donderdag 12 april 2018

Braziliaanse kerk Ministerio Evangelico Comunidade Rhema dwingt minderjarigen tegen hun wil te werken

'Ik vind het een genoegen om te zien dat er recht wordt gedaan'


Minderjarigen lopen nog steeds gevaar en worden gedwongen tegen hun wil te werken door een Braziliaanse kerk met banden met het in de VS gevestigde Word of Faith Fellowship, zei een hoge Officier van Justitie woensdag 11 april 2018 na de eerste hoorzitting in een civiele procedure die de ontbinding van de plaatselijke kerk wil en van haar school. 

De kerk van Ministerio Evangelico Comunidade Rhema in de stad Franco da Rocha heeft geweigerd om praktijken te staken waarvan de autoriteiten beweren dat het gaat om dwangarbeid, zei Catarina von Zuben, de nationale coördinator voor openbare aanklagers die zich bezighouden met de bestrijding van de hedendaagse slavernij in Brazilië.

'Deze actie is erop gericht om deze praktijken te stoppen, om deze uitbuiting te stoppen, in het bijzonder van minderjarigen, van kinderen', vertelde von Zuben The Associated Press na de gesloten hoorzitting.


De Braziliaanse autoriteiten openden meerdere onderzoeken, nadat de Associated Press (AP) in juli meldde, dat leiders van Word of Faith Fellowship - gevestigd in het landelijke Spindale, North Carolina - een pijplijn van jonge Braziliaanse congreganten creëerden die vertelden dat ze naar de VS werden gebracht en moesten werken voor weinig of geen werk.

Woensdag was de eerste keer, dat voormalige kerkleden, die gezegd hebben dat ze mishandeld waren, in staat waren om voor de rechter te staan  ​​met de lokale predikanten Solange da Silva Granieri Oliveira en Juarez de Souza Oliveira. 'Ik vind het een genoegen om te zien dat er recht wordt gedaan', zei Flavio Correa, een lid dat in 2016 de kerk verliet en klaagde over misbruik.

Beide voorgangers en hun advocaten weigerden om na de hoorzitting met de AP te spreken, maar onderzoekers hebben gezegd dat de kerkleiders hebben ontkend ook maar iets fout te hebben gedaan.

Tijdens de besloten zitting beval de rechter, dat documenten die verzegeld waren ter beschikking van de verdediging werden gesteld, zei von Zuben. De rechter heeft vervolgens een nieuwe hoorzitting gepland voor juli.

Word of Faith Fellowship is een geheimzinnige evangelische sekte die in 1979 werd opgericht door Jane Whaley, een voormalig wiskundelerares, en haar man Sam. In de loop van de decennia is het uitgegroeid tot een congregatie van bijna 750 mensen op het platteland van North-Carolina, met nog honderden volgers in Brazilië, Ghana en andere landen.

Tientallen voormalige gemeenteleden in zowel de Verenigde Staten als Brazilië hebben de AP verteld, dat Whaley alle takken met een ijzeren vuist regeert en dat kerkleden - inclusief kinderen - regelmatig verbaal en fysiek worden aangevallen in een poging om zondaars te 'zuiveren'. In de rechtszaak die op 1 maart werd ingediend in een arbeidsrechtbank in de staat Sao Paulo, citeerden Officieren van Justitie getuigenissen die schrijnende details bevatten over een breed scala aan vermeende misstanden binnen de Rhema-kerk.

Zowel kinderen als volwassenen zeiden, dat ze tot het punt van uitputting hadden gewerkt en vreesden straf, sociaal isolement of scheiding van hun families als ze zich verzetten.

Naast het vragen aan een rechter om de kerk en school te sluiten, willen de openbare aanklagers dat de kerk een boete betaalt van minstens $ 153.000 aan een werknemerscompensatiefonds en minstens $ 15.000 aan elk geïdentificeerd slachtoffer.

Gustavo Reis de Souza, die zegt dat hij fysiek en emotioneel werd mishandeld terwijl hij naar de door de kerk geleide school ging, wachtte op zijn moeder buiten de hoorzitting van woensdag. 'Ik heb veel geleden en ik wil niet dat andere mensen dit doormaken', zei de 15-jarige, eraan toevoegend, dat hij dacht dat het sluiten van de school andere kinderen zou helpen. 'Ze zijn daar en ze hebben niet de moed om te vertrekken.'

(Suriname Mirror/ABC News/Associated Press/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten