dinsdag 27 november 2018

Gajadien (VHP): 'Autoriteiten moeten zo snel mogelijk met informatie komen, visserijsector is in rep en roer'

'Het moet dus niet zo zijn, dat wij op gegeven moment zitten met visloze wateren'

- 'LVV-minister Lekhram Soerdjan strooit de samenleving, waaronder ook vissers, zand in de ogen' 
- 'Deze minister is net als de overige 15 ministers en de vicepresident een pion van de hogere machthebbers in dit land'


De regering moet volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien onder geen enkele voorwaarde vissersvergunningen verstrekken aan de 5 tot 6 nieuwe trawlers uit China, die voor de Surinaamse kust zijn waargenomen. 'Indien dat gebeurt, zullen onze visgronden worden leeggeroofd. Ik doe daarom een dringend oproep naar de autoriteiten om zo snel als mogelijk met de broodnodige informatie te komen. De visserijsector is in rep en roer', zegt Gajadien dinsdag 27 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

Ondertussen zijn twee van deze schepen aangemeerd bij de steiger van de Centrale Vissershavens in Suriname (Cevihas).

Volgens de VHP’er moet niet te lichtvaardig worden omgegaan met deze kwestie. Hij ziet het juist als een nationale zaak waartegen de totale samenleving moet opkomen. De regering had gesteld geen nieuwe vergunningen te geven aan trawlers, vanwege nadelen die verbonden zijn aan het vissen met netten. Ook internationaal wordt dit beleid gevoerd.

De politicus voert aan, dat voorkomen moet worden dat Suriname hetzelfde lot ondergaat, zoals dat in Afrikaanse landen is gebeurd. 'Daar hebben grote buitenlandse vissersschepen de visgronden binnen een jaar leeggeplunderd. Het moet dus niet zo zijn dat wij op gegeven moment ook zitten met visloze wateren', aldus de politicus.

Gajadien voert aan, dat minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de samenleving, waaronder ook vissers, zand in de ogen strooit door aan te geven dat er nog geen vergunning aan deze fabrieksschepen is verstrekt, terwijl twee daarvan vooruitlopend op deze vergunning al met toestemmingsbrieven de Surinaamse wateren zijn binnengevaren. Erger nog, Soerdjan blijkt ook niet in staat te zijn na te gaan hoeveel toestemmingen aan diverse particulieren en bedrijven, vooral uit het buitenland, zijn uitgegeven door zijn voorganger Soeresh Algoe.

De LVV-minister liet via zijn collega Soewarto Moestadja van Arbeid afgelopen vrijdag in De Nationale Assemblee weten, dat er wel aanvragen zijn en vooruitlopend daarop is door de aanvrager gevraagd of hij zich reeds mag voorbereiden daarop. Hierop beweert de LVV-minister ‘nee’ te hebben gezegd.

'Het is onvoorstelbaar. Deze minister is net als de overige 15 ministers en de vicepresident een pion van de hogere machthebbers in dit land. Zij besturen het land niet, maar worden geleid door de president en zijn hoge vrienden', aldus de politicus.

Chili vliegt 180 Haïtiaanse burgers naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince

Chileens luchtmachtvliegtuig haalt op terugvlucht in Caracas  bijna 100 Chilenen op 

'Humanitaire vluchten' of 'gedwongen deportaties'...?


Chili heeft maandag 26 november 2018 met een tweede vlucht 180 Haïtiaanse immigranten terug gevlogen naar hun geboorteland en op de terugvlucht zijn in de Venezolaanse hoofdstad Caracas door  het Chileense luchtmachtvliegtuig bijna 100 Chilenen opgehaald en ze terug gevlogen naar Santiago, vertelde minister van Binnenlandse Zaken Andres Chadwick aan verslaggevers. 

Terwijl de olierijke economie van Venezuela in crisis is geraakt door president Nicolas Maduro, zijn volgens de Verenigde Naties maar liefst 1.9 miljoen Venezolanen geëmigreerd sinds 2015.

'Dit zal een humanitaire vlucht zijn onderweg daarheen, en op de terugweg', zei Chadwick.

In totaal hebben 1.600 Haïtianen zich gemeld voor de vluchten terug naar Haïti vanuit Chili, onderdeel van een programma dat door de regering van de centrumrechtse president Sebastian Pinera wordt bestempeld als 'humanitaire vluchten', maar door migrantengroepen wordt bekritiseerd als 'gedwongen deportaties'.

Het beleid is gericht op Haïtianen die moeite hebben om werk te vinden in een van de rijkste economieën van Latijns-Amerika, in sommige gevallen naar de Andes gelokt door mensenhandelaren met valse beloften.

Eerder deze maand keerden 176 Haïtianen terug naar Haïti op een andere Chileense luchtmachtvlucht. De gratis retourreis vereist, dat mensen die vertrekken, een verklaring ondertekenen dat ze negen jaar lang niet terug zullen komen, en vragen dat ze onmiddellijk familie meenemen.

Het beleid heeft geleid tot controverses bij sommige migrantengroepen, voorvechters van rechten en academici. Haïti is een van 's werelds armste landen, verwoest door natuurrampen, politieke beroering en gebrekkige veiligheid. De regering van Chili heeft gezegd dat er ongeveer 112.000 Haïtianen in Chili zijn, of ongeveer 10 procent van de totale immigrantenpopulatie.

(Suriname Mirror/VOA News)

Voorzitter bond bij Newmont: 'Nooit de bedoeling geweest om het bedrijf Newmont te bespreken'

Focus ligt op de cao-onderhandelingen die plaats moeten gaan vinden


De voorzitter van de Newmont Werknemers Organisatie (NWO), Murwin Leeflang, zegt vandaag, dinsdag 27 november 2018, op Starnieuws, dat de focus nu ligt op de cao-onderhandelingen die moeten komen. Tijdens de indiening hiervan heeft de vakorganisatie gevraagd om ontvangen te worden door de directie van de Amerikaanse multinational. Dat is ook gebeurd, vertelt Leeflang. Er zijn afspraken gemaakt om spoedig bij elkaar te komen en een traject uit te zetten. 

De vakbondsman zegt, dat de leden blij zijn dat ze de zijde van de vakorganisatie hebben gehoord. Het bestuur heeft gisteren en vorige week donderdag en vrijdag de leden geïnformeerd over de laatste stand van zaken.

