dinsdag 26 juni 2018

Portugese politie onderschept 1.400 kilo cocaïne aan boord zeiljacht bij de Azoren - Nederlander opgepakt

Drie opvarenden, een Nederlander, Brit en Kroaat, aangehouden


Jacht was vertrokken uit Caribische gebied en vermoedelijk onderweg naar Europa


Een Nederlands bemanningslid van een zeiljacht - SY Oggi - uit de Britse Maagdeneilanden is opgepakt door de Portugese politie. Op het schip werd 1.400 kilo cocaïne aangetroffen, meldt de Britste politiedienst NCA (National Crime Agency) dinsdag 26 juni 2018.

De NCA onderschepte het jacht iets ten zuiden van eiland Faial in de Portugese archipel Azoren. Het werd daarbij bijgestaan door de Portugese politie, de marine en de luchtmacht.


De zeilboot was vertrokken uit het Caribische gebied en vermoedelijk onderweg naar Europa. Naast de Nederlander werden een Brit en een Kroaat opgepakt.

De Portugese politie heeft de beelden van de arrestatie verspreid. Daarop is te zien hoe de man in het holst van de nacht van zijn bed wordt gelicht.


(Suriname Mirror/TVi24/NCA/De Telegraaf/YouTube/Acoriano Oriental)

President van India, Ram Nath Kovind, spreekt in telefonisch onderhoud dank uit aan president Desi Bouterse

Kovind ziet graag, dat de band tussen beide landen verder wordt verdiept

 
De president van India, Ram Nath Kovind, heeft nogmaals zijn dank geuit aan zijn Surinaamse collega president Desiré Delano Bouterse. De presidenten hebben dinsdagochtend 26 juni 2018, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII), een telefonisch onderhoud gehad. 

President Kovind sprak lovende woorden over de gastvrijheid die Suriname hem toonde bij het staatsbezoek 19, 20 en 21 juni.

De Indiase president is nog onder de indruk van de 'beauty of Suriname' en de diversiteit die hij hier aantrof. Hij refereerde naar Suriname als het beste voorbeeld van een multiculturele gemeenschap. 'It was indeed a historical occasion', verwees de Indiase president naar de participatie van beide presidenten aan de internationale Yoga Dag.



President Kovind heeft graag, dat de warme en vriendschappelijke band die er bestaat tussen beide landen verder wordt uitgediept. Ook ziet hij graag de verschillende aandachtspunten van de bilaterale gesprekken die tijdens het recent bezoek besproken zijn daadwerkelijk uitgevoerd. Hij verzekerde de bijstand van zijn land in de ontwikkeling van Suriname.

President Bouterse bedankte de Indiase president namens de totale Surinaamse gemeenschap voor het speciale bezoek dat hij aan ons land bracht.

Volgens president Bouterse moet het bezoek niet alleen bekeken worden vanuit een historisch perspectief, maar heeft ook te maken met de wijze waarop aan de Zuid-Zuid relatie een hardere en concretere inhoud wordt gegeven. Het staatshoofd benadrukt, dat het er uiteindelijk om gaat dat beide landen uit deze relatie economische voordelen halen ten faveure van hun bevolking.

Database van de slavenregisters nu online beschikbaar

Gegevens van zo'n 80.000 mensen tussen 1830 en 1863 online beschikbaar


De lancering van de database van de slavenregisters heeft vandaag, dinsdag 26 juni 2018, in Nederland plaatsgevonden. In Suriname had het Nationaal Archief Suriname (NAS) de primeur om de lancering zaterdag te hebben. Met de lancering van de database worden de gegevens van ongeveer tachtigduizend mensen tussen 1830 en 1863 online beschikbaar gesteld. 

Het NAS heeft in het begin van 2017 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Radboud Universiteit in Nijmegen over het digitaliseren van de 43 slavenregisters over de periode 1830–1863.


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken sprak de aanwezigen toe tijdens de lancering en stelde, dat de terugkeer van de Surinaamse historische archieven merkbare positieve veranderingen teweeg heeft gebracht in het geschiedkundig onderzoeksklimaat van Suriname. Het stemt de bewindsman goed, dat de zoektocht naar kennis over het verleden niet alleen door academici wordt ondernomen. De interesse is ook bij de bredere bevolking waar te nemen.


Noersalim juichte de samenwerking met de Radboud Universiteit en de archiefinstellingen in Suriname en Nederland toe. Hij sprak de hoop uit, dat er meerdere archieven op die publieksvriendelijke manier zullen worden ontsloten. Hoewel de slavenregisters reeds vóór de aanvang van dit project voor het publiek toegankelijk waren, was het moeilijk om de informatie over de voorouders direct te vinden.


Het NAS heeft moderne technologie ingezet om de archieven op een gebruiksvriendelijke manier aan het publiek aan te bieden.

'Onderzoek naar het verloop van de levens van onzee voorouders kan door gebruik van de database vergemakkelijkt worden; 155 jaar na de afschaffing van de slavernij zijn wij beter in staat nader onderzoek te verrichten naar onze afstamming.'

Tijdens de startlaunch waren ook aanwezig de projectleiders van het project 'Maak de slavenregisters openbaar', Coen van Galen, Maurits Hassankhan, en Johan van Langen, vertegenwoordiger van het Nationaal Archief Nederland.

Grote mijnbouwers in Brazilië Samarco, Vale en BHP schikken voor 5,30 miljard dollar in rechtszaak

Desastreuze damdoorbraak in 2015 kostte 19 mensen het leven en verwoestte het milieu


Samarco en moedermaatschappijen Vale SA en BHP Billiton Ltd hebben een deal gesloten met de Braziliaanse autoriteiten voor een bedrag van 20 miljard reais (5,30 miljard dollar) in verband met de afwikkeling van een rechtszaak na een desastreuze damdoorbraak in 2015 die 19 mensen het leven kostte en het milieu vernietigde, zeiden Vale en BHP maandag 25 juni 2018.

