donderdag 21 februari 2019

Medellin, Colombia, sloopt het fort waar drugsbaron Pablo Escobar veel verbleef

(Bron foto: EFE)
Gebouw maakt plaats voor park om slachtoffers drugshandel te herdenken


Colombia sloopt het fort waar drugsbaron Pablo Escobar veel verbleef en legt op de plek van het gebouw een park aan om slachtoffers van de drugshandel te herdenken. De stad Medellin heeft dat bekendgemaakt. 


Het complex wordt vrijdag 22 februari 2019 met explosieven met de grond gelijk gemaakt. De gemeente maakt er een openbare show van.

Op de plek van het pand komt een park van 5000 vierkante meter waarmee de slachtoffers van de drugsoorlog in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw worden geëerd.


Het vroegere verblijf van Escobar wordt elke dag door groepjes toeristen bezocht. Het staat in El Poblado, een exclusieve wijk van Medellin. Escobar werd in december 1993 doodgeschoten door de politie tijdens zijn arrestatie.



(Suriname Mirror/EFE/El Tiempo/De Telegraaf/Caracol TV/YouTube/Twitter)

Belangrijke corruptiezaken en onderzoeken tegen bouwbedrijf Odebrecht Brazilië in 2019



Bewoners Tijgerkreek willen dat verwaarloosd CBB-gebouw eindelijk wordt afgebouwd

Bouw CBB-kantoor begon in 2013 en stagneerde plotseling in 2014/2015


In 2013 werd het startsein gegeven op de hoek van de Catharina Sophiastraat en de Celebesweg in het ressort Tijgerkreek (Saramacca) van de bouw van een kantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). De bouwwerkzaamheden, die initieel vlot verliepen, stagneerden ineens in het jaar 2014/2015, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 21 februari 2019. 

Tot op heden is het CBB-kantoor niet van de grond gekomen, wat de bewoners van Tijgerkreek enorm betreuren. Zij moeten namelijk gebruikmaken van de verouderde CBB-faciliteiten, die ondergebracht zijn in het gebouw van de bestuursdienst.

'Het betreft een heel klein gebouw, dat niet meer voldoet aan de eisen van nu. We zien dat het ander gebouw welke nog niet af is, overwoekerd raakt. De medewerkers van 'het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) van Tijgerkreek zorgen van tijd tot tijd wel voor het onderhoud hiervan, maar de intrek van CBB blijft maar uit. Wij hebben zo'n kantoor wel nodig', benadrukt een bewoner.

De bewoners van Tijgerkreek doen een beroep op de regering om erop toe te zien dat het nieuwe CBB-kantoor afgebouwd wordt en in gebruik wordt genomen.

Taxichauffeur: 'Ik was als een leguaan vastgebonden en in de kofferbak gedumpt'

Chauffeur vanaf Toekomstweg tot Afobakaweg opgesloten in kofferbak van zijn taxi


Een 30-jarige taxichauffeur kreeg woensdagochtend de schrik van zijn leven. Omstreeks half twee werd een taxi besteld bij het bedrijf waar de man een standplaats heeft. Hij moest een man ophalen in de Hoogestraat. Deze klant moest naar de Toekomstweg. 

'Ter plaatse aangekomen, kwam een tweede man gewapend en gemaskerd op me af. Ik werd als een leguaan vastgebonden en in de kofferbak gedumpt. Hierna zijn de rovers gereden naar Powakka, alwaar drie criminelen een gewapende roofoverval hebben gepleegd', aldus het slachtoffer donderdag 21 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

Volgens het slachtoffer hebben de daders onderweg nog iemand opgehaald en hebben een overval gepleegd op een winkel te Powakka. Van de taxichauffeur is Srd 2100 buitgemaakt. Volgens hem was hij sinds half twee in de kofferbak. Pas rond half negen 's morgens kon hij zich bevrijden toen het voertuig defect raakte op de Afobakaweg.

De regiocommandant Midden van het Korps Politie Suriname, Ulrich Tjin Liep Shie, bevestigt dit bericht. Hij zegt dat de overvallers, met de geknevelde taxichauffeur in de kofferbak, een winkelier hebben overvallen. Daar hebben zij Srd 3.000 en sigaretten buitgemaakt.

Het voertuig van de taxichauffeur is ter hoogte van mastnummer 46 stil komen te staan. De daders hebben hierna de plaats verlaten. Uiteindelijk kon de taxichauffeur zich bevrijden en de politie inschakelen. De politie van Midden is belast met het onderzoek. De taxichauffeur had pijn over zijn hele lichaam.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Newmont Suriname herstelt Weg naar Langatabiki en renoveert drie bruggen

(Bron foto: Delano Tjappa)
'Wat we doen is op basis van onze sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid'


Taxichauffeurs op de route Paramaribo-Langatabiki zijn blij met het herstel van de Weg naar Langatabiki. Maanden geleden was de weg zo slecht, dat er nauwelijks over kon worden gereden. Er raakten zelfs voertuigen defect. 'De weg is nu mooi geworden. De aannemer heeft het werk verfijnd nadat mensen hadden geklaagd dat het eerst niet goed was aangepakt', zegt taxichuaffeur Delano Tjappa donderdag 21 februari 2019in de Ware Tijd. Ook drie bruggen op de weg zijn hersteld. 

De werkzaamheden zijn in opdracht en op kosten van goudmaatschappij Newmont Suriname uitgevoerd. Directielid Albert Ramdin zegt,dat er nog wordt gewerkt aan delen die extra aandacht nodig hebben.

In de Delstoffenovereenkomst van 2013 is afgesproken, dat de goudmaatschappij verplicht is om het weggedeelte vanaf Moengo tot kilometer 58 in goede staat te houden. Newmont heeft voor de rest van de weg geen enkele verplichting, maar houdt die toch in goede staat.

'Wat we doen is op basis van onze sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen niet dat werknemers van ons bedrijf uit dit gebied en andere weggebruikers onveilig rijden over een kapotte weg en slechte bruggen', aldus Ramdin. De drie bruggen zijn gerenoveerd en opgeleverd in december 2018 en januari dit jaar. Newmont Suriname heeft hierin ruim vierhonderdduizend Amerikaanse dollar geïnvesteerd.

