dinsdag 6 maart 2018

Regeringsleiders ALBA-landen in Caracas bekritiseren door VS geleide aanvallen op soevereiniteit Venezuela

ALBA-top eert president Hugo Chavez op de 5e verjaardag van zijn overlijden

(Bron foto's: Twitter)


De top van presidenten van de Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América, ALBA, is maandag 5 maart 2018 gestart in Caracas, nadat de Venezolaanse president Maduro Venezolanen toesprak met leiders van Latijns-Amerikaanse en Caribische lidstaten die de vergadering bijwonen. 

Regeringsleiders arriveerden maandagochtend in de hoofdstad Caracas en bekritiseerden de door de Verenigde Staten geleide aanvallen op de soevereiniteit van Venezuela en eerde president Hugo Chavez op de 5e verjaardag van zijn overlijden.

Puerto Rico's revolutionair Oscar López Rivera was ook aanwezig op de ALBA-top tijdens zijn tournee in Venezuela:'Vijf jaar geleden moest ik het moeilijkste nieuws van mijn leven bekendmaken, vijf jaar later herinneren we Chavez, niet langer met tranen, maar met een glimlach en toewijding aan de toekomst van het vaderland', zei Maduro daarmee stil staand bij de 5e verjaardag van de dood van wijlen president Chavez voordat hij de ALBA-top begon. 'Vandaag met meer veiligheid en kracht dan ooit zeggen we, dat de Venezolaanse bevolking meer Chavista is dan ooit. Chávez leeft!''Op zondag 20 mei zullen er verkiezingen zijn.We beslissen tussen vrede en geweld, democratie of staatsgrepen, tussen de onafhankelijkheid of de onderwerping van het vaderland', voegde de president eraan toe, in verband met de aanstaande presidentsverkiezingen in zijn hoedanigheid van kandidaat.


Tijdens zijn openingswoord tot ALBA, ontving Maduro de onafhankelijkheidsheld Oscar Lopez Rivera van Puerto Ricaanse op de ALBA-top.


Hij ging verder met het oproepen van meer ALBA-bijeenkomsten om 'vitale kwesties voor de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio' aan te pakken. 'ALBA heeft de behoefte om op een periodieke manier te vergaderen, werkbijeenkomsten die ons in staat stellen om vooruitgang te boeken in de politieke, economische uitdagingen van onze mensen', voegde hij toe tijdens de 15e bijeenkomst van de groep die plaatsvond in het Miraflores Presidentieel Paleis.

De Venezolaanse leider veroordeelde verder aanvallen door regionale rechtse regeringen op zijn land. 'We hebben gesproken over het thema van de Top van de Amerika's. We hebben gesproken over de illegale poging van de regering van Peru om Venezuela te discrimineren en de deelname van ons land te verbieden.'

Maduro benadrukte dat 'Venezuela door niemand wordt buitengesloten'. Vervolgens besprak hij de innovatieve cybervaluta van zijn land, Petro, en riep op tot opname in de economische agenda van ALBA.

Raúl Castro sprak toen de leiders toe tijdens de openingssessie van ALBA en zei dat bedreigingen tegen Venezuela ook de vrede in de regio bedreigen.'We proclameren de niet-aflatende steun voor de Bolivariaanse revolutie', sprak Raúl. 'De Verenigde Staten hebben sinds 1999, toen Comandante Chavez president werd, hun toevlucht gezocht tot methoden van onconventionele oorlogvoering om dit land, dat een enorme natuurlijke rijkdom bezit, te onderwerpen.' Hij voegde eraan toe, dat alleen de bevolking van Venezuela eventuele problemen waarmee hun land te kampen heeft, kan oplossen en keerde zich tegen Peru, dat geprobeerd heeft te voorkomen dat Maduro naar de Top van de Amerika's zou gaan.

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega weergalmde een soortgelijk sentiment toen hij de nalatenschap van Chavez ophemelde en erkende, dat ALBA en andere regionale onafhankelijke organisaties nooit mogelijk waren geweest zonder de inspanningen van de overleden leider.

'De VS proberen opnieuw het desintegreren van wat we hebben bereikt te provoceren... Dit is een respectloze houding tegenover de bevolking van Venezuela en Latijns-Amerika. We zien duidelijk de poging om het revolutionaire proces van Venezuela, dat vooruitgang heeft geboekt ondanks uitdagingen en moeilijkheden, te delegitimeren. Tegen de achtergrond van geweld hebben de mensen altijd opgeroepen tot vrede', benadrukte Ortega.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Twitter)

Vijf miljoen dollar gestolen uit Lufthansa-vliegtuig op vliegveld in Viracopos, Brazilië

Vijf rovers hadden busje beplakt met stickers van een lokaal beveiligingsbedrijfVijf rovers hebben zondag in Brazilië op verbluffende wijze vijf miljoen dollar gestolen uit een vliegtuig van de Duitse vliegtuigmaatschappij Lufthansa. Volgens Braziliaanse media duurde de kraak slechts zes minuten.Het toestel stond geparkeerd op het vliegveld in Viracopos, het grootste vliegveld voor vrachtverkeer in Brazilië, toen de dieven toesloegen. 

