dinsdag 7 augustus 2018

Ivan Duque ingehuldigd als de nieuwe president van Colombia

Duizenden demonstranten eisen einde aan geweld van guerrilla's en paramilitairen

(Bron foto: Twitter)


De rechtse Ivan Duque is dinsdag 7 augustus 2018 ingehuldigd als de nieuwe president van Colombia, tijdens een golf van protesten die een einde eisten aan guerrilla en paramilitair geweld. In aanwezigheid van lokale politici en vertegenwoordigers van 17 landen, heeft Duque de eed afgelegd op het Bolivar-plein in het centrum van Bogota.


Ondertussen verzamelden duizenden mensen zich elders in Bogota en in andere steden in Colombia om een ​​einde te eisen aan geweld dat sinds de verkiezing van Duque in juni gemiddeld één sociale leider per dag heeft gedood.


Duque, 42, is een neoconservatief lid van de zeer exclusieve heersende klasse van het land. De president is een beschermeling van de voormalige presidenten Juan Manuel Santos en Alvaro Uribe.


Als 48ste staatshoofd van het land zwoer Duque om zijn beleid te baseren op 'legaliteit, ondernemerschap en rechtvaardigheid' en heeft ervaren leidinggevenden, andere dynastiepolitici en persoonlijke vrienden van Uribe ingeschakeld om het land te leiden tot 2022.


Duque's formele beëdiging werd voorafgegaan door nationalistische hulde aan het leger, de meerdere volkeren die deel uitmaken van Colombia en de rijke folkloristische tradities van het land.

Controversieel, presenteerde de ultra-rechtse Congres-president Ernesto Macias, een lange hulde aan Uribe, die door het Hooggerechtshof wordt onderzocht vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de oprichting van een paramilitair doodseskader dat duizenden slachtoffers heeft achtergelaten.


Macias, een bondgenoot van Duque en Uribe, ging te over aan superlatieven om een ​​somber beeld te schetsen van de staat van het land, en riep Duque op Uribe's nalatenschap te herstellen. De Congres-president had felle kritiek op Santos, die een Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn inspanningen om vrede te sluiten na decennia van interne gewapende conflicten.

Na de wraakzuchtige rede van Macias zei Duque, dat hij 'regeert zonder haat' na tientallen jaren van door drugs gevoed politiek geweld dat Colombia nog steeds erg verdeelt, zoals blijkt uit de protesten en de toespraak van de president van het Congres. Van de president wordt verwacht dat hij tot 2022 in functie blijft.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Project legalisatie voor vreemdelingen met illegale status verlengd tot medio december

'Grote groepen illegalen hebben nog steeds hun verblijfstatus in Suriname niet gelegaliseerd' 


Het ministerie van Justitie en Politie - het onderdirectoraat Vreemdelingenzaken -  is gestart met het Project Legalisatie VII. Vreemdelingen die illegaal in Suriname verblijven en die om verschillende redenen regulier geen aanvraag hebben kunnen indienen, krijgen de kans om hun verblijfstatus legaal te maken. Het project is weer gestart op 9 juli en is verlengd tot en met 15 december 2018. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut vandaag, dinsdag 7 augustus 2018.

Volgens de onderdirectrice van het onderdirectoraat Vreemdelingenzaken, Rachelle Groenveld, is dit besluit genomen naar aanleiding van grote groepen illegalen die nog steeds geen gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid om hun verblijfstatus in Suriname te legaliseren via dit project. Zij geeft aan dat er nog grote groepen illegalen in Suriname vertoeven.

'Slechts ongeveer 3.800 hebben een aanvraag ingediend. De rest komt niet voor in het bestand van het onderdirectoraat Vreemdelingenzaken en in principe zijn we niet bekend met het juiste aantal en de gegevens van deze personen', zegt Groenveld.

De bedoeling van dit project is om alle vreemdelingen die Suriname zijn binnengekomen en door één of andere reden hun legale status niet hebben kunnen regelen, alsnog in de gelegenheid te stellen om een aanvraag tot verblijf in te dienen. Zo kunnen de vreemdelingen uit de illegale sfeer geholpen worden en kan inzicht worden verkregen in het aantal vreemdelingen.

Groenveld geeft aan, dat de procedure voor de indiening van de aanvraag hetzelfde is gebleven, alleen zijn de leges voor deze nieuwe periode verlaagd en twee nieuwe categorieën van vreemdelingen toegevoegd. De overheid maakt bij deze verlenging van het project een uitzondering voor vreemdelingen die via illegale grensoverschrijding Suriname zijn binnengekomen en over alle documenten van indiening beschikken. Ook voor diegenen die slachtoffer zijn geworden van de zeeroof van 27, 28 april en 3 mei 2018.

Verder kunnen de volgende categorieën van vreemdelingen een aanvraag tot verblijf indienen bij het Project Legalisatie: 

1) Vreemdelingen die via de doorlaatposten te Zanderij, Albina, Zorg en Hoop en Southdrain zijn binnengekomen zonder een KV visum.
2) Vreemdelingen die via de doorlaatposten te Zanderij, Albina, Zorg en Hoop en Southdrain zijn binnengekomen en het KV visum is vervallen.
3) Vreemdelingen die via de doorlaatposten te Zanderij, Albina, Zorg en Hoop en Southdrain zijn binnengekomen en het kortverblijf (stempel van de Militaire Politie en de Vreemdelingendienst) is vervallen en betrokkene geen aanvraag online heeft ingediend.
4) Vreemdelingen waarvan de verblijfsvergunning is verlopen en deze niet meer hebben verlengd.
5) Vreemdelingen die een aanvraag tot verblijf, verlenging verblijf, vestiging of onbepaalde tijd hebben ingediend in de periode vóór 31 december 2010 en deze niet hebben ontvangen.
6) Vreemdelingen die een verwijderstempel (rood stempel) van de Vreemdelingendienst in hun paspoort hebben, maar Suriname niet hebben verlaten of de termijn van verwijdering is verstreken.
7) Vreemdelingen die een strookje hebben van een voorregistratie (2008) en registratie (2010-2015) van de voorgaande project illegalen.

Voor informatie omtrent de procedure, de leges, de voorwaarden en het indienen van de aanvragen tot verblijf kunnen vreemdelingen van maandag tot en met vrijdag terecht bij het Kerkplein no. 1 (oud gebouw van Surpost). De openingstijden zijn van 10.00 uur tot en met 18.00 uur. 

Bij dit project zijn diverse actoren zoals het ministerie van Arbeid, de Immigratiedienst en het Korps Politie Suriname betrokken. Eveneens zullen de verschillende ambassades en consulaten wederom worden geïnformeerd, zodat de informatie kan worden doorgeleidt naar hun onderdanen. Er zal tevens een voorlichtingscampagne op touw gezet worden om de doelgroep te informeren over dit project.

