vrijdag 15 mei 2020

'HVB-partijleider Raymond Sapoen is bewust kwaadaardig bezig'

'Er is sprake van diefstal en geen vandalisme, Sapoen heeft de zaak verzonnen'


'Twee promo-voertuigen van HVB-kandidaat Wikash Tedjoe in Wanica, zijn vernield. Ruiten van een van de voertuigen zijn kapot geslagen. Het is ronduit belachelijk en onverantwoordelijk van partijleider Raymond Sapoen van de HVB, zonder enig bewijs de oranje partij te beschuldigen van vandalisme. De HVB-partijleider is bewust kwaadaardig bezig, het is duidelijk dat hij de oranjepartij in kwaad daglicht wil stellen. 

Ik vraag me in gemoede af of dit het niveau is van deze ‘partijleider’. Hij dient zich eerst ervan te vergewissen wie de promo-voertuigen vernield heeft, voordat hij de beschuldigende vinger wijst richting de oranje partij. 

Onlangs heeft de oranje partij een dringende oproep gedaan aan de politieke leiders om erop toe te zien, dat de aanhangers van de politieke partijen zich niet schuldig moeten maken aan vandalisme en banaliteiten. De oranje partij houdt zich strikt aan die regels, de oranje partij is een beschaafde partij. 

Het voorval heeft zich voorgedaan aan de Boulangerstraat bij het voetbalveld van Frasura. Bijkans 30 tot 40 personen hebben dit voorval meegemaakt en zij kunnen dit beamen. De eigenaar van de auto heeft zelf aangegeven dat zijn tas met persoonlijke spullen is meegenomen. Dus er is sprake van diefstal en geen vandalisme. Raymond Sapoen heeft de zaak verzonnen en dat is ongepast en onfatsoenlijk. 

We zijn nu in verkiezingstijd en omdat de HVB geen politieke issues meer heeft, beschuldigt zij de oranje partij van vandalisme. Dit is een zielige vertoning en goedkope manier om aandacht te trekken. De HVB doet dit, omdat zij geen boodschap heeft voor de samenleving. De oranje partij gaat zich niet bezig houden met de HVB, die niet eens een kwart zetel waard is in Wanica. 

Raymond Sapoen moet niet vergeten, dat zijn HVB medeschuldig is aan de financieel-economische debacle van het land. HVB is NDP en NDP is HVB, dus twee handen op een buik. Wie op de HVB stemt, stemt op de NDP. Deze twee partijen hebben het volk zwaar in de steek gelaten. Door het wanbeleid van deze coalitie, waarin de HVB ook participeert, is de hele economie van het land ontwricht. 

Idris Naipal 
VHP mediacommissie'

Ivan Fernald: 'De scholen moeten open' - 'Besluiteloosheid regering baart ons ernstige zorgen'

'We hebben moment bereikt dat we geen opties willen horen van regering'


'We hebben een moment bereikt dat we geen opties willen horen van de regering wat ons onderwijs betreft. We willen een besluit', zegt Ivan Fernald, zelf ook eens directeur geweest van het IMEAO (Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs), oud-minister van Defensie en kopstuk bij de NPS, vrijdag 15 mei 2020 in het Dagblad Suriname.

'De besluiteloosheid van deze regering baart ons ernstige zorgen, de scholen moeten onmiddellijk open. Hoe kan het ooit zover komen, dat de regering bij monde van een minister de samenleving tal van opties begint voor te houden, in plaats van aan tafel te gaan zitten met alle relevante actoren, dus de onderwijsvakbonden, het directeurenberaad en anderen, en met een weloverwogen besluit daadkracht te tonen en een besluit te nemen? Neem een besluit, en houdt de samenleving niet op met een heleboel opties.'

Volgens Fernald moet de minister in gezond overleg treden met alle betrokken structuren, actoren en deskundigen, en aan de hand daarvan in staat zijn een weloverwogen beslissing te nemen. 'Wat absoluut niet kan, is dat zij via de media een scala aan opties aanbiedt, alsof daaruit dan mensen een keus moeten gaan maken. De scholen zijn al vanaf 16 maart dicht. Dat is al zowat twee maanden, terwijl er in ons eigen land helemaal geen sprake meer is van een acute dreiging. Wat weerhoudt je dan als minister om, desnoods gefaseerd en/of aangepast, de scholen te heropenen?'

Fernald vindt ook dat de toegepaste modellen van afstandsonderwijs niet het gewenste resultaat hebben kunnen opleveren, ook omdat de infrastructuur daartoe nog niet voldoende op orde is.

'Dat is geen veroordeling aan het adres van de regering, maar een eenvoudige constatering. Voor afstandsonderwijs moet je per vak apart ook nog zoveel voorbereidend werk doen eerst, en daar is de gelegenheid er gewoon niet toe geweest, maar echt werken doet het niet. Na welhaast zes weken geen ongecontroleerde Covid-19 besmettingen, is het nu tijd voor concrete besluiten. Op basis van een simpele risicoanalyse, moet je in staat zijn nu de scholen open te gooien. Straks organiseer je een verkiezing, waar wel 350.000 mensen de straat op gaan in grote groepen, maar de simpele noodzakelijke voorzieningen voor heropening van de scholen kan je als minister niet voor elkaar krijgen? Waar praten we dan over?'

Overigens vreest Ivan Fernald, dat Suriname een zware onderwijs- en diploma-inflatie krijgt door deze zwakke aanpak.

'Er zijn modellen zat, kijk maar hoe andere landen dat doen. Het kan gefaseerd gebeuren, maar je profileert onkunde en besluiteloosheid als je alleen komt met opties die nog niet eens uitgewerkt zijn. Als minister van onderwijs heb jij de politieke verantwoordelijkheid om een verantwoord beleid te voeren en besluiten te nemen in het belang van de natie, en na een risicoanalyse vind ik absoluut dat je – al dan niet gefaseerd – de scholen moet heropenen, liever gisteren dan morgen! De belangen zijn te groot, en de besluiteloosheid van de regering in deze is niet acceptabel. Zaken als synchronisatie met de regio zijn te ingrijpend, dat moet je overlaten aan de volgende regering, maar nu moet ons onderwijs zo snel mogelijk voortgang vinden.'

24e Verbrandingsoven in gebruik genomen te Langatabiki

'Het is goed voor de gemeenschap, voor de gezondheids- zorg en voor toeristen'


De 24e verbrandingsoven is gisteren te Langatabiki in het district Sipaliwini in gebruik genomen. Vanwege de Covid-19 maatregelen heeft de organisatie ervoor gekozen de toegang tot de openingsceremonie beperkt te houden. De plechtigheid werd onder andere bezocht door de voorzitter van de Stichting Bouta’s Milieuplan, Boy Guardiola, districtscommissaris Margaretha Malonti, kapitein Amautan Johannes en kapitein Hofwijks Asaaf. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, vrijdag 15 mei 2020.

Tijdens de ingebruikname zijn toespraken gehouden door de verschillende vertegenwoordigers. Hierbij werd het belang van het zorgvuldig en verantwoord omgaan met de verbrandingsoven benadrukt, zodat dit project duurzaam voor Suriname mag zijn.

Guardiola benadrukte, dat hij met dit project niet alleen het milieu schoon wil houden, maar ook recyclen. Dit zal zorgen dat het project een bijdrage levert aan de economische waarde van de verschillende woongebieden waarin ze zijn geplaatst. 'Ik ben blij met de ontwikkelingen in het dorp, het is goed voor de gemeenschap, goed voor de gezondheidszorg en ook goed voor de toeristen', zeiGuardiola.

