zondag 20 mei 2018

Lage opkomst bij de presidentsverkiezingen in Venezuela

Naar verwachting wordt president Maduro herkozen voor een tweede termijn van zes jaar


De opkomst bij de presidentsverkiezingen in Venezuela lijkt laag. In de hoofdstad Caracas is zondag 20 mei 2018 nauwelijks gestemd in wijken waar de oppositie sterk is, terwijl in bolwerken van de regering bescheiden rijen voor de stembureaus staan.

Volgens minister van Informatie Rodriguez hadden om tien uur lokale tijd 's ochtends al twee miljoen mensen gestemd, maar dat werd door de oppositie weggehoond.
'Rodriguez begint de dag zoals gewoonlijk met een leugen', zei een parlementslid van de oppositie.

De verwachting is dat president Maduro ondanks de desolate staat van de economie wordt herkozen voor een tweede termijn van zes jaar.

Maduro zelf bracht in alle vroegte zijn stem uit. Hij gaf daarbij het buitenland de schuld van de economische misère in zijn land. 'Stop met jullie agressieve campagne tegen Venezuela', zei hij.


Zijn enige serieuze uitdager, Henri Falcón, riep bij het uitbrengen van zijn stem de Venezolanen op hem te helpen het land uit de crisis te halen. Volgens sommige peilingen zou Falcón meer stemmen kunnen halen dan Maduro. Toch wordt er algemeen van uitgegaan dat hij kansloos is. Dat zou onder meer komen doordat de armen bang zijn dat ze geen voedselpakketten van de regering meer krijgen als ze niet op Maduro stemmen.

16,5 Miljoen Venezolanen, de helft van de bevolking, hebben een 'vaderlandskaart', waarmee ze voedsel kunnen krijgen en ook elektronisch kunnen stemmen. Maduro beloofde 'een prijs' voor degenen die met hun kaart stemmen.

Falcón sprak vanochtend van een systeem van druk en chantage. Een andere reden dat Falcón kansloos lijkt, is de verdeeldheid van de oppositie.
De belangrijkste oppositieleiders mogen niet meedoen en hebben opgeroepen tot een boycot. Falcón kan bovendien stemmen verliezen aan de tweede oppositiekandidaat, een evangelische dominee die stemmen werft door soep uit te delen aan de armen.

Verder worden mensen ook bij de stembureaus onder druk gezet. Activisten in dienst van de regering staan bij stemlokalen om mensen 'te helpen' bij het uitbrengen van hun stem.

De oppositie had verspreid wat protesten aangekondigd, maar er is weinig ruimte voor demonstraties. Verspreid over het land zijn 300.000 politiemensen en militairen ingezet om onrust de kop in te drukken.

(Suriname Mirror/NOS/YouTube/Twitter)

Oud-gezagvoerder op Cuba neergestort vliegtuig verwijt eigenaar nalatigheid

Damojh deed te weinig moeite om materiaal en mensen in goede conditie te houden


Een voormalige piloot heeft de eigenaar van het op Cuba neergestorte vliegtuig ernstige verwijten gemaakt wegens slecht onderhoud. De Boeing 737-200 was verhuurd door de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Damojh (Global Air, Damojh Aerolíneas, S.A. de C.V.). 

Door de crash, kort na vertrek van het vliegveld van Havana, kwamen 110 passagiers en bemanningsleden om.


Oud-gezagvoerder Marco Aurelio Hernández Carmona zei zondag 20 mei 2018 in Mexicaanse media, dat hij de luchtvaartautoriteiten vijf jaar geleden al heeft gemeld, dat Damojh te weinig moeite deed om zijn materiaal en mensen in goede conditie te houden. Hij werkte er tussen 2005 tot 2013 en toen waren er al problemen, zoals oververhitte motoren, overbelaste toestellen en overwerkte piloten. Ook viel een paar keer de radar uit en werd corrosie in vleugels geconstateerd.


Het vliegtuig en de bemanning werden door de in Mexico-Stad gevestigde Damojh-luchtvaartmaatschappij gehuurd door EasySky, een low cost-luchtvaartmaatschappij in Honduras. Cuba's nationale luchtvaartmaatschappij, Cubana de Aviacion, huurde ook de Boeing 737 en bemanning in een soortgelijk arrangement dat bekendstaat als een 'wet lease voordat het vliegtuig vertrok naar de oostelijke Cubaanse stad Holguin en vlak na de middag, vrijdag, in een veld stortte, volgens de Mexicaanse luchtvaartautoriteiten.

De Boeing 737, met staartnummer XA-UHZ, vloog vier routes per week tussen Georgetown, Guyana en Havana vanaf oktober 2016. Cubanen hebben geen visum nodig om naar Guyana te reizen, en de route was populair bij Cubanen die koffers vol goederen mee naar huis namen naar het eiland, waar vrijwel alle consumentenproducten schaars en duurder zijn dan in de meeste andere landen.

Nadat Easy Sky een reeks vluchten annuleerde in de lente van 2017, bleven honderden Cubanen  achter die vastzaten op de hoofdluchthaven van Guyana, begonnen de autoriteiten het vliegtuig te inspecteren en ontdekten, dat bemanningen buitensporige hoeveelheden bagage laden, wat kan leiden tot zorgen dat het vliegtuig gevaarlijk overbelast en onevenwichtig is.

In één geval ontdekten de Guinese autoriteiten koffers die in het toilet van het vliegtuig waren opgeslagen. 'Dit is hetzelfde vliegtuig- en staartnummer', zei David Patterson, minister van  Infrastructuur van Guyana.

Damojh heeft drie Boeing 737's, twee 737-300's en de 737-201 die vrijdag crashte, volgens Mexicaanse functionarissen.

(Suriname Mirror/El Universal.com.mx//Pulso Diario de San Luis/The New York Times/Twitter)

Jogi (VHP) ontstemd over aangebrachte veranderingen aan monument herdenking 100 jaar Hindostaanse immigratie


VHP'er wil dat president het monument in zijn oorspronkelijke staat laat brengen


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) is er niet over te spreken, dat de districtscommissaris van Saramacca veranderingen aangebracht heeft aan het monument ter herdenking van honderd jaar Hindostaanse immigratie te Groningen. De boot op de sokkel is verwijderd en de fontein rondom is dichtgemetseld en betegeld. 

