zondag 8 september 2019

VSB: 'Bedrijfsleven moet zich goed voorbereiden op eventuele olievondsten in Suriname'

Directeur VSB overtuigd van olievondst voor de kust op korte termijn

VSB pleit voor uitbaggeren Surinamerivier en integrale aanpak van het vraagstuk van olievondsten


'Het bedrijfsleven moet zich goed voorbereiden, zodat het een graantje kan meepikken straks bij eventuele olievondsten in Suriname.' Dit zegt Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vandaag, zondag 8 september 2019 in de Ware Tijd.

Hij is net als Staatsolie-directeur Rudolf Elias overtuigd van een olievondst voor de kust op korte termijn. De VSB zit volgens haar directeur daarom niet stil. Hij zegt dat er in de afgelopen periodes met verschillende partners waaronder Staatsolie van gedachten is gewisseld over dit thema.

'We hebben al erover gesproken, maar de gesprekken moeten verder gaan.'

De VSB zal in oktober een lezing houden over de mogelijkheden voor lokale bedrijven bij een eventuele olievondst. De directeur wijst erop, dat de verwerking van de olievoorraden in Guyana ook enorme bedrijvigheid met zich zal meebrengen. Het is daarom goed als Surinaamse ondernemers zich alvast klaarstomen voor die ontwikkeling, omdat het bedrijfsleven munt daaruit kan slaan.

Mac Andrew: 'We zullen zeker een rol kunnen spelen. Zeker in de zin van traditionele goederen die we daar kunnen afzetten.' Hij benadrukt, dat het uitbaggeren van de Surinamerivier meer dan noodzakelijk is, indien lokale ondernemers goed willen profiteren van de olievondsten. 

'Je kan mooi zeggen dat we allerlei bedrijven gaan opzetten om bijvoorbeeld de platforms te voorzien van zaken die ze nodig hebben, maar als ze de havens van Suriname niet kunnen aandoen heeft het geen zin. We pleiten daarom voor het uitbaggeren van de rivier en een integrale aanpak van het vraagstuk van de olievondsten.'

Ecuador wil met Colombia en Peru WK voetbal in 2030 organiseren

(Bron foto: AF
'Het wordt een jaar waarvoor Zuid-Amerika favoriet is om toernooi te ontvangen'


De Ecuadoraanse president Lenin Moreno wil het WK voetbal in 2030 naar zijn land halen. Hij hoopt het vierjaarlijkse voetbalfeest te kunnen organiseren samen met Colombia en Peru. 

In onderstaande tweet kondigt Moreno zaterdag 7 september 2019 aan, dat hij het idee vrijdag heeft voorgelegd aan zijn Colombiaanse en Peruaanse collega, respectievelijk Ivan Duque en Martin Vizcarra.

'Ik heb presidenten Ivan Duque en Martin Vizcarra voorgesteld dat we in 2030 het WK voetbal organiseren in Ecuador, Colombia en Peru. Het wordt een jaar waarvoor Zuid-Amerika favoriet is om het toernooi te ontvangen', schreef Moreno.


In 2030 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat de eerste editie van het WK plaatsvond in Uruguay. Om dat te vieren, wil de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol het WK over elf jaar opnieuw naar Zuid-Amerika halen.


Vier andere Zuid-Amerikaanse landen (Argentinië, Uruguay, Chili en Paraguay) maakten al eerder bekend dat ze in de race willen stappen. Ook Spanje en Portugal lieten in juni weten een gezamenlijke kandidatuur te overwegen. Andere kanshebbers zijn Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Servië, die het eveneens samen willen doen, net zoals Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales. Nog kandidaten die worden genoemd, zijn Marokko en China.

De FIFA beslist in 2022 waar het WK van 2030 wordt gehouden. Over drie jaar is Qatar gastheer, in 2026 is het de beurt aan de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

(Suriname Mirror/El Universo/Belga/Twitter/Expreso)

Guatemala roept noodtoestand uit voor 22 gemeenten in noordoosten van het land

Noodtoestand nadat drie soldaten waren gedood door drugshandelaren bij grens met Belize

(Bron foto: Jeff Abbott/Al Jazeera)

De regering van Guatemala heeft de noodtoestand uitgeroepen voor 22 gemeenten in het noordoosten van het land, nadat drie soldaten in een hinderlaag waren gedood door vermeende drugshandelaren nabij de grens met Belize. 

