donderdag 17 oktober 2019

Politie en leger Peru ingezet om toegang tot een van de grootste kopermijnen te deblokkeren

(Bron foto: Twitter)
Las Bambas goed voor 16% van de totale koperproductie van Peru


De Peruaanse regering heeft woensdag 16 oktober 2019 de interventie van de strijdkrachten en de politie goedgekeurd om de toegang tot een van de grootste kopermijnen van het land te deblokkeren, nadat de eigenaar, het Chinese mijnbouwbedrijf MMG Ltd zei, dat het misschien de productie op de site moest staken.


Het decreet, gepubliceerd in de officiële krant El Peruano, verklaarde gedurende 30 dagen een noodtoestand in een Andes-gebied waar bewoners bijna vier weken lang een weg blokkeren die door de mijnbouwonderneming wordt gebruikt om concentraten te vervoeren.

De maatregel houdt in, dat het recht op vrije doorvoer wordt geschorst en openbare bijeenkomsten worden gehouden op verschillende locaties in de provincie Chumbivilcas in de Andes in de regio Cusco, een belangrijk mijngebied in Peru, de wereld no. 2 koperproducent.De Las Bambas-mijn van MMG moet bijna de productie stopzetten, vertelde een senior lokale directeur vorige week aan persbureau Reuters. Hij voegde eraan toe, dat het bedrijf evalueerde dat er sprake was van 'overmacht', omdat de voorraden op waren.

'De wegen worden heropend omdat het een mandaat is van de Policia Peru. We zijn toegewijd aan dialoog, maar dat kan niet worden verward met zwakte. We zullen onze functie vervullen', zei minister van Binnenlandse Zaken Carlos Moran woensdag in een bericht op Twitter.Las Bambas, goed voor 16% van de totale koperproductie van Peru, had dit jaar tussen 385.000 en 405.000 ton koperproductie gepland, tegenover 385.000 ton in 2018.

De onrust heeft invloed gehad op zendingen uit vier mijnen die ongeveer de helft van het koper in Peru produceren - Freeport-McMoRan Inc's Cerro Verde, Las Bambas, Glencore PLC's Antapaccay en Hudbay Mineral's Constancia.

(Suriname Mirror/AmericaTV/Reuters/Semana Economica/Twitter)

Baby van drie maanden wordt ziek in crèche en overlijdt inziekenhuis

Moeder heeft zoontje gezond om zes uur 's morgens bij de crèche afgezet....


Een baby van drie maanden is gisteren overleden in een ziekenhuis, nadat het ziekteverschijnselen had gekregen in een crèche aan de Limesgracht in Paramaribo. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Volgens de Times of Suriname, zo bericht Waterkant.net vandaag, donderdag 17 oktober 2019, had de moeder haar zoontje gisteren zoals gebruikelijk om zes uur 's morgens bij de crèche afgezet. Zij vertrok vervolgens naar het werk.

Het jongetje was niet ziek toen hij bij de crèche werd achtergelaten.

Tegen tien uur werd de moeder door de crèche opgebeld met de mededeling, dat haar baby ziek was en dat er al een ambulance was ingeschakeld. De moeder ging naar de Spoedeisende Hulp en trof haar zoontje levenloos aan, aldus de krant.

Het jongetje had geen uitwendig letsel. Er zou zijn getracht om de baby te reanimeren, maar dat heeft niet gebaat.

De politie werd ingeschakeld en is bezig te achterhalen wat zich exact heeft afgespeeld. Het lijkje van de baby is na afstemming met het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor een gerechtelijke lijkschouwing.

Colombiaans Instagram model en social media influencer Daniela Gutierrez

Gutierrez heeft eigen kledinglijn, Twins Gutteriez, met tweelingzus ValerieHet 28-jarige Colombiaanse, geboren in Cali, model Daniela Gutierrez heeft een breed scala aan lingerie, badmode en accessoires gemodelleerd, terwijl ze ook haar eigen kledinglijn, Twins Gutteriez, heeft met haar even aantrekkelijke tweelingzus Valerie. 