'Door deze wijziging is het monument in haar oorspronkelijke gedaante geheel gewijzigd, schrijft de volksvertegenwoordiger in een brief aan president Desi Bouterse', aldus vandaag, zondag 20 mei 2018, Starnieuws.

Jogi brengt onder de aandacht van de president, dat monumenten bij resolutie worden vastgesteld en geplaatst. Ook de gedaante en het doel worden beschreven. Het Assembleelid wil weten of er een nieuwe resolutie is geslagen, waarin de naam van het monument is gewijzigd. 'Het is u bekend dat monumenten de intellectuele eigendom blijven van de ontwerpers en het aan eenieder verboden is inbreuk te plegen op dat recht zonder hun toestemming', stelt Jogi.

Het monument staat al 45 jaar tussen de Saramacca- en Bajnath Pandayweg op het Monumentenplein. Het monument functioneert als identificatie bij culturele festiviteiten waaronder Divali, waarbij er offers worden gebracht middels een ceremonie volgens de Hindoe-traditie.

Jogi benadrukt in de brief aan de president, dat het monument in de oorspronkelijke vorm niet alleen een verfraaiing is van het plein, maar ook een emotionele waarde heeft voor de nakomelingen van de immigranten. Door de wijziging van het monument wordt de herdenking in 1973 teniet gedaan en ook het eerbetoon aan de immigranten en hun nakomelingen, stelt de politicus.

'Ik deel u in mijn hoedanigheid als vertegenwoordiger van Saramacca in De Nationale Assemblee, dat hiertegen ernstig wordt geprotesteerd', schrijft Jogi aan Bouterse. Hij wil dat de president instructies geeft opdat het monument teruggebracht wordt in zijn oorspronkelijke staat. Aan eenieder moet verboden worden om monumenten, waar die ook staan in het land, op deze barbaarse wijze te wijzigen, betoogt het Assembleelid.

Minister Hoefdraad blij met bezoek 'Country Director for Caribbean countries' van Wereldbank

(Bron foto: EFE/Orlando Barría)
'Meer dan 30 jaar was er geen communicatie met de Wereldbank'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is ingenomen met het bezoek van de 'Country Director for Caribbean countries' van de Wereldbank, Tahseen Sayed Khan. Projecten die lopen zijn onder andere het uitbaggeren van het Saramaccakanaal, het verbeteren van het concurrentievermogen en de agribusiness.

'Verder is de Wereldbank ook een van onze grote ondersteuners in Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Ook zal de Wereldbank technische ondersteuning bieden aan een aantal gebieden die voor Suriname erg belangrijk zijn', zegt Hoefdraad, aldus zaterdag 19 mei 2018 het Nationaal Informatie Instituut.

Hij benadrukt, dat het zaken doen met de internationale organisaties voor Suriname erg belangrijk is. Een paar jaar geleden is begonnen met het inblazen van nieuw leven in de relatie met de Wereldbank, nadat er volgens Hoefdraad meer dan 30 jaar geen communicatie was.

De directeur is twee dagen in Suriname en heeft naast haar ontmoeting met de minister van Financiën ook gesprekken met de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Openbare Werken Transport en Communicatie en Handel en Industrie.

Zaterdag was er een veldbezoek naar Saramaccakanaal en een aantal zichtbare projecten in de stad en omgeving. Sayed Khan heeft een update gehad van de huidige stand van zaken op economisch gebied en staat volgens Hoefdraad open om verdere steun aan Suriname te geven.

Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) wordt 25 mei geproclameerd in hotel Torarica

'De samenleving, de kiezer, zal uiteindelijk bepalen of de PRO een politieke partij te veel is'


De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) wordt vrijdagavond 25 mei geproclameerd in hotel Torarica. De politieke partij wordt geleid door advocaat Gerold Sewcharan. De drie politieke leiders en de bestuursleden van PRO worden bij de lancering bekendgemaakt. PRO is op 10 januari 2018 opgericht. 

'Over het algemeen is het zo, dat je pas tot formele publieke bekendmaking overgaat als aan een van de belangrijkste voorwaarden voor de oprichting van een politieke partij is voldaan en dat is de goedkeuring van de statuten van de partij. De goedkeuring is nu binnen', zegt Sewcharan vandaag, zondag 20 mei 2018, op Starnieuws. De statuten zijn op 11 mei goedgekeurd door de overheid.

Op het hoofdbestuur rust nu de plicht de Surinaamse samenleving, voor wie PRO het doet, te informeren over haar bestaan, merkt Sewcharan op. 'De samenleving, de kiezer, zal uiteindelijk bepalen of PRO een politieke partij te veel is.'

'Wij hebben met de oprichting van de PRO in ieder geval onze verantwoordelijkheid genomen om Suriname uit de malaise te halen waarin het de afgelopen jaren gemanoeuvreerd is. Wij, de oprichters van de PRO, en de mensen die zich reeds bereid hebben verklaard de partij te ondersteunen en al degenen die hetzelfde nog zullen doen, weigeren aan de zijkant te blijven te staan en te roepen dat het anders moet. Wij ondernemen samen actie', stelt Sewcharan.

Kwestie ontwerpwijziging bouw AMC: 'Geen sprake van corruptie, dus een strafrechtelijk onderzoek zou niet zinvol zijn'

'Zoveel mensen hebben een mening geuit en zelfs formeel standpunt ingenomen terwijl ze van de hoed noch van de rand weten'


Ex-minister van Volksgezondheid Patrick Pengel, zegt vandaag, zondag 20 mei 2018, op Starnieuws dat in een onderhoud met president Desi Bouterse en minister Gillmore Hoefdraad vrijdag alle stappen in de gang van zaken rond wijziging van het oorspronkelijke ontwerp van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Suriname zijn nagelopen. De bewindsman benadrukt, dat er geen sprake is van corruptie, dus een strafrechtelijk onderzoek zou niet zinvol zijn. 

Aanvankelijk is in de Memorandum of Understanding 38.000 m2 bouwoppervlak afgesproken voor 70 miljoen Amerikaanse dollar. Bij de uitwerking bleek dat een compleet ziekenhuis met alle specialismen niet haalbaar zou zijn binnen het budget.

In april 2014 werd uit zes voorstellen gekozen voor het model van 29.000 m2 bouwoppervlakte aan gespecialiseerde vloeren voor een budget van 70 miljoen Amerikaanse dollar. Het ontwerp is door FIRM Engineering en Antoine Brahim, toenmalig directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), in september 2014 voorgelegd aan president Bouterse.

