de overheid 0,7. 'Dat is kritiek en is tevens een verdere verslechtering ten opzichte van 2017', aldus de FMR van het ministerie van Financiën. Toen bedroeg deze current ratio nog 0,9. De gewenste waarde van de current ratio is in principe van 1,0 tot 1,5. Plus 1 geldt als ‘liquide’. Tussen 0,8 en 1,0 als ‘zorgelijk’ en minder dan 0,8 als ‘illiquide’.

Met 0,7 rond de jaarwisseling verkeert de liquiditeitspositie van de Curaçaose overheid zich dus in een problematische situatie.

De mutaties op de gewone dienst van de begroting, de kapitaaldienst (investeringen en vaste financiering) en de vlottende financiering (mutaties van de debiteuren, crediteuren en overige vlottende activa en passiva) hebben tot en met december samen geleid tot een afname van de liquide middelen (cashflow) met 143,1 miljoen in het dienstjaar 2018.

Er zou overeenstemming zijn bereikt met Venezuela voor de levering van 30.000 ton witte rijst

'Zodra het signaal binnen is, gaan wij over tot ondertekenen contracten waarna verscheping kan plaatsvinden'


De export van 30.000 ton witte rijst naar Venezuela in de komende dagen zal de opkoopprijs van een baal natte padie bij de voorjaarsoogst positief beïnvloeden. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij verwacht dat de opkoopprijs dit seizoen wat hoger zal zijn dan de Srd 85 die bij de laatste oogst werd geboden door de molenaars en verwerkers. 

De minister zegt, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 februari 2019, dat de prijs van witte rijst nog overeengekomen moet worden met de afnemer. 'Als die is vastgesteld kunnen we beter prognoses maken over wat de mogelijke prijs van een baal natte padie zal zijn', stelde de bewindsman vrijdag in Wageningen. Volgens hem is het nog niet zo ver, 'maar, een werkgroep is wel bezig gesprekken te voeren met Venezuela'. Er zou bovendien al overeenstemming zijn bereikt voor de levering van 30.000 ton witte rijst van een bepaalde kwaliteit. 'Wij hebben alle voorwaarden en de informatie die daarbij nodig is doorgespeeld aan de ambassade van Venezuela.' Volgens de bewindsman is het nu slechts wachten op Venezuela.

De minister heeft recent nog met de Venezolaanse ambassadeur gesproken, 'zodra het signaal binnen is, gaan wij over tot het formaliseren en ondertekenen van de contracten waarna de verscheping kan plaatsvinden'. 

Intussen is er een scan gemaakt van de hoeveelheid rijst die nog in de schuren van de molenaars ligt. Die wijst uit dat er tussen de 30.000 en 40.000 ton witte rijst ligt opgeslagen. 'Venezuela vraagt wel rijst van een goede kwaliteit en is bereid ook een betere prijs te geven voor het product.'

Voor de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is het goed nieuws. 'We zijn blij dat onze boeren wat meer zullen krijgen voor het product dat zij straks gaan leveren aan de molenaars', zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de SPBA. Uit een calculatie van hem blijkt, dat boeren dit seizoen Srd 133,92 hebben uitgegeven om een baal natte padie te produceren. Volgens hem zijn grondbewerking, vliegkosten en kunstmest de grote posten waarvoor meer geld is uitgegeven.

'We weten nog niet wat het combineloon zal bedragen, als we dat ook optellen zitten we misschien boven de Srd 135 per baal', beweert Oemraw.

Minister Hoefdraad schortte al op 31 januari MoU over monetaire financiering op

Bewindsman wilde per direct voorschotten opnemen, maar CBvS-governor Gersie weigerde

'Gossip' blijkt geen 'gossip' te zijn geweest....


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had op 31 januari het Memorandum van Overeenstemming (Memorandum of Understanding, MoU) over monetaire financiering schriftelijk opgeschort. Hij wilde per direct voorschotten opnemen en gaf governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hiertoe de instructie om het geld gelijk ter beschikking te stellen, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 26 februari 2019.

Op 4 februari schreef Gersie de minister, dat hij niet eens was met de opschorting en vroeg om een spoedoverleg. Toch ontkende regeringscoördinator in De Nationale Assemblee, minister Soewarto Moestadja, op 8 februari, dat er geen sprake was van een mogelijk ontslag van Gersie. Eveneens ontkende hij dat het memorandum is ingetrokken. Hij zei later ook in De Nationale Assemblee, dat Hoefdraad de bron was van de informatie dat het om 'gossip' ging. Moestadja zei naar eer en geweten de informatie doorgegeven te hebben aan het parlement.

Gersie werd op 12 februari ontslagen. Hoefdraad heeft Gersie in zijn brief Sec. no. 053/19/Min. van 31 januari 2019 ervan in kennis gesteld dat de overeenkomst getekend op 25 april 2016 per direct is opgeschort. Hij vroeg om over te gaan tot de voorziening die artikel 21 van de Bankwet biedt. Starnieuws en Radio 10 hebben de hand kunnen leggen op de correspondentie.