Het houten brugdek is vernieuwd en de aanhechting aan beide zijden van de weg verstevigd. Ramdin zegt dat de bruggen zeker twaalf jaar in goede staat kunnen blijven. Hij maakt zich wel zorgen over de zwaar beladen houttrucks en olietransportwagens die er dagelijks overgaan. Het directielid hoopt dat de bruggen op de juiste wijze worden gebruikt, zodat ze niet beschadigd raken.

Net als de weggebruikers en de lokale bevolking is districtscommissaris Margaretha Malontie blij. 'Ik had slapeloze nachten. Newmont Suriname is zijn belofte nagekomen, al heeft het een beetje lang geduurd. Het bedrijf helpt zaken aanpakken die in de dorpsplannen staan en heeft zo mijn hart gewonnen.'

Naam Remy Pollack zingt rond als kandidaat-minister RGB

Pollack: ‘Dat weet ik niet, ik ben nog niet benaderd voor het ministerschap'


‘Dat weet ik niet’, reageert Remy Pollack donderdag 21 februari 2019 in het Dagblad Suriname op de mededeling, dat hij getipt is als de juiste kandidaat om de scepter te zwaaien op het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, RGB. 

Binnen de samenleving doen geruchten de ronde, aldus het dagblad, dat Pollack de nieuwe minister van RGB wordt. Hij zou hiermee de huidige minister van RGB, Roline Samsoedien, moeten vervangen.

Pollack verklaart, dat hij momenteel thuis is en nog niet benaderd is voor het ministerschap. De vraag of hij ambities heeft, laat hij onbeantwoord. Volgens Pollack is het nog prematuur om antwoord te geven op deze vraag. Vanaf 2013 tot 2017 zat Steven Relyveld aan als bewindsman op het ministerie van RGB. In 2017 werd hij vervangen door de deken van de districtscommissarissen, Roline Samsoedien.

Pollack is geen onbekende in de onderwijswereld. Hij is zijn loopbaan vanaf jongs af aan binnen het onderwijs begonnen. Elf jaren lang heeft Pollack gefungeerd als schoolleider, van 1982 tot 1993. Vanaf 1993 tot 2014 was hij hoofdinspecteur van onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Volksontwikkeling en Cultuur.

In juni 2014 maakte Pollack de overstap vanuit de onderwijswereld naar overheidsbestuur als districtscommissaris in het district Commewijne. Van2014 tot 2017 heeft hij als districtscommissaris in Commewijne gefungeerd en vervolgens tot 2018 in Paramaribo Zuid-West.

Houten hoogbouwwoning te Paradise in de Oostelijke Polder afgebrand

(Bron foto: Facebook)
Brandweer kon slechts nablussings- werkzaamheden verrichten


Een houten hoogbouwwoning aan de X-weg 13 te Paradise in de Oostelijke Polder, Nickerie, is donderdagmiddag 21 februari 2019 afgebrand. Na de brandmelding was de brandweer binnen 13 minuten ter plekke met een blusvoertuig en een tankwagen, aldus Starnieuws.

Brandmeester Stuart Karijoredjo zegt, dat slechts nablussingswerkzaamheden konden worden verricht.

Het pand stond in lichterlaaie bij aankomst van de brandweer. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Volgens de brandweer waren de bewoners wel thuis. Het huis was aangesloten op het elektriciteitsnet. Er was kort vóór de brand een stroomschommeling in de buurt.


Motie van wantrouwen oppositie tegen minister Hoefdraad door procedurefout niet behandeld

Oppositie wil dat president Bouterse minister van Financiën ontslaat

Assembleeleden oppositie niet tevreden met uitleg Hoefdraad over ontslag Gersie


Een motie van wantrouwen die de oppositie donderdag 21 februari 2019 in het parlement tegen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wilde indienen kon niet aan de Assemblee worden voorgehouden. De oppositie had - zo schrijft de Ware Tijd - 'geblunderd' en niet de juiste procedure gevolgd waardoor de motie niet meer ingediend kon worden en dus ook niet is behandeld. In de motie wordt president Desi Bouterse geadviseerd de bewindsman te ontslaan. 

Verder is in de motie afkeuring uitgesproken over het beleid van de regering met name, dat van de minister van Financiën op het gebied van de staatsfinanciën. De regering werd verder opgeroepen zo snel mogelijk de rust terug te brengen in de financiële situatie teneinde de stabiliteit en het vertrouwen van de samenleving terug te winnen.

De directe aanleiding van de motie en het advies aan Bouterse zijn verklaringen die minister Soewarto Moestadja in het parlement heeft gedaan omtrent een toen op handen zijnd ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname. Ook de verklaring van Hoefdraad zin het parlement over deze aangelegenheid en de reactie van de ontslagen governor via de media, waarin hij de aantijgingen van Hoefdraad weerspreekt, werden als argument opgevoerd om het vertrouwen in hem op te zeggen.

Hoefdraad hield vandaag het parlement tijdens een openbare vergadering voor, dat nog voor eind maart een nieuwe governor wordt aangesteld.

Volgens de oppositieleden is in de Assemblee niet de waarheid verteld over het ontslag van Gersie en heeft het land transparantie en rust nodig, ook op het vlak van de monetaire situatie. Daarnaast dient de Centrale Bank de ruimte te hebben om autonoom te functioneren binnen de regels van de bank met inachtneming van de Bankwet. Voorts zijn volgens de oppositieleden geen feiten gepresenteerd die het ontslag rechtvaardigen.

Ook is in overweging genomen, dat de minister van Financiën in een schrijven aan de Centrale Bank de Memorandum of Understanding aangaande de afspraken omtrent niet-monetaire financiering heeft opgezegd, 'dus van plan is het instrument van monetaire financiering weer structureel in te willen zetten'.

De oppositie stelde verder, dat de president zijn verantwoordingsplicht verzaakt door niet te verschijnen op vergaderingen, waarbij hij is uitgenodigd om verantwoording af te leggen.

Zeker zeven goudzoekers gedood in illegale mijn in Peru door aardverschuiving

Zware regenval veroorzaakt een aardverschuiving in de Peruaanse Andes


Verschillende mensen zijn gedood in een illegale goudmijn in de Peruaanse Andes nadat zware regenval een aardverschuiving veroorzaakte, meldt het lokale dagblad La Republica donderdag 21 februari. 

Het Peruaanse Instituto Nacional de Defensa Civil, Indeci, zei op Twitter dat het een zoek-en-reddingsteam stuurde naar het illegale mijnbouwkamp in de zuidelijke regio Puno.


