zondag 15 oktober 2017

Zo'n 180 agenten in rang bevorderd in het Politie Opleidingscentrum

'Bevordering is een wapenfeit van de Surinaamse Politiebond'

(Bron foto's: Korps Politie Suriname )

Zo'n 180 agenten zijn vrijdag in rang bevorderd in het Politie Opleidingscentrum. Doordat zij de sporttest niet hadden gehaald en geen rijbewijs hadden, was het merendeel van de groep achtergebleven in bevordering. De voorwaarden waren in 2013 ingevoerd, maar bleken achteraf onwettig te zijn. 

'Ik ben blij dat leden van de politiebond in hun rechtspositie zijn hersteld en dat de achterstand van deze bevorderingen wordt ingelopen', zegt Revelino Eijk, woordvoeder van de Surinaamse Politiebond, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 15 oktober 2017. Dit bondsbestuur heeft zich sinds zijn aantreden verzet tegen de regels.

Eijk, die vrijdag zelf is bevorderd tot onderinspecteur van politie, schat dat sinds de invoering van de regels in 2013 totaal driehonderd politiemensen buiten de boot zijn gevallen om in een hogere rang te mogen werken. Hij benadrukt dat de bond geen probleem heeft met de sporttest die reeds is vervat in een conceptwet. 'Er moeten wel randvoorwaarden opgenomen worden in de wet zoals een programma waarbij politieagenten tijdens diensttijd kunnen sporten om zich voor te bereiden op de test.'

Nu mogen slechts enkele afdelingen van het Korps Politie Suriname tijdens diensttijd sporten, maar dat moet volgens de woordvoerder gelden voor eenieder. Hij stelt, dat wanneer de sporttest een wettelijk basis heeft, de politieagenten zich hierop moeten kunnen voorbereiden. 'Mocht de voorwaarde legitiem zijn en de test niet worden gehaald, dan heeft betrokkene het zelf gezocht en de bond kan hiertegen dan niets doen.'

Vrijdag zijn agenten bevorderd die de test niet hadden gehaald. Hun bevordering beschouwt de woordvoerder als een wapenfeit van de bond.

Venezuela kiest nieuwe gouverneurs in de 23 deelstaten

De oppositie wil van de stemming een referendum tegen president Maduro maken

(Bron foto: Twitter/tercerainformacion.es)
 
In alle 23 deelstaten van Venezuela worden vandaag, zondag 14 oktober 2017, nieuwe gouverneurs gekozen. Het zijn de eerste verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land sinds de socialistische regering van president Nicolás Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement in augustus buitenspel zette. 

De oppositie heeft na verhitte discussies besloten aan de verkiezingen deel te nemen, maar verschillende van haar kandidaten zijn vooraf al uitgesloten. De oppositie wil van de stemming een referendum tegen Maduro maken. Die probeert steun voor zijn socialisten te mobiliseren door te verwijzen naar de sancties die de Amerikaanse president Donald Trump tegen zijn land heeft ingesteld.

De VS en de oppositie spelen onder één hoedje en 'iedere stem zal er één tegen Trump zijn', zei Maduro.

De oppositie hoopt op een hoge opkomst.

Ondanks de economische crisis, gebrek aan levens- en geneesmiddelen en de torenhoge inflatie blijft het armste deel van de bevolking achter de socialisten staan. Ook heeft de president het leger aan zich verplicht door de militairen in de watten te leggen.Vlak voor de verkiezingen is een nieuwe video opgedoken met corruptiebeschuldigingen. Een voormalig topman van de firma Odebrecht, Euzenando Prazeres de Acevedo, zegt daarin dat de Braziliaanse bouwgigant een vertrouweling van president Maduro heeft gesteund tijdens regioverkiezingen in 2008. Voormalig hoofdaanklager Luisa Ortega, een van de sleutelfiguren in het verzet tegen Maduro, publiceerde de video op haar website. Eerder deze week plaatste zij ook al een video met De Acevedo, die toen verklaarde dat zijn bedrijf 35 miljoen dollar (circa 30 miljoen euro) steekpenningen heeft betaald aan de Venezolaanse leider.