Het toestel stopte daar om vervolgens door te vliegen naar het Zwitserse Zurich.


Het toestel stond geparkeerd op het vliegveld in Viracopos, het grootste vliegveld voor vrachtverkeer in Brazilië, toen de dieven toesloegen. Het toestel stopte daar om vervolgens door te vliegen naar het Zwitserse Zurich.


De vijf gehaaide dieven reden met een pick-up naar het vliegveld. Het busje hadden ze beplakt met stickers van een lokaal beveiligingsbedrijf. Beveiligers van Brinks, die rond het vliegtuig stonden, werden afgeleid. Daarna werd het enorme geldbedrag ingeladen en sloegen de rovers op de vlucht.

Er zijn nog geen arrestaties verricht.(Suriname Mirror/Veja/De Telegraaf/politica.estadao.com.br/YouTube/Twitter)

Topsporter uit Trinidad en Tobago redt hond uit ijskoud water Vondelpark, Amsterdam

Taekwondoka Khaidem Neblett raakte behoorlijk onderkoeld door zijn duik in koude water


'Ik zou me hopeloos voelen bij de gedachte dat een hond, of welk leven dan ook, daar zomaar zou zinken'


De Amsterdamse zender AT5 besteedt vandaag, dinsdag 6 maart 2018, aan Khaidem Neblett uit Trinidad en Tobago die zag dat een hond door het ijs zakte in het Amsterdamse Vondelpark en geen moment twijfelde. Hij dook onmiddellijk het ijskoude water in om het beest te redden.

'Ik zou me hopeloos voelen bij de gedachte dat een hond, of welk leven dan ook, daar zomaar zou zinken.'


De man uit Trinidad en Tobago raakte behoorlijk onderkoeld door zijn duik in het frisse water. 'Het is thuis nooit zo koud.' 

Toch was hij vooral opgelucht dat het goed gaat met de hond. En hij niet alleen: de eigenaresse van het beest stond met tranen in haar ogen op de kade te wachten. 'Wat een fantastisch persoon', concludeerde ze. Terwijl de redder van haar hond op een brancard werd gelegd, gaf ze hem een kus op zijn wang om de held te bedanken.

Taekwondo-held Khaidem kent in zijn eigen land ook al een bijzondere status: daar staat hij bekend om zijn verdiensten als professioneel taekwondoka.

Hij is in Amsterdam voor een taekwondo-kamp. Zelf blijft Khaidem vooral bescheiden. Het redden van de hond was volgens hem dan ook 'het enige wat hij kon doen' in deze situatie. 'Ik ben een goed mens. Helden zijn gewoon goede mensen.'

Voetbaltrainer Ricardo Oehlers verdacht van seksueel misbruik 14-jarige voetbalster

Slachtoffertje is pupil van Oehlers bij damesvoetbalvereniging SRD


Dee Ware Tijd bericht vandaag, dinsdag 6 maart 2018, dat Ricardo Oehlers op verdenking van seksueel misbruik van een 14-jarige voetbalster is aangehouden, nadat de ouders van het meisje een klacht hadden ingediend. Volgens berichten zou hij ontucht hebben gepleegd met één van zijn pupillen bij damesvoetbalvereniging SRD. 

Het meisje is door de trainer onder druk te zijn gezet, zo blijkt uit sms-berichten tussen het tweetal.

Clubeigenaar Marijke Satijo zegt, dat na onderzoek blijkt dat deze zaak zich sinds vorig jaar afspeelde. 'Het is voor iedereen een schok, want ik ken Oehlers van de trainersopleiding.' Satijo stelt dat de clubleiding vrij met de meisjes omgaat en dat het nieuws als een verrassing komt. 'Om eerlijk te zijn ben ik pas sinds maandag tot het besef gekomen dat hij haar heeft misbruikt.'

Een en ander zou pas de afgelopen drie weken aan het licht zijn gekomen. Satijo kan niet met zekerheid aangeven hoeveel keren het meisje is misbruikt. 'Het was gewoon vreselijk toen ik het las. Ze leende zich niet ervoor, maar werd gewoon gedwongen', zegt Satijo over de sms-communicatie.