Op 13 oktober 2014 heeft de president de animatie van het ontwerp, met vijf bouwlagen, gepresenteerd. Hij gaf samen met de president van de Islamic Devolopment Bank (IsDB), Ahmed Mohammed Ali Al Madani, het startsein voor de bouw van het AMC.

De toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland, heeft in november 2014, het financieringscontract van AMC getekend met de IsDB. Er is regelmatig overleg tussen technici van IsDB en AZP/Volksgezondheid/de projectmanagementunit over de voortgang van AMC. Hoewel de vertegenwoordiger van de IsDB, die nauw samenwerkt met de projectmanagementunit, wel op de hoogte was van de veranderingen, stelt de bank zich op het standpunt dat er formeel geen mededeling door Suriname is gedaan van de wijziging van het oorspronkelijke ontwerp. Na overleg met de medische staf van het AZP zijn alle ontwerpfasen doorlopen om in 2017 te komen tot een definitief ontwerp. Vanaf het voorontwerp tot het definitieve ontwerp zijn meer dan 30.000 manuren besteed en honderden tekeningen geproduceerd.

De fout die gemaakt is, is dat de wijzigingen niet formeel zijn doorgegeven aan de IsDB, hoewel de vertegenwoordiger van de bank wel op de hoogte was. Minister Pengel geeft toe dat dit een fout is geweest, maar de bank heeft aangegeven dat ze bereid is het project te financieren. Formeel moet eerst een herdefiniëring van het project plaatsvinden. Het ontwerpproces hoeft niet helemaal opnieuw te starten, zegt Pengel. In feite zal Suriname het huidige ontwerp, zoals dat is goedgekeurd door de eindgebruiker, de herdefiniëring moeten bewerkstelligen met goedkeuring van de bank.

Intussen heeft FIRM Engineering een volledig masterplan ingediend waarin de volgende fasen van een ‘compleet’ nieuw AMC zijn meegenomen. Dit totale traject loopt tot 2026. Een bedrag van 4,2 miljoen Amerikaanse dollar is besteed aan voorbereidingen van AMC, renovatie beddenhuis, operatiekamer en de intensive care units. AMC zou medio dit jaar bouwkundig opgeleverd worden. Het lag in de bedoeling om uiterlijk 2020 het prestigieuze AMC in gebruik te nemen.

Door vertraging, waarbij de eigen bijdrage van de overheid van 13,5 miljoen twee jaar op zich heeft laten wachten en administratieve fouten, is er veel kostbare tijd verloren gegaan.

'De afgelopen week hebben zoveel mensen een mening geuit en zelfs een formeel standpunt ingenomen terwijl ze van de hoed noch van de rand iets weten. Het beste zou zijn als de nauw betrokkenen eerst geconsulteerd waren in plaats van ongenuanceerde onwaarheden de ether in te helpen. Er valt niets door CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) of het Openbaar Ministerie te onderzoeken, simpel vanwege het feit dat er van corruptie geen sprake is op dit project. Alle betalingen zijn door het proces van goedkeuring gegaan conform de procurement procedures', stelt Pengel.

Afgesproken is in het gesprek met de president dat de brief van 17 april van de IsDB zal worden beantwoord worden door de minister van Financiën.

Dag van Nationale Rouw en Verzoening dit jaar in Redi Doti op 28 juni

Focus dit jaar op vrede en verzoening onder de inheemsen


Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld en de Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld hebben ook dit jaar een verzoek gericht aan de regering om de dag van Nationale Rouw en Verzoening af te kondigen. Dit jaar wordt het gehouden donderdag 28 juni 2018 te Redi Doti. 

Bij de eerste Dag van Nationale Rouw was door het comité aangegeven, dat het in de bedoeling ligt om ook op andere plaatsen waar politiek geweld zich heeft voltrokken deze activiteit te houden. Er is hiervoor contact geweest met de voorzitter van stichting Moiwana en met vertegenwoordigers van onder andere het dorpsgezag van Redi Doti.

De focus wordt dit jaar gelegd op vrede en verzoening onder de inheemsen die als gevolg van politiek geweld erg verdeeld zijn. Er zijn de afgelopen periode gesprekken gevoerd en bijeenkomsten  georganiseerd, waarbij 'vijandelijke troepen' elkaar de hand hebben geschud en bereid zijn op 28 juni in het openbaar uiting te geven hiervan, aldus Humphry Jeroe, voorzitter het comité en de commissie. Poeroe blaka

Er wordt ook naarstig gewerkt aan een poeroe blaka zoals gevraagd tijdens de in december vorig jaar gehouden Nationale Conferentie Dialoog en Verzoening.

Ook dit jaar zal langs het Pad van Verzoening een gedenkwandeling plaatsvinden vanuit het Fort Zeelandia naar het monument van gevallen burgers en gesneuvelde militairen. Vanwege de verplaatsing van de nationale ceremonie in verband met de Dag van Nationale Rouw en Verzoening, wordt de wandeling anders dan de voorgaande keren naar alle waarschijnlijkheid ’s morgens gemaakt. De tijd wordt nog officieel bekendgemaakt.

De commissie heeft een goed gesprek gevoerd met traumadeskundige Henk Amstelveen om te komen tot inzichten met betrekking tot het identificeren van personen onder andere kinderen en kleinkinderen die op de een of andere manier leiden aan de gevolgen van politiek geweld. Uit dit gesprek is het idee voortgekomen om te werken aan een opleiding van professionele traumabegeleiders. Het idee zal verder door ter zake deskundigen worden uitgewerkt, waarna er aanbevelingen zullen worden gedaan aan de beleidsmakers.

Verder heeft de commissie gesproken met de groep ex-militairen om na te gaan welke bijdrage het comité en de commissie kunnen leveren aan het oplossen van vraagstukken van de slachtoffers onder deze groep. Het is het comité opgevallen dat van deze groep een negatief imago heerst in sommige delen van de gemeenschap, terwijl velen onder hen in de voorlinie hebben gestaan bij het verdedigen van land en volk.

Vooruitlopend op de Wet erkenning slachtoffers politiek geweld is een commissie van IT-deskundigen in Nederland onder leiding van Sandew Hira begonnen met het ontwikkelen van een webapplicatie voor het comité om de administratie van de slachtoffers van politiek geweld te kunnen voeren. De applicatie zal gebruikt worden om de positie van slachtoffers van politiek geweld in kaart te brengen en te gebruiken bij onderhandelingen over compensatie en de inbedding van hun verhalen in het geschiedenisonderwijs.