Gouverneursbureaus zijn bastions van steun voor Maduro geworden en het verliezen van hen zou een slag zijn voor de socialistische beweging die door oud-president Hugo Chavez is opgericht.

Dagen voor de stemming hebben de verkiezingsautoriteiten aangekondigd, dat 203 stembureaus, veel in gebieden, worden verplaatst. De nationale verkiezingsraad zei, dat de verplaatsingen te wijten waren aan veiligheidsredenen, maar de oppositieleiders beweerden dat het een andere poging was om verwarring te creëren en te voorkomen dat mensen gaan stemmen.


(Suriname Mirror/Nu.nl/ANP/Miami Herald/Twitter/YouTube)

Minister Hoefdraad woont jaarlijkse vergadering IMF bij in Washington

Bewindsman ontmoet in Washington diverse investeerders...


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is momenteel in Washington om de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij te wonen, aldus het Nationaal Informatie Instituut zaterdag 14 oktober in een persbericht.

Ofschoon de minister pas maandag tijdens de zogenoemde 'policy meeting' met het fonds een update zal geven over de nationale economische ontwikkelingen, zouden de diverse partners nu al ingenomen zijn met wat er is bereikt. De bewindsman wijst erop dat ook de ontwikkelingen bij het Canadese IAmGold (Saramacca) en Amerikaanse Newmont (Merian-goudmijn) positief overkomen bij het buitenland.

Vrijdag heeft hij tijdens bijeenkomsten met verschillende investeerders uitleg gegeven over de economische stand van zaken in Suriname. Het ontwikkelingsfonds van Koeweit zou bereid zijn om een aantal projecten te ondersteunen.

Dit weekend ontmoet Hoefdraad nog meer investeerders. Zaterdag werd van gedachten gewisseld met de Islamic Development Bank (IsDB) en de Wereldbank. Met de IsDB zal hoogstwaarschijnlijk de financiering van het LISP 3-woningbouwprogramma (Low Income Shelter Program) worden getekend, voor een bedrag van 35 miljoen Amerikaanse dollar.

EBS jaagt veel van haar klanten de stuipen op het lijf met absurd hoge nota's

'Waaaat, Srd 800!? No man, dat no kan'

EBS: 'Dit heeft te maken met de meteropname'....


Starnieuws bericht vandaag, zondag 15 oktober 2017, dat veel mensen de schrik van hun leven kregen door de stroomrekeningen van de EBS. De te betalen bedragen zijn voor velen van de ene op de andere maand met honderden procenten gestegen. 'Ik gebruik niet eens mijn microwave, de watercooker is weggedaan, rijst wordt op gas gekookt en de airco gaat allang niet meer aan. Hoe kan ik dan een rekening krijgen waar ik 300% meer moet betalen', zegt een vrouw die het geld niet had om Srd 750 te betalen aan de EBS. Doorgaans betaalde zij Srd 135, zegt zij. 

Een andere klant die doorgaans Srd 185 betaalde, kreeg een rekening van Srd 435 gepresenteerd. 'Ik heb dat geld niet, want daar had ik niet op gerekend. Zeker niet na de dure maand september, waar ook schoolspullen moesten worden gekocht. Straks moet ik ook nog Srd 25 boete betalen.'

Een andere persoon moest gaan pinnen om de hoge rekening te kunnen betalen. 'Waaaat, Srd 800!? No man, dat no kan.'

De EBS kreeg gisteren, op de laatste dag waarop de rekening van september kon worden betaald door een deel van de klanten, heel wat verwensingen te horen. 'Gelukkig betaal ik niet automatisch via de bank, anders was bijna mijn heel salaris opgegaan aan EBS!', zegt een man die de rekening niet heeft kunnen ophoesten. 'Ik ga eerst naar hoofdkantoor, want dit kan echt niet!'

