woensdag 21 augustus 2019

Doekhie (NDP): Bouw brug over de Corantijnrivier vertraagd door juridisch geschil' - 'Het is geen geldprobleem hoor, a moni de'

'Het is onze rivier en wij willen de brug bouwen, maar Guyana zegt dat het wil mee bepalen'

Guyana en Suriname kunnen geen overeenstemming bereiken inzake jurisdictie over brug


De bouw van de brug over de Corantijnrivier die Suriname en buurland Guyana moet verbinden, wordt niet door financiële uitdagingen opgehouden. Anders dan eerder is gesteld, stelt NDP-parlementariër Rachied Doekhie woensdag 21 augustus 2019 in de Ware Tijd, dat de stagnatie te wijten is aan juridische perikelen. 

De politicus zegt, dat de twee landen nog geen overeenstemming kunnen bereiken inzakede jurisdictie over de brug. Guyana wil zeggenschap in de organisatie, maar president Desi Bouterse is geen voorstander daarvan. 'Het is onze rivier en wij willen de brug bouwen, maar Guyana zegt dat het wil meebepalen. Als je ja zegt, dan geef je eigenlijk een deel van de rivier weg', aldus Doekhie. 'Het is geen geldprobleem hoor. A moni de.'

De parlementariër zegt dat de voorbereidingen voor de bouw af zijn. De tekening die is gemaakt door Ballast Nedam is goedgekeurd en er is ook een intentieverklaring tussen de twee regeringen ondertekend. Echter, Guyana houdt voet bij stuk dat het medezeggenschap wil. 'Midden op het eiland in de rivier zouden een douanekantoor en een shoppingcenter komen', aldus Doekhie die zegt zich helemaal te vinden in het standpunt van president Bouterse.

Doekhie: 'De brug moet komen want het is ontwikkeling. Het is de enige ontbrekende schakel voor de algehele ontsluiting van Zuid-Amerika.' De eerste officiële gesprekken over de aanleg dateren van september 2010. Bouterse en toenmalig Guyanees president Bharrat Jagdeo waren het met het elkaar eens dat de brug een groot pluspunt zal zijn voor beide landen. Onlangs heeft David Patterson, de Guyanese minister van Publieke Infrastructuur, gesteld dat zijn regering weer bereid is te onderhandelen over deze verbinding.

Guyanese East Berbice/Corentyne Aquaculture Association klaagt over smokkel garnalen en tilapia's uit Suriname

'Grootschalige smokkel garnalen uit Suriname heeft in loop der jaren onze lokale industrie getroffen'

- LVV-minister Parmessar: 'Ik kan niet op basis van roddel of horen zeggen optreden'
- Garnalensoort die uit Suriname wordt gesmokkeld komt alleen in zwampgebied voor en niet in rivieren


Volgens de Ware Tijd van woensdag 21 augustus 2019, heeft de Guyanese East Berbice/Corentyne Aquaculture Association zich beklaagd over smokkel van garnalen en tilapia's uit Suriname die een bedreiging vormt voor productie- en bedrijfsactiviteiten. 'De illegale invoer leidt tot oneerlijke concurrentie omdat de garnalen en tilapia's ongereguleerd onze lokale en overzeese markten zijn binnengedrongen. Deze grootschalige smokkel van garnalen uit Suriname heeft in de loop der jaren onze lokale industrie getroffen', staat volgens de Ware Tijd in een communiqué. 

De organisatie zegt de Guyanese autoriteiten te hebben geïnformeerd, maar van die zijde krijgt ze geen hulp. De smokkel gaat volgens haar ongestoord door. Wanneer smokkelaars worden gepakt, zeggen de autoriteiten dat ze geen hard bewijs kunnen vinden dat het om smokkelwaar gaat. De vermeende smokkelaars beweren dat de garnalen en tilapia's in de Corantijnrivier zijn gevangen, waardoor hen niet verboden kan worden hun waar in Guyana te verkopen.

Door de oneerlijke concurrentie hebben verschillende aquaboeren in Guyana hun activiteiten gestaakt; anderen staan op het punt om dit te doen en hierdoor worden zij en hun werknemers ook brodeloos, wordt beweerd.


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij stelt niet op de hoogte te zijn van deze zaak. 'Als dit onder mijn aandacht wordt gebracht zal ik het zeker aankaarten en bespreken met de relevante autoriteiten.' De bewindsman zegt een goede samenwerking te hebben met de  visserijsector.

Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van smokkel van garnalen en tilapia's, dan wenst Parmessar schriftelijk geïnformeerd te worden. Hij zegt niet op basis van 'roddel of horen zeggen' te kunnen optreden. Hij verzekert dat een onderzoek zal worden ingesteld zodra de Guyanese autoriteiten via diplomatieke kanalen de zaak onder de aandacht van Paramaribo hebben gebracht.

