vrijdag 2 maart 2018

Den Blauwvinger: De amateuristische subjectieve propagandamachine van regering Bouterse...en 'Limbo'

COLUMN: NII, 'De Boodschap', 'InfoAct' en SRS en 'Bakana Tori' propagandistische speeltjes van de buikspreekpop president Bouterse, 'Limbo'

- Informatie van ministeries wordt gecontroleerd door- en gesluisd via het 'NII' 
- President, ministeries en Assembleeleden onbekend met Twitter, in tegenstelling tot overige landen op continent


De regering Bouterse-II heeft sinds enige tijd haar propaganda-apparaat uitgebreid met een zogenoemd Nationaal Informatie Instituut en in het directe verlengde ervan de website 'De Boodschap', beide onder leiding, uiteraard, van Clifton 'Limbo' Limburg, de buikspreekpop van president Desi Bouterse, die overigens – voor zover bekend – geen enkele journalistieke- en of communicatie-opleiding heeft genoten.

Zowel het NII als 'De Boodschap' zijn in het leven geroepen naast het staatspropaganda televisieprogramma 'InfoAct' en de staatsradiozender SRS en het daar dagelijks te beluisteren programma 'Bakana Tori' – gevuld met slechts regerings- en NDP-propaganda en hijgerige paars aangelopen bellers – gepresenteerd door propagandist Limburg – die ook bestuurslid is van de staatsomroep STVS. Kortom, de regering heeft nu diverse kanalen en wegen gecreëerd om haar wanbeleid onder de aandacht te brengen, te promoten.

Maar, de hele propagandamachine hangt aan elkaar van amateurisme en onsamenhangend pr- en communicatiebeleid. Zo rijden het NII een 'De Boodschap' elkaar in de wielen.


Alle (pers-)berichten van het NII worden gepubliceerd op https://www.deboodschap.today terwijl dat zogenoemd instituut zèlf een website heeft – https://www.niisuriname.com (nu al enkele dagen offline, zie hierna) – waar de eigen berichten niet op worden gepubliceerd....


Waarom bestaat 'De Boodschap'?, een naam die trouwens meer doet denken aan bijvoorbeeld een geloofsgemeenschap, dan aan een propaganda website van een regering.

Kortom, het ontbreekt de regering aan een professioneel voorlichtingsbureau.

Daarenboven lijkt de regering haar eigen ministeries – dat wil zeggen de afdeling Voorlichting binnen de ministeries – te willen controleren, immers alle pers- en andere berichten van ministeries krijgen een NII-stempel en worden gepubliceerd op 'De Boodschap'.

Van negen van de tien landen in Zuid-Amerika hebben alle presidenten en ministeries en parlementsleden een actieve Twitter-account. Daar wordt wèl inhoud gegeven aan voorlichting, contact met de bevolking en transparantie. In Suriname is ook wat dat betreft nog een lange weg te gaan. Slechts één à twee Assembleeleden hebben een - niet actieve - Twitter-account...

Overigens blijkt uit werkelijk niets, dat het NII wordt bemenst door personen met enige redactionele- laat staan journalistieke achtergrond, ervaring. De gepubliceerde berichten uit de koker van het NII op 'De Boodschap' hebben niets van doen met journalistiek en helemaal niet met een instituut. De inhoud van 99% van de berichtten mag als abominabel gekwalificeerd worden. Veel taal- en andere fouten, veelal onvolledig qua inhoud (in Suriname is iedereen die zich journalist noemt liever lui dan moe) en soms blijken de NII-medewerk(st)ers zelfs moeite te hebben met het op de juiste wijze schrijven van namen van ministers en Assembleeleden... en wordt ook nog eens vergeten, dat de berichten door een breed publiek worden gelezen.

Dat het speeltje van 'Limbo' zich de naam van 'Instituut' durft te geven is het toppunt, een lachertje, een tranentrekker. Het NII is verre van een instituut, het lijkt meer op een klas kleuters die nog moet leren schrijven. Een 'instituut' is......, maar in Suriname houdt men nu eenmaal ervan je als meer voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Het land stroomt er van over. Suriname is 'what's in a name?', naar kwalitatieve inhoud wordt amper gekeken.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
2 maart 2018
Paramaribo – Suriname

(Drugssmokkel...) Duikboot in Suriname in beslag genomen

Assembleelid Mathoera (VHP) maakt vondst en inbeslagname bekend via Facebook


Drie Colombianen aangehouden


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft vandaag, vrijdag 2 maart 2018, op haar Facebook-pagina melding van gemaakt, dat er een duikboot in beslag is genomen. 'Ons geliefd land wordt beheerst door de drugsmaffia', schrijft de volksvertegenwoordigster. 

'Enkele buitenlanders zijn aangehouden. Dit is niet wat we willen en moeten accepteren. Geen taferelen als Colombia en Mexico', stelt Mathoera. Zij heeft ook enkele foto's gepubliceerd, maar niet vermeld wordt waar de klein onderzeeër is aangetroffen.

Het Nationaal Informatie Instituut meldt, dat drie personen met de Colombiaanse nationaliteit zijn aangehouden in verband met de inbeslagname van de duikboot in het district Saramacca. Een bijzonder justitieel onderzoeksteam is onlangs op gestuit deze duikboot, die vermoedelijk is gebruikt voor het transporteren van illegale drugs naar gebieden overzee.

De buitenlanders die ter plekke zijn aangetroffen, zijn inmiddels op last van de justitiële autoriteiten in verzekering gesteld.

Aangezien het niet is uitgesloten dat Surinamers hand- en spandiensten verlenen, zal het onderzoek in deze worden voortgezet. Het ministerie van Justitie en Politie is thans doende de samenwerking met internationale drugsbestrijdingsorganisaties te verstevigen teneinde op een efficiëntere en effectievere wijze uitvoering te geven aan het beleid welke door de regering is uitgestippeld op het gebied van illegale drugsbestrijding.
 