Ze zeggen, dat goede dingen in drieën komen, maar beschouwen de 1m65cm lange 'Colombiana' als de enige uitzondering op de regel.

Of het nu gaat om close zijn met stervoetballers als James Rodriguez, voor haar massale aanhang van meer dan 850.000 is Daniela niet alleen een ander 'muay caliente modelo' uit Colombia, maar ook erg media- en zakelijk onderlegd.

Ze studeerde aan de Universidad Sergio Arboleda, waar ze een graad in communicatie en journalistiek heeft behaald.Het hoogtepunt van je modellencarrière?
'Ik denk dat alles gedenkwaardig en belangrijk voor me is geweest. Ik geniet echt van wat ik als model doe. Wat ik het leukste vind, is dat ik de mogelijkheid heb om de wereld rond te reizen om deel te nemen aan catwalkshows, video's en foto's.'

Hoe ziet  je typische dag eruit? 
'Voor mij is een typische dag rustig. Het belangrijkste voor mij is om dagelijks te trainen en voor mijn bedrijf te kunnen zorgen.'

Een bericht gedeeld door Daniela Gutierrez (@danielagutierrez011) op


Als je een beroemde man zou kunnen kiezen om de hele nacht mee door te brengen, wie zou je dan kiezen en waarom?
'Ik wil de naam niet onthullen, maar er is een Colombiaanse voetballer die ik leuk vind. Ik zou zeker graag een date met hem hebben.'

Zou je er ooit aan denken om uit te gaan met iemand die je via social media hebt ontmoet?
'Nee, ik denk het niet. Over het algemeen, als ik een man ontmoet, heb ik liever dat hij wordt voorgesteld door een familielid of een vriend.'Wat is een perfecte nacht voor jou? 
'Een goed diner, wijn, muziek, wat dansen en een geweldig gezelschap.'

(Suriname Mirror/The Inscriber Magazine/Instagram)

Een van 's werelds grootste zoetwatervissen beschermd door 'kogelwerend vest'

Pantserachtige schubben van pirarucu bestand tegen piranha-aanvallen

Dorpsbewoner Diomesio Coelho Antunes (R) van de Rumao Island-gemeenschap sleept uit zijn kano een arapaima of pirarucu

Een van 's werelds grootste zoetwatervissen wordt beschermd door het natuurlijke equivalent van een' kogelwerend vest', waardoor het kan gedijen in de gevaarlijke wateren van het stroomgebied van de Amazone met flexibele pantserachtige schubben die bestand zijn tegen piranha-aanvallen. 

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Diego (USCD), en de Universiteit van Californië, Berkeley, beschreven woensdag 16 oktober 2019 de unieke structuur en indrukwekkende eigenschappen van de huidbepantsering van de vis, genaamd Arapaima gigas.

Ze zeiden dat hun bevindingen kunnen helpen bij de ontwikkeling van betere kogelvrije vesten voor mensen, evenals toepassingen in ruimtevaart.

De vis, ook bekend als pirarucu, wordt tot 3 meter lang en weegt tot 200 kilo. Arapaima, een vis die lucht kan ademen en tot een dag buiten het water kan overleven, leeft in rivieren in Brazilië, Guyana en Peru vol met piranha's, bekend om hun vlijmscherpe tanden, ongelooflijke bijtkracht en dodelijke voedende razernijen.

Er is al lang een evolutionaire wapenwedloop waarbij roofdieren manieren ontwikkelen om te doden - zoals scherpe tanden - en andere dieren manieren ontwikkelen om in leven te blijven, zoals het dermale pantser dat in de loop van de tijd in verschillende vissen, dinosaurussen en zoogdieren is aangetroffen.

De schubben van de Arapaima hebben volgens de onderzoekers de beste eigenschappen van een kogelvrij vest, maar de elementen zijn beter geïntegreerd in één solide stuk dat ondoordringbaarheid en flexibiliteit combineert. 'Zulke lichtgewicht en taaie materialen zoals vissenschubben zijn de sexy onderwerpen die materiaalwetenschappers nastreven', zegt Wen Yang, een materiaalwetenschapper aan de UCSD die de studie heeft geleid, gepubliceerd in het tijdschrift Matter.

