zondag 23 december 2018

President Vizcarra van Peru treedt op tegen agenten die klachten van vrouwen inzake geweld negeren

Vizcarra belooft zero-tolerance-standpunt tegen agenten belast met onderzoeken huiselijk geweld en aanvallen op vrouwen


Terwijl de Peruaanse president Martín Vizcarra probeert de gruwelijke cijfers van geweld tegen vrouwen in het Andes-land te keren, heeft hij een zero-tolerance-standpunt beloofd tegen politieagenten die belast zijn met het onderzoeken van claims van huiselijk geweld en aanvallen op vrouwen.

Vizcarra zei vrijdag 21 december 2018, dat een ambtenaar die niet de nodige zorgvuldigheid heeft betracht om dergelijke claims te onderzoeken, kan worden ontslagen.

'Een officier die niet reageert op een klacht of claim van een vrouw zal worden gesanctioneerd, buiten dienst gezet of ontslagen worden, als ze de claim niet serieus nemen en met verantwoordelijkheid voor de aangevallen vrouwen die zich tot de politie wenden', zei Vizcarra.

Een nieuwe lichting agenten studeerde onlangs af, waardoor Vizcarra de kans kreeg om hen te vertellen, dat een van hun meest vitale taken in het beschermen van Peruanen het beschermen van vrouwen is die schade lijden. Waar ze ook zijn 'het hoofddoel is om geweld tegen vrouwen te bestrijden', zei de president.

'Duidelijke instructies zijn gegeven en minister Carlos Morán van Binnenlandse Zaken is hiervan op de hoogte.'

De begroting van Peru voor het bestrijden van huiselijk geweld is met 300 procent toegenomen onder Vizcarra, omdat meer maatregelen zouden worden genomen om deze op gender gebaseerde aanvallen te voorkomen en erop te reageren.

Een onderzoek van Plan International dat een paar maanden geleden werd vrijgegeven, stelde dat Lima de gevaarlijkste stad ter wereld is om vrouw te zijn. Talloze aanslagen hebben de laatste tijd een stijgende lijn gekend, zoals de gruwelijke zaak van Eyvi Ágreda, die stierf nadat een man in een bus in Lima haar in brand had gestoken.

(Suriname Mirror Reports/Peru Reports)

In twee Braziliaanse havens cocaïne onderschept bestemd voor haven Antwerpen

88 Kilo cocaïne gevonden in een container in de zuidelijke havenstad Paranagua

In de haven van Santos is 332 kilo cocaïne in container ontdekt te midden van lading straatstenen


In twee Braziliaanse havens hebben de lokale autoriteiten deze week ladingen cocaïne die voor Antwerpen bestemd waren onderschept. In totaal werd meer dan vierhonderd kilo onderschept. 

Bij twee controles in de havens van Paranagua en Santos in Brazilië werden vorige week woensdag en vrijdag twee ladingen cocaïne met bestemming Antwerpen gevonden.

De eerst vangst vond plaats in de zuidelijke havenstad Paranagua. Na een tip doorzochten politie en douane daar een schip. Tijdens die controle werd 88 kilo cocaïne gevonden in een container die voor Antwerpen bestemd was.


Vrijdag was het dan opnieuw prijs, nu in de haven van Santos. Op de kaai werd daar een verdachte container bestemd voor Antwerpen gecontroleerd voor hij aan boord van een schip ging. Een getrainde hond gaf onmiddellijk aan dat er drugs in de container zaten.

Te midden van een lading straatstenen werden volgens de lokale autoriteiten uiteindelijk elf sporttassen aangetroffen, gevuld met blokken cocaïne. In totaal werd 332 kilogram van het witte poeder in beslag genomen.

(Suriname Mirror Reports/Correio do Litoral/Gazet van Antwerpen/Diario do Litoral/G1.globo)

Marine van Venezuela onderschept schip op zoek naar olie in opdracht Exxon Mobil in Guyanese wateren

'Guyana verwerpt deze illegale, agressieve en vijandige daad'

Guyana rapporteert incident aan de Verenigde Naties en aan de regering van Venezuela


De marine van Venezuela heeft zaterdag 22 december 2018 een schip onderschept in Guyanese wateren op zoek naar olie in opdracht van Exxon Mobil Corp, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana in een verklaring, in het laatste incident in een honderd jaar oud grensgeschil. 

