dinsdag 22 oktober 2019

Drie illegale goudzoekers aangehouden in concessiegebied IAmGold

Gereedschappen goudzoekers zijn in beslag genomen


Een surveillerende politie-eenheid heeft vanochtend, dinsdag 22 oktober 2019, drie goudzoekers aangehouden in het concessiegebied van de Canadese multinational IAmGold, in de 'Royal Hill Pit', zo meldt het Korps Politie Suriname.

De aangehouden mannen zijn de 26 jarige I.L. de 33 jarige N.S. en de 26 jarige S.D. Deze drie mannen zijn aangehouden, omdat zij bezig waren met illegale goudwinningsactiviteiten in de mijn.

Gereedschappen die zij bij zich hadden zijn in beslag genomen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn de drie mannen, door de politie van Brokopondo, in verzekering gesteld.

VHP: 'Procureur-generaal geeft opdracht tot onderzoek handelen minister Hoefdraad'

VHP roept NDP op voorstel wijziging Wet op de Staats- schuld in te trekken


De VHP laat vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, via een persbericht weten, dat het het Open Ministerie formeel een onderzoek is gestart naar het handelen van de minister van financiën inzake het overschrijden van het leenplafond. Het is essentieel dat dit onderzoek niet wordt belemmerd. 

De VHP roept de NDP daarom op het voorstel tot wijziging van de Wet op de Staatsschuld in te trekken.

'Conform artikel 131 van de Grondwet is inmenging in een lopend strafrechtelijk onderzoek niet toegestaan. Doorgaan met de behandeling van het wetsvoorstel moet dan ook gezien worden als ongeoorloofde inmenging en aantasting van de rechtstaat. 

De VHP-fractie, die bij de procureur-generaal aangifte had gedaan tegen minister Hoefdraad, kreeg 22 oktober een afschrift van het verzoek van de procureur-generaal aan het Hoofd van afdeling Fraude en Economische Delicten van de politie, waarin de procureur-generaal opdracht geeft tot een onderzoek naar minister Hoefdraad van financiën, op 'verdenking van overtreden van het leningen plafond ex artikel 3a van de Wet op de Staatsschuld'.'

'De VHP betreurt het, dat de regering het zover heeft laten komen dat een juridische gang nodig is om naleving van de wet te realiseren. Constructieve inbreng van de oppositie en deskundigen zijn continue genegeerd wat heeft geleid tot een onverantwoorde schuldenlast. Deze last is door de regering afgewenteld op de schouders van het volk. Voor de VHP is dat onaanvaardbaar.'

'Het stemt de partij goed te zien dat de rechtstaat en in deze het OM nog onafhankelijk kunnen functioneren en kijkt uit naar de bevindingen van het onderzoek.'

Zoveel ophef en toch maar kleine groep mensen demonstreert bij Assemblee tegen wijziging Wet op de Staatsschuld

Strei! teleurgesteld in geringe opkomst

- Maisha Neus: 'Op social media uiten mensen felle kritiek, maar voegen niet de daad bij het woord'
- 'Assembleeleden, de goede niet te na gesproken, zijn geen volksvertegenwoordigers, maar landverraders'


Enkele tientallen mensen hebben vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, na een oproep van Strei!, geprotesteerd bij De Nationale Assemblee tegen de behandeling van de initiatiefwet ingediend door NDP-fractieleider Amzad Abdoel. Hij wil dat de strafbepaling geschrapt wordt uit de Wet op de Staatsschuld. Ook moet het leningenplafond worden opgeheven. 

Maisha Neus van Strei! antwoordt op vragen van journalisten, dat ze teleurgesteld is in de opkomst, zo schrijft Starnieuws. 'Op social media uiten mensen wel felle kritiek, maar voegen niet de daad bij het woord.'

Naast Strei! waren exponenten van de NPS bij De Nationale Assemblee. Ook Assembleeleden van de oppositie spraken met de mensen die aan het protesteren waren.


Neus deelde mee, dat andere politieke partijen en belangengroepen met elkaar in gesprek zijn. Binnenkort zal gezamenlijk worden geprotesteerd tegen de wetswijziging, die vandaag op de agenda staat van de huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee. De wetswijziging moet volgens Neus met twee derde meerderheid worden plaatsvinden.


Zij vindt dat Assembleeleden - de goede niet te na gesproken - geen volksvertegenwoordigers zijn, maar landverraders. Zij rekent wel erop, dat de oppositie een goede strijd zal voeren in De Nationale Assemblee. Het gaat volgens haar hier om een onrechtmatige daad om de wet te wijzigen.

Strei! heeft een rechtszaak aanhangig gemaakt tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over overschrijden van het leningenplafond. Neus merkte op, dat er geen wetswijziging kan plaatsvinden, terwijl de rechtszaak gaande is. Dit houdt inmenging in, want er is een zaak in behandeling bij de rechter. Deze zaak niet hierbij gelaten worden. Er zal gebundeld worden om te protesteren tegen de aantasting van de rechtsstaat, kondigen diverse politieke partijen en belangenorganisaties aan.

Advocate Joan Nibte drie maanden geschorst door Tuchtcollege voor advocaten

(Bron foto: Advocatenkantooor Nibte)
'Ik ga tegen deze beslissing in hoger beroep'


De Ware Tijd meldt vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, dat advocate Joan Nibte voor drie maanden geschorst is door het Tuchtcollege voor advocaten. Dat heeft de juriste vandaag zelf bekendgemaakt op haar Facebookpagina. 

'De beslissing is niet definitief, omdat ik tegen deze beslissing in hoger beroep ga', schrijft de advocate. De reden voor de schorsing heeft ze niet bekendgemaakt. Volgens de Ware Tijd houdt de schorsing verband met een dispuut tussen Nibte en een cliënt die daarover een klacht deponeerde bij het tuchtcollege.


Nibte, die politiek leidster is van de politieke partij PRO, stelt in de publieke mededeling over de schorsing, te beseffen dat dit 'zeker invloed kan hebben' op haar politieke carrière. Ze noemt dit ook een zware beproeving.

'Na negentien jaar het ambt van advocaat feilloos te hebben vervuld en honderden mensen kosteloos te hebben bijgestaan, word ik geconfronteerd met deze zware beproeving.'