'Het is waar, dat het natuurlijke pantser vergelijkbaar is met kunstmatige kogelvrije vesten vanwege het vergelijkbare overlappende systeem. Het natuurlijke pantser, zoals deze visschubben, is echter taai en veel lichter, zonder lichaamsflexibiliteit en motoriek te belemmeren', voegde Yang eraan toe.

'Vergeet niet dat de visschubben honderden miljoenen jaren zijn ontwikkeld. Ze zijn zeer geavanceerd.'

De onderzoekers voerden laboratoriumtesten op de schubben uit. De schubben, vonden ze, hebben een harde gemineraliseerde buitenlaag om penetratie te weerstaan ​​die is gebonden aan een taaie maar flexibele binnenlaag door collageen - het belangrijkste structurele eiwit in de huid en andere bindweefsels in het lichaam. Deze structuur betekent, dat de schubben vervormd kunnen raken wanneer ze door een piranha worden gebeten, maar niet worden gescheurd, gebroken of doorboord, waardoor de vis tegen letsel wordt beschermd.

'We waren in staat om te zien hoe de collageenvezels vervormen zonder een catastrofale mislukking, inclusief de mechanismen van draaien, vouwen, glijden, rekken, delaminatie', zei Yang.

(Suriname Mirror/Ultima Hora/WKZO/Reuters/Terra)  

Ontslagaanvraag RCR Zorghotel voor medewerkers onder voorwaarden ingewilligd

Bond adviseert personeel bij Arbeidsinspectie loonvordering in te stellen


De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 17 oktober 2019, dat het ministerie van Arbeid de ontslagaanvraag van het RCR Zorghotel voor zijn medewerkers heeft ingewilligd, maar het bedrijf moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Zo moet bij beëindiging van de werkovereenkomst een uitkering worden toegekend op basis van een maand salaris voor elk dienstjaar inclusief alle emolumenten. Dit is gebaseerd op een eerder uitgesproken vonnis van de rechter. Daarnaast moet het bedrijf erop toezien dat werknemers hun aanspraak op pensioen en AOV niet verliezen. Deze voorwaarden staan in het 'document van Arbeid' waarin het ministerie zijn besluit bekend maakt aan het Zorghotel.

Het bedrijf heeft uiteindelijk aangegeven dat het niet meer in staat is de lonen te betalen.

Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemersbond, kan zich vinden in het besluit van het ministerie. Echter, hij heeft vernomen dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend. Volgens hem gaat het om zestien medewerkers. Sinds de ontslagperikelen in juli is het aantal werknemers sterk afgeslankt. Het ging eerder volgens de bondsvoorzitter om 52 vaste en deeltijd medewerkers. De laatste groep werd betaald op basis van gewerkte uren en aangezien er geen werk is, zijn de werknemers niet meer nodig.

Zunder zegt, dat de vaste medewerkers in september de helft van hun salaris hebben ontvangen. Hij stelt ook dat Sandhya Bajnath, algemeen manager van het Zorghotel, aan het personeel heeft meegedeeld dat het 75 procent van het loon van oktober en november zal ontvangen. De medewerkers zullen daarna niet meer betaald worden.

De bond heeft de werknemers geadviseerd om individueel bij de Arbeidsinspectie een loonvordering in te stellen tegen de werkgever.
'De zaak zal dan behandeld worden en het Zorghotel moet het volle pond betalen', zegt de bondsvoorzitter. Sandhya Bajnath, algemeen manager van het Zorghotel, was niet bereikbaar voor commentaar.

Het bedrijf had eerder een ontslagaanvraag ingediend, maar heeft die in juli ingetrokken. 'De reden voor het willen beëindigen van de dienstbetrekking met de werknemers is, dat het Zorghotel vanwege de overmachtssituatie de zorg- en dialyseafdeling niet kan continueren', luidt een citaat uit het 'document van Arbeid.'