De overeenkomst, ondertekend door Officieren van Justitie van de federale overheid en de staten Minas Gerais en Espirito Santo, verplicht verbeteringen aan te brengen in het bestuur van de Renova Stichting opgericht om slachtoffers van de ramp te helpen, zei Vale.




In een afzonderlijke verklaring zei BHP, dat de overeenkomst een termijn van twee jaar vastlegt om een ​​schikking te bereiken over een afzonderlijk 155 miljard reais-proces, dat opgeschort blijft terwijl de partijen blijven onderhandelen. Het gaf geen tijdlijn over licentieverlening en wanneer de werkzaamheden kunnen worden hervat.



'Het is goed dat het dichter bij een resolutie komt, en mogelijk een deel van het risico omzeilt (de schikking), gezien de eerdere cijfers die daar werden verspreid', zei portefeuillebeheerder Andy Forster van Argo Investments in Sydney, die bedrijven heeft binnenin BHP. 'Maar, het is nog steeds onzeker over wat de omvang van de totale regeling eigenlijk zou kunnen zijn.'

De ergste milieuramp van Brazilië vond plaats toen een dam, die was ontworpen om mijn afval tegen te houden, barstte en een spoor van verwoesting achterliet van honderden kilometers. Een deel van de voorwaarden van de op maandag aangekondigde overeenkomst omvat een grotere rol voor de getroffen mensen in de bestuursorganen van Renova.

De deal markeert een belangrijke mijlpaal voor Samarco, maar het staat nog steeds voor een forse schuldenlast en weinig duidelijkheid over wanneer het belangrijke vergunningen zou kunnen krijgen om de operaties te hervatten.

Vale heeft gezegd, dat het verwacht dat het bedrijf in 2018 of begin volgend jaar de activiteiten zal hervatten, maar heeft de voorspellingen verschillende keren gewijzigd. De mijn heeft nog steeds twee vergunningen nodig om opnieuw op te starten en het ontbreken van een duidelijke tijdlijn maakt het moeilijker voor de bedrijven om opnieuw te onderhandelen over de schuldenlast, hebben bronnen aan Reuters verteld.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Grootste internet service provider (isp) in Venezuela blokkeert Tor-netwerk

Het gaat om Venezuela's internetprovider Cantv, de grootste isp in het land

'De regering is bezig het land net zo gesloten te maken als China of Iran'


Volgens Venezolaanse activisten heeft de grootste internet service provider (isp) in het land de toegang tot Tor geblokkeerd. Het zou gaan om een blokkade van zowel directe verbindingen met het netwerk als clients die via een bridge verbinding maken. Het gaat om de Venezolaanse internetprovider Cantv, met afstand de grootste isp in het land. Deze provider is eigendom van de regering. 

Het aantal malen dat directe toegang tot het Tor-netwerk werd verkregen, is sinds april geleidelijk aan gestegen en bij 20 juni is een sterke piek te zien, die vervolgens snel is ingezakt door de blokkade van Cantv.

Deze piek hangt volgens Access Now samen met een recente golf van internetcensuur door de regering van president Maduro, waardoor het gebruik van Tor kortstondig flink steeg.

Internetcensuur in het Zuid-Amerikaanse land kon tot nu toe nog vaak omzeild worden door de dns-instellingen aan te passen, maar bij de meeste recente blokkades werkt die methode niet langer. 'Het lijkt erop dat de regering van Venezuela heeft ontdekt hoe het Tor op een verfijnde manier kan blokkeren', zegt de Venezolaanse journalist Melanio Escobar. 'Het gaat niet alleen om de directe toegangskanalen, maar ook om de methode van een bridge. De regering is bezig het land net zo gesloten te maken als China of Iran.'


Ondanks de enorme olievoorraden is in Venezuela al aanzienlijke tijd sprake van een ernstige economische crisis, waarbij de socialistische president Maduro met zijn regering bezig is om een steeds strakkere greep op de samenleving te krijgen.

Vrije nieuwsgaring wordt steeds meer aan banden gelegd en protesten en demonstraties worden nogal eens met geweld de kop ingedrukt.

(Suriname Mirror/Tweakers/VICE/Twitter)

Regering Chileense president Piñera wil tegen eind 2018 2.000 illegale migranten uitgezet hebben

Specifieke groepen illegale buitenlanders moeten dit jaar Chili verlaten

'De deuren staan ​​open voor al die buitenlanders die een bijdrage leveren aan ons land, maar niet degenen die misdaden plegen'


De rechtse regering van de Chileense president Sebastián Piñera heeft zichzelf tot doel gesteld, om tegen het einde van het jaar 2.000 illegale migranten uit het land gezet te hebben. 'Uiteindelijk zullen er tegen het einde van het jaar ongeveer tweeduizend uitzettingen plaatsvinden uit ons land van buitenlanders die misdaden hebben gepleegd', zei regeringswoordvoerster Cecilia Perez. 

De uitzettingen, die deel uitmaken van een migratieplan dat de miljardair president heeft geïntroduceerd om de komst van honderdduizenden migranten de afgelopen vier jaar het hoofd te bieden, zullen voorrang geven aan buitenlanders met een strafregister, evenals aan personen die geen gebruik gemaakt hebben van het overheidsaanbod om hun situatie regulariseren .

Mensen met een strafblad worden in de eerste fase van de uitzettingen verwijderd. De volgenden op de lijst zijn diegenen die een gevangenisstraf uitzitten en worden uitgezet zodra ze in vrijheid worden gesteld, zei Perez.

Een derde groep zal alle migranten omvatten die niet door een regularisatieproces gingen dat de regering in april begon. Tot nu toe hebben meer dan 140.000 migranten papieren ontvangen, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken.

'De deuren staan ​​open voor al die buitenlanders die een bijdrage leveren aan ons land, die betere kansen willen hebben in het leven. Maar, niet degenen die misdaden plegen of begaan in hun land of die van plan zijn om een ​​misdaad tegen ons te plegen', zei Perez.

Eerder dit jaar versoepelde Chili de visumplicht voor Venezolanen die een politieke crisis ontvluchten, terwijl de regels voor Haïtianen werden aangescherpt. Chili herbergt meer dan een miljoen buitenlanders, waarvan er ongeveer 300.000 illegaal in het koperrijke Zuid-Amerikaanse land wonen. Haïti, Venezuela en Colombia zijn de landen met de hoogste migratiegroei naar Chili in de afgelopen vier jaar.