Een reeks van offshore olie-ontdekkingen in de afgelopen jaren hebben Guyana het potentieel gegeven om een ​​van de grootste producenten in Latijns-Amerika te worden. In Venezuela is de ruwe productie daarentegen in bijna 70 jaar gezakt tot het laagste niveau tijdens een economische crisis.Het Ramform Tethys-schip, dat eigendom is van het Noorse bedrijf Petroleum Geo-Services (PGS) en seismisch onderzoek verrichtte in opdracht van Exxon, stopte de verkenning en keerde naar het oosten nadat het werd benaderd door de Venezolaanse marine, zei PGS-woordvoerder Bard Stenberg in een verklaring.


'Guyana verwerpt deze illegale, agressieve en vijandige daad', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana in een verklaring zaterdag, eraan toevoegend dat de stap 'de reële bedreiging voor de economische ontwikkeling van Guyana door haar westelijke buurman demonstreert' en 'in strijd is met de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land'.Het ministerie voegde eraan toe, dat het het incident zou rapporteren aan de Verenigde Naties en formele communicatie zou sturen naar de regering van Venezuela. Het zei, dat het de regeringen van de verschillende thuislanden van de 70 bemanningsleden aan boord van het schip, onder de vlag van de Bahama's, van de 'bedreiging voor hun veiligheid' zou informeren.

Een woordvoerster van Exxon zei, dat seismische verkenningen in het westelijke gedeelte van Stabroek Block in Guyana 'zijn gepauzeerd totdat ze veilig kunnen worden voortgezet', en dat het schip in de exclusieve economische zone van Guyana opereerde.


Het Informatiebureau van Venezuela reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De socialistische president Nicolas Maduro van Venezuela heeft eerder kritiek geuit op het besluit van Guyana om olie-exploratie mogelijk te maken in de wateren voor de kust van de regio Essequibo, een dunbevolkt en dicht oerwoudgebied dat overeenkomt met ongeveer twee-derde van het Guyaanse grondgebied dat Venezuela ook claimt. Guyana zegt dat Caracas ermee instemde om het gebied op te geven na een uitspraak van een internationaal tribunaal in 1899, maar Venezuela kwam later terug op dat besluit.

De Verenigde Naties verwees eerder dit jaar het geschil naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, een stap verwelkomd door Georgetown, maar bekritiseerd door Caracas. Het geschil is in de afgelopen jaren opgewarmd, toen Exxon de ontdekking van meer dan 4 miljard vaten olie voor de kust van Guyana aankondigde, een Engelstalige natie van 750.000 zonder geschiedenis van  olieproductie.

Het laatste incident komt minder dan een dag nadat het parlement van Guyana de huidige regering met een motie van wantrouwen omver wierp en de weg vrijmaakte voor verkiezingen binnen drie maanden.

(Suriname Mirror Reports/Reuters/Demerara Waves/Twitter/YouTube)

Uitbetaling van salaris met twk voor personeel Diakonessenhuis pas begin 2019

'We zijn toch, hoewel met gemengde gevoelens, ermee akkoord gegaan'De uitbetaling van salaris met terugwerkende kracht (twk) voor het personeel van het Diakonessenhuis gaat pas begin 2019 in. Dat is deze week door de directie meegedeeld aan de bond. Het gaat om twk-gelden naar aanleiding van een in januari overeengekomen salarisverhoging van 10 procent. 

'We hadden het graag in dit jaar gewild, maar we zijn toch, hoewel met gemengde gevoelens, ermee akkoord gegaan', zegt bondsvoorzitter Robby Naarendorp vandaag, zondag 23 december 2018, in de Ware Tijd. Hij maakt duidelijk dat niet iedereen tevreden is met de betalingsregeling, maar het personeel heeft volgens hem uiteindelijk toch wel een stukje begrip kunnen opbrengen.

Het personeel krijgt in de eerste week van januari alvast 50 procent van de twk-gelden uitbetaald en in de eerste week van februari het resterende deel. Het gaat in totaal om acht maanden twk-gelden. Hoeveel geld dit is, kan Naarendorp niet zeggen, omdat de salarissen per persoon verschillen. Hij kan ook geen indicatie geven.

