vrijdag 4 januari 2019

Man (26) aan steekwond overleden in AZP

Louis M. Brito werd bij dancing tijdens woordenwisseling met twee mannen in een been gestoken

Twee verdachten aangehouden en in verzekering gesteld


De 26-jarige Louis M. Brito is woensdag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden aan een op nieuwjaarsdag opgelopen steekwond bij een bekende dancing in de stad. De man had een woordenwisseling met de gebroeders C.J. en F.L. De woordenwisseling mondde uit in een steekpartij. Fernando bracht Brito een steekverwonding toe met een scherp voorwerp. Hij stak Brito in zijn rechter bovenbeen, aldus het Korps Politie Suriname vrijdag 4 januari 2019.

De politie van het ressort Nieuwe Haven merkte bij aankomst op de locatie, dat Brito niet aanspreekbaar was. Hij werd in een ambulance afgevoerd naar het AZP waar operatief moest worden ingegrepen. Brito werd ter observatie opgenomen en voor verdere behandeling verwezen naar een neuroloog.

Beide verdachten zijn hangende het onderzoek door de politie in verzekering gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. De afdeling Kapitale Delicten is belast met het onderzoek in deze zaak is.

Paleontoloog gelooft dat er een schat aan fossielen in Mexico is

Tentoonstelling 'Dinosaurios Hechos en Mexico' in museum in Monterrey, Nuevo LéonPaleontoloog gelooft dat er een schat aan fossielen in Mexico is. Een deel van wat ontdekt is, is te zien op een Mexicaanse dinosaurustentoonstelling in Nuevo León. Voor paleontologen is Mexico een vruchtbare bodem die zijn volledige potentieel nog moet bereiken. 

Maar, een deel van wat is bereikt, is te zien op de tentoonstelling Dinosaurs Made in Mexico in het Planetario Alfa-museum in Monterrey, Nuevo Léon. Het laat enkele van de ontdekkingen zien die in de loop van de jaren zijn gedaan, vooral in de noordelijke uithoeken van het land.

Twee mensen werkten samen met het museum - paleontoloog René Hernández Rivera en paleoartist Luis V. Rey - om de titanen van weleer levend te maken en de kloof te overbruggen in de tijd voor de inwoners van dezelfde geografische regio.

Hernández vertelde de krant Milenio dat hij ervan overtuigd is dat er een schat aan fossielen in Mexico bestaat. Tijdens zijn 40-jarige loopbaan is Hernández betrokken geweest bij de belangrijkste ontdekkingen in zijn vakgebied, zoals de expeditie van 1988 in Parras de la Fuente, Coahuila, die resulteerde in de montage van de eerste Mexicaanse dinosaurus.


Sindsdien heeft hij zijn carrière gewijd aan het verspreiden van het woord over de negen unieke dinosaurussoorten die te vinden zijn in Mexico, en 20 anderen die, hoewel ze elders zijn ontdekt, nauwe banden hebben met het land.

Hernández gelooft dat er nog steeds veel werk te doen is op het gebied van onderzoek en publieksbereik, inspanningen die gepaard moeten gaan met de strijd tegen fossielen stropers.

Het werk van Luis V. Rey is meer interpretatief dan feitelijk, omdat kunstenaars zoals hij, behalve de gefossiliseerde botten, weinig meer hebben dan enkele hints van schalen, verenkleed, spieren en kleuren om de ware verschijning van de dinosauriërs te verbeelden. Door de samenwerking met andere specialisten in de loop van 20 jaar, biedt hij nu een ander beeld van hoe dinosaurussen eruit kunnen zien.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek 'merkten we dat het heel goed mogelijk was dat de dinosaurussen een relatie hadden met de vogels, zoals vandaag is aanvaard', zei de kunstenaar en illustrator. 'Dinosaurussen waren geen monsters', vervolgde hij, 'het waren levende wezens.