(Suriname Mirror/The Santiago Times)

Kosmos Energy vindt geen olie in Anapai-1A exploratieput in Blok 45

Hoge verwachtingen regering Bouterse en Staatsolie dat 100% zeker olie wordt aangeboord voor de kust, worden op de proef gesteld....



De Amerikaanse olie-exploratiemaatschappij Kosmos Energy heeft geen aardolie gevonden in haar eerste proefboorput voor de Surinaamse kust. Bij de Anapai-1A exploratieput in Blok 45 is tot een diepte van ruim 4.5 kilometer geboord, 'maar er zijn geen koolwaterstoffen gevonden', zo meldt Kosmos vanochtend, dinsdag 26 juni 2018 (zie onderaan), schrijft de Ware Tijd.

De boorput is intussen afgedicht en verlaten.

'We bevinden ons nog in de beginfase van het verkennen van dit nieuw opkomende bassin en ons boorprogramma blijft ongewijzigd, gezien de onafhankelijke aard van de prospects. Het boorschip zal volgens planning in het derde kwartaal starten met exploraties bij Pontoenoe, de eerste van de mogelijke drie onafhankelijke prospects in Block 42 voor de kust van Suriname. Pontoenoe is qua structuur vergelijkbaar met de Turbot- en Longtail-ontdekkingen op ongeveer 70 kilometer afstand naar het westen in Guyana', zegt algemeen directeur bij Kosmos Energy Andrew G. Inglis.

Kosmos heeft exploratierechten in Blok 45 en Blok 42 op basis van een productiedelingsovereenkomst met Staatsolie. De Amerikaanse maatschappij (50%) is the operator in Blok 45 en heeft als partners Chevron die eveneens 50 procent van de rechten heeft.

In Blok 42 zijn er twee partners Chevron (33.3%) en Hess (33.3%). De overige 33.3 procent zijn in handen van Kosmos.

Gezien de lucratieve aardolievondsten in buurland Guyana is de verwachting dat ook voor de kust van Suriname rijke oliebronnen voorkomen. Verschillende exploratiemaatschappijen waaronder Tulow Oil hebben tot nu toe echter geen succes gehad.

http://investors.kosmosenergy.com/news-releases/news-release-details/kosmos-energy-provides-update-exploration-drilling-program-1

Twee ziekmakende panden ministerie van SOAW in Punda voorlopig gesloten

Ambtenaren klagen over waterige ogen, opgezwollen lippen, braken en vermoeidheidsklachten


Een groep van ongeveer 50 ambtenaren van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gaat, zolang er geen oplossing is voor de twee ziekmakende panden van het departement in Punda ,voorlopig niet meer daar werken. De panden zijn daarom vanaf vandaag tot nader orde gesloten. 

Vanochtend, dinsdag 26 juni 2018, bespreekt minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW de situatie met een vertegenwoordiging van het personeel, zo schrijft het Antilliaans Dagblad.

Koeiman verklaart begrip te hebben voor de ambtenaren die na een dag in het gebouw klagen over onder andere waterige ogen, opgezwollen lippen, braken en vermoeidheidsklachten. De bewindsman heeft aan zijn ambtenaren gevraagd om hem maximaal vier weken de tijd te geven om een besluit te nemen dat gebaseerd is op feiten en dat tegelijkertijd verantwoord is. De ambtenaren willen echter niet langer wachten, omdat zij al drie jaar klachten hebben. Zij hebben het gevoel dat hun klachten al heel lang niet serieus genomen zijn.

Volgens de bewindsman heeft het personeel van een van zijn voorgangers te horen gekregen, dat de ambtenaren met gezondheidsklachten zeurpieten zijn, maar dat hij meteen bij zijn aantreden werk heeft gemaakt van de ongezonde situatie in de panden. Zo heeft hij een architect de situatie van de gebouwen laten onderzoeken. De architect concludeerde aan de hand van het onderzoek, dat er twee opties zijn; óf er worden verbeteringen aan het pand aangebracht, óf het departement moet elders gehuisvest worden.

'Maar, het is eerst nodig om een lijst samen te stellen van de eisen waar een eventueel nieuw gebouw, of het huidige gebouw aan zou moeten voldoen', aldus de minister.

Toen het ministerie in Punda werd gehuisvest, is er niet zo’n lijst opgesteld. Afgezien daarvan erkent de minister, dat er in de huidige panden niet-ergonomische balies zijn. Het baliepersoneel heeft als gevolg daarvan ook nog eens extra lichamelijke klachten.

Bewoners Huize Welgelegen (Habaai), Curaçao, verbaasd over berichtgeving verhuizing naar Sehos

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
'Dit nieuws heeft voor enige onrust gezorgd bij personeel en familieleden van de ouderen'


Tot ‘grote verbazing’ van Stichting Birgen di Rosario, waaronder Huize Welgelegen (Habaai) ressorteert, publiceerde de krant Vigilante vorige week het bericht, dat de ouderen in Habaai in de toekomst overgeplaatst gaan worden naar het huidige gebouw van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), aldus vandaag, dinsdag 26 juni 2018, het Antilliaans Dagblad.

'De zogenaamde verhuizing zou plaatsvinden nadat Hospital Nobo Otrobanda operationeel is', aldus een persbericht van Birgen di Rosario waarin de stichting nogal verontwaardigd reageert.

http://www.vigilantekorsou.news/2018/06/18/konseho-riba-mesa-pa-saka-grandinan-for-di-habaai/
'Dit nieuws heeft voor enige onrust gezorgd bij het personeel en de familieleden van de ouderen', meldt het persbericht verder. Volgens de informatie die Vigilante heeft gekregen, zou er een voorstel op tafel liggen om de bewoners van het verpleeg- en verzorgingshuis Habaai over te brengen naar het Sehos nadat het nieuwe ziekenhuis Hospital Noboa Otroboa (HNO) operationeel is.

