woensdag 25 oktober 2017

'Rico de Chileen' verdachte in Amsterdamse witwaszaak

'Rico' in verband gebracht met vondst geldbedragen-, papieren en wapens juli 2016 in Amsterdam en Badhoevedorp


Nog steeds komen er nieuwe onthullingen naar buiten over de aanhouding van Ricardo Eduardo R.V., alias 'Rico de Chileen', afgelopen vrijdag in een hotelparkeergarage in Santiago de Chile (Chili). Het Parool en De Telegraaf melden vandaag, woensdag 25 oktober 2017, aldus Panorama, dat de Nederlandse Justitie hem heeft laten oppakken in verband met de vondst van diverse geldbedragen-, papieren en wapens, vorig jaar juli. 

Het gaat om doorzoekingen in appartementen aan de Amsterdamse Beethovenstraat, de Groenendaalstraat, alsmede rondom- en ín een woning in Badhoevedorp én bij een daar geparkeerde Volvo. Op deze locaties zouden twee mannen in beeld zijn gekomen, die kort daarna zijn aangehouden. Deze personen ziet Justitie nu als 'handlangers' van Rico, die dan wel van Chileense afkomst zou zijn, maar volop actief was in de Amsterdamse onderwereld. Met hen zou hij 'een criminele organisatie' vormen die betrokken is bij witwassen en voorbereiden van drugshandel.

Het gaat om ene Carlos C. en ene Leonardo H. Tegen hen loopt al een proces bij de Amsterdamse rechtbank. Naar alle waarschijnlijkheid zal Rico bij deze zaak 'gevoegd' worden, zodra hij in Nederland is.

Hij zit op dit moment in afwachting van uitlevering in een speciaal beveiligd detentiecentrum, ergens in Chili. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Ook in landen als Duitsland en Brazilië zou 'Bonzo' tot aan zijn aanhouding gezocht worden.

Medeverdachte Leonardo H. (46) had bij zijn aanhouding 2.395 euro in zijn broek. Bij hem werden een pistool en munitie aangetroffen. Eerder was bij hem in Duivendrecht al eens ruim een ton gevonden. In een verborgen ruimte die in een Volvo was ingebouwd, lagen een pistoolmitrailleur, pistool, een geluidsdemper, magazijnen, munitie en ander toebehoren.

Medeverdachte Carlos C. (40) had bij zijn aanhouding in tassen ruim 7.000 euro bij zich. In totaal hadden de verdachten volgens justitie in elk geval 1.462.440 euro aan kennelijke misdaadwinsten onder zich. Het grootste deel van het geld zat in bundels van 500 eurobiljetten en pakken briefjes van 50. Ook zijn 48 dure merkhorloges gevonden en zes tassen van luxemerk Louis Vuitton.

Het Chileense medium Antronio meldt, dat Ricardo R.V. duidelijk 'ondergedoken' zat, afgaande op zijn gedrag zoals de politie dat kon waarnemen. Hij had daarbij gedurende de twee weken dat hij zich op Chileens grondgebied bevond de beschikking over meerdere voertuigen. Ook wordt gemeld, dat de crimineel liefdesrelaties had met 'drie' vrouwen die van 'Colombiaanse komaf' zouden zijn. Of zij ook gearresteerd zijn is niet duidelijk. Zijn ouders zouden werkzaam zijn in de Chileense provincie Ñuble. Ook daar zou hij de afgelopen tijd hebben gezeten.

De Chileen kreeg tijdens zijn 'internationale' vlucht voor Justitie ondersteuning van een groep helpers tijdens zijn verblijf in het Zuid-Amerikaanse land. Zij zorgden ervoor dat hij elke twee dagen kon wisselen van auto en van locatie. Zo reed de Chileen soms rond in een Camaro.

LVV-minister Algoe woont bijeenkomst Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura bij in Costa Rica

Centraal bij bijeenkomst staat kiezen van nieuwe directeur-generaal van de IICAOp het hoofdkantoor van het Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA) te San José in Costa Rica wordt vandaag, woensdag 25 oktober 2017, en morgen de bijeenkomst van de Inter-Amerikaanse Raad van Landbouw gehouden. Aan deze bijeenkomst zullen vierendertig landbouwministers, waaronder minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), deelnemen, aldus het Nationaal Informatie Instituut. 