La Republica bericht, dat zeven mensen zijn gedood nadat de aardverschuiving dinsdagochtend het mijnbouwkamp overviel.

De overlevenden haalden lichamen uit de modder terwijl de autoriteiten moeite hadden om de afgelegen locatie te bereiken.

Peru herbergt honderden niet-gereguleerde mijnbouwactiviteiten waar arbeiders in onzekere omstandigheden zwoegen.


(Suriname Mirror/La Republica/Reuters/Twitter)

Amerikaanse vicepresident Pence maandag 25 februari naar Colombia

Pence gaat in overleg met landen van Lima Groep over onrust in Venezuela


De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zal maandag 25 februari 2019 naar Colombia gaan om met de Colombiaanse president en regionale leiders te spreken over de aanhoudende onrust in Venezuela en de internationale gemeenschap achter oppositieleider Juan Guaidó te verzamelen. 

Het Witte Huis zei, dat Pence zich zal richten tot de 14 landen die deel uitmaken van de Lima Group in Bogota over het aanpakken van de humanitaire crisis in Venezuela en de voortdurende inspanningen van de VS om hulp te verlenen aan het land.



Hij zal een ontmoeting hebben met de Colombiaanse president Ivan Duque en andere functionarissen van het westelijk halfrond 'om concrete stappen te definiëren die het Venezolaanse volk ondersteunen en een overgang naar de democratie.'


Hoge ambtenaren van de regering zeiden, dat Pence duidelijk zal stellen dat 'het tijd is voor Nicolas Maduro om opzij te gaan.'

Hij zal ook Venezolaanse families ontmoeten die het regime van Maduro zijn ontvlucht. 'De strijd in Venezuela is tussen dictatuur en democratie, en vrijheid heeft het momentum', zei Alyssa Farah, perssecretaris voor vicepresident Pence.

'Juan Guaido is de enige legitieme leider van Venezuela, en het is tijd voor Nicolas Maduro om te gaan. De Verenigde Staten zijn er trots op lid te zijn van de Lima Groep en andere wereldwijde partners om onze middelen te mobiliseren, de broodnodige humanitaire hulp te bieden en samen te staan ​​met de bevolking van Venezuela tot de democratie en vrijheid volledig zijn hersteld.'

(Suriname Mirror/Miami Herald/Twitter/Reuters)

President Maduro, Venezuela, sluit grens met Brazilië

Met sluiting hoopt Maduro te voorkomen dat oppositie hulpgoederen het land binnenhaalt

Maduro stuurt legereenheden naar grens met Brazilië 


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft vandaag, donderdag 21 februari 2019, gezegd de grens met Brazilië te sluiten om te voorkomen dat de oppositie hulpgoederen het land binnenhaalt. In de grensstaat Roraima wordt een inzamelcentrum voor voedsel en medicijnen ingericht. Ook overweegt hij de grens met Colombia dicht te gooien. Hij noemt het plan van de oppositie om hulpgoederen te halen een 'provocatie'. De president zegt dat de oppositie zijn gezag ondermijnt. 


Een woordvoerder van de Braziliaanse president gaf eerder deze week te kennen dat er samen met de Verenigde Staten een plan voor humanitaire hulp was opgesteld. De bedoeling was de hulpgoederen tot aan de grens met Venezuela te brengen. Hierna zou de Venezolaanse interim-president Juan Guaidó de goederen het land binnensmokkelen.


Maduro sloot eerder al de zeegrens met Aruba, Curaçao en Bonaire met hetzelfde motief: voorkomen dat humanitaire hulp vanaf de Antillen het Zuid-Amerikaanse land binnenkomt.

Eerder werd de brug tussen Colombia en Venezuela bij Cúcuta al met vrachtwagens geblokkeerd. Venezuela heeft woensdag wel zo'n 300 ton hulpgoederen uit Rusland ontvangen. Het land zou betaald hebben voor deze hulp.

Volgens Maduro heeft zijn land helemaal geen noodhulp nodig. ‘We kampen niet met voedsel- en medicijnentekorten. Als sommige producten toch wat schaarser geworden zijn, is dat de schuld van de Amerikanen en hun economische sancties.’ Die strafmaatregelen kosten Venezuela volgens het regime 30 miljard dollar per jaar.

Intussen gonst het van de geruchten over mogelijke buitenlandse interventies in Venezuela. Volgens Cuba staan Amerikaanse elitetroepen al paraat in de Caraïben. De VS beschuldigt het regime in Havana er dan weer van militairen in Venezuela gestationeerd te hebben.

(Suriname Mirror/jn.pt/Nu.nl/brasil.elpais.com/Tijd.be/YouTube/Twitter)

Venezolaanse oppositieleider Guaído naar grens met Colombia om hulpgoederen te halen

Guaído wordt vergezeld van zo'n tachtig parlementsleden


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaído is samen met ongeveer tachtig parlementsleden op weg naar de grens met Colombia om daar hulpgoederen in ontvangst te nemen. De groep vertrok vandaag, donderdag 21 februari 2019, uitgezwaaid door gillende en met vlaggen zwaaiende mensen langs de belangrijkste verkeersader van de stad.

De politici hebben een tocht van ongeveer 800 kilometer voor de boeg.


Guaído, die door tientallen landen als legitiem staatshoofd van Venezuela wordt erkend, heeft aangekondigd zaterdag hulpgoederen via land en over zee naar Venezuela te brengen. Dat is zeer tegen de wil van zittend president Nicolás Maduro die niets moet hebben van hulp uit het westen.



Maduro liet inmiddels de grens met Colombia barricaderen met vrachtwagens. Ook sloot hij de zeegrens tussen Venezuela en de Antillen.



(Suriname Mirror/Reuters/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Deelname 13 sporters aan Special Olympics in Abu Dhabi stapje dichterbij

Ministerie van Sport- en Jeugdzaken en Digicel steunen sporters met Srd 100.000 en Srd 40.000

De totale begroting bedraagt echter Srd 530.000 


Deelname aan de Special Olympics Zomerspelen in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, lijkt met een bijdrage van Srd 140.000 een stapje dichterbij voor de Surinaamse Special Olympians. Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken (Srd 100.000 ) en Digicel (Srd 40.000 ) hebben vandaag, donderdag 21 februari 2019, de sporters met een geestelijke beperking hoop gegeven, aldus de Ware Tijd. 