Hij benadrukt, dat het nooit de bedoeling is geweest om het bedrijf Newmont te bespreken. Hij merkt op, dat in de berichtgeving over de gehouden persbriefing de indruk is gewekt dat de NWO het bedrijf tegen de schenen wil schoppen, dat de vakorganisatie ongenuanceerde uitspraken heeft gedaan en onwaarheden heeft verteld. Tijdens de persbriefing twee weken geleden zei Leeflang, dat er is geen arbeidszekerheid is en daarmee geen inkomenszekerheid aan de werkers van Newmont. De aangeboden collectieve arbeidsovereenkomst (cao) heeft dan ook als hoofddoel het bieden van arbeidsrechtszekerheid.

De arbeiders hebben op dit moment alleen een arbeidscontract voor bepaalde tijd waarin opgenomen is, dat de werkgever het recht heeft om de overeenkomst op elk moment te beëindigen, zegt de NWO-voorzitter. Ook wil de vakorganisatie het pensioen in goud. De directie van Newmont heeft zich daarna uitgesproken over de 'ongenuanceerde en zorgwekkende' uitspraken die de NWO heeft gedaan over de arbeidszekerheid van de werknemers bij het bedrijf.

Dit is volgens Leeflang niet het geval. Het doel van de persbijeenkomst was het informeren van de gemeenschap over het ontstaan van de organisatie, waar die tot heden is en hoe de organisatie verder zal gaan. De NWO-voorzitter geeft verder aan, dat de concessies van Newmont enorm uitgestrekt zijn waardoor het moeilijk is om mensen te bereiken, die verspreid werken in verschillende werkgebieden. Daarom is ook van dit forum gebruik gemaakt om hen informatie te geven.

Newmont is geïnformeerd, dat een persbriefing gehouden zou worden en achteraf is de informatie ook opgestuurd aan het bedrijf, vertelt Leeflang. Hij hoopt dat het niet als aanval wordt gezien op Newmont, omdat 'dit niet de bedoeling is geweest'. Er is volgens hem slechts gesproken over zaken die zijn geconstateerd.

Kinderbijslag wordt nog niet uitbetaald aan ouders in Paramaribo

Nog veel onduidelijk rond diefstal Kinderbijslag-gelden in oktober

Waarnemend directrice Sociale Zaken: 'Nog steeds niet bekend hoe groot het gestolen bedrag is, geen medewerkers in verzekering gesteld'


Ouders uit Paramaribo die nog Kinderbijslag tegoed hebben van de overheid zullen extra geduld moeten opbrengen. Volgens Angela Salmo, waarnemend directrice van Sociale Zaken, is het niet bekend wanneer rechthebbenden hun vergoeding zullen ontvangen. 'Als we het gestolen geld niet terugvinden, zullen we het opnieuw moeten aanvragen bij het ministerie van Financiën', zegt Salmo vandaag, dinsdag 2 november 2018, in de Ware Tijd.

Begin oktober werd ingebroken in het kantoor van de dienst Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV) en is een groot bedrag verdwenen. De dienst kan hierdoor niet beginnen met de nabetaling Kinderbijslag in Paramaribo. Dit treft vooral ouders die het geld niet op tijd zijn gaan ophalen. De waarnemend directrice kan niet zeggen of zij dit jaar de vergoeding nog krijgen. Volgens haar komen de ouders ook niet naar het kantoor om te vragen wanneer het geld wordt uitgekeerd.

De uitbetaling in de overige districten is wel gedaan, dat geld was namelijk op de bank. Hoe groot het gestolen bedrag is, weet Salmo nog steeds niet. Volgens haar zijn geen medewerkers in verzekering gesteld. Ze weet ook niet of andere personen zijn aangehouden.

Het is niet de eerste keer dat geld dat is bestemd voor de uitbetaling van Kinderbijslag is gestolen. Ambtenaren van het ministerie zijn afgelopen maart gearresteerd voor betrokkenheid bij een diefstal die enkele jaren geleden plaatsvond. Daardoor zou er een gat zijn ontstaan en elk jaar werd met geld geschoven om dit te dichten.

In oktober 2017 onthulde minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting deze malversatie. De uitbetaling van Kinderbijslag werd toen voorlopig stopgezet. Rechthebbenden van Leiding, Koewarasan, Domburg en een deel van Welgelegen moesten toen wachten. Polak beloofde destijds. dat de mensen het geld binnen twee weken zouden krijgen, maar uiteindelijk werd de betaling in december 2017 hervat. De bewindsvrouwe had hiervoor 6 miljoen Srd losgekregen.

Peruaanse regering blokkeert alle exploratievergunningen voor mijnbouw op Rainbow Mountain

Conflicten tussen toerisme en mijnbouw zijn niet zeldzaam in Peru


Conflicten tussen toerisme en mijnbouw zijn niet zeldzaam in Peru, een land vol met historische en toeristische sites dat ook de op een na grootste producent van koper, zink en zilver ter wereld is. Maar, in het geval van Rainbow Mountain (la Montaña de Siete Colores) lijken de voorstanders van natuurbehoud gewonnen te hebben. 


De Peruaanse regering heeft vrijdag 23 november 2018 alle exploratievergunningen voor mijnbouw op Rainbow Mountain Vinicunca, een opkomende toeristische bestemming in Zuid-Amerika, geblokkeerd.


Gelegen in het zuidoosten van Peru, vlakbij Cuzco, ooit de hoofdstad van het Inca-rijk en de ruïnes van Machu Picchu, trekken de kleurrijke hellingen van het gebied dagelijks ongeveer duizend toeristen naar Vinicunca, wat de berg van zeven kleuren in de lokale inheemse Quechua-taal betekent.

De kleuren vingen echter ook de aandacht van mijnbouwbedrijven. Waar toeristen een betoverende mix van rood, geel en groen zien, zagen mijnwerkers sporen van kopererts, ijzererts en andere mineralen.

Een eenheid van het in Canada gevestigde Camino Minerals Corp kreeg in maart een mijnconcessie, wat leidde tot protesten van lokale gemeenschappen. Hoewel het bedrijf in juni zei, dat het de mijnbouwrechten voor het gebied zou opgeven, bleef de onzekerheid over de toekomst van het gebied tot laat vrijdag overeind, toen een presidentieel decreet mijnbouwactiviteiten in het gebied verbood gedurende 12 maanden.


Staatspersbureau Andina citeerde de regionale regering en zei, dat het ministerie van Mijnbouw de documenten nu moet verwerken om het een regionaal beschermd gebied te verklaren.

Grote mijnbouwactiviteiten rond Cuzco omvatten de Las Bambas kopermijn van MMG Ltd., de Antapaccay van Glencore Plc en Constancia van Hudbay Minerals Inc.

