woensdag 25 juli 2018

'Belangrijkste fout huidig Colombiaanse president Santos was Colombianen te verdelen in vrienden en vijanden van vrede'

President-elect Ivan Duque: 'Voor mij zijn er geen vijanden, en we willen allemaal vrede'

'Ik denk dat onze regionale diplomatie in de afgelopen 20 jaar erg zwak is geweest met betrekking tot Venezuela'


President-elect Ivan Duque vertelde 19 juli 2018 aan Time Magazine, dat de belangrijkste fout van de huidige Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, tijdens het vredesproces met de ex-guerrilla's van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), was om Colombianen te verdelen in vrienden en vijanden van vrede. 'Voor mij zijn er geen vijanden, en we willen allemaal vrede', zei hij.

Op 17 juni, tijdens zijn eerste speech als president, sprak hij over de controversiële vredesovereenkomst: 'Vandaag zijn we allemaal vrienden die werken aan het opbouwen van vrede, en het moet een vrede zijn die bovenal de wens behoudt om de guerrillaleden demobilisatie, ontwapening, en effectieve reïntegratie in de samenleving toe te staan.'
Hij voegde eraan toe: 'Een vredesproces dat correcties vereist, correcties zal hebben, zodat de slachtoffers echt het centrum van het proces vormen en wij waarheid, gerechtigheid, schadeloosstelling en niet een herhaling van eerdere fouten garanderen.'

In het interview met Time belooft Duque ook om Colombia vooruit te helpen door het land te verenigen, maar het is duidelijk dat de kandidaat van Centro Democratico voor enorme obstakels staat. Corruptie en toegenomen werkloosheid zijn dringende zorgen, naast het vredesakkoord waarmee een eind is gekomen aan het langste gewapende interne conflict tussen de marxistische FARC-guerrillagroep en de Colombiaanse regering, dat zich uitstrekt over meer dan vijf decennia.

Het artikel merkt op, dat cocateelt nieuwe hoogten bereikt in de Andesregio, terwijl krachtige georganiseerde criminele maffia's nog steeds een belangrijk territorium beheersen, zowel in Colombia als in het buitenland.

Duque wordt ook geconfronteerd met een regionale crisis ingegeven door Nicolas Maduro's  Chavista-stijl management van Venezuela, dat honderdduizenden hongerige en zieke Venezolanen heeft gedwongen het land te ontvluchten, of voedsel en medische zorg in hun buurland zoekt.

De grensstad Cucuta in de staat Norte de Santander is een centrum geworden voor de Venezolaanse humanitaire crisis. De president-elect is ook van plan om met de Verenigde Staten samen te werken om de buurlanden van de regio te verenigen en een hardere stelling te nemen tegen Venezuela, waar Maduro de macht consolideert.

'Ik denk dat onze regionale diplomatie in de loop van de afgelopen 20 jaar erg zwak is geweest met betrekking tot Venezuela', zei hij.

Duquee, die aan de macht kwam met de belofte om het vredesakkoord te herzien, moet die paradox oplossen als hij wil slagen in zijn ambitie om een ​​nieuw archetype te worden van wat een Latijns-Amerikaanse leider kan zijn, legt het weekblad uit.
Volgens hem heeft de vredesovereenkomst met de FARC 'een wond in de Colombiaanse samenleving achtergelaten. En ik denk dat het nu de tijd is om die wond te helen.' Duque beweerde dat hij zijn hele leven een persoon was die gelooft in vrede, maar verzekerde dat de enige manier om de vrede in welke samenleving dan ook te waarborgen, de rechtsstaat is.

(Suriname Mirror/PanAm Post/Time Magazine)

Voormalige president van Colombia Álvaro Uribe treedt af als senator

(Bron foto: TeleSUR)
'Uit ethische gronden is het voor mij onmogelijk om aan te blijven als senator'


De voormalige president van Colombia Álvaro Uribe treedt af als senator. Uribe, die van 2002 tot en met 2010 president was, is de sterke man achter de recent gekozen president Iván Duque. 

'Het hoogste gerechtshof is een onderzoek naar mij begonnen, maar ze hebben me daarover niet eerder ondervraagd', liet Uribe dinsdag 24 juli 2018 via Twitter weten. 'Uit ethische gronden is het voor mij onmogelijk om aan te blijven als senator. Ik zal mijn terugtreden voorleggen, zodat mijn verdediging niet overlapt met mijn werk in de senaat.'
Uribe wordt ervan verdacht dat hij getuigen heeft gemanipuleerd om bepaalde uitspraken te doen in een zaak tegen de linkse senator Iván Cepeda.

De ex-president had Cepeda er juist van beschuldigd dat die voormalige paramilitairen had omgekocht om valse getuigenissen over doodseskaders te doen om zo Uribe zwart te maken.


(Suriname Mirror/ANP/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Intimidatie en moord: Brazilianen leveren risicovolle strijd tegen houtkap- en mijnbouwbedrijven

Brazilië, het dodelijkste land ter wereld voor milieuactivistenConfrontatie met houtkap- en mijnbouwbedrijven en agribusiness kan dodelijk zijn in Brazilië, het dodelijkste land ter wereld voor milieuactivisten.

In Brazilië vecht een gemeenschap die in de 16e eeuw werd gesticht door ontsnapte slaven, om hun bossen te beschermen tegen de verzwakte milieu- en mensenrechtenwetgeving.