Oppositieleider en oud-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi (VHP) zegt tegen de NOS, dat het gebruik van duikboten een beproefde methode van de Colombiaanse drugskartels is om grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar West-Afrika te vervoeren. Daarvandaan gaan de zendingen door naar voornamelijk Europa.

Santokhi, die in 2011 voorzitter was van de Inter-Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie CICAD, zegt in een reactie aan de NOS, dat de vondst van de duikboot erop wijst dat er grote hoeveelheden drugs in Suriname aanwezig zijn die het land uit moeten. 'Dat er een duikboot voor dit doel in Suriname gevonden wordt, maakt opnieuw duidelijk dat er goedgeorganiseerde en professionele bendes bij de drugstransporten betrokken zijn. Ik hoop dat door gedegen internationaal onderzoek vastgesteld kan worden wie hierachter zitten, en dat criminelen ingerekend kunnen worden.'


FARC-leider Timochenko opgenomen in het ziekenhuis met borstpijn

Rodrigo Londono is nu een presidentskandidaat


De Colombiaanse voormalige FARC-rebellenleider Rodrigo Londono, bekend onder de naam Timochenko, is donderdag opgenomen in een ziekenhuis met pijn op de borst en staat onder observatie, aldus de groep in een verklaring, zo meldt persbureau Reuters vrijdag 2 maart 2018.

Timochenko, die eind 2016 een vredesakkoord tekende met de regering en nu een presidentskandidaat is, lijdt aan hartproblemen en is geopereerd op Cuba tijdens het onderhandelen over het akkoord.


De voormalige rebellencommandant werd naar het ziekenhuis gebracht met pijn op de borst na het uitvoeren van zijn dagelijkse routine, aldus de politieke partij FARC.


Timochenko gaat voor het presidentschap voor de nieuwe politieke partij van de groep, die zijn beroemde initialen bewaarde door zichzelf de Revolutionaire Alternatieve Gemeenschappelijke Kracht voor het Gewone Volk (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) te noemen.

Hij stopte vorige maand de campagne om veiligheidsredenen nadat protesten de campagne hadden verstoord. Veel Colombianen blijven boos op de FARC, berucht vanwege ontvoeringen, bomaanslagen en gedwongen verplaatsingen, en zijn van mening dat de leden ervan gevangen moeten zitten en niet campagne moeten voeren.


Uit recente opiniepeilingen is gebleken, dat Timochenko slechts 1 procent steun heeft. De partij heeft haar politieke platform gericht op armoedebestrijding.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/El Heraldo/TeleSur/YouTube)

Bemanning vissersboot weet zeepiraten dichtbij monding Marowijnerivier te weren

Mark Lall, voorzitter Visserscollectief, betreurt het dat de autoriteiten niet optreden


Vissersboot Bryan is woensdag beschoten door zeepiraten voor de kust, dichtbij de monding van de Marowijnerivier, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 maart 2018. Vorige week schoten zeepiraten een kapitein van een vissersboot dood. De overige vissers werden mishandeld en beroofd van onder andere hun visvangst en buitenboordmotor.

Het is de bemanning van de boot woensdag gelukt om zich van haar aanvallers te ontdoen. Van de vijf bemanningsleden hebben twee verwondingen opgelopen door de pellets van de geweerschoten van de aanvallers. Een arbeider is gewond geraakt aan een oog en is onder medische behandeling.

Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, betreurt het dat de autoriteiten niet optreden. Hij zegt dat ze aan de bel gaan trekken bij de Kustwacht, de Marine en bij het Ministerie van Justitie en Politie.

Het lijkt erop alsof de zeepiraten hun activiteiten hebben verplaatst. In het Coppenamegebied vonden jarenlang de meeste aanvallen van zeepiraten plaats. Maar, sinds de Marine er nu patrouilleert is het sinds jaren weer veilig vissen in het gebied, aldus Lall. Hij wil dat hetzelfde wordt gedaan voor de kust bij Marowijne.

Hij vreest dat de aanvallen op de vissers zullen toenemen. Dit is nu het tweede geval binnen een week.

Maandag hebben de Maritieme Politie en de Kustwacht het lijk van de doodgeschoten kapitein van een vissersboot dichtbij de monding van de Marowijnerivier, geborgen. Zeerovers hebben bij hun aanval de kapitein doodgeschoten. De overige vissers van de aangevallen boot werden op de kustlijn achtergelaten. De zeepiraten waren in drie boten.

Het is ze woensdag niet gelukt om de aangevallen boot te enteren.

Peru gaat militairen inzetten om enige oliepijpleiding te beschermen tegen aanslagen

1.106 Kilometer lange pijpleiding transporteert ruwe olie uit Amazone naar raffinaderij aan Pacifische kust

Sinds begin 2016 zijn bij 14 aanvallen ongeveer 11.100 vaten olie uit de pijpleiding gelekt


Peru is van plan de enige oliepijplijn van het land een 'strategisch goed' te noemen, zodat het leger het kan beschermen tegen een reeks vandalisme-aanvallen, aldus de exploitant van de pijpleiding, staatsbedrijf Petroperu en een woordvoerder van het Kabinet vandaag, vrijdag 3 maart 2018, tegenover persbureau Reuters.

De woordvoerder zei gisteren, dat de centrum-rechtse regering van de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski het Congres zal vragen om de jheet voorstel 'in de komende dagen' goed te keuren.


De aanvallen in een afgelegen Amazonegebied in de afgelopen twee jaar hebben investeerders nerveus gemaakt in een tijd waarin Peru, een relatief kleine olieproducent, probeert de productie terug te dringen, zei Beatriz Alva Hart, een Petroperu-manager voor relaties met gemeenschappen in de buurt van de pijplijn.  