(Suriname Mirror.Bloomberg/Twitter)

Verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro verantwoordelijk voor einde aanwezigheid artsen uit Cuba'

'Het is ook triest dat ons land een president heeft gekozen die zijn eigen mensen schade toebrengt'


De verkozen president Jair Bolsonaro is verantwoordelijk voor het einde van Cuba's deelname aan het Braziliaanse Meer Doctors-programma (Programa de Pós-Graduação em Saúde), evenals het feit dat miljoenen Brazilianen nu geen medische hulp hebben, aldus de leider van de Partido Socialista Brasileiro (PSB), Carlos Siqueira.

De PSB-president vertelde Prensa Latina, dat Bolsonaro's positie Cuba dwong om zijn samenwerkingsinitiatief stop te zetten, gecreëerd door de regering van presidente Dilma Rousseff (2011-2016).

'We zijn erg dankbaar voor de aanwezigheid van artsen van het eiland in Brazilië en we betreuren ten zeerste de verantwoordelijkheid in deze tragedie van onze toekomstige president, die in januari de macht zal nemen', zei Siqueira.

Hij beschreef een positieve impact op het werk van Cubaanse artsen in zijn land, 'voornamelijk in arme plaatsen en ver weg van de grote stedelijke centra, waar nog nooit een arts is geweest'.

'We krijgen 28 miljoen mensen zonder medische hulp na de terugkeer van Cubaanse professionals naar hun thuisland en het is ook triest dat ons land een president heeft gekozen die zijn eigen mensen schade toebrengt.'


(Suriname Mirror/Prensa Latina)

Bende 50 gewapende personen valt banken, militaire- en politie-kazerne aan in Bacabal, Maranhao (Brazilië)

Ook voertuigen in brand gestoken en drie verdachten doodgeschoten in vuurgevechtEen bende van zo'n 50 gewapende personen viel zondagavond, 25 november 2018, twee banken en een militaire- en politie-kazerne aan, in een stad in het noordoosten van Brazilië, stak voertuigen in brand en veroorzaakte een schietpartij waarin drie verdachten de dood vonden. 

'Er was een aanval door een interstatelijke bende tegen Banco do Brasil, de politie confronteerde hen en confronteerde zich met moed en adequaat uitgerust, sommigen werden gedetineerd en drie aanvallers stierven', liet gouverneur Flavio Dino van Maranhao maandag in een 'tweet' weten:


De bende viel de twee banken in Bacabal, de staat Maranhao, aan in het noordoosten van Brazilië - ongeveer 1.700 kilometer van Rio de Janeiro - omstreeks tien uur 's avonds. lokale tijd zondag, aldus  Folha de Sao Paulo.


Bacabal heeft naar schatting 100.000 inwoners en ligt ongeveer 250 kilometer van de hoofdstad Sao Luis. De relschoppers verbrandden op zijn minst twee voertuigen en hielden een vuurgevecht tegen politie en leger, die zich in de kazerne bevonden. De bende bleef maandag tot drie uur 's ochtends uur in de stad, volgens Folha, die tweets van bewoners citeerde.

(Bron foto: Erisvaldo Santos-TV Mirante)
Banco do Brasil bevestigde de berichten aan de krant, terwijl de eigenaar van het andere bankagentschap Bradesco zei, dat het geen doelwit was van de aanval, voegde Folha eraan toe. Een afzonderlijk bericht van G1 Globo toonde afbeeldingen van het interieur van het Bando do Brasil-bureau waarvan werd gezegd dat het 'volledig verwoest' is. Er staat, dat de bank niet heeft onthuld hoeveel er is gestolen. G1 schrijft, dat drie mensen werden gearresteerd, waaronder iemand die verdacht werd deel te nemen aan de aanval, en twee andere mensen die de bank leken te betreden om papiergeld te stelen dat niet door de aanvallers was meegenomen.


Politie en militaire voertuigen werden vernietigd door de bende, die een vrachtwagen gebruikte om de ingang van het politiebureau te blokkeren om te voorkomen dat ze voertuigen gebruikten om hen te volgen.

Verschillende ingesloten politievoertuigen werden verbrand op het terrein van de politie, voegde G1 eraan toe. De aanvallers waren slechts ongeveer twee uur in de stad, maar namen een paar gijzelaars mee die later werden vrijgelaten nadat de bende ontsnapte, zei G1.

Brazilianen hebben eind oktober Jair Bolsonaro tot president gekozen, die op 1 januari een termijn van vier jaar zal beginnen.  Bolsonaro, een gepensioneerde militair die politicus werd, heeft beloofd zich hard te zullen verzetten tegen misdaad. Hij leidde een campagne op basis van nationalistische retoriek en verdedigde ook het Braziliaanse militaire bewind van 1964 tot 1985. De Braziliaanse militaire heerschappij werd gekenmerkt door ernstige repressie van linkse politieke groeperingen en sociale bewegingen.

(Suriname Mirror/G1 Globo/UPI/Twitter/Facebook/veja.abril)

OM Sao Paulo beschuldigt ex-president Brazilië Lula da Silva van witwassen via betrekkingen met Equatoriaal-Guinea

'Lula beïnvloedde beslissingen van president Teodoro Obiang ten gunste van Braziliaanse ARG groep in het Afrikaanse land'

Advocaten van Lula spreken van 'ongeëvenaarde politieke vervolging'


De juridische problemen van de gevangen ex-president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, zijn maandag 26 november 2018 toegenomen, nu hij door het Openbaar Ministerie (OM) van Sao Paulo wordt beschuldigd van het witwassen van geld in zijn betrekkingen met Equatoriaal-Guinea. 

'Lula gebruikte zijn internationale prestige om beslissingen van de president Teodoro Obiang (Nguema) van Equatoriaal-Guinea te beïnvloeden ten gunste van de Braziliaanse ARG groep in het Afrikaanse land', zei het parket in een verklaring. In ruil daarvoor wordt aangenomen dat Lula tussen september 2011 en juli 2012 een miljoen reais ($ 250.000) aan smeergeld heeft ontvangen onder het mom van donaties aan zijn liefdadigheidsinstelling Lula Instituut.

De vermeende gebeurtenissen gebeurden na zijn presidentschap 2003-10. Het Lula Instituut verwierp de beschuldigingen en zei dat al zijn 'ontvangen donaties ... legaal zijn, naar behoren zijn verklaard ... en gebruikt voor de activiteiten van het instituut, zonder enige compensatie.'

Volgens de Officier van Justitie, vroeg een uitvoerend lid van het civiele bouwbedrijf ARG 'de ex-president om de rol van tussenpersoon te spelen' met Obiang om de zakelijke transacties van het bedrijf in Equatoriaal-Guinea, met name de wegenbouw, te vergemakkelijken.