Volgens de Guyanese organisatie worden de illegale garnalen en tilapia's via 'vele illegale routes langs de Corantijnkust in het grensdistrict Berbice, het land binnengebracht, vaak bij Strand Nr. 63'. De associatie stelt, dat uit haar onderzoek is gebleken, dat de garnalensoort die uit Suriname wordt gesmokkeld alleen in zwampgebied voorkomt en niet in rivieren, zoals de smokkelaars beweren. Gewaarschuwd wordt voor ziekten, plagen en bedreiging voor de gezondheidszorg in Guyana. 'Het is een mythe dat de garnalen worden gevangen in de Corantijnrivier. De onjuiste informatie die door de smokkelaars wordt doorgegeven, wordt door de autoriteiten in Guyana geaccepteerd en zorgt voor ernstige problemen voor kleine boeren in het Corantijngebied.'

De organisatie stelt dat de smokkelaars zelfs ertoe over zijn gegaan aquacultuurbedrijven fysiek te saboteren door dammen door te steken waardoor zwampwater hun bedrijfslocaties binnendringt en hun productie zo schade wordt toegebracht. De grote hoeveelheden goedkopere smokkelgarnalen zouden daardoor ook grif afzet vinden in Guyana. De associatie vindt dat smokkelaars die betrapt worden beboet dienen te worden, anders zal er geen einde komen aan de vermeende smokkelpraktijken.

Ze zegt bij het aankaarten van het smokkelvraagstuk van het kastje naar de muur te worden gestuurd door de Guyanese autoriteiten. 'We hopen dat dit niet het geval is bij de autoriteiten in Suriname en pleiten ervoor dat de illegale import van garnalen en tilapia diepgaand wordt onderzocht en een mechanisme wordt ingesteld om smokkelaars en daders aan te pakken zodat deze illegale handel wordt uitgebannen.'

Groep op Curaçao snorkelt zo'n 100 kilometer en filmt het koraalrif en de zuidelijke kustlijn

The Suit LLDS gaat vanaf 30 augustus 2019 10 dagen bij uiterst oostelijke punt Curaçao snorkelen


The Suit LLDS (Longitude & Latitude Divers & Swimmers) gaat vanaf 30 augustus tien dagen lang bij het uiterst oostelijke punt van Curaçao te water om te snorkelen naar het meest westelijke punt van het eiland. Het doel van de onderwaterreis is om een mooie documentaire over de onderwaterwereld te produceren, waarbij de nadruk wordt gelegd op het feit dat de zee rond Curaçao niet alleen door duikers ervaren kan worden maar ook met een simpele duikbril en snorkel. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 21 augustus 2019.


Deze documentaire kan daarnaast door instanties als Curaçao Tourist Board (CTB) en CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association) gebruikt worden als marketingproduct voor internationale expo’s waaronder de DEMA-duikconferentie in het najaar van 2019, maar ook om delen van het ruwe beeldmateriaal ter beschikking te stellen aan Carmabi voor wetenschappelijk onderzoek en educatieve doeleinden.

The Suit vertegenwoordigt een grote groep vrijwilligers en instanties die Curaçao een warm hart toedragen en die concreet willen bijdragen aan de promotie van het koraalrif. De groep snorkelt om en nabij 100 kilometer en filmt daarbij het koraalrif en de zuidelijke kustlijn.

Op de route van oost naar west wordt de groep door flamingo Bob samen met zijn verzorger, dierenarts Odette Doest een stukje vergezeld. De snorkelreis start op 30 augustus bij Oostpunt waar The Suit vanaf de Pelican Express de zee in duikt. The Suit legt dan een traject van 10 kilometer af richting Fuik. Op 31 augustus wordt niet gezwommen, dan zal het eerste parcours worden geëvalueerd en wordt het traject waar nodig bijgesteld. Op 1 september wordt de route voortgezet van Fuik naar Marichi. The Suit snorkelt op 2 september van Marichi naar Carmabi.

Premier Rhuggenaath: 'De deuren van Curaçao blijven altijd open voor PdVSA'

'We hechten bijzonder veel waarde aan de relatie die we met Venezuela hebben'


'Zelfs als aan het einde van de zoektocht naar een partner voor de raffinaderij blijkt dat de keus niet op PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) is gevallen, blijven de deuren van Curaçao altijd open voor PdVSA.' Dat stelde premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een persconferentie, aldus vandaag, woensdag 21 augustus 2019, het Antilliaans Dagblad.