Ze heeft eerder een coach bedankt, die ook probeerde meisjes te misbruiken.

Robinhood-bestuurslid Stanley Akum wil voorlopig niet reageren. Oehlers is namelijk ook als U-15 en U-17 coach aan de club verbonden. 'Ik weet heel weinig en hoor, dat het niet waar is. Wij willen eerst weten wat waar is alvorens wat erover te zeggen'. aldus Akum. 'Mocht blijken dat Oehlers schuldig is, dan is het een vervelende zaak. Laten wij echter niet te ver op zaken vooruitlopen en het onderzoek afwachten.'

Braziliaanse politie arresteert oud-directeur grote vleesverwerker BRF SA

Na aanhouding daalden aandelen in BRF 19 procent op de aandelenbeurs van Sao Paulo


De Braziliaanse politie heeft gisteren de voormalige chief executive van de grote vleesverwerker BRF SA gearresteerd op beschuldiging, dat hij en andere leidinggevenden wisten dat het bedrijf, 's werelds grootste exporteur van pluimvee, zich bezighield met fraude om voedselveiligheidscontroles te omzeilen, zo bericht persbureau Reuters vandaag, dinsdag 6 maart 2018.

Aandelen in BRF daalden 19 procent op de aandelenbeurs van Sao Paulo, omdat de arrestatie zorgde voor bezorgdheid over het leiderschap van BRF na een verlies van 1,1 miljard reais vorig jaar. Het verlies, het slechtste van het bedrijf ooit, was deels te wijten aan de gevolgen van een politie-onderzoek dat bekend staat als 'Operatie Zwak Vlees' naar vermeende omkoping van inspecteurs van voedselhygiëne bij BRF en andere voedselverwerkende bedrijven in het hele land.Grote aandeelhouders hebben aangedrongen om de hele Raad van Bestuur van BRF en voorzitter Abilio Diniz, te vervangen in het spoor van het schandaal van vorig jaar.

Pedro Faria, Chief Executive Officer van BRF tussen 2015 en 2017, werd in Curitiba, Paraná, in hechtenis genomen, aldus de politie. Ze zeiden, dat Hélio dos Santos Júnior, die vorige week ontslag nam als vice-president van BRF's wereldwijde operaties, ook in hechtenis werd genomen.

Als onderdeel van 'Operatie Zwak Vlees' vorig jaar beschuldigde de politie tientallen mensen, meestal inspecteurs, van aannemen van steekpenningen in ruil voor het toestaan ​​van de verkoop van ranzige vleesproducten, het vervalsen van exportdocumenten of het niet erkennen van vleesverpakkingsinstallaties.

Het schandaal leidde ertoe dat verschillende exportmarkten tijdelijk hun deuren sloten voor Brazilië, 's werelds grootste exporteur van zowel rundvlees als kip.

In een verklaring gisteren citeerde de politie het bewijs, dat vijf door het ministerie van Landbouw geaccrediteerde laboratoria samenspanden met de analyseafdeling van BRF om testresultaten te 'falsificeren' met betrekking tot de veiligheid van het industriële proces.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

575 Kilo cocaïne door douane onderschept in haven van Antwerpen

Drugs zaten in twee containers met tegels aan boord schip afkomstig uit het Spaanse Bilbao


In de Antwerpse haven heeft de douane vorige week in één dag tijd twee grote partijen cocaïne in beslag genomen. Dat meldt het Parket van Antwerpen vandaag, dinsdag 6 maart 2018. De drugs zaten in twee containers met tegels die door eenzelfde schip enkele weken voordien op verschillende tijdstippen in Antwerpen waren gelost. Het schip was afkomstig uit het Spaanse Bilbao. In totaal ging om het 575 kilo cocaïne. 

Het onderzoek naar de herkomst is nog volop aan de gang.

De ladingen werden aangetroffen op 26 februari. 'De eerstelijns inspectiediensten van de Antwerpse douane konden beslag leggen op twee ladingen cocaïne die verholen zaten in twee containers met tegels', zegt Ken Witpas van het Antwerpse Parket. 'Beide containers werden vervoerd met het zeeschip ER Hobart vanuit het Spaanse Bilbao.'

Een eerste container werd in Antwerpen gelost op 23 januari en bevatte 343 kilo cocaïne. Een tweede container werd in Antwerpen gelost op 1 februari en bevatte 232 kilo cocaïne. 'Verder onderzoek wordt uitgevoerd', aldus Witpas.