Lula zit al 12 jaar gevangenisstraf uit wegens het aanvaarden van een appartement aan zee als omkoping van een ander Braziliaans bedrijf, BTP, in ruil voor overheidsopdrachten voor de uitvoering van werken.

De 73-jarige oud-president is het onderwerp van vijf andere onderzoeken naar corruptie en het witwassen van geld, maar houdt vol dat hij onschuldig is inzake alle aanklachten.

Vrijdag werden hij en zijn opvolgster als president, en collega-lid van de Partido dos Trabalhadores, Dilma Rousseff, beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen met geld dat was omgeleid van staatsolie-gigant Petrobras. Ze zijn beschuldigd van samenzwering om een ​​de facto criminele organisatie te vormen.

De advocaten van Lula hebben de aanklacht gebrandmerkt als 'ongeëvenaarde politieke vervolging',

Obiang, 76, is beschuldigd van onderdrukking van zijn tegenstanders en van verkiezingsfraude en corruptie. Hij greep de macht van zijn oom in een militaire staatsgreep van 1979 en heeft sindsdien het land geregeerd. In 2016 won hij een vijfde zevenjarig presidium met bijna 94 procent van de stemmen.

Equatoriaal-Guinea is een van de grootste olieproducerende sub-Sahara-Afrikanen geworden, maar een groot deel van de 1,2 miljoen inwoners leeft in armoede. Twee maanden confisqueerde de Braziliaanse politie meer dan $ 16 miljoen in contanten en luxe artikelen van een delegatie die Obiang's zoon Teodorin Nguema Obiang vergezelde, toen hij in Brazilië aankwam om, zo werd beweerd, een  ​​medische procedure te ondergaan.

(Suriname Mirror/AFP/France24)

Venezuela krijgt voor ruim acht miljoen euro aan humanitaire hulp.

Geld onder meer bestemd voor eten voor jonge kinderen en zwangere vrouwen

(Bron foto: Axios)
Bijna twaalf procent van de bevolking van Venezuela is ondervoed


Venezuela krijgt voor ruim acht miljoen euro aan humanitaire hulp. Het bedrag is door de Verenigde Naties vrijgemaakt uit een noodfonds. Het geld is onder meer bestemd voor eten voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Bijna twaalf procent van de bevolking van Venezuela is ondervoed. 

Het U.N. Central Emergency Response Fund (CERF) zal projecten ondersteunen om voedingsondersteuning te bieden aan kinderen jonger dan vijf jaar, zwangere vrouwen en risicovolle moeders die borstvoeding geven, en noodhulp voor de kwetsbaren, aldus de website van CERF.


Ook Unicef geeft extra geld aan aan het land. Dat gaat onder meer naar vaccinaties tegen de mazelen en naar de behandeling van malaria.

Venezuela verkeert al zeker vijf jaar in een diepe economische en politieke crisis. Er is een tekort aan voedsel en medicijnen en door de enorme inflatie hebben de inwoners nauwelijks geld om in hun onderhoud te voorzien. Veel Venezolanen zien geen andere oplossing dan het land te ontvluchten. Dat zijn er volgens de VN inmiddels zeker meer dan 3 miljoen. De meeste mensen trekken naar Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië.

Een aantal landen sloot tijdelijk de grenzen, omdat ze de vluchtelingenstroom niet aankonden.

De VN maakte begin november bekend bijna 200 miljoen euro bijeen te willen brengen voor de vluchtelingen. Buurland Colombia heeft inmiddels een miljoen mensen opgenomen, Peru nog eens een half miljoen.

(Suriname Mirror/Reuters/NOS/Twitter)

Hoge Raad: 'Veroordelingen voormalig premier van Curaçao Schotte en zijn partner blijven in stand'

Ook de opgelegde straffen zijn definitief...


De veroordelingen van de voormalig minister-president van Curaçao Schotte en zijn partner wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag, dinsdag 27 november 2018, geoordeeld, aldus rechtspraak.nl. Ook de opgelegde straffen zijn definitief, drie jaar voor Schotte en vijftien maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor Cicely van der Dijs. Schotte was ten tijde van de bewezen strafbare feiten politicus op Curaçao. 

Hij richtte de politieke partij Movementu Future Korsou (MFK) op. Met ingang van 10 oktober 2010 was Schotte de eerste minister-president van Curaçao. Deze functie bekleedde hij tot eind september 2012. De medeverdachte is zijn partner. In de strafzaak tegen Schotte staat ambtelijke corruptie centraal.

Het Hof vond onder meer bewezen, dat hij giften, bestaande uit hoge geldbedragen, had aangenomen van een bevriende Italiaanse zakenman die bedoeld waren om hem te bewegen tot het doen van tegenprestaties. Om de herkomst van die bedragen te maskeren heeft hij facturen vals opgemaakt. Ook hebben de verdachte en zijn medeverdachte zich in de visie van het Hof schuldig gemaakt aan witwassen en het voorhanden hebben van zogenoemde ‘frequency jammers’, die zijn ontworpen voor het veroorzaken van storingen in telecommunicatie.


Schotte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Als bijkomende straf werd hij voor een periode van vijf jaar ontzet uit het recht om te worden verkozen bij verkiezingen. Zijn partner kreeg een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens witwassen. Beide verdachten stelden beroep in cassatie in.


In het arrest gaat de Hoge Raad onder meer in op de cassatieklachten die zich richten tegen het door het hof gebruikte bewijs voor de ambtelijke omkoping. Schotte stelt onder meer dat in zijn visie geen sprake is geweest van giften om hem om te kopen maar dat slechts sprake is geweest van financiering voor zijn op te richten partij MFK.

Het Hof oordeelde dat de geldbedragen ook waarde hadden voor de verdachte als deze geheel of gedeeltelijk zijn gebruikt voor de financiering van die op te richten partij. Ook in dat geval is sprake van giften. Deze giften werden gedaan om van Schotte in zijn politieke functies onder meer een voorkeursbehandeling te krijgen. De Hoge Raad vindt dit oordeel van het hof niet onjuist en ook voldoende gemotiveerd. Ook de overige cassatiemiddelen in de zaken van Schotte en zijn partner leiden niet tot vernietiging van de uitspraken. Beide veroordelingen zijn hiermee definitief.
Dwarka, lid Politieke Raad VHP: ' VHP geeft partners, waaronder NPS, een dolksteek in de rug'

'VHP-leiding heeft mogelijk geheime afspraken met de NDP'

'VHP schijnt bereid te zijn om ter wille van politieke macht, tegen elke prijs, haar gekoesterde normen, waarden en principes overboord te gooien'


De VHP geeft partners, waaronder voormalig coalitiegenoot NPS, 'een dolksteek in de rug', zegt Dayanand Dwarka, lid van de Politieke Raad van de VHP, vandaag, dinsdag 27 november 2018, in de Ware Tijd. Dat doet zijn partij door geen afstand te nemen van de poging van de regering om de kieswetgeving zodanig te wijzigen, dat deze wijzigingen al bij de verkiezingen van 2020 gelden. 