'De krant geeft aan dat de reden voor deze overplaatsing is dat het gebouw van Sehos in een betere staat verkeert dan het gebouw van Huize Welgelegen.' Ook wordt gesteld dat Sehos gemakkelijker te bereiken is voor de familieleden en andere bezoekers. Maar, het bestuur reageert: 'Huize Welgelegen (Habaai) is een locatie van de zelfstandige Stichting Birgen di Rosario. Birgen is niet op de hoogte van deze plannen en is ook door geen enkele instantie benaderd om dit voorstel te bespreken.'

Tot slot meldt de organisatie, dat de Stichting Birgen di Rosario ‘altijd openstaat om alle vragen te beantwoorden, commentaar en reactie te geven op vragen van de pers’.

Nederlandse media hebben amper aandacht voor Curaçao en Aruba

Onderzoeksters Pin (Curaçao) en Kreykenbohm (Aruba) over journalistiek in kleine eilandstaten


Tijdens de 16e Isisa Islands of the World Conference 2018 op Terschelling presenteerden mediaonderzoeksters Renske Pin uit Curaçao en Birgit Kreykenbohm uit Aruba hun werk over journalistiek in kleine eilandstaten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 26 juni 2018.

In de sessie ‘Media in the Caribbean: Journalism in small (post)colonial societies’ werden vier papers gewijd aan journalistiek op de autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten binnen het Koninkrijk. Kreykenbohm is verbonden aan de Universiteit van Aruba en Pin was hoofdonderzoeker van Unesco’s Media Assessment op Curaçao. Samen organiseerden ze in 2017 de Unesco Media Pressure Cooker Marathon op Aruba.

Kreykenbohm presenteerde haar paper ‘Media perspectives on changing (post)colonial relations in the Kingdom of the Netherlands’ en ging in op beeldvorming van Koninkrijksrelaties en de rol van media in de periode 2005-2011. Terwijl Arubaanse en Curaçaose media regelmatig over gebeurtenissen in Nederland berichten, hebben Nederlandse media amper aandacht voor de eilanden en berichten ze vooral over incidenten en conflicten, aldus Kreykenbohm.

'Deze studie laat zien, dat media een rol spelen in het bevestigen of creëren van beeldvorming rond Koninkrijksrelaties en toont de verschillen in journalistieke cultuur van de landen', aldus de mediaonderzoekster.

Vervolgens presenteerde Pin de paper ‘Journalism challenges in a small scale society – the case of Curacao’. Hierin werd de focus gelegd op de resultaten van mediaonderzoek op Curaçao door Unesco en de Media Master Classes tijdens het Unesco Media Development Programme.


Gezamenlijk presenteerden Pin en Kreykenbohm ‘Capacity building while assessing the media landscape in SIDS’, over de driedaagse Unesco Pressure Cooker Marathon, georganiseerd in 2017, waarbij het medialandschap door 20 journalisten en 10 academici in kaart werd gebracht. De resultaten van het Unesco mediaonderzoek op Curaçao en de Unesco Pressure Cooker op Aruba lieten volgens de onderzoekers zien, dat onafhankelijke journalistiek onder druk staat op kleinschalige eilanden.

Bevolkingsvissers onvoldoende bewust van belang voedselveiligheid

'Industriële vissers zijn zich bewuster van voedselveiligheid dan de bevolkingsvissers'


Voedselveiligheid is van eminent belang wanneer het gaat om de export van vis. Helaas zijn de bevolkingsvissers onvoldoende bewust hiervan. Directrice Juliette Colli-Wongsoredjo van het Vis Keuringsinstituut (VKI), is van mening dat de industriële vissers zich bewuster zijn van voedselveiligheid dan de bevolkingsvissers. 

De VKI-directrice wijst erop dat niet de kwantiteit belangrijk is, maar de kwaliteit. Ze merkt op dat de bevolkingsvissers daarom geïnformeerd moeten worden over hoe ze de voorschriften in acht kunnen nemen. Dit is de eerste stap om te kunnen voldoen aan de eisen. Pas wanneer de vissers zich bewust zijn van de eisen en weten waarom de naleving noodzakelijk is kunnen er verdere stappen gezet worden.

'Eigenlijk kunnen ze dan pas gedwongen worden om zich aan de eisen te houden', zegt de directrice vandaag, dinsdag 26 juni 2018, in de Ware Tijd.

Om de voedselveiligheid te bewaken zijn er standaarden. 'Zo moeten de producten bijvoorbeeld voldoen aan de EU-standaarden. Als je voldoet aan de EU-standaarden voldoe je in feite aan alle standaarden. Dat is een van de belangrijke zaken qua voedselveiligheid', aldus Colli-Wongsoredjo.

Juridische strijd om plantage La Providence krijgt 10 juli mogelijk een eindvonnis

Kwestie La Providence vooral strijd tussen Paul Bueno de Mesquita en omstreden Nederlandse jurist Franc van Boekhold


 
De Ware Tijd schrijft vandaag, dinsdag 26 juni 2018, in een uitgebreid artikel, dat de bittere juridische strijd om eigendomsplantage La Providence na bijna elf jaar in de eindfase lijkt te zijn beland. Op 13 juni werden drie door de rechter gevoegde zaken opnieuw uitgesteld. De twee ruziënde partijen hopen dat de rechter op 10 juli eindelijk een uitspraak zal doen. 

Het conflict gaat tussen Paul Bueno de Mesquita en de in eigen land omstreden Nederlandse jurist Franc van Boekhold. Bueno de Mesquita meent, dat Van Boekhold de plantage onrechtmatig in zijn bezit heeft omdat de rechtzaken over de toewijzing van La Providence nog lopen. Daarnaast heeft hij een verzoek gedaan tot strafrechtelijke vervolging van Van Boekhold en anderen die naar zijn mening samen met de jurist een complot tegen hem hebben opgezet om de plantage onrechtmatig 'te veroveren' en door te verkopen.