Activisten zijn geïntimideerd, aangevallen en vermoord. De lokale bevolking geeft de schuld aan de grote bedrijven die het land van de gemeenschap willen ontwikkelen en zeggen dat de overheid hen niet zal beschermen.

Al Jazeera's Daniel Schweimler rapporteert vanuit de noordoostelijke deelstaat Bahia.(Suriname Mirror/Al Jazeera/YouTube)

Facebook deactiveert 196 pagina's en 87 accounts in Brazilië wegens verspreiden nepnieuws

Rechtse Braziliaanse actiegroep verspreidt nepnieuws met oog op verkiezingen in oktober


Facebook heeft woensdag 25 juli 2018 in Brazilië een netwerk van pagina's en accounts verwijderd die werden gebruikt om nepnieuws te verspreiden door leden van een rechtse Braziliaanse actiegroep, zo vertelden bronnen tegen Reuters, met het oog op de verkiezingen in oktober. 

Facebook deactiveerde 196 pagina's en 87 accounts in Brazilië voor hun aandeel in 'een gecoördineerd netwerk dat zich verscholen achter valse Facebook-accounts mensen misleidde over de aard en oorsprong van de inhoud, allemaal met het doel verdeeldheid te zaaien en verkeerde informatie te verspreiden', zei het in een verklaring.

De verklaring identificeerde de betrokken pagina's of gebruikers niet. De bronnen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, zeiden dat het netwerk werd gerund door senior organisatoren van het Movimento Brazil Livre (MBL).


De groep steeg in 2016 prominent in de schijnwerpers en eiste de afzetting van de linkse ex-presidente Dilma Rousseff met een agressieve stijl van online politiek die heeft bijgedragen aan het polariseren van het debat in Brazilië.

De MBL-vertegenwoordigers reageerden niet onmiddellijk op meerdere verzoeken om commentaar. De gedeactiveerde pagina's, die samen meer dan een half miljoen volgers hadden, varieerden van sensationele algemene nieuwsfeeds tot politieke gerechten met een openlijk conservatieve inslag, met namen als Jornalivre en O Diario Nacional, zeiden de bronnen. Door de gedeelde controle van de pagina's verkeerd voor te stellen, konden de MBL-organisatoren hun gecoördineerde berichtgeving verspreiden alsof het afkomstig was van verschillende onafhankelijke nieuwsbronnen, volgens de bronnen.Facebook heeft onder zware druk gestaan ​​om het gebruik van nepaccounts en andere vormen van bedrog op zijn netwerk te stoppen.

Vorig jaar erkende het bedrijf dat het platform was gebruikt voor wat het 'informatieoperaties' noemde waarbij nepaccounts en andere methoden werden gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016, en beloofde het om het te vernietigen.

Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen, dat de Russische regering een gezamenlijke campagne heeft gevoerd om invloed uit te oefenen op de presidentsverkiezingen in de VS, en dat er sindsdien overal ter wereld gevallen van politieke groeperingen zijn verschenen die social media op bedrieglijke wijze gebruiken.Er was geen aanwijzing voor buitenlandse betrokkenheid bij het MBL-netwerk dat woensdag werd afgebroken, aldus de bronnen. Facebook zei dat het het netwerk in Brazilië na een 'rigoureus onderzoek' heeft weggehaald, omdat de betrokken profielen vals of misleidend waren en inbreuk maakten op het authenticiteitsbeleid.

(Suriname Mirror/Reuters/CNBC/The Associated Press/Vimeo/Instagram)

Twee Surinaamse vrouwen op Jamaica aangehouden voor smokkel 93.000 Amerikaanse dollar

De vrouwen waren op weg naar Guyana en zouden doorreizen naar Suriname


In de Jamaicaanse hoofdstad Kingston zijn twee Surinaamse vrouwen en een Frans-Guyanaees aangehouden. Dat berichtten 23 juli 2018 de Jamaicaanse kranten The Gleaner en de Jamaica Observer.

De drie zijn aangehouden, omdat ze trachtten 93.000 Amerikaanse dollar te smokkelen. De dollars werden ontdekt bij controle op de Norman Manley internationale luchthaven. De reizigers konden niet aangeven wat de herkomst van het geld is. De dollars waren dusdanig verborgen in de bagage, dat het niet meteen gevonden zou kunnen worden bij controle.

De drie zijn aangehouden voor overtreding van een economisch delict. Volgens de Jamaicaanse Justitie blijven ze voorlopig aangehouden wegen illegaal geldtransport. Er wordt rekening mee gehouden dat het geld deel uitmaakt van een witwasoperatie.

De drie waren op weg naar Guyana en zouden van daaruit doorreizen naar Suriname. Volgens de politie hadden ze aan handgeld ruim 300 Surinaamse dollar, 150 euro en 50 Jamaicaanse dollar bij zich.

Op Cuba vermiste Anouk van Luijk (19) gevonden en herenigd met ouders

'Ze maakt het nu naar omstandigheden goed'


De op Cuba vermiste Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis is gevonden en herenigd met haar ouders. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond 25 juli 2018. 

Anouk (19) was sinds zaterdag vermist. Ze maakt het nu naar omstandigheden goed, zegt het ministerie. Haar ouders zijn bij haar. Een medewerker van de Nederlandse ambassade was aanwezig toen Anouk haar ouders weer ontmoette.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt blij te zijn 'met de goede afloop'. Hij bedankt de Cubaanse autoriteiten voor de inspanningen om haar weer terug te vinden.