Films maken tegenwoordig gebruik van wetenschappelijke vooruitgang om ze te veranderen in de monsterlijke iconen die het publiek van hen verwacht, maar dat moet veranderen.'

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/Milenio/YouTube)

Colombia vraagt Venezuela na te gaan of bepaalde ELN-guerrilla's in het land wonen

(Bron foto: Council on Hemispheric Affairs, COHA)
Colombia beschuldigt Venezolaanse regering al lang oogje dicht te knijpen voor groepen als ELN


De Colombiaanse regering heeft vrijdag 4 januari 2019 gezegd, dat het Venezuela heeft gevraagd na te gaan of bepaalde leden van de ELN-rebellengroep (Ejército de Liberación Nacional) in het land wonen en zo ja, ze te detineren onder gezag van zogenoemde Interpol rode berichten. 

Colombia heeft de Venezolaanse socialistische regering er al lang van beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor de aanwezigheid van groepen zoals het Ejército de Liberación Nacional in gebieden dicht bij de grens van beide landen.

Voormalige commandanten van de rebellengroep de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die in 2017 demobiliseerden, werden verondersteld in Venezuela te zijn om te voorkomen dat ze zouden worden gevangengenomen.

Colombia stuurde donderdag een nota naar de regering van president Nicolas Maduro, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, om Venezuela te vragen 'de aanwezigheid en continuïteit op zijn grondgebied van sommige leden van het ELN te verifiëren'.

Als ELN-leden Eliecer Herlinto Chamorro Acosta, bekend als Antonio Garcia, Gustavo Anibal Giraldo Quinchia, bekend als Pablito, en Rafael Sierra Granados, bekend als Ramiro Vargas, in Venezuela zijn, vraagt ​​Colombia dat het rode Interpol berichten uitvaardigt tegen ze, voegt de verklaring toe. Interpol hanteert een lijst met mensen die gezocht worden voor uitlevering.

De ELN zei in een verklaring op vrijdag dat het met succes een 12-daagse staakt-het-vuren had voltooid tijdens de feestperiode.
(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Ten minste zes doden en 23 gewonden bij verkeersongeval in Seabra, Brazilië

Vrachtwagenchauffeur verliest controle over remmen en ramt bus en twee auto's


Ten minste zes mensen gedood en nog eens 23 raakten gewond bij een verkeersongeval in de stad Seabra, in het noordoosten van de Braziliaanse deelstaat Bahia, zeiden de autoriteiten donderdag 3 januari 2019. 

Het ongeluk vond 's ochtends plaats toen een vrachtwagenchauffeur de controle over zijn remmen verloor op een weg die naar Seabra leidt en tegen een bus en twee auto's botste, volgens de Federale Verkeerspolitie.(Bron foto: Nilson Santos Blog Liberdade Bom Sucesso)
'De waarschijnlijke oorzaak van het ongeluk is een mechanische storing, de vrachtwagen crashte tegen de zijkant van de bus en twee auto's, de bus had een capaciteit van 22 passagiers en een chauffeur'. zei Glauber Nunes, een officier bij de Federale Verkeerspolitie.

De twee auto's werden volledig verwoest terwijl de bus zijn dak verloor en de vrachtwagen de bestuurderscabine verloor.

Aan boord van de bus waren 22 leden van dezelfde familie, die vanuit Goias in centraal Brazilië naar de gemeente Senhor do Bonfim in de staat Bahia reisden. De meerderheid van de gewonden werd naar het ziekenhuis in Seabra gebracht.(Suriname Mirror/Metro Jornal/Xinhua/TeleSUR/g1.globo.com/YouTube)

President Bolsonaro van Brazilië komt met wetsvoorstel om veiligheidsambtenaren te beschermen

'Wetten moeten worden aangenomen om politie en soldaten te vrijwaren van vervolging wanneer ze in actieve dienst zijn'

- Bolsonaro pleit voor een verruiming toegang tot wapens, zodat mensen zichzelf kunnen verdedigen
- President staat open ​​voor de mogelijkheid dat de Verenigde Staten een militaire basis krijgt in Brazilië


President Jair Bolsonaro van Brazilië is vandaag, vrijdag 4 januari 2019, verder gegaan met het stellen van prioriteiten voor zijn nieuwe regering, en benadrukte zijn wens om snel een wetsvoorstel in te dienen om veiligheidsambtenaren te beschermen en maatregelen te nemen om concurrentie in de banksector te ontketenen. 