Het Congres keurde zaterdag 7 september 2019 een maatregel goed waardoor politie en het leger verdachten in die rechtsgebieden kunnen vasthouden zonder aanhoudingsbevelen.De noodtoestand omvat ook een avondklok, terwijl het recht om te protesteren en grote vergaderingen te houden wordt beperkt.

Guatemala is doorvoerland voor Colombiaanse cocaïne op weg naar de Verenigde Staten.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/TeleSur TV/Twitter/Prensa Libre)  

Politie en leger Mexico pakken zo’n 70 gewapende leden criminele bende op

(Bron foto: DDG Noticias)
Groep stond op het punt om een bloederige strafexpeditie te beginnen


De politie en het leger hebben gisteren in het zuiden van Mexico een commando van zo’n 70 gewapende mensen aangehouden. De groep stond schijnbaar op het punt om aan een bloederige strafexpeditie te beginnen, zo zeggen de autoriteiten. 

De massa-arrestatie vond plaats in la Union, in het noordoosten van de staat Guerrero, een van de gewelddadigste staten van Mexico waar conflicten tussen drugkartels vaak in bloedvergieten eindigen.


'De eerste elementen van het onderzoek toen aan dat deze mensen de bedoeling hadden om de confrontatie aan te gaan met een andere groep criminelen voor de controle over het territorium', zegt de Mexicaanse minister van Veiligheid in een communiqué.

Het commando, uitgerust met wapens van verschillend kaliber, werd onderschept terwijl het zich met meerdere wagens richting de stad Petacalco verplaatste. De betrokkenen zullen zich moeten verantwoorden voor het gerecht.

Mexico wordt al sinds eind 2006 geplaagd door geweld nadat de overheid een omstreden militair offensief instelde om de drugshandel en georganiseerde misdaad de kop in te drukken. Die aanpak leidde echter alleen maar tot nog meer geweld. Al meer dan 250.000 mensen kwamen om.


(Suriname Mirror/DDG Noticias/Belga/Twitter)

Ivanka Trump ontmoet de Paraguayaanse president Mario Abdo Benítez

(Bron foto: Twitter)
Dochter president Trump zet zich in voor economische empowerment vrouwen


Ivanka Trump heeft vrijdag 6 september 2019 de Paraguayaanse president Mario Abdo Benítez en vrouwelijke ambachtslieden ontmoet als onderdeel van haar tour door Zuid-Amerika en kondigde de toezegging aan van een extra $ 500 miljoen voor een fonds om vrouwelijke ondernemers in de regio te helpen. 

De reis van de dochter en speciale adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump is gericht op het promoten van een initiatief van het Witte Huis voor de economische empowerment van vrouwen en omvatte eerdere stops in Argentinië en Colombia. Ze arriveerde donderdagavond in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion.Ivanka Trump zei dat financiële verplichtingen aan het Women's Prosperity and World Development Initiative zouden worden verdubbeld met 'een extra US $ 500 miljoen aan kapitaal van de particuliere sector' voor vrouwelijke ondernemers. Ze werd vergezeld door plaatsvervangend staatssecretaris John Sullivan.


Eerder zei ze met een groep uitgenodigde vrouwen, dat het mondiale empowermentproject gericht is op het bevorderen van beter beroepsonderwijs, toegang tot kapitaal en markten, en het creëren van een juridische en culturele omgeving waarin vrouwen bankrekeningen kunnen openen en krediet kunnen verkrijgen.

Ze begroette ambachtslieden die met de hand geborduurde dekens en tafelkleden evenals andere producten maakten.


Abdo Benítez zei in zijn welkomstboodschap, dat Paraguay en de Verenigde Staten 'een historische vriendschap hebben; we delen waarden van democratie en institutionalisme.' 'Vandaag delen we ook waarden ter verdediging van het gezin', zei hij.