Het personeel krijgt zijn maandsalaris vóór de kerst en daarna bonus. De bondsvoorzitter zegt dat partijen in feite niet aan tafel hebben gezeten. 'De directie heeft met de minister gesproken en is vervolgens met het voorstel naar ons toe gekomen.'

Hij maakt duidelijk dat de bond heeft kunnen afdwingen om de tweede uitbetaling van de twk in de eerste week van februari te laten plaatsvinden. Aan de bond zou in eerste instantie zijn voorgehouden dat dit 'hoogstwaarschijnlijk' het geval zou zijn. 'Het is nu in elk geval wel concreet dat dit in de eerste week van februari zal gebeuren.'

Minister Getrouw installeert nieuw bestuur en Raad van Toezicht Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname

(Bron foto: NII)
'Nieuw bestuur is er om de veiligheid op de openbare weg te helpen garanderen'

Bijzondere aandacht aan de keuring en controle van zwaar materieel


Er is voor het bestuur en de nieuwe raad van het keuringsinstituut de Stichting Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname (SHMS) voor het jaar 2019 veel werk aan de winkel. Dit zei minister Stuart Getrouw van het Er zal bijzondere aandacht besteedt moeten worden aan de keuring en controle van zwaar materieel. Dit zei minister Stuart Getrouw van het ministerie van Justitie en Politie bij de installatie van het nieuw bestuur en de raad van toezicht, meldt het Nationaal Informatie Instituut zaterdag 22 december 2018.

De bewindsman wees daarbij op het belang van de verkeersveiligheid en belichte de rol van het keuringsinstituut SHMS. Volgens de minister is er voor het bestuur en de nieuwe raad voor het jaar 2019 veel werk aan de winkel.

'De laatste tijd is de kwestie van zwaar materieel veel besproken, denk maar aan de laatste incidenten op de Wijdenboschbrug. In het parlement heeft men het ook naar voren gebracht. Ook daar is de rol van het keuringsinstituut besproken', zei de minister tegen de leden van de raad en het bestuur van de SHMS. Hij gaf aan, dat er al gesprekken zijn gevoerd over regels voor zwaar materieel dat gebruik maakt van de Wijdenboschbrug.

Het nieuwe bestuur is er om de veiligheid op de openbare weg te helpen garanderen. Dit doet het SHMS door toezicht te houden op de herkeuringen gepleegd door de keuringsinstanties. Zij moeten alle voertuigen compleet en op de juiste wijze herkeuren. Er zal bijzondere aandacht besteedt moeten worden aan de keuring en controle van zwaar materieel.

'We gaan samen de draad weer oppakken en samen de samenleving dienen en zorgen voor een veiliger Suriname. Er is al een samenwerking met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie voor wat betreft het verkeersveiligheidsbeleid. Het kan dus het komend jaar niet misgaan', aldus de minister.

De raad staat onder leiding van Marijke Rommy (ministerie van Justitie en Politie). De leden zijn Wilgo Bilkerdijk (ministerie van Justitie en Politie) en Stanley Changoer, hoofdinspecteur van politie. Het bestuur van de SHMS bestaat uit voorzitter Mike Naarden, penningmeester Radjinderkoemar Bhagwandas, secretaris Jennifer Randjitsing-Karnawi (allen namens ministerie van Justitie en Politie), Lloyd Tolud, hoofdinspecteur van politie en Derrick Lie A Kwie, inspecteur 2 klasse.

EBS: Hoge stroomrekeningen Pokigron door gestadige groei in het verbruik

Nutsbedrijf tracht plotselinge hoge stroomrekeningen uit te leggen....

.....maar, geen uitleg over het niet overleggen van specifieke nota's voor klanten


Enkele gebruikers uit het gebied Pokigron hebben hun beklag gedaan inzake de hoge verbruikskosten. In het verleden werd het gebied Pokigron door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen voorzien van elektriciteit, gebaseerd op 4 uren per dag, zo laat de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) zaterdag 22 december 2018 weten via het Nationaal Informatie Instituut.