Het voornaamste doel van deze bijeenkomst is het kiezen van een nieuwe directeur-generaal van de IICA. Voor de verkiezing zal de huidige directeur-generaal, Victor Villalobos, de bereikte resultaten van de afgelopen acht jaar tijdens zijn ambtstermijn presenteren.

De openingsceremonie van deze landbouwbijeenkomst zal geschieden door president Luis Guillermo Solis van Costa Rica.

Aan de oprichter van de IICA, Henry Wallace, wordt een hulde gebracht middels een borstbeeld, die het hoofdkwartier van IICA zal sieren. Eveneens wordt het verslag 'The Outlook for Agriculture and Rural Development in the Americas: A perspective on Latin America and the Caribbean 2017-2018' gepresenteerd door deskundigen van de IICA, de Food and Agriculture Organization (FAO) en de United Nation Economic Commision for Latin America and the Caribbean (ECLAC). Dit verslag behelst gedetailleerde informatie en analyses van de regionale landbouw en aanbevelingen met betrekking tot de ontwikkeling.

Andere aspecten die besproken zullen worden zijn de ontwikkelingsstrategieën die een boost kunnen geven aan de landbouwsector in Amerika’s en het Caribisch gebied. Ook acties ter versterking van economische en institutionele aspecten van de IICA zullen behandeld worden.

Voor de functie van directeur-generaal zijn Carlos Furche uit Chili en Manuel Otero uit Argentinië gekandideerd.

Vier jongens op Curaçao rijden in auto al schietend met vuurwapens rond

Inzittende heeft een en ander gefilmd en beelden op social media geplaatst


Politie is knapen op het spoor


Via sociale media is een video verspreid (zie onderaan) waarop te zien is hoe vier gewapende jongens rondrijden in een auto, hun pistolen doorladen en ermee in het rond schieten. Een van de passagiers op de achterbank heeft het weerzinwekkende tafereel vastgelegd op beeld. De politie is een onderzoek gestart, aldus vandaag, woensdag 25 oktober 2017, het Antilliaans Dagblad.

De ‘cameraman’ komt zelf niet in beeld en zowel de man naast hem als de bestuurder zijn gemaskerd. Alleen de passagier rechts voorin de auto is herkenbaar in beeld gebracht. De jonge mannen luisteren naar Papiamentstalige muziek en aan het symbool op het stuur is te zien dat ze in een Hyundai rijden.

Korpschef Mauricio Sambo zegt de video heel serieus te nemen. 'We zijn zondag meteen een onderzoek gestart. We proberen degenen die in beeld zijn te identificeren, zodat we ze kunnen oppakken', vertelt hij.

Persbureau Curaçao bericht, dat de politie de vier jongens op het spoor is, die te zien zijn op het filmpje. Dat zegt politiewoordvoerder Reggie Huggins.


OM Curaçao: 'Verhoging boetes verkeersovertredingen kan zonder problemen worden doorgevoerd'

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Openbaar Ministerie verwerpt tegenargumenten Anthony Godett


De voorgenomen verhoging van boetes voor verkeersovertredingen kan zonder problemen worden doorgevoerd. Dat zegt woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Norman Serphos vandaag, woensdag 25 oktober 2017, in het Antilliaans Dagblad, in reactie op de discussie die is ontstaan nadat het OM bekendmaakte een aantal overtredingen zwaarder te gaan bestraffen. 

Eerder deze week werd in de rechtbank bekendgemaakt dat de boetes voor rijden door rood licht, rijden met de telefoon in de hand, of rijden zonder gordel fors omhoog gaan: naar 300 gulden. Met deze aanpassing zullen de boetes voor twee van de genoemde overtredingen verdubbelen, één wordt volgens Serphos zelfs verdrievoudigd.

