zaterdag 12 mei 2018

Palmentuin krijgt een grote onderhoudsbeurt: tuin wordt gedurende drie weken gesloten

'Het moet verheven worden tot een cultureel uitwisselingspark'


Medewerkers van Openbaar Groen en gedetineerden zijn vrijdag begonnen met een grote onderhoudsbeurt van de Palmentuin. Het park, bekend om zijn honderden palmbomen, staat officieel op de monumentenlijst van Suriname. Het is voor het laatst in 2010 aangepakt. 

'De Palmentuin moet zodanig verfraaid worden dat het uitnodigend wordt. Het moet verheven worden tot een cultureel uitwisselingspark', zegt Harriëtte Bholasingh-Helstone, onderdirectrice van Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zaterdag 12 mei 2018 in de Ware Tijd.

Oude bomen die dreigen om te vallen moeten weggehaald worden, er komen nieuwe voor in de plaats. Ook de vervuilde trenzen, de niet-kindvriendelijke speeltuin, de zitbanken en de verlichting van het park zullen aangepakt worden.

In verband met de werkzaamheden zal vanaf een nog te bepalen datum de Palmentuin voor drie weken gesloten worden, onder andere om door deskundigen gemarkeerde bomen te verwijderen. 'We zijn voor de sluiting in overleg met het Kabinet van de President en de toestemmingsbrief komt ons tegemoet', aldus Bholasingh-Helstone.

Jager van plantage La Prosperité verdwaald in het Koropina bos

(Bron foto: BIC Para)
Speciale commando eenheid van het Nationaal Leger is ingezet om bos te doorzoeken


Een jager van plantage La Prosperité is sinds gisterochtend verdwaald in het Koropina bos. Hij heeft telefonisch contact gehad met de politie en familie om melding te maken van zijn desoriëntatie. De zoektocht kon in de avonduren niet plaatsvinden, waardoor de jager in de regen in een boom ergens in het bos de nacht moest trotseren, zo bericht vandaag, zaterdag 12 mei 2018, het Burger Informatie Centrum (BIC) Para. 

Vanmorgen is door tussenkomst van districtscommissaris van Para Armand Jurel, een speciale commando eenheid van het Nationaal Leger ingezet om het bos te doorzoeken.

Het contact met de jager is verbroken, vermoedelijk door uitval van diens mobiele telefoon. De zoektocht vond plaats in het Kweeklust- en Overtoomgebied, maar er is nog geen spoor van de man ontdekt. Met monitoring van de politie, de bestuursdienst en het leger wordt de zoektocht voortgezet.

De districtscommissaris probeert in samenspraak met de ministers van Defensie en Justitie en Politie een helikopter in te zetten voor de verdere zoektocht.

Sting & Shaggy, CeeLo Green en Christina Aguilera op Curaçao North Sea Jazz Festival

CNSJF erin geslaagd weer topartiesten aan te trekken





Sting & Shaggy, CeeLo Green en Christina Aguilera. Topnamen uit de internationale muziekwereld die na de zomer op Curaçao zullen optreden. Het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) verwelkomt op vrijdag 31 augustus Sting terug op het eiland, die op het podium vergezeld wordt door Shaggy. 

Samen vormen ze die dag de afsluitende ‘headliner’ van het Sam Cooke-podium.


Op zaterdag betreedt niemand minder dan de zeer populaire Christina Aguilera het Sam Cooke-podium.



Verder treedt zaterdag ook CeeLo Green op, op het Sir Duke-podium. 'Met trots kondigen wij de laatste artiesten aan die de lineup van het CNSJF dit jaar compleet maken', aldus de organisatie.





CNSJF is een productie van Fundashon Bon Intenshon die hiervoor Mojo Concerts uit Nederland aantrekt. Het grootschalige festival dat ook veel toeristen aantrekt, die speciaal voor het CNSJF naar het eiland komen, vindt voor de achtste keer plaats.

Netwerk werkt aan plan om minister Suzy Camelia-Römer, Curaçao, in de val te lokken

'Er bestaat een netwerk van mensen dat achter de schermen samenwerkt tegen minister'

'Dit netwerk heeft mensen die zich in de hoogste kringen bevinden, ik ben niet iemand die fantaseert, dit netwerk bestaat echt'

 
Er bestaat een netwerk van mensen dat achter de schermen samenwerkt tegen minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur. Ditzelfde netwerk probeert bepaalde mensen aan de macht te houden en werkt ondertussen aan een plan om de minister in de val te lokken. Dat heeft de minister gisteren in de Staten tijdens een vergadering over het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) en eerder aan de procureur-generaal verklaard, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 12 mei 2018.

'Ik ga hier nog niet alles zeggen, want ik wil het werk van de feitencommissie en de procureur-generaal niet verstoren, maar het is belangrijk dat dit nu gezegd wordt', zo zei Camelia-Römer gisteren.