De 1.106 kilometer lange pijpleiding transporteert ruwe olie uit jungleolieblokken, die door Frontera Energy Corp en Perenco zijn afgetapt, naar de raffinaderij van Petroperu aan de Pacifische kust.Sinds begin 2016 zijn bij 14 aanvallen ongeveer 11.100 vaten olie uit de pijpleiding gelekt en 5.600 vaten gemorst vanwege corrosie of operationele storingen, zo bleek uit gegevens van de toezichthouder voor milieubescherming. 'We zijn al onze inspanningen aan het uitputten om de integriteit van onze pijplijn te behouden', zei Alva Hart in een interview op woensdag.'De pijpleiding zal binnenkort worden gekwalificeerd als infrastructuur die een strategische troef is voor de Peruaanse staat', zodat het leger en niet alleen de politie het kan beschermen.

Petroperu vermoedt, dat lokale bedrijven die begin 2016 zijn ingehuurd om olie te verwijderen van twee door corrosie geïnduceerde breuken, achter de daaropvolgende golf van vandalisme zitten.

De pijpleiding werd dinsdag opnieuw opengesneden door vermeende vandalen, waardoor sinds vorige maand 40 vaten uit een pijpleidingsectie zijn gemorst, die niet-operationeel is vanwege issues over de kwaliteit van de ruwe olie, zei Alva Hart.


'We gaan niet langer dergelijke bedrijven inhuren, omdat het een soort perverse stimulans creëert', zei Alva Hart, een manier uitleggend waarvan Petroperu hoopt meer aanvallen te kunnen ontmoedigen. Petroperu zal in plaats daarvan bedrijven en werknemers buiten het Amazonegebied gebruiken, zei ze.

Om inheemse bewoners gestaag werk te helpen vinden, heeft Petroperu hen ingehuurd om paden naar de pijplijn vrij te maken zodat Petroperu het beter kan onderhouden, aldus Alva Hart. 'We bouwen relaties met gemeenschappen weer op', zei Alva Hart

Inheemse leiders hebben herhaaldelijk Petroperu en de autoriteiten opgeroepen om meer te doen om het morsen te stoppen en de gevolgen voor gemeenschappen die afhankelijk zijn van het lokale land, water en dieren in het wild te verminderen.

Alva Hart zei dat 14 onderzoeken naar de aanslagen zijn geopend door openbare aanklagers zonder arrestaties. 

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

25-Jarige vrouw door drie mannen verkracht

Hoofdverdachte is 36-jarige Facebookvriend van slachtoffer


Het Korps Politie Suriname heeft vandaag, vrijdag 2 maart 2018, pas bekendgemaakt, dat de 36-jarige A.S. maandag 26 februari is aangehouden door de politie van het ressort Meerzorg. Een 25-jarige vrouw had aangifte van verkrachting tegen drie mannen gedaan, waaronder S. 

De vrouw verklaarde tegenover de politie een afspraak via Facebook te hebben gemaakt met haar social media vriend S. De afspraak hield in, dat zij schoonmaakwerkzaamheden bij hem thuis zou verrichten tegen betaling. Op de afgesproken dag is de vrouw opgehaald door S. en naar zijn huis gebracht.

Terwijl zij bezig was de slaapkamer schoon te maken, duwde de man haar op het bed. Vervolgens heeft hij tegen haar wil seks met haar bedreven. Hierna kwamen er nog twee vrienden van de man, de 45-jarige A.K. en R.M. (36), die de vrouw ook beurtelings hebben verkracht. Het slachtoffer verklaarde verder geen afspraken met S. te hebben gemaakt over andere zaken dan het schoonmaken van de woning.

De verdachte is op 26 februari opgespoord en aangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.De twee andere verdachten zijn dinsdag 27 februari aangehouden en ingesloten.

De politie van Meerzorg onderzoekt deze zaak verder.

Den Blauwvinger: De amateuristische subjectieve propagandamachine van regering Bouterse...en 'Limbo'

COLUMN: NII, 'De Boodschap', 'InfoAct' en SRS en 'Bakana Tori' propagandistische speeltjes van de buikspreekpop president Bouterse, 'Limbo'

- Informatie van ministeries wordt gecontroleerd door- en gesluisd via het 'NII' 
- President, ministeries en Assembleeleden onbekend met Twitter, in tegenstelling tot overige landen op continent


De regering Bouterse-II heeft sinds enige tijd haar propaganda-apparaat uitgebreid met een zogenoemd Nationaal Informatie Instituut en in het directe verlengde ervan de website 'De Boodschap', beide onder leiding, uiteraard, van Clifton 'Limbo' Limburg, de buikspreekpop van president Desi Bouterse, die overigens – voor zover bekend – geen enkele journalistieke- en of communicatie-opleiding heeft genoten.

Zowel het NII als 'De Boodschap' zijn in het leven geroepen naast het staatspropaganda televisieprogramma 'InfoAct' en de staatsradiozender SRS en het daar dagelijks te beluisteren programma 'Bakana Tori' – gevuld met slechts regerings- en NDP-propaganda en hijgerige paars aangelopen bellers – gepresenteerd door propagandist Limburg – die ook bestuurslid is van de staatsomroep STVS. Kortom, de regering heeft nu diverse kanalen en wegen gecreëerd om haar wanbeleid onder de aandacht te brengen, te promoten.

Maar, de hele propagandamachine hangt aan elkaar van amateurisme en onsamenhangend pr- en communicatiebeleid. Zo rijden het NII een 'De Boodschap' elkaar in de wielen.


Alle (pers-)berichten van het NII worden gepubliceerd op https://www.deboodschap.today terwijl dat zogenoemd instituut zèlf een website heeft – https://www.niisuriname.com (nu al enkele dagen offline, zie hierna) – waar de eigen berichten niet op worden gepubliceerd....


Waarom bestaat 'De Boodschap'?, een naam die trouwens meer doet denken aan bijvoorbeeld een geloofsgemeenschap, dan aan een propaganda website van een regering.

Kortom, het ontbreekt de regering aan een professioneel voorlichtingsbureau.