De extreem-rechtse president waarschuwde in een tweet dat geweld alleen kan worden aangepakt als wetten worden aangenomen om politie en soldaten te vrijwaren van vervolging wanneer ze in actieve dienst zijn. 'De wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht moeten deze toezegging dringend doen', tweette hij.


Gedurende de hele campagne zei Bolsonaro, dat hij politie en soldaten gemoedsrust wilde geven tijdens vaak gewelddadige operaties, en hij heeft ook gepleit voor een verruiming van de toegang tot wapens, zodat mensen zichzelf kunnen verdedigen. Volgens critici lopen die ideeën alleen het risico de Braziliaanse gewelddadige straten te inflateren en de moordcijfers van Brazilië te verslechteren, bijna 64.000 mensen in 2017, een record.

Sinds zijn inauguratie, dinsdag, heeft Bolsonaro executieorders gebruikt om de Braziliaanse economie open te stellen, gewelddadige drugsbendes te bestrijden en het buitenlandse beleid van het land opnieuw te formuleren, terwijl conservatieve sociale maatregelen worden afgedwongen.

De huidige Centrale Bank gouvernor Ilan Goldfajn zegt vandaag in de krant Valor Economico, dat Bolsonaro de Centrale Bank waarschijnlijk macht zal geven om de toetreding van nieuwe buitenlandse geldschieters tot Brazilië goed te keuren. De overstap kan de concurrentie in een sterk geconcentreerd banksysteem bevorderen, waarbij de vijf grootste banken 85 procent van het totale vermogen aanhouden. Momenteel hebben buitenlandse banken een presidentieel decreet nodig om in Brazilië te opereren.

De krant Folha de São Paulo, berichtte dat Bolsonaro een hogere belasting op persoonlijke leningen overweegt als een manier om ontwikkelingsprojecten in het arme noorden en noordoosten van Brazilië te financieren. Een presidentieel decreet zal waarschijnlijk in de komende dagen worden uitgegeven, aldus de krant.

Deze maatregel kan Braziliaanse bankiers ontgoochelen, omdat ze lobbyden voor lagere belastingen als een manier om de rentetarieven voor consumenten te verlagen.

In een tv-interview donderdag zei Bolsonaro, dat hij open staat ​​voor de mogelijkheid dat de Verenigde Staten een militaire basis krijgt in Brazilië, een scherpe verschuiving in het buitenlands beleid.

Bolsonaro, een 63-jarige voormalige kapitein van het leger en bewonderaar van de militaire dictatuur van Brazilië van 1964 tot 1985 en de Amerikaanse president Donald Trump, heeft de banden met de Verenigde Staten en Israël snel verdiept. Op het binnenlandse front zei Onyx Lorenzoni, de stafchef van Bolsonaro, na een kabinetsvergadering donderdag, dat de nieuwe regering een pensioenrevisie wil uitvoeren en dat een privatiseringsprogramma wordt geëvalueerd.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Santokhi brengt beleefdheidsbezoek aan Amerikaanse ambassadrice

'Karin L. Williams uitgesproken pleitbezorgster van werking democratische rechtsstaat en goed bestuur'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft donderdagochtend 3 januari 2019, daartoe uitgenodigd, een kennismakingsbezoek gebracht aan de onlangs aangetreden ambassadrice van de Verenigde Staten in Suriname, Karin L. Williams. Het bezoek vloeit mede voort uit het streven van de VHP goede betrekkingen aan te gaan, te onderhouden en te versterken met vertegenwoordigingen van alle bevriende staten. Meer in het bijzonder die landen uit de regio met wie een historische band van vriendschap bestaat. 