Boliviaanse president Evo Morales lijkt af te stevenen op vierde ambtstermijn

Opponent Mesa erkent meest recente voorlopige resultaten niet en spreekt van 'fraude'

- OAS-missie bezorgd en verbaasd over voorlopige kiesresultaten'
- Plunderingen, gebouwbranden en rellen met de politie in diverse regio's


De uittredende Boliviaanse president Evo Morales, die een vierde ambtstermijn nastreeft, zou dan toch genoeg hebben aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dat zegt het kiestribunaal op basis van de meest recente voorlopige resultaten. Een opmerkelijke wending, want eerder werd nog gesteld dat Morales niet aan voldoende stemmen zou geraken om een tweede ronde op 15 december te vermijden. 


Presidentskandidaat Carlos Mesa is bezorgd, dat de regering de verkiezingsresultaten manipuleert om een tweede ronde tussen hem en Morales te voorkomen. Gisteravond, maandag 21 oktober 2019, om negen uur plaatselijke tijd, stond op de website van het Hof te lezen, dat Evo Morales aan de leiding stond met 46,87 procent van de stemmen achter zijn naam en zo zijn voorsprong verder uitbouwde op zijn voornaamste rivaal, Carlos Mesa. Die zou stranden op 36,73 procent, luidt het na het tellen van 95,3 procent van de stemmen. Het verschil tussen beide bedraagt daarmee 10,14 procentpunten.

Om te volstaan met één ronde moeten kandidaten minstens 50 procent behalen, of 40 procent met ten minste 10 procentpunten voorsprong op de tweede kandidaat. Zo niet is een tweede ronde nodig.

Een eerste telling door de kiescommissie zondag gaf aan dat Morales 45,28 procent van de stemmen wist te behalen, tegenover 38,2 procent voor Mesa. Dat was voor Morales niet voldoende om een tweede ronde te vermijden. De kiesautoriteiten stopten kort daarna echter, nog voor alle stemmen geteld waren, met het updaten van de resultaten. Daarop beschuldigde Mesa de regering ervan de verkiezingsresultaten te proberen manipuleren om een zo beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen. Mesa heeft laten weten dat hij de meest recente voorlopige resultaten niet erkent en spreekt van 'fraude'.

Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die zondag in Bolivia aanwezig was, heeft haar ongerustheid geuit over de onverklaarbare wending in de uitslag van de verkiezingen. De OAS-missie 'spreekt haar diepe bezorgdheid en verbazing uit over de radicale en niet uit te leggen wending in de tendens van de voorlopige kiesresultaten', luidt het.


Volgens diverse Boliviaanse media zijn intussen in verschillende regio’s van het land gewelddadige incidenten uitgebroken. Daarbij kwam het onder meer tot plunderingen, gebouwbranden en rellen met de politie.



In 2006 won Morales voor het eerst de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Hij was de eerste president van inheemse komaf. Tien jaar later probeerde hij de grondwet te wijzigen om er een vierde termijn als president aan vast te kunnen plakken. Dat omstreden voorstel werd afgewezen. Morales won vervolgens wel een rechtszaak, waarin werd geoordeeld dat het tegen zijn mensenrechten is om hem niet aan de verkiezingen deel te laten nemen. En dus is hij toch weer verkiesbaar. Morales is in Latijns-Amerika de langstzittende machtshebber. Onder zijn leiding kende Bolivia een lange periode van politieke en economische stabiliteit. Maar, door de langzame economische groei, mogelijke overheidscorruptie en anti-democratische praktijken lijken steeds meer Bolivianen zich van hem af te keren.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Belga/Al Jazeera/La Prensa/Twitter)

Eén van bekendste restaurants in Peru krijgt boete van 62.000 euro vanwege 'speciaal vrouwenmenu'

Vrouwen krijgen speciale gerechten zonder dat prijzen worden vermeld


Eén van de bekendste restaurants in Peru heeft een boete van 62.000 euro gekregen. Reden voor de straf: vrouwen worden er gediscrimineerd, stellen de autoriteiten. 

Het dure restaurant La Rosa Nautica is een van Peru's beste restaurants. De zaak in de hoofdstad Lima wordt in veel reisgidsen getipt. Maar, de plaatselijke autoriteiten hebben volgens persbureau Associated Press maandag 21 oktober 2019 de eigenaren nu op de vingers getikt.


Vrouwen die met mannen uit eten gaan, kunnen er 'romantisch dineren' en krijgen er speciale gerechten zonder dat duidelijk is wat ze moeten betalen. Het gaat dan om gerechten als sint jakobsschelpen en de vis ceviche. Op de menukaart zien mannen wél de prijs naast elke optie.


Het restaurant verdedigt dit onder het mom, dat 'vrouwen hierdoor van een romantische avond kunnen genieten, zonder zich zorgen te maken over de kosten'.

De autoriteiten vinden het niet kunnen. 'Deze kleine dingen lijken misschien onschadelijk', zegt een ambtenaar van het bureau dat de boete heeft opgelegd. 'Maar, uiteindelijk versterkt deze actie de verschillen tussen mannen en vrouwen. En vrouwen moeten juist dezelfde toegang hebben tot de lijst met gerechten en de prijzen.' 


De eigenaren van het restaurant hebben niet gereageerd. Zij zullen de boete moeten betalen, en vervolgens hetzelfde menu met duidelijke prijzen moeten aanbieden aan vrouwelijke klanten.


(Suriname Mirror/The Associated Press/RTL Nieuws/Twitter)

Nieuwe vogelsoort ontdekt die endemisch is voor de regio Cali, Colombia

De 8cm kleine 'Tororoi Bailador' ontdekt in Cali's Farallones National Park


De stad Cali in het zuidwesten van Colombia vierde maandag 21 oktober 2019 de ontdekking van een nieuwe vogelsoort die endemisch is voor de regio. 

De 'Tororoi Bailador' ('Dansende Tororoi'), de 8-centimeter kleine bruin-gevederde kleine vogel werd ontdekt in Cali's Farallones National Park door onderzoekers van de Icesi University.