Het verhaal vindt zijn oorsprong in 2001, toen Bueno de Mesquita - op 10 december van dat jaar - met toenmalig eigenaar Rolf Winckel, een aangetrouwd familielid, overeenstemming had bereikt over de verkoop van een deel van La Providence. Er werd afgesproken dat Bueno de Mesquita de koopsom over een periode van tien jaar mocht voldoen. In de notariële akte werd opgenomen dat de plantage vanaf 2001 in bezit van Bueno de Mesquita werd gesteld. De officiële overdracht zou plaatsvinden nadat de totale koopsom was betaald. Na de aanbetaling, zou de afbetaling zonder rente uitsluitend geschieden uit opbrengsten van houtkapactiviteiten die door derden op de plantage ontplooid zouden worden. Lukte dat niet in zijn geheel, dan zou de bejaarde Winckel de plantage bij overlijden aan de echtgenote van Bueno de Mesquita nalaten.

Door tegenvallende opbrengsten uit de houtkap ontstond een achterstand in de betaling. Hoewel Bueno de Mesquita wel, volgens lopende afspraken, een deel van de koopsom had betaald, heeft Winckel de plantage zonder aanmaningen een tweede keer verkocht. Bueno de Mesquita heeft vervolgens met succes beslag laten leggen op de plantage. Hij probeert al een decennium lang aan te tonen dat er onrechtmatig is gehandeld door de tegenpartij.

Eerst gaf Winckel volmacht aan Van Boekhold om beheersdaden uit te oefenen op hetzelfde terrein dat hij in 2007 al had verkocht. In 2012 verkocht hij het in de ogen van Bueno de Mesquita onrechtmatig. Van Boekhold betaalde er Srd 1.766.000 voor. Sindsdien is de plantage (volgens het hypotheekkantoor) in handen van de Stichting Beaumont, met Van Boekhold als enig bestuurslid. Die laatste probeerde de plantage vervolgens voor aanmerkelijk meer geld door te verkopen.

Dat lukte in datzelfde jaar bijna: Hubert Rampersad tekende namens zijn bedrijf Slier NV een koopovereenkomst voor acht miljoen Amerikaanse dollar. Rampersad wilde 'wilde iets aparts in Suriname neerzetten dat veel toeristen zou aantrekken'. Zijn droom was om er 'een soort palmeiland' te creëren. Het lukte hem uiteindelijk niet om het geld bij elkaar te krijgen en hij zag van de koop af. Van Boekhold eiste echter 800.000 Amerikaanse dollar schadevergoeding en wilde naar de rechter stappen. Uiteindelijk zag hij daar vanaf. Vervolgens heeft Van Boekhold de plantages via twee 'Surinaamse' makelaarskantoren, Remax en Surgoed, getracht van de hand te doen. Maar, die hebben zich vanwege de juridische perikelen teruggetrokken. Van Boekhold probeert het nu te verkopen via zijn bedrijf CVG Vastgoed, onder meer via advertenties in Surinaamse dagbladen.

Lees hier het vervolg van dit artikel in de Ware Tijd.

Lees ook:
http://www.larensbehoud.nl/internet/rss/readitem.asp?itemId=%2012707 
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Ook-bedrijvendokter-Franc-van-Boekhold-verliest-rechtszaak-tegen-Google-215253 
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Miljoenenbeslag-op-villa-faillissementsfraudeur-Franc-van-Boekhold-180351 
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Rechter-dwarsboomt-nieuwe-job-fraudeur-Franc-van-Boekhold-196279
http://www.parbode.com/reportage/item/5197-la-providence-en-de-foute-jurist 
http://www.parbode.com/actueel/item/5164-bittere-strijd-om-een-plantage
http://www.parbode.com/actueel/item/5453-van-boekhold-draait-door

Den Blauwvinger: Suriname niet zo happig op statiegeld petflessen

COLUMN: Wetgeving komt maar niet van de grond en ondernemers werken niet mee

- Met lakse houding politici en bedrijfsleven blijven petflessen het milieu overal vervuilen en zorgen voor wateroverlast
- Oppositie en coalitie moeten zich niet in de luren laten leggen door op voorhand jammerende winkeliers met zwakke argumenten


Het was NDP-Assembleelid Amzad Abdoel die afgelopen weekeinde via de Ware Tijd zei, dat de behandeling van de 'Wet houdende algemene regels tot het heffen van statiegeld op drankverpakkingen' vanwege 'praktische problemen' voorlopig is aangehouden. Die wet moet samen met de Wet Tarieven Afvalstoffen en Onderhoud Rioleringsstelsel onderdeel worden van de zogenoemde Milieuraamwet.

Winkeliers wars van statiegeld
Maar, naast die stroperige gang van zaken rond de totstandkoming van wetgeving, lopen winkeliers niet warm om statiegeld te betalen aan de consument. Ze vinden dat ze daarmee verlies zullen lijden. Ze zouden ook moeite te hebben met het creëren van een speciale opslagruimte in hun winkel voor flessen. Een ander punt is, dat met het heffen van statiegeld de kans bestaat dat de prijs van het product omhoog zal gaan, aldus Abdoel.

Tja, statiegeld in Suriname? Iedereen beweert zich te ergeren aan de vele gedumpte petflessen overval, de verstopte trenzen, kreekjes en afvoeren door vooral die gedumpte flessen met als gevolg bij de minste en geringste regenval ondergelopen percelen, straten en soms hele buurten. Maar, meewerken aan een oplossing? Nee hoor.

De afwijzende houding van winkeliers ten aanzien van statiegeld, die mede schuldig zijn aan de petflessenproblematiek, is veelzeggend. Ze zouden zich juist positief moeten opstellen en wegen vinden, in overleg met de regering en hun eigen organisaties, om (financiële) ruimte te creëren voor het innemen van statiegeldflessen. En niet meteen jammeren over statiegeld, zonder zich eens goed erin verdiept te hebben. Immers, statiegeld is in zoveel landen de gewoonste zaak van de wereld om bij te dragen aan een schoon milieu.