Korps Politie Suriname: 'Roofverdachte in laadbak politievoertuig niet beschoten'

'Verdachte op filmpje heeft geen schotverwonding'


Het Korps Politie Suriname bericht zaterdagavond 19 mei 2018, dat het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) vrijdag drie roofverdachten heeft aangehouden. Een vierde verdachte, die op de vlucht sloeg, negeerde waarschuwingsschoten, waardoor de politie genoodzaakt was gericht te schieten. Hij overleed voor de komst van een ambulance. 

Zonder in het bericht een locatie te vermelden, gaat het waarschijnlijk om het incident in de Groenhartstraat in Abrabroki, waarbij een -  waarschijnlijk ongewapende - vluchtende verdachte van diefstal met geweld in politieressort Zanderij door meerdere politiekogels werd gedood. Maar, met geen woord rept de politie over de vraag of de doodgeschoten verdachte ongewapend was.....

Op een filmpje, dat op social media circuleert, is een van de aangehouden verdachten in een laadbak van een politievoertuig te zien. De verdachte, die op een gegeven moment opstaat, wordt door een agent opgedragen weer te gaan zitten. Hij weigert dit echter en wordt door een agent gedwongen te gaan zitten.

Een groep personen liep vervolgens in de richting van het politieauto en ging te keer. Zij weigerde afstand te nemen van het voertuig en liepen dreigend op politiemannen af. Er is toen een waarschuwingsschot gelost om hen op andere gedachten te brengen. Op het filmpje is de knal van het schot te horen, maar verder is er niets in beeld.

Personen geven aan, dat zij getuige zijn geweest van het feit, dat de verdachte door een agent door het hoofd is geschoten en dat de man al een schotwond in zijn buikstreek had. De verdachte in het politievoertuig is volgens de politie niet beschoten, niet in zijn buikstreek noch door zijn hoofd. Hij is net als de rest na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

(Suriname Mirror/Korps Politie Suriname)

Facebook heeft nep-profiel van minister Mike Noersalim verwijderd

Noersalim vraagt Directoraat Nationale Veiligheid de zaak te onderzoeken

'Dit ga ik echt niet zo laten'


Na een melding van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, heeft Facebook een nep-profiel van de bewindsman verwijderd. Volgens dit valse profiel bood de minister leningen aan personen aan, die daartoe de behoefte hadden. 

'We removed a profile that your friend reported because it doesn’t follow our Community Standards. We let the profile owner know that it’s been removed, but not who reported it',

staat in een brief van Facebook aan de bewindsman, aldus Starnieuws vandaag, zondag 20 mei 2018.

Op het valse profiel werd de naam van Mohamed Noersalim gebruikt, terwijl de bewindsman in het dagelijks leven de naam Mike Noersalim gebruikt. Facebook heeft ook gevraagd op de hoogte gesteld te worden, indien zich opnieuw een geval voordoet, waarbij iemand zich als de minister voordoet.

Noersalim zegt, dat hij het Directoraat Nationale Veiligheid heeft gevraagd de zaak te onderzoeken. 'Dit ga ik echt niet zo laten.'

Hij is er allerminst over te spreken, dat iemand zich als hem voordoet om kredieten te verstrekken. Het intussen verwijderde nep-profiel van Noersalim stuurde een vriendschapsverzoek naar Facebook-gebruikers. Nadat zij het vriendschapsverzoek accepteerden, werd er contact met hen gemaakt om hen te interesseren voor een lening, dat wordt toegekend tegen een rente van twee procent gedurende de looptijd van het krediet. Belangstellenden zouden met name projecten kunnen indienen die niet gefinancierd worden door lokale banken.

De handtekening van Noersalim was ook vervalst om via social media een bekendmaking te lanceren, die niet op waarheid berustte. Toen was ontdekt, dat de handtekening die de minister had geplaatst onder een bekendmaking over Holi als nationale vrije dag was gebruikt om de valse bekendmaking te produceren.

Het is niet de eerste keer dat iets dergelijks plaatsvindt. Eerder hebben onbekenden nepaccounts gemaakt van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin.

Suriname Mirror plaatste overigens op 15 mei nog dit berichtje:

Wil de echte Gillmore Hoefdraad (minister van Financiën) op Facebook nu opstaan...... 


Wit-Rusland en Ecuador verstevigen onderlinge betrekkingen

BuZa-minister van Ecuador María Fernanda Espinosa Garcés ontmoet president Loekashenko


De president van Wit-Rusland acht het noodzakelijk om een actieplan voor de nabije toekomst te hebben en de betrekkingen tussen Wit-Rusland en Ecuador weer op te bouwen. Deze verklaring werd afgelegd door Alexander Loekashenko tijdens een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Ecuador, María Fernanda Espinosa Garcés.


Ecuador is een Latijns-Amerikaans land dat cruciaal is voor het opbouwen van relaties met de hele regio. Alexander Loekashenko merkte ook op, dat de twee landen goede politieke betrekkingen hebben en dat hun standpunten op de internationale agenda vergelijkbaar zijn.

Minsk en Quito werken constructief samen in alle internationale organisaties, met name in de VN. Handel en economische samenwerking zouden de basis moeten vormen voor een routekaart van de twee landen.

Bepaalde gezamenlijke projecten moesten worden onderbroken vanwege de moeilijke economische situatie in Ecuador. Maar, dit jaar heeft een merkbare stijging van de omzet plaatsgevonden - het heeft bijna 45 miljoen dollar bereikt. Tot dusver koopt Wit-Rusland meer dan het verkoopt. Ecuador heeft veel vraag naar Wit-Russische meststoffen, voedsel en olieproducten.

(Suriname Mirror/tvr.by/andes.info.ec/Twitter)

Maak kennis met de fotograaf die mooie Drag Queens in Brazilië documenteert

'Ik denk dat de LGBTQ-gemeenschap grote stappen zet richting acceptatie, maar het is nog lang niet in de buurt van 100 procent'Ongeacht je sterrendom of fanbase, een snelle scrol door de reacties op social media op een beroemdheid, onthult het onvermijdelijke pleidooi: 'Kom naar Brazilië!' Het Zuid-Amerikaanse land is al lang het mikpunt van popcultuurgrappen voor de schijnbaar waanzinnige Braziliaanse fans van, nou ja, iedereen, maar wat is er eigenlijk gaande onder de bijna 208 miljoen inwoners van het land? Zeer veel 'drag' en, gelukkig voor ons, wordt het in beeld gevangen door fotograaf Fernando Cysneiros.