De 'zeer timide  aard van Tororoi maakt het ongrijpbaar en moeilijk te detecteren, vertelde Gustavo Londono, een ornitholoog en lid van het Icesi-onderzoeksteam, aan verslaggevers.

'Het is nog verbazingwekkender om een nieuwe vogel voor de wetenschap te ontdekken in wat eigenlijk de tuin van Cali is', voegde Londono eraan toe.


Het stadhuis van Cali heeft een video van de vogel op zijn Twitter-account geplaatst. 'Colombia heeft de grootste diversiteit aan vogels ter wereld en Cali is de nationale stad met de meeste soorten', zei het.


(Suriname Mirror/redmas.com.co/Xinhua/Twitter)

Brazilië verzamelt sinds 12 september ruim 600 ton olie van zijn noordoostelijke stranden

Naam Shell duikt op bij mysterieus olielek

(Bron foto: IBAMA - Dom Total)

Brazilië heeft sinds 12 september meer dan 600 ton olie verzameld van zijn noordoostelijke stranden, zei de regering maandag 21 oktober 2019, meer dan het dubbele van een schatting van olie en zand verzameld door staatsoliemaatschappij Petrobras.


Olie spoelt al twee maanden aan de kust van Noordoost-Brazilië aan, maar de oorsprong ervan is tot nu toe een mysterie gebleven.

De olie is inmiddels op 187 plekken aangetroffen in 8 van de 26 Braziliaanse deelstaten. Eerder op maandag zei Petrobras, dat het 280 ton olie en zand van de stranden had verzameld.


De Braziliaanse regering heeft gezegd dat de olievlek van oorsprong Venezolaans is, maar is inmiddels gestopt met het verwijten van hun socialistische regering voor het incident. Venezuela heeft ontkend dat het schuld heeft.

In de olieresten zijn twee vaten aangetroffen van Shell waar smeermiddelen voor de scheepvaart in hebben gezeten, reden voor Braziliaanse media om Shell onder de loep te leggen. Shells Braziliaanse dochterbedrijf heeft vragen vanuit de IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) moeten beantwoorden.


Een woordvoerster van het hoofdkantoor in Den Haag verduidelijkt, dat de vaten tot februari 2019 door Shell gebruikt werden voor transport van smeermiddellen, maar zeker niet voor olie. Het bedrijf ontkent dan ook dat de olie op de Braziliaanse stranden van haar is.



(Suriname Mirror/Diario do Centro do Mundo/Reuters/De Telegraaf/Twitter)

Oud-president Tromp van Centrale Bank Curaçao incasseert ruim 6 ton advocaatkosten van Land

Hof: 'Dat hij advocaatkosten heeft moeten maken, kan redelijkerwijs niet hem verweten worden'


Oud-president Emsley Tromp van de Centrale Bank CBCS, die tot tweemaal toe werd vrijgesproken van het hem door het Openbaar Ministerie (OM) ten laste gelegde, krijgt ruim 616.000 gulden vergoed voor de door hem gemaakte advocaatkosten. De vergoeding komt uit ’s Lands kas, zo heeft het Hof besloten, aldus bericht vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, het Antilliaans Dagblad.

De procureur-generaal (PG), die aan het hoofd staat van de vervolging door het OM, heeft nog naar voren gebracht dat ‘de penibele financiële situatie van het Land tot (enige) matiging’ zou moeten leiden. Maar, het Hof is van oordeel ‘dat niet valt in te zien’ dat Tromp ‘de dupe zou moeten worden van de financiële situatie van het Land’.

Dat hij advocaatkosten heeft moeten maken, kan volgens de rechters ‘redelijkerwijs niet aan hem verweten of toegerekend worden’. 'Voor een op die grond toegepaste billijkheidscorrectie is dan ook geen plaats.' Dus draait de Curaçaose gemeenschap op voor ruim zes ton aan advocaatkosten.

Het verzoekschrift van Tromp ging nog uit van ‘vergoeding ten laste van ’s-Rijks kas’, maar in hun beschikking gaan de drie rechters daar verder niet op in.

Het leeuwendeel betreft kosten gemaakt door advocaat Niels van der Laan van De Roos & Pen Advocaten in Nederland; ruim 221.000 euro. Ten aanzien van zijn Curaçaose advocaat Mirto Murray bedraagt de vergoeding ruim 138.000 gulden. Verder zijn er kosten van de deskundigen Evertsz, Paasen-del Sol, prof. Dietvorst en prof. Kavelaars van 35.500 gulden.

Tromp werd vervolgd voor het verwijt dat hij over de jaren 2006 tot en met 2014 opzettelijk te lage aangifte inkomstenbelasting zou hebben gedaan. Hij werd in november 2017 en weer in december 2018 vrijgesproken en de PG heeft in februari 2019 het cassatieberoep ingetrokken.

Oprichter Klesch Group, Gary Klesch, bezoekt premier Rhuggenaath, Curaçao

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Klesch Group voorkeurspartner voor overname Isla-raffinaderij na 2019


Nadat premier Eugene Rhuggenaath afgelopen vrijdag een bezoek bracht aan de raffinaderij Heide van de Klesch Group in Duitsland, was het nu de beurt aan de oprichter van de Klesch Group - Gary Klesch - om Curaçao te bezoeken, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 22 oktober 2019.

De Klesch Group is de voorkeurspartner van Refineria di Kòrsou (RdK) voor overname van de Isla-raffinaderij na 2019.

Vorige week waren vertegenwoordigers van de Klesch Group al op Curaçao en nu is Gary Klesch zelf deze week op Curaçao om in het kader van due diligence en onder leiding van de Program Management Organization (PMO) verschillende personen te ontmoeten. Zo had hij gisterochtend ook een gesprek met de minister-president en vertegenwoordigers van RdK en de PMO.

Het bezoek van Rhuggenaath afgelopen vrijdag aan de raffinaderij Heide heeft een goede indruk achtergelaten bij de premier. Dit kwam tijdens het gesprek met Klesch gisterochtend ook ter sprake. Ook benadrukte de minister-president dat de Klesch Group kan rekenen op de toewijding en betrokkenheid van de regering van Curaçao.