Special Olympics-voorzitter Edward Gessel is bijzonder ingenomen met de geste. De totale begroting bedraagt echter Srd 530.000. Maar, Gessel heeft goede hoop. Volgens planning moet de delegatie bestaande uit dertien sporters en enkele begeleiders op 6 maart naar Abu Dhabi afreizen. De tijd dringt voor het Special Olympic comité Suriname.

Een fundraisingsactiviteit wordt zondag gehouden op het terrein van de Stichting Ontspanningsoord Gehandicapte Kinderen (SOGK) gehouden. Dit evenement moet ook bijdragen aan inzamelen van geld om de reis mogelijk te maken.

Harish Monorath: ‘Huidige ministers kunnen dienstvoertuigen voorgangers intrekken’

'Het is slechts hoffelijk dat regering bij wisseling van de wacht niet direct alle voertuigen intrekt van ex-ministers'


Het feit, dat verschillende ex-ministers maanden tot zelfs jaren na hun aftreden nog steeds in dienstauto’s rondrijden, is volgens advocaat en gewezen Assembleelid Harish Monorath, mede te wijten aan de schuld van de regering, waaronder zittende ministers. Deze ministers hebben altijd de mogelijkheid om dienstvoertuigen van hun voorgangers terug te halen, wanneer deze dringend nodig zijn. Echter, daarvan wordt in de praktijk nauwelijks gebruik gemaakt. 

'De nieuwe minister kan een dienstvoertuig onmiddellijk intrekken. Het feit dat verschillende ex-ministers maanden tot zelfs jaren na hun aftreden nog steeds in dienstauto’s rondrijden, is niets anders dan een courtesy (gunst) vanuit de regering naar deze groep toe. Dat kan soms ook gebaseerd zijn op willekeur', aldus Monorath vandaag, donderdag 21 februari 2019, in het Dagblad Suriname.

Dit is volgens hem vaak ook de reden, dat politici die minder dan een jaar hebben gediend als minister of onderminister, ook rondrijden in staatsauto’s. Het is volgens hem slechts hoffelijk dat de regering bij de wisseling van de wacht niet direct alle voertuigen intrekt van de ex-ministers.

Gewezen ministers en onderministers die hun ambt gedurende tenminste een jaar hebben vervuld, behouden voor de duur van zes maanden alle voorzieningen die zij hadden als minister. Hieronder vallen ook een auto, brandstof en een persoonlijke chauffeur in dienst van de Staat. Deze regeling kwam van ex-president Ronald Venetiaan.

In De Nationale Assemblee worden de afgelopen jaren regelmatig namen van ex-bewindslieden genoemd die misbruik maken van deze regeling en zelfs na de wettelijk toegestane periode nog steeds gretig gebruik maken van staatseigendommen. Het ligt volgens Monorath aan de regering om hieraan een einde te maken.

Beleidsmedewerker ministerie van Sport- en Jeugdzaken aangehouden

Medewerker verdacht van verduistering geld van zeker vijf sporters


Het Dagblad Suriname schrijft vandaag, donderdag 21 februari 2019, dat S.T. die als beleidsmedewerker bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken werkzaam is, dinsdag na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie, in verzekering is gesteld. 

Uit het onderzoek is gebleken, dat hij geld van tenminste vijf sporters, die Suriname internationaal moeten vertegenwoordigen, heeft verduisterd. Hij nam de paspoorten en het geld voor de visumaanvragen in ontvangst, teneinde hun visa aan te vragen, doch deed dat niet. Hij gaf het geld, dat aan anderen toebehoorde, een andere bestemming. Hierdoor is het afreismoment van de sporters in gedrang gekomen.

Van ene A., die ook voornemens was om met zijn echtgenote voor vakantie naar Nederland te gaan, nam de verdachte geld in ontvangst met de bedoeling ook hun visum in orde te maken. Ook dat geld verduisterde T.

Het vermoeden bestaat dat er nog meer slachtoffers zijn. De politie doet een beroep aan benadeelden om zich aan te melden en aangifte tegen S.T. te doen. De recherche van Paramaribo onderzoekt deze zaak.

Glenn Gersie weerlegt beweringen minister Hoefdraad over reden van ontslag

De beschuldigingen van Hoefdraad zijn 'zeer, zeer, zeer beneden niveau' en 'klinkklare onzin'


Glenn Gersie, gewezen governor bij de Centrale Bank van Suriname, ontkent met klem de bewering van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, dat onder zijn leiding malversaties bij de bank hebben plaatsgevonden. Hoefdraad heeft in een verklaring woensdagavond laat via het Nationaal Informatie Instituut,  meegedeeld dat een audit de afgelopen dagen manipulaties met de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar aan het licht heeft gebracht. 

De onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden bij olie-importen. Bij de malversaties zijn, aldus de bewindsman, de oliemaatschappij SOL en de DSB-bank en Hakrinbank betrokken.

Gersie zei vanmorgen, donderdag 21 februari 2019, op Radio ABC onaangenaam verrast te zijn met het communiqué van Financiën, zo bericht de Ware Tijd. Hij zegt een rein geweten te hebben en zijn werk als governor bij de bank plichtsgetrouw en in alle eerlijkheid te hebben gedaan. De verklaring van minister Hoefdraad in het communiqué, dat malversaties hebben plaatsgevonden en zaken tegen de wet zijn gedaan toen hij daar de scepter zwaaide noemt hij 'zeer, zeer, zeer beneden niveau'. De beweringen zijn bezijdens de waarheid.



Volgens hem worstelde de regering met het geven van een verklaring waarom hij bij de bank moest vertrekken. Gersie zegt niet uit eigen beweging te zijn vertrokken zoals de regering via het NII vorige week dinsdag de samenleving heeft laten weten. Hij vindt dat de regering in het parlement moet verklaren waarom hij met ontslag moest. Dat hij nu publiekelijk uitlatingen doet komt, omdat Financiën woensdagavond een communiqué heeft uitgegeven waarin onwaarheden aan de samenleving worden gepresenteerd.

De gewezen governor benadrukt dat de zaken die Hoefdraad als malversaties aanmerkt dezelfde werkwijze van de CBvS is die al decennialang wordt toegepast bij olie-importen. Dezelfde procedure werd gehanteerd toen Hoefdraad zelf governor van de bank was. De beweringen in het persbericht noemt hij 'klinkklare onzin'.