In het onderhoud met Williams gaf de VHP-voorzitter een uiteenzetting van de nieuwe organisatiestructuur en de nationale doelstellingen van de partij, zo meldt de VHP in een persbericht. Bijzondere nadruk werd gelegd op het moeizaam uitgevoerde proces van interne transformatie die nodig was de gestelde politiek-economische doelen te kunnen verwezenlijken. Een daarvan, volgens Santokhi het belangrijkst, het tot stand brengen van een politiek huis voor alle Surinamers, begint reeds zichtbare vormen aan te nemen getuige de huidige etnische regenbooguitstraling van de VHP.

Ook in financieel-economisch opzicht boekt de VHP successen, in het bijzonder met de uitvoering van 'slimme projecten'. Kleine nijverheidsactiviteiten zoals de productie van cassavemeel, pomtayer, bananenchips, kwak, gember en het vervaardigen van kleding. Deze politieke en sociaal- economische dynamiek in de samenleving is inmiddels bekend geworden onder de naam: 'de Oranje Beweging'.

Ambassadrice Williams toonde interesse in het maatschappelijk werk van de VHP en gaf aan in het algemeen alles te verwelkomen wat kan leiden tot vooruitgang en verheffing van een samenleving. Ook verklaarde zij uitgesproken pleitbezorgster te zijn van de werking van de democratische rechtsstaat en van goed bestuur. 'De regering van de Verenigde Staten zal daarom met ieder land die deze beginselen in het landsbestuur consequent naleeft goede betrekkingen blijven onderhouden.'

Williams gaf zijdelings voorts aan, dat de regering van de Verenigde Staten momenteel tegen een bestuurlijke crisis aankijkt en dat het zicht op beëindiging daarvan nog vaag is. Nochtans zal zij de tot uitdrukking gebrachte goede wensen van de VHP-voorzitter gericht aan de regering van de Verenigde Staten overbrengen.

Seti Sranan Politieke Partij (SSPP) geen voorstander van ratificering EPA vrijhandelsverdrag,

'Suriname nog altijd niet klaar om de concurrentie met de buitenwereld aan te gaan'De onlangs geproclameerde Seti Sranan Politieke Partij (SSPP) is geen voorstander om het EPA vrijhandelsverdrag, dat in 2008 door Suriname werd ondertekend, te ratificeren. Hoewel SSPP liberalisatie van handel in het algemeen, en tussen de Europese Unie en de Cariben in het bijzonder, toejuicht, vindt zij dat Suriname er nog altijd niet klaar voor is om de concurrentie met de buitenwereld aan te gaan. Ratificatie van dit verdrag betekent (nog meer!) economische zelfmoord. 

Er is de nodige kritiek van onder andere NGO’s, wetenschap, en ACP-landen zelf op het EPA vrijhandelsverdrag [1]. Zo waarschuwde de NGO Oxfam/Novib, een medefinancieringsorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking, in een persbericht voor de desastreuze gevolgen voor een op vrijemarktprincipes gebaseerde vrijhandelsdeal tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen [2]. Dit soort handelsverdragen werken niet, en dat blijkt wel uit het feit dat het importaandeel van de armste 78 landen in Afrika en elders op de Europese markt sinds 1979 is afgenomen van 6,7 naar 2,9 procent [3]. 

Een beroerde infrastructuur, een lage arbeidsproductiviteit, verouderde technologische kennis, en geen traditie van innovatie en discipline zijn slechts enkele obstakels die het schier onmogelijk maken voor Suriname (en andere opkomende markten) om te kunnen voldoen aan de gestelde eisen van de EU. Bedenk daarbij dat de EU hardnekkig vasthoudt aan haar landbouwsubsidies, welke zo’n 44,67 miljard euro bedragen op jaarbasis [4]. Dit, in combinatie met de EU kwaliteits- en importeisen, zullen tot gevolg hebben dat Suriname haar landbouwproducten zeer moeilijk op de EU markt zal kunnen afzetten. 