Met 'The Drag Series' op Instgram heeft de fotograaf nauwgezet het uiterlijk van meer dan 200 Braziliaanse koninginnen vastgelegd. Van wereldwijde iconen zoals Pabllo Vittar tot lokale koninginnen en zelfs af en toe RuPaul's Drag Race-koningin wanneer ze de reis naar het zuiden maken, heeft Cysneiros hun portret vastgelegd.Onderweg heeft hij de rijke diversiteit aan looks uit Brazilië laten zien. Met geen einde in zicht en plannen om zijn project uit te breiden naar de Verenigde Staten en internationaal, hebben we de drag-fotograferende superster ontmoet om te praten over de oorsprong van het project, waar Brazilië is in termen van LGBTQ gelijkheid.

OUT:
Je doet deze serie nu bijna twee jaar. Wie was de eerste drag queen die je ooit hebt gefotografeerd?

Fernando Cysneiros:
De eerste koningin die ik ooit voor het project heb gefotografeerd, was de vrouwelijke drag queen Maddie Killx. In dezelfde nacht, de tweede koningin die ik ooit heb gefotografeerd, was eigenlijk Pabllo Vittar. Dit was in 2016 toen ze al populair was, maar niet zo groot als ze nu is.

Wat inspireerde het project? Was je al geïnteresseerd in drag voordat de serie begon?
Gedurende mijn carrière heb ik altijd voor klanten gewerkt, die aan hun behoeften voor elke taak voldeden. Ik had nooit veel ruimte om mijn eigen autoritaire werk te doen zonder te worden beperkt door de keuzes van mijn klanten. Ik miste het hebben van een eigen project waardoor ik elke richting kon volgen die ik wilde. Die behoefte en mijn interesse voor de kunstvorm van drag hebben me ertoe gebracht het project te starten. Ik was al een paar jaar geïnteresseerd in drag voordat ik het project startte, maar wist niet veel over lokale drags voordat ik ermee begon.

Vertel me over de ervaring die je had tijdens je eerste drag-show.

Mijn allereerste drag-show was in 2014, toen ik in Vancouver, Canada, woonde. Ik was op de hoogte van Drag Race, maar had nog nooit een aflevering bekeken. Een vriend van me stelde voor om naar Shame Spiral te gaan, een wekelijkse show die elke dinsdag gehouden wordt door Peach Cobblah in de lokale pub genaamd 1181. Het was zo leuk! Ik dacht toen niet aan het project, maar het wakkerde mijn interesse in drag definitief aan.

Hoe heeft drag-cultuur je leven beïnvloed?
Het heeft veel dingen in mijn leven veranderd: mijn carrière, mijn hobby's, mijn relaties. Het project heeft de manier waarop ik zaken zie en behandel in het algemeen compleet veranderd. Maar, meestal draag ik nu veel meer make-up (lacht). En ik omarm definitief meer en meer mijn 'vrouwelijkheid' zonder me er voor te schamen.
Zoals we op de foto's zien, heeft Brazilië een rijke diversiteit aan drag-queens. Denk je dat de LGBTQ-gemeenschap is omarmd in Brazilië?
Ik denk dat de LGBTQ-gemeenschap grote stappen zet richting acceptatie, maar het is nog lang niet in de buurt van 100 procent. Er is veel geweld en vervolging, vooral door religieuze fanatici. Het is een land van tegenstellingen. We hebben de grootste parade ter wereld met drie miljoen bezoekers in Sao Paulo, maar het is ook een land met een van de hoogste statistieken van haat-gebaseerde LGBTQ-moorden.

Wat hoop je dat deze serie zal doen voor de drag-community in Brazilië?
Ik hoop een platform te bieden dat drag-liefhebbers verbindt met de artiesten - unieke koninginnen uit verschillende steden en stijlen introduceren voor een breed publiek en hun bekendheid vergroten. Ook wil ik mensen laten zien op hoeveel verschillende manieren de kunst van drag zich kan presenteren. Ik wil een gesprek beginnen over de betekenis van drag en laten zien dat iemand drag  kan zijn, omdat veel conservatieven in Brazilië nog steeds denken, dat het op de een of andere manier gerelateerd is aan prostitutie of transgender zijn.

Heb je jezelf wel als drag gekleed? Als dat zo is, hoe voelt het dan om drag te zijn? Zo niet, heb je erover nagedacht om te proberen? 
Ik heb mezelf nog als drag gekleed, maar de koninginnen vragen altijd of ik het ooit zal doen. (Lacht) Het komt op dit moment niet in mijn gedachten, maar je weet maar nooit! Ik ben meer een buitenstaander, bewonderaar.

(Suriname Mirror/Out/Instagram)

Alle 34 bisschoppen van Chili bieden bij paus Franciscus hun ontslag in

(Bron foto: Twitter)
Chileense kerk wordt beschuldigd kindermisbruik door een priester in doofpot te hebben gestopt

Paus beschuldigt de bisschoppen van 'ernstige nalatigheid'


Alle 34 bisschoppen van Chili hebben bij paus Franciscus hun ontslag aangeboden. Ze stappen op vanwege het misbruikschandaal binnen de katholieke kerk in het Latijns-Amerikaanse land. De paus moet hun ontslag wel nog aanvaarden. 

De bisschoppen spraken de voorbije drie dagen met de kerkvader in Rome. Daarna maakte de bisschoppenconferentie hun ontslag bekend.

De Chileense kerk wordt ervan beschuldigd dat ze kindermisbruik door een priester in de doofpot heeft gestopt. Volgens de slachtoffers zijn de seksuele delicten van de pastoor en priester-opleider Fernando Karadima jarenlang toegedekt. Vooral bisschop Juan Barros kwam in het vizier. Hij wordt ervan beschuldigd Karadima in bescherming te hebben genomen.


Tijdens een bezoek van Franciscus aan Chili in januari schoot een uitspraak van de katholieke kerkvorst in het verkeerde keelgat van slachtoffers en nabestaanden. Als antwoord op de vraag van een journalist had de paus bisschop Barros in bescherming genomen. 'Er bestaat geen enkel bewijs tegen hem', zei Franciscus. Hij benadrukte dat sommige vermoedelijke slachtoffers zich schuldig hebben gemaakt aan laster.