Hij legt uit dat de transacties die Hoefdraad bedoelt volkomen binnen de door de bank gehanteerde bandbreedte voor wisselkoersen hebben plaatsgevonden. De Centrale Bank heeft niet tegen koersverliezen verkocht. De Amerikaanse dollars zijn opgekocht voor Srd 7,40 en met een winst van 7 cent aan de Hakrinbank en DSB verkocht voor voor Srd 7,47.

'Ik snap niet waar die meneer naar toe gaat als deze verklaring inderdaad van hem komt', stelt Gersie over de opmerkingen van Hoefdraad in het persbericht van NII. De twee commerciële banken hebben volkomen legaal de deviezen met winst doorverkocht aan SOL tegen een wisselkoers van Srd 7,52. 'Waar deze meneer over praat weet God alleen', aldus Gersie. Hoefdraad kende het beleid en waarom hij dat nu ontkent vindt Gersie 'vreemd'.

Braziliaanse politie neemt 47 vliegtuigen in beslag van bende die cocaïne over de wereld vloog

(Bron foto: Policia Federal)
Bendeleider João Soares Rocha in de deelstaat Pará gearresteerd

Surinaamse Counter Terrorism Unit betrokken bij onderzoek


De federale Braziliaanse politie heeft 47 vliegtuigen in beslag genomen van een bende die cocaïne en andere drugs over de wereld vloog. In politieoperatie 'Flak' zijn 54 arrestatiebevelen uitgevaardigd en meer dan tachtig bevelen tot huiszoeking. 

De operatie omvat 400 politieagenten en wordt ondersteund door de Braziliaanse luchtmacht (FAB) en de Grupamento de Rádio Patrulha Aérea da Polícia Militar van Goiás. Het onderzoek kreeg ook steun van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de Surinaamse Counter Terrorism Unit (CTU).

Bendeleider João Soares Rocha is in de deelstaat Pará gearresteerd, melden Braziliaanse media. Zeker veertien andere verdachten zitten ook al achter de tralies.


Het onderzoek richt zich ook op andere deelstaten in het noorden, met name Tocantins waar belangrijke uitvalsbases van de bende waren in Palmas en Porto Nacional, circa 600 kilometer ten noorden van de hoofdstad Brasilia.

De bende bestond onder anderen uit piloten en luchtvaarttechnici.

Ze heeft volgens de aanklagers in de jaren 2017 en 2018 zeker 23 vluchten uitgevoerd met aan boord telkens ten minstens 400 kilo drugs, dat naar schatting gelijk staat aan een straatwaarde van zo'n 20 miljoen euro.

De drugs werden uit de producerende landen Bolivia en Colombia naar onder meer Brazilië, Venezuela, Suriname, Guatemala en Honduras gebracht. Uiteindelijk gingen de drugs naar markten in Europa, de VS en Brazilië zelf.

(Suriname Mirror/g1.globo.com/AD/jovempan.uol.com.br/Twitter)

Surinamers in Frankrijk bij verstek voor cocaïnesmokkel veroordeeld tot drie, vier en acht jaar cel

Surinamers runden netwerk van cocaïnesmokkel tussen Suriname, Guyana en de Dordogne

 
Het Hof van Périgueux, Frankrijk, heeft woensdag 20 februari 2019 tien verdachten veroordeeld voor de smokkel van cocaïne, inclusief de 'baas' en zijn 'luitenant', Surinamers, die nog steeds op de vlucht zijn.

De correctionele rechtbank van Perigueux acht de veroordeelden schuldig aan cocaïnehandel tussen Suriname, Guyana en de Dordogne.

De leider van het netwerk, Arnold Boekoeroe, bijgenaamd 'Kadensi', en zijn belangrijkste luitenant, Cédric Samson, kregen de zwaarste straffen: respectievelijk acht en vijf jaar cel. De twee  zijn nog steeds niet gearresteerd. Ze brachten cocaïne uit Suriname en Guyana, via de rekrutering van 'muilezels', die de cocaïne in bolletjes slikten.

Onder de aanwezige verdachten op de zitting was Gaffier Jongaman, ook wel 'Gaffi' genoemd. Hij had zijn appartement in Kadensi uitgeleend toen de smokkel was opgezet en hij organiseerde de komst van 'muilezels' rechtstreeks. De rechtbank veroordeelde hem tot vier jaar gevangenisstraf, net als Nikece Abengali, beschuldigd van het maken van verschillende reizen vanuit Guyana met de drugs. Tijdens een van zijn reizen, slikte hij naar verluidt 109 bolletjes die elk 7 tot 9 gram cocaïne bevatten.

De persoon bij wie de smokkelactiviteiten werden ontdekt, Ritchie Bakaman, werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

De andere leden van het netwerk kregen lichtere straffen, evenredig aan hun lagere betrokkenheid bij de smokkel.


(Suriname Mirror/Sudouest)

Isla-werknemers, Curaçao, hebben het werk bij de raffinaderij weer hervat

'De Staten hebben gehoor gehad voor onze zorgen'


De Isla-werknemers hebben gisteren na overleg met hun vakbonden PWFC en Apri het werk bij de raffinaderij weer hervat. Na de marathonvergadering van de Staten - die dinsdagmiddag begon en woensdagochtend eindigde - waarbij bleek dat iedereen het erover eens is, dat hulpverlening aan Venezuela moet, echter zonder militaire inzet, voelen de bonden en haar lieden zich gehoord en is het voeren van acties niet langer nodig. Dat heeft Gherrel Remilia, de voorzitter van Apri, gisteren verklaard na een bijeenkomst met de leden van de vakbonden bij het PWFC-gebouw, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 21februari 2019.

'We hebben de moties die gisteren in de Staten zijn aangenomen met onze leden besproken. In deze moties komen al onze zorgen aan bod. De leden zijn het met ons eens, dat de Staten gehoor hebben gehad voor onze zorgen en hebben ingestemd de acties op te schorten', aldus de Apri-voorzitter.

Wel hebben de bonden het mandaat gekregen om de situatie met betrekking tot Venezuela nauwlettend in de gaten te blijven houden.

'We moeten nu gaan kijken of de motie daadwerkelijk wordt nageleefd door de regering. Dat wordt nu onze taak. Als dat niet het geval is, zullen we snel weer bij de regering op de stoep staan', zo vervolgt Remilia.

Ook de laatste ontwikkelingen, waarbij de Venezolaanse president Nicolás Maduro de grens met de ABC-eilanden heeft gesloten, worden goed door de bonden in de gaten gehouden.