'We blijven immers buren en als de situatie in Venezuela op een dag normaliseert, moeten we ons herinneren dat we altijd met elkaar handel hebben gedreven en Venezuela een van de grootste olievoorraden ter wereld heeft. We hechten bijzonder veel waarde aan de relatie die we met Venezuela hebben. Feit blijft echter wel dat we op dit moment het beste moeten kiezen voor Curaçao. Of dit betekent dat PdVSA hier wel blijft of juist niet, daar wil ik niet op vooruitlopen', aldus de minister-president.

Curcon Holding op Curaçao en Bouwmaatschappij Bonaire vragen faillissement aan

Verlies op project Resort Bonaire van Europarcs Nederland doet aannemersconcern de das om


Aannemer Herman Peelen, met Peelen Holding bv eigenaar van Curcon Holding bv en Bouwmaatschappij Bonaire bv, heeft het faillissement aangevraagd voor beide grote bouwbedrijven. Het verlies op het project Resort Bonaire van Europarcs Nederland heeft het aannemersconcern de das omgedaan, alsmede de ‘zeer slechte situatie in de bouw op Curaçao’. Zo schrijft Peelen in een brief aan opdrachtgevers, leveranciers, directieleden en overige stakeholders. De brief is in handen van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad woensdag 21 augustus 2019.

'Helaas is de situatie er in de laatste maanden dusdanig slecht gaan uitzien, dat we niet meer aan onze financiële verplichtingen kunnen voldoen.'

Peelen was gisteravond voor de redactie van het dagblad niet bereikbaar voor nader commentaar.

Curcon is een bouwbedrijf met jarenlange ervaring (volgens het Handelsregister sinds 1988) en noemt zichzelf ‘marktleider’. Er werkten in elk geval tot voor kort 120 personeelsleden. Samen met de zustermaatschappijen heeft Curcon een groot aanbod in producten, zoals betonwerken, heiwerken, grondboringen en timmerwerken, aldus de website.

Onder de holding van de 68-jarige in de Nederlandse plaats Steenderen geboren Peelen, valt ook Bouwmaatschappij Bonaire, in 2007 door Curcon overgenomen. Het bouwbedrijf op Bonaire functioneert geheel zelfstandig, maar maakt gebruik van de ervaring en technieken van Curcon.

Bromfietser (210 op Schietbaanweg doodgereden door dronken automobilist (20) zonder rijbewijs

Automobilist opgepakt en hangende het onderzoek in verzekering gesteld


De 21-jarige bromfietser Roche Timpico is maandagmorgen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden, na zondagochtend vroeg op de Schietbaanweg, ter hoogte van de R.K begraafplaats, te zijn aangereden door een auto. Dit meldt het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 21 augustus 2019.

De politie trof beide partijen ter plaatse aan. Timpico was zwaargewond. Hij werd per ambulance overgebracht naar de afdeling Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis waar hij op de afdeling Intensive Care werd opgenomen. Hij overleed maandag ten gevolge van de opgelopen letsels.

Uit het voorlopig politieonderzoek is naar voren gekomen, dat de 20-jarige automobilist Rejano S. op de rijhelft van de bromfietser terecht kwam met als gevolg de aanrijding.

S. is niet in het bezit van een geldig Surinaams rijbewijs en reed onder invloed van alcohol. Hij blies 360 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. Nadat hij uit zijn dronken roes was werd hij voorgeleid bij een Hulpofficier van Justitie. Na overleg met het Openbaar Ministerie is hij hangende het onderzoek in verzekering is gesteld. Deze zaak is in onderzoek bij de Verkeers Unit Paramaribo.

Braziliaanse ATV-bestuurder dodelijk verongelukt bij dorp Manlobi

29-Jarige Marciano Roberto Martin verliest controle over de besturing van zijn ATV


De 29-jarige Braziliaanse ATV-bestuurder Marciano Roberto Martin is maandag overleden bij een  eenzijdig ongeluk nabij het dorp Manlobi, zo bericht het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 21 augustus 2019. 

De man moet de controle over de besturing van de ATV hebben verloren met het gevolg, dat hij met het voertuig van een van de heuvels reed. Marciano raakte daarbij zodanig gewond dat hij ter plaatse het leven liet.

In opdracht van het Openbaar Ministerie is het lichaam, in verband met het politieonderzoek, voor obductie in beslag genomen. De recherche van Regio Oost onderzoekt deze zaak.

Vraagtekens rond authenticiteit persbericht reisbureau over Surinaamse artiesten op tour in Nederland met ticketschuld

Paramaribo Travel Centre NV ontkent dat bericht van haar afkomstig is,

... maar, ontkent niet met kracht de inhoud


De afgelopen dagen werd onderstaand uitgebreid persbericht via social media verspreid waarin wordt beweerd, dat Surinaamse artiesten op tournee naar Nederland zijn met een ticketschuld. Volgens het bericht zouden 12 artiesten uit Suriname een openstaande rekening van duizenden Amerikaanse dollars hebben bij Paramaribo Travel Centre NV, zo schrijft Waterkant.net vandaag, woensdag 21 augustus 2019.