Malonti drukte de lokale bevolking op het hart om goed gebruik te maken van de verbrandingsoven, om zo allerlei ziektes die mogelijk door plastic verbranding veroorzaakt worden te voorkomen.

Kapitein Johannes gaf in zijn speech aan, dat het dorp meer ontwikkelingen nodig heeft, maar dankbaar is met elke stap in die richting, zeker ook met deze verbrandingsoven.

Tot slot werden certificaten uitgereikt aan de personen die belast zijn met het beheer en onderhoud van de verbrandingsoven. Het project 'vuilverwerking middels verbrandingsovens' wordt over heel Suriname uitgevoerd.

Nieuw geopende highway vernoemd naar president Desi Bouterse

(Bron foto's: NII)
'Het ligt nu aan lokale ondernemers om van maximale voordeel gebruik te maken'


De nieuwe highway is vernoemd naar president Desi Bouterse en werd vandaag, vrijdag 15 mei 2020, in gebruik genomen. Bouterse sprak bij deze gelegenheid van een knap staalje vakmanschap. Er is in de afgelopen maanden hard gewerkt om deze weg aan te leggen, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Verschillende teams hebben dag en nacht gewerkt aan de nutsvoorzieningen, het wegmeubilair, riolering, duikers en de bijbehorende brug. 'Het eindresutaat mag er wel zijn', aldus het staatshoofd, die eraan toevoegde, dat de highway een belangrijke verkeersader zal zijn voor Para en omgeving alsook zal zorgen voor een vlotte doorstroming van het toenemende verkeer van en naar de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven.

Door middel van deze weg wordt 5.000 hectare aan plantages ontsloten en de highway zal een sociale ontwikkeling tot gevolg hebben door de bouw van wooncentra. De vierbaans snelweg is ruim 9.5 kilometer lang. Het project heeft US$ 60 miljoen gekost.

De tijd om de Johan Adolf Pengelluchthaven te bereiken wordt verkort, terwijl de Indira Gandhiweg zal worden ontzien.

Het staatshoofd belichtte ook het economische voordeel dat ontlokt zal worden. Volgens hem was de highway een van de randvoorwaarden voor de verdere groei, lokale productie en succesvolle export. 'Het ligt nu aan de lokale ondernemers om van het maximale voordeel gebruik te maken.'

Hij toonde zich hoopvol gestemd voor de toekomst van het district Para én die voor de hele natie. Het staatshoofd bracht in herinnering, dat er in 1980 een duidelijke ontwikkelingsblauwdruk is neergelegd. 'Het betrof een model dat landen als de onze konden gebruiken. Daarbij hebben we gezegd dat 50% van al onze inspanningen in de productie gestopt wordt, 25% in de infrastructuur en 25% in de sociale sector.' 

Hierbij was gesteld dat de infrastructuur zal bijdragen aan de productiesector. Volgens de president worden zaken niet lukraak gedaan, maar geleid door een visie, een concept dat voortvloeit uit revolutionaire ideeën die bedacht zijn door grote leiders.

Het staatshoofd onthulde alvast dat er een projectplan klaar ligt voor een wegverbinding van Kaaimangrasi naar de Oost-Westverbinding.

Vrouw van vermoorde Mexicaanse journalist Javier Valdez roept in open brief op tot gerechtigheid

(Bron foto: Comité ter Bescherming van Journalisten)
Drie jaar na de moord is slechts één verdachte veroordeeld


Op de derde verjaardag van zijn moord, roept de vrouw van Javier Valdez op tot gerechtigheid in open brief. Vandaag, vrijdag 15 mei 2020, op de derde verjaardag van de moord op haar man, schreef vrouw van de Mexicaanse journalist Javier Valdez Cárdenas, journaliste Griselda Triana, een open brief waarin zij oproept tot gerechtigheid en waarin zij de beproeving van haar en haar familie na de moord beschrijft. 


De brief is gepubliceerd in verschillende Mexicaanse media en door het Comité ter Bescherming van Journalisten.Valdez werd op 15 mei 2017 vermoord in Culiacán, de hoofdstad van de noordelijke Mexicaanse staat Sinaloa. Hij was mede-oprichter van het onderzoeksweekblad Ríodoce en de correspondent in Sinaloa voor de nationale krant La Jornada. Valdez ontving in 2011 de CPJ's International Press Freedom Award.

Drie jaar na de moord is slechts één verdachte veroordeeld. Op 27 februari werd Heriberto Picos Barraza, die met de vluchtauto reed die voor de moord was gebruikt, veroordeeld tot 14 jaar en 8 maanden gevangenisstraf voor zijn rol bij de aanval. Een andere verdachte, Juan Francisco Picos Barrueta, wacht op een proces.

In januari 2020 hebben de Mexicaanse federale autoriteiten een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Dámaso López Sererrano, een voormalige drugsbaron uit Sinaloan die momenteel gevangen zit in de Verenigde Staten, en die volgens hen het brein was achter de moord op Valdez.

De originele versie in het Spaans van de open brief is hier te lezen.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter)

First Lady Suriname ontkent rol bij diamantroof

Uitspraak Kort Geding in zaak First Lady tegen Blokland op 27 mei 


Het Kort Geding dat is aangespannen door de vrouw van de president van Suriname, Ingrid Bouterse-Waldring tegen Dini Blokland (Ma Dini), die de first lady via social media beschuldigde van betrokkenheid bij een diamantroof, diende vandaag, vrijdag 15 mei 2020, bij de rechtbank Amsterdam.

Een zwarte diamant van 320 karaat ter waarde van 80 miljoen dollar zou zijn gestolen. Volgens de in Nederland woonachtige Blokland zou Ingrid Bouterse de diamant hebben verkocht in Dubai. Ingrid Bouterse noemt de beschuldiging ’belachelijk’ en spande het Kort Geding aan tegen Blokland.

Tijdens de zitting beweerde de advocaat van Dini Blokland, dat er achter het Kort Geding van Ingrid Bouterse een politiek belang zou schuilen. Over 10 dagen zijn er namelijk verkiezingen in Suriname.

De advocaat van de First Lady, mr. Aroon Gonesh, reageerde hierop in felle bewoordingen en gaf aan dat partijpolitieke zaken in deze zaak absoluut niet centraal staan. Centraal staan alleen de ernstige beschuldigingen van Blokland aan het adres van de First Lady, aldus Gonesh.

De uitspraak volgt woensdag 27 mei.

(Suriname Mirror/De Telegraaf/Twitter/Waterkant.net)

Grootschalig onderzoek naar recente schietincidenten Rotterdam

'We maken ons zorgen over dit fenomeen en geven vol gas om te zorgen dat het stopt'

(Foto: politie onderzoek Mathenesserdijk)

De politie laat een Team Grootschalige Opsporing (TGO) onderzoek doen naar recente schietincidenten die afgelopen week plaatsvonden in Rotterdam-West en Rotterdam-Oost. Het onderzoek richt zich op het verband en de achtergronden van een aantal recente schietpartijen van afgelopen week, zo bericht de politie vandaag, vrijdag 15 mei 2020. 

Op 7 mei was het raak op de Potgietersstraat, waarna in amper een week tijd nog een winkel op de Mathenesserdijk, een pand op de Frits Ruysstraat en woningen op de van Galenstraat en Jagthuisstraat werden beschoten. Bij alle incidenten vielen geen slachtoffers.

