vrijdag 19 juli 2019

Zoon oud-minister Samsoedien in vrijheid gesteld - Man verdacht van seksueel misbruik minderjarig meisje.

Tegen Riaaz Kariem (45) is 3 jaar cel en boete van Srd 20.000 geëist....

.... Maar sperma op kleding 10-jarige slachtoffertje komt niet overeen met dat van de verdachte


Riaaz Kariem, 45 jaar, is vrijdag 19 juli 2019 op vrije voeten gesteld. Het verzoek van zijn advocaten Murwin Dubois en Irene Lalji tot invrijheidstelling is toegewezen, aldus Lalji, zo bericht de Ware Tijd.

Kariem, zoon van ex-minister Roline Samsoedien, wordt ervan verdacht zich te hebben vergrepen aan een minderjarig meisje. Maandag eiste de Officier van Justitie drie jaar gevangenisstraf en een boete van Srd 20.000. Maar, het sperma dat op de kleding van het tienjarige slachtoffer werd aangetroffen, komt niet overeen met dat van de verdachte. Dat is vrijdag bevestigd door het hoofd dna laboratorium en de forensische onderzoeker.

Volgens Lalji en Dubois blijft de vraag nog open van wie het sperma is.

In de rechtszaal zei Lalji maandag, dat ze van anonieme bronnen heeft begrepen, dat de ouders van het slachtoffer geld wilden maken op de familie van de verdachte. Zij en Dubois menen daarom dat er sprake is van een valse aangifte tegen Kariem.

De advocaten hebben gevraagd om de vader van het meisje ook aan een laboratoriumonderzoek te onderwerpen. Maar, de rechter heeft dat verzoek niet ingewilligd, omdat er volgens haar niet genoeg grond daarvoor is.

RaVakSur niet van plan twee maanden te wachten op voorstel over belastingverlichting van minister Hoefdraad

Vakcentrale verwacht uiterlijk 17 augustus compleet voorstel van bewindsman


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) is niet van plan twee maanden te wachten op een voorstel over belastingverlichting van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. De organisatie verwacht uiterlijk 17 augustus een compleet voorstel van de bewindsman. Daarna wil RaVakSur binnen een week deze kwestie bespreken met de minister om tot een vergelijk te komen, aldus Starnieuws vrijdagmiddag 19 juli 2019.

Robby Berenstein, coördinator van RaVakSur, deelt de minister mee, dat zijn brief is besproken in een speciaal daarvoor uitgeroepen vergadering.

'Wij beseffen absoluut dat het om een complexe materie gaat. Verder hebt u ons zowel mondeling als schriftelijk geïnformeerd ‘dat de regering voorstander is van het aanpassen van de belastingschijven. Op verschillende momenten heeft u aan Ravaksur duidelijk gemaakt in juni 2019 de kwestie met betrekking tot verlichting (loon- en inkomstenbelasting) af te willen ronden. Intussen leven we al in juli 2019 en er is helaas uwerzijds nimmer inhoudelijk gereageerd op ons voorstel', 

schrijft Berenstein.

Benadrukt wordt dat Ravaksur al op 18 mei een voorstel gedaan heeft over de aanpassingen. 'Uw voorstel om nog twee maanden respijt teneinde ons een compleet voorstel uwerzijds te doen is voor ons helaas niet haalbaar. Wij hebben u overigens reeds geïnformeerd, dat onze lidbonden grote druk op de vakcentrales uitoefenen om dit voor de werkers drukkende vraagstuk zo snel mogelijk te realiseren', stelt Berenstein.

Busongeval in Mexico kost zeker vijftien mensen het leven

Passagiers zouden lokale toeristen zijn die uit nabijgelegen staat Aguascalientes kwamen


Bij een busongeval zijn in Mexico zeker vijftien mensen omgekomen. Een twintigtal anderen raakten gewond. De bus raakte om een nog onbekende reden van de weg en kantelde om in de buurt van de Pacifische kust. Dat melden de autoriteiten van de Mexicaanse deelstaat Nayarit donderdag 18 juli 2019/


De passagiers zouden lokale toeristen zijn die van de nabijgelegen staat Aguascalientes kwamen.

Volgens een woordvoerder van het lokale bestuur is de chauffeur waarschijnlijk in slaap gevallen.





(Suriname Mirror/Excelsior/Twitter/Belga/YouTube/Riviera Maya News)

Rechtbank in noorden Peru doet eerste uitspraak volledig in Quechua, taal van het Inca-rijk

Rechter Oswaldo Ener Granados Guerrero heeft nationaal lof ontvangen


Een rechtbank in het noorden van Peru heeft nationaal lof ontvangen door de eerste uitspraak te doen volledig in Quechua geschreven, de taal van het Inca-rijk. Magistraat Oswaldo Ener Granados Guerrero sprak het vonnis uit in een geschil tussen twee moedertaalsprekers van Áncash Quechua, een van de dialecten van de nog steeds gesproken taal in het Andesgebergte, aldus berichtgeving woensdag 17 juli 2019 van Diario Correo

Het geschil betrof een letselschadeclaim dat de twee partijen overeenkwamen in het Vredespaleis in de stad Huaraz, een rechtbank die kleine zaken hoort. 'De magistraat, toen hij hoorde dat de eiseres en de beklaagde beiden Quechua-sprekers waren uit het gebied dat bekend staat als Cachipachán in het dorp Vicos, besloot om alle procedures in hun moedertaal uiteen te zetten', kondigde het Áncash Regionaal Hooggerechtshof aan.


Dr Granados Guerrero verwees delen van zijn vonnis naar het 'Devolved Cultural Directorate' in Áncash, waar specialisten ze vertaalden naar de lokale vorm van Quechua en de vertaling van de andere secties controleerden, met als doel 'het vergroten van toegang tot en toegang tot gerechtigheid voor meer Peruanen', zegt het staatspersagentschap Andina.

Quechua, of Runa Simi, was de taal van het machtige Inca-rijk, dat een groot deel van het noordwestelijke deel van Zuid-Amerika bestuurde tot de Spaanse verovering in de 16e eeuw. Het overleeft in de berggebieden, waar de vier belangrijkste soorten worden gesproken door maximaal 10 miljoen mensen uit Ecuador in het noorden tot Argentinië in het zuiden - en de meeste van hen in Peru. Quechua heeft sinds 1975 de officiële status in Peru, maar is nog steeds grotendeels een gesproken in plaats van geschreven taal, veel vaker gehoord in plattelandsgebieden dan in de media of rechtbanken.