Peruaanse ex-president Fujimori opgenomen in ziekenhuis met hartproblemen

Fujimori kreeg eind 2017 gratie op medische gronden


De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori is volgens een AFP-bericht van vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, opgenomen in een ziekenhuis met hartproblemen. Een dokter in het plaatselijke ziekenhuis zei maandag, dat Fujimori zondagavond werd opgenomen met hartritmestoornissen, of een onregelmatige hartslag, die zich de hele week had gepresenteerd. 

'De beslissing was genomen dat als het zo doorgaat, het beste was om hem op te nemen en een diepgaand onderzoek te doen', vertelde dr. Alejandro Aguinaga aan het lokale radiostation RPP.


Fujimori kreeg eind 2017 gratie van de voormalige president Pedro Pablo Kuczynski. Hij zat een vonnis van 25 jaar uit wegens diverse schendingen van de mensenrechten en corruptie tijdens zijn presidentschap. Zijn misdaden tegen tegenovergestelde linkse groepen, het Lichtend Pad en de Tupac Amaru Revolutionaire Beweging, werden tot 2000 beschouwd als barbaars en overtraden internationaal recht in de loop van zijn tienjarig presidentschap.

Zijn gratie van Kuczynski kwam op medische gronden, omdat hij strijd voerde tegen tongkanker. Hij verliet het ziekenhuis aan het begin van het jaar, waar hij zijn vonnis uitzat.

Het verleende gratie werd in Lima en in Peru verwelkomd met een golf van protesten die werden onderdrukt door politiediensten die traangas gebruikten. Deskundigen van de Verenigde Naties zeiden, dat het pardon een 'klap in het gezicht' betekent voor zijn slachtoffers en alle Peruanen.

(Suriname Mirror/Peru Reports/AFP/El Comercio/YouTube)

Negen mensen overlijden in Ayacucho regio Peru na bijwonen wake

In lokale media speculaties dat er mogelijk rattengif of insecticide in het eten zat


Negen mensen zijn overleden nadat ze in Peru een wake hadden bijgewoond. Lokale ziekenhuizen melden, dat vijftien andere patiënten ernstig ziek zijn. Zij zouden zich tegoed hebben gedaan aan een stoofpot met vlees, bericht onder andere de BBC dinsdag 7 augustus 2018.



De slachtoffers waren aanwezig bij de wake voor een gestorven man.

Een hoge gezondheidsfunctionaris zei dat mensen enkele uren na de plechtigheid onwel werden. Het gaat onder meer om twee zonen van de overledene en de burgemeester van de plaats in het San José de Ushua district, Ayacucho-regio.


Specialisten zijn naar het gebied gestuurd om te achterhalen wat de bron is van de besmetting. In lokale media wordt gespeculeerd dat er mogelijk rattengif of insecticide in het eten zat.




(Suriname Mirror/BBC/El Comercio/De Telegraaf/Peru21/Twitter/YouTube)

Colombia vraagt VS, Duitsland en Argentinië uitlevering van vermeende zedendelinquenten

De twee Amerikanen, een Duitser en Argentijn betaalden voor seks met meisjes onder de 14 in Cartagena


Colombia zal de Verenigde Staten, Duitsland en Argentinië vragen om vermeende zedendelinquenten uit te leveren, aldus het Openbaar Ministerie van het Zuid-Amerikaanse land maandag 6 augustus 2018. De twee Amerikanen, een Duitser en een Argentijn, betaalden naar verluidt voor seks met meisjes onder de 14 in Cartagena, een populaire toeristische bestemming waar autoriteiten onlangs een kinderprostitutie bende hebben ontmanteld onder leiding van een vrouw, Liliana del Carmen Campos Puello, bekend als de 'Madame'. 

De organisatie zou meisjes hebben gerekruteerd uit gezinnen die waren ontheemd uit andere delen van het land en het buurland Venezuela. De vier buitenlanders worden beschuldigd van seks met minderjarigen en zijn al op de opsporingslijst van Interpol geplaatst, om de exacte locatie van de verdachte kindermisbruikers vast te stellen.

Het uitleveringsverzoek is echter nieuw; nooit eerder hebben de Colombiaanse autoriteiten de uitlevering van vermeende zedendelinquenten gevraagd.


Vermeende zedendelinquenten zijn eerder uit het land verbannen. Of de VS, Duitsland en Argentinië hun burgers daadwerkelijk uitleveren, hangt af van de lokale autoriteiten die elke zaak afzonderlijk zullen onderzoeken. De buitenlanders kunnen gevangenisstraffen krijgen van maximaal 37,5 jaar, zei de aanklager.

De uitleveringsverzoeken volgden op een belangrijke operatie in Cartagena, die werd geplaagd door sekstoeristen uit zowel Colombia als het buitenland, die proberen kinderen te exploiteren uit de verarmde buurten van de Caribische stad.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in 2012, dat Cartagena en Medellin populaire bestemmingen voor sekstoeristen zijn geworden. Beide steden hebben van oudsher een levendige seksindustrie die de lokale bevolking aanspreekt en populair is geworden bij buitenlandse 'handelaren' en pedofielen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Heraldo)

Braziliaanse rechter schort gebruik op van producten met glyfosaat

De uitspraak heeft vooral betrekking op Monsanto

- Monsanto brengt een glyfosaat-resistent, genetisch gemodificeerd type soja, op de markt
- Abag: 'Het is onmogelijk om landbouw te bedrijven zonder deze producten'


Een Braziliaanse rechter heeft het gebruik van producten met het agrochemische glyfosaat, een onkruidverdelger op grote schaal gebruikt voor sojabonen en andere gewassen in het land, opgeschort. 

Een federale rechter in Brasilia oordeelde vrijdag 3 augustus 2018 dat nieuwe producten die de chemische stof bevatten, niet in het land kunnen worden geregistreerd en dat bestaande registraties binnen de komende 30 dagen worden opgeschort, totdat de overheid hun toxiciteit opnieuw zou evalueren.


De beslissing, die ook van toepassing is op het insecticide abamectine en de fungicide thiram, kan meerdere aanspraken oproepen. De uitspraak heeft vooral betrekking op Monsanto Co, die een glyfosaat-resistent, genetisch gemodificeerd type soja op de markt brengt dat op grote schaal in Brazilië wordt geplant. Monsanto is nu een onderdeel van Bayer AG, na een overname van 62,5 miljard dollar van de Amerikaanse zaadproducent in juni.

Monsanto zei in een verklaring, dat Braziliaanse boeren al meer dan 40 jaar afhankelijk zijn van glyfosaat en dat wereldwijd door beoordelingen is gebleken, dat het herbicide veilig kan worden gebruikt. Het bedrijf zei ook, dat het de procedures respecteert die worden gebruikt door de Braziliaanse gezondheidsautoriteit Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) om ervoor te zorgen dat de chemicaliën veilig worden gebruikt.

Vorige maand oordeelde een federale rechter in de Verenigde Staten, dat honderden rechtszaken tegen Monsanto door overlevenden van kanker of families van degenen die stierven, tot een rechtszaak konden overgaan, waarbij werd vastgesteld dat er voldoende bewijs was voor een jury om zaken te horen die de glyfosaatbevattende groep beschuldigen voor de ziekte.