Andersom gaat dit natuurlijk niet op: de EU zal haar landbouwproducten tegen dumpprijzen op de Surinaamse markt kunnen brengen. En daartegen valt niet op te boksen door de lokale Surinaamse landbouwers. 

SSPP wijst erop dat Suriname niet eens in staat is om regionaal, bijvoorbeeld in CARICOM verband, de concurrentie aan te gaan, en de belangen van zijn exporteurs te behartigen, ondanks dat juist daar legio kansen en mogelijkheden liggen voor Surinaamse afzet van met name landbouwproducten. Bijvoorbeeld, de Surinaamse pluimveesector blijkt niet in staat te kunnen concurreren tegen de geïmporteerde kippenbouten uit Amerika. Zonder overheidsingrijpen was deze sector allang ten dode opgeschreven. En als tweede voorbeeld: is er dan eindelijk eens een innovatief bedrijf in Suriname dat daardoor heel succesvol is en dat meer dan klaar is om te exporteren, namelijk de Doksenclub die eendenvlees wil exporteren naar met name Trinidad and Tobago, dan kan Suriname niet eens voor haar belangen in CARICOM verband opkomen. Trinidad and Tobago wilt dit eendenvlees niet importeren en dwarsboomt daarmee de export van Suriname. Deze twee voorbeelden zijn exemplarisch voor Suriname en de Surinaamse houding, en zijn van toepassing op de gehele productiesector van Suriname.

SSPP staat een tweesporenbeleid voor om Suriname klaar te stomen voor internationale handel. 

Het eerste spoor prikkelt bedrijven en instellingen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, dat moet leiden naar hedendaagse, moderne, duurzame, innovatieve, enzovoorts, kennis en productiemethoden, zodat Suriname uiteindelijk aan internationale import en export kwaliteitsstandaarden kan voldoen. 

Het tweede spoor leidt naar bilaterale handelsovereenkomsten. Gezien de huidige toestand waarin Suriname zich bevindt is het raadzamer om op maat gemaakte bilaterale afspraken te maken op economisch en technologisch gebied, bijvoorbeeld met India en Singapore die recentelijk hun handen uitstaken [5, 6]. Een belangrijke voorwaarde is wel dat Suriname deskundige en professionele teams van onderhandelaars inzet – deskundig en professioneel op zowel onderhandelen als op (vak)inhoud – die handelsakkoorden sluiten in het belang van Suriname en haar toekomstige generaties en die niet handelen in het belang van hun eigen portemonnee. Als er geen Surinaamse onderhandelaars te vinden zijn met deze skills, dan moeten buitenlandse onderhandelaars ingehuurd worden om deze zéér belangrijke klussen te klaren. Deze fundamenten moeten eerst gelegd worden, alleen zo kan Suriname to the top, en pas dan is het wellicht interessant en zinvol om verdragen à la EPA te ondertekenen en te ratificeren.

[1] Coolen, D [2009] – Economic Partnership Agreements: een moraal-wetenschappelijke analyse, MSc-thesis, Universiteit Gent 

[2] Baatenburg de Jong, R [2007-08-03] - Wel hout, maar geen stoel, De Groene Amsterdammer, uitnr. 31 

[3] Baatenburg de Jong, R [2007-08-03] - Wel hout, maar geen stoel, De Groene Amsterdammer, uitnr. 31 

[4] Europa Nu, Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF), https://www.europa-nu.nl/id/vhh2lxyjm4gx/europees_landbouwgarantiefonds_elgfGeraadpleegd d.d. 20-11-2018 

[5] Times of Suriname [2018-12-10] – India kan zoveel meer betekenen voor Suriname 

[6] Times of Suriname [2018-12-10] – Suriname en Singapore wensen verdere verdieping betrekkingen

Waidoe (PL) beweert nu dat media ongenuanceerd berichten over zijn eigen wazige uitspraken