Dr. Granados Guerrero haalde het nieuws ook in september vorig jaar, toen hij de eerste zin in Quechua sprak voor de rechtbank in de regio Áncash en aankondigde, dat het Hooggerechtshof de Quechua-taaldiensten op alle gerechtelijke niveaus wilde uitbreiden.

De nieuwste en ambitieuzere prestatie van de magistraat werd geprezen in de reguliere en social media van Peru. 'Goed gedaan, echte culturele diversiteit', was een gemeenschappelijk sentiment, terwijl een lezer zei: 'dit moet landelijk worden toegepast'.

Sommige social media-gebruikers vinden het een goed begin, maar staan ​​erop dat er nog meer moet worden gedaan.

(Suriname Mirror/Diario Correo/BBC/Andina)

Couperen oren en staarten honden nu verboden in Colombia

(Bron foto: Diario Uno)
Volgens Colombiaanse wet moeten dieren beschouwd worden als wezens met gevoel, niet als object


Colombia verbiedt het couperen van oren en staarten van honden om esthetische redenen. Het verbod is aangenomen naar aanleiding van een campagne om een einde te maken aan deze handeling, die vaak gepaard gaat met veel dierenleed en veelvuldig wordt uitgevoerd onder fokkers van rashonden. In Colombia was het al verboden om esthetische ingrepen bij honden te doen voor deelname aan schoonheidswedstrijden of het tentoonstellen van honden. 

Volgens de Colombiaanse wetgeving moeten dieren beschouwd worden als wezens met gevoel en niet als een object, waardoor ze beschermd dienen te worden tegen welk lijden dan ook dat veroorzaakt wordt door mensen.

Juan Carlos Losada, vertegenwoordiger van de liberale partij Partido Liberal, presenteerde een initiatiefwet voor een verbod op het couperen van de staart, oren, het verwijderen van nagels, tanden of welke andere vorm van mutilatie dan ook tenzij er een medische reden is om het welzijn van het dier te waarborgen.


In 47 landen geldt een verbod op dit soort mutilaties. De oren en de staart van de hond zijn fundamenteel voor het behouden van het evenwicht en voor het communiceren. Zich bedreigd voelen, blijdschap, plezier ervaren zijn gevoelens die door middel van de oren en de staart geuit worden. Een hond die dat niet kan wordt de mogelijkheid ontnomen om met andere honden te communiceren.

Veel dierenartsen in Colombia geven aan, dat het couperen van oren en staarten een nadelig effect heeft voor het welzijn van het dier. Het veroorzaakt onnodig veel pijn en in sommige gevallen worden er geen of niet voldoende verdovingsmiddel of pijnstilling toegepast. Veel dierenartsen gaven aan dit initiatief te steunen.

Hondenshows waarbij het tonen van de schoonheid van de hond centraal staat, zijn één van de belangrijkste aanleiding voor het couperen van de oren en staart van honden. Om deel te nemen aan dergelijke wedstrijden moeten de honden aan specifieke schoonheidsvoorwaarden voldoen. Daarnaast draagt het bij aan het idee dat bepaalde rassen er op een specifieke manier uit horen te zien, waardoor eigenaren van rashonden graag dieren aanschaffen met die specifieke kenmerken, ook al worden ze niet gebruikt voor hondenshows.

(Suriname Mirror/Animals Today/Diario Uno/Twitter/El Tiempo)

Twee Iraanse schepen wekenlang gestrand in Braziliaanse havens door VS sancties

Bavand en Termeh kwamen naar Brazilië met ureum en zouden maïs laden en naar Iran terugkeren


Twee Iraanse schepen zijn al wekenlang gestrand in Braziliaanse havens, niet in staat om terug te keren naar Iran vanwege gebrek aan brandstof, wat staatsoliebedrijf Petrobras weigert te verkopen vanwege sancties opgelegd door de Verenigde Staten. De schepen Bavand en Termeh kwamen een paar maanden geleden naar Brazilië met ureum, een petrochemisch product dat als meststof wordt gebruikt. 


Er werd verwacht dat ze maïs zouden laden en naar Iran zouden terugkeren, maar het ontbrak hen aan voldoende brandstof voor de reis, vertelde de havenbeheerder in Paranaguá aan persbureau Reuters. Voedsel valt niet onder Amerikaanse sancties en Iran is een van de grootste kopers van landbouwgrondstoffen in Brazilië en importeerde dit jaar tot nu toe meer dan 2,5 miljoen ton Braziliaanse maïs - meer dan enig ander land. Die handel wordt echter meestal niet uitgevoerd door schepen die de Iraanse vlag voeren. Wanneer de schepen Iraans zijn, komen ze meestal met voldoende brandstof om terug te keren zonder te tanken.

 Bavand en Termeh behoren tot verschillende schepen die eigendom zijn van het Iraanse staatsbedrijf Sapid Shipping Co. die dit jaar ureum naar Brazilië hebben vervoerd en met mais zijn teruggekeerd.

Ureum is opgenomen in de Amerikaanse sancties, maar een lokaal bedrijf besloot zaken te doen. Iran werkt om de petrochemische verkoop te stimuleren terwijl sancties de olie-industrie blokkerem. De Braziliaanse ureummarkt was één doelwit. De belangrijkste leverancier van bunkerbrandstof voor schepen in Brazilië is Transpetro, een dochteronderneming van Petrobras, die bevestigde dat het had geweigerd de schepen van brandstof te voorzien en de sancties aanhaalde.

'De schepen werden door de Verenigde Staten opgenomen in de Specially Designated Nationals and Blocked Persons List (SDN)', zei Petrobras in een verklaring, eraan toevoegend dat het verkopen van de brandstof strafbaar zou zijn, omdat het actief is in de Verenigde Staten en aandelen heeft vermeld in New York.

Sapid Shipping heeft in Paraná-rechtbanken tevergeefs geprobeerd Petrobras te dwingen de schepen van brandstof te voorzien, volgens een persoon die bekend is met de zaak. Het was niet duidelijk of de Iraanse schepen hadden geprobeerd bunkerbrandstof te kopen van kleinere leveranciers in Brazilië. 'De schepen zitten daar vast. Niemand is in staat om de verkoop van bunkerbrandstof voor hen te bemiddelen', zei een handelaar in kunstmest die op de hoogte was van de zaak, die ook om anonimiteit vroeg.

Als de schepen geen brandstofbedrijf kunnen vinden dat de Amerikaanse sancties niet volgt, kan een laatste redmiddel een oplossing zijn voor Iran om een ​​schip met brandstofvoorraad naar Brazilië te sturen. De schepen liggen op afstand in de haven van Paranaguá in de zuidelijke staat Paraná, bevestigde de persdienst van de haven.