Regering Curaçao wil via Kort Geding stakende ambtenaren dwingen werk te hervatten

Onder stakers ook werknemers uit de justitiële sector met beperkt stakingsrecht


De regering bereidt sinds gisteren een Kort Geding voor om de ambtenaren, die vandaag, donderdag 21 februari 2019, de derde dag van de staking ingaan, te dwingen het werk weer te hervatten. Ruim duizend ambtenaren voeren actie. Onder hen bevinden zich ook werknemers uit de justitiële sector met een beperkt stakingsrecht, zoals brandweerlieden, politieagenten en gevangenisbewaarders, aldus het Antilliaans Dagblad.

Minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft eerder toegezegd de loontrede in maart met terugwerkende kracht uit te betalen, maar de ambtenaren eisen dat ook de indexering en de 3 procent-lumpsumregeling wordt uitbetaald.

Dinsdag had de minister aangegeven te willen wachten tot de door het College financieel toezicht (Cft) gevraagde doorlichting en de daaropvolgende suppletoire begroting. Daar zijn de bonden die ambtenaren vertegenwoordigen - Abvo, onderwijsbond Sitek, STrAF voor douanepersoneel en de politiebonden NAPB en SAP - niet mee akkoord gegaan.

Samen met de leden die in verschillende bussen naar het Wilhelminaplein werden getransporteerd, hebben de vakbondsleiders gisteren een brief overhandigd aan minister-president Eugene Rhuggenaath, waarin zij hun onvrede over de gang van zaken en de gevoerde gesprekken met minister Konket kenbaar maken.

Suriname moet nog lang wachten op 5G-internet

Het Nationaal Breedbandproject wordt dit jaar opgeleverd

Zo'n 2.000 kilometer glasvezelkabel wordt gehangen aan EBS-elektriciteitsmasten in Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie


Het Nationaal Breedbandproject verloopt vlot, maar het opzetten van een 5G-netwerk voor mobiel internet -de nieuwe trend in de wereld - is vooralsnog toekomstmuziek. De infrastructuur die momenteel in samenwerking met de Chinese telecomgigant Huawei wordt opgezet, is vooral gericht op breedbandinternet via vaste verbindingen. '5G is in dit project niet ter sprake', zegt Gardelito Hew A Kee, president-commissaris bij Telesur tevens coördinator van het ICT-beleid van de regering, vandaag, donderdag 21 februari 2019, in de Ware Tijd.

Recentelijk is het project wel verruimd, waardoor nu 4G, zogenoemde LTE-verbindingen, geleverd zullen worden. De komende maanden zullen de autoriteiten zich internationaal oriënteren om na te gaan wat de trends zijn en wat in Suriname op welk termijn geïntroduceerd kan worden. Het Nationaal Breedbandproject wordt dit jaar opgeleverd.

Intussen zijn alle 'kasten' op straat vervangen en worden nog enkele kleine zaken aangepakt. Wat betreft gebieden die nog geen telefoon- of internetverbinding hebben, die worden nu aangelegd. Vóór de start van het project hadden ongeveer zestigduizend huishoudens een telefoonaansluiting en internet. Met de nieuwe infrastructuur zullen nog eens negentigduizend huishoudens worden aangesloten.

In totaal zal ongeveer tweeduizend kilometer glasvezelkabel worden gehangen aan de elektriciteitsmasten van de EBS in Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie. Het gaat om 23 woongebieden, aldus Hew A Kee. In totaal zijn 250 nieuwe minicentrales op straat geïnstalleerd. Intussen zijn al 68.000 klanten daarop overgenomen, van wie 38.000 al breedbandinternet hadden. Van deze groep beschikt nu al ruim dertigduizend over een grotere internetcapaciteit. Bij de overige achtduizend moeten nog de binnenhuisinstallaties of andere kleine zaken in orde gemaakt worden.

'We kunnen praten over een groot succes, waarbij we binnen het budget en oplevertijd zaken hebben kunnen afhandelen', zegt de coördinator. Hij legt verder uit dat ongeveer zeventienduizend Telesur-klanten die niet in het project waren meegenomen ook zullen worden aangesloten.

Intussen is al een tussentijdse evaluatie geweest en wordt al gebruik gemaakt van het Safe City-projectsysteem, waarbij langs de openbare weg camera's zijn geplaatst. Dit project levert nu al 'succesjes' op in gevallen waarbij de politie met behulp van vastgelegde beelden enkele misdrijven heeft kunnen oplossen.

Momenteel wordt het netwerk tussen de verschillende ministeries, die de e-governmentdiensten van de overheid moet faciliteren, in orde gemaakt.

Regering onderhandelt met IAmGold over verkoop 30% Staats-aandelen in Saramacca-concessie

De Canadese multinational zou de aandelen willen overkopen


De regering is in onderhandeling met IAmGold over de verkoop van de 30% aandelen van de Staat in de Saramacca-concessie. In 2016 bereikten IAmGold/Rosebel en de regering een akkoord. De overeenkomst brengt een joint venture tot stand, vennootschap onder firma, waarin Rosebel Gold Mines een participatie van 70% heeft en de overheid (NV 1) een participatie van 30%. 

Starnieuws schrijft vandaag, donderdag 21 februari 2019, te hebben vernomen, dat de Canadese multinational de aandelen wil overkopen. Hierdoor kan de maatschappij sneller in productie gaan zonder eerst tijdrovende studies uit te voeren, omdat er geen rekening meer gehouden hoeft te worden met een partner.

De productie van IAmGold in het huidige gebied te Nieuw Koffiekamp valt tegen, waardoor deze stap noodzakelijk is.

De planning voor goudproductie in de Saramacca-concessie stond oorspronkelijk op de 2e helft van 2019. Het Saramacca-concessiegebied, ook bekend als Anomaly M, bevindt zich op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de Gross Rosebel mill, de huidige mijnoperatie van Rosebel en onmiddellijk ten zuidoosten van het Sarafina-concessie gebied waarop een optie is verleend aan IAmGold/Rosebel.

 Indien de regering overeenkomt met IAmGold om de 30% over te nemen, zal De Nationale Assemblee toestemming hiervoor moeten geven. De overeenkomst is als wet goedgekeurd door het college, met de participatie van de Staat via NV 1.

De voorgenomen verkoop van de aandelen is tijdens de algemene politieke beschouwingen aangekaart door Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP). President Desi Bouterse heeft verwezen naar de beantwoording door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De minister wil echter nog niet ingaan op deze kwestie.