Onduidelijke uitspraken van Assembleelid debet aan verwarring en 'ongenuanceerde berichten'

'Men probeert gewoon iets te creëren, sommige mensen vinden dat ik dubbelzinnig praat'


Assembleelid William Waidoe van de Pertjajah Luhur (PL) beweert vandaag, vrijdag 4 januari 2019, op Starnieuws, dat heel wat ongenuanceerde berichten de ether ingegooid worden over hem. Zo is het volgens hem absoluut niet waar, dat hij een eigen fractie zal vormen. Volgens Waidoe zijn zaken volledig uit hun context gehaald. Dit laat de PL in een persbericht weten. 

Waidoe zegt inderdaad interviews te hebben afgestaan, maar geeft aan dat sommige zaken anders zijn gebracht. 'Men probeert gewoon iets te creëren. Sommige mensen vinden dat ik dubbelzinnig praat, maar misschien is dat juist mijn sterke kant.' 

De parlementariër meent dat met de recente geruchten als zou hij al dan niet overlopen, geprobeerd wordt het stigma op de Javaanse bevolkingsgroep te vergroten. 'Javanen worden gestigmatiseerd als overlopers, maar toen in 2015 vier leden waren overgelopen naar de NDP leken ze toch niet allemaal op mij?' 

Waidoe zegt signalen te hebben opgevangen, dat kapitalisten bezig zijn binnen de partij, zoals ze trouwens binnen elke andere partij bezig zijn. Vanwege die signalen zou zijn positie ter discussie staan. Dit is de reden waarom hij openhartig te kennen heeft gegeven, dat hij in 2019 ongekende besluiten zal nemen.

Waidoe bevestigt, dat hij op Facebook wordt ‘geveild’ voor een bedrag van $ 500.000 en een Ranger. Dat is voor hem een van de signalen dat kapitalisten bezig zijn, maar dat is niet de richting die hij wil opgaan. Afhankelijk van deze ontwikkelingen binnen de partij zegt Waidoe uit een aantal opties te kunnen kiezen. Hij zou óf een eigen fractie kunnen vormen, óf een andere fractie kunnen ondersteunen, óf bij zijn eigen PL-fractie blijven.

'Ik heb niet gezegd dat ik weg ga van de PL. Maar, omdat ik die signalen heb opgevangen, ben ik nu open goal. Waidoe hoeft nergens te gaan, als je begrijpt wat ik bedoel. Als het aan mij ligt, hoef ik ook niet terug te komen. Ik wil mijn periode als parlementariër uitzitten en aan het eind van de rit met voldoening terugblikken naar wat ik als Assembleelid voor het volk heb kunnen doen.'

Het Assembleelid, dat sinds 2015 namens de PL het district Nickerie vertegenwoordigt in De Nationale Assemblee (DNA), heeft in een interview met media te kennen gegeven signalen te hebben opgevangen als zouden kapitalisten de overhand dreigen te krijgen binnen de partij. De Nickeriaanse volksvertegenwoordiger heeft met PL-voorzitter Paul Somohardjo een openhartig gesprek gehad over deze kwestie. Beiden hebben aangegeven nog steeds alle vertrouwen te hebben in elkaar.

Somohardjo maakt zich geen zorgen over een eventueel vertrek van de Nickeriaanse parlementariër. De partij heeft op 27 januari bestuursverkiezingen. Waidoe is voorgedragen als kandidaat voor het hoofdbestuur en heeft daartoe ook een bereidverklaring getekend. De uit ruim 200 kernen bestaande partijraad zal uiteindelijk moeten beslissen of zij al dan niet akkoord gaat met de voordrachten.

'Zolang de PL mij niet in de steek laat, blijf ik waar ik ben. Bij de PL wil ik oud worden. Ik heb de voorzitter mijn woord gegeven dat ik blijf. Maar wanneer kapitalisten het willen overnemen binnen de partij, dan doe ik daar niet aan mee. Ik heb geen vrees om niet op een lijst te komen', zegt Waidoe, die eraan toevoegt zijn werk als DNA–lid tot de verkiezingen van 2020 nog gewoon door te zullen doen.