Bepaalde glyfosaat-resistente maïs- en katoenstammen zijn ook toegelaten in Brazilië. 'Ik denk dat de rechter ongelijk heeft en dat de beslissing op de een of andere manier zal worden ingetrokken', zei directeur Luiz Lourenço van de Braziliaanse agrarische bedrijfsvereniging Abag (Associação Brasileira do Agronegócio). 'Het is onmogelijk om landbouw te bedrijven zonder deze producten.'

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van sojabonen, grotendeels aangedreven door de groeiende vraag vanuit China.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Brazilië heeft de noordgrens met Venezuela na paar uur weer heropend

Hooggerechtshof beveelt dat de grens weer voor iedereen geopend moet zijn

'Niet gerechtvaardigd om het gemakkelijke pad te nemen om de deuren te sluiten vanwege problemen bij opvangen vluchtelingen'


Brazilië heeft de noordgrens met Venezuela weer heropend voor diegenen die de economische en politieke onrust daar ontvluchtten, na het kort te hebben gesloten. Het Hooggerechtshof vernietigde een eerder bevel om de grens te sluiten totdat Brazilië de juiste voorwaarden kon scheppen om de enorme toestroom van mensen te ontvangen. 

Autoriteiten in de staat Roraima in het Amazonegebied van Brazilië zeggen, dat elke dag zo'n 500 Venezolanen de grens oversteken. De grens werd maandag 6 augustus 2018 heropend voor Venezolaanse migranten na een paar uur.


'Het is niet gerechtvaardigd om het gemakkelijke pad te nemen om 'de deuren te sluiten' vanwege problemen bij het opvangen van vluchtelingen', zei rechter Rosa Weber van het Hooggerechtshof, in haar uitspraak die kort voor middernacht werd uitgesproken:



De tijdelijke beschikking van een lagere rechter stelde dat de grens zou open blijven voor Brazilianen en andere niet-Venezolanen. Het moest ook open zijn voor Venezolanen die uit Brazilië naar het noorden vertrokken. Zee- en luchtgrenzen werden niet beïnvloed door de uitspraak.

Vele duizenden Venezolanen zijn in de afgelopen drie jaar de buurlanden in gevlucht, vooral Colombia en Brazilië, op zoek naar betere economische omstandigheden.

Een schijnbare moordaanslag op de Venezolaanse president Nicolás Maduro in het weekend heeft de spanningen in het land vergroot.

De meesten die in de afgelopen maanden de grens met Brazilië zijn overgestoken leven in afschuwelijke omstandigheden in de straten van Boa Vista, de verarmde hoofdstad van Roraima, in het hart van het Amazonegebied.

Maandenlang hebben autoriteiten in Roraima opgeroepen de grens te sluiten. Ze zeggen dat de openbare diensten zijn ingestort en dat migratie tot een sterke toename van de criminaliteit heeft geleid. De centrale regering van Brazilië was tegen elke sluiting van de grens en zei dat de gewone Venezolanen de gevolgen ondervinden van een humanitaire crisis en dat Brazilië moet blijven helpen.

(Suriname Mirror/BBC/Al Jazeera/Twitter/O Coletivo/Scribd Suriname Mirror)

Duitse documentaire over situatie in Venezuela tijdens uitzending in Venezuela uit de lucht gehaald

DW: 'Het onderbreken van de DW-documentaire schendt het recht op vrijheid van meningsuiting'


Het Spaanstalige tv-programma van Deutsche Welle was afgelopen zaterdag, 4 augustus 2018, tijdelijk niet beschikbaar in Venezuela. De uitzending van het programma, dat werd uitgezonden door verschillende distributiepartners van DW, werd onderbroken tussen negen en tien uur 's morgens plaatselijke tijd. Gedurende dat uur speelde de DW-documentaire 'Venezuela - Escape from a Failed State':



De documentaire belicht kritisch de huidige situatie in Venezuela.

Als gevolg van de onderbreking van de uitzending uiten verschillende kijkers kritiek op sociale mediakanalen. De zaak leidde ook tot vragen van journalisten, waaronder de Venezolaanse nationale Journalistenvakbond (SNTP, Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela), die vermoedt dat de tijdelijke onderbreking een censuurmaatregel was van de mediawetgevende instantie van Venezuela, de Nationale Telecommunicatie Commissie (CONATEL, Cuenta Oficial de la Comisión Nacional de Telecomunicaciones de la República Bolivariana de Venezuela).

Een rechtstreeks verzoek van DW aan CONATEL bleef maandag 6 augustus onbeantwoord.

Zaterdag publiceerde de regelgevende instantie een verklaring op Twitter over de zaak. CONATEL verwierp verdenkingen van censuur door het toezichthoudende orgaan en verwees naar dergelijke berichten als 'nepnieuws'.


'Deutsche Welle protesteert tegen de onderbreking van een DW-uitzending op de kanalen van verschillende distributiepartners tijdens een documentaire over de situatie in Venezuela', zei Guido Baumhauer, DW's directeur van distributie en technologie. 'Het onderbreken van een uitzending van een DW-documentaire schendt het recht op vrijheid van meningsuiting', voegde hij eraan toe.

Baumhauer merkte op. dat het 'steeds moeilijker' wordt voor Venezolaanse journalisten om ter plaatse te rapporteren.

Na een mislukte aanslag op de Venezolaanse president Nicolas Maduro zaterdag, werden verschillende journalisten aangehouden, wat onafhankelijke rapportage over het incident onmogelijk maakte. 'Ze hebben onze volledige solidariteit', voegde Baumhauer eraan toe.

(Suriname Mirror/DW/Twitter/YouTube/terra.com.br)

VIDS roept op samen op te trekken op weg naar wettelijke erkenning rechten inheemse volken

'Het blijft pijn doen, dat wij als mensen en als volken nog steeds gediscrimineerd en gemarginaliseerd worden'


Ter gelegenheid van de Internationale Dag der Inheemse Volken en tevens de Nationale Dag der Inheemsen op 9 augustus, spreekt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) een boodschap van saamhorigheid en solidariteit uit naar de gehele Surinaamse samenleving. Een oproep om samen op te trekken, op weg naar de wettelijke erkenning van de rechten van inheemse volken.

Suriname is een uniek land in veel opzichten, in het bijzonder wat betreft onze culturele diversiteit en biodiversiteit. Helaas is Suriname ook uniek in dit deel van de wereld, in het niet-erkennen van de rechten van de oorspronkelijke, inheemse volken. Opeenvolgende kolonisatoren hebben ons nooit wettelijk erkend en deden alsof we niet bestonden en er geen rekening met ons gehouden hoefde te worden. Bij de onafhankelijkheid is dat niet rechtgetrokken en in 1982 werd de koloniale wetgeving op grond integendeel geconsolideerd met het “domeingrondbeginsel”.