De jonge vrouw reisde op 7 juli af naar het Caribisch eiland. Zaterdag zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit aan. Haar familie had voor het laatste contact met haar op 21 juli. Toen vertelde ze dat ze haar bankkaart verloren had, sinds woensdag 18 juli geen geld meer had en dat ze zich ziek voelde.

Op het eiland was een uitgebreid onderzoek gestart naar aanknopingspunten rondom de vermissing. Reisorganisaties en diverse lokale autoriteiten werden geraadpleegd voor informatie over waar Anouk zich zou kunnen bevinden.

Bus met 23 schoolkinderen belandt in trens nabij Koropina in district Para

(Bron foto's: BIC Para)
Vier kinderen zijn zwaargewond geraakt

Rijbewijs buschauffeur al een jaar vervallen


Een particuliere lijnbus met 23 schoolkinderen is vandaag, woensdag 25 juli 2018, nabij Koropina in het district Para in een trens beland. Vier kinderen zijn zwaargewond geraakt. Alle inzittenden, inclusief de chauffeur - de 51-jarige Carlos J. - zijn afgevoerd voor observatie naar het Medisch Centrum Lelydorp, aldus het Burger Informatie Centrum (BIC) Para. 

 De leerlingen zijn van Lager Beroeps Onderwijs (LBO) Wit Santi en VOJ Kaikoesie school.

De districtscommissaris van Para, Armand Jurel, was als een van de eersten op de plek en heeft alle diensten opgeroepen om eerste hulp te verlenen. Vijf ambulances van de Regionale Gezondheidsdienst en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo werden ingezet om de gewonden af te voeren.

Volgens verklaring van de buschauffeur - die kwam vanuit Zanderij gaande richting Onverwacht - moet de stuurkogel het begeven hebben, waardoor er geen stuurbeweging van het stuurhuis mogelijk was. De bus ramde een elektriciteitspaal en belandde in de goot.

Volgens de politie is de buschauffeu niet in het bezit van een geldig Surinaams rijbewijs. Zijn rijbewijs is reeds een jaar vervallen.

De politie van post Rijsdijk onderzoekt de zaak verder.

Jogi (VHP) ergert zich aan op lange baan schuiven kwestie Alcoa door Assembleevoorzitster

'Assembleevoorzitster komt steeds met ander antwoord om vergadering niet uit te schrijven'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt het teleurstellend en verontrustend, dat Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons voor morgen geen vergadering heeft uitgeschreven over de kwestie-Alcoa. Jogi zegt hiervoor te hebben gepleit tijdens de huishoudelijke vergadering van dinsdag. 

Jogi had op 10 juli indringende vragen gesteld over het issue Alcoa. Toen had hij ook al erop gewezen, dat de Brokopondo Overeenkomst besproken zou worden in De Nationale Assemblee. Geerlings-Simons zei toen, dat er een brief gestuurd is naar de regering met het verzoek om vragen die gesteld zijn te beantwoorden. Zij deelde mee, dat de regering aangekondigd had vóór eind juli de gewijzigde Brokopondo Overeenkomst naar De Nationale Assemblee gestuurd zou worden.

'Ik merk dat de Assembleevoorzitster steeds met een ander antwoord komt om de vergadering niet uit te schrijven', zegt Jogi vandaag, woensdag 25 juli 2018, op Starnieuws. Hij vindt het een ernstige zaak, dat De Nationale Assemblee unaniem een standpunt heeft ingenomen, maar dat de regering doorgaat met het uitvoeren van de verworpen Memorandum of Understanding met Alcoa.

Intussen heeft Alcoa meegedeeld, dat met goedvinden van de regering de ontmanteling van de Paranam-fabriek plaatsvindt. Jogi vindt, dat het gezag van De Nationale Assemblee ernstig wordt ondermijnd. Hij vindt, dat Assembleevoorzitster Geerlings-Simons hier mede debet aan is.

Jogi voert aan, dat de volksvertegenwoordigers de belangen van het land moeten behartigen. 'Zoals de zaken er aan toegaan rond Alcoa, worden niet de belangen van het land gediend, maar persoonlijke belangen. De regering moet verantwoording afleggen, maar Assembleevoorzitster Geerlings-Simons stelt de vergadering maar steeds uit.'

Advocaat vraagt in 8 decemberproces vrijspraak voor verdachte Dick de Bie

De Bie heeft steeds ontkend betrokken te zijn geweest bij moordplannen en uitvoering daarvan


Advocaat John Kraag heeft vanmorgen, woensdag 25 juli 2018, tijdens de zitting van de Krijgsraad in het 8 december strafproces gepleit voor algehele vrijspraak van zijn cliënt Dick de Bie. Kraag voerde aan dat gedurende het gehele proces uit geen enkele getuigenverklaring blijkt dat hetgeen De Bie bij proces-verbaal heeft verklaard, niet op waarheid zou berusten. Dit meldt Starnieuws.

Auditeur-militair Roy Elgin heeft tijdens de zitting van de Krijgsraad op 30 november vorig jaar vrijspraak geëist tegen De Bie.

Hij was in december 1982 hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst. Toen zijn verklaringen van Jozef Slagveer en André Kamperveen door een cameraploeg opgenomen in Fort Zeelandia. Zij zijn twee van de vijftien slachtoffers die gemarteld en vermoord werden.

De Bie heeft steeds ontkend dat hij iets te maken had met de moordplannen en de uitvoering daarvan. Hij heeft zijn werk gedaan als chef voorlichting.