Dwarka: 'Deze VHP herken ik niet.' Hij ontkomt niet aan de indruk dat de VHP-leiding geheime afspraken heeft met de NDP. Dwarka doelt op het vormen van een regering na de verkiezingen van 2020. Volgens hem wordt nu publiekelijk de schijn opgehouden dat de VHP en NDP elkaar niet lusten, wat na de verkiezingen zal veranderen.

De VHP schijnt, aldus Dwarka, bereid te zijn om ter wille van politieke macht en tegen elke prijs haar decennialang gekoesterde normen, waarden en principes overboord te gooien. Dwarka is teleurgesteld. 'Als kritische VHP'er en kritische burger kom ik er niet onderuit de rol van de VHP hierbij aan te geven. Ik kan het niet over m'n hart krijgen dat ik hierover zwijg.'

Dwarka vraagt zich af wat de verborgen agenda van de VHP is. De wijziging van de kieswetgeving houdt onder meer in, dat pre-electorale combinaties worden verboden. Maar, de VHP heeft, aldus Dwarka, vanaf de introductie van het algemeen kiesrecht in combinatieverband deelgenomen aan verkiezingen of regeringen geformeerd. 'Dit gaat helemaal verkeerd. Ik ben zeer ontstemd en teleurgesteld in de houding van de VHP. Ik vraag mij af welk belang de partij aan het dienen is aan de vooravond van haar zeventigjarig bestaan in januari aanstaande.'

Aangezien er grote ontevredenheid is over de wijze waarop de NDP het land bestuurt, zou de VHP, volgens Dwarka, beter het volksbelang dienen door met andere politieke partijen te bundelen. De mogelijkheid om via een stembusuitslag van de NDP af te komen, wordt de samenleving met de beoogde wetswijziging ontnomen, vindt het VHP-lid. Hij merkt op, dat John Krishnadat, die jarenlang verkiezingspeilingen heeft gehouden, destijds heeft geanalyseerd, dat zolang de drie grootste etnische groepen - Javanen, hindostanen en creolen - politiek samenbundelen, de kans dat de NDP op eigen houtje aan de macht zou kunnen komen, heel klein was. Pas in 2010 kwam hier verandering in.

'De NDP heeft behoorlijk geleden onder de combinatievorming en het was te verwachten dat wanneer ze de gelegenheid zouden krijgen dit te torpederen, ze dat zouden doen', aldus de VHP'er. Hij neemt het de NDP 'helemaal niet kwalijk dat ze met deze zet zijn gekomen'. Hij noemt het een 'meesterlijke zet' van de NDP, maar hij neemt het andere politieke partijen die daaraan zullen meewerken, wel hoogst kwalijk. Vooral de VHP die jarenlang heeft geprofiteerd van combinatievorming.

Ministerie van Volksgezondheid adviseert geen Romaine sla uit VS te consumeren

Volksgezondheid neemt gezondheidsadvies over van Amerikaanse autoriteiten


Het ministerie van Volksgezondheid adviseert geen enkele Romaine sla (Romeinse sla/bindsla) uit de VS te consumeren. Mensen met symptomen die overeenkomen met gastro-enteritis, waaronder diarree, ernstige maagkrampen, overgeven, na het nuttigen van Romaine sla wordt aangeraden gelijk contact te maken met hun huisarts. 

Volksgezondheid neemt het gezondheidsadvies over, dat is uitgebracht op 20 november 2018 door het Amerikaans Centrum voor Ziektenbeheersing en Preventie (Centre for Disease Control and Prevention, CDC). Hierin wordt aangegeven, dat er een uitbraak van ziekten is vastgesteld in Noord-Amerika over de voedselveiligheid van Romaine sla verbouwd in VS.

De CDC geeft verder aan, dat de uitbraak kan worden gekoppeld aan een bepaald type E.Coli bacterie.

Huishoudens wordt geadviseerd om gekochte Romaine sla, en elk ander voedselproduct dat in direct contact hiermee staat of heeft gestaan, samen met de sla te verpakken en weg te gooien. De koelvakken moeten daarna schoongemaakt en ontsmet worden voordat andere goederen erin kunnen worden geplaatst.


Inspecteur-generaal Volksgezondheid, Curaçao, Jan Huurman vecht zijn schorsing aan via rechter

Rumoer rond kinderarts Sonja Faries de aanzet tot de schorsing van Huurman


Inspecteur-generaal van de Volksgezondheid Jan Huurman heeft een zaak aangespannen tegen het Land/de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) om zijn schorsing aan te vechten. De zaak staat morgenochtend om negen uur op de rol. Huurman wordt bijgestaan door advocate Barbara Nagelmakers van Nagelmakers Advocaten, aldus vandaag, dinsdag 27 november 2018, het Antilliaans Dagblad.

Huurman werd onlangs in beginsel voor een maand op non-actief gesteld en bovendien de toegang tot de dienstgebouwen van GMN ontzegd. Direct na de schorsing liet de inspecteur-generaal weten in gesprek te zijn met een juridisch adviseur over mogelijke vervolgstappen.

Vrijdag verklaarde Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN), dat zij een commissie heeft ingesteld om feitenonderzoek te doen naar alle rumoer rond kinderarts Sonja Faries en dat dit de aanzet was tot de schorsing van Huurman. De zaak had, zo stelt Camelia-Römer, zo veel commotie in de samenleving veroorzaakt, dat de minister dat niet kon negeren. Zij verwees ook naar een instructie die in het verleden is opgesteld, over hoe de inspecteur-generaal naar buiten zou moeten treden.

'Niet elke aanwijzing hoeft in de krant. De inspecteur kan ook bijvoorbeeld elk kwartaal een overzicht geven van de maatregelen die zijn genomen en op welk gebied, zonder namen te noemen.'

Premier Rhuggenaath, Curaçao, wil Nederlandse hulp onderhandelingsfase met potentiële strategisch partners Isla

(Bron foto: Twitter/Stef Blok)
Toekomst Isla tijdens werkbezoek premier aan Nederland aan de orde geweest in gesprekken met regering


Minister-president Eugene Rhuggenaath wil Nederland begin volgend jaar waarschijnlijk om hulp vragen, wanneer de onderhandelingsfase met de potentiële strategisch partners van de Isla-raffinaderij van start gaat. Bijvoorbeeld om de nieuwe normen voor de uitstoot vast te stellen. 