De regeringsgoedkeuring van de “Gezamenlijke Verklaring” en bijbehorend “Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse Volken in Suriname” en de expliciete opdracht van de president om dit plan uit te voeren, hebben nieuwe hoop gegeven. Het gaat om een ambitieus plan om binnen 12 maanden conceptwetgeving op te leveren, waarin onze collectieve rechten (o.a. grondenrechten) eindelijk vastgelegd zullen moeten zijn, alsook bewustwording over deze rechten. Dit pakket aan wetgeving zal bij de Nationale Assemblee worden ingediend ter goedkeuring.

Het plan voorziet ook in fundamentele uitgangspunten zoals wederzijds respect, besluitneming op basis van consensus, overleg, gelijkwaardigheid, volledige en voorafgaande informatie, brede participatie en transparantie.

Inzet voor een constructieve samenwerking willen wij als traditioneel gezag der inheemse volken, op deze Dag der Inheemsen aan de totale Surinaamse samenleving vragen. Rechtvaardigheid in Suriname is een zaak ván, maar ook vóór ons allen. Laten we het samen doen. Niet alleen in woorden maar ook in daden. Concrete ondersteuning van de uitvoering van dit stappenplan, constructieve kritiek en begeleiding, tastbare uitingen van solidariteit, zelf moeite doen om bewust te worden over onze internationaal erkende rechten en de basisprincipes van gelijkheid en zelfbeschikkingsrecht van alle volken.

Het blijft pijn doen dat wij als mensen en als volken, in deze verlichte tijd nog steeds zo gediscrimineerd en gemarginaliseerd worden. Onze gronden en hulpbronnen waar we rechtstreeks van afhankelijk zijn, werden (en worden), vaak zonder dat we het zelfs wisten letterlijk onder onze voeten, verkocht, verpacht, overgedragen, verkaveld, in concessie gegeven, vervuild, kaalgekapt en leeggeroofd. Voor degelijk onderwijs, gezondheidszorg en andere basisvoorzieningen en ontwikkelingsmogelijkheden in de dorpen was (en is) er nooit geld, terwijl er wel geld was en is voor allerlei andere grootse projecten. Onze stem in verkiezingstijd (en politieke inmenging al ruim van tevoren) is wel belangrijk, maar de kwaliteit van ons bestaan kennelijk niet.

Terwijl de hele wereld zich heeft gecommitteerd, eerst aan de Millennium Development Goals (MDGs) en nu de Sustainable Development Goals (SDGs) met als slogan “Leave no one behind”, merken we weinig van daadwerkelijke, beleidsmatige prioriteitstellingen (inclusief in donor-gefinancierde projecten). En nog minder van wettelijke bescherming. Bij wet “bestaan we niet” en mogen de Staat en andere grondeigenaren, beschermd door die koloniale wetgeving, alles doen wat ze willen met onze voorouderlijke grondgebieden. Het is dus geen verrassing dat het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten de staat Suriname (herhaaldelijk) heeft veroordeeld voor mensenrechtenschendingen van inheemse en tribale volken. De maatregelen genoemd in het recente Kali’na & Lokono vonnis zullen voor ons de leidraad blijven, als het meest concrete, tastbare instrument dat we in handen hebben.



 Het is ook geen verrassing dat velen noodgedwongen wegtrekken uit de dorpen, vaak met pijn, maar op zoek naar een beter bestaan voor hun kinderen. Is dat misschien de bedoeling, zodat onze voorouderlijke gronden ten prooi van een klein groepje kapitaalkrachtigen kunnen vallen?

Maar nogmaals, solidariteit en daadwerkelijke actie zijn andere machtige instrumenten. Dat geldt ook voor onze dorpen, die zich niet zelden nog steeds vergeten en achtergesteld voelen. Dorpsgemeenschappen, laten we ons richten op samenwerking en constructieve begeleiding; kijken naar de toekomst; werken aan versterking van leiderschap, wederzijdse participatie en integriteit in de dorpen; hooghouden van onze eigen cultuur, normen en waarden; en bovenal voortdurende bescherming en verzorging van onze traditionele gronden en natuur! We hebben een zware verantwoordelijkheid voor onze gemeenschap en nageslacht.

De hoopvolle oproep voor solidariteit, saamhorigheid en vooruitkijken, zullen we ook doen in de speciale kerkdienst op 7 augustus, in de Kathedrale Basiliek, aanvang stipt om 6 uur nm. Ook de katholieke (en andere) kerkgemeenschappen hebben de wereld opgeroepen om verbintenissen aan te gaan met de inheemse volken van het Amazonegebied, voor wederzijdse bescherming (onze volken hebben bescherming nodig, om het bos te kunnen blijven beschermen dat de wereld in stand houdt) en wederzijds verrijken van kennis en wijsheid, hoe om te gaan met elkaar en met de natuur. Een ieder, ongeacht geloofsovertuiging, is uitgenodigd om op 7 augustus in de Kathedrale Basiliek, de boodschap van solidariteit samen met ons te laten horen.

VIDS

Premier Rhuggenaath van Curaçao namens Koninkrijk bij inauguratie nieuwe president van Colombia

Rhuggenaath ontmoet nieuwe Colombiaanse ministers


Minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft samen met de ambassadeur van het Koninkrijk in Colombia, Jeroen Roodenberg, een ontmoeting gehad met de aankomend ministers José Manuel Restrepo (Economische Zaken) en Andres Valencia (Landbouw) van Colombia. 

Het viertal heeft gesproken over de verdere uitbreiding van de samenwerking tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Colombia. Mogelijkheden werden gezocht in de toeristische sector, met name het cruisetoerisme, en in de kansen die er liggen op het gebied van ‘wellness’, landbouw en export. Zo valt te lezen in een verslag op de Facebookpagina van Rhuggenaath, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 augustus 2018.



De Curaçaose premier kaartte tevens de MoU’s (Memorandum of Understanding) aan die al gesloten zijn tussen Curaçao en Colombia en de verdere uitwerking daarvan. Daarnaast is gesproken over de aanstaande handelsmissies in september vanuit Curaçao en de Koninkrijksmissie die gepland staat voor november dit jaar.




De premier vertegenwoordigt het Koninkrijk bij de inauguratie van de nieuwe president van Colombia. Dit doet hij op verzoek van minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken.

Iván Duque Márquez zal vandaag officieel worden aangesteld als president van Colombia. Rhuggenaath blijft tot en met morgen in Colombia.

Alcohol blaascontroles op Curaçao nog niet wettelijk vastgelegd

'Autobestuurders mogen in theorie tijdens verkeerscontrole weigeren in blaaspijpje te blazen'

 
Op dit moment zijn blaascontroles op Curaçao nog niet volgens de wet te gebruiken. Autobestuurders die tijdens een verkeerscontrole door de politie worden gevraagd om in een blaaspijpje te blazen, mogen in theorie dus weigeren. Zo legt woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Norman Serphos vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, uit in het Antilliaans Dagblad.