De minister zegt aan te voelen, dat het netwerk – waarvoor zij stelt bewijs te hebben – binnenkort met een plan komt waarmee zal worden getracht de bewindsvrouw onderuit te halen. ,

'Dit netwerk heeft mensen die zich in de hoogste kringen bevinden. Ik ben niet iemand die fantaseert, dit netwerk bestaat echt. Daarom waarschuw ik tegelijkertijd voor een mogelijk plan om mij onderuit te halen. Wat mijn redding zal zijn is het feit dat ik transparant ben.'

De minister beantwoordde gisteren verschillende eerder gestelde vragen door Statenleden over het HNO-project en de rol van Sona hierbij. De minister mist nog altijd de geauditeerde jaarrekeningen van 2013 tot en met 2016 van de stichting.

Voor ruim 636 miljoen dollar beslag op olie of olieproducten en banktegoeden van PdVSA

Beslag op verzoek ConocoPhillips Petrozuata bv, een Nederlandse dochter van ConocoPhillips


De rechter op Curaçao heeft toegestaan dat voor een totaalbedrag van ruim 636 miljoen dollar op olie of olieproducten en banktegoeden van PdVSA gedurende driemaal een periode van 30 dagen na het eerste beslag mag worden herhaald. 'Dit uit het oogpunt van een behoorlijke rechtsbeding', schrijft de beslagrechter onder het verlof tot beslaglegging van vrijdag 4 mei, zo schrijft vandaag, zaterdag 12 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Hoewel Isla en PdVSA de kaken stijf op elkaar houden is de beschikking nu in handen van het Antilliaans Dagblad.

De openbaarheidsvereiste staat voorop, had het gerecht in eerste instantie gesteld, maar er moest ook rekening worden gehouden met de verschillende belangen. Zo was het toegestane verlof eerder nog niet helemaal uitgevoerd. Het betreft het verzoek tot het verlenen van verlof voor conservatoir beslag onder derden, op roerende goederen, op aandelen, en om beslag te mogen leggen op alle dagen en uren plus het aanstellen van een bewaarder.

Het verzoek is van ConocoPhillips Petrozuata bv (CPZ), een Nederlandse vennootschap die een 100 procent dochtermaatschappij is van ConocoPhillips Company in Delaware in de Verenigde Staten. Voor CPZ treden lokaal de Curaçaose advocaten Karel Frielink en Jaap Maris van het kantoor BZSE op.

Shutdown van de Isla-raffinaderij, Curaçao, dreigt in verband met beslagleggingen

PdVSA gestopt raffinaderij in het Schottegat en terminal Bullenbaai van nieuwe olie te voorzien


Een shutdown van de Isla-raffinaderij, gehuurd en geëxploiteerd door de Venezolaanse PdVSA, dreigt in verband met de beslagleggingen door het Amerikaanse ConocoPhillips op eigendommen van PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.). Dat meldt Reuters, aldus vandaag, zaterdag 12 mei 2018, het Antilliaans Dagblad.

Het persbureau, dat vanaf het begin de ontwikkelingen rond de beslagen volgt, baseert zich op onbekende bronnen.

Om de beslagleggingen uit de weg te gaan, is PdVSA gestaakt de raffinaderij in het Schottegat en de terminal bij Bullenbaai van nieuwe olie te voorzien – dus raakt de productievoorraad op en komt de raffinage stil te liggen. Ook zou PdVSA bezig zijn om de toevoer voor Isla op Curaçao te verleggen en over te dragen aan Citgo, de volle Amerikaanse dochter van PdVSA, in een poging andere beslagen door Conoco te voorkomen. 'De raffinaderij zal hierdoor uiteindelijk de operatie (moeten) stilleggen', zo citeert het persbureau een informant.

Opnieuw reageren de Isla/PdVSA op Curaçao, maar ook de leiding van het Venezolaanse staatsoliebedrijf in Caracas niet. Ook internationale media melden dit. Intussen hebben de Isla-bonden een onderhoud gehad met de Isla-directie en de consul-generaal van Venezuela.

WWF Guianas in Guyana informeert visserijsector over bedreigde, beschermde zeedieren

Vissers in de regio hebben moeite met identificeren van bedreigde en beschermde soorten


Vissers in de regio hebben moeite met het identificeren van bedreigde en beschermde soorten in de visserij. Door gebrek aan kennis, ervaring en het ontbreken van de juiste identificatie literatuur, zijn veel vissers zich niet bewust van de status van deze Endangered, Threatened and Protected Species (ETP) soorten. Om dat enigszins te verminderen heeft WWF Guianas op 9 en 10 mei 2018 een workshop gehouden in  Guyana. 

Vissers, stafleden van regelgevende agentschappen, studenten van de Universiteit van Guyana en andere belanghebbenden in de visserijsector hebben geleerd over hoe de bijvangst van bedreigde en beschermde soorten in de sector te verminderen. Ook is gewerkt aan verbetering van identificatie van vissoorten en monitoring.