In een uitgelekt document had Franciscus het optreden van de Chileense bisschoppen 'schandalig' genoemd. Hij had een omstreden bisschop tijdens zijn bezoek in Chili begin dit jaar nog verdedigd, maar kwam daarop later terug en zei dat hij verkeerde en onvolledige informatie had gekregen.
Begin april kwam de kerkleider daar op terug en gaf hij toe dat hij 'ernstige fouten' had gemaakt 'bij de beoordeling en perceptie'.

Nu kondigde Franciscus maatregelen aan om de misbruikschandalen in de Chileense kerk op te helderen.


Naast het misbruik door de uit het ambt ontzette priester Karadima kwamen de jongste dagen nog meer misbruikschandalen aan het licht die de Chileense kerk nog meer in verlegenheid brachten. De 34 bisschoppen schrijven in een brief dat ze hun positie in de handen van de Heilige Vader hebben gelegd. 'We laten het aan hem over om over ieder van ons een beslissing te nemen.'

Het is in de recente kerkgeschiedenis nooit eerder gebeurd, dat alle bisschoppen van een land hun ontslag hebben aangeboden.

In een toespraak donderdagavond 17 mei 2018 had de paus gewaarschuwd, dat op de korte, middellange en lange termijn veel veranderingen nodig zijn in de Chileense katholieke kerk. Hij beschuldigde de bisschoppen van 'ernstige nalatigheid'. De bischoppen op hun beurt vroegen de slachtoffers om vergiffenis voor hun fouten.

Het is nu afwachten of Fransiscus het ontslag aanvaardt.(Suriname Mirror/De Morgen/NRC/Twitter/YouTube)

Colombia levert oud-corruptiebestrijder uit aan de VS

Luis Gustavo Moreno Rivera beschuldigd van fraude, witwaspraktijken en omkoping

Colombiaanse advocaat Leonardo Pinilla Gomez in zelfde zaak ook aan VS uitgeleverd


De voormalige Nationale Directeur van Anti-Corruptie in Colombia is donderdag 17 mei 2018 uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij wordt beschuldigd van fraude bij financiële overboekingen, witwaspraktijken en omkoping, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Luis Gustavo Moreno Rivera, 36, en de Colombiaanse advocaat Leonardo Pinilla Gomez, werden beiden aangeklaagd in een vervangende aanklacht afgelopen augustus. De twee aanklachten wegens samenzwering om fraude te plegen, twee aanklachten van fraude, één aanklacht van samenzwering om geld wit te wassen en twee aanklachten van wezenlijk witwassen van geld.


In juni 2017 ontmoetten de heren Moreno en Pinilla een Colombiaanse politicus in een winkelcentrum in Miami, volgens gerechtelijke documenten.

(Bron foto's: Twitter)
De twee beklaagden ontmoetten de politicus in een winkelcentrum-toilet waar ze naar verluidt een contante omkoping van $ 10.000 ontvingen in ruil voor het geven van vertrouwelijke informatie aan de politicus over een corruptiezaak in Colombia, aldus openbare aanklagers.

De heer Moreno en de heer Pinilla zouden ook de politicus hebben verteld, dat zij het onderzoek zouden kunnen controleren, volgens gerechtelijke bescheiden. In het bijzonder beloofde Moreno zijn aanklagers met zoveel werk te zullen overspoelen, dat ze zich niet konden concentreren op het onderzoek van de politicus, zei de federale regering.

De Colombiaanse politicus werkte echter volgens de rechtbankdocumenten onder dekking van de Amerikaanse regering. De verdachten kunnen tot maximaal 20 jaar gevangenis per aanklacht worden veroordeeld.

(Suriname Mirror/Houston Chronicle/Twitter)

VS beschuldigt president Maduro van Venezuela te profiteren van cocaïnehandel

'Politicus Cabello heeft persoonlijk voordeel gehaald uit afpersing, witwassen en verduistering'

'Cabello verdeelde samen met president Maduro en anderen de opbrengsten van deze drugszendingen'


De Verenigde Staten, VS, heeft vrijdag 18 mei 2018 de Venezolaanse president Nicolas Maduro en de nummer twee functionaris in de regerende partij van het land ervan beschuldigd te profiteren van cocaïnesmokkel, de eerste keer dat Washington Maduro publiekelijk in verband brengt met  drugshandel.

De VS had al sancties tegen Maduro opgelegd wegens schendingen van mensenrechten en hebben hem de schuld gegeven van de huidige economische en politieke crisis in Venezuela. Maar, de handel in drugs, genoemd in onderstaande verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën die sancties rechtvaardigt tegen de Diosdado Cabello van de Socialistische Partij, scherpte de beschuldigingen van Washington tegen Maduro aan, tijdens zijn voorbereidingen op de controversiële presidentsverkiezingen van Venezuela vandaag, zondag 20 mei 2018.

'Vanaf maart 2017 heeft Cabello drugsladingen van kleinschalige drugshandelaren in beslag genomen en samengevoegd en geëxporteerd via een Venezolaanse luchthaven, die eigendom is van de overheid', aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën. 'Cabello verdeelde samen met president Maduro en anderen de opbrengsten van deze drugszendingen.'

De Amerikaanse minister van Financiën legde vrijdag sancties op tegen Cabello, zijn vrouw, Marleny Josefina Contreras, hoofd van het Toerisme Instituut van het land, en zijn broer, Jose David, die wordt beschuldigd van 'afpersing van geld voor persoonlijk gewin'. 

Het ministerie plaatste ook zakenman Rafael Alfredo Sarria Diaz op de zwarte lijst, die de frontman van Cabello zou zijn geweest, en blokkeerde zijn drie in Florida gevestigde bedrijven - 11420 Corp, Noor Plantation Investments LLC en SAI Advisors Inc.

De laatste sancties komen, omdat Washington de druk op belangrijke Venezolaanse figuren opvoert vanwege hun rol in de ernstige situatie in het land. economische en sociale crisis, met miljoenen voedsel- en medicijntekorten, hyperinflatie en groeiende onzekerheid.

Ze komen net voor de presidentsverkiezingen van vandaag, die Maduro naar verwachting zal winnen te midden van een boycot door oppositiepartijen.