In de praktijk ligt het echter iets genuanceerder, want weigert een chauffeur, dan wordt hij ter plaatse aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een alcoholtest. Dit omdat het vermoeden bestaat dat diegene te veel alcohol heeft gedronken. Op het bureau worden dan de zogenaamde dronkemanstesten uitgevoerd. Dit zijn verouderde manieren om te controleren of iemand dronken is; chauffeurs moeten hierbij bijvoorbeeld bukken om een muntje op te rapen, of over een lijn lopen. Deze testen worden door de rechtbank erkend en zullen uitgevoerd worden zolang de blaaspijpjes nog niet ingeburgerd zijn, aldus Serphos.

Wie wel blaast en een te hoog alcoholpromillage heeft, wordt ook aangehouden en gaat ook naar het politiebureau. Daar krijgen de beschonken bestuurders met een alcoholpromillage van 0,5 of meer (dat is omgerekend iets minder dan twee alcoholische drankjes) een boete en een dagvaarding. De exacte straf bepaalt de rechter. 'Vaak is dat twee tot drie jaar rijontzegging en een voorwaardelijke gevangenisstraf, of een geldboete tussen de 1.000 en 2.000 gulden', zo weet de OM-woordvoerder te melden.

Eerder dit jaar heeft het OM verschillende conceptwetten met betrekking tot verkeershandhaving ingediend bij het ministerie van Justitie. Een belangrijk wetsvoorstel had betrekking op de blaascontroles. Opvallend, want dit is in strijd met de scheiding der machten volgens de ‘trias politica’.

Asbesthoudende golfplaten op dak Plasa Bieu, Curaçao, verwijderd

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken'


Tijdens de verbouwing van Plasa Bieu is vastgesteld dat er asbesthoudende golfplaten op het dak lagen. Deze zijn afgelopen weekend zorgvuldig verwijderd en komende week zal – na een grondige schoonmaak – het nieuwe dak worden bevestigd. Dat zegt Dito Abbad van architectenbureau PLAN’D2, toezichthouder op de verbouwing, vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, in het Antilliaans Dagblad.

Abbad legt uit, dat de platen oud waren en dat de kans aanwezig was dat ze erosieverschijnselen zouden vertonen. Wanneer het asbesthoudend materiaal zwakker wordt, kunnen er sneller vezels vrijkomen. Dat moest voorkomen worden, want asbestvezels kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals longkanker.

Volgens de medewerker van PLAN’D2 hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken. Er is een gespecialiseerd bedrijf ingezet dat de platen zorgvuldig en volgens de strenge regels heeft verwijderd.

'Zolang de platen heel zijn, en er geen gaten in worden gemaakt, dan blijven de vezels gewoon in het materiaal en komen ze niet in de atmosfeer terecht.'

De platen zijn in hun geheel ingepakt in plastic en vervolgens weggevoerd naar een verzamelplaats.

Valies, BvL- en ALS-voorzitter, tevreden met consensus over het IOL

Het IOL blijft binnen AdeKUS een zelfstandige entiteit


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) is blij dat uiteindelijk consensus is bereikt over het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL). Er waren wat misverstanden, die in overleg tussen de partijen weggewerkt zijn, zegt Valies vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, op Starnieuws. 

Het samenvoegen van het IOL met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gaat niet door. Het IOL blijft een zelfstandige entiteit.

Het IOL biedt een bacheloropleiding aan die vier jaren duurt. Het eerste jaar zal een basisprogramma zijn voor alle studenten. Pas in het tweede jaar zal de student een specifieke richting kiezen. De toelating is onder andere VWO, HAVO, IMEAO, SPI (Surinaams Pedagogisch Instituut) en CPI (Christelijk Pedagogisch Instituut). Het IOL zal samenwerken met de universiteit.

De transformatie wordt geleid door een managementteam onder leiding van Edwin Marshall.

Het IOL wordt niet geïncorporeerd in de universiteit, benadrukt Valies. Dit was eerder de bedoeling geweest. Studenten met een mo A diploma worden in de gelegenheid gesteld om hun mo B opleiding te doen. Nu wordt alles in orde gemaakt voor de HBO-status. De leraren op het IOL met een mo B diploma worden in de gelegenheid gesteld om hun master te halen.

De docenten van het IOL en de universiteit gaan nu werken aan het basisprogramma zodat ze in oktober/november kunnen starten met de nieuwe opleiding. Na vier tot vijf jaren komt er een evaluatie, zegt Valies.

Moestadja, voorzitter stichting Jamu: 'Monument Javaanse Immigratie te Mariënburg niet bekostigd door Pertjajah Luhur'

(Bron foto: Stichting Jamu)
Somohardjo (PL): 'Als Moestadja niet zegt wat de NDP wil, wordt hij gereshuffled'


Soewarto Moestadja, voorzitter van de Stichting Jamu, zegt dat het monument Javaanse Immigratie te Mariënburg in het district Commewijne, een geschenk is van de Stichting Jamu. Het monument is in 2010 aangeboden aan de Surinaamse samenleving. Moestadja weerspreekt berichten in de media als zou het monument zijn bekostigd door de Pertjajah Luhur (PL). 

De stichting stelt in een persbericht, dat het monument gefinancierd is door de stichting met ondersteuning van Saimin Redjosentono van Ibocci, Amin Abas van Lincoln Concern en de uitgeverij Hebri BV in Nederland.

PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt vandaag, dinsdag 7 agustus 2018, in een reactie op Starnieuws, dat hij niet van plan is om Moestadja aan te vallen of met hem in discussie te treden over wie wel of niet heeft betaald.

'We laten alles aan de Almachtige over. Ik begrijp wel dat wiens brood men eet, diens taal men spreekt. En dat als Moestadja niet zegt wat de NDP wil, hij gereshuffled wordt. Wij weten dat wij als PL een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het monument, en niet weinig ook. Daar was wijlen Michel Sjak Shie getuige van. En dat het monument in 2010 is geplaatst, zegt toch alles al? Want toen waren Moestadja en de overige leden van de stichting allemaal lid van de PL', brengt Somohardjo in herinnering.

Stichting Jamu roept de samenleving op om vrij gebruik te maken van het monument voor ceremoniële plechtigheden in verband met 128 jaar Javaanse Immigratie.

'Het monument herinnert ons aan het feit, dat de eerste Javaanse contractarbeiders uit Java, Indonesië, in 1890 op de plantage Mariënburg hebben gediend. Het monument is een ontwerp van de kunstenaar John Djojo', aldus de stichting.

President Bouterse gaat maandag 13 augustus naar Cuba voor hernia-operatie

'Ik ga niet naar Cuba om de nier van Ramon Abrahams terug te geven'...


President Desi Bouterse gaat maandag 13 augustus naar Cuba. Hij zal daar een hernia-operatie ondergaan. Dit heeft Bouterse maandag 6 augustus 2018 meegedeeld tijdens een persconferentie over de keuze van Albert Aboikoni als stamhoofd van de Saramaccaners. 

Bouterse grapte - aldus Starnieuws - ,dat hij echt niet naar Cuba gaat om de nier van Ramon Abrahams terug te geven. Al geruime tijd doet het gerucht de ronde, dat Bouterse een nier heeft gekregen van Abrahams. Daarom zou Abrahams mogen doen en laten wat hij wil.