Daarenboven lijkt de regering haar eigen ministeries – dat wil zeggen de afdeling Voorlichting binnen de ministeries – te willen controleren, immers alle pers- en andere berichten van ministeries krijgen een NII-stempel en worden gepubliceerd op 'De Boodschap'.

Van negen van de tien landen in Zuid-Amerika hebben alle presidenten en ministeries en parlementsleden een actieve Twitter-account. Daar wordt wèl inhoud gegeven aan voorlichting, contact met de bevolking en transparantie. In Suriname is ook wat dat betreft nog een lange weg te gaan. Slechts één à twee Assembleeleden hebben een - niet actieve - Twitter-account...

Overigens blijkt uit werkelijk niets, dat het NII wordt bemenst door personen met enige redactionele- laat staan journalistieke achtergrond, ervaring. De gepubliceerde berichten uit de koker van het NII op 'De Boodschap' hebben niets van doen met journalistiek en helemaal niet met een instituut. De inhoud van 99% van de berichtten mag als abominabel gekwalificeerd worden. Veel taal- en andere fouten, veelal onvolledig qua inhoud (in Suriname is iedereen die zich journalist noemt liever lui dan moe) en soms blijken de NII-medewerk(st)ers zelfs moeite te hebben met het op de juiste wijze schrijven van namen van ministers en Assembleeleden... en wordt ook nog eens vergeten, dat de berichten door een breed publiek worden gelezen.

Dat het speeltje van 'Limbo' zich de naam van 'Instituut' durft te geven is het toppunt, een lachertje, een tranentrekker. Het NII is verre van een instituut, het lijkt meer op een klas kleuters die nog moet leren schrijven. Een 'instituut' is......, maar in Suriname houdt men nu eenmaal ervan je als meer voor te doen dan je in werkelijkheid bent. Het land stroomt er van over. Suriname is 'what's in a name?', naar kwalitatieve inhoud wordt amper gekeken.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
2 maart 2018
Paramaribo – Suriname

Nieuwe honden Douane Curaçao ingezet op luchthaven Hato

Speurhonden ingezet tijdens opsporingsacties autoriteiten naar drugs en wapens

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

Bij de loods van Swissport op Hato konden genodigden en de pers gistermiddag de nieuwe honden van de douane bewonderen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 2 maart 2018.

Deze honden zullen door de douane op de luchthaven worden ingezet tijdens opsporingsacties van de autoriteiten naar drugs en wapens, waarvan getracht wordt die illegaal het land uit te smokkelen.

WTC te Piscadera levert stroom Aqualectra door aan naast gelegen Clarion (Cala) Hotel, Curaçao

World Trade Center handelt tegen de regels in...


Het World Trade Center (WTC) te Piscadera levert stroom van Aqualectra door aan het ernaast gelegen Clarion Hotel, of Cala Hotel zoals het sinds kort heet sinds de naam Clarion plotseling van de gevel verdween. ‘Levering aan derden’ is illegaal, althans in strijd met de aansluitregels van Aqualectra. Er zou dus geen sprake zijn van diefstal, zoals de afgelopen dagen bericht door diverse lokale media, maar van handelen tegen de regels in, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 2 maart 2018.

De vraag is waarom het hotel, dat al diverse exploitatiemaatschappijen kende, zich niet aansluit of niet is aangesloten op het Aqualectra-net. Dat zou volgens insiders te maken kunnen hebben met het ontbreken van goedkeuring van de elektra-installaties door het Uitvoeringsorgaan Openbare Werken (UOOW).

Aqualectra zelf wil en kan geen mededelingen doen over ‘klanten’, zo geeft de leiding van het nutsbedrijf te kennen.

Het is in elk geval niet de eerste keer dat het WTC van de Italiaans- Venezolaanse eigenaar Vittorio de Stefano en Aqualectra tegenover elkaar komen te staan; een paar jaar terug vorderde het energiebedrijf 10,3 miljoen aan achterstallige rekeningen voor levering van water en stroom. Dat had toen te maken met het op grote schaal en langdurig te hebben geknoeid met de meters. De zaak eindige voor de rechter. Na juridisch touwtrekken bepaalde het gerecht in maart 2015 dat WTC 5,5 miljoen gulden, direct opeisbaar, moest afrekenen.

Sona niet tegen verdere onderzoeken inzake project Hospital Nobo Otrobanda, Curaçao

Stichting wenst als voorwaarde vooraf Terms of Reference van deze onderzoeken


Sona (Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen) staat open voor verdere onderzoeken inzake het project Hospital Nobo Otrobanda, mits vooraf een Terms of Reference van deze onderzoeken met Sona wordt overeengekomen en deze worden voorzien van een deugdelijke hoor- en wederhoor. Zo reageert Sona op het door minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur bij de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) ingediende verzoek voor een grondig onderzoek bij Sona naar de voortgang van het HNO-project, zo bericht vandaag, vrijdag 2 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

Dit verzoek kondigde de minister vorige week vrijdag in de Staten aan. Hierbij deed ze ook een dringend beroep op alle Statenleden om haar te steunen in dit verzoek.

Volgens de minister voldoet Sona niet aan herhaaldelijke verzoeken voor de financiële cijfers met betrekking tot het HNO-project, werkt Sona niet mee aan een onderzoek van Soab en zou volgens experts sprake zijn van een flinke overschrijding van het budget. In haar brief aan de ARC spreekt de minister van voorziene en niet-voorziene financiële risico’s verbonden aan het HNO-project.

Sona heeft middels een brief aan Statenvoorzitter William Millerson (PAR) van 28 februari officieel op de beschuldigingen van de Gezondheidsminister gereageerd

Curaçao Port Services (CPS) weerlegt inhoud Ecorys-rapport

'Onjuiste conclusies in het rapport niet door feiten onderbouwd'


Curaçao Port Services (CPS) is niet te spreken over het onderzoek verricht door Ecorys in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het containerhavenbedrijf worden de ‘onjuiste conclusies’ in het rapport niet door feiten onderbouwd en is niet gebruikgemaakt van door CPS aangeleverd materiaal om het tegenovergestelde te bewijzen. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 2 maart 2018.