De Bavand wordt geladen met 50.000 ton maïs, terwijl de Termeh volgens planning 66.000 ton maïs blijft laden. Vóór Paranaguá legden de schepen af ​​aan de haven van Imbituba in de staat Santa Catarina, waar ze het ureum losten.

De Braziliaanse vereniging van graanexporteurs ANEC (Associação Nacional dos Exportadores de Cereais) uitte haar ontzetting over het dilemma van de Iraanse schepen in Paranaguá. 'De schepen van alle andere exporteurs blijven probleemloos opereren. Ik verwacht geen impact hiervan op die handel. Eten is zonder sancties', zei ANEC-directeur Sérgio Mendes.

(Suriname Mirror/MercoPress/Asharq Al-Awsat/portosenavios/Twitter)

Chinese houtbedrijf Greenheart in Apoera wil zestig medewerkers wil afvloeien

'Afvloeien moet het uiterste middel worden, omdat wij gaan voor behoud van arbeidsplaatsen'


Werknemers van het Chinese houtbedrijf Greenheart in Apoera leven in onzekerheid, omdat het bedrijf zestig medewerkers wil afvloeien. De onderneming heeft de afgelopen jaren duizenden tot zelfs miljoenen Amerikaanse dollars aan verliezen geleden. Dat heeft de directie van Greenheart onlangs aan het bondsbestuur en werknemers voorgehouden in afzonderlijke vergaderingen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 19 juli 2019.

'De mensen zijn echt onzeker en dat kan je vooral zien bij de vrouwen. Den suma e bruya en we moeten echt praten met ze om hen rustig te houden', zegt bondsbestuurslid Ricardo Karwofodi tegen de Ware Tijd..

Het bedrijf is de grootste werkgever in het gebied en in Apoera met zo'n 140 werknemers. De helft van de werknemers zijn lokale krachten.

De directie had tijdens het onderhoud met Greenheart ook aangehaald, dat het een ingetrokken concessie niet terug kon krijgen van de Staat. Dit was noodzakelijk om hun operaties te continueren. Tijdens de bijeenkomst met de werknemers heeft de leiding van het bedrijf aangegeven dat de concessie weer in de boezem is van Greenheart. Desondanks moeten arbeiders het veld ruimen.

'Er was eerder gezegd dat wanneer het bedrijf de concessie zou krijgen er werk zou zijn, maar nu wordt iets anders beweerd. Dat heeft de mensen echt teleurgesteld', zegt Karwofodi.

De directie heeft eerst het bondsbestuur van de plannen op de hoogte gesteld. Die had graag gezien dat de bond de leden hiervan zou verwittigen, maar de werknemersorganisatie heeft dat geweigerd. De leiding van het bedrijf heeft daarna gesproken met het personeel. Greenheart kan de mensen contracten voor bepaalde tijd aanbieden. Als werknemers willen blijven, moeten ze de helft van hun salaris inleveren.

'Er zijn zaken aangehaald die de directie het bondsbestuur niet heeft voorgehouden', zegt bondsvoorzitter Robby Berenstein. Hij heeft de directie voorgesteld om een reorganisatieplan aan de bond te presenteren. Er moet hierbij blijken hoe het bedrijf de uitgaven zal beperken en de inkomsten zal verhogen.

Ook wil de werknemersorganisatie weten met hoeveel arbeidskrachten de onderneming het plan zal uitvoeren. 'Want het afvloeien, moet het uiterste middel worden, omdat wij gaan voor behoud van arbeidsplaatsen', stelt de bondsvoorzitter. Moeten medewerkers toch afgevloeid worden, dan dient dat gekoppeld te worden aan een sociaal plan. 'Je kan niet zomaar af zijn van de mensen', aldus Berenstein.

Behandeling Wet Constitutioneel Hof in Assemblee op verzoek regering uitgesteld

Er is behoefte bij de regering om enkele aanpassingen aan te brengen...


Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 19 juli 2019, dat de Wet Constitutioneel Hof gisteren niet is behandeld in de Assemblee op verzoek van de regering. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft meegedeeld, dat de behandeling tot nader order is uitgesteld. De reden hiervoor werd niet aangegeven. 

Starnieuws schrijjt vernomen te hebben, dat de regering gevraagd heeft om de behandeling van de wet aan te houden.

Deze wet is drie jaar geleden op de agenda geplaatst. Er is behoefte bij de regering om enkele aanpassingen aan te brengen.

In deze wet worden onder andere de samenstelling, inrichting en werkwijze geregeld en de rechtsgevolgen van beslissingen van het Constitutioneel Hof. Dit orgaan is bevoegd om wetten te toetsen aan de grondwet. Het Constitutioneel Hof is bevoegd de Amnestiewet te toetsen, die door de Krijgsraad terzijde is gelegd bij het 8 decemberstrafproces.

De Krijgsraad zal binnenkort vonnis vellen in deze zaak, waar 20 jaar is geëist tegen militaire verdachten, onder wie Desi Bouterse. De rechters zijn tot medio augustus vrijgemaakt, zodat zij zich kunnen concentreren op deze zaak.

Hakrinbank en Nederlandse iDeal beginnen samenwerking

'De behoefte voor Surinamers in Nederland om geld te sturen naar familie in Suriname is groot'


Hakrinbank en iDeal, een groot online betaalsysteem in Nederland, zullen volgens Henk-John Guicherit, hoofd van de afdeling Retail Banking van de Hakrinbank, in augustus officieel beginnen samen te werken. 'De behoefte voor Surinamers in Nederland om Surinaamse producten te kopen en om geld te sturen naar familie in Suriname is groot', aldus Guicherit vandaag, vrijdag 19 juli 2019, in de Ware Tijd.

De financiële instelling hoopt met deze stap de e-commercesector in het land te stimuleren. 'Er wonen meer dan 350.000 Surinamers in Nederland, die niet alleen in staat willen zijn om hun familie te ondersteunen, maar ook Surinaamse producten zoals kokosolie en honing willen kopen uit Suriname zelf. De samenwerking met iDeal en het Hakrinbank-e-commerceplatform Hoppa biedt hen straks de mogelijkheid dit te doen', zegt Guicherit.

Voor ondernemers in Suriname zal het zeker een markt zijn waarop zij kunnen inspelen. Het zou dus betekenen dat voor hen de afzetmarkt veel breder wordt.

'Wij weten dat de vraag groot is, maar het is een vrij complexe zaak waaraan de Hakrinbank hard werkt. De creditcard is zeker geen goedkope oplossing en het gaat om complexe interbancaire relaties', aldus Guicherit. Volgens hem zal het niet lang meer duren voor Surinamers om buitenlandse online betalingen te doen.