EBS weerlegt nepnieuws over gastekort door late komst boot die gas levert

(Bron foto: NII)
'Boot is juist twee dagen eerder dan normaal gepland aangekomen'


Op social media circuleert een bericht, dat suggereert dat de boot die gas levert voor het gasbedrijf Ogane, dochteronderneming van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), met de volle lading zou zijn teruggekeerd met als gevolg dat er een gastekort van drie weken zou ontstaan. De EBS onderstreept vandaag, donderdag 17 oktober 2019 - via het Nationaal Informatie Instituut, NII - dat dit bericht volstrekt onjuist is.

De boot die de gaslevering doet is in tegenstelling tot hetgeen gesteld wordt in het bericht, juist twee dagen eerder dan normaal gepland aangekomen. Het lossen gaat door tot in de vroege ochtenduren. Doordat de levering eerder heeft plaatsgevonden is er integendeel een goede voorraad aan gas.

Alle depothouders die zich vandaag hebben aangemeld om een bestelling op te halen zijn volledig voorzien. De EBS benadrukt dat er voldoende gas in voorraad is en betreurt het dat dit 'fake nieuws' nodeloos ervoor zorgt dat er paniek ontstaat onder de samenleving met als gevolg dat mensen over willen gaan tot hamsteren.

'Dit is niet nodig! Juist, omdat de boot eerder is aangekomen dan gepland, is er niet alleen nog een oude voorraad aan gas, maar ook de voorraad die momenteel wordt gelost. Deze voorraad is voldoende voor de komende 25 dagen tot de volgende gaslevering.'

Geen zorgen bij minister Hoefdraad over aangifte VHP


'Er is absoluut niets mis met het vraagstuk van het leningenplafond'

'Er is absoluut niets mis met het vraagstuk van het leningenplafond', zegt minister van Financiën Gillmore Hoefdraad vandaag, donderdag 17 oktober 2019, in een eerste reactie op de aangifte die de VHP-fractie heeft gedaan bij procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut.

'De samenleving hoeft zich geen zorgen te maken ten aanzien van dit vraagstuk. Ik heb een goed team dat zaken goed in de gaten houdt en alles conform de wet afhandelt.'De minister is momenteel in Washington DC in verband met de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. In de marge van deze conferentie worden gesprekken gevoerd met onder andere de Wereldbank, het IMF, de Inter-American Development Bank (IDB) en de Islamic Development Bank (IsDB), waarbij de samenwerking met Suriname wordt geëvalueerd en uitgediept.

Minister Parmessar: 'Controle op industriële hennepteelt wordt wettelijk goed geregeld'

Assembleecom- missie behandelt Wet Industriële Hennepteelt


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft gisteren tijdens een openbare commissievergadering meegedeeld, dat de controle op industriële hennepteelt wettelijk goed geregeld zal worden. Hij heeft na opmerkingen hierover van leden van de commissie die de wet voorbereid hebben voor openbare behandeling, de ontwerpwet verder aangescherpt, zo schrijft vandaag, donderdag 17 oktober 2019, Starnieuws.

De Wet Industriële Hennepteelt is een initiatief van Assembleelid Roché Hopkinson.

De voorstellen die over en weer gedaan zijn, worden verder besproken, waarna de wet in openbare plenaire vergadering zal worden behandeld.


 Doel van de wet is het scheppen van de minimale randvoorwaarden voor de teelt en productie van de industriële hennep. Daarbij staat centraal dat, gelet op de gevoeligheid van deze materie, er een zodanige mechanisme, structuur en procedures tot stand moeten worden gebracht om te geraken tot een gedegen en veilige teelt en productie van industriële hennep in Suriname. Benadrukt dient te worden, dat de teelt van de industriële hennep binnen de door de wet gegeven kaders moet geschieden om eventuele misbruik van deze mogelijkheid uit te sluiten, dan wel te voorkomen.