De recherche is de afgelopen dagen druk geweest met buurtonderzoeken, het spreken van getuigen en het bekijken van camerabeelden. Zo zijn er gisteren zijn er in de omgeving van de Mathenesserdijk verschillende stoepborden geplaatst. Tips die vanuit de wijk of op andere manieren bij de politie binnenkomen worden allemaal uitgelopen.

'We maken ons zorgen over dit fenomeen en geven vol gas om te zorgen dat het stopt. We moeten vol aan de bak om de oplopende reeks schietincidenten te stoppen en de verantwoordelijken te pakken. Dat kunnen we niet alleen, alle hulp van het publiek is welkom. Er zijn vele manieren om met de politie in contact te komen en informatie te delen', aldus eenheidschef Fred Westerbeke.

Heeft u informatie die het onderzoek verder kan helpen? Laat het ons weten via 0900-8844, of gebruik onderstaand tipformulier. Daar kunt u ook eventueel beeldmateriaal uploaden. Blijft u liever anoniem? Bel dan 0800-7000 of meld via misdaadanoniem.nl. Vertrouwelijk informatie delen over een ernstig misdrijf kan ook via Team Criminele Inlichtingen.

Man met schotwond 'afgeleverd' bij AZP

Slachtoffer, bekend als Guillermo. door nog onbekende man afgeleverd


Vanochtend, vrijdag 15 mei 2020, omstreeks kwart voor drie, is een man bekend als Guillermo, met een schotwond in de buikstreek bij de afdeling Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, gebracht. 

Hij is naar het ziekenhuis gebracht door een tot nog toe onbekende man. Het slachtoffer is niet aanspreekbaar.

Nadere informatie volgt, aldus het Korps Politie Suriname.

Actie van de Bond Penitentiaire Ambtenaren in Suriname beëindigd

Overbruggingstoelage en terugwerkende kracht nieuwe loonreeks zijn gestort


De actie van de Bond Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS) is vandaag, vrijdag 15 mei 2020, opgeheven, zo meldt Starnieuws. De overbruggingstoelage en de terugwerkende kracht van de nieuwe loonreeks zijn vandaag gestort. Reden genoeg voor de bond het werk te hervatten. 

Sinds 5 mei was de BPAS in staking. Besloten werd dat actie gevoerd zou worden totdat de leden over de afgesproken gelden zouden beschikken. De bond wilde geen genoegen nemen met toezeggingen, maar wilde eerst het geld op de rekening zien.

Volgens bestuurslid Anil Ramharakh heeft het overgrote deel van de leden het geld al via de bank ontvangen. Er zijn nog enkele schoonheidsfouten, die opgelost worden. Omdat het hier gaat om een 'niet reguliere' betaling zijn bij sommigen de lonen nog niet verwerkt. Dit is besproken met het ministerie en er wordt eraan gewerkt.

Prehistorisch gigantische luiaards in zuidwesten Ecuador stierven in drinkplaats met eigen poep...

Vervuilde drinkplaats vol luiaardpoep die de dieren vergiftigde en doodde...Gigantische luiaards uit de ijstijd die onlangs door wetenschappers in Ecuador zijn ontdekt, hebben hun eigen ondergang veroorzaakt in een zelfopgelegde kerker van mest. Een team van internationale wetenschappers heeft onlangs de botten van 22 gigantische luiaards (Eremotherium laurillardi) opgegraven in een  fossielrijke opgravingslocatie genaamd Tanque Loma in het zuidwesten van Ecuador. 

De locatie dateert uit de laatste stadia van het Pleistoceen (2,6 miljoen tot 11.700 jaar geleden) en is een paleotologische schat met duizenden grote zoogdierbotten.

(Bron foto's: Anthony D. Barnosky)
In een nieuw onderzoeksartikel dat vorige maand in ScienceDirect is gepubliceerd, documenteren en leggen co-auteurs dr. Emily L. Lindsey van de La Brea Tar Pits and Museum in Los Angeles, en Erick X. Lopez Reyes met de Universidad Estatal Península de Santa Elena, Av . Eleodoro Solorzano, La Libertad, Ecuador, details uit van een massa-doodsgroepering van volwassen en jonge Eremotherium-reuzenluiaards die stierven in een moerasgraf nadat ze per ongeluk hun eigen ontlasting hadden ingenomen in een vervuilde plas water.

De status en logistiek van de stapels luiaardbeenderen en hun nabijheid tot elkaar geeft aan, dat de oude dieren ongeveer tegelijkertijd zijn gestorven. Onderzoekers ontdekten dat de geconserveerde, besmette vegetatie in de put een akelig beeld gaf van de vervuilde drinkplaats die hoog was opgestapeld met  luiaardpoep die de arme gevangen dieren vergiftigde en doodde.

Volgens de resultaten van het onderzoek werden 575 botten gecatalogiseerd die 22 volwassen luiaards vertegenwoordigen die dateren van ongeveer 18.000 tot 23.000 jaar geleden. De specimens werden opmerkelijk bewaard in één laag met weinig sediment dat ze scheidde, wat de conclusie mogelijk maakt dat de wezens samen stierven en snel werden ondergedompeld in de opgehoopte uitwerpselen.

Luiaards staan ​​bekend om hun ongelooflijk traag bewegende karakter, maar het blijkt dat zo'n extreme traagheid ook van toepassing is op hun badkamergewoonten. Moderne luiaards zijn notoir defacators met een groot volume en verliezen tot een derde van hun totale lichaamsgewicht na een lange maandelijkse bad behandeling. Deze luiaards uit de ijstijd lijken dezelfde toiletroutines te hebben gehad als de studie suggereert dat deze tragisch stinkende gebeurtenis het gevolg zou kunnen zijn van droogte of ziekte veroorzaakt door de besmetting van het moeras, iets dat tegenwoordig wordt waargenomen onder nijlpaardenpopulaties in overvolle drinkplaatsen op de Afrikaanse savanne.

Gargantuan-luiaards waren ooit overvloedig aanwezig in de Amerika's en zijn verwanten van de kleinere luiaards die tegenwoordig in beboste habitats worden gezien. De grootste van deze zachtaardige herbivoren, Megalonyx jeffersonii, reikte tot 10 voet hoog en zou een volwassen mens in de schaduw hebben gesteld. Ze leefden bijna 35 miljoen jaar geleden in Zuid-Amerika en stierven uit aan het einde van het Pleistoceen, net als de meeste ijstijdzoogdieren zoals sabeltandtijgers, kortharige beren, gigantische mastodonten, grotleeuwen, muskusos en verschrikkelijk wolven.

De enorme logge beesten die ooit door de oerwouden zwierven, zijn niet alleen rechtstreeks gerelateerd aan de huidige luiaards in de bomen, maar waren ook in de verte gerelateerd aan zowel miereneters als gordeldieren.

(Suriname Mirror/SyFy/ScienceDirect)

Nicaragua laat meer dan 2.800 gevangenen vrij voor huisarrest

(Bron foto: Twitter)
Vrijlating om verspreiding van de coronavirus- pandemie in te dammen 

Onder vrijgelaten gedetineerden geen politieke gevangenen


Nicaragua heeft woensdag meer dan 2.800 gevangenen vrijgelaten voor huisarrest om de verspreiding van de coronaviruspandemie in te dammen, maar volgens de voorstanders waren er geen politieke gevangenen. 

Nicaragua heeft slechts 25 gevallen van coronavirus en 8 doden gemeld, maar maatschappelijke organisaties beweren dat het aantal veel hoger is.