Ter uitvoering van haar Beleidsplan 2015 – 2020 heeft de overheid uitgekeken naar mogelijkheden ter verbetering van de elektriciteitsvoorziening in het binnenland. Door tussenkomst van de IDB (Inter-American Development Bank) zijn fondsen beschikbaar gesteld aan de EBS via het ministerie van Financiën. Een van de voorwaarden bij het aangaan van de lening was, dat de gebruikers in de gebieden die 24 uur per dag van elektriciteit zouden worden voorzien, voor de verbruikte elektriciteit zouden moeten betalen. Daarnaast werd ook als voorwaarde gesteld, dat de opwekking mede moest plaatsvinden op basis van hernieuwbare technologie.Een en ander is volgens de EBS diverse meetings met de bewoners en dorpsleiding van Pokigron besproken alsmede uitgelegd.

De dorpsleiding heeft zelfs het terrein waar het solar park is opgezet, waardoor invulling werd gegeven aan het renewable component, ter beschikking gesteld. Met de dorpsgemeenschap zijn bijeenkomsten gehouden om het tarievenstelsel, welke hetzelfde is als in Paramaribo, uit te leggen. Ook de wijze waarop zuinig energie verbruik kan worden toegepast is middels EBS informatie flyers in het sranang tongo verstrekt en zijn de verbruikers in het gebied van spaarlampen voorzien.

In februari 2018 is het hybride solar park in gebruik genomen. Uit de maandelijkse rapportage is op te merken dat er een gestadige groei is in het verbruik in het Pokigron gebied. Voor de betaling van het maandelijks verbruik kunnen de klanten terecht bij de lokale bank. Over het algemeen kan gesteld worden dat het betaalgedrag goed is.

Bij de overheveling van de aansluitingen onder het beheer van de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) naar de EBS zijn enkele aansluitingen op een later tijdstip gemuteerd, met als gevolg dat bij deze klanten helaas een opgestapeld verbruik is ontstaan. Bij de gevallen die via de dorpsleiding aan de EBS zijn doorgegeven zijn waar nodig betalingsregelingen getroffen.

Tijdens een krutu gehouden op 28 juli 2018 te Pokigron is vanuit de directie aan het dorpsgezag en de aanwezige bewoners gevraagd alle issues via haar aldaar gevestigde medewerkers door te spelen en af te handelen. Deze werkmethode is nog steeds van kracht. Een van de klachten is het uitvallen van het systeem, maar dit is gebaseerd op enkele kinderziektes binnen het systeem. De EBS is momenteel bezig met de opheffing van deze klachten welke in januari 2019 tot het verleden zullen behoren.

Indien klanten menen schade te hebben opgelopen of klachten hebben, kunnen zij ook contact opnemen met de EBS via de bekende contactgegevens en zullen deze klachten volgens de regels, die ook in Paramaribo van toepassing zijn, worden afgehandeld.

Maar, de EBS geeft in haar verklaring geen uitleg over het niet overleggen van specifieke nota's voor klanten.

'Het moet duidelijk zijn voor alle Surinamers, dat het zonnenpanelen energieproject van Atjoni en Pokigron, in het Boven-Suriname gebied niet gratis is. Zonder factuur van EBS, zonder enige vorm van aanmaningen geven EBS-werkers van Pokigron en Atjoni de EBS-klanten aldaar mondeling hele hoge bedragen door met daarbij ook nog opgelegde boetes. Bovendien worden zij bedreigd met terstond afsluiting van hun energieverbruik als de hoge bedragen niet onmiddellijk betaald worden', aldus de 12 Saamaka lo / P. Amoida' dinsdag 28 december!

'Eerst werd door de regering verteld aan de energieverbruikers van Atjoni en Pokigron, dat het energieverbruik gratis was, omdat het werd opgewekt middels zonnepanelen. Daar er bijna geen werkgelegenheid is in dat gebied en er dus nauwelijks inkomsten zijn, was iedereen heel erg blij met de mededeling van de regering. En nu plotseling, op een dag, zonder enige vorm van aanmaningen, zonder factuur, werd de mensen mondeling medegedeeld door EBS-werkers van Pokigron en Atjoni dat de stroomrekening soms wel 1.000 Srd is.'

'Er werd ook gezegd, dat indien het bedrag niet direct betaald zou worden, de stroomtoevoer direct zou worden afgesloten. Als er werd gevraagd naar een factuur bleek dat die er niet was. Er was ook geen tabel aanwezig waarop de bedragen af te leiden en te controleren waren. Men kreeg gelijk het gevoel dat oplichters hier hun slag wilden slaan. 

Heeft de hitte duizenden vissen in Rio de Janeiro, Brazilië, gedood?