De Assembleeleden Jitendra Kalloe (VHP) en Ingrid Karta-Bink (PL) bleven  lang stilstaan bij de controle die uitgeoefend moet worden door de overheid. Zij benadrukten, dat voorkomen dient te worden dat mensen misbruik maken van de situatie. Ook willen zij weten hoe het staat met bodemonderzoek. Karta-Bink wil weten of er ook een proefstation komt, zoals dat het geval is voor podosiri.


Minister Parmessar merkte op, dat nu al bij groenten aangegeven kan worden van waar de gewassen afkomstig zijn. Er is gedetailleerde informatie over boeren, exporteurs en de velden waar de groenten geplant worden. Dit zal ook het geval zijn bij industriële hennep.

Hopkinson kondigde aan, dat hij nog twee zaken wil toevoegen aan het ontwerp. Zo wil hij dat het intellectuele eigendom van mensen die onderzoeken doen, moet worden veiliggesteld. Ook moet voorkomen worden dat gemanipuleerde zaden worden gebruikt bij de teelt. Hij zal deze voorstellen doen tijdens de plenaire openbare behandeling.

Het ministerie, de commissie en de initiatiefnemer zullen met elkaar in overleg treden om binnen tien dagen overeenstemming te bereiken over de tientallen voorstellen die gedaan zijn tijdens de openbare commissievergadering.

Groen licht voor helft lening HNO, Curaçao

Cft stelt wel reeks strikte voorwaarden...


Het College financieel toezicht (Cft) kan nog geen positief advies geven bij het leenverzoek van Curaçao van 200 miljoen gulden voor het nieuwe ziekenhuis. Van de verzochte financiering van 200 miljoen kan voor 96,3 miljoen namelijk niet worden geleend op grond van de Rijkswet financieel toezicht (Rft), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 oktober 2019.

'Het betreft uitgaven die zich volgens de geldende definitie van het System of National Accounts (SNA) van de Verenigde Naties niet als kapitaaluitgaven kwalificeren', legt Cft-voorzitter Raymond Gradus uit.

Zijn brief is gisteren door Cft vrijgegeven.

Daar staat tegenover dat het college verwacht voor 103,7 miljoen wél tot een positief advies te kunnen komen, mits aan een reeks voorwaarden wordt voldaan. Met een nieuwe lening van 103,7 miljoen zal de schuldquote van Curaçao stijgen van 46,7 procent naar 48,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Als ook de in de begroting 2019 voorgenomen lening van 70,4 miljoen wordt aangetrokken, zal de schuldquote stijgen tot 49,8 procent van het bbp.


Staatssecretaris Knops deelt zorgen Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over grensoverschrijdende criminaliteit in Caribisch deel Koninkrijk

'De veiligheids- problemen op Curaçao drukken vooral op het land zelf'


De grensoverschrijdende criminaliteit in het Caribische deel van het Koninkrijk is ook voor Nederland zorgelijk. De verbindingen tussen de delen van het Koninkrijk betekenen een verhoogd risico voor de doorvoer van contrabande, waaronder wapens en drugs, vanuit het Caribische gebied naar Europa. De door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb recent geuite zorgen hierover worden gedeeld door staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). Dat blijkt uit zijn antwoord op vragen van D66 over de impact van de veiligheidssituatie op Curaçao voor Nederland, zo schrijft vandaag, donderdag 17 oktober 2019, het Antilliaans Dagblad.

Het zogenoemde baseline-initiatief voor versterking van de lucht- en zeegrenzen is daarom belangrijk. Knops verwijst hiervoor naar de onlangs gemaakte afspraken in het Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO).

De vragen van D66 gingen over de gevolgen van de situatie in Venezuela, met name die van vluchtelingen op Curaçao. Knops nuanceert de gevolgen van de problemen voor Nederland: 'De veiligheidsproblemen op Curaçao als gevolg van de situatie in Venezuela drukken vooral op het land zelf.'

Daarom investeert het Nederlandse kabinet in het Recherche Samenwerkingsteam (RST), de flexpool van de Koninklijke Marechaussee en de Kustwacht Caribisch Gebied.