Het gaat om een vrij gedetailleerd stuk in de vorm van een persbericht, waarin artiesten met naam en toenaam worden genoemd en wordt afgesloten met de naam van het reisbureau. In het verspreidde bericht wordt voorts aangegeven dat er door het reisbureau op maandag zowel in Suriname als in Nederland aangifte wegens oplichting zou worden gedaan.


In een op maandag uitgegeven verklaring zegt Paramaribo Travel Centre echter, dat zij het bericht niet heeft verspreid.
De verklaring luidt als volgt:

'Hierbij verklaart Paramaribo Travel Centre dat de berichtgeving die momenteel via social media rondgaat – waarin wordt aangegeven dat Surinaamse artiesten met een ticketschuld naar Nederland zijn vertrokken en hun betalingsverplichtingen aan het reisbureau niet zijn nagekomen – niet door Paramaribo Travel Centre is verspreid.'

Het reisbureau geeft niet aan wie er dan wel verantwoordelijk is voor het verspreiden van het bericht, waarin gedetailleerde informatie staat en zegt op dit moment geen uitlatingen te doen over eventuele problemen met de betalingsregeling. Er lijkt dan ook wel iets aan de hand te zijn....

Vissers in Nickerie willen toestemming LVV om te vissen in gebied bekend als Whiteboei

Gebied niet ver van boorplatform dat bezig is in de Staatsolie Kankantrie put 


Vissers verenigd in de Coöperatie Ontwikkeling Visserijsector Nickerie willen dat de autoriteiten, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, hen toestemming geeft om te vissen in het gebied dat bekend staat als Whiteboei. Vissen in het gebied is tot nog toe verboden en overtreding van het verbod levert boetes op. Vijf vissersboten - tien opvarenden in totaal - hebben dat aan den lijve ondervonden. De Maritieme Politie heeft ze afgelopen donderdag beboet voor het vissen in dat gebied. Ze moesten tussen de Srd 300 en Srd 900 betalen. Ook hun vangst is in beslag genomen. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 21 augustus 2019.

Volgens de coöperatie heeft het ingrijpen van de Maritieme Politie geleid tot een tekort aan vis op de Centrale Markt van Nickerie.

Het is vissers per 15 augustus verboden te vissen in het 'Whiteboei'-gebied. De afgelopen zeven jaren is gedoogd dat de vissers in het gebied dat in lijn ligt met een witte boei in de vaargeul (vandaar de benaming whiteboei) opereerden. De vissers hebben dat gebied zelf in kavels verdeeld.

Volgens Starnieuws ligt het gebied niet ver van het boorplatform dat bezig is in de Kankantrie put in de nearshore van Nickerie.
Als de berekeningen kloppen, doet Staatsolie over drie weken een grote olievondst. En dat aan de kust bij Nickerie. Kankantrie kan tussen 70 en 800 miljoen vaten olie bevatten.Ze voeren aan, dat de aan hen toegewezen standplaatsen bij Lijn 1 - een half uurje varen in de monding van de Nickerierivier - uitgevist zijn. De standplaatsen bij Lijn 1 bestaan al 30 jaar, waar gedurende die periode is gevist. De vissers zeggen dat door verschuivingen van de modderbank het visbestand zich ook verplaatst. Zo hebben ze langzaam maar zeker hun activiteiten ook verplaatst naar wat zij noemen Lijn 2.


Ofschoon ze zich ervan bewust zijn dat ze illegaal in het gebied opereren, werpen ze op dat hun activiteiten al jarenlang is gedoogd. Ze zouden ook om legalisering van hun activiteiten in het gebied hebben gevraagd. Tot nog toe is elke formele toewijzing uitgebleven. Voor de vissers is het nu in de natte periode hoogseizoen. Gedurende drie maanden in de eb-perioden in de natte periode, boeren de vissers het best.

Hun verzoek aan de LVV-minister is dan ook om het gedoogbeleid voor nog minstens twee maanden voort te zetten, in afwachting op formele stappen voor het gebied. In Nickerie zijn er 60 vis-en garnalenvergunningen uitgegeven. Lijn 1 is opgedeeld in ongeveer 50 visstandplaatsen (te vergelijken met kavels met nummers). Elke visstandplaats heeft een nummer dat voorkomt op de visvergunning. De vissers beargumenteren dat de vangst bij Lijn 1 relatief veel te weinig is. Soms zijn ze 'niet eens genoeg om de benzinekosten te compenseren, laat staande overige kosten als arbeidsloon, voeding en onderhoud', schrijven ze in een brief aan de minister.