Kraag vindt, dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard. Hij voerde aan dat op basis van de Amnestiewet al een vonnis was geveld. De Bie heeft geen appel hiertegen aangetekend, waardoor het vonnis in kracht van gewijsde is gegaan. Volgens Kraag moest de vervolging een nieuwe vordering instellen, nadat de zaak was geschorst. Dit is nagelaten, vandaar dat hij vindt dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard.

De zitting vandaag duurde nauwelijks tien minuten.

In alle zaken hebben advocaten hun pleidooi al gehouden. Nu is het de beurt aan auditeur-militair Roy Elgin voor repliek, op 12 oktober.

In de 'burger kamer', waar de zaak van onder andere Desi Bouterse wordt behandeld, zal Elgin maandag zijn repliek houden.

'Bouw nieuwe stroomproductiecentrale van 39 MW van Aqualectra aan Dokweg loopt gesmeerd' - Curaçao

Oplevering van de centrale moet in februari 2019 plaatsvinden 


De constructiewerkzaamheden voor de nieuwe stroomproductiecentrale van 39 MW van Aqualectra aan de Dokweg lopen gesmeerd. Dat stelt het nutsbedrijf, zo schrijft vandaag, woensdag 25 juli 2018, het Antilliaans Dagblad.

Volgens planning moet de oplevering van de centrale, waar een investering van 70 miljoen gulden mee is gemoeid, in februari 2019 plaatsvinden. Eenmaal operationeel, zal Aqualectra met de nieuwe centrale over voldoende capaciteit en reservecapaciteit beschikken om de gemeenschap van stroom te voorzien, zo belooft het nutsbedrijf in een schriftelijke verklaring.


Op dit moment is een robuuste vloer aangelegd om de productiemachines van de centrale te kunnen dragen. Het gaat hierbij om niet minder dan 800 kubieke meter aan beton. Deze basis moet bijzonder sterk zijn omdat hierop ook de generatoren zullen worden geplaatst, die samen niet minder dan 550.000 kilo wegen. Om de vloer is reeds de sterke ijzeren rand van het gebouw te zien waarin de centrale komt te staan.

Inmiddels is 45.000 kilo van de in totaal 300.000 kilo ijzer gebruikt die beschikbaar is voor de constructie. Later zal in het constructieproces onder andere 25.000 meter aan kabel en 48.000 meter aan pijpleiding worden gebruikt. In de komende weken wordt het dak geplaatst en krijgt de basis van de schoorstenen en het gebouw waar de boilers worden geplaatst, vorm.

Klachtencommissie houdt klachten over inspecteur Huurman tegen het licht - Curaçao

'Meerdere klachten binnengekomen van patiënten en medisch specialisten'


Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur laat een klachtencommissie instellen, die zich buigt over de klachten van derden over de manier waarop zij door Jan Huurman, Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid (IGV) zijn behandeld. Dat heeft de bewindsvrouwe gisteren in een schriftelijke verklaring bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 25 juli 2018.


Camelia-Römer stelt, dat er meerdere klachten zijn binnengekomen van patiënten en medisch specialisten over de manier waarop zij door de inspecteur zijn behandeld.


Op 17 juli is Huurman door haar geïnformeerd dat er een commissie wordt ingesteld om de klachten tegen hem te onderzoeken. In de verklaring schrijft de minister op de hoogte te zijn van de spanningen tussen het Advent Ziekenhuis en de inspecteur. Op 5 juli heeft de minister een delegatie van het ziekenhuis ontvangen. Daarbij is meegedeeld, dat er een klachtencommissie wordt ingesteld en dat de minister pas zal reageren op de klachten, nadat het onderzoek door de commissie is afgerond.

De klachten over de manier waarop het Advent door de inspecteur wordt behandeld, staan overigens los van de aanwijzingen die hij heeft gegeven, zo heeft Camelia-Römer aan de delegatie meegedeeld. Huurman is, als het om de aanwijzingen gaat, autonoom in zijn werk. Als er klachten zijn over de inhoud van de aanwijzing op het gebied van zorg en veiligheid, moeten die in een bezwaarschrift aan de inspecteur kenbaar worden gemaakt of aan de rechter worden voorgelegd.

Het afgelopen jaar heeft het ziekenhuis aanwijzingen gehad en zijn deze aan de rechter voorgelegd, zo schrijft de bewindsvrouwe.

Verbindingsweg tussen Hanna’s Lust 1 en -2 wordt een feit

(Bron foto's: ministerie van OWT&C)
Ministerie geeft snel gehoor aan verzoek bewoners


Het ministerie van Openbare werken, Transport & Communicatie (OWT&C) meldt vandaag, woensdag 25 juuli 2018, dat de in juni beloofde verbindingsweg tussen Hanna’s Lust 1 en 2 wordt aangelegd. Vertegenwoordigers van het departement hadden na de kreet van buurtbewoners een oriëntatiebezoek gebracht aan de projecten Hanna’s Lust 1 & 2 in het district Wanica. De vraag van de buurtbewoners was om een verbindingsweg aan te leggen tussen de twee projecten.

Een van de redenen was. dat de particuliere lijnbussen het Hanna’s Lust project 2 heel moeilijk aandoen, waardoor men verre afstanden moet afleggen naar hoofdwegen om een bus te pakken. Als gevolg van de kreet werd samen met de afdelingen Openbaar Vervoer en Planologische Dienst werk verzet om een verandering in de situatie te brengen.