De deelnemers zijn opgeleid en hebben een identificatiegids, waarmee ze door spotting en herkenning de bijvangst kunnen verminderen.

WWF Guianas timmert al meer dan tien jaar aan de weg om de interactie tussen vissers en verschillende bedreigde en beschermde soorten voor de kust van Guyana's te beperken. Minstens 25 ETP-soorten komen voor in de wateren van de Guyana's, waaronder haaien, roggen, zeeschildpadden en dolfijnen. Sommige van deze soorten zijn commerciële soorten, terwijl de meeste worden gevangen als bijvangst en vaak worden teruggegooid in zee.


WWF Guianas is een partnerschap aangegaan met het Guyana Fisheries Department van het ministerie van Landbouw om meer data te kunnen verzamelen van de bijvangst van de ETP-soorten in de verschillende visserijsectoren in de Guianas.

'De visserijsector speelt een belangrijke rol in onze sociale- en economische ontwikkeling en draagt bij aan gezondheid en welzijn van onze mensen. Daarom moeten wij er alles aan doen om gezonde vispopulaties te behouden', zegt Aiesha Williams, countrymanager van WWF in Guyana.

Suriname werkt aan overstap naar de e-ID met biometrische data

'Automatisering in deze tijd is een must zodat diensten naar de klant vlotter kunnen verlopen'


Minister van Binnenlandse Zaken Mike Noersalim is momenteel in Nederland. Een van de doelen van het bezoek is, om het ID-kaartsysteem van Suriname te wijzigen, zodat er overgegaan kan worden tot het produceren van e-ID (smart ID’s) waarin biometrische data van de persoon opgeslagen kunnen worden. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 12 mei 2018.

Zo'n ID-kaart kan in een reader gestopt worden en mensen hoeven dan niet naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). De bewindsman zegt vandaag, zaterdag 12 mei 2018, op Starnieuws dat automatisering in deze tijd een must is, zodat diensten naar de klant vlotter kunnen verlopen.

'Het bureaucratische moet geen drempel vormen voor mensen die bijvoorbeeld iets willen ondernemen in Suriname', stelt Noersalim.

Daarnaast is hij in Nederland om met een deel van 'de diaspora' besprekingen te voeren. Dit valt onder Bureau Migratie en Integratie van zijn ministerie. Uit de gesprekken is gebleken dat een aantal mensen terug wil naar Suriname.

Volgens de minister gaat het niet alleen om ondernemers, maar ook de gewone burgers die de laatste periode van hun leven in hun geboorteland Suriname willen doorbrengen. Volgens Noersalim betekent dit, dat er een goed klimaat gecreëerd moet worden in Suriname, zodat ze er het beste uit kunnen halen. 'Denk maar aan de gezondheidszorg die up-to-date moet zijn”, zegt Noersalim.

De bewindsman zegt, dat Suriname na Marokko op de tweede plaats staat voor wat betreft de diaspora.

Nakool ‘Fayah’ Manohar in Guyana formeel in staat van beschuldiging gesteld voor zeepiraterij

Manohar één van hoofdverdachten in onderzoek naar overvallen op vissersboten Suriname


Nakool ‘Fayah’ Manohar, één van de verdachten in het onderzoek naar de recente dodelijke overvallen op vissersboten voor de Surinaamse kust, is in Guyana formeel in staat van beschuldiging gesteld voor twee gevallen van zeepiraterij in 2015 en 2016. Zijn voorlopig arrest is door het Openbaar Ministerie verlengd tot 30 mei wanneer de zaak tegen hem weer voorgaat, zo melden Guyanese media gisteren en vandaag (zie onderaan), aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 12 mei 2018.

Manohar, een bekende eigenaar van vissersboten in Corentyne, Guyana, werd vorige week aangehouden. Hij wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn geweest van de overvallen in Surinaamse wateren.

Onderzoek de afgelopen dagen bracht aan het licht dat hij ook betrokken zou zijn bij berovingen in zijn eigen land. Zo zou hij in april 2015 in Guyanese wateren samen met anderen een gewapende roof hebben gepleegd op de visserboot 'Sir Navin'. Daarbij werden twee buitenboordmotoren buit gemaakt. In augustus heeft hij een vissersboot gekaapt, de 'Captain Finish'.

De verdachte wordt vervolgd op grond van de Anti-Ppiraterijwet van Guyana. Bij de voorgeleiding  bij de rechtbank in Georgetown heeft de aanklager met succes geprotesteerd dat de verdachte op borgtocht in vrijheid zou worden gesteld. Aangevoerd werd dat de man verdachte is van de overvallen van bijna drie weken geleden in Suriname en het daarom beter is dat hij in voorarrest blijft. De rechter stemde in en heeft de verdere behandeling van zijn zaak verwezen naar de Springlands Magistrate's Court in Berbice.