De autoriteiten hebben ten minste 86 oppositiefiguren en aanhangers van mensenrechtenorganisaties onder de regering van Daniel Ortega gevangen gezet - een voormalige rebellenheld die sinds 2007 aan de macht is en nu wordt beschuldigd van het leiden van een repressieve dictatuur. Veel van die gevangenen werden gearresteerd tijdens protesten tegen Ortega in 2018, die volgens rechtengroepen 300 mensen hebben gedood. Maar, geen van hen behoort tot de 2.815 gevangenen die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn vrijgelaten uit de gevangenissen van Nicaragua, vertelde advocaat Yonarki Martinez aan persbureau AFP.

'Het is duidelijk dat er geen respect is voor de mensenrechten en de gezondheid van degenen die hun vrijheid zijn ontzegd', zei Martinez.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft opgeroepen tot 'onmiddellijke vrijlating' van de politieke gevangenen van het land. Martinez zei, dat sommige van de oppositiefiguren symptomen van Covif-19 hadden, waaronder koorts en ademhalingsmoeilijkheden, maar geen medische aandacht hadden gekregen.

Vorige week klaagde Amnesty International, dat 12 gedetineerden van de oppositie symptomen vertoonden, maar geen medische aandacht kregen. De autoriteiten hebben het Internationale Rode Kruis laten weten dat ze geen Cobid-19-gevallen in gevangenissen hebben bevestigd.

Volgens officiële gegevens heeft Nicaragua slechts 16 gevallen van coronavirus en vijf doden geregistreerd. Maar, maatschappelijke organisaties zeggen dat er minstens 780 vermoedelijke gevallen zijn die zijn behandeld of geregistreerd als longontsteking. De regering ontkent de claims.

(Suriname Mirror/QCostaRica/AFP)

Costa Rica meldt achtste dode als gevolg van Covid-19 Coronavirus

75-Jarige man die op 8 april positief was getest op Covid-19 overlijdt 13 mei

Alle acht mensen die zijn overleden aan Covid-19 zijn mannen in de leeftijd van 45 tot 85 jaar


Een 75-jarige man die op 8 april positief was getest op Covid-19 is de achtste geregistreerde dode in het land als gevolg van Covid-19. De man werd op 8 april in het ziekenhuis opgenomen en werd op 14 april overgebracht naar de intensive care, hij had op 7 mei negatief getest op het virus, maar stierf helaas op woensdag 13 mei 2020.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde dat hij, naast zijn hoge leeftijd, hoge bloeddruk had en 17 jaar geleden een hartoperatie had ondergaan.

Alle acht mensen die in Costa Rica zijn overleden aan Covid-19 zijn mannen in de leeftijd van 45 tot 85 jaar. Tot 13 mei registreerde het land 815 bevestigde gevallen van Covid-19, waarvan 527 patiënten al zijn hersteld. 19 Mensen blijven in het ziekenhuis, waarvan 5 op de intensive care met een leeftijd variërend van 53 tot 75 jaar. In totaal testten 11.764 mensen negatief.

Op 12 mei registreerde het land 4 nieuwe gevallen, terwijl op 13 mei het aantal nieuwe gevallen steeg tot 11, deze trend van lage dagelijkse gevallen hield de afgelopen weken aan.

Het land heeft zijn controle aan de grenzen versterkt en alle vervoerders getest voordat ze het land binnen mochten. Tot dusver hebben 19 Midden-Amerikaanse chauffeurs positief getest en daarom is hun toegang tot het land geweigerd.

Daniel Salas, minister van Volksgezondheid, benadrukte het belang van het waar mogelijk behouden van de modaliteit van thuiswerken. Mensen die niet op afstand kunnen werken, moeten alle gouden regels naleven, hun handen goed en constant wassen, sociale afstand nemen, uw gezicht niet aanraken en het gebruik van gezichtsmasker wordt aanbevolen op openbare plaatsen zoals bussen of tijdens vergaderingen die langer dan 15 duren minuten.

(Suriname Mirror/The Costa Rica Star)

Deskundigen in Mexico vermoeden dat werkelijke aantal coronavirus gevallen 17x hoger is dan officiële meldingen

(Bron foto: Twitter)
Mexico had 13 mei 38.000 coronavirus- infecties gemeld en bijna 4.000 doden


De Mexicaanse regering heeft gezegd, dat het veronderstelt dat het werkelijke aantal gevallen van coronavirus in het land acht keer hoger is dan wat officieel wordt gemeld, maar deskundigen zijn van mening dat het werkelijke aantal gevallen 17 keer zo hoog zou kunnen zijn, meldt Vox

Mexico heeft sinds woensdag 38.000 coronavirusinfecties gemeld en bijna 4.000 doden.

Directeuren van begraafplaatsen, burgemeesters, artsen en voormalige functionarissen hebben gezegd dat ze sterfgevallen hebben gemeld die niet zijn weerspiegeld in die van de regering; de burgemeester van Chimalhuacán vertelde Al Jazeera, dat de stad 87 coronavirussterfgevallen had, maar de regering 'telde 24 doden'.
Het is onduidelijk of de discrepantie het gevolg is van inefficiëntie of dat de cijfers opzettelijk worden verlaagd, merkt Vox op.

'Als Mexico ergens goed in is, dan is dat het verbergen van cijfers', zei dr. Laurie Ann Ximénez-Fyvie van de Universidad Nacional Autónoma de México. El País meldt dat Mexico, dat een laag testpercentage heeft, waarschijnlijk tussen de 620.000 en 730.000 Covid-19-gevallen heeft. 'We weten niet eens wie de zieke mensen zijn en we weten niet waar ze zijn', zei Ximénez-Fyvie.De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador is bekritiseerd vanwege zijn reactie op het coronavirus en ervan beschuldigd het niet serieus te nemen. Eind maart reisde hij naar verschillende steden en ontmoette hij supporters, waarbij hij zelfs de hand schudde van de moeder van de veroordeelde drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman in Badiraguato.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/Twitter/YouTube)

Meer dan 100 doden in Mexico als gevolg consumptie bedorven alcohol

'Productie suikerrietalcohol vervuild met methylalcohol (methanol)'


Meer dan 100 mensen in Mexico zijn overleden na het drinken van bedorven alcohol, clandestien gekocht, in staten als Jalisco, Morelos, Puebla en Yucatan, aldus de autoriteiten in die staten vandaag, vrijdag 15 mei 2020. 

Alleen al deze week zijn 31 mensen omgekomen door de consumptie van besmette alcohol, waarvan zes de afgelopen uren. Meer gevallen zijn gemeld volgens een verklaring van het staatsgezondheidssecretariaat. De afgelopen uren zijn zes mensen in de gemeente Chapala overleden na het consumeren van besmette alcohol, terwijl nog twee anderen om dezelfde reden in het ziekenhuis liggen.


De deelstaatregering meldde, dat er een onderzoek is geopend en dat er wordt gezocht naar nieuwe zaken. 'De Comisión para la Protección contra Riesgos Sanitarios van de staat Jalisco begon ook onderzoek naar het product om de samenstelling ervan te bepalen', aldus een verklaring. Uit onderzoeken blijkt, dat de slachtoffers inwoners waren van Ajijic, in de gemeente Chapala, die elkaar allemaal kenden. Het lijkt erop dat de ingenomen alcohol in bulk is gekocht.


Het Jalisco Gezondheids-secretariaat stelde vast, dat de meeste gevallen verband houden met de consumptie van 96 beproefde suikerrietalcohol, waarvan de productie was vervuild met methylalcohol (methanol).