Het ministerie van Financiën zei. dat Cabello, die op hogere posities in de Venezolaanse regering heeft gediend en die voorheen voorzitter was van de Nationale Assemblee, zijn invloedssfeer had gebruikt om 'persoonlijk voordeel te halen uit afpersing, witwassen en verduistering.' Volgens het ministerie heeft hij geld witgewassen via Costa Rica en Rusland, en organiseerde drugstransporten vanuit Venezuela via de Dominicaanse Republiek naar Europa.

'Het Venezolaanse volk lijdt onder corrupte politici die hun greep op de macht verstevigen terwijl ze hun eigen zakken vullen', zei de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, in een verklaring.

https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0389

Treasury Targets Influential Former Venezuelan Official and His Corruption Network

Washington – Today the U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) designated Venezuelan national Diosdado Cabello Rondón (Cabello) pursuant to Executive Order (E.O.) 13692, for being a current or former official of the Government of Venezuela.  OFAC also designated three other individuals for being current or former officials, or for acting for or on behalf of designated individuals as key figures in Cabello’s corruption network.  Those individuals are José David Cabello Rondón, Cabello’s brother, designated for being a current or former official of the Government of Venezuela; Marleny Josefina Contreras Hernández, Cabello’s wife, designated for being a current or former official of the Government of Venezuela; and Rafael Alfredo Sarria Diaz, Cabello’s front man (“testaferro”), designated for acting for or on behalf of Cabello.  In addition, OFAC blocked three companies that are owned or controlled by Sarria in Florida:  SAI Advisors Inc., Noor Plantation Investments LLC, and 11420 Corp.  OFAC further blocked 14 properties in Florida and New York, owned by Sarria directly or through his companies.

“The Venezuelan people suffer under corrupt politicians who tighten their grip on power while lining their own pockets.  We are imposing costs on figures like Diosdado Cabello who exploit their official positions to engage in narcotics trafficking, money laundering, embezzlement of state funds, and other corrupt activities,” said Secretary of the Treasury Steven T. Mnuchin.  “This Administration is committed to holding those accountable who violate the trust of the Venezuelan people, and we will continue to block attempts to abuse the U.S. financial system.” 

These designations reflect the commitment of the United States to use every available diplomatic and economic tool to hold accountable corrupt officials and support the Venezuelan people’s efforts to restore their democracy.  The United States will continue to take appropriate action, including designating persons for sanctions, to respond to the situation in Venezuela as it develops.  U.S. sanctions need not be permanent; they are intended to change behavior.  However, we would consider lifting sanctions for persons sanctioned under E.O. 13692 that take concrete and meaningful actions to restore democratic order, refuse to take part in human rights abuses and speak out against abuses committed by the government, and combat corruption in Venezuela.

Diosdado Cabello Rondón
Cabello is the First-Vice President of the Partido Socialista Unido de Venezuela, or the United Socialist Party of Venezuela (PSUV), the political party of Venezuelan President Nicolas Maduro Moros (Maduro), whom OFAC designated pursuant to E.O. 13692 on July 31, 2017.  Cabello is a former army lieutenant who forged a close link in the Venezuelan military academy with former, now-deceased Venezuelan President Hugo Chavez (Chavez).  Cabello is also a former President and deputy of the Venezuelan National Assembly, Venezuela’s legislative body, and he remained a deputy of the National Assembly until the Maduro regime usurped the powers of the National Assembly and created the illegitimate National Constituent Assembly, of which Cabello is currently a member.  Cabello has held numerous positions within the Venezuelan government, having previously served as Minister of Public Works and Housing, Minister of the Interior and Justice, Minister of Infrastructure, Director of the Venezuelan National Telecommunications Commission (CONATEL), and Governor of the state of Miranda.

Often referred to as the second most powerful man in Venezuela—after Maduro—Cabello has maintained significant leadership positions in the Venezuelan government since Chavez elevated him to the position of Minister of Interior and Justice.  Cabello has abused these influential positions in furtherance of his illicit and corrupt activities to control and direct government agencies and military officials in Venezuela such as the Cuerpo de Investigaciones Cientificias, Penales y Criminalisticas, or the Body of Scientific, Penal, and Criminal Investigations (CICPC), and the Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional, or the Bolivarian National Intelligence Service (SEBIN), the Venezuelan domestic intelligence service.  Cabello has entrenched a network of supporters by deciding who gets promoted within agencies such as the Ministry of Defense and the Ministry of Public Works.  Cabello in turn used that sphere of influence to personally profit from extortion, money laundering, and embezzlement.

As of May 2017, Cabello had conducted a significant amount of illicit business with others, including Francisco Jose Rangel Gomez (Rangel Gomez), who reported to Cabello.  Rangel Gomez was designated by OFAC pursuant to E.O 13692 on January 5, 2018 as a current or former official of the Government of Venezuela.  Cabello, Rangel Gomez, and their associates laundered money from the embezzlement of Venezuelan state funds and their dealings with drug traffickers through a series of apartment buildings and commercial shopping centers.  Additionally, Cabello, Rangel Gomez, and their associates worked together to illegally access and exploit mines.  In particular, they mined and extracted iron and exported it through Ferrominera del Orinoco (FdO), a subsidiary of the state-owned Venezuelan conglomerate, Corporacion Venezolana de Guyana; although FdO was a legitimate business, Cabello and his associates had frontmen inside the company who facilitated the illegal extraction and export of iron.  As of December 2016, Venezuelan officials has used state-owned enterprises, Venezolana de Aluminio (Venalum) and Aluminos Nacionales S.A. (Alunasa), to launder money to Costa Rica and Russia.  The president of Venalum, as well as another individual who actually ran the company, engaged in drug trafficking and money laundering, and used Venalum as cover for these operations.  Under the direction of Rangel Gomez, in his capacity as the Governor of the state of Bolivar, Venalum used boats to move minerals and launder money through Panama to the Costa Rica branch of Alunasa.  Cabello directed the Venezuelan military to place several Alunasa employees in Costa Rica to oversee the operation.  Additionally, Cabello laundered money through Venalum to Russia.