Slachtoffers van het bootdrama herdacht in Memre Buku kazerne

'Ursila Taloon wordt nog steeds vermist'In de Memre Buku kazerne zijn gisteravond de slachtoffers van het bootongeluk van 28 december op de Coppenamerivier met een rouwdienst herdacht. Op een tafel brandden twaalf kaarsen: elf voor de vrouwen en kinderen wiens lichamen geborgen zijn en één voor de vrouw die nog vermist wordt, zo bericht vandaag, vrijdag 4 januari 2019, Starnieuws.


Dominee Michel Stewart las de namen en leeftijden van de slachtoffers voor.
Decharel April en Djisrijel Biswane 4 jaar jong.
Anjenie Hanoeman 1 jaar.
Archana Hanoeman 6 jaar.
Helga Hanoeman 30 jaar.
Chivaro Monjok 3 jaar.
Larissa Monjok 7 jaar.
Ochinio Monjok 6 jaar.
Anipa Paje Narsing 69 jaar.
Elisa Narsing 42 jaar.
Chenilio Taloon 22 jaar.

Twee van de vrouwen waren in verwachting. Ursila Taloon wordt nog vermist, zei Stewart.

Ook aanwezig waren een aantal ministers en First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, een aantal Assembleeleden van de coalitie en de oppositie.

'Ik zeg u eerlijk, het is heel moeilijk, ik ben erg aangedaan', sprak Stewart. 'Kunt u zich dan indenken wat deze mensen meemaken? Surinamers, laten we ze bijstaan, laten we ze ondersteunen, laten we mee rouwen.'

Te Groningen worden morgen acht slachtoffers begraven, maandag worden drie slachtoffers begraven te Welgedacht A, in Wanica. De overheid betaalt alle kosten.

82-Jarige man na vijf dagen vermist gevonden tussen Colakreek en Zanderij I

Sylvester Williams ging naar Zanderij I om awara’s te gaan rapen te 'Awara Garden'


Sylvester Williams (82), die als vermist was opgegeven bij de politie van het ressort Zanderij, is na vijf dagen terecht, zo meldt het Korps Politie Suriname donderdag 3 januari 2019. De familie van de man deed vrijdagavond 28 december aangifte van zijn vermissing bij het politiebureau. 

Zij verklaarde, dat Williams, die dementeert, rond het middaguur uur zijn woning te Wit Santi verliet om te Zanderij I te 'Awara Garden' awara’s te gaan rapen. Toen de man 's avonds niet terugkeerde naar huis deed de familie aangifte.

Meerdere zoekacties van dorpelingen, politie en militairen leverden niet het gewenste resultaat op. Dorpelingen vonden Williams woensdag levend en kletsnat aan tussen Colakreek en Zanderij I. Per ambulance werd de bejaarde man voor een medische check-up afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

'De familie had de hoop verloren dat ze hun geliefde terug zouden vinden en zou woensdag bij elkaar komen om een kaars aan te maken', zegt buurman Bryan Swedo in de Ware Tijd. Hij coördineerde de zoekactie. 'Hij was sterk verzwakt en kon niet goed praten', schetst Swedo de toestand van Williams toen die werd aangetroffen.

Het is de vierde keer dat de dementerende man in het bos is verdwaald. 'Deze keer is hij het langst in het bos gebleven.'

Dew Sharman, VHP: “President Bouterse en minister Elias zitten niet op één lijn'

Elias: 'Gedurende mijn ministerschap nauwelijks minpunten geconstateerd in uitvoering beleid'

Sharman: 'De president heeft wel laten merken dat er iets niet pluis is in de gezondheidszorg'


Arts en Assembleelid Dew Sharman (VHP) stelt in het Dagblad Suriname van donderdag 3 januari 2019, dat president Desi Bouterse en de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, niet op één lijn zitten wat betreft de situatie binnen de gezondheidszorg. 