Geen 'pais en vree' tussen bushouders PL-route en controlerend ministerie van OWT&C

'Als het zo doorgaat, zullen wij in opstand komen'


Veertig busvergunningen zijn afgelopen weekend bij verkeerscontroles op de routes PS, PL en PSB ingetrokken door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) in samenwerking met de politie. De meeste intrekkingen waren op de route tussen Paramaribo en Lelydorp (PL). 

De vergunningen zijn ingetrokken, omdat de chauffeurs geen buskaart konden overleggen. Daarmee overtreden zij de vergunningsvoorwaarden. Voorts werden buschauffeurs gesnapt die jonger waren dan de minimumleeftijd van 23 jaar. Elke chauffeur moet geregistreerd staan bij OWT&C.

'De fout ligt bij het ministerie', zegt Rawien Bajnath, contactpersoon op de route PL, vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, in de Ware Tijd. Hij stelt, dat OWT&C in gebreke is gebleven om chauffeurskaarten te verstrekken en vergunningen te verlengen. 'Alles bij het ministerie lag twee tot drie maanden stil. Wij zijn gisteren gebeld om de kaarten op te halen.' OWT&C spreekt volgens hem niet altijd de waarheid. Zo zouden volgens hem de meeste chauffeurs ouder dan 23 jaar zijn.

Baynath stoort zich eraan, dat er al 170 vergunningen zijn verstrekt voor de PL-route en het ministerie nog steeds vergunningen uitgeeft aan bussen die ook over de Indira Gandhiweg rijden. Om die reden - en om filevorming te voorkomen - proberen PL-bussen in de binnenwegen te rijden, aldus Bajnath. 'Maar, ook dit wordt door het ministerie verboden. Als het zo doorgaat, zullen wij in opstand komen. Wie draait op voor de kosten als de bus in de garage blijft. OWT&C gaat nonchalant om met onze belangen.'

De indruk moet niet worden gewekt dat de vergunning permanent is ingetrokken, stelt Edmund Dundas, bushouder op de route PL. Hij legt uit, dat het om een waarschuwing gaat, waarbij een chauffeur voor ongeveer twee weken niet mag rijden. Hij heeft geen moeite met de controle. 'We moeten een wildwestsituatie voorkomen.' Dundas pleit er daarom voor, dat wie zich misdraagt zijn vergunning permanent kwijtraakt, 'anders houdt het wangedrag niet op'.

Hij zegt dat op de PL-route ongeveer 170 bussen actief zijn, waardoor passagiers de gevolgen van het intrekken van enkele vergunningen niet zullen merken. De bushouder noemt enkele beslissingen van het ministerie te zwart-wit, omdat naar zijn weten onvoldoende rekening wordt gehouden met de realiteit. Hij legt uit. dat de chauffeurskaart op naam staat van de bushouder, maar dat vergunningen worden verstrekt aan vrienden, enkel en alleen om subsidie te innen.

Het ministerie werkt momenteel aan een ander systeem waarbij een zogeheten OW-rijbewijs zal worden vertrekt. Hiermee mag de chauffeur voor elke bushouder rijden; de kaart is niet meer gekoppeld aan een bepaalde bushouder. Dundas beklaagt zich, dat bushouders op kosten worden gejaagd door hen te verplichten steeds nieuwe stukken in te dienen.

Ministerie van NH neemt digitaal aanvraagsysteem voor mijnbouwrechten

Overgang Geologische Mijnbouwkundige Dienst naar het Delfstoffeninstituut Suriname is  formeel gestart

Ook centraal klachten en ideeën aanmeldingsplek gelanceerd voor het publiek


Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is een digitaal aanvraagsysteem voor mijnbouwrechten gelanceerd. 'Het systeem geeft duidelijk aan hoe het proces van aanvraag van mijnbouwrechten nu geautomatiseerd plaatsvindt', zegt minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 22 oktober 2019. 

Het is volgens hem een duidelijk en transparant systeem dat ook zorgt voor beschikbaarheid van data. Akiemboto geeft aan, dat het systeem ook een stukje comfort biedt, waarbij mensen niet op en neer hoeven te lopen met documenten. 'Wanneer je je bij GMD (Geologische Mijnbouwkundige Dienst) hebt aangemeld, pikt het systeem een uniek nummer voor jou. Hierdoor kan je je stuk volgen en kan dat niet verdwijnen', benadrukt de bewindsman. Alle aanvragen zullen in het nieuwe systeem worden meegenomen, legt Akiemboto uit. De oude aanvragen worden alsnog ingebracht.

Bij de opstart was een van de grootste uitdagingen het versnipperd liggen van data die bijeen gebracht moesten worden. Er zijn volgens Akiemboto voldoende veiligheidskleppen ingebouwd in het systeem om deze te beveiligen. Ook de aanvrager kan het verloop van zijn aanvraag zien, en moet helpen deze te controleren.

Er is gisteren ook een centraal klachten en ideeën aanmeldingsplek gelanceerd voor het publiek. Akiemboto geeft aan, dat het systeem een belangrijk onderdeel is in het traject van het transformeren van de GMD naar het Delfstoffen Instituut Suriname (DIS). Het helpt de GMD op dat niveau te brengen, zegt de bewindsman. Verder is het ook een stukje transparantie en openbaarheid van bestuur naar buiten toe, zodat duidelijk is wat er gebeurt in de mijnbouwsector. Het is de bedoeling dat uiteindelijk ook het Bauxiet Instituut Suriname opgaat in het DIS.

Clyde Griffith, projectmanager van het DIS, legt uit dat er urgentie is voor de transformatie. De afgelopen periode is met stakeholders gesproken hierover. De visie voor het opzetten van het DIS houdt in het reguleren van de mijnbouwsector met het oog op diversificatie, vergroten van inkomsten met een duurzaam karakter. Het doel is promotie, coördinatie, regulering, monitoring, en inspectie van de sector om haar bijdrage aan de duurzame ontwikkeling van Suriname te vergroten, stelt Griffith.

Hij geeft aan dat er nu momentum is voor de operationalisering van het BIS en dat de regering het ondersteunt. Griffith zegt, dat het DIS naast de aanvragen van mijnbouwrechten op termijn ook de potentie van andere delfstoffen beter in kaart wil brengen om zodoende andere multinationals aan te trekken om op een verantwoord en milieuvriendelijke manier delfstoffen te ontginnen. Griffith geeft aan, dat onderzoek hiervoor nodig is, maar ook een nieuwe kaart, materiaal en upgrading van het personeel.