Assemblee ontbeert daadkracht
Daarenboven kampt Suriname met een gemakzuchtige, weinig daadkracht aan de dag leggende, Assemblee. Oppositie en coalitie moeten zich niet in de luren laten leggen door op voorhand jammerende winkeliers met zwakke argumenten tegen statiegeld, maar ze aansporen om wegen te vinden om de invoering van statiegeld op petflessen financieel en praktisch mogelijk te maken en gewoon de wet spoedig aannemen.

Het petflessenprobleem ettert al veel te lang door en moet een keer de wereld uit, uit bermen, uit trenzen, uit straten, uit rivieren en kreken en het meer, uit het zicht van de toerist...

Nemen winkeliers en Assemblee een schoon milieu wel serieus?
Blijven winkeliers en Assemblee laks,
dan nemen zij een schoon milieu niet echt serieus, en
dan blijft Suriname met een steeds groter wordend petflessenprobleem geconfronteerd worden en
burgers – mede door hun eigen asociale dumpgedrag – met door water ondergelopen percelen en straten.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
26 juni 2018
Paramaribo – Suriname

Den Blauwvinger: Suriname niet zo happig op statiegeld petflessen

COLUMN: Wetgeving komt maar niet van de grond en ondernemers werken niet mee

- Met lakse houding politici en bedrijfsleven blijven petflessen het milieu overal vervuilen en zorgen voor wateroverlast
- Oppositie en coalitie moeten zich niet in de luren laten leggen door op voorhand jammerende winkeliers met zwakke argumenten


Het was NDP-Assembleelid Amzad Abdoel die afgelopen weekeinde via de Ware Tijd zei, dat de behandeling van de 'Wet houdende algemene regels tot het heffen van statiegeld op drankverpakkingen' vanwege 'praktische problemen' voorlopig is aangehouden. Die wet moet samen met de Wet Tarieven Afvalstoffen en Onderhoud Rioleringsstelsel onderdeel worden van de zogenoemde Milieuraamwet.

Winkeliers wars van statiegeld
Maar, naast die stroperige gang van zaken rond de totstandkoming van wetgeving, lopen winkeliers niet warm om statiegeld te betalen aan de consument. Ze vinden dat ze daarmee verlies zullen lijden. Ze zouden ook moeite te hebben met het creëren van een speciale opslagruimte in hun winkel voor flessen. Een ander punt is, dat met het heffen van statiegeld de kans bestaat dat de prijs van het product omhoog zal gaan, aldus Abdoel.

Tja, statiegeld in Suriname? Iedereen beweert zich te ergeren aan de vele gedumpte petflessen overval, de verstopte trenzen, kreekjes en afvoeren door vooral die gedumpte flessen met als gevolg bij de minste en geringste regenval ondergelopen percelen, straten en soms hele buurten. Maar, meewerken aan een oplossing? Nee hoor.

De afwijzende houding van winkeliers ten aanzien van statiegeld, die mede schuldig zijn aan de petflessenproblematiek, is veelzeggend. Ze zouden zich juist positief moeten opstellen en wegen vinden, in overleg met de regering en hun eigen organisaties, om (financiële) ruimte te creëren voor het innemen van statiegeldflessen. En niet meteen jammeren over statiegeld, zonder zich eens goed erin verdiept te hebben. Immers, statiegeld is in zoveel landen de gewoonste zaak van de wereld om bij te dragen aan een schoon milieu.

Assemblee ontbeert daadkracht
Daarenboven kampt Suriname met een gemakzuchtige, weinig daadkracht aan de dag leggende, Assemblee. Oppositie en coalitie moeten zich niet in de luren laten leggen door op voorhand jammerende winkeliers met zwakke argumenten tegen statiegeld, maar ze aansporen om wegen te vinden om de invoering van statiegeld op petflessen financieel en praktisch mogelijk te maken en gewoon de wet spoedig aannemen.

Het petflessenprobleem ettert al veel te lang door en moet een keer de wereld uit, uit bermen, uit trenzen, uit straten, uit rivieren en kreken en het meer, uit het zicht van de toerist...

Nemen winkeliers en Assemblee een schoon milieu wel serieus?
Blijven winkeliers en Assemblee laks,
dan nemen zij een schoon milieu niet echt serieus, en
dan blijft Suriname met een steeds groter wordend petflessenprobleem geconfronteerd worden en
burgers – mede door hun eigen asociale dumpgedrag – met door water ondergelopen percelen en straten.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
26 juni 2018
Paramaribo – Suriname

Behandeling ratificatie Parijs Akkoord in Assemblee

Regering gaat in op vele door Assembleeleden gestelde vragen over milieubeleid Suriname


De regering gaat vanmiddag, dinsdag 26 juni 2018, in De Nationale Assemblee antwoorden op de vele vragen die gesteld zijn door volksvertegenwoordigers over het Parijs Akkoord. Hoewel aan dit document niets gewijzigd kan worden, gaat het bij De Nationale Assemblee om de maatregelen die de regering neemt op het gebied van milieu. Dit meldt Starnieuws.

Enkele zaken moeten in orde zijn, wanneer het Parijs Akkoord wordt geratificeerd. André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, stelde dat Suriname steeds achter de feiten aanholt. Alleen maar door te stellen dat het land 93% bosbedekking heeft, is niet voldoende. Volgens de politicus zijn Surinamers kampioen in discussiëren, maar de concrete acties blijven uit.

Tijdens de eerste discussieronde in De Nationale Assemblee is gebleken, dat alle fracties voorstander zijn van het ratificeren van het Parijs Akkoord. Tegelijkertijd wordt de regering aangemaand om de noodzakelijke beleidsmaatregelen te treffen.

'De wereld wacht niet op Suriname, we gaan onze toekomst, onze natuurveiligheid zelf in handen moeten nemen', zei Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP), lid van de commissie van rapporteurs. Hij wil van de regering weten of zij een plan voor Suriname heeft gemaakt waarin de effecten van klimaatsverandering terug te zien zijn, zoals de gevolgen van zeespiegelstijging, overstroming.