De EBS heeft in een persbericht gemeld, dat de afgelopen tijd een toename te merken is aan klachten van klanten die verrast zijn met een rekening die ze niet gewend zijn. Dit heeft te maken met de meteropname.

De EBS zegt het aantal klachten over nacalculaties van de stroomrekeningen drastisch te willen reduceren en onderneemt daarom verschillende acties om het meteropnameproces te verbeteren. Om een zuivere rekening te kunnen opmaken, zijn maandelijks de juiste meterstanden nodig. Wanneer de EBS niet in staat is geweest de meterstand op te nemen en de klant de meterstand ook niet zelf doorgeeft, wordt de rekening opgemaakt op basis van het gemiddelde dag-verbruik. Het kan voorkomen dat dit gemiddeld verbruik verschilt van het werkelijke verbruik van de klant. Wanneer er voor langere tijd met een lager gemiddeld verbruik is gewerkt en de EBS over de juiste meterstand beschikt, wordt er een suppletierekening opgemaakt. Deze rekening is het geaccumuleerde verbruik van de maanden waarover er met het gemiddelde verbruik is gewerkt.

Heeft de klant teveel betaald dan wordt dit bedrag verrekend met de rekening van de komende maand(en). De EBS stelt de klant hierbij in de gelegenheid om het verschuldigd bedrag in termijnen te betalen. Klanten die denken dat zij te veel of te weinig betaald hebben, kunnen hiervoor bij de EBS terecht.

De EBS zal de meteropnamedagen en tijden verruimen met de weekenden. Inmiddels is het bedrijf ook bezig met de voorbereidingen voor de introductie van smart meters. Hoewel de uitvoering hiervan nog enige tijd kan duren, biedt dit wel een lange termijn oplossing voor het probleem van de meteropname. De smart meter is een digitale meter die op afstand door de EBS kan worden afgelezen. Hiermee is de fysieke meteropname niet meer nodig.

De EBS biedt via de sms, de website, de mobile app en via de klantenservice zijn klanten de gelegenheid om zelf de meterstand door te geven.

Waarnemend president Adhin: 'Er zijn gèèn afspraken met de BvL/ALS gemaakt'

Het bevreemd Adhin, dat wenselijkheden van bonden in de Ware Tijd overgebracht worden als afspraken


Op uitnodiging van waarnemend president Ashwin Adhin is er een gesprek geweest met de vertegenwoordiging van de Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Het gesprek kwam, nadat de bonden per brief hadden gevraagd om de, wat zij noemen rancuneuze maatregelen, vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, terug te draaien. 

De waarnemend president laat vandaag, zondag 15 oktober 2017 via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat hij niet content is met het verslag over deze ontmoeting zoals die staat in het ochtendblad de Ware Tijd. De waarnemend president benadrukt, dat het een vruchtbaar gesprek is geweest en dat de regering altijd voorstander is geweest van een goede relatie met vertegenwoordigers van werknemers. De uitnodiging voor het gesprek met BVL/ALS moet ook in dat licht geplaatst worden, aldus Adhin.

De, volgens het NII, 'vermeende' schending van vakbondsrechten moet door de bonden schriftelijk worden aangegeven. De waarnemend president geeft aan, dat de regering exact zou willen weten welke internationale conventies geschonden zijn. Als er zaken binnen het systeem zijn opgenomen die fout zijn zullen de correcties niet uitblijven, maar vooralsnog is dat volgens hem niet het geval.
Volgens de waarnemend president moeten de volgende drie belangrijke zaken onderscheiden worden; bij schending van vakbondsrechten zal dat op regeringsniveau besproken moeten worden,
bij beleidsaangelegenheden zal dat op het bord van de onderwijsminister worden geplaatst,
bij uitwerking van technische zaken die te maken hebben met de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zullen de bonden met het onderhandelingsorgaan van de overheid om de tafel moeten zitten. Dit is duidelijk gecommuniceerd naar de bonden.