De president merkte op, dat er allerlei zaken worden gezegd, maar dat dat deel schijnt te zijn van het presidentschap.


Medewerkers Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht voorkomen weer houtsmokkel

Personen laden 's nachts containers in Duisburglaan met boomstammen (rondhoutblokken)

Geladen container was verzegeld, terwijl dat alleen mag worden gedaan door de douane
 

Medewerkers van Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) hebben donderdag in samenwerking met de politie kunnen voorkomen, dat er vanuit de Duisburglaan in Paramaribo houtsmokkel plaatsvond, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 7 augustus 2018.

Het feit dat er in de nacht een aantal containers werd beladen wekte bevreemding. De politie werd gealarmeerd en ze greep in. Eén container was al bgeladen en medewerkers waren bezig een tweede vol te krijgen, terwijl meerdere lege containers gereed stonden, met kennelijk het doel om die ook te beladen. De medewerkers werden aangehouden, terwijl beslag werd gelegd op de handelswaar.

Politiewoordvoerder Humprey Naarden bevestigt een en ander en geeft aan, dat de medewerkers na verhoor zijn heengezonden.

Samen met de SBB en de douane wordt nagegaan wat de status van het hout is, wat bepalend zal zijn voor het lot van de opdrachtgever.

Uit andere bronnen wordt vernomen, dat de ondernemer ongeveer een maand geleden was betrapt bij een poging tot smokkel.

Bij het leeghalen van de containers de afgelopen dagen bleek, dat de rondhoutblokken geen informatie van herkomst hadden en dat meer dan de helft van het hout niet voorzien was van een label van de SBB. Het gaat om groenharthout. Ook bleek, dat de reeds gevulde container al verzegeld was, een handeling die slechts de douane mag plegen. Geconfronteerd met deze informatie, kon Naarden geen reactie geven, aangezien de politie nog bezig is met het onderzoek.

Minister Noersalim van Binnenlandse Zaken installeert Beleidscommissie Verkiezingen 2020

'Suriname nationaal en internationaal bekend om organiseren goede, transparante en democratische verkiezingen'



Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft de Beleidscommissie Verkiezingen 2020  vorige week geïnstalleerd. Deze commissie is een belangrijke ondersteuning voor de ministeriële Onderraad Verkiezingen 2020, die door de vicepresident wordt geleid. Daarin hebben zitting ministers, die een belangrijke rol te vervullen hebben in de voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 7 augustus 2018.

'Suriname wordt internationaal geprezen als een land waar de organisatie van de verkiezingen toch als voorbeeld gesteld kan worden. Wij willen het zo houden en dan wordt verwacht dat u integer, hard gaat werken, uw schouder onder het werk gaat zetten, vol goede moed', hield minister Noersalim de commissie voor. Hij benadrukte, dat Suriname nationaal en internationaal bekend staat om het organiseren van goede, transparante en democratische verkiezingen.


Binnen de verkiezingsorganisatie zal om die redenen in de fase van voorbereidingen ook bijzonder de nadruk worden gelegd op de samenwerking met andere verkiezingsactoren.

De leden van de Beleidscommissie Verkiezingen 2020 zijn: 
Putridewi Amatsoemarto (voorzitter/ministerie van Binnenlandse Zaken),
Rihanto Hardjopawiro (secretaris/ministerie van Binnenlandse Zaken),
Aroon Samjhawan (Kabinet President),
Patricia Ormskerk (Kabinet Vicepresident),
Earl Tokarijo (ministerie van Binnenlandse Zaken),
Natasha Wong Swie San (ministerie van Binnenlandse Zaken),
Wilco Finisie (ministerie van Regionale Ontwikkeling),
Freddy Tawjoeram (ministerie van Financiën),
Natasia Bennanon (ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie),
Johnny Antonius (ministerie van Defensie),
Lucretia Redan (ministerie van Justitie en Politie) en
Luziano Truideman (ministerie van Buitenlandse Zaken).

Verder zijn Lothar Boksteen, Samuel Polanen, Marlon Powell en Chantal Bundel aangetrokken als deskundigen, die de Interdepartementale Beleidscommissie Verkiezingen 2020 van advies moeten dienen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zich thans in de pre-electorale fase voor de verkiezingen van 2020. In verband hiermee richt BiZa zich op de uitvoering van verschillende verkiezingsactiviteiten en het in stelling brengen van een organisatiestructuur voor de verkiezingen. Voor een goede voorbereiding en uitvoering van de verkiezingen is een werkstructuur vastgelegd, die zal moeten worden gehandhaafd. Zo is er al enige tijd op ministerieel niveau een Onderraad Verkiezingen ingesteld. Functionele ministeries hebben ten behoeve van de verkiezingsorganisatie zitting daarin. Het voorzitterschap ligt ambtshalve in handen van vicepresident Ashwin Adhin. De ministers die zitting hebben in de Onderraad zijn die van BiZa als coördinerende ministerie, ministerie van Regionale Ontwikkeling, ministerie van Financiën, ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, ministerie van Justitie en Politie en ministerie van Defensie.

Daarnaast zijn de interne werkstructuren, waarbij verschillende verkiezingswerkgroepen zijn samengesteld, reeds operationeel.

De Beleidscommissie Verkiezingen 2020 rapporteert rechtstreeks aan de Onderraad Verkiezingen 2020 en heeft beleidsondersteunende en adviserende taken naar de Onderraad toe.
Enkele van deze taken zijn:
- Het adviseren van de Onderraad voor de Verkiezingen inzake de uitgestippelde beleidslijnen betreffende de verkiezingen 2020.
- Het ondersteunen in het formuleren en uitwerken van voorstellen ten behoeve van verkiezingsgerelateerde activiteiten.
- Het monitoren van de uitvoering van de verkiezingsgerelateerde activiteiten ten behoeve van de Onderraad voor de verkiezingen.
- Alle overige door de Onderraad voor de verkiezingen aan de beleidscommissie op te dragen taken en werkzaamheden.

'Goed idee dat voorlichting van het Korps Politie Suriname wordt gecentraliseerd'

Politie worstelt al jaren met juiste inhoud geven aan haar informatiestroom

Humphrey Naarden, hoofd Publiciteitsdienst van het KPS, tracht wirwar van voorlichting vanuit korps te verduidelijken....


'Het is een goed idee dat de voorlichting van het Korps Politie Suriname (KPS) wordt gecentraliseerd waardoor het effectiever wordt', zegt Humphrey Naarden, hoofd van de Publiciteitsdienst van het KPS, vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, in de Ware Tijd, in reactie op het voornemen van de korpsleiding om alle voorlichtingsafdelingen onder één dak te brengen. 

Als de voorlichting wordt gecentraliseerd, geldt dat voor de informatie vanuit de afdelingen Jeugdzaken, Drugsbestrijding en Verkeer. Jeugd en Drugsvoorlichting worden voorlopig door dezelfde persoon gedaan, omdat ze raakvlakken hebben met elkaar.