Manohar is een broer van de in maart te Munder doodgeschoten visser Somnath Manohar. Deze moord zou naar verluidt hebben geleid tot het bloedbad van eind april nabij de Wia Wia Bank voor de oostkust van Suriname.

Donderdag en vrijdag zijn in totaal 16 verdachten die in Suriname zijn aangehouden voorgeleid. Vernomen wordt, dat de rechter-commissaris in strafzaken nog geen besluit heeft genomen omtrent een eventuele invrijheidstelling, waardoor zij nog achter tralies zijn. Advocaten van de verdachten verwachten, dat ze het niet makkelijk zullen krijgen bij hun pogingen de verdachten voorlopig vrij te krijgen.

https://www.kaieteurnewsonline.com/2018/05/12/suspect-in-recent-deadly-pirate-attack-remanded/

http://demerarawaves.com/2018/05/11/corentyne-fisherman-suspected-in-recent-surinamese-piracy-attack-on-robbery-charges/

Vissers mogen weer uitvaren

Minister Benschop van Defensie garandeert de veiligheid en komt belofte aan vissers na



Vanaf vandaag, zaterdag 12 mei 2018, twaalf uur ‘s middags, mogen de vissers weer de zee op. Minister Ronni Benschop van Defensie garandeert de veiligheid. Hij deed deze mededeling gisteravond tijdens een bijeenkomst met het Visserscollectief aan de Anton Dragtenweg, aldus Starnieuws. 

De bewindsman had vorige week zaterdag al beloofd dat de vissers binnen een week weer naar zee konden. De minister heeft de vissers gezegd dat hij zijn belofte heeft waargemaakt.

De vissers werden toegesproken door minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Benschop, die iets later kwam. De bewindsman heeft overigens niet verteld op welke wijze hij zijn belofte waarmaakt.


Poolse en een Duitse fietstoerist vermoord in Mexico

Holger Hagenbusch gevonden met schotwond in schedel, Krzysztof Chmielewski is onthoofd

 

Een Poolse en een Duitse fietstoerist zijn vermoord toen ze op weg waren naar de bij toeristen populaire Mayastad Palenque in Mexico. De Duitser, Holger Hagenbusch, had een schotwond in zijn schedel. Zijn Poolse metgezel, Krzysztof Chmielewski, was onthoofd.

De Mexicaanse krant El Universal meldt vandaag, zaterdag 12 mei 2018, dat de Pool en de Duitser elkaar in San Cristóbal de las Casas in de zuidelijke deelstaat Chiapas hadden leren kennen en dat ze besloten gezamenlijk naar Palenque te fietsen.


Het lichaam van de Pool werd eind vorige maand gevonden. Op circa 200 meter afstand van het lichaam van de Pool werden daarna de stoffelijke resten van de Duitser aangetroffen. De broer van Holger Franz deelde deze digitale rouwkaart op Facebook:




De Mexicaanse autoriteiten meldden aanvankelijk, dat de twee fietsers vermoedelijk door een ongeval om het leven waren omgekomen. Na onderzoek zegt Justitie nu dat de Pool en de Duitser zijn vermoord. De daders zijn nog niet gepakt.

De autoriteiten hebben toegezegd meer middelen beschikbaar te stellen voor het onderzoek naar de moorden. Ook hebben ze extra politie en andere maatregelen ter bescherming van toeristen aangekondigd.







(Suriname Mirror/excelsior.com.mx/El Universal/YouTube/Twitter/De Telegraaf)

Drie doden bij opstand op universiteit in Nicaragua's hoofdstad Managua

Gewapende mannen vallen campus aan

In de buurt van de universiteit kwam ook de 53-jarige Alejandro Estrada Vega om het leven


Bij een opstand donderdag 10 mei 2018 op een universiteit in Nicaragua zijn twee 19-jarige studenten om het leven gekomen, Carlos Alberto Miranda en Kevin Joel Valle. Ze werden het slachtoffer van gewapende mannen die de campus aanvielen.

In de buurt van de universiteit kwam ook de 53-jarige Alejandro Estrada Vega om het leven, aldus de nieuwssite El 19 Digital. Het schreef hun dood toe aan 'bendeleden van rechts'. Volgens lokale media raakten veertig mensen gewond.


Assistent-politiecommissaris Francisco Diaz ontkende elke aanwezigheid van de politie in de buurt van de campussen van de universiteit in een interview met de lokale radio. Maar, The Associated Press bevestigde de mobilisatie van oproerpolitie rond de Polytechnical University en de National University.


De protesten in Nicaragua braken op 18 april uit in verschillende steden. De betogers kantten zich tegen een geplande hervorming van de pensioenen en de sociale zekerheid. De door studenten geleide acties ontaardden echter al snel in geweld tussen de politie en actievoerders, waarbij volgens mensenrechten-organisaties meer dan 60 mensen omkwamen. Het ging om de gewelddadigste protesten sinds Ortega elf jaar geleden president werd.