Na een ontmoeting met Abdo Benítez keerde Ivanka Trump terug naar Washington.

(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter)

Paraguay stelt onderzoek in naar menselijke resten gevonden in pand ooit eigendom van dictator Stroessner

Beenderen van zo'n vier mensen gevonden onder badkamer in het huis


Autoriteiten in Paraguay hebben een onderzoek ingesteld nadat menselijke resten werden gevonden in een pand dat ooit eigendom was van de voormalige rechtse dictator Alfredo Stroessner, tijdens wiens 35-jarige autoritaire heerschappij minstens 423 mensen werden gedood of met geweld verdwenen. 

Beenderen van naar schatting vier mensen werden gevonden onder een badkamer in het huis in de buurt van Ciudad del Este, de op een na grootste stad van Paraguay.

Lokale media meldden, dat leden van families die het gebouw hadden gekraakt, op zoek waren naar begraven schatten - een veel voorkomende activiteit in Paraguay - toen ze de ontdekking deden.

María Stella Cáceres, directrice van het Museo de las Memorias - een instelling die zich toelegt op het vertonen van de misdaden van de Stroessner-dictatuur - vertelde de Britse krant Guardian, dat het uiterst belangrijk was om zorgvuldig te controleren of de overblijfselen eigendom zijn van de slachtoffers van het regime. 'De slachtoffers zijn niet alleen de mensen die zijn verdwenen, maar ook hun families en gemeenschappen. Dit is een misdaad tegen de mensheid die aan de gang is en niet zal eindigen totdat de overblijfselen zijn gevonden, geïdentificeerd en teruggegeven.'

Rogelio Goiburú, hoofd de afdeling Dirección de Memoria Histórica y Reparación van het ministerie van Justitie, vertelde het lokale televisiestation C9N, dat onderzoek zou plaatsvinden om na te gaan of de botten inderdaad tot slachtoffers van de dictatuur behoorden.Generaal Alfredo Stroessner hield de langste dictatuur in de moderne geschiedenis van Zuid-Amerika in stand, van een militaire staatsgreep in 1954 tot 1989, toen zijn jarenlange medewerker Gen Andrés Rodríguez een militaire opstand leidde die hem van de macht verwijderde. Hij stierf in ballingschap in Brazilië in 2006.

Stroessner's 35-jarige dictatuur werd gekenmerkt door de gewelddadige onderdrukking van oppositiegroeperingen. Deze praktijken werden in 1992 aan de wereld onthuld, toen ongeveer 700.000 documenten gecreëerd door de veiligheidstroepen van het regime - die bekend zijn geworden als de 'Archivos del Terror' - werden ontdekt in een afgesloten ruimte in een politiebureau in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Deze documenten gaven een overzicht van het routinematige gebruik van het regime van vervolging, ontvoering en marteling. Ze leverden ook het bewijs van de deelname van Paraguay aan de door de VS geleide operatie Condor - een programma waarbij militaire dictaturen samenwerkten om de linkse oppositie in Zuid-Amerika gewelddadig te onderdrukken.


Leden van de politieke oppositie waren niet de enige slachtoffers van de veiligheidstroepen van Stroessner. De LGBT-gemeenschap van Paraguay werd ook zwaar getroffen.

Goiburú, in gesprek met C9N, zei dat veel leden van de inheemse gemeenschap waren getroffen, evenals honderden jonge meisjes die door het regime waren gebruikt voor seksueel misbruik.

Een rapport van de  La Comisión de Verdad y Justicia van Paraguay stelt, dat onder Stroessner, ten minste 423 mensen werden geëxecuteerd of 'verdwenen', 18.722 gemarteld en 3.470 gedwongen in ballingschap. De lichamen van slechts 37 van degenen die zijn vermoord door de dictatuur zijn tot op heden gevonden, waarvan er slechts vier zijn geïdentificeerd.