De Comisión Federal para la Protección contra Riesgos Sanitarios (Cofepris) heeft een lopend onderzoek sinds vorige week, 25 mensen stierven door de consumptie van besmette alcohol. Deze gevallen werden geregistreerd in de gemeenten Axochiapan, Jonacatepec en Telixtac. Naast de mensen in Jalisco zijn 29 mensen overleden in de centrale Mexicaanse staat Morelos.


Uit onderzoek blijkt ook, dat de sterfgevallen zijn veroorzaakt door de consumptie van een soort mezcal, die de slachtoffers tussen zondag 10 mei en maandag 11 mei hebben geconsumeerd. Deze gevallen zijn geregistreerd in de gemeenten Axochiapan, Jonacatepec en Telixtac. In de centrale staat Puebla zijn 40 mensen van verschillende plaatsen om dezelfde reden om het leven gekomen.

Op woensdag 13 mei meldde de deelstaatregering, dat 20 mensen het leven lieten na het nuttigen van besmette alcohol in de gemeente Chiconcuautla. In de gemeenten Zacatlán vielen 17 doden, 17 in Totimehuacán en nog eens 3 in Xochitlán. Ze slikten allemaal een agave-destillaat in.

In een verklaring betreuren de gezondheidsautoriteiten van Puebla de doden. Ze meldden dat er een onderzoek is geopend. Er is meer dan 200 liter alcohol in beslag genomen die verband zou houden met deze sterfgevallen. Volgens lokale media zouden de meeste mensen de drank hebben ingenomen tijdens een begrafenis.

In Yucatán bevestigde de deelstaatregering de dood van 11 mensen die waren opgenomen in het IMSS Rural Hospital No. 59 in Acanceh vanwege alcoholvergiftiging. De meeste sterfgevallen zijn te wijten aan de 'droge wet' in het hele land. Sommige van de betrokkenen hebben de alcohol clandestien verkregen omdat de verkoop van sterke drank verboden is.


(Suriname Mirror/The Yucatan Times/VoA News/Twitter)

Digitale netwerk Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) gehackt

Hackers eisen onbekend bedrag aan 'losgeld' van het AZP


Het digitale netwerk van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is woensdag gehackt, waardoor het hele systeem plat ligt. Directrice Claudia Marica-Redan bevestigt dit vandaag, vrijdag 15 mei 2020, in de Ware Tijd, maar wil geen nadere informatie geven. Wel benadrukt ze dat het om een serieuze zaak gaat. 

De krant heeft 'van een betrouwbare bron vernomen', dat de hackers 'losgeld' eisen van het AZP, maar het bedrag is niet bekend bij de bron. De directricd wil ook hierover niets kwijt. Hoe lang het zal duren weet Marica-Redan niet. 'Het systeem is helemaal down. We werken met man en macht eraan om het probleem op te lossen.'

Soenita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directrice van 's Lands Hospitaal, zegt dat haar ziekenhuis alert is. Het is gisteren door het AZP op de hoogte gesteld van het voorval. De hack bij het AZP heeft geen invloed op de samenwerking. De twee ziekenhuizen delen geen informatie van patiënten. 's Lands Hospitaal probeert zijn digitaal systeem zo goed mogelijk te beveiligen. Eerder viel in dit ziekenhuis een deel van het netwerk uit. 'Er was een grote storing bij de apotheek. Maar, stel je voor als het hele systeem uitvalt. Het is heel vervelend en zou ernstige gevolgen kunnen hebben. We hebben weer waarschuwingen gehad van onze ICT-afdeling.'

Nannan Panday-Gopisingh laat verder weten, dat een onbekend gebleven persoon jaren geleden met een vals e-mailadres een bestelling had geplaatst voor medische artikelen bij een leverancier die bekend is bij het ziekenhuis. Omdat de leverancier de bestelling verifieerde, mislukte het plan.

Hackers bedenken volgens de medisch directrice allerlei manieren om binnen te dringen. Ze onderstreept daarom, dat het belangrijk is om bijvoorbeeld geen e-mails of links van onbekende afzenders te openen.

De afgelopen dagen zijn zowel bekende als onbekende personen in de samenleving slachtoffer geworden van hackers, die via het belverkeer en social media inbraken. Slachtoffers zijn bijvoorbeeld gebeld met een vreemd nummer. Sommigen hebben een sms ontvangen met een link, om onder meer in te loggen bij Netflix.

Onafhankelijk Kiesbureau wil dat minister Noersalim per direct kiezerslijst opschoont

Op zo'n 75% van de adressen in Paramaribo en Wanica zijn 10 tot 150 personen, die daar niet horen, geregistreerd...

'Het Centraal Bureau voor Burgerzaken heeft reeds jaren geen veldwerk gedaan'


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vraagt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken in een brief 'het daarheen te leiden, dat per ommegaande de kiezerslijst wordt opgeschoond'. Op ongeveer 75% van de adressen in Paramaribo en Wanica zijn aantallen van 10 tot 150 personen, die daar niet thuishoren, geregistreerd. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 15 mei 2020.

Uit informatie van diverse hoofdstembureaus is geconstateerd, dat landelijk overleden personen voorkomen op de digitale kiezerslijst. Het OKB heeft een 'matching' gedaan van de kiezerslijst op basis van zijn wettelijke taak vastgelegd in de Kiesregeling. Hierbij zijn onregelmatigheden ontdekt in de kiesdistricten Paramaribo en Wanica. Deze afwijkingen waren er niet bij voorgaande kiezerslijsten die OKB heeft ontvangen.

Vermoed wordt dat het inactieve kiezersbestand is toegevoegd aan de kiezerslijst. De kiezerslijst is hierdoor zeer vervuild geraakt en geeft het aantal kiesgerechtigden niet correct weer.

Geconcludeerd wordt door het OKB, dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken reeds jaren geen veldwerk heeft gedaan, waardoor de bevolkingsadministratie en daarmee ook de kiezerslijst, vol onregelmatigheden zit.

Het OKB heeft gelet op de korte tijd naar de verkiezing toe, op dit moment geen diepgaand onderzoek naar fraude gedaan. Er kan nu nog geen uitspraak gedaan worden over fraude. Na de verkiezingen zal het onderzoek wel vervolgd en afgerond worden.

Binnen één week vier keer geschoten op 'Surinaamse' panden in Rotterdam

Pakkettenwinkel, woning eigenaar en een Surinaams eethuis beschoten


In Rotterdam is afgelopen week geschoten op een pakkettenwinkel aan de Mathenesserdijk, op de woning van de eigenaar, op een Surinaams eethuis in Kralingen en op een woning van een echtpaar aan de Jagthuisstraat in Rotterdam-West. De politie onderzoekt of de incidenten verband met elkaar houden, zo meldt een woordvoerder aldus het Algemeen Dagblad donderdag 14 mei 2020.

Bewoners van de Potgieterstraat in Rotterdam-West werden in de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 mei opgeschrikt door een schietpartij. In de straat werden meerdere schoten gelost. Er raakte niemand gewond.


Afgelopen zaterdagnacht werden vier kogels door de ruit van ‘De Beste Pakketendienst’ aan de Mathenesserdijk afgevuurd. In de winkel kunnen mensen pakketten versturen naar onder meer Suriname. De eigenaar van de zaak is degene die op het beschoten adres in de Potgieterstraat woont.