VHP informeert internationale instituten en buitenlandse regeringen over 'onwettelijke overschrijding leenplafond' door regering

'Leningen gebruikt voor verkiezingsstunts zoals kunstmatig verlagen  wisselkoers'


De VHP heeft een aantal internationale instituten en buitenlandse regeringen geïnformeerd over de volgens haar onwettelijke overschrijding van het leenplafond door de regering. Ook heeft de VHP ze geïnformeerd over de strafrechtelijke klacht tegen minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. Dit meldt de partij vandaag, dinsdag 22 oktober 2019.

De brief is gestuurd naar onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF), OAS (Organization of American States), IICA (Inter American Institute for Cooperation on Agriculture), UNDP (United Nations Development Fund), PAHO/WHO (Pan American Health Organization/World Health Organization), IDB (Inter-American Development Bank), FAO (Food and Agricultural Organization), CAHFSA (Caribbean Agricultural Health and Food Safety Agency), WWF (World Wildlife Fund), Oppenheimer en diplomatieke vertegenwoordigingen van de EU, VS en Brazilië.

'De VHP heeft dit gedaan om drie belangrijke redenen. 

Ten eerste is het belangrijk, dat organisaties zoals het IMF niet eenzijdig worden geïnformeerd door de regering, maar ook kennis nemen van de opvattingen van de oppositie. 
Ten tweede moeten buitenlandse financiers zich realiseren dat zij leningen verschaffen aan een regering die daarmee de wet overtreedt. Deze partijen maken zich juridisch kwetsbaar omdat een toekomstige regering deze nieuwe leningen niet hoeft te erkennen, omdat ze zijn aangegaan terwijl dat wettelijk niet was toegestaan. 
Ten derde is de VHP van mening, dat het financieel en moreel onverantwoord is dat internationale organisaties in de resterende zeven maanden naar de verkiezingen toe, grote bedragen lenen aan een regering, die een verspillend en verkwistend beleid voert, waardoor het volk armer wordt gemaakt. 

Het is voor de VHP ook duidelijk, dat de leningen gebruikt zullen worden voor verkiezingsstunts zoals het kunstmatig verlagen van wisselkoersen. 

De VHP heeft woensdag 16 oktober 2019 aangifte gedaan bij de procureur-generaal wegens schending van de Wet op Staatsschuld door de minister van Financiën. De VHP heeft de procureur-generaal verzocht om, conform artikel 140 van de Grondwet, te vorderen bij De Nationale Assemblee, dat minister Hoefdraad in staat van beschuldiging wordt gesteld. 

De VHP nam deze stap om een halt toe aan het continue onverantwoord leengedrag van deze regering. 

De VHP verzet zich ook met kracht tegen een NDP ingediende wetswijziging, dat het leenplafond afschaft en de regering toestaat om ongelimiteerd te lenen, waardoor de staatsschuld zal exploderen. De wetswijziging schrapt ook het strafbaar stellen van de minister met terugwerkende kracht af.'

Terugroepactie Johnson’s babypoeder in VS heeft geen invloed op import in Suriname

(Bron foto: thebump.com)
FDA (VS): 'Sporen van asbest aangetroffen in een online gekochte fles'


De terugroepactie van Johnson’s babypoeder in de VS heeft vooralsnog geen invloed op de import en distributie van dit product in Suriname. Dit schrijft vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, de Ware Tijd van HEM Suriname, de officiële importeur en distributeur van het product in het land, te hebben vernomen. 

Het Amerikaans bedrijf Johnson & Johnson dat dit merk vervaardigt, heeft vrijdag uit voorzorg 33.000 flessen babypoeder in de VS teruggeroepen nadat het Amerikaans Agentschap voor Voedselveiligheid (FDA) via een test sporen van asbest vond in een online gekochte fles.

De farmaceutische onderneming schrijft in een persverklaring op haar website, dat het 'ondanks de gerapporteerde lage niveaus' toch heeft besloten om uit voorzorg een 'vrijwillige terugroepactie' te beginnen naar de voorraad waaruit het geteste monster is genomen.

Naomi Drepaul, business manager personal care bij HEM Suriname, zegt dat de importeur de zaak op de voet volgt. 'We zijn nu bezig met de leverancier in het buitenland, want we willen een officiële statement.' 

Volgens Johnson & Johnson beperkt de terugroepactie zich tot een partij flessen die in 2018 in de VS is geproduceerd en gedistribueerd. 'Op dit moment is desbetreffende partij nooit binnengebracht door de HEM. We zijn de batcnummers nagegaan en tot zover we het weten, is die hier niet verkrijgbaar', verzekert Drepaul. De voorraad die het bedrijf nu heeft, wordt volgens haar normaal doorverkocht. De importeur is zich evenwel bewust van mogelijke impact die de recente berichtgeving kan hebben op personen die dit merk gebruiken.

Martina Amatoemar, marketing manager van Kirpalani, één van de wederverkopers van Johnson's babypoeder, zegt dat haar onderneming tot op dit moment geen terugval merkt in de verkoop. 'Wij blijven het volgen en gaan zeker terug naar de leverancier om te weten wat de status is.'

Johnson & Johnson ligt al enige tijd onder vuur vanwege beweringen dat zijn talkproducten kankerverwekkende stoffen bevatten. Internationale media meldden, dat er 15.500 schadeclaims zijn ingediend tegen de multinational, van personen die beweren dat ze kanker hebben gekregen door producten van het bedrijf die asbest zouden bevatten. Johnson & Johnson ontkent deze beweringen in de persverklaring en verzekert, met verwijzing naar eerdere tests, de veiligheid van zijn producten.

MS Canawaima rond medio november weer in de vaart

'Onderdelen konden vanwege doaunecontrole in Nederland niet op tijd naar Suriname verscheept worden'


De onderdelen voor de MS Canawaima, die de route tussen Suriname en Guyana onderhoudt, komen iets later dan gepland aan in Suriname. De boot is sedert eind mei uit de vaart en ondergaat momenteel een technische onderhoudsbeurt. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de onderdelen uit Nederland eerder in Suriname moesten aankomen en het vaartuig op 16 oktober weer zou worden ingezet.