De gesprekken om iDeal te kunnen gebruiken in Suriname om aankopen te doen in Nederland is ook één van de zaken waarover de bank in gesprek is. 'Wij kijken zeker uit naar werkbare oplossingen die niet alleen prettig zullen zijn voor de cliënten, maar ook goed aansluiten bij de ondernemers.'

Zanger ‘Haroen’ van de Corona Band komt in oktober vrij...

(Bron foto: Facebook/FC Corona)
Band zwijgzaam over de kwestie en of en hoeveel drugs zou zijn gesmokkeld door 'Haroen'


Zanger ‘Haroen’ van de Corona Band komt in oktober vrij. Dat meldt de muziekformatie donderdag op Facebook, zo meldt de Ware Tiid vrijdag 19 juli 2019.

'PEEPS! WE HEBBEN HET VOLGENDE NIEUWS BINNEN. HAROEN IS VANDAAG VOORGELEID EN ZAL IN OKTOBER A.S. ZICH WEER VRIJELIJK ONDER ONS/FANS BEGEVEN.
MET DIT GEGEVEN GAAN WIJ OVER TOT DE ORDE VAN DE DAG EN DAT IS ONS WEER FOCUSSEN OP 'CORONA BAND'. NOGMAALS NAMENS ALLE LEDEN GRANTANGI VOOR JULIE STEUN. BETERE FANS DAN JULLIE BESTAAN NIET ; LOBI'

Haroen, die Wendel Bendt heet, werd op 6 juli na terugkeer van de Keti-Koti Tour in Suriname op Schiphol aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Hij werd donderdag in Nederland voorgeleid.

Twee dagen na zijn aanhouding maakte de band bekend ondanks de 'zware klap' als 'één man achter Haroen' te blijven staan. 'Er zijn vermoedens, maar zolang er geen officiële tenlastelegging van Justitie bekend is, doen wij als overige bandleden er verstandig aan, om voorlopig niet mee te doen aan speculaties.'

Nu Bendt is voorgeleid en bekend is, dat hij over drie maanden pas vrijkomt, zegt Corona over te gaan tot de orde van de dag.

De leiding van de band wil niet veel kwijt over de voorgeleiding en bewaring van 'Haroen'. 'Ons is door zijn partner het vonnis medegedeeld en dat hebben wij op de site geplaatst.' Over het handelen van de voorzanger en wat de groep daarvan vindt, wil Cliff Ost niets zeggen. 'Ik denk dat u Haroen zelf de vragen kunt stellen in oktober. Wij zullen als band, zodra de gelegenheid zich voordoet, deze gebeurtenis diepgaand met Haroen bespreken en er lering uit trekken. Daarna zal de focus liggen op de ontwikkeling van de band en het entertainen van onze fans'

Investsur komt stroperig uit de startblokken - 'Ik doe nu wat ik kan, je moet ergens beginnen'

'Het instituut moet verder worden ingericht om professioneel te kunnen opereren'


Hoewel het Instituut ter Bevordering van Investeringen in Suriname (Investsur) zich nog in het proces bevindt van operationalisering, betekent dit volgens directeur Ike Antonius niet, dat het stilzit. 'Het instituut moet verder worden ingericht om professioneel te kunnen opereren, maar we zijn aan het werk.' Hij had zelf graag gewild, dat 'een aantal zaken sneller liepen', maar houdt er naar eigen zeggen rekening mee, dat het instituut afhankelijk is van andere actoren. 

De directeur ontkent vandaag, vrijdag 19 juli 2019, in de Ware Tijd echter niet dat er in de tussentijd investeerders aan de deur kloppen. Op de vraag of Suriname deze potentiële investeringen misloopt gezien de fase waarin de instantie zich nu nog bevindt, reageert hij voorzichtig. 'We moeten ons huiswerk wel maken, willen we dat voorkomen.'

Investsur, dat eind vorig jaar officieel is gelanceerd, is gericht op het bevorderen van investeringen door faciliteiten daartoe te creëren.


Met financiële ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is er een vijfjarenplan uitgestippeld met betrekking tot de verdere operationalisering en hoe er inhoud daaraan moet worden gegeven. Als dat is afgewerkt, moet het instituut wel volledig toegerust zijn, stelt de directeur.

'Ik doe nu wat ik kan. Je moet ergens beginnen', zegt hij met verwijzing naar het werk dat nu wordt verricht. Onderdeel daarvan zijn informatie- en consultatiesessies met belanghebbenden, waarbij informatie wordt gegeven over de rol die met het instituut kan worden vervuld bij investering gerelateerde aangelegenheden.

Stichting Bosbeheer en Bostoezicht lanceert Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS)

(Bron foto: Tropenbos Suriname)
Van de 93 procent bosbedekking is 30 procent - 4,5 miljoen hectare - bestemd voor houtproductie


Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft gisteren het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) gelanceerd. Dit systeem moet SBB in staat stellen beter uitvoering te geven aan de Wet Bosbeheer en de toepassing van de richtlijnen voor houtkap in Suriname. In het systeem is een herziening gemaakt van alle procedures en zijn deze waar nodig gemakkelijker gemaakt. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 19 juli 2019.

Het systeem bestaat uit sectie op de SBB-website waarop alle personen en instanties die in de bosbouw sector actief zijn met een profiel zijn opgenomen en hun activiteiten ten aanzien van houtkap gemakkelijk gecontroleerd kunnen worden. Het systeem geeft duidelijkere richtlijnen waaraan voldaan moet worden bij houtkap. Zo wordt het hebben van een kapplan volledig beschreven en staat er welke gegevens in het systeem moeten worden doorgevoerd voordat tot het kappen van hout kan worden overgegaan.

Lisa Krabbe van de SBB zei in een voor presentatie dat van de al vele jaren (!) gehanteerde 93 procent aan bosbedekking, 30 procent ofwel 4,5 miljoen hectare bestemd is voor houtproductie. Van deze bosbouwgordel is ongeveer 2,8 miljoen hectare uitgegeven als concessie, gemeenschapsbos of houtkapvergunning, vergunningen voor incidentele houtwinning en exploratievergunning.

De houtproductie vertoont een steeds stijgende trend. Tot 2017 is een volume van 900.000 kubieke meter hout verwerkt. Tot het jaar 2017 bedroegen de inkomsten uit de sector Srd 124.2206.000. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de illegale houtkap, wordt geschat dat die 10 procent uitmaakt van de nationale houtproductie.