Oppositie wil snel openbare Assembleevergadering over kwestie IOL

Inschrijven op IOL voor schooljaar 2018-2019 niet mogelijk... - IOL gaat op in AdeKUS


Assembleeleden van de oppositionele fracties VHP, ABOP, NPS en DOE willen spoedig een openbare vergadering over de situatie bij het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wil het komende schooljaar beginnen met de afbouw van de opleidingen. Hierdoor kunnen afgestudeerden van Kweekscholen en HAVO zich niet meer inschrijven op het IOL. 

De Assembleeleden hebben bij Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons een interpellatievoorstel ingediend. De regering wordt gevraagd om op de meest korte termijn De Nationale Assemblee grondig te informeren over deze kwestie inclusief het onderzoeksrapport van de presidentiële commissie 2017.

De overwegingen zijn:

- dat op 18 juni 2018 door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, een mededeling is gedaan per schrijven (M-1101) aan het IOL, dat per ingaande het collegejaar 2018-2019 t.w. 1 oktober 2018, er geen nieuwe inschrijvingen worden gedaan bij het IOL;
- dat dit het gevolg is van het transformatieproces van het IOL naar AdeKUS, zijnde artikel 12 van S.B. 2017 No. 89;
- dat het IOL een der belangrijkste tertiaire onderwijs opleidingen is in Suriname waar veel studenten graag studeren;
- dat de transformatie en de diverse processen hierbij onduidelijk zijn;
- dat huidige en toekomstige studenten zich zorgen maken over deze transformatie, de impact en de mogelijkheden voor hun z.a. toelatingsvoorwaarden, nieuwe niet-AdeKUS opleidingen voor b.v. HAVO en Kweekschool afgestudeerden;
- dat de afbouw en het inlassen van een overgangsperiode van de huidige IOL opleidingen niet duidelijk zijn;
- dat ook de rechtspositie en bezoldiging van het IOL personeel niet duidelijk is bij de overgangsperiode;
- dat de toekomstige rol, functies, status van de diploma’s en beloning van tot heden IOL afgestudeerden niet bekend is;
- dat de organisatie, opbouw en facilitering van de nieuwe universitaire leraren opleidingen niet duidelijk zijn inclusief pre-accreditatie en begroting van nieuwe opleidingen op AdeKUS;
- dat de impact van deze nieuwe opleidingen voor AdeKUS niet bekend zijn; de ADEKUS is al enige jaren niet instaat bestaande opleidingen te financieren en het onderwijs en onderzoek niveau te handhaven; zei kampt al enige jaren met enorme management, operationele en financiële problemen inclusief een slechte infrastructuur;
- dat wet en regelgeving van de nieuwe universitaire leraren opleidingen en de afbouw van de huidige IOL opleiding niet duidelijk zijn. Professionele opleidingen (b.v. muziek, sport) en academische opleidingen (b.v. wiskunde, natuurkunde, biologie) zijn nodig voor diverse lagen van scholen in Suriname;
- het tijdstraject tussen nu en de start van het nieuw collegejaar 2018-2019, rond oktober 2018, veel te kort is voor een goede voorbereiding en overgang, en niet bekend is;
- dat de informatie gebrekkig is naar de samenleving in het bijzonder de huidige studenten, de aankomende studenten en het huidige personeel.

Het interpellatievoorstel is ondertekend door: Asiskumar Gajadien, Riad Nurmohamed (VHP), Marinus Bee, Diana Pokie (ABOP), Patricia Etnel (NPS) en Carl Breeveld (DOE).

Vader Ronnie en zoon Jungelo Brunswijk vallen scheidsrechter Antolo Pinas verbaal aan

(Bron foto: Regilio Derby)
Pa Brunswijk is een opgewonden standje langs en op voetbalvelden, een recidivist


Ronnie Brunswijk en zoon Jungelo Brunswijk hebben scheidsrechter Antonius 'Antolo  Pinas afgelopen zaterdag verbaal aangevallen in het NGVB-stadion. Daarbij kreeg arbiter Pinas constant krachttermen naar zijn hoofd geslingerd. Hoewel er geen fysiek geweld aan te pas kwam, was de scene na de wedstrijd niet mooi, aldus het Dagblad Suriname maandag 25 juni 2018.

Het betrof de wedstrijd tussen Flamingo en Real Moengotapoe, een beslissingswedstrijd uit het 13de SVB/Suribet Lidbondentoernooi. Jungelo is speler van Real Moengotapoe, vader Ronnie fungeert als official. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Alles begon aan het eind van de wedstrijd, toen Jungelo dacht een hoekschop geforceerd te hebben voor zijn ploeg. Maar, Pinas wees voor een doeltrap. Jungelo werd heel boos en schold de scheidsrechter uit, waarop hij de rode kaart kreeg. Niet lang hierna eindigde de wedstrijd.

Voordat scheidsrechter Pinas en zijn assistenten het veld konden verlaten, werd Pinas verbaal aangevallen door vader Brunswijk. Hij werd getrakteerd op een enorme scheldkanonnade. Ook Jungelo voegde zich bij dit gezelschap. De zeer ervaren scheidsrechter discussieerde met hem, maar bleef kalm. Uiteindelijk werden partijen door derden uit elkaar gehaald.

Het was niet de eerste keer dat Ronnie Brunswijk zich heeft laten gaan op een voetbalveld. In feite is het een normaal verschijnsel geworden.

Aan het begin van dit Lidbondentoernooi heeft hij zich ook laten gaan in het Meerzorgstadion, toen de Moengonese ploeg Jong Rica moest uitkomen tegen The Brothers. Brunswijk viel toen de voorzitter van de Meerzorg Sportbond verbaal aan. Ook rende hij achter een cameraman aan met dreigende woorden.

Antwerpse douane vindt ruim 317 kilo cocaïne in container op schip uit Paramaribo

(Bron foto: CMA-CGM)
De pakketten drugs verstopt in de bodemstructuur van een container


Belgische media melden maandag 25 juni 2018, dat de Antwerpse douane op 13 juni beslag heeft kunnen leggen op 317,8 kilo cocaïne. De pakketten drugs werden in de bodemstructuur van een container verstopt. 