De coöperatie doet een 'zeer dringend' verzoek aan de LVV-minister om de vissers toestemming te geven om te mogen opereren in het noordoostelijk gebied achter Lijn 1. Zij vraagt de toestemming voor 20 vissers die elk twee arbeiders hebben. In aanloop naar behandeling van het verzoek, willen de vissers verenigd in de coöperatie dat de bewindsman hen nu al ontheffing verleend om in het bedoeld gebied te vissen totdat er een definitief besluit is genomen.

De Maritieme Politie is in elk geval niet te vermurwen; zonder schriftelijke toestemming mogen de vissers niet opereren in het gebied.

'Suriname deelt het geopolitieke bed met de vijanden van Europa' - 'Suriname is een infantiele dwerg op het wereldtoneel'

'De staatshoofden Vladimir Poetin en Desi Bouterse hebben elkaar gevonden'Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurskundige, heeft vandaag, woensdag 21 augustus 2019, voor 'Joop' op de website van de Nederlandse omroep BNN/VARA onderstaand opinie-stuk gepubliceerd, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. 

Suriname deelt het geopolitieke bed met de vijanden van Europa Suriname beschikt over een geografisch gezien interessante ligging voor landen als Rusland en China, en over de nodige natuurlijke grondstoffen 


'Eind juli bezocht de Russische minister voor Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, onze voormalige kolonie Suriname. De staatshoofden Vladimir Poetin en Desi Bouterse hebben elkaar gevonden, zoals de Russen al eerder in de omgeving van Suriname zaken deden met landen als Venezuela en Cuba. Vanuit Russisch perspectief een logische, strategische zet om zichzelf stevig te positioneren in de achtertuin van aartsvijand Verenigde Staten. 

Niet alleen Rusland doet volop zaken met Suriname, ook wereldmacht China is er volop actief. Nederland, maar ook de Europese Unie, staat erbij en kijkt ernaar.

Suriname is een infantiele dwerg op het wereldtoneel. De republiek is relatief jong, het land werd pas 44 jaar geleden onafhankelijk, en heeft sindsdien een turbulente ontwikkeling meegemaakt. De jaren ’80 vormen daarin het absolute dieptepunt door de militaire dictatuur van Bouterse, de bloedige binnenlandse oorlog en de vele vormen van mensenrechtenschendingen die nog het best geïllustreerd worden door de Decembermoorden van 1982. Inmiddels zit het land finaal de grond en is het één van de drie armste landen van Latijns-Amerika. Maar liefst 19,8% van de Surinaamse bevolking verkeert in armoede – met name sinds Bouterse in 2015 herkozen werd als president. 

Suriname is ook om andere redenen een dwerg op het wereldtoneel: het land is weliswaar fysiek-geografische bekeken vier keer zo groot als Nederland, maar er wonen nog niet eens 600.000 mensen in het land – minder dan in de stad Rotterdam. Verder blijkt Suriname uit internationaal vergelijkend onderzoek herhaaldelijk ‘zeer corrupt’ te zijn. Niet voor niets kopte het NRC in 2018 ‘Suriname: een regering van dieven’, doelend op de regering-Bouterse en de incestueuze verdeling van winsten onder familieleden en vrienden van de president. Eén van die familieleden, Dino Bouterse, zoon van de president, zit inmiddels in het gevang omdat hij, nota bene vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid, de Libanese terroristische organisatie Hezbollah actief hielp om een basis in Suriname op te zetten. Vanuit deze basis zou Hezbollah in het nabijgelegen Verenigde Staten aanslagen willen plegen. Ook zit hij achter slot en grendel vanwege wapenhandel en cocaïnesmokkel. 

Al met al is Suriname een jonge, kleine, corrupte en arme staat in Latijns-Amerika die weinig invloed heeft in de wereldeconomie of de wereldpolitiek. Wél beschikt Suriname over een geografisch gezien interessante ligging voor landen als Rusland en China, beschikt het over de nodige natuurlijke grondstoffen en doet het land niet moeilijk om mee te werken aan wapenhandel of het realiseren van militaire bases. 

De regering-Bouterse is vooral geïnteresseerd in het winnen van de verkiezingen in 2020 en als Rusland en China kunnen helpen op korte termijn de armoede te bestrijden, de gezondheidszorg te verbeteren, nieuwe wegen en bruggen aan te leggen of het onderwijs een kwaliteitsinjectie te geven, dan wordt daar géén enkele voorwaarde aan gesteld. 