Ecorys krijgt van CPS een week de tijd om bewijs te leveren dat de conclusies in het onderzoek naar de consumentenprijsontwikkeling op de drie Caribische landen in het Koninkrijk ondersteunen. Indien Ecorys hiervan af ziet, onderneemt CPS gerechtelijke stappen tegen het internationale onderzoeks- en beleidsadviesbureau.

In een brief gedateerd 1 maart 2018 verwijst HBN Law - het advocatenkantoor dat CPS vertegenwoordigt - naar uitspraken in het onderzoek van Ecorys. 'Cliënt is van oordeel, dat verklaringen/conclusies niet als feit kunnen worden neergezet, simpelweg omdat enkele door u geïnterviewde personen deze beschuldigingen hebben gemaakt.'

'Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur komt met zorgverbreding op scholen'

Met maatregelen wil het ministerie het geweld op scholen terugdringen

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

Waarnemend minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Patrick Pengel, zei gisteren in de De Nationale Assemblee, dat het ministerie komt met zorgverbreding op scholen. 'Op dit moment wordt een project Integrale aanpak van zorgverbreding uitgevoerd, waarbij de afdeling Begeleiding wijkteams instelt. Het doel is dat deze wijkteams worden bemenst met minimaal één schoolbegeleider, één zorgcoördinator en een maatschappelijk werker, die verantwoordelijk zullen zijn voor een rayon, wijk of cluster.'

Minister Pengel stelde, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 2 maart 2018, dat de inventarisatie van de mensen die zullen worden ingezet intussen heeft plaatsgevonden. Zij zullen dit kwartaal nog worden ingezet. Het ministerie is al begonnen met het plaatsen van pedagogische werkers op scholen. Deze worden getraind door de afdeling Begeleiding en ze zijn belast met extra zorg die de leerlingen nodig hebben. Pengel noemde als voorbeelden de scholen MULO Debisahai, H.G. Sylvesterschool en de Tata Colinschool in het district Coronie.

Met deze maatregelen wil het ministerie het geweld op scholen terugdringen, waar assembleeleden eerder ook de aandacht voor hebben gevraagd. De bewindsman zei, dat het ministerie werkt aan het aantrekken van meer leerlingbegeleiders voor Albina. Hiervoor is de interne sollicitatieprocedure al gestart.In Moengo is ondertussen op OS Sint Kampoe een klas voor speciaal onderwijs ingezet en het is de bedoeling dat dit verder uitgebreid wordt. In november van het vorig jaar heeft in Moengo ook de officiële overdracht plaatsgevonden en het ministerie bekijkt de mogelijkheden om hier een scholengemeenschap op te zetten.

Op de eerder gestelde vragen van Assembleeleden over maatregelen op de middelbare scholen om te werken aan het drop-out fenomeen, stelde Pengel: 'Er is een aanvang gemaakt met GPAG-trainingen, wat staat voor Preventie Aanpak Gedragsproblemen en Gender. Op de LBO-scholen zijn ondertussen leerlingbegeleiders geplaatst die individuele begeleiding bieden aan de leerlingen.'

Assembleelid Raymond Sapoen (coalitie) merkte op, dat Suriname het hoogste aantal heeft van drop-outs in de regio, wat volgens hem heel zorgwekkend is. Hij zei blij te zijn, dat de minister heeft aangegeven dat de overheid al enkele maatregelen heeft getroffen, maar hij wil weten welke initiatieven nog meer zijn genomen. Hierop antwoordde minister Pengel, dat het ministerie niet streeft naar een 'One Size Fits All' oplossing, maar eerder een persoonsgerichte aanpak. 'Het ministerie werkt verder aan het trainen van het onderwijsgevende personeel, zodat al vroeg afwijkend gedrag kan worden gesignaleerd en kan worden aangepakt.'

AHKCO sinds eind 2017 zonder directeur

'We proberen zo goed en zo kwaad als het gaat te voorkomen dat zaken spaak lopen'


De Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO) heeft geen directeur sinds Ashok Hirschfeld in het laatste kwartaal van 2017 met pensioen is gegaan. 'De opleiding is niet stuurloos', stelt directrice Elviera Sandie van het directoraat Cultuur (ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) waaronder de academie valt. 

Ze zegt vandaag, vrijdag 2 maart 2018, in de Ware Tijd, dat de Raad van Toezicht een dagelijkse leiding van twee personen heeft aangesteld. Eén van hen, Mikey Pocorni, is secretaris van de raad. Hij zegt dat hij met een collega verantwoordelijk is voor de afhandeling van lopende zaken. 'We proberen zo goed en zo kwaad als het gaat te voorkomen dat zaken spaak lopen.'

Het duo moet er onder meer voor zorgen dat afstudeerprocedures niet in het gedrang komen. Verder wordt erop toegezien, dat zaken van technische aard worden aangepakt, zoals de reparatie van een kapotte airco of mankementen bij de toiletten.

De procedure voor het aantrekken van een nieuwe directeur is intussen in gang gezet. Er heeft volgens Pocorni 'een aantal' mensen gereageerd. De Raad van Toezicht zal een advies uitbrengen aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Hoelang het kan duren voordat de academie een nieuwe directeur heeft, is niet duidelijk. 'Ons advies is niet bindend. De eindverantwoordelijkheid om er één te kiezen ligt bij het ministerie.'

Het instituut heeft drie studierichtingen: Journalistiek, Sociaal-cultureel vormingswerk en Beeldende Kunst.