Uiteindelijk kondigde de president aan dat hij de omstreden hervormingen zou intrekken en in dialoog wilde gaan met zijn tegenstanders. Sindsdien verlopen de aanhoudende protesten - die ondertussen geëvolueerd zijn tot betogingen voor het vertrek van president Daniel Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo en tegen de harde repressie - vreedzaam.
Vóór de extra doden op donderdag, naar schatting van mensenrechtenorganisaties, waren 63 mensen gedood.


(Suriname Mirror/El 19 Digital/The Associated Press/El Nuevo Diario/Diario Metro/Twitter)

Zes jaar oude zaak tegen milieuactivisten in Peru zal blijven voortslepen

Drie activisten vrijgesproken op 17 juli 2017, maar vrijspraak nu door rechter vernietigd


- Oscar Mollohuanca Cruz, Herbert Huamán en Sergio Huamaní voerden in 2012 strijd tegen de Tintaya kopermijn
- Amnesty International in Peru en Zuid-Amerika pleitten bij Peruaanse autoriteiten om milieubeschermers niet te criminaliseren


Een zes jaar oude zaak tegen milieuactivisten zal blijven voortslepen nadat een rechter in Peru deze week besloot een vrijspraak van vorig jaar te vernietigen. De drie activisten uit Espinar, Peru, in de regio Cusco, worden in verband gebracht met stakingen en protesten georganiseerd tegen de Tintaya-kopermijn in mei 2012.


Voormalig Espinar-burgemeester Oscar Mollohuanca Cruz is een van de beschuldigden, samen met Herbert Huamán en Sergio Huamaní.

Amnesty International heeft gemeld, dat de mannen werden gearresteerd zonder behoorlijke bevelen en dat ze vanaf 2012 vijf jaar in de gevangenis hebben doorgebracht, voor hun vrijspraak op 17 juli 2017.

Specifieke beschuldigingen aan het adres van Mollohuanca zijn vermeende misdaden van mishandeling van een ambtenaar van de wetshandhaving, obstructie van openbare diensten en het veroorzaken van een verstoring. Het Openbaar Ministerie, dat in juli vorig jaar in beroep is gegaan, had voor elk van de drie activisten tot 18 jaar gevangenisstraf geëist.

Ten tijde van de protesten leidden confrontaties tussen politie en stakers tot twee doden en ongeveer 50 gewonden. De mannen protesteerden nadat uit milieustudies bleek, dat de mijn van Tintaya, eigendom van het Zwitserse bedrijf Xstrata, op grote schaal vervuiling op lokaal niveau kon veroorzaken.


Toen gaf president Ollanta Humala controversieel groen licht aan zijn leger om de demonstranten, die zijn regering 'extremisten' noemde,  fysiek te confronteren met het feit en het illegaal maakte voor mensen om tegen mijnbouwprojecten te protesteren.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)

Humala was op dezelfde manier verwikkeld in een controverse rond door het Amerikaanse Newmont Conga-project in Cajamarca rond dezelfde tijd. Ondanks het feit, dat demonstranten zeiden dat de mijn lokale waterbronnen zou vervuilen, stond Humala zijn leger toe om arrestaties te verrichten zonder te worden arrestatiebevelen.

Het project werd stopgezet in 2016 vanwege de milieuproblemen en activiste Maxima Acuña won de gewaardeerde Goldman-prijs voor haar protestacties.

Mijnbouw in Peru is big business en in de komende vier jaar wordt verwacht dat het land 20 miljard dollar aan mijnbouwinvesteringen zal ontvangen.

Er zijn in totaal 52 mensen aangeklaagd of gearresteerd in verband met het project Tintaya Mijn in 2012. Medewerkers van Amnesty International in Peru en Zuid-Amerika pleitten bij de Peruaanse autoriteiten om milieubeschermers niet te criminaliseren.

'De zaak van de Espinar-activisten is een duidelijk voorbeeld van hoe het recept voor criminalisering wordt gebruikt tegen mensenrechtenactivisten die werken om het land en het milieu in Peru te beschermen', zei Marina Navarro, uitvoerend directeur van Amnesty International Peru. 'Deze gerechtelijke procedures illustreren het misbruik van het strafrechtsysteem om ongegronde aanklachten in te dienen als een vorm van intimidatie die hun werk tot zwijgen wil brengen.'

(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)

Spanje levert oud-Uruguayaanse legerofficier uit aan Uruguay

Ferro Bizzozero beschuldigd van mensenrechten- schendingen tijdens militaire dictatuur van 1973-1985


Spanje heeft ingestemd met de uitlevering van een voormalige Uruguayaanse legerofficier aan het Zuid-Amerikaanse land, waar hij wordt geconfronteerd met beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur van 1973-1985 in Uruguay, aldus de Spaanse regering vrijdag 11 mei 2018.