Zo bleek al eerder toen Bouterse in 2016 financiële noodsteun (lees: lening) bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aanvroeg ter hoogte van 425 miljoen euro. De strenge voorwaarden die het IMF in de overeenkomst vastlegde, bleken niet goed gelezen. Suriname was simpelweg niet in staat tegen deze voorwaarden de lening af te lossen. Het IMF heeft de uitbetaling van de lening – die gefaseerd richting Paramaribo werd overgemaakt – dan ook tussentijds stopgezet. Sindsdien is Bouterse extra snel op zoek gegaan naar alternatieve geldschieters en kwam hij uit bij onder andere Rusland en China. En dat terwijl onze Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Nederland herhaaldelijk waarschuwt voor deze landen. “Steeds meer landen richten zich op politieke en/of economische spionage. Wij zien in onze onderzoeken dat China, Iran en Rusland daarvan de voorhoede vormen”, zo schrijft de AIVD in haar jaarverslag 2018. “Tussen Rusland en het Westen is de spanning onverminderd hoog. President Poetin probeert Rusland te positioneren als wereldmacht, ook om zijn positie in eigen land te versterken. Hij tracht tweedracht te zaaien binnen de NAVO en de EU om zijn opponenten zo te verzwakken.” 

De kans is aanzienlijk dat de partij van Bouterse, de NDP, in mei 2020 opnieuw de grootste partij wordt. Een recente, officieuze peiling liet zien dat de NDP 18 van de 51 zetels gaat binnenhalen, op afstand gevolgd door de VHP met 11 zetels. De potentiële coalitiepartners kunnen de NDP helpen aan de gewenste meerderheid om Bouterse voor de derde keer op rij tot president te laten benoemen. Voor zijn nieuwe politieke vrienden uit Rusland en China een ideaal scenario. 

Ik zie zomaar voor me dat Rusland in ruil voor de financiële steun aan Suriname heeft bedongen gegarandeerde inkomsten vanuit bijvoorbeeld Staatsolie te ontvangen. Ook vermoed ik dat Rusland de mogelijkheid krijgt een militaire basis in Suriname te bouwen. Dat is niet alleen voor de VS een bedreiging, maar ook voor de Europese Unie. Suriname is namelijk ook het buurland van Frans-Guyana, een overzees departement van de Franse Republiek en daarnaast ligt Suriname op steenworp afstand van het Caribisch gedeelte van ons eigen koninkrijk. Op deze manier komt de Russische dreiging waarvoor de AIVD herhaaldelijk waarschuwt niet alleen uit het oosten, maar ook uit De West. 

Wanneer gaan Nederland en de EU Suriname eens stevig aanspreken op deze onzalige en gevaarlijke politieke ontwikkelingen?'

Voor wie het nog niet wist: Personen die vaartuig besturen moeten vaarbewijs van MAS hebben

'Wat we vaak zien is dat mensen kinderen een waterscooter laten besturen, maar het is verboden'


Alle personen die een vaartuig besturen of de wens daartoe hebben, moeten in het bezit zijn van een vaarbevoegdheidsbewijs oftewel een vaarbewijs. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is in 2017 gestart met de oproep en de registratie hiervan. 

'De procedure is dat mensen de tweedaagse training moeten volgen die Stichting Logistieke Onderwijs (SLO) verzorgd. Voor degene die al varen, wordt er een praktische test afgenomen', aldus Daphne Le Couvreur, hoofd marketing en communicatie van de MAS vandaag, woensdag 21 augustus 2019, op Starnieuws. 'Men gaat dan kijken wat je aan theorie hebt, en de ervaring die je hebt, hoe je het kan toepassen.' Is een persoon geslaagd, dan krijgt hij het Vaarbewijs-1 voor vijf jaren.

Le Couvreur zegt, dat de MAS werkt met het Binnen- en Zee aanvaringsreglement. 'Daarin staat hoe men moet varen en waaraan ze zich moeten houden. En deze regels zijn geldig voor de mensen die opereren op onze binnenwateren. Dus zij dienen dan een vaarbewijs te hebben.'

Naast het hebben van een vaarbewijs is het belangrijk dat het vaartuig ook is goedgekeurd. Le Couvreur merkt op, dat het nog veel voorkomt dat mensen in overtreding zijn. Met de vakantieperiode is de controle opgevoerd in samenwerking met de Maritieme Politie. 'Wat we vaker zien gebeuren, is dat mensen kinderen een waterscooter laten besturen. Maar, het is verboden. De regel is dat je vanaf 18 jaar een vaarbewijs moet hebben en dan pas mag je een jetski besturen.' Personen die zich niet aan de regels houden, krijgen een proces-verbaal met in het vooruitzicht sancties.

Bij de veerboten komt het voor dat er meer passagiers worden vervoerd dan is toegestaan. 'Ook constateren we nog dat mensen vaak varen zonder reddingsvest.'