Voormalig politicus van de partij Frente Obrero Liberashon Anthony Godett wilde daar echter een stokje voor steken. Hij kwam met argumenten waarom een stijging in die mate volgens hem niet zomaar zou mogen. In zijn betoog verwees hij naar het Landsbesluit houdende algemene maatregelen, de Landsverordening personenvervoer en de Wegenverkeersverordening uit het jaar 2000. Volgens Serphos klopt die informatie niet.

'Baboeram wil als provocateur van het zuiverste water de orde en rust op jaarlijkse bloemenhulde 8 december komen verstoren'

Baboeram wil bloem leggen tijdens jaarlijkse bloemenhulde bij het monument Bastion Veere


'Zijn voornemen ook een bloemetje te komen leggen, zal aanvoelen als een Neo-Nazi die op de jaarlijkse dodenherdenking van de door Hitler vermoorde personen, te Auschwitz, de Hitlergroet komt brengen'


Op 9 oktober j.l. heeft de heer Dew Baboeram aangekondigd, dat hij op 8 december 2017 - na 35 jaar - persoonlijk aanwezig zal zijn bij de jaarlijkse 8 december herdenkingen. Met name heeft hij aangekondigd ook een bloem te zullen leggen tijdens de jaarlijkse bloemenhulde bij het monument Bastion Veere, de plek in Fort Zeelandia waar de 15 slachtoffers, na te zijn gemarteld, met kogels werden doorboord. 

Deze 'bloemenhulde' op die plek des onheil, is een uitdrukkelijk “eerbetoon” aan de 15 vermoorde mannen en wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting 8 december 1982.

De jongste wens van Dew Baboeram roept bij iedere weldenkende Surinamer vragen op. 

Immers, 
was het niet Baboeram die sinds augustus 2015 in tientallen persconferenties, toespraken en columns heeft aangegeven dat de 'slachtoffers van politiek geweld' wiens belangen hij zegt te behartigen, 'doodziek' worden van 'dat jaarlijks gejammer' van de 8 december nabestaanden? 

Was het niet Baboeram die er 35 jaar voor gekozen heeft niet aanwezig te zijn op de 8 december herdenkingen, omdat het volgens hem bijeenkomsten zijn met een 'politieke agenda' om het 'kolonialisme' in Suriname te handhaven? 

Was het niet Dew Baboeram die ons meedeelde dat hij daarom jaar in jaar uit niet naast zijn eigen rouwende ouders wilde staan in de Mozes en Aron Kerk in Amsterdam en hij er voor koos 'hen af te zetten en weer op te halen'? 

Was het niet Baboeram die met zijn 'waarheidsvinding' tot de conclusie is gekomen dat de 15 vermoorde mannen samen met de CIA een 'rechtse coup' beraamden tegen 'de grote leider van revolutie D.D. Bouterse', waarbij de gehele legertop zou worden 'geliquideerd' en er 'honderden doden zouden vallen'? Met deze leugenachtige beschuldigingen die rechtstreeks uit de koker van de hoofdverdachte komen heeft Baboeram de 15 mannen ideologisch opnieuw vermoord. 

Maar, Baboeram heeft zich niet alleen gericht tegen de op 8 december vermoorde mannen en hun nagedachtenis. Baboeram heeft zich vooral ontpopt als de man die persoonlijk ten strijde is getrokken tegen de nabestaanden van de op 8 december vermoorde mannen. 

Was het niet Baboeram die eind 2015 een poging deed tot splitsing van 8 december nabestaanden, door verschillende nabestaanden persoonlijk te benaderen met het verzoek een verklaring te onderteken dat zij 'zich terugtrekken uit het 8 decemberstrafproces'? 

Was het niet Baboeram die daarna een aanval opende op de leiders van de 8 december nabestaanden, die werden afgeschilderd als 'door haat verblinde personen' die de 8 december nabestaanden aanzetten tot een 'burgeroorlog'? 

Was het niet Baboeram die heeft beweerd dat de 8 december nabestaanden 'schuldig zijn aan de binnenlandse oorlog' en dus 'zelf bloed aan hun handen' hebben, waarmee hij poogde de nabestaanden van slachtoffers van de binnenlandse oorlog op te hitsen tegen de 8 december nabestaanden?