Suriname in dialoog met VN-Comité ter Uitbanning Discriminatie tegen Vrouwen

'Wij zijn nog niet waar wij wezen moeten, maar het streven is om elke keer iets meer te doen'


Onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft de Staat Suriname woensdag de constructieve dialoog met de UNCedaw-commissie bijgewoond (Committee on the Elimination of Discrimination against Women). De bedoeling van deze gedachtewisseling is om na te gaan in hoeverre Suriname het Cedaw-verdrag heeft uitgevoerd. Dit verdrag is ter uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen. De dialoog werd gehouden in Genève, Zwitserland. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 maart 2018.

 In 2016 heeft Suriname het gecombineerde landenrapport ingediend bij de commissie. Het gaat om de vierde, vijfde en zesde landenrapportages. Hierop heeft de commissie een list of issues ingediend, waarin aandacht is gevraagd voor specifieke onderdelen van het rapport.

Bij de constructieve dialoog in Genève is een Surinaamse delegatie op 28 februari ingegaan op vragen van de commissie. De ministeries van Justitie en Politie, Buitenlandse Zaken, Regionale Ontwikkeling, Onderwijs, Arbeid, Handel en Industrie, Natuurlijke Hulpbronnen en Sociale Zaken en Volkshuisvesting hebben ook bijgedragen aan de beantwoording hiervan.

De delegatie heeft vanuit Suriname technische assistentie ontvangen via een simultane video conference. De delegatie uit Suriname, die aan de dialoog in Genève heeft deelgenomen, wordt geleid door Nasier Eskak, beleidsadviseur Algemene Dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de afvaardiging zitten ook Melinda Reyme, hoofdstafmedewerkster van het BGA (Bureau Genderaangelegenheden), en Meryll Malone, functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Na de dialoog krijgen alle lidlanden, inclusief Suriname, specifieke aanbevelingen om de implementatie van het verdrag te bevorderen. De aanbevelingen die de UNCedaw-commissie aan de staat doorgeeft, zullen via het BGA worden bekendgemaakt voor verdere implementatie.

Volgens het onderhoofd van het Bureau Genderaangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Shiefania Jahangier, is de implementatie van het verdrag een proces. 'Wij zijn nog niet waar wij wezen moeten, maar het streven is om elke keer iets meer te doen.'

In Suriname hebben Yvonne Towikromo (senior policy advisor van BiZa), Miriam Macintosh (onderdirectrice Geo-politieke Zaken van BuZa), Cher Lamsberg-Macnac (ministerie van Volksgezondheid) en Rishi Akkal (Justitie en Politie) de beantwoording geassisteerd. Jahangier zegt, dat in feite alle ministeries betrokken zijn bij de uitvoering van dit verdrag.

Abdoel (NDP): 'Parttime leerkrachten 28-32 lesuren ingezet en geen recht op gezondheidszorg, vakantiegeld en verlof'

'Dit probleem moet zo spoedig mogelijk worden opgelost door de regering'


Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 2 maart 2018, dat gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling Assembleeleden aandacht gevraagd voor de parttime aanstelling van leerkrachten. Het blijkt dat deze in de praktijk worden ingedeeld voor de volledige lesuren van 30 tot 32 uren per week. 

'Je kan niet 28-32 lesuren worden ingezet en dan heb je geen recht op gezondheidszorg, vakantiegeld en verlof. Dit probleem moet zo spoedig mogelijk worden opgelost door de regering', zei Assembleelid Amzad Abdoel (NDP). Hij ondersteunde hiermee eerdere opmerkingen van de leden Dinotha Vorswijk (ABOP) en Silvana Afonsoewa (NDP).

Het Assembleelid Vorswijk merkte op, dat acht leerkrachten op VOJ Atjoni zijn gemuteerd en dat vier parttimers in dienst zijn genomen. Deze leerkrachten zijn volgens Vorswijk eerst als voltijds leerkrachten in dienst genomen, maar zij kregen in november vorig jaar anders te horen. 'Dat betekent dat zij geen aanspraak maken op verlof en zieke dagen, in de vakantie hebben ze ook geen zieke dagen. In de vakantie hebben ze geen salaris. Ik vraag de regering om dit spoedig aan te pakken, want als deze leerkrachten een andere baan vinden met betere voorzieningen, zitten wij dan weer zonder leerkrachten.'

Zij werd hierin ondersteund door het lid Afonsoewa. Dit lid beschikt over onderliggende stukken om het probleem van de leerkrachten van met name VOJ Atjoni, te bewijzen.

Vorswijk stelde eerder ook, dat de parttime instelling van leerkrachten in het binnenland niet realistisch is, omdat de leerkrachten in het binnenland geen mogelijkheden hebben voor een tweede baan, om meer te kunnen verdienen, zoals wel het geval is voor leerkrachten in Paramaribo en de randdistricten.

Waarnemend minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Patrick Pengel, heeft de leden gevraagd naar de documenten en gaf verder aan om buiten de vergadering het probleem te bespreken, zodat alvast de specifieke gevallen aangepakt kunnen worden. Pengel zei eerder, dat de parttime leerkrachten nu als voltijds in dienst zijn, maar de documenten waarover de Assembleeleden beschikken, bewijzen volgens hen het tegendeel.

De bewindsman heeft aangegeven dat is gebleken dat er leerkrachten zijn die niet de volledige uren maken. 'Inderdaad werken we aan het eerst volledig inroosteren van de aanwezige leerkrachten, en soms is het mogelijk om de resterende uren te verdelen onder de leerkrachten die al daar zijn. Maar, soms hebben we de mogelijkheid niet en moeten we parttimers aantrekken. Inderdaad zijn de voorzieningen dan anders dan bij de voltijdse leerkrachten. En we zullen weer kijken naar de voorzieningen.'

Gewijzigde begroting 2018 door Assemblee aangenomen, 26 vòòr, 10 tegen

Tegenstem coalitie en PALU slechts met tien Assembleeleden in vergaderzaal...