Hanisha Jairam, president-commissaris van de Canawaima Ferry Services, zegt - zo meldt het Nationaal Informatie Instituut vandaag, dinsdag 22 oktober 2019 - dat de werkzaamheden niet afgerond konden worden doordat de onderdelen vanwege een reguliere doaunecontrole op de haven in Nederland niet op de voorgenomen datum konden worden getransporteerd naar Suriname.

De boot met onderdelen arriveert nu op 29 oktober en vanaf dat moment uit zal het nog zo’n anderhalve week duren om de Canawaima gereed te hebben. Jairam rekent uit dat de boot rond medio november weer in de vaart zal zijn.


De afspraak tussen Suriname en Guyana was, dat de Canawaima rond deze periode weer zou worden ingezet. Vorige maand werd na gesprekken tussen minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) en zijn Guyanese ambtsgenoot besloten om de MB Sandaka voorlopig in te zetten totdat de Canawaima gereed is.

Jairam laat optekenen, dat de overige werkzaamheden aan de Canawaima zo goed als af zijn. Het vaartuig zal een schilderbeurt krijgen. De planning was om eerst de onderdelen te assembleren en dan tot een algehele schilderbeurt over te gaan, maar nu zal het omgekeerde het geval zijn.

Jairam wijst er ook op dat er restricties zijn voor wat betreft vrachtwagens. Het gaat om een maximale hoogte van drie meter en een breedte van 2 meter 70. 'Dus als de truckhouders en transportchauffeurs rekening hiermee houden dan kunnen ze vrijelijk bewegen op de boot', aldus de president-commissaris.

DOE: 'Wwijziging Wet op de Staatsschuld brengt Suriname dichter bij een oligarchische en plutocratische Staat'


'Dit is een wetsvoorstel om legaal te stelen en ons weer in schuldencrisis te dompelen'


'Eventuele wijziging van de Wet op de Staatsschuld zal Suriname dichter brengen bij een oligarchische en plutocratische Staat in plaats van een democratische Staat om niet te spreken over een kleptocratie (land waar corruptie hoogtij viert). Wat zijn deze regeringsvormen? Een oligarchie is een regeringsvorm waarbij de macht in handen is van een kleine groep mensen, die o.a. op basis van ideologie, belangen, familieband etc. behoren tot een bevoorrechte klasse. Macht wordt hierbij uitgeoefend in het belang van de eigen groep en het vasthouden van de macht. 

In een oligarchie is de rechtsgeldigheid van wetten gebaseerd op het goeddunken van deze elitegroep. Een plutocratie is een regeringsvorm die ook bijna op hetzelfde neerkomt als een oligarchie. Het verschil is dat hier de rijksten aan de macht zijn en de wetgeving voor de grote groepen binnen de samenleving kunnen bepalen. 

Kern van deze twee regeringsvormen is dat in het geval van Suriname, coalitiepartijen, politici, partij financierders van de coalitie met hun directe familie en vrienden, partijgenoten die rol vervullen van die kleine bevoorrechte groep die alles bepalen in hun eigen belang. 

Dit hebben we kunnen waarnemen op basis van de verschillende wetten die zijn aangenomen in de afgelopen negen jaren. Onder andere 
de Amnestiewet om de december rechtszaak te beëindigen, de instructie aan de procureur-generaal voor toepassing van artikel 148 om het strafproces inzake decembermoorden te staken, 
de wijziging van de Wet op de Staatsschuld om zodoende de leenruimte voor de regering te vergroten, de recente wijziging van de Kiesregeling om politieke opponenten buiten spel te zetten, 
de Wet wijziging van de Brokopondo-overeenkomst en 
nu het initiatiefvoorstel om opnieuw de Wet op de Staatsschuld te wijzigen waarbij ongestraft het leningen plafond kan worden overschreden en eerdere overtredingen niet als strafbaar worden aangemerkt. 

We hebben hier even de corruptiezaken die hebben plaatsgehad en niet zijn onderzocht of worden vertraagd niet in beschouwing genomen. Ten aanzien van de voorgenomen wijziging van de leningenwet, het enige doel dat wij ons kunnen voorstellen inzake het ongebreideld lenen zonder rekening te houden met de gevolgen voor het land en de bevolking, is machtsbehoud. 

Het zoveel mogelijk geld uitgeven aan show-projecten aan de ene kant en aan de andere kant ook proberen de koers kunstmatig op het huidige of wat lager niveau te houden, waardoor vermoedelijk verkiezingswinst zal optreden op mei 2020. Gevolgen z.a. geldontwaarding met een verhoogde koers, het wegnemen van leenruimte voor de eerstvolgende regering om herstelmaatregelen te implementeren, waardoor het land dieper in de afgrond terecht komt na mei 2020 en verdere verarming van het volk deert de gewetenlozen niet. 

Als het de Surinamer nu niet duidelijk is waar we naartoe koersen, dan zal het zeker niet meer duidelijk zijn na mei 2020 wanneer we eenmaal in die chaos zitten z.a. tijdens de regering-Wijdenbosch. Dit is een wetsvoorstel om legaal te stelen en ons weer in een schuldencrisis te dompelen. 

Verder zien wij dat een gerichte strategie door de grootste coalitiepartij wordt geïmplementeerd om via wetswijzigingen een constitutionele ingreep via “democratische dictatuur” teweeg te brengen. Hierdoor kunnen zij z.a. in landen als Rusland, Venezuela, andere zogenaamde links georiënteerde regeringen en dictatoriale regiems z.a. Equatoriaal Guinea voor langere periodes aan de macht blijven en verder in een chaotische situatie continueren met hun corruptieve en andere onoorbare praktijken. 

Het is daarom dat DOE de gemeenschap o.a. gezinnen, vakbonden, politieke partijen het bedrijfsleven, NGO’s et. oproept om te DOEn wat nodig is en krachtig te protesteren tegen deze voorgenomen wetswijziging van de coalitie. Laten we kiezen voor beter en ons niet verder laten verarmen door deze gewetenlozen. 