De toekomst van de Isla is, tijdens het werkbezoek van de premier aan Nederland afgelopen week, ter sprake gekomen in de gesprekken met de Nederlandse premier Mark Rutte, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops en minister van Binnenlandse Zaken Stef Blok, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 27 november 2018.

Mede doordat de situatie in Venezuela - waarvan het staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) nu verantwoordelijk is voor de uitbating van de raffinaderij op Curaçao - een belangrijk thema is dat ook de geopolitieke relaties raakt.

Tijdens de gesprekken is volgens Rhuggenaath opnieuw bevestigd dat Nederland bereid is om Curaçao te ondersteunen als daartoe een verzoek wordt gedaan. Maar de premier ziet nog geen aanleiding om Nederland op dit moment al om hulp te vragen als het gaat om de toekomst van de raffinaderij op Curaçao.

'Het is in principe een aangelegenheid van het land Curaçao en wij hebben tot nu toe alles onder controle', zo verklaart Rhuggenaath. In een later stadium is advies of technische ondersteuning op specifieke gebieden waarschijnlijk wel welkom, voegt hij daaraan toe.

Rijstboeren in Middenstandspolder, Nickerie, spannen Kort Geding tegen LVV aan

'Nu kunnen wij door toedoen van de overheid niet inzaaien, hoe moeten wij leven?'

Ongeveer 7.000 hectare in de Middenstandspolder kan niet worden ingezaaid


Rijstboeren in de Middenstandspolder in Nickerie slepen het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) voor de rechter. Ze hebben al een advocaat om een Kort Geding aan te spannen tegen LVV. 'We zijn bezig met het inzamelen van het geld om de kosten te kunnen betalen', zegt rijstboer Soerjadi Diran vandaag, dinsdag 27 november 2018, in de Ware Tijd. 

De situatie in het landbouwgebied omschrijft hij als zeer slecht. 'Niets kunnen ze voor ons doen, zelfs water kunnen ze ons niet geven. Hoe gaan we onze schulden bij de banken aflossen als wij straks bij de oogst geen inkomsten zullen hebben?' 

'Landbouw is ons hoofdmiddel van bestaan. Wij leven ervan en nu kunnen wij door toedoen van de overheid niet inzaaien. Hoe moeten wij leven?', aldus rijstboer RadjBhagalie. Hij verwijst naar het pompgemaal in Wageningen, dat helemaal niet deugt. 'Wij zitten elk seizoen met hetzelfde probleem van de 37 kilometer lange dichtbegroeide hoofdaanvoerleiding die het water moet voeren naar de rijstarealen in de Middenstandspolder.' Hij hoopt dat de overheid via deze weg zal worden gedwongen om haar verplichtingen na te komen. 'Het kan niet zo zijn dat wij slechts één keer in een jaar inzaaien.'

Bhagalie vraagt zich af waarom er anders een pompgemaal is geplaatst en waarom de nieuwe pompen uit India nog in een etalagekast in Wageningen liggen. De oude pompen zijn al maanden defect. De boeren hebben geprobeerd rivierwater via de hoofdafvoerleiding in te laten, maar hebben geen ondersteuning gehad van LVV in Henarpolder. 'Ons is voorgehouden dat de leiding er is om het water af te voeren en niet andersom. Wij hebben op deze manier geprobeerd onze arealen te bevloeien, zodat wij konden inzaaien.'

Dit is het vierde seizoen dat Bhagalie niet kan inzaaien, terwijl hij veel heeft geïnvesteerd in droge grondbewerking en zaaizaad. Hij vertrouwde erop dat er water beschikbaar zou zijn. LVV zou namelijk hebben toegezegd, dat de nieuwe pompen begin augustus 2018 zouden worden geïnstalleerd, waardoor er begin december voldoende water beschikbaar zou zijn. 'Nu blijkt dat het ministerie ons in de maling heeft genomen.'

Hij vindt het verschrikkelijk dat ongeveer 7.000 hectare in de Middenstandspolder niet wordt ingezaaid. De boeren hebben de Surinaamse Padieboerenassociatie opgedragen om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te vragen bij het ministerie. Ze willen weten hoe het verder moet met de rijstsector in de Middenstandspolder.

Guido van der Kooye, coördinator Regio West van het ministerie van LVV, zegt dat de boeren deze week nog over water zullen beschikken. 'We zijn ook bezig de hoofdaanvoerleiding op te schonen, zodat het water vrijelijk kan stromen naar de rijstarealen in Wageningen en de Middenstandspolder.'

Pertjajah Luhur (PL) niet tegen aanpassing Kieswet, maar dan geldend voor verkiezingen van 2025

'Voorstel verbod vooraf samenwerken, omdat NDP weet dat als we samenwerken ze zal worden weggevaagd'


Pertjajah Luhur (PL) staat achter iedereen die tegen de wijziging van het huidige kiesstelsel is. De politieke partij heeft in feite geen bezwaar tegen een aanpassing van de Kieswet, maar stelt zich op het standpunt, dat de wijzigingen voor de verkiezingen van 2025 moeten gelden en niet voor de komende verkiezingen van 2020. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 27 november 2018.

Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo is het duidelijk, dat met het huidige meerderheidsstelsel de NDP geen verkiezingswinst zal behalen in 2020. Dit is de reden waarom geprobeerd wordt het volk te misleiden. 'Er is een voorstel opgenomen voor een verbod om vooraf samen te werken, omdat de NDP weet dat als we samenwerken ze zal worden weggevaagd', stelt Somohardjo.

Hij zegt verder, dat hiermee kiezersversnippering in de hand wordt gewerkt. Daar is de partij fel tegen. 'We willen een geïntegreerde wijziging en een totale landelijke evenredigheid. We willen wel een verandering van de Kieswet, maar die moet pas gelden in 2025. Laat die verandering door het volk zelf plaatsvinden en niet door manipulatie van de NDP. Je kunt niet iets maken ten voordele van jezelf', benadrukt de PL-voorzitter.

De PL heeft bij diverse gelegenheden fel geprotesteerd tegen de wijziging van de Kieswet zoals die nu voorgesteld is. Zo heeft de partij tijdens de hoorzittingen een duidelijk signaal gegeven het oneens te zijn. 'We worden wel aangehoord, maar er wordt verder niets gedaan met ons advies', verklaart Somohardjo.