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)

De begroting 2018 is na een grondige wijziging donderdagavond 1 maartt 2018 in De Nationale Assemblee aangenomen. De PALU, VHP, NPS, PL, ABOP en DOE hadden samen slechts tien Assembleeleden in de vergaderzaal aanwezig. Zij stemden tegen de begroting, onder aanvoering dat deze niet reëel en hoopgevend zou zijn. Een samenhangend beleid ontbreekt volgens de oppositie, schrijft Starnieuws.

De Assembleeleden Patricia Etnel (NPS) en Asiskumar Gajadien (VHP) zeiden, dat er geen verlichting zal komen voor het volk met deze begroting. Etnel voerde aan dat voor armoedebestrijding het bedrag van Srd 54 miljoen naar Srd 13 miljoen is teruggebracht. De regering dient volgens maatregelen te treffen om de prijzen betaalbaar te maken.

Gajadien stelde dat de hele begroting gebaseerd is op meer uit het volk te halen.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat het geen eenvoudige behandeling is geweest. De begroting zoals ingediend is na bijdragen van De Nationale Assemblee en deskundigen, behoorlijk aangepast. De regering heeft de ruimte gekregen om de inkomstenzijde opnieuw te bekijken. Het eindproduct is volgens Geerlings-Simons veel beter geworden.

Dit is de 8e begroting sinds de regering-Bouterse-I, merkte vicepresident Ashwin Adhin op. Hij stelde, dat bij deze begroting grote vooruitgang is geboekt in realistischer plannen. Scherpe opmerkingen van coalitie én oppositie hebben van de regering afgedwongen, dat de begroting beter is geworden.

De begrotingsbehandeling startte in november en werd opgeschort om de regering de ruimte te geven aanpassingen aan te brengen.

Politie Venezuela valt woning onder huisarrest staande oppositieleider Leopoldo Lopez binnen

'Het is illegaal en onmenselijk van SEBIN om met wapens in ons huis te zijn, in aanwezigheid van onze drie kinderen'

(Bron foto: Twitter)

Venezolaanse geheime agenten zijn gisteren, donderdag 1 maart 2018, het huis binnengevallen van oppositieleider Leopoldo Lopez, die onder huisarrest staat voor toonaangevende protesten tegen president Nicolas Maduro, zei Lopez's vrouw Lilian Tintori op Twitter.

De komst van agenten van de SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) kwam uren nadat de New York Times een verhaal publiceerde, waarin Lopez beschrijtt hoe veiligheidstroepen hebben geprobeerd om te voorkomen dat hij met verslaggevers zou spreken.'SEBIN is ons huis binnengegaan en ze blijven hier', twitterde Lilian Tintori. 'Het is illegaal en onmenselijk voor Sebin om met wapens in ons huis te zijn, in aanwezigheid van onze drie kinderen.'Het kantoor van de vicepresident, dat toezicht houdt op SEBIN, beantwoordde geen vragen die om bevestiging vroegen en het ministerie van Informatie reageerde niet op een e-mail op zoek naar commentaar.

Lopez is de bekendste van tientallen gevangengenomen activisten en leiders van de oppositie die door Maduro zijn beschuldigd van het proberen om zijn regering omver te werpen door straatprotesten in 2014 en 2017. Hij werd gearresteerd in 2014 en veroordeeld voor protesten tegen Maduro, die Lopez als volgt omschrijft: monster 'verantwoordelijk voor tientallen doden tijdens demonstraties'. 

Lopez heeft in juli huisarrest gekregen. Nadat hij de burgers had opgeroepen om door te gaan met protesten tegen Maduro in een internetvideo, werd hij in augustus teruggebracht naar de gevangenis, maar keerde enkele dagen later terug naar huisarrest.


Oppositieleiders en critici over de hele wereld hebben de zaak tegen hem als een schijnvertoning veroordeeld en het proces beschreven als een bespotting van gerechtigheid.

In 2015 zei een van de Officieren van Justitie die de zaak leidde, dat de veroordeling oneerlijk was en dat hij onder constante druk van meerderen was geweest. Voormalig hoofdaanklager Luisa Ortega, die vorig jaar werd ontslagen, zei in februari dat zij onder druk was gezet door hooggeplaatste vertegenwoordigers van de socialistische partij.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Presidentsverkiezing in Venezuela is uitgesteld tot de tweede helft van mei.

(Bron foto: Twitter)
Regering-Maduro en enkele oppositiepartijen akkoord over verplaatsing verkiezing


De presidentsverkiezing in Venezuela is uitgesteld tot de tweede helft van mei. Dat heeft de nationale Kiesraad donderdag 1 maart 2018 bekendgemaakt, nadat de regering van president Nicolás Maduro met enkele oppositiepartijen overeenstemming had bereikt over verplaatsing naar een latere datum. De stembusgang was oorspronkelijk gepland op 22 april.


Veel tegenstanders van Maduro hebben opgeroepen tot een boycot, omdat ze van mening zijn dat het er niet eerlijk aan toe gaat.


De meeste populaire leiders van de oppositie zijn uit de politiek, gevangen gezet, in ballingschap of uitgesloten van hun ambt. Hoewel Maduro impopulair is vanwege de voedseltekorten en 's werelds hoogste inflatie, profiteert hij van een goed geoliede politieke machine en een meegaand wetgevend orgaan.(Suriname Mirror/Nu.nl/ABC News/Twitter/YouTube)

Vrouw (47) dodelijk aangereden door auto op de weg naar West-Suriname

In trens langs de weg is een grijze Toyota Opa aangetroffen zonder bestuurder...


Het Korps Politie Suriname bericht donderdag 1 maart 2018 dat 's ochtends Chequita Val (47) vermoedelijk dodelijk is aangereden door een personenauto op de weg naar West-Suriname. 

Bij aankomst van agenten werd het levenloze lichaam van de voetgangster op het wegdek aangetroffen. In haar directe omgeving bevond zich een schoudertas, waarin een identiteitskaart van het slachtoffer is aangetroffen.

In de trens langs de weg is een grijze Toyota Opa aangetroffen zonder bestuurder. In het voertuig vond de politie een identiteitskaart van een man. Aan de hand van het kentekennummer en de identiteitskaart wordt de vermoedelijke bestuurder gezocht.