13 Ton dode vis drijft plotseling in het water van de Rodrigo de Freitas lagune...


Bewoners van een luxe wijk in Rio de Janeiro werden vrijdag 21 december 2018 wakker met de onaangename geur van 13 ton dode vis die in het water van de Rodrigo de Freitas lagune dreef. Een van de ansichtkaarten van de stad, de lagune, heeft in voorgaande jaren soortgelijke vissterfte  ondergaan en biologen geloven dat extreme hitte de boosdoener is. 

Het klimatologische fenomeen El Niño bevordert de hoge temperaturen in het zuidoosten van Brazilië, dat koude fronten blokkeert en ervoor zorgt dat de kustwateren van Rio de Janeiro stagneren.

Zelfs vóór de eerste officiële zomerdag deze vrijdag, steeg de temperatuur in de stad boven de 40 graden Celsius.Bioloog en ecosysteemspecialist Mario Moscatelli inspecteerde de lagune en is ervan overtuigd dat de klimaatverandering het bassin van de lagune opwarmt en de zuurstofniveaus verlaagt.

Wetenschappers en milieuactivisten zijn het erover eens, dat de massale afsterving plaatsvindt wanneer er een proliferatie van cyanobacteriën en fytoplankton is die een grote hoeveelheid zuurstof verbruiken en toenemen wanneer de temperatuur stijgt.


(SurinameMirror-Reports/EuroNews/YouTube)

Federale Politie Brazilië vindt koffer vol contant geld en smaragden in woning gearresteerde spirituele genezer

(Bron foto: Twitter)
Joao Teixeira de Faria verdacht van seksueel misbruik honderden vrouwen


De Braziliaanse Federale Politie zegt, dat ze een koffer vol contant geld en smaragden hebben gevonden, verborgen in het huis van een geloofsgenezer die door honderden vrouwen wordt beschuldigd van seksueel misbruik. De koffer werd vrijdag 21 december 2018 ontdekt in het huis van Joao Teixeira de Faria in een kelder die toegankelijk was via een valluik in een kast. 

De politie in de centrale staat Goias zei ook dat ze ongeveer $ 300.000 aan Braziliaanse reals vonden. Ze moesten de smaragden nog beoordelen.

De Faria werkte tientallen jaren op het platteland van Brazilië als een genezer die beweerde dat hij ziektes kon genezen.

Het tv-kanaal Globo bracht op 7 december verslag uit van verschillende vermeende slachtoffers die zeiden dat ze al jarenlang seksueel misbruikt waren.
(SurinameMirror-Reports/The Associated Press/Twitter/YouTube)

Beruchte leider FARC-splintergroep Guacho gedood bij operatie leger en politie in Tumaco, Colombia

'Guacho was een van de meest verschrikkelijke criminelen, die ons land ooit heeft gekend'


In Colombia is de beruchte leider van een splintergroep van de vroegere Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) volgens officiële bronnen opgespoord en gedood. De Colombiaanse president Iván Duque deelde gisteren op een persconferentie de dood van Walter Patricio Arizala aka 'Guacho' mee.

Guacho werd bij een operatie van het leger en de politie in de gemeente Tumaco in het zuidwesten van het land gedood, schreef Duque op Twitter.

'Guacho was een van de meest verschrikkelijke criminelen, die ons land ooit heeft gekend', klinkt het voorts in de tweet van Duque.De leider en diens groep Oliver Sinisterra hadden zich in 2016 niet aangesloten bij het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering. Ze zouden onder andere achter de moord op twee journalisten uit Ecuador en hun chauffeur zitten. Bovendien zouden ze de inwoners van Tumaco geterroriseerd hebben.

Tumaco maakt deel uit van het departement Nariño, dat een belangrijk teeltgebied is voor cocaplanten, waaruit cocaïne wordt gewonnen. De afvallige rebellen zijn vaak betrokken bij de drugshandel. Ze worden beschouwd als een ernstige bedreiging voor het al kwetsbare vredesproces.

Tegen eind 2016 hadden de FARC en de Colombiaanse regering een deceannialang aanslepend conflict met het vredesakkoord beëindigd. Ongeveer 7.000 guerrilla’s legden hun wapens neer en keerden terug naar het burgerleven.


(SurinameMirror-Reports/Belga/CNN/El Tiempo/Conexion Capital/Twitter)