Baboeram had echter ook pijlen op zijn boog voor de rechterlijke macht. 
Was het niet Baboeram die beweert heeft dat de rechters in de Republiek Suriname 'politici in toga' zijn die 'buitenlandse koloniale belangen' dienen en dat de regering daarom in het 8 decemberstrafproces zou moeten 'ingrijpen'? 

Was het niet Baboeram bij wie na de strafeis van 20 jaar tegen de heer D.D. Bouterse kennelijk de stoppen doorsloegen toen hij woordelijk neerpende: 'Roy Baidjnath Panday als leider van het OM, Cynthia Valstein-Montnor als leider van de Krijgsraad en Iwan Rasoelbaks als leider van het Hof van Justitie, zouden zich moeten schamen dat zij allen hebben meegewerkt om dit proces als een politiek proces neer te zetten', aldus Baboeram na de strafeis van 20 jaar. 

Waarom wil Baboeram - nadat hij de 8 december slachtoffers ideologisch opnieuw vermoord heeft, de 8 december nabestaanden heeft willen vergruizen en de rechters in het 8 december strafproces als handlangers van het buitenland heeft weggezet - anno 2017 'nomo nomo' aanwezig zijn op een eerbetoon aan de 15 vermoorde mannen? Volgens mij is dat niet zo moeilijk te raden. Baboeram wil als een provocateur van het zuiverste water de orde en rust op de jaarlijkse bloemenhulde komen verstoren. Immers, Baboeram weet dat vanwege zijn eerder beschreven gedragingen, zijn aanwezigheid op het jaarlijks eerbetoon aan de 15 vermoorde mannen, tot gevoelens van onrust zal leiden. En dat is volgens mij nu precies wat Baboeram beoogt.

Indien Baboeram het invoelend vermogen mist om zijn voorgenomen bloemetje leggen in een humaan perspectief te plaatsen, heb ik een 'agersietori' voor hem. 

Zijn voornemen om op 8 december a.s. op de bloemenhulde voor de 15 vermoorde mannen te Bastion Veere ook een bloemetje te komen leggen, zal aanvoelen als een Neo-Nazi die op de jaarlijkse dodenherdenking van de door Hitler vermoorde personen, te Auschwitz, de Hitlergroet komt brengen.

Ik adviseer Baboeram om in de traditie van de marrons te begrijpen, dat in Suriname aan elke uitnodiging voor een openbare plechtigheid, inherent is dat iedereen welkom is, behalve 'trobiman'. 

Hugo A.M. Essed 
Paramaribo 24 oktober 2017

Inter Moengo Tapoe belet reportageploeg SCCN/QN Sport verslag te doen van wedstrijd

Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS): 'SVB moet ingrijpen' 

 
'De Vereniging van Sportjournalisten in Suriname heeft met stijgende verbazing kennis genomen van het besluit van de leiding van de voetbalvereniging Inter Moengo Tapoe om zondag in het Ronnie Brunswijk stadion een reportageploeg van SCCN/QN sport te beletten verslag te doen over de competitiewedstrijd in de eerste divisie tussen Inter Moengo tapoe en Transvaal. 

Met dit besluit heeft de Moengonese club ernstige inbreuk gepleegd op de journalistieke vrijheid de samenleving op de hoogte te stellen van het verloop van de wedstrijd. Een aannemelijke verklaring voor het besluit tot beknotting van het recht op informatie aan de samenleving is niet gegeven.

De vereniging betreurt en verwerpt derhalve met kracht deze vorm van eigenmachtig optreden door de leiding van Inter Moengo Tapoe. 

Voor de Surinaamse Voetbalbond (SVB) bestaat daarom voldoende aanleiding in te grijpen en verenigingen aangesloten bij de bond aan het verstand te brengen, dat journalisten onder geen enkele voorwaarde mogen worden belet hun werkzaamheden vrijelijk uit te voeren. 

De Wereldvoetbalbond, FIFA, huldigt de opvatting, dat in het belang van promotie van het product voetbal, het een vast gebruik is dat voetballers en trainers, journalisten te woord staan. Het spreekt vanzelf dat verhinderen van de beroepsuitoefening zal worden gezien als te handelen in strijd met het beginsel van de Wereldvoetbalbond. 