Naarden zegt, dat de afdeling PR (Public Relations) over de technische mensen en apparatuur beschikt om de voorlichting te centraliseren. 'We hebben deskundigen om de informatie op een professionele manier te verspreiden zonder externe krachten te hoeven inzetten.'

De inspecteur benadrukt, dat de centralisatie niet inhoudt dat andere voorlichtingsafdelingen ophouden te bestaan. 'De afdelingen blijven in tact. We hebben dan een beter overzicht. Op basis van de informatie vanuit die afdelingen behouden ze hun zelfstandigheid. Er zal worden gewerkt vanuit een centraal punt en een coördinatie.'

De woordvoerder van de politie is verantwoordelijk voor de informatiestroom naar buiten toe. Hoewel Naarden taken delegeert, is hij de hoofdverantwoordelijke als het om informatie over ingrijpende zaken gaat. Het streven is om dit jaar nog de voorlichtingsdiensten samen te smelten.

Naarden is in juni teruggekeerd als hoofd van de afdeling PR. Nadat hij tien jaar op de voorlichtingsafdeling had gediend, werd hij - door de reorganisatie binnen het korps - overgeplaatst naar de Narcotica-brigade. Hij belooft dat de samenleving niet zal worden onthouden van informatie behalve als er gevoelige zaken zich spelen. Sinds kort is Naarden ook de beheerder van de Politie Officiers Sociëteit aan de Zwartenhovenbrugstraat.

Zorgen bij Brunswijk (ABOP) over de keuze van president Bouterse voor Albert Aboikoni

'In elk geval zal de groep-Amina zich niet neerleggen bij de beslissing'

- 'Als een groep lacht en een andere groep boos is, is de zaak niet opgelost'
- 'Er kan geen sprake zijn van een roulerend granmanschap, dat is ongekend binnen de cultuur van de stam'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, maakt zich zorgen, omdat volgens hem de keuze van president Desi Bouterse voor Albert Aboikoni als granman van de Saramaccaanse stam, niet op basis van compromis is gebeurd. De politicus zegt vandaag, dinsdag 7 augustus 2018, op Starnieuws, dat in elk geval de groep-Amina zich niet zal neerleggen bij de beslissing. 

'Ook al is er nu een granman aangewezen, maar er is geen oplossing gekomen in het slepende conflict. Als een groep lacht en een andere groep boos is, is de zaak niet opgelost', stelt Brunswijk.

Nadat het besluit van de president is meegedeeld aan de dignitarissen en de verschillende groepen, is er vanuit de lo's die voor Naze Amina hebben gekozen als granman contact gemaakt met Brunswijk. 'De mensen zijn ontevreden, want het gaat niet om een besluit van de twaalf lo's. De krutu ging juist de andere richting op. De president heeft de keuze gemaakt voor Albert Aboikoni, maar hij heeft geen Salomons oordeel geveld', zegt Brunswijk.

De ABOP-leider merkt op dat een oplossing zou zijn gevonden als de andere partijen zich zouden neerleggen bij het besluit van het staatshoofd. Een granman wordt via de traditie van de stam benoemd, benadrukt Brunswijk. 'Een grootopperhoofd is voor het leven. Er kan geen sprake zijn van een roulerend granmanschap. Dat is ongekend binnen de cultuur van de stam', stelt Brunswijk.

Hij hoopt dat de president toch nog in staat is om de zaak naar tevredenheid op te lossen. 'Er is nu formeel een granman, maar het is zorgwekkend dat er verzet tegen is. Ik heb niets tegen Albert Aboikoni, maar het zou beter zijn geweest als partijen eens waren met de benoeming.'

Hij vindt de situatie zorgelijk, want het benoemen van een granman heeft te maken met het besluit van de families en de traditie. 'Het gaat niet om het benoemen van een minister of districtscommissaris.'

President Bouterse verklaart in persconferentie zijn keuze voor Albert Aboikoni als granman der Saramaccaners

'De twee kandidaten die niet in de prijzen zijn gevallen, zullen gecompenseerd worden'


President Desi Bouterse zei gisteren tijdens een persconferentie, dat hij in zijn keuze voor Albert Aboikoni als granman van de stam der Saramaccaners verschillende overwegingen meegenomen heeft, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 7 augustus 2018.

Er zijn op verschillende niveaus vier jaar lang gesprekken gevoerd over de opvolging van stamhoofd Belfon Aboikoni, de oudere broer van de Albert Aboikoni.

'Ik heb meegenomen binnen het profiel, de individuele gesprekken, wat is de kennis van de persoon ten aanzien van de geschiedenis, wat is de kennis van de figuur met betrekking tot de cultuur welke heel belangrijk is voor een granman, en heel belangrijk voor de stam. Ik heb meegenomen de sociaal-maatschappelijke verhoudingen die ik probeer te destilleren uit de figuur die voor mij staat. Ik heb verder meegenomen het ontwikkelingsconcept, het denken van de persoon, welke zijn stam moet leiden tot grotere hoogte, welke visies hij te berde brengt met betrekking tot de verdere ontwikkeling van de stam.'



De president heeft na een marathonzitting van vier dagen de knoop doorgehakt. Hij heeft Aboikoni verkozen boven Naze Amina en Frans Banai.

'De twee kandidaten die niet in de prijzen zijn gevallen, zullen gecompenseerd worden', sprak Bouterse.

Hij hoopt dat er nu een eind gekomen is aan het conflict en de vrede in het gebied bewaard wordt. Verschillende groepen hadden gedreigd dat zij zware tegenstand zouden leveren als Aboikoni gekroond wordt tot granman.

'We zijn bewust van de bedreigingen. We gaan er alles aan doen om, zoals het gebruikelijk is in het binnenland, de groeperingen die niet in de prijzen zijn gevallen iets aan te bieden dat zowel aan de persoon als de familie als respect wordt aangemerkt. We gaan ze ook zo nauw mogelijk betrekken bij herstel van de enorme schade die is gepleegd in de afgelopen vier jaren.'

Aboikoni wordt vrijdag door het staatshoofd beëdigd als grootopperhoofd der Saramaccaners.

Oppositionele partijen voortaan één blok in kwestie-Alcoa-

NPS, ABOP, VHP, PL, DOE en PALU treden gezamenlijk op rond Alcoa-zaken
 
(Bron foto's: NPS)

De oppositionele partijen hebben maandag 6 augustus 2018 besloten gezamenlijk op te treden in de Alcoa-kwestie, om te redden wat er nog te redden valt. In NPS-partijcentrum Grun Dyari werden maandag hearings gehouden met diverse partijen. Tijdens de hearings met de ABOP, DOE en PALU is overeengekomen om eensgezind dit issue te benaderen en er alles aan te doen om de beste resultaten voor Suriname uit te halen, aldus de NPS in een persbericht. 

Intussen is ook gesproken met de PL en VHP.

Bij de hearings waren namens de ABOP ondervoorzitter Marinus Cambiel en parlementariër Diana Pokie aanwezig, terwijl DOE werd vertegenwoordigd door haar voorzitter Steven Alfaisie en Assembleelid Carl Breeveld. Van de PALU waren de voorzitter Jim Hok en commissaris Melvin Heinez aanwezig.