Henry Dipper, ressortleider van de afdeling Wegen op het ministerie van OW&TC, zegt dat de twee projecten uiteindelijk met elkaar verbonden zullen worden. 'Dat is de taak van de overheid om in te spelen op de wensen en grieven van de bevolking.'

Dipper zegt verder, dat het wegtracé al is opgeschoond door 50 centimeter in de bestaande weg te graven. Daarna zal gezorgd worden voor een goed fundament dat goed geschikt is voor alle type voertuigen. De weg zal daarna voorzien worden van een pakket kleefzand en een laag van 10-15 centimeter crushermateriaal. Uiteindelijk zal men voor de bestratingswerkzaamheden en verkeersmeubilair zorgen.


De werkzaamheden zijn afgelopen maandag aangevangen en het ligt in de bedoeling om het project binnen een week op te leveren. Dit alles hangt van de weersomstandigheden af.

Naast de aanleg van de verbindingsweg te Hanna’s Lust worden er in andere gebieden wegen opgeknapt. Men is reeds drie weken in het district Wanica bezig met verschillende asfalteringswerkzaamheden. Men heeft onder andere te Leiding, Lelydorp, Martin Luther Kingweg, Bomaweg en de Nieuwweergevondenweg werk verzet.

Verfraaiingstraject Palmentuin gestart: Alle 63 banken en bloempotten worden geschilderd

'Het is onze nationale trots en wij moeten ervoor zorgen dat het in stand gehouden wordt'

Plannen voor bouw toilettengroep, kantoorruimte en enkele tenten en aanpak schutting en vijver


In de Palmentuin is gisteren het startsein gegeven voor een verfraaiingstraject. Alle 63 banken en bloempotten worden geschilderd. Hariëtte Bholasing-Helstone, onderdirectrice Cultuur - van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur -, geeft aan dat het erbij hoort om de Palmentuin tot een betere plek te maken. De tuin was een tijdje verwaarloosd. Het is de grootste historische plek in Paramaribo die ook op UNESCO's Werelderfgoedlijst staat. 

'We verdienen het om zo'n plek te hebben en goed te onderhouden. Het is onze nationale trots en wij moeten ervoor zorgen dat het in stand gehouden wordt', zegt Bholasing-Helstone vandaag, woensdag 25 juli 2018, in de Ware Tijd.

Er is voor 2019 een ruime begroting ingediend voor de Palmentuin. Het ligt in de bedoeling om een toilettengroep te bouwen, een kantoorruimte en nog enkele tenten. Ook de schutting en de vijver worden aangepakt. De vijver wordt drooggelegd, schoongemaakt, gemetseld en geverfd. In drie tot vier weken moet het gezicht van de vijver, die dan weer in werking wordt gesteld, helemaal veranderd zijn.

Culturele groepen en organisaties zullen vaker de gelegenheid krijgen om activiteiten te organiseren in de Palmentuin. Op 2 en 3 augustus wordt een cultureel uitwisselingsfestival georganiseerd voor kinderen en jongeren. Aansluitend daarop volgt de Dag van de Inheemsen en de herdenking van de Javaanse immigratie, waarbij ook activiteiten worden georganiseerd in de Palmentuin.

De onderdirectrice Cultuur benadrukt het belang van de participatie van de gemeenschap. Iedereen mag een bijdrage leveren aan de Palmentuin.

Ondernemer Prahalab Mangre heeft verf en attributen gesponsord. Zo geeft hij terug aan de gemeenschap. Hij is benaderd door de onderdirectrice van Cultuur. 'Ik heb gelijk ja gezegd. De tuin die achter het paleis van de president is, hoort netjes te zijn', zegt Mangre. In totaal heeft hij ruim Srd 16.000 uitgegeven aan dit project. De ondernemer geeft aan, dat de banken eerst gewassen worden voor ze voorzien worden van een nieuwe verflaag. Hij hoopt, dat na afloop van dit traject een onderhoudsplan in werking zal treden vanuit het directoraat.

Abdoel (NDP): 'De overheid wordt steeds transparanter en dat stellen we wel op prijs'

Commissie Staatsuitgaven brengt verslag uit aan De Nationale Assemblee


De commissie Staatsuitgaven heeft voor het tweede maal in de parlementaire geschiedenis verslag kunnen uitbrengen aan De Nationale Assemblee. Eerder had zij, vorig jaar augustus, verslag gedaan over de halfjaarlijkse realisaties van het begrotingsjaar 2017. Het verslag gisteren uitgebracht in de huishoudelijke vergadering, aldus de voorzitter van de commissie Staatsuitgaven, Amzad Abdoel (NDP), vandaag, woensdag 25 juli 2018, op Starnieuws. 

Het parlement heeft uitgebreid informatie en cijfers gekregen over de uitgaven en de inkomsten van het begrotingsjaar 2017.

Ook is onder de aandacht van het parlement gebracht de Staatsschuld. Conform artikel 8 van de Wet op Staatsschuld dient deze op kwartaalbasis gepubliceerd te worden. Dit had nooit eerder plaatsgevonden.

Op 15 december 2017 en 23 februari 2018 heeft het ministerie van Financiën voor het eerst hieraan inhoud gegeven, betoogt Abdoel. Hoewel het parlement meer en getailleerd informatie wil, is het wel duidelijk dat transparantie binnen de overheidsfinanciën in hoge mate is toegenomen.