Belfort (ABOP): ‘Twee dienstvoertuigen nog bij Welzijn en vier bij Silos’

'Wat belet u om die voertuigen in boezem Justitie te brengen, want het KPS wacht op voertuigen'



ABOP-parlementariër Edward Belfort wil van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie weten wat hem belet om twee voertuigen, die geruime tijd bij ex-minister Ferdinand Welzijn zijn, terug te halen. 

Hij sprak dinsdag tijdens het agendapunt ingekomen stukken in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 21 februari 2019.

'Hij bewaart die voertuigen en de politie kan niet aan die voertuigen komen. Vier voertuigen zitten nog bij ex-minister Jennifer van Dijk-Silos. Wat belet u om die voertuigen in de boezem van Justitie te brengen, want het KPS (Korps Politie Suriname) wacht op voertuigen. U bent minister, laten zij u niet komen ompraten. Hebt u daadkracht of niet”, stelde Belfort, met zijn vinger wijzend naar Getrouw.

Kijk en luister vanaf 54:00

Centrale Bank Werknemersorganisatie (CBWO) vindt ontslag Gersie 'verrassend en onverwacht'

'Vertrek governor leidt tot onrust onder personeel Centrale Bank van Suriname'



Het ontslag van governor Glenn Gersie is bij de Centrale Bank Werknemersorganisatie (CBWO) 'verrassend en onverwacht' overgekomen. Volgens de bond was er geen aanleiding toe, gegeven de huidige stand van zaken rond het monetaire beleid, meldt de vakorganisatie in een brief die gisteren aan president Desi Bouterse is verzonden, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 februari 2019.

Volgens de CBWO heeft de maatregel voor de nodige onrust gezorgd onder de bankmedewerkers, omdat het ontslag in eerste instantie door regeringsfunctionarissen is ontkend en er daarnaast geen duidelijke redenen zijn aangegeven voor het ontslag. De ontwikkeling zorgt ervoor dat bankmedewerkers twijfelen over hun eigen rechtspositie, waardoor arbeidsonrust is ontstaan.

De CBWO is van oordeel, dat de totale samenleving maar in het bijzonder het personeel recht heeft op openheid en transparantie. Het bestuur ziet daarom alsnog 'duidelijke en diepgaande' uitleg over de redenen van het ontslag in een formele setting tegemoet.

'De CBWO en haar leden zullen nimmer meewerken aan een beleid dat niet voldoet. Wij willen geen onnodige vermenging tussen het fiscale en monetaire beleid, de garantie dat er geen monetaire financiering plaatsvindt en dat de nieuwe governor uit de boezem van de Centrale Bank komt vanwege de bekendheid met de cultuur van de bank, maar meer nog de deskundigheid over monetaire aangelegenheden.'

De president ontving een profielschets waar de nieuwe governor aan moet voldoen.

'Vreemd dat de bond abrupt in actie is gegaan, terwijl er geen sprake is van een conflict'

SBB-directeur Jerry A-kum: 'SBB kan geen marktconforme koers dragen'

Amerikaanse dollar koers voor  salaris personeel nog steeds  vastgesteld op Srd 3,35


Jerry A-kum, directeur van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) vindt het vreemd dat de bond abrupt in actie is gegaan, terwijl er volgens hem geen sprake is van een conflict. Anderhalf jaar geleden zijn tussen de leiding van het ministerie van Ruimtelijke ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer en de bond, afspraken gemaakt over belangrijke punten, waarop geen reactie is gekomen van de bond, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 21 februari 2019.

Sinds dinsdag is het werk neergelegd. De leiding heeft gisteren de stakende werknemers toegang tot het bedrijf ontzegd.

De bond valt erover dat de Amerikaanse dollar koers voor het salaris van het personeel nog steeds is vastgesteld op Srd 3,35. A-Kum zegt hierover, dat het bedrijf geen marktconforme koers kan dragen. Over de financiële situatie van de SBB is ook openheid gegeven aan de bond. Hierop zou een reactie komen, nadat de externe jurist van de bond de cijfers zou hebben bestudeerd. Deze reactie is uitgebleven.

Er zijn diverse onderhandelingen geweest met de bond sinds vorig jaar. De bond had ook gevraagd hoe individuele contracten met werknemers omgezet kunnen worden in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Ook hierop is geen reactie gekomen van de bond.

A-Kum vindt het jammer dat nu onnodige verliezen geleden worden door de staking. De leiding van de bond krijgt een schrijven van de directie om deze week weer om de tafel te gaan zitten. Vooraf is bekendgemaakt, dat er niet betaald zal worden voor de niet gewerkte dagen.

A-Kum benadrukt dat er geen conflictsituatie is. Bij de vorige staking zou ook het principe van 'no work no pay' worden toegepast, maar uiteindelijk is water bij de wijn gedaan.

President Bouterse laat speciale commissie ministers en hun beleid controleren

'De ministeries moeten slagvaardiger worden'

Commissie moet samen met de ministers de prioriteiten vaststellen


De komende periode laat president Desi Bouterse een speciale commissie over de schouders van ministers meekijken wat de bewindslieden doen. De ministeries moeten namelijk slagvaardiger worden. De nieuwe regeerstijl is gisteren tijdens een regeringsvergadering door Bouterse aan de bewindslieden meegedeeld, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 21 februari 2019.

Bij resolutie heeft hij een presidentiële commissie ingesteld die de bewindslieden zal ondersteunen bij het aanpakken van een aantal zaken. Deze bestaat uit oud-president Jules Wijdenbosch, Etienne Boerenveen en de ex-ministers Ramon Abrahams en Faizal Abdoelgafoer. Door het staatshoofd zijn infrastructuur, onderwijs, volksgezondheid, stroom- en watervoorziening geïdentificeerd als beleidsgebieden die prioriteit genieten.

Een 'ingewijde' stelt, dat de ministers verantwoordelijk blijven voor hun beleidsgebied. De bedoeling is dat de commissie, die onbezoldigd het werk zal doen, samen met hen de prioriteiten vaststelt waarna in overleg met de minister van Financiën wordt nagegaan hoe de zaken te financieren en snel uit te voeren.