Een nationale campagne, Jajoheka Jajotopa, gevormd door familieleden en mensenrechtenorganisaties van slachtoffers, blijft aandringen op actie om diegenen te vinden die zijn gedood door de dictatuur van Stroessner. Maar activisten zeggen dat de regering van de huidige president, Mario Abdo Benítez - zoon van Stroessner's privésecretaris - er niet in is geslaagd om onderzoekswerk adequaat te financieren. 'Noch de huidige regering, noch degene die eraan voorafging, noch degene die daaraan voorafging die zich zorgen maakte over het lot van degenen die verdwenen', zei Martín Almada, de advocaat die het archief heeft ontdekt.

(Suriname Mirror/Cronica del Quindio/Twitter/El Comercio/YouTube)

Bestuurskundige Boldewijn: 'Ministersactiviteiten en partijactiviteiten gaan niet samen'

'Ministers kunnen geen propaganda maken voor hun partij, het wordt een bacovenwinkel, het is onjuist'


Bestuurskundige August Boldewijn vindt, dat ministersactiviteiten en partijactiviteiten niet met elkaar verweven mogen zijn. Onlangs hebben ministers zich tijdens hun partijactiviteiten bezig gehouden met staatszaken en in weer andere gevallen zijn overheidsplechtigheden gemengd met partijpropaganda-activiteiten. Dit was onder andere te zien bij de oplevering van de Mangolaan, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 8 september 2019. Er was versierd met Surinaamse vlaggen en NDP-partijvlaggen. 


Bij een recent partijbezoek in de Wijk Goede Verwachting van de coördinator van de NDP in Latour was het beeld niet anders. De coördinator is tevens de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

'De twee zaken moeten uit elkaar gehouden worden. Anders kan een ambtenaar die op basis van zijn kennis en kunde in een bepaalde job is benoemd dat ook doen. Ministers willen doen geloven dat wat wordt gedaan een partijaangelegenheid is.'

Boldewijn stelt, dat een paspoort en een rijbewijs op een normale manier worden verstrekt, maar als het aankomt op uitgifte van percelen is een minister met zijn hele partij aanwezig. 'Een bewindspersoon heeft een opdracht om te dienen. Dat staat in de taakomschrijving van een minister.'

Hij legt uit, dat het ministersambt tot het politiek bestuurlijke behoort en een ambtelijke tot het administratief bestuur. Een minister moet samen met de president beleid maken. Bewindslieden zijn samen met de president verantwoording verschuldigd aan het volk. Boldewijn wijst naar het semi-presidentieel systeem dat Suriname kent, waarbij de president niet rechtstreeks door het volk gekozen wordt. De bestuurskundige omschrijft ministers als secretarissen van de president die niet door het volk gekozen zijn, maar door de politiek zijn voorgedragen. Hun taken en bevoegdheden zijn vastgelegd in het staatsbesluit voor departementen, dat getekend is door de president.

'In de uitvoering van taken moet het onderscheid gemaakt worden of het namens de staat gebeurt of namens de partij.' Vandaar dat hij erop hamert dat zij geen propaganda kunnen maken voor hun partij. 'Het wordt een bacovenwinkel. Het is onjuist. U zit daar namens het volk en niet namens een politieke partij.'

De bestuurskundige geeft aan dat het duidelijk moet zijn in welke hoedanigheid bewindslieden optreden. 'Als een minister in opdracht van de staat problemen aanhoort past het niet dat er tegelijkertijd propaganda wordt gevoerd. Is de minister op dat moment een propagandist of staatsman?'

Regulering en ordening fuikstandenrij 'Whiteboei' te Nickerie

Ministerie van LVV bereikt overeenstemming met de fuiknetvissers

(Bron foto's: ministerie van LVV)

In het gebouw van het visserijcentrum Nickerie is de staf van het onderdirectoraat Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met de Binnenwateren Visserij (BV) fuiknetvissers bijeengekomen om te praten over de regulering van de fuikstandenrij, meer bekend als 'Whiteboei', zo bericht het ministerie zaterdag 7 september 2019.

De voorgelegde ordeningsvoorstellen vanuit het onderdirectoraat Visserij zijn na de gedachtewisseling aangepast en door minister Rabin Parmessar puntsgewijs benoemd en bekrachtigd.