De cocaïne werd in 273 pakketten gevonden aangetroffen in de bodem van een container die op 12 juni afgeladen werd van het zeeschip CMA CGM FORT ST. GEORGES. Het schip was afkomstig uit het Surinaamse Paramaribo.

De federale gerechtelijke politie in Antwerpen neemt het verdere onderzoek in handen. Er werden nog geen arrestaties verricht.

Braziliaanse en Colombiaanse sportjournaliste tijdens WK-voetbal in live-reportages door mannen lastiggevallen

Júlia Guimarães: 'Het is vreselijk, ik voel me hulpeloos en kwetsbaar'

 
Julieth González Therán: 'Toen we live gingen, profiteerde deze fan van de situatie, we verdienen deze behandeling niet'



Een Braziliaanse sportjournaliste wordt geprezen om haar reactie richting een man die haar probeerde te zoenen terwijl ze verslag deed van het WK. Júlia Guimarães berichtte zondag live vanuit Yekaterinburg, toen plotseling een man in beeld kwam en haar op een wang kuste.

Terwijl de man achteruitliep, stopten TV Globo- en SportTV-journaliste haar verslaggeving en bestrafte de man, die snel achteruitliep. 'Doe dit niet! Doe dit nooit meer', schreeuwde ze naar de man, die zich hoorbaar verontschuldigde. 'Doe dit niet, ik sta niet toe dat je dit doet, nooit, oké? Dit is niet beleefd, dit klopt niet. Doe dit nooit een vrouw aan, oké, respect.'

Schrijvend op Twitter zei Guimarães: 'Het is moeilijk om de woorden te vinden ... Gelukkig heb ik dit nog nooit in Brazilië meegemaakt. Hier is het twee keer gebeurd, schandelijk!'


'Het is vreselijk, ik voel me hulpeloos en kwetsbaar', vertelde ze aan Globo Esporte. 'Deze keer reageerde ik, maar het is triest dat mensen niet begrijpen waarom mensen denken dat ze het recht hebben om dat te doen.' 

Guimarães zei, dat ze ook werd lastiggevallen tijdens de openingswedstrijd van het Wereldkampioenschap  Voetbal tussen Rusland en Egypte in Moskou. Ze voegde eraan toe ook talloze problemen met ongewenste aandacht in Rusland heeft ondervonden, variërend van agressieve blikken tot aanstootgevende liedjes.

Haar reactie werd toegejuicht door collega's en het grote publiek.

Sportverslaggever Paolo Antunes schreef op Twitter: 'De man is een totale ruk. Een idioot met de geest van een 13-jarige jongen, maar Júlia Guimarães was geweldig in haar reactie.' 


Luciana Boiteux, die aan de universiteit van Río de Janeiro werkt, voegde eraan toe: 'Al mijn solidariteit met verslaggeefsr Júlia Guimarães, live lastiggevallen op SportTV, terwijl ze het wereldkampioenschap coverde. Nadat ze de kus had ontweken, waarschuwde Julia: 'Ik sta niet toe dat je me dat aandoet. Doe dat nooit een vrouw aan. Respect!' De bestrijding van intimidatie geldt ons allemaal!' 


Leiticia Arsenio steunde ook Guimarães en schreef: 'Dit is een versterking van de boodschap om VROUWEN TE RESPECTEREN en gefeliciteerd met de manier waarop zij met de situatie omging.'


Het incident vond plaats net iets meer dan een week nadat de Colombiaanse verslaggeefster Julieth González Therán seksueel lastiggevallenn werdt tijdens de berichtgeving vanuit de Russische stad Saransk. Therán praatte op de camera toen de man haar borst pakte en haar wang kuste.



Ze behield haar kalmte en sloot haar reportage af voordat ze haar verhaal op social media deelde. 'Ik was twee uur ter plaatse aanwezig om me voor te bereiden op de uitzending en er waren geen onderbrekingen geweest', vertelde ze de Duitse omroep Deutsche Welle. 'Toen we live gingen, profiteerde deze fan van de situatie. Maar daarna, toen ik controleerde of hij er nog was, was hij weg.'

Na het plaatsen van de beelden op haar Instagram-account, riep González Therán op tot meer respect voor vrouwelijke journalisten. 'We verdienen deze behandeling niet. We zijn even professioneel en verdienen het. Ik deel de vreugde van voetbal, maar we moeten de grenzen tussen affectie en intimidatie identificeren', schreef ze.



(Suriname Mirror/CNN/Twitter/YouTube)

Alle agenten van de politie-eenheid in Mexicaanse stad Ocampo gearresteerd

De 28 agenten verdacht van betrokkenheid bij moord op een kandidaat-burgemeester 



Alle agenten van de politie-eenheid in de Mexicaanse stad Ocampo zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een kandidaat-burgemeester. De 28 politiemensen zouden banden hebben met criminele organisaties in de regio. 

In Ocampo, dat in de staat Michoacán ligt, werd donderdag 21 juni een lokale politicus - Fernando Ángeles Juárez - doodgeschoten die in de race was voor het burgemeesterschap. De daders werden niet gepakt, maar voor de Mexicaanse Justitie was al snel duidelijk dat een hoge gemeenteambtenaar betrokken was bij de moord.



Zaterdag, 23 juni 2018, kwamen federale agenten naar Ocampo om de ambtenaar te arresteren. Zij werden echter tegengehouden door de lokale politie.



De federale agenten vertrokken en kwamen een dag later terug met versterking, waarna alle opstandige politiemensen en de ambtenaar werden ingerekend. De 28 agenten zijn geboeid afgevoerd en voor verhoor meegenomen naar de hoofdstad van Michoacán.


De staat in het westen van Mexico wordt geplaagd door geweld van drugskartels.

De kandidaat-burgemeester was de derde politicus in iets meer dan een week die om het leven werd gebracht in Michoacán. In totaal zijn door heel Mexico meer dan honderd politici vermoord in aanloop naar de verkiezingen op 1 juli. De Mexicanen kunnen dan een nieuwe president, senatoren en regionale en lokale bestuurders kiezen.


(Suriname Mirror/AFP/Reuters/NOS/DW/Twitter/YouTube/Sin Embargo)