Aangezien internationale gebruiken en rechten van journalisten stipt dienen te worden nageleefd door de SVB wordt het bondsbestuur opgeroepen aangesloten bonden en verenigingen nader te instrueren over het verbod journalisten te beperken in de uitoefening van hun beroep.'

Minister Miranda herziet principe-akkoord met MinOWC inzake tariefsverhoging OBS-leden

Onregelmatigheden geconstateerd in onderzoek naar bus- en boothouders


Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT & C) wil het principe-akkoord dat getekend is met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), waarin was afgesproken, dat de leden van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) 40% verhoging van het tarief per augustus zouden krijgen, herzien. 

Er zijn onregelmatigheden geconstateerd in het onderzoek dat gedaan is naar bus- en boothouders. De minister gaat het openbaar vervoer ook reguleren.

Vandaag, woensdag 25 oktober 2017, wordt een commissie geïnstalleerd die onderzoek zal doen naar de werkzaamheden die boot- en bushouders verrichten in opdracht van de overheid. Deze commissie zal het totale openbaar vervoer onder de loep nemen. Het rapport van deze commissie, dat drie weken na de installatie verwacht wordt, zal definitief zijn zegt minister Jerry Miranda vandaag tegenover het Nationaal Informatie Instituut.

De OBS heeft het schoolvervoer lam gelegd de afgelopen dagen. De reden moet volgens Miranda niet gezocht worden in de sfeer van achterstallige betalingen. De afdelingen Interne Controle van de ministeries van OWT & C en Defensie hebben een onderzoek gedaan naar de bussen en boten die dienst doen voor de overheid, zegt minister Miranda.

In het rapport dat geproduceerd is, zijn ongeregeldheden geconstateerd, waarbij het ministerie van OWT & C het akkoord wenst te herzien alvorens over te gaan tot uitvoering daarvan.

Elf jaar na ondertekening 'grensovereenkomst' Frankrijk-Suriname keurt Assemblee ratificatiewet goed...

Franse en Surinaamse politie kunnen samen patrouilleren op elkaars grondgebied...
 
tot 2 kilometer landinwaarts aan beide zijden Marowijnerivier


Elf jaar nadat de 'Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en de Republiek Frankrijk inzake samenwerking van de politie aan weerszijden van de grens' is getekend, krijgt de regering toestemming om over te gaan tot ratificatie. De ratificatiewet, waarin de voorwaarden voor uitvoering van het verdrag zijn aangescherpt, is gisteravond met algemene 38 stemmen goedgekeurd door De Nationale Assemblee. De ABOP-fractie, die kanttekeningen had tegen de werking van het verdrag, heeft uiteindelijk besloten bij de stemming zich te onthouden, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 25 oktober 2017.


Met dit verdrag wordt het mogelijk dat de Franse en Surinaamse politie gezamenlijke patrouilles uitvoeren op elkaars grondgebied tot 2 kilometer landinwaarts aan beide kanten van de Marowijnerivier.

Kanttekeningen van verschillende Assembleeleden zijn opgevangen met uitvoeringsprotocollen die, voordat het verdrag in werking zal treden, moeten worden gemaakt. Ook moeten het traditioneel gezag en de bevolking langs de grens met Frans-Guyana goed worden voorgelicht over het verdrag.

De Nationale Assemblee is voorstander van een brede samenwerking met het buurland. Dit verdrag regelt slechts de politiesamenwerking. Het ligt in de bedoeling om te werken aan een breder verdrag, waar meer samenwerkingsgebieden worden ondergebracht. Er is al een intensieve samenwerking tussen beide landen op verschillende gebieden, waaronder medische zorg.

Benadrukt werd tijdens de behandeling, dat de Franse politie slechts een waarnemersstatus heeft. De patrouilles in Suriname worden onder leiding van de politie uitgevoerd. Door de politiesamenwerking kan de grensoverschrijdende criminaliteit beter worden aangepakt.

De wijze waarop het verdrag uitgevoerd zal worden moet vooraf helemaal duidelijk zijn. De randvoorwaarden, zoals trainingen en kennis van elkaars rechtssystemen, zijn opgenomen in het verdrag.