Zondagnacht werden ook al vijf mannen opgepakt die ervan verdacht worden drugs te willen uithalen op kaai 869 in de haven/

(Suriname Mirror/Parket van Antwerpen/Gazet van Antwerpen)

Minister Miranda uit zich weer eens heel kritisch over gedrag weggebruikers

Miranda geeft startsein asfaltering weg Pikin Saron tot de afslag Kwakoegron

'Het is zielig om te zien als je over de Afobakaweg rijdt, de levensduur van die weg is met de helft teruggebracht'


'Het is zielig om te zien als je over de Afobakaweg rijdt. De levensduur van die weg is met de helft teruggebracht', zei minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie gissteren bij het startsein voor de asfaltering van de weg Pikin Saron tot de afslag Kwakoegron, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 6 maart 2018.

De bewindsman heeft zich heel kritisch uitgelaten over weggebruikers en anderen die zich schuldig maken aan het vernietigen van wegen en verkeersmeubilair. 'Wij hebben de levensduur van de weg zelf in handen. Als we de infrastructuur beetje bij beetje blijven vernietigen, zullen we elke keer weer moeten herstellen wat al is gemaakt en dat kost geld. Het geld komt uit uw zak, het is uw belastinggeld.'

Hij haalde een recent geval aan van een verkeersbord, dat het maximaal toegestane gewicht aangeeft langs de weg naar Cassipora. 'Mijn mensen hebben dat in een weekend geplaatst en twee uur daarna is het bord met een jachtgeweer kapot geschoten. Suma na a lawman? Wie moet wie aanspreken? Uiteindelijk doen we het onszelf aan want de middelen zijn er niet.'

Op een aantal locaties, zoals de Afobakaweg en de weg naar West-Suriname, zullen weegbruggen geplaatst worden. Er zal een pilot daarvan in Commewijne uitgevoerd worden voor vrachtwagens die over de Wijdenboschbrug rijden. Met de weegbrug wordt het gewicht van het voertuig digitaal geregistreerd bij het langsrijden. Miranda merkte op dat dit allemaal eigenlijk niet hoeft, als de weggebruiker zich verantwoordelijk opstelt. Hij wees erop, dat de aanschaf van een weegbrug tegen de 8.000 euro kost. De minister heeft weggebruikers opgeroepen om elkaar te corrigeren en zelfverantwoordelijkheid te tonen.

Suriname sluit zich aan bij de International Solar Alliance (ISA)

Officiële start ISA zondag 11 maart in New Delhi, India


Assemblee moet toetreding tot ISA nog ratificeren


Suriname heeft zich in februari aangesloten bij de International Solar Alliance (ISA), een internationale organisatie die zich gaat inzetten voor bevordering van het gebruik van zonne-energie. De officiële lancering van ISA vindt zondag plaats in New Delhi, India. De alliantie is een initiatief van de voormalige Franse president François Hollande en de Indiase premier Narendra Modi.


In totaal worden er ongeveer vijftig staatshoofden en regeringsleiders verwacht, onder wie Modi en de huidige Franse president Emmanuel Macron. Ook de presidenten van Venezuela en Guyana zullen aanwezig zijn. Suriname wordt vermoedelijk vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin, maar behoort niet tot de 'oprichters', omdat het parlement de toetreding tot ISA nog niet heeft geratificeerd. Dat zegt ambassadeur Aashna Kanhai vandaag, dinsdag 6 maart 2018, in de Ware Tijd.

Na een officiële machtiging van de president tekende zij begin februari de documenten. Zij heeft inmiddels de stukken naar president Bouterse gestuurd nadat die waren getekend door de Indiase regering.


International Solar Alliance is een alliantie van meer dan 120 landen, waarvan de meeste veel zon hebben en geheel of gedeeltelijk tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring liggen. Het is de bedoeling om meer dan 1.000 miljard Amerikaanse dollar aan investeringen te mobiliseren. Dit geld is nodig om in 2030 te komen tot massale benutting van zonne-energie, en om de weg te banen voor toekomstige technologieën die zijn aangepast aan de behoefte. Dit stelt ISA in haar missie indachtig de 'Verklaring van Parijs over de Internationale zonne-energiealliantie van 30 november 2015' en de gedeelde ambitie om gezamenlijke inspanningen te leveren om de financieringskosten en kosten van technologie te verminderen.

Aanwijzing opgelegd aan de interne geneeskunde op Curaçao

'Kwaliteit van de interne geneeskunde moet verder omhoog'

(Bron foto: .internegeneeskundecuracao.nl)
'Internisten in het Sehos en het Advent dienen één vakgroep te vormen'


De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft gisteren aan de interne geneeskunde op Curaçao een aanwijzing opgelegd, aldus vandaag, dinsdag 6 maart 2018, het Antilliaans Dagblad.