Eduardo Augusto Ferro Bizzozero, een voormalige kolonel, wordt ervan beschuldigd een vooraanstaand protagonist te zijn in het zogenaamde 'Operation Condor'-programma van samenwerking tussen verschillende Zuid-Amerikaanse regeringen in die tijd om politieke dissidenten te bestrijden.

Uruguay had een internationaal uitleveringsverzoek ingediend, zodat het Ferro terecht kan stellen voor de ontvoering en het doden van een arbeidsactivist, die volgens Officieren van Justitie in 1977 door Ferro en twee andere militaire functionarissen uit zijn huis werd gehaald. De activist werd geslagen en gemarteld op een clandestiene detentieplaats, volgens een klacht ingediend door zijn vrouw.

Ferro verliet Uruguay in oktober 2016, volgens het directoraat Migratie van het land.
Voordat hij uit Uruguay vertrok, was Ferro een fel tegenstander van onderzoeken naar gedwongen verdwijningen tijdens de dictatuur, en hij debatteerde in verschillende interviews, dat de maatschappij 'de bladzijde om moest slaan, zonder winnaars of verliezers'. 'Sommige wonden zijn al lang genezen, maar in sommige gevallen zijn er mensen die ze om verschillende redenen willen heropenen', zei hij in een interview in 2013. 'We blijven het gewicht dragen van mensen die niet willen dat we vooruit gaan.'

(Suriname Mirror/Reuters/montevideo.com.uy)

Regering Bolivia tolereert in gasgeschil tussen twee provincies geen druk van actievoerders

Provincies Chuquisaca en Santa Cruz verwikkeld in geschil over de precieze locatie groot gasveld en de verdeling van inkomsten


De regering van Bolivia zei donderdag 10 mei 2018, dat ze de druk van demonstranten niet zou tolereren in een interregionaal geschil over de verdeling van inkomsten uit een groot aardgasveld. De regering van president Evo Morales maakte de opmerkingen in antwoord op anti-regeringsprotesten die Sucre, de constitutionele hoofdstad van de Andesnatie, vrijwel tot stilstand hebben gebracht. 

'We zullen de druk van niemand verdragen', zei vicepresident Alvaro Garcia Linera tegen vertegenwoordigers van de media in het presidentiële paleis in La Paz.




De zuidoostelijke provincies Chuquisaca (waarvan de hoofdstad Sucre is) en Santa Cruz, de grootste en meest welvarende van het land, zijn verwikkeld in een geschil over de precieze locatie van een groot gasveld en de verdeling van de inkomsten die het project genereert.


Garcia Linera zei, dat de grens tussen de twee provincies meer dan een eeuw geleden legaal was gevormd en 'niet kan worden aangetast'.

Protesten in Chuquisaca, aangewakkerd door maatschappelijke groeperingen, hebben die provincie meer dan een week vrijwel verlamd, met wegversperringen in Sucre en blokkades opgezet op snelwegen die verbindingen bieden naar de luchthaven en andere delen van het land.


De exacte locatie van de gasreserves moet worden bepaald in een technische studie in opdracht van het Constitutioneel Hof van Bolivia, herinnerde de vicepresident. Het Incahuasi-gasveld, dat wordt ontwikkeld door een consortium onder leiding van de Franse energiemaatschappij Total, heeft reserves van in totaal ongeveer 2.2 biljoen kubieke voet en draagt tussen 4.3 miljoen en 4.6 miljoen dollar aan inkomsten per maand bij aan de economie van Bolivia.

Een technische studie uit 2016 heeft bepaald, dat het veld zich in de provincie Santa Cruz bevind, maar Chuquisaca zegt, dat het gebied in kwestie zich in een van zijn gemeenten bevindt. Het Constitutionele Hof bevroor intergouvernementele overdrachten van inkomsten gegenereerd door het veld afgelopen december en gaf opdracht om een nieuwe studie uit te voeren om de exacte locatie te bepalen.




(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter/YouTube)

Weer aanslag op elektriciteitsnetwerk in zuidwest Colombia

(Bron foto: Twitter)
Ongeveer 200.000 inwoners zonder elektriciteit in Tumaco bij grens met Ecuador

Aanslag vermoedelijk het werk van ex-FARC-strijder 'Guacho' 


In Tumaco, in het zuidwesten van Colombia dicht bij de grens met Ecuador, zitten ongeveer 200.000 inwoners zonder elektriciteit, nadat twee transformators werden vernield. Dat zegt de gouverneur van het departement Nariño, Camilo Romero. Het gaat al om het vierde gelijksoortige incident in minder dan twee maanden tijd.


Volgens het Colombiaanse leger zitten dissidenten van de inmiddels ontwapende FARC-guerillera's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), onder leiding van een man die bekendstaat als 'Guacho', achter de aanslagen.