De publicatie van de cijfers vergroot de transparantie en creëert een basis voor maatschappelijke discussies. Het ter beschikking stellen van de cijfers maakt ook dat het parlement aan zijn controlerende taak veel beter inhoud kan geven. Ook kan de ontwikkeling van de overheidsfinanciën beter gevolgd worden. Het volk krijgt hierdoor inzage hoe de overheidsmiddelen zijn besteed en waaraan.

'We hebben nog een lange weg te gaan, maar wat belangrijk is, is dat de overheid steeds transparanter wordt en dat stellen we wel op prijs', zegt Abdoel.

'Regering moet op hoogst politiek niveau opheldering vragen aan Nederland over inbeslagname euro's'

'Deze zaak heeft tenminste twee aspecten, een technisch/strafrechtelijk en mogelijk politiek aspect'


'De regering moet op het hoogste politieke niveau opheldering vragen aan Nederland over de inbeslagname van in totaal ruim 24 miljoen euro. Het geld moet zo spoedig mogelijk vrijkomen. Suriname zal dus een tweesporenbeleid moeten voeren om de euro's terug te halen', zegt Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie) vandaag, woensdag 25 juli 2018, op Starnieuws.

Minister Gillmore Hoefdraad heeft in zijn uitleg aan De Nationale Assemblee geïndiceerd, dat politieke motieven een rol spelen, hoewel hij dit niet heeft aangetoond. Het is volgens Sapoen heel merkwaardig dat de Nederlandse Justitie tot nu toe geen enkele poging doet om middels het rechtshulpverdrag met Suriname over de gevraagde aanvullende informatie te beschikken, daar waar de Centrale Bank van Suriname al informatie heeft verstrekt over de herkomst van de geldmiddelen.

'Deze zaak heeft tenminste twee aspecten, een technisch/strafrechtelijk aspect en een mogelijk politiek aspect', stelt het Assembleelid.

'Wanneer het Nederlandse Openbaar Ministerie niet bereid is concrete bewijsmiddelen aan te voeren die de geldzendingen geheel of gedeeltelijk kunnen kwalificeren als witwassen, rest ons niets anders dan een rechtszaak aanhangig te maken om de beslaglegging zo snel als mogelijk op te heffen. Deze onsmakelijke kwestie kan niet los worden gezien van de toenemende internationale trend in de afgelopen vijf jaren waar lokale banken van Afrika, het Caribisch gebied en Azië hun correspondent banking relaties kwijtraken als gevolg van toenemende regulering tegen witwassen en terrorismebestrijding.'

'Dit is een collectieve issue die Suriname met lidstaten binnen de Caricom collectief zal moeten benaderen, omdat hierin eigenlijk het gevaar schuilt voor fragiele economieën als de onze', voert de politicus aan.

Wanneer zelfs centrale banken het slachtoffer worden van de-risking worden landen in feite geïsoleerd van het internationaal financieel verkeer met alle gevolgen van dien. 'Als deze trend niet wordt gestuit, zal dit enorme consequenties hebben voor ons financieel stelsel en daarmee de economische groei. Ook moeten we niet vergeten de invloed op de financiële overmakingen die huishoudens maken naar het thuisfront, maar ook op investeerders die hun winsten niet kunnen overmaken', benadrukt Sapoen.

Weinig belangstelling onder nabestaanden ex-Koreastrijders voor de Medaille voor Vrede

'Als de mensen geld moesten krijgen, zouden we wel veel mensen zien'

Medailles worden vrijdag 2 juli door consul Korea in Venezuela worden overhandigd aan  nabestaanden die zich hebben gemeld


Slechts vijftien nabestaanden van ex-Koreastrijders hebben zich geregistreerd om voor hun intussen overleden familielid de Medaille voor Vrede te ontvangen. Het onderscheidingsteken wordt door Zuid-Korea verstrekt aan oorlogsveteranen van verschillende landen die hebben gestreden in de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea begin jaren vijftig. 

Sinds kort, na de zestigste herdenking van de Koreaanse oorlog in 2010, liggen de medailles bij de honorair consul van Zuid-Korea in Suriname, Timothy van Ommeren. Er is een oproep geplaatst voor belanghebbenden, maar het is niet makkelijk om betrokkenen te vinden.

'Als de mensen geld moesten krijgen, zouden we wel veel mensen zien. Maar, ik ben toch blij dat sommige nabestaanden gehoor hebben gegeven aan de oproep. Zo kunnen deze oorlogsveteranen toch postuum gewaardeerd worden', zegt Fred van Russel, voorzitter van Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers, vandaag, woensdag 25 juli 2018, in de Ware Tijd.

Er hebben 115 Surinamers in het Nederlandse bataljon deelgenomen aan de oorlog, van wie twee gesneuveld zijn. Slechts vijftien veteranen hebben hun medaille ontvangen.

De onderscheidingstekenen zullen vrijdag door de consul van de Republiek Korea in Venezuela, Bon-II Koo, worden overhandigd aan de nabestaanden die zich nu hebben gemeld. Dat zal gebeuren bij het Koreaanse oorlogsmonument aan de Waterkant.

Op die dag is het 65 jaar geleden dat Noord- en Zuid-Korea een wapenstilstand sloten. In de recente oproep stonden ruim vijftig namen vermeld. De oproep geschiedde via de radio en de televisie. Het gaat om mensen van wie Van Russel zeker was dat ze familie in Suriname hebben. Veel veteranen zijn na de oorlog in Nederland gebleven.