Isla-personeel, Curaçao, legt het werk neer

Partijen werken aan ‘oplossing’ derdenbeslag 


Vakbonden Apri en PWFC hebben gisteren namens het personeel van de raffinaderij een tweetal eisen neergelegd bij de regering: om het derdenbeslag van Refineria di Kòrsou (RdK) op gelden van Aqualectra bestemd voor Isla op te heffen en om te voorkomen dat RdK in de toekomst weer een soortgelijk beslag legt. Zolang er geen uitsluitsel is over deze eisen, gaat het Isla-personeel niet aan het werk. Dat zegt Apri-voorzitter Gherrel Remilia vandaag, donderdag 17 oktober 2019, in het Antilliaans Dagblad

Het personeel had gisteren al het werk neergelegd en ook vanochtend verzamelde het zich om acht uur bij de sede van PWFC in afwachting van een reactie van de regering.

De vakbondsleiders - naast Remilia ook Angelo Meyer namens PWFC - werden gisteren in Fòrti ontvangen door de ministers Quincy Girigorie van Justitie - die door afwezigheid van premier Eugene Rhuggenaath zijn post waarneemt - en Giselle Mc William van Economische Ontwikkeling. Daarna volgde een urenlange bespreking tussen de regering en vertegenwoordigers van Aqualectra, RdK en Isla, waarbij de opties werden bestudeerd.

Van uitsluitsel was gisteren echter geen sprake en vanochtend wordt de vergadering tussen partijen voortgezet.

AdeKUS en Diakonessenhuis sluiten overeenkomst

Medisch specia- listen ziekenhuis gaan aan FMeW klinisch onderwijs verzorgen


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en Stichting Diakonessenarbeid (Diakonessenhuis) hebben een overeenkomst getekend voor het verzorgen van (pre-) klinisch onderwijs door medische specialisten van het ziekenhuis aan co-assistenten aan de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMeW). Dat meldt Starnieuws vandaag, donderdag 16 oktober 2019.

Door het optrekken van de numerus fixus van 30 in 2010 naar 40 in 2012 en 60 sinds 2014 is een zekere verstopping ontstaan in de doorstroming van de studenten van de FMeW van de pre-klinische fase (4 jaren) naar de klinische fase (2 jaren) met co-schappen (Co-schappen zijn de eerste keer dat studenten geneeskunde eigen verantwoordelijkheden krijgen in de patiëntenzorg en dat de geleerde theorie in de praktijk moet worden toegepast.).

Het probleem van een tekort aan stageplaatsen heeft in belangrijke mate te maken met het feit, dat in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo slechts ruimte is voor 25 tot 30 stagiaires per jaar.

De affiliatie-overeenkomst is getekend door de voorzitter van het bestuur van de universiteit, Eric Jagdew, en de algemeen directeur van het Diakonessenhuis, Clyde Cairo. De decaan van de FMeW, Robert Bipat en de medisch directeur van het ziekenhuis, Julian Pengel, hebben de overeenkomst mede ondertekend. Jagdew heeft bij de ondertekening aangegeven, dat deze overeenkomst op het juiste moment wordt getekend, vanwege het grote aantal medische studenten dat nu moet doorstromen naar de klinische fase. Hij benadrukte voorts, dat het hierbij om academisch onderwijs gaat en daarom alle partijen zich dienen te houden aan het examenreglement en het reglement co-assistentschappen van de FMeW.

Cairo heeft de vertegenwoordigers van de AdeKUS bedankt voor het vertrouwen gesteld in het ziekenhuis. De medisch directeur voegde hieraan toe, dat deze samenwerking ook belangrijk is voor het ziekenhuis, omdat hierdoor er een mogelijkheid is om in contact te komen met jonge artsen in opleiding die in een latere fase van hun carrière ook voor het Diakonessenhuis kunnen kiezen.

Bij de ondertekening waren verder nog aanwezig Alida Kent en Paul Brandon, respectievelijk secretaris en directeur van de FMeW, Fred Bobson, manager Bureau Juridische Zaken van de AdeKUS en Indra Patadien, bedrijfsjurist Diakonessenhuis.