DOE'

DA'91: 'Wijzigen Wet op de Staatsschuld bewijs van criminele intenties achter beleid regering-Bouterse

'Door handelingen regering belandt de Srd regelrecht weer in een moeras'


'Het voornemen van NDP-fractieleider Amzad Abdoel om de regering c.q. de minister van Financiën te vrijwaren van vervolging voor bewust onverantwoord handelen, door de Wet op de Staatsschuld te doen wijzigen, is een bewijs van de criminele intenties achter het vernietigend financieel, economisch beleid dat de regering Bouterse-I en -II heeft gevoerd. 

DA’ 91 heeft in de regering Venetiaan 2000-2005, de Wet op de Staatsschuld aangenomen ter bescherming van de Surinaamse munt en bevordering van goed en transparant financiële en economisch bestuur. 

Door handelingen van de regering-Bouterse zal de Srd regelrecht weer in een moeras terecht komen. 

De wetswijziging is bedoeld om minister Hoefdraad, die de Wet op de Staatsschuld duidelijk heeft vertrapt, niet achter de tralies te zien. Het is gelegenheidswetgeving om het persoonlijke belang te beschermen ten koste van de toekomst van onze kinderen. Dit is karakter eigen aan regering Bouterse.

Onze schuldpositie is op een niveau wat al lang niet meer in verhouding staat tot onze terugbetalingscapaciteit. Bovendien ontneemt deze schuldpositie ons elke ruimte om groei te bewerkstelligen. Terwijl het leningenplafond juist bedoeld is om de toekomst veilig te stellen, slaat deze regering dat plafond aan gruzelementen en verklaart zo deze samenleving vogelvrij.

DA’91 stelt vast, dat de intentie achter de wijziging crimineel is. De betalingsmoraal van deze regering is compleet afwezig. Terwijl wij reeds opgezadeld zijn met een enorme schuldenlast, impliceert de wijziging die voorgesteld wordt dat de ongecontroleerde speurtocht naar leningen in verhevigde mate zal worden voortgezet! De waarschuwing van het IMF in haar Article IV Staff Report over Suriname, dat 'Most indicators of the debt profile vulnerabilities of Suriname exceed their upper early warning thresholds' wordt zichtbaar in de wind geslagen. 

Wij verwachten niet anders dan dat de coalitie in DNA als makke lammetjes de wijzigingen zullen ondersteunen. 

Het is aan ons, burgers van dit land, om ons te verenigen en eensgezind in massaliteit stelling te nemen tegen deze criminele daad en hier luid en duidelijk uiting aan te geven!

DA'91'

ABOP-ondervoorzitter: 'De achterban vindt het niet goed dat de voorzitter praat met Bouterse'

'Wij willen niks van Bouterse weten en gaan ook niet met hem samenwerken'


'Wij willen niet dat voorzitter Brunswijk praat met president Bouterse. Wij willen niks van hem weten en gaan ook niet met hem samenwerken. Daarom vindt de achterban het niet goed dat de voorzitter praat met Bouterse. Hij mag alleen in De Nationale Assemblee met hem praten en niet privé. Hij moet niet naar het paleis, zijn huis of ergens anders gaan om met hem te praten', zegt ondervoorzitter van de ABOP, Joel (Bordo) Martinus, vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, op Starnieuws. 

Brunswijk heeft zondag president Bouterse ontmoet in Moengo. Brunswijk heeft hierover gezegd, dat hij de president is gaan groeten, nadat die hem gebeld had. De politicus, die in Moengo woont, zegt dat hij thuis was en de president heeft begroet. Bouterse is niet zijn vijand. De ontmoeting vond plaats ten overstaan van diverse NDP'ers. Er zijn geen partijpolitieke aangelegenheden besproken. Brunswijk maakt ook duidelijk, dat ABOP niet zal samenwerken met de NDP.

Dit neemt echter niet weg, dat hij niet met de president mag praten. Bordo vindt dat Brunswijk verkeerde signalen geeft aan de achterban door vriendschappelijk om te gaan met Bouterse. 'A beleid fu NDP no bun sref'srefi. U no wan yere neks fu NDP.' 

Hij merkt op, dat de NDP weet dat ze de komende verkiezing niet zal winnen. Die partij gaat anderen nodig hebben om in de regering te blijven. 'Maar, wij gaan niet met de NDP werken, want un bron un finga keba. Wij hebben slechte ervaringen met de NDP. A volk e pina. NDP o lasi a verkiezing disi, daarom Bouterse e suku contact nanga voorzitter. Mi na ondervoorzitter fu a partij en mi no frede fu taki den sani.'

Bordo merkt verder op, dat de achterban en andere bevriende politieke partijen in de war worden gebracht door dit soort zaken. Daarom moet de relatie gewoon zakelijk blijven. Brunswijk heeft in De Nationale Assemblee te maken met de president en daarbij moet het blijven. Bouterse weet waarom hij toenadering zoekt, maar ABOP wil niks weten van de NDP. 'Daarom moet de voorzitter geen privégesprekken voeren. Wij willen dat het voor iedereen duidelijk is dat ABOP en NDP ne koti', stelt Bordo.

Advocaat Kanhai veegt bewijslast OM in Cessna-cocaïnezaak van tafel

'Bewijzen is geen kinderspel, het is wetenschap en geen grap'



'Het is allemaal klinklare onzin. De processen-verbaal kloppen totaal niet', zei advocaat Irvin Kanhai gisteren meerdere keren tijdens zijn pleidooi in de zaak van het Cessna cocaïne vliegtuigje dat op 13 maart vorig jaar in district Saramacca landde met 488 kilo cocaïne aan boord.

Hij kan zich, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 22 oktober 2019, niet vinden in het bewijs van de Officier van Justitie. Ook de manier waarop de politie het vooronderzoek heeft verricht, heeft Kanhai met de grond gelijkgemaakt.

Volgens het politieonderzoek hadden Kanhai's cliënt H.L. en D.M., de bemanningsleden van het drugsvliegtuigje, enkele dagen vóór hun aanhouding al een partij drugs gedropt in hetzelfde gebied. Het duo zou samen met Radj Oedit, eigenaar van het terrein waarop het vliegtuig was geland, deel uitmaken van een criminele organisatie. 'Dat is nonsens. De mannen waren voor het eerst hier', sprak Kanhai. Volgens hem zijn die zaken slechts gezegd om de 'fantasie' te laten kloppen.