'We zijn maandag gestopt met de registratie, omdat we niet oneindig zullen wachten. Misschien zijn de familieleden van wie ik dacht dat ze in Suriname wonen, ook naar Nederland vertrokken of mogelijk gestorven.' Van Russel zal honorair consul Van Ommeren het voorstel doen om de overgebleven medailles terug te sturen naar Zuid-Korea.

PALU wil inzage in Jaarverslagen diverse staatsbedrijven

Partijvoorzitter Hok vindt dat niet selectief transparantie moet worden geëist

'Net zoals sommige parastatalen de gemeenschap ongevraagd trakteren op allerlei infomercials, zo dient men ook verantwoording af te leggen'


Jim Hok, voorzitter van de PALU, vindt dat ook bij het parastatale seafoodbedrijf SAIL transparantie nodig is. De directie van het bedrijf kan niet garanderen dat de overeengekomen vakantiegelden eind deze maand aan het personeel worden uitgekeerd. De bedrijfsresultaten zouden het niet toelaten. Met deze verklaring moet het personeel maar genoegen nemen. 

Hok vindt dat niet selectief transparantie moet worden geëist. 'Parastatale instellingen zijn wettelijk rekenplichtig. Zij moeten verantwoording afleggen over de besteding van de staatsmiddelen die zij gebruiken bij het uitvoeren van hun activiteiten. Dat betekent dat zij hun jaarverslagen en jaarrekeningen moeten toezenden aan de Rekenkamer. Het merendeel van de instellingen is in gebreke gebleven om te voldoen aan de wettelijke verplichting tot het afleggen van verantwoording aan de Rekenkamer met alle gevolgen van dien', voert de PALU-leideraan, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 25 juli 2018.

Naast deze wettelijke plicht hebben deze bedrijven volgens Hok ook een maatschappelijke plicht, omdat het om gelden van de gemeenschap gaat. Met de steeds luider wordende roep om transparantie zou het mogelijk moeten zijn dat de werknemer onder bepaalde voorwaarden inzage krijgt in de boeken van het bedrijf. Maar ,dat zal waarschijnlijk niet zo gemakkelijk zijn met de bestaande cultuur waarin mensen om politieke redenen de directies worden benoemd, stelt de voorzitter van de PALU in reactie op de kwestie bij SAIL.

Bij SAIL zal waarschijnlijk geen Clad onderzoek komen, meent Hok. 'Dat komt er als het aan de minister van Volksgezondheid ligt wel bij het SZF, BGVS en de zes ziekenhuizen, precies zoals deze transparantie reeds wordt geëist van sociale instellingen die rechtstreeks subsidie ontvangen van de overheid. En volkomen begrijpelijk natuurlijk. Met de controle op zich is er dan ook niets verkeerd', merkt Hok op.

De PALU vindt dat dezelfde transparantie en financiële verantwoording moet worden geëist van alle bedrijven en instellingen die van de overheid zijn, of ze nou subsidie ontvangen of dat ze netto winst maken. 'Het gaat toch om gelden van de gemeenschap!? Het probleem is dat de regering zeer selectief is in het eisen van die transparantie. En dat hoort niet. Dit is dan ook een van de redenen waarom de PALU voor het werk in de Assemblee een open brief heeft gestuurd naar een voorlopig beperkt aantal parastatale bedrijven met het verzoek om de jaarverslagen van de afgelopen vijf jaar.'

 

De PALU is van mening, dat net zoals sommige parastatalen de gemeenschap ongevraagd trakteren op allerlei infomercials, zo dient men ook verantwoording af te leggen aan diezelfde gemeenschap, zonder dat daar eerst om moet worden gevraagd.

De Nationale Assemblee zou hierin een taak voor zichzelf moeten zien, dit onderwerp verder moeten uitdiepen, en niet moeten wachten totdat bedrijven en organisaties uit eigen beweging jaarverslagen en dergelijke opsturen, benadrukt PALU-voorzitter Hok.

Leiding Jeugdparlement op vingers getikt door ministerie van Sport- en Jeugdzaken

(Bron foto: Dagblad Suriname)
Chaotische gang van zaken rond verkiezingen voor jeugdambassadeurs op 28 juli


Ondanks hun kanttekeningen zullen Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki en plaatsvervangend ondervoorzitster Zenani van Throo zich moeten schikken naar de wens van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, om de verkiezingen voor jeugdambassadeurs op 28 juli te doen plaatsvinden. Ook de kennismaking met en de presentaties van de kandidaat-jeugdambassadeurs, die zaterdag door een uit de hand gelopen vergadering niet zijn doorgegaan, moeten op die dag plaatsvinden, aldus dinsdag 24 juli 2018 de Ware Tijd.

De jeugdambassadeurs worden door de leden van het jeugdparlement gekozen. Van Throo en Koniki besloten de bijeenkomst van zaterdag, ondanks grote tegenstand van de leden, halverwege te verdagen, omdat ze moeite hadden met enkele zaken.
Het Dagblad Suriname schrijft zelfs: 'Enkele leden van het Nationaal Jeugd Parlement (NJP) hebben wederom aangetoond waarom dit inspraakorgaan haar bestaansrecht na 14 jaren niet heeft kunnen bewijzen.(...)'

Waar het tweetal het meest moeite mee heeft is, dat er maar één vrouwelijke kandidaat (naast twee mannelijke) is voor de functie van Caricom-jeugdambassadeur en maar één man (naast twee vrouwelijke) als kandidaat-sportambassadeur. Van Throo vindt dat hiermee onmogelijk sprake kan zijn van een verkiezing en noemt dit oneerlijk. Als jeugdambassadeurs worden namelijk een man en een vrouw gekozen. 'Dan mag de minister de ambassadeurs benoemen en hoeven wij geen verkiezingen te hebben', luidde haar scherpe reactie.