Inspecteur-generaal Jan Huurman spreekt van een dubbele boodschap: op de eerste plaats moet de kwaliteit van de interne geneeskunde verder omhoog. En ten tweede, om de kwaliteit en continuïteit van de interne geneeskunde op het hele eiland te garanderen, dienen de internisten in het Sehos en het Advent één vakgroep te vormen.

Binnen twee maanden tijd moet er een plan op tafel liggen voor ‘een zware samenwerkingsconstructie’.

Iets waarvoor al veel voorwerk is gedaan, zegt Ken Berend, voormalig hoofd van de vakgroep interne geneeskunde van het Sint Elisabeth Hospitaal.

Leden evaluatiecommissie UTS, Curaçao, stellen functie ter beschikking van minister

Reden voor de terbeschikkingstelling is vooralsnog onduidelijk


De leden van de evaluatiecommissie UTS, die zich buigt over de reorganisatie bij het telecommunicatiebedrijf, hebben gisteren hun functie ter beschikking van de minister gesteld. Dat bevestigt minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning vandaag, dinsdag 6 maart 2018, in het Antilliaans Dagblad. De reden voor de terbeschikkingstelling is vooralsnog onbekend.

De evaluatiecommissie werd begin dit jaar door de minister in het leven geroepen als onderdeel van een akkoord dat in december vorig jaar met de actievoerende bonden van Solidaridat werd gesloten. De bonden voerden onder andere actie tegen de aangekondigde ontslagronde bij UTS. Ook eisten zij dat ceo Paul de Geus zou opstappen.

De commissie bestaat uit Valdemar Marcha als voorzitter, Alberto ‘Chos’ Romero (voormalig directielid van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en oud-lid van het College financieel toezicht) en Fred Wiel (voormalig ombudsman) en heeft als voornaamste taak de aangekondigde ontslagronde bij UTS te evalueren.

'Invoering Diergeneeskunderegister voorwaarde uitvoering plannen intensieve veehouderij Curaçao'

Inspectie voor de Volksgezondheid: 'Zonder wettelijke definiëring van beroep dierenarts is controle en toezicht niet mogelijk'


De invoering van een Diergeneeskunderegister is voorwaarde voor uitvoering van plannen voor intensieve veehouderij op Curaçao, aldus inspecteur-generaal Jan Huurman van de Inspectie voor de Volksgezondheid. 'Zonder wettelijke definiëring van het beroep dierenarts is controle en toezicht niet mogelijk.' Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 6 maart 2018.

De inspecteur-generaal heeft direct na het bekend worden van de plannen voor een Concentrated Animal Feeding Operation (CAFO) bij Dam Pretu, op Bándariba, een brief aan minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia- Römer (PIN) gestuurd waarin hij zijn zorgen uit over ‘de komst van een offshore farm op Curaçao’.

'Eerst had Curaçao offshore banking, nu dreigt er gebruik te gaan worden gemaakt van lacunes in de wet om intensieve veehouderij te realiseren, als offshore farming.'

Fly Allways annuleert geplande vluchten van Curaçao naar Santo Domingo

'Fly Allways was overtuigd aan alle voorwaarden te hebben voldaan, maar daar is verschil van inzicht over'


Het Antilliaans Dagblad bericht vandaag, dinsdag 6 maart 2018, dat de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly Allways de geplande vluchten naar Santo Domingo tot nader bericht heeft geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij bleek niet aan de voorwaarden te hebben voldaan om toestemming te krijgen van de Curaçaose overheid voor het uitvoeren van de vluchten. 

'Fly Allways was ervan overtuigd aan alle voorwaarden te hebben voldaan, maar daar is verschil van inzicht over gebleken. Ook heeft Fly Allways geen toestemming gehad om deze vluchten als chartervluchten te mogen uitvoeren', aldus de luchtvaartmaatschappij in een bericht aan de pers.

A post shared by Fly Allways (@flyallwaysofficial) on


'Fly Allways meende met de vluchten tussen Curaçao en de Dominicaanse Republiek constructief bij te kunnen dragen aan de luchtvaartverbindingen tussen deze twee landen en de connectiviteit te verbeteren.' 

De luchtvaartmaatschappij zegt in overleg te zijn met de autoriteiten van Curaçao en Suriname om naar een oplossing te zoeken. Zodra daar een positief resultaat uit komt, zal dit gecommuniceerd worden. Tot die tijd voert Fly Allways alleen vluchten uit tussen Suriname en de Dominicaanse Republiek, waarbij geen passagiers of vrachten van Curaçao naar de Dominicaanse Republiek en vice versa vervoerd kunnen worden.