De SBB wil met duurzaam bosbeheer een balans breng­en tussen de economische, sociaal-culturele en ecologische functies van het bos. De houtproductie van Suriname is tussen 2010 en 2018 jaarlijks verviervoudigd van 250.000 kubieke meter tot 1.000.000 kubieke meter. De export is aanzienlijk verhoogd van 50.000 naar 500.000 kubieke meter per jaar door de toegenomen buitenlandse investeringen in de bosbouwsector.

Het plannen van houtkap middels een kapplan is volgens de SBB een cruciaal onderdeel om legaliteit van het hout te garanderen en de negatieve impact van de houtexploitatie te verminderen. Bij een onderzoek in acht tropische landen, waaronder Suriname is gebleken dat wanneer het bos op een geplande en duurzame wijze wordt geëxploiteerd, de schade aan het bos met 40 procent kan worden verminderd. Met duurzame houtkap wordt de uitstoot van giftige gassen in de atmosfeer per jaar met 2,3 miljoen CO2-equivalenten verminderd. Met het nieuw controle systeem SFISS, wordt controle niet alleen transparanter maar ook effectiever.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Na zonne-energie in Pelelu Tepu nu ook door de zon opgewekte stroom in Curuni

(Bron foto: NII)
NH-minister Akiemboto bezoekt de twee dorpen Pelelu Tepu en Curuni


Een delegatie onder leiding van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Sergio Akiemboto, is naar het zuidwesten van Suriname gegaan om twee dorpen, Pelelu Tepu en Curuni, te bezoeken, in het kader van het ‘Project Hernieuwbare zonne-energie’ voor de leefgemeenschappen in het binnenland, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 18 juli 2019.

Drie jaar geleden werd op initiatief van Amazone Conservation Team Suriname (ACT-S) en door tussenkomst van de UNDP (United Nations Development Programme) het Project Hernieuwbare zonne-ernergie’ gestart in het dorp Pelele Tepu. Ook zijn het ministerie van NH, de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) en de gemeenschap daar betrokken in het proces.

Gezien het feit dat de energievoorziening onder de autoriteit van de staat moet zijn vond donderdag de formele overdracht plaats door de directeur van ACT-S, Minu Parahoe, aan de minister van NH.

Na de succesvolle implementatie van het hernieuwbare zonne-energieproject te Pelele Tepu, is ook besloten hetzelfde solarsysteem in het dorp Curuni in te voeren. Daarom werd woensdag een veldbezoek gebracht aan Curuni om het symbolisch startsein voor het tweede hernieuwbare zonne-energieproject te gegeven.

De bewindsman vindt het een genoegen om een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan het tot stand komen van deze twee projecten. Hij geeft aan, dat energie voor het binnenland een hoge prioriteit is van deze regering. ‘Energie is een heel belangrijke basisbehoefte voor de duurzame ontwikkeling van de mens c.q. dorp', benadrukte Akiemboto.

De minister maakt zich sterk om samen met zijn collega-ministers te werken aan duurzame ontwikkeling voor de bewoners van het binnenland. Hij stelde,dat naast energie, de andere relevante prioriteitsgebieden waarop wordt gefocust, schoon drinkwater, communicatie en transport zijn.

Bee (ABOP) wil niet reageren op misleidende berichten NDP over overlopende ABOP'ers, maar reageert toch....

'Ik denk dat dit een reactie is op het feit, dat vele NDP'ers de overstap naar ons maken'


ABOP-Assembleelid Marinus Bee zegt vandaag, vrijdag 19 juli 2019, op Starnieuws, dat zijn partij als strategie heeft om niet te reageren op misleidende berichten, zoals de NDP heeft gelanceerd. Volgens de NDP zouden meer dan 200 ABOP'ers overgelopen zijn naar de NDP.

'De president had aangekondigd dat hij een lijst had van hoeveel leden van de ABOP overgelopen zijn, maar wij hebben geen enkele afschrijving gezien', zegt Bee.

'Ik denk dat dit een reactie is op het feit dat vele NDP'ers de overstap naar ons maken, maar onze strategie is om geen publiciteit aan te geven, maar natuurlijk weten ze dat wel. Ik roep alle ABOP'ers op om niet te trappen in deze misleidende informatie. Wij weten wel, dat er armoede is en dat mensen soms naar een baan of perceel gaan zoeken en achter de NDP aanrennen, maar er kan nooit gesproken worden van ontwikkeling, terwijl je in armoede leeft.'

'We gaan verder, ze zien de groei van de ABOP en dat is storend in de ogen van de tegenstander. Wij blijven de keizers bewust maken om te kiezen voor de ABOP in plaats van de partij die ons naar een koers van Srd8 heeft gebracht, een staatsschuld van bijna SRD 25 miljard. Er is een ongekende werkloosheid onder de beroepsbevolking, maar de NDP kiest voor pakketten in plaats van duurzame ontwikkeling', aldus Bee.

Suriname steunt verklaring inzake Venezuela op MERCOSUR-top niet

MERCOSUR roept op tot vrije, eerlijke en transparante presidentsverkiezingen Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Suriname van geassocieerd MERCOSUR-lid op weg naar volwaardig lidmaatschap


In Argentinië vond dinsdag en woensdag de 54e MERCOSUR (Mercado Común del Sur) Staatshoofden Vergadering plaats. Suriname werd op deze vergadering vertegenwoordigd door ambassadeur Marciano Edgar Armaketo. 

Enkele hoogtepunten van deze vergadering waren bespreking van de recent getekende handelsovereenkomst tussen MERCOSUR en de Europese Unie en de ondertekening van de rvereenkomst voor het beëindigen van roamingkosten tussen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

De Voorzittershamer van MERCOSUR voor de komende periode is overigens overgedragen aan Brazilië.


De slotverklaring over de situatie in Venezuela die in de vergadering is gepresenteerd, wordt niet ondersteund door Suriname. 'Derhalve wordt de onjuiste berichtgeving in de media, met betrekking tot het Surinaams standpunt inzake Venezuela middels het voorgaande ontkracht', aldus het Nationaal Infomatie Instituut donderdag 18 juli 2019....
MERCOSUR riep op tot 'vrije, eerlijke en transparante presidentsverkiezingen, zo snel mogelijk' in Venezuela, op de top in Argentinië woensdag. De voorzitters van de vier lidstaten hebben een verklaring ondertekend waarin zij hun bezorgdheid uitten 'over de ernstige crisis die Venezuela doormaakt, die de humanitaire situatie en de mensenrechten ernstig schaadt'.


Ambassadeur Armaketo heeft de bekende positie van Suriname met betrekking tot Venezuela - als vriend van dat land - herhaald, die is gebaseerd op internationale rechtsbeginselen en principes van respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit, het recht van volkeren op zelfbeschikking, niet-inmenging en niet-ingrijpen in de aangelegenheden van staten en eerbiediging van mensenrechten en democratie.