De directeur Jeugdzaken stelt, dat dit geen nieuwigheid is en verwees naar 2007, toen Stephany Kasketi ook de enige vrouwelijke kandidaat-Caricomjeugdambassadeur was. Koniki en van Throo maakten echter duidelijk, dat de huidige leiding dit type 'verkiezing' niet zonder meer zal toelaten.

'Het huidige team zal zich niet inzetten voor onvolledige informatie, laat dat duidelijk zijn. Wij zijn een erkend instituut en geen piki piki pley', zei de jeugdparlementsvoorzitter.

Maar, de lijst met kandidaten blijft ongewijzigd. Dat zullen de twee jeugdvertegenwoordigers moeten accepteren, daar het ministerie maandag een uitdrukkelijk verzoek op hen heeft gedaan, om de verkiezingen niet later dan 28 juli te doen plaatsvinden. Ze hebben daarmee ook ingestemd. Zowel Koniki als van Throo hebben vragen van de Ware Tijd ontweken.

Er dingen elf jongeren mee naar de functie van jeugdambassadeur: voor sportambassadeur en Caricom-jeugdambassadeur elk drie en voor SDG-jeugdambassadeur (UN Sustainable Development Goals) vijf.

7.000 Minderjarigen worden vermist in Mexico

Dagelijks worden drie minderjarigen vermoord...

(Bron foto: enfoquenoticias.com.mx)

In de Mexicaanse staten Guanajuato, Tamaulipas, Quintana Roo en Tlaxcala, ervaren kinderen meer geweld tegen zich dan in andere regio's, aldus uitvoerend secretaris van Sistema Nacional de Protección Integral de Niñas (Sipinna) Ricardo Bucio Mujica. 

Christian Skoog, een vertegenwoordiger van het United Nations Fund for Children (UNICEF) in Mexico, merkte op dat het geweld tegen kinderen en adolescenten wijdverspreid is in huizen, op scholen en op straat. Mexico staat op de eerste plaats, van de landen die deel uitmaken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), met betrekking tot gevallen van geweld en seksueel misbruik van meisjes, aldus de uitvoerende secretaris.


Statistieken tonen ook aan, dat nog ongeveer 7.000 kinderen die als vermist zijn opgegeven, nog niet zijn gevonden.

Mujica legde verder uit, dat veel van de verdwijningen verband houden met de georganiseerde misdaad of met onopgeloste familieconflicten. De ambtenaar van Sipinna zei , dat zodra de gekozen president Andres Manuel Lopez Obrador zijn ambt aanvaardt, de organisatie de dialoog met het team van hem zal zoeken.


Rapporten onthullen, dat ongeveer 3 minderjarigen dagelijks worden gedood. 'Er zijn elke dag minstens drie moorden op kinderen en baby's en hoewel het verbeterd is, omdat we in 2010 vier dagelijkse moorden hebben gehad, wil dat nog niet zeggen dat het als normaal geaccepteerd kan worden', zei Mujica eerder.


Meer dan 13 miljoen kinderen tussen 12 en 17 jaar oud worden door het overheidsbeleid als problematisch gekarakteriseerd, maar er zijn geen initiatieven om de demografie aan te pakken.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Sipinna)

Wereldwijd zijn in 2017 207 mensen vermoord wegens hun inzet voor het milieu

Het merendeel van de slachtoffers – zo'n zestig procent – viel in Latijns-Amerika

(Bron foto: Global Witness)

De meeste doden (57) vielen in Brazilië, gevolgd door de Filipijnen (48) en Colombia (24)


Vorig jaar zijn wereldwijd 207 mensen om het leven gebracht wegens hun inzet voor het milieu. Dat blijkt uit cijfers die de non-gouvernementele organisatie Global Witness - gevestigd in Londen - vandaag, dinsdag 24 juli 2018, heeft verspreid. 

Het merendeel van de slachtoffers – zowat zestig procent – viel in Latijns-Amerika. De milieuactivisten werden om het leven gebracht omdat ze zich verzet hadden tegen bosbouwprojecten of tegen agro-industriële initiatieven. Global Witness kijkt daarbij in de eerste plaats naar de productie van melkproducten, rundvlees, katoen, palmolie, soja en rietsuiker.

'Veel van die producten komen in de supermarkten in Europa en elders terecht', zegt Billy Kyte van Global Witness. 'We hebben een verantwoordelijkheid als verbruiker. Onze regeringen en ondernemingen moeten erop aandringen en moeten ervoor zorgen dat er geen mensenrechtenschendingen plaatsvinden.'De 207 slachtoffers werden in 22 verschillende landen geregistreerd. De meeste doden (57) vielen in Brazilië, gevolgd door de Filipijnen (48) en Colombia (24).

Voorts blijkt vooral de situatie in Mexico er drastisch op achteruit te zijn gegaan. In 2016 werden daar nog drie milieuactivisten gedood, in 2017 al vijftien. De slachtoffers zijn doorgaans leiders van autochtone gemeenschappen, parkwachters die het wildbestand moeten beschermen of 'gewone mensen' die hun landgoed of een rivier wilden beschermen.(Suriname Mirror/Metro/Global Witness/YouTube/Isssuu Suriname Mirror)