De crisis is volgens de minister nu voorbij en vasthouden aan het advies van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) over een nominaal stabiel plafond is niet langer nodig. Hij noemt het advies 'bruut'. Het nominale plafond heeft voor het ministerie van Financiën onnodige en kostbare financiële problemen veroorzaakt. Het heeft ook de rol van CBvS als bankier voor de overheid verminderd, schrijft de minister.

'De regering heeft daarom besloten, ter versterking van de staatskas, om per 31 januari 2019 voorschotten ingevolge het bepaalde in artikel 21 van de Bankwet op te nemen', schrijft Hoefdraad. Hij geeft de instructie aan de CBvS om voor het nodige zorg te dragen. Volgens de middelenraming van de begroting van 2018, kan de regering 10% van de middelenraming lenen. Het gaat om een bedrag van Srd 670 miljoen. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft deze kwestie aangekaart in De Nationale Assemblee. Moestadja zei, dat het niet waar was en kondigde aan dat er een onderzoek komt naar de herkomst van de geruchten/

Gersie heeft de minister in een brief uitgelegd, dat de overeenkomst die gesloten was nuttig is geweest, daarom geniet voortzetting van het memorandum voor de CBvS voorkeur. Het opschorten ervan brengt het risico met zich mee, dat het vertrouwen van het publiek in de Srd negatief wordt beïnvloed. Dit kan leiden tot verhoogde vlucht in vreemde valuta met gevolgen voor de wisselkoers. Dit zal ook doorwerken op het prijspeil en alle facetten van de samenleving.

Gersie wilde ook dat de regering de samenleving grondig informeert, uitlegt en geruststelt om gedragingen die nadelig uitwerken op de economie te kunnen beheersen.In het memorandum was overeengekomen, dat er geen monetaire financiering zou plaatsvinden. Wijzigingen moesten eerst worden voorgelegd aan de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank voor toestemming.

Hoefdraad zei in De Nationale Assemblee donderdag, dat de situatie van nu niet te vergelijken is met 2016. Het memorandum heeft volgens hem nu geen waarde meer. Hoefdraad hield de volksvertegenwoordiging voor, dat de Bankwet voorziet in de mogelijkheid voor opname van tijdelijke voorschotten bij de CBvS door de Staat. De wet dateert vanaf 1948.

'Anno 2019 staat dit artikel nog steeds in de Bankwet. Wij hadden in 2016, het IMF-advies volgens deze voorziening on hold gezet. Terecht op dat moment, omdat het samenging met strakke fiscale operaties', stelde de bewindsman. Er moest toen flink gesnoeid worden in de overheidsuitgaven, gelet op de zeer sterk gedaalde inkomsten. 'Vanwege de verbeterde economie nu en de huidige situatie van herwonnen financiële stabiliteit in ons systeem, kan er thans anders tegen de mogelijke monetaire factoren aangekeken worden.'

AZP-directie betreurt gang van zaken rond ambulances bij aanrijding .... - Maar, vindt desondanks dat AZP-ambulance correct heeft gehandeld

'Politie heeft na kort overleg met het ambulanceteam van het AZP, volgens protocol gehandeld'


De directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zegt de gang van zaken te betreuren rond de aanrijding op de hoek van de Boni- en Jolicoeurstraat, zaterdag. Bij aankomst van de Spoedeisende Hulp (SEH) bleek, dat een ambulance van Sur-CAD aanwezig was, maar het slachtoffer lag nog op het wegdek en was nog niet overgeplaatst op de brancard. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 26 februari 2019.

De politie heeft na kort overleg met het ambulanceteam van het AZP, op dat moment volgens protocol deze de instructies gegeven om over te nemen.

'Bij zware aanrijdingen schakelt de politie altijd de ambulancedienst in. De melding van deze aanrijding kwam via het Command Center (de Centrale Meldkamer) binnen om 04:41 uur. Om 04:51 uur roept het command center de ambulance weer op ter vaststelling van hun locatie – op dat moment omgeving politie post Geyersvlijt – en om 04.52 uur was de ambulance van het AZP ter plaatse. Het ambulanceteam AZP heeft volgens het traumaprotocol al het nodige gedaan voor de opvang van ernstig gewonde traumaslachtoffers en is binnen 10 minuten weer vertrokken richting het ziekenhuis, waarbij via portofoon de SEH over de toestand van het slachtoffer werd geïnformeerd, ter voorbereiding van het nodige bij aankomst.'

'De ambulance van het AZP arriveerde om 05:16 uur bij de SEH met het slachtoffer. Het ambulanceteam van het AZP heeft nimmer anderen belet om eerste hulp te bieden aan het slachtoffer, zegt de directie.'

'Wij juichen juist de inzet toe van alle ambulancediensten in Suriname – RGD, RKZ, SUR-CAD en tot voor kort Libi Makandra, die een belangrijke rol heeft vervuld in het district Wanica – en zullen in dialoog treden met alle betrokken stakeholders ter verbetering van de ambulancedienstverlening naar de samenleving toe', aldus het AZP.