Onlangs heeft de vertegenwoordiger van de PL in de Staatsraad samen met die van de vakbeweging, de ABOP en de NPS de plenaire vergadering verlaten, tijdens welke de wetswijzigingen zouden worden behandeld. Vanwege de ingrijpende wijzigingen wilden zij de wetsartikelen goed bestuderen en zich maatschappelijk oriënteren om een goed overwogen advies uit te brengen.

Illegaal vissende vissersboot op Corantijnrivier door de Kustwacht onderschept.

De kapitein kan geen geldige visvergunning overleggen - Vissers betalen forse boete

In beslag genomen tientallen kilo's vis - waaronder 117 kilo haai - geschonken aan sociale instellingen


Een vissersvaartuig, dat illegaal aan het vissen was op de Corantijnrivier, is dinsdag 20 november 2018 week door de Kustwacht onderschept. De kapitein kon geen geldige visvergunning overleggen waaruit zou moeten blijken, dat hij toestemming had om in Surinaamse wateren te vissen. Dit meldt het Korps Politie Suriname pas maandag 26 november...

Aan boord van het vaartuig werd 78 kilo kandratiki’s (Cynoscion nebulosus), 128 kilo verschillende vissoorten, 117 kilo aan haai en 5 kilo visblaas aangetroffen. Het in beslag genomen vaartuig, de kapitein en vier bemanningsleden werden, met de aangetroffen vangst, overgedragen aan de afdeling Maritiem van de politie. De zaak is voor verder onderzoek overgedragen aan de recherche.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de kapitein en de vier bemanningsleden in verzekering gesteld voor het overtreden van de Visstandsbeschermingswet. De in beslag genomen vis is geschonken aan sociale instellingen.

Naderhand hebben de verdachten het Openbaar Ministerie gevraagd om deze zaak buiten proces af te handelen hetgeen gehonoreerd is.... De verdachten zullen niet verder vervolgd worden. Zij worden in vrijheid gesteld, nadat zij een fikse boete betaald hebben. Hoe hoog die boete is vermeldt de politie niet....

UTZS staat niet achter acties gericht tegen de Rij- en Voertuigenbelasting

Unie van Truckhouders en Zwaarmaterieel in Suriname kiest voor 'concensus'


De Unie van Truckhouders en Zwaarmaterieel in Suriname (UTZS), onder leiding van Nizaam Ozir, staat niet achter de acties tegen de Rij- en Voertuigenbelasting. In het afgelopen weekend circuleerde er een oproep op social media, waarin truckhouders werd opgeroepen om de Saramaccabrug te barricaderen ter sabotage van de viering van de 43e onafhankelijkheidsdag van Suriname. In een ander bericht wordt opgeroepen om op 30 november 2018 een protest te houden op het Kerkplein (Paramaribo), maar die actie is verschoven naar begin 2019 vanwege het uitstel van de betaaldatum.

Ozir stelt maandag 26 november 2018 in het Dagblad Suriname, dat hij net als de meeste burgers van Suriname ook bezwaar heeft tegen de herintroductie van de Rij- en Voertuigenbelasting, maar hij middels consensus de zaak oplossen.

'We zijn niet van plan om acties te voeren. We weten ook hoe de zaken er nu voor staan. Daarom komen alle leden van UTZS vandaag (maandag) bijeen om hierover een besluit te nemen', aldus Ozir weten.

Per 1 januari 2019 moeten de truckhouders tussen de Srd 465 en Srd 4.390 betalen aan de Rij- en Voertuigenbelasting. Voor de UTZS zijn deze kosten niet dragelijk. De truckhouders zijn wel bereid belasting te betalen, echter niet volgens het opgelegde kostenplaatje.

Hoge Raad doet uitspraak in zaak Babel, Curaçao, tegen oud-premier Schotte (MFK) en partner Van der Dijs

(Bron foto: Facebook)
Centraal in cassatiezaak de vraag of Schotte en Van der Dijs een eerlijk proces hebben gehad

Of Schotte en Van der Dijs meteen ingerekend worden na uitspraak Hoge Raad is vooralsnog onduidelijk


De Hoge Raad doet vandaag, dinsdag 27 november 2018, rond 07.30 uur lokale tijd Curaçao (12.30 uur Nederlandse tijd) uitspraak in de zaak Babel tegen Gerrit Schotte (MFK) en zijn partner Cicely van der Dijs. Hoewel schuld eerder al door zowel het Gerecht in Eerste Aanleg als door het Hof als bewezen is verklaard, staan in cassatie de vragen centraal of Schotte en Van der Dijs een eerlijk proces hebben gehad en of er eerder fouten zijn gemaakt. Dit meldt het Antilliaans Dagblad.

Eerder werden alle veertien cassatiemiddelen die door de verdediging van Schotte zijn aangevoerd, door de Advocaat-generaal in zijn advies aan de Hoge Raad verworpen. Hetzelfde geldt voor de zeven cassatiemiddelen in de zaak van Van der Dijs. De conclusie van de Advocaat-generaal was dan ook, dat er geen gronden zijn die tot vernietiging van de uitspraak van het Hof kunnen leiden.

Of Schotte - de eerste premier van het Land Curaçao en tegenwoordig Statenlid namens de MFK - en Van der Dijs vandaag meteen ingerekend worden na de uitspraak van de Hoge Raad, is vooralsnog onduidelijk.

Schotte is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel wegens ambtelijke corruptie, witwassen, en valsheid in geschrifte. Hij mag op vrije voeten blijven, totdat de laatste gerechtelijke uitspraak in cassatie bekend zal zijn. De komende vijf jaar mag hij geen politiek ambt bekleden.

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat het de uitspraak van de Hoge Raad grondig gaat bestuderen.

Lening van 205 miljoen Amerikaanse dollar voor uitbreiding J.A. Pengelluchthaven met oog op groei passagiers en vluchtbewegingen

President Bouterse vraagt toestemming Assemblee om af te wijken van obligoplafond staatsschuld


De 205 miljoen Amerikaanse dollar die de regering wil lenen bij de Export Import Bank of China is belangrijk voor de groei van de Johan Adolf Pengelluchthaven. Met het oog op de groei van passagiers en vluchtbewegingen, vormt de huidige infrastructuur een obstakel voor de uitbreidingen. Dit legt president Desi Bouterse in de Memorie van Toelichting uit van de wetswijziging waarin toestemming aan De Nationale Assemblee wordt gevraagd door de regering om te kunnen afwijken van het obligoplafond voor de staatsschuld, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 27 november 2018.

De luchthaven moet qua capaciteit en veiligheid worden aangepast.