Behalve Suriname ondersteunden ook Guyana, Uruguay en Bolivia de verklaring niet.

Suriname heeft als geassocieerd lid geparticipeerd in de vergadering. MERCOSUR is een belangrijk handelsblok dat in de toekomst vele voordelen voor de handelsrelaties van Suriname kan opleveren, zoals toegang tot een miljoenenmarkt. Het ligt in de bedoeling om na discussies met stakeholders, het volwaardig lidmaatschap van MERCOSUR te overwegen. De participatie van Suriname in de vergadering dient dan ook mede tegen deze achtergrond te worden gezien.

Bolivia, dat reeds een verzoek om lid te worden van dit blok heeft ingediend, wordt binnenkort formeel toegelaten als lid van MERCOSUR.

Gajadien (VHP): 'Lage eis OM tegen twee ex-directeuren EBS is onbevredigend'

'Als de rechter meegaat hiermee, komen de mensen vrijuit terwijl duidelijk veel misgegaan is waarbij de Staat voor miljoenen is benadeeld'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het vreemd, dat voorwaardelijke straffen zijn geëist door het Openbaar Ministerie, OM, tegen de ex-directeuren van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). 'Ze zijn schuldig of niet. Waarom wordt er zoveel voorwaardelijke straf geëist? Als de rechter meegaat hiermee, komen de mensen vrijuit terwijl er duidelijk veel misgegaan is waarbij de Staat voor ettelijke miljoenen is benadeeld', zegt Gajadien vandaag, vrijdag 19 juli 2019, op Starnieuws. 

Hij merkt op, dat een strafeis bij zulke ernstige zaken mensen moet ontmoedigen om zich op frauduleus pad te begeven. Hoofdofficier van Justitie Cynthia Klein heeft twee jaar voorwaardelijk geëist tegen ex-directeur Willy Duiker en een boete van Srd 50.000 en tegen ex-directeur Kenneth Vaseur 12 maanden cel voorwaardelijk en een boete van Srd 30.000. Tegen beiden is een proeftijd van drie jaar geëist. Tegen ondernemer Dick van Kanten van Greenland Development is drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en Srd 150.000 boete geëist. Hij zou zijn bedrijf bevoordeeld hebben ten nadele van de EBS. Tegen verdachte Max Chin Tsoe Liong is drie maanden voorwaardelijk en tegen Quincy Fernandes 2 maanden voorwaardelijk geëist. Voor beiden geldt een proeftijd van drie jaar.

Gajadien zegt, dat hij van meet af aan erop aangedrongen had om onafhankelijke technische deskundigen, onder wie een forensisch accountant, in te schakelen bij dit onderzoek. Gajadien benadrukt, dat er veel misgegaan is binnen dit bedrijf. Het bedrijf, en daarmee de samenleving, is systematisch voor ettelijke miljoenen benadeeld. De malversaties hebben volgens het Assembleelid in vereniging plaatsgevonden.

Nu gaan diverse personen die in de Raad van Commissarissen hebben gezeten, vrijuit. Van Kanten zou EBS voor minstens 10 miljoen euro hebben benadeeld. De strafeis zou volgens de politicus veel hoger moeten zijn. Bij een grondig onderzoek zou volgens Gajadien al gauw blijken dat tijdens het bewind van Vaseur, sommige aannemers miljoenen gegund is zonder enige vorm van aanbesteding. Er is voor 6 tot 20 maal meer betaald voor werk. Duiker heeft enkele van deze aannemers vervangen nadat hij waarnemend directeur werd, waardoor de onderlinge ontevredenheid alleen maar groter is geworden.

Volgens Gajadien is hier sprake van een criminele organisatie. In deze zaak heeft het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) een stick met informatie overhandigd aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. 'Maar, de strafeis blijft onbevredigend. Het wachten is op het oordeel van de rechter', zegt Gajadien.

Diverse luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar Curaçao in september en oktober

Curaçao Airport Partners (CAP): 'Het gaat om een verlies van 35.000 stoelen'


Niet alleen American Airlines, maar ook andere luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar Curaçao in de maanden september en oktober. Volgens Curaçao Airport Partners (CAP) gaat het om een verlies van 35.000 stoelen. 

Op basis van de gemiddelde bezetting op de vluchten van de verschillende maatschappijen (70 tot 80 procent) heeft CAP, exploitant van luchthaven Hato, berekend dat er 27.000 passagiers minder naar Curaçao vliegen in die twee maanden. 'Dat komt omdat het dan laagseizoen is', zegt Naya Camelia, woordvoerder van CAP in het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 19 juli 2019.

'Maar, ook omdat er in het algemeen weinig vraag is voor tickets naar Curaçao.'

Eerder deze week werd al bekend, dat American Airlines in september en oktober niet twee keer, maar een keer op Curaçao vliegt vanuit Miami. Dat betekent 9.760 stoelen minder in twee maanden. Die beslissing is mede ingegeven door de problemen met de nieuwe Boeing 737 MAX die langer dan verwacht aan de grond moet blijven.

Op de website meldt American Airlines dat tot 2 november ongeveer 115 vluchten per dag worden gecanceld, zodat een MAX-route met een ander toestel kan worden uitgevoerd. Maar, nu blijkt dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die maanden ook de rechtstreekse vluchten op Charlotte schrapt. 'Dat zijn nog eens 1.080 stoelen minder', zegt CAP-woordvoerder Camelia.

Ook bij maatschappijen die niet in afwachting zijn van een MAX-vliegtuig, zoals Jet Blue en Avianca, gaat het mes in het vliegschema. Camelia: 'Daar heeft het dan dus niet mee te maken.'

Jet Blue heeft besloten om in september en oktober in plaats van drie keer, twee keer per week vanuit New York naar Curaçao te vliegen. Avianca brengt het aantal vluchten vanuit Bogota vanaf 15 augustus terug van elf per week naar één keer per dag, dus zeven vluchten.

Statenlid Gilbert Doran (MFK): 'Is het onderwijs op Curaçao nou gratis of niet?'

'Schoolbesturen eisen van ouders van leerlingen nu ook geld voor materiaal'


'Is het onderwijs op Curaçao nou gratis of niet?' Dat vraagt Statenlid Gilbert Doran van MFK zich af in een brief aan minister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport. De parlementariër stelt, dat de MFK-fractie door verschillende ouders is benaderd die klagen over het feit dat de schoolbesturen geld vragen zodat hun kinderen kunnen worden onderwezen, maar ook dat er nu geld wordt geëist voor materiaal. Dit schrijft vandaag, vrijdag 19 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

'Ouders hebben aangegeven er geen probleem mee te hebben om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van hun kinderen - hoewel zij al het hele jaar bijdragen aan verschillende activiteiten die de scholen organiseren – maar dat er nu ook van hen wordt verwacht dat zij bijdragen aan schoolmateriaal. Hoe kan dit terwijl er een wet is voor gratis onderwijs?', aldus Doran.