De groep eiste vorige maand nog de ontvoering en moord op van twee journalisten van de Ecuadoraanse krant El Comercio en hun chauffeur.

Het afgelegen Tumaco is de gemeente met de grootste oppervlakte aan illegale cocaplantages in Colombia. Door het slechte weer konden de ordediensten de afgelegen plaats donderdag 10 mei 2018 nog niet bereiken, zegt Romero.


(Suriname Mirror/De Morgen/Belga/Twitter)

409 Doden door gele koorts in Brazilië

Bijna 78 miljoen mensen zullen tegen 2019 zijn gevaccineerd


De Braziliaanse autoriteiten hebben donderdag 10 mei 2018 aangekondigd, dat het aantal sterfgevallen als gevolg van een uitbraak van gele koorts is gestegen tot 409, van afgelopen juli tot 8 mei. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een waarschuwing uitgegeven waarin staat, dat de meeste doden in het zuidoosten van het land zijn gevallen, het dichtstbevolkte gebied van Brazilië met de staten Sao Paulo, Rio de Janeiro en Minas Gerais.

Naast de 409 sterfgevallen zijn er 1.261 bevestigde gevallen van gele koorts en 1.301 verdachte gevallen.


Vanwege de verspreiding van de ziekte heeft de Braziliaanse regering in maart haar vaccinatiestrijd tegen gele koorts uitgebreid naar het hele land. Bijna 78 miljoen mensen zullen tegen 2019 zijn gevaccineerd.

De stam van gele koorts in Brazilië is van het oerwoudtype en verspreidt zich via de Haemagogus en de Sabethese muggen, voornamelijk in bosrijke gebieden.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter)

De heilige Kueka-steen, Abuela Kueka, keert vanuit Duitsland terug naar Venezuela

De steen verdween in 1998 met een kunstenaar naar Berlijn

(Bron foto's: Twitter)

- Na een langdurige juridische en diplomatieke strijd komt heilige steen terug naar Venezuela
- Leden van Venezuela's inheemse Pemon-gemeenschap voeren  genezingsritueel uit om de heilige Kueka-steen te reinigen


Leden van Venezuela's inheemse Pemon-gemeenschap voerden vrijdag 11 mei 2018 in Berlijn een genezingsritueel uit om de heilige Kueka-steen te reinigen, ook bekend als Abuela Kueka (of grootmoeder Kueka), die na een langdurige juridische en diplomatieke strijd naar het Zuid-Amerikaanse land vanuit Duitsland zal terugkeren.

Volgens de mythe werd de Pemon god Makunaima boos door de beslissing van een jonge Pemon man om tegen de traditie in te gaan en met een meisje van het Macuxi-volk te trouwen; als straf werden ze veroordeeld tot een 'eeuwige omhelzing'. De god blies een vloek in de lucht en veranderde de Pemon man en Macuxi vrouw in twee grote stenen.

Het reinigingsritueel dat voorafgaand aan de terugkeer van de steen werd uitgevoerd, tracht de kracht van de steen te herstellen en elke bovennatuurlijke gebeurtenis met zijn terugkeer te vermijden.


De Pemon-inheemsen geloven dat de massale aardverschuiving, die in 1999 tienduizenden mensen heeft gedood, door de diefstal is uitgelokt. In 1998 werd het meegenomen uit het Canaima National Park, door de Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) in 1994 tot werelderfgoed verklaard.

Tijdens de regering van Rafael Caldera werd de heilige steen als een 'schenking' gegeven door de minister van Milieu, Hector Hernandez, aan de Duitse beeldhouwer Wolfgang von Schwarzenfeld, die het naar Tiergarten Park in Berlijn bracht als onderdeel van een installatie met de titel 'Global Stone.' Maar, dit werd gezien als diefstal.


Na de steen te hebben meegenomen werd die door de beeldhouwer gepolijst en bewerkt. Dat was  pijnlijk voor de Pemon-inheemsen, die aan de kaak stelden dat grootmoeder Kueka was gestolen, gevild en tentoongesteld. De Kueka-steen bleef bijna 20 jaar in Berlijn.

De Pemon hebben de terugkeer van dit heilige symbool geëist sinds het in 1998 werd gestolen. In dat jaar hielden ze twee maanden lang protest zonder resultaat. De regering van de Bolivariaanse Revolutie ondernam verschillende diplomatieke inspanningen om dit culturele erfgoed te terug te krijgen.



In 2000 begon Instituto del Patrimonio Cultural samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te werken aan de terugkeer van de Kueka-steen naar de rechtmatige eigenaren.


Sinds 2010 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela Duitsland verzocht de Kueka-steen terug te geven.

In april 2018 reisde een delegatie naar een Unesco-bijeenkomst waar de minister van Cultuur van Venezuela, Ernesto Villegas, de steun vroeg van Audrey Azoula, Unesco's algemeen directrice, om de Kueka-steen weer in Venezuela te krijgen.