Wie al tickets had gekocht voor de gecancelde vluchten kan een ‘refund’ aanvragen via refund@flyallways.com.

Vertrekkend presidente Bachelet van Chili dient op valreep Grondwetswijziging in bij Congres

'Dit wetsvoorstel stelt onschendbaarheid van menselijke waardigheid en respect en bescherming van mensenrechten vast'


De vertrekkende presidente van Chili, Michelle Bachelet, zei maandag 5 maart 2018, dat ze het Congres wetgeving zou sturen om de Grondwet stammend uit het tijdperk van de dictatuur van het land te vervangen door, om gelijke beloning van mannen en vrouwen en het recht op staking voor arbeiders te garanderen.

Hoewel Bachelet waarschijnlijk niet in staat zal zijn om het voorstel door het Congres te pushen voordat haar termijn op zondag eindigt, zou het de inkomende president Sebastian Pinera kunnen dwingen rekening te houden met een oud ambitieniveau van de linkse en centristische parlementsleden met wie hij zal moeten regeren.

Pinera, een conservatieve miljardair, heeft gezegd open te staan ​​voor het 'perfectioneren' van de grondwet als een klimaat van politieke eenheid de overhand had.De Grondwet van Chili dateert van de rechtse militaire dictatuur van 1973-1990 van Augusto Pinochet. Hoewel er sinds de terugkeer naar de democratie aanzienlijke veranderingen zijn doorgevoerd, hebben Bachelet en anderen aangevoerd, dat deze helemaal opnieuw moet worden ontworpen.

Bachelet zei dat haar voorstel de Chilenen zou toestaan ​​om elke schending van hun nieuwe grondwettelijke rechten voor het gerecht aan te vechten, van gratis onderwijs tot de vertegenwoordiging van inheemse volkeren in het Congres.

'Dit wetsvoorstel stelt de onschendbaarheid van de menselijke waardigheid en het respect en de bescherming van de mensenrechten vast en corrigeert een enorme omissie van de huidige tekst', zei Bachelet in een televisietoespraak voor de natie.

Bachelet noemde de huidige Grondwet 'onwettig van oorsprong' en zei dat ze drie jaar geleden een campagne startte, zodat de Chilenen konden nadenken over wat ze wilden in een nieuwe.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Vicepresident Ashwin Adhin voor de NDP verhuisd naar het district Wanica

Adhin moet de nummer één voor de NDP worden in Wanica


Starnieuws bericht vanochtend, dinsdag 6 maart 2018, dat vicepresident Ashwin Adhin van Paramaribo is verhuisd naar het district Wanica, om daar de trekker voor de NDP te worden. Een van de vereisten om kandidaat gesteld te worden in een district is, dat de persoon minimaal twee jaar daar moet wonen. 

In Wanica zal, zoals het bij de vorige verkiezingen het geval was, een zware politieke strijd gevoerd worden. In dat district woont ook VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, de grootste rivaal van de NDP.

Tijdens de verkiezingen van 2015 kreeg NDP drie van de zeven zetels in Wanica. Drie zetels gingen naar de VHP, terwijl Raymond Sapoen via Pertjajah Luhur/V7 in dit district werd gekozen.

President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de NDP, heeft tijdens de begrotingsbehandeling afgelopen week aangegeven, dat Adhin bijzondere taken zal krijgen. De vicepresident zal door de president worden gemandateerd om uitvoeringsbevoegdheid te hebben over een aantal prioriteitsgebieden. Adhin krijgt hierdoor enorm veel bevoegdheden voor het trekken van de kar.

Adhin werd in 2013 als technocraat aangetrokken als Onderwijsminister. Hij was geen lid van de NDP. Twee jaar later werd hij vicepresident. Nu krijgt hij wettelijke bevoegdheden van de president om leiding te geven aan beleidsprioriteiten.

Veiligheidsman kledingzaak vindt het nodig waarschuwingsschot te lossen op dievegge....

Is dat niet wat overdreven...., een waarschuwingsschot afvuren???


Het Dagblad Suriname bericht maandag 5 maart 2018, dat een security guard zondagavond een vrouw aangehouden heeft wegens diefstal van kleding uit een winkel aan de Coesewijnestraat in Paramaribo. Uit het politieonderzoek blijkt, dat de verdachte met twee korte broeken en een bloes in de kleedkamer is geweest.

Iemand hoorde dat zij het alarm aan de kleding ontkoppelde. De eigenaar en de veiligheidsman hebben toen een onderzoek ingesteld en de klant gevraagd wat zij met drie hangers deed, terwijl zij een korte broek en een bloes bij zich hield.