Diverse Assembleeleden wezen erop dat er in het verleden zaken behoorlijk mis gegaan zijn. De voorzitter van de commissie van rapporteurs, André Misiekaba (NDP) zei, dat door de werking van het verdrag zaken juist beter worden geregeld. Hij benadrukte, dat het verdrag niet bedoeld is om de bevolking langs de grens onaangenaam te zijn. Het overgrote deel van de samenleving gedraagt zich zoals het hoort. Het gaat om criminelen die de situatie in het grensgebied onveilig maken.

De VHP-fractie toonde zich grote voorstander van de ratificatie. Het verdrag is tot stand gekomen toen Chandrikapersad Santokhi minister was van Justitie en Politie. Krishna Mathoera en Santokhi haalden aan, dat gaat om aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. Er is al een intensieve samenwerking met de Fransen.

Misiekaba en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons onderkenden dat ook de NDP-fractie, net als die van de BEP en ABOP, aanvankelijk tegen het ratificeren van het verdrag was

Broer slaat broer met deegroller op hoofd

Ruzie om... een sigaret mondt uit in fikse ruzie


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 25 oktober 2017, dat zondag een man zijn broer met een deegroller op het hoofd heeft geslagen. De politie van Wanica kreeg die dag een melding over een vechtpartij. 

Ter plaatse aangekomen vernamen agenten, dat twee broers slaags waren geraakt met elkaar om een sigaret. Er ontstond op een bepaald moment een woordenwisseling tussen hen. De ene broer bewapende zich toen met een deegroller en sloeg daarmee heel hard op het hoofd van zijn broer. Deze laatste liep een gat in zijn hoofd op.

Na de klap maakte de verdachte zich uit de voeten. Hij werd dinsdag in de kraag gevat en is  ter zake poging tot zware mishandeling c.q. mishandeling in verzekering gesteld.

Vijf sociale leiders in Colombia in zeven dagen tijd vermoord

Volgens Stichting voor Vrede en Verzoening zijn in 2017 meer dan 80 maatschappelijke leiders gedood

Slachtoffers veelal betrokken bij bevorderen van alternatieven voor coca, het basisbestanddeel voor cocaïne


In de afgelopen zeven dagen zijn vijf sociale leiders in Colombia vermoord, een verontrustend aantal  voor een land dat een nationaal vredesproces probeert te implementeren. Volgens de Stichting voor Vrede en Verzoening (PARES, Fundación Paz y Reconciliación) zijn in 2017 meer dan 80 maatschappelijke leiders gedood. Dat is ongeveer één leider om de drie dagen, bijna tweemaal dezelfde statistiek als 2016.


Een medewerker van de Verenigde Naties heeft onlangs bevestigd, dat het doden van leiders is toegenomen sinds de vredesovereenkomst met de Marxistische FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) vorig jaar.

Bij de meest recente moord, promootte Miguel Perez het nieuwe illegale gewasvervangingsprogramma van de regering in de provincie Antioquia, toen hij vermoord werd.

PARES beweert, dat de meerderheid van de moorden in 2017 leiders betrof die betrokken waren bij het bevorderen van alternatieven voor coca, het basisbestanddeel voor cocaïne, volgens het Semana magazine.

Een vergelijkbaar rapport, dat deze week door drie mensenrechtenorganisaties werd gepubliceerd, verklaart dat inheemse leiders het primaire doel van de moorden waren, gevolgd door vertegenwoordigers van plattelandsgemeenschappen en Afro-Colombiaanse rechtenleiders. Gay-rechten- en arbeidersrechtenactivisten zijn ook getroffen door het geweld.

De eerste leider die deze week is vermoord, Jair Cortes, was lid van de lokale gemeenschap in Alto Mira en Frontera, Tumaco, waar de coca-gerelateerde botsingen tussen veiligheidstroepen en coca-boeren eerder deze maand leidden tot ten minste zeven dode boeren. Cortes, die beperkte beschermende maatregelen kreeg van de Colombiaanse Nationale Beschermingseenheid, had de massamoord in het openbaar veroordeeld voordat hij vermoord werd.