Het Statenlid stelt zich bewust te zijn van de precaire financiële situatie waarin het land zich bevindt en het feit dat het onderwijs niet over voldoende middelen beschikt om de scholen optimaal van materiaal te voorzien.

'Maar, dit proces moet nauwlettend in de gaten worden gehouden om ervoor te waken dat scholen in de toekomst leerlingen vragen hun eigen stoel en tafel mee te nemen.'

Gebruikmakend van artikel 96 van het Reglement van Orde van de Staten, stelt Doran in dit kader een zestal vragen aan de Onderwijsminister. Zo wil hij onder andere weten of de minister op de hoogte is van het feit dat schoolbesturen ouders om geld vragen, dat bepaalde scholen om extra materiaal vragen opdat de leerling lessen kan volgen, of de Wet gratis onderwijs ook van kracht blijft voor het schooljaar 2019-2020 en of deze wet ook geldt voor VPCO-scholen.

Curaçao Refinery Utilities (CRU) begonnen met op gang brengen grote stoomketel Isla

Stoom nodig voor opwarmen units in voorbereiding opstart raffinaderij

Isla wacht op eerste tamker met ruwe olie


Curaçao Refinery Utilities (CRU) is op verzoek van Refineria Isla begonnen met het op gang brengen van een grote stoomketel. De stoom zou nodig zijn voor het opwarmen van de units in voorbereiding van een opstart van de raffinaderij. Dat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) vandaag, vrijdag 19 juli 2019, in het Antilliaans Dagblad.

Het gaat in eerste instantie om hogedruk-stoomtesten en het afblazen van stoom met boiler-1. Maar, de raffinaderij kan pas werkelijk draaien als er weer ruwe olie wordt aangevoerd. 'Die is er nog niet', weet de RdK-directeur. 'We hopen van harte dat het opstarten zal beginnen. De eerste scheepslading wordt verwacht, maar we weten niet wanneer.'

Curaçao Ports Authority (CPA) heeft volgens De Lannoy nog ‘geen melding ontvangen van een spoedig aankomende tanker’. Waar de olie vandaan moet komen is bij RdK niet bekend.

De Isla-vakbonden Apri en PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) waren vorige maand bij staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) in Venezuela, de huidige exploitant van de raffinaderij. Het contract met de PdVSA en de Curaçaose overheid loopt eind dit jaar ten einde. De vakbonden kregen een brief mee van de Venezolaanse minister Manuel Quevedo van oliezaken die daarin het Isla-personeel probeert gerust te stellen. Volgens Quevedo wil PdVSA de raffinaderij ook na 31 december 2019 blijven exploiteren en zou de heropstart mogelijk al in juli plaatsvinden.

De Venezolaanse minister hoopte ‘te kunnen blijven rekenen op de inzet van de werknemers’. Of het inderdaad gaat lukken de raffinaderij nog deze maand aan de praat te krijgen, is dus de vraag.

5-Jarig meisje in dorp Pikin Saron op haar verjaardag seksueel misbruikt door haar neefje (12)

Neefje brengt meisje op verjaardagsfeest ergens op het erf waar niemand is en misbruikt haar


Een 5-jarig meisje is op haar verjaardag woensdagavond seksueel misbruikt door haar 12-jarige neef in het dorp Pikin Saron. Na het voorval bloedde en huilde het slachtoffer van pijn. Zij werd vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp en is ter observatie opgenomen, zo bericht Waterkant.net vandaag, vrijdag 19 juli 2019.

Het slachtoffertje vierde haar verjaardag samen met enkele familieleden. Haar neefje, die ook op dat feest was, bracht het meisje iets na tien uur ergens op het erf waar niemand was en misbruikte haar.

De politie van Zanderij kreeg de melding en ging ter plaatse voor onderzoek. De 12-jarige is aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De Afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname is belast met het verdere onderzoek.

Bond personeel H.J. de Vries Group of Companies schort actie op

Directie legt maandag een nieuw bod voor loonsverhoging op tafel


Werknemers van H.J. de Vries Group of Companies, die gistermorgen in actie waren, hebben de directie ruimte gegeven om maandag met een nieuw bod te komen. Het personeel wil graag een loonsverhoging van 30 procent. 'Er is woensdag alleen een lumpsum van Srd 1.500 aangeboden, die in drie maanden betaald zou worden. Dit is afgewezen door de leden, omdat uiteindelijk het salaris van de mensen niet zal stijgen', zegt Marcia Clumper, ondervoorzitster van de bond bij H.J. de Vries, vandaag, vrijdag 19 juli 2019, in de Ware Tijd. 

Het gaat om ongeveer 300 personeelsleden bij acht bedrijven van H.J. de Vries. De meeste medewerkers hadden zich verzameld bij het hoofdkantoor aan de Waterkant. Nadat de directie de bond heeft voorgehouden, dat die maandag een nieuw bod op tafel zal leggen, heeft de werknemersorganisatie de actie opgeschort.

'We zullen dinsdag besluiten of we de actie zullen opheffen', zegt Clumper.

Er was tijdens de staking dispensatie verleend aan het personeel van N.V, Chemco die chloor produceert. 'Omdat daar de machines de hele dag draaien en als je deze stopzet, duurt het een halve dag om de machines aan de praat te krijgen. Overigens is chloor een van de grootste inkomstenbronnen van H.J. de Vries', zegt de ondervoorzitster.

Clumper wijst erop, dat het personeel in januari een salarisverhoging van 5 procent heeft gehad en partijen hadden afgesproken dat er in juni weer om de tafel gezeten zou worden. Bij de bond kan het er niet in, dat de directie de bond de vorige maand heeft aangegeven, dat het bedrijf geen verhoging kan toekennen. 'Wij kunnen dat niet aan de mensen verkopen, omdat ze al die jaren oor hadden voor de moeilijke omstandigheden van het bedrijf. Ze moesten genoegen nemen met een lumpsum en werknemers hebben een keer 1 procent verhoging gehad.'

Echter, hebben volgens haar de medewerk(st)ers gemerkt dat thans de omzetten toenemen. Er moet hierdoor geïnvesteerd worden in menskracht en niet alleen in onderhoud van gebouwen. Clumper is voorstander van loonsverhogingen, waardoor de mensen later een beter pensioen ontvangen. 'Het moet nimmer zo zijn, dat wanneer ik mijn werkbare jaren heb besteed in een bedrijf en ik uiteindelijk niet meer aan het arbeidsproces kan deelnemen, ik een pensioen krijg van Srd 300. Hoe redelijk is dat?'