Het gaat om de volgende onderdelen volgens de Memorie van Toelichting: 

- Nieuw stationsgebouw, met geïntegreerde aankomst- en vertrekfaciliteiten, met een verdubbeling van oppervlakte in vergelijking met de huidige. Dit gebouw zal worden uitgerust met vier passagiersbruggen, efficiënte en moderne transferfaciliteiten. 
- Het aanleggen van een parallel taxibaan tot de volledige lengte van de landingsbaan. Met deze infrastructuur zal het niet langer vereist zijn om terug te taxiën over de landingsbaan. Dit zal resulteren in verhoogde veiligheid voor de vliegtuigen en de operationele efficiëntie vergroten. 
- Nieuwe vliegtuigstandplaats voor het accommoderen van vier vliegtuigen die met het gebouw in verbinding zullen staan middels een passagiersbrug. 
 - Nieuwe brandweerkazerne die voldoet aan de internationale standaarden en die efficiënt is gepositioneerd om betere uitruktijden te kunnen garanderen. 
- Vervanging van de omrastering van het totale luchthaventerrein om te voldoen aan de nieuwe internationale standaarden. 

De president legt uit, dat het beleid van de overheid gericht is op het ontsluiten van Suriname, waarbij luchtvaartverdragen worden meegenomen bij het sluiten van bilaterale overeenkomsten.

De Staat draagt zorg voor deze expansie volgens de voordelige concessionele leningsvoorwaarden van de China Exim Bank. In de ontwerpwet wordt gevraagd om de minister van Financiën te machtigen de lening aan te gaan. De toestemming is nodig, omdat het plafond voor de wettelijke ruimte om te kunnen lenen al bereikt is.

Edward Belfort (ABOP): 'Michel Felisie is ook welkom bij de ABOP'

'Als marronbroeders moeten wij één vuist maken om het achterland te ontwikkelen'


'Michel Felisie is ook welkom bij de ABOP. Voor alle Surinamers, ook mensen die niets meer willen horen van de NDP, hebben wij ruimte. Uiteindelijk hebben wij alle Surinamers nodig om dit land te bevrijden van de ellende waarin het zich verkeert', zegt ABOP-parlementariër Edward Belfort maandag 26 november 2018 in het Dagblad Suriname. 

De voortzetting van de samenwerking van de BEP met de NDP heeft gemaakt dat Felisie, die tussen 2005-2010 minister was van Regionale Ontwikkeling, de BEP recent de rug heeft moeten toekeren. Een nieuwe partij oprichten sluit Felisie uit. Hij zal zich aansluiten bij een bestaande politieke organisatie waar zijn idealen en uitgangspunten als politicus goed bij passen.

Belfort voert aan, dat zijn partij wel degelijk gesprekken met de ex-BEP’er heeft gevoerd, omdat Felisie ook deel was van de A-Combinatie toen zij in regeringsverband tussen 2005 en 2010 diverse zaken voor het achterland hebben weten te bewerkstelligen. Hij verwijst naar de asfaltering van de Afobakaweg, het uitroeien van malaria in het binnenland en het ontsluiten van het binnenland met het brengen van meer spelers op de telecommarkt.

'Als marronbroeders moeten wij één vuist maken om het achterland te ontwikkelen', aldus Belfort.

Felisie vindt dat er helemaal afgeweken is van de cultuur en principes van de partij, terwijl de BEP tegelijkertijd ook medeverantwoordelijkheid heeft genomen voor de economische malaise van het land zonder daarover een duidelijk standpunt in te nemen. De ex-BEP’er vindt het jammer, dat BEP-voorzitter Ronny Asabina, na het overnemen van de hamer van zijn voorganger Celsius Waterberg, de samenwerking met de NDP normaal heeft voortgezet.

Belfort beweert dat deze samenwerking grote schade heeft aangericht bij de BEP. Volgens hem hebben ook verschillende personen de partij in de afgelopen periode de rug toegekeerd. 'Vele anderen zijn al vertrokken richting ABOP. Vooral de handelingen van de huidige minister van RO hebben grote ontevredenheid veroorzaakt bij de Saramaccaners. Ook in het oosten zijn middelen van een hardwerkende BEP’er vernietigd. Niemand is voor hem opgekomen. Alleen de ABOP heeft zijn stem laten horen', aldus Belfort.

Felisi had zich in februari ook gekandideerd voor de functie van BEP-voorzitter. Volgens hem zou hij de NDP-BEP samenwerking bij eventuele winst zeker aan een evaluatie onderwerpen. Hij heeft zich enkele weken daarvoor echter teruggetrokken, omdat de situatie waarin de partij zich bevond, geen uitgebreide verkiezing met zoveel kandidaten kon verdragen.

Dit jaar al 796 Colombiaanse vrouwen vermoord en 104.000 vrouwen is geweld aangedaan...

Autoriteiten waarschuwen voor toename misbruik en vernedering van vrouwen in ColombiaTot nu toe zijn dit jaar 796 Colombiaanse vrouwen vermoord en 104.000 vrouwen hebben onder verschillende soorten geweld geleden, volgens het Instituto de Medicina Legal y Ciencias Forenses. Ter herdenking van de Internationale Dag van Geweldloosheid tegen Vrouwen, zondag 25 november 2018, waarschuwden de lokale autoriteiten voor toename van misbruik en vernedering van de vrouwelijke bevolking in Colombia. 

'De pandemie van geweld tegen ons lichaam en geest moet nu stoppen en dit is een verplichting die we allemaal moeten aannemen, niet alleen de staat, maar de maatschappij in het algemeen', zei de vicepresidente van Colombia, Marta Lucia Ramirez.

Volgens de haar neemt het geweld tegen vrouwen in Colombia elk jaar schrikbarend toe. Ramirez vroeg zich af of deze gesel een kwestie van privé-leven is. Decennialang, zo beschouwde ze, was dit een bevestiging die de agressors beschermt en wordt weerspiegeld in een hoge mate van straffeloosheid.


Gegevens van mensenrechtenorganisaties laten zien, dat sinds 2013 meer dan 6.000 femiciden in Colombia hebben plaatsgevonden.

In het kader van de viering van de Dag van Geweldloosheid tegen Vrouwen, leidde Victoria Sandino, Congreslid van de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (FARC) afgelopen vrijdag een openbare hoorzitting in de stad Barranquilla, hoofdstad van het departement Atlantico. 'De staat is verantwoordelijk voor het garanderen van een leven zonder geweld voor meisjes en vrouwen', zei de FARC-Congresvrouw, die ook een voorvechtster is geweest van dit onderwerp in de Senaat van het land.(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)