In de laatste week van december gaf Elias te kennen, dat gedurende zijn ministerschap nauwelijks minpunten geconstateerd zijn in de uitvoering van zijn beleid, met uitzondering van de bureaucratie. Op 1 januari sprak de president in zijn nieuwjaarstoespraak echter andere taal; vanwege de dreiging dat de gezondheidszorg financieel en organisatorisch vastloopt, zal de regering stappen moeten ondernemen zoals het herzien van de Wet Basiszorg.

Naar zeggen van Sharman zijn de zienswijze van de president en die van de minister zeer tegenstrijdig.

'De president heeft wel laten merken dat er iets niet pluis is in de gezondheidszorg in tegenstelling tot de minister. Hierin schuilt een stukje ongerustheid vanuit de regeringsleider. Vrijwel een ieder uit de medische sector zegt, dat die Basiszorgwet gebreken vertoont, hoe kan de minister alles dan goedpraten?', vraagt Sharman zich af.

Hij brengt onder de aandacht, dat heden ten dage iedereen een basiszorgverzekeringskaart kan afhalen bij het Staatsziekenfonds (SZF). Voor een individu is dit aangenaam, maar de keerzijde van de medaille is dat de medische kosten steeds aan het toenemen zijn. 'Hoe zal de regering deze kosten financieren? Hierover rept niemand een woord', aldus Sharman.

Voetganger in Braziliaanse stad Ubatuba gedood door neerstortende helikopter...

Piloot en twee passagiers licht gewond geraakt


Een helikopter, model R44 PR-RMZ met drie mensen aan boord is dinsdag 1 januari 2018 neergestort in de wijk Itaguá van de stad Ubatuba, een populaire badplaats in de zuidoostelijke Braziliaanse deelstaat Sao Paulo. De piloot en de twee passagiers ontsnappen met lichte verwondingen, maar een voetganger belandde onder het gecrashte toestel en was op slag dood.

Een dramatische video van de crash werd gemaakt door Vivian Carolina Cataldo 34, die in de helikopter zat toen deze neerstortte. Ze was op een panoramische tournee geweest door Ubatuba. Op de beelden is te zien, dat het toestel opstijgt en Cataldo filmt het landschap met haar echtgenoot, Paulo Thiago Alves, 38, naast de piloot.
Terwijl de helikopter over de baai vliegt, klinkt plotseling een alarm en begint de helikopter plotseling neer te storten. De piloot kan niets doen om te voorkomen dat de helikopter, een Robinson R44 Raven II, tegen de grond klapt en de impact kan worden gehoord als er meer alarmsignalen klinken na de klap.

De helikopter stortte neer op voetganger Alessandro Correia Leite, 42, die ter plekke stierf. De piloot en zijn passagiers - een getrouwd stel uit de stad Bauru in de staat Sao Paulo - ontsnapten uit het wrak met slechts lichte verwondingen.De politie zei, dat de helikopter net was vertrokken en zich in de eerste minuut van de vlucht bevond. toen het hoogte begon te verliezen.

Vader Antônio Correa Leite Neto vertelde mediagigant G1, dat hij net voordat zijn zoon stierf koffie  met hem had gedronken.Lokale politicus Bruno Aragão zei, dat hij met de vrouwelijke passagier van de helikopter had gesproken en dat ze een licht had gezien voordat het toestel neerstortte.

De crash wordt nog onderzocht en de politie heeft geen indicatie gegeven van de oorzaak. De helikoptertour werd georganiseerd door Helicon Táxi Aéreo, die zei dat ze het incident betreurden en voegde eraan toe, dat ze de familie van het slachtoffer zou helpen.

Het gewonde stel werd na behandeling al uit het ziekenhuis ontslagen.

(Suriname Mirror/g1.globo.com/The Daily Mail/YouTube/Twitter)