Vernomen wordt dat sommige bewindvoerders het 'een prachtig, maar onnodig initiatief' van de president vinden. Hun probleem is niet, dat zij nu geen prioriteiten hebben om aan te pakken, maar het geld dat er gewoon niet is om hun beleid te financieren. 'Eigenlijk is deze commissie niet nodig. Het is geen luiheid van de ministers, maar waar moeten ze het geld halen? Nu zijn ze voornamelijk bezig met het blussen van brandjes', aldus de 'ingewijde'.

Sinds het aantreden van president Bouterse zijn een aantal presidentiële commissies aangesteld om te assisteren bij het uitvoeren van zijn beleid. In het parlement, maar ook daarbuiten, is daar veel kritiek op geweest. Volgens critici zouden via de presidentiële commissies de bevoegdheden van ministers worden ondermijnd waardoor die politieke functie wordt uitgehold door personen die geen politieke verantwoordelijkheden hebben.

Onderwijs op het Natuur Technisch Instituut (Natin) lamgelegd - 'Minister Ferrier stelt zich bijzonder arrogant op'

'Leerlingen krijgen geen onderwijs en de minister houdt zich bezig met opening studentenflats'


Het onderwijs op het Natuur Technisch Instituut (Natin) wordt vanmorgen, donderdag 21 februari 2019, lamgelegd. De Bond van Leraren (BvL) is niet te spreken over uitlatingen van Onderwijsminister Lilian Ferrier. Bondsvoorzitster Reshma Mangre zegt, dat de minister nog steeds niet met de vertegenwoordiger van de leraren heeft gesproken. Er zal geen oplossing bereikt worden door alleen met de directeur van het Natin te praten. Dit schrijft Starnieuws.

Mangre merkt op, dat de minister de internationale conventies niet kent. De BvL als wettige vertegenwoordiger van de leraren is bevoegd de school te betreden. 'Ik heb mij bovendien netjes aangemeld bij de onderdirecteur. Ik kan er niets aan doen als de directeur er niet is. De onderdirecteur is deel van de directie', stelt de vakbondsleidster.

Sinds vrijdag wordt tot tien uur gewerkt op het Natin. De acties zijn verplaatst naar het Natin-complex te Leysweg. Vanaf oktober vorig jaar hebben diverse studenten geen les kunnen volgen in verschillende vakken.

De BvL heeft een gesprek aangevraagd met de minister, maar heeft totaal geen reactie gekregen. Ferrier stelt dat ze andere prioriteiten heeft. Dit kan er niet in bij Mangre. 'Leerlingen krijgen geen onderwijs en de minister houdt zich bezig met de opening van studentenflats. Maar, wat hebben studenten aan een woonruimte als zij geen toegang hebben tot onderwijs?' vraagt de BvL-voorzitster zich af.

De BvL vindt dat de minister zich bijzonder arrogant opstelt. De problemen in het onderwijs stapelen zich op, maar de minister wil volgens Mangre geen dialoog. Ten einde raad is een brief geschreven naar de president, maar ook daar is er geen gehoor gekregen.

'Als de minister vindt dat wij met de directeur moeten praten, dan moet zij dat aangeven. Wij hebben de hiërarchische weg bewandeld en de minister aangeschreven', voert ze aan.

De maat is voor de BvL nu vol. Het werk wordt neergelegd totdat er een oplossing wordt gevonden.

Ministerie van Financiën: 'Onregelmatigheden gedurende het bewind van Glenn Gersie'

'Centrale Bank derft miljoenen vanwege koersmanipulaties'

'Financiële transacties zijn gepleegd die voorlopig op zijn minst als dubieus bestempeld kunnen worden'


Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad heeft een audit-onderzoek moeten gelasten van de internationale reserves in beheer bij de Centrale bank van Suriname (CBvS). Er zijn onregelmatigheden aan het licht gekomen, die zich hebben afgespeeld gedurende het bewind van Glenn Gersie als governor van de Bank in de periode 1 februari 2016 tot en met 15 februari 2019. Dit meldt het ministerie van Financiën vandaag, donderdag 21 februari 2019, via het Nationaal Informatie Instituut, NII, voordat Hoefdraad vandaag in de Assemblee uitleg moet geven voor het vertrek van Gersie.

Uit cijfers – waarover de transparantie overigens steevast geweigerd werd door de ex-governor,zo beweert het ministerie – blijkt nu, dat er financiële transacties zijn gepleegd die voorlopig op zijn minst als dubieus bestempeld kunnen worden. Er is boven water komen drijven, dat in een aantal gevallen de Amerikaanse dollar verkopen aan SOL voor olie-importen niet langer rechtstreeks door de CBvS ter hand werden genomen, maar via een constructie met de Hakrinbank en De Surinaamsche Bank (DSB). Dit was nooit eerder een gebruik, omdat de deviezen voor de olie-import onder het beleid van handel- en economische stabiliteit vallen en tot dan toe derhalve altijd aan de moederbank waren toevertrouwd.

Werken met de centrale bank koers, heeft het voordeel dat er geen extra druk op de valutamarkt komt. Deze verkoop van ongeveer 38 miljoen dollars (Hakrinbank 31,65 miljoen) is echter geschied tegen een 'verkoop' wisselkoers ver beneden de gepubliceerde koers, wat dubieuze financiële voordelen oplevert. Normaal verdient de CBvS de wettelijke koersmarge tussen verkoop en aankoopkoers (los van provisie), maar een 'voordeel' koers heeft geen recht van bestaan. De Centrale Bank heeft daarmee miljoenen SRD aan koersverliezen geleden.

De governor, zoals blijkt uit interne communicatie, is door zijn mensen gewaarschuwd over deze verliezen, maar dat werd in de wind geslagen, aldus het ministerie.

De financiële winsten die uit de handelingen voortvloeien worden nu onderzocht: Waarom deze twee banken? Waarom alleen SOL? Wie gaf opdracht en waar sloeg het verschil neer? Dat het gewin naar de reserves van de CBvS ging, met andere woorden naar het land en de economie, is in ieder geval uitgesloten.

De regering zal een diepgaand onderzoek instellen en zal ook nagaan of deze betalingen matchen met de olie-importen zoals door de douane geregistreerd. Verder wekt het bevreemding, dat de CBvS cash euro’s van de Hakrinbank heeft omgezet naar girale tegoeden op rekeningen van de Hakrinbank in het buitenland (ongeveer 8 miljoen). Waarom slechts de Hakrinbank van deze faciliteit kon genieten wekt bevreemding en er zal worden nagegaan of de CBvS correct toezicht heeft toegepast op de herkomst van de Hakrinbank cash tegoeden.