De waarnemend president kan zich niet vinden in wat in het artikel van de Ware Tijd, dat hij in gesprek met de bonden zou hebben toegegeven dat zaken recentelijk verkeerd zijn gelopen. Dit is volgens de bewindsman sterk uitgedrukt en helemaal niet waar. Het bevreemd de bewindsman verder, dat wenselijkheden van de bonden in de media overgebracht worden als afspraken. De ontmoeting was enkel en alleen ter afstemming, de punten die neergepend zullen worden door de bonden zullen verder gekanaliseerd worden naar de juiste besprekingsplek.

'Men mag hun wenselijkheden uitspreken of opschrijven, maar niet communiceren naar de media als te zijn afspraken.'

Verder geeft Adhin aan geen moeite gehad te hebben met de aanwezigheid van Robby Berenstein en Armand Zunder van respectievelijk Vakcentrale C-47 en de Progressieve Werknemers Organisatie ondanks dat zij geen uitnodiging ontvingen voor het onderhoud. Vanuit de regering zaten onder meer aan minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux, minister van Arbeid Suharto Moestadja, minister van Binnenlandse zaken Mike Noersalim, raadsadviseur Eddy Jozefzoon, de voorzitter van het onderhandelingsorgaan van de overheid Sonny Kertowidjojo en Eric Banel , voorzitter van de presidentiële commissie voor implementatie van het herwaarderingsprogramma.

De regering wacht dus nu op het schrijven van de bonden waaruit zou moeten blijken dat vakbondsrechten geschonden zijn.

Stichting Suriprofs steunt tijdelijk geen nieuwe projecten in Suriname meer

Suriprofs beschikt 'momenteel niet over voldoende middelen'De stichting Suriprofs, bestaande uit (ex-) voetballers van Surinaamse komaf, zal de komende maanden geen nieuwe projecten in Suriname ondersteunen. Als reden wordt op de website van de stichting zaterdag 14 oktober 2017 aangegeven, dat de Suriprofs 'momenteel niet over voldoende middelen beschikt' om projecten in Suriname te steunen of van de grond te krijgen. Dat komt mede door het feit dat de Suriprofs sinds 2015 geen benefietwedstrijden meer heeft gespeeld. Volgens de stichting komen er elke maand nieuwe aanvragen uit Suriname binnen. 

'Natuurlijk is het jammer dat we organisaties dan moeten teleurstellen. Juist nu het in Suriname minder gaat en financiële of materiële steun uit Nederland meer dan welkom is. Maar, ik verwacht dat Surinaamse organisaties en stichtingen over niet al te lange tijd zeker weer een beroep op de Suriprofs kunnen doen', aldus de Suriprofs.De stichting zegt in september overleg te hebben gevoerd met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond om de jaarlijkse 'goede doelen'-wedstrijd tussen de Suriprofs en een club uit het betaald voetbal weer een plek te geven op de jaarlijkse kalender. Deze ontmoeting zou dan in mei gespeeld worden aan het einde van de competitie in Nederland.

Suriprofs heeft door de jaren heen verschillende kinder-, jeugd- en andersoortige projecten gefinancierd in Suriname en geholpen de voetbalsport in Suriname te promoten. Een begeleidingscommissie in Suriname controleerde de voortgang.

Onder meer Stichting Betheljada, Lotjeshuis, Stichting voor het Kind, Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Diakonessenhuis, Jeugdcentrum, Nola Hatterman Instituut, 10 Minuten Jeugd Journaal, Stibula, Stichting Letitia Vriesde Sportpromotie Suriname, De Rest, Leo Victor en Boys hebben geprofiteerd van financiële injecties of materiële hulp van Suriprofs. Op sportgebied werden onder meer clinics verzorgd en bijgedragen aan het opzetten van minikunstgrasvelden.