In de nacht van maandag op dinsdag was het Surinaams eethuis Giomi’s Food in Kralingen aan de beurt. Daar trof de politie zeven kogelgaten in de voordeur aan.
En afgelopen nacht schoot een onbekende schutter 6 kogels op een woning van een echtpaar van middelbare leeftijd aan de Jagthuisstraat in Rotterdam-West. Niemand raakte gewond. Eerder ontplofte een vuurwerkbom voor de deur van de beschoten woning en werd een raam ingegooid, aldus een buurman in het Algemeen Dagblad.

1.700 Werkgevers op Aruba maken gebruik van salarissubsidie

Loonsubsidie is financiële hulp voor lokale werkgevers die door Coronavirus-crisis zijn getroffen


Het Antilliaans Dagblad meldt vandaag, vrijdag 15 mei 2020, dat van de bijna 3.200 werkgevers die voor de maand mei in aanmerking zouden kunnen komen voor salarissubsidie, slechts1.700 werkgevers gebruik make van deze subsidie. De eerste uitbetaling van het subsidiesalaris wordt deze week afgerond. Vorige week konden werkgevers een aanvraag indienen. De uiterste datum was 12 mei.

Tijdens deze week kregen de werkgevers service en begeleiding tijdens het aanvraagproces.

Loonsubsidie is een financiële hulp voor lokale werkgevers die door de huidige situatie als gevolg van de pandemie van het coronavirus zijn getroffen en meer dan 25 procent van hun inkomsten hebben verloren.

Niet alle werkgevers komen in aanmerking voor een loonsubsidie. Er is een lijst van vereisten waaraan de werkgever moet voldoen. Een van de vereisten is dat het bedrijf een omzetverlies van 25 procent of meer voorziet. Bedrijven moeten geregistreerd zijn bij de SVb en de Belastingdienst en moeten hun belastingen en sociale premies blijven betalen.

De loonsubsidie is uitsluitend bedoeld om de salarissen te helpen betalen van hun werknemers, inclusief de sociale premies, een verantwoordelijkheid van de werkgever. Werkgevers die op de hoogte werden gesteld dat hun verzoek niet is ingewilligd en het niet eens zijn met de beslissing, hebben tot 2 juni 2020 de tijd om bezwaar in te dienen door een e-mail te sturen naar bezwaarloonsubsidie@svbaruba.org.

Ruim de helft van de werkgevers heeft de subsidie aangevraagd. Dit betekent dat voor de maand mei 76 procent van de salarissen van de werknemers gedeeltelijk is gedekt. De eerste uitbetaling van het subsidiesalaris wordt deze week afgerond.

Om werkgevers te ondersteunen wordt de subsidie vooruitbetaald op basis van het verwachte inkomstenverlies voor de maand mei. Het werkelijke inkomstenverlies wordt daarna berekend en geverifieerd op basis van de daadwerkelijke maandelijkse verkopen voor de overeenkomstige maand.
Werkgevers die meer informatie over de salarissubsidie nodig hebben, kunnen deze aanvragen door een e-mail te sturen naar loonsubsidie@svbaruba.org of via WhatsApp +297-5272801.

Leerlingen funderend onderwijs op Curaçao kunnen vanaf 1 juni weer naar school

Premier Rhuggenaath: 'Digitaal onderwijs is mogelijk'


Leerlingen in het funderend onderwijs (fo) kunnen vanaf 1 juni weer naar school. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft daartoe besloten na intensief overleg met de schoolbesturen. Dat zei premier Eugene Rhuggenaath gisteren tijdens de persconferentie van de regering, aldus vandaag, vrijdag 15 mei 2020, het Antilliaans Dagblad

Rhuggenaath is tevens minister van OWCS. 'We hebben ervoor gekozen, dat alle fo-scholen op dezelfde dag opengaan, onder andere om de onrust weg te nemen bij ouders en leerlingen.'

Het gaat om alle door de overheid gesubsidieerde scholen. Maandag gaan de scholen van het middelbaar onderwijs open, maar alleen voor de examenklassen: VWO-6, HAVO-5, VSBO-4 en het laatste jaar van het sbo. Ook hbo-opleidingen en universiteiten kunnen studenten ontvangen die tentamens en examens moeten afleggen. Het centraal examen voor de middelbare scholen gaat dit jaar niet door.

De leerlingen sluiten het laatste jaar af op basis van het programma toetsing en afsluiting. Wie niet in een keer slaagt voor VWO, HAVO of VSBO, krijgt een herkansing en mag het resultaat verbeteren met een herkansing in twee vakken. Voor het sbo geldt een aangepast programma, afgestemd op elke leerling in het laatste jaar, wat betreft vakken en deelcertificaten. De scholen zelf zullen de examenleerlingen informeren over de exacte openingsdata en lesroosters.

Volgens Wladimir Kleinmoedig, interim-directeur Onderwijs bij het ministerie, heeft de Nederlandse Onderwijs-minister Ingrid van Engelshoven in antwoord op vragen van het ministerie laten weten, dat de Curaçaose diploma’s hun waarde behouden voor vervolgopleidingen in Nederland.

Cft adviseert Rijksministerraad om Curaçao voor komende zes weken 204 miljoen gulden te verstrekken.

Tweede tranche liquiditeitssteun meer dan eerste tranche van 177 miljoen


Het College financieel toezicht (Cft) adviseert de Rijksministerraad (RMR) om Curaçao voor de komende zes weken 204 miljoen gulden te verstrekken. Daarmee is de tweede tranche liquiditeitssteun in verband met de coronacrisis meer dan in de eerste tranche begin april, toen 177 miljoen werd verstrekt. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 15 mei 2020.


Vandaag beslist de RMR in Den Haag over het advies.

In de regel volgt de koninkrijksregering het advies in hoofdlijnen op. Wat ditmaal opvalt is, dat het Cft de 204 miljoen voor de periode van 15 mei tot 30 juni opsplitst in twee afzonderlijke bedragen: 141 miljoen ‘per omgaande’ aan het Land Curaçao ter beschikking te stellen en 63 miljoen voor de loonsubsidie pas ‘nadat Curaçao invulling heeft gegeven aan de gevraagde bijdrage van werknemers’.

In zijn advies over de eerste tranche stelde het College al een bijdrage van de werknemer voor. Tot nu toe stond de regering-Rhuggenaath erop dat werkgevers bij gebruikmaking van de door Nederland gefinancierde NOW-loonsubsidie (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) 100 procent van het loon moesten uitbetalen.

Gezien de ernst van de Covid-19-crisis en de staat van de Curaçaose overheidsfinanciën, geeft het Cft in overweging om een bijdrage van álle werknemers te vragen, bijvoorbeeld door uit te gaan van werktijdverkorting (WTV). Dat is nu aangescherpt en het steunbedrag wordt, als het aan Cft ligt, pas overgemaakt als de werknemersbijdrage is geregeld.

Premier Eugene Rhuggenaath verklaarde gisteravond dat uit de eerste NOW-ronde is gebleken dat in het bedrijfsleven het gemiddelde bruto werknemerssalaris 2.500 gulden per maand bedraagt en dat dit niet erg veel rek biedt.

Premier Rhuggenaath, Curaçao: 'Nu hét moment om als bevolking samen vuist te maken vóór minder afhankelijkheid van Nederland'

'Minder afhankelijk en tegen onrealistische voorwaarden Nederland'


Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) meent dat nu hét moment is om als bevolking van Curaçao samen een vuist te maken vóór minder afhankelijkheid en tégen de ‘onrealistische voorwaarden’ die Nederland verbindt aan verstrekking van de leningen in verband met de coronaviruscrisis. 