Besloten is dat er een traject zal worden uitgezet waarin NPS-voorzitter Gregory Rusland de verdere oriëntatie binnen en buiten De Nationale Assemblee gaat coördineren namens partijen in de Alcoa-kwestie, meldt de NPS.

Rusland zegt, dat deze standpunten niet alleen met een NPS-bril benaderd zullen worden, maar dat de gezamenlijke visie van alle partijen van belang is. Om die reden zijn de gesprekken met de partijen gestart. Deze gespreksronden zullen zich volgens hem niet slechts beperken tot partijen binnen de politiek, maar ook buiten parlementair zullen groepen en deskundigen gehoord worden. 'Wij gaan kijken hoe wij het beste voor Suriname eruit kunnen halen.'

Het is van belang volgens Rusland, dat de partijen versterkt worden met input van diverse organisaties om ervoor te zorgen, dat Suriname er beter van afkomt.

In de komende periode zal een strategie worden uitgezet, waarbij een lijn in de Alcoa-kwestie gevolgd kan worden. Deze lijn zal afhankelijk van de opstelling van de regering steeds worden bijgesteld. Rusland benadrukt, dat het uiteindelijke doel is om het belang van Suriname na te streven.

30-Jarige vluchtende dief van mengpaneel uit auto door politie in een bovenbeen geschoten

Neergeschoten verdachte en kompaan rijden in auto op de vlucht tegen pilaar in Arctonstraat


De 30-jarige M.W. en de 18-jarige R.M zijn zondag door leden van het Regionale Bijstand Team Paramaribo (RBT-Parbo) van het Korps Politie Suriname aangehouden, niet lang nadat zij een mengpaneel ter waarde van 3.500 Amerikaanse dollar uit een voertuig in de Basaltstraat hadden gestolen. Bij de arrestatie werd W. door agenten in zijn rechter bovenbeen geschoten, zo meldt het korps maandag 6 augustus 2018.

Uit voorlopig onderzoek is naar voren gekomen, dat W. en M. op heterdaad werden betrapt door de eigenaar van het apparaat. Na de diefstal stapten de dieven in een personenauto en reden weg. De benadeelde ging ze achterna met zijn voertuig, terwijl hij de politie in kennis stelde van de diefstal.

In de Arctonstraat kwam het voertuig van de twee dieven tegen een pilaar aan, waarna zij uit het voertuig stapten en weg vluchtten een bosschage in.


Inmiddels waren leden van RBT-Parbo ter plaatse gearriveerd en zetten de achtervolging in. Sommaties en waarschuwingsschoten hielpen niet om de verdachten tot staan te brengen, waardoor de politie zich genoodzaakt zag gericht te schieten. Daarbij werd W. in zijn rechter bovenbeen geraakt. Zijn kompaan M. gaf zich over.

Het mengpaneel is in de auto van deze twee dieven aangetroffen. W. werd in een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht en na medische behandeling overgebracht naar een politiebureau.

Douane in haven Antwerpen onderschept 1.727 kilo cocaïne in lading bananen

Drugs zaten verborgen in container met bananen afkomstig uit Ecuador


De douane heeft afgelopen vrijdag bij een controleactie in de haven van Antwerpen 1.727 kilo cocaïne onderschept. Dat meldt de FOD Financiën (Federale Overheidsdienst Financiën) maandag 6 augustus 2018.

De drugs zaten verborgen in een container met bananen afkomstig uit Ecuador.

De goederen werden gelost in de Waaslandhaven uit het schip M/S MSC VAISHNAVI R, dat onder Liberiaanse vlag vaart, en zouden een straatwaarde van meer dan 80 miljoen euro hebben.

Vier oud-topmilitairen en regeringsfunctionarissen gearresteerd in Colombia verdacht van spionage

De verdachten zouden militaire en politieke doelen afgeluisterd en bespioneerd hebben


De openbaar aanklager in Colombia heeft zaterdag 4 augustus 2018 bekendgemaakt, dat vier voormalige topmilitairen en regeringsfunctionarissen zijn gearresteerd voor het illegaal bespioneren van zowel nationale als buitenlandse personen van interesse. 

Onder de gearresteerde verdachten bevinden zich twee voormalige leger-kolonels, één voormalig leger-majoor en één voormalig medewerker van het ministerie van Informatie- en Communicatietechnologie. De functionarissen zouden de militaire en politieke doelen afgeluisterd en bespioneerd hebben, aldus het parket van de procureur-generaal in een persbericht.


Onderzoekers in de hoofdstad Bogota deden invallen bij A & G Seguridad, het bedrijf van de voormalige hoofdcommissaris van de politie, generaal Humberto Guatibonza, volgens de aanklager. De gepensioneerde generaal ontkent echter banden te hebben met A & G Seguridad, zo berichtten verscheidene dagbladen meldden zondag.



De verdachten 
* Majoor Luis Mesias Quiroga
Voormalig majoor van de 1e divisie die in 2004 werd gearresteerd op grond van drie moordaanslagen en kennelijk uit de gevangenis is.
* Kolonel Carlos Perez
Hoofd van de veiligheid van Ipiales  burgemeester Ricardo Romero.
* Kolonel Jorge Humberto Salinas
Voormalig inlichtingenexpert van het nationale leger,
* Maria Alicia Pinzon
Voormalig medewerkster van het ministerie voor ICTm die naar verluidt hackactiviteiten heeft uitgevoerd.


Volgens het Openbaar Ministerie (OM) bood het vermeende spionagenetwerk aftapdiensten aan zowel overheidsinstellingen als de particuliere sector aan. Onder de slachtoffers vallen 'politici, burgers, Justitiemedewerkers en zelfs partners', zei een woordvoerder van het OM tijdens een persconferentie zonder te specificeren wie bespioneerd werd.

Het portfolio van de website van het bedrijf van twee van de verdachten, JHS Consultores, heeft geen voormalige klanten bekendgemaakt. Het spionnenschandaal is het derde in het afgelopen decennium in Colombia. Het DAS-telefoontapschandaal uit 2008 bracht aan het licht dat het kantoor van voormalig president Alvaro Uribe het inmiddels ter ziele gegane staatsagentschap DAS gebruikte om het Hooggerechtshof, rivaliserende politici, journalisten en mensenrechtenactivisten illegaal te bespioneren.


De aanstaande minister van Binnenlandse Zaken Nancy Patricia Gutierrez, destijds president van de Senaat, kreeg illegaal verkregen inlichtingen om Senator Piedad Cordoba, een linkse tegenstander van Uribe, in diskrediet te brengen. De voormalige president werd het centrum van een tweede spionageschandaal in 2014 toen onderzoekers erachter kwamenm dat zijn politieke partij, het Centro Democrático, met bedrieglijke elementen binnen het leger samenspande om vredesbesprekingen met de FARC te bespieden, de voormalige guerrillagroep.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)