Het 'Whiteboei' gebied is onder de aandacht gebracht van het ministerie, nadat de Maritieme Politie vissers had opgedragen zich te verwijderen uit dat gebied, vanwege illegale visserijpraktijken aldaar. Er is nimmer toestemming gegeven om in dat gebied te vissen. Na overleg met de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft het ministerie van LVV zaterdag de issues besproken met, en oplossingsmodellen voorgesteld aan de belanghebbenden.

In samenspraak met hun zijn er duidelijke afspraken gemaakt waarmee alle partijen akkoord zijn. Er is onder andere overeenstemming bereikt over:

1. De verdeling van de standplaatsen;
2. Het reguleren van de vergunning; één standplaats per vergunning, waaraan één boot gekoppeld is;
3. De toewijzing van standplaatsen; er zal een wachtlijst worden samengesteld over de verdeling, die aan een ieder zal worden bekendgemaakt;
4. Het verbod om visserijactiviteiten te ontplooien op de standplaats die aan een ander toebehoort;
5. Standaardisatie van de lengte van de visfuikstand; de toegestane lengte is vastgesteld op maximaal 300 meter;
6. De afschaffing van de combinatie fuiknet- en drijfnetvisserij.

Naast de gemaakte afspraken is ook gesproken over sancties die volgen bij overtreding van de regels. Minister Parmessar geeft aan dat er slechts één sanctie is namelijk, het intrekken van de vergunning. Deze harde maatregel zal bijdragen aan het terugdringen van de visserijdruk.

De bewindsman roept een ieder op om illegale visserijpraktijken te rapporteren aan de diverse autoriteiten, zodat gepaste maatregelen kunnen worden getroffen. Parmessar benadrukte weer de noodzaak van transparantie en samenwerking tussen alle stakeholders van zijn beleid.

LVV-minister Parmessar reikt na 16 jaren salaris cheques uit aan arbeiders Prins Bernard Polder

(Bron foto's: ministerie van LVV)
Met de inontvangstneming is de dienstbetrekking met het bedrijf beëindigd


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zaterdagmiddag 7 september 2019 in Nickerie cheques overhandigd aan zeven  arbeiders van de Prins Bernard Polder. De Prins Bernard Polder is eigendom van de Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL) die onder het ministerie van LVV valt, zo bericht het ministerie.

Deze arbeiders zitten meer dan 16 jaren thuis zonder salaris en andere tegoeden, doordat de toenmalige regering het bedrijf had verhuurd aan Sunrice BV waarvoor honderden duizenden Amerikaanse dollars betaald moesten worden om het vrij te krijgen.


In 2008 werd de Prins Bernard Polder weer verhuurd, aan de Sunda Groep. Sindsdien hebben velen zich bekommerd om het lot van deze arbeiders, zonder enig resultaat.

Met de overhandiging van de cheques aan de arbeiders, toont deze regering volgens minister Parmessar, dat zij de factor mens altijd als bijzonder belangrijk ziet. Volgens de bewindsman heeft het enige tijd geduurd, omdat het geld niet zo voor handen ligt en zaken via de Raad van Ministers moesten worden geregeld.

Kenneth Donk, voorzitter van Centrale van Landsdienaren Organisaties Regio-West, die zich reeds vele jaren sterk maakt voor deze groep, noemt dit het bewijs, dat een rechtvaardige strijd altijd zal worden beloond. Hij prees de regering en voorgaande ministers van LVV voor hun inzet op dit stuk.

Met de in ontvangstneming van de bedragen die de arbeiders na onderhandelen met het ministerie zijn overeengekomen, is ook hun dienstbetrekking met het bedrijf beëindigd. De vroegere arbeiders van de Prins Bernard Polder kunnen reeds maandag over hun geld beschikken. De overheid is reeds vele jaren in een rechtsprocedure verwikkeld met de Sunda Groep om de polder weer in eigen boezem te krijgen. De Prins Bernard Polder is bijzonder belangrijk voor de produktie van zaaizaad voor de rijstsector.