Terwijl zij bezig waren is de verdachte uit de winkel weggerend. Zij werd achterna gezeten door de veiligheidsman. Hij loste een waarschuwswingschot om de vrouw op andere gedachten te brengen. Het lukte de beveiliging om de dievegge aan te houden.

Chileense actrice Daniela Vega schrijft geschiedenis als 1e transseksuele presentatrice bij de Oscars

Vega, de ster van de Oscar-winnende film 'A Fantastic Woman'


Film vestigt de aandacht op de strijd voor transgenderrechten in Latijns-Amerika


'Hartelijk dank voor dit moment', zei Daniela Vega tijdens de 90e Academy Awards Ceremony. Niet eens genomineerd voor een prijs zondagavond, 4 maart 2018. De Chileense actrice kondigde een optreden aan van Sufjan Stevens wiens lied 'Mystery of Love' uit de film 'Call Me By Your Name' was genomineerd voor Best Original Song.

In sommige opzichten leek haar verschijning als een presentatrice meer betekenis te hebben dan een acceptatie speech.

Vega, de ster van de Oscar-winnende film 'A Fantastic Woman', maakte Oscar geschiedenis zondag, door als eerste openlijk transgender persoon te presenteren bij de grote ceremonie.Ze bedankte het publiek voordat ze het optreden aankondigde, alsof ze de impact van het moment herkende. Ze vervolgde 'Ik wil u uitnodigen om uw hart en uw gevoelens te openen om de realiteit te voelen, om liefde te voelen. Voelt u het?' 

Het baanbrekende moment was een van de weinige geweldige momenten voor Vega zondagavond.


'A Fantastic Woman' won de Oscar voor beste buitenlandse film. In de film speelt Vega een transvrouw die rouwt om de dood van haar partner. De film belicht ook de strijd en verontwaardiging die transgenders tegenkomen, met name in Latijns-Amerika.

Regisseur Sebastián Lelio zegt: 'Het is een film die heeft bijgedragen aan een noodzakelijk en urgent gesprek.' De film vestigt ook de aandacht op de strijd voor transgenderrechten in Latijns-Amerika, waar transgenders en anderen in het LGBTQ-spectrum hun identiteit terugvorderen en hun rechten eisen.


(Suriname Mirror/Latina.com/YouTube)

Sensuele Latin zangeres Becky G showt in bikini

Publicatie van Becky G bereikte binnen enkele uren meer dan 300.000 'likes'...


 
Latin zangeres Becky G heeft op haar officiële Instagram-account een paar foto's gedeeld waarop we haar zien genieten van een zonnige dag op het strand. De zangeres op de foto's lijkt een sexy en uitdagende roze bikini te dragen. 

Het onthult, aldus Peru.com, haar sensuele anatomie, waarmee zij haar fans dag na dag overwint.

A post shared by Becky G (@iambeckyg) on
De publicatie van Becky G bereikte binnen enkele uren meer dan 300.000 'likes' en haar fans complimenteerden de zangeres. 'Heel mooi, je ziet er heel natuurlijk uit', 'Je bent heel mooi Becky G', 'Als ik 10 duizend 'likes' zou kunnen geven, zou ik het zonder aarzeling doen', 'I love you', 'The beautiful'.A post shared by Becky G (@iambeckyg) on
De foto's tonen, dat Becky G een benijdenswaardige figuur bezit, die ze onderhoudt dankzij een veeleisend dieet en haar constante routines in de sportschool. Gewoon charmant!

(Suriname Mirror/Peru.com/Instagram)

Oud-president en -Defensieminister van Bolivia in Florida (VS) voor de rechter

Inheemse slachtoffers bloedbad 2003 slepen Gonzalo Sánchez de Lozada en Carlos Sánchez Berzaín voor rechter


In 2003 vluchtten de president van Bolivia, Gonzalo Sánchez de Lozada, en minister van Defensie, Carlos Sánchez Berzaín, naar Miami (Forida, VS), te midden van protestacties in La Paz. De twee mannen hadden in 2003 de inheemse Bolivianen woedend gemaakt, door te proberen de aardgasreserves van het land te verkopen aan particuliere bedrijven en hadden toen gereageerd op vreedzame protesten door het leger in te roepen, dat 58 burgers doodde en meer dan 400 mensen verwondde.

De twee mannen dachten, dat ze een veilige haven zouden vinden in Zuid-Florida, zoals zoveel andere afgezette sterke mannen al eerder hebben gedaan. Maar, ze rekenden niet op het buitengewone besluit van Eloy en Etelvina Mamani, wiens 8-jarige dochtertje Marlene stierf in hun huis in de buurt van het Titicacameer nadat een regeringsschutter haar door de borst had geschoten.