In addition to money laundering and illegal mineral exports, Cabello is also directly involved in narcotics trafficking activities.  Working with current Venezuelan Executive Vice President Tareck El Aissami (El Aissami), whom OFAC designated pursuant to the Kingpin Act on February 13, 2017, Cabello organizes drug shipments being moved from Venezuela through the Dominican Republic, and onwards to Europe.  Cabello also directs Pedro Luis Martin Olivares, who was designated pursuant to the Kingpin Act on May 7, 2018, in illicit activities.  In late 2016, Cabello and Martin worked together to move illicit money to Panama, the Dominican Republic, and the Bahamas.  As of March 2017, Cabello seized drug loads from small-scale drug traffickers, and combined and exported them through a Venezuelan government-owned airport.  Cabello, along with President Maduro and others, divided proceeds from these narcotics shipments.  Also as of early 2017, Cabello demanded information from the Venezuelan government bureaucracy about wealthy individuals who had made large purchases, which may have helped him identify other drug traffickers, money launderers, and competitors, for the purposes of stealing their drugs and property, and eliminating the competition.

José David Cabello Rondón
José David Cabello Rondón (José David) is the current Superintendent of the Servicio Nacional Integrado de Administracion Aduanera y Tributaria, or the National Integrated Customs and Tax Administration (SENIAT).  He previously served as the Minister of Infrastructure and the Minister of Popular Power for Industries.  José David has used his access as the head of the Venezuelan Tax and Customs agency to extort money for personal gain from Venezuelans.  As of late 2017, Cabello, in his role as the First Executive Vice-President of the PSUV, and José David as the head of the SENIAT, were the main beneficiaries of extortion schemes against domestic and foreign private companies.  The brothers shared a percentage of the extortion proceeds with other ministers and officials in Maduro’s inner circle.  A typical extortion scheme involved SENIAT officials auditing a business and identifying both actual and falsified irregularities.  The SENIAT officials would then give the business the option to pay a single large fine to SENIAT or a smaller fine to SENIAT with a smaller kickback to the officials.  The companies would then log the kickbacks as business transactions.  SENIAT officials increasingly have the kickbacks paid to specifically established, temporary Venezuelan bank accounts for fear of U.S. financial sanctions levied against senior officials and to avoid increased scrutiny of foreign bank accounts.

Beyond extorting profits from Venezuela’s Customs and Tax Administration, in September 2017, the Cabello brothers, acting in their capacity as high-level Venezuelan government officials, approved a money laundering scheme based on illicit financial activities targeting the Venezuelan state-owned oil company Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA).

Rafael Alfredo Sarria Diaz
Rafael Alfredo Sarria Diaz (Sarria) has laundered money for Venezuelan officials by buying real estate since 2010.  Sarria acts for or on behalf of Cabello as his main front man, or “testaferro,” advising, assisting, and profiting, himself, from Cabello’s corrupt profits and illegal proceeds. The two have maintained an illicit business relationship since at least 2010, when Sarria and Cabello had partnerships and corporations in Panama, and Sarria owned several real estate properties in Florida that were registered under his own name.  In reality, Sarria acted as the named representative for Cabello in the ownership of these properties.  As of 2015, Sarria continued to manage multiple properties and financial arrangements for Cabello, and in 2016, he was involved in drug trafficking activities on Cabello’s behalf.  As of 2018, Sarria advises and assists Cabello, and he profits from the investment of Cabello’s corruptly obtained wealth.

Concurrent with designating Sarria, OFAC blocked three companies in Florida that are owned or controlled by Sarria:  SAI Advisors Inc., Noor Plantation Investments LLC, and 11420 Corp., through which Sarria owns 12 properties in Florida.  Sarria owns an additional property in Florida and another property in New York in his name.

Marleny Josefina Contreras Hernández
Marleny Josefina Contreras Hernández is married to Cabello and is the Minister of Popular Power for Tourism, as well as the President of Venezuela’s National Institute of Tourism.
As a result of today’s action, all property and interests in property of these persons that are in the United States or in the possession or control of U.S. persons must be blocked and reported to OFAC.  OFAC’s regulations generally prohibit all dealings by U.S. persons or within (or transiting) the United States that involve any property or interests in property of designated persons.
For additional information about the methods that Venezuelan senior political figures, their associates, and front persons use to move and hide corrupt proceeds, including how they try to exploit the United States financial system and real estate markets, please refer to FinCEN's advisories, FIN-2017-A006, "Advisory on Widespread Public Corruption in Venezuela" and FIN-2017-A003 "Advisory to Financial Institutions and Real Estate Firms and Professionals.

For identifying information on the individuals designated today, click here.


(Suriname Mirror/US Treasury Department)

Elf doden bij rellen in Fenix-gevangenis in Irribarren, Venezuela

(Bron foto: Twitter)
Tweede gevangenisopstand in Venezuela in een week tijd


Bij rellen in een gevangenis in het westen van Venezuela zijn donderdag 17 mei 2018 negen gevangenen en twee bewakers omgekomen. Dat deelde minister van het Gevangeniswezen Iris Varela mee.


Het is de tweede gevangenisopstand in Venezuela in een week tijd. De rel in de Fenix-gevangenis in Irribarren is ondertussen onder controle. Het kantoor van de openbare aanklager onderzoekt het incident, aldus Varela.

Een dag eerder raakten ook verschillende gedetineerden met elkaar slaags in het El Helicoide-gevangeniscomplex in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. In de instelling zitten zo'n driehonderd prominente tegenstanders van de socialistische regering van president Nicolás Maduro opgesloten.


De rellen zouden ontstaan zijn nadat een politieke gevangene werd afgeranseld door een andere gevangene. In El Helicoide wordt onder andere Joshua Holt vastgehouden, een Amerikaan en mormoonse missionaris.


In juni 2016 reisde hij naar Caracas om er te trouwen met zijn Venezolaanse vriendin. Terwijl ze wachtten op hun Amerikaanse visa, werden Holt en zijn vrouw aangehouden in de woning van haar familie en beschuldigd van het verstoppen van wapens.

Holt publiceerde filmpjes op Facebook waarin hij zegt te vrezen voor zijn leven. 'Ze zijn buiten, ze proberen in te breken. Ze zeggen dat ze me gaan vermoorden', aldus de 26-jarige man woensdag in het filmpje waarin geschreeuw klinkt op de achtergrond. Hij roept zijn landgenoten op om hem te helpen.'Ik ben een politiek gevangene en ze willen me niet vrijlaten. Ze zullen me geen eerlijk proces geven. De SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) heeft me gezegd dat ze me zullen vasthouden zolang mijn overheid deze overheid blijft aanvallen', schrijft hij verder nog op Facebook.

Minister Varela bevestigt dat Holt nog steeds in de cel zit.


(Suriname Mirror/La Prensa Austral/AD/Twitter/YouTube)