Kanhai vindt, dat de beschuldiging van lid zijn van een criminele organisatie ook niet bewezen kan worden. De advocaat wees erop, dat ook uit de telefoonuitdraai van de politie geen contact tussen Oedit, H.L. en D.M. is gebleken. Kanhai: 'Bewijzen is geen kinderspel, het is wetenschap en geen grap.' 

Ook advocaat Vishal Rambharos, die D.M. vertegenwoordigt, heeft zich scherp geuit tijdens zijn pleidooi. Hij stelde net als Kanhai, dat het duo noodgedwongen moest landen, omdat de politie gericht op het vliegtuig heeft geschoten.

Daarnaast merkte Rambharos op, dat de mannen al boven Guyana vlogen toen ze zijn geïntimideerd door het Arrestatieteam van het Korps Politie Suriname. 'Het was een onrechtmatig politieoptreden en het is schending van het territorialiteitsbeginsel', meende de advocaat.

De verdere behandeling is op 18 november.

Op weg naar 2020-verkiezingen nog meer overheidspropaganda via NII

Nationaal Informatie Instituut komt met nieuw programma 'Kennisgeving'


'KENNISGEVING' is de nieuwste productie van het Nationaal Informatie Instituut (NII) en is gisteren, maandag 21 oktober 2019, gestart met haar eerste aflevering. 'Na lang brainstormen kwam men bij het instituut tot de conclusie dat er wel degelijk behoefte is aan meer informatie vanuit het de overheid naar de samenleving toe. Het NII is immers in het leven geroepen om overheidsinformatie met de samenleving te delen', aldus het NII.

Dit doet zij reeds via verschillende producties, maar met 'KENNISGEVING' gaat men dan weer een stapje hoger voor wat betreft het brengen van overheidsinformatie naar de samenleving.

'KENNISGEVING' zal in het bijzonder informatie over de ontwikkelingen op beleidsniveau brengen. Het programma wordt vooralsnog op de maandag om 21.30 uur uitgezonden via GOV.TV , met elke keer een ander onderwerp en een andere gast.

In de eerste aflevering was ex-minister Robert Peneux te gast. Met hem wordt gesproken over de onlangs geopende Militaire Academie en de Surinaamse Militaire School. Peneux is op beide instellingen voorzitter van de Raad van Toezicht. Peneux ging onder meer in op het belang van het in leven roepen van deze twee onderwijsinstellingen en de huidige status van het kader in het leger.

VHP: 'NDP voelt nattigheidt en wil Hoefdraad beschermen tegen door hem begane strafbare feiten'.

'Een onbeschaamdere vorm van zelfamnestie is nauwelijks denkbaar'


Het overhaast wijzigen van de Wet op de Staatsschuld is voor de VHP het bewijs, dat terecht aangifte is gedaan tegen de minister van Financiën wegens overtreding van de wet. 

'Het is duidelijk, dat de NDP nattigheid voelt en de minister met terugwerkende kracht wil beschermen tegen door hem begane strafbare feiten. Een onbeschaamdere vorm van zelfamnestie is nauwelijks denkbaar. Het kan bovendien worden aangemerkt als inmenging in een lopend strafrechtelijk onderzoek', stelt de partij maandag 21 oktober 2019 in een verklaring.

De VHP roept alle burgers en organisaties op om dit wetsvoorstel krachtig af te wijzen. Door de NDP voorgestelde wetswijziging vallen alle eerder aangegane leningen (totaal Srd 25 miljard) niet meer onder het wettelijk toegestane plafond voor leningen. Verder is de minister door dit NDP-voorstel niet meer strafbaar als het plafond toch wordt overschreden.

'Kort samengevat ondermijnt de voorgestelde wijziging de hele intentie van de Wet op Staatsschuld. De bescherming van het plafond wordt de facto opgeheven. Het geeft de minister van financiën een vrijbrief tot ongelimiteerd lenen, wat zal leiden tot exponentiële groei van de staatsschuld. Dit zal Suriname in nog veel grotere ellende storten dan nu al het geval is', vindt de VHP.

'De VHP keurt de wetswijzing af en eist dat niet getornd wordt aan het doel van de Wet op de Staatsschuld. Namelijk het volk van Suriname beschermen tegen onverantwoord leengedrag van de regering door 
a) een leenplafond op te leggen waardoor de staatsschuld binnen beheersbare proporties blijft en 
b) in geval van overschrijding van dit plafond, de minister van financiën strafbaar te stellen. 
De haastige manoeuvres van de NDP bevestigen de constatering van de VHP, dat het plafond op de binnenlandse schuld is overschreden. Van dit strafbare feit is afgelopen week gedocumenteerd aangifte gedaan bij de procureur-generaal', stelt de VHP.

Dode bij woningbrand in Groenhartstraat, Paramaribo

Slachtoffer  104-jarige Toeni Deel - Er zou sprake zijn van brandstichting


Bij een woningbrand vanochtend, dinsdag 22 oktober 2019, aan de Groenhartstraat in Paramaribo is de 104-jarige Toeni Deel om het leven gekomen, zo berichten de Ware Tijd enWaterkant.net.

Het gaat om een brand op een erf met twee woningen achter elkaar. Het slachtoffer woonde in de voorste woning.

Volgens omstanders heeft iemand brand gesticht in de achterste woning, waarna de vlammen zijn overgewaaid naar de voorste woning van de bejaarde.

Tijdens de vlammenzee riep de man om hulp, maar buurtbewoners konden hem niet redden.
Omstanders kwamen pas tot de ontdekking, dat Deel nog in de voorste woning was toen hij om hulp riep. De man, die slecht ter been was, was op het balkon. Vanwege de uitslaande brand kon de brandweer ook geen hulp bieden aan hem.


Manschappen van het Korps Brandweer Suriname zijn tijdens het blussen gestuit op het verkoold lichaam van de bejaarde in de woning. De Surinaamse politie is ook ter plaatse aanwezig voor het onderzoek