Na jaren van onderhandelingen heeft de Venezolaanse regering eindelijk de steen teruggevonden om het terug te geven aan de Pemon-bevolking. Logistieke details over hoe de steen naar Venezuela zal worden gebracht, blijven onbekend.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Scribd-Suriname Mirror)

Venezuela treedt toe tot Caricom in de strijd voor wereldwijde herstelbetalingen slavernij

'Herstelbetalingen in Caribisch gebied zijn alleen succesvol als het wordt uitgebreid tot een soort wereldwijde pan-Afrikaanse zaak'


Venezuela treedt toe tot de Caribische Gemeenschap (Caricom) in de strijd voor wereldwijde reparaties van de slavernij en bespreekt een passende compensatie voor eeuwen van onrecht. Tijdens een toespraak getiteld 'Reparations of Resistance to Action' op 'World Day for the rights of Afro-descendant peoples' drong de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza er bij Latijns-Amerika en de koloniserende landen op aan verantwoordelijkheid te nemen voor fouten uit het verleden die Afrikanen en hun voorouders over de hele wereld hebben getroffen.


De Venezolaanse regering werkt eraan te garanderen, dat de sociale rechten van inwoners van Afrikaanse afkomst worden gerespecteerd, en ambtenaren hebben het pleit geopend voor dialoog over slavernij herstelbetalingen, zei Arreaza.

Volgens de voorzitter van het Caribbean Pan-African Network, Ralph Goncalves, is de bijeenkomst de eerste stap om de reparatiebeweging naar een internationaal platform te brengen.


De zaak werd voor het eerst voorgesteld in 2013 door de 15-koppige Caricom, die lobbyde tegen Groot-Brittannië en andere koloniserende West-Europese landen. Het roept op tot herstelbetalingen van eeuwenlange slavernij en daarmee samenhangende misdaden tegen de menselijkheid, waarvan de gevolgen vandaag nog steeds worden gevoeld door Afrikaanse nazaten.

Goncalves zei vrijdag 11 mei 2018 tegen TeleSUR, dat de steun van Venezuela de missie in staat zal stellen internationaal uit te breiden, de claim te onderbouwen en zal helpen de eisen te presenteren aan de Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños (Celac), de Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (Alba), de Non-Aligned Movement en de Verenigde Naties.


'Venezuela komt nu aan boord en geeft een enorme boost aan die campagne', aldus Goncalves. 'Mensen zoals ikzelf zijn altijd al duidelijk geweest, dat de herstelbetalingen in het Caribisch gebied alleen succesvol zullen worden als het wordt uitgebreid tot een soort wereldwijde pan-Afrikaanse zaak.'

De volgende stappen zijn om de pan-Afrikaanse reparatiecampagne te consolideren, relaties op te bouwen met landen als China, Rusland en India, ambassades te bouwen en ambassadeurs bij de Verenigde Naties te benoemen.


Het evenement, dat woensdag werd afgesloten, was een gelegenheid voor de Caribische landen om na te denken over wat ze zowel nationaal als internationaal kunnen doen om de zaak te ondersteunen, zei Goncalves. 'Reparaties zijn zowel een uitwendig proces als tegelijkertijd een inwendig proces', zei hij. 'Het uiterlijke proces is waar we eisen en eisen stellen aan de Europese en Noord-Amerikaanse regeringen en instellingen die verantwoordelijk zijn voor de schade die de slavernij heeft aangericht. Het is ook een innerlijk proces waarbij we naar binnen kijken, naar onszelf, naar onze eigen nationale samenlevingen, naar ons eigen overheidsbeleid, naar de schade die is aangericht op cultureel en psychisch vlak.'

'Dat innerlijke proces zegt ons, dat we verschillende dingen moeten doen: de ene, dat we onze mensen de geschiedenis moeten leren: de geschiedenis van de pre-slavernij, het pre-koloniale Afrika, de geschiedenis van de Europese kolonisatie en slavernij, de geschiedenis van het verzet van onze mensen.'

'Ten tweede moeten we naar binnen kijken en al die nog bestaande negatieve beleidsmaatregelen en barrières voor de voortgang en ontwikkeling van in Afrikaanse afkomst levende mensen identificeren en we moeten van ze afkomen. We moeten een massale wereldwijde beweging mobiliseren ten gunste en ter ondersteuning van herstelbetalingen en tegelijkertijd moeten we die weerspannige westerse en Noord-Amerikaanse regeringen isoleren die zich dapper hebben verzet tegen deze claim, die gebaseerd is op gerechtigheid, legaliteit en rechtvaardigheid, zodat Venezuela een zeer grote rol kan spelen bij het internationaliseren van deze campagne die in 2013 werd gestart door 15 relatief kleine Caribische landen.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)