Eén van de laatste acties onder het bestuur-Stanley Menzo was het aanbieden van het boek 'Suriprofs, van benefiet tot project' op 12 november 2016. Menzo heeft vanaf 1 maart 2000 leiding gegeven aan de organisatie. Hij werd opgevolgd door Jörgen Raymann, die vanaf 2003 tot aan zijn voorzitterschap ambassadeur is geweest van de Stichting Suriprofs.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Suriprofs/Facebook)

Twee verdachten gearresteerd in 395 kilo cocaïnezaak Haven

Eén van de verdachten is een ambtenaar...


Vorige week heeft de politie een verdachte, R.R. uit Nickerie, aangehouden voor betrokkenheid bij de zaak waarin 395 kilo drugs werd onderschept op de Dr. Jules Sedney Haven. Ook werd  deze week een ambtenaar aangehouden in deze zaak. De politie bevestigt de aanhouding van de verdachten, maar kan in belang van het onderzoek geen details prijsgeven, zo schrijft de Ware Tijd zaterdag 14 oktober 2017.

De inverzekeringstelling van R.R. is inmiddels met dertig dagen verlengd.

Op 2 oktober werd een 40 ft. container op een terrein aan de Zwartenhovenbrugstraat aangetroffen. De container werd naar de Dr. Jules Sedney Haven gebracht voor nader onderzoek. Tijdens het onderzoek werd 395 kilo cocaïne in de container onderschept.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Gedumpte Russische vrouw dumpt dure Mercedes ex in zijn zwembad op Bahamas

Bankier Guy Gentile vindt zijn Mercedes S400 op bodem van zijn zwembad
De 24-jarige Kristina Kuchma had er duidelijk moeite mee, dat ze werd gedumpt door haar ex-vriendje, bankier Guy Gentile (41). De geboren Russische had hem tijdens een dinertje met een goede vriend laten weten zwanger te zijn. Toen Gentile daarop verklaarde het kind te zullen onderhouden, veranderde Kuchma van toon: '...zwanger van een idee!'


De ondernemende jongedame had het idee opgevat een marketingbedrijfje op te starten en vroeg om een startkapitaal van zo’n 50.000 dollar, schrijft de New York Post vrijdag 13 oktober 2017.

Dat was Gentile te veel, nadat hij haar eerder al voor haar verjaardag had voorzien van de nieuwste iPhone, Beats-oortjes en een dure handtas. Gentile beëindigde daarmee de relatie na anderhalf jaar. 'Als je een man zoekt die je om niets van geld voorziet, dan heb je de verkeerde man.'

Kuchma smeet Gentile daarop een kop thee in zijn gezicht, griste de autosleutels mee en vertrok. De Mercedes S400 reed ze pardoes het zwembad in achter het huis van Gentile(Suriname Mirror/autoblog.nl/De Telegraaf /franspat.com/New York Post)

Drie studenten in Sucre, Bolivia, gedood en 19 gewonden tijdens zware hagelbui

Dak van deel van een school begeeft het onder laag hagelstenenDrie jonge mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van een zware hagelbui donderdag, waardoor een deel van de school Aniceto Arce in Sucre, hoofdstad van het departement Chuquisaca, Bolivia, instortte. De drie doden zijn Ximena Rodríguez Cruz (17 jaar), Héctor Franz Lenis (15 jaar) en de 17-jarige Pamela Gerónimo. Daarnaast waren er 19 gewonden,

Tot en met vrijdag was de balans twee dode studenten en 19 gewonden, maar zaterdagmorgen 14 oktober 2017, meldde de directeur van het ziekenhuis Santa Bárbara de Sucre, Limber Soruco, de dood van een 17-jarig meisje. Soruco zei, dat de jonge Ximena Rodriguez Cruz overleed nadat zij was opgenomen met matig hersenletsel en epidurale hematoom (bloedopbouw).Hij zei ook, dat Rodríguez Cruz zaterdagochtend niet door een tweede operatie was gekomen.

Donderdag werd de hoofdstad gedurende ongeveer 30 minuten getroffen door zware neerslag, een ijslaag van tussen drie en vijf centimeter achterlatend.
(Suriname Mirror/TeleSUR/La Razon/Twitter/Youtube)