Etelvina en Eloyen hun kinderen (Bron foto: Thomas Becker)

Samen met verschillende andere slachtoffers van het bloedbad daagden de Mamani's de twee Boliviaanse leiders voor het Federale Gerechtshof met de hulp van de International Human Rights Clinic, Harvard Law School in Camebridge, Massachusetts.Maar maandag 5 maart 2018, na meer dan een decennium van juridische veldslagen, zouden de Mamani's Sánchez de Lozada en Berzaín voor de rechter zien staan.

Advocaten voor de families zeggen, dat de rechtszaak, in het Federale Gerechtsgebouw van Fort Lauderdale, de eerste keer is dat een voormalig staatshoofd voor de rechter zal verschijnen in een mensenrechtenrechtenzaak in een Amerikaanse civiele zaak.'De voormalige president en zijn minister van Defensie moeten nu luisteren als we getuigen over wat er is gebeurd', aldus Teófilo Baltazar Cerro, lid van de inheemse Aymara-gemeenschap in Bolivia, in een persbericht. 'We zien uit naar deze historische kans om onze dag in de rechtszaal te hebben.'

De oorsprong van de zaak gaat terug tot het begin van 2000, toen Sánchez de Lozada - een Amerikaans geschoolde, corporatievriendelijke leider - de macht greep en probeerde staatsmiddelen te privatiseren, met de hartelijke steun van de regering-Clinton. (James Carville leidde zelfs zijn succesvolle campagne in 2002 in Bolivia.)
Zoals de Miami New Times in 2008 schreef over deze zaak, kwam kreeg die actie snel sterke oppositie van de verarmde Aymara's en Quechua's in de westelijke hooglanden:

Tegen 2003 had een lang sluimerende vete over wat te doen met de aardgasafzettingen van Bolivia aan een kookpunt bereikt.

Goni wilde buitenlandse bedrijven binnenhalen om het gas door het naburige Chili, naar de zee en uiteindelijk naar Californië te pompen, maar inheemse demonstranten - die buitenlandse bedrijven en Chili met evenveel moed verachtten - zwoeren om hem te stoppen. Begin 2003 begon een jonge, charismatische Aymara coca boer genaamd Evo Morales (die een jaar eerder als tweede man naar Goni was gekomen) inheemse groepen te mobiliseren om de plannen te blokkeren. Met weinig politieke slagkracht, wendde Morales zich tot burgerlijke ongehoorzaamheid: demonstranten vernietigden wegen en barricadeerden steden in de hooglanden rond La Paz, en probeerden de economie te verstikken totdat aan hun eisen werd voldaan.

Sánchez de Lozada beval Berzaín en het leger om te reageren - en dat deden ze met geweld. Terwijl de protesten werden geïntensiveerd te midden van de tientallen doden en honderden gewonden, namen Sánchez de Lozada en zijn minister van Defensie op 17 oktober 2003 ontslag en vluchten naar Miami.

Ze woonden hier comfortabel in Key Biscayne, maar de familie Mamani wilde gerechtigheid voor hun dochter.

'Ik wil ze allemaal in de gevangenis', vertelde Etelvina in 2010 aan de Miami New Times. 'Maar, dat lijkt niet mogelijk.'
 
Met de hulp van de advocaten van Harvard, vonden ze één aanknopingspunt voor gerechtigheid in de federale rechtbanken van Miami. Advocaten voor de voormalige leiders hebben jarenlang gepleit en beweerd, dat Amerikaanse rechtbanken geen jurisdictie hebben over wat in Bolivia in 2003 is gebeurd.

'Alle bewijsmateriaal toont aan dat de reactie van de Sánchez de Lozada-regering constitutioneel, wettig en gepast was', aldus Howard Gutman, een advocaat voor de Boliviaanse leiders, in 2008.

Maar, de Mamani's hebben al verschillende grote overwinningen behaald. In 2016 oordeelde een rechter, dat ze konden blijven vechten voor hun zaak onder de Amerikaanse Torture Victim Protection Act, en vorige maand werd een motie voor een 'samenvattend oordeel' door de voormalige leiders werden verworpen en maakten de weg vrij voor het proces van maandag.

'Het proces zal inheemse Aymara-mensen, die van oudsher uitgesloten zijn van Justitie, een kans bieden om te getuigen over gebeurtenissen die hebben geleid tot tientallen doden en honderden gewonden', zegt Beth Stephens, een advocate voor de slachtoffers, in een verklaring.

(Suriname Mirror/Miami New Times/YouTube)