De bekendmaking voor een vaarbewijs wordt al sinds 2017 gedaan. 'We zijn in een transitie fase. Er zijn mensen gekomen die gehoor hebben gegeven aan de oproep. En dan heb je weer anderen die het nog niet snappen', zegt Le Couvreur. Sinds het traject is opgestart zijn er volgens haar ongeveer 365 vaarbewijzen uitgegeven. Het vaarbewijs1 bestaat uit vier categorieën: de veerboten, schoolboten, pleziervaartuigen en waterscooters.

De MAS-functionaris roept de mensen op hun vaarbewijzen te halen en hun vaartuig te registreren en te keuren. Op die manier komt er ordening in de sector. De MAS is dan op de hoogte over welk type vaartuigen er zijn en ook het aantal op het water.

Zwakbegaafde jongeman door buurman seksueel misbruikt in district Wanica

Verdachte buurman aangehouden en in verzekering gesteld


Waterkant.net meldt vandaag, woensdag 21 augustus 2019, dat een zwakbegaafde jongeman door zijn buurman seksueel is misbruikt in het district Wanica, nadat het slachtoffer thuis bij de buurman ging, nadat die hem had geroepen om te komen eten. 

Volgens Waterkant.net wonen de jongeman en zijn buurman op één erf. Het slachtoffer werd geroepen door zijn buurman om te eten, nadat die had gezien dat hij alleen thuis was. De jongeman stemde in en ging naar de woning van de verdachte en kreeg daadwerkelijk eten. Na gegeten te hebben heeft de buurman zijn buurjongen op een bepaald moment misbruikt en weer naar huis gestuurd.

De jongeman vertelde zijn familie over het gebeuren toen zij weer thuis waren. Zij raakten verhit over het voorval en schakelden meteen de politie in.

De politie deed de locatie aan en de buurman werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte heeft toegegeven zijn buurjongen te hebben misbruikt. Na afstemming met het Openbaar Ministerie in hij vervolgens in verzekering gesteld.

Assemblee neemt Wet Nationaal Woningbouwfonds aan

Ook is aangenomen de Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting


De Wet Nationaal Woningbouwfonds is gisteravond door het parlement goedgekeurd. De Nationale Assemblee (DNA) heeft ook de wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting goedgekeurd. Beide wetten zijn met algemene 39 stemmen aangenomen, zo berichten Starnieuws en de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 augustus 2019.

Jennifer Geerlings-Simons, één van de initiatiefnemers, heeft de twee wetsvoorstellen verdedigd. Bruikbare voorstellen van van zowel coalitie als oppositie werden overgenomen om de wetten te versterken.

Deze fondsen stellen mensen die niet in aanmerking kwamen voor een hypotheek bij de banken, nu wel in staat zijn om een dak boven het hoofd te realiseren. Simons benadrukt dat het niet gaat om mensen die geen geld hebben. Het gaat om personen die best goed verdienen, maar kleine zelfstandigen zijn. Metselaars, taxichauffeurs of schoonheidsspecialisten hebben wel geld, maar omdat ze vaak voor zichzelf werken, kunnen zij geen werkgeversverklaring of een uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken presenteren aan banken. Omdat de banken niet zeker zijn van de aflossing van de hypotheek, krijgen ze de lening niet.

Via het garantiefonds zullen de banken zekerheid krijgen dat als een persoon de lening om een of andere reden niet kan afbetalen, via dit fonds de betaling zal plaatsvinden.

Hoewel de oppositie forse kritiek heeft geleverd over het woningbouw- en huisvestingbeleid van de regering hebben alle oppositionele fracties vóór de wet gestemd. Na de aanname van de wetten zei initiatiefneemster Geerlings-Simons ervan overtuigd te zijn dat met de goedkeuring een stap is gezet. De twee fondsen zijn volgens haar goede instrumenten voor de bevolking om de huisvestingssituatie in het land te verbeteren.

Volgens minister Soewarto Moestadja is met de nieuwe wetgeving een goede basis gelegd om het huisvestingsbeleid van de regering meer inhoud te geven. Fungerend parlementsvoorzitter Melvin Bouva merkte op, dat vanaf 2012 structureel is gewerkt aan een degelijk woningbouw- en huisvestingsbeleid. De nieuwe wetten bieden nu een uitkomst voor inkomensgroepen die eerder moeilijk aan financiering konden komen om een eigen huis te bouwen.

SVB wil geen tweede keer uitval verlichting stadion tijdens internationale Concacaf-wedstrijd

Tijdens Concacaf-wedstrijd Robinhood en de kampioen van Haïti AS Capoise vielen lampen uit


Uitval van de verlichting van het André Kamperveen (AK) stadion tijdens een internationale wedstrijd, mag zich niet herhalen. De Surinaamse Voetbal Bond (SVB), de eigenaar van het stadion, zegt nu genoeg voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. De Energie Bedrijven Suriname, EBS, heeft zondagmiddag een transformator geplaatst die de lichten rechtstreeks moet voorzien van energie. Deze voorziening kon dinsdag 20 augustus 2019, tijdens de Concacaf League-wedstrijd tussen Robinhood en Club Atletico Independiente uit Panama echter nog niet worden gebruikt. Dit meldt Starnieuws dinsdag 20 augustus 2019.