Een ingeschakelde arts stelde de dood vast.

President Bouterse over Gajadien (VHP): 'Het is geen praten, die man is ongelikt'

'Als Gajadien het respect niet kan opbrengen, heb ik geen boodschap aan hem dan ga ik weg'


President Desi Bouterse bestempelt de wijze waarop VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien hem dinsdag in het parlement heeft bejegend als 'ongelikt'. Dat zei het staatshoofd donderdag 1 maart 2018, in reactie op vragen van de Ware Tijd en ATV Nieuwsdienst bij een activiteit over vrouwelijk ondernemerschap te Klaaskreek. 

De volksvertegenwoordiger heeft bij de openbare vergadering dinsdag in het parlement felle opmerkingen gedaan in de richting van Bouterse uit ontevredenheid over de wijze waarop de president zijn vragen had beantwoord.

'Het is erg dat een president van het land hier komt en niet weet dat de Brokopondo-overeenkomst gewijzigd hier moet komen, terwijl hij vorig jaar zelf zijn team van deskundigen hier naar toe gestuurd heeft. Dit geeft aan hoe dit land op dit ogenblik bestuurd wordt. Un no wan yereh los' losi bor bori dyaso. Un wan yereh san e psa. Er zijn regels. Als u het land zonder regels wilt besturen, doe dat, maar hier in het parlement moet u verantwoording afleggen. Efu yu no man, libi a sturu dan yu gwe', 

waren de woorden van Gajadien. Bouterse besloot meteen daarop om te vertrekken.

'Je moet weten dat je niet tegen Bouterse praat, maar tegen de president. Op een bepaald moment moeten we in elk geval respect opbrengen voor de president. Als Gajadien het respect niet kan opbrengen, heb ik geen boodschap aan hem dan ga ik weg. Het is geen praten, die man is ongelikt.'

Het staatshoofd zegt desgevraagd, dat hij er bewust voor heeft gekozen om niet te reageren op de opmerkingen van Gajadien. 'Ik kan hem antwoorden, maar dan ga ik mij op het niveau van hem bewegen en dat wilde ik niet.'

500 Hectare toegevoegd aan drie beschermde natuurgebieden in Ecuador

Buenaventura-reservaat een van meest bedreigde hotspots op gebied van biodiversiteit op aarde

Buenaventura Reservaat (Bron foto: Fundación Jocotoco)

 In Ecuador hebben Rainforest Trust en haar lokale partner Fundación Jocotoco met succes 521 hectare toegevoegd aan drie eerder gecreëerde natuurreservaten. Het Buenaventura-reservaat werd uitgebreid met 180 hectare, als onderdeel van een initiatief om een ​​ecologische corridor van 222.395 hectare te creëren in de hele provincie El Oro. 

Het Buenaventura-reservaat is het enige beschermde gebied in de regio en het wordt gerangschikt als een van de meest bedreigde hotspots op het gebied van biodiversiteit op aarde, met een jaarlijks ontbossingspercentage van bijna 2 procent. Dit hoge niveau van ontbossing, gecombineerd met de toch al versnipperde aard van dit landschap, maakt het cruciaal om de laatst overgebleven bosgebieden in het reservaatgebied Buenaventura te redden.


Dit reservaat herbergt 14 wereldwijd bedreigde vogelsoorten, waarvan er vier alleen voorkomen in het westen van Ecuador, en ongeveer de helft van de wereldpopulatie van de bedreigde El Oro-parkiet verblijft tegenwoordig volledig in het reservaat.

De enkele tientallen resterende bedreigde Ecuadoraanse Tapaculos zijn afhankelijk van het reservaat voor hun overleving. Het beschermen van dit goed beboste gebied tegen houtkap beschermt ook veel zeldzame planten en biedt leefgebied voor de kritisch bedreigde Ecuadoraanse witschouderkapucijnaap.

Het Narupa-reservaat werd uitgebreid met 243 hectare en zal nu worden beschermd tegen bedreigingen zoals illegale houtkap, ontbossing en uitbreiding van de landbouw. Dit reservaat ligt in de Napo bioregio in het noordoosten van Ecuador en is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld.

Het vergroten van het Narupa-reservaat beschermt levensvatbare populaties van wereldwijd bedreigde soorten. Rainforest Trust zal zijn lokale partner blijven helpen het Narupa-reservaat uit te breiden om uiteindelijk een strategische connectiviteit te bereiken met de Reserva Ecologica Antisana en Sumaco-Napo-Galeras.

Het Río Canandé-reservaat werd uitgebreid met 98 hectare als onderdeel van de langetermijndoelstelling om een ​​ecologische corridor tussen Canandé en het ecologische reservaat Cotacachi-Cayapas in te stellen. Dit reservaat is een hotspot voor biodiversiteit met een van de hoogste concentraties van endemische soorten ter wereld. Het reservaat bevat de enige populatie van de kritisch bedreigde Canandé-magnolia en is de thuisbasis van de kritisch bedreigde bruinkopslingeraap, een van 's werelds zeldzaamste primaten. Het gebied is ook cruciaal voor de blauwe glaskikker en is een van de weinige locaties waar de soort wordt gevonden.

Het Río Canandé-reservaat is geïdentificeerd als een gebied met essentiële biodiversiteit en dient als een toevluchtsoord voor meer dan 350 vogelsoorten, waaronder ten minste 36 bedreigde grote groene ara's die het gebied bewonen - misschien wel de grootste groep in Ecuador.

Rainforest Trust zal doorgaan met het ondersteunen van de aankoop van kritieke eigendommen die het Buenaventura-reservaat, het Narupa-reservaat en het Río Canandé-reservaat zullen uitbreiden om de veiligheid te bieden voor enkele van 's werelds meest biodiverse en bedreigde habitats.

(Suriname Mirror/Rainforest Trust)