zondag 17 augustus 2014

Algemeen Surinaams Persbureau gewoon een nieuwswebsite

Na ruim half jaar ASP: 

ASP kan zich nauwelijks persbureau noemen: amper eigen artikelen

17-08-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het Algemeen Surinaams Persbureau, ASP, is door de mand gevallen als persbureau. Het bureau zag in de eerste week van januari van dit jaar officieel het levenslicht. Toen, 5 januari, verscheen op dit blog al een artikel, waarin de vraag werd gesteld hoe serieus dit persbureau genomen zou moeten worden en hoe onafhankelijk en objectief het zou zijn.

Een enthousiaste start met media-offensief
Initiatiefneemster Seshma Bissessar beschikt niet echt over een gedegen basis om een gerespecteerd persbureau op te kunnen starten. 'Maar, ze verdient het voordeel van de twijfel en de toekomst zal leren of het ASP stand weet te houden in het kleine, van relaties en ons-kent-ons aan elkaar hangend, eng Surinaams journalistiek wereldje waar ego's veelal belangrijker lijken dat de journalistieke kwaliteit van geproduceerde artikelen', zo schreef ik begin dit jaar.

Het ASP beweerde vooral nieuws uit de districten te willen brengen. Volgens het persbureau, bij de officiƫle start, worden de districten nogal eens door de reguliere media en dus door journalisten vergeten. 'Maar, is dat werkelijk zo? Met grote regelmaat zijn berichten in kranten te vinden uit districten als Saramacca, Brokopondo, Nickerie, Coronie, Sipaliwini en Commewijne. Kennelijk leest Bissessar de verschijnende kranten en nieuwswebsites niet goed.'

'Het ASP verdient een kans', schreef ik in januari dit jaar. 'Maar, de redactie zal toch binnenkort met verrassend, onthullend en primeurnieuws moeten komen. Nu is dat zeker nog niet het geval. Kinderziekten. Natuurlijk. Het bureau verdient een aanlooptijd. Maar, laat zij in die aanlooptijd een eindredacteur aannemen die te plaatsen artikelen tegen het licht van een woordenboek en van de Nederlandse grammatica houdt. Artikelen bevatten immers te veel taalfouten en van een serieus persbureau wordt dat niet verwacht. Maar, hoe serieus is het ASP?.....Vooralsnog lijkt de website http://www.asp.sr/2014/08/ in ieder geval op een gewone nieuwswebsite....'

ASP neemt artikelen over uit lokale en Nederlandse media
Een blik op de door persbureau op de eigen website geplaatste berichten laat een triest beeld zien, een beeld zonder eigen nieuwsberichten en dat zou je toch van een persbureau moeten verwachten, eigen artikelen. Maar, nee hoor, de meeste Suriname nieuwsartikelen van het ASP blijken te worden overgenomen uit lokale media als het Dagblad Suriname en de Ware Tijd en van de website van het Korps Politie Suriname. Daarnaast plaatst het ASP veel buitenlandse berichten en die blijken vooral afkomstig te zijn van de websites van de Nederlandse omroep NOS en de Nederlandse krant de Telegraaf. Een vrij beperkte kijk dus op het wereldse nieuws.

Een weekje ASP-berichten laat een teleurstellend beeld zien, vooral gelet op het aantal lokale, Surinaamse, nieuwsartikelen:

11 augustus: 7 buitenlandse berichten en 6 lokale nieuwsartikelen
12 augustus: slechts 6 van de artikelen zijn Surinaams nieuws, overige artikelen zijn buitenlandse berichten
13 augustus: 1 buitenlands artikel 'Per auto naar Mount Everest' (hoe interessant....)
14 augustus: 8 buitenlandse artikelen en 8 lokale berichten
15 augustus: 4 lokale berichten en 6 buitenlandse berichten
16 augustus: 1 buitenlands bericht 'Vrouw smokkelt coke in borsten'
17 augustus 15.10 uur: nog geen enkel artikel te zien ('Niets gevonden voor deze dag' meldt de 
website.)

ASP tussen de echte persagentschappen
Een stille dood aan het sterven
….. geen enkel eigen nieuwsbericht. Het ASP lijkt bezig een stille dood te sterven. De afgelopen periode zijn nauwelijks tot geen eigen ASP-artikelen verschenen en dus gepubliceerd op lokale nieuwswebsites of in lokale kranten.

Persbureau? Neen, het ASP is een gewone nieuwswebsite waarop een onduidelijke selectie van lokaal en internationaal nieuws uit lokale en internationale media te vinden is.