In de regio Tolima veroordeelden donderdaag de inheemse organisaties de dood van lerares Liliana Ramirez, die werd vermoord door huurmoordenaars in de gemeente Coyaima. Kolonel Luis Cubillos, een politiecommandant in Tolima, vertelde de krant El Espectador, dat de politie nog geen onderzoek naar det moord op Ramirez heeft gelanceerd.


Verder in het zuiden van het land, in de regio Putumayo, werd de leider van een gemeenschapsactie comité, Eliecer Carvajal, deze week door onbekenden vermoord. Lockale bewonerd in het Puerto Guzman gebied, waar hij vermoord is, bevestigden dat Carvajal al lange tijd met doodsbedreigingen werd geconfronteerd, maar lokale ambtenaren hebben nooit gereageerd.

Ten slotte is een gemeenschapsleidster in Comuna 13 in Medellin, Liliana Catano, deze week vermoord.

In reactie op de gevaarlijke veiligheidssituatie waarmee sociale leiders in het land werden geconfronteerd, werden een reeks protesten gelanceerd deze week in Colombia, waarin de regering van president Juan Manuel Santos wordt verzocht het vredesakkoord met de FARC uit te voeren.

De aanhoudende golf van moorden heeft het Colombiaanse publiek en diverse internationale waarnemers ertoe gebracht om Santos op te roepen maatregelen te treffen om deze moorden te voorkomen.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Nationale elftallen Venezuela en Iran 13 november vriendschappelijk in GelreDome-stadion Arnhem


Iran versloeg in 2002 Venezuela met 1-0 in een vriendschappelijk duel in Marokko


Venezuela en Iran zullen elkaar volgende maand ontmoeten in een internationaal vriendschappelijk duel in Nederland, aldus de Venezolaanse Voetbalfederatie (FVF, Federación Venezolana de Fútbol), aldus vandaag, woensdag 25 oktober2017, het Chinese persbureau Xinhua. 

Het duel wordt op 13 november in het GelreDome-stadion in Arnhem gespeeld, aldus de FVF in een verklaring op zijn officiële website. 

Het is de tweede wedstrijd tussen de teams, na hun 2002 vriendschappelijke in Marokko, die Iran met 1-0 won. 

Venezuela zal niet te zien zijn op het WK-2018 in Rusland  en eindigde uiteindelijk in het CONMEBOL (Confederación Sudamericana de Fútbol) kwalificatietoernooi van Zuid-Amerika als laatste. 
Iran verzekeerde zich van een plaats in Rusland door bovenaan hun groep - voor Zuid-Korea - te eindigen in de derde ronde van de Aziatische kwalificaties vorige maand.

Uruguay's eerste transgender senator belooft LGBT-rechten te versterken

Michelle Suarez is pas 34, maar wordt al beschouwd als een bejaarde

Nieuwe wet moet onder meer transgenders in staat stellen hun juridische identiteiten te veranderen zonder dat ze voor een rechter hoeven te verschijnen


Michelle Suarez, de eerste transgender senator van Uruguay, wordt al beschouwd als een bejaarde, terwijl ze pas 34 is, maar, dat is een zeldzaamheid in een land waar transgenders vaak jong sterven. Een veteraan voor LGBT-rechten, heeft zij geholpen om een ​​wetsontwerp te maken die het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht legaleerde in 2013 en werd de eerste transgender die naar de universiteit in Uruguay ging, aldus persbureau Reuters dinsdag 24 oktober 2017.

Suarez heeft veel barrières gebroken, maar het is misschien haar leeftijd die het meest belangrijke deel van haar strijd is. De meeste transgendervrouwen in Uruguay, een kleine Zuid-Amerikaans natie van 3,5 miljoen inwoners, leven niet zo lang.

'In Uruguay heeft een burger een levensverwachting van meer dan 70 jaar, maar transvrouwen hebben een levensverwachting van 35', zei Suarez, die deze maand in de senaat kwam.