Aan de vooravond van een besluit dat vandaag, vrijdag 15 mei 2020, moet vallen in de Rijksministerraad (RMR) bereidt de regeringsleider iedereen erop voor dat er maatregelen genomen moeten worden om zo meer economisch, financieel en mentaal zelfstandig te worden, legde hij gisteren tijdens een ingelaste spoedpersconferentie uit, aldus het Antilliaans Dagblad.


'We hebben lang politieke instabiliteit gekend. Voor degenen die denken dat Nederland de oplossing is, wil ik zeggen: Nederland is alleen geïnteresseerd in ons als we niet hun probleem worden en we niet voor ‘gedoe’ zorgen. En dan wordt deze regering telkens verweten naar de pijpen van Nederland te dansen (‘mucha mandá’), maar ik wil niet meer afhankelijk zijn van Nederland. Ben ik een ‘mucha mandá’? Nou, ik ben me bewust van de rol die Nederland in het Koninkrijk speelt en ik geloof in samenwerking, ook met de BES-eilanden. Maar als je geld leent, worden er condities gesteld. Daar ben ik het mee eens. Als ex-bankier weet ik als geen ander dat je voorwaarden moet stellen aan klanten die geld lenen, maar wel altijd met het doel dat die klant er sterker en beter van wordt. Nederland stelt onrealistische condities, waar wij niet aan kunnen voldoen.'

De minister-president: 'Dus nu moeten we het zelf gaan doen, niet voor Nederland, maar voor onszelf. Zelf stappen nemen om vooruit te komen, met een sterke ‘mindset’ en als een interne eenheid. We moeten stoppen met de afhankelijke mentaliteit en de minderwaardigheid. We gaan dit samen bewerkstelligen, met iedereen in de samenleving: de private sector, de niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), het overheidsapparaat, de vakbonden, het parlement, de oppositie en de bevolking. Iedereen die een steentje wil bijdragen is ‘bon biní’.'

Curaçao moet niet meer in de verleiding komen om via Nederland aan financiën te komen, dat is slecht voor de eigen reputatie.

'Om financieel en economisch onafhankelijk te zijn moeten we offers brengen en pijn lijden, maar op de lange termijn worden we daar sterker van. En we kunnen het, want kijk maar naar de coronacrisis. We doen niet onder voor andere landen in de wereld en we hebben beter met elkaar samengewerkt dan ooit. Óf we buigen onder de druk van buiten en volgen de besluiten die anderen voor ons nemen en ons opleggen, óf we komen samen om een eigen land te construeren.'

PALU: 'Er is ruim Srd 5 miljard aan belastinggeld niet geïnd'

Partij vraagt Bouterse of bepaalde instanties of personen minder of geen belasting hoeven te betalen


De PALU heeft deze week een brief geschreven aan president Desi Bouterse waarin de partij vraagt of aan bepaalde instanties of personen toestemming is gegeven om minder of geen belasting te betalen. 

De enorme tekorten op de lopende rekening van de overheid, monetaire financiering, de enorme leningen en het illegaal aanspreken van de kasreserves, zouden niet nodig zijn geweest als de overheid bijvoorbeeld gewoon de belastingen had binnengehaald die ze moest innen in de afgelopen 5 jaren. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 15 mei 2020.

Er is ruim Srd 5 miljard niet geïnd volgens de PALU. Het gaat om gemiddeld Srd 1 miljard per jaar, rekent de partij uit. Zij stelt, dat de huidige financieel-economische crisis en chaos, een direct gevolg is van het wanbeleid van de regering.

De partij gaat later vandaag tijdens een persconferentie dieper in op de materie. Ook zal het herstelplan Ready Voor De Toekomst gepresenteerd worden.De PALU is van mening, dat het financieel-economische beleid vanaf 2015 drastisch is gewijzigd. De gevolgen zijn voelbaar.

'Excellentie, met grote bezorgdheid hebben wij kunnen waarnemen dat de belastinginkomsten vanaf 2015 structureel omlaag zijn gegaan. Het drastisch omlaag gaan van de relatieve belastinginningen kunnen niet verklaard worden door een inkrimping van de Surinaamse economie in 2015 en 2016,. De devaluaties van de afgelopen jaren hadden juist de nominale belastinginkomsten moeten doen toenemen.'

De partij haalt aan, dat er na 2015 plotseling tekorten zijn opgetreden in lopende rekeningen van de overheid.

'Deze tekorten kunnen niet verklaard worden door omlaaggaande inkomsten uit de goud en oliesector of door omhooggaande kosten van salarissen, subsidies en kosten voor diensten. De vraag is hoe dit mogelijk is in een situatie waarin juist een financiële crisis heerst en de overheid alle gelden nodig heeft om alle zeilen bij te zetten? Is door de regering bewust een beleid gevoerd dat bepaalde belastingbetalers minder belasting mogen betalen? Om welke belastingbetalers gaat het specifiek? Zijn ook de invoerrechten, omzetbelasting en andere vormen van indirecte belastingen structureel omlaag gebracht? Is er een staatsbesluit dat dit beleid ondersteund?'

VHP-voorzitter Santokhi roept regering op om op 25 mei avondklok op te heffen

'Door de Covid-maatregelen kunnen veel organisatorische problemen ontstaan'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi roept de regering op tenminste op 25 mei de avondklok op te heffen. Hij vraagt zich ook af waarom de regering zolang draalt om buitenlandse waarnemers toestemming te geven om naar Suriname te komen. De VHP maakt zich verder zorgen over uitspraken van voorzitster Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. Zij heeft gesteld, dat er nog nooit zo slecht een verkiezing is voorbereid.

Door de Covid-19-maatregelen kunnen een heleboel organisatorische problemen ontstaan, zei Santokhi gisteren op een persconferentie in partijcentrum de Olifant, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 15 mei 2020.

De partij heeft uitgerekend, dat met de Covid-maatregelen, de 600 stemgerechtigden per stembureau, gemiddeld 3 minuten nodig hebben voor het stemproces. Er is dus meer tijd nodig dan de 12 uren (07.00 uur tot 19.00 uur) om te gaan stemmen.

'Ik doe een beroep op de regering om in ieder geval ten opzichte van de verkiezingen, de Covid-maatregelen nog meer te verlichten. Maar, zeker op de dag van de verkiezing de avondklok volledig op te heffen. Want je kan geen situatie hebben, dat zoals nu de avondklok gaat bestaan, en juist op het heetste moment van de telling mensen weg moeten gaan. Wie gaat daar achterblijven op de verschillende stembureaus? Dat geeft ons een onbehaaglijk gevoel.'

Het gevoel van onbehagen wordt versterkt door de uitspraken van de voorzitster van het OKB, sprak Santokhi. 'Ze heeft meegedeeld, dat het OKB geen budget krijgt om onafhankelijk te functioneren, om te kunnen waarnemen op de verschillende stembureaus. Daarnaast merkt ze op dat ze nog nooit heeft meegemaakt dat er zo 'n slechte verkiezing georganiseerd wordt.'

'Er is nog meer bezorgdheid', vervolgde Santokhi. 'We hebben informatie dat de OAS-missie al klaar staat om te vliegen naar Suriname. Ze staan al klaar om hier te komen om hun waarnemerswerk te doen. Maar, waarom er daaromheen gedraald wordt…? We houden er geen prettig gevoel aan over. We moeten in elk geval als volk bijzonder waakzaam zijn.'