Tijdens de Concacaf-wedstrijd tussen Robinhood en de kampioen van Haïti, AS Capoise op 1 augustus, begaf de verlichting van het stadion het. De veldverlichting van het André Kamperveen stadion zorgde in de tweede helft voor een onderbreking van 20 minuten. De lichten gingen tijdens de bewuste wedstrijd aan en uit en dat had invloed op het tempo van het spel.

De SVB vindt dat het niet verantwoordelijk is voor die blunder. De aansluiting van de transformator op de 8 stadionmasten is nog niet afgerond. Daarvoor is het bedrijf AMS verantwoordelijk, vertelt bestuurslid Roy Samuels. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk gehouden voor de situatie op 1 augustus. Er was namelijk een inschattingsfout gemaakt waardoor de generator die de masten moet voorzien van energie opgegeven moment zonder brandstof kwam te zitten.

Volgens Samuels is de SVB niet op de vingers getikt door Concacaf. Hij denkt dat dit ook niet het geval was bij Robinhood. De SVB komt voor wat de lichten betreft pas in beeld als die volledig zijn aangesloten op het EBS-netwerk, stelt Samuels. De generatoren zullen dan als back-up dienen. AMS moet nu nog zorgen voor de bekabeling en aansluiting op de masten. Volgens de vertegenwoordiger van dit bedrijf kunnen de werkzaamheden een maand in beslag nemen. Het kostenplaatje van de nieuwe stadionlichten (1200 lux) is ruim US$ 750.000.

Suribetting NV blokkeert accounts bijna 30 van de 430 verkooppunten bij winkels en supermarkten

Verkooppunten hadden nog geen aparte ruimte opgezet


Suribetting NV heeft onlangs de accounts van bijna dertig van de 430 verkooppunten bij winkels en supermarkten geblokkeerd, omdat deze (nog) geen aparte ruimte hadden opgezet. 'Als de wederverkoper niet in staat is dat te doen, moeten we ze helaas afsluiten van ons netwerk. De overheid hoeft dat niet te doen, maar wij doen dat vooraf', zegt Ashwien Surjbalisingh, general manager van Suribetting NV, dinsdag 20 augustus 2019 in de Ware Tijd. 

Iets meer dan veertig retailers die nog bezig waren om een aparte ruimte op te zetten, hadden daarvoor de tijd tot midden augustus. Er wordt nog gecontroleerd of de verkooppunten aan de voorwaarden voldoen.

Bij de begrotingsbehandeling in het parlement had Handelsminister Stephen Tsang in mei maatregelen aangekondigd die de verkoop van loterijen en kansspelen moet reguleren. Een daarvan is de aanpassing van vergunningsvoorwaarden voor winkeliers, waardoor het niet langer toegestaan zal zijn om loten of virtual games aan te bieden.

'Ik ben blij dat de overheid maatregelen wil nemen en wij hebben ons tempo verhoogd om aanpassingen te plegen. We zijn er voorstander van om de chaotische situatie in de supermarkten te elimineren', zegt Surjbalisingh. Hij wijst erop dat het bedrijf ervoor heeft gezorgd, dat de ruimte waar de kansspelen worden aangeboden, degelijk gescheiden is van de verkoopruimte van de winkels en supermarkten. Er is volgens hem nu duidelijk zichtbaar gemaakt dat de gokruimtes alleen toegankelijk zijn voor mensen boven de 18 jaar. De retailer moet hierop toezien. Daarnaast controleren ook medewerkers van Suribetting de verkooppunten.

Het bedrijf neemt klachten vanuit de samenleving serieus, zegt de Suribet-manager. 'Als wij waarnemen dat er minderjarigen in de zaak zijn, kunnen we het account blokkeren. Pas wanneer de retailer ons kan overtuigen dat het gaat om mensen boven de 18 jaar door bijvoorbeeld de identiteitskaart(en) te tonen, kan er weer gebruikgemaakt worden van het netwerk.'

Suribetting heeft vorig jaar een klantenkaart geïntroduceerd die alle persoonsgegevens bevat en dient als identificatie. Er wordt hierdoor onder andere voorkomen dat minderjarigen een bet plaatsen. De general manager benadrukt dat het gaat om een landelijke operatie met veel belangen. 'De overheid int belastingen. We zorgen voor werkgelegenheid en er zijn ook toeleveranciers. Verder hebben retailers mensen in dienst.'