Door de samenleving aan de kant worden gezet en door hun families vermeden, worden veel transgenders gedwongen om de school te verlaten en is het moeilijk werk te vinden en toegang te krijgen tot de gezondheidsdiensten. Om te overleven komen veel op straat als sekswerkers waar ze geconfronteerd worden met geweld, zei Suarez.

'Transvrouwen sekswerkers worden blootgesteld aan veel situaties van geweld. Ze worden met een enorme hoeveelheid agressie geconfronteerd', zei Suarez tegen de Thomson Reuters Foundation in een telefoongesprek. 'Dit alles betekent, dat het feit dat een vrouw transgender is - tezamen met arm en sekswerker zijn - van invloed is op de gezondheid en halveert bijna over het algemeen de levensverwachting van transvrouwen.'In de Amerika's is de gemiddelde levensverwachting van transgenders 30-35 jaar, volgens een rapport uit 2014 van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR).

Honderden LGBTI's in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn de afgelopen vijf jaar gedood, met minstens 41 aanvallen en moorden op LGBTI's die in de eerste drie maanden van dit jaar in de regio zijn gerapporteerd.

Als een senator die de communistische partij vertegenwoordigt, zei Suarez dat ze zal streven naar wetten die de rechten en bescherming van Uruguay's 3.000 transgenders versterken, die historisch uitgesloten zijn van de samenleving.

De wet, die momenteel wordt behandeld, zal transgenders in staat stellen hun juridische identiteiten te veranderen zonder dat ze voor een rechter hoeven te verschijnen. Het zou ook bevestigend optreden bevorderen, zodat 1 procent van de overheidsdiensten gereserveerd wordt voor transgenders, samen met 2 procent van de studiebeurzen.

'Het is een reeks maatregelen gericht op een kwetsbare groep mensen, in dit geval transgenders, en historisch gezien de obstakels die de bescherming van hun fundamentele gelijke rechten hebben voorkomen', aldus Suarez.

De wet streeft ernaar om een ​​overheidsfonds op te zetten om transgenders te compenseren die tijdens de militaire dictatuur van 1973-1985 in Uruguay vervolgd werden, zei ze.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Honderden aanvragers bouwkavels Richelieu vragen aandacht RGB-minister

'Wij zijn al zo'n drie jaar verder en ze kunnen nog niet beschikken over een toewijzing van RGB'


Honderden personen die een bouwkavel aangevraagd hebben te Richelieu in het district Commewijne, vragen de aandacht van minister Roliene Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) voor het feit dat ze nog steeds niet kunnen beschikken over hun papieren. 

'Honderden personen hebben betaald voor een kavel op Richelieu. Het project is inmiddels voorzien van wegen, trenzen en kavelnummers. Een deel van de aanvragers heeft een bereidverklaring ontvangen van het RGB-ministerie en met inachtneming van de vereisten, de aanvragen ingediend. De rest zit te wachten op een bereidverklaring. Wij zijn al ongeveer drie jaren verder en ze kunnen nog niet beschikken over een toewijzing van RGB', geeft een woordvoerder van de groep aanvragers aan, aldus dinsdag 24 oktober 2017 het Dagblad Suriname.

Deze aanvragers hebben te kampen met woningnood. 'Waarom kan de overheid de toewijzingen niet in orde maken, zodat de belanghebbenden alvast kunnen beginnen met het opzetten van een woning, in afwachting van nutsvoorzieningen zoals, watervoorziening en elektriciteit? Deze aanvragers kunnen nergens terecht voor informatie', geeft de woordvoerder aan.

'Zolang de aanvragers niet beschikken over een toewijzing, kunnen ze niet overgaan tot het ontplooien van activiteiten op het perceel. Dus ze mogen ook niet onderhouden, duikers plaatsen,opvullen met zand en bouwrijp maken. Dit alles moet toch mogelijk zijn', zegt hij.

'Voor de kleine man is het niet gemakkelijk om binnen een korte termijn een bouwsel op te zetten, omdat het terrein eerst bouwrijp gemaakt moet worden welke ook te maken heeft met financiële investeringen.'

De belanghebbenden verzoeken de minister van RGB om de zaken zo snel als mogelijk te realiseren.