Behandeling wetsontwerp Minimumloon 2019 in Assemblee beschamende vertoning

Wetsontwerp ‘Minimumloon 2019’ met 28 algemene stemmen aangenomen

- Fracties van de ABOP, NPS, VHP en PL lopen vóór de stemming de zaal uit
- Oppositie niet eens met het vastgestelde bedrag van Srd 1.428 per maand - DOE stemt vòòr


Het wetsontwerp ‘Minimumloon 2019’ is gisteren met 28 algemene stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA). Door de aanname van deze wet komt de wet 'Minimumuurloon' uit 2014 te vervallen. De fracties van de ABOP, NPS, VHP en PL hebben zich onthouden van het stemmen en lopen vóór de stemming de zaal uit. Zij zijn het niet eens met het vastgestelde bedrag van Srd 1.428 per maand. De leden struikelen over het bedrag van Srd 999, genoemd door de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 19 juli 2019.

De bewindsman legde uit, dat de armoedegrens is berekend op basis van 70% van het minimumloon per maand per volwassene, Srd 1.428 (70% hiervan is gelijk aan Srd 999). 'We kunnen niet met de wet van 2019 de ideale berekeningswijze en de ideale hoogte vaststellen, maar we kunnen wel de route aangeven waarlangs wij moeten gaan. Als Arbeidsminister moet ik waken over de belangen van de werkgevers, maar ik moet ook zorgen voor de noden van de arbeiders. Daar is deze wet voor bedoeld.', sprak de minister. 

Dit was echter niet voldoende om de leden van de ABOP, NPS, VHP en PL te overtuigen om voor de wet te stemmen.

'Wetten moeten worden gemaakt om nageleefd te worden', merkte Marinus Bee (ABOP) op. Hij benadrukte, dat zijn fractie er geen geloof in heeft dat de wet voordelen zal hebben voor de samenleving. 'In dit voorverkiezingsjaar zal met zand gestrooid worden in mensen hun ogen om zogenaamd wetten aan te nemen die van belang zouden zijn voor de groep. Wij geloven niet daarin en onthouden ons van het stemmen.'


Patricia Etnel (NPS) voegde hieraan toe, dat zij liever een salaris van Srd 2.000 had gezien als vertrekpunt. 'Het gewenste investeringsklimaat waar wij al 9 jaar op wachten, is er nog steeds niet. Het maken van sociale wetten brengt nog geen soelaas voor de totale Surinaamse samenleving.'

Asiskumar Gajadien (VHP) merket op, dat om rechtszekerheid te creëren, het belangrijk is dat er regels zijn die ervoor moeten zorgen dat beide actoren in dit geval er beter van worden en dat er groei is in de economie en in de samenleving. 'De VHP zal zich verplicht moeten onthouden van stemmen omdat tot nu toe het niet gebleken is dat vanuit de regering serieus is geprobeerd om alle actoren mee te betrekken om deze wet tot stand te brengen. Het is voor de gek houderij en daar willen wij niet aan meewerken.'

Ook Ingrid Bink (PL) zei, dat het vertrekpunt van de regering, Srd 1.428 per maand, niet realistisch is. Dat is voor PL reden genoeg om niet te stemmen.

'We kunnen niet alles in een keer rond krijgen en uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat we werken aan een beleid waar er een start is. Wij stemmen voor, omdat wij het geloof hebben dat wij in staat moeten zijn om een beleid te maken en langzaam verder werken aan wat beter kan', zei DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld. Tegelijkertijd blijft DOE zich kritisch opstellen met betrekking tot de manier waarop het beleid gevoerd wordt.

NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel uitte fel zijn ongenoegen over de onthouding van de fracties. 'Tientallen jaren hebben schoonmaaksters bij onderwijs SF 40,00 verdiend zonder een zekere aanstelling en zonder pensioen. De mensen die zich vandaag onthouden hebben nooit de guts gehad om ervoor te zorgen dat hun rechtszekerheid is geregeld. Dat heeft deze regering wel gedaan. Daarom stemmen wij voor. Wij stemmen vóór, zodat het sociaal contract zoals die is uitgestippeld door de regering, verder invulling krijgt. Het minimumloon, dat nu is vastgesteld is een nood van vele werkers die dat verdienen. Deze wet is in het belang van land en volk.'

Ondernemer moet van politie spijkers in betonnen blokken voor zijn zaak verwijderen

Spijkers geplaatst om gehang voor zaak te ontmoedigen hoek Latourweg en Martin Luther Kingweg


Een ondernemer die vorige week spijkers had laten plaatsen in betonnen blokken voor zijn zaak, heeft deze weer verwijderd op last van de politie. De spijkers waren volgens hem geplaatst om mensen te ontmoedigen voor zijn zaak op de hoek van de Latourweg en de Martin Luther Kinweg, te blijven hangen in de avonduren, zo schrijft Waterkant.net vandaag, vrijdag 19 juli 2019.

De actie van de ondernemer riep onder meer op social media behoorlijke verontwaardiging op. Veel mensen waren niet te spreken over het initiatief en noemden het een gevaarlijke situatie. Vooral, omdat de zaak gevestigd is in een kinderrijke buurt. Deze en andere burgers zouden zich lelijk kunnen bezeren aan de gevaarlijke spijkers.

Naar aanleiding van de ontstane commotie werd de ondernemer door de politie op het matje geroepen voor een gesprek. Daarbij werd hem te kennen gegeven dat hij de spijkers dient te verwijderen hetgeen deze week ook geschiede.

Onhygiënische winkel ressort Blauwgrond gesloten

Bij controle uitwerpselen ongedierte op schappen aangetroffen

Producten op de schappen onder dikke lagen stof....


Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst zijn woensdag overgegaan tot sluiting van een winkel in het ressort Blauwgrond. Bij controle zijn uitwerpselen van ongedierte op de schappen waargenomen, de opslag van goederen vindt niet op een verantwoorde manier plaats en de goederen op de schappen staan onder dikke lagen stof. Dit meldt het Burger Informatiecentrum Paramaribo-Noordoost donderdag 18 juli 2019.

De eigenaar kon daarnaast ook geen keuringscertificaten overleggen en de ventilatie in de zaak is niet wat het wezen moet.

De winkelier moet zich melden op het districtscommissariaat en moet de verplichte sluitingsdagen gebruiken om de supermarkt een grondige schoonmaakbeurt te geven en de goederen te ordenen.