OAS en Suriname ondertekenen overeenkomst voor inzet innovatieve verkiezingswaarnemings-missie

Teamleden op verkiezingsdag ingezet om verloop verkiezingen te observeren


Op uitnodiging van Suriname zal de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een innovatieve verkiezingswaarnemingsmissie inzetten voor de algemene verkiezingen die op 25 mei  worden gehouden. 

Om de uitdagingen als gevolg van de Coronaviruspandemie aan te pakken, zal de OAS haar waarnemingswerk op twee manieren innoveren, waarbij zij zowel gebruik zal maken van de virtuele betrokkenheid voor haar aankomst in Paramaribo, als van de meer traditionele persoonlijke ontmoetingen met de belanghebbenden ter plaatse, zo meldt de OAS donderdag 14 mei 2020 in onderstaand persbericht.De tienkoppige missie, die wordt geleid door Gonzalo Koncke, stafchef van het secretariaat-generaal, zal bestaan uit specialisten op het gebied van verkiezingsorganisatie en -technologie, verkiezingsrechtvaardigheid, politiek-electorale financiën en de politieke participatie van vrouwen.

De verkiezingswaarnemingsmissie zal ook een uitgebreide analyse maken van het verkiezingsproces in Suriname en de aanbevelingen van de verkiezingswaarnemingsmissie van 2015 opvolgen. Teamleden zullen op de verkiezingsdag worden ingezet om het verloop van de verkiezingen te observeren, vanaf de opening van de stembureaus tot aan de tabellering van de resultaten.


In het besef dat Suriname momenteel vrij is van Covid-19 gevallen – een omstandigheid die het mogelijk heeft gemaakt dat de verkiezingen volgens schema verlopen – zal de Missie alle voorzorgsmaatregelen die de regering van Suriname ten aanzien van het Coronavirus heeft genomen, waaronder Covid-19 testen en quarantaine voor alle leden bij hun aankomst in het land, in acht nemen.

In overeenstemming met haar mandaat om lidstaten te ondersteunen bij het versterken van hun democratische instellingen, heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten de laatste zes verkiezingsprocessen in Suriname geobserveerd, van 1987 tot 2015.

Regering wil Srd 1.5 miljard uit reserves Centrale Bank

Governor moet kasreserve percentage omlaag brengen, waardoor geld vrijkomt


Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, per brief ingelicht, dat de regering in het kader van de Wet Uitzonderingstoestand ten behoeve van het Noodfonds, het percentage van de Srd kasreserve wil verlagen van 35% naar 15%. Dit bericht De West donderdagavond 14 mei 2020.

Hierbij wil de regering 20%, ongeveer Srd 1.5 miljard van de reserve base, dat momenteel Srd 7.5 miljard bedraagt. De Staat heeft de CBvS gevraagd dit geld, dat behoort tot een deel van de Srd kasreserves, zogenaamd te 'beleggen' bij de regering voor het Noodfonds. Hierdoor zou Roemer het kasreserve percentage omlaag moeten brengen, waardoor er geld vrijkomt.

De vrijgekomen kasreserve van 20%, wordt dus door de banken op papier geleend aan de regering tegen een rente van 3%. De Staatsbank die wordt ingezet voor deze transactie, is de SPSB, onder leiding van Ginmardo Kromosoeto. De commerciële banken zouden geweigerd hebben hieraan mee te werken, omdat de regering niet eens in staat is te voldoen aan de verschuldigde bedragen van het schatkistpapier.

De regering verschuilt zich momenteel achter de Wet Uitzonderingstoestand en verwerpt de Bankwet met deze handelingen. Als dit gebeurt kan de regering de volledige Srd 400, – miljoen van het Noodfonds, gebruiken voor budgettaire doeleinden.  

Volgens de bron van De West dwingt de regering de CBvS, om hiermee akkoord te gaan en als de CBvS akkoord gaat met dit dwangmiddel heeft de regering Srd 1.5 miljard en het geld van het Noodfonds, Srd 400 miljoen, tot haar beschikking, dat dan bij de SPSB, een bank die in opspraak is geweest, terecht komt.

Braziliaan doodgeschoten in auto bij appartementencomplex aan Esselienstraat

Schutter vuurt meer dan tien schoten af op het slachtoffer


Starnieuws en de Ware Tijd melden donderdagavond 14 mei 2020, dat een man van Braziliaanse komaf 's middags bij een appartementencomplex aan de Esselienstraat in het Maikoe Project is doodgeschoten door een onbekende man. De schutter heeft meer dan tien schoten afgevuurd op het slachtoffer, die werd geraakt in de borststreek. 

Naar verluidt zat het slachtoffer in een grijs voertuig, dat geparkeerd stond op het terrein, toen hij werd beschoten. Volgens omstanders is de schutter na zijn daad in de richting van de Gongrijpstraat gelopen. Niet duidelijk is hoe hij zich daarna heeft verplaatst. Aan de aanhouding van de dader wordt gewerkt.

De vermoorde man was waarschijnlijk enkele spullen aan het laden in zijn wagen om te vertrekken, toen hij werd doodgeschoten.

Het voertuig is door een sleepwagen naar het politiebureau gebracht in belang van het verdere onderzoek.

De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname is belast met het onderzoek.

Van Dijk-Silos overwoog te stoppen met werkzaamheden OKB vanwege geldtekort

'Ik heb nog nooit zo'n slecht georganiseerde voorbereiding van verkiezingen meegemaakt'

- Na noodkreet kwam minister Hoefdraad over de brug met een voorschot
- 'Zoveel onzinnigheden en blokkades heb ik nog nooit meegemaakt, om je werk gewoon goed te doen' 


Mr. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), overwoog dezer dagen om de werkzaamheden te stoppen, omdat er geen geld overgemaakt werd voor de benodigde werkzaamheden. Dit schrijft De West in haar editie donderdagavond 14 mei 2020.

Nadat zij een noodkreet had geslaakt aan verschillende belangrijke functionarissen, die invloed kunnen uitoefenen op het uitbetalen van de begrotingsgelden en ook in de tussentijd een noodoproep via whatsapp voor haar OKB-leden had gestuurd, dat zij geen geld meer had, en dreigde met stopzetting van de werkzaamheden, reageerde de minister van financiën Hoefdraad binnen een half uur met de toezegging een voorschot te zullen geven.

Van Dijk-Silos zegt, dat ze nog nooit eerder zo een slecht georganiseerde voorbereiding voor de verkiezing heeft meegemaakt. Ook zegt zij het gevoel te hebben, dat het ministerie van Binnenlandse zaken (BiZa), zo min mogelijk toezicht wil hebben. 'Zoveel onzinnigheden heb ik nog nooit meegemaakt, zoveel blokkades om je werk gewoon goed te doen, heb ik nog nooit gehad. Ik vind het daarom vreselijk jammer, dat het dit keer zo toegaat', aldus de OKB-voorzitster.

Volgens Van Dijk-Silos moet men beseffen, dat er verkiezingsinstituten zijn, die recht hebben op informatie. 'Wij weten hoe die pre-electorale fase eruit ziet. Wij kijken echt naar alles wat van belang is en daarom vind ik het zwaar om te zeggen, dat het ministerie van BiZa zegt, dat zij geen toezicht willen', aldus Van Dijk-Silos.

'Men mag concluderen, wat men wil concluderen uit de feitelijke situatie, want dan gaan ze weer aan me hoofd zaniken, dat ik alles in de pers doe, want dat verwijt heb ik ook al gehad.' 

Van Dijk-Silos is van mening, dat wegens de transparantie van de verkiezingen, men wel mag weten, hoe bepaalde dingen bij het OKB zeer moeizaam gaan.